Wednesday, October 17, 2007

Τεχνολογική μελαγχολία



Τίποτα δεν δείχνει τόσο έντονα το πέρασμα του χρόνου, όσο η τεχνολογική εξέλιξη. Τίποτα δεν γερνάει τόσο γρήγορα όσο η προπέρσινη τεχνολογία. Βλέπεις τα κινητά, τα PDAs, τις φωτογραφικές, τα εξαρτήματα υπολογιστών του παρελθόντος και σε πιάνει μελαγχολία. Άχρηστα τα περισσότερα, ριγμένα, ξεχασμένα, σε ένα ντουλάπι που θυμίζει οστεοφυλάκιο.

(Ναι, στο Μεγάλο Ντουλάπι υπάρχουν ριγμένα εξαρτήματα να φτιάξεις δύο και τρεις υπολογιστές: τροφοδοτικά, σκληροί, κάρτες, και πολλές πλεξούδες καλώδια…)

Άλλη μελαγχολία είναι η αδυναμία σου να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις. Πριν καλά-καλά μάθεις για το ένα, κυκλοφόρησε ήδη το επόμενο. Νέες λέξεις, νέοι όροι, νέες τεχνικές, ένα τεράστιο λεξικό στο κεφάλι σου που ξεχειλίζει.

Ακόμα σε στοιχειώνουν οι εντολές του DOS. Πότε ήταν που έγραφες cd\, mem, dir, diskcopy, del, στην μαύρη οθόνη; (Ευτυχώς που τις θυμάσαι - καμιά φορά σε ξελασπώνουν και στα Vista…). Τώρα βέβαια με τα κλικ είναι τα πράγματα πιο εύκολα. Τι βουνό ήταν η πλοήγηση στο Internet, με εντολές του UNIX!

Όλα αυτά που έμαθες, ξεπερνιούνται από την μία μέρα στην άλλη. Αλλά πρέπει να μάθεις και τα νέα, αλλιώς, αν συναντηθείς με εικοσάρηδες, θα σε πούνε αρχαιολογία.

Και η άλλη μελαγχολία: οι ωραίες συσκευές που διακαώς επιθυμείς, που με κόπο αποκτάς (υπερνικώντας τις αναστολές σου) και που δεν προλαβαίνεις να αξιοποιήσεις. Τι να τα κάνεις τα υπερεξοπλισμένα κινητά, αφού δεν παίρνεις πάνω από τρία τηλεφωνήματα την ημέρα – και πέντε μηνύματα τον μήνα; Τι σου χρησιμεύει η πανίσχυρη κάρτα γραφικών, όταν δεν έχεις καιρό να παίξεις παιχνίδια; (Για το Word, αρκεί και το τσιπάκι στο motherboard). H καινούργια Nikon, με τους πανάκριβους φακούς, μαραζώνει στην θήκη της. (Να μην πούμε για την βιντεοκάμερα που έχει μουχλιάσει). Το Home Cinema, που στήθηκε με κόπο και έξοδα, έχει πολύ καιρό να παίξει ταινία. Συσσωρεύονται τα DVD που δεν έχεις δει, τα CD που δεν έχεις ακούσει (για να μην μιλήσω για τα βιβλία που δεν έχεις διαβάσει). Μη διαμαρτύρεστε: και το βιβλίο τεχνολογικό προϊόν είναι – παλιάς τεχνολογίας.




Μέσα στην τεχνολογία υπάρχει μία υπόσχεση δύναμης και ανανέωσης. Ένα νέο προσωπικό σου εξάρτημα σε κάνει να νιώθεις (για λίγο) καινούργιος. (Κι όταν κάποια τεχνολογική σου προέκταση δυσλειτουργεί, νιώθεις κι ο ίδιος άρρωστος). Ταυτιζόμαστε με τα τεχνήματά μας. Μας δίνουν ζωή. Εγώ, ο αδύναμος, όταν οδηγώ τους 230 ίππους του Forester, αισθάνομαι ρωμαλέος σαν έφηβος. (Κι όσο γερνάω τόση περισσότερη δύναμη χρειάζομαι).

Χαρακτηριστικό για την ταύτιση είναι αυτό που έγραψε ο Periclis σε σχόλιο του προπερασμένου ποστ. Στήνοντας τον νέο του υπολογιστή κόλλησε κι ένιωσε αυτό που όλοι μας έχουμε περάσει: «…βρέθηκα τελικά αντιμέτωπος με την κόλαση, να μην τρώω και να μην κοιμάμαι για δυο μέρες». Θα το ένιωθε αυτό αν μαστόρευε στο πλυντήριο; Αλλά ο υπολογιστής (όπως και το αυτοκίνητο) είναι προέκταση του εαυτού μας.

Ωστόσο αυτή η ταύτιση, η δύναμη, η ευεξία, η ανανέωση, είναι μία ψευδαίσθηση. Σίγουρα πολύ ευπρόσδεκτη και απαραίτητη. Αλλά όχι πάντα επαρκής.

Απάνω στο τίτλο του blog γράφει: the joy of tech. Ναι, είναι χαρά η τεχνολογία και πολλές ωραίες στιγμές μου έχει χαρίσει. Αλλά όπως έγραψε ο Κάτουλος για τον έρωτα «tempus amoris cubiculum non est» (ο χρόνος δεν είναι η παστάδα του έρωτα) θα έλεγα ότι ο χρόνος δεν είναι ο χώρος της τεχνολογίας. Για δύο λόγους: δεν μας φτάνει ο χρόνος να την χαρούμε σε όλες τις μορφές της. Αλλά και για την αστραπιαία εξέλιξή της. Η φθορά εδώ είναι πιο γρήγορη από οπουδήποτε αλλού.

Έπειτα είναι και ο άλλος χρόνος, ο δικός σου. Σκεπτόμουνα ότι ένας ορισμός του γήρατος είναι όταν σου παίρνει περισσότερο χρόνο να κάνεις τα ίδια πράγματα. Πριν δύο δεκαετίες ακόμα ήταν πιο εύκολο να αφομοιώνεις νέες έννοιες και παραστάσεις. Τώρα θέλει ζόρι.

Ως εδώ. Έπρεπε να γραφτεί κι αυτό το κείμενο, για την άλλη πλευρά των πραγμάτων.

104 comments:

harrygrath said...

Ωπα,μελανκωλία di Ottobre...

Οχι αλλο καρβουνο...

Μπειτε σε σαητ για αγωνες / ε-πηδηξη bodybuilders στα 70+.

Η δε ανανεωση της τεχνολογιας ξανανιωνει & μας.

Σκοπευω να κανω θεσμο να αλλαζω κινητο καθε Πρωτοχρονια,να μετραω τα χρονια με δαυτα,σαν τα κερια του Καβαφη,αλλα χωρις θλιψη.
Ο,τι ομως παλιο ειναι πλεον αχρηστο & χωρις άξιες αναμνησεις φορτωμενο,καλυτερα να πεταγεται στα σκουπιδια.

Μονο αισιοδοξια. Χωρις ( τετοια ) πισωγυρισματα...

srt said...

Καλησπέρα και από εμένα... Φανταστικός ο ανεμιστήρας της zalman, ακόμα θυμάμαι πόσο ήσυχος ήταν! Εγώ με το linux ακόμα μαύρες οθόνες βλέπω και τις ίδιες εντολές πληκτρολογώ!
Κε Δήμου μιας και είστε αυθεντία σε αυτό το θέμα, θα ήθελα τα φώτα σας. Μένω για 1 μήνα χωρίς adsl λόγω αλλαγής παρόχου (πολύ δημοκρατικό αυτό)
Υπάρχει κάποιο - οικονομικό - πρόγραμμα για να συνδέομαι στο internet μέσω κινητού ή κάποιας προπληρωμένης κάρτας ;

Nikos Dimou said...

filistor
από ότι ξέρω υπάρχουν προπληρωμένες κάρτες σε όλους τους παρόχους αλλά για απλές συνδέσεις PSTN. Με κινητό είναι μόνο συμβόλαιο και δεν συμφέρει...

Apostolos said...

Μήπως αυτό που τελικά μας αρέσει / μας αναζωογονεί είναι όχι το the joy of tech αλλά το the joy i can? Και η τεχνολογία απλά μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε απτά/έμπρακτα οτι μπορούμε να πετύχουμε αυτό που προσπαθούμε;
Θα μπορέσω να στήσω κι αυτό λειτουργικό...
Θα μπορέσω να σετάρω αυτό το δίκτυο...
Θα μπορέσω να οδηγήσω κι αυτό το αυτοκίνητο στο όριο...
Λέω, μήπως... αναρωτιέμαι κι εγώ τι είναι αυτό που δε μας αφήνει όντως να φάμε/κοιμηθούμε/ησυχάσουμε αν δε το στήσουμε το ...μηχάνημα....
Και κάθε νέο gadget είναι μια ακόμη δυνατότητα να αποδείξω ότι μπορώ, οτι τα καταφέρνω ακόμα.

harrygrath said...

Κεινο που με τρωει
κεινο που με σωζει
ειν' του dimoutech το joy
που 'ναι fun & cosy...

aggelos-x-aggelos said...

Και η πιο μεγάλη πίκρα είναι όταν ακυρώνονται ολόκληρες γλώσσες προγραμματισμού. Πριν 15 χρόνια έριξα άπειρα ξενύχτια για να μάθω τέλεια COBOL και PASCAL και να γράψω 20 στο τέλος -και έγραψα- και όταν γύρισα από φαντάρος έμαθα ότι κανείς δεν τις χρησιμοποιούσε πια.

Πάμε να δούμε την Ελλάδα...

clotho lachesis atropos said...

Βλέπω εδώ είστε μια ωραία ατμόσφαιρα...

Nikos Dimou said...

0 - 0

Αν δεν βάλει μέσα τον Λυμπερόπουλο δεν θα μπει γκολ...

