Wednesday, January 9, 2008

Η επιστροφή του turbo


Όλοι όσοι στο παρελθόν είχαμε οδηγήσει αυτοκίνητα με στροβιλοσυμπιεστή (turbo) ξέραμε πως τα χαρακτηριστικά τους ήταν σαφέστατα. Και να μην ήξερες τι υπήρχε κάτω από το καπό, θα το μάντευες με την πρώτη επιτάχυνση.

Πρώτα θα ένιωθες την μεγάλη τους ιπποδύναμη και την ακόμα μεγαλύτερη ροπή – εντελώς δυσανάλογες με τον κυβισμό του κινητήρα.

Αλλά η δύναμη θα ερχόταν απότομα, μετά από ένα δισταγμό (turbo lag – αδρανειακή υστέρηση) που στα παλιότερα μοντέλα την χαρακτηρίζαμε «κλωτσιά» ή «μπότα». Ήταν τόσο ξαφνική που, αν δεν ήξερες, μπορούσες να χάσεις τον έλεγχο.

Τέλος το άλλο γνώρισμα ήταν η ταχύτητα με την οποία έτρεχε ο δείκτης του ρεζερβουάρ. Σχεδόν σαν το ταχύμετρο… Μεγάλες φαγάνες τα τούρμπο – όλο στα βενζινάδικα ήσουνα και η τσέπη άδειαζε σαν το ντεπόζιτο.

Εδώ και πέντε μέρες οδηγώ ένα αυτοκίνητο που, ενώ έχει τούρμπο, δεν παρουσιάζει κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Είναι ιδιαίτερα οικονομικό, επιταχύνει ευθύγραμμα από τις πιο χαμηλές στροφές και ενώ είναι γρήγορο, η δύναμή του εκδηλώνεται με πολιτισμένο, ήπιο και αθόρυβο τρόπο.

Πρόκειται για έναν εκπρόσωπο της νέας γενεάς των τούρμπο – των αποκαλούμενων light pressure ή απλώς light turbos. Τα τούρμπο αυτά, γέννημα των πετρελαιοκινητήρων (που τώρα πια χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι υπερσυμπιεστή), είναι μικρά και αφάνταστα γρήγορα. Μπορεί να φτάσουν και τις 250 000 στροφές ανά λεπτό. Η κατασκευή τους έγινε δυνατή από την επινόηση νέων υλικών που αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι 1000 βαθμούς και νέων συστημάτων λίπανσης και ψύξης. Λόγω μεγέθους και ταχύτητος οι στροβιλοσυμπιεστές αυτοί εργάζονται από τις χαμηλές στροφές και επιδρούν περισσότερο στην ροπή παρά στην ιπποδύναμη. Η μαζική παραγωγή τους για τους πετρελαιοκινητήρες τα έκανε προσιτά και αξιόπιστα. Έτσι η μεταφορά και προσαρμογή τους στους βενζινοκινητήρες ήταν μία απλή υπόθεση.

Απλή… σαν το αυγό του Κολόμβου. Έπρεπε κάποιος να το σκεφθεί. Το έκανε πρώτη στα μικρά κυβικά η Volkswagen. (Η Saab είχε προηγηθεί στα μεγάλα κυβικά, χωρίς να προχωρήσει περισσότερο).

Αποτέλεσμα: ο τετραγωνισμός του κύκλου! Οι κινητήρες αυτοί επιτυγχάνουν ΚΑΙ μεγαλύτερη οικονομία – ΚΑΙ χαμηλότερες τιμές CO2 – ΚΑΙ μεγαλύτερη ροπή – ΚΑΙ (οριακά) καλύτερη ιπποδύναμη.

Π. χ. ο κινητήρας του αυτοκινήτου που οδηγώ (Renault Twingo GT) έχει 1149 κ. ε. Αποδίδει 100 ίππους (και σε overboost 110) η ροπή του είναι 14.8 Kgm/3000rpm, έχει εκπομπές CO2 140 γρ/χλμ και καταναλώνει κάτω από 6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Κι αυτά για ένα όχημα που επιταχύνει 0-100 σε 9.7 δεύτερα και έχει ανωτάτη ταχύτητα 190 χλμ/ώρα.

Στην διαφήμισή της η Renault λέει ότι έχει την ιπποδύναμη ενός κινητήρα 1400 κ.ε. την ροπή ενός 1600 και την κατανάλωση ενός 1200. Και έτσι είναι.

Η Renault είναι η τρίτη εταιρία που χρησιμοποιεί το light turbo. Η πρώτη και πρωτοπόρος ήταν – και παραμένει – η Volkswagen. Ο κινητήρας TSi (TFSI στην Audi) 1400 κ. ε. με τρεις μορφές και ιπποδυνάμεις (122, 140 και 170 ίππων) θα περάσει στην ιστορία ως ο απόλυτος πρωτοπόρος. Ήδη τον χρησιμοποιεί σε πολλά μοντέλα (κάθε λίγο και άλλο) όλου του συγκροτήματος VAG. Σε ένα κινητήρα (335i) χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική και η BMW.

To downsizing (σμίκρυνση) είναι προς το παρόν η μόνη λύση για να αντιμετωπίσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες τις προκλήσεις της εποχής: ρύπανση και προδιαγραφές της Ε.Ε. Μικρότεροι κινητήρες σημαίνει: ελαφρότερα οχήματα, μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και λιγότερες εκπομπές καυσαερίων (αυτά τα δύο τελευταία μεγέθη είναι ευθέως ανάλογα).

Παράλληλα, χάρη στα τούρμπο, δεν μειώνεται – αντίθετα αυξάνεται η απόδοση των κινητήρων. Φτάσαμε ένα μεσαίο σταίησιον όπως το VW Golf Variant μήκους 4,56μ. και βάρους 1300 κιλών να επιταχύνει 0-100 σε 9,4 και να καίει γύρω στα 6 λίτρα τα 100! Κι αυτά χάρη στον θαυματουργό κινητήρα 1400 TSi – 122 ίππων.

Τα τούρμπο λοιπόν επέστρεψαν δριμύτερα – και έχουμε να δούμε κι άλλες καινοτομίες όταν εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο αυτή η τεχνολογία.

Καλά το λέω εγώ πως δεν υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη εφευρετικότητα. Οταν βρεθεί μπροστά σε μία πρόκληση, γεννάει!

146 comments:

harrygrath said...

Οπως,δυστυχως,πολυς κοσμος,ειμαι...τουρμπομπακουρι...

Δεν αξιωθηκα ποτέ να ζησω αυτη την αισθηση...

Ο Καβαφης θα εγραφε ανυπερβλητο ποιημα για τετοιο ανολοκληρωτο ερωτα...

" Η ευτυχια ειν' αυτο που περιμενουμε να 'ρθει - & για τα ΙΧ ".

gnik said...

Καλησπέρα
Δεν είχα την τύχη να οδηγήσω έως τώρα αυτοκίνητο με turbo.
Αυτά που διάβασα στο post τα βλέπω πολύ ωραία & οικονομικά & είμαι σίγουρος ότι είμαστε ακόμα στην αρχή της ιστορίας.
Είναι μια καλή λύση για να αποδίδουν κινητήρες με λίγα κυβικά.
Αυτό όμως που δεν ξέρω είναι πια είναι η αντοχή των κινητήρων σε βάθος χρόνου.
Περιμένω να μάθω από τα σχόλια.

Nikos Dimou said...

gnik
βέβαια δεν έχουμε ακόμα πείρα σε βάθος χρόνου - αν και τα σχετικά μοντέλα της VW δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα ως τώρα. Η Renault έχει δοκιμάσει τον κινητήρα αυτόν (που μπαίνει και στο Clio) για 300.000 χιλιόμετρα σε τεστ πετρελαιοκινητήρων.

harrygrath said...

Η παραδοσιακη αμερ. σχολη ηταν της επιτευξης επιδοσεων μεσω κυβισμου.

Το τουρμπο ξαναγυριζει σαν οικολογικο βοηθημα...

Με τα νεα υλικα,θεωρητικα δεν υπαρχει προβλημα αντοχης.

Οι πιουριστες μηχανικοι ομως το θεωρουν τεχνασμα...

Ενας κινητηρας πρεπει να ειναι δομικα ορθος.
Οπως ο ηλεκτρικος...

gerasimos74 said...

Νιώθω βαθειά ευγνωμοσύνη στον κ. Δήμου επειδή κατάρχήν μου έμαθε & κατόπιν με προέτρεψε να αγοράσω ένα από τα αναφερόμενα στο post τουρμποκίνητα μοντέλα & συγκεκριμένα το Golf TSI 1,4 140 DSG.

Τί να πρωτοθαυμάσω?
Την ευγενική & πολυτισμένη - αθόρυβη λειτουργία του θαυμάσιου κινητήρα, ο οποίος στα δύσκολα σε "αρπάζει απ'τα ρούχα" & σε τραβάει μπροστά, ή την "ποιητική" λειτουργία του αυτόματου εξατάχυτου κιβωτίου, αρμονικώς συνεργαζόμενου με τον κινητήρα?

Ένας φίλος μου μου έλεγε ότι, αν οδηγήσεις μια φορά turbo δεν μπορείς να οδηγήσεις κατόπιν τίποτε άλλο.

Έδω & 3 μήνες, συνυπογράφω ανενδοίαστα...

Nikos Dimou said...

Για το DSG είχαμε μιλήσει στο ποστ για τα αυτόματα κιβώτια - αλλη μία πρωτοποριακή αποκλειστικότητα της VW.

gnik said...

250.000 στροφές/λεπτό!!!
Σφυρίζει λίγο ή δεν γίνεται αντιληπτό ?
Δεν ξέρω γιατί αλλά έχω μια προτίμηση στα ατμοσφαιρικά έως τώρα.
Έχω την εντύπωση ότι καταπονούνται λιγότερο ειδικά αν έχουν αρκετά κυβικά.
Έχω 2 χρόνια τώρα ένα Opel Astra 1800cc & έχω κάνει 70.000 χιλιόμετρα
Εκτιμώ αφάνταστα το ότι δεν έχει κάψει ούτε λαμπάκι μέχρι ώρας.
Προτιμώ να τα παίρνει λίγο αργά αλλά γεμάτα & να βλέπω την πόρτα του συνεργείου όσο πιο αραιά γίνεται.
------------------------
@gerasimos
Πολύ καλή επιλογή & Γερμανική σχολή

gerasimos74 said...

Το καλό με μένα είναι ότι τα post του dimoutech έρχονται στις στιγμές που τα χρειάζομαι...
(αυτοκίνητα, κινητά, laptops).

... ή μήπως εγώ τ' ακολουθώ σαν υπνοτισμένος...

harrygrath said...

Η Γερμανικη σχολη μηχανικων ηταν ανεκαθεν κορυφαια σε παγκοσμιο επιπεδο,διασκορπισμενη σε 3 μεγαλα εθνη,Γερμανοι,Σαξωνες Βρετανιας,Γερμανοι Αμερικης.

Οπου εφευρεση & Γερμανικο επωνυμο (...περιπου).

Εξ' ου & τα γνωστα ανεκδοτα για παραδεισο & κολαση..

Αξιζουν τα στερεοτυπα,οταν ειναι αληθινα...

Αξιζει ο Δημου να πεισει τον μανιατη φιλο του να γινει ο Panoz της GR ,φτιαχνοντας μια αντιστοιχη βιοτεχνια.

Το μοντελο θα το ονομασει...Daisy...

Το σωστό να λέγεται said...

Το πρώτο αυτοκίνητο turbo (Volvo) που αγόρασα ήταν πριν απο μια δεκαπενταετία και αποδείχτηκε καταπληκτικό στην επιτάχυνση και πολύ ανθεκτικό.
Εξαιρετικό γρήγορα (250 άλογα) πάνω απο τις 2500 στροφές, αλλά απογοητευτικό πιο χαμηλά λόγω βάρους.

Βέβαια η μηχανή ήταν σχεδιασμένη και κατασκευασμένη με μεγαλύτερες αντοχές και αυξημένες θερμοκρασίες από την απλή μηχανή.

Το Ρενώ της φωτογραφίας έχει καλές επιδόσεις και θα ήταν καλό για μια βδομάδα αλλά θα το διέγραφα για μακρόχρονη σχέση.

Ο χώρος της μηχανής είναι τόσο στριμωγμένος που θα έχει προβλήματα αυξημένης θερμοκρασίας και στην επιδιοόρθωση-συντήρηση.
Τα Ρενώ δεν είναι φημισμένα για την αντοχή τους στις απλές μηχανές πολύ περισσότερο στις τούρμπο.

Genghis said...

Συμφωνώ με την γενική ανάλυση, το light turbo είναι όντως μια βελτίωση, αλλά μικρή βελτίωση όχι τεχνολογικό θαύμα.

Πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν μερικά ψιλά γράμματα στην διαφήμηση της Renault δλδ.
...έχει εκπομπές CO2 140 γρ/χλμ και καταναλώνει κάτω από 6 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα....
....και την κατανάλωση ενός 1200...


θα πρόσθετα...
ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΩΝ 1200.

Οταν το 1200 light turbo οδηγείται με τις απαιτήσεις που έχει ο οδηγός απο ένα 1600 τότε θα καταναλώσει περίπου όπως και το 1600.
Αυτό διότι η ενεργειακή απόδοση των light turbo δεν διαφέρει σημαντικά απο την απόδοση των μη turbo. Απόδοση εννούμε το ποσοστό της ενέργειας του καυσίμου που μετατρέπεται σε μηχανική ενέργεια.
Κανένας κινητήρας, ανεξάρτητα τεχνολογίας σημερινής η μελλοντικής δεν μπορεί να ξεφύγει απο την αρχή της διατήρησης της ενέργειας.
Εαν η επιπλέον ιπποδύναμη δεν χρησιμοποιείται απο τον οδηγό τότε το turbo του είναι μάλλον άχρηστο. Θα μπορούσε να πάρει ενα συμβατικό 1200 που στοιχίζει κάπως λιγότερο.

Η μόνη πραγματική εξοικονόμηση καυσίμου των light turbo προέρχεται από το γεγονός οτι η μικρότερη μηχανή 1200 + turbo είναι κατά τι ελαφρότερη απο μια συμβατική 1600 (20-30κιλα ?) οπότε το αυτοκίνητο είναι κατά τι ελαφρύτερο. Αλλά σε ενα αυτοκίνητο 1500κιλών +-20 /30 κιλά είναι σχεδόν αμελητέο.

Η διαφήμηση της Renault απευθύνεται σε ενα κοινό που διψάει να καθησυχαστεί ότι με τις αυτοκινητιστικές του επιλογές θα σώσει τον πλανήτη απο το φάντασμα της υπερθέρμανσης. Επίσης απευθύνεται στους ρυθμιστές γραφειοκράτες της ΕΟΚ που προσπαθούν να νομοθετήσουν την οικονομία καυσίμων. Δηλαδή το φυσικό κίνητρο των 100δολλαρίων ανά βαρελι αργού δεν είναι αρκετό?

Πχ. Ενας συγγενής μου έχει το Passat 2.0Τ. Οντως καταναλώνει περίπου 20% λιγότερο καύσιμο από το δικό μου αυτοκίνητο (Accura RL). Αλλά η οικονομία του δεν οφείλεται στο turbo αλλά στο γεγονός οτι το αυτοκίνητο αυτό είναι μικρότερο σε μέγεθος. Οταν οδηγώ μόνος μου οδηγώ το παλαιό μου Honda CRX το οποίο καταναλίσκει 25% λιγότερο και από το Passat και ας είναι μοντέλο του 1989.

