Friday, November 2, 2007

Μικρό, μικρότερο, μικρότατο...


Ποιο είναι το optimum μέγεθος για ένα φορητό υπολογιστή; Στην φωτογραφία βλέπετε τους τρεις πιο συνηθισμένους τύπους, που μετριώνται με βάση την οθόνη (αυτή καθορίζει και το μέγεθος): 15,4", 13" και 11,1" (υπάρχουν και 12").

Πρόκειται για δύο Toshiba Satellite (A100 &U300) και ένα Sony Vaio TZ.

Διαστάσεις και βάρη:

A100: 36Χ27Χ4 εκ - 2,85 κιλά
U300: 31Χ22Χ3,3 - 2,05 "
Vaio: 27,6Χ19,3Χ3 - 1,2 "

Το πάχος το μετράω στο παχύτερο σημείο - πράγμα που αδικεί το Sony, το οποίο στο μπροστινό του μέρος είναι 1,6.

Ας δούμε και τις τιμές: Το μεγάλο Satellite κόστισε 1800 € (τώρα έχει πέσει στα 1500) το μικρό 990 και το Vaio κοστίζει 2800.

Από δύναμη: όλα έχουν διπλοπύρηνους Intel. Το μεγάλο στα 2,17, το μεσαίο στα 1,6 και το μικρό στα 1,06 MHz. Σκληροί: 150, 150, 100GB. Κάρτα οθόνης: το μεγάλο έχει Nvidia GeForce Go 7600 με δική της μνήμη 512ΜΒ, τα άλλα δύο το τσιπάκι της Intel με 256 και 128ΜΒ. Τα δύο μικρότερα έχουν και ενσωματωμένη κάμερα.



Εργάστηκα και με τα τρία μηχανήματα και πρέπει να πω ότι επιβεβαιώθηκε η γνώμη μου πως το ιδεώδες μέγεθος για φορητό είναι οι 13 ίντσες. Σε value for money ο U300 είναι αχτύπητος - αλλά και σε φορητότητα είναι άνετος (έχει και ελαφρότερο τροφοδοτικό) και σε ταχύτητα είναι πολύ πιο γρήγορος από τον Sony. Φυσικά δεν τα βγάζει πέρα με τον μεγάλο.

Οι μετρήσεις των Vista:

Processor - Memory - Graphics - Game Graphics - Disk speed
A100: 5,1 ----- 4,6 ------ 4,5 ------ 4,6 ----- 4,8

U300: 4,7 ----- 4,4 ------ 3,1 ----- 3,3 ------ 5,0

Vaio: 4,3 ----- 4,1 ----- 2,0 ------ 2,6 ------ 3,9

Διάρκεια μπαταρίας: Α100: μάξιμουμ 2 ώρες (συνήθως 1.40). U300: 3,5 ώρες (άνετα 3). Vaio: 4,5 ώρες (σίγουρα 4).

Με το Sony είχα προβλήματα. Πρώτα το πληκτρολογιό του. Όπως φαίνεται και στην επάνω φωτογραφία (και σε λεπτομέρεια κάτω) τα πλήκτρα είναι μικρά και τα γράμματα τυπωμένα με γκρίζο στο μαύρο. Έτσι και δεν έχεις άπλετο φωτισμό επάνω στα πλήκτρα δεν βλέπεις τίποτα. Για μένα που γράφω στο κρεβάτι, το βράδυ - θανατηφόρο!

Επίσης είχα πρόβλημα και με το καταδεικτικό του - δεν μπόρεσα να το ρυθμίσω με τίποτα. Με το που έσερνες το δάχτυλο έστω και πολύ ελαφρά πάνω στην επιφάνεια (για να μετακινήσεις τον κέρσορα) μπορούσες να χάσεις τα πάντα.


Αυτό είναι το πληκτρολόγιο του Satellite A100 - δυνατά άσπρα γράμματα σε μαύρα πλήκτρα




Αυτό είναι το πληκτρολόγιο του U300 - ακριβώς το αντίθετο.

Κι αυτό το μαύρο σκότος είναι το πληκτρολόγιο του Sony. Τα μπλε γράμματα φαίνονται, αλλά τα γκρίζα...

Το γεγονός ότι στις φωτογραφίες η οθόνη του Α100 φαίνεται πιο σκοτεινή, είναι λάθος δικό μου - στην κλίση της. Στην πραγματικότητα έχει την ίδια φωτεινότητα με του U330. To Sony όμως κερδίζει άνετα την κούρσα της φωτεινότητας. Σε χαμηλούς φωτισμούς πρέπει να την κατεβάσεις γιατί κουράζει τα μάτια. Επίσης το μικρό κερδίζει και την μάχη της ευκρίνειας - στις οθόνες η Sony είναι πρώτη.


Ακόμα, λόγω προοπτικής στην επάνω φωτογραφία, η οθόνη του Sony φαίνεται εξίσου μεγάλη με του U300 - όμως η διαφορά δύο ιντσών (5 εκ) στην διαγώνιο είναι πολύ σημαντική. Θα έλεγα πως πιο κοντά είναι η δεκατριάρα στην δεκαπεντάρα - παρά στην εντεκάρα.

Ένα άλλο θέμα: H Sony γεμίζει τον δίσκο της με δεκάδες προγράμματα - μερικά από τα οποία σίγουρα δεν θα τα χρειαστείς ποτέ. Με αποτελέσμα ο ελεύθερος χώρος για τον χρήστη, όταν ξεκινάει, να είναι κάτω από 50GB - έναντι 130 στα Toshiba.

Νικητής του συγκριτικού: το U300. Για όσους θέλουν ένα δυνατό notebook (desktop replacement) το Α100. Και για τους μοδάτους που αντέχει η τσέπη τους: το Vaio TZ. Ως life style statement είναι αχτύπητο...

148 comments:

Apostolos said...

Ooops, τι έγινε αφεντικό; Ποδαρικό;
Αν και φανατικός των Vaio, να πω τη μαύρη αλήθεια το λιμπίστηκα το Toshibaκι...
Και όντως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η Sony που σε γεμίζει με ένα σωρό άχρηστα πράγματα το δίσκο....

Σωτήρης Π. Ζάχος said...

"Νικητής του συγκριτικού: το U300. Για όσους θέλους ένα δυνατό notebook (desktop replacement) το Α100. Και για..."
Αγαπητέ κ. Δήμου διορθώστε το "θέλους" με το σωστό "θέλουν" πριν το δουν οι γνωστοί άγνωστοι κακεντρεχείς του Διαδισκτύου.
Το κείμενό σας διαφωτιστικό και κυρίως γρήγορο!

Nikos Dimou said...

apostolos
Υπάρχει και ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της Toshiba. (Έπρεπε να το γράψω στο Post). Έχει καλό σέρβις στην Ελλάδα. Για την Sony είναι αποστολή στο Βέλγιο και σε τρία τέρμενα...

Apostolos said...

Πολύ σωστό αυτό, και δυστυχώς οι τιμές ακόμαι και για μικροεπισκευές είναι ΠΟΛΥ ψηλές. Στο επόμενο θα το σκεφτώ...
Καθότι όμως μόλις πριν 5 μήνες πήρα το τελευταίο μικράκι μου (TX5), μάλλον θα πρέπει να περιμένω. Και μέχρι τότε αγοράζω διάφορα καλούδια (docking station, case etc) που εδώ στο ΗΒ είναι πολύ πιο φτηνά και από τα site της Sony. Και βέβαια, επειδή όντως ο σκληρός είναι σχεδόν τίγκα από αηδίες κλπ που κάνουν το μηχανάκι εξαιρετικά αργό, πέρα από το downgrade σε XP που προγραμματίστηκε για τις 8 που κατεβαίνω Ελλάδα, εκείνο που με τρώει τις τελευταίες μέρες είναι και ένα dual-boot με Ubuntu. Σήμερα κατέβασα και έστησα δοκιμαστικά στο desktop το 7.10 και στήθηκε ΑΨΟΓΑ, δουλεύει ΤΕΛΕΙΑ, είναι ΓΡΗΓΟΡΟ, αναγνώρισε τα ΠΑΝΤΑ μόνο του και PnP (USB sticks, camera etc) και ο Windows emulator για προγράμματα που δε βρίσκεις για Linux στήθηκε και έπαιξε τέλεια (και δυστυχώς αυτά δεν είναι λίγα, και αυτό είναι ίσως το βασικότερο κατά τη γνώμη μου - ακόμη - μειονέκτημα).
Ξέρω την "αλλεργία" σου και τις κουβέντες που κατά καιρούς έχουν γίνει, αλλά παρόλα αυτά λέω, σκέψου ένα τέλειο μικράκι που να τρέχει σφαίρα με ένα Linuxάκι...
Γιατί βέβαια ένα μειονέκτημα που συχνά έχουν τα μικρά είναι ο συμβιβασμός σε βάρος της υπολογιστικής ισχύος για να κερδίσεις σε αυτονομία, βάρος κλπ (τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα...) Οπότε όσο πιο ελαφρύ, συμπαγές, καλογραμμένο το λειτουργικό, τόσο πιο γρήγορο το μικρό...
Τι λες; Και είναι και μια πρόκληση.... Αυτό που έλεγες σε προηγούμενο post..

harrygrath said...

" Η αλλαγη ( ποστ ) αργησε μια μερα..."

Πιασαρικο θεμα,τα περιλαμβανει ολα...

Σαν VFM,μια ορθη καλτ της εποχης,οι full-size φορητοι με 17αρα ειναι η καλυτερη αγορα.

Καποιοι γνωστες των " Πλαισιο " ?

Μα & σε αλλα γκατζετς,το μεγεθος μετραει...

Οπως σχολιαζε καποια,πρεπει να το βρισκεις ευκολα στο ψαξιμο με το χερι...Ισχυει για ολα οσα ειναι (ακομα) κινητα...

Anonymous said...

Έχετε μια μανία με τα laptops, σωστά;
Σας κατανοώ. Από τότε που πήρα το Dell XPS M1210 το Desktop έχω να το ανοίξω πάνω από τρίμηνο!

Αλήθεια, πόσο μικρό μπορεί να γίνει ένα laptop και συνεχίσει να έχει την ευχρηστία των laptops, δλδ να μην μετατραπεί σε UMPC ή PDA;

An-Lu said...

Toshiba και πάλι Toshiba...όχι τίποτα άλλο, είναι και πιο προσιτά στυς "κοινούς θνητούς" ;-)

Anonymous said...

Πλέον, μετά την υιοθέτηση των Intel επερξεργαστών από την Apple, είναι κρίμα να εξακολουθούν να αγνοούνται τα προϊόντα της από πολλούς power users.

Ενδεικτικό είναι πως το PC World στις συγκριτικές δοκιμές που έκανε εφέτος, ο φορητός MacBook Pro βγήκε νικητής στην κατηγορία του πιο γρήγορου Vista notebook για το 2007.

Προσωπικά, μέχρι πριν από λίγο καιρό, δεν είχα καμία επαφή με τους mac υπολογιστές. Μ'έφαγε όμως η περιέργια για τι είδους μηχανήματα είναι, τι το διαφορετικό έχουν σε σχέση με τα pc. Με το άνοιγμά τους στην Intel με κέρδισαν ως πελάτη. Αν μου καθόταν στραβά το Mac OS X, είχα τη δυνατότητα να περάσω Windows.

Αλήθεια, εσείς πώς και δεν επενδύσατε σ'έναν από τους Intel υπολογιστές της Apple;

Nikos Dimou said...

Exposed Bone said...
Έχετε μια μανία με τα laptops, σωστά;

-------------------------------

Για μένα ο μόνος λόγος ύπαρξης των desktop είναι η χωρητικότητα των δίσκων. Διότι δεν μπορώ να έχω δύο πεντακοσάρηδες σε κανένα φορητό.

Nikos Dimou said...

Harry με τον δεκαεπτάρη υπολογιστή πρέπει να μισθώνεις και χαμάλη να στον κουβαλάει. Με τα παρεπόμενα πάει 7-8 κιλά. Εκτός αν τον έχεις σταθερό οπότε γιατί δεν παίρνεις desktop με 20άρα οθόνη στα ίδια λεφτά;

Nikos Dimou said...

elise

πέρασα κι από την φάση Apple (είχα ένα mac-mini) αλλά δεν έμεινα. Οι λόγοι χρειάζονται ειδικό ποστ.

harrygrath said...

Μπρος στα καλλη,τι ειν' το βαρος,ή σωστα, η ιδεα του βαρους,μιας & η τσαντα πηγαινει απο τραπεζι/καρεκλα σε καθισμα ΙΧ-γραφειο & αντιστροφα,με πολυ λιγο χρονο μετακινησης per se (sic) κρεμασμενη στον ωμο.

Η αντιληψη Δημου ειναι ο γνωστος...ευρω-σκληρωτικος μινιμαλισμος. Μια ιδεα κατ'εμε αντιπαραγωγικη/αντικαπιταλιστικη. Εν τω πολλω το κερδος.

Nikos Dimou said...

harrygrath said...
Μπρος στα καλλη,τι ειν' το βαρος,ή σωστα, η ιδεα του βαρους,

-----------------------------

Στα αεροδρόμια;

Apostolos said...