(Αδιόρθωτος ΑΕΚτζής)

harrygrath said...

Kardas klotsoskuf budala...

Anonymous said...

Αν δεν μπορέσω να στήσω το λειτουργικό, τότε το λειτουργικό ή το μηχάνημα είναι προβληματικά και όχι εγώ. Τα μηχανήματα είναι και προβληματικά εγώ όμως όχι ποτέ δεν είμαι.

Elias said...

Η ζωή των εργαλείων είναι αντιστρόφως ανάλογη της προόδου. Στα αρχαία χρόνια ο γιος κληρονομούσε τα εργαλεία και τα όπλα του πατέρα, και αυτός με τη σειρά του τα φύλαγε σαν κόρη οφθαλμού για τα παιδιά. Ενα ραδιόφωνο του παπού το κρατάμε στο σπίτι σαν κειμήλιο. Εγώ απ΄ την άλλη έχω πετάξει αρκετά ραδιόφωνα, μερικά απ΄ αυτά ήταν διαφημιστικά, που από άποψη δυνατοτήτων ήταν καλύτερα από αυτό του παπού. Ισως στο μέλλον να μην υπάρχουν υλικά εργαλεία, αλλά κάποιος υπερυπολογιστής με κάποιο τρισδιάστατο printer να κατασκευάζει τα εργαλεία που χρειαζόμαστε τη συγκεκριμένη στιγμή.

harrygrath said...

Μελλοντολογία,επιστημονικη φαντασια,τι ωραια ασκηση του πνευματος.
Εργο της λιμπιντο,του Ερωτα,ενω εργο του Θανατου η εξυμνηση παρελθοντος.
Ιδιως στη τεχνολογια,οπου τα παντα βελτιωνονται.
Αν εχουμε τιποτα για το νεο Ερικσον 5αρι,περιμενουμε σχολιο.

k2825 said...

Από την άλλη μεριά, μια καλοσχεδιασμένη συσκευή δεν θα πάψει ποτέ να συγκινεί ως ένα τεχνολογικά και αισθητικά άρτιο κατασκεύασμα, πέρα από την μόδα της κάθε εποχής και τις πρακτικές εργαλειακές του δυνατότητες - π.χ.:

… Το σχεδόν δεκαετές Palm V(x) της φωτογραφίας μπορεί ακόμα να συγκινεί – ως αποτέλεσμα εξαιρετικού βιομηχανικού σχεδιασμού – παρά τα χρόνια που πέρασαν και την περιορισμένη, για τα σημερινά μέτρα, αποτελεσματικότητα του ως PDA.

… Το νέο Apple iPhone θα παραμείνει μια πανέμορφη – σχεδιαστικά και λειτουργικά - συσκευή όσο χρόνια κι αν περάσουν, δίπλα στα, ακόμα και για τα σημερινά μέτρα, υπέροχα υπερ-πεντηκονταετή “μαύρα” τηλέφωνα της Siemens (βακελίτης/χυτοσίδηρος με υποδειγματικό φινίρισμα - σχεδόν ασήκωτα λόγω βάρους).

Προσωπικά, ακόμα ενθουσιάζομαι όταν ακούω το ξερό και πεντακάθαρο μεταλλικό κλακ-κλακ των επαφών κάτω από τα πλήκτρα ενός άθλιου εργονομικά – με τα σημερινά μέτρα – πληκτρολογίου του ιστορικού IBM PC 5150 (καμία σχέση με τον ξενέρωτο ήχο των σημερινών high-end keyboards).

Ίσως δηλαδή υπάρχει και μια άλλη - ευχάριστη - πλευρά στην όλη υπόθεση του “παλιώματος” που αφορά κάθε ανθρώπινο δημιούργημα. Εξαιρουμένων ημών, ως βιολογικές οντότητες – δυστυχώς …

Anonymous said...

Δεν θα έπληττες αν ζούσες για πάντα k2825;

glam said...

ΠΡΟΣΟΧΗ σχόλιο προσωπικό και πιθανόν μη δημοσιεύσιμο.

Τεχνολογικό ξε-τεχνολογικό εμένα μου μυρίζει κατάθλιψη, σαν πολλές παραιτήσεις ,αποχαιρετισμοί και άλλα στενάχωρα πέσανε μαζεμένα τώρα τελευταία, εντάξει, όλοι θα πεθάνουμε, ευτυχώς, αλλά δεν παίρνουμε και την σειρά κανενός, όλα και όλα .
Για να συνέλθουμε λίγο εκεί ψιλά , δ.λ.δ. στα 82 ή ακόμα καλύτερα στα 92 τι θα γράφουμε;
Υπάρχει καμιά βιάση;;;

Από τις λίγες φορές που εύχομαι να κάνω λάθος!

Πάντα με ιδιαίτερη εκτίμηση …

Γ. Λάμπρου

carder said...

Όσοι προλαβαίνετε γρήγορα στο αεροδρόμιο να ξήλωσουμε το εθνόσημο απ΄το στήθος του αλήτη που προχτές στη συνέντευξη τύπου είπε στα Γερμανικά ότι πάμε στην Ιστανμπούλ να πάρουμε την ρεβάνς.

Το σωστό να λέγεται said...

Τα παιχνίδια, τα βιβλία, οι ταινίες μένουν στην μνήμη, αν δεν στριμώχνονται στα ντουλάπια.
Σε κάθε μετακόμιση διαλέγω και πετάω ότι έχει μαζευτεί τόσο καιρό που ο χρόνος έχει αποδείξει ότι δεν έχει κλασσική αξία.

Πόσο πολύτιμο είναι σήμερα ένα καλό αυτοκίνητο αντίκα, ένα βιβλίο ή ένα μοναδικό αντίγραφο ταινίας.
Το ίδιο πολύτιμο θα είναι στο μέλλον ένας από τους πρώτους υπολογιστές.

Πολλοί από μας βρεθήκαμε στην αρχή μιας τεχνολογικής επανάστασης.
Μερικά από τα μηχανήματα που προήλθαν από αυτήν την έκρηξη της ανθρώπινης δημιουργίας έχουν ένα πανέμορφο σχέδιο και μια κατασκευή που διαρκεί για χρόνια.

Στο σπίτι μου υπάρχει ένα μικρό μουσείο τεχνολογίας των υπολογιστών που σήμερα η μόνη τους αξία είναι μια ομορφιά σχεδιασμού και κατασκευής και παλιοί συναισθηματικοί λόγοι.

Ένα Panasonic 860 digital calculator (fat boy) από την δεκαετία του 70. Ο πρόδρομος των σημερινών computers. Οι αριθμοί φώτιζουν με λαμπρό μπλε χρώμα μέσω οκτώ μικρών κυλινδρικών λυχνιών. Μια ένατη λυχνία δείχνει το Error σε περίπτωση arithmetic overflow. Ένα θαύμα της Ιαπωνικής τεχνολογίας της εποχής εκείνης.
Το πρώτο φορητό κομπιουτεράκι με μπαταρίες!
Ένα από τα πιο όμορφα σχέδια για τις καμπύλες του και την ταχύτητα του παρά την πρωτόγονη τεχνολογία του. Αλάθητος. Μόνο η μνήμη του έλειπε.

Ένα πανέμορφο Sharp Scientific Computer El-5500 (η Κάντυ) με το πριντεράκι της το CE-126P.
Σκέτη πολυτέλεια στο τσεπάκι. Λύνει και δένει ηλεκτρονικά κυκλώματα και πολύπλοκες ασκήσεις με τρανζίστορς. Βοήθησε στο επαγγελματικό δίπλωμα.

Ένα Intel SDK-85 SBC (το βάσανο). Πανέμορφο δεκαεξάρικο πληκτρολόγιο σε μια πλακέτα για πειράματα σε κυκλώματα αλλά με ελλιπή μνήμη. Ωραίο σχέδιο αλλά φτηνιάρικη κατασκευή.

Ένα αθάνατο Atari 400 (το άσχημο παπάκι) που είχε χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για ανάλυση ψηφιακών φίλτρων και είχε "σώσει" τον χειριστή του από τις κάρτες και τις ουρές στα τερματικά του αόρατου πανεπιστημιακού IBM.

Ένα επίσης αθάνατο Atari 800 (η πληθωρική "Ωραία Ελένη") με το καλύτερο πληκτρολόγιο που έχω πιάσει ποτέ και με πανέξυπνα γραφικά τσιπ ειδικά σχεδιασμένα για τα περίφημα παιχνίδια της Atari. Τα πιο επαναστατικά για την εποχή τους που ακόμη ύστερα από 30 χρόνια παίζονται.
Οι τεράστιοι ολοστρόγγυλοι πυκνωτές δημιουργούν ακόμη και σήμερα έκπληξη όταν ανοίγεις το καπάκι της.

Ένα NEC PC-8201A (η γκέισα) που κατόρθωσε και "μίλησε" σ’ ένα από τους πρώτους μαγνητικούς τομογράφους και πρώτους ψηφιακούς εγγραφείς με λέιζερ σε ιατρικά φιλμ φέρνοντας επανάσταση στην ιατρική διάγνωση.

Ακολούθησαν μια σειρά από υπολογιστές που "δείχνουν" την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά οι πρώτες αγάπες είναι και οι πιο δυνατές.

Άκης

Nikos Dimou said...

Kαλημέρα

glam - σίγουρα υπαρχουν στιγμές κατάθλιψης (οι παλιοί την έλεγαν μελαγχολία) που είναι η κατάσταση των δημιουργικών και όπως φαίνεται η προϋπόθεση της δημιουργίας. Όπως γράφω στο τέλος είναι η άλλη όψη που κι αυτή πρέπει να καταγραφεί. Οι παραιτήσεις πάντως είναι ένδειξη ζωντάνιας - δεν υπομένεις, κλωτσάς.

