Sunday, October 21, 2007

Αγαπάτε τα Saab;



Πριν αρκετές δεκαετίες το δεύτερο βιβλίο της Φρανσουάζ Σαγκάν έκανε εντύπωση με τον τίτλο του: "Αγαπάτε τον Μπραμς;". Το πρώτο - "Καλημέρα Θλίψη" - είχε κάνει εντύπωση με το περιεχόμενό του. Τελικά η θλίψη δεν την άφησε σε όλη της τη ζωή - και ούτε οι γρήγορες Τζάγκιουαρ (που τις οδηγούσε χωρίς παπούτσια για να νιώθει τα γκάζια) μπόρεσαν να την βοηθήσουν.

Δανείζομαι το τίτλο της Σαγκάν για να διερευνήσω τις ανεξήγητες προσκολλήσεις και απωθήσεις που νιώθουν οι άνθρωποι για τις μάρκες των αυτοκινήτων. Δεν μιλάω για την ποιοτική αξιολόγηση, ούτε για την ανάλυση των χαρακτηριστικών. Μιλάω για τον τύπο που λέει: «εγώ με τίποτα δεν μπαίνω σε Όπελ!». (Αγγλικά η φράση είναι πιο δυνατή: I would not be seen dead in an Opel!). Ούτε πεθαμένος, δεν μπαίνει μέσα.

Πρόκειται συνήθως για αντιπάθειες που δεν έχουν σχέση με την αξία η την ποιότητα των αυτοκινήτων της μάρκας, αλλά με την «εικόνα» που έχει σχηματίσει γι αυτά ο αντιδρών. Η εικόνα αυτή συνδέεται σίγουρα με την προσωπικότητα της μάρκας, με την ιστορία της, αλλά και με τους ανθρώπους που οδηγούν τα προϊόντα της. Θα έχετε σίγουρα ακούσει την φράση: «Η BMW φτιάχνει εκπληκτικά αυτοκίνητα, αλλά ο Έλληνας ιδιοκτήτης μιας "Μπέμπας" μου προκαλεί αλλεργία - γι αυτό και δεν θα αγόραζα ποτέ BMW».

Συχνά χαρακτηρίζουμε όχι μόνο τις μάρκες αλλά και τους ανθρώπους, σε σχέση με τα αυτοκίνητα που οδηγούν. Πώς βλέπετε ένα τυπικό κάτοχο Mercedes; Γιατί αγοράζει κάποιος μία Lotus; Σε τι διαφέρει ο οδηγός ενός Passat από ενός Volvo – στην ίδια τιμή;

Η εικόνα μιας μάρκας λειτουργεί άσχετα από την πραγματικότητα. Οι Alfisti λάτρευαν την Alfa Romeo ακόμα και τα πρώτα χρόνια μετά την αγορά της από την Fiat, όπου έβγαζε κάτι θλιβερά προϊόντα - ευτυχώς συνήλθε! Εκεί έπαιζε ρόλο η προσκόλληση στην ιστορία και το παρελθόν. Ανάποδο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Skoda. Τα αυτοκίνητά της σήμερα είναι άριστα - αλλά ακόμα την στοιχειώνει η παλιά θορυβώδης, δύσοσμη και ασταθής κληρονομιά της.

Αυτές οι έλξεις και απωθήσεις έχουν ακόμα ένα στοιχείο λογικής. Τι να πω όμως για τον φίλο μου τον Κ. που αντιπαθεί βαθύτατα τα Saab; Ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να σου κάνει μία μακροσκελέστατη διάλεξη με βασικό θέμα: «Γιατί τα Saab είναι μία σκέτη απάτη». Θα σου πει ότι είναι τεχνολογικά καθυστερημένα αφού χρησιμοποιούν ακόμα αρχαίους τετρακύλινδρους κινητήρες, ότι κακώς φημίζονται για την ασφάλειά τους η οποία στα τεστ αποδεικνύεται «κατώτερη και από μία Laguna!», ότι είναι μεταμφιεσμένα Opel αφού είναι χτισμένα επάνω στις πλατφόρμες της Vectra… και πολλά άλλα επιχειρήματα. Αλλά επιχειρήματα (υπέρ και κατά) μπορείς να βρεις για κάθε μάρκα. Το παράξενο είναι το πάθος που διακατέχει τον Κ. Λες και κάποιο Saab του πάτησε την μάνα.

Αντίστοιχα λειτουργούν οι προσκολλήσεις. Ένας γνωστός μου ορκίζεται στην Lancia. Σπουδαία μάρκα, δεν λέω, και όλοι θυμόμαστε τις HF (Χάκα Έφφε) τις Stratos και τις Integrale - για να μην πάμε πιο πίσω. Αλλά σήμερα δεν περνάει τις καλύτερες στιγμές της (για να το πω ήπια) και η επιβίωσή της είναι αμφίβολη. Αυτό δεν πτοεί τον φανατικό, ο οποίος ισχυρίζεται πως «αν κλείσει η Lancia, εγώ θα αγοράσω τρία αμάξια, θα τα βάλω στην ναφθαλίνη και θα τα βγάζω ένα-ένα, να μου κρατήσουν για την υπόλοιπη ζωή μου».

Οι κατασκευαστές και οι διαφημιστές γνωρίζουν καλά αυτές τις ανορθολογικές στάσεις του κοινού - και προσπαθούν να τις καλλιεργήσουν (ή αντίθετα να τις καταπολεμήσουν). Μία παλιότερη τηλεοπτική διαφήμιση του Golf είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική. Το επιχείρημα της συζύγου (αλλά και της διαφήμισης) συνοψίζεται στην φράση: «Ναι, αλλά δεν είναι Golf!». Το καινούργιο αυτοκίνητο μπορεί να έχει όλες τις χάρες του κόσμου, να είναι στο σύνολό του καλύτερο από το Golf - αλλά, αφού "δεν είναι Golf", είναι χαμένο από χέρι.

Εξίσου παράλογες είναι οι απόψεις που απορρίπτουν συλλογικά μια κατηγορία αυτοκινήτων. «Εγώ δεν αγοράζω γαλλικό αυτοκίνητο!» (ή ιταλικό, ή κορεάτικο). Αλλά τι θα πει «γαλλικό αυτοκίνητο»; Υπάρχουν τρεις μάρκες και δεκάδες μοντέλα – μπορεί κανείς να τα απορρίψει όλα μαζί;

Ωστόσο φαίνεται πως και απέναντι σε ένα τόσο εξελιγμένο τεχνολογικό είδος, δεν λειτουργούμε με επιστημονικά και τεχνολογικά κριτήρια. Τελικά οι άνθρωποι δεν θα γίνουν ποτέ ψυχρά ρομπότ με υπολογιστές στον εγκέφαλο. Θα τσακώνονται με πάθος για θρησκείες, κόμματα, ποδοσφαιρικές ομάδες - και για μάρκες αυτοκινήτων…


_____________________________________________

Άρθρο από το CAR, ξαναγραμμένο.

_____________________________________________

188 comments:

Andreas said...

Kalimera. Den to pisteyo oti eimai o protos pou anoigo ta sxolia kai giayto eimai idiaitera xaroumenos. Kalytera pou oi anthropoi den einai robot, isos akoma kalytera pou ta robot den einai anthropoi!!

insight said...

Πράγματι το marketing έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι ο καταναλωτής δεν σκέφτεται ορθολογικά. Αντε να του αλλάξεις attitude. Time & Money consuming. Σύμφωνα με έρευνες αγοράς, ο Έλληνας γουστάρει γερμανικό αυτοκίνητο πάντως.

Somebody961 said...

Το άρθρο αυτό με παραπέμπει ευθέως σε ένα άλλο κείμενο/βασική αρχή(?) στην συμπεριφορά των ανθρώπων.
Στο που ανήκω, και που εννοεί αυτόματα και στο που ΔΕΝ ανήκω..

Προσωπικά αντιπαθώ τα opel.
Οι λόγοι καθαρά συνειρμικοί.
Στην ηλικία των 7 ετών και για τα συνεχόμενα 8 χρόνια είχα έλκος 12δακτύλου με τακτικές κρίσεις γαστροραγίας.
Τότε, αμέσως ταξί για νοσοκομείο.
9 στα 10 ταξί ήταν opel..
Οπου συναντήσω opel βλέπω μόνον μείον (δεν μου αρέσει πχ το σχήμα του μοχλού που ανοίγει την πόρτα)!

Ισως η προσκόλληση ή η αποστροφή να πηγάζουν από την ανάγκη να κάνουμε τις 'οδηγίες χρήσεως' της ζωής ευκολότερες με το να απορρίπτουμε/επιδοκιμάζουμε στάσεις, συμπεριφορές, επιλογές ώστε να μένουν λιγότερα δεδομένα έπειτα προς επεξεργασία.

Καταλαβαίνω πάντως τους Αγγλους. Παραλίγο στην πρώτη μου κρίση να με μετέφεραν dead..

Somebody961 said...

Αφού τέθηκε και το θέμα των διαφημιστικών εταιριών θα παρεκλίνω ελαφρώς του θέματος για να ρωτήσω κάτι τον οικοδεσπότη μας ως ειδήμονα.

Παρατηρώ τα τελευταία χρόνια και σε μένα αλλά και στους άλλους πως πολλές διαφημίσεις εστιάζουν στον εντυπωσιασμό μέσω της εικόνας, αστείου ή πρωτότυπου θέματος για να αναφερθεί το προϊόν/υπηρεσία στο τέλος που, σε όλη τη διάρκεια του σποτ απουσιάζει.
Ο διάλογος π.χ. τυπικός:
-Πω πω ρε συ, φοβερή διαφήμιση αυτή που λέει "oh, this was last year". Αλήθεια τι διαφήμιζε?
-Δεν θυμάμαι, πάντως όντως ωραίο σποτ.
Και είναι πολλές τέτοιες.

Ολοι όμως θυμούνται "στην Ελλάδα αγαπούν το λευκό, αγαπούν το rol".
Απλό, ξεκάθαρο.

Η απορία μου: Στοχεύουν σε κάποιες πτυχές του εγκεφάλου που δεν γνωρίζουμε ώστε όταν δούμε κάπου το προϊόν να το επιλέξουμε χωρίς να ξέρουμε το γιατί?
Επειδή δυσκολεύομαι να το δω 'αθώα' το θέμα, πως δλδ οι διαφημιστές είναι ανόητοι.

Και ίσως είναι και η απάντηση στο όλο σημερινό ποστ!
Η 'υπόγεια' καλλιέργεια δλδ συμπάθειας/αντιπάθειας σε μάρκες αυτοκινήτων αλλά και άλλων προτιμήσεων σε κάθε τομέα..
Και μετά να θέλουμε να λεγόμαστε 'ελεύθεροι'?..

Nikos Dimou said...

Somebody

σχετικά με το dead: φοβάμαι πως we will all be seen dead in a Mercedes. Δεδομένου ότι η μάρκα μονοπωλεί πια τις νεκροφόρες.

Παλιά ήταν διασκευασμένα αμερικάνικα μοντέλα - κι είχα γράψει σε ένα σατιρικό ποίημα πως "ακόμα και οι Κνίτες κηδεύονται αμερικάνικα".

Προσωπικά αντιπαθώ τις Merc και ότι συμβολίζουν... αλλά μετά δεν θα έχω επιλογή.

Nikos Dimou said...

Το αν είμαστε ελεύθεροι ή όχι είναι θέμα τεράστιο (και άλυτο πρόβλημα της φιλοσοφίας) που φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στην διαφήμιση.

Η καλλιέργεια υπόγειων τάσεων (συμπαθειών κλπ) είναι βέβαια αποστολή της διαφήμισης - αλλά περιέργως είναι πολύ δύσκολη και συχνά αποτυγχάνει. (Τι πιθανότητες έχει κάποιος διαφημιστής - με απεριόριστα μέσα - να πουλήσει Μπους στην Ελλάδα;).

Για τις "έξυπνες" διαφημίσες που αναφέρεις - είναι επικίνδυνες. Συχνά έχουμε: "η διαφήμιση πέτυχε, το προϊόν πέθανε".

Somebody961 said...

Και εγώ πάντως θεωρώ πέρα ως πέρα άδικο την μεταφορά της συσκευασίας* μας με merc ως το μεγαλύτερο άδικο..
Και τις αντιπαθώ για ένα πρόσθετο από σήμερα λόγο.
Της ειρωνείας.
Να παιδεύονται πολλοί να τις αποκτήσουν εν ζωή και η merc να γελά μετά στο τέλος..

Σ' ευχαριστώ για τις ουσιαστικές απαντήσεις. :)

*ορολογία από το ημ/γιο του καύσωνα.

Takis Alevantis said...

Προσωπικά επιλέγω τα αυτοκίνητα με βάση δύο κριτήρια: το «περίγραμμα» και την αξιοπιστία. Το πρωτο μου ήταν το 1981 ένα Audi 100 Avant (station wagon). Με έιχε ενθουσιάσει η γραμμή του α΄πό την πρώτη στιγμή που το είδα. Και λυπήθηκα που ο διάδοχός του ήταν πιό «τετράγωνος».

Μετά ερωτεύτηκα με τη σειρά το Twingo και το Scenic της Renault. Τα νέα τους μοντέλα δεν με συγκινούν καθόλου. Μου θυμίζουν γεροντοκόρες με τετράγωνα οπίσθια. Αντίθετα με τα «ολοστρόγγυλα» νέα Peugeot ... Ή ακόμη και τα Citroen, εκείνο το C3 είναι στην καρδιά μου ...

Elias said...

Η διαφήμιση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τονίσει κάποια πτυχή της προσωπικότητας που αλλιώς θα περνούσε απαρατήρητη. Ομως αν δεν υπάρχει αυτή η προσωπικότητα η διαφήμιση αποτυγχάνει. Κανείς δεν θα μπορούσε να πουλήσει την Ferrari σαν οικογενειακό αυτοκίνητο.

Nikos Dimou said...

Takis Alevantis said...
Προσωπικά επιλέγω τα αυτοκίνητα

--------------------------------

Πέρα από τις συνειδητές επιλογές με κριτήρια, μιλάμε για τις αυθόρμητες συμπάθειες και αντιπάθειες προς μάρκες που συχνά δεν έχουν φανερή αιτιολογία.

st_darwin said...

Καλημέρα.
Μισώ απόλυτα τα Nissan (αν και μάλλον είναι αξιόπιστα). Είναι το πρώτο αυτοκίνητο που οδήγησα και μου φαινόταν σαν τον συντηρητισμό με ρόδες!Τα έχω συνδυάσει με τον πατροπαράδοτο συντηρητικό 50άρη ελληναρά οικογενειάρχη που φορτώνει από πεθερά και γιαγιά μέχρι εγγόνια και παλιά ψυγεία για το αυθαίρετο! Δλδ η προκατάληψη σε όλο της το μεγαλείο!

Takis Alevantis said...

Σίγουρα Νίκο. Γι'αυτό σκοπεύω να πάω στην Νύχτα των Διαφημισιοφάγων. Έτσι αποκτώ περισσότερη επίγνωση των «έξωθεν» επιρροών ...

Υ.Γ. Υπάρχουν και τα σχετικά DVD για τους Publivores στο Amazon.fr ...

Et in Arcadia ego said...

Αμαν πια με τις Mercedes , εχω μια 200 Sportcoupe και για μενα ειναι το πιο πρακτικο , ασφαλες , γρηγορο και ανετο αυτοκινητο που εχω δει εως τωρα. Και οικονομικο για βενζινοκινητο. (αν και το επομενο θα ειναι το Allroad)
και για επιδορπιο ενα μικρο , διθεσιο , υβριδικο/ντιζελ , σπορ καμπριολε , κατω απο 1000 κιλα , αμα βγει ποτε κανενα τετοιο.

Nikos Dimou said...

st_darwin said...
Μισώ απόλυτα τα Nissan

--------------------------------

Άραγε αρκεί η εμφάνιση ενός η περισσότερων νεοτερικών μοντέλων (π. χ. Qashqai, 350Z, ή GT-R για να αλλάξει η εικόνα;

Univers said...

Ένα όμορφο κυριακάτικο πρωινό ξεκινάει από (ή με) ένα ωραίο κείμενο...

Μάλλον για όποιον αγαπά πραγματικά τα αυτοκίνητα - και δεν τα βλέπει απλώς ως μέσα μεταφοράς από σημείο Α σε σημείο Β - ο ορθολογισμός δεν έχει θέση εδώ, όπως δεν έχει θέση σε κανέναν έρωτα.

Πάντως, η καινούρια C-Class είναι καλλίγραμμη, σπορτίφ και μυώδης. Ίσως είναι η πρώτη Mercedes (ενν. με κάποιον κινητήρα που να μπορεί να την κινήσει) που μου γεννά επιθυμίες.

Τελευταίως έχω σαγηνευθεί από το Audi R8 (λέμε τώρα...)

Η σταθερή αξία Porsche Carrera παραμένει βέβαια ψηλά... (και η Cayman καλά τα πάει στην μαγγανεία)

glam said...

Nikos Dimou είπε...
(Τι πιθανότητες έχει κάποιος διαφημιστής - με απεριόριστα μέσα - να πουλήσει Μπους στην Ελλάδα;).
ίσως την ίδια που είχαν και οι Ρώσοι και επανεξέλεξαν τον Γιέλτσιν για 2η τετραετία πρόεδρο, όταν τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις δεν ήταν πάνω από 2 % (δύο τοις εκατό)! και με τις κατάλληλες συμμαχίες….

Υπέροχο πρωινό,… τώρα είδα ότι κοντεύει 1μ.μ.
Τίποτα ωραιότερο από τον πρωινό ήλιο, μετά την βροχή!
Στο Γαλάτσι 10 εκατοστά , τουλάχιστον, από χθες και έχει και συνέχεια.

harrygrath said...

Θεματάρα...
Πώς ν' αρχισεις & πώς να (μην ) τελειωσεις ...

Ο ανορθολογισμος στην επιλογη μπορει να ειναι στοιχειο βαρβαροτητας,μπορει να ειναι βιτσιο,αλλα σπανια μπορει να ειναι & παθιασμενο γουστο.

Οταν υπαρχει υποβαθρο ποιοτητας & πανω του φορτωνεις εναν μυθο,τοτε εχεις μια ομορφια της ζωης.
Οταν το υποβαθρο χανεται,ο μυθος πρεπει να τιθασευεται.
Π.χ οι Μερσεντες,που πεφτουν σε ποιοτητα & ηττωνται απο τη Λεξους στο Αμερικα.

Αλλα & αντιστροφα.

Π.χ το Σκοντα. Για μας τους παλιους,εχει απαισια φημη. Ομως το Σουπερμπ ειναι η λιμουζινα του φτωχου,στα 4.83 μ. δινει τοσο καλους χωρους,που σε προκαλει για πιπα ,ισως τη Χερμπ...

Προηγειται η λογικη,ερχεται & ο μυθος σαν...επιβατης.

Θα ελεγα οτι η brand loyalty κραταει οσο οι -μισοι πλεον - γαμοι,20 χρονια.Μετα,αν χαθει το υποβαθρο,τελειωνει & το παθος.

st_darwin said...

Nikos Dimou είπε...
Άραγε αρκεί η εμφάνιση ενός η περισσότερων νεοτερικών μοντέλων (π. χ. Qashqai, 350Z, ή GT-R για να αλλάξει η εικόνα;
-----
Αν τα μοντέλα που αναφέρατε αρχίζουν να εμφανίζονται συχνότερα στους δρόμους από τα παλαιολιθικά sunny και το αισθητικό τερατούργημα (κατά τα δικά μου γούστα) micra, τότε μπορεί. Έτσι κι αλλιώς είναι μία αστήριχτη λογικά αντιπάθεια από κάποιον που το βασικό του κριτήριο είναι η αισθητική των αυτοκινήτων - για τα άλλα κριτήρια έχω πολύ φτωχές γνώσεις (μηχανολογικά κτλ).

giant13 said...

Γράφω πάντα γιά αυτοκίνητο βόλτας και όχι επαγγελματικό εργαλείο.

Η ορθολογική κρίση επιλογής, αποτελείται από μερικές παραμέτρους που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Η ενεργητική ασφάλεια που συνεπάγεται, ακριβές σύστημα διεύθυνσης, καλά φρένα, αναρτήσεις που κρατούν το όχημα σωστά στον δρόμο, έστω και σε μιά ψιλοστραβή του οδηγού.
Επειτα, όγκος και το βάρος. Τι πιό χαζό από το να κουβαλάς άχρηστες λαμαρίνες και να ξοδεύεις περισσότερα γιά καύσιμα και να συντελείς στην αύξηση της εκπομπής καυασαερίων;
Στρεπτική ακαμψία του αμαξώματος.
Αυτοκίνητα με αξιοπρεπείς επιδόσεις, έξυπνους κινητήρες που από λίγα κυβικά βγάζουν σωστά άλογα γιά ασφάλεια σε προσπέρασμα.
Αυτοκίνητα όμως με καλές επιδόσεις, σίγουρα έχουν καλύτερα μηχανικά μέρη από κάποιο αργό.
Το τελευταίο δεν είναι απόλυτο αλλά σε κατασκευαστές που σέβονται τους αγοραστές και τα προιόντα τους, συμβαίνει.
Η ποιότητα κατασκευής και το σχήμα σπουδαία, άλλα όχι όσο τα παραπάνω.

