Sunday, December 16, 2007

Το πολυμηχάνημα

(Kάντε κλικ στην φωτογραφία).

'Ενας κατάλογος με όλες τις δυνατότητες του νέου Nokia N95 8GB θα έπιανε δύο - ίσως και τρεις - δακτυλογραφημένες σελίδες. Εξαίρετη φωτογραφική μηχανή 5 Megapixel (φακός Carl Zeiss)+ flash, βίντεο κάμερα σε ποιότητα DVD, GPS, multimedia player, δέκτης ραδιοφώνου, δικτυακή παιχνιδομηχανή n-Gage, Quickoffice με όλες τις λειτουργίες (Word, Excel, Powerpoint, κλπ.), Wi-fi, Internet Radio, άμεση σύνδεση με YouTube, εξαίρετο Internet browsing. Φυσικά Bluetooth και Infrared - και καπάκι 8 Giga αποθηκευτικός χώρος...

Α, ναι - κάνει και τηλεφωνήματα...

Σε σχέση με το απλό Ν95, έχει διπλασιαστεί η RAM για πιο άνετη πλοήγηση στο Internet, έχει 20% μεγαλύτερη οθόνη, ζυγίζει 8 γρ. παραπάνω (128) και έχει λύσει το πρόβλημα με την διάρκεια της μπαταρίας.

Το αστείο κοστίζει 740 € - χωρίς σύνδεση- αλλά, αν τα διαθέτει κανείς, δεν θα πρότεινα άλλο χριστουγεννιάτικο δώρο.

Είναι slide προς δύο κατευθύνσεις - από την μία βγάζει ένα άνετο πληκτρολόγιο και από την άλλη τα κλασικά κοντρόλ για multimedia (play, pause, stop, fast forward, fast backwards). Εκεί αλλάζει αυτόματα και η οθόνη από portrait σε landscape.




Μερικές φωτογραφικές δοκιμές: Δεξιά βλέπετε μία δύσκολη φωτογραφία σε χαμηλό φωτισμό, χωρίς φλας. Είναι οι πολυτελέστατες τουαλέτες του "Le café d’Athènes" που αντικατέστησε το Zonar's. Κάτω βλέπετε ένα κομμάτι φωτογραφίας σε μεγέθυνση (ολόκληρη την βλέπετε στην οθόνη του κινητού επάνω. Ως γνωστόν οι οθόνες, λόγω γραμμών, βγαίνουν πάντα φλου). Πάντως η ανάλυση αντέχει και μεγέθυνση πολύ μεγαλύτερη.


Μειονέκτημα της φωτογραφικής μηχανής: αργεί να εστιάσει. Παίρνει όπως όλες οι compact την φωτογραφία σε δύο κινήσεις. Πρώτα νετάρει, στην μισή διαδρομή του πλήκτρου, και μετά τραβάει. Για γρήγορα θέματα δεν ενδείκνυται: το παιδάκι ή το γατάκι θα έχουν φύγει από το πλάνο... (Οι αντίστοιχες μηχανές της Sony Ericsson είναι πιο γρήγορες - αλλά μόνον οι SLR προλαβαίνουν τα πάντα).

Αντίθετα το βίντεο είναι καλό και με ανεκτό ήχο (αν σκεφθεί κανείς πως έρχεται από μικρόφωνο τηλεφώνου...).

Άλλο μειονέκτημα: λόγω τεράστιας μνήμης, δεν παίρνει κάρτα δεδομένων. Που σημαίνει πως δεν υπάρχει η ευελιξία του να βγάλεις την κάρτα και να την διαβάσεις σε card reader (π. χ. σε desktop που δεν έχει bluetooth ή σε εκτυπωτή). Ευτυχώς έχω στην τσάντα μου ένα μικρό καλώδιο mini USB - 10 πόντους - και πορεύομαι. Διότι - και αυτό είναι πλεονέκτημα - και τα ακουστικά συνδέονται σε κανονική είσοδο mini jack 3,5 mm και όλo το τηλέφωνο με mini USB.

Και πάμε τώρα στο πιο ενδιαφέρον κομμάτι - το GPS. To N95 8GB περιέχει ήδη όλους τους χάρτες της Ευρώπης (στο απλό Ν95 έπρεπε να τους κατεβάσει κανείς από το www.nokia.com/maps - πράγμα που, αν υπάρχει wi-fi, δεν είναι δύσκολο).

Ο δέκτης GPS λειτουργεί πολύ καλά και σας εντοπίζει μέσα σε 1-3 λεπτά. Φυσικά, όπως όλα τα GPS, καλόν είναι να είναι ακάλυπτος και στο ύπαιθρο.

Η θέση εντοπίζεται επακριβώς - μέχρι και αριθμός σπιτιού. Μετά ορίζεις το πού θες να πας και σου βγάζει γραπτό δρομολόγιο ή, αν προτιμας, διαδρομή στον χάρτη.

Πλήρης σύγχυση επικρατεί για το αν και πόσο κοστίζει το GPS. Ρώτησα σε δύο καταστήματα και σε δύο παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Άλλοι μου είπαν ότι για κάθε επικοινωνία με τους δορυφόρους χρεώνεσαι ένα τηλεφώνημα στο εξωτερικό, άλλοι ότι υπάρχει συνδρομή 70 € τον χρόνο, κλπ.