Δεν κατάλαβα αυτό το "όλοι θα πεθάνουμε, ευτυχώς". Καθόλου ευτυχώς, για μένα.

Άκη ευχαριστούμε που μας έδωσες και την ευχάριστη - μουσειακή - όψη της τεχνολογικής παλαίωσης.

Stavros Katsaris said...

Καλημέρα!

Με σχόλιο στις 7.10 το πρωί δεν σε βρίσκω και τόσο γέρο!!!

Μου αρέσει κι εμένα να σηκώνομαι πρωί γιατί έτσι μεγαλώνει η μέρα!

Προχτές με κάτι φίλους είχαμε περίπου την ίδια κουβέντα.
Τους έδειχνα το πρώτο μου υπολογιστή.
Έναν Amstrad 6128.
Την περίοδο που οι γονείς μου τον έκαναν δώρο ήμουν κάτι παραπάνω από προνομιούχος.
Θυμάμαι ακόμη το χαμό που γινόταν στο σπίτι μου τόσο για τον υπολογιστή όσο και για το ATARI.
Η κονσόλα της εποχής.
Σήμερα πραγματικά έχω τα πάντα εκτός από χρόνο.
Και οταν περισσέψει λίγο έχω και σύζυγο που μου πίνει το αίμα. :))
Κάτι Σαββατοκύριακα φεύγει και πάει στους γονείς της και τότε ξεσαλώνω.
Ένα "τεχνολογικό επίτευγμα" γίνεται αντικείμενο αδιάκοπης ενασχόλησης.
Ξημερώνει και είμαι λιώμα από την κούραση.
Άλλοι παρακαλάνε να λείπει η σύζυγος από το σπίτι για να κάνουν γυναικοδουλειές κι εγώ παρακαλάω για να παίξω play station3!!!

Καλημέρες!

Lefteris said...

- Δεν μπορώ να μεταφέρω τα e-mails από τα Vista στα XP. Αναγκαστικά αναβάθμιση σε Vista όλων των μηχανημάτων.

- Τα μισά προγράμματα δεν δουλεύουν, ειδικά ελληνικό software το οποίο λειτουργεί παράξενα στα Vista.

- Καμία διαφορετική λειτουργία για μένα, ή και για οποιονδήποτε άλλο που γνωρίζω προσωπικά.

- Για ν' ανοίξεις ένα καινούργιο e-mail το σύστημα αργεί (λες και φορτώνει κάτι). Ακόμα και για ν' απαντήσεις αργεί (ενώ το σύστημα είναι "ελαφρύ" και χωρίς γραφικά κλπ).

Συμπέρασμα; 1.200 δολάρια πεταμένα μέσα σε μια βδομάδα για αναβάθμιση λειτουργικού που δεν χρειαζόταν + προβλήματα που δεν υπήρχαν.

Πάνω από 100 εργατοώρες χαμένες (που θα απέδιδαν ωραίο ταξιδάκι στη Φλόριδα και δωράκια στα παιδιά), χώρια τα σπασμένα νεύρα.

Με δυο λόγια, εάν έχετε ζωή μέσα σας να επενδύσετε σε διασκέδαση, εργασία, ψυχαγωγία, ΜΗΝ αρχίσετε με τη Microsoft. Πεταμένα λεφτά και χρόνος για να βλέπετε ωραιότατα παπάκια στην οθόνη που φτιάχνουν οι δισδιάστατοι πιτσιρικάδες που δουλεύουν εκεί μέσα. Η όλη υπόθεση που κάποτε είχε στόχο την παραγωγικότητα, τη δικτύωση και την ταχύτητα, κατάντησε όπως οι κομμουνιστικές θεωρίες και η φρι-τζαζ: χλιαρές σούπες για αργόσχολους.

Αύριο θα πάρω τηλέφωνα και θα πέσει βρίσιμο με τη σέσουλα και επιστροφή χρημάτων (θα ειδοποιήσω την κάρτα ν' ακυρώσει χρεώσεις). Όσο για το κινητό τηλέφωνο, κι εκεί θα τηλεφωνήσω, θα επιστρέψω στην απλή και αξιόπιστη συσκευή που είχα και στο πιο φτηνό πλάνο. Νισάφι πια. Τέρμα οι αναβαθμίσεις. Ολόκληρος κόσμος εκεί έξω με περιμένει, δουλειές με τη σέσουλα και διασκεδάσεις κι εγώ κάθομαι και πατάω κουμπάκια για να τα κονομάνε οι επιπόλαιοι πιτσιρικάδες στις διάφορες Microsoft... μακάρι να πτωχεύσουν κι αυτοί να ησυχάσουμε, μπας και βάλουν οι υπόλοιποι μυαλό και σεβαστούν το χρόνο μας.

Λευτέρης

ΥΓ. Και το Rapsody χαλάει στα Vista, κρεμάει και δε συμμαζεύεται. Αφού το παλιό σύστημα δούλευε, τι τις ήθελα τις φασαρίες...

mamma said...

Καλημέρα.
Newbie, γενικά στο χώρο των blogs αλλά και ειδικά στο δικός σας κύριε Δήμου, θέλησα να αφήσω την καλημέρα μου.
Σας έψαχνα αρκετό καιρό (δεν έκανα σωστό seartch) και επιτέλους σας ανακάλυψα.

Have a nice day!

Anonymous said...

...Σιγά μην μας κάνει η τεχνολογία να συνειδητοποιήσουμε οτι μεγαλώνουμε....

Basta!!!

:))

Anonymous said...

Άσε με τα windows να εγκαταστήσω φως μου να πω κι εγώ πως έκαμα το γύρο όλου του κόσμου.

Unknown said...

Κουταμάρες! Η τεχνολογική πρόοδος έχει μεν επιταχυνθεί σε σχέση με άλλες εποχές της ανθρωπότητας, αλλά όχι στο βαθμό που νομίζουμε. Πραγματική τεχνολογική πρόοδο τελευταία δεν έχω δει, μόνο μεγέθυνση ή σμίκρυνση, αναλόγως, κι αυτό δεν είναι τεχνολογική πρόοδος. Είναι ξερό marketing.

Να δώσω παραδείγματα; Υπολογιστές: Αύξηση ταχυτήτων, χωρητικοτήτων στο hardware, βελτιώσεις(;) στο software, πραγματικά νέο τίποτε. Αν δεν μας πίεζαν οι κατασκευαστές θα κάναμε τη δουλειά μας το ίδιο καλά και με τα προϊόντα του 1997. Αυτοκίνητα: Η μόνη πραγματική καινοτομία είναι η εισαγωγή των ηλεκτρονικών συστημάτων διαχείρισης, όλα τ' άλλα είναι αρχαιολογία. Τηλεφωνία: τεχνολογίες της δεκαετίας του 1980 που απλώς φτήνυναν λόγω της διάδοσής τους. κλπ. κλπ.

Όπως ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι!

Υ.Γ. Έχω ξενυχτήσει για να «στήσω» έναν υπολογιστή αλλά ποτέ για να φτιάξω ένα πλυντήριο. Γιατί; Γιατί το πλυντήριο απλά δουλεύει (just works) - και επισκευάζεται πανεύκολα!

Nikos Dimou said...

vrennus
λίγο υπερβολικός; τα ΜΡ3, solid state memory, το GPS, η κινητή τηλεφωνία, είναι τεχνολογία της δεκαετίας του 80;

Kαι η ηλεκτρονική διαχείρηση στα αυτοκίνητα - συν το ABS + ESP -έχουν αλλάξει το οδήγημα κατά 80%. Για μην αναφερθώ στις μεθόδους κατασκευής με ρομπότ...

athanasia said...

Φθινοπωρινή διάθεση...

Με DOS ξεκίνησα κι εγώ αυτή τη σταθερή προσωπική σχέση με τον εκάστοτε υπολογιστή μου. 'Οταν είναι καινούργιος, μου αρέσει να μου τον ρυθμίζει ωραία ο ΙΤ μας. Αφού τον χρησιμοποιήσω, κάθε παρέμβαση του ΙΤ μου φαίνεται εισβολή στον προσωπικό μου χώρο (κι ας με σώζει από "χαμένες" ώρες...). Και κάθε φορά που αποσύρεται ο παλιός υπολογιστής μου, στενοχωριέμαι.

DVD αγοράζω σταθερά, καταφέρνουμε να βλέπουμε μια ταινία την εβδομάδα. Και μ' αρέσει η ώρα της επιλογής (ανάλογα με τη "σκοτεινή" ή "φωτεινή" διάθεσή μας), το πέταγμα των μαξιλαριών στο πάτωμα, το ποτό στα ποτήρια, η παλιά (συνήθως) ταινία από ένα μικρό δισκάκι.

Ναι, όσο μεγαλώνουμε, μας παίρνει περισσότερο καιρό να κάνουμε τα "ίδια πράγματα". Αλλά είναι τα ίδια; Mεγαλώνοντας, τα "χορταίνουμε" λίγο περισσότερο τα πράγματα, κι ας μην προλαβαίνουμε πάντα την αστραπιαία εξέλιξη…

Υ.Γ. ποστ και Κ2825 "ζωγράφισαν", μου φαίνεται. :-)

Nikos Dimou said...

harrygrath said...
Αν εχουμε τιποτα για το νεο Ερικσον 5αρι,περιμενουμε σχολιο.

-------------------------------

Aκόμα δεν το έχω πιάσει στο χέρι μου. Αλλά υπάρχει μία πλήρης ανάλυση και σύγκριση με το Ν95 ΕΔΩ

Unknown said...

Όχι και τόσο υπερβολικός!
Η θεωρία της απωλεστικής συμπίεσης ήχου (η βάση του MP3), τα κυκλώματα solid-state και το GPS είναι τεχνολογίες της δεκαετίας του 1970. Το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας εγκαταστάθηκε το 1979. To ηλεκτρονικό ABS πρωτοφορέθηκε σε αυτοκίνητο σε μια Mercedes του 1978 - στα αεροπλάνα το ABS χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1930.