Σχετικά με τα όπελ.
Αποκτήθηκε πέρυσι ένα διθυρο σπορ κόρσα 1400cc, 90hp, γιά τον μεγάλο μου γιό.
Μπορεί από εμφάνιση να μη είναι του απόλυτου γούστου μου, αλλα είναι δεμένο σαν γραμματοκιβώτιο.
Ενα μαύρο πεζώ 206, 1400cc, που αγοράστηκε μετά λίγους μήνες, μεταχειρισμένο 3ετών με 50000χλμ.
από ιδιώτη, σε άριστη κατάσταση, γιά τον μικρότερο γιό, τρίζει παντού, ταπετσαρίες, ταμπλό, αεραγωγοί. Το καλοκαίρι πιθανόν που μαλακώνουν τα πλαστικά, το πρόβλημα μετριάζεται. "Φτιαγμένο", χαμηλωμένο, σε μαύρο χρώμα, εμφανισιακά δεν συγκρίνεται σε ομορφιά με το κόρσα.
Προσωπικά, εχω εδώ και τέσσερα χρόνια μιά ασπρη μπέμπα 316Ci με τους λίγους γιά το σκάφος της 115HP.
Εχω ποιότητα κατασκευής, ασφάλεια παθητική και ενεργητική, σχήμα που μου αρέσει (καθαρά υποκειμενικό αυτο).
Υστερεί όμωςσε επιδόσεις, μέτριες. Αλλά δεν μπορούμε να τα χουμε και όλα.
Αν περνούσε απ το χέρι μου, μονόδρομος μου θα ήταν μιά 911.

Υ.Γ. Καθόλου δεν θα με ξένιζε να ήμουν κάτοχος ενός Saab Aero Cabrio.

Nikos Dimou said...

Et in Arcadia ego said...
Αμαν πια με τις Mercedes

-------------------------------

Mα η αντιπάθεια δεν αφορά τα μοντέλα της μάρκας (μερικά των οποίων είναι άριστα) αλλά τον κύριο όγκο των κατόχων τους.

harrygrath said...

Ωπα,Giant,ευτυχως που το Οπελ ειναι δεμενο σαν...χρηματοκιβωτιο...

Αδημονουμε για F1...

Τα αυτοκ δεν πρεπει να στιγματιζονται απο τους οποιους κατοχους τους.Αυτα ειναι αθωα,οι ιδιοκτητες πιθανον ενοχοι...

Eureka θεμα για ξεχωριστο ποστ. Πορσε εναντιον Φερραρι,οπως καναμε παλια Θεοδωρακης-Χατζιδακης. Να δουμε...

Nikos Dimou said...

st_darwin
τα Nissan που μισείς λέγονται ...Datsun.

Κι εγώ βρίσκω το Micra πανάσχημο, συν στενάχωρο σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Κι όμως πουλάει ακόμα - περισσότερο π. χ. από το καινούργιο Colt, Ibiza η το Clio με το οποίο μοιράζεται πλατφόρμα και κινητήρες.

Nikos Dimou said...

Harry
Porsche εναντίον Ferrari είναι σαν να κλέβεις εκκλησίες...

tgeorg said...

Εξυπνάδα: Στα αγγλικά η σωστότερη φράση θα ήταν "I wouldn't be seen dead in a Vauxhall", καθώς η Opel ως brand δεν υπάρχει στην Αμερική, ενώ στην Αγγλία φέρει το όνομα Vauxhall.

harrygrath said...

Ναι,αυτο θα κανουμε,στο κουτι που γραφει..." για τους φτωχους "...

giant13 said...

O Harry είπε,

Ωπα,Giant,ευτυχως που το Οπελ ειναι δεμενο σαν...χρηματοκιβωτιο...
--------------------------------

Δεν είναι καθόλου δεμένο, έριξε 30000Κm, χωρίς να παρουσιάσει το παραμικρό.

Λιγες ώρες μέχρι τις 19 (ζωντανά στον Αλφα), η εκπομπή αρχίζει στις 18.30, γιά την μεγάλη μάχη της F1.

Nikos Dimou said...

Vauxhall... τι μου θύμισες. Το πρώτο μου αυτοκίνητο ήταν ένα κόκκινο Vauxhall Viva... πριν 42 χρόνια.

Anonymous said...

Μπορείς να συγκρίνεις αυτοκίνητα αν σου πει ο μάγος της φυλής ότι ένα μέτρο μπορεί να γίνει η ταχύτητα. Μπορείς όμως και ανθρώπους να συγκρίνεις αν αποφασίσεις ότι στα αυθαίρετα είναι που μετράς απόλυτα μόνο τους άλλους. Σκληρό πολύ πρέπει νάναι όταν αποφασίσεις «τώρα εγώ ζω» άρα «θα μεταχειριστώ». Αν ένα αυτοκίνητο ζητήσει φακελλάκι για να εγχειρήσει έναν ασθενή, το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο ίσως να σταματήσει σε ένα τροχαίο ατύχημα και να φορτώσει και να μεταφέρει στο νοσοκομείο κάποιον τραυματισμένο. Δεν υπάρχει 100% καλό και 100% κακό αυτοκίνητο.

harrygrath said...

Σχολιασα το κατα λαθος..γραμματοκιβωτιο του Giant ,αντι για χρηματοκιβωτιο.

Νομιζω οτι ειναι..caught dead...

Πόσο στερημενοι ειμαστε εμεις οι Γκρεκοι αλλα & οι Ευρωπαιοι με άδεια για ΙΧ στα 18 ( & λογω φτωχειας εδω,λιγοι οδηγουσαν απο τα 18 ),ενω στο Αμερικα πας σχολειο με τη κουρσα...
Κοπάνα με το κάμπριο...

Σπρωχνουμε την ωρα για τη Μεγαλη Μαχη...

Anonymous said...

Kyrie Dhmou, 8a h8ela th gnwmh sas sxetika me tous "ellhnes odhgous mercedes". Me endiaferei na dw pws 8a tous skiagrafhsete!!!
Thanks kai 8a perimenw sxetiko post!

azrael said...

Ανυπομονούσα για το επόμενο post του dimoutech και τελικά , μου προέκυψε αυτοκινητο-something post!!!

Ahhhhh , grrrrrr!!

Και που 'σαι Δημαρχε, μην αρχίσεις τα γνωστα "μα και το αυτοκίνητο τεχνολογία είναι!!" Το ξέρω , αλλά έλα που πρέπει να έχω υπολειπόμενο το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το αντρικό πάθος για τα αμάξια και τα ποδόσφαιρα , διότι δεν δίνω δεκάρα για τίποτε από τα δύο.

Έτσι λοιπόν δημαρχάκο μου σε διατάσσω να σηκώσεις τα μανίκια και να γραψείς ΑΜΕΣΩΣ ένα κομπιουτεράδικο-τεχνολογικό ποστ γιατί αλλιώς θα παραιτηθώ από Παπάς

Πατήρ Αζραήλ

Y.Γ. Έχω ένα σαβουράκι Citroen Saxo , και αύριο το πάω για αλλαγή φλάτζας , Ξανά Γκρρρρ!!!

Nikos Dimou said...

azrael
ε, με Saxo, τι σχέση να έχεις με τα αυτοκίνητα...

(αυτοκινητικός ρατσισμός)

Nikos Dimou said...

Από μία ποιοτική έρευνα αγοράς αντιγράφω χαρακτηρισμούς (όσους θυμάμαι) που είχαν δοθεί στους οδηγούς συγκεκριμένων μαρκών:

Mercedes: σοβαρός, συντηρητικός
VW: αξιόπιστος, σίγουρος
Alfa: δυναμικός, στυλάτος
BMW: επιδειξίας, νεόπλουτος
Saab: σνομπ,
Toyota: Σιγουρατζής, αξιόπιστος
Audi: Aνερχόμενος,
Jeep: Νεόπλουτος, φιγουρατζής
Peugeot: Μοδάτος
Kia, Citroen, Hyundai: Χαμηλοεισοδηματίας,

Θυμάμαι ότι για πολλές μάρκες (π. χ. Opel, Ford) δεν υπήρχαν χαρακτηρισμοί - τα αυτοκίνητα ήταν ουδέτερα.

Giasafox said...

Ωπ σας πέτυχα.
μόλις ανακάλυψα ότι το dimouteck συνεχίζει.
:)

andy dufresne said...

Όσο μεγαλώνω, τόσο μικραίνει η λίστα με τις μάρκες που αντιπαθώ.
Αντιστέκονται σθεναρά η Mercedes, η Saab και όλοι οι Αμερικάνοι εκτός Ford και Chevrolet.

Από τη λίστα μου βγήκαν πρόσφατα η Opel, η Skoda, η Bentley, η Hyundai, η Kia.

Στην ανορθολογική μου προσπάθεια να εξορθολογήσω την αντιπάθεια μου στη Mercedes, κατέγραψα τα εξής επιχειρήματα:

1. Εκφράζει τον κεντροευρωπαϊκό συντηρητισμό (μου θυμίζει αυστροουγγαρία, ναζί κλπ).
Το αγαπημένο αυτοκίνητο βουλευτών και συντηρητικών μπιγκshιτάδων.

2. Κακό value for money, ακριβή χωρίς να είναι κορυφαία σε κανένα τομέα (κάποτε ήταν σε αξιοπιστία και ασφάλεια).

3. Κακές επιδόσεις σε σχέση με αυτοκίνητα ίδιας αναλογίας ιπποδύναμης προς βάρος.
Big & heavy sucks
Τα σπορ της μοντέλα (SLR, SL, SLK, CL κλπ) είναι poser cars και όχι performance cars (στρίβουν σαν πλοία).

4. Τα τελευταία 10 χρόνια έριξε την ποιότητα κατασκευής (για να μειώσει τη ζημιά απ’ την εξαγορά της Chrysler), χωρίς βέβαια να ρίξει τις τιμές…
Φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις στις λίστες αξιοπιστίας, μέχρι και οι ταρίφμεν της γύρισαν την πλάτη (ας όψεται η Toyota).

5. Το 99% των οδηγών της δεν κάνουν δεξιά για να τους προσπεράσεις.


Πάω για F1.
Viva Louis…

Ars longa, vita brevis said...

ξεχασατε να αναφερετε οτι οδηγουμε συναισθηματικα επισης:)

Ars longa, vita brevis said...

για Ρενω τι κλισε υπαρχει? απο σχεδιασμο (φινετσα) ειναι πρωτοτυπα παντως, ανεκαθεν

athanasia said...

Στους χαρακτηρισμούς της ποιοτικής έρευνας, προσθέτω τις δικές μου εντυπώσεις για τους οδηγούς ορισμένων απ' αυτά:

Στη Mercedes, εκτός της κατηγορίας των συντηρητικών, υπάρχει -για μένα- και η κατηγορία του νεόπλουτου που θέλει να φαίνονται τα λεφτά του, και -στις μοντέρνες μικρές- η κατηγορία του "γιού του μπαμπά του".

Στη BMW, οι εντυπώσεις μου παλιότερα ταυτίζονταν με τα ευρήματα της ποιοτικής έρευνας. Σήμερα, η εντύπωσή μου για τους οδηγούς τους είναι σε γενικές γραμμές πολύ καλύτερη.

Στα Peugeot, η δική μου εντύπωση δεν ταιριάζει με "μοδάτους", αλλά με συντηρητικούς και μάλλον βαρετούς μικρο-μεσο-αστούς (ανάλογα με το μοντέλο).

proinos said...

Λοιπόν: είμαι ένας αξιόπιστος σιγουρατζής που θέλει να γίνει σνομπ!

azrael said...

@Δήμαρχος said...
azrael
ε, με Saxo, τι σχέση να έχεις με τα αυτοκίνητα...

Ho, ho. I had it coming δήμαρχε!!! :) Ωραίος!!!

Πάντως , να το ξέρεις, δεν ταιριάζω καθόλου με το προφίλ της ποιοτικής έρευνας που δημοσιεύεις!!

Μπορούσα - τότε που πήρα το Σαξουδάκι - να αγοράσω παγκουϊ σχεδόν ότι κυκλοφορεί σε ρόδες , αλλά από (κάλο στο κεφάλι?? άποψη??) κατέληξα στο Σαξοκουβαδάκι.

Το καπό μέσα σε 5 χρόνια το έχω ανοίξει 1 φορά.

Είμαι παθέτικ , το ξέρω.

Lefteris said...

"Τελικά οι άνθρωποι δεν θα γίνουν ποτέ ψυχρά ρομπότ με υπολογιστές στον εγκέφαλο. Θα τσακώνονται με πάθος για θρησκείες, κόμματα, ποδοσφαιρικές ομάδες - και για μάρκες αυτοκινήτων…"

Κι αυτό είναι καλό, διότι πολλές φορές βοηθάει... για πολλά χρόνια, υπήρχε το σλόγκαν εδώ στις ΗΠΑ, "πάρε Γιαπωνέζικο που δεν χαλάει". Είτε ήταν σωστό αυτό είτε λάθος, το αποτέλεσμα ήταν ότι αυτή η γενίκευση οδήγησε τη GM στην κατασκευή πολύ πιο αξιόπιστων αυτοκινήτων, μια και έπρεπε να "κάνει κάτι παραπάνω" για να υπερνικήσει την "αδράνεια" που είχαν ήδη τα αρνητικά σχόλια κατά των Αμερικάνικων αυτοκινήτων.

Να σκέφτονται οι άνθρωποι "ψυχρά" στις αγορές τους; Τότε που θα πάει η όλη βιομηχανία design και ποιοι οι παράγοντες αξιολόγησης όταν έχουμε να κάνουμε με "κόπωση" αυτοκινήτων;

Το καλύτερο αυτοκίνητο είναι θέμα προσωπικού γούστου. Προσωπικά οι μόνοι δικοί μου παράγοντες είναι:
α) Σχετικά καλή εμφάνιση (δεν θα τσακωθούμε κιόλας).
β) Επαρκής ισχύ (από 2.4 και πάνω) και αξιοπιστία.
Εύκολος είμαι.
Θα προτιμούσα επίσης να μην οδηγώ επειδή το χρειάζομαι, αλλά να έχω σωφέρ, ή καμιά συσκευή διακτίνησης όπως αυτή στο Σταρ Τρεκ. Η οδήγηση μου σπάει τα νεύρα, κουράζει τη μέση και η σύντροφός μου βρίσκεται πλαγίως προς εμένα, δίπλα μου, αντί μπροστά μου.

"1. Εκφράζει τον κεντροευρωπαϊκό συντηρητισμό (μου θυμίζει αυστροουγγαρία, ναζί κλπ). "

Οι ναζί δεν εξέφραζαν "συντηρητισμό". Το αντίθετο. Εξέφραζαν τη "νέα εθνικο-σοσιαλιστική επανάσταση". Σοσιαλιστικές / εθνικιστές επαναστάτες ήταν, που πάλευαν κατά του "συντηρητισμού" της τότε εποχής.


ενω στο Αμερικα πας σχολειο με τη κουρσα...

Ξέρεις ποιο είναι το παράξενο στην Αμερική; Στην Οκλαχόμα, εγώ είχα το Honda Accord, η αρραβωνιάρα είχε ένα παλιό Monte Carlo και ο 16χρονος πιτσιρικάς είχε το Camaro.
Οι πιτσιρικάδες οδηγάνε τα φλασάτα (ηλικία της φιγούρας) μέχρι βέβαια να τα χαλάσουνε.

Τώρα τελευταία τα περισσότερα εδώ στα προάστεια είναι SUV τεράστια και μου σπάνε τα νεύρα. Ίδιοι δρόμοι, διπλάσιοι όγκοι οχημάτων. Γι' αυτό ψάχνω χωριό στο N. Carolina να μην έχω τέτοια... (στην Inola, περίμενες υπομονετικά πίσω από το τρακτέρ, μια και στην Οκλαχόμα και άλλες πολιτείες, ένας 12χρονος ΜΠΟΡΕΙ να οδηγήσει νόμιμα αγροτικό όχημα).

Κατά τα άλλα, τι μανία είναι αυτή τώρα τελευταία μ' εκείνα τα άσχημα τετράγωνα αυτοκίνητα;

Nikos Dimou said...

SassyFelis said...
για Ρενω τι κλισε υπαρχει? απο σχεδιασμο (φινετσα) ειναι πρωτοτυπα παντως, ανεκαθεν

-------------------------------

Παραείναι! Τους έκαψε ο σχεδιαστής τους με Avantime, Vel Satis, Megane...

An-Lu said...

Η αλήθεια είναι πως μπορείς κάλλιστα να προβληματιστείς όταν τρεις διαφορετικές μάρκες, βγάζουν ουσιαστικά το ίδιο μοντέλο με άλλο όνομα και ελαφρότατα πραλλαγμένη εμφάνιση (μιλάω βέβαια για τα Aygo, C1 και 107). Τι κάνεις τότε;
Εμπιστεύεσαι το αισθητήριό σου περί μάρκας; Γαλλικά εναντίον ιαπωνικού; Ή απλά περιμένεις να βγει κάτι άλλο;

Constantinos said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...
Από μία ποιοτική έρευνα αγοράς αντιγράφω χαρακτηρισμούς (όσους θυμάμαι) που είχαν δοθεί στους οδηγούς συγκεκριμένων μαρκών:

...

"Ποτέ μην περνάς ένα ποτάμι που έχει μέσο βάθος ένα μέτρο" ... σοφό λαϊκό γνωμικό :) - Παραπέμπω και στο παλαιότερο κείμενό σας περί στερεοτύπων και κοινοτυπιών!

Και μια αναφορά περί έξυπνων διαφημίσεων που ξεχνούν το προϊόν -> Μιά πολύ καλή ευκαιρία για να κερδίσει ο διαφημιστής την κλαδική διάκριση στους σχετικούς διαγωνισμούς και έτσι να προσελκύσει περισσότερους πελάτες, να χάσει ο πελάτης (του διαφημιστή) μεγάλο μέρος από την αξία των χρημάτων του, και όλοι οι υπόλοιποι να απολαμβάνουμε μερικές από τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους ενδιαμέσως των τηλεοπτικών εκπομπών!

Όσο για τα αυτοκίνητα, για να επανέλθουμε στο θέμα, δεν παύουν και αυτά να είναι ένα ακόμη καταναλωτικό προϊόν - υψηλής συγκριτικής αξίας μεν, υπάκουο στους κανόνες της αγοράς δε (de gustibus et de coloribus), μήπως το ίδιο δε συμβαίνει με υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, ρούχα, καλλυντικά, κλπ;

Nikos Dimou said...

Κρίμα - το παραμύθι Hamilton δεν ολοκληρώθηκε.

Οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν...

tassos georgakopoulos said...

Από τα λίγα που θυμάμαι:

AUDI: Another Ugly Deutsch invention
FORD: Fast Only Run Downhill
BMW: Bring More Women.

Γιώργος said...

Ένας φίλος μου πριν 3 χρόνια αγόρασε Reanult Megane και στον τρίτο μήνα γυρνάει και μου λέει: «Εντάξει, καλό είναι, σύστημα διεύθυνσης, κύλιση, εργονομία και λοιπά, αλλά όταν κλείνω την πόρτα ακούγετε εκείνο το «ντίιιννν» του τσίγκου. Αν δεν είναι γερμανικό το αυτοκίνητο…»

harrygrath said...

White men can't jump,
black men can't change gears...

Αλλιως παμε για θεωριες συνομωσιας...

Πιστάρα το Ιντερλαγκος,αμερ. επιπεδου η σκηνοθεσια,ειχαν & γερανο...

Αυτοι οι Φινλανδοι ρε παιδι μου ,μιλουν αγγλικα σαν...voice translator...

Giannis said...

Μπορείτε να παθιάζεστε με τις μάρκες και να λέτε το ένα και το άλλο, κάποτε και εγώ έτσι ήμουν.

Για το κόσμο που δουλεύει και βλέπει από μέσα τις αυτοκινητοβιομηχανίες, βέβαια τα πράγματα αλλάζουν, ας πούμε στα ηλεκτρονικά ποια η διαφορά ενός Χιουνται από μια Μερσεντες? επιπλεόν μαθαίνει κανέις τα μικρά κόλπα και το τρόπο που σκέφτονται οι μηχανολόγοι, γιατί καλώς ή κακώς ακόμα δυστυχώς οι μηχανολόγοι κάνουν κουμάντο...και είναι πολλά τα παραδείγματα που απλά προκαλούν γέλια και μερικές φορές επίσης κλάμματα.

Πάντως ένα είναι το σίγουρο, επειδή σχετίζομαι με ηλεκτρονικά αυτοκινήτων, οι περισσότερες ευρωπαικές εταιρίες ηλεκτρονικών βρίσκονται σε κρίση εκτός ακόμα από αυτές που ασχολούνται στην automotive.

harrygrath said...

When u r sixteen & kickin'
& at school the fatso 's teachin'
u get in your Chrysler Sebrin'
& u let the geeks go bitchin'

"Den mporo hondri kyria"
says the greek-Americano
so he hits the Galleria
with a girlfriend Indiano...

irlandos said...

Για πολλά χρόνια (ίσως τα καλύτερά μου) οδηγούσα ένα VW beetle, αυτό που τότε στην Ελλάδα αποκαλούσαν «σκαραβαίο» ή «κατσαριδάκι», μοντέλο του ’72. Από εκείνη την εποχή έχουν περάσει δύο δεκαετίες και πολλές διαφορετικές φάσεις της ζωής μου. Επίσης, εκτός από «φάσεις», έχω αλλάξει και κάμποσα αυτοκίνητα, από τότε.

Ωστόσο, κάθε φορά που θα ακούσω το χαρακτηριστικό ήχο των δύο εξατμίσεων του beetle, θα στέψω το βλέμμα μου προς τη μεριά του. Νοσταλγικά θα εξετάσω την κατάσταση που ο σημερινός - εκτός χρόνου - ιδιοκτήτης ενός τέτοιου αυτοκινήτου, το διατηρεί: Είναι «μερακλής» και το προσέχει, έχοντας ίσως κάνει και κάποιες αναβαθμίσεις; Ή μήπως είναι απλώς κάτοχος μιας παλιάς σακαράκας; Σε κάθε περίπτωση πάντως τα ... ώτα της ψυχής μου δεν θα μείνουν αδιάφορα.

Κάθε πράγμα έχει την αξία που εμείς του δίνουμε. «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος».

Όλα τα αυτοκίνητα που είχα μετά τον «σκαραβαίο» ήταν αντικειμενικά καλύτερα από αυτόν. Ήταν όλα τους πιο άνετα, πιο ασφαλή, πιο εύκολα στην οδήγηση και πιο οικονομικά στην κατανάλωση καυσίμων. Όμως κανένα τους δεν ήταν το αυτοκίνητο των νεανικών μου χρόνων. Το οποίο σημειωτέον, σήμερα δεν θα το διάλεγα με τίποτα, για να κάνω τις καθημερινές μου μετακινήσεις ή τα ταξίδια μου.

giant13 said...