Υπ όψιν, ακόμα και το σχετικά οικονομικό Passat με την μέση εκπομπή CΟ2 στα 250γρ/χλμ από το 2015 και μετά θα πληρώνει 11.400 ευρώ μόνο και μόνο για το πρόστιμο σύμφωνα με τα νέα περιοριστικά μέτρα της ΕΟΚ. Σε αντίθεση με τα CO, NO, HCL κλπ. τα οποία είναι ρύποι, υποπροιόντα της καύσης σε μικρές ποσότητες, τo CO2 δεν είναι ρύπος, είναι το κυριο προιόν της καύσης. Δεν μειώνεται αν δεν μειωθεί η ιπποδύναμη η αν δεν αυξηθεί η αποδόση. Υπάρχει δε θεωρητικό (θερμοδυναμικό) μέγιστο της απόδοσης κινητήρα εσωτερικής καύσεως το οποίο είναι ανεξάρτητο τεχνολογίας. Το μέλλον προβλέπεται δύσκολο για τις μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν τα περισσότερα μοντέλα υψηλών επιδόσεων. Τελικά μάλλον μόνο στις ΗΠΑ θα πουλάνε τα καλλίτερα μοντέλα τους. (Βεβαια και οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στο δρόμο της αυτοκινητιστικής ρυθμοιστικής μιζέριας, αλλά, ακολουθούν σε αρκετή απόσταση απο την Ευρώπη.

doctor said...

Καλά το λέω εγώ πως δεν υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη εφευρετικότητα. Οταν βρεθεί μπροστά σε μία πρόκληση, γεννάει!

*****

Ακριβώς. Ο νους του ανθρώπου αν είναι πλήρως απηλλαγμένος από σκοταδιστικά βαρίδια μπορεί να μεγαλουργήσει.

Καλή χρονιά γάτε.

Δημήτρης

Dion.M. said...

Το δίλλημα είναι Ατμοσφαιρικό η turbo;

Αυτό μπορεί να έχει δύο εκδοχές.

Η πρώτη: (Προτεραιότητα στα κυβικά) Αν αγόραζα ένα αυτοκίνητο 2000 κυβικά για παράδειγμα, θα προτιμούσα να είναι turbo η ατμοσφαιρικό; Σε αυτήν την περίπτωση λόγω της μεγαλύτερης ισχύος (με τα ίδια κυβικά) πλεονεκτεί το turbo.

Η δεύτερη: (Προτεραιότητα στην ιπποδύναμη) Αν αγόραζα αυτοκίνητο συγκεκριμένης ισχύος, έστω 200 KW, θα ήθελα η ισχύς αυτή να έρχεται από μηχανή ατμοσφαιρική η turbo: Η απάντηση εδώ νομίζω ότι είναι υπέρ του ατμοσφαιρικού κινητήρα διότι παράγει τους ίδιους ίππους με μεγαλύτερη ευκολία με μικρότερη καταπόνηση και συνήθως με καλύτερη ροπή.

Αν προσθέσουμε και μια τρίτη παράμετρο το οικονομικό. (Προτεραιότητα στην τιμή αγοράς) Αν διαθέτω ένα ποσόν έστω 40.000, η πιθανότητα να βρώ αυτοκίμητο με μηχανή turbo, το οποίο να με ικανοποιεί περισσότερο από τα ατμοσφαιρικά της ίδιας τιμής, είναι κατά την άποψή μου μεγαλύτερη.

Αν πάμε στις 90.000 και περισσότερο, νομίζω ότι μόνο αν θέλεις να αγοράσεις σπορ και πολύ γρήγορο αυτοκίνητο επιλέγεις turbo, διότι η ισχύς των ατμοσφαιρικών είναι υπέραρκετή.

Αν δεν κάνω λάθος η AUDI και η BMW, ακολουθούν, πλην εξαιρέσεων, η μεν Αudi την εφαρμογή του turbo, η δε Βmw τους ατμοσφαιρικούς κινητήρες και είναι παραδείγματα δύο πολύ σοβαρών και αξιόπιστων εταιρειών με διαφορετική σχολή και φιλοσοφία.

wolf said...

δυστυχως σαν φυσικος θα συμφωνησω με gengis. η ιστορια με τα turbo νομιζω εχει να κανει με λογους φορολογικους και αλλα τετοια.

οι μηχανες εσωτερικης καυσης υποκεινται σε νομους απο τους οποιους δεν μπορουν να ξεφυγουν.

Ο harrygrath (αν δεν κανω λαθος) που λεει οτι ειναι τελειωμενοι εχει δικιο.

Unknown said...

Η ειδική κατανάλωση ενός turbo (λίτρα καυσίμου ανά αποδισόμενη KWh) είναι μικρότερη από ενός ατμοσφαιρικού επιδή ο turbo έχει καλύτερο βαθμό απόδοσης («πετάει» λιγότερη ενέργεια). Η οικονομία ενός turbo, όπως και ενός ατμοσφαιρικού, εξαρτώνται άμεσα από τον τρόπο που οδηγείς. Επομένως η λογική ότι ο turbo έχει την κατανάλωση ενός 1200άρη όταν οδηγείται σαν 1200άρης και την κατανάλωση ενός 1600άρη όταν οδηγείται σαν 1600άρης δεν στέκει. Για την ακρίβεια έιναι λάθος, γιατί ο turbo θα προκύψει οικονομικότερος!

Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν «ξεχάσει» το turbo (εκτός από τους Σκανδιναβούς που μάλλον κάτι παραπάνω ήξεραν) και το είχαν ρίξει στις πολλές βαλβίδεςτη στιγμή που στους πολύ απαιτητικότερος σε ψύξη και λίπανση diesel το turbo ήταν κοινός τόπος. Τείνω να πιστέψω πως ήταν περισσότερο ζήτημα marketing και λιγότερο ζήτημα αξιοπιστίας, οικονομίας κλπ. Άλλωστε το λεγόμενο light turbo είχε αρχίσει να δοκιμάζεται από τους ευρωπαίους κατασκευαστές από τη δεκαετία του '80 αν θυμάμαι καλά μέχρι που το πλάκωσαν τα γιαπωνέζικα 16βάλβιδα καπάκια. Τα πράγματα ωστόσο πήραν πάλι το σωστό δρόμο.

Περιμένω εναγωνίως τα πρώτα ευρωπαϊκά υβριδικά που λέγεται πως θα έχουν turbodiesel κινητήρα και θα καταναλώνουν ...3lt/100km!!! Αν τα δούμε βέβαια στην Αθήνα αφού θα είναι ...diesel!

Nikos Dimou said...

θα διαφωνήσω (κάθετα, όπως λέγαν επί διακυβέρνησης Ανδρέα) τόσο με τον Genghis όσο και με τον Wolf.
Οι κινητήρες light turbo έχουν πολύ μικρότερη κατανάλωση ακόμα και αν τους ζορίσεις. Και αυτό είναι το τεχνολογικό breakthrough.
Επειδή δεν επηρεάζουν τόσο την ιπποδύναμη όσο την ροπή και επειδή όπως σωστά είπε ο vrennus η καύση είναι πολύ αποτελεματικότερη. Εκτός από τα θεωρητικά (που είναι λίγο δύσπεπτα) έχω και πρακτική απόδειξη. Με το πολύ βαρύ μου πόδι δεν έχω καταφέρει να ανεβάσω την κατανάλωση του Twingo GT πάνω από 7λ./100.

Dion.m η BMW άλλαξε φιλοσοφία και το γυρίζει άμεσα στα turbo.

nikiplos said...

Καλημέρα... Ευχαριστούμε το Γάτο, γιατί πράγματι είναι ενδιαφέρον αυτό που γράφει...
Μια επιφύλλαξη-ερώτηση μόνο ως προς την ασφάλεια αυτών των μικρών τουρμποδιάβολων...

wolf said...

κυριε Δημου πραγματι τα θεωρητικα ειναι δυσπεπτα γιαυτο και εγω τα αποφευγω. σχετικα ευκολα θα μπορουσα να αποδειξω (με απλες εξισωσεις) τα ορια των θερμικων μηχανων, οπως λεγονται στη φυσικη οι κινητηρες εσωτερικης καυσης.

βελτιωσεις παντα μπορει να πετυχει κανεις. ακομα και μια καλη ρυθμιση του κινητηρα καλη συντηρηση κλπ θα τον βελτιωσει.

για την φυσικη παντως οι εν λογω μηχανες ειναι υποθεση του 19ου αιωνα.

αληθεια ειναι παντως οτι δεν εχει βρεθει (ακομα) πειστικος αντικαταστατης τους.μεχρι τωρα δεν υπηρχε και λογος εξαλλου.

τωρα που οι εταιρειες πιεζονται (γιαυτο τους πιεζουν εξαλλου οι κυβερνησεις) θα ριξουν επιτελους χρημα στην ερευνα για την αντικατασταση τους.

και αμα πεσει το σωστο χρημα ολα θα γινουν. ειναι θεμα βουλησης, αλλα πραγματικης βουλησης (δηλαδη χρηματων) που θα υπαρξει μονο οταν γινει πιο συμφερον για τις εταιρειες να βρουν καινουργιες λυσεις απο το να ανακυκλωνουν ευκολες λυσεις προηγουμενων αιωνων.

Nikos Dimou said...

wolf η λύση βρίσκεται στο ηλεκτρονικό management του κινητήρα...


-------------------------------

nikiplos δεν είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο ασφαλή από τα άλλα ομοειδή αυτοκίνητα. Το "τουρμποδιάβολοι" είναι λάθος όρος γι αυτές τις νέες γενιές (τέτοια ήταν τα αλήστου μνήμης Renault 5GT turbo - δύο πέρασαν από τα χέρια μου). Δεν είναι "άγρια" ίσα-ίσα είναι πολύ πολιτισμένα.

kleisoura said...

Δύο ερωτήματα για τον κ.Δήμου:

1) Δεν θα περίμενε αυτή την καινοτομία από τους ιταλούς;

2) Πως σχολιάζει τις "διαδόσεις" του ανταγωνισμού ότι αυτοί οι κινητήρες δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής;

Nikos Dimou said...

kleisoura

1. Γιατί Ιταλοί; Τεχνολογικά είναι πιο πίσω από τους Γερμανούς ή τους Ιάπωνες - η δε Ρενώ έχει τεράστια πειρα στα τούρμπο. Πάντως έβγαλε και η Φιατ κινητήρα 1.4 τούρμπο.

2. Όσα δεν φτάνει η αλεπού... η μακροβιότητα αυτών των τούρμπο έχει αποδειχθεί στους πετρελαιοκινητήρες - η δε Ρενό έκανε δοκιμές 300.000 χλμ.

kleisoura said...

Παρεμπιπτόντως δύο αυτοκίνητα με έχουν συγκινήσει το τελευταίο διάστημα: το CX7 της MAZDA (260 ίππους) και το VW TIGUAN (1.4 150 ίππους), που μαθαίνω ότι οι γερμανοί φιλοδοξούν να κάνουν το νέο GOLF. Τί λέτε;

harrygrath said...

Το "ιταλικη μηχανολογια " ειναι συντομο ανεκδοτο,σαν την "αλβανικη καλαισθησια "...

Τα εθνολογικα στερεοτυπα ειναι αληθινα...

Απο Ιταλιανους παιρνεις μονο ομορφια...

dinx said...

@Don
Συμφωνώ μαζί σας, εδώ και 2 χρόνια οδηγώ A3 2.0Τ DSG.
Μου έχει λύσει τα χέρια στην οδήγηση και στην οικονομία.
Παρά το γεγονός ότι είναι δίλιτρο έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση και τρελή ροπή.
Ανεξαρτήτως πόσο βαρύ είναι το "πόδι" και στυλ οδήγησης.
Η νέα γενιά των TSI με τurbo και compressor μαζί είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά στα 1400.

Nikos Dimou said...

kleisoura said...
δύο αυτοκίνητα με έχουν συγκινήσει το τελευταίο διάστημα: το CX7 της MAZDA (260 ίππους) και το VW TIGUAN (1.4 150 ίππους)

--------------------------

Και τα δύο είναι πολύ ενδιαφέροντα μόνο που το ένα δειχνει προς το παρελθόν (Mazda) και το άλλο προς το μέλλον. Ήδη το Tiguan των 150 ίππων σαρώνει στα συγκριτικά τεστ όλους τους ανταγωνιστές του σε όλες τις κατηγορίες (επιδόσεις, οικονομία, άνεση, ικανότητες εκτός δρόμου κλπ). Που να βγούνε και τα μοντέλα με 170 και 200 ίππους!

giant13 said...

Συμφωνώ απόλυτα με τον οικοδεσπότη γιά την ανωτερότητα των σύγχρονων τουρμποκινητήρων σε απόδοση πρωτίστως και δεύτερο στην οικονομία.
Παντως ενα θέμα που δεν πρέπει να ξεχνάμε, οι τουρμποκινητήρες της VW, απαιτούν αποκλειστικά την χρήση βενζίνης 100 οκτανίων.

Τώρα από θέμα αξιοπιστίας σε μακροχρόνια χρήση στην πράξη και όχι σε στατικές εργοστασιακές δοκιμές, είναι νωρίς ακόμη. Ο χρόνος θα δείξει.
Από την άλλη όμως, τα πράγματα στην χώρα μας έχουν αλλάξει ριζικά και δεν αποκτούμαι ΙΧ με την προοπτική να ζήσουμε μαζί του 20 χρόνια η να ξεπεράσουμε τις 500.000χλμ
Τώρα αν και θιασώτης της πίσω κίνησης εδώ και 25 χρόνια, και παράλληλα κάτοχος BMW από τότε, βλέπω πως έχουν μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με AUDI, VW και ΜERCEDES.
Εφτιαξαν έναν κινητήρα διαμάντι διπλού turbo στα 3500κε, προσφέρουν έναν τουρμπάτο 1600αρι με 150 η 174 άλογα στην PEUGEOT και στα υπόλοιπα δικά τους μοντέλα
αρκούνται στην ιπποδύναμη μέσω κιβικών.
Tέλος δεν θίγω καθόλου και το κόστος τελών κυκλοφορίας, που στην χώρα μας εξαρτάται απ τον κυβισμό της μηχανής και όχι της ιπποδύναμης.

Το σωστό να λέγεται said...

Τα turbo έχουν πρόβλημα γρήγορης επιτάχυνσης στις χαμηλές στροφές 30-40 χλμ/ώρα.
Αυτό το πρόβλημα έχει βελτιωθεί αλλά παραμένει πρόβλημα ιδίως στην οδήγηση σε μεγάλη κίνηση μέσα στην πόλη.
Εκεί είναι καλύτερος ο συμβατικός εξακύλινδρος κινητήρας παρά ο τετρακύλινδρος με turbo κι ας έχει περισσότερη ιπποδύναμη από τον συμβατικό (ίδιο βάρος όμως).

Οι turbo έχουν καλύτερη κατανάλωση αναμφισβήτητα αν όλες οι άλλες συνθήκες παραμείνουν οι ίδιες (τρόπος οδήγησης κτλ).
Οι λόγοι είναι ότι για την ίδια ιπποδύναμη χρειάζεσαι λιγότερες στροφές, λιγότερη σπατάλη ενέργειας λόγω τριβής, με αποτέλεσμα μικρότερη κατανάλωση μια και ο συμπιεσμένος αέρας που τροφοδοτεί την καύση στον κινητήρα τον βοηθάει να παράγει την ίδια ιπποδύναμη με χαμηλότερες στροφές του κινητήρα. Αυτά βέβαια όταν μόνο χρειάζεται η έξτρα ιπποδύναμη και πρέπει να υπάρχει καλή επικοινωνία με το κομπιούτερ και με τους fuel injectors.
Τα αέρια εξόδου καύσης που κινούν τον turbocharger είναι η πηγή ενέργειας για την κίνηση του χωρίς την αφαίρεση αξιοσημείωτης ιπποδύναμης.
Οι turbochargers γι’ αυτό έχουν καλύτερη κατανάλωση από τους superchargers μια και δεν χρειάζονται τον στρόβιλο του κινητήρα για την λειτουργία τους αλλά τα αέρια εξόδου μετά την καύση.

Τα μειονεκτήματα είναι ότι οι turbo χρειάζονται καλύτερο σύστημα ψύξης του turbo και λίπανσης λαδιού γιατί οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες όταν ο turbo «τα δίνει όλα». Είναι πιο πολύπλοκα, υπάρχουν περισσότερα σημεία στην μηχανή για συντήρηση και επιδιόρθωση.
Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και το μέταλλο που χρησιμοποιείται για τα πτερύγια του turbo πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας λόγω της καταπόνησης κατά την διάρκεια της λειτουργίας του. Δεν μπορεί o οδηγός να αγνοήσει την αλλαγή λαδιού όταν χρειάζεται μια και η σωστή λίπανση είναι βασικό στοιχείο της μακροζωίας του turbo.