@ nikos dimou

-----------------

"άφες αυτοίς. Ου γαρ οίδασι τι λέγουσι".
Ας κουβαλήσει κανείς κάτι έστω ένα 4 κιλά λαπτοπι σε ένα ταξίδι μαζί με αποσκευές και τα λέμε!! (2 χωρίς τα συμπράγκαλα + μετασχηματιστής + τσάντα = τουλάχιστον 3,5-4). Πού να κουβαλάς και 17άρι...
Άσε που φαίνεται και αστείο: πηγαίνω ταξίδι και κουβαλάω και 17άρα μαζί μου... ΤΕΡΑΣΤΙΟ!!
Βέβαια, περί ορέξεως η κουβέντα, οπότε ότι αρέσει στον καθένα.

harrygrath said...

Προχωραει...ακουμπιστή στη βαλιτσα-καροτσακι,μεχρι το τσεκ-ιν.

Μετα,η αποσταση & ο χρονος μεχρι το σκαφος ειναι..μινιμαλ.

Τελικα,ισως να θυσιαζεις λιγη τεμπελια για πολλη ποιοτητα.

Τι λενε οι γνωστες για Πλαισιο & για ανταγωνισμο Blu-Ray /HDD ?
Ποιο ειναι το VHS & ποιο το Beta ?

dkyr said...

Συμφωνω και επαυξάνω για τα αεροδρόμια. Έχω την τύχη να έχω ένα Fujitsu Siemens Q2010 (12" οθόνη, 1 κιλό με την μικρή μπαταρία, 1,5 ώρα αυτονομία - 1,3 κιλά με την μεγάλη μπαταρία, 5 ώρες αυτονομία!!) με HSDPA modem ενσωματωμένο (όχι πια εξωτερικές data cards). Η διαφορά στα ταξιδια είναι σημαντική (ιδιαίτερα σε αυθημερόν ταξιδια στο εξωτερικό). Η μέση μου έχει πάψει πια να με ενοχλεί!!

harrygrath said...

Aman,
λετε & ειστε μαυροι επι απαρτχαηντ & κουβαλατε το σακκο με τα Γκολφω-μπαστουνα του effendi.

Οσο για τις πτησεις,ποιος κανει πανω απο 6/χρονο ?

Προσωπικα,θα προτιμουσα σε ταξιδι να τη βγαζω σε ιντερνετ-κορνερ,οπως εκανα στη Ρωσια,για να βλεπω το φολκλορ της...παγκοσμιοποιησης.

Τον...homo universalis...

Elias said...

Να τσεκάρεται το νέο ASUS EEEE PC
Λιγότερο από ένα κιλό, δεν έχει σκληρό δίσκο, τρέχει XP, έχει WIFI τρεις εξόδους USB, κοστίζει 400€. Περιμένω να το αγοράσω στις 14 Νοεμβρίου.

giant13 said...

Δεν έχω φορητό, γιατί δεν μου χρειάστηκε άμεσα.

Αν όμως θα αγόραζα, μιά και θα το χρησιμοποιούσα ερασιτεχνικά, θα προβήματιζόμουν μεταξύ ευκολίας χρηστικότητας των 13" και κουκλίστικης κατασκευής ενός 11,2".

Και κάτι εκτός θέματος.
Πριν λίγους μήνες έδωσα 400Ε γιά ένα navigator με 4" οθόνη.
Αχρηστο εντελώς, εκτός και αν είσαι ταξιτζής. Και πάλι, μπορεί πολύ εύκολα να σε μπερδέψει και να χάσεις τον μπούσουλα σου.
Με επικοινωνία μέχρι και 13 δορυφόρων, καινούργιους χάρτες και αναβάθμιση λογισμικού, μπερδεύει την μονοδρόμηση. Τουλάχιστον εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Στην δε Πελοπόνησσο, ενώ του όρισα προορισμό το λιμάνι της Μεθώνης, σε όλη την διαδρομή η φωνητική καθοδήγηση μου έλεγε να στρίψω δεξιά πρός το βουνό, ενώ είχα την θάλασσα 30 μέτρα στα αριστερά μου.

Nikos Dimou said...

Elias said...
Να τσεκάρεται το νέο ASUS EEEE PC

----------------------------------

Κάτι μεταξύ φορητού και PDA - οθόνη 7 ιντσες. Στις ΗΠΑ πουλιέται 250 δολλάρια - κανονικά θα έπρεπε εδώ να έχει λιγότερο από 200 €. Μία περιγραφή ΕΔΩ

bidibis said...

Προσφάτως αμφιταλαντεύτηκα έντονα ανάμεσα σε Toshiba και HP και κατέληξα στα πρώτα κυρίως για τα δύο χρόνια εγγύησης που δίνουν έναντι του ενός του ΗΡ. Και θεωρώ ότι έκανα καλή επιλογή

Ο βασικότερος λόγος πάντως που πήρα φορητό υπολογιστή είναι ότι δεν αντέχω το θόρυβο των σταθερών. Και ο πιο αθόρυβος θορυβώδης μου ακούγεται.

Βρέντζος said...

Πραγματικά, πολύ σημαντικό το laptop να μην είναι πάνω από 4 κιλά με τα περιφερειακά του, αλλιώς χάνει τη χρηστικότητά του. Το χειρότερο μοντέλο αυτή τη σττιγμή είναι το Dell XPS M2010 με μινιμουμ βάρος 8.1 κιλά με 20.1 ίντζες οθόνη!!!! Με δελεάζει όμως είναι το Dell XPS M1330 με 13.3 ίντζες οθόνη και ζυγίζει μόλις 2,6 κιλά με διπλοπύρηνο Intel 2.2Ghz, 4GB DDR2 SDRAM, και 200Gb δίσκο. Αλήθεια, τι λέει η Dell από εξυπηρέτηση στην Ελλάδα- Αττική;

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Επεσε έξω η ΕΜΥ - βροχές και καταιγίδες έλεγε για το πρωί - και ήλιος λαμπρός μας προέκυψε!

@βρέντζος η dell έχει το καλύτερο σέρβις (έχω προσωπική πείρα). Με κάθε μηχάνημα προσφέρει τρία χρόνια "on site 24 hour" που σημαίνει ότι το αργότερο σε 24 ώρες έχει έρθει τεχνικός στον δικό σου χώρο.

Univers said...

Εκτός από το θόρυβο των Desktop υπάρχει και η ζέστη που βγάζουν και η οποία το καλοκαίρι είναι αφόρητη. Αποκλείεται να δουλέψεις χωρίς κλιματιστικό.

Nikos Dimou said...

bidibis (aka g.a.n.g)
μπα - και τα φορητά μπορούν να κάνουν θόρυβο. Είχα κάποτε ένα Compaq που βούιζε σαν ηλεκτρική σκούπα.

univers
και τα λαπτοπ θερμαίνονται - μερικά μάλιστα πυρώνουν τόσο στην κάτω πλευρά τους που δεν μπορείς να τα ακουμπήσεις στα γόνατά σου. Θυμάμαι ένα τεστ που μετρούσε τις θερμοκρασίες και τις χαρτογραφούσε με χρώματα - έφταναν ως και 70 βαθμούς.

dinx said...

@Don
Καλημέρα σε όλους. λόγω δουλειάς, ταξιδεύω πολύ. Για αυτό το λόγο αγόρασα 1 Travelmate 6292 Acer 12.1" , dual core, 160gb Hdd, 2GB ram, 1.8kg.
Το βάρος που αναφέρετε είναι πολύ βασικό κατά τη μεταφορά του.
Επίσης υπάρχει έρευνα που είχα διαβάσει, που λέει ότι η υπερβολική θερμότητα των φορητών, μειώνει τη δύναμη του σπέρματος. :))
Το site του bbc το είχε γράψει πριν από 1 μήνα.

giant13 said...

Καλημέρα στην παρέα.

Εδώ στην Θεσσαλονίκη, έβρεχε σχεδόν όλο το βράδυ και ο ουρανός παραμένει μουντός ακόμη.

Ο Univers είπε,
"Εκτός από το θόρυβο των Desktop υπάρχει και η ζέστη που βγάζουν και η οποία το καλοκαίρι είναι αφόρητη. Αποκλείεται να δουλέψεις χωρίς κλιματιστικό."
------------------------------
Πρώτη φορά ακούω να γίνεται αισθητή η ζέστη που προκαλεί ενας desktop.
Ισως ο χώρος που βρίσκεται ο δικός μου είναι αρκετά μεγάλος, αλλά και κανένας φίλος δεν μου χει πει κάτι τέτοιο.
Και κατακαλόκαιρο που εργάζεται, δεν έχω καταλάβει κάτι.

gerasimos74 said...

Καλημέρα σε όλη την καλή και αξιαγάπητη παρέα!!

Κ. Δήμου, τι γίνεται με τις αναλύσεις των οθονών;
Υπάρχει κάποιος κανόνας στο που πρέπει να είναι ρυθμισμένη;

Αυξάνοντας την ανάλυση, μικραίνει το μέγεθος των ψηφίων & βελτιώνεται η πόιότητα της εικόνας.

Έχω έναν Toshiba 17αρη και τον έχω ρυθμίσει στην μέγιστη ανάλυση, αλλά μου μικραίνει τα γράμματα...

Nikos Dimou said...

gerasimos74

Για τα notebooks είναι καλύτερα να επαφίεται κανείς στην προκαθορισμένη native analysis - κάθε αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Πάντως τα γράμματα μεγαλώνουν αν πάτε στις Ρυθμίσεις Οθόνης / για προχωρημένος / και ζητήσετε 120 dpi αντί για 100.

Nikos Dimou said...

dinx
για το σπέρμα εξαρτάται πού ακριβώς γράφει κανείς (σ)τον υπολογιστή...

:))

gerasimos74 said...

... και κάτι ακόμα.

Εφόσων υποστηρίζεται από την κάρτα γραφικών, είναι καλή ιδέα η σύνδεση του laptop με εξωτερική, μεγαλύτερη οθόνη (πχ 20 ή 22 ιν) για οικιακή χρήση;

Nikos Dimou said...

gerasimos74

Βέβαια είναι εφικτό, όπως και η σύνδεση πολλών άλλων συσκευών. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ένα laptop ως destop replacement συνδεδεμένο με εξωτερκούς σκληρούς, scanner, printer, κλπ.

Unknown said...

Ποτε δεν αντιμετώπισα τα laptop ως desktop replacements, ισως και γι'αυτο το πρώτο πραγμα που κοιταζα όταν επέλεγα φορητές συσκευές ήταν το μέγεθός τους καθώς και τη ζωή της μπαταρίας τους.Ένας επιπλέον λόγος είναι οτι είμαι φανατικος gamer οπότε δύσκολα κανεις χωρις desktop...

Ως τώρα χρησιμοποιούσα PDA με πτυσσόμενο Bluetooth πληκτρολόγιο. Πρώτα με τo Sony (Clio NX80) και τώρα με τo Fujitsu Siemens (Loox 720), δεν αντιμετώπισα ποτε προβλήματα και πάντα κατάφερνα να κάνω ότι χρειαζόμουν (web browsing, επεξεργασια κειμένου, κτλ). Ένα επιπλέον πλεονέκτημα (του Fujitsu τουλάχιστον) ήταν η ζωή της μπαταρίας του. Όταν στην τάξη μου(είμαι φοιτητής) οι συμμαθητές μου ψαχνουν για να βρουνε μπρίζες για να φορτήσουν τα laptop τους, το fujitsu εχει ακόμα 3 ώρες.

Η προσωπική μου γνώμη είναι το καλύτερο μέγεθος για υπολογιστή είναι αυτό που σου επιτρέπει να τον έχεις μαζί σου οποιαδήποτε στιγμή, όπως για παράδειγμα ένα κινητο τηλέφωνο, χωρίς να αναγκάζεσαι να κουβαλάς υπεμεγεθείς τσάντες.

Αύτη τη στιγμή σκέφτομαι να αντικαταστήσω το PDA για ένα UMPC (Fujitsu FMV-U8240)και το μόνο που με κάνει κρατάει είναι η σχετικά "χλωμή" του μπαταρία (2.5 - 3 ωρες). Φυσικά υπάρχει και το iphone αν και η ιδέα να χρησιμοποιήσω touchscreen για επεξεργασια κειμένου με βάζει σε σκέψεις.

Ηλίας απο Daytona Beach, FL.

Το σωστό να λέγεται said...

Έχει δίκιο ο Ηλίας.
Τα μειονεκτήματα των laptop είναι πολλά για να είναι χρήσιμα σαν φορητό PC.
Από τις μπαταρίες, μέχρι την μικρή διάρκεια ζωής των laptop όταν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά όσο ένα desktop.
Τα βλέπω σύντομα να γίνονται δεινόσαυροι με την γρήγορη εξέλιξη των PDA/cellphones.

Nikos Dimou said...

Προς το παρόν έχουν γίνει δεινόσαυροι τα desktop. Εδώ και τρία χρόνια πουλιούνται πολύ περισσότερα φορητά.

harrygrath said...

Νομιζω οτι ο somebody ξερει τον Gerardo/Plaisio.

