Wednesday, December 5, 2007

Τι θα γίνει κύριε Σουφλιά;



Τον Οκτώβριο του 2007 για πρώτη φορά πουλήθηκαν στην Γερμανία περισσότερα πετρελαιοκίνητα ΙΧ από βενζινοκίνητα. Ας σημειωθεί ότι τα πετρελαιοκίνητα είναι πιο ακριβά στο κόστος αγοράς (αλλά έχουν χαμηλότερη δαπάνη λειτουργίας και συντήρησης). Η τάση προς το πετρέλαιο κυριαρχεί πλέον σε όλη την Ευρώπη. Και είναι φυσικό διότι:

• Οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες είναι κατά 30 έως 40% πιο οικονομικοί από ένα ανάλογο βενζινοκινητήρα. Σε συγκριτικά τεστ έχουν αποδειχτεί εξίσου ή και περισσότερο οικονομικοί από τα πολυδιαφημισμένα υβριδικά αυτοκίνητα (αλλά με πολύ μικρότερο κόστος κατασκευής – και άρα αγοράς).

• Χάρη στις τεχνικές έγχυσης common rail και τα διπλά τούρμπο, αποδίδουν υψηλές ιπποδυνάμεις, συγκρίσιμες με τους βενζινοκινητήρες. Ήδη από παλιά είχαν πολύ μεγαλύτερη ροπή. Είναι πια εντελώς αθόρυβοι τόσο που ο οδηγός δεν καταλαβαίνει την διαφορά. Με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχουν μεγάλες πολυτελείς λιμουζίνες (BMW σειρά 7, Mercedes S) με ντήζελ.

• Οι πετρελαιοκινητήρες είναι πιο αξιόπιστοι από τους βενζινοκινητήρες (ρωτήστε τους ταξιτζήδες). Έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος συντήρησης.

• Τέλος (το πιο σημαντικό) έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές CO και, εφόσον είναι εξοπλισμένοι με φίλτρο σωματιδίων, καλύπτουν τις αυστηρότερες οικολογικές προδιαγραφές της Ε. Ε.

Κι ενώ όλη η Ευρώπη (αλλά και οι ΗΠΑ) στρέφονται προς το πετρέλαιο, εδώ εξακολουθεί να ισχύει η αρχαία απαγόρευση κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων ΙΧ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Θιασώτης της απαγόρευσης ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Το υπουργείο Μεταφορών στην προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει ευνοϊκή εισήγηση αλλά ο κ. Σουφλιάς την απέρριψε.

Γιατί; Ποιος μπορεί να μπει στο νου του Θετταλού Σαρακατσάνου;

Υπάρχει περίπτωση να μην θέλει κάποιος εχέφρων άνθρωπος μείωση κατανάλωσης καυσίμων και μείωση ρύπων;

Εν τω μεταξύ οργιάζει η λαθρο-πώληση και κίνηση, ιδιαίτερα στους μεγάλους κυβισμούς (4Χ4, κλπ) οι οποίοι ωφελούνται ιδιαίτερα από την οικονομία του ντήζελ.

Αυτοκίνητα Αθηναίων εμφανίζονται με έδρα την επαρχία και όλως τυχαίως κυκλοφορούν και στην Αθήνα. Σιωπηρά η λαθροχειρία γίνεται ανεκτή – αλλά γιατί δεν νομιμοποιείται;

Ομολογώ ότι μου είναι αδύνατο να καταλάβω γιατί συντηρείται αυτή η απαγόρευση. Αν είναι για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, όπως λέγεται, – τότε γιατί δεν εκσυγχρονίζονται (ή απαγορεύονται) τα ταξί. Κυκλοφορούν στις πόλεις περισσότερο από τα ΙΧ, έχουν παλιούς κακοσυντηρημένους πετρελαιοκινητήρες και κανένα δεν διαθέτει φίλτρο σωματιδίων – με αποτέλεσμα να μας έχουν φλομώσει στην καπνιά. Μία ματιά στις μετρήσεις των ρύπων θα ήταν αρκετή.

Αλλά ποιος πολιτικός τα έβαλε ποτέ με τους ταξιτζήδες; Ενώ οι ΙΧήδες, πρόβατα επί σφαγήν...

160 comments:

gnik said...

Καλησπέρα
Εδώ θα δούμε & εάν υπάρχουν & taxidrivers blogger's

harrygrath said...

Ωραιο θεμα...

Παρεμφερες με την οικολογια,καθ' οτι οι ντηζελ ειναι συνολικα καθαροτεροι.

Φαουλ με τον ορο..." Θετταλος ". Η χωρα πρεπει να ονομαζεται Πεδινη,οπως Great Plains. Ειναι Πεδινός...

Οι Σαρακατσανοι ειναι νομαδες βλαχοι,απο το αρχαιο εθνος των λατινοφωνων Βαλκάνιων. Ξεχωριστο εθνος,οπως οι Σ/Μακεδονες & οι Πομακοι.Ουδεμια σχεση με ( αρχαιους ) Ελληνες,οπως προπαγανδιζουν οι προδοτες της βλαχουριας...

Ο δε Σουφλιας ανηκει στον περασμενο αιωνα. Δεν μπορει,δεν μπορει,να εκσυγχρονισει τη σκεψη του.

Οι μηχανικοι γνωριζουν οτι ο ντηζελ ειναι ο καθως πρεπει κινητηρας,η καλυτερη ΜΕΚ,υποδεεστερος μονο του ηλεκτροκινητηρα.

Μεγαλο προβλημα,γενικα,η ακριβη τιμη τους. Ειναι μαλλον νταβατζηλικι,καθ' οτι οι εταιριες εχουν δυνατοτητα να σου τα παρουν μονο 1 φορά,κατα την αγορα & σε κοπανανε.

Nikos Dimou said...

harry
αν κάνεις πολλά χιλιόμετρα έχεις αποσβέσει σύντομα την διαφορά τιμής.

harrygrath said...

Γενικα,οι κινητηρες στη πιατσα ειναι ακριβα προιοντα,σε μια εποχη οπου ολα φτηναινουν...

Οντως οι ταξιτζηδες ειναι η μαστιγα της ασφαλτου,ενα παρασιτικο επαγγελμα που συντηρειται απο την αδικη απαγορευση στους ΙΧηδες να μισθωνουν τα ΙΧ τους...

Οπως ο καθε ιδιοκτητης σπιτιου εχει δικαιωμα στην ενοικιαση του,ετσι & ο καθε ΙΧης πρεπει να 'χει δικαιωμα να λειτουργει το ΙΧ του σαν ταξι.

Γουστο μας,ΙΧ μας...

Σε ολο το κοσμο,υπαρχει αυτη η μαστιγα των ταριφων. Χρειαζεται νεοφιλελευθερισμος,ωστε ν' ανοιξει αυτο το "κλειστο επαγγελμα " .

tassos georgakopoulos said...

Υπάρχει περιπτωση να απελευθερωθει η αγορα των πετρελαιοκινητων μετά την εξίσωση των τύπων πετρελαίου και αυτός και μόνο να ειναι ο λόγος?

Nikos Dimou said...

Δεν γνωρίζω τα φοροτεχνικά θέματα - αλλά νομίζω ότι ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης είναι αρκετά υψηλός. Η φθηνότερη τιμή του οφείλεται σε χαμηλότερο κόστος επεξεργασίας.

Αλλά ακόμα κι αν αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης - πάλι συμφέρει η πετρελαιοκίνηση.

Yannis H said...

Δεν είμαι του αθλήματος, αλλά όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, πνίγεσαι και στομώνεις από την κάπνα όταν περνάει από δίπλα σου λεωφορείο του ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης). Δεν ξέρω τι καίνε. Σημειώνω ότι ο ΟΑΣΘ είναι και επιδοτούμενος από την κυβέρνηση, αλλά και μονοπώλιο (πως γίνονται και τα δυο ταυτόχρονα, θα σας γελάσω.)

Τέλος πάντων, αναρωτιέμαι για το πλέον αυτονόητο: γιατί δεν βάζουν την εξάτμιση, τουλάχιστον, στο πάνω μέρος του λεωφορείου; Είναι ανάγκη να τρως στα μούτρα έναν κατάμαυρο κουρνιαχτό, ενώ κάθεσαι με ανοιχτό παράθυρο σε ΙΧ;

(Μιλούσαμε για οικολογία στο προηγούμενο post;)

Somebody961 said...

Η μεγάλη διαφορά τιμής προκύπτει κυρίως από τον άθλιο ακόμα τρόπο φορολόγησης με βάση τα κυβικά.
Και οι πετρελαιοκινητήρες κατά κανόνα έχουν περισσότερα (200-400) για την ίδια ισχύ.
Και ενώ στα λίγα κυβικά ο φόρος είναι επιτέλους ανεκτός, πάνω από 1800 θεωρείται τεκμήριο πλούτου!
Φορολογούνται δυσανάλογα δλδ σε σχέση με τα επιπλέον κυβικά (1800-2000).
Και το ίδιο ισχύει και για την ασφάλιση (όχι 100% σίγουρος) και για τα τέλη κυκλοφορίας..
Αλλο ένα κόστος δλδ προς απόσβεση, πέρα από το αυξημένο κόστος κτήσης.

harrygrath said...

Στη Ψ/κωσταινα,οσο υπαρχουν πολλοι τυποι ντηζελ καυσιμου,θα υπαρχει νοθεια. Ειναι θεμα ποιοτητας λαου.Δεν μπορει να λειτουργησει μηχανισμος ελεγχου.

Ο λυκος θα ελεγχει λυκο...

Η (ανεφικτη) λυση ειναι 1 τυπος,1 τιμη,...

tassos georgakopoulos said...

Αλλά ακόμα κι αν αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης - πάλι συμφέρει η πετρελαιοκίνηση..........

Συμφωνώ.
Εννοω μηπως δεν γινεται ακομα για λογους φοροδιαφυγής (από την μερια του κράτους). Αλλο 100000 πετρελειοκινητα να βαζουν οικιακο πετρελαιο στη ζουλα αντι για κινησης(όπως συνηθιζουν οι Ελληνες) και αλλο 1-2000000.

Nikos Dimou said...

Κάπως πρέπει να το έχουν λύσει το πρόβλημα στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα πειθαρχίας (στην Ιταλία;). Αλλά και εδώ τι γίνεται εκτός Αθηνών;

mtryfo said...

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο να σου τύχει λεωφορείο του ΟΑΣΘ μπροστά σου στη Θεσ/νίκη.
Είναι το ίδιο να σου τύχει ταξί που "ξερνάει" μαύρο καπνό απ την εξάτμιση και δυστυχώς είναι πολλά δεν 5-6 μόνο. Αυτούς ποιος τους ελέγχει?
Κι αν δεν κάνω λάθος τα περισσότερα ταξί "καίνε" πετρέλαιο.Προφανώς κάτι δεν πάει καλά με την συντήρησή τους...

Οσο για το τι κάνουν οι Θεσ/κείς όταν θέλουν να αγοράσουν ντηζελοκίνητο 4Χ4? Απλούστατα κάνουν μια βόλτα στη Χαλκιδική, που είναι μισή ωρίτσα ή στο Κιλκίς (κι αυτή μικρή απόσταση) και το αποκτούν...είμαστε "έξυπνος λαός" εμείς δεν πτοούμεθα από απαγορεύσεις...

tassos georgakopoulos said...

πέρα απο αυτο που λεει ο harry (που ειναι σωστό- 1 τύπος καυσίμου - 1 τιμή)το πρόβλημα ανάγεται και στον ψυχισμό του νεοελληνα. Εδω στην επαρχια παρόλο που εχουν την δυνατοτητα δεν αγοράζουν πετρελαιοκινητα. Προτιμούν τα ακριβότερα (για τις οικονομικες τους δυνατοτητες αγοράς και συντηρησης βενζινοκινητα) και υποθετω οτι γίνεται για λογους πρεστιζ. Ελάχιστοι εχουν αγοράσει πετρελαιοκινητα (κυριως παλια ταξι) ενω λίγα ειναι τα καινουργια. Και οπως μου λεει ο βενζινας μου τον παρακαλανε πολλοι να τους βαλει από το "αλλο" πετρελαιο. Αντίθετα τα "περισσοτερα" αυτοκινητα που ερχονται για τουρισμο και κατεβαινουν στο λιμανι της Πατρας (χοντρικά πανω απο 50%)ειναι ντηζελοκινητα καθως φαινεται απο ρυθμικο τους καρκαρισμα οταν τα ακους ολα μαζι καθως βγαινουν από τα καραβια.
Το μονιμο ομως ερωτημα μου ειναι γιατι και εδω τα ταξι και τα λεωφορεια βγαζουν τα γνωστα ντουμανια.

gnik said...

Περίεργο είναι αλλά εκτός Αθηνών –Θεσσαλονίκης που επιτρέπονται τα πετρελαιοκίνητα δεν παύουν να είναι η συντριπτική μειοψηφία.
Μήπως δεν προβάλλονται σωστά από τις εταιρείες εισαγωγής αυτοκινήτων?
Από την άλλη πάλι εγώ που ζω στην επαρχία & θέλω να έλθω μια μέρα στην Αθήνα τι θα κάνω, θα αφήσω το πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο μου εκτός & θα πάρω πετρελαιοκίνητο ταξί για να πάω στην δουλειά μου.

gnik said...

@tassos georgakopoulos
Το μονιμο ομως ερωτημα μου ειναι γιατι και εδω τα ταξι και τα λεωφορεια βγαζουν τα γνωστα ντουμανια.
----------------------------
Μα & εδω κ.Γεωργακόπουλε Ελλάδα είναι.Γιατί να είναι διαφορετικά.

harrygrath said...

Εδω που τα λεμε,"ολοι" θα εβαζαν πετρελαιο θερμανσης για το ντηζελ ΙΧ τους,αν μπορουσαν...

Με τη βελτιωση της ποιοτητας του καυσιμου,η νοθεια θα διευκολυνθει...

Αν επεκταθει το φυσικο αεριο για θερμανση σπιτιων,ισως υπαρξει μια καποια λυσις...

Προσωπικα,ειμαι φαν του κυκλωματος φωτοβολταικα στη σκεπη - ολοηλεκτρικο ΙΧ.

Οι Αραβες θα μεινουν με τη περιτμημενη & ο Τσαβεζ με την επανασταση στο χερι. Πολυ τσαμπουκα μας πουλησαν.

tassos georgakopoulos said...

@gnik

ΣΩΣΤΑ!! Εχετε απόλυτο δίκιο. Συγχωρέστε την αφέλεια μου.

gnik said...

Και μήν ξεχνάμε ότι τα ταξί επιδοτήθηκαν αγρίως προ των Ολυμπιακών & άλλαξαν κατα ποσοστό τουλάχιστον 90%.
Παρόλα αυτά πάλι μαυρίλα ξερνάνε τα περισσότερα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Πάει τους γκρεμίσαμε όλους τους μύθους απόψε.

Λέτε κ. Δήμου: "Τέλος (το πιο σημαντικό) έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές CO2 και, εφόσον είναι εξοπλισμένοι με φίλτρο σωματιδίων, καλύπτουν τις αυστηρότερες οικολογικές προδιαγραφές της Ε. Ε."

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τις πηγές σας; Όχι αποφάσεις επιτροπών αλλά ανεξάρτητες μελέτες που να συγκρίνουν diesel με απλή βενζίνη.

Και φυσικά δεν είναι μόνο το CO2 που μας ενδιαφέρει αλλά και η εκπομπή καρκινογόνων ρύπων.

Μιά πρόχειρη έρευνα αναδεικνύει αυτό το site απ' όπου αντιγράφω:

"Medical studies have consistently demonstrated that diesel exhaust poses a serious health threat"

Αν δε προχωρήσει κανείς σε έρευνα στο PubMed (Medical data base) εκεί πλέον οι μελέτες (του 2007!) είναι τρομακτικές.

Τι προδιάθεση στην γρίπη, αλλεργίες, καρκίνους!

Και πέρα απ' όλα αυτά, το diesel βρωμάει, η αιθάλη του είναι αποπνικτική και άσχημη, και τα diesel οχήματα φυσικά δεν συντηρούνται σωστά.

Φυσικά υπάρχει και η προώθηση της καθαρής diesel αλλά δεν βρήκα πουθενά σχετικές μελέτες (ακόμα)


Πονηρός ο βλάχος

tassos georgakopoulos said...

Με τη βελτιωση της ποιοτητας του καυσιμου,η νοθεια θα διευκολυνθει......

Βρε harry το ιδιο πετρελαιο ειναι με αλλο χρωμα.

Τωρα που το σκεφτομαι ισως τα συμφεροντα: διυλιστηρια βενζινης - φορολογια καυσιμων - νοοτροπία ειναι το τριπτυχο του Σουφλιά. Περιβαντολογικοί όροι δεν μου φαίνεται να τον απασχολουν ιδιαιτερα.

Nikos Dimou said...

antonios liolios
όλα αυτά ισχύαν για τους παλιάς τεχνολογίας κινητήρες - από την στιγμή που μπήκαν το common rail και τα particle filters.

Οι ΗΠΑ είναι 50 χρόνια πίσω στην τεχνολογία ντήζελ...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Nikos Dimou said

όλα αυτά ισχύαν για τους παλιάς τεχνολογίας κινητήρες - από την στιγμή που μπήκαν το common rail και τα particle filters.



Data, show me the data!

paragrafos said...

Αν είχαμε διαβάσει το ποστ πριν... τέσσερα χρόνια, τώρα θα είχαμε πετρελαιοκίνητο. Αλλά πότε δεν είναι αργά.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης και αυτοκινήτων.

Πέρσι λίγο μετά τα Χριστούγεννα, από λάθος μπήκε πετρέλαιο αυτοκινήτου στον καυστήρα της θέρμανσης.

Αποτέλεσμα, το φουγάρο έβγαζε πίσσα, βρόμησε ο τόπος και ο ντουνιάς και μείναμε στα κρύα του... χειμώνα, αφού ο τεχνικός είχε πάει στο "χωρκό" διά… χολιντέι (μας είπε).

Κι εμείς γελούσαμε σαν τα παιδιά. Γιατί άμα έχεις χάσει την υγειά σου επί τρία χρόνια και ξαφνικά τη βρίσκεις και διαρκεί κάπως, ε, τότε γελάς συχνά από ευτυχία!