Οι Αμερικανοί ήταν πρώτοι που χρησιμοποίησαν την τεχνολογία στα αυτοκίνητα παραγωγής το ‘62. Μετά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 70 οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν, ακόμα και οι Ιταλοί με την τούρμπο Αλφέττα.

CROSSROADS said...

back to the future λοιπον... πολυ ωραια !
Εζησα δυομισυ ευτυχισμενα οδηγικα χρονια με ενα Audi A3, 1800T ,(turbo), και δεν παυω να μετανοιωνω που το αντικατεστησα με το Ford Mondeo 1800SW, καθαρα για χρηστικους λογους - που να βαλεις 2 μωρα+2 γατες+2 καναρινια μαζι με ολα τα παρελκομενα ;; - στο πορτ μπαγκαζ του Audi ισα-ισα που χωρουσαν τα βασικα για ενα (πολυ) ερωτευμενο ζευγαρακι..!
Θαυμασιο το Α3, στιβαρο, γρηγορο,χαμηλη καταναλωση, απροβληματιστο, πολιτισμενα δυνατο, 220+ στην εθνικη και η γυναικα μου ΔΕΝ ανησυχουσε (!)...
Καλο και το Mondeo, σταθερο, αξιοπιστο, επαρκες αλλα ...λιγο. Μου λειπει το τουρμπο...
Τιποτε σε ...μοτοσυκλετα δεν βγαινει ;;;

Stavros Katsaris said...

Καλησπέρα!
Με τέτοιο θέμα περιμένω και παρουσία andy!

ΔΗΛΩΣΗ: Το επόμενο μου αυτοκίνητο θα είναι turbo!
Δυστυχώς δεσμεύτηκα με το KIA SORENTO και δυστυχώς δεν έχω γκάζια!!!
Όταν το αγόραζα έμενα εκτός Αττικής και βόλευε αφάνταστα!
Τώρα όμως?
Τέλος πάντων!
Αν και εφόσον κάποια στιγμή το αλλάξω θα πάρω οπωσδήποτε turbo!
Και μια απορία!
Ακούω για τα μέτρα που πολλές φορές σχεδιάζει το Υπ. Μεταφορών να εφαρμόσει για τα μεγάλα τζιπ.
Αλήθεια είναι πως έχει παραγίνει το κακό.
Αλλά τι γίνεται με μας τους υπόλοιπους που τα κινούμε μόνο τα Σαββατοκύριακα?
Γιατί να επιβαρυνθώ και γω το ίδιο με αυτόν που μπαίνει στο Κολωνάκι με το θηρίο?
Η δική μου χρήση στο τζιπ περιορίζετε μόνο στα Σαβ/κα.
Και το ξέρω από πρώτο χέρι πως δεν είαι μόνος!
Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων χρησιμοποιεί το τζιπ για ειδικές διαδρομές ή για εκδρομές στην ελληνική ύπαιθρο!
Μια μ---κια έκανα κι εγώ γιατί να την πληρώσω?

Αλήθεια το επόμενο turbo!!!

Stavros Katsaris said...

Α γάτε και μια συμβουλή!

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ!
Μου έκλεψαν δεύτερη φορά το κινητό μου!!! (ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΣ)
Τι μου προτείνεις?
(Θέλω πωσδήποτε mail και σύνδεση στο ιντερνετ!)

Σόρρυ για το άσχετο αλλά αμα δεν ρωτήσουμε τον ειδικό!!!!...

Nikos Dimou said...

"Σωστέ" σωστά αυτά που γράφεις αλλά λίγο παρωχημένα - μάλλον η πηγή σου είναι Αμερικανικά ντοκουμέντα. Δεν ισχύουν για τις νέες κατασκευές.

Σταύρο οποιδήποτε τηλέφωνο άνω των 300 € έχει σήμερα Ιντερνετ και mail. Αν θες και Wi Fi το Νοkia E65 είναι ΟΚ. Αν θές και multimedia, Nokia σειράς Ν.

Nikos Dimou said...

Σήμερα το Twingo πέρασε δύο τεστ: Έκανε την ανάβαση του Αγ. Παντελεήμονα στην Πεντέλη στα 10/10 προς μεγάλη απορία ενός Audi TT που το κυνηγούσε και το έχασε από τα μάτια του.

Πήγε στο Καρφούρ και φόρτωσε τα ψώνια δύο σπιτιών δύο εβδομάδων. Στο Forester δεν τα παίρνει το πορτ μπαγκάζ - βάζουμε και στα καθίσματα. Το Twingo χάρη στο σύστημα των πίσω καθισμάτων που γλυστράνε προς τα μπρος (με ένα πάτημα) τα χώρεσε όλα!

gnik said...

Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία κ. Δήμου είναι να απολαμβάνεις πραγματικά αυτό που έχεις. Και εσείς βλέπω το απολαμβάνεται.
Εύχομαι πολλά και ασφαλή χιλιόμετρα. Αλλά & Τέλειες Διαδρομές δεν διαβάζω τίποτα για τέτοιες τελευταία.

Genghis said...

Ακόμα και στά τυποποιημένα κυβερνητικά τέστ δεν βρήκα μεγάλη οικονομία σε turbo έναντι συμβατικού. Παραθέτω κυβισμό, ιπποδύναμη κατανάλωση (πόλη /αυτοκινητόδρομος), βάρος οχήματος και τιμή αγοράς από το edmunds για μερικά μοντέλα όπως αυτά πωλούνται στίς ΗΠΑ:

Volkswagen Passat 2.0T: 2000cc Turbo, 200HP,
12.2lt/100km Πολη - 8.3lt/100km Αυ/δρομο,
1474Kg, 17,000 €
Nissan Altima 3.5SE: 3500cc, 270HP,
12.2lt/100km Πολη - 8.6lt/100km Αυ/δρομο,
1525Kg, 16,789 €
Accura RSX: 2400cc, 205HP,
11.6lt/100km Πολη - 8.3lt/100km Αυ/δρομο,
1519Kg, 19,177 €
BMW 328i: 3000cc, 230HP,
12.9lt/100km Πολη - 8.3lt/100km Αυ/δρομο,
1516Kg, 22,041 €
Honda Accord EX: 3500cc, 268HP,
12.2lt/100km Πολη - 8.0lt/100km Αυ/δρομο,
1634Kg, 19,088 €

Στην παρούσα του μορφή τουλάχιστον, και πάλι μου φαίνεται improvement όχι breakthrough. Αγνοώ κάποια νεότερη ακόμα τεχνολογία την οποία το Passat δεν διαθέτει ακόμα;

Σημ. Η τιμές δεν περιλαμβάνουν το αντίστοιχο του ελληνικού ΦΠΑ ο οποίος διαφέρει απο πολiτεία σε πολιτεία (πχ. στην Καλιφόρνια είναι 7.25%).

Δεν ξέρω αν και άλλες ευρωπαικές χώρες φορολογούν τα κυβικά αλλά μήπως το κύριο κίνητρο για την επανεμφάνιση του turbo στην Ευρώπη είναι η παράκαμψη της φορολογίας κυβικών?

Kαπα said...
This comment has been removed by the author.
Nikos Dimou said...

genghis
κανένα από τα αυτοκίνητα που αναφέρεις δεν έχει light pressure turbo. Ουσιαστικά υπάρχουν μόνο δύο τετοιοι κινητήρες ο 1400 της VW (σε διάφορες μορφές) και ο 1200 της Renault.

kαπα τα touran 2000 μάλλον έχουν περισσέψει στην εκεί αντιπροσωπεία - δεν νομίζω ότι παράγονται πια (και ποιος θα τα έπαιρνε;).

harrygrath said...

Ο καλος διαφημιστης εχει & τα ορια του...

Οχι & 2 σπιτια Χ 2 εβδομαδες στο...Τουινγκο...

Manos Bairaktaris said...

Συγνώμη για το τεχνικό, αλλά απαιτείται μία διόρθωση σε μια κοινή παρανόηση.
Η ισχύς, η ροπή και ο ρυθμός περιστροφής του κινητήρα είναι μεγέθη πλήρως αλληλένδετα: P=T*ω
Για να την εφαρμόσετε σωστά την σχέση αυτή πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγέθη από το ίδιο σύστημα μονάδων. Πχ για το SI είναι P:Watt, T:N*m & ω=rad/sec
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε hp και rpm (στροφές ανά λεπτό) ο τύπος γίνεται:
P(hp)*745.7=T(Nm)*2π*rpm/60 => P(hp)=T(Nm)*rpm/7120.9
Συνεπώς δεν έχει νόημα να λέμε ότι "ο τάδε κινητήρας αποδίδει σε ροπή και ο δείνα σε ιπποδύναμη".
Το σωστό είναι: ο τάδε κινητήρας έχει αυξημένη ροπή (άρα και ισχύ) σε χαμηλές στροφές και ο δείνα...
Για όσους ξεκινήσουν υπολογισμούς να έχουν κατά νου, ότι ο τύπος δίνει της σχέση ισχύος-ροπής σε δεδομένες στροφές και όχι την σχέση μέγιστης ισχύος με μέγιστη ροπή που συμβαίνουν σε διαφορετικές στροφές περιστροφής.

Το σωστό να λέγεται said...

To light turbo Renault Twingo GT σε ένα τόσο μικρό (ελαφρύ) όχημα βέβαια θα δώσει καλές επιδόσεις αλλά σύμφωνα με το AutoExpress «It’s strongest in the mid-range...».
Το ίδιο περιοδικό έχει μια σύγκριση δύο μικρών turbo (Punto, Clio) και του συμβατικού Mazda 2.
To Clio έχει τον ίδιο σχεδόν κινητήρα με το Twingo και το περιοδικό τον χαρακτηρίζει ληθαργικό σε σύγκριση με του Fiat. Έχει όμως καλύτερη κατανάλωση βενζίνης και δεν υπάρχει ισχυρή ένδειξη του turbo lag.
Τα light ή τα μικρά turbo έχουν καλύτερη συμπεριφορά στο πρόβλημα αυτό αλλά παρά όλα αυτά έχουν ακόμη πρόβλημα γρήγορης επιτάχυνσης στην εκκίνηση και σε χαμηλές ταχύτητες (ακόμα και τα 9,8 στα 100 δεν σπάει ρεκόρ) εκτός κι αν κινούνται με ξεχωριστό ηλεκτρικό μοτέρ και όχι από τα καυσαέρια της μηχανής.
Η μικρότερη κατανάλωση των turbo γενικά δεν φαίνεται τόσο στην κίνηση μέσα στην πόλη. Δεν είναι εκεί οι κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας optimum turbo.
Το Τwingo αν έχει πραγματικά κατανάλωση 6 λίτρα στα 100 τότε είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Το Volvo είχε πολύκαλή κατανάλωση πάνω από τα 80 χλμ/ώρα και γύρω στις 2500-3000 στροφές, όση το τετρακύλινδρο Toyota μου πού ήταν πολύ ελαφρύτερο όχημα και με την μισή max. Ιπποδύναμη.
Η κατανάλωση του με μέση σταθερή ταχύτητα 110 χλμ/ώρα ήταν 10 λίτρα/ 100 χλμ με μηχανή 2,3-λίτρα 5-κύλινδρη, 240 άλογα στις 5600 στροφές, 1550 κιλά βάρος, αυτόματες ταχύτητες, σε πραγματική οδήγηση (όχι σε δυναμόμετρο) κι όλα αυτά με τεχνολογία των αρχών της δεκαετίας του 90.

Aphrodite said...

Ok. Με πείσατε!

"Turbo".

Ωραίο ακούγεται, όπου και να το κολλήσεις! Δύσκολα μαζεύεται όμως αν κανεις βλακείες.

Μικρή μου πτωχή εμπειρία μου έμεινε αξέχαστη: το πρώτο δίλεπτο μούριαζε και ζωγράφιζε οχτάρια (κι εγώ με παγωμένο χαμόγελο στα χείλη, "τώρα θα γρατζουνίσω κανεναν, τώρα θα βρω το μπελά μου").

Μετά σούπερ.

Ναααα σας πω όμως, από crash test πώς πάει?


ΥΓ1- σε Καγιέννα βγαίνει? Να ξέρω, διότι την κατανάλωση πολλοί εμίσησαν, το πουλ-μουρ όμως...

ΥΓ2- crossroads,

"... το αντικατεστησα με το Ford Mondeo 1800SW, καθαρα για χρηστικους λογους - που να βαλεις 2 μωρα+2 γατες+2 καναρινια μαζι με ολα τα παρελκομενα"

Μπορείς πάντως να εξοικονομήσεις λίγο χώρο ταίζοντας τα 2 καναρίνια στις γάτες... :D

Καληνύχταμέρααααα σε όλους (traum δε φαντάζομαι να κοιμάσαι ακόμα! χεχε)

Lefteris said...

"Η Γερμανικη σχολη μηχανικων ηταν ανεκαθεν κορυφαια σε παγκοσμιο επιπεδο,διασκορπισμενη σε 3 μεγαλα εθνη,Γερμανοι,Σαξωνες Βρετανιας,Γερμανοι Αμερικης."

Μας τελειώνουν εδώ οι Γερμανοί (γεράσανε - πεθάνανε) και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να γεμίσουμε τη χώρα με ταλαντούχους Ινδούς, το πράμα δεν φτουράει...

Εμένα μ' ενδιαφέρει αμάξι που μετά από 1200 χιλιόμετρα οδήγηση (κάνω συχνά το Chicago-Tulsa) να μη με πονάει το κεφάλι μου. Με δυο λόγια, ψάχνω για χαμηλούς κραδασμούς, αυτούς που δεν νιώθεις στην πόλη, αλλά σε βαράνε μετά από τις πρώτες 4-5 ώρες... θυμάμαι το καλοκαίρι που πήγα Chicago-Toronto-Montreal-Quebec. Δυστυχώς οι Καναδοί δεν έχουν τις Αμερικάνικες πολυτέλειες (κάθε 10 μίλια έξοδο με ξενοδοχεία, εστιατόρια, βενζινάδικα, rest stops κλπ) και στον Καναδά οδηγάς με τις ώρες μέχρι να βγεις κάπου... στο τέλος του ταξιδιού είχα χάσει το μπούσουλα.
Τώρα σχεδιάζω Chicago - Seattle από το i90 και το ηρωικό πλέον Honda Accord (150.000 μίλια στο κοντέρ) έχω αρχίσει να το φοβάμαι...

Aphrodite said...

(εν αναμονή των crash tests)

@λευτέρη,

"Με δυο λόγια, ψάχνω για χαμηλούς κραδασμούς, αυτούς που δεν νιώθεις στην πόλη, αλλά σε βαράνε μετά από τις πρώτες 4-5 ώρες..."

Xμ, με την κατάσταση στους δρόμους μας, άραγε πόσο αξίζει να επενδύεις σε αυτοκίνητο με τέτοιες καλές προδιαγραφές? Αφού στο τέλος θα στο σπάσουν οι λακούβες...

(ακόμη κοιμάστε καλέ?!)

Aphrodite said...

Κι όσο ακόμη περιμένω...

car ad 1

car ad 2

:))))))

Nikos Dimou said...

Kαλημέρα!

Θεά τα crash tests έχουν περισσότερη σχέση με τις αντοχές του αμαξώματος και καμία με το αν ο κινητήρας είναι turbo. Τα σχετικά VW τα Golf, Passat & Tiguan είναι πεντάστερα όπως και το Renault Clio turbo. To Twingo έχει τέσσερα αστέρια (καθότι μικρότερο και βασισμένο στο πάτωμα του παλιού Clio). Έχει όμως 6 αερόσακους. Eπίσης 4 αστέρια έχουν A3 & Polo.

Για μένα πιο σημαντική από την παθητική ασφάλεια είναι η ενεργητική (επιτάχυνση, κράτημα, φρένα). Και εκεί το Twingo σκίζει.