Στην πραγματικότητα ο εντοπισμός και η απλή πλοήγηση δεν κοστίζουν τίποτα. Ούτε οι χάρτες χρεώνονται. (Καλόν είναι να ανανεώνονται συχνά). Αν τώρα θέλει κανείς φωνητική πλοήγηση, οδηγούς πόλεων και ξενάγηση, πρέπει να τα πληρώσει έξτρα με μία κάποια συνδρομή (εκεί μάλλον παίζουν τα 70 € τον χρόνο).


Και κάτι ενδιαφέρον για όσους έχουν άλλα μοντέλα της Nokia. Οι χάρτες μπαίνουν και σε αυτά (τους έβαλα στο Ε65). Βέβαια ο εντοπισμός θέσης θα γίνει με το χέρι από εσάς (εκτός αν προστεθεί εξωτερικός Bluetooth δέκτης GPS). Αλλά κακό είναι να έχει κανείς λεπτομερείς χάρτες όλης της Ελλάδας (και της Ευρώπης) στο κινητό του; Στο site με τους χάρτες που ανάφερα αναγράφεται ποια κινητά μπορούν να τους πάρουν. Είναι κάπου 3,5 ΜΒ. Αν το τηλέφωνο δεν έχει σύνδεση Wi-fi μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το πρόγραμμα Nokia Map Loader και να τους περάσετε από εκεί.

Ε, με ένα τέτοιο τηλέφωνο θα πρέπει να ευχηθεί κανείς: καλές γιορτές!

57 comments:

harrygrath said...

Τζαμι η φωτο.

Θα χρησιμευε μια αποκαλυπτικη εικονα,φωτογραφημενη απο το 5αρι & το 3,2αρι. Να κανουμε συγκριση.

Ε-ε-ερχεται & το Μ3 - φονιας,το Λεξους IS-F. Ειναι στα χαρτια κανονι & στην οψη...ασχημο.

Να το δωρο του Δημου...στον εαυτο του,πουλωντας το ...Σουμπαρου ( mon dieu,quelle banalite...).

grfilip said...

Εντυπωσιακές οι φωτογραφίες!

Καλές πλοηγήσεις.
:-)

harrygrath said...

Δεν ξερω αν ανεβηκε το σχολιο μου.

Η φωτο ειναι τζαμι.

Θα χρησιμευε η φωτογραφηση μιας καταλληλης εικονας απο τα κινητα Δημου,το 5αρι,το 3.2αρι & όποιο αλλο,να κρινουμε διαφορές...

Ερχονται καλουδια για τις γιορτες...

Το μονο που χρειαζεσαι ειναι λεφτα.

Βεβαια,οι Μπητλς το ελεγαν αλλιως...

All u need is...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Εξαιρετικό φαίνεται, καλοδούλευτο.

Έχει stylus και αναγνώριση γραφής;

Φωνητικές κλήσεις;

Nikos Dimou said...

Antonios Liolios
stylus δεν έχει (προσωπικά δεν τον χωνεύω) ούτε αναγνώριση - δουλεύει με την κλασική μέθοδο των κινητών και το Τ9. (Την έχω συνηθίσει τόσο που γράφω περίπου εξίσου γρήγορα όσο και στον υπολογιστή). Φωνητικές κλήσεις τέλειες διότι κάθε όνομα στις επαφές έχει και την φωνητκή του εικόνα - άρα δεν χρειάζεται να ηχογραφήσει κανείς. Όλα τα ονόματα μπορούν να κληθούν. Έχει βελτιωθεί πολύ το σύστημα σε σχέση με το Ε65.
Επίσης υπάρχουν φωνητικές εντολές.

Nikos Dimou said...

harry
η ποιότητα των φωτογραφιών είναι ελαφρώς καλύτερη από της Sony Ericsson (5MP + 3.2). Μειονέκτημα η ταχύτητα εστίασης.

harrygrath said...

Ας δουμε 2 φωτο του αγαπημενου σας γατου,στα 5 & στα 3,2...

pagis said...

Γνωρίζω αρκετούς χρήστες με Ν95 όλοι κάνουν τα ίδια παράπονα δηλ αργό και μικρή διάρκεια μπαταρίας.

Το καινούριο Ν95 με περισσότερη RAM και μεγαλύτερη μπαταρία (1200mAH) θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερο.

5 vs 3.2 MP δεν κάνουν μεγάλη διαφορά καθώς το αδύνατο σημείο τους είναι οι φακοί. Η ταχύτητα εστίασης μπορεί να "βελτιωθεί" χωρίς το autofocus...

Nikos Dimou said...

pagis
το πρόβλημα της μπαταρίας (ο λόγος που δεν είχα πάρει το Ν95) έχει επιλυθεί - με φουλ GPS, flash, video και πολλά τηλεφωνήματα τρεις μέρες και δεν είναι ούτε στην μέση.

Δεν είναι μόνο τα περισσότερα μιλιαμπέρ - είναι και καλύτερη η διαχείρηση.

Dormammu said...

Χμμμμ....

Μάλλον θα περιμένω την επόμενη αναβάθμιση. Με Ν73 και Ε65 είμαι πλήρης.

m2 said...

