Sunday, January 6, 2008

2020 - πώς;



Το "Κυριακάτικο Βήμα" έχει ένα αφιέρωμα στο μέλλον με τίτλο: "Η Ζωή το 2020". (Δυστυχώς δεν εμφανίζεται στην ψηφιακή διαδικτυακή έκδοση - αλλά υπάρχει ακόμα στα περίπτερα). Αρχίζει με ένα άρθρο του Bill Gates που προβλέπει την διάδοση της ψηφιακής τεχνολογίας και στον τρίτο κόσμο - και την πλήρη δικτύωση του πλανήτη. Η ειδική έκδοση (που σε μεγάλο βαθμό είναι μετάφραση από την Γαλλική Monde) συνεχίζει με 6 κεφάλαια. Το καθένα τους περιέχει άρθρα ειδικών (αντιγράφω τίτλους κεφαλαίων):

1."Το 2020 οι αιωνόβιοι δεν θα είναι πλέον εξαίρεση και η βιολογία θα προσπαθήσει να φτάσει σε νέα όρια: εμμηνόπαυση στα 65, θάνατος στα 160. Καλώς ήλθατε σε ένα κόσμο γηραιό, στον οποίον πιθανότατα θα είμαστε υποχρεωμενοι να δουλεύουμε ως τα 80...."

2."Επιτέλους πόλεις βιώσιμες! Το 2020 η πόλη θα εξοικονομεί ενέργεια: ανακαινισμένο η μεταμορφωμένο ιδού το σούπερ οικονομικό σπίτι και οι νέοι τρόποι φωτισμού... Βρίσκονται ήδη στα σκαριά μέσα παραγωγής αυτόνομης ενέγειας που θα ανακυκλώνουν τα πάντα και θα 'τρώνε' την ρύπανση...".

3. "Τα ταξίδια θα πρασινίσουν. Η αναγκαιότητα να μειωθούν τα καύσιμα που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, θα μας έχει οδηγήσει το 2020 στην επινόηση νέων ειδών οχημάτων, λιγότερο ισχυρών αλλά και λιγότερο ρυπογόνων..."

4. "Η διαδικτύωση των πάντων. Το 2020 μία παγκόσμια κοινότητα θα έχει ανθίσει στο Διαδίκτυο: ο τρόπος που μαθαίνουμε, εργαζόμαστε και ζούμε θα αλλάξει ριζικά. Χάρη στα μπλογκ και τα SMS οι πολίτες του κυβερνοχώρου θα αντιπαρατίθενται και και θα κινητοποιούνται έξω από κόμματα και κυβερνήσεις. Ακόμα πιο έξυπνες συσκευές θα τεθούν στην προσωπική υπηρεσία μας και οι καταναλωτές του αύριο θα ψωνίζουν σε νέου τύπου καταστήματα...".

5. "Ο πλανήτης βαρυγκομά. Το 2020 η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει την έκτη κρίση της ζωής. Ο πλανήτης θα πρέπει να θρέψει 9 δις κατοίκους. Ο κόσμος θα μοιράζεται το νερό με το σταγονόμετρο και ελλείψει πετρελαίου θα επιστρέψει στα ορυχεία: όλοι στον άνθρακα!".


Όπως βλέπετε, η ειδική έκδοση μιλάει για το μέλλον - αλλά αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά στην τεχνολογία. Μία ακόμα απόδειξη πως ζωή και τεχνολογία ταυτίζονται.

Το 2020, αν υπάρχω, θα είμαι 85 χρόνων. Οι συντριπτικά περισσότεροι από τους αναγνώστες αυτού του blog θα είναι πολύ νεότεροι. Πως βλέπουν το μέλλον;

Ποια τεχνολογική εξέλιξη θεωρείτε πιο πιθανή να εμφανιστεί στα επόμενα 12 χρόνια;

Και (άλλη ερώτηση) ποια εξέλιξη θα θέλατε εσείς να ζήσετε και να χρησιμοποιήσετε;

142 comments:

Anastassios said...

Καλημέρα

Για να κατανοήσουμε τις (α)πιθανές αλλαγές που θα έχουν συμβεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, αρκεί μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν.

15 μόλις χρόνια πριν, δεν υπήρχαν τα κινητά, οι προσωπικοί υπολογιστές, το διαδίκτυο, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα μεταλλαγμένα προϊόντα, τα υβριδικά αυτοκίνητα,(η Αλ Κάϊντα)...

Θα πείτε "μα υπήρχαν!" - ναι, αλλά σε τί κλίμακα(κάποια βρίσκονταν απλώς σε πειραματικό στάδιο, κάποια άλλα υπήρχαν αλλά δεν τα ξέραμε).

Σήμερα, αν δεν γνωρίζεις από υπολογιστές, θεωρείσαι -δικαίως- αναλφάβητος! Τότε, ήταν ακόμα προνόμιο πολύ-πολύ λίγων -δεν ήταν αναγκαιότητα ο υπολογιστής, ήταν "ψώνιο".

Σήμερα, όλοι έχουν κινητά(τα μοιράζουν δωρεάν!), όλοι έχουν -λιγότερο ή περισσότερο- περιβαλλοντικές ανησυχίες(τότε ήταν και πάλι μέριμνα και προβληματισμός ελαχίστων).

Άρα, αφού μέσα σε 15 χρόνια προέκυψαν όλα αυτά, στα επόμενα 12 χρόνια, σίγουρα θα έχουν προκύψει νέα.

Αδυνατώ να φανταστώ το μέλλον, έστω κι αν αφορά απλώς, τα επόμενα 12 χρόνια. Και πάλι, όπως απέδειξε το παρελθόν, κάθε πρόβλεψη για το μέλλον, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Ένα και μόνο απρόσμενο γεγονός, μπορεί να "εκτρέψει" το μέλλον, σε ατραπούς τώρα μη ορατές ή και ανύπαρκτες.

Ποιός φανταζόταν 7 χρόνια πριν, ότι ένα σατανικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Ν.Υ., ουσιαστικά θα άλλαζε τη ζωή των ανθρώπων παγκόσμια;

tassos georgakopoulos said...

Πιο πιθανές κατά σειρά 4,3,2,1. Το 5 απιθανο γιατί Α εχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σε πλατώ ως προς την αυξηση του πλυθησμου και Β γιατί υπάρχουν και οι θάλασσες.
Να ζήσω αυτήν που φαντάζει πιο μυθική αυτή την στιγμή δηλαδη την 1.

Somebody961 said...

Ποια ήταν αυτή που μας άλλαξε ουσιαστικά από το 1996;
Συγγνώμη, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος..

Αυτά που θα ήθελα πάντως είναι να μη 'μαγαρίζουμε' άλλο τον πλανήτη, να ξεφορτωθούμε μερικές αρρώστιες και να κατανοήσουμε επιτέλους πως όλοι είμαστε άνθρωποι πέρα από τις τεχνητές διαφοροποιήσεις που μας έχουν φορτώσει. (θρησκευτικές, φυλετικές, εθνοτικές).

Ολα τα άλλα είναι μόλις ένα κλικ μακριά..

proinos said...

Νομίζω ότι σύντομα θα έχουμε καλύτερη κατανόηση της αλυσίδας του DNA και άρα δυνατότητα ανάπτυξης της ιατρικής σε νέα πεδία.

Θα ήθελα να δω την ανάπτυξη της γενετικής προς ανακούφιση του Τρίτου Κόσμου (φάρμακα, ασθένειες αλλά και διατροφή-νερό).

Kαπα said...

Προ ολίγων μηνών, ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επαγγελματίας (δικηγόρος -έχαιρε απ΄ολους εκτίμησης στα δικαστήρια- αλλά και πολίτης με έντονη ανθρωπιστική δράση), έφυγε από τη ζωή εντελώς άδικα: έμενε (κακώς) μόνη της [ο αυτο-αποκλεισμός των ατόμων με επιληψία] κι έτσι δεν είχε από πουθενά βοήθεια την ώρα που ένα σφοδρό επιληπτικό επεισόδιο την κατακεραύνωσε. (Λιποθύμησε και πνίγηκε από την υπερέκκριση σιέλου.)

Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Το ίδιο συνέβη και σε αρκετά μικρά παιδιά αλλά και εφήβους (που στην δύσκολη στιγμή ήταν μόνα τους). Τέτοιες ειδήσεις είναι σπάνιες, όχι επειδή τα περιστατικά είναι σπάνια, αλλά επειδή οι συγγενείς κρύβουν τις αιτίες θανάτου, τις κρύβουν για να κρύψουν την αμέλειά τους, αλλά και για να κρυφτούν από το στίγμα.

Ελπίζουμε, λοιπόν, μέχρι το 2020, αφενός να ανακαλυφθεί ο αντιεπιληπτικός μηχανισμός λειτουργίας της Κετογενικής Δίαιτας και να αναπαραχθεί τεχνητά (με φτηνά φάρμακα)

και αφετέρου να βελτιωθεί το «τσιπάκι» (ηλεκτρικός διεγέρτης) που, πρώτον, «προβλέπει» ότι ο εγκέφαλος θα ξεμείνει από ηλεκτρισμό (λόγω κάποιας επικείμενης ηλ. εκκένωσης) και δεύτερον, τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με τόση ενέργεια, όση χρειάζεται προκειμένου να αποφευχθεί το βαρύ επιληπτικό επεισόδιο (status epilepticus).

Εδώ η τεχνολογία έχει τον πρώτο λόγο. Αν τα καταφέρει, τότε η Επιληψία θα γίνει τόσο επικίνδυνη όσο ένα απλό κρυολόγημα! (Ενώ τώρα ταλαιπωρεί το ένα τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού)

Με εκτίμηση

Κάπα

[Οπότε θα δικαιωθεί και η αντιρατσιστική ατάκα της Αφροδίτης:
- Είμαι επιληπτικός.
- Σοβαρά! Κι εγώ… αρχαιολόγος!!! ]

Nikos Dimou said...

Διευκρίνηση:

Δεν είστε υποχρεωμένοι να διαλέξετε από τα περιεχόμενα του αφιερώματος (όπως έκανε ο Τάσος Γεωργακόπουλος). Το ποστ είναι μόνο αφορμή. Για την βιοτεχνολογική πλευρά σίγουρα κάτι παραπάνω θα έχει να μας πει...

Somebody961 said...

Συνηθίζουμε να είμαστε υπεραισιόδοξοι όσον αφορά προβλέψεις του μέλλοντος, ειδικά όταν το νούμερο της χρονολογίας είναι εξόχως 'στρογγυλό'.
Θυμάμαι, παιδί ήμουνα, το τι 'προβλέψεις' γίνονταν για το περιβόητο έτος 2000.
Η βόλτα στο φεγγάρι θα ήταν καθημερινή συνήθεια..
Τα δε αυτοκίνητα δεν θα πατούσαν σε δρόμους, θα υπήρχαν αεροδιάδρομοι.
Το κάθε πρόβλημα (από τότε) είχε τη λύση του στο μέλλον. (κυκλοφοριακό). Από τότε, έτσι είμαστε..

Και σκέφτομαι:
Τι μας ώθησε σε αυτή την λογική, να περιμένουμε πάντα το 'θαύμα';
Πιστεύω πως είναι η πολύ απότομη τεχνολογική αλλαγή που άλλαξε τη ζωή του πλανήτη τόσο μα τόσο απότομα τα τελευταία 100 χρόνια.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία μας η ζωή δεν άλλαξε τόσο πολύ και τόσο μαζικά όσο τώρα.
Θα έλεγε κανείς πως σαν ξαφνικά να άνοιξε ένα σεντούκι με γνώσεις που εφαρμόστηκαν όλες μαζί, και αυτό πια στέρεψε.
Τώρα απλώς βελτιώνουμε ή χειροτερεύουμε την ήδη υπάρχουσα κατάσταση.
Και πρέπει να κατανοήσουμε απόλυτα το που βρισκόμαστε για να πάμε παραπέρα.
Δεν μπορώ αλλιώς να κατανοήσω το γιατί μέσα σε τόσο τεχνολογικό θαύμα και πολιτισμό, περνάμε τόσες 'παιδικές ασθένειες' στον κόσμο που ζούμε.. (αυτά που είπα πριν πως θέλω να αλλάξουν).

Τι να μου πουν τα gadgets, η δικτύωση και όλα που είπα πριν ως 'ένα κλικ μακριά' όταν, υπάρχουν ακόμα εν έτει 2008 περιστατικά σαν του kapa και της Paragrafos;

wolf said...

τα πιο πολλα ειναι αυτονοητα και εχουν ειπωθει απο πολλους και πολλες φορες.

θεωρω το 5 (κριση ζωης του πλανητη) το πιο απροβλεπτο. πολλα θα εξαρτηθουν απο την εκβαση του πολεμου που βρισκεται σε εξελιξη μεταξυ του πρωτου κοσμου (αμερικη, ευρωπη) και του δευτερου (κινα, ρωσια, ινδια κλπ) για την κατανομη των πορων του πλανητη.

ηδη γινονται πολεμοι για το πετρελαιο. πολλοι προβλεπουν σχετικα συντομα (λιγο πιο περα απο το 20) και πολεμους για το νερο η και τον καθαρο αερα.

οι λυσεις δεν ειναι πολλες.

στην πραγμαατικοτητα ειναι 2 η 3.

Takis Alevantis said...

Ας μου επιτραπεί να έχω ορισμένες επιφυλάξεις για την ρόδινη εικόνα του Βήματος. Σίγουρα μερικές από τις προφητείες θα υλοποιηθούν και η ζωή ορισμένων θα γίνει καλύτερη. Όμως η αυξηση του πληθυσμού και η πολυπλοκοποίηση των κοινωνιών μας σε συνδυασμό με τις διαταραχές που προκαλούμε στο οικοσύστημα αυξάνει την τρωτότήτά (vulnerability) μας σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο.

Αν δεν λάβουμε κάποια μέτρα για την προστασία των πολιτών από τα ατυχήματα και τις καταστροφές, παράλληλα με την πρόοδο στα υπόλοιπα πεδία, νομίζω ότι θα ζούμε όλο και περισσότερο εικόνες σαν κι εκείνες που ζήσαμε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές.

Ας αναφέρω ένα παράδειγμα - η δικτύωση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης είναι προβληματική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε προηγμένες τεχνολογικά χώρες (π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία). Και μια συνολική εικόνα των προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα των επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη υπάρχει εδώ.

tassos georgakopoulos said...

Αφού έτσι κι αλλιώς ο 21ος είναι ο αιώνας της Βιοτεχνολογίας επιγραμματικά οι κατά την προσωπική μου άποψη εξελίξεις θα έλθουν στα εξής:
1. Δημιουργία συνθετικής (-βιολογικής) ζωής από τον άνθρωπο.
2. Ιατρική αντιμετώπιση κάθε ασθενούς με βάση το γενετικό και πρωτεϊνικό προφίλ του.
3. Άνοιγμα της έρευνας (και εφαρμογή της) στον τομέα των βλαστικών κυττάρων.
4. Άμεση σύνδεση της Επιστήμης Υλικών με την Βιολογία – Ιατρική.
5. Κατανόηση των βασικών μοριακών μηχανισμών της ζωής με εφαρμογές όπως π.χ. η σίγηση ιών ή η διαδικασίες γήρανσης και καρκινογένεσης (σε επίπεδο hard core basic research και σε άμεση σχέση με το 3).
6. Και πάνω από όλα η διείσδυση στα μυστικά του εγκεφάλου. !!
7. Όλα αυτά βασισμένα και εξαρτώμενα σε και από αυτό που με τον ευρύ όρο ονομάζουμε bioinformatics.

Βέβαια ο κατάλογος δεν είναι και βαθμολογία και θα μπορούσε να είναι πιο μακρύς. Θωρώ όλα αυτά ταυτόχρονα πιθανά (άλλα νωρίτερα άλλα λίγο αργότερα) μέχρι το 2020. Aλλά εκείνο, που θα με εξίταρε επαγγελματικά, επιστημονικά, νοητικά, φιλοσοφικά είναι το 5. Και σαν πραγματική αλλαγή για την φιλοσοφία μου και την ζωή μου το 6.

Manos Bairaktaris said...

Παλαιότερες προσπάθειες πρόβλεψης του μέλλοντος έπασχαν από σημαντικότατη έλλειψη ακρίβειας.
Ένας λόγος που μπορώ να σκεφτώ (σίγουρα υπάρχουν πολλοί, αλλά αυτός είναι πιο τεχνολογικός) είναι ότι κάθε εξέλιξη της τεχνολογίας μας προσφέρει νέα εργαλεία. Αυτά τα εργαλεία δίνουν έμπνευση για καινοτομίες που δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε πριν τα εργαλεία γίνουν διαθέσιμα.
Αυτό που θα ήθελα να ευχηθώ είναι η τεχνολογία να φτάνει στους πολλούς.

Nikos Dimou said...

Μερικές από τις πιο διάσημες (λανθασμένες) προβλέψεις:

1897 Το ραδιόρωνο δεν έχει κανένα μέλλον (Lord Kevin)

1945 Η παγκόσμια ζήτηση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν θα ξεπεράσει τους 5 (Thomas Watson, ιδρυτής της ΙΒΜ).

1946 Η τηλεόραση δεν θα κρατηθεί στην αγορά πάνω από έξη μήνες (Darryl F. Zanuck - 20th Century Fox).

1977 Δεν υπάρχει κανένας λόγος απόκτησης ηλεκτρονικού υπολογιστή στο σπίτι (Kenneth Olsen, CEO Digital Equipment).

1981 "640K ought to be enough for anybody" Bill Gates (εννοούσε 640k μνήμης RAM - και τώρα μας υποχρεώνει να έχουμε μίνιμουμ 1GB για τα Vista).

Anastassios said...

Η εξέλιξη που εγώ θα ήθελα να ζήσω έχει να κάνει με την γνώση/κατάκτηση του Διαστήματος.

Είτε μέσω νέων διαστημικών τηλεσκοπίων είτε με την αποστολή νεών ρομπότ για την εξερεύνηση των πλανητών είτε τέλος, με την αποστολή επανδρωμένων πτήσεων σε κοντινούς πλανήτες.

Μια άλλη, πιο ...γήινη εξέλιξη που θέλω να δω σύντομα, έχει να κάνει με την ανακάλυψη και εφαρμογή σε ευρεία κλίμακα, εναλλακτικών(πιο οικονομικών και λιγότερο ρυπογόνων), πηγών ενέργειας καθώς και με την εξασφάλιση πόσιμου νερού σε όλους.

k2825 said...

Οι ορδές των αναληταράδων αυτοδίκακτων προφητών διαγκωνίζονται για την θεμελίωση δικαιώματος κατοχής στα λίγα τετραγωνικά εκατοστά τυπωμένου χαρτιού της εν λόγω φυλλάδας – διακρίνετε κάποια αντίφαση?

Ο William Henry έτοιμος για νέες περιπέτειες – πέρασαν βλέπετε 3 ολόκληρα χρόνια από το μνημειώδες
“Spam will be a thing of the past in two years' time”


Cappuccino Freddo Grande λοιπόν, ή Απλές Ασκήσεις Ηλιθιότητας Για Αρχαρίους …

Η τεχνολογική εξέλιξη που περιμένω με ανυπομονησία την επόμενη 12ετία?:

Sony PlayStation 6 και Gran Turismo 10 με ενσωματωμένο Brain-Computer Interface , Πλήρες 3D Visual Physical Damage Modeling και προσομοίωση όχι μόνον των 5 βασικών αισθήσεων αλλά και εκείνων της ισορροπίας και επιτάχυνσης - φυσικά τιμολογημένο λιγότερο από 1000 δολάρια ...

wolf said...