Aphrodite said...
This comment has been removed by the author.
Aphrodite said...

@Ντον, January 11, 2008 8:48 AM

Α οκ, απλώς έλεγα μήπως υπήρχε κάτι extra στο αμάξωμα, κάποιο "added bonus" ας πούμε (σαν κάτι αερόσακους-κουρτίνες για κεφάλια που έχουν κάποια μοντέλα και υποτίθεται κάτι κάνουν).

Κάτι μου λέει πάντως πως το Twingo σου έχει και μια extra δόση ενεργητικής ασφάλειας!

Nikos Dimou said...

Θεά δεν μου άρεσε αυτή η διαφήμιση - τι έφταιγε το καημένο το περιστέρι; (Φαντάζομαι πως δεν θα την δείξουν στην Αγγλία των ζωόφιλων - δεν θα πουλήσει τίποτα).

Πάντως και το δικό μου είναι μαύρο...

:)))

Genghis said...

Μάλλον λάθος υπέθεσα ότι η Volkswagen είχε την τελευταία τεχνολογία turbo στο Passat 2.0Τ . Πάντως το έχω οδηγήσει αρκετά και δεν πρόσεξα τον τυπικό δισταγμό των παλαιότερων turbo. Το είχα μάλιστα υποψήφιο για αγορά πέρυσι.

Σε σύγκριση Twingo έναντι πχ. Yaris (ίδια περίπου ιπποδύναμη) δείχνει όντως μία οικονομία της τάξης του 10% υπέρ του Twingo αν εξαιρεθεί η διαφορά βάρους. Εαν όντως η διαφορά αυτή οφείλεται αποκλειστικά στο light turbo τότε είναι σημαντική γιά μία και μόνο τεχνολογική βελτίωση. Αρχίζω και πείθομαι ότι τελικά μπορεί να μην είναι hype over substance.

Αλήθεια μιάς και ο λόγος περί Twingo, δεν κατάλαβα γιατί δεν υπάρχουν καθόλου οι Renault και Peugeot στις ΗΠΑ. Εννοώ δεν έχω δει κανένα, ποτέ!

Nikos Dimou said...

genghis

H Renault είχε κάνει μία abortive εμφάνιση στις ΗΠΑ την δεκαετία του 70. Τσουρουφλίστηκε και δεν ξαναδοκίμασε...

Άλλωστε μόνο οι Γερμανοί και οι Σουηδοί κατάφεραν να επιβιώσουν από την Ευρώπη. Ούτε Fiat, ούτε Citroen - ας μην μιλήουμε για τους Άγγλους.

CROSSROADS said...

@ don
καλημερα, με μια απορια : το Twingo αντικατεστησε το Forester ???
και μια διορθωση : η FIAT μπορει να πηγε απατη στις ΗΠΑ αλλα το μοντελο της Χ 1/9 (1300 cc αρχικα) τη δεκαετια του 1970 πουλουσε σαν ζεστο ψωμακι, εξ' ου και βγαλανε μοντελο με ειδικες προδιαγραφες για την αμερ. αγορα (εαν θυμαμαι καλα γυρω στο 1976). Το συγκεκριμενο μοντελο (1500 cc) το ειχα για 3 χρονια, πηγαινε σαν τρενο σε ραγες, εφτανε τα 205 μ.ω.τ., εκαιγε ...την τσεπη μου, καιγοταν ο κινητηρας αμα εμενε με λιγα λαδια (!)- τον αντικαθιστουσα ομως σε ΜΙΑ ημερα σε φιλικο συνεργειο με 55000 δρχ(!!!), και χωρουσε μια γραφομηχανη και ενα σακ βουαγιαζ στο εμπρος πορτμπαγκαζ !
Μετα εκανα το μοιραιο λαθος και το αντικατεστησα με ...γαλλικο, το Peugeot 205GT cabrio ...
Ε, το τι τραβηξα δεν περιγραφεται... Καθε 3&Λ σε συνεργειο βρισκομουνα. Εννοειται οτι σε ΚΑΘΕ ταξιδι εμενα στην εθνικη απο διαφορετικη βλαβη καθε φορα ...!
Ακομη και στο παρθενικο του ταξιδι πηρε φωτια το δυναμο εξω απο τα Καμμενα Βουρλα ακριβως μπροστα απο ενα ...συνεργειο αυτοκινητων (!)
βγηκαν εξω οι ανθρωποι με τους πυροσβεστηρες και μας γλυτωσαν. ευτυχως ειμαστε νιοπαντροι χωρις μωρα,γατες και πουλια !!!
Αρον αρον μετα απο 2 χρονια απιστευτης ταλαιπωριας τοδωσα σε παθιαρη καμπριολιστα και ο καλος θεος της αυτοκινησης με ανταμοιψε με το Α3 -ευκαιρια 2ο χερι- και ησυχασα απο ολα...

CROSSROADS said...

@ aphrodite...πιπερι στο στομα κανει...;;;
τη γατουλα μου τη Ζιζου (καμμια σχεση με το zizugataki) που την εχω αναθρεψει με τα χερακια μου (απο γεννησεως) να την ταϊσω με αυτα τα ...απολειφαδια ;;;
Εξ αλλου, εχεις δει το πορτμπαγκαζ του Mondeo ;;
χωραει ενα Smart μεσα !!!χεχεχε..!

Nikos Dimou said...

CROSSROADS said...
το Twingo αντικατεστησε το Forester ???

-----------------------------------

Όχι το Forester παραμένει. Το Twingo είναι δοκιμή.

sadosadist said...

Καλημέρα


Καλά ταξίδια λοιπόν!

...ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ συνοδηγό.

:-)))

sadosadist said...

@arfΟΔΥΤΗ

...αν το περιστέρι ήταν λευκό θα δημιουργούσες διπλωματικό επεισόδιο DON-ΙΕΡΑς ΣΥΝΟΔΟΥ!

:-))))

TraumMeister said...

ΝΔ said..

Θεά δεν μου άρεσε αυτή η διαφήμιση - τι έφταιγε το καημένο το περιστέρι; (Φαντάζομαι πως δεν θα την δείξουν στην Αγγλία των ζωόφιλων - δεν θα πουλήσει τίποτα).

Ευτυχώς δλδ. που η Aphrodite δεν ανέβασε την άλλη με το γατί και την ηλιοροφή:-) Δεν τολμώ να βεβηλώσω το παρόν ιστολόγιο με σχετικό link!

Εχει ιστορία (τεσσάρων ετών) αυτή η "διαφήμιση". Eίναι ένα viral που κατά πάσα πιθανότητα ετοιμάστηκε στην "Αγγλία των ζωόφιλων". Οταν "διέρευσε" αυτό με το γατί, Ford και Ο&Μ έβγαλαν κοινή ανακοίνωση "αποτροπιασμένες". Αλλά το περιστέρι δεν το πήραν πίσω. Για να μην βάζω link, και δουν τα μάτια σας γατιά να υποφέρουν, αντιγράφω:

Ford's European operation and Ogilvy & Mather, its advertising agency, began an investigation into how a proposed ad — which both insisted had been rejected — had begun circulating on the Internet.

The car maker said the advert was conceived as part of a "viral" campaign, where short videos are released on to the Internet and redistributed by e-mail, as people find them funny. But it insisted it was not meant to be developed. As an alternative, a clip showing a comedy pigeon being thwacked by the bonnet, had been chosen.

"A full investigation has been ordered by Ford and Ogilvy to determine how this unapproved material found its way into the public domain," said a spokesman for Ford. "The action in the video clip was totally computer generated — no animal was harmed."


Συνδυάζοντας την παρατήρηση του harry για τους χώρους του Twingo και την ποιότητα των συγκεκριμένων διαφημιστών προτείνω αυτό το κλιπ για το Ford Ka.

Traum

ΥΓ. Μου φαίνεται πως όταν οι διαφημιστές πάνε να ξεφύγουν από το σεξ, η μακακία πάει σύννεφο. Μήπως αν ξαναγυρίζαμε στις κλασσικές διαφημίσεις αυτοκινήτων με τις χαϊδεύτρες θα κάναμε ένα βήμα μπροστά;

Takis Alevantis said...

Δεν ξέρω για το Twingo GΤ, εγώ πάνως οδηγώ ένα κλασσικό Twingo που αντεκατέστησε πριν από ενάμισυ περίπου χρόνο ένα άλλο κλασσικό Twingo με το οποίο κυκλοφορούσα 10 περίπου χρόνια. Καταπληκτικό αυτοκίνητο πόλης, κατανάλωση χαμηλότατη, χώρος για ψώνια άφθονος και ευκολία στο παρκάρισμα. Θυμάσαι Νίκο που σε είχα υποδεχτεί στις Βρυξέλλες με κείνο το μπορντώ Twingo που μου είχες πει ότι με Twingo είχες πάει στο αεροδρόμιο και σε Twingo κατέληξες στις Βρυξέλλες.

Πριν από αυτό βέβαια είχα κυκλοφορήσει με ένα Audi Avant Turbo Quattro το οποίο καλό μεν αλλά κάθε φορά που πατούσες το γκάζι ένοιωθες και ένα χέρι στο πορτοφόλι σου ... Αλλά βέβαια από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό κάτω στον Κηφισό ...

Είδα πάντως ότι το Twingo GT δεν κυκλοφορεί με αυτόματο κιβώτιο, το οποίο όπως μας είπες σε προηγούμενο άρθρο ενδείκνυται σήμερα. Έχεις να μας πεις τίποτα γι'αυτόν το συνδυασμό - turbo με αυτόματο κιβώτιο; Ευχαριστούμε εκ των προτέρων !

Nikos Dimou said...

Tάκη ο συνδυασμός υπάρχει - π.χ. στην Voklswagen με το καταπληκτικό κιβώτιο DSG.

H Renault στο νέο Twingo έχει αυτόματο κιβώτιο μόνο στην ατμοσφαιρική έκδοση των 76 ίππων.

Somebody961 said...

Αχ Αφρο..
Ωστε για αυτό δεν είχες έρθει τότε στο ραντεβού.. :(
Ολα τα φορέματα σε παράταξη προσοχής, να τα κοιτάς, να σε κοιτάνε και να σου λένε όλα μαζί: 'εμένα ..κοίτα(!), εμένα φόρα, σου πάω και μου πας!'.

Επιτέλους, μετά από σκέψεις βασανιστικές και περί εαυτόν συσκέψεις αποφάσισες (ή σε αποφάσισε εκείνο) και έβαλες εκείνο το νυχτερινόν ανδροτραβηκτικόν και διπλωματικά ..σεμνό στο στήθος βγήκες έξω με την κραυγή "Αέεεραααα φύγαμε"!!
Δεν το τέλειωσες. Με το που κάνεις να μπεις στο ..Fiord σου ακούγεται ένα μπλουτς!. Γκααασπ! Τι με βρήκε την καψιρή;
Σε άκουσε ένα περιστέρι και στο ..έχεσε! Φόρεμα και βραδιά!

Μην πάρει χαρά άνθρωπος!

Στήνεις και συ κάμερα στο απέναντι κλαδίον, (διότι δεν μπορεί, κάποιο άστρο λαμπρόν θάχεις σε σκορπιό, και να μην έχεις αποκτάς:)) βάζεις τηλεκοντρόλ στο καπώ, ξαναβγαίνεις κάνοντας ..replay στο "Αέρα" (ψάρι γαρ ο περιστέρης!) και του έδειξες πως ακόμα και το πνεύμα το άγιον θέλει τις βουρδουλιές του!

Τόιιιινννγγκκκ!

Τσίου(άουαουα) έκανε ο πουλής!! Οχι, παίζουμε.. :):):)

harrygrath said...

Η αξια του καλου διαφημιστη...

Κανει τη π*υτανα

ηγουμενη Παρθενοπη

& το πορτμπαγκαζ Τουινγκο

σπηλια του Νταβελη...

Anastassios said...

Όπως και η πλειοψηφία της ανθρωπότητας, έτσι κι εγώ δεν αξιώθηκα να οδηγήσω κάτι σε τούρμπο... :-)

Ωστόσο...

Πριν 3000 χρόνια(οκ, 20), αργά το βράδυ, έκανα οτοστόπ στο Πανόραμα Θεσ/νικης. Σταμάτησε ένας πρώην οδηγός αγώνων ράλλυ(μου το είπε αργότερα). Οδηγούσε ένα Ρενώ 5 τούρμπο. Η διαδρομή μέχρι το κέντρο, μέσα από την κίνηση της Β. Όλγας ήταν συναρπαστική(ο τύπος οδήγαγε σα να έπαιρνε μέρος σε αγώνα - το καλύτερό μου!).

Αυτά...

Anastassios said...

Πάντως, είκοσι χρόνια μετά, βελτιωθήκαμε σε κάποια πράγματα.

Θυμάμαι τη δεκαετία του '80, όταν προωτοκυκλοφόρησαν στην χώρα τα "τούρμπο" και τα "ιντζέκσιον" και ο καθένας κόλλαγε στο πίσω μέρος και δίπλα στον τύπο της κάθε μάρκας, ένα κάρο από αυτοκόλλητα, παντελώς άσχετα, προκειμένου να εντυπωσιάσει και να ξεχωρίσει!

Π.χ. rabbit...

harrygrath said...

Υπαρχουν σχολιαστες τοσο παλιοι που θυμουνται
κα-Λ-μπιρατερ
μιζα...θυμιατηρι με καρβουνακια
& μοτο με μανιβελλα
(ελα,ελα,
ομορφη μου κατσιβελα...).

Παρενθετικα,υπαρχουν ηδη στη πιατσα 4 5αρια κινητα,
Nokia,Ericsson,Samsung,LG,
αν ξερει κανεις καποιο συγκριτικο τεστ,ιδιως για τις φωτο,ενδιαφερομαστε...

dimg said...

@ndimou

Αν δεν απατώμαι από τους Άγγλους κατασκευαστές πάντοτε υπήρχε παρουσία της Jaguar στην Αμερική. (Όσο η Jaguar ήταν Αγγλική βέβαια -- πρέπει να είχε δημιουργήσει καταπληκτικό όνομα αξιοπιστίας με την κρατικοδίαιτη BritishLeyland τη δεκαετία του 70)

Zoros said...

Χαιρετισμούς σε όλη την παλιο-παρέα!

Δεν έχω εμπειρία από τα νέα light turbo, όμως πράγματι όλα τα σχόλια ακούγονται θετικά.
Πάντως όταν οδήγισα αυτοκίνητο με παραδοσιακό turbo, το παλιό Audi TT των 180 ίππων, απογοητεύτηκα: το αυτοκίνητο είχε πολύ δύναμη, αλλά σε βάρος της μέσης σου... Τότε είπα ατμόσφαιρα for ever, αλλά με τις εξελίξεις αναθεωρώ!

Σύντομα θα βγάλει και η Alfa τέτοιους κινητήρες, κάνοντας την αρχή με την νέα Junior (θα φοράει τον 1.4 του Fiat Bravo, έχοντας και μια έκδοση με 180 ίππους) και θα συνεχίσει με την 159/Brera με νέους κινητήρες 1.8 που θα φτάνουν μέχρι και 230 ίππους.

Nikos Dimou said...

dimg

παρουσία της Jaguar υπήρξε αλλά η αξιοπιστία της την πρόδωσε στο τέλος...

dinx said...

@Don
Δυστυχώς η αξιοπιστία της Jaguar, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και έιναι από τους λόγους που πωλείται η εταιρεία από την "μαμά¨FORD.

Το σωστό να λέγεται said...

Οι Ευρωπαίοι οδηγοί είναι στην πλειοψηφία τους μαζοχιστές όσον αφορά την αγάπη τους στα μικρά αυτοκίνητα, μάλλον από ανάγκη λόγω της άγριας φορολογίας σε κάθε είδος οχήματος πολυτελείας (βέσπα και πάνω) και στην βενζίνη.
Είναι ερωτευμένοι με τους φόρους κατανάλωσης αντί για τους φόρους εισοδήματος, κατάλοιπο των στερήσεων του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, και της φοροδιαφυγής.