Υγεία, αγαπημένε μας ΝικόΔημε, υγεία και χαρά σε σας, στην κα Μαριάννα και σε όλους τους φίλους μας εδώ και στον κόσμο ολόκληρο!!!

Με αγάπη

Παράγραφος

harrygrath said...

Σημερα,με...βαπορισιο πετρελαιο,ενας σοφιστικε ντηζελ μπορει να μπουκωσει. Ισως & με το χρωμα του πετρ. θερμανσης.

Οταν ολα τα ειδη ανεβουν σε ποιοτητα,το παπορισιο θα καιει παντου,χωρις μπουκωματα...

Παντως,πιστευω οτι η νοθεια δεν ειναι τοσο μεγαλη & ρολο παιζει ο αυστηρος νομος που προβλεπει μεχρι κατασχεση ΙΧ.

Υπαρχει ελπις στην Γκρης...

Αντωνιε,δια της λογικης,η υποθεση ειναι σωστη,θα ερθουν & τα ντάτια (...).

Παραδοξο το συμβαν στην Παρα.

Κανονικα,θα επρεπε να συμβαινει το αντιστροφο. Βρωμικο πετρ. θερμανσης να ντουμανιαζει σε ΙΧ.

Nikos Dimou said...

Liolios τα ντήζελ ανταποκρίνονται στο EURΟ 4 emission standardshere

Dion.M. said...

..."Πονηρός ο βλάχος"

---------

Ευτυχώς που υπάρχουν μερικοί "πονηροί βλάχοι", που δεν πτοούνται από τις έρευνες και την πρακτική των "κουτόφραγκων".

Αισθάνομαι εθνικά υπερήφανος που η ηγεσία αυτής της χώρας διαπνέεται από τέτοιες αρχές. Μισόν αιώνα αντιστέκονται στην πετρελαιοκίνηση, για να σώσουν την υγεία μας!...

Και μερικοί δύσπιστοι, και αχάριστοι προφανώς, ισχυρίζονται ότι το κάνουν για εισπρακτικούς-φορολογικούς λόγους, και επειδή είναι ανίκανοι να περιορίσουν το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ενώ είναι αποτελεσματικότατοι στο να κρατάνε σε ομηρία τους κατόχους αυτοκινήτων Ι.Χ. και τους κατοίκους αυτής της χώρας!

Τώρα που κατάλαβα ότι το κάνουν για την υγεία μου, πάω να κοιμηθώ ήσυχος, ευγνώμων και εθνικά υπερήφανος! :-)

Αυτό δα μας έλειπε! Να κάνουμε αυτό που κάνει όλη η Δυτ. Ευρώπη!

"Εδώ είναι Βαλκάνια! Δεν είναι παίξε γέλασε!"

paragrafos said...

Ο/Η harrygrath είπε...
Παραδοξο το συμβαν στην Παρα.

Κανονικα,θα επρεπε να συμβαινει το αντιστροφο. Βρωμικο πετρ. θερμανσης να ντουμανιαζει σε ΙΧ.

December 6, 2007 12:06 AM
--------------------

Κε Χάρρυ, εμείς έχουμε ένα μικρό σπιτάκι και ο πέντε ετών καυστήρας καταναλώνει καθαρό πετρέλαιο. (Μη ρωτήσετε περισσότερα γιατί δεν γνωρίζω.)



Για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είχα την εντύπωση ότι κάνουν θόρυβο, ότι βγάζουν κάπνα και πως μετά από λίγο καιρό τρίζουνε τζάμια και πλαστικά.

Κάθε φορά που βρισκόμαστε πίσω από πετρελαιοκίνητο και έχουμε ανοιχτό τον κλιματισμό του αυτοκινήτου, κλείνουμε την είσοδο του αέρα, αλλιώς ντουμανιάζουμε και ανοίγουμε τα παράθυρα για να αναπνεύσουμε!

Από πέρυσι, στην Κύπρο το πετρέλαιο και η βενζίνη έχουν σχεδόν την ίδια τιμή (κάτι που δεν ίσχυε προ ετών). Αντίθετα, τα τέλη κυκλοφορίας είναι για τα πετρελαιοκίνητα τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερα.

Με αγάπη

Παράγραφος

andy dufresne said...

Τα παλιά, κακοσυντηρημένα diesel που κυκλοφορούν στην Ελλάδα (φορτηγά, λεωφορεία και λίγα πια ταξί) ρυπαίνουν περισσότερο κι απ’ τα βενζινοκίνητα κι αυτή ήταν η δικαιολογία των κυβερνήσεων επί δεκαετίες – το έδεναν με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου.

Αυτό όμως έχει πάψει να ισχύει εδώ και είκοσι χρόνια.

Ιδιαίτερα οι νέοι Γερμανικοί diesel κινητήρες είναι τεχνολογία αιχμής, απίστευτα οικονομικοί και οικολογικοί, χωρίς να υστερούν σε απόδοση.

Σε σχέση με τους ρύπους, ούτε η βενζίνη είναι αθώα, ούτε το πετρέλαιο, αλλά και τα δύο είναι απίστευτα βελτιωμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Οι διαφορές τους θεωρούνται αμελητέες στις περισσότερες μελέτες, δείτε εδώ ή εδώ.

Μάλιστα, καταλήγουν ότι οι diesel είναι τελικά ελαφρώς καλύτεροι (λιγότερο ρυπογόνοι)!

Άρα, τα αίτια της απαγόρευσης δεν είναι οικολογικά...


Στην Ιταλία πάνω από 25% του στόλου των αυτοκινήτων είναι πετρελαιοκίνητα, με αυξητική τάση (εξαίρεση αποτελούν τα μικρά κυβικά, μέχρι 1.400cc και τα σπορ)

Δεν χρησιμοποιείται πετρέλαιο για οικιακή χρήση, εδώ και 20 χρόνια έχει αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο.

Άλλωστε, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι φθηνότερες απ’ ό,τι στην Ελλάδα (έπεσαν μέσα στα χρόνια, όσο το δίκτυο φυσικού αερίου μεγάλωνε).

Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 25% φθηνότερο από της κίνησης (δεν το χρησιμοποιεί και κανείς βέβαια), αλλά δεν είναι ίδια.
Το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους παλιούς κινητήρες diesel, όχι όμως και στους καινούριους.

Η διαφορά στην τιμή του πετρελαίου κίνησης σε σχέση με τη βενζίνη ήταν μεγάλη, πάνω από 20%, όμως τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν σχεδόν εξισωθεί, το diesel τώρα είναι 3-5% φθηνότερο.

Το κέρδος για τον οδηγό (αλλά και το περιβάλλον) προκύπτει όχι τόσο απ’ την τιμή λίτρου, όσο απ’ την πολύ χαμηλότερη κατανάλωση του πετρελαιοκινητήρα.

Το κράτος δεν χάνει έσοδα, διότι η φορολογία στο diesel είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι στη βενζίνη.
Το κλειδί είναι το χαμηλότερο κόστος παραγωγής του πετρελαίου.

Έτσι, στην Ιταλία, βγαίνουν ωφελημένοι και οι πολίτες και το κράτος – μόνο μια πλευρά χάνει, οι εταιρείες διακίνησης πετρελαίου...

Άρα, νομίζω ότι ο ίδιος Ελληνικός μοχλός που αντιστέκεται στην ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μπλοκάρει και τα αυτοκίνητα diesel.

«Ολιγοπώλιο πετρελαίου» vs «Κοινό συμφέρον» 6-0,
με σκόρερ τους Τζίγκερ, Λάτση και αυτογκόλ Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Σημίτη, Καραμανλή…


Για μια χούφτα (πετρο)δολλάρια…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Τι τάθελα τα data...Τώρα πρέπει να κάτσω να τα διαβάσω....

Genghis said...


Nikos Dimou said...
Τέλος (το πιο σημαντικό) έχουν πολύ χαμηλές εκπομπές CO2


Μάλλον θα εννοείτε CO (δλδ μονοξειδίου) όχι CO2.
Το CO2 είναι αναπόφευκτο απο την καύση του πετρελαίου. Το Νερό και το CO2 είναι τα βασικά παράγωγα της καύσης του. Το πετρέλαιο παράγει μεγαλύτερη ενέργεια απο την βενζίνη ανα λίτρο διότι περιέχει και περισσότερο C (και Η) ανα λίτρο το οποίο αντίστοιχα παράγει και περισσότερο CO2 (ανά λίτρο πάντα, ανα χιλιόμετρο δεν ξέρω αλλά υποπτεύομαι οτι η διαφορά εκπομπής CO2 ειναι μικρή).

Το CO είναι όντως πολύ χαμηλότερο διότι η ντήζελ μηχανή καίει το καύσιμο της (πετρέλαιο) σε περίσσεια οξυγόνου.

gnik said...

Καλημέρα
Χρόνια μας πολλά κ. Δήμου
Και σε όλες και όλους τους συνονόματους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Δάκτυλος Δήμου;

Αφού μελέτησα καλά τα links και την σχετική βιβλιογραφία, είχα ετοιμάσει λαμπρή απάντηση πάνω στα diesel και στην ασφάλεια τους και την έφαγε ο blogger!

Πότε θ' αρχίσω να σώνω πριν ποστάρω διάολε;

Με δυό κουβέντες τα diesel δεν είναι ασφαλή για την υγεία (υγεία, δεν μιλάω για περιβάλλον), ακόμη και τα καινούργια με τα εξελιγμένα φίλτρα.

Αλλά αν θέλετε data (που μπορείτε να τα βρείτε και μόνοι σας φυσικά) πρέπει να με πείσετε να τα ξαναμαζέψω...

harrygrath said...

Σκεψου φιλε μου τι γινεται στη Κυπρο,το πετρελαιο κινησης χειροτερο απο το θερμανσης...

Ενω οι Ιταλιανοι,με τση μαφιες & τον κομμουνισμο,εκπολιτιστηκαν...

Παντως,οι ΜΕΚ επι της αρχης ειναι παρωχυμενες,οι ηλεκτροκινητηρες ειναι ανωτεροι & "αθανατοι".

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Μα ναι!

Σήμερα γιορτάζει ο οικοδεσπότης (ευχαριστώ για την υπόδειξη gnik!)!

Τι diesel και πράσινα άλογα, να ζήσετε να σας χαιρόμαστε, υγεία και μακροημέρευση και ότι άλλο επιθυμείτε.

Ομορφαίνετε την ζωή μας και το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να σας ευχαριστήσω!

Χρόνια πολλά!!!!

alekos said...

Εδώ κάποιοι άνθρωπο δεν μπορούν να καταλάβουν πως αν κάτσουν και ρυθμίσουν σωστά τον χρονισμό των φωτεινών σηματοδοτών θα καταφέρουν να μειώσουν την ηχορύπανση και την μόλυνση στο αστικό περιβάλλον τώρα που να κατανοήσουν από diesel και common rail .

paragrafos said...

Σαν να ‘ταν όνειρο απόψε
γέλια χαρές με ξυπνήσαν
Λες και να γιόρταζε όλη η γη

Χρόνια πολλά ακουγόταν
να ζήσεις χίλια χρόνια
καθένας έλεγε μίαν ευχή

Νόμιζα πως ονειρευόμουν
Ψίθυροι μοιάζαν μακρινοί
σαν να τραγούδαγαν ποτάμια
πουλιά και ουρανοί

Κάποιος γιορτάζει
που να ξέρω
που να θυμάμαι τι να πω
Κάποιος γιορτάζει κι ησυχάζει,
δε με νοιάζει,
κάποιος γιορτάζει
μα το βρήκα,
είμαι εγώ!!!



ΝΙΚΟΔΗΜΕ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!!!

Με πολλή αγάπη

Κώστας
Αντιγόνη
Μαρία-Φωτεινή

giannis said...

Ξεκινώντας από την αρχή έχω διάφορα
σχόλια - παρατηρήσεις.
Φυσικά και υπάρχουν taxidrivers bloggers.

Η ακριβή τιμή των αυτοκινήτων diesel
δεν είναι νταβανζιλίκι, τα οχήματα αυτά συγκεντρώνουν νέα τεχνολογία που
είναι φυσικά όσο είναι νέα ακριβή.Το σύνηθες λάθος είναι να συγκρίνουμε τις τιμές τους με λάθος αυτοκίνητα
(εννοείτε ίδιας μάρκας και τύπου).

Αν το ταξί είναι παρασιτικό γιατι θέλεις harrygrath να κάνεις το ΙΧ σου ταξί? Θέλεις να γίνεις παράσιτο? Αν πάλι εννοείς τον τρόπο
λειτουργίας του ας αφήσουμε καλύτερα τους 1.100.000 καθημερινούς χρήστες του στην Ελλάδα να απαντήσουν.

Εγώ έχω χρόνια να δώ ντουμάνια, εσείς που τα βλέπετε? Τα αστικά λεωφορεία είναι όλα νέας τεχνολογίας και ντουμάνια γιόκ, τα λίγα παλιά ταξί και τουριστικά λεωφορεία που κυκλοφορούν ακόμα ίσως ναι να έχουν κάποια προβλήματα
αλλά τα ντουμάνια των diesel είναι
ένα στερεότυπο του παρελθόντος.

Το μοναδικό πρόβλημα των diesel είναι τα αιωρούμενα σωματίδια τα οποία έχουν μειωθεί 90% σε σχέση με την προ 20 χρόνια τεχνολογία(παγίδες αιθάλης, ποιοτικά καύσιμα, hitech κινητήρες)

Εγώ πάντως κλείνω παράθυρα κλιματισμό και βάζω και τη μάσκα μου όταν μυρίζει αμόλυβδη βενζίνη από όχημα χωρίς ή με κατεστραμένο καταλύτη και φυσικά όταν δίπλα στο παράθυρο μου έρθει εξάτμιση από μοτοσυκλέτα δίχρονη ή τετράχρονη (ρωτήστε από περιέργεια στο βενζινάδικο σας τι ποσοστό μοτοσυκλετιστών βάζει αμόλυβδη)

Τα πετρέλαια φυσικά και δεν είναι
όλα ίδια, το διαφορετικό χρώμα είναι είναι μόνο για να είναι εμφανής η διαφορά τους. Το θέρμανσης περιέχει αρκετές ΧΙΛΙΑΔΕΣ
περισσότερο θείο που όταν χρησιμοποιηθεί σε νέας τεχνολογίας
diesel κινητήρα απλά τον καταστρέφει, τίποτα λιγότερο.
Για το ναυτιλιακό δεν το συζητάμε καν ακόμα και οι καυστήρες κεντρικής θέρμανσης παθαίνουν βλάβες από τη χρήση του.

Κάθε κινητήρας έχει το καύσιμο του και οτιδήποτε άλλο του δημιουργεί πρόβλημα.

ΚΑΝΕΝΑΝ χρήστη-ιδιοκτήτη diesel επαγγελματικού οχήματος που κάνει 150 ως 200.000 χιλιόμετρα το χρόνο δεν τον συμφέρει να έχει κινητήρα που δεν λειτουργεί σωστά.Αυξάνετε δραματικά η κατανάλωση. Μια μικρή
αυξηση της τάξης 1λίτρο/100km συνεπάγεται 1500 ως 2000 Ευρώ το χρόνο.(κόστος αντικατάστασης 4 μπέκ
400 ως 900 Ευρώ)

Niemandsrose said...

Χρόνια πολλά και ερωτικά...

eimaiospiros said...

Ο βαθμός απόδοσης ενός κινητήρα ντίζελ είναι μεγαλύτερος από ενός βενζινοκινητήρα. (Πλέον, οι σύγχρονοι ναυτικοί αργόστροφοι πετρελαιοκινητήρες έχουν βαθμό απόδοσης που ξεπερνά το 50% ). Βέβαια οι κινητήρες ντίζελ έχουν και κάποια μειονεκτήματα, ή καλύτερα, κάποια από τα πλεονεκτήματά τους σκιάζονται από κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα, ενώ έχουν τεράστια ροπή, εξαιτίας του χαμηλού ρυθμού περιστροφής του κινητήρα αναγκάζονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες
να βάζουν πιο μακριές σχέσεις έτσι ώστε να επιτυγχάνονται τελικές ταχύτητες αντίστοιχες βενζινοκίνητων οχημάτων. Επίσης, οι πετρελαιοκινητήρες καίνε μεν λιγότερο
καύσιμο αλλά όχι τόσο όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά καθώς η μάζα του ντίζελ είναι μεγαλύτερη από τη μάζα της βενζίνης ανά λίτρο. Επιπλέον αν κάποιος δεν κάνει αρκετά χιλιόμετρα το χρόνο θα αργήσει να αποσβέσει το μεγαλύτερο κόστος του ντιζελοκίνητου αυτοκινήτου. Ενδιαφέρον θα είχε να βλέπαμε στην παραγωγή κάποιο υβριδικό αυτοκίνητο που να συνδύαζε ντιζελοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα (έτσι θα εξαλειφόταν και το φαινόμενο που εμφανίζεται στους ντίζελ κινητήρες να παράγονται περισσότεροι ρύποι όταν ζητείται απότομα περισσότερη ισχύς από τον οδηγό) Ίσως όμως το αυξημένο κόστος αποτελεί εμπόδιο.

Genghis said...

....Ενα χαρακτηριστικό της μηχανής ντήζελ είναι οτι εάν δέν υπάρχει άφθονο οξυγόνο στην καύση παράγονται πολλά σωματίδια (ρύπος). Αντίθετα η βενζινομηχανή καίει την βενζίνη σε στοιχειομετρική αναλογία βενζίνης και οξυγόνου (εκεί είναι απαραίτητο το ψηφιακό injection) η οποία παράγει σημαντικό CO το οποίο εκ των υστέρων εξουδετερώνει ο καταλύτης.

Μία απο τίς λύσεις της τεχνολογίας ντήζελ στον περιορισμό αυτό είναι βέβαια μεγαλύτερος κυβισμός σε ντήζελ (για να υπάρχει οξυγόνο, όχι για να καταναλίσκει περισσότερο) ενώ μία άλλη λύση είναι επιπλέον συμπίεση (με turbo).

Αλλά σε μια κοινωνία που ο κυβισμός αυτός καθ’ εαυτός είναι ιερή αγελάδα (όπως τα τετραγωνικά στις οικοδομές)....