Αν του σφυριξει να φερει generic Asus 4E στα Ε 199,θα πουληθουν σαν ζεστο κουλουρι...

Nikos Dimou said...

Πάντως μια και μιλάμε για Asus δειτε στο site της το νέο υποφορητό U1 - φαίνεται εκπληκτικό!

Unknown said...

"Προς το παρόν έχουν γίνει δεινόσαυροι τα desktop. Εδώ και τρία χρόνια πουλιούνται πολύ περισσότερα φορητά."

Αυτό ειναι αλήθεια... Πιστεύω οτι εχει να κάνει με την ανάπτυξη ασύρματων (wireless) τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια που δεν απαιτεί να είσαι καθηλωμένος μπροστά στον desktop, καθώς και το γεγονός οτι η χρήση των laptop είναι πιο εύκολη για νέους χρήστες (first-time users - δεν απαιτει setup/σύνδεση καλωδίων - ειναι πραγματικά plug and play) τα έχει κάνει πιο δημοφιλή.

Αυτός είναι και ένας λογος που εταιρίες παροχής τεχνικών υπηρεσιών (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) θυσαυρίζουν παρέχοντας υπηρεσίες όπως antivirus installation, home computer installation, κτλ. Για παράδειγμα το "geek squad" της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων ηλ.ειδών Best buy, έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία παρέχοντας τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Αν οι παραπάνω υπηρεσίες σας φαίνονται παρατραβηγμένες, τότε θα αναφέρω οτι το geek squad, προσφέρει και υπηρεσίες εγκατάστασης παιχνιδιών (για αυτούς που δεν ξέρουν πως να εγκαταστήσουν software).

Για να επανέλθω στα desktops, η τυποίηση εξαρτημάτων των υλ.υπολογιστών, έχει δώσει ώθηση σε μια νέα κατηγορία desktop computers - τους home-build computers - αυτούς που οι χρήστες συναρμολογούν μόνοι τους αγοράζοντας εξαρτήματα.

Προφανώς η συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι για όλους και απευθύνεται περισσότερο στους "χομπίστες". Παρολα αυτά, η άνθιση αυτής της κατηγορίας έκανε μεγάλες εταιρίες να δημιουργήσουν νέες σειρές υπολογιστων (Dell με την εξαγορά της Alienware, η HP το ίδιο με Voodoο Computers)που απευθύνονται σε αυτό το ειδικοτερο κοινο.

Η αλήθεια να λέγεται όμως... Οι laptop είναι σίγουρα πιό δημοφιλεις (mainstream αν θελετε) σε σχέση με τους desktops.

Anastassios said...

Κι εγώ έχω έναν Compaq(Presario 2500)4 χρόνια τώρα και πράγματι όταν θερμαίνεται το ανεμιστηράκι... τα δίνει όλα.

Κάποτε λέγανε πως ανά 2 χρόνια θα έπρεπε να αλλάζει κανείς τον υπολογιστή, λόγω των ταχύτατων αλλαγών στον χώρο. Ισχύει αυτό ή ήταν υπερβολές; Εγώ μετά από 4 χρόνια, δεν έχω λόγο να τον αλλάξω - βέβαια, δεν τον χρησιμοποιώ στα όριά του...

Και από βάρος πάντως... θα μπορούσε να είναι και ελαφρύτερος -άλλοι όμως(κάπου αλλού)δεν έχουν καν τα βασικά... Δεν στεναχωριέμαι καθόλου λοιπόν για τον φορητό μου.

athanasia said...

Toshiba κι εγώ (Α200, όμως). Ευχαριστημένη, πολύ.

Μ' αρέσει ο φορητός για το σπίτι (με το ασύρματο δίκτυο, "κινείται" κατά τη διάθεση), στο γραφείο όμως προτιμώ desktop.

Anastassios said...

Και κάτι "χαριτωμένο".

Εδώ και μερικούς μήνες(πάνω από χρόνο), διατηρώ ασύρματη σύνδεση μέσω της WIND. Είχα επιλέξει το πρόγραμμα 300, δηλαδή δωρεάν 300ΜBS(ογκοχρέωση) με μηνιαίο πάγιο 55 ευρώ.

Με το λανσάρισμα του νέου προγράμματος της εταιρείας, τo ADSM, μου ήρθε προχθές ένα μήνυμα ότι η σύνδεση μεταφέρθηκε αυτομάτως στο πρόγραμμα ΝΟΝ-STOP, για απεριόριστη χρήση και πάγιο 49€.

Σήμερα που πήγα σε ένα κατάστημα της WIND, διαπίστωσα ότι έχουν μειώσει σημαντικά τις τιμές τους, σε όλα τα προγράμματα. Αντί ωστόσο να με αφήσουν στο ίδιο πρόγραμμα, με το νέο πολύ χαμηλό πάγιο(17€ από 55€), με πήγαν σε κάποιο άλλο, όπου το πάγιο ήταν σχεδόν το ίδιο(έστω κι αν υπήρχε η απεριόριστη χρήση -τί να την κάνω; Δεν μου είναι απαραίτητη).

Έκανα βέβαια νέα αλλαγή προγράμματος... γιατί μου τη δίνουν οι κουτοπονηριές...

Οι μειώσεις πάντως στα νέα προγράμματα της εν λόγω εταιρείας, είναι πραγματικά αξιόλογες.

Nikos Dimou said...

Fantomas said...
Κάποτε λέγανε πως ανά 2 χρόνια θα έπρεπε να αλλάζει κανείς τον υπολογιστή

--------------------------

Αυτό ισχύει εφόσον θέλει να χρησιμοποιήσει νέο λογισμικό (π. χ. Vista ή Office 2007) ή παιχνίδια - ή αν αρχίσει να δουλεύει βαριές εφαρμογές (video-editing). Αν μείνει στα παλιά προγράμματα, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πάντως βλέπω τον παλιό μου (και απόλυτα αξιόπιστο Dell Latitude 610 πόσο αργά ανοίγει ακόμα και τα παλιά προγράμματα... Πριν τρία χρόνια ήταν state of the art!

harrygrath said...

Το μελλον των πισι ειναι στους φορητους & των φορητων σε πολυμηχανηματα ολα-σε-1 τυπου παλιου Canon Notejet.

Οποιος βελτιωσει αυτο το κονσεπτ,θα θησαυρισει.

Αν ειχα κεφαλαιο,θα το εκανα...εγω.

Lefteris said...

Τόμους θα μπορούσα να γράψω. Προτιμώ τα μεταχειρισμένα Dell (τώρα έχω το τρίτο από το Dell Outlet). Όλα έχουν βγάλει τα λεφτά τους 50 φορές τουλάχιστον. Και όσο πιο μεγάλη η οθόνη, τόσο το καλύτερο.

Το παράπονό μου είναι ότι η οθόνη είναι προσανατολισμένη landscape στα μεγάλα, ενώ θα προτιμούσα portrait για να βλέπω μια ολόκληρη σελίδα χωρίς πάνω-κάτω scrolling.

Εννοείται ότι κάθε φορά που παίρνω laptop από το Dell Outlet (μισή τιμή από τα καινούργια), είναι σε άριστη κατάσταση και κάνω βέβαια καθαρό format από την αρχή μια και σχεδόν όλα τα προγράμματα εκεί πάνω είναι άχρηστα. Κατά τα άλλα, viva Dell! στα φορητά.

Μια καλή ιδέα που συνιστώ σε πολλούς: μην το λυγίζετε, χαλάνε οι επαφές της οθόνης και του motherboard. Επίσης, αγοράστε εξωτερικό σκληρό δίσκο και εγκαταστήστε ολόκληρο το σύστημα και στον εξωτερικό δίσκο (κατά προτίμηση, Western Digital... οι καλύτεροι δίσκοι με βάση την εμπειρία μου). Πρόκειται για το καλύτερο backup: εξωτερικός δίσκος.

Επίσης, το κλειδί στα φορητά (για να το κρατήσετε τουλάχιστον 3-4 χρόνια), είναι μεγάλη RAM και κάρτα οθόνης με μεγάλη μνήμη επίσης. Ο δίσκος συνήθως φτάνει και οι επεξεργαστές φτάνουν επίσης, αλλά τα νέα OS και προγράμματα θέλουν RAM. Μην αγοράζετε laptop με RAM κάτω από 2GB και μνήμη κάρτας οθόνης κάτω από 128MB (η μεγάλη RAM ξεκουράζει και το δίσκο). Επίσης, αγοράστε ένα πρόγραμμα tuning και αφαιρέστε άχρηστα προγράμματα από το Start (που δεν φαίνονται), όπως αυτόματες ενημερώσεις του τάδε και του δείνα προγράμματος που κάθονται τσάμπα στη μνήμη...

Για τα Toshiba δεν ξέρω. Εκείνο που μ' ενδιαφέρει στο φορητό είναι η αντοχή του. Και από τα Dell μέχρι τώρα, να χτυπήσω ξύλο τρεις φορές...

Τέλος: κάθε φορά που δουλεύω αρχείο στο φορητό, to στέλνω κάθε μία ώρα με e-mail στο desktop υπολογιστή για backup... ή σε τσιπάκια μνήμης (flash) των 4GB τα οποία είναι εξαιρετικά βολικά.

Προσπαθώ να μειώσω τα μηχανήματα που έχω, χωρίς να χάνω λειτουργικότητα ή ασφάλεια. Κάποια μέρα θα περιγράψω το σύστημά μου εδώ, το οποίο με εξυπηρετεί άριστα εδώ και πολλά χρόνια... με ελάχιστο κόστος και μεγάλη αξιοπιστία, χωρίς να χάνω πολύτιμο προσωπικό χρόνο και με ένα μόνο περιστατικό χτυπήματος δίσκου σε 12 χρόνια, το οποίο δεν προκάλεσε καμία ζημιά ή διακοπή εργασίας.
Θα εξηγήσω το πως και γιατί.

harrygrath said...

Σαββατο & αποβραδο

& υγρασιουλα...

Ο,τι πρεπει για εγκαινια τζακιου...

Nikos Dimou said...

Πρόβλημα περίεργο στο Toshiba Satellite U300 (13"). Όταν ανοίγω το καπάκι μετά από sleep (standby) η οθόνη εμφανίζεται φλου, με είδωλα. Με το πρώτο κλικ του ποντικιού καθαρίζει αμέσως.

Δεν το κάνει πάντα - και δεν το κάνει στο κανονικό ξεκίνημα. To σέρβις της Toshiba δεν έχει αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα. Any ideas?

Apostolos said...

Nikos Dimou said...
Πρόβλημα περίεργο στο Toshiba Satellite U300 (13"). To σέρβις της Toshiba δεν έχει αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα. Any ideas?
--------------------------------
Μάτι, μάτι αφεντικό!!!!!

tassos georgakopoulos said...

Κι εγώ TOSHIBA. Εχω εδώ και μερικά χρόνια (?) το SA50-101 satellite. Ουδεν πρόβλημα.

Nikos Dimou said...
Πρόβλημα περίεργο στο Toshiba Satellite U300 (13"). To σέρβις της Toshiba δεν έχει αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα. Any ideas?
...........................
Δοκιμάστε ν΄αλλάξετε την ευκρίνεια της οθόνης.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα. Το indian summer που λένε οι Αμερικανοί συνεχίζεται - στο πιο δροσερό.

Άλλα προβλήματα: το Α100 είχε μόνο ένα: έχανε κατα καιρούς το ασύρματο δίκτυο. Αλλαγή κάρτας δικτύου, αλλαγή drivers δεν οφέλησε - ένα restore (με format απ αρχής) το έλυσε οριστικά. Γιατί; Κανείς δεν ξέρει.

Το ίδιο πρόβλημα παρουσίασε αργότερα και το Vaio - εκεί δεν βοήθησε ούτε το Restore. Το ψάχνουμε.

Ενδιαφέρον. Και στις δύο περιπτώσεις η προσωρινή θεραπεία ήταν ένα restart. Γιατί; Άγνωστο κι αυτό.

Το U300 (χτυπάω ξύλο) είναι βράχος στην δικτύωση. (Άντε να μην με πιάσει το "μάτι" του Απόστολου...)

Nikos Dimou said...

Η αυτόνομη προσωπικότητα των τεχνημάτων:

Με τον φίλο Α. έχουμε κοινά εργαλεία που συμπεριφέρονται εντελώς αντίθετα.

Το δικό μου Vaio TZ χάνει το δίκτυο - το δικό του, δίδυμο, ποτέ.

Αντίθετα το δικό του Nokia E65 χάνει συχνά το Bluetooth - το δικό μου ποτέ (ίδια και τα ακουστικά: Nokia!).

Fuzzy logic - ή no logic at all?

tassos georgakopoulos said...

Fuzzy logic - ή no logic at all?
.........................

Υπάρχει ολόκληρη φιλοσοφική σχολή που μιλάει για την αυτονομία του ηλεκτρονίου!!!

Nikos Dimou said...

Πάντως στο τεχνολογικό blog υπάρχουν δύο στοιχεία που δεν θα βρει κανείς σε ειδικό έντυπο.