Εντυπωσιακή συσκευή (δεν το λες απλά τηλέφωνο) με πλήθος δυνατοτήτων. Ειδικά το ενσωματωμένο gps πρέπει να είναι πολύ ωραίο.
Εδώ και 1,5 χρόνο χρησιμοποιώ το Ε60. Καλή οθόνη, symbian και με wifi, αλλά χωρίς κάμερα και χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες πολυμέσων. Πάντως το post σ' αυτό το γράφω. Με symbian και wifi δεν υπάρχει περιορισμός: μπορείς να έχεις streaming audio/video, voip, πρόσβαση σε vpn, office, ftp, telnet, instant messaging, ακόμα και αποσυμπίεση rar αρχείων και download/upload torrents από το κινητό.
Η πλοήγηση που αναφέρετε κοστίζει 70€ για 3 χρόνια ή 60€ για έναν χρόνο. Υπάρχουν και μηνιαία/εβδομαδιαία πακέτα καθώς και τριήμερο demo. Τη χρησιμοποιώ και γενικά είμαι ευχαριστημένος.

giant13 said...

Eεε.....λοιπόν Γάτε μου,

καλορίζικο και καλες γιορτές.

insight said...

Τα βλέπω και γελάω αυτά τα κινητά. Χρόνια τόρα χρησιμοποιώ PDA-Κινητά με Windows Mobile 6 πρόσφατα, έχοντας πλήρη συμβατότητα με τα αρχεία μου στο pc, συγχρονισμό Outlook χωρίς προβλήματα, GPS χωρίς χρεώσεις, και αν θέλω να στείλω κανένα SMS, το γράφω ταχύτατα στο virtual keyboard, αντί να πατάω 2-3 φορές το ίδιο πλήκτρο για να αλλάξω γράμμα. Βλέπω με χαρά τώρα τελευταία ότι και τα κλασσικά κινητά επαγγελματικής χρήσης προς αυτή την κατεύθυνση οδεύουν.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

insight
έχω χρησιμοποιήσει και δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια πολλά PDA με Windows Mobile και έχω ακόμα στην κατοχή μου ένα S200 της HTC (τέως Qtek). Ποτέ δεν με βόλεψαν.

α) είναι δύσχρηστα ως τηλέφωνα (κι ας μην ξεχνάμε - είναι η βασική τους χρήση).
β) Τα εικονικά πληκτρολόγια είναι πιο αργά απο ένα κανονικό με Τ9.
γ) είναι ογκώδη και βαριά σε σχέση με τα αντίστοιχα τηλέφωνα
δ) οι καλές μάρκες (Nokia, Sony Ericsson) δεν έχουν πρόβλημα με τον συγχρονισμό και την συνεργασία με το PC. Μάλιστα οι τελευταίες σουίτες της Νokia έχουν απίθανες ευκολίες στην μεταφορά περιεχομένου.

Genghis said...


Nikos Dimou said...
Άλλοι μου είπαν ότι για κάθε επικοινωνία με τους δορυφόρους χρεώνεσαι ένα τηλεφώνημα στο εξωτερικό, άλλοι ότι υπάρχει συνδρομή 70 € τον χρόνο, κλπ.


Η χρέωση φαντάζομαι θα είναι γιά κάποια επιπλέον στοιχεία, πχ. (real time traffic information) και όχι απλά για τον υπολογισμό της θέσης; Η επικοινωνία με τους δορυφόρους για τον υποπλογισμό της θέσης του χρήστη ειναι μονόδρομη (μόνο λήψη). Xρεώνει με το χρόνο/μήνα απλώς για λήψη?

Εάν είναι έτσι ίσως συμφέρει χωριστή συσκευή για την πλοήγηση...
Πχ. έχω ένα Tomtom One για πλοήγηση μόνο, $150 αγορά η συσκευή και καμμία περιοδική χρέωση. Ικανοποιημένος από τη χρήση εάν πρόκειται μόνο για οδήγηση. Για πεζοπορείες και διαδρομές εκτός δρόμων είναι καλλίτερα GPS που αποθηκεύουν και τοπογραφικούς χάρτες. Κύριο παράπονο μου από το Tomtom ότι δεν δείχνει υψόμετρο (κρίμα διότι όλα τα GPS chipsets υπολογίζουν υψόμετρο, απλώς δεν το δείχνει, φαίνεται το προορίζουν κυρίως για οδήγηση και το θεώρησαν περιττό). Δεύτερο παράπονο οτι βασίζεται στους χάρτες της Tele-Atlas αντί NAVTEQ και οι δεύτεροι είναι μάλλον καλλίτεροι για πλοήγηση εντός ΗΠΑ. Γι αυτό και πολλές φορές το Tomtom One χαράσει διαφορετική διαδρομή απ ότι το Google η Yahoo οι οποίες βασίζονται σε χάρτες NAVTEQ. Συχνά η διαδρομή Google η Yahoo είναι καλλίτερη τουλάχιστον εντός ΗΠΑ. Εχω ακούσει οτι η Tele-Atlas είναι πιό πλήρης εντός Ευρωπης αλλά δεν μπόρεσα ποτέ να κάνω σύγκριση εντός Ευρώπης.

Τό μόνο που παρατήρησα είναι ότι στην Ευρώπη η Tele-Atlas είχε και τις θέσεις όπου υπάρχουν κάμερες για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και το Tomtom προειδοποιεί όταν τις πλησιάσεις.

Nikos Dimou said...

genghis οι χάρτες της Nokia είναι Tele Atlas, μοιάζουν πλήρεις (θα το τσεκάρω) και χρέωση για την απλή πλοήγηση δεν υπάρχει.

Lefteris said...

Αξιοθαύμαστο, αλλά φοβάμαι ότι:
α) θα το χάσω
β) θα το χαλάσω
γ) δεν θα θυμάμαι ποτέ τις δυνατότητές του για να τις χρησιμοποιήσω...