αυτο που πραγματικα θα μπορουσε να αλλαξει τη ροη των πραγματων και να ανατρεψει το σκηνικο θα ηταν η δυνατοτητα αλλαγης ταξης μεγεθους παραγωγης ενεργειας με ασφαλη μεθοδο.

εννοω οτι ολες οι πρασινες λυσεις μαζι απλα θα ανακουφισουν το προβλημα δεν θα το λυσουν.

πρεπει η επιστημη να βρει συντομα ενα τροπο να παραγει πολλη περισοοτερη και ταυτοχρονα ασφαλη ενεργεια. η πυρηνικη που ειναι η μονη σιαθεσιμη προσωρινα ειναι πολυ επικινδυνη.

δεν εχω το βημα και δεν εχω δει ολο το αρθρο αλλα παντως αυτη τη στιγμη που μιλαμε η μονη ρεαλιστικη δυνατιτητα ειναι η ψυχρη συντηξη.

αν αυτο επιτευχθει ολα τα μεχρι τωρα δεδομενα θα αλλαξουν αρδην.

αν οχι τα πραγματα θα ειναι δυσκολα γιατι θα πρεπει να μοιρασεις περιορισμενη ενεργεια σε ολο και αυξανομενη ζητηση.

Yannis H said...

Έγραψα στην 'Αυλαία" του προηγούμενου θέματος... (εμ βέβαια, περίμενε-περίμενε...)

Προσωπικά περιμένω τον τρόπο με τον οποίο όλα θα είναι διαθέσιμα και ενωμένα με ένα "πολυμηχάνημα" επικοινωνίας που θα έχουμε όλοι μας. Από τη σύνδεση με τον κόσμο, ΜΜΕ, βιβλιοθήκες, ανθρώπους, μέχρι με το ψυγείο μας και την πόρτα του σπιτιού μας. Και με ό,τι άλλο δεν μπορώ να φανταστώ: την δικτυωμένη Κοινωνία των Πολιτών. Και να είναι λειτουργική, κάτι που προϋποθέτει νέο Σύνταγμα, νέο νομικό πλαίσιο, νέους θεσμούς. Και φυσικά, να μην είναι γκάτζετ πλουσίων πολιτών αλλά βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. (Δύσκολο - αλλά αυτό θα περίμενα σαν πραγματική εφαρμογή της δικτυακής επικοινωνίας στον κόσμο μας).

Και ένα άλλο όνειρο, είναι μια συσκευή αυτόματης ίασης: γρίπη; ρευματισμοί; καρκίνος; γήρανση; Πατάς ένα κουμπί και τελείωσε. Πας κανονικά για βόλτα.

EnPlw said...

απο το καταλογο του βηματος, το 4 φανταζει πιο κοντα στο αμεσο μελλον

θα ευχομουν να προλαβω :
1. την επιτευξη της πυρηνικης συντηξης & τις ενεργειακες εφαρμογες της
2. την επιμηκυνση του μ.ο. της ανθρωπινης ζωης

&
κατι σχετικο , για να θυμουνται οι παλιοι & να μαθαινουν οι νεωτεροι :)

Meropi said...

Καλό απόγευμα σε όλους.
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα. Πιστεύω ότι το 2020 δεν είναι πολύ μακριά. 12 μόνο χρονάκια. Όσο δηλαδή απέχει το 1996 από το τώρα! Δεν νομίζω λοιπόν σε τόσα λίγα χρόνια να αυξηθεί το όριο ζωής, ώστε να έχουμε πολλούς υπεραιωνόβιους. Αυτό ίσως να συμβεί σε 50 και βάλε χρόνια. Δεν ξέρω για το εξωτερικό, αλλά για την Ελλάδα δεν βλέπω επίσης να έχουμε πόλεις βιώσιμες. Αντίθετα, με την αύξηση των αυτοκινήτων, πόλεις αβίωτες προβλέπω να έχουμε. Ήδη η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν ξεπεράσει προ πολλού το ανεκτό όριο στην κυκλοφορία των οχημάτων και κυρίως στους χώρους στάθμευσης. Ακόμα δε και να κυκλοφορήσουν «πράσινα» αυτοκίνητα, δεν υπάρχουν χώροι στάθμευσης. Τι βάσανο κι αυτό! Δεν υπάρχει δε και υποδομή για την κυκλοφορία οικολογικών μέσων (ποδηλάτων κλπ). Όσον αφορά το διαδίκτυο πιστεύω κι εγώ ότι όλο και θα εξαπλώνεται….Και η επικοινωνία των ανθρώπων όλο και περισσότερο θα γίνεται μέσω αυτού. Και θα πληθύνουν τα φαινόμενα τύπου της διαδικτυακής «second life», που δυστυχώς για πολλούς, κυρίως νέους ανθρώπους, αντικατέστησε την πραγματική ζωή….Ένας φίλος του γιου μου μέχρι και γάμο λέει έκανε σ’ αυτήν τη «δεύτερη ζωή». Θεέ και Κύριε!!
Τι περιμένω εγώ από το 2020; Νομίζω ότι και οι περισσότεροι άνθρωποι. Βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και ειδικότερα όσον αφορά τον τομέα υγεία. Θεραπεία του καρκίνου, του AIDS, της επιληψίας που λέει και ο φίλος μου ο Κάπα (το εύχομαι ολόψυχα) και των ψυχικών ασθενειών που όλο και πληθαίνουν. Τι μάστιγα κι αυτή….
Υ.Γ Παρεμπιπτόντως εγώ το 2020 θα είμαι 68 ετών. Νέα δηλαδή ακόμα!! Μια φίλη μου γιαγιούλα που πέθανε σε ηλικία 98 ετών, με πλήρη πνευματική διαύγεια, μου έλεγε ότι μετά τα 80 της χρόνια άρχισε λίγο να νοιώθει τα γεράματα, όχι πριν.

sadosadist said...

Καλημέρα

Η τεχνολογική εξέλιξη που περιμένω με αμυπομονησία;

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗς ΨΥΧΗς...-ή έστω του εαυτού!

Μέχρι τότε θα συμβιβαζόμουν με την δυνατότητα αποίκησης ενός άλλου πλανήτη - αλλά και με την εξολοκλήρου ζωή σ' ένα διαστημόπλοιο. Αν γίνει κάτι τέτοιο... έφυγα σας λέω!!! Θα μπορούμε να τα λέμε κι από εκεί φαντάζομαι.

:-)))

harrygrath said...

Κατ' αρχην ,ειναι ατυχης ε επιλογη αρθρου της αθλιας αριστερης φυλλαδας Μοντ .
Το κειμενο ειναι χαμηλου επιπεδου,γενικολογο,αοριστο & μπαρουφα,τουλαχιστον ως προς το προσδοκιμο ζωης.
Μεταξυ 90-100,ο ανθρωπος μπορει να πεθανει απο ο,τιδηποτε,πανω απο τα 100 ειναι αταφο πτωμα.

Ζωη,δηλ σεξ ,κινηση,αυτοεξυπηρετηση,υπαρχει μεχρι τα 90.

Το ζητημα ειναι η θεραπεια των νοσων ωστε ο κοσμος να φτανει τα 90 & να μη τα τιναζει προοωρα.

giant13 said...

Το 2020, φαντάζει υπεραισιόδοξος στόχος, για να ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής τα 100 χρόνια.
Φυσικά αυτό, για τις υπερανεπτυγμένες χώρες και οχι γιά την Ζιμπάμπουε που τώρα ειναι τα 37όπως αναφέρει και το σχετικό άρθρο του Βήματος.

Ωραία σκέψη, οι βιώσιμες πόλεις αλλά φαντάζει εντελώς ανεδαφική, τουλάχιστον γιά τα τερατουργήματα του παρόντος. Τι υποδομή υπάρχει ώστε να επέλθουν τέτοιες μεταβολές ώστε να πρασινίσουν;
Πως και που θα εφαρμοσθεί η αυτόνομη ενέργεια; Τι ενέργεια;
Μπορεί όμως να γίνει αρχή με το χτίσιμο νεων πόλεων που να διαθέτουν εξ αρχής την υποδομή γιά τέτοιες αλλγές.

Γιά πράσινα ταξίδια, την απάντηση την δίνουν με την κατασκευή νέων γιγάντων η Boeing και η Airbus με τόνους καταναλώσης κηροζίνης σε κάθε πτήση.
Παρά τις προσπάθειες πολλών χωρών με την θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων γιά την μείωση της εκπομπής ρύπων,τα όχηματα όλων των κατηγοριών αυξάνουν σε μέγεθος και βάρος, καθώς και σε κυβισμό.
Από μερους των αυτοκινητοβιομηχανιών, η παραγωγή ορισμένων υβριδικών μοντέλων δεν λύνει το πρόβλημα στην ρίζα του.
Η λύση της χρήσης υδρογόνου, ηλεκτρ. ενέργειας, αιθανόλης η άλλων μορφών καυσίμου, χρειάζεται ακόμη εξέλιξη αλλά και πρόθεση των βιομηχανιών γιά διάθεση κεφαλαίων γιά έρευνα μελέτη και αναδιοργάνωση ολόκληρων τμημάτων των εργοστασίων παραγωγής, που δεν είναι διατεθειμένες να διαθέσουν.

Η διαδικτύωση των περισσοτέρων καλύτερα και όχι των πάντων, φαντάζει ο πιό εφικτός στόχος γιά το 2020.
Γίνονται εκπληκτικά άλματα στον τομέα της πληροφορικής και νανοηλεκτρονικής, που ρομποτικά μηχανήματα ευρείας κατανάλωσης δεν θα αργήσουν να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο.

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και της έλλειψης νερού και πετρελαίου, γνώμη μου είναι, πως τα 12 χρόνια είναι κάπως λίγα γιά να δείχνει τόσο οξύ. Πιστεύω πάντως πως θα πλήξει περισσότερο τις χώρες του τρίτου κόσμου και όχι τις ανεπτυγμένες με την πυρηνική τους ενέργεια και την δυνατότητα παρασκευής πόσιμου νερού.

Τέλος, επιθυμία μου είναι φυσικά όπως όλων μας πιστεύω, να επιτευχθεί ο στόχος μακροζωίας γιά όλη την ανθρωπότητα και όχι γιά μιά μερίδα εκλεκτών.

Nikos Dimou said...

Eνδιαφέρουσα άσκηση επιστημονικής φαντασίας

αλλά η τεχνολογία είναι τόσο απροσδόκητη...

Μόνον ο Ιούλιος Βερν είχε κάνει αρκετές σωστές προγνώσεις

και ο Arthur Clarke, που ήδη το 1945 είχε προτείνει και περιγράψει τους γεωστατικούς δορυφόρους σαν μέσα επικοινωνίας.

Και από τον μέγιστον αυτό δημιουργό, αντιγράφω τους τρεις κανόνες της πρόγνωσης:

1. Όταν ένας διάσημος αλλά γηραιός επιστήμων πει ότι κάτι είναι δυνατόν, έχει σίγουρα δίκιο. Όταν δηλώσει ότι κάτι είναι αδύνατον, πιθανότατα έχει άδικο.

2. Ο μόνος τρόπος να βρούμε τα όρια του δυνατού είναι να προχωρήσουμε λίγο πέρα από αυτά - στο αδύνατον.

3. Οποιαδήποτε αρκετά προχωρημένη τεχνολογία δεν διακρίνεται από την μαγεία.

Nikos Dimou said...

Αχ βρε Χάρυ - μονόπαντος και μονοκόμματος είσαι.

Πάει και η Monde την έβγαλες άχρηστη!

gnik said...

Γιατί τον λύσατε κ. Δήμου
Έτσι & χθες έκανε βόλτα & χτύπησαν συναγερμοί .
Harry εγώ μαζί σου..-αλύπητα.

aggelos-x-aggelos said...

Η τεχνολογία θα προχωρήσει όπως τόσο καλά ξέρει να κάνει τόσους αιώνες. Σίγουρα θα αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής σίγουρα θα νικηθούν κάποιες αρρώστιες και πιθανότατα θα αναπτυχθούν νέες. Μένει να δούμε τι από αυτά θα προλάβουμε...
__________

Εκείνο που με χαροποιεί -όλο και περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια- είναι ότι εν δράση βρίσκονται επιστήμονες που γνωρίζουν από παιδιά τα προβλήματα μόλυνσης και περιβάλλοντος και σίγουρα εργάζονται με βάση, όχι μόνο την πρόοδο, αλλά και τον περιορισμό τους. Όσα ακούγονται περί του κέρδους ως μόνο γνώμονα της επιστημονικής σκέψης είναι τουλάχιστον χαζά αν όχι κακεντρεχή.
______________

Εκείνο που θα ήθελα να δω περνώντας τα χρόνια θα ήταν σωστή αντιμετώπιση από όλους μας στα θέματα εξέλιξης. Σωστή ανάγνωση των στατιστικών και των ερευνών και όχι τη δαιμονοποίηση που επικρατεί σήμερα. Θα ήθελα να δω -κάτι που όμως δεν άπτεται άμεσα της επιστήμης, αλλά γενικά ως μελλοντική εξέλιξη- μια μη φοβική αριστερά, που θα κατεύθυνε τους υποστηρικτές της σε δρόμους σκεπτικισμού και όχι αφορισμού. Μια αριστερά που δεν θα ήταν το μεγαλύτερό της πρόβλημα το αν κάποιος σε κάποια γωνιά του κόσμου σήμερα είναι ευτυχισμένος (Πάσχος Μανδραβέλης)
_____________

Εκείνο που, από καθαρά επιστημονικής άποψης, θα με συγκινούσε πραγματικά, θα ήταν η πλήρης κατανόηση του εγκεφάλου και η εξέλιξη της φυσικής στον τομέα των λοιπών διαστάσεων του σύμπαντος. Ειδικά για το τελευταίο, σε περίπτωση που επιτευχθεί και εφαρμοστεί σε καθημερινές χρήσεις, όποιος δεν γνωρίζει φυσική θα είναι ο αναλφάβητος του μέλλοντος.
____________

Τα έγραψα λίγο χύμα για να μην τα ξεχάσω, αλλά και γιατί δεν έχω το χρόνο να κάτσω να τα κάνω κείμενο με αρχή, μέση και τέλος. Ζητω συγνώμη.
_________________

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

tassos georgakopoulos said...

ΝΔ είπε

Ο μόνος τρόπος να βρούμε τα όρια του δυνατού είναι να προχωρήσουμε λίγο πέρα από αυτά - στο αδύνατον........................

Και ποιος ο λόγος να ζουμε αν δεν προσπαθουμε για το αδυνατο..

(Δον Κιχωτης σε προσωπική μου απόδοση)

tassos georgakopoulos said...

ND - arthur sID

Οποιαδήποτε αρκετά προχωρημένη τεχνολογία δεν διακρίνεται από την μαγεία............

(ολιγον σχετικό σε μια αλλη διασταση)
Ωρες - ωρες ουτε εμεις οι ιδιοι δεν καταλαβαίνουμε τι εχουμε βρεί!!

Και χρειάζεται να μας κουνησουν απο το bias μας οι τρίτοι.

Ο/Η Meropi είπε...

και των ψυχικών ασθενειών που όλο και πληθαίνουν........

Φοβαμαι ότι με την επιστημονικη ερευνα θα βρουμε περισσοτερους μη ψυχικα υγιεις, αναμεσα σε αυτους που μεχρι τωρα θα θεωρουσαμε ως ψυχικα υγιεις.

@sadosadist

Επιμένω τι ειναι τα κουμπιά?

heinz said...

1. Η τρύπα του όζοντος θα κλείνει από δορυφόρους που θα παράγουν όζον επί τόπου.

2. Οι άνθρωποι θα διδάσκονται από μικροί ότι είναι άνθρωποι (όχι ως ζώα) εκ κατασκευής, προϊόντα άλλων ανθρώπων και γι' αυτό τους χρειαζόμαστε (τους άλλους).

3. Θα έχει νικηθεί το Alzheimer (γιατί, τι να τα κάνεις τα 80 άμα ...τσίου-τσίου??)

4. Οι ώρες εργασίας θα έχουν μειωθεί σε 8 την εβδομάδα...

(είπαμε, τζάμπα είναι τα όνειρα ε?)

heinz said...

Πάντως κ. Δήμου, από δω το πάτε, από κει το πάτε....

Τελοσπάντων, τι το κλείσατε το το doncat? αφού κι εδώ....

:-))

Nikos Dimou said...

Τάσο

μου θύμισες το κύριο τραγούδι (La Quête - η Αναζήτηση) από τον L' Homme de la Mancha - Δον Κιχώτη - του Jacques Brel.

Αρχίζει με τους στίχους:

Rêver un impossible rêve
(να ονειρευτείς ένα αδύνατο όνειρο)

και τελειώνει:
Pour atteindre l'inaccessible étoile!
(για ν'αγγίξεις το απρόσιτο άστέρι!)

Πού είσαι Αθανασία;

Nikos Dimou said...

heinz said...
Τελοσπάντων, τι το κλείσατε το το doncat? αφού κι εδώ....

-------------------------------

Α, όχι η τεχνολογία είναι πιο νηφάλιος χώρος... πράγμα που έχει αποδειχθεί ως τώρα...

tassos georgakopoulos said...

Θα έχει νικηθεί το Alzheimer ..........

Ακου Heinz ενα κουφό (!?)

Ο ίδιος παράγοντας που ενέχεται στην σιώπηση του ΗIV-1 ενέχεται
1. στην δημιουργια των αμυλοϋδών πλακων για το Alzheimer
2. Στην επιδιορθωση του DNA οταν παθαινει λαθη κατα την αντιγραφη ή απο υπεριωδεις ακτινοβολιες
3. Στην διαδικασια της γηρανσης.

Και εμεις σπαμε το κεφαλι μας πως στο διαολο τα κανει όλα!!!!

Ein Steppenwolf said...

Ακόμη μία λανθασμένη πρόβλεψη που έγινε πριν περίπου εκατό χρόνια:

'The Americans may have need of the tele-phone but we do not. We have plenty of messenger boys.' Sir William Preece, chief engineer of the General Post Office in Britain

Βέβαια τότε στο Λονδίνο η αλληλογραφία παραδιδόταν οκτώ φορές τη μέρα.

athanasia said...

Εδώ είμαι…

Δίνω κι ολόκληρους τους στίχους της "Αναζήτησης" του Brel-Δον Κιχώτη, για το εσωτερικό υπόβαθρο αυτής της αναζήτησης. Δυστυχώς, στα γαλλικά μόνον, δεν τολμώ να μεταφράσω ποίηση.

Live, εδώ

Rêver un impossible rêve
Porter le chagrin des départs
Brûler d'une possible fièvre
Partir où personne ne part
Aimer jusqu'à la déchirure
Aimer, même trop, même mal,
Tenter, sans force et sans armure,
D'atteindre l'inaccessible étoile
Telle est ma quête,
Suivre l'étoile
Peu m'importent mes chances
Peu m'importe le temps
Ou ma désespérance
Et puis lutter toujours
Sans questions ni repos
Se damner
Pour l'or d'un mot d'amour
Je ne sais si je serai ce héros
Mais mon coeur serait tranquille
Et les villes s'éclabousseraient de bleu
Parce qu'un malheureux
Brûle encore, bien qu'ayant tout brûlé
Brûle encore, même trop, même mal
Pour atteindre à s'en écarteler
Pour atteindre l'inaccessible étoile.

Το τραγούδι το βρίσκω σχετικό με το θέμα του ποστ, όπως σχετικό βρίσκω και τον γιατρό Αστρώφ στον Θείο Βάνια του Τσέχωφ, κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για τη βελτίωση της ζωής σε μερικά χρόνια.