α) οι εμπειρίες των αναγνωστών - και οι συμβουλές τους

β) η μακροχρόνια δοκιμή (long term test) που στα έντυπα γίνεται πολύ σπάνια - ιδίως σε υπολογιστές. Ουσιαστικά αυτά που γράφουν αφορούν μετρήσεις και πρώτες εντυπώσεις.

Υακυνθος said...

Πάντως ακόμα να βγεί στην αγορά το συγχρονο Libretto ct50-100 που παραμενει λιλιπουτειο από το 1995 και μετά. Κύριε Δήμου με τα γραπτά σας τότε με κάνατε να το ονειρεύομαι και το απέκτησα πριν 2 χρονια από το e-bay έτσι γιατί το είχα αποθημένο. Εκπληκτικής αντοχής και συμπεριφοράς είναι και η σιερά Χ της IBM και προσωπικά με έχουν σώσει. Φυσικά από ebay για χαμηλές τιμές.
¨Αλλώστε εφαρμόζω μια αρχή. Είμαι περίπου 2 χρόνια πίσω δηλάδη τώρα αγοράζω με κριτήρια 2005. Δεν ειναι τόσο κακο όσο ακόυγεται και τελικά εξοικονομείς πολλά

Filomila said...

ND said:
Fuzzy logic - ή no logic at all?

Your, guys, logic. Go figure...

---

Μπορώ να υποβάλω αίτημα, Γάτε μου? Για Digital Voice Recorders, μιάου, ενδιαφέρομαι να μάθω, μιάου, αν ξέρετε κάτι, πείτε μου, μιάου, κι αν έχετε υπόψη σας, μιάου, και τα διάφορα transcribing softwares, μιάου, πολύ θα το εκτιμούσα να με ενημερώνατε, μιάου. Βάρος, build in microphone, μπαταρία επαναφορτιζόμενη, μνήμη, κλπ to be considered as well. Ευχαριστώ. Μιάου.

PS: Κερνάω φρίσκις στην πιο κατατοπιστική απάντηση.


Πιάνουν τόπο τα μιάου, ή τσάμπα νιαουρίζω?

d3lta said...

Οπως έχω ξαναγράψει σε ανάλογο ποστ το καλοκαίρι, συμφωνώ με τον ΝΔ ότι ο ιδανικός λόγος μεγέθους - απόδοσης είναι οι 13'', σε πιό μικρά μηχανήματα τα υποσυστήματα πάσχουν - εκτος και αν ο σκοπός είναι άλλος (Αντυ, ακούς?)...

Από τον Ιούλιο που τυγχάνω κάτοχος Sony Vaio SZ5XN/C με Intel dual core centrino Nvidia GeForce Go 7400, 160 GB σκληρό και bluetooth/wireless lan. ευπειθώς αναφέρω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, το μηχάνημα είναι πραγματικά φορητό (1.6 kg), η αυτονομία είναι ικανοποιητική και οι επιδόσεις "σφαίρα"...

Ακούστηκε παραπάνω ότι οι πωλήσεις των επιτραπέζιων έχουν πέσει λόγω φορητών, μπλα μπλα...

Ακούστε παιδιά μου, μπορεί οι πωλήσεις φορητών να ανέβηκαν λόγω φθήνειας ένεκα ανταγωνισμού, αλλά κανένα laptop δεν μπορεί να συγκριθεί σε "βοδινές" βαρειές υπολογιστικές δουλειές με ένα καλοστημένο desktop...

Μόλις αναδύθηκα από διήμερη κόλαση σκληρών δίσκων, μητρικών, καρτών γραφικών και επεξεργαστών λόγω αναβάθμισης του desktop pc σε σύστημα τετραπύρηνου intel. Φέρτε μου λαπτοπ να τα φάω, σε βαρειές δουλειές όπως επεξεργασία φωτογραφιών, video rendering κλπ δεν υπάρχει λαπτοπ ικανό να το ξεπεράσει - καθείς εφ ω ετάχθη...

Nikos Dimou said...

μιάου Φιλομήλα - ουδέν γνωρίζω περί voice recorders. Για μικροδουλειές χρησιμποιώ το κινητό, για μεγαλύτερες το
ΜΡ3. Τώρα αν θέλεις κάτι dedicated πρέπει να ψάξεις αλλού για πληροφορίες.

(Κρίμα - έχασα τα Φρίσκις).

Filomila said...

Δεν πειράζει, Γάτε μου. Τα Φρίσκις θα στα στείλω ούτως ή άλλως, έχεις και παιδιά να θρέψεις (προτεραιότητες: Γκνάκι, Σατανάκι).

Την επόμενη φορά, πάντως, που θα σου 'ρθει κάποιος να σου πάρει συνέντευξη, ρώτα καμιά πληροφορία για το μαραφέτι που βάζουν μπροστά σου.

harrygrath said...

Ειναι Indian αλλα οχι & summer...

Καιρος για σπιτογατους ...

doctor said...

Δεν έχω φορητό, με εκνευρίζει το επίπεδο πληκτρολόγιο και η έλλειψη ποντικιού.
Όσο κι αν έχω προσπαθήσει το αποτέλεσμα είνα πάντα το ίδιο.

Όμως,από τα τρία μοντέλα που πορουσίασε ο γάτος, επιλέγω το μακρύτερο, δηλαδή αυτό με την μεγαλύτερη οθόνη!

καλησπέρες

doctor

andy dufresne said...

Η 13άρα και τα ασύρματα δίκτυα σε γραφείο και σπίτι έλυσαν το μπέρδεμα με τα αρχεία μεταξύ υπολογιστών σπιτιού και γραφείου - εδώ το αρχείο, εκεί το αρχείο, πούν'το το τιμημένο το αρχείο;

Η 11άρα μου άλλαξε τη ζωή!
Πήρα προαγωγή,
απ' το Καφκικό καρέκλα-γραφείο
στο Ρωμαϊκό ανάκλιντρο.

Το παράθυρο στον κόσμο είναι πλέον ανοιχτό στο βραδινό κρεβάτι,
στον απογεματινό κήπο,
στο μεσημεριάτικο καναπέ,
στην πρωινιάτικη λεκάνη της τουαλέτας.

Φυσικά, το ιδανικό μέγεθος εξαρτάται από τις ανάγκες που καλείται να ικανοποιήσει,
άλλη βολεύεται με το μικρό,
άλλη με το μεγάλο...


@friskies promoter,
πάρε ό,τι μάρκα voice recorder θες, αρκεί να είναι Olympus.

giorgos76 said...

nikos dimou said
«Πάντως στο τεχνολογικό blog υπάρχουν δύο στοιχεία που δεν θα βρει κανείς σε ειδικό έντυπο.»

Σωστό κι αληθηνό. Αυτά τα λέγατε κι όταν γραφατε στο RAM ή μήπως το σκεφτόσασταν τότε?

harrygrath said...

Ντιβιντι μα & πισι
δεν ειναι για το wc
ουτε & να κουβαλας το Σονυ
κει που ολοι πανε μονοι...

Filomila said...

Thnx Andy! Θα προσανατολιστώ, λοιπόν, σε Olympus Sony.

antvol said...

Ο/Η andy dufresne είπε...
Φυσικά, το ιδανικό μέγεθος εξαρτάται από τις ανάγκες που καλείται να ικανοποιήσει,
άλλη βολεύεται με το μικρό,
άλλη με το μεγάλο...
---

Δεν αμφιβάλλω ότι η σοφή "άλλη" βολεύεται μ' ότι έχει εκείνη τη στιγμή. Μικρό, μεγάλο, μικρομέγαλο.

Μιας όμως κι αναφέρεσαι στο ιδανικό μέγεθος, τα πράγματα ίσως ν' αλλάζουν λίγο. Και τα μεγέθη επίσης.

(η συζήτηση πάντα για λάπτοπς, μη παρεξηγηθούμε, θα 'ναι κρίμα να συμβεί κάτι τέτοιο Κυριακή βράδυ).

Nikos Dimou said...

giorgos76 said...
Αυτά τα λέγατε κι όταν γραφατε στο RAM ή μήπως το σκεφτόσασταν τότε?

-------------------------

Εγραφα στο RAM από το 1994. Από το 96 ως το 2000 (και πριν εφευρεθούν τα blogs) είχα και μία στήλη διαλόγου στο περιοδικό που έφτανε τις 12 σελίδες. Άρα φίλε όχι μόνο τα σκεπτόμουνα αλλά τα πραγματοποιούσα...

harrygrath said...

Σχεδον ολοι οι ανδρες & οι περισσοτερες γυναικες βρισκουν λιγα τα 15 & προτιμουν 17,ενω πολλοι φαντασιωνουν & τα 20,που πολλες γυναικες θεωρουν too much.

Ομως,σε απαιτητικες εργασιες & δυσκωλες χρησεις η 20αρα ειναι πασπαρτου,οταν η 17αρα ισα που τα καταφερνει,η 15αρα μολις που βολευει & οι μικροτερες ειναι απελπιστικά λιγες...

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Ένας από τους γνωστούς καλοθελητές μου έστειλε ένα σχόλιο που μου έφτιαξε το κέφι.

Αρχίζει: "Βλέπω εχείς βγει στη γύρα, Νικωλάκι, με την πραμάτεια σου και πουλάς φρέσκο πράμα" και αφού με οικτίρει που αναγκάζομαι να κάνω τον πραμματευτή σε αυτή την ηλικία κλείνει με τη λέξη: "Αξιολύπητε!".

Λοιπόν είναι ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς τις αντιδράσεις των κακοπροαίρετων (τις είχα και στο RAM και στους 4Τ). Η μία είναι ο φθόνος: "να ο άσχετος που επειδή είναι λεφτάς αγοράζει πανάκριβα πράγματα για να μας εντυπωσιάσει" και η άλλη είναι η καχυποψία: "σίγουρα τα πιάνει από τους κατασκευαστές".

Βέβαια αυτά τα δύο δεν συμβιβάζονται - αλλά δεν πειράζει...

Πόσο κακομοίρηδες μπορούν να είναι οι κομπλεξικοί...

Το σωστό να λέγεται said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...
"Προς το παρόν έχουν γίνει δεινόσαυροι τα desktop. Εδώ και τρία χρόνια πουλιούνται πολύ περισσότερα φορητά."

Πολύ περισσότερα από τα φορητά πουλιούνται κινητά.
Τριάντα φορές περισσότερα.
Εκεί είναι το τεράστιο customer base και το μέλλον της προσωπικής ή επαγγελματικής απασχόλησης.
Κάθε χρόνο πουλιούνται σχεδόν ένα δις κινητά που όχι μόνο δημιουργούν κέρδη για τις βιομηχανίες αλλά πολύ περισσότερα κέρδη για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.
Σε κάθε δολάριο κέρδους στην πώληση του κινητού κάθε χρόνο από τον κατασκευαστή, η κινητή τηλεφωνία θα κάνει δέκα δολάρια κέρδους.

Τα ποσά κέρδους είναι αστρονομικά και τα ποσοστά κέρδους πλησιάζουν το 50%, πολύ μεγαλύτερο από PC και φορητά.
Μόνο οι εταιρίες λογισμικού έχουν καλύτερο ποσοστό κέρδους.

Τι σημαίνουν όλες αυτές οι παρατηρήσεις;
Η ζωτικότητα και η εφευρετικότητα, η παραγωγή νέων μοντέλων, η πρόσθεση νέων ικανοτήτων κτλ βρίσκεται στην κινητή τηλεφωνία, ενώ οι φορητοί υπολογιστές γίνονται μικρότεροι και μικρότεροι.
Σύγκλιση!

Όποιος τεχνολογικός τομέας έχει τους περισσότερους πελάτες θα εξαφανίσει τον άλλον την χρονιά που αυτή η σύγκλιση θα γίνει πραγματικότητα.
Η κινητή τηλεφωνία έχει τρία δισεκατομμύρια πελάτες.
Είναι τόσο τεράστια η αγορά.

MΓέτα την Apple, η Google θα βγάλει στην αγορά τα δικά της κινητά και ίσως αργότερα η IBM, HP, και Dell.
Οι συγχωνεύσεις εταιρειών μεταξύ αυτών που συγκλίνουν την τελική τεχνολογία προς τα κάτω κι αυτών που την συγκλίνουν προς τα πάνω θα αυξηθούν.

Προς το παρόν βλέπουμε οι εταιρίες των κινητών και κινητής τηλεφωνίας να έχουν το (upper hand) σε κέρδη και πελάτες.

Άκης


Υ.Γ.

Χαρρύλαε, μιλάς για ίντσες γυαλιού παιδί μου.
Το άκρον άωτον και επικίνδυνον εργαλείον για να κάνεις field measurements (επί τόπου μετρήσεις).

Nikos Dimou said...

Το σωστό να λέγεται said...
Πολύ περισσότερα από τα φορητά πουλιούνται κινητά.

-------------------------

Μα τι συγκρίσεις είναι αυτές; Ακόμα περισσότερο πουλιούνται αναπτήρες!

Δεν μπορείς να συγκρίνεις υπολογιστές με κινητά. Το 90% των κινητών που πουλιούνται χρησιμεύουν μόνο για συνδιαλέξεις.