Nikos Dimou said...

lefteris
το επιχείρημα α) θα σε κάνει να μην αγοράσεις ποτέ κάτι (όλα μπορείς να τα χάσεις...). Το β) σπάνια προκύπτει (θυμάμαι έναν παλιό ηλεκτρονικό που μου έλεγε: οι υπολογιστές δεν χαλάνε - μόνο κολλάνε). Όσο για το γ) και τα μισά να θυμάσαι, φτάνει. Άσε που όταν χρειαστείς κάτι, θα το θυμηθείς.

insight said...

Το HTC 3600 είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα καινούργια συσκευή. Πράγματι τα PDA κινητά είναι περίπου 50 gr πιο βαριά και λίγο πιο δύσχρηστα ως τηλέφωνα, αν και διαθέτουν εξελιγμένες φωνητικές εντολές, το δικό μου το ρωτάω ακόμα και τι ώρα είναι:)
Ως light user τηλεφώνου δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα με τα 5-10 τηλέφωνα που πραγμοτοποιώ ημερησίως. Όσο για τις φωτογραφικές δυνατότητες όλων αυτών των συσκευών θεωρώ ότι χρειάζονται 3-5 χρόνια ακόμα χρόνια εξέλιξης για να προσφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Όταν έχω επενδύσει αρκετά χιλιάρικα για DSLR και συστήματα φακών δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με τον θόρυβο, την καθυστέρηση και τις αλλοιώσεις των φωτοκινητών.

Nikos Dimou said...

insight
To πρόβλημα με τις DSLR (ακόμα και τις κόμπακτ) είναι ότι δεν μπορείς να τις έχεις όλη μέρα μαζί σου... Κι εγώ έχω DSLR αλλά το 80% των φωτογραφιών μου τις βγάζω με το κινητό...

mistiriO/S said...

Που κοιμόμουν και δεν πήρα είδηση ότι το blog συνεχίζει;

Την καλημέρα μου και τα καθυστερημένα χρόνια πολλά αγαπητέ Νίκο!

ΝΟΚΙΑ Ν95 8GB:

Πρώτα απ' όλα ωραία η ραδιοφωνική διαφήμιση του ΠΛΑΙΣΙΟΥ. Την έχετε ακούσει;

740 ευρώπουλα; Ένας μισθός για πολλούς Έλληνες. Νομίζω ότι στα 500 θα έσκιζε και θα χτυπούσε και το iphone αν και αυτό ανήκει στην κατηγορία της "ερωμένης" για να μνημονεύσω παλιότερη δημοσίευση.

Σε σχέση με το destinator στα PDA το δικό του λογισμικό πως στέκεται;
Είμαι αρκετά ευχαριστημένος με τον συνδυασμό dest/pda και η λειτουργία GPS είναι το μεγαλύτερο θέλγητρο για μένα.

Nikos Dimou said...

mistirios
welcome back
και το Ν95 είχε ξεκινήσει από τα 750 και τώρα έπεσε στα 500. Λίγη υπομονή. Οι βιαστικοί πάντα πληρώνουν παραπάνω και εισπράττουν και τις παιδικές ασθένειες.

Μόλις πήρα την συσκευή στα χέρια μου και την συνέδεσα στον υπολογιστή - να και η πρώτη αναβάθμιση firmware! 130MB παρακαλώ.

Για σύγκριση με τα άλλα GPS δεν έχω στοιχεία - είναι το πρώτο μου. Αλλά στο Internet βρήκα θετικές κρίσεις.

Yannis H said...

Θερμές-θερμές ευχαριστίες για το post της NOKIA – ένα υπέροχο κινητό συν την …ούγια :)

Αν μπορώ, θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις. Δεν έχω άποψη για το Quickoffice, αλλά χωρίς κανονικό πληκτρολόγιο μπορεί να γίνει σοβαρή επεξεργασία αρχείων word και excel; Με βάση αυτή τη λογική, ήμουν πρόσφατα στο ‘τσακ’ να πάρω το NOKIA 9300i, αλλά όταν το έπιασα στα χέρια μου, μου φάνηκε ότι μπορεί να μην βολεύει ούτε σαν κινητό (πολύ μεγάλο) ούτε σαν μικρο-υπολογιστής (πολύ μικρό, ενώ άκουσα ότι έχει και πρόβλημα RAM). Πιθανόν το NOKIA E 90
να είναι καλύτερη λύση, αλλά είναι και 300 ευρώ ακριβότερο.

Nikos Dimou said...

yannis h

μικροεπεξεργασία ναι - αλλά αν θέλετε να κάνετε δουλειά, τότε PDA Windows Mobile. To mini Quickoffice (το πλήρες είναι έξτρα) είναι περισσότερο για να αποθηκεύει αρχεία που να διαβάζονται στο τηλέφωνο.

Δημήτρης ηλεκτρολόγος said...

Ένα … τηλέφωνο αποκαλείται πολυμηχάνημα και αυτό δεν με παραξενεύει καθόλου.
Δεν παραξενεύει κανέναν. Μόλις πριν λίγους μήνες θα φαινόταν περίεργο, εξωτικό ενώ τώρα είναι πραγματικότητα.

Καλές γιορτές σε όλους.

Ζηλεύω.

petros said...

Φίλος μου που έχει το παλιό Ν95 ισχυρίζεται ότι οι χάρτες είναι μεν δωρεάν, η πλοήγηση όμως γινεται μέσω του GPRS και φυσικά χρεώνεται αναλόγως.