Καλή φώτιση, χρόνια πολλά σ' όσους και όσες γιορτάζουν.

sadosadist said...

@tassos georgakopoulos

Έλα ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

:-)))

Κουμπιά είναι τα χάπια ecstasy. To drug που έχει σπάσει ταμεία!

Δημιουργεί φοβερή ευφορική διάθεση αλλά και ισχυρότατη καρδιοεπιτάχυνση. Προσωπικά το φοβάμαι για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Το έχω δοκιμάσει μια φορά για την εμπειρία, σε ανεβάζει όντως απίστευτα αλλά πουσάρει το καρδιαγγειακό και το θερμορρυθμιστικό σύστημα στα όριά τους. Το θεωρώ πολύ επικίνδυνο.

Επειδή όμως σε γενικές γραμμές είμαι χαζό παιδί χαρά γεμάτο και μου αρκούν δυο vodka με martini για να είμαι super δεν με πιστεύει κανείς (ότι δεν παίρνω δηλαδή). Ξέρεις... στις μέρες μας που όλοι πάσχουν από την μεταμοντέρνα νεοκαταθλιψάρα τους και την περιφέρουν από δω και από κει, όταν δουν κάποιον που εκπέμπει ζωντάνια και ευθυμία σου λένε... δεν μπορεί ... κάτι παίρνει!

Να. ΕΎΧΟΜΑΙ το 2020 η επιστήμη να έχει ανακαλύψει τα σωστά - υγιή drugs. Δεν είναι ύποπτο που δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής;

harrygrath said...

Η φυλλαδα που γραφει οτι οι μειονοτητες ειναι Τρωικο Αλογο των Αμερικανων,ειναι σκαρτη.

Βεβαια,στο σπιτι του κρεμασμενου δεν μιλουν για Κορσικανους,ουτε για Ουγγροεβραιους που παριστανουν τον Φραγκο...

Πολλοι διασημοι εγιναν ακομα διασημοτεροι με τις προφητικες μπαρουφες τους.

Η επιλογη αυτου του συγκεκριμενου αρθρου ειναι αποτυχημενη.

Lefteris said...

"Ένας φίλος του γιου μου μέχρι και γάμο λέει έκανε σ’ αυτήν τη «δεύτερη ζωή». Θεέ και Κύριε!!"

Γάμους κάνω κι εγώ στα όνειρά μου - κοστίζουν και λιγότερο.
Όσον αφορά ηλεκτρονικές συσκευές και τις διάφορες μόδες που δημιουργούν, θα είναι πολλές οι εξελίξεις.
Πολλές και οι εξελίξεις στα φάρμακα.
Πολλές και οι εξελίξεις στα bio προϊόντα.

Τώρα όσον αφορά την εξέλιξη του ίδιου του ανθρώπου, αυτό είναι άλλο παραμύθι. Θα εξακολουθούμε να φωνάζουμε "να επιτραπεί το χασίς στο Κολωνάκι αλλά όχι στα Ζωνιανά".
Θα εξακολουθούμε όλοι μας να είμαστε γεμάτοι αντιφάσεις, παρά τις όποιες "αρχές" χρησιμοποιούμε (μια και είναι χρήσιμες κι αυτές). Το επίπεδο της καλλιέργιεάς μας, θα καθορίζει και την περιπλοκότητα των αντιφάσεών μας. Θα εξακολουθούμε να ερωτευόμαστε, να αποστρεφόμαστε, να υπερασπιζόμαστε και να κατηγορούμε, κλπ κλπ.

Πριν από 20 χρόνια οι Κνίτες έλεγαν ότι η Δύση είναι κακή διότι παράγει και φτώχεια. Τώρα χρησιμοποιούν το Ίντερνετ όχι για να μάθουν και κάτι άλλο, αλλά για να υποστηρίξουν τις ίδιες παλιές απόψεις τους με στατιστικές και φωτογραφίες. Αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι πραγματικά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και την τεχνολογία για να μάθουν κάτι νέο, να αλλάξουν και καμίά άποψη κι όχι για να ριζώσουν τις παλαιολιθικές τους απόψεις ακόμα πιο βαθιά στο κεφάλι τους.

Ωραίο θα ήταν να αρχίσουν να αλλάζουν οι αρνητικές νοοτροπίες. Αλλά αυτό δεν θα γίνει μάλλον σε 20 χρόνια. Ο παιδεραστής θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ίντερνετ για να βρει θεραπευτικές πηγές για την κατάστασή του. Αντιθέτως, το χρησιμοποιεί για να βρει περισσότερα θύματα. Ο/η σύζυγος που κάποτε κεράτωνε θα μπορούσε στο ίντερνετ να βρει πηγές για πιο θετικά χόμπι. Αντιθέτως, το χρησιμοποιεί για να βρει περισσότερους ερωμένους/ες και με αμφίβολη κατάσταση υγείας. Ο ναρκομανής θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ίντερνετ για να βρει πηγές για θεραπεία. Αντιθέτως το χρησιμοποιεί για να βρει μεθόδους παρασκευής ναρκωτικών κατ' οίκον και για να επικοινωνεί πιο γρήγορα με τα βαποράκια.

Γενικά είμαι αισιόδοξος. Ναι, θα ήθελα να ζω στο μέλλον (με προϋπόθεση ότι δεν έχει γίνει κάνας παράξενος φοβερός πόλεμος). Αλλά πάνω απ' όλα θα ήθελα να γυρίσω πίσω το χρόνο για μένα, ώστε να μην αρχίσω κάποιες κακές συνήθειες (κάπνισμα κλπ). Αυτό για μένα είναι πιο σημαντικό. Αν και πιστεύω ότι το ερώτημα "που να πάω τώρα;" θα εξακολουθούσε να υφίσταται.

Λευτέρης

1. Νομίζετε ότι το κυνήγι των μαγισσών έχει σταματήσει στη Μασαχουσέτη; Μόλις τους είπα ότι δεν θα υποστήριζα τον Ομπάμα για πρόεδρο για διάφορους λόγους, ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν ανάψανε τη φωτιά να με κάψουνε είναι ότι απαγορεύεται από την αστυνομία. Κατά τα άλλα, καλύπτουν τα παλιά τους ένστικτα με μοντέρνους λεκτικούς συνδυασμούς.

2. Στο Νότο, η κακοποίηση γυναικών εξακολουθεί απτόητη, με τη διαφορά ότι τώρα πια ο θύτης λέει "I need to see my lawyer and my therapist". Κι αν κανείς θεωρεί το ποσοστό διαζυγίων του 77% ως πρόοδο, κάτι δεν πάει καλά.

3. Φτάσαμε να λέμε ότι τα "πολιτικά ορθώς ψέματα" είναι δείγμα πολιτισμού και προόδου. Ότι η ειλικρίνεια και η εντιμότητα είναι πράματα "ντεμοντέ" (ενώ το να μιμούμαστε τους σκύλους είναι πρόοδος για το ανθρώπινο γένος). Ότι ο εθελοτυφλισμός είναι απλά αποτέλεσμα μιας γενικότερης προσωπικής φιλοσοφίας. Αντί να παραδεχτούμε σφάλματα, δικαιολογούμε τα ήδη υφιστάμενα με λεκτικές περικοκλάδες και μεταμοντέρνους αφορισμούς. Ποια πρόοδος; Ότι βλακείες λέγαμε πριν από 30 χρόνια, τώρα τις στέλνουμε (εν συντμήσει) μέσω text messaging.

Γεια σου Harry με τα ωραία σου.

tassos georgakopoulos said...

@sadosadist

Ξέρεις... στις μέρες μας που όλοι πάσχουν από την μεταμοντέρνα νεοκαταθλιψάρα τους και την περιφέρουν από δω και από κει, όταν δουν κάποιον που εκπέμπει ζωντάνια και ευθυμία σου λένε... δεν μπορεί ... κάτι παίρνει!.......

Welcome to the club!!!

tk said...

Πιστεύω πως όντως βαδίζουμε σε μια κυριαρχία του διαδικτύου. Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Αυτό πιστεύω πως θα αλλάξει και πολλά πράγματα στη ζωή μας. Μπορεί για παράδειγμα να ταξιδεύουμε πιο γρήγορα ακόμα και σε άλλους πλανήτες, αλλά θα το χρειαζόμαστε πραγματικά, αφού η ζωή μας μάλλον θα εγκλωβιστεί σε μια οθόνη? Δεν ξέρω. Ελπίζω η τεχνολογική πρόοδος να βοηθήσει τον κόσμο να προοδεύσει και όχι να αλληλοκαταστραφεί. Το γεγονός ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές λιγοστεύουν εγείρει σενάρια μιας γενικευμένης σύρραξης. Δεν είναι καθόλου απίθανο. Από την άλλη μάλλον το χάσμα μεταξύ των κόσμων θα μεγαλώσει. Η Αφρική μάλλον θα καταναλωθεί σαν προιόν και οι κάτοικοί της θα αφανιστούν. Σκληρή εικόνα, αλλά εξίσου πιθανή.

Ναι, δεν είμαι αρκετά αισιόδοξος. Μπορεί η ποιότητα ζωής να καλυτερεύσει αλλά για ποιο ποσοστό του πληθυσμού?

tassos georgakopoulos said...

Το επίπεδο της καλλιέργιεάς μας, θα καθορίζει και την περιπλοκότητα των αντιφάσεών μας. Θα εξακολουθούμε να ερωτευόμαστε, να αποστρεφόμαστε, να υπερασπιζόμαστε και να κατηγορούμε, κλπ κλπ........

Λεφτερη

:-))

harrygrath said...

Το Ματσατσουτσες & γενικα η Νεα Αγγλια ειναι χαμενη υποθεση.

Κεννεντυς,ομοφυλοφιλοι,αποφυλακισμενοι φονιαδες,φορομπηξια Ευρωπης,,αφοπλισμος,σοσιαλισμος

Στο Κοννεκτικατ εκαναν 50 χρονια για 1 εκτελεση. Μετα απο 50 χρονια,θα κανουν την επομενη...

Πρεπει να εγκαταλειφθει απο τον καλο τον κοσμο & να γινει η Σιβηρια της Αμερικης...

Βλεπω τιμες διαμερισματων στο Νιουγυορκ & προτεινω αντικατασταση αγαλματος Ελευθεριας με ανδριαντα Μαζωχ...

Go south

Lefteris said...

"Κεννεντυς,ομοφυλοφιλοι,αποφυλακισμενοι φονιαδες,φορομπηξια Ευρωπης,,αφοπλισμος,σοσιαλισμος"

Ναι, σοσιαλισμός με σπίτια σε τετραπλάσιες (4Χ) τιμές από την υπόλοιπη χώρα, σνομπίστικη νοοτροπία για τους "χωριάτες" του νότου, καπουτσίνο και ρούχα κι αυτοκίνητα πολυτελείας. Οι παραθαλάσσιες παράγκες στο New England πάνε εκατομμύρια, ενώ στο νότο αγοράζεις 5πλάσιο σπίτι με 50 χιλιάρικα. Βέβαια, οι Νεοεγγλέζοι στο Μασαχιούσετς κρατάνε τις τιμές και τους φόρους ψηλά για να κρατάνε τους μαύρους μακριά και κατά τα άλλα είναι σοσιαλιστές. Τρελοκομείο είναι εκεί πέρα... έχω γνωρίσει πολλούς ακαδημαϊκούς σοσιαλιστές τύπου Κολωνακίου εκεί πέρα (αλλά με Αγγλοσαξωνικό αυτοκρατορικό στόμφο καλυμμένο με smooth talking) που δουλεύουν σε σχολεία με δίδακτρα 50 χιλιάρικα το χρόνο και μας λένε ότι όλοι οι υπόλοιποι είμαστε ρατσιστές... (και μην τολμήσεις και διαφωνίσεις μαζί τους... πρόκειται για την Ταλιμπάν της διανόησης).
Κάτι σαν τους σοσιαλιστές του Κολωνακίου του καναπέ και του καπουτσίνο. Οι περισσότεροι βέβαια κρατάνε πανάκριβα σπίτια από κληρονομιές.

Αυτές τις νοοτροπίες και τις υποκρισίες, δεν υπάρχει καμία τεχνολογία που να μπορεί να τις αλλάξει. Παραμένουν γραφικές συνήθειες.

Βεβαίως και θα πάω South. Στο όμορφο Owasso (προάστειο Tulsa, ΟΚ) σπίτια με κήπους και 4 υπνοδωμάτια κάνουν 120 χιλιάρικα. Με τα ίδια λεφτά στη σοσιαλιστική (και εξαιρετικά αγενή) Βοστόνη δεν αγοράζεις ούτε θέση πάρκινγκ.

Καλύτερα αρχοντοΛευτέρης με φάρμα 10000 στρέμματα στη Λάρισα, παρά μια γενική και αόριστη μεταμοντέρνη φιγούρα "της ελαφρότητας του είναι του" με ποντικοφωλιά στο Κολωνάκι ή στο Μανχάταν.

Takis Alevantis said...

Μίλησα παραπάνω για τα προβλήματα στις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης. Να επισημάνω την έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τους τραυματισμούς (διαβάστε την εισαγωγή της περίληπτικής έκδοσης), σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη πληρώνει ένα φόρο αίματος ισοδύναμο με 2-3 τσουνάμι, ιδίως σε ηλικίες κάτω των 45. Και οι επίσημες πολιτείες ασχολούνται περισσότερο με λιγότερο σημαντικές από πλευράς θυμάτων απειλές (π.χ. τρομοκρατία) αντί να ασχοληθούν με την βελτίωση της αντιμετώπισης των καθημερινών, ατομικών καταστροφών.

Λακων said...

Ενδεχομένως να φανεί περίεργο αλλά θεωρώ πως η τεχνολογική εξέλιξη είναι ιδιαιτέρως αργή.
Μιλάμε για τους υπολογιστές αλλά στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Οι υπολογιστές εξακολουθούν να δουλεύουν με 0 και 1.
Δεν νομίζω πως θα δούμε κάποια νέα εξωτική τεχνολογία.
Περισσότερο βλέπω ενίσχυση του ανοικτού λογισμικού και την ανθρωπότητα να δουλεύει σε projects με τον τρόπο της wikipedia ή του seti@home. Αλλαγή φιλοσοφίας δηλαδή.
Τέλος, αργά αλλά σταδιακά βλέπω να απεγκλωβιζόμαστε από το πετρέλαιο αφού ήδη έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα αυτοκίνητα που κινούνται και με ηλεκτρισμό.
Και η ανακύκλωση πιθανότατα θα μας απασχολήσει στο κοντινό μέλλον.
Αν και ο μέσος όρος ζωής αυξήθηκε χάρη στην επιστήμη και την τεχνολογία θεωρώ πως έχουμε φτάσει στα όρια μας. Μάλλον το αντίθετο προβλέπω...(υπάρχει και το ασφαλιστικό πρόβλημα..)

harrygrath said...

Ο ενδιαφερων διαγωνισμος προβλεψης θα ηταν για τα μελλοντικα ΙΧ,αν θα ειναι

Α) Ολοηλεκτρικα,μονο μπαταριες,

Β) Υβριδικα,μπαταριες,κυψελες

Γ) Υδρογονηλεκτρικα,μονο κυψελες...

Εγω λεω οτι θα ξεκινησουν απο Β ,σε 10 χρονια & σε 30 χρονια θα φτασουν στο Γ.

Τα Α θα κυριαρχισουν στα πολυ μικρα ΙΧ,τυπου Σμαρτ...

ΑΝΩΝΥΜΟΣ said...

Εγώ βάζω στοίχημα ότι το 2070 θα έχουμε μετακομίσει όλοι στον Άρη.

Kαπα said...

Ακούμε ότι αρκετές χώρες άρχισαν να σκέφτονται πολύ σοβαρά την πυρηνική ενέργεια. Η Ιταλία, για παράδειγμα, σκέφτεται να χρηματοδοτήσει το... πυρηνικό πρόγραμμα της… Αλβανίας -δουλειά συνεταιρική για φτηνή ενέργεια.

Οπότε, αν τύχει και γίνει κανένα μπουμ, τη μεγάλη ζημιά θα την υποστεί άλλος ή καλύτερα, άλλοι...

Και ο πυρηνικός σταθμός, που εδώ και δεκαετίες σκέφτεται να χτίσει η Τουρκία, θα είναι απέναντι από την Κύπρο. Μοναδικό, για την ώρα εμπόδια, η έντονη σεισμικότητα της περιοχής και η απροθυμία των ΗΠΑ να δώσουν την ευχή τους.

Έτσι και δεν επινοηθεί ή και ανακαλυφθεί ισοδύναμο υποκατάστατο του πετρελαίου, και μέχρι να βρεθεί τρόπος ώστε να παραχθεί "καθαρή και ακίνδυνη πυρηνική ενέργεια", δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση.

Αφήστε που τον τελευταίο καιρό η πυρηνική ενέργεια πλασάρεται ως «καθαρή», ως αντίδοτο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και της τρύπας του όζοντος.

Με εκτίμηση

Κάπα

harrygrath said...

Η πυρηνικη ενεργεια ειναι η ασφαλεστερη & καθαροτερη λυση.

Οι παρενεργειες της ειναι αστειες,ακτινοβολεις τη νυχτα & δεν κινδυνευεις να σε πατησουν ΙΧ...

Γινεσαι ιδανικος για...moonlighting...

Μακαρι να γινει πυρηνικο εργοστασιο στη Φαμαγκουστα της ΤΔΒΚ,να βολευτει το νησι & η Τουρκια απεναντι...

Να τη βρουμε ολοι μαζι...

Αν οι Γκρεκοι ηταν Ελληνες,θα το εφτιαχναν στα " Αβδηρα " & θα το ονομαζαν " Δημοκριτο",προς τιμη του ...προγονου τους...

Nikos Dimou said...

Εχει δίκιο ο harry, δυστυχώς εκεί που φτάσαμε από πολλές πλευρές η πυρηνική ενέργεια είναι η πιο καθαρή, ασφαλής, αποδοτική και οικονομική...

harrygrath said...

Για τις παρενεργειες αστειευτηκα,η αληθεια ειναι οτι αν ειχε σερβιριστει σωστα στο κοινο σαν καταναλωτικο προιον με προσθετη ασφαλεια,π.χ εργοστασια υπογεια χτισμενα,τοτε θα ειχε νικηθει ακομα & ο παραλογος φοβος των μαζων.

Εδω γινονται πυρηνικες εκρηξεις υπογειες...

Αν το Τσερνομπιλ ηταν υπογειο,δεν θα ετρεχε τιποτα...

Με λιγο ακριβοτερο κοστος,η πυρηνικη βιομηχανια θα ειχε νικησει στη μαχη των εντυπωσεων...

Μακρια βεβαια απο Τζιαρ,καθοτι οι υπαλληλοι στην αιθουσα ελεγχου θα ειναι διορισμενοι με σημειωμα απο Γιακουματο...

aduitsis said...

Αν βρισκόταν ένας τρόπος να φτιάξουν ένα σκάφος που να μπορούσε να ταξιδέψει Πολύ Μακρυά και Πολύ Γρήγορα (πείτε το warp speed, subspace, hyperspace, jumpgate, δεν με νοιάζει), θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Σίγουρα θα ήθελα πολύ να την ζήσω στα χρόνια μου. Θα έδινε νέο νόημα στην λέξη "εξερεύνηση".

nikiplos said...