Το πολύ πολύ να συγκρινεις φορητά με smartphones & PDAs - αλλά και πάλι δεν λέει.

Το σωστό να λέγεται said...

Κρίμα για τον "κακοθελητή" Νίκο.
Αν είχε την ικανότητα να προσθέσει λίγο καλό χιούμορ θα διασκέδαζε εμάς και εσένα θα σου έκανε μια καλή διαφήμιση.
Τι σπατάλη κακής θέλησης!

Το σωστό να λέγεται said...

Νίκο,
Πήρες φωτιά με τον κακοθελητή και σκέπτεσαι μόνο αναπτήρες.

Διάβασε σε παρακαλώ λίγο παρακάτω στο κείμενο με λίγο παραπάνω ηρεμία.

Δεν λέω ότι οι φορητοί είναι άχρηστοι για όλους αλλά αν την ίδια δουλειά μπορεί να την κάνει ένα smartphone ποιος ο λόγος να κουβαλάει ο πελάτης στους ώμους του ένα ολόκληρο βαλιτσάκι.

Στα αεροδρόμια και στα γραφεία βλέπω όλους αυτούς τους κακομοίρηδες που κουβαλάνε το φορητό και τα συμπράγκαλά του διπλωμένοι στην μέση από το βάρος της πραμάτειας.
Μου θυμίζουν προπολεμικό λούστρο.

Το σωστό να λέγεται said...

Το 90% των πελατών των κινητών δεν τα χρησιμοποιούν μόνο για συνδιαλέξεις.

Μεταξύ νέων αγοραστών το messaging, που σημαίνει ανάγκη χρήσης πληκτρολογίου, δηλαδή χρήση PC, είναι η πλειοψηφία του χρόνου που ξοδεύουν στο κινητό.

Για δε τους επαγγελματίες email και δουλειές γραφείου που θα γίνονταν παλιότερα σε ένα desktop ή laptop.

Φιλικά

Άκης

Nikos Dimou said...

σωστό said...
αν την ίδια δουλειά μπορεί να την κάνει ένα smartphone

--------------------------------

Ουσιαστικά την μόνη δουλειά που μπορεί να κανει ένα smartphone είναι email και λίγο surfing. Για μένα π. χ. οι κύριες δουλειές που κάνω είναι συγγραφή κειμένων, επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο, παρουσιάσεις και λίγο excel. ΤΙΠΟΤΑ από αυτά δεν γίνεται σε smartphone. Άντε να γράψεις σελίδες κειμένων σε πληκτρολόγιο τηλεφώνου!

Looooser said...

Πάντως εγώ κ. Δήμου περιμένω ακόμη το post γιατί δεν ασχολείστε πλέον με apple και linux. Για κάποιον που δουλεύει pc συνειδητοποιημένα η χρήση wintel, πρέπει να είναι από επιλογή και όχι από συνήθεια. Όχι τίποτα, αλλά θα πάρω mac σε κάνα μήνα και δεν θέλω να χτυπάω το κεφάλι μου, όταν μετά από ενάμιση μήνα θα με πείσετε στο blog ότι κακώς τον αγόρασα...
mille merci

Nikos Dimou said...

What do said...
Πάντως εγώ κ. Δήμου περιμένω ακόμη το post γιατί δεν ασχολείστε πλέον με apple και linux.

-----------------------

Δεν θα μετανιώστε αγοράζοντας Mac - αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πια σοβαρές διαφορές σε επιδόσεις, σταθερότητα και αισθητική (σε πολλά η Microsoft μιμήθηκε την Apple) και είναι πια περισσότερο θέμα γούστου. Το Linux είναι άλλη ιστορία - για απλούς χρήστες όπως εγώ, εξακολουθεί να είναι δύσκολο.

Το σωστό να λέγεται said...

"Άντε να γράψεις σελίδες κειμένων σε πληκτρολόγιο τηλεφώνου!"

Είπαμε το κατάλληλο εργαλείο για την κατάλληλη δουλειά.
Στο BlackBerry αλλά και σε άλλα smartphones με καλά πληκτρολόγια όχι μόνο κείμενα μπορείς να γράψεις, φαντάζομαι δεν το έχεις κάνει ακόμη άνετα με το κινητό σου για το blog, αλλά και φωτογραφίες μπορείς να ανεβάσεις με μεγάλη ευκολία (με τους περιορισμούς βέβαια του ασύρματου δικτύου, τους ίδιους περιορισμούς που έχουν και τα φορητά).

Ναι, δεν μπορείς να κάνεις επεξεργασία βίντεο αλλά ούτε και το φορητό είναι ιδανικό εργαλείο γι αυτό.
Εκεί χρειάζεσαι, all the horsepower you can get.
Εξαιρετικές γραφικές κάρτες με discrete μνήμες, Gigs of RAM, Terras of hard disk, quattro CPU cores, 24αρες οθόνες και όχι τα υποδεέστερα υποκατάστατα που βρίσκεις στους φορητούς.
Αλλά ούτε βέβαια και τα smartphones κάνουν για τέτοια δουλειά σήμερα, αύριο σίγουρα ναι.

Ο επίλογος της κινητής τεχνολογίας θα είναι ότι το εργαλείο που δεν χωράει σε μια ή δύο τσέπες δεν είναι πραγματικά φορητό.

Άκης

Υ.Γ.
Στο κινητό μπορώ να κάνω real time transactions χωρίς να χρειάζεται να κάνω bootup και setup τίποτα.
Portability & speed in a package that fits exactly on my hand while moving, not on my lap!
Δηλαδή δεν χρειάζεται να σταματήσω για να στήσω το γραφείο μου σε 15 λεπτά.
Το κάνω κινούμενος σε 15 δευτερόλεπτα!

d3lta said...

Καλημέρα,

Εχω την αίσθηση ότι αυτό που θέλει να πει ο κύριος Ακης είναι ότι με την πάροδο του χρόνου υπάρχει η τάση όλο και περισσότερες λέιτουργίες να συγκεντρώνονται στα smartphones - είναι σαφώς ο πλέον ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος και ίσως ο μόνος που σε κάθε νέα γενιά συσκευών εμπεριέχει τον τόσο σημαντικό γιά τον καταναλωτή παράγοντα του surpsise and delight.

Προς το παρόν, τα desktops κατέχουν τα πρωτεία σε gaming και βαρειές υπολογιστικές δουλειές, τα laptops είναι ιδανικοί φορητοί workstations και τα smartphones σύντροφοι γιά όσους θέλουν μόνο internet και email στον δρόμο - κοντολογίς δεν μένει κανείς παραπονεμένος...

ΥΓ Νίκο, αντιλαμβάνομαι την πίκρα του να βγαίνει κανείς με το κασελάκι σε αυτήν την ηλικία να σπρώξει πραμάτεια (έχει τίποτα καλό γιά μας;)...

antvol said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...
Για μένα π. χ. οι κύριες δουλειές που κάνω είναι συγγραφή κειμένων, επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο, παρουσιάσεις και λίγο excel. ΤΙΠΟΤΑ από αυτά δεν γίνεται σε smartphone. Άντε να γράψεις σελίδες κειμένων σε πληκτρολόγιο τηλεφώνου!
---

Συμφωνώ. Γιατί, όοο και να προοδεύσει η τεχνολογία, θα βρίσκει μοιραία το όριό της στην ανθρώπινη φυσιολογία.

Έτσι, το μέγεθος των δαχτύλων μας θα ορίζει πάντα την πληκτρολόγηση.

Ακόμη όμως κι αν αυτή αντικατασταθεί από φωνητικές εντολές, σε οθόνη έστω και 3-5 ιντσών δεν μπορείς να κάνεις σπουδαία πράγματα, όσο τα μάτια μας παραμένουν όπως τώρα.

Βέβαια, με τον καιρό ίσως ν' αλλάξει και το ανθρώπινο κορμί. Μέχρι τότε, πάντως, σοβαρή δουλειά σε οθόνη κάτω των 11 ιντσών δε νομίζω ότι γίνεται.

gerasimos74 said...

Τα σέβη μου στον οικοδεσπότη και την όμορφη και ενδιαφέρουσα παρέα...

dimoutech - the joy of life!!

Nikos Dimou said...

Αμάν παι με το Blackberry, Άκη - θα γίνω κι εγώ κακοθελητής και θα πω ότι έχεις μετοχές... Έχω δοκιμάσει Blackberry - εκτός και να έχεις δάχτυλα νεράιδας δεν μπορείς να γράψεις πάνω από 4-5 αράδες. Ίσα ίσα για ένα email. Εδώ μιλάμε για κείμενα εκατοντάδων ή και χιλιάδων λέξεων.

Η λύση όπως έγραψε ο Antvol είναι στην υπαγόρευση και αυτόματη ψηφιοποίηση - όμως αυτή επί χρόνια έχει μείνει στο 90+ % της σωστής γραφής. Μέχρι να πάει στο 99 (στο εκατό μάλλον δεν θα φτάσει ποτέ) έχουμε καιρό.

athanasia said...

Kαλημέρα!

Καθώς δουλεύω με μεγάλα κείμενα, το blackberry το καταλαβαίνω ως καθαρά βοηθητικό εργαλείο: για να βλέπεις τα μηνύματά σου και (αν προκύψει κάτι επείγον) να τρέχεις στον κανονικό υπολογιστή σου για να δουλέψεις το κείμενο που είναι συνημμένο στο μήνυμα (ή το κείμενο που σου ζητούν να φτιάξεις), για να στείλεις πολύ σύντομες οδηγίες για να το δουλέψει κάποιος άλλος, ή (αν είσαι ευτυχής πελάτης και πίνεις το ποτό σου ενόσω δουλεύουν άλλοι) για να απαντήσεις μ' ένα ευχαριστώ στο νυχτερινό μήνυμα αυτού που δούλεψε ήδη στον "κανονικό" υπολογιστή του κι έστειλε το πολυαναμενόμενο "σεντόνι"...

Όσο για την υπαγόρευση, ξέρω αρκετούς που τους βολεύει. Προσωπικά, επειδή αρκετές ώρες της καθημερινής δουλειάς μου περνούν στο τηλέφωνο, χρειάζομαι πολύ τη σιωπή, να δουλεύω μόνον με τα πλήκτρα ακούγοντας τη μουσική μου, όχι τη φωνή μου.

Ars longa, vita brevis said...

1)Ο/Η Elias είπε...

Να τσεκάρεται το νέο ASUS EEEE PC
Λιγότερο από ένα κιλό, δεν έχει σκληρό δίσκο, τρέχει XP, έχει WIFI τρεις εξόδους USB, κοστίζει 400€. Περιμένω να το αγοράσω στις 14 Νοεμβρίου.

2)Ο/Η Nikos Dimou είπε...

Κάτι μεταξύ φορητού και PDA - οθόνη 7 ιντσες. Στις ΗΠΑ πουλιέται 250 δολλάρια - κανονικά θα έπρεπε εδώ να έχει λιγότερο από 200 €. Μία περιγραφή ΕΔΩ

-------

H τιμή των 200 ειναι η τιμή χονδρικής.

Στο ebay πωλειται απο 450 δολλαρια σε Αμερική και Ταιβάν (φανταζομαι οτι παραγεται στην Ταιβαν)

Το θελω αυτο το κομπιουτερακi:/ ακριβως αυτο που εψαχνα απο καθε αποψη.

Αν βλεπει ο Ηλιας που εγραψε το παραπανω σχολιο, απο ποιο μαγαζι στην Ελλαδα σκοπευει να το αγορασει συγκεκριμενα στις 14 Νοεμβρίου κιολας? (με ημεηλ καλυτερα)

giorgos76 said...

Σας ευχαριστώ κ. Δήμου για την απάντηση. Με καλυψατε καπως, αλλα δεν αναφερθηκατε στην περίοδο που γραφατε στο περιοδικό ενώ είχατε παράλληλα και το αξιόλογο blog σας.

Νομιζω πως τα επιχιρήματα του Άκη είναι πολύ λογικά και συγκεκριμένα και δεν χρειάζεται να τα απορίπτετε με γενικούς αφορισμούς. Έχει δίκιο σε πολλά σημεία. Ισως και εσεις σε καποια άλλα.

Nikos Dimou said...

giorgos76
την εποχή που έγραφα στο περιοδικό δεν υπήρχε το dimoutech - δημιουργήθηκε αφού έφυγα. Όσο έγραφα στο RAM δεν μπορούσα να κάνω blog με κείμενα που ανήκαν στο περιοδικό. Τα ανέβαζα ένα μήνα μετά στο site μου.

Filomila said...

Antvol,

Σύντομα (?) η ανθρώπινη φυσιολογία, δε θα αποτελεί εμπόδιο στο να γίνει ακόμα πιο μικρή, σε μέγεθος, κι επομένως πιο φορητή η τεχνολογία.

Δες εδώ.

harrygrath said...

Τωρα που τα φορητα πεφτουν κατω απο $ 500,τα γκατζετακια τυπου 3Ε πρεπει να πανε στη μιση τιμη.

Το σωστό να λέγεται said...