Nikos Dimou said...

vrennus
Μιλάτε για την θεωρία - η τεχνολογία είναι οι εφαρμογές και μάλιστα οι χρηστικές. Τα κινητά του 80 ήταν βαλίτσες. Αν πάμε έτσι θα πούμε πως ο ηλεκτρισμός ανήκει στον 19ο αιώνα...

Unknown said...

ΝΔ,
εκτός από το MP3 αναφέρομαι 100% σε εφαρμογές. Δεν απορρίπτω το γεγονός ότι τα τεχνολογικά προϊόντα βελτιώνονται με την πάροδο τουο χρόνου και ειδικότερα στον λόγο [απόδοση & δυνατότητες] / μέγεθος. Απλώς, λόγω και επαγγελματικής διαστροφής, δυσκολεύομαι να βαφτίσω τεχνολογική πρόοδο την ευρεία διάδοση ή τη βελτίωση ενός προϊόντος. :-)

Somebody961 said...

"Γιατί το πλυντήριο απλά δουλεύει (just works) - και επισκευάζεται πανεύκολα!"

Αμα χαλάσει το δικό μου θα το φτιάξω πανεύκολα.
Θα βγάλω τα ρούχα και θα τα ξαναβάλω! :)
-----

Οπότε αγαπητέ vrennus φαντάζεσαι τι τεχνολογία υπάρχει ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που μιλάμε έτοιμη?
Δεν θέλω να το σκέφτομαι..

Προσωπικά δεν βλέπω στασιμότητα.
Θα έλεγα πως βλέπω στασιμότητα στον ρυθμό που η νέα τεχνολογία παρουσιάζεται.. Η αλλιώς: Εχουμε κακομάθει! :)

Θέλουν πάντως ωριμότητα οι τεχνοαγορές. Και ο ενθουσιασμός μετά την αγορά!
Για να μην γεμίζουν ντουλάπες.

Harry μην τρελλαίνεσαι για το 850 και τα Mpixel.
Εχω το k800i και σπάνια έχω πιάσει τη 'στιγμή'. Αργεί πολύ.
Και ο φακός δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει τον αισθητήρα. Πολύ θάμπωμα με κόντρα φως.

harrygrath said...

Ωραιο το αρθρο-συγκριση Ερικσον-Νοκια.
Συμπερασμα,η Zeiss πουλαει μουρη & οχι ποιοτητα.
Ευτυχως γιατι η Νοκια δεν μ'αρεσε ποτέ...
Χερι-χερι
με το Ερι.

Το σωστό να λέγεται said...

Στις νεογέννητες τεχνολογίες είναι φυσικό να υπάρχει μια γρήγορη αλλαγή τα πρώτα χρόνια στα χέρια των μηχανολόγων και τεχνοφίλων και μετά από δεκαετίες που γίνεται καταναλωτικό αγαθό στα χέρια του καθενός η εξέλιξη να έρχεται σε στάδια και πιο αργούς ρυθμούς.
Οι απαιτήσεις της αγοράς και του κέρδους!

Από τα μέσα του 70 και μέχρι τα τέλη του 80 η τεχνολογία του hardware αλλά και του software εξελίχθηκε σε τόσο γρήγορους ρυθμούς που κάθε μήνα στα περιοδικά έβλεπες να αναφέρεται ή να αναλύεται κάτι πραγματικά καινούργιο.

Σήμερα είναι η εποχή των πολυμέσων σε μια συσκευή.
Τηλέφωνο, πλήρη Κομπιούτερ, Μουσική και Δορυφορικό Ράδιο, Φωτογραφική μηχανή και Βίντεο, Γεώτοπος και Χάρτες, μασάζ;
Μια συσκευή για όλες τις δουλειές και διασκεδάσεις.
Πολύ σύντομα στην συνομιλία των κινητών θα έχουμε και το πρόσωπο του συνομιλητή.

Το μόνο εμπόδιο στην νέα αυτή ροπή της τεχνολογίας είναι οι μπαταρίες. Φορτιζόμενες φωτοβολταικές;

Στην δεκαετία του 90 τέτοιες ικανότητες, όλες σε μια συσκευή, ήταν τεχνολογικό όνειρο.

Άκης

Υ.Γ.
Τα Vista θέλουν χρόνο για να διορθώσουν τα λάθη στο λειτουργικό σύστημα (ο ποιοτικός έλεγχος γίνεται όλο και πιο δύσκολος) και περισσότερη μνήμη από το XP (Min 2 Gb).

Kαπα said...

Ξανά στην άλλη όχθη

Προ δεκαετίας συνειδητοποίησα ότι έχασα εντελώς την ακοή μου από το δεξί αφτί (είχε προηγηθεί άλλη μια δεκαετία αδιόρατης, φθίνουσας απόδοσης). Το κατάλαβα επειδή ορισμένες φωνές τις άκουγα (τις "μεταλλικές"), ενώ άλλες φωνές άλλων συχνοτήτων μου ήταν αφόρητα δυσανάγνωστες.

Η δύναμη της αδράνειας δεν με άφησε να βάλω αμέσως ακουστικό, κάτι που οι ανάγκες τής εργασίας επέβαλαν τρία χρόνια αργότερα, το 2000.

Από τότε άλλαξα τρία ακουστικά, Ιδίως κατά τις δοκιμές και αργότερα στις ρυθμίσεις μου δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσω πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η τεχνολογία τους με τεχνολογία των υπολογιστών. Αυτή επηρέασε καθοριστικά και την εξέλιξη στα ακουστικά, ιδίως εκείνα που αγγίζουν τον ακουστικό πόρο και όντας μικροσκοπικά και καλά κρυμμένα μέσα στο αφτί, σχεδόν περνούν απαρατήρητα.

Το πρώτο μου ακουστικό ήταν σωτήριο. Μπορούσα επιτέλους να ακούω και τον κόσμο στα δεξιά μου. Το δεύτερο ακουστικό (ψηφιακό αλλά με αναλογικό ήχο - είπαν) απείχε από το πρώτο ακουστικό, όσο απέχει το... ποδήλατο από το αυτοκίνητο. Το δε τρίτο ακουστικό άρχισε να πλησιάζει για τα καλά την φυσική ακοή. (Όποιος θέλει πληροφορίες, στο ιμέιλ μου).

Φυσικά, τα δυο πρώτα ακουστικά (αν και πανάκριβα) τα χάρισα, όχι τόσο επειδή είμαι γενναιόδωρος, αλλά γιατί δεν μπορούσα να τα ανεχτώ στο αφτί, αφ΄ης στιγμής γνώρισα το άλλο το ψηφιακό-ψηφιακό, τρίτης γενιάς ακουστικό.

Δεν νοσταλγώ καθόλου τα παλαιότερα μοντέλα. Και περιμένω πώς και πως την τέταρτη γενιά!

Άντε μετά να μελαγχολήσεις!!!

Με σεβασμό και εκτίμηση

Κάπα

ΥΓ. Εκείνο που με ενοχλεί είναι ότι δεν μου δίνουν το πρόγραμμα για να μάθω εγώ να ρυθμίζω το ακουστικό. Δεν θα έπρεπε, αφού το κόστος εκάστου ακουστικού (εδώ στη Νήσο) ξεπερνάει τις 4000 χιλιάδες ευρώ;

Unknown said...

Αυτός ο φετιχισμός των megapixel πια! Βλέπεις ανθρώπους που δεν πρόκειται ποτέ να τυπώσουν κάτι μεγαλύτερο από 10x15 εκ. να καμαρώνουν για την ολοκαίνουργια 12Mp μηχανή τους. Έχω δει φωτογραφική μηχανή των 10Mp με εξαιρετικό φακό που οι φωτογραφίες της ωχριούσαν μπρος σ' αυτές της παλιάς μου Coolpix στα 4Mp. Ποιότητα αισθητήρα και μηχανή επεξεργασίας βλέπετε. Ας όψονται οι εταιρείες...

Υ.Γ. Αν δεν απατώμαι, τόσο τα καινούργια Nokia όσο και τα SonyEricsson οπτικά Carl Zeiss χρησιμοποιούν. Σε δυο χρόνια θα μας πλασάρουν κινητά με CMOS των 10Mp κι εμείς θα ξανατρέχουμε να τ' ακουμπήσουμε για να βγάζουμε φωτό μάλλον υποδεέστερες μια καλής 4Μp ψωτογραφικής...

Agos said...

Για το χρονοντούλαπο της τεχνολογίας και τις συσκευές που υπάρχουν μέσα σε αυτό, μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποια λύση από τις παρακάτω:

1. Να τις χαρίσουμε σε φίλους, γνωστούς ή προσεκτικά επιλεγμένους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Προσοχή: να γίνει διευκρίνιση ότι τις δίνουμε ως έχουν για να μην υπάρχουν μετά οχλήσεις για τεχνική υποστήριξη.

2. Να τις χαρίσουμε ή πουλήσουμε σε μαγαζιά ή στο μοναστηράκι

3. Να τις βάλουμε σε ελληνικές ή ξένες δημοπρασίες

4. Να τις χαρίσουμε από το yahoo group Athens Greece Freecycle http://groups.yahoo.com/group/AthensGreeceFreecycle/
(Προσοχή γιατί υπάρχει και το Athens/Georgia...)

Καθώς αδειάζει το ντουλάπι της περασμένης τενχολογίας, φεύγει και η θλίψη της παροπλισμένης συσκευής και ανοίγει η όρεξη για καινούργιες τεχνολογικές εξερευνήσεις.

Nikos Dimou said...