Καλησπέρα... Αλήθεια αν και το ποστ είναι τεχνολογικό (και εγώ ένας που καρπίζεται την τεχνολογία) θα ήθελα να προσθέσω τι θα ήθελα να δω... Προσωπικά το 1, δεν με γεμίζει... δεν θα ήθελα να ζήσω 60 νέος+100 έτη γέρος και σχετικά ανήμπορος... 90 έτη νέος (40ρης) γίνεται?

Τα υπόλοιπα δεν μου φαίνονται πολύ φαντασμαγορικά, εκτός αν το 2020 η Αθήνα και οι υπολοιπες Ελληνικές Πόλεις έχουν γκρεμιστεί τελείως και με αυτόν τον τρόπο ξαναχτιστούν Ευρωπαϊκές αυτή τη φορά...


Θα ήθελα να ζήσω θεαματικές κοινωνικές αλλαγές κι όχι τεχνολογικές... (εκτός του να αποδειχθεί η εικασία του Riemann)
Να εργάζονται οι άνθρωποι δημιουργικά και να απαιτούνται μόνο 35 ώρες για τα basic necessities... Να είναι οι πόλεις φιλικές, πολυπολιτισμικές και πολυσυλλεκτικές... Να εξαλειφθεί τελείως η γάγραινα του Θρησκευτικού φονταμεταλισμού... Τέλος η ίδια εργασία να αμοίβεται παντού το ίδιο, κι έτσι οι μπαγαπόντηδες να απαιτείται να δημιουργήσουν κι όχι να μετακινηθούν προς φθηνή εργασία... αυτά τα λίγα...

zizugataki said...

Καλημέρα, και χρόνια πολλά στους Γιάννηδες.
Κάτι που κανείς δε σχολίασε και εμένα μου κάνει εντύπωση είναι η αύξηση του γήινου πληθυσμού. Δεν σας φαίνεται τρομακτική; Πού θα ζήσουν όλοι αυτοί; Πώς θα τραφούν; Και τι θα γίνει που και εμείς οι προηγούμενοι στα πρώτα ή δεύτερα ήντα θα έχουμε προοπτική άλλά 60 χρόνια ζωής; Νομίζω θα μας ρίχνουν από τον Καιάδα με συνοπτικές διαδικασίες.

anastasios said...

Κάτι που σήμερα θεωρείται επιστημονική φαντασία, αύριο μπορεί να είναι καθημερινότητα. Πάντως, ο τρόπος που προχωρά η τεχνολογία (σε όλους τους τομείς πχ επιστήμη) είναι με μικρά βήματα. Πιο σπάνια, γίνεται μια πραγματική ανακάλυψη, η οποία ενδεχομένως να επιφέρει και αλλαγές στην κοινωνία και τον κόσμο μας.

12 χρόνια είναι μικρή περίοδος για να συμβούν πραγματικές αλλαγές. Εάν ανατρέξω στο παρελθόν, πριν από 12 χρόνια περίπου ξεκινούσα τις σπουδές μου, τα κινητά τηλέφωνα μόλις που άρχιζαν να εξαπλώνονται στην Ελλάδα, το διαδίκτυο έκανε τα πρώτα δειλά του βήματα και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θεωρούνταν ενασχόληση λίγων. Συγκρίνοντας εκείνη την εποχή με τη σημερινή μπορώ να πω ότι επήλθαν πολλές αλλαγές: οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μίκρυναν, έγιναν γρηγορότεροι και απέκτησαν πολλές δυνατότητες, τα κινητά εξαπλώθηκαν και το διαδίκτυο επεκτάθηκε. Η τεχνολογία έγινε καλύτερη αλλά δεν εμφανίστηκε κάτι καινούργιο. Σε 12 χρόνια απο τώρα μιλάμε για κάτι καινούργιο ή για βελτίωση των υπάρχοντων τεχνολογιών;

Αλήθεια, γιατί άραγε κανείς δεν ανέφερε μέχρι τώρα τη νανοτεχνολογία; Πρόκειται για μια τεχνολογία σχετικά πρόσφατη, που υπόσχεται να φέρει πραγματική επανάσταση στο μέλλον λόγω τον πολλών καθημερινών εφαρμογών που θα έχει στην καθημερινότητα. Εάν ήταν να στοιχηματίσω, στη νανοτεχνολογία θα στοιχημάτιζα το ποσό.

Σωστά έκανε ο οικοδεσπότης την ερώτηση ποια "εξέλιξη θα θέλατε εσείς να ζήσετε" και όχι ποια εξέλιξη πιστεύετε ότι θα συντελεστεί. Οι περισσότεροι που άφησαν ένα σχόλιο επισήμαναν πόσο αστεία φάνηκαν τα σχόλια παλιοτέρων, όταν προσπάθησαν να κάνουν παρόμοιες προφητείες για το μέλλον, έστω κι αν περιορίζονταν σε ένα αντικείμενο (π.χ. τηλέφωνο, ηλεκτρονικός υπολογιστής).

Θα ήθελα να κάνω πάντως ένα σχόλιο για τη βιολογία, στα πλάισια των σχολίων του Τάσου Γεωργακόπουλου, καθώς είναι και το δικό μου πεδίο. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα γίνει αρκετή πρόοδος όσον αφορά την ιατρική αντιμετώπιση ασθενών με βάση το γενετικό τους προφίλ (της "custom made" θεραπείας) και την κατανόηση βασικών μηχανισμών. Δεν είμαι τόσο σίγουρος όμως, ότι θα έχουν συντελεστεί και θαύματα όσον αφορά την εξάλειψη διάφορων ασθενειών και την εφαρμογή της έρευνας των βλαστικών κυττάρων. Επσης, μέσα σε όρους της βιοπληροφορικής θα έβαζα και άλλους, όπως αυτόν της βιολογίας συστημάτων (systems biology), συνθετικής βιολογίας (synthetic biology) και ίσως ακόμα και όρους δανεισμένους από άλλες επιστήμες (όπως προσωμειώσεις - simulations), που έχουν ως στόχο την κατανόηση των βιολογικών συστημάτων ως ένα δίκτυο αλληλοσυμπλεκόμενων εννοιών. Όμως, δεν πιστεύω ότι θα έχει συντελεστεί πολύ μεγάλη πρόοδος, όσον αφορά τη νευροβιολογία και τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Τι θα ήθελα εγώ να ζήσω ως εξέλιξη σε 12 χρόνια; Ίσως την εξάλειψη του προβλήματος των χωρών του τρίτου κόσμου. Εκεί που η ύπαρξη ασθενειών όπως η ελονοσία και η φυματίωση ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τεχνολογικο (πχ απουσία φαρμακων και ιατρικής υποστήριξης) αλλά πολυσύνθετο.

Τελικά, ίσως ακουστεί κοινότοπο, αλλά η εξέλιξη που θα ήθελα να ζήσω είναι αυτή που δίνει σε όλους τους ανθρώπους ίσες ευκαιρίες. Με όποια τεχνολογία κι αν επιτευχθεί αυτό.

Nikos Dimou said...

Έκοψα κατά λάθος στο moderation σχόλιο που έστειλε το σωστό να λέγεται.
Το αντιγράφω εδώ:




Ο κάθε μάντης θέλει τα εντόσθια από τα μοσχαράκια δικά του για ψήσιμο.
Ποιος όμως περιποιείται την αγελάδα για να μην μας ψοφήσει;
Λίγοι "υπεύθυνοι" ανησυχούν στο αν θα υπάρχει Ζωή στην Γη το 2020.
Οι πολυδάπανες μελέτες επιδοτούμενες από κρατικούς και διεθνείς οργανισμούς συγκεντρώνονται στο ποια τεχνολογία είναι πιθανόν να αναπτυχθεί για να αποφέρει το μέγιστο κέρδος στο κράτος ή στην εταιρεία που κάνει την έρευνα.

Παράδειγμα το μεγαλύτερο φιάσκο της πενταετίας μας, η προσθήκη αιθανόλης (ethanol) αιθυλικής αλκοόλης, κοινώς οινόπνευμα στην βενζίνη. Η αιθανόλη παράγεται από την απόσταξη του καλαμποκιού που είναι ένα από τα βασικά προϊόντα διατροφής για τον άνθρωπο και τα ζώα.
Η τιμή του καλαμποκιού έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και οι τιμές των τροφίμων που παράγονται από την χρήση του αλλά και λόγω της διατροφής ζώων έχουν πάει στα ύψη.

Στην Αμερική προσθέτουν σήμερα ένα ποσοστό 10% αιθανόλης στην βενζίνη για να μειωθεί η μόλυνση σε ορισμένες πόλεις και αυτά τα 7 δις γαλόνια αιθανόλης αντιστοιχούν μόνο στο 3,5 % της συνολικής κατανάλωσης βενζίνης.
Το αμερικανικό κράτος επιδοτεί τους καλλιεργητές καλαμποκιού αλλά και τις εταιρείες πετρελαίου για να αναμείξουν την αιθανόλη στην βενζίνη τους.
Δεκάδες δις δολάρια. Επίσης μελετάνε την χρησιμοποίηση αιθανόλης στο μέλλον σε ένα μίγμα 85% αιθανόλη, 15% βενζίνη. Τα ποσά επιδότησης θα φτάσουν σε αστρονομικά ύψη, οι τιμές του καλαμποκιού θα αυξηθούν ξανά κατακόρυφα και μαζί όλα τα άλλα αγροτικά προϊόντα μια και δεν υπάρχει αρκετή γη για να παραχθεί τόσο καλαμπόκι με αποτέλεσμα η αντικατάσταση των άλλων αγροτικών προϊόντων από αγρούς καλαμποκιού. Κανείς δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα τέτοιας μονοπωλιακής παραγωγής καλαμποκιού σε βάρος των άλλων αγροτικών προϊόντων ή δασικών εκτάσεων (π.χ. Αμαζόνιος στην Βραζιλία) θα έχει στο μέλλον της ανθρώπινης τροφής ή κλίματος.


Όλα καλά και πανάκριβα για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος μόνο που υπάρχουν ορισμένες άλλες «μικρολεπτομέρειες».
Για να παραχθεί η αιθανόλη χρειάζεται ενέργεια που είναι το 70% της θερμικής ενέργειας που παράγει η αιθανόλη σαν καύσιμο.
Επίσης κατά την παραγωγή της αιθανόλης παράγεται τόσο διοξείδιο όσο θα είχε παραχθεί από την βενζίνη που αντικαταστεί.
Επίσης μια και το οινόπνευμα είναι διαλυτικό υλικό έτσι ώστε η μακρόχρονη επαφή του με μέταλλο και ιδίως με πλαστικά έχει σαν αποτέλεσμα την διάβρωσή τους.

Οι μετοχές των εταιρειών που πουλάνε σπόρους, λιπάσματα, και βενζίνη έχουν φτάσει στα ύψη.
Ένα ακόμα παράδειγμα της καταστροφικής παρέμβασης του κράτους στον μηχανισμό της αγοράς για να ωφεληθούν ολιγοπώλια υποστηριζόμενα από διεφθαρμένους ή ανόητους πολιτικούς.

Η Γαλλία και οι γαλλικές εταιρείες κατασκευής εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας και βέβαια υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι από τις πιο «καθαρές» και «ασφαλείς».
Πρέπει να προλάβουν τις παραγγελίες.
Οι τιμές ήδη του ορυκτού ουρανίου έχουν πάει στα ύψη στο σημείο που αν πέσει η τιμή του πετρελαίου στα περσινά επίπεδα δεν θα υπάρχει κανένα οικονομικό συμφέρον να κτισθούν τέτοια εργοστάσια πολλαπλών δις και με παραγωγή των πρώτων κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας μετά από τόσα χρόνια.

Αν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά σήμερα!
Κι όμως είναι!
Πώς;

Άκης

Υ.Γ.
Χαρρύλαε, οι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές γίνονται σε μεγάλο βάθος.
Τα εργοστάσια χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού για ψύξη και έλεγχο της θερμοκρασίας.
Καταλαβαίνεις τι ποσότητες θερμότητας παράγονται.
Και οι γεννήτριες?

Anonymous said...

Για ποιον είναι οικονομική η πυρηνική ενέργεια;

gnik said...

Καλημέρα σας αγαπητοί +bloggites
Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τα σχόλια σας και προβληματίστηκα.
Πραγματικά μπορεί να γίνουν μερικές αλλαγές τα επόμενα 12 χρόνια αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται να επηρεάσουν την δική μας ζωή αν βέβαια εξακολουθούμε να κατοικούμε στην ίδια χώρα.
Εγώ για αυτή την χώρα μπορώ να σας πω σίγουρα τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια Απολύτως τίποτα από αυτά που αναφέρει το ένθετο.
Διευκρινίζω την άποψη μου:
Το μόνο πράγμα που άλλαξε εδώ τα τελευταία 20 και λίγα λέω χρόνια είναι τα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες χωρίς όριο, πράγμα αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια.
Η εξέλιξη στα PC η οποία πράγματι μας άνοιξε τα μάτια, βασιζόμενη βέβαια σε εμπορικά κίνητρα &.. η εντελώς απρόβλεπτη εξέλιξη τα κινητά τηλέφωνα .. Τώρα για αυτά τι να πω τα βλέπω & σε κάτι δεκάχρονα παιδάκια που πρέπει να επικοινωνούν με τις εταιρίες τους φαίνεται και δεν προλαβαίνουν από τα σταθερά.
Μην σκεφτείτε ότι είμαι κατά τις τεχνολογίας αντίθετα από μικρό παιδί με κατσαβίδια & καλώδια την βρίσκω. Απλώς αυτό που βλέπω είναι ότι όλα αυτά που διαβάζω μια ζωή στα περιοδικά μάλλον κάπου αλλού εφαρμόζονται.
Μπορεί να ανεβάσουμε τον μέσο όρο ζωής με επιστημονικές έρευνες αλλά θα το κοντρολάρουμε με τα θανατηφόρα ατυχήματα. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε & τον υπερπληθυσμό. Το νερό δεν είναι πρόβλημα έχουμε την Αθηναϊκή Ζυθοποιία.
Τι άκουσα Πυρηνικά εργοστάσια στην Ελλάδα. Όχι κύριοι αν δεν συμφωνήσουμε πρώτα σε ποιο εργασιακό καθεστώς θα εντάξουμε τους εργαζόμενους σε αυτά.
Τώρα αν εσείς πιστεύεται ότι με την κατάσταση που έχουμε σε Παιδεία – Υγεία (περιλαμβανομένων & των επιστημονικών εργαστηρίων) βιομηχανία και οτιδήποτε άλλο αφορά ανάπτυξη μπορούμε να ελπίζουμε σε τεχνολογικά άλματα την επόμενη δεκαετία τότε & εγώ μαζί σας.
Διευκρινίζω ότι αναφέρομαι για τις εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν την χώρα μας. Για το τι θα γίνει αλλού είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο που θα αργήσει περισσότερο από 12 χρόνια να μεταφραστεί.

CROSSROADS said...

Τι ΔΕΝ θα ηθελα να συμβεί :
ο πολεμος μεταξυ Κινας <–> ολων των αλλων !
Τι θα ηθελα να επιτευχθεί :
η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΒΡΑΔΥΤΗΤΑΣ..!!! :)))
Τι θα ηθελα να κατακτησει η τεχνολογία :
τη γλωσσα των ζώων...
..................................
Χρειαζονται διευκρινισεις...;;
...................................
...η μανια μας με την ψηφιακοποιηση μπορει να μας οδηγησει σε ενα “digital Μεσαιωνα” Ευαγγελος Ελευθεριου ερευνητης Νανοτεχνολογιας – διευθυντης της επιστημονικης ομαδας Storage Technologies, IBM, ερευνητικο κεντρο Ζυρίχης ...
(απο το GK/Καθημερινη)

Καλημέρα σας και χρονια πολλα στους πολλους εορταζοντες

Aphrodite said...

Το πραγματικό breakthrough, είτε για το 2020, είτε για το 2120, το 2220, ή το 5000 θα είναι να μάθουμε το μεγάλο

"Γιατί".

Από κει και πέρα όλα είναι ανέβασμα δυσκολίας ή ευκολίας, σε παράλληλες ή πιο εξελιγμένες πίστες.

Σκεφτείτε όμως όχι μόνο να ξέρουμε για ποιά ομάδα τρέχουμε, με τι αμάξι, ποιές προδιαγραφές, ποιός ο σπόνσορας, ποιό το κοινό, what the stakes are, ποιά η αμοιβή μας (απτή και... μη-μου-άπτου), το μέλλον μας στον χώρο, τις εξελίξεις στον χώρο, και αυτόν και τους παρελκόμενους, μπλα μπλα μπλα αλλά πάνω απ'όλα:

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ?

Αυτό θα καθορίσει για μένα και το "πώς".

Δε με νοιάζει να το βρούμε μέσω υψηλής τεχνολογίας η υψηλής καλαθοπλεκτικής, αρκεί να το βρούμε.

Το "πώς" θα ακολουθήσει.

Χαιρετώ την παρέα, όλους απαξάπαντες, παρόντες και μη και καληνυχτομεριάζω!
:))))


ΥΓ- κι ένα μηχάνημα αυτόματης έγχυσης ενδοφλέβιου διαλύματος καφείνης, χωρίς τη βελόνα παρά με διαδερμικό ψεκασμό, δε θα ήταν άσχημο... ή εξάλειψη ανάγκης ύπνου, χωρίς side-effects στην δραστηριότητά μας, ό,τι είναι πιο εύκολο, I'm not picky! :)

Aphrodite said...

@Τάκη,

"...Αν δεν λάβουμε κάποια μέτρα για την προστασία των πολιτών από τα ατυχήματα..."

Σήμερα κιόλας την ώρα που οδηγούσα κόντεψε να με στουκάρει λεωφορείο (παραβίασε κόκκινο), μεγάλο τζιπ (παραβίασε στοπ) και σαν πεζή να με πατήσει ταρίφας (ψάρευε πελάτη) και να με χτυπήσει παπί (χάζευε διερχόμενη γκόμενα). Καθημερινά φαινόμενα δλδ.

Η μόνη λύση είναι μια καλή ατομική βόμβα και η αντικατάστασή μας από Ελβετούς.

Από αυτούς που δεν ξεμυτίζουν κιόλας από το σπίτι τους.
:ΡΡΡ

Aphrodite said...

@tassos georgakopoulos,

Για τα βλαστοκύτταρα:

το 2023 λήγει η 20-ετής φύλαξη των ομφαλοπλακουντικών κυττάρων του μικρού μου παιδιού. Αν έχουν προχωρήσει σε όοοοολα αυτά που μου αναφέρουν στο καινούριο ενημερωτικό φυλλάδιο, και όοοοολες αυτές τις ευεργετικές εφαρμογές, να έρθεις και να με χ...
:ΡΡΡ

Αντε, χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, τους πριν, τους τώρα και τους μετά, και όντως αποχωρώ!

Aphrodite said...

@anastasios,

hi-five! :)))

(μτφρ: συμφωνώ απολύτως)

ΤΩΡΑ φεύγω!

Nikos Dimou said...

Καλημέρα και καλή βδομάδα και χρόνια πολλά στους 45 000 Γιάννηδες και την Γιάννα!

Η επιστημονική φαντασία συνεχίζεται.

mistiriO/S said...

Ο/Η Λακων είπε...