Σωστός ο delta-mike.
Επίσης, τo Smartphone βελτιώνεται και γίνεται αχώριστη διασκέδαση αλλά και απαραίτητο εργαλείο δουλειάς όλο και σε περισσότερους ανθρώπους.

Σωστός και ο antvol που γράφει ότι “το μέγεθος των δάχτυλων μας θα ορίζει πάντα την πληκτρολόγηση“. Υπάρχουν όρια αλλά και ανάγκη για μεγαλύτερης οθόνης σε ορισμένες εργασίες.
Η ερώτηση όμως είναι γιατί πρέπει σώνει και καλά να μεταφέρουμε μια τέτοια οθόνη στον ώμο μας.
Οι μεγάλες οθόνες σήμερα έχουν USB θύρες τις ίδιες που έχει κι ένα Smartphone.
Χρειάζεσαι μόνο ένα καλωδιάκι για να συνδέσεις το κινητό σου ή το Ipod με μία μεγάλη οθόνη.

Σωστός κι ο κυρ Νίκος (όχι βέβαια για τα νεραιδοδάκτυλα)
Όχι μόνο έχω μετοχές της RIMM (εταιρεία του Blackberry) που έχουν διπλασιασθεί από τα μέσα Αυγούστου αλλά μπορώ να κάνω αγοραπωλησίες από το Blackberry.
Για να μην νομίζετε όμως ότι επαινώ το Blackberry μόνο για κερδοσκοπικούς λόγους έχω επίσης μετοχές στην NOKIA, HP και DELL, οι δύο τελευταίες με μεγάλα κέρδη από πωλήσεις φορητών.
Πάντως κάποιος που θέλει να γράψει χιλιάδες σελίδες σε laptop πρέπει να γίνει θρήσκος πρώτα (find religion) γιατί μόνο με θαύμα θα τα καταφέρει χωρίς να πάθει ζημιά.
Ο Μολώχ των φορητών απαιτεί σωματικές θυσίες από τους φανατικούς οπαδούς.

Σωστή κι η Αναστασία.
Τα κινητά είναι βοηθητικά εργαλεία όπως και τα φορητά.
Σκοπός τους είναι να μας κάνουν την ζωή πιο εύκολη.
Αν υπάρχουν συνεχώς προβλήματα δεν αξίζει η χρήση τους.
Η ανάγκη να έχεις δύο ανεμιστήρες από κάτω τους για να μην τα κάψεις ή αναφλεγούν λόγω συνεχούς χρήσης δεν κάνει την ζωή εύκολη.

Σωστός κι ο Γιώργος76. Ευχαριστώ Γιώργο για την ισορροπημένη σκέψη σου.

Πιο σωστή απ΄όλους η Filomila. Μικραίνουν οι συσκευές που χρησιμοποιούμε και την ίδια στιγμή επεκτείνεται ο ανθρώπινος νούς.

Άκης

«Το σωστό να λέγεται» ©

Unknown said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση με αφορμή τα notebook!
Εδώ και 5 μήνες χρησιμοποιώ έναν φορητό HP 530 με 15άρα οθόνη, Vista, ασύρματο δίκτυο ΑDSL Vodafone 3 σε 1 (πολύ γρήγορο και αντίο πάγια ΟΤΕ!) και γράφω είτε είμαι στο σπίτι, είτε στο γραφείο, είτε κάπου αλλού. Με κέρδισε το πολύ πρακτικό πληκτρολόγιο της HP και η εκπληκτική ποιότητα κατασκευής σε σχέση και με την πολύ προσιτή τιμή των 750 ευρώ. Περιττό να πώ ότι δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα η ποιότητα κατασκευής του ανταγωνισμού. Σχετικά με τον προβληματισμό για το μέγεθος της οθόνης κατά τη γνώμη μου η 15άρα είναι η ιδανική. Ολες οι άλλες είναι είτε πολύ μικρές για να κάνεις οπτικά αξιοπρεπώς τη δουλειά σου είτε αυξάνουν πολύ το βάρος/μέγεθος.

Unknown said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση με αφορμή τα φορητά!
Εδώ και 5 μήνες χρησιμοποιώ ένα HP 530 με 15αρα οθόνη, Vista και ασύρματο ADSL Vodafone 3 σε 1 (αρκούντως ταχύ και αντίο στα ληστρικά πάγια του ΟΤΕ!). Με κέρδισε το πολύ ωραίο σε αίσθηση αφής πληκτρολόγιο της HP και η εξαίρετη ποιότητα κατασκευής για ένα μηχάνημα με κόστος μόνο 750 ευρώ (Χρησιμοποιώ κυρίως το Office οπότε δεν χρειάζομαι κάτι πιο εξεζητημένο). Ωραία θα ήταν αν το φορητό μας μπορούσε να μετατραπεί σε GPS μηχανάκι για το αυτοκίνητο (και γενικώς) με το κατάλληλο software! Eχει κανείς καμιά καλή ιδέα?

Unknown said...

Λέτε να μπορούμε να μετατρέψουμε τα φορητά μας σε μηχανάκια GPS με το κατάλληλο πρόγραμμα? Θα γλυτώναμε τα ουκ ολίγα χρήματα που στοιχίζουν (τα πιο καλά από αυτά)...

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Το "σωστό" μας έβγαλε όλους σωστούς!

sotiris δεν θα ήταν δύσκολο να μετατρέψουμε ένα φορητό σε gps - υπάρχουν Bluetooth δέκτες που προσαρμόζονται σε κινητά - γιατί όχι και σε λαπτοπ. Δεν ξέρω βέβαια αν θα είναι βολικό να το κουβαλάει κανείς γι αυτή τη δουλειά.

Με την ευκαιρία για να γυρίσω ένα θέμα πίσω - το Nokia E65 έχει έτοιμο λογισμικό για GPS αρκεί να προστεθεί ένα μικρό Bluetooth εξάρτημα.

d3lta said...

Σωστός ο κ. Ακης, ωραίο πράμα η ομόνοια - όχι η (άθλια) πλατεία!

Surprise and delight συνέχεια: ο γίγας της πληροφορικής google, συμπεριέλαβε στην πασίγνωστη δωρεάν εφαρμογή του google earth (έκδοση
4.2.0198.2451 Sep 2007) έναν πρωτόλειο πλην όμως συμπαθέστατο flight simulator...

Μόλις απογειώθηκα από το Ελληνικό, πήγα μία βόλτα μέχρι το Πήλιο και προσγειώθηκα στο Ελ Βεν θυμίζοντάς μου τις επικές μάχες που έριχνα πριν πέντε χρόνια online πάνω από τον Ειρηνικό - αυτά κάνουν οι εταιρείες και μας κρατάνε κολλημένους!

Δημήτρης (aka delta_mike)

giant13 said...

Καλημέρα σε όλους.

Μιά και στα τελευταία σχόλια, γίνεται λόγος για GPS, όποιος θέλει ας ανατρέξει στην αρχή περίπου των σχολίων (το 19ο), όπου αναφέρω τις εμπειρίες μου.
Αν αφεθείς γιά λίγο, πας γιά ατύχημα, τύφλα να χουν τα κινητά που τα περιλαμβάνει και ο Κ.Ο.Κ.

Τα ίδια ακριβώς μου επιβεβαίωσε και μεγαλοεισαγωγέας που τα εμπορεύεται, όταν κατά τύχη, γνωριστήκαμε μέσω συγγενούς σε καφέ της εθνικής οδού το καλοκαιράκι.

candide said...

Τα Top20 στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τους users.
Με τόσο ψηλά το Ευρώ όλα τζάμπα είναι, διαλέξτε!

http://kakaku.com/ranking/itemview/winn.htm

Προσωπικά είμαι κατά των laptops, δεν έχω αγοράσει ούτε ένα στα 24 χρόνια. Στη δουλειά και με το ζόρι, μόνο όταν βγαίνω έξω. Το καλύτερο που είχα ποτέ στη δουλειά είναι ένα IBM thinkpad X31, όταν πρωτοβγήκε.

Nikos Dimou said...

candide
αν ξέραμε και γιαπωνέζικα... πάντως το Biblo είναι σήμα της Fujitsu.

harrygrath said...

Αλλοτε πιτσικουλιές

τωρα.πισικουλιές...

Να΄'ταν τα νιατα 2 φορες

& σιδερενιες οι...

harrygrath said...

Ενδιαφερον φαινομενο να κανεις φανερο ορθογραφηκώ λαθος & να μη το βλεπεις για ωρα...

Εχει συμβει σε πολλους...

Εδω & ωρα,το MSN homepage γραφει Aghan αντι Afghan...

Nikos Dimou said...

Kαλημέρα!

Από ότι βλέπω, το θέμα εξαντλήθηκε. Μόλις βρω χρόνο και έμπνευση θα πάμε σε άλλο.

Anonymous said...

Καλημερο(-σπερου)δια!

Πάντως πρέπει να σημειώσουμε πως είναι η πρώτη φορά που ο Χαρυ-πως- τον-λένε δεν έγραψεν τίποτα γιατα γνωστά γραίκικα...

Ουδέν κακόν...κλπ.

Nikos Dimou said...

rallou
μην προκαλείς!

Anonymous said...

Καλά, πλάκα κάνω...τον συμπαθώ το
Χάρρυ γιατί είναι original!


Kατα τ'άλλα, ζώντας σε ένα super- geek environment μου είναι δύσκολο να συμμετέχω στην συζήτηση...

Ο.Κ. τα μικρότερα φορητά είναι καλύτερα...whatever...

(Paraponemena logia...)

:)))

k2825 said...

Για τα λαπτόπια δεν είμαι σίγουρος, πάντως όπως θα δείτε στο 1:55 του επίκαιρου youtubικού έπους size matters, big time - στη Μεγαλόνησο τουλάχιστον ;-)

Nikos Dimou said...

k2825
μου κάνει εντύπωση πως όλοι οι Κρητικοί (και όχι μόνο) που καταδικάζουν με βδελυγμία την κατάσταση στα Ζωνιανά με κόπο κρύβουν την χαρά και την υπέρηφάνειά τους για την αποκοτιά των συμπατριωτών τους.

dimg said...

Άσχετο, αλλά να εκμεταλλευτώ την "ησυχία" στο blog για να ρωτήσω τον οικοδεσπότη μια και θα έχω τη χαρά να επισκευτώ για πρώτη φορά το Μόναχο το Δεκέμβρη για λίγες μέρες αν έχει να μου προτείνει να δώ κάτι που δεν πρέπει να χάσω με τίποτα; Ένα από αυτά που θα δώ είναι τη staatsoper ...

(συγγνώμη και πάλι για το offtopic, αν κοπεί στο moderation θα είναι κατανοητό)

Το σωστό να λέγεται said...

Υπάρχουν όλων των ειδών Κρητικοί όπως και γενικά άνθρωποι.
Ανάμεσά τους εξακριβωμένα υπάρχουν περισσότερα παλικάρια παρά τομάρια.

Η χρησιμοποίηση όπλων σε αυτοθυσία για την υπεράσπιση της πατρίδας ξεχωρίζει τους πρώτους σαν παλικάρια.

Η χρησιμοποίηση όπλων και οι δολοφονίες σε στυλ μαφίας, για γρήγορα κέρδη εκμεταλλευόμενοι τον εθισμό των συνανθρώπων τους φανερώνει την εγκληματικότητα στους δεύτερους.

Άκης

«Το σωστό να λέγεται» ©

d3lta said...

Nikos Dimou said...

...μου κάνει εντύπωση πως όλοι οι Κρητικοί...με κόπο κρύβουν την χαρά και την υπέρηφάνειά τους για την αποκοτιά των συμπατριωτών τους.

--------------------------------

α. Η "λεβεντογέννα" βγάζει ερζάτς λεβέντες που την κοπανάνε στα βουνά δίκην αγριορνίθων θυμίζοντας το ανέκδοτο:

"Σύντεκνε πονάς;"

"Πονάν ωρέ τα παληκάρια;"

β. Ντροπή και αίσχος σε όσους ανέχονται εδώ και δεκαετίες αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση κατάφωρης παρανομίας στην Κρήτη δίκην ...φολκλόρ - όλους δηλαδή.

harrygrath said...

Αντε ν' ανοιξει & τ' αλλο μαγαζι γιατι ειμαστε Ακρατητοι...

k2825 said...

Οι απομονωμένες γεωργο-κτηνοτροφικές περιοχές της Κρήτης (Ζωνιανά, Σφακιά, Ανώγεια κτλ) υπακούουν στους δικούς τους κανόνες – συχνά πέρα από τις δυνατότητες κατανόησης όσων δεν έχουν βιωματική εμπειρία της εκεί πραγματικότητας.

Εκεί, η μπέσα, η έμπρακτη περιφρόνηση προς κάθε μορφής εξουσία, η εξ αίματος συγγένεια, η αλληλοϋποστήριξη των μελών της κοινότητας και ο ακραίος τοπικισμός είναι πολύ ισχυρότερα από κάθε έννοια ένθεσμης νομιμότητας - όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε.