...Η βασανιστική ιδέα ότι ...κάποιος κάπου έχει πολλά κυβικά (και τετραγωνικά)...
«...ας περάσουμε κάποιο νόμο να του χαλάσουμε τη δουλειά....
....γιατί αυτός και όχι εγώ...καί ποιός είναι αυτός δηλαδή να ξεφύγει από την μετριότητα....αυτός θα την φάει όλη την πίττα;»

Genghis said...

Εσείς που ζείτε στην Ελλάδα...

Μπορεί να μου εξηγήσει κανείς γιατί στην Ελλάδα το επάγγελμα κάποιου καθορίζει και το τι όχημα μπορεί να πάρει?

Δηλαδή εάν ένας Αθηναίος, ας πούμε υπάλληλος τράπεζας, κουβάλαει συνεχώς πράγματα απο το σπίτι του στο εξοχικό του και θέλει να πάρει ένα pickup, δεν μπορεί, διότι η πλειοψηφία καθόρισε ότι ειναι ανάρμοστο το pickup με το επάγγελμά του.

Πως θα εξηγούσατε σε έναν ξένο γιατί το κάνετε αυτό; Δηλαδή πως θα του δικαιολογούσατε ότι οι περιορισμοί αυτοί κάνουν την Ελλάδα καλλίτερη κοινωνία από άλλες;

Η έχω μείνει πίσω και οι περιορισμοί αυτοί δεν υπάρχουν πλέον;

Mastor said...

Καλημέρα, Χρόνια πολλά!

Το diesel κίνησης δεν είναι πλέον πιο ακριβό από την αμόλυβδη;

Είναι και το κόστος συντήρησης βέβαια...

Nikos Dimou said...

Καλημέρα
Ευχαριστώ για τις ευχές - αλλά ας μην γεμίσουμε το blog με αυτές!

Τα τεχνολογικά αργότερα.

Nikos Dimou said...

Κι επειδή χθες βράδυ νύσταζα - μερικά ακόμα στοιχεία για τα φίλτρα σωματιδίων που κατακαρατούν από 80-100% της αιθάλης και μπορούν να είναι αυτοκαθαριζόμενα.
diesel particulate filter.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ said...

Χρόνια Πολλά κι από μένα, στον οικοδεσπότη και όλους τους Νίκους της παρέας!

tassos georgakopoulos said...

andy dufresne said... .........
Το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους παλιούς κινητήρες diesel, όχι όμως και στους καινούριους...............

Ωπ! αυτό δεν το ήξερα. Μήπως στην χρησιμοποιηση λαθους καυσιμου (εσκεμενα) λοιπόν οφείλονται τα ντουμανια που βλέπουμε? Αυτό βεβαια θα ισχυει αν το παλιας τεχνολογιας πετρελαιο ειναι πιο φτηνο από το ντηζελ αλλα και πάλι αν το κάνει κάποιος αυτό δεν εχει επίπτωση στη μηχανη του?

Et in Arcadia ego said...

Χρονια πολλα κ.Νικο
Δεν αφηνετε ομως τα ντιζελ να μας πειτε κατι για το EeePC της Asus ?

και ελπιζω ο Nikolaus να μην σας ξεχασε !!

Nikos Dimou said...

Et in Arcadia ego said...
να μας πειτε κατι για το EeePC της Asus ?

------------------------

Πούντο; Έχετε καμία inside information περί Nikolaus; (Προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί καθόλου).

Σοβαρά - ήρθε το eeePC στην Ελλάδα;

Et in Arcadia ego said...

EeePC μονο απο Ebay και ο Nikolaus εστειλε απλως ενα SMS . Ach was solls …

svensken said...

Καλημέρα!

ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ! ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΣΟΥ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ!

Διαβάζοντας τα μέχρι τώρα σχόλια πέρασε από το μυαλό μου το εξής:
ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ από τους σχολιαστές -συμπεριλαμβανομένου και του οικοδεσπότη!- δεν ανέφερε το ΤΟΣΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ........

Δηλαδή τι? Απλά, απλούστατα: αν, λέμε αν ποτέ, αρχίζανε να γίνονται βήματα προς την σωστή/Ευρωπαϊκή κατεύθυνση τι ΜΑΥΡΟ ΜΕΛΛΟΝ (σαφώς και καραειρωνεύομαι!!) θα περίμενε π.χ. τους διάφορους Λάτσηδες, Βαρδινογιάνηδες και λοιπά Ρωμαϊκά φρούτα? Το ίδιο είναι να πουλάς ότι και όσο γουστάρεις στους αυτόχθονες ιθαγενείς και το ίδιο είναι να σου βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι η Κυβέρνηση (πως? τι είπατε?) και να υποχρεωθείς να προσαρμόσεις την παραγωγή σου?

Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε αγαπητοί μου!

ΠΟΤΕ δεν επικρατεί το σωστό, το δίκαιο και το αυτονόητο.......Μόνον η κονόμα!!!! Βασικά για τα τρία πολιτικά σόγια πού κάνουνε (και θα κάνουνε!!) κουμάντο και………για τους εκάστοτε παρατρεχάμενους τους!

Υ.Γ.
Φυσικά και δεν θα εντυπωσιασθώ αν οι σκέψεις μου παραμείνουν αναπάντητες/ασχολίαστες. Το έχω ξαναδεί το έργο.....

athanasia said...

Xρόνια πολλά και καλά, στον οικοδεσπότη και σ' όσους άλλους γιορτάζουν, με τους "κινητήρες" τους σε καλή λειτουργία...

wolf said...

περι αποφασεων,ληψη αποφασεων,κερδη-ζημιες απο μια αποφαση.

Μαξιμου.κυβερνητικη επιτροπη συνεδριαζει για το θεμα μας.Ρουσσοπουλος εχει προγραμμα που προσομειαζει αντιδρασεις σε αποφασεις.

Το φορτωνει με αποφαση για χρηση ντιζελ.οι αντιδρασεις ειναι.

το πασοκ βγαζει ανακοινωση οτι τωρα βγαινει η κρυφη ατζεντα της δεξιας.τα 2 αριστερα κομματα οργανωνουν καταληψεις σχολειων (και νηπειαγωγειων) για 3 μηνες μα αιτημα να γυγουν τα ντιζελ.

ΕΦΕΕ ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ΟΤΕ ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ οργανωνουν πορεια στην αμερικανικη πρεσβεια με θεμα κατω το νατο και οι αμερικανοι.επισης ζητουν να φυγουμε απο ΕΕ.

τα καναλια (επειδη δεν εχουν αλλο θεμα) κανουν παρτυ με το θεμα.

Ο κακαουνακης ορθιος στο πλατο ουρλιαζει ακαταληπτες φρασεις και βριζει Καραμανλη.

Ρουσσοπουλος για αντιπερισπασμο δηλωνει οτι τη χωρα στη εurovision θα εκπροσωπησει ο μακης χριστοδουλοπουλος.το κολπο πιανει.

ομως.

Τα γκαλλοπ δειχνουν οτι 4 χαβαλεδες αποφασισαν μετα απο αυτα να ψηφισουν λαος για πλακα.

Ρουσσοπουλος φορτωνει απραξια.κανεις δε μιλαει, τα καναλια δεν εχουν θεμα ολοι ασχολουνται με αννα βισση.

αποφαση παμψηφει.

μετα απο αυτα καραμανλης ρωταει.ετσι απο περιεργεια ποιο ειναι το σωστο?Φευγοντας εχουν ολοι μια αδιορατη θλιψη αλλα η αποφαση ηταν σωστη.

μιλαμε για μια χωρα που η ολυμπιακη λειτουργει.

προσυπογραφω 2 τελευταια σχολια genghis

gnik said...

@Nikos Dimou
Καλημέρα
Ευχαριστώ για τις ευχές - αλλά ας μην γεμίσουμε το blog με αυτές!
---------------------------
Κάντε μια υποχώρηση κ Δήμου
Αφήστε σήμερα να γεμίσουμε ευχές & περιμένω να ακούσω & τι γκατζετάκια θα σας δωρίσουν αυτη τη χρονιά.
----------------------

@giannis
Το θέρμανσης περιέχει αρκετές ΧΙΛΙΑΔΕΣ
περισσότερο θείο που όταν χρησιμοποιηθεί σε νέας τεχνολογίας
diesel κινητήρα απλά τον καταστρέφει, τίποτα λιγότερο.
-----------------------------
Πόσο ενημερωμένοι είναι όμως οι συνάδελφοι σας κ.Γιάννη επάνω σ' αυτό.Φοβάμαι οτι πολοί καταστρέφουν τον κινητήρα τους απο άγνοια αν όντως είναι όπως τα λέτε.

Periclis said...

Για το ΕeePC, από ότι διάβασα προσώπων που έχουν επικοινωνήσει με τον εδώ διανομέα, λένε από Μάρτη και μετά.

Αλεξία Ηλιάδου (synas) said...

Χρόνια σας ακόμα πολλά και καλά, κε Δήμου.

pagis said...

@Νίκος χρόνια πολλά και καλά

Το eeePC νομίζω ότι ήδη κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Γύρω στα 300 ευρώ η έκδοση με 4GB (solid state disk), που μπορεί να αυξηθεί με άλλη memory card e.g. 32GB.

Στα πλην του είναι η ανάλυση της οθόνης 800χ480, (ομολογουμένως το ακριβότερο εξάρτημα που έχει), ο λίγος ελεύθερος χώρος στον δίσκο καθώς το λειτουργικό αφίνει ελεύθερα 1+ GB, και η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του που λέγεται ότι είναι 3.5 ώρες μόνο.

Τι θα ήθελα στην ίδια τιμή; 1024χ600 ανάλυση, 8GB δίσκο, και διάρκεια μπαταρίας 5+ ώρες...

Nikos Dimou said...

Παιδιά καλό είναι το eeePC και οι ευχές (ευχαριστώ!) αλλά το ποστ είναι για την πετρελαιοκίνηση :))

dinx said...

@Don
Σχετικά με το πετρέλαιο και το λαθρεμπόριο του. Απλά είναι 1 κύκλωμα της τάξης του 1-3 δις € στη χώρα μας.
Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που βολεύουν την απαγόρευση σε πολλά οχήματα.
Επίσης δεν υπάρχει η ανάλογη προώθηση από τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στη χώρα μας.
Δε γνωρίζω τους λόγους.
Θα επανέλθω.

Somebody961 said...

Προτείνω αυτό το ποστ να κρατήσει μια μέρα παραπάνω λόγω ονομαστικής εορτής του οικοδεσπότη μας.

Ε, όλες οι ημέρες δεν είναι ίδιες!

Χρόνια σου πολλά Νίκο,

Σε ευχαριστούμε.
Και είναι λίγο..
Μπορεί εσύ να μην θέλεις να γιορτάσεις, θέλουμε όμως εμείς! :)

-----------
Τα λεωφορεία που δεν έχουν κάπνα γράφουν επάνω 'Κίνηση με φυσικό αέριο, σεβασμός στο περιβάλλον'.
Αρα, αν λεν αλήθεια, μύθος όλα;
Και οι έρευνες οι επιστημονικές;

Και πόσο δίκαιο/σωστό είναι το πετρ. θέρμανσης να έχει τόσες προσμίξεις θείου (ξάδερφου κ όλο το σόι?)
Να βγαίνεις έξω τα βράδια δλδ που καίνε τα καλοριφέρ και να λες : Γειά σου ρε θείο! :)

Προφανώς δεν είναι μύθος.
Ακόμα καλλιεργείται καλά ο άλλος. Εκείνος που λέει πως το πετρέλαιο ρυπαίνει.. :(

Nikos Dimou said...

Somebody said...
Προτείνω αυτό το ποστ να κρατήσει μια μέρα παραπάνω
-----------------------

Μα ήδη στο dimoutech τα ποστ κρατάνε 4-6 μέρες...

d3lta said...

Στην χώρα του ποτέ - ποτέ που οι νόμοι ψηφίζονται γιά να μην τηρούνται και να μην αναθεωρούνται ακολουθώντας την κοινωνική πραγματικότητα (εκεί υπερέχει το αγγλοσαξωνικό εθιμικό δίκαιο κατά πολλούς) συμβαίνει το εξής απίθανο: Εφαρμόζεται πριν τριάντα χρόνια περίπου ο δακτύλιος - και ορθά, η Αθήνα με τις ιδιόμορφες γεωγραφικές και ατμοσφαιρικές της συνθήκες συχνά μετατρέπεται σε τεράστιο τάπερ από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει τίποτα.

Τόσα χρόνια μετά, το μέτρο του δακτυλίου παραμένει, ενώ σύμφωνα με τις μετριοπαθέστερες στατιστικές ο αριθμός των οχημάτων έχει τουλάχιστον δεκαπλασιαστεί, συνεπώς το μέτρο defeats the purpose (άλλη ελληνική πατέντα αυτή), αφήστε που δε όλοι παρανομούν είτε "νομίμως" με απόκτηση δεύτερου και τρίτου ΙΧ είτε με πλημμελή έλεγχο των αυτοκινήτων τους (ποιός θα τους ελέγξει;), χρήση φυσικού αερίου και ντήζελ βεβαίως με δήλωση κατοικίας εκτός Αθηνών...

Είναι σαφές ότι χρειάζονται καινούργιες πολιτικές όπως η χρήση καθαρού ντήζελ όπως πραγματεύεται το ποστ, κίνητρα γιά χρήση υβριδικών, ενδεχόμενη πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο ή κατάσταση αυτής ως ασύμφορης και πολλά άλλα.

Προς το παρόν βέβαια έχουμνε να κάνουμε με χοντροκέφαλους βλάχους σαρακατσάνους ή υπολογιστές πολιτικάντηδες της πυγής οι οποίοι κάνουν μικροπολιτική στου κασίδη το κεφάλι, γιά περισσότερες πικάντικες λεπτομέρειες εδώ...

Dion.M. said...

@Genghis said...
Εσείς που ζείτε στην Ελλάδα...

Μπορεί να μου εξηγήσει κανείς γιατί στην Ελλάδα το επάγγελμα κάποιου καθορίζει και το τι όχημα μπορεί να πάρει?
....
Η έχω μείνει πίσω και οι περιορισμοί αυτοί δεν υπάρχουν πλέον;


----
Αγαπητέ Genghis, αν εννοείτε ότι κάποιος που έχει τα χρήματα να αγοράσει κάποιο αγαθό, δεν επιτρέπει στον εαυτό του να το αγοράσει λόγω επαγγέλματος η "κοινωνικής τάξης" δεν υπήρξε αυτή η νοοτροπία στην Ελλάδα ποτέ απ' όσο ξέρω. Αντιθέτως... Οποιος αποκτά χρήματα και την "Μερτσέντες" του θα αγοράσει, και το εξοχικό του και την βίλλα του. ...Και το στερεοφωνικό του συγκρότημα φυσικά! Αλλο θέμα το τι μουσική θα επιλέξει να ακούει! Ολα ανάλογα με τις γνώσεις του, την καλαισθησία του, την καλλιέργειά του και τις προτιμήσεις του φυσικά. Μήπως εννοείτε κάτι άλλο, που δεν κατάλαβα;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Nick the Greek said

Παιδιά καλό είναι το eeePC και οι ευχές (ευχαριστώ!) αλλά το ποστ είναι για την πετρελαιοκίνηση



You asked for it

Πετρελαιοκίνηση λοιπόν, άντε τα ξαναμάζεψα τα ντέιτα.

Λοιπόν το πρόβλημα είναι ότι

1. Ναι μεν με την κατάλληλη συντήρηση οι εκπομπές σωματιδίων μειώνονται δραματικά αλλά αν κρίνουμε από το πως γίνεται η συντήρησηση των λοιπών μηχανών στην Ελλάδα είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι τα φίλτρα θα αχρηστευθούν (αλήθεια ποιοί αλλάζουν καταλύτη; και το κυριότερο ποιός τους ελέγχει;) και θα εισπνέουμε ότι θα εισπνέαμε και χωρίς φίλτρα.

2. Δυστυχώς οι ιατρικές εργασίες (εργασίες φίλε Andy, όχι forum φίλων του diesel, they dont count as data) είναι απογοητευτικές.

Προσέξτε κατ΄ αρχάς ότι και στις αυστηρότερες των προδιαγραφών του Euro 4 (ευχαριστώ για το link) τα σωματίδια δεν εξαλείφονται τελείως απλά μειώνονται.

Οπότε αντί να σας ζαλίζω με πολλές εργασίες και τα συναφή, διάλεξα μία από το New England Journal of Medicine, Αμερικάνικο περιοδικό, γνωστό ως ιατρικό ευαγγέλιο.

Πόσο σύγχρονη; Σημερινή! (μου ήρθε σήμερα με το email!)

Σε ποιά χώρα αναφέρεται; Στην Αγγλία! (ελπίζω να μην είναι και οι Άγγλοι τόσο πίσω στο diesel σαν τους αδαείς Αμερικάνους!)

Τι κάναν;

Πήραν 60 άτομα με άσθμα και τα βάλαν να περπατήσουν για 2 ώρες στην Oxford street στο Λονδίνο.

Τι μετρήσαν;

Φυσιολογικούς και ανοσολογικούς παραμέτρους (με απλά λόγια τους παράγοντες που επηρρεάζουν το άσθμα και την αναπνευστική λειτουργία)

Τι βρήκαν;

Σημαντική έκθεση στα σωματίδια και άνθρακα (που σχετίζονται με το diesel) και επιδείνωση όλων των αναπνευστικών παραμέτρων.

Δεν θέλω να σας πυροβολήσω με πολλές άλλες μελέτες οι οποίες σχετίζουν το diesel με αλλεργίες και καρκίνο (μερικές τις παράθεσα πριν) αλλά νομίζω ότι τα data, τα hard dara, όχι το τι θέλουμε και το τι μας αρέσει είναι ξεκάθαρα:

Το diesel με την σημερινή μορφή βλάπτει στην υγεία.

Είναι ένα φτηνότερο (εξ' ου και η φασαρία), unrefined βρώμικο καύσιμο για το οποίο φαίνεται ότι οι προσπάθειες φιλτραρίσματος είναι αναποτελεσματικές. Ακόμα.

Η αλήθεια είναι απλή αν και ενοχλητική όταν σκοντάφτει κανείς πάνω της.