"Μιλάμε για τους υπολογιστές αλλά στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Οι υπολογιστές εξακολουθούν να δουλεύουν με 0 και 1.
Δεν νομίζω πως θα δούμε κάποια νέα εξωτική τεχνολογία"

Έχεις ακούσει για κβαντικούς υπολογιστές; Η υπολογιστή ισχύς θα φτάσει ασύλληπτο σημείο. Πλησιάζουμε..
Εισαγωγή για το κβαντικό bit:

http://en.wikipedia.org/wiki/Qubit

Σε ότι αφορά το Διαδίκτυο θα ήθελα να δω αν θα πάρει τη μορφή που έχει περιγράψει ο "προφήτης" του, William Gibson στον "Νευρομάντη"..

http://en.wikipedia.org/wiki/Neuromancer

Σε ότι αφορά την επιστήμη αυτός ο αιώνας ανήκει σίγουρα σε όλες τις σχετιζόμενες επιστήμες με την βιολογία. Η κλωνοποίηση είναι από μόνη της τόσο τεράστιο θέμα που θα ήθελα κάποια στιγμή να σχολιαστεί σε ειδικό ποστ (εκτός Νίκο αν έχεις κάνει παλιότερα στα άλλα μπλογκ).

Σε ότι αφορά την επιστήμη που σπούδασα (φυσική) αναμένω την γνώση πάνω στη "σκοτεινή μάζα" του σύμπαντος που πιθανώς θα μας οδηγήσει πολύ πιο κοντά σε μία πλήρη θεωρία των φυσικών (μαθηματικών) νόμων του και θα δώσει απαντήσεις σε κοσμολογικά οπότε και σε φιλοσοφικά και θεολογικά ερωτήματα.

Φυσικά παιδικό όνειρο είναι και η στιγμή της "πρώτης επαφής". Και αυτή μέσω τεχνολογίας δεν θα συντελεστεί; Ελπίζω να τη ζήσω..

plorius said...

Για εκτος Ελλαδας δεν ειμαι σιγουρος. Ισως το πιο πιθανο να ειναι οτι με μια απλη εξεταση DNA θα ξερουμε απο ποιες ασθενειες θα κινδυνευσουμε αμεσα (και επομενως θα μπορουμε να προφυλαχτουμε προσεχοντας ορισμενα πραγματα). Για την Ελλαδα¨ομως ειναι σιγουρο οτι
1. Το κυπριακο θα ειναι στην πιο κρισιμη καμπη του
2. Η ανεργεια των νεων θα ειναι το μεγαλο προβλημα
3. Το ασφαλιστικο (και επισης οικονομοια, ανταγωνιστικοτητα, επενδυσεις κλπ) μπαινουν σε σωστο δρομο (κυβερνηση)
4. Το ασφαλιστικο (και επισης οικονομοια, ανταγωνιστικοτητα, επενδυσεις κλπ) ειναι στο χειροτερο σημειο (ολοι οι αλλοι)
5. Συνεχιζουμε να παραγουμε τους περισσοτερους γιατρους, δικηγορους, δημοσιογραφους, συμβουλους επιχειρησεων, γραφιστες κλπ κλπ απο οποιαδηποτε αλλη χωρα
6. Οι ‘νεες τεχνολογιες’ αποτελουν αμεση προτεραιοτητα για την πολιτεια

petros said...

Τα δώδεκα χρόνια είναι πολύ λίγα για ζωή μέχρι τα 120 και μετοικεσίες στον Άρη. Βλέπω μόνο παραγωγή ενέργειας από πηγές εκτός πετρελαίου, αλλά από τους ίδιους παραγωγούς (πετρελαϊκές εταιρίες). Επίσης εξάπλωση της τακτικής της αφαλάτωσης και των μεταλλαγμένων προϊόντων για την καταπολέμηση της πείνας. Η αύξηση του πληθυσμού πιστεύω πως θα μετριαστεί. Ήδη στην Ασία το προσπαθούν με νόμους, ενώ στην Αφρική καθαρίζει το AIDS. Και τέλος - αν όχι το 2020, πάντως εντός του 21ου αι. - η Κίνα υπερδύναμη και μοναδικός παραγωγός των πάντων, ενώ οι δυτικές οικονομίες σε ύφεση που μπροστά της το κραχ του 1929 θα φαντάζει παιδική χαρά.

Unknown said...

Για τα χρόνια που έρχονται θεωρώ πως η σύγκληση (convergence) διαφόρων τεχνολογιών θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα και εφαρμογές.

Π.χ. η σύγκληση της νανοτεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών θα δώσει την δυνατότητα ενσωματωμένης (embedded) νόησης, δικτύωσης και επικοινωνίας σε αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο. Ολοένα και περισσότερο θα συναντούμε χρηστικά αντικείμενα με δυνατότητες δικτυωμένου υπολογιστή (π.χ. ρούχα με δυνατότητες ιατρικής παρακολούθησης). Η επόμενη βερσιόν του διαδικτύου (web 2.0) είναι ήδη στα σκαριά και οι κόμβοι του θα αποτελούνται πλέον και από αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Γενικότερα όμως αν οι επιμέρους τεχνολογίες δημιούργησαν από μόνες τους αμφισβητήσεις, διαμάχες και ερωτηματικά η σύγκλησή τους θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια.

Όσο αφορά στις εξελίξεις που θα ήθελα εγώ ο ίδιος να βιώσω αυτές είναι:

Θα ήθελα να βιώσω την καρποφόρηση των προσπαθειών που κάνουν αρκετοί επιστήμονες έως τώρα για την εύρεση και την απόδειξη μίας θεωρίας που να καλύπτει το όλον της φύσης, της Θεωρίας των Πάντων. Οι θεωρίες των χορδών και των υπερχορδών βαδίζουν προς τα εκεί όμως από όσο γνωρίζω υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα.

Επίσης θα ήθελα να βιώσω την εξέλιξη των επιστημών του ανθρώπου (των κοινωνικών επιστημών κλπ) ούτως ώστε να είναι σε θέση να προτείνουν κάτι ριζοσπαστικά καινούργιο στον τρόπο που δομούνται, λειτουργούν και κυβερνούνται σήμερα οι ανθρώπινες κοινωνίες. Σε αυτή την πρόταση είμαι σίγουρος πως η τεχνολογία θα έχει εξέχουσα θέση.

tassos georgakopoulos said...

Το σκέφτηκα αρκετά και τελικά θα το γράψω γιατί είναι και σχετικό με το ποστ αλλά αναφερεται στα δικά μας.

Θα ήθελα (πιο συντομα απο το 2020)
να κατόρθωναμε στην χωρα αυτή να σταματούσαμε την απαξιωση της γνωσης!!

Υ.Γ.
Δεν χρειαζεται σε οσους θελουν να αναφερθουν η ν απαντησουν στα σχολια μου να χρησιμοποιουν όλο τον σιδηρόδρομο. Ενα Τασος αρκεί.
(Εξάλλου ετσι μιλω με τους όλους τους φίλους μου)

Tasos said...

Θυμάμαι όταν διάβαζα ένα βιβλίο του Ισαάκ Ασίμωφ το 1965, και αναφερόταν στη ζωή στο μέλλον. Έλεγε πως το 1990 οι άνθρωποι θα έχουν αποικία στο φεγγάρι, ο πλανήτης θα είχε καταρρεύσει απο τον υπερπληθυσμό, τα ιπτάμενα αμάξια θα ήταν μια συνήθεια για όλους, ενώ οι κοινωνικές δομές θα είχαν πλήρως μεταλλαχτεί σε μια κοινωνία απόλυτης ελευθερίας και ανεκτικότητας.
Τίποτα φυσικά απο όλα αυτά δεν συνέβ. Εχουμε τη συνήθεια να θεωρούμε πως στο μέλλον θα υπάρχουν δραματικές αλλαγές στη ζωή μας, ενώ η πραγματικότητα είναι πως αυτές δεν γίνονται και με τόσο γογά βήματα. θέλουμε μάλλον να προσδοκούμε μια καλύτερη ζωή.
Το 2020 μου φαίνεται πολύ κοντινό για να συμβούν όλα αυτά.

Γιώργος said...

Χωρίς να έχω πρόθεση να εκτραπεί η συζήτηση, προσωπικά περιμένω με ανυπομονησία να βρει η επίσημη επιστημονική κοινότητα ατράνταχτες αποδείξεις –πέρα από τις ήδη υπάρχουσες ισχυρές ενδείξεις- πως η ελευθερία βούλησης του ανθρώπου δεν έχει καμία ουσιαστική ποσοτική ή ποιοτική διαφορά, σε σχέση με το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, το οποίο αποφασίζει, δρά και αλληλεπιδρά κάτω από αυστηρή και απόλυτη αιτιοκρατία.
Έτσι θα ακυρώνεται αυτομάτως (από κάθε σοβαρό άνθρωπο) κάθε απόπειρα προσέγγισης ηθικών ζητημάτων που προκείπτουν από την ανθρώπινη σκέψη και δράση, με υπερ-φυσικούς όρους και ψευδή θεμελίωση στο υπερπέραν. Αυτό θα ήταν εξαιρετική ανακούφιση. Προς το παρόν, δυστυχώς ακόμα και οι σοβαροί άνθρωποι, δείχνουν να κρατούν μια «πισινή» σε αυτό το θέμα, για παν ενδεχόμενο.

harrygrath said...

Η εντυπωση μου ειναι οτι ενα πυρηνικο εργοστασιο χτισμενο υπογεια,θα ηταν μονο 20% ακριβοτερο απο συμβατικο.

Σημασια εχει η νικη επι του σκοταδισμου & της φοβιας των μαζων...

Μεγαλη υποθεση η προβλεψη του μελλοντος,εχει ομως & τα ευτραπελα της..

Τα ιπταμενα αυτοκινητα ειναι πλεον ανεκδοτο...

Οπως & η εξισωση Κινας,τωρα & Ιαπωνιας,παλιοτερα με Αμερικα...

Η Κινα λιγα ψωμια εχει ακομα & θα κατσει το ΑΕΠ της στα 3αρια...

Dion.M. said...
This comment has been removed by the author.
Periclis said...

Ειχα κάνει κάποια στιγμή μια σκέψη που την θυμήθηκα από ένα σχόλιο. Φαντασθήτε το εξής απλό, να βρεθεί μια πολύ φθηνή ενέργεια ή έστω μια τεχνική να αφαλατώνουμε απεριόριστες ποσότητες νερού με πολύ μικρό ενεργειακό κόστος. Ολόκληρες έρημοι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Βέβαια αυτό δεν είναι εντελώς σωστό γιατί τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα που καταναλώνουμε φύονται σε περιοχές της γης που έχουν τέσσερις εποχές. Ετσι υπάρχει ένα ερώτημα αν η Σαχάρα, στο σύνολό της, θα μπορούσε να παράγει π.χ. στάρι. Αλλά εν πάσει περιπτώσει όλο και κάποιες χρήσιμες καλλιέργειες θα μπορούσαν να βρεθούν. Αλλά επίσης και σε όλες τις μεσογειακές και ανάλογου κλίματος χώρες του κόσμου θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί η παραγωγή τροφίμων και μάλιστα με σταθερή κατ’έτος παραγωγή.

Και μόνο με την αφθονία νερού θα μπορούσαν να γίνουν τεράστιες επαναστάσεις στη ζωή μας.

Το φαντάζεστε να μην ήταν το θαλασινό νερό αλμυρό; Αλλά θα αλατίζαμε τα φαγητά μας μόνο με ορυκτό αλάτι και ενδεχομένως, τις παλιότερες εποχές, δεν θα είχαν ένα μέσο για να συντηρούν τρόφιμα που και αυτό θα είχε άγνωστες συνέπειες. Ενδεχομένως το αλάτι να άξιζε περισσότερο και από το χρυσάφι.

Dion.M. said...

Ο Αγγελος Σ. Βλάχος, έτσι τελειώνει τον τελευταίο (ΣΤ’) τόμο του από το έργο «Μιά φορά και έναν καιρό ένας διπλωμάτης»:

Θα ήθελα, σαν τον Αριστέα τον Προκονήσιο ή τον Επιμενίδη τον Κρήτα, να ξανάρθω επι της γής μετά διακόσια χρόνια να δώ τι θα έχει απομείνει από την Ελλάδα, που την βλάπτομε τόσο πολύ εμείς οι Ελληνες.
Οι Ελληνες με τα πολλά χαρίσματα και τις λίγες αρετές.


Διακόσια χρόνια...
Είναι πάρα πολλά!

Βέβαια... Θα μπορούσε να μου πεί κανείς, αυτό που είχε πει και ο καθηγητής Schilling στον οικοδεσπότη πριν μερικά χρόνια... «Δεν μας ενδιαφέρει τι είπε αυτός ο κύριος, εσείς τι λέτε»...* Μα και εγώ το ίδιο ήθελα... Ενα η και περισσότερα ταξίδια στον χρόνο! Αλλοτε εμπρός και άλλοτε πίσω. Αν -έστω- καταδειχθεί ότι μπορούμε να μετακινθουμε στην διάσταση του χρόνου, αυτό θα ήταν το όνειρό μου. (Νομίζω ότι -μέχρι σήμερα- έχει καταδειχθεί το αντίθετο).

«Ζητάω Πολλά;»

* Από το βιβλίο «Από την οδό Ρήνου στην Ες Στράσσε» σελ. 113.

Υ.Γ. Αυτό το σχόλιο συμπληρώνει και ακυρώνει το προηγούμενο, το οποίο θα "σβύσω" με την πρώτη ευκαιρία. Συγγνώμην.

I.Kepaptsoglou said...

3 epitevgmata pou tha ithela na do mexri to 2020

1) Amerikanos mathimatikos katafernei na lisei tis eksisoseis tis theorias ton panton (yperxordes ktl) kai prospathei apegnosmena na mas eksigisei pos to ekane. Ton katalavainei mono enas fiskomathimatikos mexri to 2025 otan i epistimoniki koinotita apodexete tin anakalipsi.

2) Tithete se litourgia o protos kvantikos ypologistis se ena ypogio se programma outsourcing stin India.

3) Sinergasia Gallias kai Germanias epitinxanei ton elenxo mixanis pirinikis sintiksis (tocamac). I mixani xrisimopoiei idratmous apo tin atmosfaira gia kafsimo, einai kikliki kai exei aktina 79 xiliometra.

Kαπα said...

Τεχνολογία η ανθρώπειος



Πιο πέρα από τη συνοικισμό μας, στο τέλος του δρόμου, ανάκατα, δεξιά και αριστερά, μέσα σε ετοιμόρροπα και ασοβάτιστα, πλίθινα σπιτάκια, κατοικούσαν, ή μάλλον στοιβάζονταν, ακόμα πιο φτωχές οικογένειες, με πολλούς "σακάτηδες" (τυφλούς, κωφούς και γενικώς οικογένειες με αναπηρίες) που ήταν διαρκώς εκτεθειμένες στην αδιάκριτη σιωπή μας και την αγενέστατη εξεταστική και όλο φοβικό οίκτο ματιά μας, αφού για να βγουν έστω και για μια βόλτα, έπρεπε αναγκαστικά να διασχίσουν το δρόμο που ήταν ο παιγνιδότοπος της γειτονιάς.

Εκεί, στα «σακάτικα», τους μεταστέγαζε προσωρινά (υποτίθεται) η κυβέρνηση, μέχρι να τους εξασφαλίσει καλύτερη κατοικία και ανέσεις, μέχρι δηλαδή να τους νοιαστεί κάποιος συγγενής ή πολιτευτής ή να τους διώξει κακήν κακώς ο δικός μας ακούσιος ρατσισμός. (Ευτυχώς το αίσχος αυτό δεν υπάρχει πλέον).

Εμείς, τα παιδιά, νομίζαμε ότι "σακάτικα" ήταν το όνομα εκείνης της περιοχής, καθώς οι μεγαλύτεροι προφέρανε τη λέξη εντελώς φυσικά. Μας πήρε καιρό να συνειδητοποιήσουμε πόσο τραυματικά πρέπει ηχούσε αυτό το "τοπωνύμιο", στα αφτιά εκείνου του κοσμάκη.

Κυριολεκτικά και μεταφορικά, ο δρόμος τους ήταν στρωμένος με "τσιακκίλιν" (χαλίκι) και αυτό δυσκόλευε όχι μόνο τα άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά και τους τυφλούς που δεν είχαν "σημείο αναφοράς" κι άλλοτε πέφτανε σε λάκκους, άλλοτε σκοντάφτανε στις πέτρες που βάζαμε εμείς για "τέρματα" κι άλλοτε στις στήλες του ηλεκτρικού. Το χειρότερο απ΄όλα είναι ότι εμείς τα παιδιά χαιρόμασταν τα παθήματα των «σακάτηδων» και κανείς δεν μας συμμάζευε…

Μετά έγινε η Σχολή Τυφλών, η Σχολή Κωφών και ανδρώθηκε το Ιδρυμα Παρασκευαϊδη για τα ΑΜΕΑ, οπότε αρχίσανε και τα μικρά θαύματα με χρήματα αρχικά του Παρασκευαϊδη που υπήρξε μέγας ευεργέτης για την Κύπρο (όχι όμως και αντάξιος της περιουσίας του).

Αρχίσανε, λοιπόν, να τοποθετούνται κοχλιακά εμφυτεύματα στα παιδιά που γεννιόντουσαν κωφά, στους τυφλούς δόθηκε τεχνολογία και τεχνογνωσία "ανάγνωσης" κειμένων, αλλά και «δρόμων» με ειδικά μπαστούνια, και σε αρκετόν κόσμο τοποθετήθηκαν τεχνητά μέλη ενώ δόθηκαν δωρεάν αυτοκίνητα, ειδικά προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ενηλίκων με παρόμοιες δυσκολίες.

Κάπως έτσι η τεχνολογία άρχισε να μας διδάσκει ανθρωπιά.

Τεχνολογία η ανθρώπειος, λοιπόν. Και χτες και σήμερα και μετά το 2020, ελπίζω.

Με εκτίμηση

Κάπα

Σωτήρης Π. Ζάχος said...

tassos georgakopoulos
"Θα ήθελα (πιο συντομα απο το 2020)
να κατόρθωναμε στην χωρα αυτή να σταματούσαμε την απαξιωση της γνωσης!!"
-------
Τάσο, είπαμε να εκφράζουμε θέσεις για το μέλλον αλλά αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία άνθρωπέ μου!!! Και στο λέει αυτό ένας άνθρωπος που όχι μόνο βλέπει όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και το επίπεδο που επικρατεί αλλά που γνωρίζει και τι έρχεται στο πολύ κοντινό μέλλον. Αν θέλεις ρίξε μια ματιά σ' αυτό: http://sotiriszachos.blogspot.com/2007/10/234.html
αλλά και σ' αυτό: http://sotiriszachos.blogspot.com/2007/10/blog-post_28.html
και θα καταλάβεις ποιο είναι το μέλλον αυτού του τόπου σε σχέση με την αξία της γνώσης!
Ίσως η μόνη πιθανότητα να έχει η προσδοκία σου ελπίδες είναι η εφεύρεση ενός … «ηλιθιόμετρου» που θα πετάει έξω από το σύστημα όποιον δεν καλύπτει βασικές προδιαγραφές. Κι εδώ υπεισέρχονται ζητήματα ρατσισμού και και και άστα βράστα!

Καλή χρονιά σε όλους!

wolf said...

το τρια του i kepaptzoglou μου αρεσε πολυ.
Ευρωπη πετυχαινει πυρηνικη συντηξη.

Unknown said...