Από τις βλακίες της Μακλάρεν και των οδηγών της, στο τέλος μου βγήκε συμπαθής ο κρυόκωλος παγκόσμιος πρωταθλητής Ραικόνεν.
Δεν πολυπιστεύω να είναι αληθινές οι φήμες που οργιάζουν.

Dion.M. said...

Στην παιδική μου ηλικία, όσο πιο μακρυά στο παρελθόν μπορεί να με φέρει η μνήμη μου, θυμάμαι ένα τζίπ willys, που το είχε ένα ζευγάρι στην γειτονιά μας, και καμμιά φορά με πήγαιναν «βόλτα». Ηταν μάλλον «αφημένο» από τον Αγγλικο στρατό. Η μεγαλύτερή μου ευτυχία ήταν όταν έμπαινα σε αυτό το αυτοκίνητο, και αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν ότι... δεν είχε πόρτες. Θυμάμαι το μέταλλο έκανε μία καμπύλη για να διευκολύνει την είσοδο και αυτό ήταν όλο. Οι πόρτες, οι οποίες ήταν υφασμάτινες έμπαιναν μόνο τον χειμώνα! Ακόμα με στοιχειώνουν η μαγική μυρωδιά του και η εικόνα των μικρών οργάνων του, που ήταν εγκατεσπαρμένα, σχεδόν άτακτα, στο ταμπλώ και έτρεμαν. Αν δεν υπήρχε η σημερινή φήμη των «τζίπ του Κολωνακίου», ίσως είχα αποφασίσει σε κάποια εποχή μέχρι σήμερα, να αγοράσω την εξέλιξή του, το Wrangler. Δεν το αποκλείω για το μέλλον. Εκείνη την εποχή κυκλοφορούσαν και πολλά VW στρατιωτικά, υπολείμματα της κατοχής, σαν να είχαν έρθει κατ’ ευθείαν από το Africa corps, με την χαρακτηριστική ρεζέρβα στο καπώ. Αυτά ήταν «αφημένα» από τον Γερμανικό στρατό!

Οταν έφθασα σε ηλικία, που θα αγόραζα δικό μου αυτοκίνητο, απέφυγα τα αυτοκίνητα που απέπνεαν «νεοπλουτισμό» και επίδειξη, όπως απέφυγα και τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν σαν ταξί!.

Το πρώτο μου αυτοκίνητο ήταν ένα NSU TT, το οποίο χάρηκα σαν να ήταν παχνίδι. Οταν ήρθε η ώρα να αγοράσω το δεύτερο, κατέληξα να διαλέξω μεταξύ του BMW 316i, (510.000 δρχ) και ενός Fiat 132, (Top Manager το είχαν βαφτίσει τρομάρα του!-550.000 δρχ).Το Ιταλικό «έβγαζε» περισσότερους ίππους, είχε και κλιματισμό, είπα και να αποφύγω την «πεπατημένη» των BMW, αποφάσισα και το πήρα. Αποτέλεσμα: Μετά έναν χρόνο κυκλοφορούσα με δυό τρύπες από σκουριά πάνω από τα μπροστινά φανάρια! Από πλευράς οδηγικής απόλαυσης, ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να σου συμβεί!
Ενας στενός συγγενής μου, είχε μια σχέση με την Opel, γιατί ήταν συνοδηγός και μηχανικός του Τζώννυ Πεσμαζόγλου, όταν επήγαινε στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο με την «γουρούνα» και μου εκθίαζε την αξιοπιστία της μηχανής του Οpel. (Ο Τζώννυ Πεσμαζόγλου ήταν αντιπρόσωπος –τότε- της Opel, της Chevrolet και της Cadillac και από τους πρώτους ραλλίστες). Αν και το θεωρούσα συντηρητικό αυτοκίνητο, και το απέφευγα αρχικά, το Οπελ ήταν η τρίτη κατά σειράν επιλογή μου. Μετά το fiasco του Fiat, δεν είχα διάθεση για πειράματα. Ηταν αξιόπιστο πράγματι και έμεινα ευχαριστημένος. Ακολούθησαν άλλες πέντε επιλογές. Σύνολον οκτώ. Η προτίμησή μου είναι τα Γερμανικά και κατά δεύτερο λόγο τα Γαλλικά αυτοκίνητα κυρίως λόγω Citroen. Πάντως η απόφαση έχει ληφθεί και ας είναι άδικη. Ποτέ ξανά Ιταλικό αυτοκίνητο! Προτιμώ την Ιταλική κουζίνα!

Kαπα said...

Προ καιρού, η κορούλα μας, μόλις επιστρέψαμε από μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο (είχαμε επισκεφτεί μια γατοπαρέα), ζήτησε με τσαμπουκά μία από τα ίδια. Όμως ήταν η ώρα για φαγητό και ύπνο και την βγάλαμε έξω, με το καλό μεν, σηκωτή δε.

Και προτού καλά-καλά απομακρυνθούμε, σπρώξαμε απότομα την πόρτα. Την τελευταία όμως στιγμή η κορούλα μας γατζώθηκε από την κολόνα και η πόρτα αναπήδησε πάνω στα δάκτυλά της. Κλάμα, κακό, πανικός...

Νομίσαμε ότι της κόπηκε το χέρι. Έσυρα την πόρτα και αποκαλύφτηκε ένας κατακόκκινος καρπός - που αμέσως τον ραντίσαμε με το ειδικό σπρέυ. Τελικά φτηνά τη γλιτώσαμε με ένα πρήξιμο που κράτησε μια βδομάδα - και πολύ λέω.

Δεν ξέρω αν φταίει η τύφλα μου περί των αυτοκινήτων ή και η προκατάληψή μου υπέρ των γερμανικών (με "μάθανε", που λέει ο λόγος, οι μεγαλύτεροι να τα σέβομαι), αυτό το "Τουράν" που έχουμε, συνεχώς με εκπλησσει. Και είναι και πάμφτηνο.

Από την άλλη, ενδέχεται όλα τα καινούργια καινούργια αυτοκίνητα να έχουνε προβλέψει παρόμοια περιστατικά (δηλαδή βλακείες βιαστικών γονιών), οπότε...

Με εκτίμηση

Κάπα

Anonymous said...

TON ODHGO MERCEDES SLK SOVARO KAI SYNTHRHTIKO TON LEME TWRA???!!!???

Nikos Dimou said...

dion.m.
Willys + NSU TT. Δύο αυτοκίνητα που στοιχειώσαν τη ζωή μου. Το Jeep Willys απομεινάρι του πολέμου το είχε ο γαμπρός μου και με αυτό έκανα παιδί τα χρόνια 48-52 τις πρώτες μου εκδρομές στην Ελλάδα. Ακριβώς όπως το περιγράφεις - χωρίς πόρτες.

Το ΤΤ ήταν το πρώτο μου "σπορ" αυτοκίνητο - με αυτό έτρεχα πίσω από τα ράλλυ...

CROSSROADS said...

Περιεργος αγωνας...και ειχα απο πριν το προαισθημα οτι ο Χαμιλτον θα τα σκ*τωσει, οταν ειδα την εκκινηση σχεδον πεταχτηκα ορθιος.. Αμ ο Αλονσο, δεν οδηγουσε ολον τον αγωνα σε στυλ κατενατσιο, ή μηπως ειναι μονο δικη μου εντυπωση ??
Σαν το μονο που τον ενδιεφερε να ηταν πως, αφου βεβαιωθηκε οτι θα χασει ο πιτσιρικας , κυριως πως δεν θα παρει τιτλο ...ο ιδιος με McLaren !!!
Απο σασπενς παντως καλα πηγε...
ΟΠΕΛ ουτε με σφαιρες !
Προσυπογραφω ολα αλλα κυριως το 5. του Andy D. και επαυξανω : οι "νεοφραγκατοι" με Merc οχι μονο δεν κανουν δεξια αλλα και οταν προσπερνας με 180+ και τυχαινει να ερχονται απο πισω σου αναβοσβηνουν προβολεις για να σε ...υπερπροσπερασουν ! Τσου ρε..!
(απο εμπειρια μου με το θαυμασιο Audi A3 Turbo).
Επιλογη με το ενα ματι στα τεχνοκρατικα δεδομενα και το αλλο στις ...καμπυλες!!!Οπωσδηποτε ομως >1800 cc. Φταινε και οι μοτο που με ακολουθουν σαν χρονια παιδικη ασθενεια. Εδω και μια δεκαετια με μια TRIUMPH 900 cc, αντε μετα να οδηγησεις μικρο αυτοκινητο...

Nikos Dimou said...

STEFANOS KYRIAZOPOULOS
έτσι βλέπει το κοινό την μάρκα γενικά - και για την Mercedes καθοριστικά είναι τα saloon - όχι τα σπορ της (που δεν είναι και ιδιαίτερα σπορ όπως σωστά είπε ο Andy).

harrygrath said...

Προσωπικα,ανυπομονω για το ΙΧ των 12 α/σ. Μεχρι τωρα,οσα εχουν για γονατα δεν εχουν πισω πλευρικους & αντιστροφα.
Οταν φτασουν σε τετοιο επιπεδο,θα ειναι πλεον συλλεκτικα ειδη.Τωρα,απαξιωνονται.

k2825 said...

Πάντως μεγάλο ενδιαφέρον έχει το πόσο διαφοροποιημένη είναι η δημόσια εικόνα της κάθε εταιρίας μεταξύ διαφορετικών – γεωγραφικά - αγορών.

Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα η Datsun/Nissan. Μια εταιρία που παρήγαγε κάποια από τα ποιο ενδιαφέροντα - στην κατηγορία τιμής τους - Sports Cars (με ενδεικτικότερα τα Z-Series και Skyline ), στην Ελλαδάρα παραμένει ταυτισμένη με σχεδιαστικά αδιάφορα και υποτονικά οικογενειακά ΙΧ.

Ακόμα και στην περίπτωση που το πολύ-αναμενόμενο GT-R αποδειχθεί όντως ταχύτερο, περισσότερο αξιόπιστο και απολαυστικότερο οδηγικά από μια Porsche 911/997 Turbo (εκεί στοχεύει επισήμως η Nissan - ήδη τα GT-R προ-παραγωγής είναι ταχύτερα από την Turbo στο Nurburgring ) δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα υπήρχε έστω και ένας Ελληναράς υποψήφιος αγοραστής που θα το εξέταζε ως εναλλακτική – του πορσικού - λύση (ακόμα και άν διατεθεί στο Ελλαδιστάν) …

Stavros Katsaris said...

Καλησπέρα και από μένα!

Το θέμα έχει ζουμί!

Περίεργος είμαι αν ο εχθρός των saab είναι μπλογκερ.
Κάπου πάει το μυαλό μου... θεωρίες...

Εγώ πάλι δυστυχώς μια φορά αγοράζω το αυτοκίνητο που θέλω και μια αυτό που μου επιβάλει το σόι μου ( το σόι μου μέσα!)

Ξεκίνησα οδηγώντας ένα χιλιαράκι τζιπ σουζούκι! (το σουτζουκάκι)
Το είχα μετατρέψει σε θηρίο!
Ο πατέρας δεν το ήθελε με τίποτε, φοβόταν οτι θα αποκλειστώ σε κανένα βουνό!?
Έτσι αποφάσισε να μου κάνει δώρο ενα Seat Cordoba (station wagon)!
Τι να του πω δώρο αυτοκίνητο μου έκανε ο άνθρωπος!
Λίγο καιρό μετά και αφού είχα ένα τρακάρισμα (μοναδικό αλλά πολύ δύσκολο) ακόμη διακστήρια τρέχω, άλλα το cordoba με την αγάπη μου Seat Leon 1.8
Ένα χρόνο μετά παντρεύτηκα και ζήσαμε στην αρχή εκτός Αθηνών.
Λίγο το χιόνι λίγο το ένα λίγο το άλλο ήρθε η ώρα της αλλαγής.
Subaru Forester εγώ , KIA SORENTO η σύζυγος.
Ε ΚΙΑ έχουμε καθότι έχουμε και μια αδυναμία στη σύζυγο!
Τώρα βέβαια ψάχνω τρόπο να το ξαναλλάξω αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα!
Είναι η φορά που διαλέγω εγώ και όχι το σόι!

andy dufresne said...

@k2825,

έχεις δίκιο ότι το Skyline ήταν ο εφιάλτης της 911 turbo και ήταν πράγματι εκπληκτικό αυτοκίνητο (φαντάσου το GTR!)

Είναι γνωστό ότι η Porsche θέτει τα benchmarks, δηλαδή κυκλοφορεί ένα μοντέλο και μετά τρέχουν όλοι οι άλλοι να το ξεπεράσουν (μέχρι να βγάλει το επόμενο...).

Άλλωστε, ενώ η turbo κάνει το Ring σε 7.40, το Nissan για την ώρα λέγεται ότι γυρίζει σε 7.45 και οι μηχανικοί της ψάχνουν 5-6 δευτερόλεπτα και είναι σίγουρο ότι θα τα βρούνε.
(BTW η νέα GT2 γύρισε σε 7.32...)

Έχεις δίκιο και στο ότι όσοι αγοράζουν Porsche δεν θα αγόραζαν Nissan κι αυτό για λόγους επίδειξης.
Σωστό κι αυτό, αλλά αυτό δεν αφορά τον πραγματικό οδηγό.

Ο πραγματικός οδηγός δεν θα αγόραζε ούτε την turbo κι ακόμα περισσότερο ούτε το GTR, αλλά ας πούμε μια GT3 (7.42), διότι περισσότερο σημαντικό απ' τα δέκατα είναι η αίσθηση.

Κι αυτό είναι κάτι, που όπως σωστά είχες υποπτευθεί σε προηγούμενη συζήτηση, για να το αντιληφθεί κανείς θέλει συμβίωση κι όχι επιφανειακή σχέση.

Το Nissan είναι κορυφαία επιλογή ως προς το value for money, αλλά σ' αυτά τα επίπεδα μάλλον το vmn δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Όσο δε και να προσπαθούνε οι Ιάπωνες, δεν θα μπορέσουν να φθάσουν (μεταξύ άλλων...) τον ήχο του boxer που έρχεται από πίσω και την αίσθηση του βάρους πίσω από τον πίσω άξονα...

k2825 said...

Andy,

Προβλέπω Γερμανο-Ιαπωνικό πόλεμο (:-)

Πάντως στο wikipedia γράφουν για - ανεπιβεβαίωτο επισήμως - 7:38 του νέου Nissan GT-R (test mules προ-παραγωγής) , με το γυρολόγιο της Porsche 911/997 Turbo να δείχνει 7:40 (στα χέρια μάλιστα του “πολύ” Walter Rοhrl).

Είμαι περίεργος να δω πόσο θα γράψω στο Playstation 3 (καταραμένη φτώχια :-)

hemin said...

στα αμάξια υπάρχουν συμπάθειες και αντιπάθειες για αυτούς που συμβολίζει το αμάξι , ένα σημείο του χαρακτήρα τους. φυσικά το αυτοκίνητο είναι ένα μέσο μεταφοράς και τίποτα άλλο. αναλόγως που θες να τρέχεις, πόσα λεφτά θες να δώσεις, πόσο γρήγορα τρέχεις, πόσο γρήγορα θες να χαλάσει, οι προτιμήσεις διαφέρουν.
εγώ πχ, που όλα τα χιλιόμετρα τα κάνω στην πόλη, διαθέτω λίγα χρήματα για αμάξι, με ενδιαφέρει να αντέξει λίγο καιρό, προτιμώ το τογιότα.
κάποιος άλλος που κάνει συχνά ταξίδια , διαθέτει πολλά χρήματα, και τον ενδιαφέρει να χάλάσει σε λίγο καιρό θα πάρει μερσεντές.

harrygrath said...

Πρεπει να υπαρξει ενας δεικτης speed for the buck...δηλ 7.40 με Ε 100χ κ.ο.κ.
Οπως & φρεναρισμα,g ,επιταχυνση ανα Ε.
Να ξερουμε ποιος ειναι ο βασιλιας της φτηνειας.
Θυμαμαι οτι η Bentley των Ε 275χ ειχε μονο 6 εκ περισσοτερο αερα για τα γονατα πισω απο το Σουπερμπ των 25 χ.
250χιλ για 5 ποντους...

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Τα δύο πρόσωπα του Ιανού.

Η Nissan-Datsun με τα φτηνά Sunny.
Και η ίδια με τα Ζ και τα GT-R!

Aντίθετα η Toyota, με όλα τα πλούτη της, δεν τα κατάφερε ποτέ να αποκτήσει σπορ προφίλ.

Για να μην πουμε για τα χάλια της στην F1.

Όπως έγραφε το Car: "Toyotas are like washing mashines - they just do the work".

dinx said...

@Don
Καλημέρα, καλή εβδομάδα.
Η F1, είναι μπάχαλο, μια και αναφέρθηκε, δεν ξέρουν ποιος είναι ο πρωταθλητής ακόμα.
Όσο για τα οχήματα, όλοι έχουμε τις προκαταλήψεις μας ,ανάλογα με τη μάρκα του οχήματος.
Π.χ., το Micra παρά το γεγονός ότι είναι ένα αυγό ή λουκουμάς με ρόδες, είναι από τις καλύτερες επιλογές στην κατηγορία του.

Anonymous said...

τα πλάσματα της αγάπης που έχουν πολλά λεφτά άρα ακριβά αυτοκίνητα δουλεύουν πολύ και δεν προλαβαίνουν να τα ιππεύσουν. οι έλληνες μικροαστοί ιδιοκτήτες αυτοκίνητων δεν δουλεύουν...το αντιθέτως συμβαίνει: κλέβουν το δημόσιο ταμείο, παίρνουν άδεια από τη σημαία, παρασιτούν και ξημερώνονται στα διαδίχτυα να υπερηφανεύονται πόσο είναι σημαντικοί που γεννήθηκαν κατάλληλοι να πιστεύουν κάθε σκέψη που της ποιούν τιμή να περάσει άκριτη από τον μικροκομματικό εγκέφαλο και ανενόχλητη να εξακοντιστεί.
αν αποφασίσουμε να ενοχλούμαστε με τις πεποιθήσεις του πλησίον μας, η πατρίδα μας θα γίνει Ιρλανδία...
δεν πρέπει να κλείσει η lancia γιατί θα χαθούν οι θέσεις εργασίας και θα επικρατήσει ένας κουμουνισμός που αν μοιράσει την πνευματική μας φτώχια
φόβο δηλαδή τότε εμείς θα γίνουμε ενδεείς.
εμένα ο μπαμπάς μου είχε πει στον κύριο Λένιν: επανάσταση φίλε; σου τα δίνω τα εργοστάσια μου - δώσε μου όμως δουλειά!

d3lta said...

Με την παγκοσμιοποίηση, παντός είδους συγχωνεύσεις και συνεργασίες εταιρειών, common platform κλπ το παιχνίδι του "πες μου τι οδηγείς να σου πω ποιός είσαι" έχει χάσει το νόημά του.

Το αυτοκίνητο πλέον είναι άλλο ένα προϊόν που έχει πλήρως ενταχθεί στις επιταγές του μάρκετινγκ, τα κριτήρια επιλογής του συνεπώς είναι απείρως πιό σύνθετα από ότι παλιότερα.

Οχι περιέργως, έχει δημιουργηθεί μία κατηγορία κοινού (στην οποία ανήκω και εγώ) που με τα χρόνια έχει αποκτήσει μία απέχθεια προς ότι θα μπορούσε να εκληφθεί σαν έκφραση νεοπλουτισμού, κάτι σαν αντίστροφος σνομπισμούς - η χαρά που αντλώ όταν "πατάω" διάφορους μεγαλόσχημους στις στροφές της περιφερειακής Υμηττού με το ηλικίας έξι ετών ρενουδάκι μου είναι μεγάλη!

Ως εκ τούτου, I wouldn't be caught (προτιμώ τον αμερικάνικο τύπο του ιδιωματισμού) dead in a:

. Porsche Cayenne
. Mercedes
. BMW
. Ολα τα κτηνώδη 4 Χ 4 με σασσί φορτηγού προοριζόμενα γιά την διαδρομή Κολωνάκι - Β.Π. της αρεσκείας σας (έχω ποδήλατο γιά τις μετακινήσεις μου στο κέντρο).

άσχετο: μου την έχουν κατασπάσει τα vista που αρνούνται να ανοίξουν raw φωτογραφικά αρχεία DNG (η open source πλατφόρμα της adobe, σημαίνει digital negative), μεγίστη σκατοψυχία εκ μέρους της microsoft...

giant13 said...

O Andy είπε,

"Το Nissan είναι κορυφαία επιλογή ως προς το value for money, αλλά σ' αυτά τα επίπεδα μάλλον το vmn δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Όσο δε και να προσπαθούνε οι Ιάπωνες, δεν θα μπορέσουν να φθάσουν (μεταξύ άλλων...) τον ήχο του boxer που έρχεται από πίσω και την αίσθηση του βάρους πίσω από τον πίσω άξονα..."
---------------------------------

Συμφωνώ απόλυτα.
Ο κάθε κατασκευαστής σήμερα, αν βάλει λεφτά και το κεφάλι κάτω, μπορεί να φτιάξει ένα τέρας.
Από κει και πέρα όμως τι μένει;
Αυτό που σωστά περιγράφει στην δεύτερη παράγραφο ο Αndy.
Eξ άλλου, το 1993 η Mazda παρουσίασε το τρίτης γενιάς RX7, το οποίο είχε τιμή , το 1/3 μιάς Πόρσε και ανάλογες επιδόσεις.
Είναι γεγονός πως είχαν πάρει δυό τέτοια στο Τσουφενχάουζεν και τα μελετούσαν για το value per money.
Πόρσε όμως ποτέ δεν θα μπορούσαν να ήταν.
Οπως Μ3, όσο και να προσπαθεί η Μερτσέντες δεν μπορεί να βγάλει.