Δεν είναι μόνο οι κραδασμοί λόγω της φτηνής κατασκευής των αναρτήσεων και των καθισμάτων αλλά και η παντελή έλλειψη ηχητικής μόνωσης, και προβληματικού ελέγχου θερμοκρασίας ώστε ένα τετράωρο ταξίδι σε εθνική οδό να είναι ισοδύναμο με οκτάωρη βάρδια σε μηχανοστάσιο πλοίου ή χειρότερα σε κλωστοϋφαντουργείο.
Καμιά σύγκριση με την άνεση των Αμερικανικών αυτοκινήτων στην ίδια τιμή που αισθάνεσαι σαν να απολαμβάνεις την οδήγηση σε ανατομική πολυθρόνα στο σαλόνι του σπιτιού σου.

Υπάρχει βέβαια η ομορφιά των Ευρωπαίων σχεδίων και ιδίως των Ιταλών να σε ικανοποιήσει για τα δεινοπαθήματα. Style over substance. Το Χ 1/9 ήταν ένα πανέμορφο καμπριολέ για την εποχή του αλλά με μηχανικά προβλήματα (σήμα κατατεθέν του οι λεκέδες από λάδια στο σημείο παρκαρίσματος).

Οι Ιάπωνες στην δεκαετία του 80 και μετά κατόρθωσαν την χρυσή τομή μεταξύ άνεσης, επιδόσεων και αντοχής. Δεν υπάρχουν καλύτερα καθίσματα από αυτά στα Lexus.
Οι Γερμανοί της BMW είχαν πάντα προβλήματα με τα πίσω καθίσματα μια και τα αυτοκίνητά τους είναι οδηγοκεντρικά, ή άνεση των επιβατών ήταν ένα ανεπιθύμητο afterthought.
H Mercedes μετά την δεκαετία του 80 έχει μείνει στο όνομα και στην επιδειξιμανία της μάρκας. Τα κορεάτικα Hyundai έχουν καλύτερη αξιοπιστία. Η αξιοπιστία της VW ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την ποιότητα των Γιαπωνέζων και ήταν στο ίδιο επίπεδο με των Γάλλων.
Άγγλοι και Ιταλοί έχουν κάτι πολύ κοινό στην παραγωγή αυτοκινήτων αλλά το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι τα αυτοκίνητα που παράγονται την Δευτέρα και Παρασκευή βγαίνουν σακάτικα. Το προβληματάκι να βγαίνει το 1/3 της παραγωγής ανάπηρο στην γέννα του γίνεται χειρότερο επειδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες τους θεωρούν το quality control σπαστικό και σπατάλη.

Οι Σουηδοί μάλιστα αυτοί κάτι ξέρουν από άνεση μια και λόγω ύψους υποφέρουν στην μέση όταν τα καθίσματα είναι φτιαγμένα με κουτόχορτο.
Αλλά έχουν αρκετές παραξενιές μια και ήταν απομονωμένοι στον παγωμένο βορρά χωρίς καμιά επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο σχεδίασης του αυτοκινήτου.
Έχει κανείς δοκιμάσει να βρει που είναι οι διακόπτες από την θέση του οδηγού ή να βάλει κάπου με ασφάλεια τον καφέ;

Απορία;
Πώς δίνουν 5 αστέρια ασφαλείας στα τοσοδούλικα με την μηχανή που θυμίζει go cart, λαμαρίνα λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο και ανύπαρκτους προφυλακτήρες για να ζουλισθεί στο μπροστινό κουτάκι η μηχανή.
Τα πρωτότυπα από πηλό στο εργαστήριο σχεδίασης είναι πιο αξιόπιστα, τουλάχιστον δεν σου δίνουν την ψευδαίσθηση ότι σε ένα τρακάρισμα με ένα πραγματικό αυτοκίνητο θα έχεις ελπίδα επιβίωσης.

Μια σύγκριση των προφυλακτήρων και της ασφάλειας ενός Τwingo με το Subaru είναι για γέλια ή για κλάματα;
Πραγματικά χρειάζεσαι ενεργητική ασφάλεια για να αποφύγεις το νοσοκομείο ή χειρότερα.
Η παθητική ασφάλεια έχει απορριφθεί από το τμήμα marketing λόγω αποδόσεων και κατανάλωσης.
Καλή επιτάχυνση λοιπόν, καλό στις μανούβρες και το φρενάρισμα αλλά τι γίνεται όμως αν ο ατζαμής με το ένα χέρι στο τιμόνι του τζιπ και το άλλο στο κινητό σε χτυπήσει από πίσω ή στα πλάγια;

Aphrodite said...

@ crossroads,

"don... μια απορια : το Twingo αντικατεστησε το Forester ???"

Ενα *πατίνι* δεν αντικαθιστά μια *παντόφλα*, είναι για άλλες δουλειές το καθένα.

Οπως ελάλησε και ο οικοδεσπότης, "Όχι το Forester παραμένει. Το Twingo είναι δοκιμή."

Αντικαθιστάς τις λέξεις κι είδες που έρχεται κι εκείνος στα λόγια μου.

(εσύ ζωόφιλε Γάτε μη βαράς!) :)))

------

"Αρον αρον μετα απο 2 χρονια απιστευτης ταλαιπωριας τοδωσα σε παθιαρη καμπριολιστα και ο καλος θεος της αυτοκινησης με ανταμοιψε με το Α3 -ευκαιρια 2ο χερι- και ησυχασα απο ολα..."

Κινητό (του καλού θεού της αυτοκίνησης) έχεις να μας δώσεις κι εμάς? Αμα είναι, να κάψω κι εγώ το αμάξι μου επί τόπου!

------

"εχεις δει το πορτμπαγκαζ του Mondeo ;; χωραει ενα Smart μεσα !!!χεχεχε..!"

Την τελευταία φορά που κοίταζα αυτοκίνητα είδα τα πορτ-μπαγκάζ κάποιων μεγάλων μαούνων και SUVs και όντως από χώρο μέχρι echo (echo... echo...) έχουν!

Αλλά με τη μία είπα στον εαυτό μου: "Πάψε ηλίθια να σκέφτεσαι σα νοικοκυρά που κοιτάζει το σπίτι να έχει μεγάλες ντουλάπες για να βολεύει το ασπρορουχο-σύμπαν!" και μου πέρασε...

:)))))

Aphrodite said...

@traum,

κλαπ-κλαπ-κλαπ, ευχαριστώ, μετά από το σχόλιό σου January 11, 2008 2:00 PM, I rest my case!

Ε μα σε λίγο θα με βγάλει ότι δεν αγαπάω και τα πουλιά, κατάλαβες?

Ποιός, εγώ of all people!
:)))))

------

"κλασσικές διαφημίσεις αυτοκινήτων με τις χαϊδεύτρες"

Kαλή φάση. Ανάφτρες too. Ελα όμως που οι γυναίκες μάλλον δεν τσιμπάνε με δαύτες για να ψωνίσουν αμάξι...

Τώρα με ένα turbo άραγε τσιμπάνε για τον οδηγό του? Εκτός αν έχει κι αυτοκολλητάκια πίσω, σαν αυτά που λέει και ο fantomas...

(το βλέπω μπροστά μου:
"Turbo car, turbo driver, animal lover".
Κι από κάτω δεύτερο αυτοκόλλητο:
"My other car is a Forrester")

:)))))

-------

@Σαδώ,

"Καλά ταξίδια λοιπόν!

...ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ συνοδηγό.


Η πρόκληση θα είναι να πηγαίνει Καρφούρ με το Twingo, συνοδηγό τον Alevantis και πίσω τον harrygrath. Από την (κυριολεκτική και μεταφορική ανάλυση) και τα άσματα των Αφοί "ελα, έλα έλα, Μανουέεεελλαααα" Κατσάμπα, θα χάνει όλες τις εξόδους της Αττικής οδού.

:))))

Aphrodite said...

@somebody,

ΛΟΛΟΛΟΛΟΛΟΛ!

Τώρα για το: "ακόμα και το πνεύμα το άγιον θέλει τις βουρδουλιές του!",

τεκνο-μπλογκ ξετεκνο-μπλογκ, τούρμπο-ξετούρμπο, αυτό ξαναπέστο!!!!! :))))

Για τα υπόλοιπα... κάτσε να αναρρώσω από την... πνευμονία (η κατάρα του αιλουροειδούς βλέπεις!)

------

@zore,

"Σύντομα θα βγάλει και η Alfa τέτοιους κινητήρες, κάνοντας την αρχή με την νέα Junior (θα φοράει τον 1.4 του Fiat Bravo, έχοντας και μια έκδοση με 180 ίππους) και θα συνεχίσει με την 159/Brera με νέους κινητήρες 1.8 που θα φτάνουν μέχρι και 230 ίππους."

Εκλεισε! Θα κάνουμε ειδική διαδρομή για συγκριτικά τεστ - και θα βάλουμε κι ένα "ατμοσφαιρική έκδοση" Twingo στο πορτ-μπαγκάζ για ατμόσφαιρα - τα κεράκια θα σβήνουν με τα παντηλίκια...

-----

Αϊντε, καληνυχτομεριάζω, έχει πρωινό ξύπνημα σε λίγο... Φιλανθρωπικόν τέιον της Φιλοζωικής γαρ και πρέπει να πάω με το φλόμπερ...
:)))))))

harrygrath said...

Δυστυχως,λογω αφραγκίας & τυρρανικης στερητικης πολιτικης,
ειμαστε εθνος αυτοκινητικα στερημενων...

Μονιμα με στερητικο συνδρομο...

Πρεπει να βαλουμε στοχο ν' αλλαζουμε ΙΧ ανα 3 χρονια...

Το σωστό να λέγεται said...

Ατμοσφαιρική έκδοση στα 76 άλογα;
Σαν λίγα δεν ακούγονται για happy feet; Είναι βαριά τα πόδια πως θα τα αντέξει το "καθαρόαιμο";


Στο πίσω αριστερό κάθισμα!?
Νουφουσουνούζ βαρ μι


Ξενύχτια πάλι...καίγεται το κερί δύο φορές πιο γρήγορα.

Υ.Γ.

Το χιτλερικό αβατάρ μας χορεύει ή μας δουλεύει;

Ιδεοφυλάκιο said...

Παλιά είχα το συνειρμό:
Diesel = Ταξί ή Φορτηγό, θόρυβος, αιθάλη κτλ.

Εδώ και μερικούς μήνες που πήραμε το V50 2.0D ξέρω ότι Diesel =

Χαμηλή κατανάλωση, πολύ ήσυχο ταξίδι (2100 σαλ = 130 χαω με την έκτη) αλλά και επιτάχυνση από χαμηλά (ίσως λίγο απότομα), όταν χρειαστεί.

Anonymous said...

Ωραίο το Twingy!

Τα σμαρτάκια έρχονται κι εδώ δειλά-δειλά...βέβαια εγώ σε freeway με τα a la texas τέρατα να με προσπερνάν δεν θα το τολμούσα...επίσης υπάρχουν πολλά μίνι-κουπερίδια!!!

Πάντως, Ν.Δ. είσαι πάντα επίκαιρος!
Μόλις, εδώ και 2 εβδομάδες, απέκτησα ένα twin turbo, και νιώθω σαν να φόρεσα για πρώτη φορά πατίνια!!!
Scaaarrry...για όσους βρίσκονται στο δρόμο μου...αλλά πολύ cool!

Sorry: για το αγγλικό...
New years resolution: κομμένο!

Bonjiorno!

Nikos Dimou said...

Kαλημέρα!

Το σωστό να λέγεται said...
Ατμοσφαιρική έκδοση στα 76 άλογα; Σαν λίγα δεν ακούγονται;

--------------------------

Είχα το προηγούμενο μοντέλο με τον ίδιο κινητήρα και πήγαινε σαν διάολος. Σπάνια με περνούσε αυτοκίνητο. (Είναι και το βάρος - τότε 850 κιλά - τώρα το τούρμπο980).

Όσο για την παθητική ασφάλεια δεν είναι θέμα προφυλακτήρων ή μεγέθους. Το νέο Smart πέρασε όλα τα τεστ...

Nikos Dimou said...

ΔΥΟ διαπιστώσεις απο την οδήγηση του Twingo:

1.H ευχαρίστηση του να οδηγείς ένα μικρό γρήγορο είναι ανυπέρβλητη. Ποτέ ένα μεγάλο, όσο καλό κι αν είναι δεν θα σου δώσει τέτοια συναισθήματα.

2. Ο ρατσισμός στον δρόμο καλά κρατεί. Το μικρό το φτύνουν (κι αυτό είναι επικίνδυνο για σένα αν είσαι γρήγορος). Σφήνες, κοψίματα, πράγματα που ποτέ δεν αποτολμούν όταν οδηγώ το Forester.

Takis Alevantis said...

Δεν ξέρω τι λέει ο χάρυ για τις σπηλιές του Νταβέλη και η αφρο για τις προκλήσεις αλλά εγω ως πολύτεκνος δηλώνω υπευθύνως (και γράμματα γνωρίζω) ότι

1. Το porte bagages του Twingo χωράει τουλάχιστον όσα και (για να μην πω περισσότερα από) το αντίστοιχο του παλιού Audi 100 Avant.

2. Στις πίσω θέσεις του Twingo έχω βάλει άτομο ύψους 2 μέτρων που δεν έιχε πρόβλημα ούτε με τα πόδια του (ούτε και οι μπροστινοἰ είχαν στενάδα) ούτε με το κεφάλι του.

Αυτά, και δεν έχω μετοχές της Renault !

Takis Alevantis said...

Ο ρατσισμός στο δρόμο Νίκο είναι αντίστοιχος του ρατσισμού της ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Η πλάκα είναι ότι αν ποτέ ζητήσεις το λόγο σε κάποιον από τους τετράτροχους κουτσαβάκηδες θα σου πουν ανάμεσα στ'άλλα και το περίφημο «ξέρεις ποιός είμαι εγώ ρε;»

giant13 said...

Καλημέρα στην παρέα.

Ο Γάτος είπε,

"Όσο για την παθητική ασφάλεια δεν είναι θέμα προφυλακτήρων ή μεγέθους. Το νέο Smart πέρασε όλα τα τεστ..."
-----------------------
Μπράβο στο Smart αν είναι έτσι, αλλά όλα τα αυτοκινητιστικά περιοδικά αναφέρουν πως τα μικρά, οπως κλειώ, κόρσα, πεζώ 206, έφτασαν τα 4 μέτρα μήκος γιά να μπορέσουν να βγάλουν 5 αστέρια στα crashtest.

Τώρα σχετικά με το κύριο θεμα του ποστ:
Μια υπεροχή των light turbo, στους 4τ Ιαν. σε συγκριτικό τεστ VW TIGUAN 1.4 TSi Vs TOYOTA RAV 2.0 :

TIGUAN RAV
Ισχυς 150 152
Ροπή 24,5/1.750 19,8/4.000
0/100 9,6 11.0
0/160 25,8 30,5

Επιτάχυνση 80-110
με 3η 4,7 5,9
με 4η 6,3 9,2
με 5η 8,4 13,0
Μόνο η μέση κατανάλωση του συγκριτικού τεστ είναι υπέρ του RAV
με 12,1lt/100Km έναντι του TIGUAN με 13,8.

Nikos Dimou said...

Kαι σκέψου Τάκη ότι το νέο Twingo είναι και 17 πόντους μακρύτερο (3.43 με 3.60) εκ των οποίων οι 13 στο μεταξόνιο: άρα ακόμα πιο ευρύχωρο και στην καμπίνα και στις αποσκευές!

wolf said...

για την οδηγικη συμπεριφορα.

δεν ειμαστε οι χειροτεροι παρα τους μυθους.

στην ιταλια ενιωσα οτι κινδυνευα πραγματικα στο δρομο.

Nikos Dimou said...

Γίγαντα

η μέση κατανάλωση του τεστ ήταν 13,2 με 12,8 (υπέρ του RAV). Η "συγκριτική διαδρομή" είναι εφεύρεση των 4Τ που πάντα αδικεί τα τούρμπο (επιδή πέφτουν πολλά γκάζια).