Anonymous said...

Καλημέρα.
Είδα ότι στην οθόνη η wivd αναγράφεται με την παλιά της ονομασία.
Είμαι συνδρομητής της wind και στην οθόνη του Ν80 που έχω, παραμένει το ΤΙΜ ενώ όταν βάζω την κάρτα στο 6220 αλλαζει αυτόματα η ονομασία.(Λεπτομέρειες...)
Το μενού δεν βγάζει Ελληνικούς χαρακτήρες στους χάρτες;
Οι φωτογραφίες πάντως είναι πολύ καλές,αν και νομίζω ότι δεν διαφέρουν στην ανάλυση με αυτές του Ν80.
Αυτό που μου άρεσε είναι το βιντεο που όπως λέτε είναι σε ποιότητα DVD και το σκέπτομαι...
Το κόστος της συσκευής όμως λίγο αλμυρό και πλησιάζει το ποσό που μου πήραν το βράδυ του Σαββάτου από το σακάκι που είχα ¨κρεμάσει¨ στην καρέκλα της ταβέρνας που είχα πάει...
(Για όποιον είναι περίεργος αλλά...και φιλομαθής ας έρθει για λεπτομέρειες στο μλογκ μου).

wolf said...

απλα να σημειωσω οτι σε λιγο θα ενσωματωθει και λειτουργια πορτοφολιου(on line με τραπεζες)

καποιοι υπαλληλοι της nokia το λειτουργουν ηδη πιλοτικα και παει καλα.απλα θελει γενικοτερες υποδομες σε μαγαζια κλπ.παντως θα γινει.

επισης θα γινει ταυτοτητα.θα εχει μεσα ολα τα στοιχεια της ταυτοτητας μας.

αυτο δεν το πολυλενε ακομα για αλλους λογους.

παντως οταν ωριμασει η υποθεση κιαυτο θα γινει.

Nikos Dimou said...

petros
πες του φίλου σου στους Χάρτες /επιλογές να απενεργοποιήσει το δίκτυο GPRS και να αφήσει μόνο το εσωτερικό (integrated) GPS. Το ίδιο και στα εργαλεία / συνδέσεις.

(Χρειάστηκε να φτάσω μέχρι Alfa-Copy για να το ξεκαθαρίσω. Δυστυχώς το τηλέφωνο Nokia Club Careline αφού σε καλωσορίσει παίζει μόνο μουσική...).

Nikos Dimou said...

synas αν θέλεις μικρή βιντεοκάμερα (αλλά με δεκαπλό οπτικό ζουμ και ποιότητα DVD - MPEG2) υπάρχει η Panasonic SDR-S10. Είναι μικρή σαν κανονικό κινητό (11Χ6Χ3) ζυγίζει 182 γραμμάρια - κόστος γύρω στα 350 €. Μόνο που είναι δυσεύρετη.

harrygrath said...

Εφτακό μετρητα,σε 36+ δοσεις το κοστος εξανεμιζεται...

Ενα τετοιο προιον αντεχει 3 χρονια χωρις μεγαλη απαξιωση.

Οι αγορες δεν θελουν λεφτα,θελουν πιστωση...

Anonymous said...

Κάμερα έχω κύριε Δήμου,είμαι όμως οπαδός του ¨όλα σε ένα¨ και(με βάση τις περιγραφές σας)είδα το Ν95 σαν κάτι που μου ταιριάζει.
Δεν μου είπατε όμως για το αν οι χάρτες έχουν(και) Ελληνικούς χαρακτήρες.
ΥΓ:είμαι Ο syneas (όχι synas) και ένας από πλέον ένθερμους θαυμαστές του έργου σας.
(Αν μοιάζει με γλείψιμο,δεν είναι!!!)

gerasimos74 said...

Πόσο σας απολαμβάνω κ.Δήμου...

Nikos Dimou said...

syneas sorry! έχουμε και synas στο blog. Όχι, δεν βλέπω οι χάρτες να αλλάζουν γλώσσα.

gerasimos74
new things keep me young...

gerasimos74 said...

... πρόσφατα πήρα το HTC Touch από την COSMOTE (μαζί με την επιδότηση, 425,6 ευρώ).

Χρειάζομαι λόγω δουλειάς πρόσβαση σε αρχεία Word & Excel, με δυνατότητα παρέμβασης επί των αρχείων & όχι μόνο προβολής.

Παρ'όλα αυτα, με ζώνουν τα φίδια με κάτι τέτοιες συσκευές...

gerasimos74 said...

Αντιγράφω από την κριτική του my phone.gr:

"Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Το γεγονός αυτό έρχεται να αποδείξει το Nokia N95 8GB, που διαδέχεται το Nokia N95 στη θέση του καλύτερου κινητού, που έχει ποτέ κατασκευάσει η φινλανδική εταιρεία. Στην ψηφιακή κάμερα των 5 megapixel, το GPS, το Wi-Fi και όλα τα υπόλοιπα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του παλαιότερου μοντέλου, έρχονται να προστεθούν ο τεράστιος αποθηκευτικός χώρος, η βελτιωμένη αυτονομία, η ακόμη μεγαλύτερη οθόνη, καθώς και πολλές ακόμη λειτουργίες, που συνθέτουν μια πρόταση, που εντυπωσιάζει με την πληρότητά της και ίσως αγγίζει την τελειότητα..."