@kepaptzoglou & wolf:

αν δεν κάνω λάθος αναφέρεστε στο πρόγραμμα-πείραμα ITER που συμμετέχει η ευρώπη (και πιο συγκεκριμένα η Euratom) για την παραγωγή ενέργειας μέσα από την πυρηνική σύντηξη (fusion). Για όσους δεν το γνωρίζουν: περισσότερα για αυτό το πρόγραμμα που ήδη στήνεται στην Γαλλία μπορείτε να δείτε στο http://www.iter.org

Όμως από όσο γνωρίζω για αυτό το πρόγραμμα-πείραμα έχει μπει ένας χρονικός ορίζοντας αρκετών (νομίζω 50 χρόνων) και ένα από τα βασικά στοιχήματα που πρέπει να κερδιθούν είναι το στοίχημα του κόστους παραγωγής.

harrygrath said...

Οταν βλεπεις ατομα με το επωνυμο Βλαχος να συγκρινουν εαυτον με προκοτετοιο & επιμενοτετοιο,καταλαβαινεις τη ριζα του Κακου...
Ο δε εν λογω νομιζω οτι πεθανε αγαμος τε & ανυμφευτος...

Ο Δημου εβαλε 2 ερωτηματα που πολλοι σνομπαραμε...

Εμεις,σχεδον ολοι ,θελουμε να ζησουμε το Αγιο Δισκοποτηρο,τη θεραπεια καρκινου. Αυτη η απαντηση θα ερχοταν 1η & με διαφορά...

Οσο για ποια τεχνο θα εξελιχθει,εγω θα προτιμουσα την 3Δ τηλεοραση...

tassos georgakopoulos said...

@Σωτήρης Π. Ζάχος

Αγαπητέ Σωτήρη ο ΝΔ το ειπε σε ενα σχολιο του. Μιλάμε για επιστημονική φαντασία. Αρα μπορουμε να σκεφτουμε το αδυνατο!!

(Στο μεταξυ κοιταω τα link)

Anonymous said...

2020!

Η Τζέννα Μπους, που είναι φυσικά, με την σειρά της, στο Λευκό οίκο, κερδίζει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όταν χαρίζει στα παιδιά των Αλκάιντα, i-pods και wii! Τα τελευταία, αποκτούν φιλοδυτική συμπεριφορά overnight! Ο Μπιν τραβάει τα γένια του για το απρόσμενο άδοξο τέλος του...ο ίδιος θα πεθάνει από κατάθλίψη, το 2075...

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι πλέον γεγονός στα ελληνικά σχολεία, τα οποία, μερικές φορές λειτουργούν! Μένει τώρα η γρήγορη σύνδεση!

Πράσινη τρομοκρατική οργάνωση στην Αθήνα, τοποθετεί βομβες σε διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, αυθάιρετα, και απαγάγει όποιον πετάξει σκουπίδια χωρίς να κάνει ανακύκλωση. Απειλεί με τον αποκεφαλισμό τους με μη ανακυκλωμενο μπουκάλι μπύρας.

Οι Καλιφορνέζοι γιατροί βράζουν στην κυκλοφορία το "κουτί" το οποίο αφού μπείς μέσα, σε αποτριχώνει, σου αλλάζει το χρώμα των μαλλιών-ματιών, αν έχεις την ατυχία να είσαι μελαχρινή, σβήνει το πέρασμα του χρόνου, ρυτιδες, σταματάς να ιδρώνεις, και...ότι άλλο ποταπό ανθρώπινο συμβαίνει στους κοινούς θνητούς!
(true story!)


Η θεωρία των πάντων έχει αποδείξει την μη ύπαρξη του θεού. Οι θρησκοι ανα τον κόσμο δεν πείθονται και προσπαθούν να βγάλουν την θεωρία λάθος, λύνοντας εξισώσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ...το κατηχιτικό μετατρέπεται σε φροντηστήριο μαθήματικών!
Μμμμ, πολύ αισιόδοξο, αυτό το σενάριο, το αλλάζω: οι θρήσκοι ανα τον κόσμο αποφασίζουν πως τα μαθηματικά είναι το evil, και αρχίζουν διωγμούς κατά των επιστημονων, προσπαθούν να γκρεμήσουν το CERN, και καίνε όλα τα βιβλία-περιοδικά που περιέχουν sudoku!

Το σωστό να λέγεται said...

Μια αναδρομή στο παρελθόν μας φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα από το αδιέξοδο ενός «wild goose chase».

Πώς άλλαξε η ζωή τα τελευταία 12 χρόνια;

Οι μεγάλες και Ιστορικές παγκόσμιες αλλαγές τα τελευταία 12 χρόνια ήταν, χωρίς προτεραιότητα και όχι κατ’ ανάγκη αποκλειστικές:
α) Το Ίντερνετ και η παγκόσμια δια-δικτύωση,
β) Η έκρηξη της ισλαμικής τρομοκρατίας, επανεμφάνιση της γενοκτονίας (Νταρφούρ)
γ) Οι κλιματολογικοί κίνδυνοι για την Υδρόγειο και την Ζωή σ’ αυτόν τον πλανήτη σαν αποτέλεσμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.
δ) Συσκευές που είναι κινητό, φωτογραφική και βίντεο μηχανή, GPS, και κομπιούτερ μαζί φτιαγμένα στην Κίνα.

Υπάρχει μια σχεδόν απόλυτη πιθανότητα ότι η Επιστήμη και η Τεχνολογία θα συνεχίσουν να ασχολούνται ως επί το πλείστον με αυτές τις εξελίξεις.

Για την πρώτη η Google θα διακριθεί πάλι με ένα σχεδόν μονοπώλιο στην χρήση του λογισμικού τους και των προϊόντων της σε κάθε ασχολία του ανθρώπου, για εργασία ή διασκέδαση.
Μια και όλοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν Google software η εταιρεία θα έχει την δυνατότητα να περιορίσει την δραστηριότητα των τρομοκρατών, και να κάνει σ όλο τον κόσμο γνωστό μέσω του Ίντερνετ την δράση των γενοκτονιών με την αναμενόμενη αντίδραση.
Η Google επίσης προβλέπεται να δια-διχτυώσει και να κατευθύνει μια ενεργειακή και περιβαλλοντολογική εφαρμογή μέσω του λογισμικού της και του παγκοσμίου Ίντερνετ σε κάθε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και κάθε καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο.
Ένα παράδειγμα, ο «δαίμονας της ασφάλτου» με την κομμένη εξάτμιση να μαρσάρει στα 110 ντεσιμπέλ τα μεσάνυχτα στην λεωφόρο θα εντοπισθεί μέσω του Google geopollution control που θα είναι τοποθετημένο στην μηχανή του.
Το νερό που πολλοί χρησιμοποιούν (σπαταλούν) για πότισμα του γκαζόν και για την πισίνα τους θα προέρχεται από το βιολογικό μηχάνημα καθαρισμού του σπιτιού δικτυωμένο με λογισμικό Google.
Η Κίνα θα γίνει την δεκαετία του 20 η Ιαπωνία της δεκαετίας του 80 πριν πέσει εκεί ο κουμμουνισμός και επανέλθει η πρόσωπο-λατρεία του ενός ηγέτη, που βέβαια θα συνεργασθεί με την Google για να διαφημίζονται τα επιτεύγματά του, κάθε φορά που ανάβει το κομπιούτερ του ο Κινέζος και η Κινέζα.

Άκης

p.s.
For full disclosure, we own a lot of shares of Google and we expect the price to reach $10000 a share by the year 2020.

Υ.Γ. #1
Δεν χρειαζόμαστε ακριβοπληρωμένα πυρηνικά εργοστάσια και μάλιστα 20% ακριβότερα από σήμερα.
Η ενεργειακή κρίση θα εξαφανισθεί και η τιμή του πετρελαίου θα μειωθεί στο ήμισυ μέχρι το 2020 με την ειρήνη στην Μέση Ανατολή, αν όχι σ’ όλη την περιοχή τουλάχιστον στο Ιράκ.
Μην ξεχνάμε ότι πριν τον πόλεμο το Ιράκ ήταν η τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή πετρελαίου και σήμερα δεν της φτάνει σχεδόν ούτε για την εγχώρια κατανάλωση.

Υ.Γ. #2
Ευχαριστώ Νίκο για την προσπάθεια στην δημοσίευση του προηγούμενου μου μηνύματος.
Μπορείς να μες λες Άκη τώρα που δεν υπάρχει ανωνυμία μεταξύ μας.
Το σωστό να λέγεται.

Anonymous said...

CES-2008 awards!

Nikos Dimou said...

rallou

:)))

Τέλεια τα σενάρια! Μου φτιάξαν το βράδυ!

Nikos Dimou said...

Και δεύτερο μπράβο rallou! Τα CES awards δίνουν πραγματικά μία προγευση μέλλοντος κι ας είναι παρόντα στην αγορά.

TraumMeister said...

Δεν έχω καμία ρεαλιστική εικασία για το τί θα συμβεί σε 12 χρόνια και πιστεύω κιόλας πως δεν θα συμβεί και τίποτα σημαντικό. Ως προς την περιέργειά μου, αυτή βαίνει μειούμενη κρίνοντας από αυτά που έχω δει τα τελευταία χρόνια ως "επιτεύγματα" της τεχνολογίας ( π.χ. η αναπαραγωγή βίντεο υψηλής πιστότητας σε οθόνη 2,5 ιντσών μου φαίνεται απλή χαζομάρα).

Δύο οπτικές θα ήθελα να καταθέσω:

1) Οι γιαγιάδες κι οι παπούδες των σημερινών 40ρηδων ξεκίνησαν από τον πωλούμενο "πάγο" - ή και το αλατάκι στη δροσερή "χωσιά" κοντά στο σπίτι τους - ως βασική τεχνολογία διαβίωσης (συντήρησης τροφής), κι έφτασαν ως το φούρνο μικροκυμάτων. Το άλμα είναι συνταρακτικό - άλλωστε, σχεδόν όλοι τους "κατέπεσαν" από τον ίλιγγο της τηλεοπτικής εμπειρίας. Δεν νομίζω πως θα δούμε στις επόμενες γενιές κάλυψη παρόμοιου χάσματος. Εννοώ πως η απόσταση από το θέατρο σκιών ως το σινεμά, είναι απείρως μεγαλύτερη απ΄ότι απ΄τους Λυμιέρ στο HD1080, κι ας χρειάστηκε ένας αιώνας και, για να καλυφθεί η τελευταία.

Και αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα "μπουκώματος" στις δομές σκέψης και λειτουργίας μας (στην επιστήμη λέγεται ότι, πλέον, το 99% της έρευνας είναι δέλτα-research, δλδ. προσφέρει πολύ μικρή βελτίωση της γνώσης -πέρα από κάποια τετριμμένη εφαρμογή- και γίνεται για άλλους λόγους). Αλλά είναι και αποτέλεσμα του πολύ "στενού" περιθωρίου που αφήνει το ισχύον Παράδειγμα για κάτι πιο συνταρακτικό, με τις σκληρές δομές χρηματοδότησης που έχει και το υψηλό κόστος εναλλακτικών προσεγγίσεων.

TraumMeister said...

2) Μιλώντας για ισχύον Παράδειγμα: θα πρότεινα στους φρεσκοπροσήλυτους της Βιοτεχνολογίας να μελετήσουν προσεκτικά την ιστορία των ιδεών, στην επιστήμη και γενικότερα. Οχι μόνο επειδή οι σημερινές εξαγγελίες της μοιάζουν πάρα πολύ με το Πρόγραμμα του Hilbert στα 1900 (το οποίο φυσικά κατέπεσε και συνετρίβη) αλλά ακόμη περισσότερο επειδή σε κάθε εποχή οι αναπαραστάσεις προσδοκιών για τη θεραπεία πάσας νόσου (και πάσας μαλακίας) αντλούν από την περιρέουσα τεχνογνωσία. Πέρα από τον προηγούμενο αιώνα που μονοπώλησε, στο δεύτερο μισό του, η ελπίδα της υπολογιστικής μηχανικής, αρκούντως διασκεδαστικό θα βρουν το παράδειγμα του 15ου αιώνα όπου όλες οι αναπαραστάσεις για την "ερμηνεία" του ανθρώπου, και την σωτηρία του, στηρίζονταν στην -τότε- επίκαιρη υδραυλική μηχανική! Επαναλήφθηκαν έτσι οι α-νοησίες του Γαληνού εις την νιοστή, από σχετικά σοβαρούς ανθρώπους. Οπωσδήποτε, κομμάτι μιας συνεπούς επιστημονικής εκπαίδευσης είναι να ονομάζεις τις ροχάλες ψιχάλες και να συνεχίζεις, οπότε, για κάμποσα χρόνια, η Βιοτεχνολογία θα αποτελεί το κυρίαρχο Παράδειγμα και θα προσφέρει, σίγουρα, ενδιαφέροντα αποτελέσματα (τουλάχιστον στον Dow Jones). Ομως για πόσα χρόνια;

Δεδομένου ότι το "μπαμ" της ξεκίνησε με την κατάρευση των dot com, οπότε και όλα τα venture capitals και τα hedge funds στράφηκαν εκεί, και με δεδομένο ότι αυτοί οι φορείς έχουν χρονικούς ορίζοντες (exit strategies) που μειώνονται συνεχώς -σήμερα είναι συνήθως 3, και πάντως δεν ξεπερνούν τα 5 χρόνια- της δίνω καμμιά 20αριά χρόνια, με τις μετωνυμίες και τις παραφυάδες της (πρβλ. "κυβερνητική", "έμπειρα συστήματα", "νευρωνικά δίκτυα", "μηχανική μάθηση" και λοιπούς επιθανάτιους ρόχους της πληροφορικής ως Ελπίδας.)

Ρισκάρω λοιπόν την εξής πρόβλεψη για το 2020: Η βιοτεχνολογία θα πνέει τα λοίσθια. Δυστυχώς, φοβούμαι πως κάποια "ολιστική" παπαρολογία θα βρεθεί μετά στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

TraumMeister said...

Αλλά μιας και δώθηκε η ευκαιρία wishful thinking στο χώρο της επιστήμης, και είναι και δωρεάν, ας πώ και γω τον καημό με τον οποίο θα πάω:

Θα ήθελα να ζήσω και να δω μοντέλα μη ταξινομικής "αναπαράστασης" της γνώσης (δλδ. μοντέλα λογισμού) τα οποία να υποστηρίζουν σχεδόν άπειρη πολυπλοκότητα.

Βάζω το "αναπαράσταση" σε εισαγωγικά γιατί δεν θα έχει σχέση με ό,τι ονομάζουμε ως τώρα αναπαράσταση. Μολονότι το τελευταίο μου αίτημα (σχεδόν άπειρη πολυπλοκότητα) πρακτικά αποκλείει τον Κομφουκιανισμό, θλίβομαι από το ότι η προσέγγισή μας με την Ασία θα γίνει μέσα από τον εκδυτικισμό της. Θα μπορούσαμε να μάθουμε εξαιρετικά πράγματα σε αυτόν τον τομέα.

Δεν έχω ελπίδα πως αυτό μπορεί να συμβεί από προγραμματική δουλειά ανθρώπων. Η μόνη μου ελπίδα είναι πως -πιθανότατα τυχαία- θα κατασκευάσουμε μηχανές που θα μπορούν να "επιλέξουν" την οργάνωση των δεδομένων τους. Αυτές, δεν θα έχουν λόγο να μην το κάνουν.

Traum

ΥΓ. @ΝΔ: Χίλια μπράβο για την επιστολή στην "Κ" περί του Αιμίλιου. Αριστη χρήση, από μέρους σας, της επωνυμίας.

Το σωστό να λέγεται said...

Η Rallou μάντεψε για την απόδειξη της ανυπαρξίας του Θεού και έφτιαξε το βράδυ του γάτου.
Ελπίζουμε και το πρωί εκτός κι αν
υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για το μέλλον;

Μεταξύ σοβαρού και αστείου αυτή την στιγμή επιστήμονες ραβίνοι σπουδαστές της Βίβλου και λάτρεις της τεχνολογίας των υπολογιστών και των μαθηματικών έχουν λέγεται κατορθώσει να αποκωδικοποιήσουν την Βίβλο εξακριβώνοντας το παρελθόν και προφητεύοντας το μέλλον.

Μην παιδεύεσαι κορίτσι για τους μελλοντικούς τρόπους απόδειξης της ανυπαρξίας του Θεού.
Οι επιστήμονες στο Ισραήλ ξενύχτησαν τόσα χρόνια και απέδειξαν την ύπαρξη του Θεού στην Βίβλο μέσω της επιστήμης των Μαθηματικών.
Να είσαι αισιόδοξη για τους θρήσκους.
Έχουν την θέληση όπως βλέπεις για καλή χρήση της επιστήμης.
Όπως βέβαια όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν και οι καταστροφικές χρήσεις της επιστήμης για τον άνθρωπο από αυτούς που δεν έχουν τον θεό τους σαν τον Χίτλερ, Στάλιν, Μάο, καπνοβιομηχάνους και άλλους.

Στην Αμερική που είσαι τι θεωρείται «Καλή Τέχνη» μια και σπουδάζεις το θέμα εκεί;
Υπάρχουν οι Κακές Τέχνες όπως λέμε καλή μαγεία και κακή μαγεία;
Πρόβλεψη για το μέλλον των Τεχνών;

Φιλικά πάντα,

Άκης

Υ.Γ.
Δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει η θρησκεία το θέμα της συζήτησης αν και μερικοί από τους επαγγελματίες προφήτες της νέας θρησκείας της τεχνολογίας είναι σήμερα στο επίκεντρο της δημοσιότητας.
Όταν η Rallou έβγαλε ταχυδακτυλουργικά το κουνέλι από το ημίψηλό της...

Υ.Γ. #2
Στο κανάλι Μπλούμπεργκ τώρα προφητεύει ένας μάντης της οικονομίας...διόρθωση νεκρομάντης.

Nikos Dimou said...

Nα μην ξανακούσω αυτή την θέση για Στάλιν, Μάο, Χίτλερ - δεν ήταν αμφισβητίες και σκεπτικιστές αλλά φανατικοί οπαδοί μίας άλλης θρήσκείας - είτε το δόγμα της ονομαζόταν διαλεκτικός υλισμός, είτε το Τρίτο Ράιχ των Αρείων. Εν ονόματι αυτού του δόγματος σκότωναν και βασάνιζαν.

irlandos said...

Καλησπέρα.
Ευχές κι από εμένα στους εορτάζοντες, σημερινούς και χθεσινούς.

Και μια που βρισκομαι σε γενικώς ευχετήρια διάθεση, εύχομαι να πραγματοποιηθούν οι προβλέψεις όλων για το 2020 (με εξαίρεση την ... ατομική βόμβα της Aphrodite).

Εύχομαι όμως - πάνω απ΄όλα - να είμαστε όλοι ζωντανοί και υγιείς το 2020 (και να επικοινωνούμε μεταξύ μας και με τον 85ετή ΝΔ, μέσω κάποιου διαδικτιακού συστήματος που δεν έχει εφευρεθεί ακόμα).

Όσο για τον οικοδεσπότη μας, ας μην τον απασχολούν τα γηρατειά: Σύμφωνα με δημοσίευμα στα σημερινά νέα του in.gr, πρόσφατη έρευνα συνδέει τη γήρανση με την εξασθένηση της φαντασίας. Άρα δεν έχει ανάγκη: Διαθέτει αποδεδειγμένα τόσο πολύ νεανική φαντασία ώστε να έχει απεριόριστο αντιγηραντικό απόθεμα! (λυπάμαι που δεν έχω ακόμα μάθει να βάζω την ένδειξη "ΕΔΩ" για να σας παραπέμψω στο παραπάνω δημοσίευμα. Όσοι θέλουν διαβάσουν μπορούν να το αναζητήσουν στο προαναφερθέν site).

gnik said...

@irlandos
Μπορείς να μάθεις εγώ έμαθα από Somebody & τον ευχαριστώ
Πήγαινε στα Link’s εδώ

irlandos said...