Οι εργοστασιακές τιμές είναι 8,4 με 8,6 (υπέρ του Tiguan. Ας σημειωθεί πως οι 4Τ είναι οι μόνοι που έβγαλαν το Tiguan πιο λαίμαργο από το RAV. Σε όλα τα διεθνή τεστ που είδα συμβαίνει το αντίθετο. Και οι επιδόσεις είναι καλύτερες και η κατανάλωση χαμηλότερη.

giant13 said...

Γάτε,

Aνοιξα πάλι το περιοδικό και στην τελευταία σελιδα του τεστ, στον συγκριτικό πίνακα που παραθέτει, βλέπω πάλι πως οι τιμές κατανάλωσης του τεστ είναι:

TIGUAN: 13,8 RAV:12,1
Οι εργοστασιακές, σωστά
TIGUAN:8,4 RAV:8,6

Τώρα γιά τα γκάζια, πιστεύω πως όσο πιέζουν το ένα, πιέζουν και το άλλο.

Pavlos said...

Όντας κατόχος ΙΧ με τον TSI 140 hp (turbo&compressor), ομολογώ ότι ο κινητήρας αυτός δεν παύει ποτέ να με εκπλήσσει. Όταν παρήγγειλα το αυτοκίνητο είχα μια μικρή αμφιβολία - μήπως ρε παιδί μου οι ενδεικτικές τιμές ήταν εξαιρετικά αισιόδοξες. Κι όμως, ήταν αληθινές. Μερικούς μήνες αργότερα, δεν μπορώ να πιστέψω την τύχη μου.

Απόδοση ατμοσφαιρικού 2300cc (και βάλε) με κατανάλωση 1600cc (και βγάλε).

Τιμή και δόξα στους μηχανικούς του VAG.

harrygrath said...

Υπερβολη,το τουρμπο της διαφημισης...

Και τωρα,ολοι εξω για λιακαδα,ηρθαν οι Αλκυονιδες...

Nikos Dimou said...

Γίγαντα ξανακοίταξε προσεκτικά:

Η μέση κατανάλωση φαίνεται στον πρώτο πίνακα αριστερά με τους κόκκινους και πράσινους κυλίνδρους: 13.2 - 12.8

αυτό που καταγράφεις είναι από κάτω: η "συγκριτική διαδρομή". (Σόρρυ αλλά εκεί εργάστηκα 11 χρόνια...).

giant13 said...

Γάτε μου,

Η διαφωνία λύθηκε και καθόλου σόρρυ.

Τα άρθρα στους 4τ υπάρχουν όλα πακεταρισμένα ανα 2ετία, στο πατάρι, λόγω έλλειψης χώρου.
Απουσιάζουν όμως απ τo site σου και είναι κρίμα, γιατί θα μάθαιναν και οι νεότεροι.

Nikos Dimou said...

Οι νεότεροι μπορούν να προμηθευθούν το βιβλίο μου "Η Τέλεια Διαδρομή" (εκδόσεις Opera). Έχει το καλύτερο υλικό από τους 4Τ ξαναδουλεμένο. Επίσης όα τα άρθρα του Car είναι στο site.

Yosemite Sam said...

Καλησπέρα σε ολους.Οπαδός του μικρού και γρήγορου ήταν φυσικό να αγοράζω υπερτροφοδοτούμενα.Φταίει κι ο γάτος βέβαια που μας έφτιαχνε με τις περιγραφές του για το 5 gt turbo.Ακομη θυμάμαι εκείνο το κορνάροντας στη βροχή.Το golf gt που οδηγώ αυτή την εποχή είναι ασφαλώς πολύ οικονομικό για τούρμπο αλλά εάν έχεις βαρύ πόδι, σου θυμίζει και αυτό ότι there is no such think as a free lunch.Μού έχει κάψει μέχρι και 14 λίτρα στα 100 στην εθνική.

Ο γιός μου πάντως προτιμάει τα θορυβώδη και φασαριόζικα του παρελθόντος.Ρε πατέρα εδώ πας με 200 και θα μας πάρει ο ύπνος.Που είναι το excitement του punto gt που νόμιζες ότι όπου νάναι απογειωνόμαστε;

Stavros Katsaris said...

Καλησπέρα!
Άσχετο με την κουβέντα αλλά ήθελα πολύ να το μοιραστώ μαζί σας!
Έκανα τελικά την υπέρβαση!
Μετά από τρελλές σκέψεις και αναζητήσεις απόκτησα το καινούριο μου κινητό!
Και το όνομα αυτού:
fujitsu-siemens loox
Ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε κινητό?(μόνο κινητό δεν είναι!)
Ενσωματωμένο navigator,ασύρματο δίκτυο,3G,........
Μάλλον θα χρειαστώ καμμιά εβδομάδα για να μάθω τα πρώτα βασικά!!
Sorry για το άσχετο αλλά η χαρά είναι μεγάλη και είπα να το μοιραστώ με φίλους της τεχνολογίας!
Φιλιά και καλησπέρες!

ΥΓ. Περίεργο μου φαίνεται πως σε κουβέντα για αυτοκίνητα δεν έκανε εμφάνιση ο andy!
Andy,andy είσαι δώ??

Yosemite Sam said...

Και μην ακούω αηδίες για επαναστατικές τεχνολογίες και άλλα τέτοια.Η fiat ηδη απο το 1994 είχε ανακαλύψει τον τετράχρονο κινητήρα που δεν χρειαζόταν ποτέ αλλαγή λαδιών.Εκαιγε 1 λίτρο λάδι κάθε 1000 χιλιόμετρα και με συνεχείς προσθήκες είχες πάντα φρέσκο λαδάκι ενώ σου περίσσευε και για το καντήλι βοηθειά μας.

Nikos Dimou said...

Σταύρο δεν επέκτησες κινητό - αλλά PDA (Personal Digital Assistant) με δυνατότητα τηλεφωνικής σύνδεσης.

Με γειά!

Εάν η κύρια προτεραιότητά δεν ήταν τα τηλεφωνήματα αλλά το organizer και οι πολλαπλές λειτουργίες, είσαι 100% μέσα.

Nikos Dimou said...

Διαβάζω στο τελευταίο Γερμανικό AMS συγκριτικό τεστ: Golf 1.4 TSI, Audi A3 1.4, TFSI BMW116i.

Audi + VW έχουν ουσιαστικά τον ίδιο κινητήρα με ένα τουρμπο (χωρίς υπερσυμπιεστή) 122, και 125 ίππους. BMW 1600 με 122 ίππους.

0-100 Audi 9.8, Golf 9.7, BMW 11.1
καταναλωση: 9.1,8.2, 10.7 - και μάλιστα Superplus!

Επιπλέον το BMW έχει και το σύστημα Efficient Dynamics για υπεροικονομία.

Ο κύβος ερρίφθη!

Stavros Katsaris said...

Ακριβώς έτσι είναι!
Το τελευταίο που με ενδιέφερε ήταν το τηλέφωνο!
Έψαχνα μια ηλεκτρονική ατζέντα με πολλές δυνατότητες που να κάνει και κλήσεις!
Θα μπορούσα να πάρω κάτι φθηνότερο!
Αποφάσισα να κάνω όμως ένα δώρο στον εαυτό μου μια που τις γιορτές τις πέρασα έτσι και πήρα νομίζω το καλύτερο!
Στενοχωρήθηκα που μου κλέψαν και το άλλο κι έτσι.....

Και σχόλιο για την fujitsu-siemens:
Καλή ποιότητα κατασκευής και έξτρα δώρα δερμάτινη θήκη και καλαίσθητο hands free.

resident said...

@ΝΔ
Ερώτηση:Tι παραπάνω έχει το α3 από το golf και είναι ακριβότερο?Aξίζει το α3 τα επιπλέον χρήματα που στοιχίζει?

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Καλησπέρα

Καλό το post δεν λέω αλλά δεν γίνεται να μιλήσουμε και γιά κάτι άλλο για μας τους φτωχούς που έχουν τ' αμάξια αυστηρά για τα τους κουβαλάνε;

Nikos Dimou said...

resident
To A3 έχει στυλ, μούρη (τοπ μάρκα) και καλύτερο κράτημα (πιο σπορτίφ αλλά και σκληρό). Εγώ θα διάλεγα το Γκολφ χωρίς συζήτηση.

Το σωστό να λέγεται said...

Rallou σε Ελληνικό blog βρίσκεσαι κι όχι της Μολδαβίας.
Στην αρχαία Ρώμη μιλούσαν Ελληνικά και στην σύγχρονη Αθήνα μιλούν Αγγλικά.
«Progress in the pursuit of international happyness".

Νίκο όσο ελαφρύ και να είναι το καροτσάκι ένα μωράκι δεν μπορεί να τα βάλει με ένα μαντράχαλο 200+ αλόγων εκτός κι αν είναι ο άλλος που φοράει ... τις πάνες από φόβο ατυχήματος. Δεν είναι οι επιδόσεις των αυτοκινήτων αλλά οι οδηγοί τους πολλές φορές που κάνουν την διαφορά.

Καταλαβαίνω το αίσθημα χαράς στο προσπέρασμα που συναγωνίζεται σε ένταση τον τρόμο του άλλου. Αυτού που πριν λίγη ώρα έριχνε περιφρονητικές ματιές από το σήμα κατατεθέν της χλιδής και πολυτέλειας σ' ένα μικρό ασήμαντο αερόψυκτο σκαραβαίο με τερματισμένο το κοντέρ. Υπάρχουν και οι μεγάλες κατηφόρες.

Όταν το μικρό έχει δύο επιβάτες ή χειρότερα τέσσερεις το πλεονέκτημα βάρους σχεδόν εξαφανίζεται. Στις ανηφορικές χρειάζεται κεκτημένη ταχύτητα και στις εκεί στροφές το πουπουλένιο των ελαφρών Γαλλικών δεν μπορεί να συγκριθεί με την σιδηροτροχιά των Γερμανικών (Golf GTI, μικρά Audi και BMW) ή ενός CRX.


Οι ενδείξεις ρατσισμού προς τα μικρά αυτοκίνητα είναι νόμος της ζούγκλας της ντόπιας ασφάλτου και με αρκετή ταξική πάλη συγχωριανών του « η δική μου μουλάρα είναι πιο γρήγορη και κουβαλάει πιο πολλά από το δικό σου γαϊδουράκι».
Οι Δανοί και Ολλανδοί κυκλοφορούν με ποδήλατα στην γειτονιά και στην δουλειά που είναι επώνυμοι αλλά με τα πιο ακριβά αυτοκίνητα και τροχόσπιτα όταν ταξιδεύουν ανώνυμοι, στην ζούγκλα του Νότου.

Σύγκριση της ταξικής πάλης του ανώνυμου (οικονομικού) ρατσισμού στον δρόμο με τον «ρατσισμό της ανωνυμίας στο δίχτυο;» Πολύ αποτυχημένη η σύγκριση μια και η σύγκρουση στην πρώτη περίπτωση τελικά κάνει τους ανώνυμους πανάκριβα επώνυμους ενώ η σύγκρουση στην δεύτερη κάνει τον ανώνυμο πιο ακατονόμαστο ανώνυμο και τον άγνωστο επώνυμο πιο αποκαλυπτικά για τον χαρακτήρα του επώνυμο.
Με τέτοια μανία ορισμένων εναντίον των ανώνυμων του διαδιχτύου μήπως μιλάμε για ρατσισμό εναντίον των ανώνυμων;
Το διαδίχτυο σαν σύμβολο των μέσων μορφών επικοινωνίας πρέπει να χρησιμοποιείται για να αποτρέπει την βία.
Νέος ορισμός της μακριάς φιλίας;


Wolf η Ιταλία δεν είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στην οδήγηση.
Στην Τουρκία κανείς δεν σταματάει στο κόκκινο φως αν δεν υπάρχει τροχονόμος ή στολή. Έχουν αχρωματοψία, πήραν όλοι το δίπλωμα με μπαξίσι ή ξέρουν ότι τα φρένα σταμάτησαν να λειτουργούν με την προηγούμενη αλλαγή λαδιού πριν ένα χρόνο.

Έχετε δει σε ασπρόμαυρη Ελληνική ταινία του 50 ή του 60 τους λευκοφορεμένους, με άσπρη περικεφαλαία, γάντια και παπούτσια, τροχονόμους της παλιάς Αθήνας, μιας πόλης που τότε οι χωματόδρομοι ξεπερνούσαν τους ασφαλτόδρομους;

Nikos Dimou said...

Αντώνη καλώς ήρθες!

Μιλάμε για φτηνά αυτοκίνητα - τίποτα το αποκλειστικό - και οικογενειακά. Το νέο τούρμπο τα κάνει πιο γρήγορα και οικονομικά.

Τώρα για το αν σε κουβαλάει το όχημα ή το πας εσύ, αυτό είναι θέμα νοοτροπίας. Υπάρχουν αυτοί που τρώνε για να μην πεινάνε - και αυτοί που απολαμβάνουν το φαγητό...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Γειά και χαρα σας κ. Δήμου

Λέτε:

"Τώρα για το αν σε κουβαλάει το όχημα ή το πας εσύ, αυτό είναι θέμα νοοτροπίας. Υπάρχουν αυτοί που τρώνε για να μην πεινάνε - και αυτοί που απολαμβάνουν το φαγητό"

Παρακαλώ να μην παρεξηγηθώ, συμφωνώ απόλυτα και θαυμάζω τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα των συν-blogger. Απλά λόγω μη επαρκών τεχνικών γνώσεων θα προτιμούσα ένα post με θέματα πιο "κοινωνικά"

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Και για να συνεισφέρω και γω κάτι στο σημερινό θέμα δείτε λιγάκι Ινδική οδήγηση και μετά λίγο θέαμα. Κακό για τα λάστιχα.....

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Και να τι μπορεί να σου συμβεί ενώ εσύ οδηγάς προσεκτικά (προσοχή, δεν είναι για όλα τα γούστα)

Εδώ

harrygrath said...

Το πρωι λιακαδα,το βραδυ τζακαδα...

Οι κουβεντες για καταναλωση ειναι μιζερες...

Μπροστα στη ποιοτητα & την απολαυση,ας καψει λιγο παραπανω...

Παντως,υπολογισα οτι αν ο μεσος οδηγος ,με καρριερα 60 ετων,απο τα 18 στα 78 μ.ο ζωης,αλλαζει ΙΧ καθε 3 χρονια,θα εχει ...παει με 20.

Και μαλιστα καινουργια...

Δεν ειναι & ασχημα...

Somebody961 said...

Antonie, είδα το βίντεο με το μηχανάκι.
Μα, είναι δυνατόν? Η παντελώς ηλίθιος ήταν ή πιωμένος. (το ίδιο κάνει..)

Παρατηρώ πάντως γενικά συμπεριφορές οδηγών και βλέπω σε πιο αυξημένα ποσοστά τη 'μαγκιά' ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των οδηγών μηχανής. Και από αυτοκίνητα, των bmw.
Θέμα για ποστ ίσως;

Προ αρκετού καιρού, εδραιώνοντας την παρατήρηση μου, πήγαινα - φυσικά - νόμιμα απολύτως και ένα μηχανάκι παραβίασε φανάρι και πήγε να πέσει επάνω μου.
-Πρόσεχε ανθρωπέ μου, κρίμα είναι.
Απ. Μα καλά, ΔΕΝ ΜΕ ΕΙΔΕΣ ΟΤΙ ΕΡΧΟΜΟΥΝΑ?!!!
Ελλάδα είμαι γμτ, όχι Ινδία!

Παρατηρώ πως όσο μικραίνει ο όγκος του οχήματος, τόσο αυξάνει η μαγκιά. Εκτός και οδηγοί είναι γυναίκες. Είναι πιο συνεσταλμένες.
---

Και για να είμαι και εντός θέματος: Μοιάζει πως τα αυτοκίνητα άρχισαν να μιμούνται τους υπολογιστές. Πολύ ισχύς σε μικρό όγκο! :)

Νίκο, νομίζω πως αδικείς το TT που σε έχασε από μπροστά του. Αν οδηγούσες το ΤΤ θα σε έχανε το Twingo..
Μπροστά στη σιγουριά που μου δίνει ένα μεγαλύτερο αμάξι στην περίπτωση του απευκταίου θυσιάζω άνετα την χαρά οδήγησης ενός ..καρτ!
Χώρια σε τομείς άνεσης και ησυχίας. Αντε τώρα με ..κουδουνίστρα να απολαύσεις μουσικοδήγηση...