Το θέμα είναι πόσοι την βλέπουν και πόσοι συνεχίζουν τον δρόμο τους σαν να μην συνέβη τίποτα

Και για τους ρέκτες ιδού η εργασία, απολαύστε!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Να χαιρετήσω το σχόλιο του ταξιτζή Γιάννη και τις διαφωτιστικές του επισημάνσεις.

Το ότι μαζεύεται εδώ μέσα τέτοιο πολύχρωμο πλήθος συμμετασχόντων αναδεικνύει ακόμα μιά φορά το appeal του εορτάζοντος

Νίκο και πάλι χρόνια πολλά και καλά!

Nikos Dimou said...

Φίλε Λιόλιο την πάτησες!

Στην Oxford Street κυκλοφορούν ΜΟΝΟ λεωφορεία και (σε μέρη της) ταξί (απαγορεύεται στα ΙΧ).

ΑΡΑ τα αρνητικά αποτελέματα δεν αφορούν τους κινητήρες Diesel νέας τεχνολογίας.

Καλή είναι η ιατρική αλλά να ξέρουμε και τι μετράει.

Nikos Dimou said...

Επίσης το EURO 4 το περνάνε τα νέα πετρελαιοκίνητα χωρίς φίλτρο σωματιδίων. Το φίλτρο θα χρειασθεί για την επόμενη οδηγία και όπως έγραψα κατακρατά μέχρι και 100% των ρύπων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Chief exclaimed

Φίλε Λιόλιο την πάτησες!

Στην Oxford Street κυκλοφορούν ΜΟΝΟ λεωφορεία και (σε μέρη της) ταξί (απαγορεύεται στα ΙΧ).

ΑΡΑ τα αρνητικά αποτελέματα δεν αφορούν τους κινητήρες Diesel νέας τεχνολογίας.


Χμμμ δεν είναι θέμα αν την πάτησα ή όχι φίλε Νίκο αλλά ποιά είναι η αλήθεια.

Η εργασία έγινε στην Oxford street ακριβώς για αυτό. Όπως λένε οι συγγραφείς

"We performed this study...along
the western end of Oxford Street, London’s busiest shopping street, where only diesel-powered
buses and taxicabs are permitted"


Οι νέες τεχνολογίες φιλτραρίσματος diesel φαίνονται promising αλλά δεν δοκιμαστήκαν ακόμα σε ανθρώπινες μελέτες.

Παλιότερες άλλες μελέτες που μελετήσανε τα φίλτρα και τις εκπομπές τους δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές στις βλαβερές συνέπειες του diesel με ή χωρίς φίλτρο.


Καλή είναι η ιατρική αλλά να ξέρουμε και τι μετράει.

Σαφώς, και αυτό που μετράει είναι πρωτίστως η υγεία.

Δυστυχώς στην επιστήμη την οποία και σεις υπηρετείτε (έχετε δώσει μαθήματα επιστημονικής μεθοδολογίας στο παρελθόν) οι (ιατρικές) μελέτες παίρνουν χρόνια και τα συμπεράσματα δεν είναι πάντοτε αυτό που θα περιμέναμε.

Αυτό που κάνουμε εδώ είναι ένα pro and con debate, ελπίζω να το διεκπεραιώσουμε με κοσμιότητα.

Έμαθα από σας πολλά ελπίζω κάτι να μάθατε και σεις από μένα, εξ' άλλου γι αυτό δεν συχνάζουμε όλοι εδώ μέσα;

Και για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας, παίρνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω, το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι η τεχνολογία diesel είναι ρυπογόνα και ανθυγιεινή με καλλές μελλοντικές προοπτικές.

Προς το παρόν όμως και σε μιά χώρα που φλερτάρει με την αναρχία η απελευθέρωση της diesel κίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας

Anonymous said...

Μια απορία ασχέτως αν δεν ασχολούμαι με την τεχνολογία των αυτοκινητών.

Είχα την εντύπωση, από τα όσα άκουγα, ότι τα Diesel είναι υπερβολικά βλαβερά για το περιβάλλον. Ωστόσο βλέπω να υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Η τεχνολογία των κινητών Diesel έχει βελτιωθεί τόσο πολύ που είναι λιγότερο βλαβερά για το περιβάλλον από τα βενζινοκίνητα;

Nikos Dimou said...

Nikos Dimou said...
Αντώνιε μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Καθόλου μελλοντική δεν είναι αυτη η τεχνολογία - είναι ήδη παρόν σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Τα νέα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που θα έρθουν στην Ελλάδα αναγκαστικά θα είναι αυτής της νέας τεχνολογίας και όχι σαν τα απαρχαιωμένα λεωφορεία και ταξί του Λονδίνου.

Άλλωστε δεν χρειάζεται να πας στο Λονδίνο για να διαπιστώσεις πως τα παλιά ντήζελ βλάπτουν - στήσου πίσω από έναν ταρίφα!

Despoina said...
This comment has been removed by the author.
Despoina said...
This comment has been removed by the author.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Είπεν ο Νίκος

στήσου πίσω από έναν ταρίφα!



Πιπέρι αγαπητέ!

Έχουμε και ταξιτζήδες εδώ μέσα που μπορεί να θεωρήσουν (με το δίκιο τους) τον όρο προσβλητικό

Σοβαρότερα μιλώντας θα είχε ίσως μεγάλο ενδιαφέρον να μας μιλούσε ο Γιάννης για την αντιμετώπιση του κόσμου και κατά πόσο πιστεύει ότι φταίνε οι επαγγελματίες ταξί για την αρνητική κριτική.

CROSSROADS said...

δηλωση βομβα :
σ'αυτο το post συμφωνω σχεδον σε ολα με τον harry !!!
(αραγε ποιος απο τους δυο μας πρεπει να ανησυχει ???)
Νικο ευχομαι χρονια καλα, γεματα υγεια, χαρες και "επιβραβευσεις".
Για diesel τα πραγματα ειναι διφορουμενα, πιστευω οτι η αληθεια κλινει μαλλον στο παρασκηνιο των Μεγαλων Συμφεροντων - οπως καλα ταπαν προηγουμενα οι andy κ.α.
Μια και το θεμα ειναι τεχνολογικο/οικολογικο, τι γνωμη εχεις Νικο για το νεο ....AUDI R8?..!!! :-)

giant13 said...

H mtryfo είπε,

"Οσο για το τι κάνουν οι Θεσ/κείς όταν θέλουν να αγοράσουν ντηζελοκίνητο 4Χ4? Απλούστατα κάνουν μια βόλτα στη Χαλκιδική, που είναι μισή ωρίτσα ή στο Κιλκίς (κι αυτή μικρή απόσταση) και το αποκτούν...είμαστε "έξυπνος λαός" εμείς δεν πτοούμεθα από απαγορεύσεις..."
---------------------------
Δεν είναι ανάγκη να πας Χαλκιδική η Κιλκίς, στο Πανόραμα είσαι νόμιμος.

harrygrath said...

Οι ευχες εννοουνται...

Ας μη παρασυρομαστε σε κομμουνιστικο λαικισμο εναντιον πετρελαιαδων...

Σε μια ευνομουμενη πολιτεια (...),τα διυλιστηρια θα βγαζουν όποια ποιοτητα καυσιμου επιβαλλει η κυβερνηση...

Αν ολοι ειχαμε δικαιωμα να λειτουργησουμε το ΙΧ μας σαν ταξι,θα λυνοταν το κυκλοφοριακο,χωρια που θα επεφτε το καμακι συννεφο & θα ανακουφιζονταν οι παντρεμενοι...


Παντρεμενοι κι οι δυό
μονο αυτο παρακαλω
να δουλεψω σαν ταξι
το ρημαδι γιωταχι...

d3lta said...

συνοψίζοντας μέχρι τώρα, οι πετρελαιοκινητήρες σαφώς έχουν κάνει άλματα με την νέα τεχνολογία που τους περιβάλλει, το γεγονός όμως παραμένει ότι το πετρέλαιο είναι μία λιγώτερο καθαρή μορφή καυσίμου από την βενζίνη και οι σύγχρονοι κινητήρες χρειάζονται φίλτρα μικροσωματιδίων και ένα σωρό άλλες μετατροπές γιά να περάσουν τις προδιαγραφές EURO4 καθιστώντας την τιμή απόκτησης πιό ασύμφορη από τα βενζινοκίνητα αδελφάκια τους.

σαφώς το ντήζελ λόγω αυξημένης ροπής και αξιοπιστίας υπερέχει στην σκληρή χρήση (SUV) ή στις μεγάλες αποστάσεις (πάντα στα μεγάλα κυβικά, δεν μπορώ να φανταστώ ντήζελ 1000άρι), το ερώτημα όμως παραμένει, είναι αυτό το προφίλ του μέσου Αθηναίου;

η ΕΕ προωθεί νομοθεσία (και πολύ καλά κάνει) γιά την απαγόρευση κυκλοφορίας τεραστίων SUV στις πόλεις (οι περισσότεροι εξ ημών θα έχουν δεί το γελοίο θέαμα ενός Hummer στους δρόμους της Αθήνας) στην οποία οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανθίστανται σθεναρά (και αυτές καλά κάνουν, κλέφτες θα γίνουν;)...

Αν και κάτοικος του κέντρου δεν θα είχα καμμία αντίρρηση στην πιό σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος με πλείστες όσες απαγορεύσεις, όλα τα υφιστάμενα μέτρα έχουν ξεχειλώσει και έχουν καταστεί σουρωτήρια/περίγελως ποικιλοτρόπως...

ΥΓ μία άλλη παράμετρος είναι αυτή του κυβισμού, αν επιτραπεί το ντήζελ η τάση ασφαλώς θα είναι προς αγορά κτηνωδών οχημάτων - είμαστε βέβαιοι ότι το θέλουμε αυτό;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

harry said

Αν ολοι ειχαμε δικαιωμα να λειτουργησουμε το ΙΧ μας σαν ταξι,θα λυνοταν το κυκλοφοριακο,χωρια που θα επεφτε το καμακι συννεφο & θα ανακουφιζονταν οι παντρεμενοι...



Μετά από αυτήν την δήλωση I rest my case, αγαπητέ Harry the mic to you!

;-)))

(Νομίζω ότι ωριμάζει ο καιρός για μιά νέα μπλογκοσυνάντηση. Χάρυ θάρθεις αν γίνει;)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Δεν αντιλέγω ότι η νέα τεχνολογία είναι πολύ καλλή.

Αν ξεπεραστούν οι επιπτώσεις στην υγεία σίγουρα θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά.

Η ανησυχία μου έγκειται στο ότι οι νέες τεχνολογίες φιλτραρίσματος δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα επαρκώς σε ανθρώπους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν θα κατακλυσθούμε απο diesel με DPF και ξαναγίνει η μελέτη του Λονδίνου μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων


Επιπλέον στην Ελλάδα

1. Η τεχνολογία θα αργήσει να έρθει (θα πλακώσουν τα μεταχειρισμένα diesel)

2. Η συντήρηση δεν θα γίνεται επαρκώς

Πιστεύετε ότι θα γινόταν αυτή η κουβέντα αν το diesel ήταν ακριβότερο της βενζίνης;

Nikos Dimou said...

delta_mike said...
μία άλλη παράμετρος είναι αυτή του κυβισμού, αν επιτραπεί το ντήζελ η τάση ασφαλώς θα είναι προς αγορά κτηνωδών οχημάτων - είμαστε βέβαιοι ότι το θέλουμε αυτό;
----------------------------

Δεν είναι ακριβώς έτσι - στην Γερμανία οι δημοφιλέστεροι ντήζελ είναι από 1600 ως 2200 κ.ε.
Και ο 1300άρης ντήζελ της Fiat είναι διαμάντι (Panda 70HP multijet).

harrygrath said...

Ολα εν καιρω τω δεοντι (...)

Η επιβολη γουστου ειναι φασισμος. Ειναι αρχη του φιλελευθερισμου για γουστα,χρωματα & αρωματα να μη γινεται διαμαχη.

Ο ενας βρισκει γελοιο το Χαμμερ,ο αλλος το Σμαρτ.

Εδω φαινεται ο υπουλος χαρακτηρας των κοκκινων φασιστων. Εμεις,δεν θελουμε να απαγορεψουμε τα καρουλια τους,εκεινοι θελουν να απαγορεψουν τα τζηπ...

Genghis said...

Dion.M. said...
Αγαπητέ Genghis, αν εννοείτε ότι κάποιος που έχει τα χρήματα να αγοράσει κάποιο αγαθό, δεν επιτρέπει στον εαυτό του να το αγοράσει λόγω επαγγέλματος η "κοινωνικής τάξης" δεν υπήρξε αυτή η νοοτροπία στην Ελλάδα ποτέ απ' όσο ξέρω.

----------------------------
Δεν εννοούσα νοοτροπίες, εννούσα επίσημους νόμους της βουλής των ελλήνων που ορίζουν παράγματα του τύπου: Απαγορεύεται το πετρέλαιο εκτός αν εισαι ταξιτζής. Απαγορεύεται να έχεις Pickup εκτός αν είσαι αγρότης η υδραυλικός. Η τιμή του πετραιλαίου εξαρτάται από το σε τι θα το χρησιμοποιήσεις κλπ.

Δέν ξέρω λεπτομέρειες από πρώτο χέρι απλώς τα ακούω ως παράπονα ελλήνων που επέστρεψαν στην Ελλάδα και ξένων που δουλεύουν στην Ελλάδα. Πχ. Αμερικανών που δουλεύουν στην Ελλάδα και κρατάνε αυτοκίνητα με πινακίδες άλλου ευρωπαικού κράτους (μάλιστα μου λένε οτι αναγκάζονται να τα οδηγούν για έλεγχο καυσαερίων στην ξένη χώρα κάθε τόσο) διότι το συγκεκριμένο όχημα που έχουν (πχ. πατρελαιοκίνητο η Pickup) δεν επιτρέπεται να το κατέχει στην ελλάδα ένας πχ. χημικός μηχανικός η σύμβουλος επενδύσεων κλπ.

Και επειδή χρησιμοποιώ το blog για να εξασκώ τα ελληνικά μου (ευχαριστώ Κύριε Δήμου) και επίσης για να έχω ένα (εκ του ασφαλούς) παράθυρο στην κολλεκτιβιστική κόλαση διερωτήθηκα: Υπάρχουν τέτοιοι νόμοι στ΄αλήθεια στην Ελλάδα;

Επίσης με ενδιαφέρει για να δίνω παραδείγματα, στούς γνωστούς μου εδώ στην Αμερική, για το που οδηγεί η κολλεκτιβιστική διαχείρηση της τεχνολογίας (πχ. το ντήζελ είχε μερικώς απαγορευθεί και στην California γιά κάποιο χρονικό διάστημα)

giant13 said...

Πιστεύω πως η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.

Από την μιά είναι:

1. Το καρτέλ των εταιρειών, που φρενάρει την άδεια κυκλοφορίας ντήζελ, αφού το κέρδος απ την βενζίνη είναι πολύ μεγαλύτερο.

2. Η άγνοια των εκάστοτε κυβερνώντων πάνω στο θέμα των ρύπων, που βρίσκουν πάτημα γιά την απαγόρευση.

Από την άλλη όμως, όλες οι μέχρι τώρα μελέτες σε χώρες του εξωτερικού, δείχνουν πως κακή ποιότητα καυσίμου και κακοσυντηρημένος ντηζελοκινητήρας,
μολύνει με επιβλαβέστερους ρύπους απ ότι ένας βενζινοκινητήρας.
Δεν αναφέρομαι στους τώρα η στούς μελλοντικούς.

Τέλος, δεδομένου του δαιμόνιου της φυλής, τι θα περιμέναμε από πολλούς κατόχους ντηζελοκίνητων;

Υπάρχουν τα ΚΤΕΟ, αλλά γνωρίζουμε τις ρυθμίσεις που κάνουν τα μαστόρια την προηγουμένη ίσα ίσα γιά να περάσουν τα βενζινοκίνητα.
Εξ άλλου πόσοι αλλάζουν αισθητήρες "λ" η καταλύτες σήμερα;
Συχνή πυκνή η δυσοσμία θείου στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η μόνη ελπίδα, οι νέες προδιαγραφές
ντηζελοκινητήρων, που πιστεύω αργά η γρήγορα θα επιτραπούν ελεύθερα σε όλη την χώρα, να είχαν ηλεκτρονικά και αισθητήρες ελέγχου που να εβγαζαν εκτός λειτουργίας τους προβληματικούς κινητήρες.

DM said...

Eυχές για ό,τι απασχολεί τις αισθήσεις και το μυαλό σας.
Για περιορισμό των απωλειών σε ανθρώπινο επίπεδο (φίλοι που χάνετε), αλλά και τεχνολογικό (εμπιστοσύνη και λειτουργικότητα των gadgets)!!

proinos

Genghis said...

Καί μια σχετική πληροφορία. Η επιγραφή του βενζινάδικου στην γωνία:

Βενζίνη: $3.42/γαλλόνι, δλδ. 0.62 ευρω/λίτρο
Πετρέλαιο:$3.51/γαλλόνι δλδ. 0.64 ευρω/λίτρο

Μέση τιμή κάπως ανεξέλεκτου καπιταλισμού (μέσος όρος τών 50 πολιτειών αυτήν την εβδομάδα)

Βενζίνη: $3.05/γαλλόνι, δλδ. 0.55 ευρω/λίτρο
Πετρέλαιο:$3.39/γαλλόνι δλδ. 0.62 ευρω/λίτρο

Μεση τιμη πιο ανεξελεκτου καπιταλισμου πχ. Iowa+Missouri+Minnesota

Βενζίνη: $2.62/γαλλόνι, δλδ. 0.48 ευρω/λίτρο
Πετρέλαιο:$2.87/γαλλόνι δλδ. 0.52 ευρω/λίτρο

Περνώντας τα σύνορα στον πιο κοινωνικά δίκαιο Καναδά η τιμή διπλασιάζεται (για το καλό τους πάντα βέβαια).

d3lta said...

Nikos Dimou said...

Δεν είναι ακριβώς έτσι - στην Γερμανία οι δημοφιλέστεροι ντήζελ είναι από 1600 ως 2200 κ.ε.
Και ο 1300άρης ντήζελ της Fiat είναι διαμάντι (Panda 70HP multijet).