Dion.M. said...

"το Micra παρά το γεγονός ότι είναι ένα αυγό ή λουκουμάς με ρόδες, είναι από τις καλύτερες επιλογές στην κατηγορία του."

Αυγό είναι το Toyota Aygo! Ονομα και πράγμα! Εχει κατοχυρωμένη εμπορική ονομασία. Ας περιοριστεί το Micra στον τίτλο του λουκουμά... :-)

Nikos Dimou said...

delta_mike said...
Με την παγκοσμιοποίηση...

------------------------------

Σίγουρα ναι - αλλά: παρά τα κοινά parts & components, υπάρχουν ακόμα κατασκευαστές που κρατάνε μία χωριστή ταυτότητα: π. χ. η Subaru και η Porsche με τον κινητήρα boxer. Οι Γάλλοι εξακολουθούν να στήνουν τις καλύτερες αναρτήσεις και οι Άγγλοι το έχουν μονοπώλιο στις σπορ κατασκευές από την F1 ως τα Rallye (ακόμα και η Ferrari Άγγλους χρησιμοποιεί).

Anarchist said...

Αυτό το ποστ δένει με την ιστορία δημιουργίας της Lexus.

Μία μέρα τα στελέχη της Toyota είδαν πως οι πωλήσεις τους στη μικρή και μεσαία κατηγορία στις ΗΠΑ ήταν καλές αλλά δεν ίσχυε το ίδιο και για τη μεγάλη κατηγορία όπου κυριρχούσε η Mercedes.Έτσι πήραν την απόφαση να φτιάξουν ένα αμάξι που να χτυπήσει τη Mercedes. Κατασκεύασαν λοιπόν ένα καλό αμάξι και με τιμή μάλιστα όχι απλά ανταγωνιστική της αντίστοιχης Mercedes αλλά πολλή καλύτερης και το έριξαν στην αγορά.

Οι πωλήσεις τζίφος! Άρχισαν να το ψάχνουν. Πολυτελές είναι, ποιότητα κατασκευής έχει, χαμηλή τιμή έχει, γιατί δεν πουλάει;

Που κατέληξαν; Δύο ήταν οι αρνητικοί παράγοντες το ότι το αμάξι ήταν Τoyota και η χαμηλή τιμή του. H Τοyota είχε συνδεθεί ως το φθηνό αμάξι που έφθανε ως και τη μεσαία κατηγορία, άρα το καινούριο πόσο καλό μπορεί να ήταν. Επιπλέον αυτός που έπαιρνε Mercedes ήθελε να δείξει ότι έδωσε πολλά λεφτά, να δείξει δλδ ότι έχει πολλά λεφτά. Όμως η χαμηλή τιμή του αμαξιού της Toyota δεν προσφερόταν για κάτι τέτοιο.

Οπότε η αμέσως επόμενη κίνηση από την Toyota ήταν η εξής. Αφήνουν το αμάξι ως έχει από κατασκευαστικής άποψης. Αλλά φτιάχνουν μια νέα εταιρεία με πιο πιασάρικο όνομα τη Lexus, με δικό της ανεξάρτητο δίκτυο αντιπροσωπείων δλδ πουθενά δεν φαινόταν η σχέση της Lexus με την Toyota. Το τελειωτικό κτύπημα;
Τοποθετούν την τιμή του αμαξιού λίγο παραπάνω από το αντιστοιχο της Mercedes.

Οι πωλήσεις μια χαρά, σε σχέση μάλιστα με αυτές πριν την αλλαγή στο όνομα εξαιρετικές!

Συγγνώμη για το σεντόνι τώρα που τελείωσα το συνειδητοποιήσα.

k2825 said...

Τι πιθανότητες έχει η Hyundai να προσλάβει τον επικεφαλής εξέλιξης των GT μοντέλων της Porsche, όσα χρήματα και αν του προσφέρει? Κι αν καταφέρει να τον προσλάβει, πώς ακριβώς θα τον αξιοποιήσει?

Πίσω από τις αυτοκινητοβιομηχανίες υπάρχουν άνθρωποι-φορείς της τεχνογνωσίας που έχουν τις δικές τους προτεραιότητες, προτιμήσεις και στερεότυπα. Οι υπερ-υπολογιστές, οι αερο-σήραγγες, οι πίστες δοκιμών και οι εξισώσεις θερμοδυναμικής δεν παράγουν εφαρμοσμένη καινοτομία – αυτό είναι, ακόμα, προνόμιο των μηχανικών.

Και δεν είναι μόνον αυτό …

Τι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικές υποδομές θα πρέπει να κάνει η Alfa Romeo/Fiat για να παράγει ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ αξιόπιστα ατμοσφαιρικά μοτέρ με ειδική ισχύ μεγαλύτερη των 100ίππων/λίτρο ή για να εξελίξει ένα κινητήρα αντίστοιχο του 2λιτρου TFSI της VAG? Κι αν τα καταφέρει ποιο θα είναι το πραγματικό Return Of Investment?

Στο τέλος του οικονομικού έτους ο κάθε CEO και οι παρατρεχάμενοι μεγαλομανατζαρέοι με τους μισθούς των 100δων χιλιάδων δολαρίων ανά έτος, λογοδοτούν στους μεγαλομετόχους και στους οικονομικούς αναλυταράδες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της υφηλίου. Από αυτούς κρίνονται και αυτοί είναι τα πραγματικά τους αφεντικά …

H said...

Eixa ena syllektiko Saab 9000 CS Carlsson (mono 142 kommatia!) pou pigaine aeras, me 250hp... Ax ti mou thimises... Eyxaristw

harrygrath said...

"I wouldn't be caught dead in it ",ειπε η Πφάιφερ στον Πατσινο στο " Σημαδεμενος ",οταν της προτεινε να μπει σε Καντιλλακ καμπριο με ταπετσαρια...ζεμπρα.

Μετα,ο Αλ αγορασε μια Πορσε 928...,
$ 43,500 το '81...

dyosmaraki said...

Σχετικά με τον θετικό/αρνητικό συνειρμό των εννοιών οδηγός/μάρκα αυτοκινήτου με κάνατε να θυμηθώ την αποστροφή που μου προκαλούσαν οι εταιρίες Maseratti και η Porsche. Δεν έφταιγαν οι εταιρείες αλλά οι μνήμες που είχα από γόνους εύπορων οικογενειών οι οποίοι ανταγωνίζονταν ποιός θα φέρει πρώτος στο νησί το καινούργιο μοντέλο,μόλις τόφερνε άλλος ένας,ο πρώτος έψαχνε να βρεί το επόμενο νέο μοντέλο. Ετσι συνειρμικά οι μάρκες αυτές συσχετίζονταν στο μυαλό μου με την έννοια του νεοπλουτισμού.
Πιστεύω πως οι επιλογές μας δεν εξαρτιώνται μόνο από το αντικείμενο το οποίο επιλέγουμε αλλά και από εμάς τους ίδιους και τα βιώματά μας. Καταλαβαίνω πως αυτό το στοιχείο αποτελεί δύσκολο τόπο για μια διαφημιστική εταιρία όμως από την άλλη αποτελεί την ομορφιά της ανθρώπινης φύσης.

pagis said...

Ford, Vauxhul, και τα μικρά αυτοκίνητα μου προκαλούσαν αλλεργία, πολύς κόσμος μου έχει πει μακρυά από γαλλικά και ιταλικά αυτοκίνητα, ναι στα γερμανικά και ιαπωνικά?

Προσωπικά μια Boxter ξεκίνησα να πάρω αλλά δεν έβγαινα οικονομικά, τελικά συμβιβάστικα με ένα ... Focus diesel. Όσο για την αλλεργία μάλλον στο μυαλό μου ήταν/είναι?

harrygrath said...

Μπλογκοδευτερα,οπως...τσαγκαροδευτερα...

Οι αποντες...προσκαλουνται να σχολισουν.

takis vasilopoulos said...

Πολυ καλο ποστ!!

Μολις το Σαββατο αγορασα το Οctavia ( 1600 ) ,το βρηκα πολυ καλη τιμη πιστευω για αυτοκινητο κατηγοριας του ( 15.700 ) ....

Δεν ξερω απο αμαξια,ετσι ρωτησα φιλους ,αρκετοι απ΄αυτους ηταν ακριβως οπως το περογραφετε,φανατισμενοι οπαδοι και στις μαρκες ( !! ) και φυσικα πηγα σε ολες τις αντιπροσωπειες... ( καλα αυτοι οι αντιπροσωποι..πω,πω,ουτε οι πολιτικοι τετοια ρητορεια... )

Dion.M. said...

Από το ποστ:Τελικά οι άνθρωποι δεν θα γίνουν ποτέ ψυχρά ρομπότ με υπολογιστές στον εγκέφαλο. Θα τσακώνονται με πάθος για θρησκείες, κόμματα, ποδοσφαιρικές ομάδες - και για μάρκες αυτοκινήτων…

Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται το θέμα.
Τα κριτήρια επιλογής αυτοκινήτου, αποσκοπούν -εκτός των άλλων- στην έκφραση και την επικοινωνία.

Επιλέγουμε αυτοκίνητο με βασικό κριτήριο, να δηλώσουμε ότι είμαστε το α, η το β, η -αποθετικά- ότι δεν είμαστε το γ.

Ο ένας θέλει να δείξει ότι δεν είναι νεόπλουτος. Ο άλλος ότι είναι επιτυχημένος. Ο τρίτος ότι είναι πρακτικός και ο τέταρτος ότι είναι κουλτουριάρης και αντισυμβατικός και ο πέμπτος ότι είναι δυναμικός.

Είναι μιά προέκταση του ντυσίματος. Ο ένας φοράει κουστούμι και γραβάτα, ο άλλος -και το δηλώνει- δεν φοράει κουστούμι και γραβάτα ποτέ. Αλλος έχει τατουάζ, άλλος φοράει ρούχα "σινιέ" και άλλος τα απεχθάνεται.

Σε όλα αυτά η ατταβιστική ανάγκη του πρωτόγονου ανθρώπου να δηλώσει τις δυνατότητες τις προθέσεις του αλλά κυρίως τις ιδιαιτερότητές του, στά άλλα μέλη της φυλής -και στο άλλο φύλο- είναι πρωταρχική.

Αυτά δεν παραμένουν σταθερά και συχνά αλλάζουν κατά την διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Στην νεότητά σου πιθανόν να θέλεις να δείξεις ότι είσαι αντισυμβατικός ενώ στην ωριμότητά σου να θέλεις να δείξεις ότι είσαι κάτι άλλο. Αυτό συμβαίνει με τα αυτοκίνητα όπως το και το ντύσιμο.

Δεν υπάρχουν τέως κάτοχοι Citroen 2CV, που «ωριμάζοντας» έγιναν κάτοχοι Mercedes S class η Audi A8; Υπάρχουν, όπως υπάρχουν και τέως χίππις που έγιναν μεγαλομάνατζερς και γιάπις. (Οχι όλοι φυσικά). Οπως υπάρχουν και τέως κάτοχοι σκαραβαίων που επετίθοντο στους «μεγαλομουράτους» στην εθνική ενώ μετά μερικά χρόνια κάνουν δεξιά με τις λιμουζίνες τους σκεπτόμενοι «Ας περάσει ο μικρός... Δεν έχω πρόβλημα να αποδείξει αυτό που χρειάζεται...».

Βεβαίως υπάρχουν και άλλα –πολύ κρίσιμα- κριτήρια στην επιλογή του αυτοκινήτου, όπως η οδηγική ή μηχανολογική κουλτούρα, η οικονομική κατάσταση, οι προτεραιότητες, κ.λ.π. Αλλά η ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση και προβολή του «εγώ» είναι επίσης πρωταρχική αν και συνήθως υποσυνείδητη.

Συμπέρασμα: Η έκφραση I wouldn't be caught dead in it σημαίνει ότι η στάση ζωής μου είναι εντελώς αντίθετη και δεν συμβιβάζεται με αυτό! (Σήμερα).

Καλημέρα!

Anonymous said...

Ανταπόκριση από τα Αμερι-καμμένα...

Πάνε και τα Saab πάνε και οι Ferrari ...μόνο ένα αυτοκίνητο πρέπει να διαλέξουν κάποιοι εδώ! Και εκεί φαίνεται τι πραγματικά αξίζει...(η Lamborgini ίσως...)

Καλημέρα σας!

Εδώ η νύχτα είναι μαύρη και άραχνη...

Nikos Dimou said...

Kαθυστερημένη Καλημέρα!

rallou χαμός γίνεται εκεί - περί "ασύμμετρης απειλής" δεν μίλησε ακόμα ο Schwarzenegger; Ελπίζω να μην είσαι κοντά!

Τάκη, νόμιζα πως θα πάρεις μικρό, νεανικό - δεν σου πέφτει μεγάλη η Octavia;

k2825 said...

Δεν είναι κακό να υποστηρίζει σθεναρά κάτι που αγαπάει νομίζω ... αρκεί να γνωρίζει γιατί το αγαπάει και να παραμένει κόσμιος.

Το Octavia 5 1.6 FSI ήταν και παραμένει μια πολύ καλή επιλογή στην κατηγορία τιμής του. Ειδικά αν κάποιος ενδιαφέρεται για μεγάλους εσωτερικούς χώρους επιβατών-αποσκευών.

Τα δε κορυφαία μοντέλα της σειράς (RS) δείχνουν το δρόμο (και τον πίσω προφυλακτήρα) από πλευράς αίσθησης, πρακτικότητας και κυρίως επιδόσεων σε πολλά καθωσπρέπει - και κατά πολύ ακριβότερα - Audi, VW, Mercedes, BMW κτλ με μόνες ουσιαστικές παραχωρήσεις την φαινόμενη ποιότητα των υλικών του εσωτερικού και το γόητρο της φίρμας.

Αλλά είπαμε στην Ελλάδα τα sports cars οφείλουν να είναι Porsche και τα αξιοπρεπή Sedan από Mercedes και πάνω … κι ας τους “παίρνουν τα χερούλια” αυτοκίνητα με το 50% τους κόστους αγοράς τους.

TraumMeister said...

Εξαιρετικό το ποστ, βγαλμένο από τα βάθη του doncat και κατάλληλα μεταμφιεσμένο σε τεχνολογικό! (ευτυχώς, το χούι είναι κάτω από την ψυχή...)

Είναι αλήθεια ότι καλαφατίζουμε τις επιθυμίες μας με στέρεα "επιχειρήματα" και κατασκευάζουμε μία θεωρία για κάθε γούστο. Ικανοποιείται ίσως έτσι η ανασφάλεια της αβεβαιότητας, αλλά χάνεται η χαρά της ανατροπής.

Εκ πρώτης όψεως, ακούγεται σαν Δυτικό κουσούρι, μιας που η Δύση διακρίθηκε, μέχρι στιγμής, στην μανική ερμηνεία των πάντων. Μετά από κάμποσα ταξίδια στην Ανατολή, αρχίζω να πιστεύω ότι πρόκειται για κουσούρι της ανθρώπινης νοημοσύνης. Οι άνθρωποι εκεί δεν παραιτήθηκαν από την ασφάλεια της βεβαιότητας, απλώς την έχουν μεταφέρει έξω από αυτούς.

Πιθανολογώ ότι είναι ένα είδος κόστους της πολυπλοκότητας των μοντέλων που μπορούμε να αναπτύξουμε. Αλλά συνεχίζω να ζω, χωρίς να εμμένω στην ερμηνεία μου:-)

Εξακολουθώ πάντως να εκνευρίζομαι όταν την απόφανσή μου "Δεν μ΄αρέσει", την ακολουθεί η ερώτηση "Γιατί;"

Traum

ΥΓ. Από Τ-shirt της νεότητάς μου: "Wenn ich Mercedes fahren möchte, ruf ich mir ein Taxi"

Anonymous said...

N.D.
κοντά είμαι, αλλα δεν νομίζω πως υπάρχει άμμεση απειλή...όσο για την "ασύμμετρη"...δεν ακούσαμε τίποτα! Αλλά είπαμε, χαζά τα αμερικανάκια...

Επίσης, ούτε κλάμματα ή τσιρίδες, αλλά εθελοντές και δωρρεές αμέσως...και οργάνωση! Ο κόσμος ξέρει που να πάει και τι να κάνει! Την ίδια καταστροφή -ή μάλλον χειρότερη, θα έχουμε και εδώ, αλλά χωρίς τις υστερίες...και πολύ λιγότερους θανάτους.

Αυτό που φοβάμαι είναι πως αν κατευθυνθεί μία εστία προς Τιχουάνα θα θρηνήσουμε πολλά θύμματα...(Προσευχηθήτε και ας μην πιστεύετε...σε περίπτωση που...)

(Εκτός θέματος ως συνήθως...)

giant13 said...

O diom.m, είπε,

"Επιλέγουμε αυτοκίνητο με βασικό κριτήριο, να δηλώσουμε ότι είμαστε το α, η το β, η -αποθετικά- ότι δεν είμαστε το γ."
-------------------------------

Ετσι συμβαίνει, αλλά όχι πάντα.

Αγοράζουμε αυτοκίνητο ΚΑΙ επειδή ΤΟ αγαπάμε γιά το σχήμα του, την προχωρημένη τεχνολογία του που μεταφράζεται σε ενεργητική και παθητική ασφάλεια, την ποιότητα κατασκευής, τις επιδόσεις του.
Το νοιώθουμε μέρος του εαυτού μας. Το φροντίζουμε, το καθαρίζουμε, το πλένουμε, το γυαλίζουμε.

Είχα αγοράσει νεώτερος και τότε αυτοκίνητο που άλλα, ίδιου κυβισμού, μόλις έφθαναν τα 2/3 της τιμής του.
Και όμως το είχα σχεδόν μόνιμα αραγμένο σε γκαράζ με πληρωμή τότε, και κυκλοφορούσα με μιά ψευτοεντούρο KAWASAKI KE175.

Dion.M. said...

Η γνωστή διαφήμιση με τον νεαρό και την νεαρά, που φθάνουν στο χωριό της νεαράς και τους περιμένουν οι συγγενείς, νομίζω ότι προσπαθεί να πλασσάρει την Octavia σαν νεανικό αυτοκίνητο.

Κατά την άποψή μου, αυτοκίνητο με μήκος 4,57 m, δεν μπορεί να θεωρηθεί νεανικό.

Nikos Dimou said...

dion.m
είχα γράψει και παλιά στους 4Τ ότι θεωρώ κάθε αυτοκίνητο μεγαλύτερο από 4.50μ οικολογικά απαράδεκτο. (Εξαιρείται η Octavia του Τάκη - για την οποία εύχομαι με γειά και καλοτάξιδη!).

Γιατί; Διότι η πείρα έχει δείξει ότι μία κονονική οικογένεια με τις αποσκευές της χωράει άνετα στα 4,5μ. Το μεγαλύτερο μέγεθος είναι σπατάλη υλικών, χώρου και καθαρή επίδειξη. (Άντε να αφήσω ανοιχτή μία εξαίρεση για τους πολύτεκνους).
Επίσης τώρα στο μήκος θα πρόσθετα και το βάρος: κάθε αυτοκίνητο πάνω από 1600 κιλά είναι ύβρις.

Οι γνώστες ξέρουν ότι τα μικρά αυτοκίνητα είναι πολύ πιο σπορτίφ στον χειρισμό - και φυσικά πιο εύκολα στο παρκάρισμα.

Ψάχνω από χρόνια να βρω το Forester των 4μ. Υπάρχει βέβαια το νέο Terios, το Suzuki SX4 και το τρίπορτο Vitara αλλά είναι ψόφια (105 ίπποι έναντι 230!).

Dion.M. said...

giant13 said...
--------

Αγοράζουμε αυτοκίνητο ΚΑΙ επειδή ΤΟ αγαπάμε γιά το σχήμα του, την προχωρημένη τεχνολογία του που μεταφράζεται σε ενεργητική και παθητική ασφάλεια, την ποιότητα κατασκευής, τις επιδόσεις του.
Το νοιώθουμε μέρος του εαυτού μας. Το φροντίζουμε, το καθαρίζουμε, το πλένουμε, το γυαλίζουμε.


Συμφωνώ απολύτως!

Αλλώστε το έγγραψα και στο σχόλιό μου:

"υπάρχουν και άλλα –πολύ κρίσιμα- κριτήρια στην επιλογή του αυτοκινήτου, όπως η οδηγική ή μηχανολογική κουλτούρα, η οικονομική κατάσταση, οι προτεραιότητες, κ.λ.π.".

Πάντως κάτω από όλα αυτά, εμφωλεύει η ανάγκη να εκφράσουμε την προσωπικότητά μας. Είναι ένας λόγος αυτός μάλιστα που αγαπάμε τα αυτοκίνητα. Τώρα αν η υπερβολική αγάπη οδηγεί σε κάποιες υπερβολές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν παράλογες, αυτό είναι συνηθισμένο σε όλων των ειδών τις αγάπες!

athanasia said...

Kαθώς δεν οδηγώ και ξέρω ελάχιστα για τ' αυτοκίνητα, συγκρατώ ότι το αυτοκίνητο "λέει" αμέσως πόσα χρήματα πλήρωσε κανείς για να το αποκτήσει. Είναι, ας πούμε, ένα άμεσο σύμβολο οικονομικού "status", ακόμη κι αν ο κάτοχος καταχρεώθηκε για να το αποκτήσει.

Σ' άλλα "υλικά αγαθά", υπάρχει –ακόμη- η δυνατότητα ν' αγοράσει κανείς κάτι ακριβά (επειδή απλώς του αρέσει το συγκεκριμένο αντικείμενο) χωρίς να φαίνεται η μάρκα, χωρίς να είναι γενικώς γνωστή η τιμή του. Παραδέχομαι βέβαια ότι κι εκεί η τάση είναι να φαίνεται όλο και περισσότερο η –πασίγνωστη- μάρκα (συχνά με τρόπο αστείο και κακόγουστο), για να βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο κάτοχος πλήρωσε πολλά για ν' αποκτήσει το εν λόγω πραγματάκι.