ΥΓ: Αφροδίτη περαστικούλια σύντομα. Ελπίζω να μην κολλάς πνευμονία από ..posting στο blog! Αν βήξεις, μακριά από την οθόνη! :)

Somebody961 said...

Και επειδή πιστεύω πως οι φίλοι εδώ είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό φιλόμουσοι να δώσω μια πληροφορία που ίσως ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα espresso δίνει το soundtrack του Jesus Christ Superstar, ένα από τα πιο πλήρη μουσικά έργα κατά τη γνώμη μου.
Η ταινία μάπα αλλά το soundtrack διαχρονικό..

k2825 said...

Δεν ξέρω γιατί, αλλά ο συνδυασμός των λέξεων, “γαλλικό ή ιταλικό αυτοκίνητο” και “turbo”, μου φέρνουν την ανάμνηση μυρωδιάς καμένου λαδιού στα ρουθούνια …

Καλά τα εργοστασιακά εξελιγμένα light turbo, πλην όμως οι σοβαροί βελτιωτικοί οίκοι του εξωτερικού (όπως και οι σοβαροί έλληνες βελτιωτές) πρόσφεραν αντίστοιχα κιτ μετατροπών εδώ και σχεδόν δύο 10ετίες για πάμπολλα εκ’ κατασκευής ατμοσφαιρικά μοντέλα.

Και φυσικά άλλο ο εξαιρετικός από κάθε άποψη 2λιτρος TFSI του VAG και άλλο οι “παίζω και μαθαίνω” και “από το σχεδιαστήριο στο ράφι” λύσεις του twincharger TSI με το περισσότερο από προφανές turbo-lag και τα απειράριθμα προβλήματα αξιοπιστίας - που όλως παραδόξως σπανίως βλέπουν το φώς της δημοσιότητας μέσα από τις στήλες των ελληνικών περιοδικών αυτοκινήτου.

Όσο για τα παιχνίδια των “μεγάλων παιδιών” – όπως οι 3λιτροι turbo της νέας BMW 135 & 335 – αυτά προορίζονται για τα “πολιτικά ορθού” χαρακτήρα μοντέλα τους και μόνον … Όταν ο σοβαρός ευρωπαίος κατασκευαστής επιλέγει να βάλει το σηματάκι “M” στο καπάκι του μοτέρ, (ακόμα) από κάτω ουρλιάζει ένα ατμοσφαιρικό διαμάντι, που χωρίς περιττά ξεφυσήματα και άσκοπα δράματα αποδίδει αξιόπιστα, σταθερά και γραμμικά ότι πρέπει, εκεί που πρέπει.

Από την άλλη πλευρά της υδρογείου βέβαια – το τι ακριβώς κάνουν οι σχιστομάτηδες με τα turbo μοτέρ τους (μια και το τι κάνουν με τα ατμοσφαιρικά είναι περισσότερο από προφανές) είναι μια μακριά και άκρως σεξουαλική ιστορία …

Genghis said...

Για τα crash tests νομίiζω ότι η συζήτηση αγνοεί μια συνιστώσα....

Εχω την εντύπωση (διωρθώστε αν κάνω λάθος) ότι τα crash tests γίνονται έναντι σταθερού εμποδίου (η ισοδυνάμου) και οπότε (για τεχνικούς λόγους φυσικής των κρούσεων που δεν θα αναφέρω) εξομοιώνουν την σύγκρουση με αυτοκίνητο του ιδίου μεγέθους η με σταθερό εμπόδιο (άλλωστε θα ήταν παράλογο να περιμένουμε από τα crash tests να γνωρίζουν με τι αυτοκίνητο θα συκρουστεί τελικά κάποιος).
Υποπτεύομαι οτι η θέση του οδηγού σε ενα τραίνο δεν θα έπαιρνε πάνω απο μισό αστέρι στην ασφάλεια διότι ακόμα και σε σύγκρουση με μικρή ταχύτητα ο οδηγός γίνεται πίττα. Αλλά ποιό νομίζετε οτι θα είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ ενός τραίνου του μισού αστέρος και ενός smart των 5 αστέρων?

giant13 said...

ο somebody είπε,

"Παρατηρώ πάντως γενικά συμπεριφορές οδηγών και βλέπω σε πιο αυξημένα ποσοστά τη 'μαγκιά' ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των οδηγών μηχανής. Και από αυτοκίνητα, των bmw.
Θέμα για ποστ ίσως;"
--------------------------
Εγώ απεναντίας βλέπω, τουλάχιστον στο εθνικό δίκτυο, κατά κύριο λόγω mercedes.
Αρκετοι απ τους οδηγούς τους, αισθάνονται βσσιλείς των δρόμων.
Συνήθως είναι και πανάσχετοι χωρίς να γνωρίζουν πως αν μιά m3, evo η impreza αεριστεί θα πάθουν πνευμονία.

Somebody961 said...

"Συνήθως είναι και πανάσχετοι χωρίς να γνωρίζουν πως αν μιά m3, evo η impreza αεριστεί θα πάθουν πνευμονία."

Αγαπητέ giant, το χρήμα δεν φέρνει τη γνώση!
Και αν τους το θίξεις εξανίστανται!
-Μα εμένα δεν με ενδιαφέρει να κάνω ..ραλλυ (υποτιμητικά)..

andy dufresne said...

Αγαπητέ Σταύρο,
ο "Πέτρος μου και τα δευτερόλεπτά του" ξύπνησαν με το bowling του wii!
Βάλθηκα να κάνω maximum, παλεύω με το τέρας για μέρες, δεν το έχω καταφέρει (ακόμα...), έχω φτάσει στο 239 για όσους ομοιοπαθείς...


Τα παλιά turbo ήταν συναρπαστικά μεν, άκρως επικίνδυνα δε.

Δεν έχω μπει (ακόμα...) σε πύραυλο, σε μαχητικό jet και σε μονοθέσιο φόρμουλα, αλλά ούτε αεροπλάνο, ούτε μια εφταμισάρα street, ούτε ένα roller coaster δεν σου προσφέρουν την αίσθηση της επιτάχυνσης ενός παλιού turbo.

Όσοι ιδιοκτήτες 5GT, Fuego, Uno turbo, Charade επέζησαν μπορούν να το επιβεβαιώσουν...

Τα πρόσφατα turbo (πριν τα light pressure) δεν έχουν ούτε turbo lag, ούτε κλωτσιά-μπότα, αλλά καταπίνουν την αμόλυβδη, όπως οι Βαυαροί τη μπύρα στο Oktoberfest.

Τα light turbo είναι απίθανα, δεν έχουν μειονέκτημα (οι κινητήρες της Renault δεν χρειάζονται 100άρα βενζίνη), δεν έχω να αλλάξω λέξη απ ' το ποστ.


Περί μικρών και μεγάλων αυτοκινήτων.

Κανένα μικρό αυτοκίνητο δεν μπορεί να σε ταξιδέψει τόσο άνετα όσο ένα μεγάλο και κανένα μεγάλο δεν μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι νίκησες την αδράνεια, όπως ένα γρήγορο μικρό.

Όσες φορές στη ζωή μου κυκλοφορούσα με μεγάλο, επιθυμούσα το γρήγορο μικρό και vice versa.

Αισθάνομαι τυχερός διότι τα έζησα και τα δύο.

Αισθάνομαι ακόμα πιο τυχερός που τα αποζητάω (ακόμα...) και τα δύο.

sadosadist said...

Καλησπέρα σε όλους

Το επόμενο post αυτού του τεχνολογικού blog θα πρέπει να είναι peri dvd.

Πως λένε τύφλα να 'χουν τα blue rays ? !!!

ΤΗν επόμενη εβδομάδα το θέμα των dvds θα είναι στην κορυφή της επικαιρότητας. Για να μην μας πάρουνε χαμπάρι εμείς θα μιλάμε επισήμως για την ενοποίηση των τεχνολογιών και καλά.

:-))))

Genghis said...

Γιά τους θεωρητικούς techies αναφέρω οτι η απόδοση των σημερινών κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι γύρω στο 30% (της ενέργειας του καυσίμου). Αν το light turbo μπορει να προσθέσει 3% μπράβο του. Το θεωρητικό μέγιστο ειναι γύρω στο 60% οπότε μάλλον χωράνε ακόμα περαιταίρω τεχνολογικές καινοτομίες.

Από Αγγλικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ υπάρχουν αρκετά Land Rover. Γενικότερα οι ευρωπαικές μάρκες έχουν περίπου το 8% της αγοράς με πρωταγωνιστές τις Mercedes, BMW Volkswagen Audi και Volvo. Η Saab έχει εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Γαλλικά και Ιταλικά ανύπαρκτα. Το 40% της αγοράς έχουν οι Ιαπωνικες εταιρείες, 5% οι Κορεατικές και το υπόλοιπο 47% οι Αμερικανικές.

Genghis said...

...όταν βέβαια λέμε Ιαπωνικές Αμερικανικές η Ευρωπαικές μάρκες εννούμε κυρίως μάρκες που έχουν την έδρα τους στις χώρες αυτές. Ο σχεδιασμός και η παραγωγή είναι παγκόσμια πλέον. Οι περισσότερες μάρκες έχουν πλέον χάσει την εθνικότητά τους. Μολονότι οι Αμερικανικές μάρκες έχουν χάσει τις τελευταίες δεκαετίες έδαφος στις ΗΠΑ κυρίως έναντι των Ιαπωνικών, παρά ταύτα το ποσοστό των αυτοκινήτων που παράγονται στις ΗΠΑ αυξάνεται.. Οι Toyota, Nissan, Honda, Hyundai, BMW και Mercedes έχουν όλες πλέον ουσιαστική παραγωγή στις ΗΠΑ.

Πχ. διαβάζω οτι.... το The Toyota Avalon είναι κατά 70% αμερικανικής παραγωγής και το Honda Civic 75%, αλλά το Chrysler PT Cruiser μόνο 60% αμερικανικής παραγωγής.

Εν τω μεταξύ η GM παράγει Opel στην Γερμανία, το Honda Pilot και Odyssey κατασκευάζονται στην Alabama, το Honda Ridgeline στο Ontario του Καναδά, και το Chevrolet Suburban στο Μεξικό. Το Pontiac GTO στην Αυστραλία το Ford Crown Victoria στον Καναδά και το Mazda 6 στο Michigan....κλπ.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα

Χαιρετίζω την επιστροφή του Andy! Μας λείπουν ακόμα athanasia, filomila και delta_mike για να έχουμε απαρτία. (Ξέρω, τις κυρίες δεν τις εμπνέει το θέμα).

genghis τα πράγματα με το ποιος κάνει τι είναι ακόμα χειρότερα... η τελευταία Cadillac είναι ...Saab και κατασκευάζεται στην Σουηδία. Η Αγγλική Land Rover είναι αμερικάνικη (ανήκει στην Ford) και σύντομα θα είναι Ινδική...

irlandos said...

Καλημέρα.

Καλοί μου άνθρωποι, απαρτία τέτοιες μέρες ?

Αυτό δεν λέγεται απαρτία, αλλά αμαρτία !!

Συγγνώμη αν παρασύρθηκα, αλλά χθες είχα μια πραγματικά ΤΔ με ιδανικό καιρό !
Βρίσκομαι ακόμα υπό την.. "επήρεια".
Ετοιμάζομαι και για προσπάθεια επανάληψης, εντός ολίγου.

Σας χαιρετώ, μέχρι να επιστρέψω.

Ιρλανδός

Yosemite Sam said...

Τα παλιά turbo ήταν συναρπαστικά μεν, άκρως επικίνδυνα δε.

Ναι ναι έχουμε μπόλικη ασφάλεια στις μέρες μας.

Τι κρίμα που οι αερόσακοι και τα αστέρια στα crash tests δεν μπορούν να ξορκίσουν την ανασφάλεια που κάποτε ήταν ανύπαρκτη.

Η ευτυχία τελικά είναι υπόθεση άγνοιας.

Nikos Dimou said...

irlandos
απαρτία γίνεται και χωρίς αμαρτία. Έχετε ακούσει για mobile blogging; Eγώ σας γράφω από το τέλος μίας Τ. Δ. και ετοιμάζομαι για άλλη...

Stavros Katsaris said...

Καλημέρα!
Καταλαβαίνω!
Ξύπνησα το πρωί στις 6 πάρα τέταρτο!
Σύζυγος και τέκνο κοιμόντουσαν οπότε άρπαξα την ευκαιρία!
Κλασσική μουσική στο αυτοκίνητο και βουρ για Τ.Δ.
Πεντέλη για την ανατολή και στη συνέχεια επιστροφή και καφές με τον πατέρα στο δημοτικό θέατρο Πειραιά!

ΥΓ. Ιδιαίτερα ευχάριστη η επιστροφή του Χρ. Μιχαηλίδη στα ερτζιανά!
Από Δευτέρα 8-10 το πρωί στο Τρίτο!

Καλημέρες!

Nikos Dimou said...

Stavros Katsaris said...
ΥΓ. Ιδιαίτερα ευχάριστη η επιστροφή του Χρ. Μιχαηλίδη στα ερτζιανά!

----------------------------

Ναι, αλλά στο Τρίτο; Για να δούμε...

wolf said...

για genghis .
χωρις να κουρασω να εξηγησω οτι θεωρητικο μεγιστο σημαινει οτι ζουμε σε ενα κοσμο που δεν υπαρχουν τριβες και αντιστασεις και εχουμε φτιαξει την τελεια μηχανη.

σημαινει επισης οτι για την μηχανη μας δεν μας ενδιαφερουν καθολου οι επιδοσεις της σε ολους τους τομεις αλλα μονο η αποδοση.

για να γινει καλυτερα αντιληπτο γιατι για την φυσικη οι εν λογω κινητηρες ( εφευρεση του 19ου αιωνα) ειναι τελειωμενη υποθεση ειναι σαν να προσπαθεις να βελτιωσεις την τεχνολογια του τζακιου για την θερμανση ενος ουρανοξυστη.

η παραπανω παρομοιωση ειναι απολυτως ακριβης και δεν ειναι σχημα λογου.

οσο και αν τα ξυλα ειναι φθηνα στη θερμανση με τζακι η περισσοτερη ενεργεια θα πηγαινει χαμενη

Filomila said...

Μια καλημέρα για την απαρτία, Γάτε μου (αν και χωρίς Αntvol, απαρτία δε γίνεται).

Οι κυρίες εμπνέονται από το θέμα - μόνο που από την έμπνευση στη δημιουργία, θέλει πολύ δρόμο (κι ακόμη περισσότερο αν το turbo σου είναι τόσο οικείο, όσο η...μανιβέλα).


Rallou, με γεια τα πατίνια!

athanasia said...

ND said...

Χαιρετίζω την επιστροφή του Andy! Μας λείπουν ακόμα athanasia, filomila και delta_mike για να έχουμε απαρτία. (Ξέρω, τις κυρίες δεν τις εμπνέει το θέμα).

----

Καλημέρα! O Delta_Mike σχετικότατος μου φαίνεται, που είναι? Για τη filomila δεν είμαι σίγουρη, αλλά νομίζω κάτι παραπάνω ξέρει επί του θέματος από εμένα την άσχετη.

Απολαμβάνω όμως το υποκείμενο συναίσθημα της τέλειας διαδρομής και χαμογελώ στη σκέψη ότι μερικά "ερωτικά τραγούδια" (όπως αυτό του πόστ) μπορεί να μην τα ξέρουμε, τουλάχιστον ας ξέρουμε ότι δεν τα ξέρουμε ("...Qui écrivent des chants d’amour
Que les sœurs d’alentour
Ignorent d’ignorer").

:)

k2825 said...

Το πρόβλημα με τα σύγχρονα τουτούνια είναι ότι εξελίσσονται σε όλους τους τομείς εκτός ενός: Τον περιορισμό του βάρους. Και αυτό ως αποτέλεσμα της άνεσης, των ευκολιών και της πολυτέλειας που ζητάει το πόπολο.