Και τελειώνοντας:

"Οι αλλαγές ανάμεσα στην «αυθεντική» και την «8GΒ» έκδοση της συσκευής είναι αρκετές και σίγουρα δεν περιορίζονται στην αύξηση του ενσωματωμένου αποθηκευτικού χώρου. Βελτιώσεις έχουν γίνει μεταξύ άλλων στους τομείς της αυτονομίας, της ταχύτητας απόκρισης του λειτουργικού, τη διαθέσιμη μνήμη RAM, αλλά και στο μέγεθος της οθόνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νεότερο μοντέλο είναι καλύτερο από το προηγούμενο, γεγονός που του επιτρέπει να κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις (αν όχι την πρώτη στην λίστα με τα κορυφαία smartphones της αγοράς. Ωστόσο, οι ιδιαίτερα απαιτητικοί χρήστες ίσως να διαμαρτυρηθούν που η φινλανδική εταιρεία επέλεξε να μην αυξήσει, για μια ακόμη φορά, την ανάλυση της οθόνης, ενώ παράλληλα αποφάσισε να αφαιρέσει από το νεότερο N95 την υποδοχή τοποθέτησης καρτών μνήμης. Σε κάθε περίπτωση, αξίζουν συγχαρητήρια στη Nokia για το νέο της multimedia υπολογιστή, που μετά τις αλλαγές που υπέστη θα συνεχίζει να αποτελεί για αρκετό ακόμη καιρό αντικείμενο πόθου για κάθε power user."

Όπως φαίνεται κ.Δήμου, για μια ακόμη φορά, πέσατε διάνα!!

Τί μάτι είναι αυτό...

Kαπα said...

Τα περισσότερα τεχνοκείμενα του αγαπημένου μας ΝικόΔημου, προσωπικά, τα διαβάζω με ανοιχτό το στόμα -πολλά μαθαίνω αν και ελάχιστα... καταλαβαίνω! Μου προκαλούν ζήλια ανακατεμένη με θαυμασμό που έχει ρίζες παλιές: από τότε που διαβάζοντας μαθηματικά και ένιωθα δέος και αιδώ, δέος προς εκείνους που μου τα εξηγούσαν και αιδώ για μένα που τα έπαιρνα βασανιστικά αργά...

Πώς διάολο τα καταφέρνει τόσα χρόνια ο ΝικόΔημος και επικοινωνεί με την προηγμένη μικρο-τεχνολογία κατά τον ίδιο άνετο τρόπο που μιλάει για τον Ροϊδη ή τον Αριστοτέλη; Είναι απορίας άξιον. Οχι όμως και τόσο, αν σκεφτούμε ότι ο ΝικόΔημος, όντας παιδί (παθιασμένο με τον Ιουλιο Βερν) έφτιαξε ραδιόφωνο με γαληνίτη: ["Στα 13 μου έφτιαξα το πρώτο μου τεχνολογικό επίτευγμα, για το οποίο είμαι ακόμα και τώρα υπερήφανος: Ένα ραδιόφωνο με γαληνίτη. Με ένα χαρτόνι, ένα πηνίο, ..."]

Ασφαλώς υπάρχει πολύς κόσμος που τα καταφέρνει στα τεχνολογικά και μόνον σε αυτά. Πόσοι όμως είναι εκείνοι, που όντας διανοούμενοι ή και λογοτέχνες, χειρίζονται και αντιλαμβάνονται τη σύγχρονη τεχνολογία; Απ΄ο,τι γνωρίζω και διαβάζω, οι πιότεροι την σνομπάρουν.

Κι όμως, τη μεγαλύτερη επιστημονική επανάσταση την προκάλεσε ένα "παιδί" των θετικών επιστημών, ο Κάρλ Πόπερ. Οπως ο ίδιος ομολογεί, στόχος του (γράφοντας την "Ανοιχτή κοινωνία (…)" – που άλλο τίτλο είχε αρχικά- ήταν να ξεκαθαρίσει ορισμένα ζητήματα των φυσικών επιστημών. Μήπως και οι μεγάλοι σοφοί της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού δεν ήταν δοσμένοι εδώ κι εκεί;

Το λοιπόν, επιτρέψτε μου να παραφράσω τον Πλάτωνα:

«Ω ΝικόΔημε, ΝικόΔημε, [οι αληθώς σοφοί] αεί παίδες έστε, γέρων δε [σοφός] ουκ έστιν. Νέοι εστέ τας ψυχάς πάντες. Ουδεμίαν γαρ εν αυταίς έχετε δι' αρχαίαν ακοήν παλαιάν δόξαν ουδέ μάθημα χρόνω πολιόν ουδέν»

Με σεβασμό και εκτίμηση

[ΝικόΔημε, έστειλα πριν το πιο πάνω σχόλιο. Αν ή έχει έλθει, παρακαλώ διαγράψτε ενα από τα δυο. Σας ευχαριστώ.]

Nikos Dimou said...

Kαλά λόγια ακούω και για μένα (ευχαριστώ ) και για την συσκευή αλλά την ματιάσαμε (ελπίζω να μην επεκταθεί και σε μένα). Το Ν95 έβγαλε περίεργο πρόβλημα. Συνδέεται και δείχνει να συγχρονίζεται κανονικά τόσο με τον desktop, όσο και με το φορητό - αλλά δεν ανταλλάσσει δεδομένα! Τα νέα τηλέφωνα, ραντεβού κλπ δεν αντιγράφονται - όλα μένουν όπως ήταν. Έκανα όσα μαγικά ήξερα, έψαξα και όλα τα ντοκουμέντα - τίποτα. Από το απόγευμα μου έχει σπάσει τα νεύρα.