-----------------------------

ουδεμία αντίρρηση, το ζητούμενο όμως είναι τι θα γίνει στην Ελλάδα όπου ως γνωστόν έχουμε ως λαός μία ροπή προς την υπερβολή (σαν το ντήζελ ένα πράγμα)...

και γιά να μην κατηγορηθώ ως αντιδραστικός εξηγούμαι ότι και εγώ υπερ του laisez faire είμαι στα πάντα, αλλά η Αθήνα έχει γεωμορφολογικές - κλιματολογικές ιδιομορφίες, αλήθεια ξέρει κανείς πως αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της ρύπανσης στο Λος Αντζελες που ήταν παρόμοιο με το δικό μας;


ΥΓ Χαρρύλαε, όπως και να το δει κανείς (εκτος αν είναι μπαστουνόβλαχος) το hummer στην Αθήνα αποτελεί γελοίο θέαμα (όπως και το smart στην ζώνη επιχειρήσεων στο Ιρακ) - πίστεψέ με, στα λέω αυτά ως κόκκινος φασίστας (με ύπουλο χαρακτήρα)...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Εξηγήστε μου κάτι, πως γίνεται το πετρέλαιο στις ΗΠΑ να είναι ακριβότερo της βενζίνης;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Άρχισε να οξύνεται πάλι η κατάσταση με το ποιός είναι φασίστας και ποιός όχι οπότε για να χαλαρώσουμε προτείνω λιγάκι ινδικό ρεαλισμό εδώ (κ. Δήμου κόψτε με if innapropriate)

harrygrath said...

Δεν μιλαω προσωπικα...

Γενικα οι απαγορευτικοι τυποι - φερμποτεν ειναι φασιστες.

Φραου φερμποτεν,που λενε για Γκερμανιδες ντανταδες...

Η σωστη μεθοδολογια ειναι...

Γκρης,Ε 1 /λτ ,δηλ. 3 εως 2,5% των μεροκαματων (μισθος Ε 700-1000).

Αμερικα 1% εως 0,5% των μεροκαματων ( μισθος Ε 800-Ε 2000).

δηλ. 3 εως 5 φορες φτηνοτερο κοστος.

Γι' αυτο & "ολοι" εχουν 2,5-3 λιτρα μοτερ.

doctor said...

Χρόνια πολλά κ.Δήμου.

Επί του θέματος, συμφωνώ και επαυξάνω και καλό είναι κάποιος ειδικός να μιλήσει στον κ.Σουφλιά.

doctor

Genghis said...


harrygrath said...
Γι' αυτο & "ολοι" εχουν 2,5-3 λιτρα μοτερ.


Οι περισσότεροι βέβαια δεν γνωρίζουν τον όγκο του κινητήρα τους. Δεν τους φαίνεται και τόσο σημαντικό στοιχείο, έχει μηδαμηνή επίπτωση στην τιμή και καμμία στη φορολογία.. Μόνο τον αριθμο κυλίνδρων γνωρίζουν οι περισσότεροι.

aggelos-x-aggelos said...

Χρόνια πολλά και καλά!!!

Και πάντα με -έστω- ένα ενεργό blog!

wolf said...

κυριε Δημου χρονια πολλα.Ευχομαι τα καλυτερα.

Για το θεμα μας(αν θα επιτρεπει το ντιζελ παντου και για ολους) εξακολουθω να πιστευω οτι εχει να κανει πιο πολυ με ορους επικοινωνιας παρα καθαρα τεχνοκρατικους.

Οπως και πολλα αλλα θεματα εξαλλου

drunk tank said...

τουλάχιστο πρόλαβα (γενικότερα εξαφανισμένος τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας τρελού φόρτου) να σας ευχηθώ!
χρόνια πολλά, καλά και δημιουργικά κύριε Νίκο.


όσον αφορά το εξόχως ενδιαφέρον ποστ, δυστυχώς ο φόρτος που λέγαμε, δε μου επιτρέπει ακόμα και τώρα να διαβάσω τα μέχρι τώρα σχόλια.
με κίνδυνο να επαναληφθεί το σχόλιο πάντως, έχω να πω ότι την τελική ευθύνη για την απαγόρευση των πετρελαιοκίνητων στην αθήνα και στην θεσσαλονίκη δεν την έχει δυστυχώς η ηγεσία του υπουργείου αλλά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο πέρισυ τέτοιον καιρό θυμάμαι γνωμοδότησε αρνητικά την πρόταση του υπουργείου για κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου.
με πρώτη ευκαιρία θα κοιτάξω να βρω λεπτομέρειες.

καλό σας βράδυ.
και πάλι χρόνια σας πολλά

Genghis said...


Antonios Liolios said...
Εξηγήστε μου κάτι, πως γίνεται το πετρέλαιο στις ΗΠΑ να είναι ακριβότερo της βενζίνης;


Δεν ξέρω τέχνο-οικονομικές λεπτομέρειες για την δυίλυση η τις αναλογίες πετρελαίου – βενζίνης-κηροζινης κλπ στο αργο. Αλλα....

Υποπτεύομαι οτι η διαφορά τιμής πετρ/βενζίνης μάλλον έχει να κάνει με την ζήτηση. Οι διάφορες χρήσεις του πετρελαίου και της βενζίνης συναγωνίζονται μεταξύ τους.

Επειδή το πετρέλαιο έχει μεγαλύτερη θερμική αξία (δλδ αποδίδει περισσότερες θερμίδες δλδ ενέργεια) ανα λίτρο, είναι και πιο πολίτιμο. Οπως ένα όχημα κάνει περισσότερα χιλιόμετρα μέ ενα λίτρο πετρελαίου σε σχέση με την βενζίνη έτσι και οι άλλες εφαρμογές του (πχ. παραγωγή ηλεκτικής ενεργείας, θέρμανση κλπ) αποδίδουν περισσότερο απο την χρήση πετρελαίου έναντι βενζίνης.

Με άλλα λόγια αυτό που σε μεγάλο βαθμό επιζητάς (και πληρώνεις) ως καταναλωτής είναι η ενέργεια του καυσίμου όχι το καύσιμο αυτό καθ εαυτό.

Επίσης είναι πιθανόν το πετρέλαιο να έχει μεγαλύτερη ζήτηση και διότι είναι πιό εύχρηστο η έχει άλλα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά σε πολλές εφαρμογές.

Αυτή ειναι η δική μου εκτίμηση....όσο για τις συνωμωτικές θεωρίες των πολυεθνικών καρτέλ που καθορίζουν και ελέγχουν τις τιμές, περίμενε λίγο σίγουρα κάποιος στο blog θα σε διαφωτήσει :-)

Πάντως παρά την υψηλότερη τιμή (10% περίπου) το ντήζελ πάλι συμφέρει οικονομικά σε σχέση με την βενζίνη διότι ίσως αποδίδει γύρω στο 30% περισσότερα χιλιόμετρα. (Υποπτεύμαι οτι απόλυτη σύγκριση δεν μπορεί να γίνει διότι οι χαρακτηριστικές απόδοσης των ντηζελοκινητήρων είναι διαφορετικές απο τους βενζινοκίνητους, διαγράμματα ροπής / στροφών / ιπποδύναμης κλπ.) Άλλωστε και πέρα απο οικονομικούς λόγους, μερικοί οδηγοί προτιμούν βενζίνη έναντι ντήζελ και αντίστροφα όταν πρόκειται για μηχανές ιδίας περίπου ισχύος.

harrygrath said...

V-8,the American spirit...
Ειναι ομως υποτιμητικο να μενουν πισω σε τεχνολογια. Τους μειωνει το γοητρο.

Και εγκαταλειπουν & τα καλα τους,οπως τον παγκο μπροστα,που χρησιμευε για...

Σκεφτομαι οταν την κανω για Αμερ,να οργανωσω...grassroot movement for front bench seat.

Bring back the Bench.

Η εκφραση ...benched να παρει κι αλλο νοημα,σαν το jaded...

Kato Patissia said...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

..κύριε Δήμου,
και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας προσφέρετε..

Λόγω αναμπουμπούλας στο σπίτι, σας γράφω απο Ίντερνετ καφέ στα Πατήσια, γιατι δέν έχω Ίντερνετ αυτές τις μέρες.
Είναι λίγο μελαγχολικά, ένα μπάρ με μιά Ρωσσίδα ( καλή! ) και 10 υπολογιστές άδειους τριγύρω εκτός απ' τον δικό μου και έναν στο βάθος, που κάθεται μιά κοπέλλα. Στο κέντρο του μαγαζιού, μιά παρέα απο 6 άντρες 40-50 χρονών, συζητάνε για ποδόσφαιρο που δείχνει μιά οθόνη στον απέναντι τοίχο.. "..Δύοοο.. στρέμματα οφσάϊντ το πρώτο γκόλ, και..", "..ο Άρης, έχασε 4 πόντους ενώ μπορούσε να τους κρατήσει..", κλπ

Χαρακτηριστικό: ΔΕΝ είναι εγκατεστημένο το.. Word στα μηχανήματα (..μάλλον δέν πολυ-γράφουν, όσοι έρχονται εδώ..), και σας στέλνω τις ευχές μου απ' το Notepad.

Ώχ!! Πέρασε η ώρα, και έφυγε η μέρα της γιορτής!
Ξεχάστηκα περιμένοντας ν' ακούσω κάτι πιό ενδιαφέρον στη συζήτηση, για να σας στείλω..

ΤΩΡΑ, το λένε!
"..εκεί, στην πλατεία, υπάρχει κάμερα.."
"..ήρθε η ΔΕΗ προχτές, και έβαλε ρεύμα.. Το φτιάξανε Ιρακινοί εργάτες.. Φτιάξανε χώμα με τα χέρια!! Πώς το φτιάξανε;", "Εσύ δέν κουβάλησες μπετονιέρα, εγώ κουβάλησα μπετονιέρα στην πλάτη.. έχω κουβαλήσει λάσπη εγώ.. για χρόνια.. νά, κοίτα τα χέρια!..", "..η σημερινή νεολαία, δέν έχει δουλέψει τόσο..", "..ναί, αλλα εσύ, Κωσταντίνε, έχοντας δουλέψει με τα χέρια δέν χάνεσαι, ενώ αυτοί.."

Και το ..ασύλληπτο!! "..Γιά φαντάσου, να ξαναγυρίσουν τα γαϊδούρια, εδώ στα Πατήσια, όπως παλιά..!!"

Δέν γράφω άλλα..
Φωνάζει ο εκφωνητής στην τηλεόραση, έγινε φάουλ, αρχίζουν πάλι τα ποδοσφαιρικά σχόλια, πάω να φύγω κι' εγώ..

----

Υ.Γ.

Έψαχνα να βρώ στο youtube κανένα ενδιαφέρον βιντεοκλίπ με σχετικό τραγούδι να σας στείλω για δώρο, αλλα τελικά... το ΚΑΛΥΤΕΡΟ που βρήκα ήταν το βίντεο με τα δικά σας σχόλια για τον Στήβ Τζόμπς.

Περίφημο!

Ευχαριστώ, τελικά το δώρο.. μου το κάνατε εσείς !!

gravoura said...

Tις πιο θερμές μου ευχές για χρόνια πολλά και...μπλοκικά!

harrygrath said...

To youtube εχει & Πλευρη εναντιον Δημου...
Τι να πει canis...

emfortos said...

Zεστές ευχές Νίκο για τη γιορτή σου.

Χρόνια πολλά με υγεία και γαλήνη.

Στα όποια αχνάρια σου, ακολουθούμε με ελπίδα φωτός.

Οι διάττοντες δεν επικρατούν,περνούν.

harrygrath said...

Η μια " αμερικανα " επεστρεψε..

Μια ακομα σΤαμπαρισμενη μενει...

Θελει να ξαναγυρισει
γιατι μακρυα μας εχει σβυσει...

Χώρια που στις επανασυνδεσεις γινονται τα καλυτερα....benched...

Genghis said...


Nikos Dimou said...
Δεν γνωρίζω τα φοροτεχνικά θέματα - αλλά νομίζω ότι ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης είναι αρκετά υψηλός.


Καί που είσαστε ακόμα

Απόσπασμα....
«The local schemes are seen as a precursor to a UK-wide network that would track the movement of cars by satellite or roadside gantries, charging about £1.30 a mile on the busiest roads.»

Το τραγικό είναι οτι εδώ δεν βλέπετε μια εκφραση των παλιομοδίτικων ξεπερασμένη ελληνικών νόμων του 1970 (οι οποίοι ούτως η άλλως είναι υπό εξαφάνιση). Εδώ βλέπετε το μέλλον σας, την Ευρώπη τον πολιτισμό που σας περιμένει.

Αλήθεια πως τους έχει πιάσει έτσι από τα ούμπαλα η οικολογία τους Αγγλους. Δεν ξεφεύγουν με τίποτα. Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι η πατριδα του φιλελευθερισμού. Κρίμα η μάγνα κάρτα.

wolf said...

Για να εισαι φιλελευθερος πρεπει πρωτα να εισαι ζωντανος

harrygrath said...

Να μη τα παραλεμε για τους Brits.
They r just talking...

giannis said...

gnig said
Το θέρμανσης περιέχει αρκετές ΧΙΛΙΑΔΕΣ
περισσότερο θείο που όταν χρησιμοποιηθεί σε νέας τεχνολογίας
diesel κινητήρα απλά τον καταστρέφει, τίποτα λιγότερο.
-----------------------------
Πόσο ενημερωμένοι είναι όμως οι συνάδελφοι σας κ.Γιάννη επάνω σ' αυτό.Φοβάμαι οτι πολοί καταστρέφουν τον κινητήρα τους απο άγνοια αν όντως είναι όπως τα λέτε.

antonios liolios said
Έχουμε και ταξιτζήδες εδώ μέσα που μπορεί να θεωρήσουν (με το δίκιο τους) τον όρο προσβλητικό

Σοβαρότερα μιλώντας θα είχε ίσως μεγάλο ενδιαφέρον να μας μιλούσε ο Γιάννης για την αντιμετώπιση του κόσμου και κατά πόσο πιστεύει ότι φταίνε οι επαγγελματίες ταξί για την αρνητική κριτική.
----------------------------------
Λοιπόν έχουμε και λέμε
Η βλάβη στον κινητήρα είναι σχεδόν άμεση. Μόλις το νέας τεχνολογίας (μοντέλα 2000 και μετά)diesel αυτοκίνητο εφοδιαστεί με ακατάλληλο καύσιμο(θέρμανσης, μίξη κίνησης-θέρμανσης) αρχίζει να δυσλειτουργεί και σε πολύ λίγα λεπτά ή χιλιόμετρα σταματά ΑΦΟΥ έχει καταστραφεί το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου(μπέκ και αντλία πετρελαίου).
Πολλά οχήματα έχουν σύστημα ανίχνευσης ακατάλληλου καυσίμου και
διακόπτουν την λειτουργία του πριν
προλάβει να γίνει η βλάβη.Αυτό μας δείχνει ότι το πρόβλημα της χρήσης
ακατάλληλων καυσίμων είτε απο τους
οδηγούς χάριν οικονομίας είτε από τους βενζινάδες χάριν αισχροκέρδιας
δεν είναι Ελληνικό αλλά παγκόσμιο.

ΦΥΣΙΚΑ αυτά τα γνωρίζουν ΟΛΟΙ οι χρήστες diesel οχημάτων, μιας και σχεδόν όλοι την έχουν πατήσει όχι τόσο από ακατάλληλα καύσιμα αλλά από το μεγαλύτερο εχθρό του diesel
κινητήρα το ΝΕΡΟ.
Αυτό νομίζω θα είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα γενικευμένης χρήσης diesel οχημάτων στην Ελλάδα.
Το νερό προέρχετε είτε από νοθεία(λιγότερο) είτε από τις ακάθαρτες - ακατάλληλες δεξαμενές στα πρατήρια.

Φίλε Αντώνη η λέξη ταρίφας δεν είναι προσβλητική, για μένα τουλάχιστον, αφού είναι το παρατσούκλι του επαγγέλματος μου.
Όσο για τα άλλα πρέπει να ανοίξουμε
τεράστιο θέμα. Με δυό λόγια ιστορίες για ταξί κοτέτσια και ταξιτζίδες άπλυτους, ανάγωγους κλπ.
ανήκουν στο παρελθόν.Εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα αλλά η πλειοψηφία των οδηγών είναι άνθρωποι μορφωμένοι με όρεξη για ΠΟΛΛΗ δουλειά και μεράκι για το αυτοκίνητο.Τα 3500 χιλιάδες Mercedes και τα χιλιάδες πεντακάθαρα ταξί λίγες ώρες μετά την βροχή αδιάψευστος μάρτυρας.

Genghis said...

delta_mike said...
αλήθεια ξέρει κανείς πως αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα της ρύπανσης στο Λος Αντζελες που ήταν παρόμοιο με το δικό μας;

Συνοπτικά, δεν βασίστικαν στα κολλεκτιβιστικά ρυθμιστικά πλαίσια που είναι τόσο δημοφηλή στην Ελλάδα. Λίγο πιο αναλυτικά...

1. Η μεγαλύτερη διαφορά ειναι η πυκνότητα πλυθισμού η οποία στην Αθήνα ανέρχεται σε 9000 κατοίκους ανα τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ στο Λος Αντζελες μόνο 3000 κατ/τχλμ (πολυκατοικίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες). Εάν δε συμπεριληφθεί και το Orange county ως μέρος του Λος Αντζελες (πράγμα λογικό) τοτε η πυκνότητα πεύτει στους 2000 κατ/τχλμ (500 τμ έκαστος κάτοικος).

Αυτό με την σειρά του οφείλεται στην πιο φιλελεύθερη πολιτική χρήσης γης και επέκτασης της πόλης. Ετσι οι κάτοικοι απλώθηκαν σε μια έκταση που είναι περίπου δεκαπλάσια απο την Αθήνα. Το σύστημα προσαρμόζεται πιο δυναμικά. Οποιος αρχίζει και ενοχλείται με την κίνηση πηγαίνει πιο εξω. Πολλές δε εταιρίες ψάχνοντας προσωπικό ακολουθούν και μετακινούνται και αυτές προς τα έξω.

Ο άλλος βασικός παράγοντας ήταν οι καταλυτικοί κινητήρες (και το ψηφιακό σύστημα injection που χρειάζεται για την λειτουργία τους)

Τρίτος παράγοντας η μη φορολογία των αυτοκινήτων που μειώνει δραστικά τον μέσο όρο ηλικίας των κυκλοφορούντων οχημάτων.