Έχουμε πλέον καταλήξει να μιλάμε για supermini που (ανάλογα με την υποκατηγορία που ανήκουν) πλησιάζουν ή ξεπερνούν τα 1000 κιλά και για μικρά οικογενειακά που προσεγγίζουν τα 1400, με ολέθρια αποτελέσματα σε συνθήκες ενθουσιώδους οδήγησης.

Αφού λοιπόν οι κατασκευαστές - για λόγους περιορισμού του κόστους κατασκευής - δεν υιοθετούν την λύση της γενικευμένης χρήσης ελαφρών κραμάτων και εξελιγμένων συνθετικών υλικών (σε στοιχεία του αμαξώματος, του κινητήρα, του συστήματος μετάδοσης κτλ), η αύξηση της ισχύος των μοτέρ - ώστε να υπερνικηθεί η αυξημένη αδράνεια - είναι μονόδρομος.

Από εκεί και πέρα η προσέγγιση που υιοθετούν οι περισσότεροι κατασκευαστές είναι απλή …

Τι γουστάρει ο μέσος οδηγός? Ευκολίες, πολυτέλεια, πολλά αστεράκια στο EuroNCAP, μεγάλη ροπή, λίγες αλλαγές σχέσεων, χαμηλά κόστη αγοράς και χαμηλές ονομαστικές μέσες καταναλώσεις. Δώσε λοιπόν στο πόπολο χαμηλού-μεσαίου κυβισμού τουρμπο-μοτόρια με υψηλή ονομαστική ισχύ, γέμισε το τουτούνι ηλεκτρονικά μπλιμπλίκια, προσάρμοσε τον σχεδιασμό ασφαλείας στην EuroNCAP αξιολόγηση και έχεις τα βασικά στοιχεία της συνταγής έτοιμα …

Με μεγάλη ανυπομονησία περιμένω να δω τους πίνακες αξίας μεταπώλησης και δεικτών αξιοπιστίας των μικρομεσαίων χαμηλού κυβισμού τουρμπάτων μετά από μία 3ετία χρήσης …

Η ασφαλής επιλογή για όποιον γουστάρει ανελέητο ξέσκισμα του μοτέρ με μικρές πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων παραμένει η ίδια εδώ και χρόνια: Ψηλόστροφα ημιαγωνιστικά μοτέρ (ειδική ισχύς που πλησιάζει ή ξεπερνά τους 100ίππους/λίτρο) ή 2+λιτρα τουρμπάτα με εκ’κατασκευής πρόνοιες ανοχών στην κακοποίηση …

George Bourchas said...

@ Genghis

‘Safer’ cars are more dangerous for other drivers in accidents

Είναι σαν να κυκλοφορείς στο μετρό σε ώρα αιχμής φορώντας πανοπλία!!

George Bourchas said...

Ξαναδίνω τον σύνδεσμο:

‘Safer’ cars are more dangerous for other drivers in accidents

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article1522207.ece

irlandos said...

ο ΝΔ είπε
"Έχετε ακούσει για mobile blogging?"

Δυστυχώς έχω μόνον ακουστά, αλλά και πάλι λίγα πράγματα. Ίσως θα μπορούσε να είναι το θέμα κάποιας μελλοντικής ανάρτησης για μας τους Νεάντερταλ ?

Υ.Γ. Τα ιδανικά πράγματα δύσκολα επαναλαμβάνονται. Σήμερα δεν "μου βγήκε" η ΤΔ ...

Nikos Dimou said...

Filomila said...
αν και χωρίς Αntvol, απαρτία δε γίνεται.

----------------------

Φαίνεται Φιλομήλα πως αυτόν τον χάσαμε ολοσχερώς... μήνες έχει να πατήσει!

CROSSROADS said...

καλησπεροκαληνυχτα και...

...κανενα post για αεροπλανα ;;;
.............................
εχω πολυ καιρο να "πεταξω"...

Nikos Dimou said...

Με το επόμενο ποστ θα πετάξεις...

Genghis said...

@Bourchas
Ναί ουσιαστικά αυτό εννοώ.

...αλλά θα προσθέσω ότι:
Καί εγώ κάνω τα 75% των χιλιομέτρων μου με το μικρό Honda CRX. Είμαι όμως πρόθυμος να δεχτώ τον επιπλέον μικρό κίνδυνο και να δώσω σε άλλους την ελευθερία να οδηγούν μεγαλύτερα οχήματα. Αλλωστε αυτό είναι και το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της φιλελεύθερης νοοτροπίας, δλδ το να δέχεσαι κάτι με το οποίο δεν συμφωνείς και ίσως αντιτίθεται στα άμεσα συμφέροντά σου, προκειμένου να δώσεις σε άλλους ελευθερία. Ελευθερίες που δεν στοιχίζουν τίποτε δίνονται πιό εύκολα και χωρίς φιλελευθερισμό.

Genghis said...


wolf said...
οτι ζουμε σε ενα κοσμο που δεν υπαρχουν τριβες και αντιστασεις και εχουμε φτιαξει την τελεια μηχανη.


Σύμφωνοι αλλά αυτά είναι τεχνολογικά εμπόδια που επιδέχονται πιθανές σταδιακές βελτιώσεις η και ριζικές λύσεις. Μπορεί να μείνουν άλυτα, αλλά δεν υπάρχει θεωρητικό εμπόδιο στη μείωση των τριβών και των αντιστάσεων (βλέπε την υπεραγωγιμότητα).

Αλλά η πιθανότητα να καταρριφθεί η αρχή διατήρησης της ενέργειας η το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα με τεχνολογικά μέσα είναι, κατά την γνώμη μου, περίπου η πιθανότητα να υπάρχει ο μωαμεθανικός παράδεισος (με το ρύζι). Δηλαδή, πολύ απίθανο, αν και όχι παντελώς αδύνατο.

Για τα τζάκια...
Τζάκια υπαρχουν ήδη με απόδοση που πλησιάζει το 100%. Η μετατροπή ενέργειας σε θερμότητα είναι το πιο εύκολο. Το να αποφευχθούν οι απώλειες σε θερμότητα είναι το δύσκολο (βλέπε 2ο θερμ/κό αξίωμα)..
Υπαρχουν τζάκια σημερινής τεχνολογίας στο εμπόριο με απόδοση 85-95% με σχετικά απλούς εναλάκτες θερμότητας και δεν είναι και ιδιαίτερα ακριβά. Δες το και αλλοιώς: η απόδοση του τζακιού έχει να κάνει με την θερμοκρασία των αερίων που εξέρχονται από την καμινάδα. Εαν περάσεις το αέριο μέσα απο αρκετούς εναλλάκτες θερμότητος τελικά το αέριο βγαίνει κρύο, δλδ ολη η θερμότητα παραμένει μέσα στο κτήριο δλδ. απόδοση σχεδόν 100%. Αλλωστε ένα απλό τέτοιο σύστημα είναι να περνάνε τα αέρια της καύσεως των ξύλων από ένα πολύ μακρύ μπουρί – τεχνολογία εκατονταετιών.

George Bourchas said...

Ο/Η Genghis είπε...
[Είμαι όμως πρόθυμος να δεχτώ τον επιπλέον μικρό κίνδυνο και να δώσω σε άλλους την ελευθερία να οδηγούν μεγαλύτερα οχήματα.]

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, που οι άλλοι δεν έχουν την ελευθερία να οδηγούν ασφαλέστερα οχήματα, αλλά εξαναγκάζονται προς τούτο! Αυτό καταδικάζω.
They're at it again

Αρχαίος said...

Ομορφιά vs Αξιοπιστία
Το πρόβλημα : Θέλω ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης και τα δύο υποψήφια που έχω επιλέξει είναι το daihatsu Cuore και το C1 της Citroen το πρώτο φημίζεται για την αξιοπιστία του (Ιαοωνική κατασκευή) αλλά το άλλο είναι πολύ όμορφο (Ευρωπαϊκή φινέτσα). Η τιμή είναι παραπλήσια στην αυτόματη έκδοσή τους. Τι θα προτείνατε αγαπητοί συν-μπλόγγερς;

Nikos Dimou said...

@Αρχαίος

κάνετε λάθος - είναι και τα δύο ιαπωνικά...

Το Citroen C1 είναι κλώνος του Toyota Aygo. Διαφέρουν μόνο στο σήμα και τα πίσω φώτα.

Πάντως το Daihatsu δεν είναι μόνο αξιόπιστο - είναι και καλύτερη λύση για την πόλη.

wolf said...

δεκτο genghis ισως τελικα δεν ηταν τοσο καλη η παρομοιωση. παντως μα την αντιφαση τζακι ουρανοξυστης ηθελα να κανω αισθητη τη διαφορα τεχνολογιας κινητηρα με τα υπολοιπα μερη του αυτοκινητου.

candide said...

Κατά σύμπτωση με το θέμα ασχολούνται και το HBR "Beware of old technologies' Last Grasps" και το WIred "100MPG! The Race to Build the Ultimate Fuel-Efficient Car".

(στο HBR κάντε click στο exhibits and sidebars, που δείχνει ότι οι τα τελευταία carburetor έχουν 6 φορές μεγαλύτερη fuel economy από EFI, τη στιγμή που ο αριθμός τους σε νέα μοντέλα τείνει στο 0!)

Αρχαίος said...

Νίκο ευχαριστώ και εγώ κλίνω υπέρ της "συζήγου" παρά στην "ερωμένη".
Η αναφορά "Ιαπωνικό" στο Cuore αφορούσε την συναρμολόγησή του αφού και τα δύο χρησιμοποιούν τον ίδιο κινητήρα (και το Aygo φυσικα). Το C1 δεν νομίζω ότι συναρμολογείται στην Ιαπωνία.
Το C1 πάντως με πολύ μικρές αλλαγές στην λαμαρίνα του που έκανε η Citroen είναι πολύ πιό όμορφο απο το Aygo που έχει περίργα βαθουλώματα - προεξοχές, Είναι ποιό όμορφο ακόμα και απο το 107.
Κυκλοφορεί η φήμη ότι τους κινητήρες της Toyota τους φτιάχνει η Daihatsu έχεις ακούσει τίποτα σχετικό;

aBsEnTh said...

Είχα την τύχη στο παρελθόν να έχω στην κατοχή μου ένα Impreza WRX. Αυτό που γράφει ο κ. Δήμου, οτι στο δρόμο δεν σου "κολλάνε" όσο όταν οδηγείς ένα μικρό, κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει. Επι εποχής Impreza, δεν υπήρξε ταξίδι σε εθνική οδό, οπου να μή μου την έχουν "πέσει" απο κωλοφτιαγμένα saxo, μέχρι TT με διάθεση για "παιχνιδάκια"! Δεν σε άφηναν σε ησυχία! Και όταν έχεις κάτω απο το πόδι σου 632HP... τί να κάτσεις να ασχοληθείς με το κάθε ΤΤ?!? Λίγες ήταν οι φορές που είχα ενδώσει σε τέτοιου είδους "παιχνιδάκια" και μόνο όταν "ο άλλος" ήταν αυτοκίνητο του ίδιου επιπέδου. Και εκεί καταλάβαινες και το επίπεδο του εκάστοτε οδηγού. Πχ όλοι σχεδόν οι ΤΤδες, είναι κομπλεξικά κωλοπαιδάκια που απλώς θέλουν να "σου τη βγούν". Σε αντίθεση πχ. με τους Porschάδες, οι οποίοι είναι, στην πλειοψηφία τους και από τη δική μου τουλάχιστον εμπειρία, αξιοπρεπείς! Σε συναντάνε, και άν προκύψει παιχνίδι, θα είναι καθαρά για το κέφι και όχι για μαγκιά. Κάνει ο καθένας το κομμάτι του, κυνηγιέσαι όσο είναι να κθνηγηθείς, μετά έρχεται δίπλα σου, σε χαιρετάει, τον χαιρετάς και τέλος! Αυτό ναι. Αξίζει!
Τελικά τώρα έχω ένα απλό Touranάκι και ταξιδεύω ανενόχλητος!
Φιλάκια!

aBsEnTh said...

Και κάτι συμπληρωματικό... Υπάρχει η σκέψη για Volvo C30... Ποιά η γνώμη σας? Και άν όχι αυτό, τί καλύτερο υπάρχει, στην ίδια κατηγορία, σαν καλύτερη εναλλακτική? Ευχαριστώ

Nikos Dimou said...

aBsEnTh said...
Υπάρχει η σκέψη για Volvo C30...

To C30 είναι όμορφο και καλοφτιαγμένο αυτοκίνητο - ενδιαφέρον στους μεγαλύτερους κυβισμούς (το 1.6 δεν λέει). Αλλά η κατηγορία αυτή έχει πολλά καλά μοντέλα - Golf, A3, BMW1, Focus, Auris...

Impreza WRX με 632 ίππους δεν υπήρξε ποτέ. Μάλλον για τυπογραφικό λάθος πρόκειται... Πάντως εκεί σας την πέφτουν ανταγωνιστικά - το μικρό το αγνοούν.

aBsEnTh said...

Οι 632HP προέκυψαν από βαρύ tuning που του είχε κάνει αυτός που το είχε πριν απο εμένα. Τσιπάκια κλπ κλπ... Όντως τόσοι ήταν!
Απλά ήθελα να επισημάνω τη διαφορά από οδηγό σε οδηγό. Οι κωλοφτιαγμένοι VTSάδες (μπουρί σόμπας στην εξάτμιση κλπ) και οι ΤΤδες (έχω κόμπλεξ που δεν έχω λεφτά να πάρω την porsche και πήρα το ΤΤ που μοιάζει) σε βλέπουν ανταγωνιστικά. Οι άλλοι με τα πραγματικά αρχιδάτα αυτοκίνητα σε κοντράρουν γιατί απλά το ευχαριστιούνται και το ευχαριστιέσαι και εσύ! Και το ζητούμενο αυτό είναι. Όχι "να τα ρίξω στον μ**άκα με το WRX γιατί είμαι πιο μάγκας". Το είχατε αναφέρει και εσείς σε σχετικό άρθρο, οπου περιγράφατε κόντρα, εσείς με porsche και ο άλλος με ferarri! Το να μου παίζει φώτα ο πιτσιρικάς με το κωλοφτιαγμένο Getz στην εθνική, δεν μου λέει τίποτα. Το θεωρώ αστείο να ασχοληθώ, ενώ ξέρω οτι, λίγο να χαϊδέψω το γκάζι, θα με χάσει. That was my point!

Εξύμνoς said...

141 comments!! Και με το δικο μου 142!!
Μεγαλο επιτευμα η καινουρια τεχνολογια που αναφερεις! Νομιζω οτι το τουρμπο ειναι προσαρμοσμενο πανω στον κινητηρα! Εγω εχω παθει ερωτα με το Seat Leon και τωρα που βγηκε το FSi στα 1.4...ΤΟ ΘΕΛΩΩΩΩΩΩΩ!!!

levosgreece said...

επειδη δεν εχω και πολυ μεγαλη σχεση με το αντικειμενο αυτα τα turbo τι κοστοσ εχουν ?Παντως ακουγεται πολθ καλο

Nikos Dimou said...

levosgreece
εξαρτάται από το μοντέλο - δεν πάει μόνο του το τούρμπο...

sspyros said...

Πολύ καλοί αυτοί οι κινητήρες αλλά και πριν απο δεκα χρόνια δεν υπήρχαν μικρα τουρμπάτα όπως Daihatsu Charade,Uno Turbo κλπ.Γιατί τα σταμάτησαν;Η τεχνολογία μπορουσε αλλά μάλλον ηταν μπροστά απ την εποχή τους.

sspyros said...

...και για να μη μπερδεύουμε τα πράγματα,το διακριτικό τουρμπο βελτιώνει κυρίως τη ροπή όπως ανέφερε ο ΝΔ,και δευτερευόντως τη μέγιστη ισχυ οποτε δεν αγοράζουμε πχ.Clio 1.2 για να τα ''ρίχνουμε'' στις Corolla.Δεν είναι τα αυτοκίνητα αυτά υποκατάστατα του Impreza και του Evo...