Thanks gnik.
Θα το δοκιμάσω.

εδώ

Το σωστό να λέγεται said...

Μα δεν ταξινόμησα τον Χίτλερ, Στάλιν, Μάο στους αμφισβητίες ή σκεπτιστές αλλά στους άθεους.

Ο Χίτλερ ήταν άκρα αντιχριστιανός σύμφωνα με τα προσωπικά γραπτά του Γκαίμπελς και του Σπίρ λόγω της πραότητας της θρησκείας. Προτιμούσε τον Ιαπωνικό σιντοϊσμό με τον αυτοκράτορα-θεότητα ακόμα και τον Μωαμεθανισμό και τους «ιερούς πολέμους». Θεωρούσε τον Χριστιανισμό υπαίτιο της διάλυσης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και επαινούσε τον Ιουλιανό τον παραβάτη για τους αντιχριστιανικούς χαρακτηρισμούς του στο γραπτό «Εναντίον των Γαλιλέων».
Οι άλλοι ήταν αντίπαλοι του Χριστιανισμού όντας φανατικά άθεοι κομμουνιστές.

Ανάμεσα στα θύματα τους ήταν κληρικοί και Χριστιανοί που είτε αντέδρασαν στα εγκλήματα των καθεστώτων αυτών των εγκληματιών είτε αρνήθηκαν να αλλάξουν την πίστη τους.

irlandos said...

@ "το σωστό να λέγεται"

Όλοι αυτοί στους οποίους αναφερθήκατε (Χίτλερ, Στάλιν, Μάο) δεν ήταν πραγματικά άθεοι. Όταν προσκηνάς έναν "θεό" είναι το ίδιο σαν να προσκηνάς έναν θεό.

Επίσης, όποιος δηλώνει "αντιχριστιανός" ή "αντιμουσουλμάνος" δεν είναι αυτομάτως άθεος.

Φοβάμαι όμως ότι ντονκατίζουμε και μάλιστα εκτός θέματος.

gnik said...

Κ. Δήμου τολμώ να ρωτήσω μήπως υπάρχει περίπτωση για κανένα μικρό διάλειμμα στο μέλλον με τέτοια ανάρτηση να διαβάσουμε & τις απόψεις φίλων που που να έχουν γνώσεις στο θέμα να προετοιμαζόμαστε σωστά ?

Nikos Dimou said...

Kαλημέρα!

Μα βέβαια gnik θα επιστρέψουμε και στα πιο ειδικά τεχνολογικά θέματα μετά την εορταστική περίοδο...

irlandos said...

Καλημέρα.

Ευπρόσδεκτα τα περισσότερο τεχνικά θέματα και προσβλέπουμε σε σχετικές συζητήσεις (μπας και "ξεστραβωθούμε" κι εμείς οι τεχνολογικά αρχαίοι).

Πάντως κι αυτά τα "ντονκατικά" παραστρατήματα του dimoutech, είναι καλά. Ελπίζω να μην εκλείψουν στο μέλλον.
______________

ο ΝΔ είπε ...
"Όπως βλέπετε, η ειδική έκδοση μιλάει για το μέλλον - αλλά αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά στην τεχνολογία."
και
"ποια εξέλιξη θα θέλατε εσείς να ζήσετε?"

Λοιπόν, επιτρέψτε μου να διαφοροποιηθώ, παίρνοντας αφορμή κι από τα χθεσινοβραδινά σχόλια: Μια εξέλιξη μη τεχνολογικού χαρακτήρα που θα ήλπιζα να ζήσω (κι ας είναι και σε περισσότερα από 12 χρόνια) είναι η εκκοσμήκευση των κρατών, ιδίως των ισλαμικών.

Αυτά. Και τώρα δουλειά.

Meropi said...

Αγαπητέ μου @Ιρλανδέ,
Εκκοσμίκευση χρειάζονται βέβαια πάνω απ' όλα τα ισλαμικά κράτη, αλλά όχι μόνο.
Και η Ελλαδίτσα μας τη χρειάζεται την εκκοσμίκευση της, χωρίς επικρατούσες θρησκείες και μαυροφορεμένους ρασοφόρους στα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) να εκφράζουν γνώμη επί παντός επιστητού.....ακόμα και για θέματα εξωτερικής πολιτικής!

Nikos Dimou said...

meropi - συμφωνώ και επαυξάνω!

heinz said...

Πιάσαμε πάλι τη θεολογία;

Η θεολογία, είναι θέμα πίστης και μόνον. Ούτε απόδειξη περί της ύπαρξης του Θεού μπορεί να υπάρξει, ούτε και περί της ανυπαρξίας του.

Εδώ που τα λέμε δε, επιβεβαιώσεις θεωριών και μόνον αυτό, μπορούν να υπάρχουν - για ο,τιδήποτε, αλλά σε καμμιά περίπτωση βεβαιότητες....


Η κύρια πηγή της άγνοιάς μας έγκειται στο ότι η γνώση μας μπορεί να είναι μόνο περιορισμένη, ενώ η άγνοιά μας είναι κατ' ανάγκην απεριόριστη.

...να εμμείνουμε στη θέση ότι η ίδια η αλήθεια, και η ιδέα της αλήθειας, ξεπερνά κάθε ανθρώπινη αυθεντία.


Popper Karl, 2004, Όλοι οι άνθρωποι είναι φιλόσοφοι, Αθήνα, Μελάνι: 209

Until the 18th century these problems were assigned to religion - the social system that specialized in tackling paradoxes. We have retained this possibility, but the normalization of paradoxes in modern art and modern science seems to indicate our desire to eventually get along without religion. Apparently our society offers the choice to trust religion or to work off our own paradoxes without becoming aware that this is religion.

Luhmann Niklas, 1990, essays on Self-Reference, N. York, Columbia University Press: 16-17 (η έμφαση δική μου)

;-)

Άρα?

Stavros P (isisdoros) said...

2020

Άραγε θα υπάρχει τουλάχιστον ειρήνη;

TraumMeister said...

heinz,

νομίζω πως δεν συζητάμε την θεολογία αλλά την εκκοσμίκευση των ισλαμικών χωρών. Πράγμα στο οποίο προσβλέπω, ώστε να μας βοηθήσουν αυτοί οι άνθρωποι σύντομα να εκκοσμικεύσουμε και μια άλλη χώρα, περίπου 300 εκ. κατοίκων με σημαντικό ρόλο στα διεθνή πράγματα.

Θα την δείτε εδώ στον πάτο του Δυτικού κόσμου, με μόνη εξαίρεση την Τουρκία που εμφανίζεται με τις Δυτικές χώρες παρότι οριακά ισλαμική. Φοβούμαι πως για την μεγάλη μας προτελευταία φίλη τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα όπως έδειξε την ίδια εποχή μια "πονηρή" ερώτηση του CBS για το αν πιστεύετε στην εξέλιξη αλλά ως θεϊκό σχέδιο: μόλις 15% έμειναν να πιστεύουν, κατά δήλωσή τους, στην "καθαρή" εξέλιξη.

Βέβαια, και μεις τα χάλια μας έχουμε σύμφωνα με το γράφημα - μας σώζουν οι Κύπριοι που είναι ακόμη χειρότεροι, από Δυτικοευρωπαίους.

Ευτυχώς όμως, έχουμε προγυμναστεί στον κυνισμό (π.χ. δεν ακούς ούτε σε ροζ DVD ατάκες του στυλ "κάτσε να σε εκκοσμικεύσω μάνα μου..", ρωτάμε πάντα στα ίσια τί του αρέσει του άλλου) κι έτσι δεν χρειάζεται οι ηγέτες μας να μας λένε χαζομάρες για να δικαιολογούν τα τρελλά τους.

Traum

ΥΓ. heinz, με φιλοπαίγμονα διάθεση: είναι ασφαλής προφητεία ότι μέχρι το 2020 στο Παν/μιο Αιγαίου θα υπάρχει μεταπτυχιακό για το ρείκι και τη ρεφλεξολογία; :-)))

xasodikis said...

Σε εγχώριο επίπεδο, συμφωνώ κι εγώ με την Μερόπη.

Σε πλανητικό επίπεδο, θα ευχόμουν να βρεθούν τρόποι παραγωγής άφθονης και καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα πάσης φύσεως -σημείο στο οποίο συμπίπτουμε πολλοί, αν κρίνω από τα σχόλια.

Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να εφευρηθεί ένα μηχάνημα οικιακής χρήσης που να σιδερώνει αυτόματα τα πουκάμισα (ειδικά τα βαμβακερά)
:))

Dimitrios Georgoulas said...

Καλημέρα Νίκο,

Μια τεχνολογία που αναμένετε να προσθεθεί στην καθημερινή μας ζωή με απιστευτές εφαρμογές είναι τα ασύρματα δίκτυα με αισθητήρες (wireless sensor networks). Μια ματία στα παρακάτω projects το επιβεβαιώνει:
http://www.innovations-report.com/html/reports/information_technology/report-99104.html
http://www.eecs.harvard.edu/~mdw/proj/codeblue/
Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ένα, πόσο κοντά στον άνθρωπο και στις πραγματικές ανάγκες του θα είναι οι τεχνολογικές εφαρμογές το 2020?

Alexandros said...

Καλησπέρα και καλή χρονιά. Ωραίο θέμα. Δεν έχω διαβάσει τα σχόλια (θα το κάνω σύντομα πιστεύω) απλώς να αναφέρω ότι η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι σχεδόν (έως τελείως) αδύνατη. Όχι λόγω αστάθμητων παραγόντων τόσο , όσο λόγω της πλάνης του νου. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί τα δεδομένα του παρόντος και του παρελθόντος για να φανταστεί το μέλλον. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Η μέθοδος όμως αυτή , όπως αναλυτικότατα εξηγεί ο Ντάνιελ Γκίλμπερτ στο βιβλίο του "Αναζητώντας την ευτυχία" (εκδόσεις Κάτοπτρο) , έχει εγγενή προβλήματα τα οποία δεν μπορούμε καν να αντιληφθούμε. Προτείνω αυτό το βιβλίο ανεπιφύλακτα! Το διάβασα αυτές τις μέρες και το βρήκα πολύ κατατοπιστικό.

Meropi said...

Καλέ μου Heinz,
Λάθος κατάλαβες ότι πιάσαμε τη θεολογία. Άλλο θεολογία και άλλο εκκοσμίκευση του κράτους. Όπως πολύ σωστά αναφέρεις η θεολογία είναι θέμα πίστης και δεν πρέπει να ανακατεύεται με το κράτος. Οι δε λειτουργοί της (της θρησκείας εννοώ) δεν βλέπω γιατί πρέπει να έχουν θεσμικό ρόλο πάνω σε ζητήματα που δεν τους αφορούν, όπως είναι μάλιστα η εξωτερική πολιτική. Φαντάσου να έβγαινε ο Χότζας (ή όπως αλλιώς λέγεται) στην Τουρκία ή στα Σκόπια και να πρότεινε λύσεις στις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας ή Ελλάδας - Σκοπίων.
Κύριε Δήμου ξεφύγαμε λίγο από το θέμα, αλλά θα μας συγχωρήσετε. Καλό απόγευμα

Nikos Dimou said...

Είπαμε να ντονκατίσουμε αλλά όχι και να το ντοσκατώσουμε...

τα περί θεού είναι εκτός θέματος, οπότε έκοψα σχόλιο (τεράστιο) του "σωστού" και μικρό του resident.

sadosadist said...

Καλησπέρα

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες ο μηχανισμός της μνήμης φαίνεται ότι δεν δημιουργήθηκε τόσο για να θυμόμαστε το παρελθόν, όσο για να μπορούμε να φανταζόμαστε το μέλλον. Η μνήμη και η φαντασία φαίνεται να έχουν τις ίδιες δομές.

υγ:

ΠΑΙΔΙΑ για πια εκκοσμίκευση μιλάτε;

Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών έσπασε ταμεία το ίδιο και οι 300 αλλά και ο Χαρρύλαος Πότερ και τα Μatrix... και θα βγουν σύντομα και άλλες (το Γκόλουμ από τον Άρχοντα γίνεται ήδη αυτόνομη ταινία από μεγάλο studio)!!!

Υπάρχουν πιτσιρίκια που έχουν δει 7-8 φορές αυτές τις ταινίες και ξέρουν απ' έξω όλες τις ατάκες.

Σε όσα από αυτά τα νεοτεκνά ευνουχισμένους Ασσασίνους έχω πει ότι ο Άρχοντας είναι ένα δοκίμιο για gayς που τους κυνηγάνε οι Mάγοι, έχουν συμφωνήσει με απόλυτη φυσικότητα.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επόμενη ταινία να είναι τεχνολογικά καλύτερη και πιο ανεπτυγμένη από τις ήδη υπάρχουσες.

Αυτή όμως δεν είναι και η αγωνία του ΘΕΟΥ;

:-))))

athanasia said...

Μετά τη θεολογία, έπεσε ψυχανάλυση και στον Tolkien? 'Η μπερδέψαμε τον Tolkien με τις κινηματογραφικές μεταφορές?

Μήπως είναι καλύτερα να επιστρέψουμε στο θέμα του ποστ?

Το σωστό να λέγεται said...

Νίκο,
Το σχόλιο πιθανόν ήταν μεγάλο αλλά και το θέμα της Ζωής το 2020 δεν έχει μία απάντηση και δεν είναι μόνο τεχνολογική.
Προφανέστατα υπάρχει ενδιαφέρον από τους άλλους συζητητές στην διαφορετική γνώμη, ας μην τους το αρνηθούμε.
Για χάρη τους και για χάρη συντομίας:
Το θέμα είναι η Ζωή το 2020, και την ποιότητα ζωής αποφασίζουν πολύ περισσότεροι από ένας παράγοντες. Δεν είναι μόνο η τεχνολογία! Επίσης γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι μόνο καθαρά επιστημονικοί λόγοι που αποφασίζουν την χρησιμοποίηση, ανάπτυξη ή εξαφάνιση μιας τεχνολογίας αλλά περισσότερο πολιτικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί, εθνικοί, θρησκευτικοί.

Βλέπουμε τους κινδύνους που υπάρχουν στην εκκοσμίκευση της θρησκείας αλλά ας δούμε τους κινδύνους που υπάρχουν στην εξαφάνιση της θρησκείας και ιδιαίτερα με την αντικατάσταση της από την προσωπολατρεία του ηγέτη.

Οι προαναφερόμενοι εγκληματίες των ολοκληρωτικών καθεστώτων είναι άθεοι γιατί είναι πολέμιοι της θρησκείας και της λατρείας του Θεού στην προσπάθεια τους να την αντικαταστήσουν με την δική τους προσωπολατρεία και απόλυτη εξουσία.
Δεν ήταν άθεοι γιατί ήταν απλώς αντιχριστιανοί ή αντιμωαμεθανοί αλλά ήταν άθεοι γιατί ήταν εγκληματικά Εγωλάτρες. Δεν τους ενδιέφερε πόσο δυστυχισμένο κατάντησαν τους λαούς τους, ούτε και πόσο αδίστακτα εξοντώθηκαν εκατομμύρια αθώοι από τις διαταγές τους.
Όπως πολύ σωστά ρώτησε ο Ισίδωρος θα υπάρξει ειρήνη;
Η μοντέρνα τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για την εξόντωση αθώων όπως έγινε στους Πύργους της Νέας Υόρκης;

Άκης

irlandos said...

@ Meropi, ND, xasodiki
Σωστά το λέτε ότι χρειάζονται και άλλα κράτη εκκοσμίκευση. Συμφωνώ. Και η Ελλαδίτσα χρειάζεται εκκοσμίκευση. Και η Ιρλανδίτσα επίσης.

Έγραψα "ιδίως τα ισλαμικά" εννοώντας κι εγώ ότι δεν είναι μόνο αυτά, αλλά απλώς ... έχουν προτεραιότητα. Τα περισσότερα μουσουλμανικά κράτη βρίσκονται σε ένα πραγματικό μεσαίωνα, από αυτήν την άποψη.

Και μάλιστα ο δικός τους μεσαίωνας μπορεί να πισωγυρίσει ολόκληρο τον πλανήτη.

Ein Steppenwolf said...

xasodikis said...
θα ήθελα να εφευρηθεί ένα μηχάνημα οικιακής χρήσης που να σιδερώνει αυτόματα τα πουκάμισα


Dressman shirt ironer της Siemens, η οποία ήδη το θεωρεί κομμάτι της ιστορίας των καινοτομιών της. Δυστυχώς τιμάται περί τα 1000 ευρώ.

Yellow Kid said...

Μια παντοδύναμη θεοκρατική κοινωνία στην οποία ο Bill Gates πέθανε για τις αμαρτίες τους.

Το σαρκικό σέξ απαγορεύεται. Μόνο δυαδυκτιακό και έλενχόμενο απο τους 3 Πατέρες της Τεχνολογίας:
IBM,MAC,VODAFONE.

Ετσι, η αναπαραγή γίνεται βάση κλωνοποιήσεως απ την οποία ο καθένας κλονοποιημενος φυσικά κάτοικος θα κουβαλαει πάνω του την μάρκα του κλονοποίητη του και ενα μοναδικό σειριακό αριθμό.

Παρόλλα αυτά, το ομοφυλοφυλικό σέξ, ακόμα και δυαδυκτακά, τιμωρειται με θάνατο. Το ίδιο και τα φυσικά ναρκωτικά. Για την μαστούρα τους έχουν αναλάβει και πάλι οι μεγάλες εταιρίες που τους προμηθέυουν ναρκωτικά σε ψηφιακή μορφή.

Οριο ζωής ορίζεται απο τα πακέτα προσφορων της κάθε εταιρίας. Ταφή δεν υπάρχει, γιατί μετά τον τερματισμό η ύλη εξαυλώνεται και γίνεται τροφή.

Οι φόνοι και η αυτοκτονίες είναι οι μόνες διασκεδάσεις των ανθρώπων.

Με τις δυνατότητες έφρασης μέσω τεχνολογίας, ενας σημαντικός καλλιτεχνης δεν θα ξεπερνάει σε ηλικία τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του. Στα πέντε του θεωρείται ηδη ξεπερασμενος.

Μικρά cyborg τρωκτικά σε πολύχρωμα σχέδια έχουν αντικαταστήσει τους υπολογιστες τσέπης.

Το κλίμα έχει χιόνι την καλοκαιρινή περίοδο και βαρύ καυσωνα την χειμερινή.

Τις αλλες δύο περιόδους βρέχει καταρρακτωδώς.

Το εφιαλτικό όραμα του Μπράντμπερι γίνεται πραγαματικότητα και οι άνθρωποι καίνε σε εθνικές γιορτές βιβλία. (Η εκτύπωση λόγου σε χαρτί στο κάτω κατω είναι ξεπερασμενη και το εφέ της φωτίας είναι το μόνο που τούς έχει απομείνει απο τον αρχάιο κόσμο.)

Στο μέλλον όλοι οφείλουν να είναι χαρούμενοι.

salvatore1789 said...