Εντύπωση μου κάνει η αφέλεια διαφόρων που πιστεύουν ότι με κατασταλτικές μεθόδους - επιβαλλόμενες άνωθεν - θα μπορέσουν να συνετίσουν ανθρώπους που υπακούουν – σχεδόν από ένστικτο - σε παραδόσεις 100άδες χρόνια αρχαιότερες από την ηλικία του νέου Ελληνικού Κράτους …

Δεν ξέρω αν τελικά είναι γονιδιακό το ζήτημα (λόγω της Κρητικής καταγωγής μου) αλλά ακόμα και ‘γω – παρά την αστική, υποτίθεται, παιδεία μου – πιάνω που και πού τον εαυτό μου να χαμογελάει πονηρά όταν ακούω για τους κουζουλούς που “παίζουνε” με τα μισό-ιντσα εναντίον κάθε εναέριου μέσου που “αυθαδώς” – κατά εκείνους - τολμά να παραβιάσει το FIR των χασισοφυτειών του Μυλοποτάμου … Γιν και Γιάνγκ, ποιος να ξέρει?

Nikos Dimou said...

harry δεν θα ανοίξει άλλο blog - το πολύ πολύ να κλείσει και αυτό.

dimg
Alte + Neue Pinakothek, Glyptothek (γλυπτά Αφαίας), Englisher Garten, Schwabing, Nymphenburg και κυρίως βόλτες στις υπέροχες λεοφόρους: Ludwigstrasse, Maximilianstrasse. Χάζι στα καφέ της Leopoldstrasse.
Moναδικό αν σας αρέσει η τεχνολογία: Deutsches Museum

harrygrath said...

Μην απογοητευεσαι,Δασκαλε (..)

Ηδη στο 1 μπλογκ πιασαμε το οπτιμουμ,τα 100 σχολια. Δεν χρειαζονται παραπανω...

Να σταθεροποιησουμε & το αλλο στα 100,με 2 σχολια απο 50 σχολιαστες & να στανιαρουμε.

Εχουμε θεματα ,Πασοκ,Κρητικοσυνη,μακεδονικο...

Το μετα-μπλογκινγκ ερχεται.

Απο τα μαμουθ 800αρια,στα κομπακτ 100αρια...

Το σωστό να λέγεται said...

Δεν είναι γονιδιακό το ζήτημα γιατί και οι Σικελοί έχουν παρόμοια προβλήματα με τα ντόπια βλήματα.
Το ίδιο και οι οπιοπαραγωγοί σε άλλες άγονες περιοχές του κόσμου ή οι ναρκοέμποροι στις φτωχογειτονιές των μεγαλουπόλεων, από Βραζιλία μέχρι Ταϊλανδή.

Στην ορεινή Κρήτη η ιστορική εγκατάλειψη του κράτους, η ανάγκη να προστατέψει ο κάθε κτηνοτρόφος το μικρό κοπάδι του που είναι όλο το βιός του από τους κλέφτες και η αύξηση στην ζήτηση και τιμή των ναρκωτικών σπρώχνει τους πιο θερμοκέφαλους από τους κατοίκους στην οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Άκης

Υ.Γ.
Όρεξη για μπαρούτι που έχει ο Χαρρύλαος.
Δίνει διαταγές στο μέτωπο των blogs σαν Ναπολέων την αυγή της πανωλεθρίας του Βατερλώ.

«Το σωστό να λέγεται» ©

d3lta said...

k2825 said...

...Εντύπωση μου κάνει η αφέλεια διαφόρων που πιστεύουν ότι με κατασταλτικές μεθόδους - επιβαλλόμενες άνωθεν - θα μπορέσουν να συνετίσουν ανθρώπους που υπακούουν – σχεδόν από ένστικτο - σε παραδόσεις 100άδες χρόνια αρχαιότερες από την ηλικία του νέου Ελληνικού Κράτους...

----------------------------

Αν διάβαζε τα παραπάνω κάποιος που δεν ήξερε, θα νόμιζε ότι έχουμε να κάνουμε με τον Ρομπέν των Δασών με μουστάκες και βράκες - βεβαίως η πραγματικότητα δεν είναι άλλη από τον ελληνικό ωχαδερφισμό και την ανοχή σε τοπικό επίπεδο γιά ψηφοθηρικούς λόγους...

Το σωστό να λέγεται said...

Όλοι οι επίδοξοι Νταβέληδες τελικά έχουν άδοξο τέλος όπως η συμμορία των Ζωνιανών.

Πως και δεν βγήκαν ακόμη τα κανάλια στα βουνά της Κρήτης να πάρουν συνεντεύξεις από τους "Ρομπέν των βουνών" με φίρμες δημοσιογράφους;
Μάλλον προτιμούν την ασφάλεια των "τηλεοπτικών παραθύρων" που μπορούν να λένε ότι τους κατεβεί στον νου χωρίς τον φόβο της μοιραίας αδέσποτης.

Άκης

«Το σωστό να λέγεται» ©

k2825 said...

Δεν είναι μόνον η έλλειψη παιδείας, η κρατική αδιαφορία, η ανοχή & συναίνεση των αρχών, ή και η τάση των ντόπιων προς τον εύκολο πλουτισμό που οδηγούν σε καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές των Ζωνιανών.

Πχ. Η οπλοκατοχή και οπλοχρησία στην Κρήτη είναι κομμάτι της ζωντανής παράδοσης του νησιού - υπάρχουν μέρη που η καλλιέργεια χασίς θεωρούταν από τους ντόπιους τόσο φυσιολογική όσο και η παράνομη απόσταξη τσικουδιάς πριν το 1988 (οπότε και άρθηκαν οι σχετικοί κρατικοί περιορισμοί) - η συνεργασία με τις αρχές για την αποκάλυψη/καταγγελία ακόμα και καταφανώς εγκληματικών πράξεων θεωρείται συχνά ατιμωτική πράξη (αντίστοιχη του “Κυρία-Κυρία ο Κωστάκης με πειράζει”, των παιδικών μας χρόνων).

Όσο για τις αποσπασματικές κατασταλτικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. το μόνο που θα καταφέρουν - για μια ακόμα φορά - είναι να προκαλέσουν μια στιγμιαία ανοδική αιχμή στα διαγράμματα τιμών πώλησης του μπάφου και των πυρομαχικών στη Μεγαλόνησο.

Σε ένα τόπο που - ως πιτσιρικάς – μάζεύα με το κολλητό μου μισό τσουβάλι μεταλλικούς κάλυκες (9mm και 0.45in - δεν ήταν της μοδώς τα καλάσνικωφ τότε) κάτω από τα τραπέζια του μικρότερου γάμου - 300 ένστολοι κρατικοί υπάλληλοι εξ Αθηνών, κατάφεραν χθες “να εντοπίσουν” μερικές ξιφολόγχες, λίγα εξαρτήματα όπλων, κάμποσα δενδρύλλια και μικροποσότητες χασίς.

Και επειδή μια φωτογραφία = χίλιες λέξεις, όλα τα λεφτά, στo
Μικροσκοπικό εικονίδιο
του σημερινού πρωτοσέλιδου της Καθημερινής.

Zoros said...

Για όποιον θέλει το laptop για πραγματική λύση φορητού (πλέον πολλοί -λόγω πτώσης τιμών- παίρνουν laptop χωρίς να το χρειάζονται), πράγματι οι 13,3" είναι η κατάλληλη διάσταση για την οθόνη.
Πέρασα σε αυτή τη διάσταση από 12,1" και χωρίς να χάσω κάτι από πλευράς βάρους (1,8 kg είναι το νέο μου Dell), έχω πλέον πολύ πιο άνετη οθόνη για να δουλέψω.

Ars longa, vita brevis said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...

Αμάν παι με το Blackberry, Άκη - θα γίνω κι εγώ κακοθελητής και θα πω ότι έχεις μετοχές... Έχω δοκιμάσει Blackberry - εκτός και να έχεις δάχτυλα νεράιδας δεν μπορείς να γράψεις πάνω από 4-5 αράδες.

--

δεν ξερω για το Blackberry, βρηκα ενα handheld,Palm Os, που πωλειται μαζι με folded keyboard, 350 ευρω αν ενθυμούμαι καλά, φανηκε καλη λυση για να γραφω ''1000 λέξεις'' ,οταν δεν ειμαι σπίτι

athanasia said...

Zoros said...

Για όποιον θέλει το laptop για πραγματική λύση φορητού (πλέον πολλοί -λόγω πτώσης τιμών- παίρνουν laptop χωρίς να το χρειάζονται), ...

-----

Μάλλον ισχύει ότι μερικοί παίρνουν laptop επειδή το βλέπουν ως σύμβολο υπεραπασχόλησης, κινητικότητας, "managerial status" κλπ., και μετά το χρησιμοποιούν αποκλειστικά για να παίζουν παιχνίδια ή απλώς το αφήνουν ήσυχο (και σβηστό) επάνω στο γραφείο τους. Στο πλαίσιο αυτό, πολύ τους τα χαλάει η μείωση της τιμής...

Είναι λιγάκι σαν τα μουστάκια σε συνδυασμό με αγριάδα, ως δηλωτικά λεβεντιάς. [Μην παρεξηγηθούν οι Κρητικοί, το ίδιο συνέβαινε παντού στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια...]

Γιώργος said...

Μην ανησυχείτε, όλα είναι θέμα χρόνου και momentum. Γενικότερα είναι μαθηματικά βέβαιο πως μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια το στερεότυπο του μουστακαλή κυρ-Ανέστη με το φανελάκι και της μαυροφορούσας κυρα-Παγώνας θα αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο μας. Πόσο μάλλον τα στερεότυπα του μέσου Κρητικού, Μανιάτη, Ηπειρώτη και Κυκλαδίτη.
Έτσι, παίρνοντας βαθιές ανάσες οξυγόνου ύστερα από την ουσιαστική αποτίναξη της Ελληνο-Ρωμαιο-Εβραιο-Βυζαντινο-Σλαβο-Τουρκικής εθνικής μας ταυτότητας, θα αποβάλουμε τα κόμπλεξ και τις ανασφάλειες μας, μπορώντας επιτέλους να κοιτάζουμε τους Άγγλους, τους Γερμανούς, τους Γάλλους και τους Αμερικάνους στα μάτια με αξιώσεις. Όχι όπως τώρα που βλέπουμε π.χ Σκανδιναβό και κοιτάμε σκύβοντας τις μύτες των παπουτσιών μας ταπεινά όπως η σκουληκαντέρα μπροστά στον Αετό.
Ακούς εκεί οι αγροίκοι, να μη μαρτυρούν τους έκνομους, αρνούμενοι να συνεργαστούν με τις Αρχές της χώρας, αυτά είναι αντι-Δυτικά πράγματα και κάποιος πρέπει επιτέλους να τους βάλει στη θέση τους, καθώς επίσης και να τους ενημερώσει για τις τελευταίες τάσεις του ορθολογισμού. Δεν πάμε μπροστά έτσι κύριοι, οφείλουμε να επιταχύνουμε τις αναπόφευκτες ζυμώσεις και τις ανάλογες δρομολογούμενες διαδικασίες.

Υ.Γ Με προβληματίζει πως είναι δυνατόν εκφράσεις όπως «οι Κρητικοί οι έτσι που κάνουν αυτό και εκείνο» να αποτελούν αξιοπρεπή βάση ανάπτυξης ενός θέματος, ενώ εκφράσεις όπως «οι Αλβανοί είναι έτσι» και «οι Τούρκοι είναι αλλιώς» να συνιστούν ρατσισμό και ισοπεδωτική ομαδοποίηση (και μάλιστα ανάλογα την ουσία της πρότασης, όπως μας συμφέρει και ανάλογα τα κόζια της κουβέντας).

Nikos Dimou said...

ΕΔΩ και τρεις ώρες η Otenet δεν επικοινωνεί με τον έξω κόσμο (μόνο εσωτερικό). Για να μπω στο blog συνδέθηκα με Vodafone κάρτα.

Παρακαλώ όχι άλλα σχόλια για Κρήτη - είναι εκτός θέματος.

die_verwandlung
αναδιπλούμενο πληκτρολόγιο; πάει η φορητότητα!

Γιώργος said...

Αναφορικά με τα πληκτρολόγια και mouse (αλήθεια, τα πολλά mouse λέγονται "mice" και στην τεχνολογική ορολογία?), υπέπεσαν στη αντίληψή μου δυο προτάσεις των "Ι.Τech" και "Celluon Plawa" που προβάλλουν εικονικό πληκτρολόγιο και mouse στην επιφάνεια του γραφείου. Πόσο πρακτικό μπορεί να είναι αυτό από άποψη εργονομίας ή και υγείας ακόμα? Δεν είναι επισφαλές για την νευροφυσιολογική ακεραιότητα των ακροδάκτυλων να χτυπούν συνεχόμενα και με ταχύτητα πάνω σε μία επίπεδη, σκληρή επιφάνεια?

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.576507

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.576508

harrygrath said...

Οντως,η Οτενετ ειχε ...βλακ-αουτ...

Περιμενουμε νεο ποστ.

gdoc said...

Καλησπέρα σας !
Η αιτία που μείναμε χωρίς internet :
http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=189016

dimg said...

Πολλές πολλές ευχαριστίες κ. Δήμου για τις προτάσεις σας για το Μόναχο! Δε βλέπω την ώρα να δώ την πόλη και τα σημεία που προτείνατε.