To πρόβλημα των megapixel έχει άμεση συνάρτηση με την ποιότητα του φακού. Για να αξιοποιηθούν περισσότερα ΜΡ πρέπει και ο φακός να ανταποκρίνεται.
Το πιο ζυγισμένο φωτο-κινητό που έχω δοκιμάσει ήταν το αρχικό Κ750i με 2ΜΡ. Μετά είχα το Κ800i (3,2) έχω δοκιμάσει και το Samsung των 5ΜΡ. Αν μιλάμε για σοβαρή φωτογραφία, πάμε σε φωτογραφικές μηχανές - για στιγμιότυπα και τα 2ΜΡ είναι αρκετά - φτάνει (έχει σημασία) να υπάρχει autofocus. Οι φακοί που νετάρουν παντού δεν νετάρουν πουθενά.

harrygrath said...

Η Κανον ισχυριζεται οτι ο CMOS της ελυσε τα προβληματα του & ειναι ανωτερος των CCD....

Το σωστό να λέγεται said...

Σωστά,
όσο και να ανεβάσεις σε ένα φορητό τα megapixels αν δεν υπάρχει καλός φακός η απόδοση θα είναι μέτρια.
Οι φακοί στα κινητά είναι σαν παιδικά παιχνίδια, αλλά για το μέγεθος τους η απόδοση είναι πολύ καλή (Blackberry 2MP).

Άκης

s_pablo said...

Ανακάλυψα ότι όταν αργώ να ανοίξω το pc χάνω τον ειρμό των σχολίων. Άντε τώρα να διαβάσεις 36 σχόλια συν ένα του Λευτέρη... 136.

Ας είναι, την καλησπέρα μου μόνο και λέω να μη μελαγχολήσω για την τεχνολογία.

Άλλωστε, όταν έφυγα από την Αθήνα, έβαλα σε κούτες όλα τα απαρχαιωμένα μαραφέτια (εκτός από ένα Jornada, που πήρα μαζί μου) και τα στοίβαξα στην αποθήκη.

Τώρα που το σκέφτομαι, ώρα είναι να το ξαναβάλω (το Jornada) να δουλέψει. Όλο και κάπου θα φανεί χρήσιμο.

Anonymous said...

Επειδή έχει πέσει πολύ μελανχολία να ρωτήσω αν ακούσατε για τα καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα που σε επιδόσεις ξεπερνάν τις Πορσε και τις Φερράρι;
(θα ψάξω για λινκ...)

Η τιμή ανταποκρίνεται φυσικά στην ποιότητα, αλλά η τεχνολογία πολλά υποσχόμενη! Για πολλούς...πάααρα πολλούς λόγους!

Η Ελλάδα αλήθεια από υβρίδια πως πάει;

Anonymous said...

The Perfect Car!!!

Νομίζω πως η οικοχονδρία επιβάλεται στην συγκεκριμένη περίπτωση...

(Αρέσει και στον governator!)

Anonymous said...

Η δικη μου λυση, αγοραζω νεο PC καθε 3 χρονια, προτιμω την απλουστερη εκδοση windows ωστε ναμην μου τρωνε μνημη τα περιεργα νεα γραφικα. Γενικα αποφευγω τις καινοτομιες οσο περισσοτερο μπορω γιατι συνηθως ειναι ανοητες (ακομα να καταλαβω ποια η διαφορα των Windows 2000 με τα ΧP, μαλιστα με τα 98 εκανα μια χαρα την δουλεια μου) και καταναλωνουν μνημη. Παντα τρεχω τελευταιες εκδοσεις των εφαρμογων που με ενδιαφερουν Visual C, Matlab κλπ. Η μνημη και η ταχυητητα που εξοικονομω με αποζημιωνει στο να τρεχουν γρηγορα οι εφαρμογες μου.
Οσον αφορα κινητα και κει καθε 2 χρονια αλλαζω και συνηθως οταν ειναι ωρα αποσυρσης της συσκευης.
Ειλικρινα δεν καταλαβαινω γιατι ενας ερασιτεχνης που δεν τρεχει τεχνικες εφαρμογες με πολυ μεγαλες απαιτησεις, αλλαζει καθε λιγο και λιγακι PC κλπ

harrygrath said...

Μετα τη 1η γενια ολοηλεκτρικων αυτοκ που ηταν προωρη,η 2η γενια επιστρεφει & θα θριαμβευσει.

Ειμαι οπαδος της ιδεας του ολοηλεκτρικου. Απο το πυρηνικο εργοστασιο στη πριζα του ΙΧ & οι αλλαχακμπαρηδες πλεον θα δερνουν μονο τη μπουρκοφορουσα συζυγο τους. Πουλησαν πολυ τσαμπουκα.

Χρειαζομαστε ξεχωριστο ποστ για το θεμα.

Constantinos said...

Martingale είπε ...

Ειλικρινα δεν καταλαβαινω γιατι ενας ερασιτεχνης που δεν τρεχει τεχνικες εφαρμογες με πολυ μεγαλες απαιτησεις, αλλαζει καθε λιγο και λιγακι PC κλπ


Μα ακριβώς επειδή είναι "ερασι-τέχνης" φίλε martingale (και ο νοών νοείτο).

dyosmaraki said...

Ομολογώ πως αγαπώ την τεχνολογία τόσο ώστε να προσπαθώ να την χρησιμοποιώ και όχι να με χρησιμοποιεί. "Be the first to use it" σου λένε οι εταιρείες στο διαφημιστικό τους slogan. Εεεε! δεν πειράζει να είμαι second,αφού ο first θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τα gaps της νέας τεχνολογίας και τελικά θα είναι τυχερός ο δεύτερος αφού θα έχουν εκδοθεί ωστόσο τα σχετικά διορθωτικά patches από την εταιρεία. Δεν πειράζει να περιμένει κανείς λίγο. Πιο ολοκληρωμένες θα είναι οι εφαρμογές μετά από λίγο καιρό.
Kαι μετά από λίγο λέμε "γέρασε αυτός ο υπολογιστής".Τι θα τον κάνω? Αν δεν έχει κανείς την ευτυχία να διαθέτει καλούς φίλους -αποδέκτες των "κουφαριών των υπολογιστών" καταφεύγει σε κάοιον φορέα ανακύκλωσης. Πρόσφατα ρώτησα κάποιον blogger αν υπάρχει κάποιος φορέας ανακύκλωσης υπολογιστών και τελικά μου έδωσε κάποια τηλέφωνα τα οποία θα επιχειρήσω να καλέσω. Θυμάμαι επίσης πως ο Δήμος Νέας Σμύρνης είχε ξεκινήσει κάποια πρωτοβουλία ανακύκλωσης υπολογιστών,δυστυχώς όμως δεν κράτησα στοιχεία. Φαντάζομαι πως αν επικοινωνήσει κανείς με τον Δήμο θα τον ενημερώσουν.
Πρόσφατα σοκαρίστηκα από ένα άρθρο όπου διάβασα πως όλα αυτά τα ηλεκτρονικά σκουπίδια τα στέλνουμε στις χώρες του Τρίτου κόσμου (και ιδιαίτερα Αφρική και Κίνα)!!!! Τις χώρες αυτές τις έχουμε κάνει κάτι σαν "ηλεκτρονικές χωματερές"!! Στεναχωρήθηκα και αναρωτιόμουν: Aραγε η τεχνολογία μας κάνει περισσότερο ανθρώπους? Αυτό το είδος ανθρώπινης συμπεριφοράς να είναι δείγμα μελαγχολίας,ή μήπως πρόκλησης να αποδείξει κανείς πως είναι ικανός? Θα μπορούσε να αποτελεί δείγμα αλαζονίας και ματαιοδοξίας ίσως?

harrygrath said...

Quality gadgets don't die,they just...fade away...

Το σωστό να λέγεται said...

Tesla Motors or Houdini Motors?
6800 LiOn battery cells from laptops?
0-60 mph in 4 secs?
200 miles range!

6800 μπαταρίες σε κάθε αυτοκίνητο!?Πρέπει να αγόρασαν όλες τις προβληματικές μπαταρίες λιθίου της Sony φτιαγμένες στην Κίνα.
Αυτές που πιάνουν φωτιά:
http://www.youtube.com/watch?v=WeWq6rWzChw

6800 μπαταρίες από laptop για να φορτώσουν ταυτόχρονα σε 3.5 ώρες χρειάζονται ένα μετασχηματιστή 1000 volts.

glam said...

Nikos Dimou είπε... δεν κατάλαβα αυτό το "όλοι θα πεθάνουμε, ευτυχώς". Καθόλου ευτυχώς, για μένα.

Με τα ελάχιστα που ξέρω, ο θάνατος είναι το μόνο απόλυτο δίκαιο που υπάρχει στη ζωή, δεν εξαιρεί κανέναν και τίποτα.
Άλλωστε η φύση (στη οποία περιλαμβανόμαστε και εμείς ως ένα πολύ μικρό τμήμα της ) ενώ πειράζει και πειραματίζετε συνεχώς και με όλα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα το αφήνει ανέπαφο ,προφανώς λόγω μεγάλης επιτυχίας, δεν χρήζει βελτίωσης. :-)

Και εν πάση περιπτώσει ο θάνατος δεν διαφέρει, για παράδειγμα, με τον καιρό : αν είναι να βρέξει αύριο, είτε τον φοβηθώ είτε όχι, είτε τον καταραστώ είτε του ευχηθώ, αυτός θα κάνει ότι έχει να κάνει και μάλλον καμιά σημασία δεν θα μου δώσει, αντίθετα, εγώ θα νιώσω μάλλον ανόητος που έχασα τον χρόνο μου ,…και δεν διάβασα μια παλιότερη ανάρτηση.
φιλικά

Nikos Dimou said...

Kαλημέρα!

glam said...
Με τα ελάχιστα που ξέρω, ο θάνατος είναι το μόνο απόλυτο δίκαιο που υπάρχει στη ζωή

----------------------------

Μάλλον το απόλυτο άδικο. Μια ζωή αγωνίζεσαι να μάθεις, να αποκτήσεις δεξιότητες και πείρα και μετά, εκεί που ωρίμασες, σε πετάνε στα σκουπίδια...


harrygrath said...
Ειμαι οπαδος της ιδεας του ολοηλεκτρικου.