Διαβάζοντας τα σχόλια Κ2825 και Traummeister, σκέφτομαι μήπως αυτό το "γιατί" μας αρέσει κάτι (που σπανίως –αν ποτέ- είναι εντελώς "ορθολογικό", πράγμα που προσωπικώς καθόλου δεν μ' ενοχλεί) τείνει να συνδέεται όλο και περισσότερο με το πόσο εύκολα το "ποθούμενον" οδηγεί σε συμπεράσματα (συχνά εσφαλμένα) για την ευημερούσα οικονομική κατάσταση του κατόχου.

Nikos Dimou said...

athanasia
υπάρχει όμως και το understatement. Συνήθως αυτοί που αγοράζουν επιδεικτικά και μεγάλα ακριβά αυτοκίνητα είναι οι νεόπλουτοι.

Έχω ένα παράδειγμα: η πολυκατοικία που μένω στο Π. Ψυχικό έχει αρκετά εύπορους ιδιοκτήτες και ενοίκους. Στο υπόγειο γκαράζ της, στην αρχή, πριν 30 χρόνια, έβλεπες δύο μεγάλες Mercedes, ένα μεγάλο BMW και μία Alpine Renault V6. Τώρα υπάρχουν δύο Golf, μία Megane Sport και ένα Subaru.

Κανένας δεν φτώχυνε. Αλλά η τάξη αυτών των ανθρώπων αποφεύγει πια την επίδειξη. Προτιμά τα (πλήρως εξοπλισμένα και υπερπολυτελή) μικρομεσαία.

Όσο για μέαν είμαι ευτυχής που το άσκημο Subaru δεν δείχνει ούτε την χλιδή του ούτε την δύναμή του. Στα αυτοκίνητα το understatement λέγεται Q-car.

drunk tank said...

καλημέρα!
υπέροχο ποστ, κρίμα που έχασα την εκκίνηση!

το "είμαστε ό,τι τρώμε" έγινε "είμαστε ό,τι οδηγάμε".

οδηγούσα πολλά χρόνια ένα 1000ράκι peugeot 106. με έβγαλε ασπροπρόσωπο πολλάκις. σε συνθήκες μάλιστα πέραν του σχεδιασμού του! το μόνο του πρόβλημα ήταν εκείνοι που δε δεχόταν να τους προσπερνάει ο αστρχάν,όπως το έλεγα, και επιτάχυναν την ώρα που βρισκόμουν αριστερά τους!
Τώρα οι ανάγκες μου άλλαξαν, το ίδιο και οι δυνατότητές μου, και πήρα ένα suzuki sx4 με κίνηση στους δύο τροχούς και όχι με επιλογέα.
για τη χρήση που το χρειάζομαι θεωρώ ότι η επιλογή μου είναι αρκετά καλή.
ιδιαιτέρως άνετο στο δρόμο (αθήνα-γιάννενα που το έχω κάνει παγκράτι-κολλιάτσου), ιδιαιτέρως άνετο σε χωματόδρομους, σχετικά οικονομικό, όμορφο (η υποκειμενική μου άποψη).

antonious said...

Δεν ξέρω αν τα Saab είναι καλά αλλά προσέξατε το τραγούδι (Nina Kinert - Through your eyes) στην τελευταία διαφήμηση για το 9-3; Ακούστε τo!
http://www.youtube.com/watch?v=80b2PIJofpI

athanasia said...

@ΝΔ,

Είναι αλήθεια ότι η ανάγκη να φαίνεται το χρήμα είναι συχνά αντιστρόφως ανάλογη με την παλαιότητά του.

Αλλά, συγχρόνως, μου μοιάζει ότι όλο και περισσότερο το κυρίαρχο "γούστο" στηρίζεται στην "απόδειξη" της οικονομικής ευμάρειας (υπάρχει-δεν υπάρχει)...

Πράγμα, που στ' αυτοκίνητα, μάλλον σημαίνει ότι όποιος θέλει ένα αυτοκίνητο που συμβαίνει να είναι και πολύ ακριβό, "καλείται" ν' ανατρέψει ένα στερεότυπο: του επιδειξιομανούς νεόπλουτου.

:-)

harrygrath said...

Τι αξια εχει το χρημα αν δεν φαινεται ?
Αν ο κανονας ειναι το ΙΧ να κοστιζει οσο το ετησιο εισοδημα,τοτε οι πλουσιοι των 100 χιλ δικαιουνται το αντιστοιχο.

Ειναι τσιγκουνια & μιζερια το understatement.Πρεπει να δειχνεις τα λεφτα που εχεις,ουτε λιγοτερα,ουτε βεβαια περισσοτερα.

Συμφωνω για τα 4,5 μ. Κανενα ΙΧ...μικροτερο.Το ιδανικο ειναι 5μ,οσο τα NASCAR...

Στη Καλιφορνια ζουν πολιτισμενοι με σπιτια ασφαλισμενα. Τωρα,θα παρουν ενα σωρο λεφτα μετρητα...
Τους εφεξε.

k2825 said...

Τα σχόλια της Athanasia και του ΝΔ περί επίδειξης και νεοπλουτισμού μου θύμισαν ένα ανεκδοτολογικού χαρακτήρα στιγμιότυπο που είχε περιγράψει ο (τρελαμένος με τα 4τροχα) Ζάχος Χατζηφωτίου σε κάποια του συνέντευξη:

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - και με την νέα τάξη των δοσίλογων & μαυραγοριτών της κατοχικής/εμφύλιακής περιόδου να μεσουρανεί - κάποια νεόπλουτη κυρία της εποχής σχολίασε απαξιωτικά το εμφανώς ταλαιπωρημένο και φθαρμένο σακάκι Μεγαλοαστού Αθηναίου.

Η απάντηση, αποστομωτική και καίρια: “Αυτό αποδεικνύει κυρία μου ότι εγώ φορούσα κοστούμι και πριν τον πόλεμο …”

Δεν ξέρω που ακριβώς έχει την φωλιά της αυτή η περίεργη ράτσα νεόπλουτων αν και - με τα 10αδες Cayenne και Carrera που βλέπω στραβοπαρκαρισμένα στα πεζοδρόμια της πλατείας Κεφαλαρίου, του εμπορικού κέντρου της Κηφισιάς και των καφετεριόδρομων της Γλυφάδας - έχω βάσιμες υποψίες για το προς τα πού θα πρέπει να κοιτάξω.

Πάντως, το κακό με τους νεόπλουτους είναι ότι, πολλοί από αυτούς, απλά μαγαρίζουν state of the art μηχανικά κατασκευάσματα καταβαραθρώνοντας την δημόσια εικόνα της μάρκας …

ΝΔ, δε λέτε στο φίλο σας να αρχίζει να προσαρμόζει στα μουλωχτά, σε κάθε Porsche που πουλάει, ένα μικρό blackbox που θα κόβει για κανένα πεντάλεπτο την τροφοδοσία καυσίμου σε όποιο από αυτά δεν γράφει τουλάχιστον 1 φορά ανά 150χλμ, 1.5g εγκάρσιας επιτάχυνσης? Έτσι για το γαμώτο του πράγματος …

Anonymous said...

Το αυτοκίνητο δεν είναι σύμβολο ούτε οικονομικής δύναμης (που δεν υπάρχει και δεν είναι και δεν ήρθε ποτέ σε αυτή τη γη) ούτε της ανύπαρκτης άλλωστε ανωτερότητος.

Οι άνθρωποι εξηγούν τη δική τους πεποίθηση ότι κάποιος είναι καλύτερος με το να εφευρίσκουν και να αποδίδουν ιδιότητες στα αντικείμενα που ο καλύτερος μεταχειρίζεται. Μα θα μπορούσαν να κάνουν οτιδήποτε...είναι ελεύθεροι...

Η σύγκριση τον καλύτερο μετατρέπει σε ανώτερο και τη χρήση των αντικειμένων σε κατοχή.

Αδύνατο να αποδείξεις ότι ο "μεγαλοσχήμονας" και ο "νεόπλουτος" υπακούουν στον κανόνα της σύγκρισης που επινοείς για τους νεόπλουτους και τους μεγαλοσχήμονες. Εσύ συγκρίνεσαι - και όχι αυτοί. Εσύ θεωρείς αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει σύγκριση - και όχι αυτοί. Πρόκειται για το κβαντικό παράδοξο: κρυφός ο πόθος μου χαρές κλεμμένες από μιαν άλλη αγκαλιά...

takis vasilopoulos said...

Eυχαριστω για τις ευχες.

Για μικρο ξεκινησα αλλα λογω τιμης ( ειχε αρκετη εκπτωση ) και λογω πολλων καλων σχολιων που ακουσα πηγα προς το octavia....

Αργησα λιγο αλλα 23 χρονων θα παρω το πρωτο μου αμαξι ( ενταξει,μην ειμαστε και πλεονεκτες )....Και να φανταστειτε ειναι δωρο για το πτυχιο ( μαλλον οι γονεις θα νομιζουν πως ειναι κατι πολυ σημαντικο για εμενα ) .Τελοσπαντων οπως και να εχει καλα ειναι...

Ειμαι ετοιμος για πολλες βολτες,με ελπιδα να βρω την << τελεια διαδρομη >> ....

Nikos Dimou said...

k2825 said...
τουλάχιστον 1 φορά ανά 150χλμ, 1.5g εγκάρσιας επιτάχυνσης?

--------------------------------

Θέλεις να του κλείσεις το σπίτι; Πάντως εδώ έχουμε μερικούς (ονόματα δεν λέμε) που ακόμα και μέσα στο σπίτι πάνε με τις πάντες...

Dion.M. said...

To να αγοράζεις μια μάρκα επειδή είναι γνωστή και glamourous είναι snob.

To να μην αγοράζεις μια μάρκα επειδή είναι glamourous -ενώ ικανοποιεί τις ανάγκες σου- και να αγοράζεις ένα ακριβότερο Fiat, επειδή δεν δείχνει την αξία του ενώ ΔΕΙΧΝΕΙ ότι ΔΕΝ είσαι επιδειξίας, οπως έκανα εγώ το 1978(σχόλιο 21/10, 10.18 μμ) είναι snob στο τετράγωνο και ενίοτε πολύ δαπανηρότερο, γιατί -εκτός αν είσαι coneseur- κολυμπάς σε θολά νερά.

Σημείωση: Με την λέξη coneseur, δεν εννοούμε να διαβάζουμε μερικά νούμερα σε κάποια περιοδικά αυτοκινήτου.

harrygrath said...

Το σκηνικο εναντιον " νεοπλουτων " " επιδειξιών " υποκρυπτει ζηλεια.

Ο βασικας με εισοδημα 9 χιλ θα παρει Atos

o γιατροδικηγορος των 35-50 χιλ θα παρει BMW 3 & Merc C

& ο πλουσιος των 70-100χιλ παιρνει ο,τι θελει.

Ειτε τα κληρονομησε,οι περισσοτεροι,ειτε τα εβγαλε,οι λιγοτεροι,ζει σε εναρμονιση με το εισοδημα του.

Φτωχεια μητηρ πασης ζηλοφθονιας...

Nikos Dimou said...

Όμως για μένα παραμένει πολύ ελκυστική η ιδέα του να πάρεις ένα καλό τετράμετρο (τάξη Golf) να του βάλεις τον δυνατότερο κινητήρα (π. χ. 230 ίπποι) όλα τα έξτρα άνεσης και ασφάλειας (από φώτα xenon ως σπουδαίο ηχοσύστημα) και να είσαι γρήγορος, άνετος, ευκολοπαρκάριστος και όχι επιδειξίας. Βέβαια ένα τέτοιο Golf στοιχίζει περισσότερο από μια Mercedes αλλά εκεί είναι και η ομορφιά του.

Dion.m. εσφαγίασες τον connaisseur - αποφεύγετε αυτές τις προδοτικές λέξεις με τα πολλά διπλά σύμφωνα...

k2825 said...

@harrygrath,

Άπαιχτος, όπως πάντα :-)

Πάντως, δεν νομίζω ότι αν κάποιος έβλεπε πχ τον Μανιατόπουλο, τον Χατζηπαναγιώτου ή τον Χατζητσοπάνη πίσω από το τιμόνι μιας GT3 RS ή μιας Cayenne Turbo (κι ας μην τους αναγνώριζε φατσικώς - εξ όνυχος τον λέοντα), θα τον αποκαλούσε νεόπλουτο ή επιδειξία … το ίδιο ισχύει για 100άδες ιδιοκτήτες ακριβών sports cars ή γρήγορων SUVs που αγόρασαν τα αυτοκίνητα τους για την οδηγική απόλαυση που αυτά προσφέρουν και τις τεχνολογικές αρετές τους - ανεξαρτήτως του λογότυπου και του γοήτρου της κατασκευάστριας εταιρίας (δηλαδή όλοι αυτοί που ο Andy αποκάλεσε “πραγματικούς οδηγούς”).

Αυτό ακριβώς θα εκφραζόταν έμπρακτα και στις αυτοκινητιστικές επιλογές του συνειδητοποιημένου φραγκάτου petrolhead των ++100χιλιάδων ευρώ ανά έτος:

Αντί να δει δηλαδή κάποιος παρκαρισμένα στο γκαράζ του …

Μια Mercedes Α Class (για την πόλη),
μια Mercedes ML500 (για την εξοχή),
μία Mercedes SLK350 (για τις βόλτες) και
μια Mercedes S500 (για τα ταξίδια).

Mάλλον θα έβλεπε – άνευ κατηγοριοποίησης – κατιτί του στυλ …

Ένα BMW MINI Cooper S ή ένα Renault Sport Clio 2.0,
ένα Toyota Land Cruiser,
μία Cayman S,
μια BMW M5 … και με τα ρέστα
ένα Mitsubishi Lancer Evolution 6 ή 9 ...

resident said...

Nikos Dimou είπεΌμως για μένα παραμένει πολύ ελκυστική η ιδέα του να πάρεις ένα καλό τετράμετρο (τάξη Golf) να του βάλεις τον δυνατότερο κινητήρα

Συμφωνώ απόλυτα και αυτό θα κάνω σύντομα.
Με α3 δεν είναι καλύτερα? Και να ρωτήσω: έχουν σημαντικές διαφορές τα α3 και golf η δεν αξίζει να χαλάσει κανείς επιπλέον χρήματα και να πάρει το audi?

Nikos Dimou said...

resident said...
έχουν σημαντικές διαφορές τα α3 και golf η δεν αξίζει να χαλάσει κανείς επιπλέον χρήματα και να πάρει το audi?

-------------------------------

Κατά βάση είναι το ίδιο αυτοκίνητο - οι διαφορές είναι στο στυλ και στην λίγο καλύτερη ποιότητα κατασκευής στο Audi.

resident said...

Αυτό το στυλ και την λίγο καλύτερη ποιότητα θα την πληρώσω και θα έχω ακριβώς αυτό που θέλω.
Ευχαριστώ!

athanasia said...

Πολύ ενδιαφέροντα βρήκα τα τελευταία σχόλια Κ2825 (04:09 pm-06:03 pm), για στύψε την καρδιά σου (04:13 pm)και ΝΔ (05:22 pm).

Αν αφήσουμε στην άκρη όσα αγοράζουμε από ανάγκη για καθαρά πρακτικούς λόγους, πόσοι από εμάς άραγε κάνουμε το κέφι μας με τα τεχνολογικά ή άλλα "παιχνίδια" που χαρίζουμε στους εαυτούς μας και στους δικούς μας (με λίγο, πολύ ή καθόλου ορθολογισμό στις επιλογές μας) χωρίς να καθοδηγούμαστε από το άγχος της "απόδειξης" ότι έχουμε χρήματα ή, αντίστροφα, ότι δεν είμαστε νεόπλουτοι;

Το κέφι μας για το κέφι μας, γιατί έτσι μας αρέσει, κι όχι για ν' αρέσουμε σ' εκείνους που θέλουμε να μας "αποδεχθούν", ή για να διαφέρουμε από εκείνους που εμείς δεν αποδεχόμαστε, χωρίς να μας καθορίζει αυτό το "πού ανήκω" ή "πού δεν ανήκω" (που έλεγε ο somebody σ' ένα από τα πρώτα σχόλια σ' αυτό το ποστ)...

Dion.M. said...

εσφαγίασες τον connaisseur...
----------
To Google φταίει!!

Δεν είχα λεξικό εδώ που βρίσκομαι, ήθελα να χρησιμοποιήσω την λέξη, αν και θυμόμουνα ότι ήταν "περίεργη" ορθογραφικά.

Πήγα στο Google πληκτρολόγησα coneseur και ορίστε τι έβγαλε!...
:-) :-)

Θα τους κάνω μήνυση για ηθική βλάβη!... :-) :-)

dyosmaraki said...

Το μήκος του αυτοκινήτου πράγματι το κάνει δύσχρηστο. Από το Kadett που διατηρούσα επί 16 χρόνια, εδώ και μερικούς μήνες μεταπήδησα στo Πεζώ 407 αλλά διατηρώ το Kadett για μέσα στην πόλη.
Το Πεζώ 407 είναι τέλειο για μακρινά ταξίδια και θεωρώ πως είναι πολύ καλό όσον αφορά την ασφάλεια που παρέχει. Επίσης αγαπώ ιδιαίτερα την αισθητική του. Στα μειονεκτήματά του θα έλεγα πως είναι δύσκολο αμάξι στο παρκάρισμα επειδή είναι μακρύ και κοστοβόρο όσον αφορά τα έξοδα τελών κυκλοφορίας και ασφάλισης.

harrygrath said...

Η...ορθολογικη αντιμετωπιση ειναι τι ποσοστο της περιουσιας του εχει ο καθενας σε ΙΧ.
Ενας φτωχος με 100χιλ περιουσια μπορει να εχει το 10%.
Ενας πλουσιος με 5-10 εκ ομως,συνηθως δεν εχει 0,5-1εκ σε ΙΧ.
Αρα,κανει...understatement.

Υπαρχει βεβαια & το κοινωνικο κριτηριο. Ειναι too much να εχεις στο δρομο 100χιλ,να το κατουρανε σκυλοι, να το γδερνουν χουλιγκανς,ή να σου το μαγαριζουν παρκαδοροι...

Dion.M. said...

resident said...

Συμφωνώ απόλυτα και αυτό θα κάνω σύντομα.
Με α3 δεν είναι καλύτερα?


----------

Υπάρχει και το Audi S3 με 265 ίππους (Quattro).

Dion.M. said...

andreas said...
Kalimera. Den to pisteyo oti eimai o protos pou anoigo ta sxolia kai giayto eimai idiaitera xaroumenos.
----------

Ευτυχώς αγαπητέ...
Την τελευταία φορά που άνοιξα εγώ τα σχόλια, το έκλεισα το μαγαζί!

Στο εξής αν δεν δώ ότι σίγουρα έχει αρχίσει κάποιος άλλος τον σχολιασμό, δεν επιχειρώ.

d3lta said...

Μία παράμετρος που δεν αναφέρθηκε είναι η εθνική. Οι σωβινιστές Γάλλοι λχ δεν διανοούνται να δαπανήσουν χρήματα γιά πολυτελές αυτοκίνητο στηρίζοντας την βιομηχανία τους και ταυτόχρονα χρησημοποιώντας το αυτοκίνητο ως αυτό που είναι - εργαλείο μεταφοράς. Μιά επίσκεψη στην Αγγλία θα πείσει γιά το ακριβώς αντίθετο - τα super cars είναι κοινός τόπος.

Ολα αυτά τα περί επίδειξης τα είχε πεί έξοχα ο αμερικάνος οικονομολόγος - κοινωνιολόγος Thorstein Veblen στο βιβλίο του The Theory of the Leisure Class (1899) στο οποίο πρωτοεμφανίστηκε ο ευφυέστατος όρος conspicuous consumption (περίοπτη/επιδεικτική κατανάλωση)...

Αν συνυπολογίσουμε τον γενετήσιο φθόνο που χαρακτηρίζει την φυλή μας, τον εξαιρετικά αυξημένο μέγεθος της παραοικονομίας σε σχέση με άλλες πιό εύρυθμες οικονομίες και την θεοποίηση του βλαχογκλαμουράτου ευδαιμονισμού στον οποίο έχουμε περιπέσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεν χρειάζεται να είναι κανείς connaisseur (ή connoisseur κατά την wild west εκδοχή της λέξης) γιά να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η (σουργ)ελλάς είναι μία (ελαφρώς) πιό δυτικότροπη εκδοχή των εμιράτων.

resident said...

@Dion.M
Ε! πήγες ψηλά τον πήχη, μέχρι 2000 τουρμπο φτάνει.
Για γούστα μου το α3 είναι ότι πιο ωραίο έχω δει,και αξιόπιστο και το κατάλληλο μέγεθος και δεν χτυπάει στο μάτι ακόμα και αν κάνει 50000 κ.α

antvol said...

Ο/Η Dion.M. είπε...
εσφαγίασες τον connaisseur...
----------
To Google φταίει!! ...
Πήγα στο Google πληκτρολόγησα coneseur και ορίστε τι έβγαλε!...
---

Φίλε Διονύση,

Αν προτίθεσαι να μάθεις γαλλικά, πρωτοβουλία που ασφαλώς και εγκρίνω, θα σε συμβούλευα κι εγώ να αποφύγεις το συγκεκριμένο site.

Γιατί μπροστά, πχ, στη φράση που ακολουθεί (από το ίδιο site), το coneseur φαντάζει σαν να το 'χει γράψει ο γάλλος Babiniotis (ο τόνος στο τελευταίο ι):

"mairssi sophief j'aie réuçit a ramplassé ma maimoir truc par 2Jiga de RAM grasse a ton site...".

Nikos Dimou said...

antvol said...
"mairssi sophief j'aie réuçit a ramplassé ma maimoir truc par 2Jiga de RAM grasse a ton site...".

--------------------------

Mπα μάλλον είναι ο Γάλλος Μποστ.