Somebody961 said...

Βλέπω ένα μπλέξιμο με όλα αυτά τα θαυμαστά κινητά που πλέον, θα πρέπει να βγάλουμε από την πλήρη ονομασία τους το 'τηλέφωνα'.
Αλίμονο, είναι το τελευταίο τους πια χαρακτηριστικό.
Τι θα άλλαζε αν τα λέγαμε κινητά web browsers ή κινητές κάμερες ή gps;
Εδώ, και σαν απόδειξη των παραπάνω, το iphone είναι μια πολυσυσκευή που θέλει να ονομάζεται κινητό τηλέφωνο τη στιγμή που οι επιδόσεις του σαν τέτοιο είναι πενιχρές και υπολείπεται σε δυνατότητες ως τέτοιο.
Μου μοιάζει πως οι εταιρίες κινητών ψάχνουν για την 'αρπαχτή' συσκευή, και όποιο τελικά όνομα ή δυνατότητα τελικά τους 'κάτσει'.
Κινητό θέλει ο κόσμος. Ετσι τον έχουμε μάθει, έτσι το λανσάρουμε.
Κρίσεις ταυτότητας ή επανάσταση σε μια και μόνη συσκευή?..

Somebody961 said...

Πάντως πιο πολύ χάρηκα που ανακάλυψα ένα νέο κείμενο του Ν.Δ. στο site του ('οι κομμένες λέξεις' στην ενότητα κείμενα) παρά για το νέο nokia.
Το nokia είναι παροδικό. Θα βγουν και άλλα καλύτερα.
Αυτό το κείμενο όμως (θύμισε μου Νίκο που αλλού το έχω διαβάσει ως δικό σου φυσικά, ίσως στο site σου) είναι διαχρονικό..

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

somebody "Όι κομμένες λέξεις" δεν είναι νέο κείμενο (υπάρχει και στο βιβλίο "Ανθολογία: 50 χρόνια" υπήρχε και στο site με άλλο όνομα: "Μύθος").

Είναι από τα κείμενά μου που αγαπώ ιδιαίτερα, αλλά περνούσε πάντα απαρατήρητο. Γι αυτό του άλλαξα το όνομα και την θέση στο site μήπως και έχει καλύτερη τύχη.

gnik said...

"Όι κομμένες λέξεις"
--------------
Πάρα πολύ ωραίο κείμενο κ. Δήμου
Καλά κάνατε & του αλλάξατε θέση.
--------------
Σίγουρα εσείς το έχετε ψάξει.
Μήπως μπορείτε να μου συστήσετε μερικά καλά φωτογραφικά site's
Γνωρίζω μόνο το photo.net

Spyros_VJ said...

Εάν μου επιτρέπετε μια μικρή διόρθωση. Το video που γράφει το Ν95 (όπως και η version των 8Gb) δεν μπορεί να θεωρηθεί "DVD quality" (παρ' όλο που πλασσάρεται διαφημιστικά ως τέτοιο) εφόσον έχει max. ανάλυση 640x480 και ρυθμό εγγραφής 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Η ανάλυση ποιότητας DVD είναι 720x576. Παρ΄' όλα αυτά δεν παύει να είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα χαρακτηριστικά αυτού του -σχεδόν τέλειου- μοντέλου.

Nikos Dimou said...

spyros vj

Πράγματι βγάζει σε ανάλυση VGA αλλά σε 30fps (MPEG 4) και αυτό μάλλον εννοεί η διαφήμιση...

Nikos Dimou said...

gnik
Φωτογραφικά sites - εννοείτε ερασιτεχνών που ανεβάζουν φωτό -όπως το flickr ή επαγγελματιών και καλλιτεχνών; (εκεί έχει ο καθένας το δικό του). Πάντως για μία συλλογή με τα porfolios των κορυφαίων φωτογράφων του κόσμου πηγαίνετε στο Magnum

butterfly said...

@gnik: www.dpgr.gr

Somebody961 said...

Φωτογραφικά sites.
Να προσθέσω και εγώ το αρκετά καλό ελληνικό www.dpgr.gr, το www.dpreview.com για αναλυτικότατες δοκιμές φωτ. μηχανών και το www.photozone.de για φακούς και άλλα.
Για το τι δε γίνεται απο photoshop για τη μετά επεξεργασία ...χαμός.
www.photoshop911.com για αρχή.

Το magnum είναι όντως ...magnum!! :)

gnik said...

@Ν.Δ.
Πάντως για μία συλλογή με τα porfolios των κορυφαίων φωτογράφων του κόσμου πηγαίνετε στο Magnum
--------------------------------
Κάτι τέτοιο έψαχνα.
Ευχαριστώ
Θα κοιτάξω & τα υπόλοιπα.
Σας ευχαριστώ όλους.

Anonymous said...

Καλησπέρα!

Εννοείται ότι απ' όλες αυτές τις τεχνολογικές λεπτομέρειες για τα κινητά, λίγα καταλαβαίνω... Απόδειξη ότι έχω το Nokia 8600 Luna, που είναι όλο "μούρη" και "εφέ" αλλά σε λειτουργικότητα (απ' ό,τι μου λένε και απ' ό,τι διαβάζω) μάλλον υστερεί! Παρ' όλα αυτά είναι απολαυστικές οι αναλύσεις σας κύριε Δήμου, καθώς και των επισκεπτών σας.