----------------------------

Μα το ηλεκτρικό δεν είναι λύση. Απλώς μεταθέτει το πρόβλημα της ρύπανσης στην πηγή.

d3lta said...

μπορούμε να πούμε ότι μέχρι πρίν τριάντα χρόνια ο άνθρωπος ήταν 'παθητικός' δέκτης της τεχνολογίας - σήμερα αυτό έχει αλλάξει, ποτέ άλλοτε η τεχνολογία δεν έδινε την δυνατότητα στον χρήστη της να αποτελέσει προέκταση του Εγώ...

μέσα στον ωκεανό πληροφοριών και τεχνολογικών επιλογών καθώς και δεξιοτήτων που πρέπει να αποκτήσει κανείς από πολύ νωρίς αν επιθυμεί να είναι "ανταγωνιστικός" , μοιραία εισερχόμαστε σε μία συνεχή και αέναη μαθησιακή τροχιά - όλοι στα θρανία!

οι εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες που η τεχνολογική μελαγχολία που πραγματεύεται το ποστ (και αφορά τους μεγαλύτερους εξ ημών) απλώς δεν θα έχει χώρο, it's a brave new world out there στον οποίο η τεχνολογία ρέει όπως το νερό της ευδαπ από τις βρύσες μας.

gdoc said...

Καλημέρα σας,
Μου θυμήσατε τους πρώτους μου 'ερωτες' Oric atmos και μετά Amstrad και τις ατέλειωτες ώρες 'προγραμματισμού' σε Basic και QBasic...!
Σας ευχαριστώ για την γλυκεια τεχνολογική (και όχι μόνο) μελαγχολία που μου προκαλέσατε...

drunk tank said...

Καλημέρα!

κύριε Νίκο σας έχω πει πολλές φορές πόσο πολύ σας χαίρομαι για τις τεχνολογικές σας γνώσεις και κυρίως για την δεκτικότητά σας στις νέες τεχνολογίες.
Ο πατέρας μου είναι μία δεκαετία νεότερός σας και έκανα απέλπιδες και εν κενώ προσπάθειες να του δείξω πως να χρησιμοποιεί υπολογιστή για πολύ απλά πράγματα! μέχρι και με το dvd προβληματίζεται!!!


όσον αφορά τη μελαγχολία που μας πιάνει όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, απέναντι στον χρόνο... καλύτερα να μη το σκεφτόμαστε. Ας προσπαθούμε ό,τι περισσότερο να κατακτούμε και ας βρίσκουμε μόνον το joy of technology!!

harrygrath said...

Το ολοηλεκτρικο ΙΧ ειναι η καλυτερη λυση. Τα πυρηνικα εργοστασια παραγουν ελαχιστη ρυπανση.

Constantinos said...

Θα ήθελα να θέσω μια άλλη διάσταση στη συζήτηση: γιατί θα πρέπει να βλέπουμε με μελαγχολική διάθεση την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη διαρκώς αυξανόμενη δυνατότητα μας να κάνουμε νέα και "θαυμαστά" πράγματα;

Από την πλευρά μου νοιώθω πάντα μια ευχάριστη προσμονή ως προς το τι νέο θα φέρει η επόμενη εποχή και το παλιό που θα μπει στο ντουλάπι (ναι έχω και εγώ το σχετικό "αποθετήριο" τεχνολογιών) αφήνει απλώς μια ανάμνηση του "πως ήταν τότε τα πράγματα: ογκωδέστερα, βαρύτερα, αργότερα και πιο δύσχρηστα").

Σκεφθείτε την (ουτοπική) εναλλακτική: Τα πάντα έχουν ανακαλυφθεί, τίποτα δεν εξελίσσεται και η επόμενη μέρα είναι τραγικά ίδια με την προηγούμενη -> μήπως τότε είναι η ώρα να "αποχωρήσει" κανείς;

Think positive!

Constantinos said...

harrygrath said...

Το ολοηλεκτρικο ΙΧ ειναι η καλυτερη λυση. Τα πυρηνικα εργοστασια παραγουν ελαχιστη ρυπανση.

Ναι, όμως όταν συμβεί (σπάνια μεν, όχι αδύνατο δε) το ατύχημα, η μέγα-ρύπανση παράγεται μια και καλή !

Πριν λίγα χρόνια βρέθηκα στη Βόρεια Μολδαβία, σε μια μικρή συνοριακή πόλη 45 χλμ από το Chernobyl (Ουκρανία). Ξέρετε πότε έμαθαν οι κάτοικοι ότι έγινε το ατύχημα; τρία χρόνια μετά - το 1989. Έζησαν (τρόπος του λέγειν, γιατί υπήρξε αύξηση των θανάτων) τα αποτελέσματα του ατυχήματος χωρίς απολύτως καμία προστασία ή, ενημέρωση.

harrygrath said...

Το φαινομενο της " πνευματικης αρτηριοσκληρωσης " ειναι δυστυχως υπαρκτο & χτυπαει σχεδον ολους μετα τα 40.
Χρειαζεται ερευνα,τι φταιει...Ελλειψη χρονου,υπομονης,βαρεμαρα...
Οι ηλικιωμενοι θελουν plug & play,kiss &....
Ουκετι καιρος...

Οσο για τα πυρηνικα,ο λαικισμος εναντιον τους ειναι αισχρος. Στην πολιτισμενη Δυση δεν συνεβη κανενα σοβαρο ατυχημα.

Anonymous said...

Μα πειτε μου αγαπητε Κωνσταντινε ενα τροπο παραγωγης μαζικης ηλεκτρικης εναργειας φτηνα και οικολογικα. Θελοντας και μη θα αναγκαστουμε να χρησιμοποιησουμε την πυρηνικη ενεργεια. Στο επιχειρημα σας γι το Τσερνομπιλ πειτε μας ποσα τανκερ εχουν βυθιστει τα τελευταια 50 χρονια και ποση ζημια κανουν τα αερια του θερμοκηπιου απο τα υγρα καυσιμα. 1 ηταν το Τσερνομπιλ βερσους εκατονταδων μικροτερων τα οποια αθροιστικα ισως να εκαναν και περισσοτερη ζημια. Ας αφησουμε τις πρεμουρες των οικολογων που μας ζητανε επιστροφη στον 17ο αιωνα

Nikos Dimou said...

Nέα από την νέα τεχνολογία:

Ήρθε το S/E K850i και εξαντλήθηκε αυθημερόν! Πλαίσιο και Γερμανός δεν είχαν ούτε δείγμα...

Constantinos said...

martingale & harrygrath

Δεν λέω όχι στα πυρηνικά εργοστάσια, απλώς απαιτείται υπευθυνότητα για την ορθή λειτουργία τους σε υπερθετικό βαθμό σε σχέση με ότι γνωρίζουμε ως χώρα. Σε περίπτωση ατυχήματος, δεν θα καούν μόνο μερικά δέντρα όπως παρετήρησε πρόσφατα εξέχων πολιτικός μας ... Επομένως ναι στην πυρηνική ενέργεια αλλά μαζί ναι και στην αναγνώριση της ανάγκης σοβαρής αντιμετώπισης του ζητήματος, πράγμα το οποίο όμως δεν είναι πάντα αυτονόητο.

Όσο για το Ανατολή / Δύση υπήρξε και το επεισόδιο στο Three Mile Island - δεν είναι πολιτικό το θέμα, όπως και δεν είναι θέμα εφαρμογής του "το μη χείρον, βέλτιστον".

Εν πάσει περιπτώσει, επειδή τείνουμε να ξεφύγουμε αν δεν έχουμε ήδη ξεφύγει από το θέμα. ας μην επεκταθούμε περισσότερο.

harrygrath said...

Εξω εχει μια ωραια λιακαδα di Ottobre.

Το 850 εχει λιγο ασχημουλικο πληκτρολογιο. Καμμια ιδεα απο τιμη μετρητα ?

Θυμηθηκα & τη BMW 850i,η οποια περιεργως δεν εγραψε ιστορια..

Nikos Dimou said...

harrygrath said...
Το 850 εχει λιγο ασχημουλικο πληκτρολογιο. Καμμια ιδεα απο τιμη μετρητα ?

-------------------------------

500 χωρίς σύνδεση. Σε τρεις μήνες, χωρίς παιδικές ασθένειες,
θα έχει 399.

Anonymous said...

μετρώντας αυτό που δεν μετριέται
δεν τους περισσεύει μέτρο για να μετρήσουν εκείνο που μετριέται.

ύστερα εμένα δεν μου αρέσουν οι γνωμικές απόψεις των επιστήμονων και δεν έχω βρεθεί ποτέ στη θέση να πρέπει να πω "ο επιστήμονας" "ο einstein" "η επιστήμη" αφού ποτέ δεν έπρεπε να το κάνω αυτό το πράγμα να γίνω δηλαδή επιφάνεια ζώντας το τίποτα. άρα υπάρχει πραγματική αιτία που οι μπλόγκερς εμφανίζονται και σαν φαντάσματα. εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να συγκρινόμαστε. τι εννοώ δηλαδή αν πω "η επιστημονική μέθοδος". τι έχω να καταλάβω από τη φράση "επιστημονική μέθοδος" χρήσιμο για τη ζωή μου.

harrygrath said...

Αρα το 850 παει για Nokia-killer.
Ο,τι πρεπει για Πρωτοχρονιατικο δωρο.

Nikos Dimou said...

harrygrath said...
Αρα το 850 παει για Nokia-killer.

-----------------------------

Όχι ακριβώς. Δεν έχει GPS και Wi-Fi. Υστερεί και σε οθόνη.

Dion.M. said...