Μέχρι το 2020 τα μόνα σίγουρα και εφικτά τεχνολογικά επιτεύγματα είναι η ολοκλήρωση του Διαστημικού Σταθμού που θα δόσει νέα ώθηση στην βιολογία και την ιατρική και φυσικά η ταχύτερη επικοινωνία μέσω διαδικτύου. Το 2020 τώρα είναι σαν το 1994 τότε. Δεν αλλάξαν πολλά απλά βελτιώθηκαν όλοι οι τομείς. Κυρίως η ιατρική και η ανακάλυψη νέων μορφών επικοινωνίας. Όσο θυμάμαι ένα κινητο του 1994 βάρους 5 κιλών...
Έχω μια μόνο ελπίδα, πεζή, φταινή αλλά καθαρά ελληνική, κλαψ... Να ανακαλύψει κανένας την μηχανή σμίκρυνσης των αντικειμένων... Να μη ψάχνω να παρκάρω ρε παιδιά... Λίγο το χεις... Να σταματώ επί της Σταδίου... Να βγαίνω από το αμάξι... Να κάνω ένα "κλικ" με το μηχανηματάκι τσέπης... Να μικραίνει το αυτοκίνητο σε κλίμακα 1/72 (?) ... Να το βάζω στη Τσέπη μου και να πηγαίνω στο γραφείο... Θαύμα... Θα εξαφανίσω και μερικούς μερικούς... αλλά μόνο σύνθετες μηχανές...
Αυτά...
Υγιαίνετε...
Και προσοχή στους Φωταγωγούς...

Anastassios said...

Ευχή:

Εύχομαι μέχρι το 2020, να έχει επινοηθεί μια -έστω- νέα συσκεύη ή να έχει επιτευχθεί τέτοια εξέλιξη(τεχνολογική ή άλλη), που -αν τη γνωρίζαμε σήμερα- να μας άφηνε πραγματικά -και θετικά- έκπληκτους.
Κάτι που σήμερα ούτε να το φανταστούμε μπορούμε.

Και μην πείτε πώς αυτό δε γίνεται. Ούτε και το 1981 μπορούσε κανείς να φανταστεί, τί θα γινόταν 12 χρόνια μετά(Π.χ. κινητή τηλεφωνία, ιδιωτική τηλεόραση). Αυτά τα δύο μόνον, το '81 θα μας ακούγονταν εντελώς "κουφά"...(ειδικά το πρώτο)

dermes said...

Την ανακάλυψη από επιστήμονες, ή (πιθανότερα) την ανάδυση της από το ψηφιακό χάος, Τεχνητής Νοημοσύνης ή σωστότερα Ψηφιακής Νοημοσύνης.
Δεν είμαι σίγουρος σε ποια από της δυο ερωτήσεις απαντάω. Νομίζω και στις δυο

xasodikis said...

@ein steppenwolf

Υποκλίνομαι, χαχαχαχαααα!!!
Να ευχηθώ λοιπόν μέχρι το 2020 η τιμή του να πέσει στα 100 ευρώ (ή να βρω άλλους εννιά συναδέλφους, να βάλουμε όλοι από ένα κατοστάρικο και να το πάρουμε συνεταιρικά...)

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Κάτι μου λέει πως το ενδιαφέρον σας για το μέλλον εξέλιπε.

(0 σχόλια σε 12 ώρες).

Μόλις βρω χρόνο θα ετοιμάσω άλλο ποστ.

Meropi said...

Καλημέρα σε όλους.
Μπήκα για ένα τελευταίο σχόλιο που μου τριβελίζει στο μυαλό από χθες.
Απ' ότι βλέπω σχεδόν όλοι προσβλέπουμε στην εξάλειψη ασθενειών στο μέλλον που σήμερα θερίζουν (καρκίνο, AIDS κλπ). Η κακία, ρε παιδιά, υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί;;

Nikos Dimou said...

Aχ meropi αυτήν μας την έδωσαν προίκα από κούνια... μόνον ο καθένας μέσα του μπορεί να την πολεμήσει...

athanasia said...

Μeropi said...

Η κακία, ρε παιδιά, υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί;;

---

Δεν υπάρχει τρόπος και, αν υποτεθεί ότι υπάρχει, δεν είναι τεχνολογικός, ούτε γενικής εφαρμογής.

Μου φαίνεται πάντως ότι "κακία" είναι ίσως μια φορτισμένη λέξη για την αφέλεια του να πιστεύουμε ότι η ζωή μας χρωστάει ή ότι οι άλλοι άνθρωποι μας χρωστάνε, ότι κάτι ή κάποιος φταίει που δεν μπορούμε να είμαστε "ευτυχείς". Ότι αν συμβεί κάτι ή, αντίθετα, αν δεν συμβεί, εμείς θα γίνουμε χαρούμενοι κι ευγενικοί κι η ζωή θα είναι ανέφελη. Κι ώσπου να γίνουν όλα αυτά τα ωραία, εμείς πεισμώνουμε σαν παιδιά που τους παίρνουν το παιχνίδι τους...

κούκλοθ said...

Εγώ περιμένω στο άμεσο μέλλον να βρεθεί τρόπος να εξαλείφεται η χοληστερίνη από το ψητό αρνί και την κρέμα γάλακτος.

pepe said...

θεωρω πιο πιθανη εξελιξη αυτη που ανεφερε ο Gates δηλαδη την δικτυωση ολο και περισσοτερων ανθρωπων με ολο και περισσοτερους τροπους.

Η εξελιξη που θα ηθελα να ζησω εχει ερθει εδω και πολυ καιρο, το τηλεκοντρολ!

Nikos Dimou said...

To πιο σημαντικό από όσα προφήτεψε ο Gates στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του αφορά τα interfaces επικοινωνίας με τους υπολογιστές: καταργούνται το πληκτρολόγιο και το ποντίκι και η δουλειά γίνεται από οθόνες σφής και φωνητικές εντολές. Αναγνώριση και αυτόματη ψηφιοποίηση κειμένου από υπαγόρευση, κλπ. Θα ανοίξει το δρόμο για πολλούς ψηφιακά αναλφάβητους.

sadosadist said...

@ athanasia said...

Μετά τη θεολογία, έπεσε ψυχανάλυση και στον Tolkien? 'Η μπερδέψαμε τον Tolkien με τις κινηματογραφικές μεταφορές?


-----------------------

Kαλά ντε!!!

Περί φαντασίας ήταν ο λόγος.Περί της δυνατότητας της φαντασίας να προσδιορίσει το μέλλον.

Παράδειγμα: Αν επιχειρήσει κανείς να πηδήξει από μεγάλο ύψος είναι σίγουρο ότι θα πάει προς τα κάτω και σχεδόν σίγουρο ότι θα τσακιστεί. ΑΥτό μας το διδάσκει η εμπειρία μας. Η μνήμη μας μέσα σ' έναν κόσμο βαρύτητας. Από την άλλη, υπάρχουν και περιπτώσεις που πηδάς από τον τέταρτο και γίνεσαι αστέρας!!!

Επίσης, βλέποντας το Γκόλουμ στον Άρχοντα, λες, αυτό κάπου το ξέρω. Κάπου το έχω ξαναδεί κι ας είναι ολοκαίνουργιο. ΚΑΙ ΤΟΤΕ συνειδητοποιείς ότι σου θυμίζει την Fay Danaway πέντ' έξι χιλιάδες χρόνια μΧ. Αποστεγνωμένη από τον χρόνο και με μπερδεμένα όλα τα νευρωνικά εγκεφαλικά της κυκλώματα!

;-)))

Ξέρεις μήπως αν ο TOLKIEN κάνει στο βιβλίο κάποιον σχετικό υπαινιγμό για την Fay? Σχεδιαστικά, ντιζαινικώς δηλαδή το Γκόλουμ και η Fay είναι πανομοιότυπα.

mistiriO/S said...

Καθότι Tolkien-ικός μου έχουν σηκωθεί οι τρίχες με τα sadist-ικά σχόλια.

Ο κινηματογράφος για μένα ΕΙΝΑΙ τέχνη και όπως έχουμε ξανασυζητήσει η πλέον τεχνολογική! Και χωρίς την εξέλιξη της τεχνολογίας δεν θα ήταν εφικτή η απεικόνιση του σύμπαντος του, η οποία απεικόνιση εν τέλει βασίστηκε πολύ στη δουλειά καλλιτεχνών όπως ο Ted Nasmith που ξεκίνησαν το έργο τους με παραδοσιακές μεθόδους. Και μπορεί ο "Άρχοντας" να μην είναι το αριστούργημα αλλά είναι κινηματογραφικό επίτευγμα από πολλές απόψεις. Και ακόμα και έναν παραπάνω αναγνώστη να κερδίζει ο συγγραφέας από την ταινία και αυτό κέρδος είναι.
Αλλά εδώ ότι προέρχεται από τα αμερικάνικα στούντιο οι "καλλιτέχνες" και "διανοούμενοι" το σνομπάρουν επειδή από κει ξέρουν τι σημαίνει μπίζνες και βγάζουν και φράγκα (αρκετές φορές πολλά). Που είναι πλέον ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος; Θα περιμένουμε τον Αλμοδοβάρ πότε θα βγάλει νέα ταινία; Εν τέλει καλύτερα CGI τεχνουργήματα παρά αγγελοπουλικοί ύπνοι.

Και για να μην ξεφύγω πολύ από το post πως θα φαινόταν αν γινόταν εφικτή μέσω τεχνητής νοημοσύνης ή ψηφιακής "αποθήκευσης" η αναπαραγωγή μίας προσωπικότητας, ενός πνεύματος; Να συνομιλείς με τον καλλιτέχνη ή επιστήμονα ή οποιοδήποτε άλλο που έχει πεθάνει; Και ακόμα καλύτερα (ή όχι;) αν είχε τη δυνατότητα και το κίνητρο δημιουργίας έργου;

sadosadist said...

@ Mistirios

Τα σχόλιά μου είναι sadosadist-ικά και όχι sadist-ικά απλώς.

:-)))


ΥΓ:

θα εκτιμούσα πολύ όμως αν έχετε κάποια αναφορά του TOLKIEN για την FAY DANAWAY. Ίσως έμπαινα έτσι και στον κόπο να τον διαβάσω.

athanasia said...

@Sadosadist,

Είναι ολοφάνερο ότι δεν συνέλαβα το νόημα του πρώτου σχολίου σου περί του 'Αρχοντα των Δαχτυλιδιών. :)

Από το νεότερο σχόλιο (αν το κατάλαβα καλά), μου φαίνεται ότι είχες στο μυαλό σου την εξερεύνηση του μηχανισμού της μνήμης/φαντασίας, αλλά το είπες καλλιτεχνικά.

Στο δικό μου μυαλό, υπάρχει μια διαφορά στα δυο παραδείγματα που δίνεις:

(α) Στην περίπτωση της πτώσης, υπάρχει κοινή πείρα, βαρύτης γαρ: Κατά πάσα πιθανότητα, θα τσακιστούμε αν πέσουμε από τον τέταρτο όροφο.

[Φυσικά, παίζει ρόλο και το context της συζήτησης. Ύπάρχει κι η μεταφορά. Κι αν εννοούμε πτώση μεταφορικώς (από εκεί που βρίσκεται ή νομίζει ότι βρίσκεται καθένας, όχι πάντως από τον τέταρτο όροφο), δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τσακιστούμε, μπορεί να σηκωθούμε μια χαρά.]

(β) Στην περίπτωση των συνειρμών μας όταν βλέπουμε ή ακούμε κάτι ή κάποιον, υπάρχει ένα εντελώς προσωπικό στοιχείο που μας κάνει να το προσλαμβάνουμε έτσι ή αλλιώς και να φανταζόμαστε τα ανάλογα. Είναι, ας πούμε, η δική μας [ως τώρα] πείρα ζωής, τα δικά μας στερεότυπα, οι δικές μας πληγές και, ενίοτε, οι δικές μας νευρώσεις.

Αν κατάλαβα λοιπόν καλά τον προβληματισμό, εξεταστέο αν κάποτε η επιστήμη θα μπορέσει να εξηγήσει πλήρως πώς δουλεύει το μυαλό μας, κι ίσως κι αν η τεχνολογία θα μπορέσει να τσεκάρει ή και να ελέγξει την υποκειμενικότητα των συνειρμών μας, ώστε να μπορούμε να συνεννοηθούμε καλύτερα.

Ενδιαφέρον. Ως τότε, καλό είναι να έχουμε ελάχιστη εμπιστοσύνη στην ιδέα ότι οι προσωπικές μνήμες του καθενός δίνουν σωστή εξήγηση για όλα, ή ότι η δική μας φαντασία δίνει κι ασφαλή πρόβλεψη.

:)

mistiriO/S said...

Ο/Η sadosadist είπε...

"θα εκτιμούσα πολύ όμως αν έχετε κάποια αναφορά του TOLKIEN για την FAY DANAWAY. Ίσως έμπαινα έτσι και στον κόπο να τον διαβάσω."

Για τη Faye δε βρίσκω κάτι. Για την οικογένεια Μητσοτάκη όμως το έργο είναι διάχυτο σε αναφορές... :-)

dyosmaraki said...

Με έχουν καλύψει προηγούμενοι συνομιλητές.
Επιθμώ μια ουτοπία για το μέλλον : Να μην υπάρχει ασθένεια που να μην είναι ιάσιμη.

SOLON said...

@meropi
Η κακία, ρε παιδιά, υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί;;

Ελπίζω όχι. Η κακία, το μίσος, η ζήλεια είναι ανθρώπινα συναισθήματα και με φοβίζει η ιδέα ελέγχου συναισθημάτων. Καλό θα ήταν βέβαια να μειωθούν οι λόγοι που προκαλούν αυτά τα συναισθήματα.

gerasimos74 said...

Εξαιρετικό!!

(Επιτέλους) θας σας δω από κοντά (δουλειάς επιτρέποντος) στις 21!!!

Περιμένω -ουμε & άλλες τέτοιες ανακοινώσεις στο μέλλον!!

gerasimos74 said...

dyosmaraki said:
"... Επιθμώ μια ουτοπία για το μέλλον : Να μην υπάρχει ασθένεια που να μην είναι ιάσιμη."

-----------------------------------

Αγαπητή ... maraki, το λέτε & μόνη σας: ουτοπία!

Εγώ θα συμπλήρωνα & (φυσική) ανισορροπία-ανωμαλία!!

Πρέπει να υπάρχει τρόπος να πεθαίνουμε, είναι μέρος της φυσικής εξέλιξης των ειδών!!

Απλώς, ο θάνατος μας δέον να είναι ανώδυνος, ανεπαίσχυντος & ειρηνικός...

harrygrath said...

Ηταν μαπα το αρθρο της φυλλαδας,γι' αυτο & το ποστ δεν τραβηξε...

Τα ποστς πετυχαινουν με ηγεσια Δημου,οχι τριτων...

Το μπλογκ ειναι signature...

Nikos Dimou said...

Κακόμαθες Χάρυ - 137 σχόλια σου πέσαν λίγα...

α - η ανθρώπινη απληστία!

harrygrath said...

Καλομαθα,το οπτιμουμ ειναι 200...

Οι μερες των 800 σχολιων περασαν & ισως ειναι υγιες φαινομενο,οπως οι συγκεντρωσεις των κομματων που κατεληξαν σε ενα σταθερο μεγεθος.

Ποιοτητα,οχι ποσοτητα,αλλα βεβαια χρειαζεται & η στοιχειωδης ποσοτητα...

Σταθεροτητα & μακροζωια,τα ζητουμενα του ευ μπλογκειν...

gerasimos74 said...

Καημένο ΑΕΚάκι...
(Εγώ είμαι βάζελος, αλλά συμπαθώ την ΑΕΚ...)

Καλό ταξίδι κ. Φερέρ...

dyosmaraki said...

@gerasimos 74
"Αγαπητή ... maraki, το λέτε & μόνη σας: ουτοπία!

Εγώ θα συμπλήρωνα & (φυσική) ανισορροπία-ανωμαλία!!

Πρέπει να υπάρχει τρόπος να πεθαίνουμε, είναι μέρος της φυσικής εξέλιξης των ειδών!!

Απλώς, ο θάνατος μας δέον να είναι ανώδυνος, ανεπαίσχυντος & ειρηνικός..."
===============================
Αγαπητέ Γεράσιμε, το να επιθυμεί ένας άνθρωπος να βιώσει μία εποχή κατά την οποία δεν θα υπάρχει ούτε μία ασθένεια μη ιάσιμη (λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων) σαφώς και ΔΕΝ το θεωρώ "(φυσική) ανισορροπία-ανωμαλία" αφού όπως λες και εσύ σε αυτήν την περίπτωση ο θάνατος θα ήταν ανώδυνος, ειρηνικός κλπ
Εγώ δεν ισχυρίστηκα πως με τις ιάσιμες ασθένειες δεν θα πεθαίνουν οι άνθρωποι.
Στην φυσική εξέλιξη όμως των ειδών ο θάνατος επέρχεται ανώδυνα από την φυσιολογική φθορά (το γήρας). Δεν θεωρώ τις ασθένειες που αποδεκατίζουν την ανθρωπότητα "φυσική εξέλιξη" αλλά "φυσικές" η "τεχνητές" ανισορροπίες-ανωμαλίες.
Ο χαρακτηρισμός "ουτοπία" αναφέρεται στην κατά την γνώμη μου αδυναμία του ανθρώπου να φτάσει ποτέ σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία θα έχει καταφέρει να εξαλείψει όλες τις ασθένειες.
Και οι λόγοι για τους οποίους έχω αυτή τη γνώμη είναι δύο : Ο ένας είναι πως πάντα θα υπάρχει μια νέα ασθένεια που δεν θα μπορεί να καταπολεμηθεί (λόγω φυσικών μεταλλάξεων), και ο δεύτερος είναι ο οικονομικός/συμφεροντολογικός. Εάν πάρουμε για παράδειγμα την ασθένεια του καρκίνου και υποθέσουμε πως χθες βρέθηκε το φάρμακο που θεραπεύει άμεσα τον καρκίνο,ας σκεφτούμε τι θα συνέβαινε αύριο :
-Πόσοι επιστήμονες/εξειδικευμένοι ερευνητές θα έμεναν χωρίς ειδικότητα?
-Πόσες βιομηχανίες φαρμάκων και συναφών με αυτά ειδών δεν θα είχαν που να πουλήσουν τα φάρμακά τους και τα προϊόντα τους?
- Πόσες πτέρυγες νοσοκομείων (η και ολόκληρα νοσοκομεία εξειδικευμένα) θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης αφού δεν θα είχαν πλέον αντικείμενο ?

gerasimos74 said...

Αγαπητή maraki,

Συμφωνώ μαζί σου & εύχομαι & εγώ "ο θάνατος (να) επέρχεται ανώδυνα από την φυσιολογική φθορά (το γήρας)."

Διαφωνώ όμως με τον 2ο λόγο που αναφέρεις, εξηγώντας γιατί ο άνθρωπος δεν θα φτάσει ποτέ σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία θα έχει καταφέρει να εξαλείψει όλες τις ασθένειες.

Για μένα αντιθέτως, ο "ο οικονομικός/συμφεροντολογικός" λόγος, θα αποτελούσε & τον πιο σημαντικό & ισχυρό λόγο στην προσπάθεια εύρεσης του "φαρμάκου για τον καρκίνο".

Φανταστήτε τα κέρδη της φαρμακευτικής εταιρίας που θα το ανακάλυπτε...

Δυστυχώς, με τις ασθένειες αυτές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αντιθέτως, ο μόνος υπαρκτός λόγος της μη ανακάλυψης τέτοιων φαρμάκων, είναι η πολύπλοκη πολυλαραγοντικότητά τους...

Heliotypon said...

Ποιός μίλησε για αποτοξίνωση από τα Blogs; Αγαπητέ Νίκο φαίνεται ότι αυτή η τοξίνη είναι ακατανίκητη... Είμαι κι εγώ ένας εθισμένος, κι ας μην έχω τον δικό σου όγκο σχολίων.

Και μια αναφορά στο 2020+: 'Αραγε πώς και τι θα είναι η ...Κουτσοκώσταινα τότε;