Ίνε γράφον και της Γαλικής

d3lta said...

και εγώ κατέφυγα σε (ακούσιο) Μποστισμό με το "χρησημοποιώντας" στο προηγούμενο σχόλιό μου...

harrygrath said...

Ενδιαφερον ποστ,ποια εθνικη σχολη ΙΧ προτιμαει ο καθενας.

Γιγαντομαχια Γερμανων - Ιαπωνων,με νικητη τους...

Dion.M. said...

resident said...
.... μέχρι 2000 τουρμπο φτάνει.
Για γούστα μου το α3 είναι ότι πιο ωραίο έχω δει,και αξιόπιστο και το κατάλληλο μέγεθος και δεν χτυπάει στο μάτι ακόμα και αν κάνει 50000 κ.α


--------

To Audi S3 είναι 2000 κυβικά τούρμπο, με εξωτερική εμφάνιση αυτήν του Α3. Τιμή 42.700.

Εχω την εντύπωση ότι με το κατάλληλο στέρεο, είναι αυτό, που θα σε ικανοποιούσε, έτοιμο.

Διαστάσεις:
A3 4,203*1,765
S3 4,214*1,765

Audi S3

Nikos Dimou said...

Aν πάρει κανείς VW ή Audi αξίζει να το πάρει με το αυτόματο κιβώτιο DSG (η Audi το λέει αλλιώς, αλλά είναι το ίδιο).

Το έχω οδηγήσει και έμεινα κατάπληκτος. Είναι σαφώς πιο έξυπνο και πιο γρήγορο από μένα.

Είναι και το μοναδικό που κάνει τα αυτοκίνητα πιο γρήγορα από το χειροκίνητο (με επαγγελματίες).

Η μόνη μου αντίρηση για το S3 - δεν έχει DSG. Tα άλλα turbo έχουν - όπως και τα ΤΤ.

resident said...

Λοιπόν ναι,θέλω να αλλάξω το α3 που έχω τώρα και είναι σχεδόν καινούριο,για να πάρω αυτόματο με πιο πολλούς ίππους,με το ηχοσυστημα bosh –δοκιμασμένο, αρκετά καλό - το μόνο μου πρόβλημα είναι τι αναρτήσεις να επιλέξω. Ξέρω οι σπορ είναι σαφώς οι καταλληλότερες αλλά φοβάμαι ότι θα επιδεινώσουν την ήδη προβληματική μέση.Πιστεύετε ότι οι απλές αναρτήσεις του attraction δεν πάνε με τίποτα στα 160 η 200 άλογα? μια γνώμη πάνω σε αυτό θα την ήθελα .

Nikos Dimou said...

resident
Οι σπορ αναρτήσεις είναι πολύ σκληρές - μόνο αν θέλεις extreme οδήγηση. Με τις απλές θα γέρνει στις στροφές - αλλά αν έχεις πρόβλημα μέσης (όπως εγώ) μην το τολμήσεις.

doctor said...

Ως λάτρης της Σουηδίας ψηφίζω Saab και Volvo (λόγω έναρξης των δύο εταιρειών στην Σουηδία), αλλά ως ρεραλιστής και λάτρης της καλύτερης λύσης για το τρελοκομείο της Αθήνας, το Yaris 1.300 μου δεν το αλλάζω με τίποτα!

doctor

Nikos Dimou said...

doctor - welcome!

Δυστυχώς τα φαινόμενα απατούν. Τα Volvo είναι Ford και τα Saab, Opel.

Lefteris said...

"Πράγματι το marketing έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι ο καταναλωτής δεν σκέφτεται ορθολογικά."

Δεν νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Ο καταναλωτής σκέφτεται με βάση αυτά που χρειάζεται, αυτά που θέλει και αυτά που του γυαλίζουν στο μάτι. Δεν βλέπω να υπάρχει κανένας "ανορθολογισμός" σ' αυτά. Το προσωπικό γούστο ΔΕΝ είναι "ανορθολογισμός".
===============================

"στο οποίο πρωτοεμφανίστηκε ο ευφυέστατος όρος conspicuous consumption (περίοπτη/επιδεικτική κατανάλωση)..."

Η οποία και υπήρχε ανέκαθεν. Για τους αρχαίους, χρυσάφια και δε συμμαζεύεται, καμία αίσθηση "πρακτικότητας". Αλλά μήπως δεν χρειάζονται κι αυτά; Μια χαρά είναι, ικανοποιούν κι αυτά κάποιες ανάγκες, άρα είναι ορθολογικότατα. (Μην ξεχνάμε ότι η πώληση είναι ικανοποίηση αναγκών και οι ανάγκες είναι και αισθητικές / συναισθηματικές).

Νομίζω ότι η έννοια της "μη πρακτικής αγοράς" ως κάτι το αρνητικό, έχει τις βάσεις της σε αριστερίζουσες νοοτροπίες, που ακολουθούν τους αφορισμούς των κομμουνιστών ("δεν χρειαζόμαστε πλυντήρια... μια χαρά είναι οι σκάφες"... μιλάνε βέβαια έτσι διότι η μαμά τους πλένει τα ρούχα και πιστεύουν ότι η γκόμενα θα αρκείται πάντα σε βόλτα στο πάρκο με πασατέμπο, αφού πρώτα ο γκόμενος ξόδεψε 10 χιλιάρικα για μοτοσικλέτα...).

Μέχρι τώρα δεν έχω γνωρίσει κανέναν άνθρωπο, οποιωνδήποτε πεποιθήσεων, που να μην αγοράζει ότι μπορεί να αγοράσει κι ότι θεωρεί καλό για αγορά κι από την άλλη να μην κατακρίνει τον υπερ-καταναλωτισμό των άλλων...

Somebody961 said...

Ασχετο (σχεδόν) αλλά σημαντικό!

Είπα και εγώ, μιας και τόσα χρόνια δούλευα με κλεψίτυπα windows πως 'χρωστούσα' στην Microsoft την δουλειά που σήμερα έχω (σε μηχανογράφηση) και έτσι αποφάσισα να γίνω (επιτέλους) νόμιμος χρήστης.
Ετσι, με το που κυκλοφόρησαν τα vista τα αγόρασα κανονικά και τα εγκατέστησα.
Ολα καλά, ωραία φάση να είσαι νόμιμος! :)
Απόψε όμως είδα πως είχα μείνει πολύ πίσω όσον αφορά την αναβάθμιση της μητρικής μου (Asus p5w dh deluxe) και έκανα bios update επειδή θέλω να αλλάξω επεξεργαστή και το παλιό δεν θα τον 'σήκωνε'.

Το έκανα, και όταν μπήκα έπειτα στα vista είδα πως έχω 3 μέρες για ..ενεργοποίηση!

Τι να πω?

Εμεινα με την αίσθηση πως με τα πειρατικά που είχα στο παρελθόν, ήξερα περισσότερο το τι μου γινόταν!
Το ευχαριστώ της microsoft που την τίμησα?
Η Msoft σου δίνει το δικαίωμα 3 ενεργοποιήσεων το χρόνο και σκοπεύω να τα ξαναστήσω ούτως ή άλλως, αλλά με αυτό που έγινε μου κόβει μία με το έτσι θέλω!
Νίκο, σου έτυχε ποτέ?

Αν πάντως η ms μου αρνηθεί ενεργοποίηση πέραν της 3ης εντός του έτους, θα το δημοσιεύσω παντού με την προτροπή: Προτιμήστε πειρατικά!

Θα ενημερώσω επί νεωτέρου.

ΥΓ: Ζητώ συγγνώμη από τους αναγνώστες για το άσχετο και τεχνικό σχόλιο.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

somebody
η ενεργοποίηση δεν περιορίζεται σε τρεις - αντιδρά σε αλλαγές βασικών συστατικών αλλά αν δεν είναι πάνω από τρια μαζί, δεν υπάρχει πρόβλημα. Και αν υπάρξει, παίρνεις τηλέφωνο, λες μία δικαιολογία και σου δίνουν νέο κωδικό.
Δεν μου έχει τύχει ποτέ να με "κόψουν" κι ας άλλαζα συχνά μηχανήματα.

Somebody961 said...

Νίκο σε ευχαριστώ :)
Το ήξερα πως θα είχες σωστή (όπως πάντα) απάντηση.

Το ξανασκέφτηκα. Το σχόλιο ήταν εν βρασμώ όπως θα κατάλαβες.
Με αποδείξεις αγοράς και με παρουσία πακέτου θα ήταν αδύνατον να με κόβανε.
Ωραία φάση να είσαι νόμιμος χρήστης! :)

Anonymous said...

Χρειαζόμαστε και πλυντήρια και διαστημόπλοια και ροδαμούς. Μικροαστούς κομουνιστές δηλαδή τους φοβισμένους είναι που πρέπει να βοηθήσουμε. Μετά το Λένιν τίποτα. Αυτή η γραφειοκρατία που λένε αυτοί οι τιποτένιοι τι ήταν: ότι δεν αποφάσισαν να πιστέψουν ότι ο ιμπεριαλισμός διεξάγει οικονομικό να πούμε πόλεμο. Τη λογική φοβούνται οι φοβισμένοι και κάθε άλλη ερμηνεία του φόβου έχει κακό σκοπό. Το απόγεμα μας σέρνουν στη φορμόζα, το καρακόλι προσφέρει το μολύβι, να υπογράψουμε λέει και να γίνουμε φίλοι και μέλη του πασοκ για να μας δωθεί η δυνατότητα να ψηφίσουμε γι' αρχιεπίσκοπο όταν ιδιωτικοποιηθεί η βόνταφον. Εμένα πια να με ενοχλούν βαρέθηκαν, και μου περισσεύει χρόνος να γράφω στον φορητό που μου στειλε ο Βενιζέλος ο Λευτέρης κάποιες ανταποκρίσεις για τα πολιτικά ιστολογία της σοβιετικής πατρίδας που λειτουργούν από την Κατοχή και πληροφορούν τον έξω κόσμο για τα ξερονήσια, μεγάλη η χάρη Σου "μεγάλη δημοκρατική παράταξη" του διαδικτύου, των κινημάτων και της οικολογίας.

Somebody961 said...

Μια προσωπική κατάθεση στο θέμα των προτιμήσεων και το πως μου δημιουργήθηκαν.
Πιτσιρικάς θυμάμαι, θαύμαζα τα μεγάλα σπορ αυτοκίνητα.

Να σημειώσω εδώ το πόσο έμφυτο είναι στον άνθρωπο να ξεπερνά τις φυσικές του δυνατότητες.
Υπάρχει παιδί που να μπει σε παιδικό αμαξάκι (η ακόμα και αν τρέχει μόνο του, πιο συχνά) και να μην κάνει με το στόμα 'βρουυυυμμμμμμμμ, μμμμμμ'?
Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μιμητισμός από τους μεγάλους.
Γιατί δεν παριστάνει τότε από μιμητισμό και το ..πλυντήριο?

Επειτα, μετά απο χρόνια είδα, και λόγω καταστάσεων της ζωής, πως δεν μπορούσα να τα αποκτήσω και επιπλέον, σταμάτησα να θαυμάζω πράγματα που δεν μπορούσα να αποκτήσω για να είμαι λιγότερο δυστυχής..
Το πάθος πάθος όμως.
Οταν ήρθε η ώρα να αποκτήσω αυτοκίνητο, εκεί γύρω στο 1991, ήθελα το είτε το golf λόγω ιστορίας και λόγω προοπτικής αλλαγής του κινητήρα στον 1800 (είπαμε, σπορ) είτε το civic vti. Το vti δεν το μπορούσα λόγω κόστους τότε (ασθενικά οικονομικά).
Το δε golf άλλαζε μοντέλο και το νέο παραήταν ασθενικό.
Επιστράτευσα λοιπόν τη λογική. Ανάθεμα την ώρα!
Προτίμησα το citroen ZX 1600.

Να σημειώσω εδώ πως πολλά αυτοκίνητα μας αρέσουν και τα θαυμάζουμε.
Οταν όμως έρθει η ώρα της επιλογής και πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, τότε να δεις πως περιορίζονται οι επιλογές!

Απέρριψα μέσα σε μια στιγμή τις 'άνετες' αναρτήσεις και την καλύτερη κύλιση στο δρόμο όταν με πρόδωσε το ΖΧ και, σε μια απότομη αλλαγή πορείας με πέταξε από το δρόμο σε ένα δέντρο και το αμάξι καταστράφηκε. Ανάθεμα στη λογική είπα τότε!
Εμαθα εκ των υστέρων πως πολλά ατυχήματα με το συγκεκριμένο αμάξι είχαν γίνει λόγω της μαλακιοπαθητικής 4διεύθυνσης..
Και έβαλα μπρος για το δεύτερο μου άχτι. Το civic vti.
Δεν συμβιβαζόμουν με τίποτα με τα 100 αλόγατα που οι υπόλοιποι προσέφεραν και επίσης, με γοήτευε τρομερά η τεχνολογία της honda στους κινητήρες. (160hp από 1600).

Τη μέρα που πήγα να το δω και να το οδηγήσω το 'έκλεισα'!
Δεν ξέρω αν έχει τύχει σε άλλους:
Οταν μπήκα για πρώτη φορά μέσα είπα: Αυτό το αμάξι ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ! Γνώριμος χώρος. Πιό πολύ και από το σπίτι μου!
Και ας μην είχα μπει ποτέ ως τότε.
Δεν κοίταξα τίποτα άλλο.
Μόνον ένιωσα..
Και αφέθηκα σε αυτό.

Περιτό να πω πως λέγοντας αμάξι εννοώ honda πιά!
Τα άλλα για μένα δεν υπάρχουν.
Είναι για τους άλλους.

---------
Προφανώς είναι αυστηρά το πως το αισθάνομαι εγώ. Δεν εννοώ φυσικά πως απορρίπτω τα άλλα γρήγορα αυτοκίνητα!

harrygrath said...

Ε οχι & σεντονι για Χοντα Σιβικ...
Να μιλαμε για φτωχου τ' αρνι,οχι για ζυγουρι...

Nikos Dimou said...

To τι αυτοκίνητο θα αγοράσει κανείς είναι θέμα δυνατοτήτων - αλλά και προτεραιοτήτων. Όταν π. χ. αγόρασα (το 75) την Πόρσε ξεπερνούσε τις δυνατότητές μου. Δανείστηκα από την επιχείρηση για να την πάρω. Σπίτι ακόμα δεν είχα ούτε αποταμιεύσεις... Έχω ξαναμιλήσει για τον φίλο μου που μάζευε για σπίτι και πήρα Πόρσε (είναι πανευτυχής που το τόλμησε).

drunk tank said...

συγνώμη για το ποιητικό του θέματος, αλλά μέχρι και ο μέγας Ελύτης την πάτησε με αυτοκίνητο (και κάποιοι τον χλευασαν γι'αυτό)!!!


Θαύμασα τον Παρθενώνα
και στην κάθε του κολόνα
βρήκα τον χρυσό κανόνα

Όμως σήμερα το λέω
βρίσκω το καλό κι ωραίο
σε μια σπορ Alfa Romeo

Καλοκαίρια και χειμώνες
να 'ναι γύρω μου ελαιώνες
πίσω μου όλ' οι αιώνες

Κι όπου μπρος μου ο δρόμος βγάζει
και σε πειρασμό με βάζει
δώσ' του να πατάω το γκάζι

Με τη δύναμη του λιόντα
και με του πουλιού τα φόντα
πιάνω τα εκατόν ογδόντα

Γεια σας θάλασσες και όρη
γεια σας κι έχω βάλει πλώρη
για της Αστραπής την Κόρη

Somebody961 said...

Νίκο, είναι αυτό που είπα πριν.

Ανάθεμα τη λογική!

Εγώ τότε ούτε επιχείρηση είχα, ούτε οι δικοί μου είχαν χρήματα.
Ο δε μισθός μου τότε, 70.000 (που αν δεν μ άρεσε, να πάω σπίτι μου.. :(
Τα αυτοκίνητα ανέβαζαν τιμές σε ρυθμό ανα μήνα υψηλότερο από το μισθό μου!
Ο πληθωρισμός τότε ήταν πολύ ψηλός και πάντα δυστυχώς, αφορούσε μόνον τις τιμές, αλλά ποτέ τους μισθούς!

Stavros P (isisdoros) said...

Nikos Dimou said...

To τι αυτοκίνητο θα αγοράσει κανείς είναι θέμα δυνατοτήτων - αλλά και προτεραιοτήτων.

Το Clio RS δεν ήταν "λογική" απόφαση. Αλλά με πάει αλλού!

Πάντα τα αυτοκίνητα τα διάλεγα βάσει "χαμόγελου οδηγού". Οι στιγμές που μου χαρίζουν είναι αυτό που ψάχνω, για μετακίνηση προτιμώ να με πηγαίνουν άλλοι.

Nikos Dimou said...

Α, ρε Χάρη - τόσο ξέρεις από αυτοκίνητα. Να σε βάλω σε ένα Honda Civic type R να δεις τον Χριστό φαντάρο!

Somebody961 said...

ΑΚΡΙΒΩΣ Νίκο! Πολλοί τον έχουν δει ανάποδα (a)Ν.Δ. που μούλεγαν πως δεν κρατάει, δεν φρενάρει..
Για αυτοκίνητα 'θρύλους', κάθε που βγάζουν car ...update λένε: Κρατάει καλύτερα, φρενάρει καλύτερα...

..update στο ποστ μου: Στο σωστό αμάξι δεν μπαίνεις μέσα και φεύγεις.
ΤΟ ΦΟΡΑΣ και φεύγεις!..

harrygrath said...

Jesus loves us all...

Στανταρ εκδοση πληρωνεις
& θαρρεις πως ειναι κάρρο
ομως σαν το βελτιωνεις
βλεπεις το Χριστο φανταρο...

k2825 said...

Τι μου θύμισες somebody ...

Tα ταπεινά civic εκείνης της εποχής είχαν κάτω από το καπό ένα μοτέρ που κανείς ευρωπαίος κατασκευαστής δεν ήταν σε θέση να κατασκευάσει σε μαζική κλίμακα … Οι θρυλικοί Β16xx της Honda (καθώς και οι κορυφαίες εκδόσεις των B18xx) με ειδική ισχύ συχνά υψηλότερη από 100ίππους/λίτρο παραμένουν, ακόμα και για τα σημερινά μέτρα, θαύματα μηχανικής τελειότητας.

Στην Ελλάδα μάλιστα συνδέθηκαν με τους αδελφούς Κόρακα και την αγωνιστική ομάδα του ΕΜΠ

Τα vti για χρόνια “έραβαν” στους Ελληνικούς δρόμους αυτοκίνητα 2+σιας αξίας με απαράμιλλο στυλ και αξιοπιστία που κανείς ευρωπαίος κατασκευαστής δεν μπορούσε να προσφέρει στην κατηγορία τιμής τους. Μέγιστα προβλήματα, η ανάρτηση, τα φρένα, και η ακαμψία του αμαξώματος, που αποδεικνύονταν “λίγα” για την ισχύ των μοτέρ (όχι όμως απαράδεκτα όπως ισχυρίζονταν μερικοί 4τροχίτες της εποχής …).

Για να μην μιλήσουμε για τις αυθεντικές R σειρές (Integra DC2, DC5 & Civic EK9) … ή ακόμα και τα νοθευμένα - κατά τους σκληροπυρηνικούς Hondaκιδες - EUDM Civic EP3 & FN2.

Το σημερινό Ιαπωνικό JDM FD2 Civic Type-R , κρίνοντας από τα δημοσιεύματα κάμποσων περιοδικών, θεωρείται το πλέον sport μπροστοκίνητο στην κατηγορία τιμής του - και όχι μόνον - αφού σε ιαπωνικές πίστες έχει αποδειχθεί ταχύτερο της BMW Z4 3.0, του Nissan 350z και του Honda S2000 (δηλαδή, όσο και αν ακούγεται ιερόσυλο, είναι κάτι σαν την μπροστοκίνητη Porsche GT3 του φτωχού, τηρουμένων των αναλογιών φυσικά).

harrygrath said...

Μου 'ρθε μια φαεινη ιδεα.

Μιας & το κοστος παραγωγης των Πορσε σε Γερμανια-Φινλανδια ειναι 3πλασιο του Γκρηκ,θεωρητικα θα μπορουσε να στηθει ενα εργοστασιο τυπου Πορσε στη GR.

Θα μπορουσε ο Μανιατοπουλος μαζι με εφοπλιστοβιομηχανους λατρεις των αυτοκ,να μαζευαν ενα αρχικο κεφαλαιο 50 εκ & τα λοιπα απο τραπεζες. Να φτιαξουν το Πορσε κιλλερ...

Θεωρητικα,θα μπορουσε να γινει...

Nikos Dimou said...

harry εγώ δεν θα αγόραζα Porsche made in Greece... Θα ήταν σαν το ανέκδοτο με την Κόλαση...

Dion.M. said...

Θυμάμαι κάποτε με το πρώτο μου αυτοκίνητο, το ξανανέφερα προηγουμένως, ένα ΝSU TT. Κυριακάτικο, μάλλον Χειμερινό πρωϊνό, στην διαδρομή Εκάλη-Σχοινιάς μέσω Διονύσου. Γυρίζαμε από τον Σχοινιά. Συνοδηγός το κορίτσι των ονείρων μου. Η ευτυχία, η χαρά και οι στροφές της μηχανής στο κόκκινο. (Let alone testosteron). Μπροστά μας μία Lotus, που την οδηγούσε ένας άνδρας της ηλικίας μου. (Της σημερινής). Οδηγούσε μόνος και πήγαινε μάλλον σιγά απολαμβάνοντας το τοπίο. Εννοείται ότι μόλις τον είδα μπροστά μου, του επιτέθηκα αμέσως με το γκάζι και τον κατετρόπωσα. Το κορίτσι γέλαγε και κορόϊδευε την Lotus και με έκανε πιο πολύ ευτυχισμένο. Επειδή κάπου κάπου σταματούσαμε αυτό επανελήφθη μερικές φορές μέχρι να φτάσουμε στην Εκάλη.