Στο Λος Αντζελες δεν υπάρχουν ούτε δακτύλιοι ούτε ποινικά διόδια γιά να μπείς στην πόλη ούτε άλλα παρόμοια κολλεκτιβιστικά κουραφέξαλα. Και Hummer και Land Cruiser και Grand Cherokee κυκλοφορούν άφθονα διότι σε πυκνότητα 2000κατ/τχ υπάρχει άφθονος σχετικά χώρος. Αντίθετα οι οικολογικά ευαίσθητοι Αθηναίοι έχουν ορίσει τα απαράβατα όρια της πόλης, δηλαδή την γραμμή οπου σταματάνε οι πολυκατοικίες και μετά αρχίζουν τα κατσάβραχα ( «για να σωθεί το περιβάλλον και μην τσιμεντοποιηθούν τα πάντα») - και έτσι παραμένουν τσιμεντοποιημένοι στον κολλεκτιβισμό τους. Οπως έχω πει και στο παρελθόν η πυκνότητα πληθισμού στην Καλιφόρνια και στην Ελλάδα τυχαίνει και είναι η ίδια. Απλώς στην Ελλάδα ο μισός σχεδόν πλυθισμός είναι στοιβαγμένος σε μια περίμετρο που είναι το 1/10 ο του Λος Αντζελες και οι νόμοι περί χρήσης γης εμποδίζουν την επέκταση τους.

Genghis said...

Βέβαια γιά να είμαι δίκαιος δεν μπορώ να πω οτι το πρόβλημα λύθηκε τελείως στο Λος Αντζελες. Καυσαέριο υπάρχει ακόμα, αλλά όχι σε σημείο που να ενοχλεί όπως της Αθήνας (περνάω κάπου 2 μήνες συνολικά το χρόνο στο Λος Αντζελες). Θα έλεγα υποκειμενικά, βάσει του πως αισθάνομαι αναπνέοντας την αντοίστοιχη ατμόσφαιρα Αθήνας – Λος Αντζελες) ότι η πυκνότητα καυσαερίου στο ΛΑ είναι το 1/3 απ οτι στην Αθήνα, όπως δηλαδή και ο λόγος πυκνότητας πλυθισμού (προσοχή για πυκνότητα μιλάω, αυτή έχει σημασία για τα πνευμόνια όχι το σύνολο του εκπεμπομένου καυσαερίου). Και βέβαια, υπ όψιν, λόγω χαμηλώτερης πυκνότητας πλυθισμού το Λος Αντζελες δεν είχε μάλλον ποτέ τα επίπεδα καυσαερίου που έχει η Αθήνα.

Lefteris said...

"Τρίτος παράγοντας η μη φορολογία των αυτοκινήτων που μειώνει δραστικά τον μέσο όρο ηλικίας των κυκλοφορούντων οχημάτων."

Αυτό το πράγμα από μόνο του, μαζί με τις πιστωτικές ευκολίες, μας επιτρέπει εδώ (άμα θέλουμε) να αγοράζουμε καινούργιο αυτοκίνητο συχνότερα, ή καλής κατάστασης μεταχειρισμένο σε πολύ χαμηλή τιμή. Στην Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει μικρότερη φορολογία οχημάτων, διότι ολόκληρο το Ευρωπαϊκό σύστημα (και η Ευρωπαϊκή φιλοσοφία ζωής) στηρίζεται σε υψηλή φορολόγηση των πάντων, κινητών και ακινήτων. Είναι δυνατόν να πεις σε Ευρωπαίο "θα έχεις λιγότερους φόρους και πολλές επιλογές και θα ρυθμίζεις από μόνος σου τη ζωή σου". Αυτό είναι αδύνατον. Θα βγουν όλοι στους δρόμους και θα φωνάζουν κατά των επιλογών (διότι θέλουν μία μόνο επιλογή σε όλα τα θέματα - παιδεία, εργασία, κλπ) και θα καταστούν τελείως ανίκανοι να διαχειριστούν από μόνοι τους το μέλλον τους. Ρίξε μια ματιά στις πρώην κομμουνιστικές χώρες: ζορίζονται να πάρουν μια απόφαση, διότι δεν έχουν μάθει σε αποφάσεις με πολλαπλές επιλογές και παράγοντες.

Οποιος αποκτά χρήματα και την "Μερτσέντες" του θα αγοράσει, και το εξοχικό του και την βίλλα του. ..


Οι Έλληνες, όπως ακριβώς και οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί και οι Κινέζοι και όλοι οι άνθρωποι, κάθε φορά που δεν έχουν λεφτά το παίζουν σοσιαλιστές και κάθε φορά που έχουν λεφτά το παίζουν καπιταλιστές. Αυτό αποτελεί παγκόσμια σταθερά.

candide said...

"Οι ΗΠΑ είναι 50 χρόνια πίσω στην τεχνολογία ντήζελ..."

Τα diesel είναι απαγορευμένα και στο Τόκιο. Την ίδια στιγμή που οι Ιαπωνικές εταιρείες προσπαθούν να υλοποιήσουν και να κατασκευάσουν σε mass production ότι πιο τρελό μπορούν να εφεύρουν.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Απόλα έχει ο μπαξές!

Και τεχνολογία, και πολτική και κοινωνική κρτική... the works!

Συνεχίζουμε.

Nikos Dimou said...

Από τον φίλο Μ.Κ. με email:

Με βάση τα γραπτά του Ανδριανόπουλου και του Χοιδά ,τα Ελληνικά διυλιστήρια δεν έχουν την τεχνολογία παραγωγής diesel για σύγχρονους κινητήρες.

Οι νέας τεχνολογίας κινητήρες είναι και απαιτητικοί στην ποιότητα καυσίμου όχι μόνο για να αποδώσουν αλλά για να μην καταστραφούν.

Και ένα παράδειγμα κατανάλωσης:CITROEN AX 1,4 diesel 2,4lit/100 km !! και αυτό το 1990. Πολύ απλά όταν έχεις τέτοια κατανάλωση ποσοτικά τουλάχιστον αντίστοιχους ρύπους εκπέμπεις.

Αδυνατώ να παρακολουθήσω τους νόμους του Ελληνικού κράτους-Σουφλιά στην περίπτωσή μας.Είμαι πλέον πεισμένος ότι έχουμε να κάνουμε με εκρηκτικό μείγμα βλακείας και λαμογιάς.

wolf said...

καποια πραγματα ειναι αληθεια.Τα περι ληψεων αποφασεων κλπ στην Ελλαδα αλλα και στην Ευρωπη ειναι οντως ετσι το πιστευω και εγω.

Ομως.

Αυτο το blame game πρεπει να εχει και ορια.Υπαρχουν και αλλες παραμετροι.

Η Ευρωπη και Ελλαδα εχει οντως καποια κουσουρια (ευαισθησιες?) και δυσκολευονται να προχωρησουν ακομα και σε αυτονοητα.

Οντας ο ιδιος φιλελευθερος συμφωνω οτι πρεπει να κινηθουμε πιο γοργα προς τετοιες λυσεις.

Ομως αλλο αυτο και αλλο η κοινωνια ζουγκλα και ο νομος του ισχυρου που επαγγελλονται οσοι νομιζουν οτι μιλαν εξ ονοματος του φιλελευθερισμου.

Τα νεα προβληματα (οικολογικα ) ειναι πολυ συνθετα για να αφεθουν στην αυτορυθμιση. Αυτο δεν ειναι φιλελευθερισμος.

Η λυση θα ερθει απο την Ευρωπη.

gnik said...

@lefteris
Είναι δυνατόν να πεις σε Ευρωπαίο "θα έχεις λιγότερους φόρους και πολλές επιλογές και θα ρυθμίζεις από μόνος σου τη ζωή σου". Αυτό είναι αδύνατον. Θα βγουν όλοι στους δρόμους και θα φωνάζουν κατά των επιλογών (διότι θέλουν μία μόνο επιλογή σε όλα τα θέματα - παιδεία, εργασία, κλπ) και θα καταστούν τελείως ανίκανοι να διαχειριστούν από μόνοι τους το μέλλον τους.
--------------------------
Δεν με πείθει το επιχείρημα σας γιατί δεν μπορώ να παραβλέψω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών είναι μετανάστες από την Ευρώπη. Γιατί λοιπόν έμαθαν να σκέπτονται διαφορετικά.
Νομίζω ότι η διαφορά της Ελλάδας γιατί δεν μπορεί να γίνει ούτε σύγκριση μεταξύ Ελλάδος & αρκετών Ευρωπαϊκών κρατών στο θέμα της φορολόγησης των αυτοκινήτων είναι ότι εδώ θέλουμε να καλύψουμε τα τεράστια έξοδα του κράτους για την συντήρηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα ο οποίος συνέχεια διευρύνεται και ο πιο εύκολος τρόπος είναι να φορολογείτε σχεδόν & ο αέρας που αναπνέουμε.

H.Constantinos said...

Εδώ και χρόνια το βλέπουμε αυτό το θέμα, το τί θα γίνει δηλαδή με την πετρελαιοκίνηση, και γιατί να απαγορεύεται, κλπ, κλπ. Δεν υπάρχει περιοδικό να μήν έχει γράψει σχετικά...

Και το θέμα είναι η Αθήνα...

Ας ήταν μιά φορά να θυμηθεί κανείς ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιτρέπονται.

Και άς ήταν μιά φορά να καθίσει κάποιος δημοσιογράφος του χώρου να κοιτάξει τις ταξινομήσεις, και να πεί πόσα diesel πωλούνται στην επαρχία. Μιλάω γιά κανονικά επιβατικά, και όχι pick up...
Ελάχιστοι τα προτιμούν.
Και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα.
Δεν είναι της στιγμής ή του παρόντος να καθίσω να το αναλύσω γιατί δεν το θέλει το diesel ο μέσος Ελληνας, αλλά είναι πραγματικότητα. Ούτε και να καθίσω να παραθέσω νούμερα από τα στατιστικά των ταξινομήσεων.
Τα έλεγα αυτά και πριν λίγα χρόνια, που έγραφα σε κάποιο περιοδικό αυτοκινήτου: Ας μήν καθόμαστε να τα βάζουμε με τον σαρακατσάνο. Και να τα επιτρέψει ο σαρακατσάνος, δεν πρόκειται να γεμίσουν οι δρόμοι diesel στην Αθήνα, όπως δεν γέμισαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα με τα diesel στην Ελλάδα κ.Δήμου, το οποίο μόνο μιά φορά το είδα να γράφεται κάπου, και ήταν στουν 4Τροχούς: η ευαισθησία τους στο νοθευμένο καύσιμο. Και μιλάω γιά τους καινούργιους κινητήρες.

Είμαι από επαρχία και θα μπορούσα να πάρω κάποιο diesel μιά και ταξιδεύω συχνά, κάνω πολλά πολλά χιλιόμετρα και θα το ήθελα.
Αλλά δεν το κάνω, γι'αυτόν τον λόγο.
Είναι δυνατόν να πηγαίνεις μόνο σε συγκεκριμένο πρατήριο γιά το οποίο να είσαι σίγουρος; Και πόσο σίγουρος μπορείς να είσαι;

Πόσο κοστίζει η ζημιά από το νοθευμένο πετρέλαιο, πόσο αυξάνονται οι ρύποι μετά την βλάβη δεν γίνεται να καθίσω να το γράψω τώρα, εδώ.

Η νοθεία στα πρατήρια είναι μία πραγματικότητα η οποία δεν ελέγχεται με τίποτα.
Αλλά οι βενζινοκινητήρες δεν έχουν πρόβλημα.
Θα βήξουν, θα φταρνιστούν, και θα επανέλθουν.
Ο πετρελαιοκινητήρας είναι αλλιώς.

Ας τα υπολογίζουμε και αυτά...
Ελλάδα είναι εδώ, και κάποια πράγματα δεν αλλάζουν. Τουλάχιστον δεν μπορεί να τα αλλάξει ο οποιοσδήποτε καρατικός έλεγχος.

Κάποτε θα επιτραπούν τα diesel και στην Αθήνα.

Και θα τα αγοράσουν ελάχιστοι, όπως ακριβώς γίνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Manos Bairaktaris said...

Πρόβλημα για το diesel γενικά είναι η περιεκτικότητα σε θειάφι.
Στις χώρες της ΕΕ (με την γνωστή μας εξαίρεση) η περιεκτικότητα έχει μειωθεί δραστικά στα καύσιμα. Αντίστοιχη μείωση δεν έχει γίνει στις ΗΠΑ, παρά τις αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών καυσαερίων που έχουν υιοθετήσει.
Αν και στην χώρα μας δεν εκσυγχρονιστούν τα διυλιστήρια ώστε να προσφέρουν καθαρότερο diesel, τότε δεν έχει νόημα να μιλάμε για καθαρότερη πετρελαιοκίνηση.
(Πηγή πληροφοριών http://en.wikipedia.org/wiki/Diesel με έκδοση 11:17, 7 December 2007)

harrygrath said...

Στην Ευρωπη ξεμειναν ολα τα καταλοιπα της μεταναστευσης σε Αμερικα. Κατιμας.Leftovers.

Αναρχικοι,κομμουνιστες,σοσιαλιστες,φασιστες...
Στοκατζιδικο. Η Disneyland της Παρακμης.
Με βασιλιαδες καραγκιοζηδες & πριγκηπες με ναρκωτικα & ομ/φιλία...

Απο τετοιους δεν μπορει να προκυψει καμμια λυση.

Στην δε οικολογια,οι λυσεις εχουν εφευρεθει. Μενει η μαζικη χρηση τους.

Nikos Dimou said...

harrygrath
πότε μεταναστεύεις κατά ΗΠΑ μεριά;

harrygrath said...

Οι βιζες που οδηγουν σε ιθαγενεια ειναι δυσκολες. Γινεται σφαγη.

Βλεπω οτι 26 χρονια στην ΕΕ & δεν αλλαξε ουσιαστικα τιποτα στη Γκρης.
Ακομα απαγορευονται τα ιδιωτ. Παν/μια...

Ετσι θα περασουν & τα επομενα 26.
Μαζι με αυτα & η μικρη ζωη μας...

wolf said...

Αν οι ΗΠΑ ειναι ο εφηβος που καβαλαει τη χιλιαρα μηχανη με τερμα τα γκαζια προς το μελλον η Ευρωπη ειναι ο 35αρης με πορσε που πριν ξεκινησει ελεγχει φρενα και βαζει ζωνη ασφαλειας.

Το ταξιδι ειναι μεγαλο,σε βαθος χρονου ο 35αρης θα νικησει

Dion.M. said...

@wolf said...
...η Ευρωπη ειναι ο 35αρης με πορσε που πριν ξεκινησει ελεγχει φρενα και βαζει ζωνη ασφαλειας.

Το ταξιδι ειναι μεγαλο,σε βαθος χρονου ο 35αρης θα νικησει


---------

Αν είναι 35ρης με Porsche καλά!

...Αλλά φοβάμαι μήπως είναι 80ρης me Ford T και με Αλτσχάϊμερ, που το μόνο που θυμάται είναι η παιδική του ηλικία... :-(

...Και αυτό το Νοτιοανατολικό μέλος του... σαν παράλυτο φαίνεται...

Anonymous said...

Συμφωνώ με harrygrath: φωτοβολταικα στη σκεπη - ολοηλεκτρικο ΙΧ. Είναι και ωραία αυτοκίνητα...(teslamotors.com)

Χρειάζεται ένας Steve Jobs να πάρει την εταιρία και να κάνει την τιμή προσιτή και δημιουργήσει την "ανάγκη" σε όλους μας!!!
Μέχρι τότε Σούφλιάς...

Genghis, ενδιαφέρον το σχόλιό σου για το Λος Αντζελες. Και καλά η ρύπανση μειώθηκε, αισθητά από ότι μου λένε, το κυκλοφοριακό πως λύνεται; Χρειάζεσαι ηρεμηστικά αν πεσεις σε μποτιλιάρισμα...

N.D.χρόνια πολλά(έστω και καθυστερημένα)!

harrygrath μάλλον πρέπει να σου βρούμε νύφη...

gnik said...

@harrygrath
Ετσι θα περασουν & τα επομενα 26.
Μαζι με αυτα & η μικρη ζωη μας...
-----------------------------
Χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω harry μου ετσι είναι.
Ρώτα εμάς που το πάθαμε.

harrygrath said...

35αρης με Πορσε η Ευρωπη...

Επιτυχημενο...αστειο.

Οι Αμερ.νυφες δεν εχουν καλη φημη στο...benching...

Στην Ευρωπη,το ολο σκηνικο,με παλατια & ...αρχαια ερειπια, σε καθηλωνει στο παρελθον.

_Προσωπικα,ειχα μια ελπιδα με Γιωργο Παπ,στην αρχη. Οταν τον ειδα στη " Βεργινα " να καμαρωνει με πανοπλια ομ/φιλου φονια & τη νεολαια εναντιον ιδιωτ.Παν/μιων,καταλαβα οτι...

Μανουλα μου,μανιτσα μου
θα παρω τη βαλιτσα μου (δις)
& θα τη κοπανησω

Οσο κι αν σ' ερωτευθηκα
εκαθισα & σκεφτηκα
πως σε θεμελια ψευτικα
δεν γινεται να χτισω...

( Καλαντζης,seventies...)

wolf said...

και μια ακομα ενδιαφερουσα παραμετρος.

το οτι οι ανθρωπινοι δεσμοι σε ελλαδα και ευρωπη υπαρχουν ακομα σε αντιθεση με τα αμερικανακια εχει να κανει με αυτα που συζηταμε η οχι?

wolf said...

επειδη ποιοτητα ζωης δεν ειναι μονο τα χαμερ και τα τσεροκια

harrygrath said...

Οι γριες στο μοναστηρι

story λεν για Ιησου Ναυή

μα οι νιες στο Μοναστηρι

θελουν Porsche με navi



Δεν ειν' χρειά γαμπρος να γένεις

σ' ενα φροκαλο weasel

με δουλεια στο L.A, Venice,

παιρνεις πρωτο turbodiesel...

d3lta said...