Για άλλο λόγο μπήκα να σχολιάσω: "Κομμένες λέξεις"... δεν έχω λόγια, ούτε κομμένα, ούτε ολόκληρα. Σας ευχαριστούμε.

Nikos Dimou said...

Το πρόβλημα με τον συγχρονισμό του Ν95 παραμένει. Είναι erratic - ακανόνιστο. Πότε συγχρονίζει ορισμένα πράγματα, πότε τίποτα.Η Νοkia συνιστά απεγκατάσταση και επανεγκατάσταση των πάντων. Όταν βρω χρόνο θα το κάνω.

Yannis H said...

Μετά από μελέτη (όλη μέρα διάβαζα ιστοσελίδες με reviews) κατέληξα στο ότι στη νέα γενιά "έξυπνων κινητών", η οθόνη αφής είναι το νέο must. Ήδη από το manual ή τα βίντεο επίδειξης του NOKIA E90, η απουσία αυτού του χαρακτηριστικού είναι τόσο αισθητή, που λέω να περιμένω. (Αλλά πόσο;)

Και φυσικά, η APLLE έκανε την καινοτομία και στον τομέα αυτό (όσον αφορά τα κινητά).

Από την άλλη, βλέπω τα Windows mobile να γίνονται κινητά και τα κινητά να γίνονται Windows mobile. Σε ουκ ολίγο καιρό, θα λέμε πως έχουμε κινητό Toshiba.

Nikos Dimou said...

yannis h
Υπάρχει κινητό Toshiba Portege!

Με τις οθόνες αφής δεν τα πήγα καλά ως τώρα - τις είχα σε PDA + κινητά - αλλά μέχρι στιγμής προτιμώ τα πλήκτρα.

Yannis H said...

ΝΔ, ναι, είδα κινητά Toshiba στο νετ. Αλλά στην Ελλάδα είναι ακόμα άγνωστο, ενώ οι παρουσιάσεις/reviews, έλεγαν για ένα μηχάνημα που πρωτίστως είναι windows mobile και παρεμπιπτόντως και τηλέφωνο. Και φαίνονται τεράστια για κινητά – κάποια είναι μεγαλύτερα κι από τον παλιό NOKIA communicator!

Στις οθόνες αφής το μεγαλύτερο πρόβλήμα φαίνεται να είναι η ποιότητα της εικόνας, χάνουν πολύ σε ευκρίνεια.

(Ακόμα μαδάω τη μαργαρίτα: να πάρω το E90 ή να μη το πάρω;)

Nikos Dimou said...

yannis h
στον κατάλογο της wind βρήκα 4 κινητά Toshiba από 99 ως 499 € χωρίς σύνδεση. Μεταξύ τους και το Portege, slide με 2ΜΡ camera 397 €. Το έχω δει - είναι όμορφο.

Yannis H said...

Θα κοιτούσα λοιπόν τα Windows moobile της Toshiba και μια και δεν είχα δει απλό κινητό αυτής της μάρκας, υπέθεσα ότι υπάρχουν μόνο αυτά.

Σόρι!

Kαπα said...

η φοβία για τα πολυμηχανήματα κοστίζει
---------------------------------

Οταν την περασμένη άνοιξη πήρα ένα καινούργιο pc, διαπίστωσα ότι ο λέιζερ πριντερ που είχα, δεν ήταν συμβατός με τη νέα τεχνολογία. Τον χάρισα και αγόρασα έναν άλλο, (hp) σχεδον 500 ευρώ που έχει τη δυνατότητα να τυπώνει κι από τις δυο μεριές. Με βόλεψε πολύ. Έτσι νόμιζα.

Προ ενός μηνός διαπίστωσα ότι το δεκαπεντάχρονο και βάλε φωτοαντιγραφικό έχει φάει τα ψωμιά του και αν ζούσε ήταν από τα πολλά χρυσοπληρωμένα σέρβις και ανταλλακτικά. Ειχα βαρεθεί τις βλάβες και τα κακής ποιότητας αντίγραφα και είπα να ανανεωθώ.

Αγόρασα, λοιπον, ένα νέο μηχάνημα (1400 ευρώ) που συνδέεται και με τον υπολογιστή. Αφου πέρασα δυο βδομάδες μέχρι να εξοικειωθώ, διαπίστωσα ότι το φωτοαντιγραφικό πολυμηχνάμημα αχρήστευσε τον ακριβοπληρωμένο εκτυπωτή που τώρα σέκεται παραδίπλα, τυλιγμένο κομοδινάκι με ένα όμορφο ύφασμα...

Εχω πετάξει αρκετά χρήματα (που δεν μου περισσεύουν) σε ηλίθιες αγορές. Αυτή όμως με έχει νευριάσει πάρα πολύ.

Τελικά, η αγνοια και η φοβία για πολυμηχανήματα κοστίζουν διπλά και τρίδιπλα.

Με εκτίμηση

Κάπα

Nikos Dimou said...

Σίγουρα τα πολυμηχανήματα συμφέρουν. Το ίδιο και το Ν95.
Όπως έγραψα και στο ποστ της σύγκρισης όσοι βρίσκουν το Ν95 πανάκριβο ας σκεφθούν ότι αν αγόραζαν χωριστά ένα GPS, ένα καλό φωτοκινητό με 5ΜΡ και μία μεγάλη κάρτα μνήμης θα πλήρωναν περισσότερα.