Πόσες φορές έχω θυμηθεί την σκηνή όταν, ενώ απολαμβάνω την μουσική μου οδηγώντας μόνος, βλέπω στον καθρέπτη μου ένα Leon (π.χ.) να με πλησιάζει και να μου αναβοσβύνει τα φώτα, θριαμβικά! Παραμερίζω δεξιά αμέσως, όπως ό οδηγός της Lotus τότε...

Θα διαβάσω Tennessee Williams σήμερα. “Sweet bird of youth”

blade runner said...

καλησπέρα σε άπαντες

Το θέμα με αφορά, εφόσον μόλις μπήκα στη διαδικασία να ...

ΝΑΙ, ΠΑΡΩ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
(στα 34, μην γελάτε)

Λοιπόν, δεν θα πάρω άμεσα αυτοκίνητο, αλλά πρέπει να ξεκινήσω έρευνα αγοράς. Το θέμα είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρο για μένα, οπότε χρειάζομαι τα φώτα σας (όχι τα ομίχλης, τα άλλα).

Προφίλ: 34 ετών, υπάλληλος εταιρείας, με συνολικό εισόδημα ικανοποιητικό, που όμως δεν μου επιτρέπει ταρζανιές. Δεν μου αρέσουν τα αποκαλούμενα ... γυναικεία αυτοκινητα. Οπως λέμε "γυναίκες συγγραφείς" και λοιπές αηδίες. Θέλω ένα αυτοκίνητο που να έχει καλές επιδόσεις, να είναι σταθερό και ασφαλές, και όχι δύσκολο για μια καινούρια οδηγό που έχει μαύρα μεσάνυχτα, αλλά μαθαίνει πολύ γρήγορα.

Περιμένω προτάσεις, i'm all ears!

Somebody961 said...

@k2825: Και αυτός ο ήχος..

Οταν περνάς τις 4.500-5.000 σ/λεπτό...
Χώρια η απίστευτη αξιοπιστία.
Το έχω από το '97 και δεν έχει κάψει ούτε λάμπα! Και ακόμα, είτε το πιστεύετε είτε όχι, νιώθω ότι ΄στρώνει' ακόμη! Και ας είναι στα 'φουλ' του.
Με το ΖΧ, κάθε στο βενζινάδικο, μαζί με βενζίνη αγόραζα και 2-3 λάμπες είτε πορείας είτε στοπ..

Καταλυτικός παράγοντας για την επιλογή του ήταν η γνώμη ενός μηχανικού με αρχ... κ όχι αρχ.. μηχανικού! :)
"Ε, στα 500.000 χλμ, καλό είναι να κοιτάξεις το πως είναι ο κινητήρας"!

Στα αυτοκίνητα, το χέρι στην τσέπη πρέπει να το βάζεις μία φορά.
Να αγοράζεις δλδ αυτοκίνητο, όχι πρόβλημα!

Σορυ, το κόβω. Μπορεί να 'περάσει' και ως διαφήμιση!

Nikos Dimou said...

Blade μας βάζεις δύσκολα.

Περισσότερες πληροφορίες:

Πλαφόν κόστους;

Χρήσεις; (Θα διακινείς κόσμο; Θα κινείσαι εκτός δρόμου;)

Πάντως μία καλή πρώτη πρόταση είναι ένα Golf Tsi Trendline DSG (1,4lt, 140 Hp, και το περίφημο αυτόματο κιβώτιο - μεγάλη διευκόλυνση). Κόστος: 20.000€. Αν θέλεις περισσότερους ίππους - δεν χριάζονται - με 25000 παίρνεις το επόμενο GTi των 170).

k2825 said...

@blade runner

Κανείς δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας ... καλή διάθεση και υπομονή χρειάζεται, τα υπόλοιπα έρχονται με το χρόνο.

Χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό, και χωρίς να ξέρω τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και απαιτήσεις σου, θα πρότεινα:

#1. Σε καμία περίπτωση μην αγοράσεις καινούργιο. Προτίμησε ένα μεταχειρισμένο 5πορτο μικρό (διαστάσεων μεταξύ yaris και golf) το πολύ μέχρι 1600 κυβικά, ιαπωνικής ή γερμανικής προέλευσης, νεότερο της 4ετίας και με λιγότερα από 40.000χλμ.

#2. Όταν ξεκαθαρίσεις τις κλίσεις και τις ανάγκες σου (συνήθως 1 ή 2 χρόνια οδήγησης είναι αρκετά) θα μπορέσεις να το πουλήσεις ΠΡΙΝ κλείσει 5ετία, με μικρή σχετικά απώλεια χρημάτων, και να αγοράσεις το αυτοκίνητο της επιλογής σου γνωρίζοντας ποια το που και πώς μπορείς να συμβιβαστείς.

#3. Αν (κακώς) επιμένεις στην αγορά καινούργιου, προτίμησε κάποιο Γερμανικό ή Ιαπωνικό hatchback στην μεσαία κατηγορία μεταξύ 1400 & 1600 κυβικών (VW Golf, Skoda Fabia, Toyota Auris κτλ). Άν δεν σου πέφτει δύσπεπτη η μάρκα, ρίξε μια ματιά στο Hyundai i30.

#4. Η οδήγηση είναι προσωπική υπόθεση. Βρες ένα δάσκαλο που να τον γουστάρεις και να τον εμπιστεύεσαι. Ενόσω μαθαίνεις μην δέχεσαι παρεμβάσεις από κανένα εκτός του δασκάλου και μην οδηγείς κανένα αυτοκίνητο εκτός από αυτό της σχολής.

Καλές βόλτες …

Nikos Dimou said...

Η ιδέα του μεταχειρισμένου δεν είναι κακή - αρκεί να εξεταστεί σωστά από έμπειρο μηχανικό...

resident said...

Blade πουλάω αν ενδιαφέρεσαι. Είναι όπως πρέπει (αν δεν μας χώριζε η απόσταση θα μιλούσα σοβαρά).Προτείνω κάτι μεταξύ polo,golf 1.4Τ,α3 1.4Τ.

mtryfo said...

χαιρετώ κι εγώ με τη σειρά μου, αφού διάβασα όλα τα σχόλια των 2-3 ημερών.
Πριν απο 2 μήνες περίπου, έψαχνα για αυτοκίνητο. Βάλθηκα να μαζέψω γνώμες από όλους τους ειδικούς ρωτώντας όπως η blade. Αφού συγκέντρωσα πολλές γνώμες, άρχισα να επισκεπτομαι τις ιστοσελίδες των εταιριών για να δω τα μοντέλα που μου πρότειναν. Το δεύτερο βήμα ήταν να "καταλήξω" σε 2-3 μοντέλα και να επισκεφθώ τις εταιρίες για να δω τ αυτοκίνητα απο κοντά.
Το τελικό βήμα ήταν να καταλήξω πάλι σε citroen (xsara picasso)και εδώ και λίγες μέρες έχω βγει στη γύρα και το απολαμβάνω.
Μάλλον θεωρώ τον εαυτό μου κολλημένο με τη citroen αφου η γνωριμία μου με τα συγκεκριμμένα αυτοκίνητα ξεκινάει απ τα 10 μου χρόνια μ ένα ταξίδι Θεσ/κη Αθήνα με "βάτραχο"που με είχε γοητεύσει. Εκτοτε ακολούθησαν τρία citroen το ένα μετά το άλλο. Αυτό είναι το τέταρτο. Ελπίζω να έκανα καλή επιλογή. Το μέλλον θα δείξει. Ηθελα να ευχαριστήσω όσους φίλους έσπευσαν να με βοηθήσουν στην επιλογή. Ελαβα σοβαρά υπ όψιν τις προτάσεις τους, αλλά μάλλον "εξις δευτέρα φύσις"!!!
Συγγνώμη για το σεντόνι...

Nikos Dimou said...

mtryfo
δεν ξέρεις πόσες φορές το έχω ζήσει αυτό το πράγμα! Με ρωτάνε (λόγω ψώνιου και πείρας) πολύ συχνά τι αυτοκίνητο να πάρουν. Μετά από ένα σωρό τεχνολογικές αναλύσεις και συζητήσεις - πάνε και παίρνουν την ίδια μάρκα που αγοράζουν εδώ και χρόνια. Brand loyalty το ονομάζουν αυτό οι marketers... και είναι περίεργο πόσο βαθιά ριζωμένο βρίσκεται. Αφού άνθρωποι που έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από μία μάρκα και την βρίζουν, όταν έρθει η ώρα να αγοράσουν τα ξεχνάνε όλα...

Πάντως μην ανησυχείς - με την διάδοση της τεχνολογίας δεν υπάρχουν πια κακά αυτοκίνητα. Υπάρχουν καλά και καλύτερα... Καλοτάξιδο να είναι!

harrygrath said...

Και ομως,the dream could come true...

Σημερα η GR δεν εχει συνδικαλιστικο κουνημα τυπου Πιτσος-Σταμ*υλοκολλ*δων..Η απεργια απεθανε,το ευρω ειναι ισχυρο,τα επιτοκια σταθερα...

Το...μαντε ιν γκρετσε θα μπορουσε να γινει ανταγωνιστικο προς τα 36 ακριβοτερα κρατη.

Μας ενδιαφερει η brand loyalty.

Ειναι γνωστο οτι οι Γκρεκοι ειναι μαζοχιστες & οταν τους δινεται η ευκαιρια να τιμωρησουν & να εκδικηθουν τον σαδιστη τους,δεν το κανουν.
Π.χ,δεν πανε απο Ολυμπιακη σε Ετζηαν,απο ΟΤΕ σε αλλη,απο Εθνικη σε αλλη τραπεζα.

Ομως,ερχονται νεες γενιες καταναλωτων,εξαμερικανισμενες/εκπολιτισμενες που θα κοιταζουν το συμφερον τους,χωρις παθη & αρρωστημενη προσκολληση.

Π.χ,εγω δεν παταω στην Αλφα μπανκ διοτι δεν εχει χαρτι προτεραιοτητας & καθισματα.

Οι καταναλωτικες σχεσεις θα γινουν σαν τις ερωτικες... Φυγε εσυ,ελα εσυ...I go across the street...

Στις συμβουλες για ΙΧ,πρεπει παντα να αρχιζουμε απο τα 5 αστερια στο κρασαρισμα,τους περισσοτερους α/σ & το αυτοματο κιβωτιο.
Αρα Φoκους,Αστρα,C4,Κορολλα...

Αναμενουμε το ΙΧ με 12 α/σ.

Anonymous said...

Ο κ2858 στις 7:09 μας λέει ότι ο "καινούριος οδηγός" πρέπει να παλιώσει "ως άνθρωπος" μεταχειρίζομενος "ένα παλιό αυτοκίνητο" για να γίνει "πιο καινούριος άνθρωπος" ώστε να μπορεί να μεταχειριστεί "ένα καινούριο αυτοκίνητο". Είναι βαθιά ριζωμένη η σύγκριση γιατί στην πραγματικότητα προσπαθεί να θανατώσει τη ζωή.

mscmkr said...

Nikos Dimou said...
Α, ρε Χάρη - τόσο ξέρεις από αυτοκίνητα. Να σε βάλω σε ένα Honda Civic type R να δεις τον Χριστό φαντάρο!

------------------------
Καλησπέρα Νίκο. Καλώς επανήρθες.

Με το τάπερ σίγουρα θα δει το Χριστό φαντάρο ο Χάρρυ.

Στην πρώτη στροφή.

Λόγω understeer.

Σόρρυ αλλά τα εμπροσθοκίνητα είναι για τις ευθείες και μόνο. Έχει καταντήσει φαιδρό πλέον. Κάθε φορά ακούω ότι νικήθηκε το φαινόμενο και κάθε φορά βλέπω τον οδηγό του "νέου ισχυρού εμπροσθοκίνητου" να βγαίνει σα λεμόνι επειδή πίστεψε το hype.

Α ναι, BTW θέλω το καινούργιο GT-R...

mscmkr said...

Πάντως, ορμώμενος από τον τίτλο, να πω ότι θεωρώ πως τα Saab στην Ελλάδα έχουν μια φήμη πολύ υψηλότερη από την μηχανολογική και τεχνολογική τους αξία ως αυτοκίνητα.

Και σας μιλάει άνθρωπος που τα έχει μελετήσει πολύ. Τόσο πολύ που παρήγγειλα ένα και μετά ακύρωσα την παραγγελία.

harrygrath said...

4 - 2niasmeno match...

Nikos Dimou said...

mscmkr
κι εγώ της πίσω κίνησης* είμαι (εδώ και χρόνια δεν είχα μπροστοκούνητο) αλλά υπάρχουν και τέτοια που κρατάνε - μία βόλτα με Clio sport θα σας πείσει.

*(Η σωστή αρχή είναι: άλλοι τροχοί να κινούν και άλλοι να στρίβουν).

harrygrath said...

Ειδα τη μαπα διαφημ του Auris,με την αθλια κακομιμηση Λουι ντε Φυνες...

Τετοιες διαφημ εταιρειες δεν πρεπει να επιβιωνουν στη πιατσα. Εξωγηινοι,ρομποτακια,ομιλουντες σκυλοι...Προσβαλλουν την αισθητικη & τη νοημοσυνη του κοσμακη.Καιρος να κλεψουμε εκκλησιες

Κατερχομαι σε ...αποχη απο in drive... μεχρι να ξανανοιξει ο Δημου τη διαφημιστικη.

d3lta said...

Nikos Dimou said...

...(Η σωστή αρχή είναι: άλλοι τροχοί να κινούν και άλλοι να στρίβουν)...

----------------------

Και όχι μόνο. Η κίνηση στους πίσω τροχούς σε ζμπρώχνει, ενώ στους μπροστινούς σε τραβάει, εντελώς διαφορετική οδηγική αίσθηση.

Και εγώ πάντως ως επί έτη πισωκούνητος (αλλ' ουχί πισωγλέντης) ενέδωσα στις χαρές του Clio sport και με την ευκαιρία αυτή θα επιθυμούσα να προ(σ)καλέσω τον φίλο mscmcr σε οποιονδήποτε δρόμο με κλειστές στροφές της αρεσκείας του διά του λόγου το αληθές.

ΥΓ ο θρύλος έπεσε, αλλά παληκαρίσια!

Unknown said...

Καλησπερα. Για ριξτε μια ματια στο παρακατω site www.topgear.com/blogs/
planettopgear/024-cant-get-no-satisfaction/
Προκειται για την αξιοπιστια αυτοκινητων ηλικιας απο 3-9 ετων. Δεν εχει νοημα να μιλαμε για αξιοπιστια σε καινουρια αυτοκινητα. Η αντοχη του αυτοκινητου φαινεται μετα τα 100.000 χλμ. Πρωτη ευρωπαια η mini, δευτερη η citroen, τριτη η peugeot. Οι Γερμανοι εχουν καταλαβει τις τελευταιες θεσεις.
Μηπως ολα αυτα περι Γερμανικης αξιοπιστιας ειναι μυθος.

k2825 said...

Τι μαθαίνει κανείς βραδιάτικα … Τα μπροστοκίνητα κατ ανάγκην υποστρέφουν, τα πισωκίνητα κατ ανάγκην υπερστρέφουν, τα τετρακίνητα είναι κατ ανάγκην ουδέτερα …

Η δυναμική συμπεριφορά ενός 4τροχου οχήματος στις στροφές δεν σχετίζεται μόνον με την εξαναγκασμένη υποστροφή ή υπερστροφή ισχύος και τον κινητήριο άξονα. Οι πλαγιολισθήσεις είναι γρήγορες μόνον στο χώμα και τη γλίτσα … Έχετε δει πολλά αυτοκίνητα στo Porsche SuperCup να πλαγιολισθαίνουν ή να προτοποθετούνται στις στροφές? Άλλο το αποδεδειγμένα γρήγορο, άλλο το θεωρητικά γρήγορο, και άλλο το διασκεδαστικό …

Θεωρητικά, ο βασικός σχεδιασμός όλων των Porsche (ο κινητήρας "κρεμασμένος" πίσω) είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ εσφαλμένος. Aπό πλευράς κατανομής μαζών και σχέσης κέντρου βάρους και κέντρων περιστροφής η τοποθέτηση του κινητήρα κοντά στον πίσω άξονα είναι ο εφιάλτης του κάθε σχεδιαστή … Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους ιδιοφυείς μηχανικούς να φτιάξουν μερικά από τα ταχύτερα και πλέον απολαυστικά sports cars βασιζόμενοι σε μια θεωρητικά ελαττωματική σχεδίαση.

Επειδή μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις ρίξτε μια ματιά σ’αυτό .

Άντε και καλό βράδυ …

harrygrath said...

Οι Ιαπωνες ειναι οι βασιλιαδες της παραπληροφορησης,κανουν τ' ασπρο μαυρο...

Το ζ-μπρωξιμο ( sic ) & το τραβηγμα ειναι η ιδια αισθηση,αλλαζει η...ιδεα. Στη κατανομη βαρους το ιδεωδες ειναι η μηχανη στο κεντρο.

Οπως στη Boxster,που κατεβηκε στα Ε 20χ μτχ. Γερμανια.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Επαναλαμβάνω: Η σωστή αρχή είναι: άλλοι τροχοί να κινούν και άλλοι να στρίβουν.

Γιατί αυτό;

Διότι ο καλός οδηγός στρίβει με το τιμόνι και με το γκάζι.

Άρα το γκάζι δεν πρέπει να επενεργεί στους κατευθυντήριους τροχους (που αναγκαστικά είναι οι εμπρός).

Το θέμα της τοποθέτησης του κινητήρα και του κέντρου βάρους είναι άλλο.

Οι BMW π.χ. έχουν πάντα 50-50% βάρος στους άξονες.

Βοηθάει και αυτό.

Και τρίτο είναι το κέντρο βάρους καθ'ύψος. Εκεί βοηθάνε οι boxer (flat) - λέγε με Subaru & Porsche.

Για το θέμα της αξιοπιστίας τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια - οι Γερμανοί βελτιώνονται θεαματικά.

Somebody961 said...

Καλημέρα! :)

Για το θέμα του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου έχω να καταθέσω ένα γεγονός το οποίο με κάνει να ακούω μεταχ/νο και να τρέχω μακριά. Εκτός και είναι από πολύ δικό μου άνθρωπο.

Το '85 στον Πύργο Ηλείας πήρε κάποιος (ονόματα μπορώ να βρω) μια merc 200. Μετά από 1 χρόνο περίπου τράκαρε. Ο οδηγός σκοτώθηκε. Αφού πέρασε λίγος καιρός η γυναίκα του το έφτιαξε και το πούλησε.
Εκείνος που το πήρε, τράκαρε επίσης! Το ίδιο έκανε και η δική του γυναίκα και το αμάξι πήγε σε τρίτο ο οποίος ΕΠΙΣΗΣ σκοτώθηκε.
Αποτέλεσμα:
Το αμάξι το κάψανε, το καταστρέψανε εντελώς.

Οταν το έμαθα έμεινα άναυδος..
Μα υπάρχουν ..στοιχειά είπα?
Φαίνεται πως ναι, και το ότι καταθέτω εδώ την ιστορία σε ένα καθαρά ..ορθολογιστικό και τεχνοblog μου μοιάζει επίσης απίστευτο..

Υπάρχουν, φαίνεται, ακόμα πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε..
--

Οσο για κρατήματα, στησίματα κλπ, σημασία έχει το πως είναι σχεδιασμένο ένα αμάξι και όχι το που βρίσκεται η κίνηση.
Μου θύμισε την 'ανυπέρβλητη' ποιότητα των πικάπ direct drive ενώ τα καλύτερα είναι με ιμάντα. :)

k2825 said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...

Επαναλαμβάνω: Η σωστή αρχή είναι: άλλοι τροχοί να κινούν και άλλοι να στρίβουν.

----

Βεβαίως και είναι, για 10δες λόγους. Γι αυτό και όλα τα ακριβά sportscars είναι είτε πισωκίνητα είτε τετρακίνητα.

Απλώς υπάρχει ριζωμένη η εσφαλμένη αντίληψη ότι πισωκίνητο σημαίνει εξ ορισμού υπερστροφικό και μπροστοκίνητο εξ ορισμού υποστροφικό. Κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση πέραν εκείνης της υπερστροφής/υποστροφής ισχύος που προκαλείται σκόπιμα από τον οδηγό. Τα περισσότερα ακριβά πισωκίνητα - μη ειδικού χαρακτήρα - είναι κατά βάσει ρυθμισμένα υποστροφικά από τους κατασκευαστές για λόγους ασφαλείας.

Στην υποθετική περίπτωση που 1 sport μπροστοκίνητο και 1 sport πισωκίνητο με την ίδια αναλογία κιλών ανά ίππο και τα ίδια χαρακτηριστικά μοτέρ (σε ότι αφορά τον τρόπο που αποδίδεται η ροπή) αντιπαρατεθούν στην ίδια μικτή διαδρομή (πχ nurbugring) με ισάξιους οδηγούς, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον νικητή βάσει του κριτηρίου "κινητήριος άξονας" και μόνον.

Πάντως για την Ελλάδα και τους άθλιους δρόμους μας, η ηλεκτρονικά ή μηχανικά ελεγχόμενη 4κίνηση σαφώς πλεονεκτεί (ειδικά στις εκκινήσεις) …

Somebody961 said...

Νέα από επανενεργοποίηση vista:
Μπήκα πριν λίγο να κάνω ενεργοποίηση και δεν έκανε. Μου ανέφερε πως ο κωδικός χρησιμοποιείται ήδη!
Φυσικά, από εμένα!
Περιμένω να πάει 9 που λειτουργεί το κέντρο υποστήριξης της microsoft hellas.
Να σημειώσω επίσης πως στα σεμινάρια που έκανε η εταιρία που δουλεύω επί εποχής ΧΡ μας έλεγαν πως επιτρέπονται έως 3 ενεργοποιήσεις ανά έτος.
Στα vista μου μοιάζει πως είναι μία..

Dion.M. said...