Μία περίπτωση, που με κλόνισε η εξέλιξη της τεχνολογίας και ακόμα δεν έχω συνέλθει, ήταν η εξέλιξη στην φωτογραφία.

Είχα (και εξακολουθώ να έχω) μία φωτογραφική μηχανή Cannon, new F1 και είχα ξοδέψει άπειρες και πολύτιμες ώρες για την ταξινόμηση των φωτογραφιών και την επανεκτύπωση όταν χρειαζόταν. Εδώ πρέπει να εξηγήσω ότι έχω την «ανωμαλία» να συνδέομαι συναισθηματικά (και) με πράγματα, όπως την φωτογραφική μου μηχανή για παράδειγμα και τις φωτογραφίες που είχα τραβήξει. Κάθε μία και μιά ιστορία, μια ανάμνηση η ένα ταξίδι.

Και ξαφνικά... Ολα έγιναν ξεπερασμένα! Απολιθώματα δεινοσαύρων! Επί πλέον η δουλειά, που νόμιζα ότι είχε τελειώσει, έπρεπε να ξαναγίνει από την αρχή για την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση.

Τότε αισθάνθηκα σαν την γνωστή κυρία που κάτω από δύσκολες για τον σύζυγό της συνθήκες εδήλωσε ότι «έκλεισε σαν γυναίκα». Τότε είπα και εγώ ότι... έκλεισα σαν φωτογράφος!

Και η μεν κυρία συνήλθε μάλλον γρήγορα, εγώ όμως κάτω από την πίεση του χρόνου και των επαγγελματικών απαιτήσεων, μόλις τώρα άρχισα να συνέρχομαι. Το πρόβλημά μου είναι αν θα παραμείνω στην Cannon εξ αιτίας των φακών της F1 η θα αποδεσμευτώ εντελώς. Θα ήθελα να αποδεσμευτώ αλλά λυπάμαι έναν φακό 55ρη με 1,4 και έναν ευρυγώνιο 24ρη με 2,8. (Και αυτό για συναισθηματικούς λόγους)

Οταν πήγα σε ένα κατάστημα να ρωτήσω για την Cannon D400, ερώτησα αν άξιζε να αγοράσω κάτι καλύτερο, μου απάντησαν όχι, γιατί αν ακόμα μπορώ να πουλήσω την F1 –που δεν σκοπεύω- και να πάρω κάποια χρήματα, τις ψηφιακές μετά από λίγο καιρό μόνο «τσάμπα» μπορώ να τις δώσω! Δηλαδή πριν προλάβεις να καμαρώσεις και να χαρείς μια φωτογραφική μηχανή είναι για πέταμα! Αυτό είναι που με δυσκολεύει συναισθηματικά. Μια ζωή έμαθα να μην πετάω και τώρα πρέπει να μάθω να πετάω!

Προς το παρόν βολεύομαι με μια μικρή Sony DSC-W35, των 200 Ευρώ, ενώ ο όγκος της δουλειάς για την μετατροπή των παλιών αρνητικών σε ψηφιακές φωτογραφίες, εξακολουθεί και με προβληματίζει.

giant13 said...

harrygrath, είπε...

"Θυμηθηκα & τη BMW 850i,η οποια περιεργως δεν εγραψε ιστορια.."
-------------------------------

Μιά και την θυμήθηκες Harry, σου την κάνω αφιέρωση, BMW 850i.

harrygrath said...

Μισες δουλειες κανουν στην Ερι.

Με το wi-fi μιλας δωρεαν ?

Τα μτχ γκατζετς δεν κρατουν εμπορικη αξια,ειναι καλυτερα να τα κραταει κανεις για σουβενιρ νεοτητας. Εκτός αν εχουν ξεπερασμενη τεχνολογια,οπως CRT.

Nikos Dimou said...

Με Wi-Fi μπορείς να χρησιμοποιήσεις Skype ή άλλο voip και να μιλήσεις δωρεάν. Επίσης έχεις δωρεάν Internet: Google, Wiki, CNN, BBC, Reuters, Worldmate, μετοχές, - τα πάντα.

harrygrath said...

Ισως κανω προδοσια για το Ν95.

Η...850 βρισκεται μτχ στα 10-12 στη Γερμανια,αλλα θα θελει συντηρηση.Τη θυμαμαι σ'ενα βιντεοκλιπ του Πρινς.

Κατι ειχε & δεν "επιασε ".

Τωρα που φθινοπωριασε,περιμενουμε ...war stories απο διαφημιστικη Δημου.Πόσο nerds ηταν οι Ρωμιοι απο τεχνολογια & εαν υπαρχει αλλαγη σημερα ...

CROSSROADS said...

καλησπερα και καληνυχτα Don,
μονο για να πω πως μολις χθες ανακαλυψα την Επιστροφη στην ενεργο μπλογκοδραση, την οποια και χαιρετιζω ανεπιφυλακτα.
Προσωπικα μια σοβαροτατη περιπετεια υγειας (CA ορθου)της γυναικας μου με κρατησε μακρυα απο τα blogs το τελευταιο διμηνο...
Δεν μελαγχολω για κανενα "μηχανημα" που εχω χρησιμοποιησει. History is for historians.
Κρατω σε καποιο συρταρι μια αρχαια AGFA του πατερα μου - καθαρα συναισθηματικης αξιας. Ολα τα υπολοιπα εχουν κυριως χρηστικη αξια, οταν παυουν να λειτουργουν αποτελεσματικα, ειτε χαριζονται ειτε ανακυκλωνονται.
Αληθεια τι ειναι τα ολοηλεκτρικα αυτοκινητα ??(μακραν νυχτωμενος ο χρηστης !)
ευχαριστω για τη φιλοξενια
Γιωργος Μ.

Nikos Dimou said...

CROSSROADS
περαστικά!

τα ολοηλεκτικά αυτοκίνητα είναι (σε αντίθεση με τα υβριδικά που έχουν 2 μοτέρ) αυτά που κινούνται με μόνη την ηλεκτρική ενέργεια

gatti said...

Το πρώτο μου ...κομπιούτερ ήταν ένα Texas Instruments, μια απλή κονσόλα με πληκτρολόγιο και υποδοχή για παιχνίδια. Ούτε θυμάμαι πια πού το είχα δει και πήγα και το αγόρασα. Μου το έδωσαν μαζί με ένα παιχνίδι το Parsec ένα διαστημικό παιχνίδι με πολλές πίστες (16 - όταν κάποτε κατάφερα να τις τελειώσω, τι απογοήτευση, δεν είχε ούτε μία επιβράβευση, το παιχνίδι συνέχιζε ξανά από την αρχή χωρίς καν να αλλάζει χρώμα). Μετά απ΄ αυτό πήρα τον πρώτο μου Spectrum, αυτόν με τα λαστιχένια πλήκτρα. Τι χαρά όταν έβαζα δίπλα το κασετοφωνάκι και φόρτωνα τις κασέτε μ΄ εκείνες τις γαλαζοκόκκινες και τις κιτρινομπλέ ρίγες. Και τι απογοήτευση όταν κάποιο παιχνίδι δεν μπορούσε να φορτώσει! Τα πράγματα ήταν εξαιρετικά δύσκολα γιατί καθώς ήμουν και κορίτσι δεν είχα την απαιτούμενη κατανόηση ή συμπαράσταση στις ...τεχνολογικές μου ανησυχίες. Οταν πια πήρα το πιο εξελιγμένο Spectrum με το ενσωματωμένο κασετόφωνο ένοιωσα βασίλισσα. Τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα με το Atari. Με είχαν πείσει πως έχει τα καλύτερα παιχνίδια, αλλά όταν μάζεψα τα λεφτά για να το αγοράσω σταμάτησε η διάθεση παιχνιδιών στην αγορά και χρειάστηκε να πηγαίνω κάπου στη Σόλωνος να νοικιάζω (!) παιχνίδια για μία εβδομάδα. Και βέβαια ποτέ δεν έβρισκα αυτό που ήθελα.
Κάποια παιχνίδια τα ξαναέπαιξα μετά από χρόνια στο pc με emulator και παρόλο που υπήρχε συγκίνηση, η αίσθηση δεν ήταν η ίδια.

Στο πρώτο μου κανονικό pc δούλεψα ως επί το πλείστον DOS και όταν ξεπεράστηκε τεχνολογικά και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες μου το πήγα στη δουλειά μου. Η οθόνη δόθηκε σε μια συνάδελφο και τα εξαρτήματά του συνέθεσαν ένα άλλο pc.
Tα δύο επόμενα όταν έφαγαν τα ...ψωμιά τους τα κράτησα στο σπίτι, τα ένωσα και έφτιαξα ένα ...σκαμνάκι για να ακουμπάω πράγματα. Το τελευταίο μου pc έχει δύο πανίσχυρες κάρτες γραφικών για να παίξω τα παιχνίδια μου που τελικά είναι στιβαγμένα και παρατημένα λόγω έλλειψης χρόνου. Δε πετάω τίποτα από αυτά γιατί για μένα είναι κάτι σαν τις παλιές φωτογραφίες. Κάποιες φορές ανοίγω συρτάρια και κούτες και τα πιάνω στα χέρια μου προσπαθώντας να θυμηθώ σε ποιο μηχάνημα ανήκει το συγκεκριμένο καλώδιο και νοιώθω - δεν το κρύβω - μια συγκίνηση.

Αναρωτιέμαι όμως όλοι εμείς που λέμε ότι δεν έχουμε χρόνο πόσο δύσκολο θα ήταν να ασχοληθούμε με τις παλιές μας συνήθειες μία ώρα την ημέρα; Την εβδομάδα έστω; Δεν μας περισσεύει ούτε αυτή; ΄Η απλώς έτσι συνηθίσαμε να λέμε;

Οσο για το συναίσθημα που νοιώθω όταν κάτι χαλάσει ή δεν μπορώ να το
συνδέσω σωστά; Είναι μια απίστευτη στενοχώρια και μια δυσθυμία ανάλογη με αυτή που νοιώθω όταν γίνεται διακοπή ρεύματος. Ναι, έτσι νοιώθω όταν κάποιο τεχνολογικό μου μηχάνημα έχει πρόβλημα. Σαν να στερήθηκα το φως. Δεν είναι φυσιολογικό, αλλά δεν μπορώ και να το ξεπεράσω.