το γεγονός παραμένει:

οι ΗΠΑ, η πιό προηγμένη τεχνολογικά χώρα του κόσμου, δεν έμαθε (και δεν θα μάθει ποτέ από ότι φαίνεται) να φτιάχνει οιουδήποτε είδους τροχοφόρο όχημα της προκοπής, δεν είναι τυχαίο ότι τα πιό επιθυμητά αυτοκίνητα υψηλής κατηγορίας παραμένουν παγκοσμίως τα ευρωπαϊκά γιατί μάλλον διαθέτουν κάτι που τα αμερικάνικα δεν διαθέτουν - φινέτσα...

τιμούμε τις ΗΠΑ που έδωσαν στην ανθρωπότητα την γραμμή παραγωγής με το Ford model T, τις στηλιτεύουμε επειδή διέδωσαν παγκόσμια την κουλτούρα του SUV, αυτού του ακαλαίσθητου, thinly disguised σαν αυτοκίνητο φορτηγού, προσβάλλοντας την αισθητική μας, κάνοντας κακό στο περιβάλλον με την κατανάλωσή τους και κάνοντας τους εμίρηδες πλουσιότερους με ότι αυτό συνεπάγεται γιά αυτήν την πολύπαθη περιοχή εκεί κάτω...

ορμώμενος από το αλαζονικό σχόλιο του τζένγκις που δεν παύει να μας θυμίζει σε κάθε επικοινωνία του ότι απευθύνεται σε τριροκοσμικούς καθώς και στην ψύχραιμη απάντηση της ραλλούς, αφιερώνω σε αμφότερους αυτήν την εικόνα από την πόλη των αγγέλων...

Nikos Dimou said...

delta_mike said...
τιμούμε τις ΗΠΑ που έδωσαν στην ανθρωπότητα την γραμμή παραγωγής με το Ford model T, τις στηλιτεύουμε επειδή διέδωσαν παγκόσμια την κουλτούρα του SUV

-----------------------

Οι ΗΠΑ - Jeep (μαζί με την Αγγλία - Land Rover) διέδωσαν την κουλτούρα του μεγάλου τετρακίνητου εκτός δρόμου. Το SUV είναι καθαρά Ιαπωνική επινόηση - και το πρώτο ήταν το RAV4.

d3lta said...

το SUV με την αμερικάνικη ε΄ννοια του όρου - τα παρακάτω από την wiki:

"A sport utility vehicle, or SUV, is a passenger vehicle which combines the towing capacity of a pickup truck with the passenger-carrying space of a minivan or station wagon together with on or off road ability. Most SUVs are designed with a roughly square cross-section, an engine compartment, a combined passenger and cargo compartment, and no dedicated trunk...

...Off-road vehicles are a very different class of vehicles, being vehicles primary built for off-road use. Although some SUVs have off-road capabilities, this is often a secondary role and they often do not have the ability to switch between 2WD, 4WD high gearing and 4WD low gearing.

More recently, manufacturers have responded to buyers' complaints that SUVs "drive like trucks" and demands for "carlike ride" with a new type of SUV. A new category, the crossover SUV uses car design and components for lighter weight and better fuel efficiency, but is no longer designed or recommended by the manufacturer for off-road usage or towing."

όταν ο αμερικάνος ακούει SUV συνήθως έχει κατά νου φορτηγό - σαν το γνωστό ανεέκδοτο με τις μνόψειρες ;-)

Nikos Dimou said...

Πάντως και ο όρος SUV (Sports Utility Vehicle) λανσαρίστηκε από RAV.

Στην Αμερική πήραν άλλες διαστάσεις - αλλά σε όλο τον άλλο κόσμο έμειναν μεσαία. Δεν θα ονομάσεις SUV ένα Discovery, Defender, Grand Cherokee - αλλά ένα RAV, CRV, Tucson, Terios ή Sportage.

d3lta said...

συμφωνούμε απολύτως - το μόνο θέμα είναι ότι στην Αμερική ΟΛΑ παίρνουν άλλες διαστάσεις (ακόμα και τα egos όπως έχει καταστεί σαφές στο παρόν μπλόγκ)...

Nikos Dimou said...

Διευκρίνηση: τα συγκριτικά τεστ κατανάλωσης και καυσαερίων όπου τα πετρελαιοκίνητα ήρθαν στα ίσα με τα υβριδικά, αφορούσαν μεγάλα SUV. Στα μικρομεσαία Prius rulez!

harrygrath said...

Αν σε καποιον δεν αρεσει η Αντζελινα Τζολι,η Παμελα Αντερσον,η Αμερικη,
τοτε καλυτερα που δεν εχει καμμία απο δαυτες...

Σωστα ...?

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Το σημερινό δώρο στους αναγνώστες του Dimoutech

Μην πιστεύετε ποτέ αυτά που βλέπετε!

Εδώ

Lefteris said...

"Δεν με πείθει το επιχείρημα σας γιατί δεν μπορώ να παραβλέψω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών είναι μετανάστες από την Ευρώπη. Γιατί λοιπόν έμαθαν να σκέπτονται διαφορετικά."

Δεν μάθανε τίποτα. Εφεύρανε καινούργια, καλά και κακά, επειδή βρήκαν καινούργια γη χωρίς ιστορία και κτίρια. Από παλιά τα ξεχάσανε σχεδόν όλα.

Κατά τα άλλα, το συγκεκριμένο posting έχει παράγει πολύ διασκεδαστικά σχόλια. Συμφωνώ με τον delta-mike για τα SUV τα οποία μου έχουνε σπάσει τα νεύρα εδώ πέρα. Μια νοικοκυρά τα οδηγεί συνήθως, αργά κι επιφυλακτικά... και κλείνει το δρόμο.

Από την άλλη διαφωνώ με τον delta-mike που πετάει κακές φωτογραφίες από προβληματικές περιοχές του ΛΑ (το οποίο δεν μ' αρέσει... πρόκειται για ένα τεράστιο βαρετό προάστειο και πανάκριβο...). Είναι σαν να βγάλει κανείς φωτογραφία από την παλιά Αγ. Κωνσταντίνου και τα Γκαζάδικα ή το Σκαραμαγκά και να πει "ιδού η Ευρώπη". Δεν είναι έτσι τα πράματα.

Πολλές φορές λέω ότι στα SUV πρέπει να μπει κάνας ειδικός φόρος, αλλά αυτό θα ήταν κατά της γενικής θεωρίας μου για τη ζωή. Βλέπω όμως ότι οι κάτοχοί τους τιμωρούνται (δικαίως) από την αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Stavros Katsaris said...

Καλημέρα!
Από τα ποστ που έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού όλοι οι φίλοι έδωσαν πολύτιμες απόψεις.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι μόνο να διηγηθώ μια προσωπική ιστορία που νομίζω πως δείχνει την ακαμψία και την αρτηριοσκλήρωση του Ελληνικού κράτους.
Πριν μερικά χρόνια το ανθοπωλείο που διατηρώ στον Πειραιά είχε 2 αυτοκίνητα.
Ένα Seat INCA 1.4 poy to έπιανε ο δακτύλιος και ένα φορτηγό VW TRANSPORTER που έμπαινε όλες τις ημέρες.
Ζήτησα από την τροχαία να μου βγάλει μια άδεια εισόδου στο δακτύλιο για το μικρό αυτοκινητάκι μιας που έτσι κι αλλιώς είχα την δυνατότητα να μπαίνω στο δακτύλιο και μάλιστα με αυτοκίνητο που προκαλεί περισσότερα προβλήματα (όγκος,μεγαλύτερη κατανάλωση,ρύποι)
Ε δεν νομίζω να θέλει κανείς την απάντηση έτσι.
Συνέχισα να μπαινωβγαίνω μέσα στο δκατύλιο με ένα τεράστιο όχημα για να μεταφέρω ας πούμε μια και μοναδική γλάστρα!!!!

Καλημέρες!

gerasimos74 said...

Με την ευκαιρία του θέματος του post, θα ήθελα να ρωτήσω:

Έχει εν τέλει, καμιά διαφορά για τους σύγχρονους βενζινοκινητήρες, η τροφοδοσία τους με απλή, ή super - περισσότερων οκτανίων & πιο ακριβή - αμόλυβδη βενζίνη?
(Ως προς την εκπομπή ρύπων & την απόδοση του κινητήρα.)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Γνωρίζω ότι δεν ανήκει σε αυτό το θέμα αλλά σε προηγούμενο αλλά είναι τόσο breakthrough που θάθελα να το μοιραστώ μαζί σας: Η πρώτη θεραπεία γενετικής νόσου σε ποντίκια εδώ

Genghis said...

Για όσους ενδιαφέρονται:
Η κίνηση στο Λος Αντζελες σε real time.


Rallou said...
Συμφωνώ με harrygrath: φωτοβολταικα στη σκεπη - ολοηλεκτρικο ΙΧ. Είναι και ωραία αυτοκίνητα...


Με την παρούσα τεχνολογία μάλλον χρειάζεται ένας μάγος για να καταρρίψει την αρχή της διατήρησης της ενέργειας.

Γιατι;

Διότι ένα πράγμα που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πόση πολλή ενέργεια περιέχουν τα υγρά καύσιμα (βενζίνη η πετρέλαιο κλπ) σε σχέση με τις λεγόμενες εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ενα παράδειγμα. Ενα μέσο αυτοκίνητο που κινείται στον αυτοκινητόδρομο με 110χλμ/ω δουλεύει την μηχανή του στους περίπου 50 ίππους. 1 ίππος είναι περίπου 0.75 Κιλοβαττ. Δηλαδή το μέσο αυτοκίνητο στα 110χλμ/ω = 37.5 Κιλοβάττ. Για να παράγει ένα ηλεκτρικό μοτέρ 37.5 Κιλοβάττ χρειάζεται την διπλάσια περίπου ηλεκτρική ενέργεια δλδ για να κινήσεις ένα μέσο αυτοκίνητο με 110χλμ/ω με ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεσαι 75Κιλοβαττ!

Συγκρίνετε αυτό με οποιαδήποτε άλλη συσκευή έχετε στο σπίτι. Ενας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας (η πιο ενεργειοβόρα ηλεκτρική συσκευή είναι μόλις 5 Κιλοβάττ). Οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές είναι κάτω απο 1 Κιλοβαττ. Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις των περισσοτέρων σπιτών (για ολόκληρο το σπίτι μέγιστη ισχύς όλων των συσκευών μαζί) δεν υπερβαίνει τα 10Κιλοβάττ.

Ενα άλλο παράδειγμα: Ενα φωτοβολταικό σύστημα των 3 Κιλοβάττ στοιχίζει κάπου 15.000ευρω. Εαν πάρει κανείς την ενέργεια που το σύστημα αυτό παράγει σε μία ολόκληρη ημέρα, σε πόση βενζίνη λέτε αντιστοιχεί;
Η απάντηση: Περίπου 1.3 λίτρα.

Genghis said...

....Δεν αμφιβάλλω οτι κάποια μέρα η τεχνολογία θα ανακαλύψει υπέροχα πράγματα, ας πούμε....cold fusion! Αλλά η οικολογία δια νόμου εδώ και τώρα σπαταλάει το πενιχρό δυναμικό μας (πενιχρό σε σύγκριση με τις επόμενες γενεές) και τελικά καθυστερεί την ημέρα που θα ανακαλυφθεί το cold fusion. Οι απόγονοι μας θα λένε:

«αυτοί οι φουκαράδες οι παλαιοί δεν ζούσαν καν έναν αιώνα και κύττα με τι ασχολούνταν. Και τα αμάξια τους; μίζερα τελείως, και ούτε αυτά δεν τα ευχαριστιόνταν διότι ήθελαν να «σώσουν» εμάς. Και μετά ανακαλύφθηκε το χχχ και όλες οι ανησηχίες τους πήγαν απο το παράθυρο ενώ αυτοι πέθαναν πριν τα 100 με το παράπονο και την μιζέρια. Ούτε Πόρσε (ξέρεις αυτά τα παλιά σαράβαλα των 400 ίππων) δεν είχαν οδηγήσει οι περισσότεροι στη ζωή τους. Κούνια που τους κούναγε.»

Δηλαδή οτι λέμε εμείς τώρα για αυτούς που πριν 100 τόσα χρόνια ανυσηχούσαν οτι δεν υπάρχει αρκετό αλάτι και τι κόσμο θα αφήσουμε στα παιδιά μας αν ο πλυθυσμός της γης αυξηθεί απο 1.5 σε 3 δις! κατοίκους - επειδή δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι κάποια μέρα θα εφευρίσκαμε το ψυγείο καί το αλάτι δεν είναι πλέον απαραίτητο και υπεραρκεί και για 6 δις.

Η μελλοντικές γενεές θα είναι πολύ πιο προνομιούχες απο εμάς. Εμάς να λυπάστε, οχι τους μελλοντικούς.

Genghis said...

...Για το link με την κίνηση..., γιά όσους δεν έχουν υπ όψιν 1 mph= 1,6 χλμ/ωρα.

wolf said...
επειδη ποιοτητα ζωης δεν ειναι μονο τα χαμερ και τα τσεροκια


Δεν νομίζεις οτι το να μπορείς να διαλέξεις τι είναι πιοτητα ζωής (αντί να στο επιβάλλει αναγκαστικά η πλειοψηφία) είναι ακόμα καλλίτερη ποιότητα ζωής ?

Stavros Katsaris said...
Συνέχισα να μπαινωβγαίνω μέσα στο δκατύλιο με ένα τεράστιο όχημα για να μεταφέρω ας πούμε μια και μοναδική γλάστρα!!!!


Θα επαναλάβω το γνωστό
«…the more the state plans the more difficult planning becomes for the individual.»
F. A. Hayek

ΑΝΩΝΥΜΟΣ said...

Είναι λιγάκι πιο δύσκολο να έχεις την Παμ από το να πας στην Αμερική. Αλλιώς θα την είχαν όλοι οι αμερικάνοι.

wolf said...

για genghis.

Παρακαμπτω αντιρρησεις επι της διαδικασιας (που μαλλον εξεφρασε καλυτερα απο μενα ο delta mike πιο πανω) και περναω στην ουσια.

Δεν νομιζεις οτι στα κοστη που υπολογιζεις συγκρινοντας τροπους παραγωγης ενεργειας πρεπει (πχ στα κοστη παραγωγης ενεργειας απο πετρελαιο ) να συνυπολογισεις πχ το κοστος του πολεμου σε ιρακ και γενικωτερα αλλα τετοια μη εμφανιζομενα κοστη.

το ποσο κανει κατι δεν θα το κρινει μονο η αγορα.

Ο αερας που αναπνεουμε ειναι δωρεαν. ποσο κανει σε ευρω genghis?

το νερο που σε ευρω ειναι φθηνο ποσο παει?

Yannis H said...

Genghis et al: Κάποτε είχα μπλέξει με τύπους που ασχολούνταν με ευρεσιτεχνίες και τρελές ιδέες. Μέσα στο χάος υπήρχε λογική. Θυμάμαι, κάποιος αναρωτιόταν γιατί να μη χρησιμοποιείται η ενέργεια από τα φρένα. Δηλ. για να σταματήσει ένα όχημα ενώ είναι εν κινήσει, δαπανάται ένα Α ποσό ενέργειας. (Αν σκεφτούμε ένα τρένο, αυτό είναι πολλά ‘Α’). Γιατί, λοιπόν, έλεγε, να μη χρησιμοποιείται κάπως αυτή η ενέργεια αλλά να πηγαίνει χαμένη; Δεν μου φάνηκε καθόλου χαζή ερώτηση, άσχετα από το ν λύνεται πρακτικά.

Για το αυτοκίνητο, υποθέτω, κάποιος θα αναρωτιόταν εάν μια ανεμογεννήτρια στο πάνω μέρος του ενώ τρέχει, παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ αυτήν που δαπανά σαν τριβή και αντίσταση.

Έχουν ενδιαφέρον τέτοιες (τρελές) ιδέες...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Αααχχχ η Αμερικολαγνεία, ακόμα και τα καλύτερα μυαλά πλανεύει!

Μερικές ενδιαφέρουσες εικόνες από τον γαλανό ουρανό και skyline του LA (από αυτό το ενδιαφέρον site) και μερικές ακόμα εδώ, κι εδώ.

Άντε κι ένα βιντεάκι για τους αθεράπευτους.

Συνέλθετε, παιδιά, η πόλη είναι είναι απαράδεκτη. Ξέρω, έχει τον Άρνολντ αλλά μάλλον δεν φτάνει...

harrygrath said...

Η σκεπη του μεσου σπιιου ειναι αρκετη σε επιφανεια,ωστε ακομα & με τη χαμηλη αποδοση των ηλιακων πανελς να υπαρχει αρκετη ενεργεια διαθεσιμη.

Το προβλημα ειναι οτι χωρις επιδοτηση χρειαζεσαι 70 χιλ για πανελς,το 30% της αξιας ενος μεσου σπιτιου.

Με τις επιδοτησεις & το πουλημα ενεργειας στο δικτυο,εχεις μια τεχνητη αποδοση κεφαλαιου 6%. Καλο.

Τα πανελς ειναι & καλαισθητα.

Εκει ειναι το μελλον.

Η ανακτηση ενεργειας δεν ειναι καθολου τρελλη ιδεα. Βεβαια,δεν υπαρχει..υπερκίνητο,ουτε αεικίνητο. Παντα χανεις ενεργεια...Αν ομως με καποιους μηχανισμους πετυχεις ανακτηση 50%,χρειαζεσαι τη μιση μπαταρια ή διανυεις διπλασια αποσταση χωρις επαναφορτιση.

Οι ιδεες υπαρχουν,λειπει η ζητηση & το εμπορικο ενδιαφερον προσωρινα...

Χθες εκανα Γλυφαδα-Πατησ(ι)α 1 ωρα νταν. Απο Αθηνα,παντου καλυτερα...

Ντου για παντου...

wolf said...

Για κοστος παραγωγης ενεργειας απο εναλλακτικες πηγες.

Δεν πρεπει να κανουμε το μεθοδολογικο λαθος να μπερδευουμε την τιμη προσκτησης (τιμη αγορας ) με την αξια ενος μεγεθους που πολλες φορες ενσωματωνει αυλα μη υπολογισιμα μεγεθη.

Πχ 1 ζωο τιμη αγορας 100ευρω.αξια?

αερας, νερο κλπ

1 ανθρωπος. τιμη? αξια?

butterfly said...