"Θεωρητικά, ο βασικός σχεδιασμός όλων των Porsche (ο κινητήρας "κρεμασμένος" πίσω) είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ εσφαλμένος. Aπό πλευράς κατανομής μαζών και σχέσης κέντρου βάρους και κέντρων περιστροφής η τοποθέτηση του κινητήρα κοντά στον πίσω άξονα είναι ο εφιάλτης του κάθε σχεδιαστή …"

---------

Αυτό όμως, που φαίνεται μειονέκτημα, η μεγάλη τάση υπερστροφής δηλαδή, είναι αυτό που επιτρέπει στον οδηγό την ευκολότερη και άμεση διόρθωση με το τιμόνι, και κατά συνέπεια είναι αυτό που δίνει την καλύτερη οδηγική αίσθηση και την μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση.

Η αντίδραση του οδηγού στην υπερστροφή είναι άμεση και ενστικτώδης, έρχεται δηλαδή αυτόματα. Αυτό δεν συμβαίνει με την υποστροφή, που χρειάζεται εμπειρία.

Ενα σχετικό παράδειγμα είναι η ισορροπία μιας κατακόρυφης ράβδου, με ένα βαρίδι στο ένα άκρο πάνω στο δάκτυλο.

Οταν το βάρος είναι στο άνω άκρο, δηλαδή το κέντρο βάρους ψηλά, αν και φαίνεται η ισορροπία ασταθής, το να καρατήσεις την ράβδο κατακόρυφη με ενστικτώδεις μικροκινήσεις, είναι απλό. Αν το βαρίδι είναι κάτω, πάνω στο δάκτυλο δηλαδή, αν και φαινομενικά είναι ευσταθέστερο, η ισορρόπηση είναι αδύνατη.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και όταν έχουμε την μηχανή, δηλαδή το βάρος, πίσω από τον πίσω άξονα. Η διόρθωση της πορείας με μικροκινήσεις του τιμονιού δηλαδή των εμπροσθίων τροχών έρχεται αυτόματα, και επιτρέπει καλύτερα να βοηθάει το γκάζι στις στροφές.

Για τον λόγο αυτό πιστεύω, ότι ο συνδυασμός κίνηση πίσω-μηχανή πίσω, (Σκαραβαίος, NSU, Porsche κ.α.)είναι αυτός που επιτρέπει την μεγίστη οδηγική απόλαυση. Και για να μην ξεχνάμε... Η Porsche (356) ξεκίνησε σαν η σπορ έκδοση του σκαραβαίου.

Η μπρός κίνηση, που θεωρητικά σημαίνει ότι η συνιστώσα της κίνησης ταυτίζεται με την συνιστώσα της κινητήριας δύναμης, άρα η απλή οδήγηση είναι ευκολότερη και ασφαλέστερη για τον συνήθη οδηγό, αρχικά βγήκε για οικογενειακά αυτοκίνητα. Στην συνέχεια βέβαια πολλά βελτιώθηκαν και σχεδόν καθιερώθηκε και η τετρακίνηση, μετά από τεχνολογικές βελτιώσεις, διότι παλαιότερα τα τετρακίνητα δεν είχαν ευστάθεια, για γνωστούς και απλούς λόγους, που τώρα η τεχνολογία έχει βρεί τις απαντήσεις.

k2825 said...

@harrygrath

Τους τα είχε πει και ο παππούς Enzo, μέγας λάτρης των μπροστομήχανων, αλλά ο ξεμωραμένος Φερδινάνδος έκανε του κεφαλιού του … Τουλάχιστον, έστω και εκ των υστέρων, συνετίστηκαν αφού έκαναν κεντρομήχανες όχι μόνον τις Boxster & Cayman αλλά και την κορυφαία Carrera GT, εγκαταλείποντας την αρχική σχεδίαση - σήμα κατατεθέν των 911.

Κάποια στιγμή πάντως θα πρέπει να εκδοθεί ένα βιβλίο με τις ιστορικές παπαρολογίες στην ιστορία της αυτοκίνησης. Κάτι σαν τα “η αεροδυναμική είναι για όσους δεν ξέρουν να κατασκευάζουν κινητήρες” ή το “τα άλογα πρέπει να τραβάνε και όχι να σπρώχνουν την άμαξα” (απόπειρα δικαιολόγησης της ανικανότητας των "αεροδυναμιστών" του και επιχείρημα για την υποστήριξη των μπροστομήχανων λύσεων - αμφότερα δια στόματος του παππού Enzo).

Somebody961 said...

Κάλεσα την microsoft, μου ζήτησε τον κωδικό ενεργοποίησης, τηλεφωνικά όμως (προκειμένουν να μπορείς να τους πεις τον κωδικό αυτό).
Επρεπε να αποσυνδέσω το ρούτερ.
Τα vista αν δούνε σύνδεση νετ χρησιμοποιούν αυτή χωρίς επιλογή. Αν θέλεις τηλεφωνική ενεργοποίηση δεν πρέπει να είσαι νετ.
Τους τον είπα, μου δώσανε κωδικό, τον έβαλα και όλα οκ! :)

Τέτοιες ταλαιπωρίες πάντως επί κλεψίτυπων ΧΡ δεν τις είχα! (είχα, και έχω το απόλυτο ξεκλειδωτήρι. Εκανε updates κανονικά)!
Είχα κλειδί που χρησιμοποιείται σε σχολή αμερικής όπου οι σπουδαστές μαθαίνουν εκτός των άλλων το πως γίνεται η εγκατάσταση και η ενεργοποίηση.

Προτιμώ έτσι όμως, νόμιμος! :)

glam said...

Παλιός δικός μου τρόπος επιλογής:
Εντοπίζεις το μοντέλο που σε αρέσει, κατ’αρχήν, και στην συνέχεια επίσκεψη σε αντίστοιχο εξουσιοδοτημένο συνεργείο, πλησιάζεις βοηθό , όχι μάστορα και ποτέ το αφεντικό, και ρωτάς : Τι ζημιές βγάζει συνήθως αυτό το μοντέλο;
Καλό είναι να μην ακούνε και άλλοι, συνήθως έχεις από πρώτο χέρι μια καλή πληροφορία για να προχωρήσεις.
Έχω καιρό να την δοκιμάσω…αχ …...

!


Η Dion.M. είπε...
Ο/Παραμερίζω δεξιά αμέσως, όπως ό οδηγός της Lotus τότε...
Περίπου ίδια εμπειρία και εγώ :
1986 οδηγώ αργά ακούγοντας στο κασετόφωνο Θώδη (μη κοιτάτε τώρα ,τότε είχε φωνάρα, και πουλούσε 700 κασέτες στο πάγκο στην Ομόνοια μόνο την πρωινή βάρδια) ένα Daihatsu core 600c.c. 7-8 χιλ. πριν την Γλύφα, ξαφνικά γεμίζει ο καθρέφτης με μία Lotus , την αφήνω να προσπεράσει ,η νεαρή οδηγός μου χαμογελάει, μπαίνουμε στις κατηφορικές στροφές ,στην τρίτη στροφή την πιάνω, κλείνω την Θώδη , ανοίγω τα γκάζια, ακόμα θυμάμαι τον άγριο ήχο των δύο μοτέρ…. Φυσικά βγήκα πρώτος από το φέρυ απέναντι….

antvol said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...
Καλημέρα!

Επαναλαμβάνω: Η σωστή αρχή είναι: άλλοι τροχοί να κινούν και άλλοι να στρίβουν.
---

Ισχύει αυτό και για τα τετρακίνητα; Δηλαδή μειονεκτούν σε σχέση με τα οπισθοκίνητα; Κι αν ναι, γιατί;

Nikos Dimou said...

antvol said...
Ισχύει αυτό και για τα τετρακίνητα; Δηλαδή μειονεκτούν σε σχέση με τα οπισθοκίνητα; Κι αν ναι, γιατί;

----------------------------------

Για τους οδηγούς που στην διάλεκτο των ραλλύ αποκαλούνται "χεράδες" τα πισωκίνητα είναι πιο θεαματικά για "παντιλίκια". Όμως τα τετρακίνητα όχι μόνο δεν μειονεκτούν, αλλά κερδίζουν...

Dion.M. said...

Τετρακίνηση:

Αν δούμε τα ίχνη των τεσσάρων τροχών σε μια στροφή, βλέπουμε ότι μπροστινές και οι πισινές ρόδες έχουν διαφορετικό ίχνος. Είναι εύκολο να διαπιστώσουμε ότι οι πισινές ρόδες διανύουν στις στροφές μικρότερες αποστάσεις από τις μπροστινές. Αυτό αν συμβαίνει σε μαλακό η χωμάτινο δρόμο δεν έχει σημασία διότι οι ταχύτητες είναι μικρές και το μαλακό χώμα μπορεί να απορροφήσει τις διαφορές. Στην άσφαλτο όμως ήταν σοβαρό πρόβλημα διότι επειδή από την μηχανή οι στροφές που μετεφέροντο στούς μπροστινούς και πισινούς τροχούς ήτα ίδιες, το τετρακίνητο αυτοκίνητο ήταν εξαναγκασμένο στις στροφές να «πατινάρει» και να χάνει το κράτημά του. Αυτός ήταν (ένας) λόγος που τα τετρακίνητα, στις μεγάλες ταχύτητες θεωρούντο «σκοτώστρες».

Αυτό διορθώθηκε από την Audi με το Quattro, διότι βρήκε και εφάρμοσε τον κατάλληλο μηχανισμό για την σωστή κατανομή των στροφών στον εμπρός και πισω άξονα. Η τετρακίνηση επί πλέον, στις περιπτώσεις αυτοκινήτων μεγάλης ισχύος, έχει το πλεονέκτημα ότι μοιράζει την ισχύ σε τέσσερεις ρόδες αντί σε δύο και η δυνατότητα ολισθήσεων λόγω ισχύος περιορίζεται.
Επίσης η δυνατότητα να ολισθήσει ένας τροχός κινητήριος είναι μικρότερη από την δυνατότητα να ολισθήσει ένας παθητικός τροχός.

Για αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι τα σύγχρονα τετρακίνητα, συγκεντώνοντας τα πλεονεκτήματα των εμπροσθιοκίνητων και των οπισθιοκίνητων έχουν καλύτερο κράτημα από τα πισωκίνητα. Αυτό όμως σημαίνει, για τους γρήγορους οδηγούς, περιορισμένη δυνατότητα να πηγαίνουν «με τις πάντες», και ίσως όχι τόση συμμετοχή και αίσθηση του καλού οδηγού, όση στα πισωκίνητα (ιδίως αν εχουν και την μηχανή πίσω).

mscmkr said...

k2825 said...

Έχετε δει πολλά αυτοκίνητα στo Porsche SuperCup να πλαγιολισθαίνουν ή να προτοποθετούνται στις στροφές?

----------------

k2825
Έχεις δει τι ευθυγραμμίσεις, αναρτήσεις, ελατήρια, αντιστρεπτικές, χαμηλώματα, σπόιλερς (to name but a few) έχουν αυτά τα αμαξάκια, σε τι ασφάλτους οδηγούνται και πως εκμεταλλεύονται το πλάτος της πίστας (γραμμές); Μη συγκρίνεις τα ασύγκριτα please.

mscmkr said...

Τα τετρακίνητα είναι καλύτερα, από τεχνικής απόψεως, και ασφαλέστερα. Αλλά, για μένα, αφαιρούν από τη χαρά της οδήγησης. Όπως το αυτόματο κιβώτιο (αλλά ας μην αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση ε Νίκο; :-) )

antvol said...

dion m said. ...
Για αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι τα σύγχρονα τετρακίνητα, συγκεντώνοντας τα πλεονεκτήματα των εμπροσθιοκίνητων και των οπισθιοκίνητων έχουν καλύτερο κράτημα από τα πισωκίνητα. Αυτό όμως σημαίνει, για τους γρήγορους οδηγούς, περιορισμένη δυνατότητα να πηγαίνουν «με τις πάντες», και ίσως όχι τόση συμμετοχή και αίσθηση του καλού οδηγού, όση στα πισωκίνητα (ιδίως αν εχουν και την μηχανή πίσω).
---

Δεν διαφωνώ, έτσι θα 'ναι. Κάνε όμως ένα απλό τεστ: Κινηθείτε στην μποτιλιαρισμένη Αθήνα με ψιλόβροχο. Ιδίως όταν οι βροχές πρωταρχίζουν κι οι δρόμοι γλυστράνε σα τρελοί. Ακινητοποιηθείτε σε μια ανηφόρα, κατά προτίμηση απ' αυτές που έχουν μεγάλη κλίση και σούπερ γυαλιστερή άσφαλτο, λες και την έχουν τρίψει με γυαλόχαρτο (εύκολα θα βρείτε, αφθονούν). Και προσπαθείστε να ξεκινήσετε όταν ο δρόμος ανοίξει, αλλά ο πισινός σας έχει, όπως συνηθίζεται, κολλήσει στους 20 πόντους.

Ε, στην περίπτωση αυτή η τετρακίνηση είναι αναντικατάστατη.

Nikos Dimou said...

mscmkr said...
Τα τετρακίνητα
αφαιρούν από τη χαρά της οδήγησης. Όπως το αυτόματο κιβώτιο (αλλά ας μην αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση ε Νίκο; :-) )

---------------------------

Την συζήτηση αυτή την κάναμε σε προηγούμενο ποστ. Εδώ απλώς να προσθέσω ότι για να άξιοποιήσεις σωστά το αυτόματο κιβώτιο (όπως στην F1) χρειάζεται επίσης τέχνη που αγνοούν οι περισσότεροι.

mscmkr said...

delta_mike said...

Και εγώ πάντως ως επί έτη πισωκούνητος (αλλ' ουχί πισωγλέντης) ενέδωσα στις χαρές του Clio sport και με την ευκαιρία αυτή θα επιθυμούσα να προ(σ)καλέσω τον φίλο mscmcr σε οποιονδήποτε δρόμο με κλειστές στροφές της αρεσκείας του διά του λόγου το αληθές.
--------------------------

Χαχαχαχα φίλε μου πολύ θα το ήθελα αλλά είμαι εξωτερικό και όταν έρχομαι Ελλάδα, Θεσσαλονίκη. Πάντως πολύ θα το ήθελα γιατί έχω ακούσει τα καλύτερα για το μικρό αυτό θαύμα. Μέχρι και το Car (το αγγλικό φυσικά) έχει γράψει καλά λόγια, οπότε καταλαβαίνεις... Όσο για την υποστροφή, είμαι πραγματικά πολύ περιέργος.

mscmkr said...

harrygrath said...
[...]
Το ζ-μπρωξιμο ( sic ) & το τραβηγμα ειναι η ιδια αισθηση,αλλαζει η...ιδεα.

-------------

Χμμμμ... Είσαι σίγουρος; Οι drift masters από την άλλη δεν είναι τόσο σίγουροι...

Οπότε εσύ θα οδηγούσες εμπροσθοκίνητο με τον ίδιο τρόπο και ταχύτητα που θα οδηγούσες πισωκίνητο και τανάπαλι; Ε ρε γλέντια...

Dion.M. said...

antvol said...
......
Ε, στην περίπτωση αυτή η τετρακίνηση είναι αναντικατάστατη.

Συμφωνώ απολύτως και δεν είπα κάτι διαφορετικό. Αλλωστε πάντα πίστευα ότι ένα 4Χ4 και αρκετά ψηλό λόγω των "λακκούβων" είναι το καλύτερο αυτοκίνητο για Αθήνα. Σε περίπτωση μπλοκαρίσματος λόγω διαδηλώσεων μάλιστα, βοηθούν και την αναστροφή και δραπέτευση πάνω από νησίδες.
Απαραίτητη προϋπόθεση το μικρό μήκος για τα παρκαρίσματα.

mscmkr said...

Nikos Dimou said...

Την συζήτηση αυτή την κάναμε σε προηγούμενο ποστ. Εδώ απλώς να προσθέσω ότι για να άξιοποιήσεις σωστά το αυτόματο κιβώτιο (όπως στην F1) χρειάζεται επίσης τέχνη που αγνοούν οι περισσότεροι.

-----------------------

Σου αρέσει να γαργαλάς ευαισθησίες. :-)

Η αναφορά στην F1 άκυρη. Εκεί μετράει η efficiency και όχι η χαρά της οδήγησης. Το ότι το computer του αυτόματου είναι ταχύτερο από τον ανθρώπινο εγκέφαλο καμία αντίρρηση. Που να καταλάβει όμως ότι στη συγεκριμένη στροφή θέλεις να μπεις με τις πόρτες και για πόσο θέλεις να κρατήσεις το drift;

test said...

Καλημέρα κι από μένα.


Αμαν πια με τις Mercedes

Πρόσφατα συναντήθηκα με έναν παλιό συμφοιτητή, αριστερών, τότε πεποιθήσεων, και προσφέρθηκε να με πάει κάπου με το αμάξι του.

Πηγαίνοντας στο γκαράζ, σταματάει μπροστά σε μια Mercedes.

- Ρε συ (δεν ντρέπεσαι;), Mercedes; Του λέω.
- Ναι ξέρεις (ντρέπομαι αλλά) μου την πρόσφερε ένας γνωστός σε τιμή ευκαιρίας και δεν μπορούσα να αρνηθώ, μου δικαιολογήθηκε.

Τώρα τι αντιπροσώπευε γι αυτόν η Mercedes (κρυφό απωθημένο; ανέκαθεν διακαή πόθο;…) δεν είμαι σε θέση να πω.

Πάντως το να βλέπεις κάποιον να προσπαθεί να συμβιβάσει τα φαντάσματα των νεανικών του χρόνων με τη σημερινή πραγματικότητα κι αυτό με το αναπότρεπτο κόστος των ενοχών, είχε κάποια γοητεία …

Σημείωση: Στον ανωτέρω πραγματικό διάλογο, τα εντός παρενθέσεως δεν ειπώθηκαν.

Nikos Dimou said...

mscmkr said...
Που να καταλάβει όμως ότι στη συγεκριμένη στροφή θέλεις να μπεις με τις πόρτες και για πόσο θέλεις να κρατήσεις το drift;

------------------------

"Aυτό" δεν χρειάζεται να καταλάβει τίποτα - καταλαβαίνεις εσύ και το κατευθύνεις. Εάν δεν είσαι χαζο-οδηγός ή τεμπέλης που βάζεις D και το ξεχνάς, η αυτόματη οδήγηση μπορεί να είναι απόλυτα ενεργητική.

test said...

@ blade runner

Small is beautiful!
;)

blade runner said...

Χαίρομαι πολύ που από τα μηνύματά σας επιβεβαιώνεται και μια πρώτη δική μου εκτίμηση: Είναι προτιμότερο να πάρω μεταχειρισμένο, και να κινηθώ προς τα Wolkswagen.

Νίκο, έχεις δίκιο, δεν έθεσα τα σωστά ερωτήματα, πάμε λοιπόν:

Budget: δεν θα ήθελα να υπερβώ τα 20.000 ευρώ για καινούριο αυτοκίνητο. Αν καταλήξω σε μεταχειρισμένο, σαφώς θα υπάρχει και μεγαλύτερη άνεση στην επιλογή του μοντέλου, αλλά δεν θα πήγαινα και για ένα πολύ πιο γρήγορο αυτοκίνητο από αυτό που μου προτείνεις, για αρχή... Προτιμώ να εξοικειωθώ πρώτα και μετά βλέπουμε...

Χρήση: Oχι τόσο τις πρωινές ώρες, κυρίως βραδινές ώρες και Σαββατοκύριακα, για εξόδους εκτός Αθηνών. Σίγουρα όχι διθέσιο, ίσως αργότερα, είμαι της παρέας, θέλω χώρο! Για να κάνω μπατιλίκια ή οδήγηση σε ανώμαλους δρόμους, δεν με βλέπω προς το παρόν, άρα μιλάμε για συμβατική χρήση.

d3lta said...

mscmkr said...

... Όσο για την υποστροφή, είμαι πραγματικά πολύ περιέργος...

-----------------------------

Γιά να εξηγούμεθα : καμμία μπροστινή κίνηση δεν έχει την φυσικότητα (και την χάρη) της πίσω ή την ουδετερότητα της τετρακίνησης...

Το Clio είναι κατηγορίας super mini (λίγα κιλά, πολλά άλογατα)
συνεπώς η οδήγησή του βοηθούντος του λιλιπούτειου μεταξονίου πιό πολύ προσομοιάζει σε κάρτ παρά σε "κανονικό" αυτοκίνητο -- αυτή είναι και η αιτία που το νέο μοντέλο δεν αρέσει στους reviewers, μεγάλωσε, βάρυνε και έχασε αυτήν την αίσθηση.

Το drifting είναι στην ημερησία διάταξη με σήκωμα του ποδιού από το γκάζι γιά το στήσιμο πριν την στροφή, κατά την διάρκεια της οποίας αν αφήσεις το γκάζι έχασες big time...


ΥΓ χαρρύλαε, μεταεξεταστέος - θα εξεταστείς σε τεχνικές drifting ειδ' άλλως σε βλέπω να μπαίνεις με τις πάντες και να βγαίνεις με τις ζάντες!

harrygrath said...

Big boys talking about toys...

Για μτχ ΙΧ η αληθεια ειναι οτι συμφερουν μονο στο εξωτερικο,οπου στα 40χ km εχουν πεσει στη μιση τιμη.

Εδω απαξιωνονται μονον οταν αρχιζουν να βγαζουν βλαβες,στα 80-90χ.

Το small is beautiful ισχυει,γενικα, για μικροσωμες γυναικες...

Anonymous said...

Θέλεις να το αγοράσεις και μετά την αγορά να προγραμματίσεις την καθημερινότητα ώστε να περιλάβεις και την χρήση ας πούμε του αμαξώματος; Ε; Και είσαι ετών τριάντα-τέσσαρα, θεόόόόχαζη! Συνδυάζεις την ψυχή της κομουνίστριας με τον ορθολογισμό της σοσιαλδημοκράτισσας! Ε; Με τον καλύτερο μου φίλο; Σε σκοτώσω!