Πήρα τηλέφωνο την otenet το πρωΐ και ο αυτόματος έλεγε οτι υπάρχει γενικευμένη βλάβη (από σχεδόν 11.30 το πρωΐ το internet έπαιζε μόνο στην Ελλάδα). Οι φήμες που άκουσα έλεγαν για κομμένη οπτική ίνα.

Πάντως η forthnet είχε δίκτυο οταν τη δοκίμασα νωρίς το μεσημέρι.

Όπως είχα πεί και σε προηγούμενο ποστ (πότε είχε γίνει κάτι αντίστοιχο; σεπτέμβρη;) δε μπορώ να καταλάβω γιατί δε βγάζουν κάποια ανακοίνωση στην κεντρική σελίδα της otenet όταν υπάρχουν τέτοιες βλάβες -- και είδικα τέτοιας έκτασης. Είναι πραγματικά απορίας άξιον.

Nikos Dimou said...

H Otenet το είχε στην στην δικτυακή της σελίδα. Διακοπές είχε και η Forthnet κατά τόπους.
Φαίνεται πως δύο συνεργεία του ΟΤΕ κατάφεραν να κόψουν ΔΥΟ οπτικές ίνες στην Βοιωτία και την Κορινθία! ΕΥΓΕ!

Nikos Dimou said...

Για να ξαναγυρίσουμε στα φορητά. Φαίνεται πως και τα δύο μου Toshiba Satellite (A100 & U300) έχουν πρόβλημα με την επαναφορά από το standby. Το μεγάλο χάνει την ανάλυση της οθόνης (πάει στα 1024Χ768) και πρέπει να κάνεις κανονική αλλαγή. Το μικρό έχει το φλου που ανάφερα (τουλάχιστον εκεί αρκεί ένα κλικ για την επαναφορά).

Το Α100 είχε και στην αρχή αυτό το πρόβλημα. Μετά έφυγε. Έκανα αναβάθμιση των οδηγών κάρτας γραφικών και επανήλθε! Kαλά λένε οι Αμερικανοί: If it works, don't touch it!

harrygrath said...

Που 'ναι το νεο ποστι ?

Πληροφοριακα,η εκθεση "τζιπ" στο ΣΕΦ ειναι μαπα.λιγα ΙΧ & κλειδωμενα...

Περιμενουμε την Διεθνης... (sic).

Nikos Dimou said...

Harry σαν απαιτητικός πελάτης κάνεις...

Μην πιέζεις - έχω πολλή δουλειά αυτές τις μέρες. Όταν βρω χρόνο θα σκεφθώ και για νέο ποστ.

harrygrath said...

Ποστ - παραγγελιά...

( η ταινια ειναι καλτ )

CROSSROADS said...

ουφ, ουφ, ασθμαινων πλεον, δεν προλαβαινω να παρακολουθω την "κινηση" στα blogs , (εδω που τα λεμε και τη δουλεια μου με δυσκολια την προλαβαινω στο 60% αντε 70% !) εχω ομως κατι να πω για τους "smartphonistas" (sic !) :
λεβεντες μου ταχυδακτυλουργοι τι θα λεγατε για ενα session με Autocad 7, ενα 3D MAX ισως, για να μην παμε μακρυα οπως photoshop κλπ.
Εχοντας ακομη QTEK s100 (σκυβω να αποφυγω τα ...βολια -ενταξει ειναι "παληο" ..) με το ζορι καταφερα να γραψω πανω απο μια σελιδα συντομο κειμενο στο word, αντε και κατι σημειωσεις εξοδων στο Excel , με το εικονικο πληκτρολογιο και την γραφιδα να εχουν παρει φωτια !
Αντιθετα τα notes, contacts κλπ πολυ χρησιμα - αναντικαταστατη ευκολια. Οσο για το navigator - εγκατεστημενο στο S100 χωρις GPS - δουλευει αψογα οταν ειμαι ... σταματημενος !!!
Δλδ πως αλλοιως θα εψαχνα διευθυνση κλπ, πανω σε μια χιλιαρα, ειτε στριβοντας σε δαιδαλωδη στενα στον Κολωνο π.χ., ειτε κατεβαινοντας με 160 στην Εθνικη οδο...??? εεε πως ?

CROSSROADS said...

2. ενταξει, ενταξει ενα αστειακι εκανα για Autocad σε κινητο !!!
Εκαστος εφ ω εταχθει , ετσι για να μπαινουν καποια πραγματα σε μια σειρα.
Στο Toshiba M70-140 (με 15,4" )που εχω ομως τα τελευταια δυο, σχεδον απροβληματιστα, χρονια, δουλευω ανετα και cad και photoshop, 3d κλπ της εργασιας απαιτουμενα. Βεβαια καμμια σχεση με την 20" του γραφειου.
Αλλα ειπαμε, D/T για βαρειες εφαρμογες, L/T για φορητες ευκολιες και κινητα για να ...παιζουμε ! α, και για να τηλεφωναμε...
Και μια ερωτηση : δεν εχω καταφερει να δικτυωθω στο modem της Vivodi ασυρματα με το Toshiba, τι θα πρεπει να ψαξω αραγε, το restart δεν παιζει,το δοκιμασα, και η Vivodi φρονιμως (?) ποιει την ...νησσαν !

giant13 said...

Καλημέρα σε όλους.

Βλέπω το τελευταίο σχόλιο από τις 9/11.

Σε συνάρτηση με το άρθρο του οικοδεσπότη στα Επίκαιρα, φοβάμαι πως και το μπλογκ αυτό έγινε ανενεργό.

Το σωστό να λέγεται said...

Χάρηκα που αποτοξινώθηκες Νίκο. Απελευθερώθηκες από τα δεσμά του Προμηθέα στο Internet.
Καλή επιτυχία και συνέχεια στο μέλλον.
Δεν γνωρίζω πόση ησυχία χρειάζεσαι αλλά αν νοσταλγείς την απόλυτη ησυχία και αυτοσυγκέντρωση υπάρχουν τα ησυχαστήρια στο Άγιο Όρος.
Επίσκεψη μιας μέρας ή περισσότερες μπορεί να δώσει μια μοναδική διαίσθηση.

Εκεί η ψυχή κρεμιέται ανάμεσα σε ουρανό και θάλασσα.
Στην πόρτα της χτυπάει ο άνεμος της Δημιουργίας, ο Θεός.
Όποιος έχει το θάρρος ανοίγει την καρδιά του.
Ο Θεός είναι φιλεύσπλαχνος.
Ο Θεός δεν ζει μόνο στο παρελθόν, στο παρόν ή στο μέλλον γιατί υπάρχει αιώνια, πριν ακόμη από την δημιουργία του ίδιου του χρόνου και γι’ αυτό μπορεί να μας περιμένει τόσο καιρό για την στιγμή εκείνη που θα αναζητήσουμε τον Λόγο Του.

Άκης

Υ.Γ.
Αν ήταν η ζωή χωρίς αποφάσεις, ελπίδα, ελευθερία από ένστικτα και ευθύνες που μας ολοκληρώνουν σαν άνθρωπο τότε δεν θα ήταν τίποτα άλλο παρά μια πρωτόγονη ζωή αμοιβάδας.

Το σωστό να λέγεται said...

Χμμμ,
οι απαιτήσεις των οπαδών.
"Αλέξανδρε" κάλυψε τις πληγές στα γρήγορα κι ανάρρωσε.
Ο λαός απαιτεί θέαμα εδώ και τώρα.

Μήπως θα κάνεις το αντίθετο;
Αντί να τις καλύψεις θα τις αποκαλύψεις;
Το αίμα και το θέαμα.

harrygrath said...

Ο Δημου εχει τα blues του,η καλυτερη αντιμετωπιση ειναι ...το ανοιγμα & του αλλου μπλογκ.

Unknown said...

Γεια σου κ. Νικο.
Ασχετο αλλα τεχνικου περιεχομενου.
Δυο φωτογραφικες μηχανες ΗΡ(ψηφιακες) ιδια μαρκα με ολοιδια χαρακτηριστικα.
Η μια λειτουργει με μπαταριες (αλκαλικες, κοινες ) και η αλλη με επαναφορτιζομενη λιθιου.
Η δεύτερη είναι ακριβότερη.
Η διαφορα τιμης για μενα ειναι σημαντικη.
Ποια μου προτεινετε να αγορασω και γιατι;
Ευχαριστω για το χρονο σας.

Nikos Dimou said...

kolasmenos
αν η αρχική διαφορά τιμής παίζει ρόλο μπορείς να αγοράσεις πρόσθετα επαναφορτιζόμενες Ni MH και ένα φορτιστή. Υπάρχουν πολύ φτηνά πακέτα. Αλλιώς την διαφορά θα την καταναλώσεις σε αλκαλικές.

Nikos Dimou said...

Έχασε η ΑΕΚ - κέρδισε ο Παπανδρέου - κι εγώ έλυσα το πρόβλημα του Α100 γυρίζοντας πίσω. Παίρνοντας τον παλιό driver nVidia γραφικών του Δεκεμβρίου και βγάζοντας τον νέο του Αυγούστου!

Ποιος είπε πως η πρόοδος είναι προς τα εμπρός;

giant13 said...

@kolasmenos,

Η ΗP με τις αλκαλικές σίγουρα λειτουργεί και με επαναφορτιζόμενες NiMH.
Μειονέκτημα πιθανό, να έχουν μικρότερη διάρκεια χρόνου λειτουργίας από τις λιθίου.
Πλεονέκτημα μεγάλο όμως, ως τις αντικαθιστάς αμέσως με άλλες φορτισμένες ή και με ένα σετ αλκαλικών, σε οποιαδήποτε στιγμή.
Ενώ η HP με τις λιθίου, πρέπει να φορτιστεί ή ίδια, οπότε σε μιά δεδομένη στιγμή σε "κρεμάει".

ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Και ο Ντοστογιέφσκι έλεγε ότι εδώ είναι η κόλαση (σε ότι δεν αγαπάμε) εδώ και ο παράδεισος (αν ήμαστε ικανοί να αγαπήσουμε κάτι). Μια πολυθρόνα στο desktop μου μακριά από lantop να αγναντέψω το σύμπαν μου μέσα από ένα παράθυρο.!

Anonymous said...

Κάτι τελευταίο για τα μπλογκς, και μετά από αυτό το βουλώνω!

Φυσικά, πρέπει να κάνεις αυτό που εσύ θέλεις, δλδ τίποτα...

Απλώς μην ξεχάσεις πως υπήρξαν πολλοί-οι περισσότεροι- που σ'αγαπούν και σ'ευγνωμονούν για όλο αυτό το ωραίο ταξίδι!

Αυτά...

Φιλιά!

(..επίσης εγώ το είχα προβλέψει πως θα έχανε η ΑΕΚάρα...)

Nikos Dimou said...

Καλημέρα

Όχι rallou να μην το βουλώσεις - ούτε και κανείς άλλος.

Το blog θα περάσει σε μία νέα φάση.

Λεπτομέρειες προσεχώς...

Unknown said...

Ευχαριστω κ Νικο.
Ευχαριστω giant13

Η συμβολή σας στη λήψη απόφασης είναι σημαντική.

Ιδεοφυλάκιο said...

Πάντως το Asus eee pc που αναφέρθηκε πιο πάνω είναι αξιαγάπητο. Περιμένω να κυκλοφορήσει και να το κάνω δώρο!

Εσείς κ. Δήμου θα μπαίνατε στον πειρασμό;

Ελπίζω η πολύ μικρή του οθόνη να μην είναι (πολύ) κουραστική.

Στο φόρουμ forum.eeeuser.com γράφονται πολλά θετικά σχόλια.

Nikos Dimou said...

Ιδεοφυλάκιο said...
Πάντως το Asus eee pc

---------------------------

Αν δεν πιάσω κάτι στα χέρια μου να το δουλέψω λίγο, δεν μπορώ να πω τίποτα. Π. χ. το διάσημο Sony Vaio TZ απέτυχε στις δικές μου εξετάσεις κυρίως λόγω πληκτρολογίου...

Anonymous said...

@CROSSROADS
Γιατί δεν δοκιμάζεις κάποιο PPC με qwerty πληκτρολόγιο; π.χ. HTC TyTN;

Anonymous said...

Λίγη υπομονή, έρχονται και οι φορητοί με δίσκους SSD (en.wikipedia.org/wiki/Solid_state_drive) και το αγοραστικό τοπίο υποδέχεται άλλη μια σημαντική καινοτομία. Έως ότου συνέλθουν και οι τιμές τους βέβαια, υπάρχει μια χρονική απόστασις που τους χωρίζει από το ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Nikos Dimou said...

anasthe
Μα ήδη πωλείται στην Ελλάδα (αντί 3500 €!) το νέο Toshiba Portege RU500 με ssd 64GB. Με 12άρα οθόνη ζυγίζει μόνο 780 γρ.

Anonymous said...

Το θέλω τώρα! Μόλις διάβαζα για τις υλοποιήσεις crossfire από AMD και SLI από NVidia ..ένα ταξίδι που ποτέ δεν τελειώνει.