Αγαπητέ yiannis h,

έχετε μιλήσει με το φίλο σας τελευταία; :)

Η (εξαιρετική) του ιδέα λέγεται regenerative braking, και σύμφωνα με το Spectrum Νοεμβρίου 2007, επιτρέπει σε τρένα να εξοικονομούν έως και 44% ενέργεια. Αντιγράφω: "Τwo prototypes delivered to Oslo in 2005 for testing lived up to energy-efficient expectations. The city has so far received a quarter of its 63-train order. By 2009 all of Oslo's metro systems will rely on regenerative braking."

Γιατί οι μεγαλύτερες εφευρέσεις βασίζονται σε απλές ιδέες!

gnik said...

Παιδιά αρχίζει & ξεφεύγει το θέμα….
----------------
Δεν διάβασα γνώμη από κανέναν που να διαθέτει Ι.Χ. πετρελαιοκίνητο υπέρ & κατά από πρώτο χέρι.
Δεν μου απάντησε κανένας αν εγώ διέθετα Ι.Χ. με πετρέλαιο μπορώ να επισκεφτώ νόμιμα την Αθήνα ή την Θεσ/νίκη εφ όσον δεν είμαι κάτοικος των 2 πόλεων για 1-2 μέρες.
Άντε & αποφάσισα να πάρω ένα ντήζελ ποιος με διαβεβαιώνει ότι αύριο το πρωί με αυτούς τους μουρλούς που μας κυβερνάνε κατά περιόδους δεν θα μου απαγορευτεί να κυκλοφορώ έξω από την αυλή του σπιτιού μου και έλα εσύ μετά να το ανταλλάξεις.
Όταν βγάζουν κυβερνητικές αποφάσεις δεν λένε ότι αυτή η απόφαση θα ισχύει για τα επόμενα 10 χρόνια & δεν αλλάζει με τίποτα.
Πως λοιπόν θα αποφασίσει κάποιος να προχωρήσει σε τέτοια αγορά.

Το σωστό να λέγεται said...

Η σύγκριση της Αθήνας με το Λος Άντζελες ως προς στην μόλυνση του αέρα είναι υπερβολικά άνιση.
Η γεωγραφία των πόλεων είναι εντελώς διαφορετική. Το Λος Άντζελες βρίσκεται σε ανοικτή πεδιάδα ενώ η Αθήνα βρίσκεται σε λεκανοπέδιο κυκλωμένη από βουνά που δεν επιτρέπουν την διασκόρπιση της μόλυνσης όταν φυσάει.
Επίσης στο μόνο άνοιγμα του λεκανοπεδίου, στα νότια από την θάλασσα, βρίσκεται ένα λιμάνι με μεγάλη δραστηριότητα ιδιαίτερα το καλοκαίρι όταν η μόλυνση γίνεται πιο ανυπόφορη και επικίνδυνη λόγω της θερμοκρασίας.

Όπως πρόσφατα δημοσίευσε το Wall Street Journal ο μεγαλύτερος παράγοντας ρύπανσης στον κόσμο μαζί με τις βιομηχανίες είναι το παρόν καύσιμο στα πλοία.
Τα πλοία κινούνται με το πιο ακάθαρτο πετρέλαιο, κατακάθι της διύλισης πετρελαίου και προξενούν την μεγαλύτερη μόλυνση από κάθε κινούμενο.
Μάλιστα υπάρχει διεθνής νόμος στην ναυσιπλοΐα που υποχρεώνει τα μεγάλα μεταφορικά πλοία να αλλάζουν σε πιο καθαρό καύσιμο όταν πλησιάζουν στα λιμάνια, αλλά αυτός ο νόμος παραβιάζεται τακτικά.

Η συνολική μόλυνση παγιδεύεται πάνω από την Αθήνα μεταξύ των βουνών γύρω από την πόλη όταν δεν φυσάει βοριαδάκι.

Η μόλυνση της Αθήνας της δεκαετίας του 80 και 70 με σήμερα είναι σαν την νύχτα με την μέρα μετά τα μέτρα που πάρθηκαν εναντίον της μόλυνσης.
Με την επέκταση των τραίνων, τον ερχομό του φυσικού αερίου και την χρησιμοποίησή του από εργοστάσια, γραφεία, σπίτια και λεωφορεία η Αθήνα θα βελτιωθεί ακόμα πιο πολύ στον τομέα της μόλυνσης του αέρα.

Μέσα στις δέκα πρώτες θέσεις των πιο μολυσμένων πόλεων στην Αμερική το Λος Άντζελες έρχεται με μεγάλη διαφορά πρώτο και ακολουθούν 5 άλλες πόλεις στην Καλιφόρνια. (Στοιχεία από το ίδρυμα American Lung Association).
Η εξάπλωση της πόλης είναι μειονέκτημα όχι πλεονέκτημα στο θέμα της μόλυνσης.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μαζικά μέσα μεταφοράς αλλά όλοι μετακινούνται με το αυτοκίνητο σε μεγάλες μάλιστα αποστάσεις κάνει την μόλυνση χειρότερη.
Η Νέα Υόρκη με τον ίδιο μεγάλο πληθυσμό έχει πολύ μικρότερη μόλυνση στον αέρα από το Λος Άντζελες λόγω του εξαιρετικού υπόγειου σιδηρόδρομου κι ας είναι το Μανχάταν και τα προάστια της Νέας Υόρκης πολύ πιο πυκνοκατοικημένα από το Λος Άντζελες. Η βενζίνη και τα αυτοκίνητα που πούλιουνται στην Καλιφόρνια είναι πιο ακριβά από την υπόλοιπη Αμερική λόγω των αυστηρότερων περιβαλλοντολογικών προδιαγραφών.

Η πιο επικίνδυνη μόλυνση του αέρα όμως είναι από τα μικροσωματίδια της κάπνας.
Πιο επικίνδυνη κι από τα υποπροϊόντα αέρια της καύσης.
Αν και το καθαρό πετρέλαιο μαζί με τους καινούργιους πετρελαιοκινητήρες δημιουργεί λιγότερη μόλυνση με αέρια όπως το μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα έχει όμως μεγαλύτερη παραγωγή μικροσωματιδίων από τους βενζινοκινητήρες.
Δυστυχώς η καύση του πετρελαίου δεύτερη μετά την καύση κάρβουνου και λιγνίτη δημιουργεί τον μεγαλύτερο αριθμό μικροσωματιδίων.
Επίσης η περιεκτικότητα του πετρελαίου σε θειάφι το κάνει επικίνδυνο.
Η ανάμιξή του με υδρατμούς δημιουργεί θεϊκό οξύ και οξείδια του θείου που καταστρέφει επιφάνειες και είναι ανθυγιεινό.
Η περιεκτικότητα του πετρελαίου σε θειάφι πρέπει επίσης να μειωθεί όπως και η αποφυγή πρόσμιξης με νερό γιατί διαβρώνει τις δεξαμενές των βενζινάδικων και τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων.

Άκις

Υ.Γ.
Χαρρύλαε μην απελπίζεσαι.
Είσαι ευπρόσδεκτος στις ΗΠΑ.
Χρειάζεται να επενδύσεις μερικά εκατ. Δολάρια για να προσφέρεις εργασία στους ιθαγενείς και η βίζα είναι απλό θέμα διαδικασίας.

Μόνο μην πεις πολλά στην συνέντευξη και σε φοβηθούν οι άνθρωποι.

harrygrath said...

Και η ανθρωπινη ζωη αποτιμαται σε λεφτα...

Οι ασφαλειες ζωης,οι αποζημιωσεις για θανατο...

Απο 60 χιλ μεχρι μερικα εκ...

Παντων ανθρωπων μετρον χρημα...

Οσο περισσοτερος καπιταλισμος,τοσο μεγαλυτερη η αξια της ανθρωπινης ζωης..

Οι σκοτωμενοι του Τσερνομπιλ δεν πηραν φραγκο αποζημιωση...

Προφανως δεν υπαρχουν σχολιαστες με ντηζελ...

Dion.M. said...

...κάποιος θα αναρωτιόταν εάν μια ανεμογεννήτρια στο πάνω μέρος του ενώ τρέχει, παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ αυτήν που δαπανά σαν τριβή και αντίσταση.
-----------------
Μάλιστα... Θα αναρωτιόταν ο βαρώνος Μυγχάουζεν αν μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτήν την ανακάλυψη στις περιπέτειές του!

Διότι η «ανεμογεννήτρια» στην περίπτωση αυτή καταναλώνει ενέργεια, δηλαδή καύσιμο, λόγω τριβών και δεν παράγει!
-------------------------------

1 ανθρωπος. τιμη? αξια?
-----------
Και αν πληρώναμε λογαριασμό ΔΕΗ αντί 100 €, 1500;

Τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στην ποιότητα ζωής και στο προσδόκιμο χρόνο ζωής; Πόσοι θα έχαναν την πολυτέλεια -πλέον- του ηλεκτρικού ρεύματος;

Αχ αυτά τα ιδεολογήματα, που αποφευγουν την πραγματικότητα και τους αριθμούς... Πόσο ακριβά μπορεί να αποβούν!

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ακόμα –δυστυχώς- επικοινωνιακά και ακριβά καλαμπουράκια. Οταν η ΔΕΗ υποχρεωθεί να παράγει -η να αγοράζει- ρεύμα από ανεμογεννήτριες η φωτοβολταϊκά, θα δούμε όλοι μας που θα πάνε οι λογαριασμοί...

Περιμένουμε και ελπίζουμε στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Οσο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στην πραγματικότητα καταναλώνουν, πετρέλαιο, ή άνθρακα (λιγνίτη), η φυσικό αέριο, η πυρηνική ενέργεια, η υδατοπτώσεις. Η ακριβότερη λύση, για πολλούς είναι η τελεταία λόγω της χρησιμότητας του νερού στην άρδευση και την ύδρευση.

Η μόνη διαφορά είναι ότι η ρύπανση φεύγει από τις πόλεις και πηγαίνει στην πηγή. Αλλά ο πλανήτης; To Global Warming; Αχ! –αναστεναγμός πάλι- Αυτοί οι οικοχόνδριοι!

Anastassios said...

Καλησπέρα.

Πιστεύω πως το σχόλιο του h.constantinos, αναφορικά με τη νόθευση του καυσίμου στα ελληνικά πρατήρια, ήταν σημαντικό σχετικά με όσα συμβαίνουν -ή δεν συμβαίνουν- γύρω από την αγορά αυτοκινήτου.

Σίγουρα, υπάρχουν(υπήρξαν αν μη τι άλλο!), πολλές πολιτικές "διάνοιες" κατά καιρούς. Δεν πιστεύω πως ο Σουφλιάς είναι ένας από αυτούς -χωρίς να βάζω το χέρι στη φωτιά...

(Ακόμη ένα)Πολύ καλό ποστ - πολύ καλή η κουβέντα.

Νίκο, βρήκες τη "χρυσή τομή"!
(φτού! μη το ματιάσω...)

Genghis said...

Yannis H said...
...παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ αυτήν που δαπανά


Χρειάζεσαι διάβασμα...

EnPlw said...

Το κλασικο νεφος αιθαλομιχλης (smog) της δεκαετιας του 70 ηταν αποτελεσμα των αυξημενων συγκεντρωσεων διοξειδιου του θειου (SO2) και καπνου (BS). Οι ρυποι αυτοι προερχονταν κυριως απο τις κεντρικες κτιριακες θερμανσεις και τα πετρελαιοκινητα οχηματα.

Απο τα μεσα της δεκαετιας του 80, το smog παραχωρησε τη θεση του στο φωτοχημικο νεφος, το οποιο σχηματιζεται εξαιτιας των υψηλων συγκεντρωσεων οξειδιων του αζωτου (NOx), μονοξειδιου του ανθρακα (CO) και υδρογονανθρακων (ΗC). Εξαιτιας μαλιστα των ειδικων κλιματικων χαρακτηριστικων της αττικης ευνοειται επιπλεον ο σχηματισμος οζοντος (Ο3) και προσθετων NOx. Κυρια πηγη εκπομπης αυτων των ρυπων ειναι τα οχηματα και η βιομηχανια.

Μετεξελιξη του φ.ν. αποτελει το υδρογονοσωματιδιακο "νεφος", ηδη απο τα μεσα της δεκαετιας του 90. Στο αορατο αυτο νεφος περιεχονται κυριως αιωρουμενα σωματιδια (PMs) και διαφοροι ιδιαιτερα τοξικοι υδρογονανθρακες οπως το βενζολιο. Κυριες πηγες προελευσης των PMs ειναι η βιομηχανια και οι πετρελαιοκινητηρες ενω των υδρογονανθρακων, τα βενζινοκινητα οχηματα.

Οι συγχρονοι πετρελαιοκινητηρες εκπεμπουν λιγοτερο διοξειδιο (CO2/ρυπος ως αεριο θερμοκηπιου) και μονοξειδιο (CO) απ'οτι οι βενζινοκινητηρες. Οι εκπομπες τους σε SO2, εξαιτιας της βελτιωσης των καυσιμων, εχουν περιοριστει στο ελαχιστο, ενω αυτες των υδρογονανθρακων θεωρουνται αμελητεες. Ετσι, τα κυρια προβληματα απο τη χρηση τους εντοπιζονται στα PMs & NOx. Εφοσον ομως τα πετρελαιοκινητα οχηματα εξοπλιζονται με παγιδες αιθαλης (DPF), DeNOx & οξειδωτικους καταλυτες ειναι σαφως καθαροτεροι και αποτελεσματικοτεροι απο τους βενζινοκικητηρες, επιτυγχανοντας ορια εκπομπης ρυπων κατα πολυ χαμηλοτερα ακομη κι αυτων της κοινοτικης οδηγιας Εuro 5 (αναμενεται να εφαρμοστει το 2008-2009).

Στη λογικη απαιτηση της ελευθερης κυκλοφοριας των πετρελαιοκινηρων επιβατικων οχηματων, οφειλουμε να συνεκτιμησουμε το γεγονος οτι η σωματιδιακη ρυπανση (PMs) στην αττικη ειναι ηδη οξυμενη, εξαιτιας κυριως της υφισταμενης κυκλοφοριας απαρχαιωμενων πετρελαιοκινητων ταξι-λεωφορειων-βαρεων φορτηγων (σε ποσοστο συμμετοχης περιπου 50%)

Συνεπως, η ενδεχομενη απελευθερωση της πετρελαιοκινησης θα πρεπει να συνδυαστει με αυστηρη τηρηση των προδιαγραφων εξοπλισμου των π.οχηματων & να συνοδευτει απο ενα αυστηρο νομοθετικο πλαισιο ελεγχου της νοθειας του πετρελαιου κινησης.

Τελος, ας σημειωθει οτι το μεριδιο των πετρελαιοκινητων, στην αγορα των επιβατικων αυτοκινητων κέρδιζε-τουλαχιστον μεχρι το 2004-συνεχως εδαφος, στην ΕΕ των 15 κουτοφραγκων. Συμφωνα με τα στοιχεια του κ.Δημου για τη Γερμανια, σημερα πρεπει να υποσκελιζει τις πωλησεις των βενζινοκινητων.

Nikos Dimou said...

enplw

ευχαριστούμε για το πολύ διαφωτιστικό σχόλιο!

Takis Alevantis said...

Συμπληρωματικά προς την κατατοπιστική ενημέρωση του enplw, όσοι δεν μεταναστεύσουν στην Αμερική αλλά παραμείνουν στην Ευρώπη, μπορούν να διαβάσουν μιαν επισκόπηση της Ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα του ελέγχου της ρύπανσης της ατμόσφαιρας στον τομέα των μεταφορών με συνδέσμους προς όλες τις σχετικές νομοθετικές πράξεις και δημόσιες διαβουλεύσεις. Καλό διάβασμα ...

diib said...

Χρόνια πολλά + χαρούμενα!
Στην Αθήνα απαγορεύεται η πετρελαιοκίνηση. Το θεωρούμε δεδομένο! Δεν καταλαβαίνω γιατί να απαγορεύεται η κτήση πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου σε κάτοικο της Αθήνας; (θα μπορούσε με αυτό να κυκλοφορεί στην υπόλοιπη Ελλάδα –πλην Θεσσαλονίκης). Υπενθυμίζω ότι επιτρέπετε να αγοράσουμε π.χ. ζυγό αυτοκίνητο ενώ απαγορεύετε να κυκλοφορεί κάθε μέρα.
Δεν διάβασα κανένα σχόλιο για το biodiesel; δεν θεωρείται ότι έχει ενδιαφέρον σαν καύσιμο; Είναι σαφώς πιο φιλικό στο περιβάλλον ειδικά όταν παράγεται από χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια.

Nikos Dimou said...

diib
και πώς θα βγαίνει και θα μπαίνει στην Αθήνα αν απαγορεύεται η κυκλοφορία; (Πράγματι η κυκλοφορία απαγορεύεται όχι η κτήση).

diib said...

Nikos Dimou είπε:
…και πώς θα βγαίνει και θα μπαίνει στην Αθήνα αν απαγορεύεται η κυκλοφορία; (Πράγματι η κυκλοφορία απαγορεύεται όχι η κτήση).

Θα μπορούσα –ας πούμε- να το έχω μόνιμα στο εξοχικό μου (είπα ‘ας πούμε’). Γενικότερα όταν επιβάλεις κάποιο κανόνα θεωρώ ότι πρέπει να έχεις επαρκή μηχανισμό ελέγχου. Αλλιώς κινδυνεύεις να τον ‘ξεχειλώσεις’ με διάφορα ‘τερτίπια’ + να σου συμβεί ότι συμβαίνει στο ανέκδοτο που λέγετε ελληνικό κράτος.

sspyros said...

Εχω και εγώ αυτή την απορία με τα ταξί.Πώς επιτρέπονται ενώ τα υπόλοιπα όχι.Και καλά τα καινούρια,τα πιο παλια ομως δεν βλέπονται.Τώρα όσον αφορά τον κ.Υπουργο σε κάποια εκθεση επιστημόνων θα στηρίζεται και επιμενει με τοσο σθένος.Το αν εχει η οχι δικιο δεν ειναι εύκολο αν αποφανθεί κανείς αν δεν ειναι απόλυτα εξειδικευμένος στο αντικείμενο.Τουλάχιστον ας αγοράζουμε οσο το δυνατόν οικονομικότερα αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας ελπίζοντας για το καλύτερο στο μέλλον.