CROSSROADS said...

Don ευχαριστω!
Τωρα νομιζω ειμαστε σε καλο δρομο (αφου πηγαμε στον Αδη και γυρισαμε), μετα απο κρισιμη χειρουργικη επεμβαση που ευτυχως ηταν επιτυχημενη.
ευχαριστω για τη διευκρινιση, ξεκιναω μελετη για να καλυψω το χαμενο εδαφος.
καληνυχτα σε ολους και καλη συνεχεια.

glam said...

Ενδιαφέρουσα εκδοχή....αν και αδύναμη.
Πίστευα ότι για τους περισσότερους, ο φόβος οφείλετε στο γεγονός ότι ο θάνατος μάς είναι εντελώς ξένος πια και έχει καταστεί αποκλειστική αρμοδιότητα νοσοκομείων, αποκλ. Νοσοκόμων και γραφείων τελετών ….

Σχετικά με την τεχνολογική εξέλιξη.
Πρόσφατα έκτισα το σπίτι μου ,διαπίστωσα ότι το 90% των εργαλείων που χρησιμοποιηθήκαν συνολικά, δεν ήταν παρά μετατροπές του πρώτου εργαλείου που ανακάλυψε ο άνθρωπος , του μαχαιριού!

Υ.Γ. αν φανταστούμε την σκηνή όταν κατασκευάστηκε το πρώτο μεταλλικό μαχαίρι, την χαρά που θα έδωσε η νέα τεχνολογία, στους νέους κυρίως , και την απογοήτευση στα πρόσωπα των ηλικιωμένων….

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

gatti said...
Δεν είναι φυσιολογικό, αλλά δεν μπορώ και να το ξεπεράσω.

---------------------------

Είναι απόλυτα φυσιολογικό αφού πρόκειται για προεκτάσεις του εαυτού μας...

Nikos Dimou said...

Mικρό τεστ φωτο-κινητών:

Νokia Ε65 (Άριστο ως τηλέφωνο και με Wi-Fi. Κάμερα ανώνυμη 2ΜΡ) εναντίον Sony Ericsson Cyber-shot K550i autofocus 2ΜΡ.

Το Nokia είναι καλύτερο! Και πιο καθαρές οι φωτο (να βράσω το autofocus) πιο φωτεινές και με πιο σωστά χρώμαται (το Κ550 πάει στο κοκκινοκίτρινο).

mamma said...

Καλημέρα.
Κύριε Δήμου, η αδελφή μου αποσπάστηκε στην Αμερική. Χρειαζόμαστε ένα φθηνό (αν είναι τσάμπα ακόμα καλύτερα) τρόπο να μιλάμε με τις ώρεεεεεεεεεες.

-----------------------------
Δεν κατάλαβα αυτό το "όλοι θα πεθάνουμε, ευτυχώς". Καθόλου ευτυχώς, για μένα.
....
Μάλλον το απόλυτο άδικο. Μια ζωή αγωνίζεσαι να μάθεις, να αποκτήσεις δεξιότητες και πείρα και μετά, εκεί που ωρίμασες, σε πετάνε στα σκουπίδια...
-----------------------------

Ομολογώ πως όλο το βράδυ με απασχολούσε αυτή η θέση. Δεν έχω κακή σχέση με τό θάνατο, το αντίθετο θα έλεγα.
Παλεύω να είμαι εντός εποχής στο αντικείμενο μου (πολιτικός μηχαν.)αλλά και στις αγάπες μου (Excel, Word, Acad σε επίπεδο προγραμματισμού). Όσο περισσότερο μπορώ δείχνω αυτά που ξέρω για να μην πάει χαμένη η μανία μου να μαθαίνω "λεπτομέρειες".
Δεν αισθάνθηκα πως θα με πετάξουν κάποια στιγμή, άλλωστε ποιός θα με πετάξει;

Δεν έχω καταφέρει να βρω κέντρο, θα το σκεφτώ ακόμα και θα επανέλθω.

giant13 said...

Καλημέρα σε όλη την παρέα.

Διαβάζω πως αρκετοί φίλοι, κρατούν παλιά τεχνολογικά αντικείμενα, ως επί το πλείστον υπολογιστές και παιχνιδομηχανές.

Ποτέ δεν είχα αγοράσει κάτι παρόμοιο. Το πρώτο μου PC, αγοράστηκε το 1994, ενας 486 στα 166Ηz με σκληρό 250 Mb.
Από τότε φυσικά έγιναν αρκετές αντικαταστάσεις και αναβαθμίσεις.
Δεν κράτησα τίποτα όμως, απλά έφτιαξα πρίν λίγο καιρό ένα PC γιά τον μικρό γιό ενός φίλου.
Τροφοδοτικά, HD, μνήμες, modem, joystick, κάρτες γραφικών, όλα στα σκουπίδια λόγω έλειψης χώρου στο διαμέρισμα και με το πατάρι φούλ.
Ευτυχώς, που τώρα υπάρχει αρκετός χώρος στο υπόγειο του πατρικού που δόθηκε αντιπαροχή.
Γι αυτά που στενοχωρήθηκα κάποτε, αφού τα φύλαξα αρκετό καιρό, ήταν ένας μονοφωνικός λαμπάτος ενισχυτής, κανά δυό ταλαντώτριες-γεννήτριες και ένα ραδιόφωνο ΑΜ, όλα φτιαγμένα στα εργαστήρια της σχολής.
Κρατώ μικρά αντικείμενα, όπως δυό τρανζιστοράκια, τρείς zenit, δύο μικρές πανέμορφες ηλεκτρονικές LOMO, ένα πανέμορφο λαμπάτο ραδιόφωνο GRUNDIG, το οποίο βάζω σε λειτουργία πότε πότε ακούγοντας όμορφη μουσική στα ΑΜ. Μεγάλη απόλαυση να βλέπω τις πυρακτωμένες λυχνίες απ τα πλαινά παραθυράκια εξαερισμού και να πιέζω τα κοκάλινα πλήκτρα με το χαρακτηριστικό "κλάγκ".

Υ.Γ.Κρίμα που πριν 4 χρόνια δεν μπόρεσα να κρατήσω την άσπρη μπέμπα Ε21-318ι..
Μόνο το σκάφος και το ταμπλό παρέμεναν ίδια, όλα τα υπόλοιπα είχαν υποστεί μετατροπές και βελτιώσεις.

giant13 said...

Γιά να αλλάξουμε και λίγο κλίμα, σήμερα το βράδυ τα δοκιμαστικά και αύριο ο τελευταίος αγώνας της FORMOYLA1 στον ALPHA.
Παίζεται ο τίτλος του πρωταθλητή. Πρώτα μεταξύ Χάμιλτον και Αλόνσο (διαφορά 4 βαθμών υπέρ του πρώτου), αμφότεροι οδηγοί της Μακ λάρεν. Κατόπιν έχει λιγοστές ελπίδες και ο Ραικόνεν (τρίτος στην βαθμολογία) με την Φερράρι.

Γνωστή η συμπάθεια του οικοδεσπότη στον Αλόνσο.
Πιστεύω πως θα τα παίξει όλα γιά όλα.
Δεν έχει να χάσει και τίποτα. Μάλλον αποχαιρετά την Μακλάρεν.

Nikos Dimou said...

giant13
πράγματι μου ήταν συμπαθής ο Alonso μέχρι που άρχισε τις κωλοπαιδίες αναντίον του Hamilton. Τώρα υποστηρίζω τον δεύτερο.

mamma
η λύση στο πρόβλημα τζάμπα επικοινωνίας με ΗΠΑ είναι οποιοδήποτε σύστημα voip (voice over IP) με πιο γνωστό και διαδεδομένο το Skype. Εγκαταστήστε το και οι δύο - τα υπόλοιπα τα φροντίζει μία καλή ADSL σύνδεση.

harrygrath said...

Αυριο ολοι F1. Επιτελους,πρωταθλημα με ενδιαφερον...

pagis said...

Καλημέρα και από εμένα ... μόλις εγκατέστησα την καινούρια έκδοση του Ubuntu Gutsy Gibbon, όχι πολύ μεγάλη διαφορά από το 7.04.

Δύο φορές τον χρόνο αναβάθμιση στο σύστημα, σαν να λέμε μετακόμιση στο ίδιο σου το σπίτι. Η εγκατάσταση βέβαια έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά χρειάζονται αρκετά copy σε .vimrc, .fetchmailrc, .bash_profile, κτλ.

Somebody961 said...

Το skype ομολογώ πως δεν το έχω δοκιμάσει και δεν έχω γνώμη.
Εκείνο που έχω δοκιμάσει και χρησιμοποιώ είναι το πασίγνωστο msn messenger που υποστηρίζει και web camera και φυσικά είναι εντελώς δωρεάν.

Το έχω κάνει και μιλώ με αυτό. Ενα σετ ακουστικά με μικρόφωνο μόνον και από τις 2 μεριές.
---------

Η μελαγχολία μου δεν είναι στα παλιά της αποθήκης.
Η μελαγχολία μου είναι στο ότι δεν θέλω να ...μελαγχολήσω παραγκωνίζοντας το άριστο eizo crt monitor 17' για μια νέα lcd.
Με χίλια ζόρια αποχωρίστηκα το nokia 6310 (το έχω με δεύτερο αριθμό) και μάλιστα το ..αναβάθμισα με νέα πανέμορφη πρόσοψη.

Πως να αποχωριστώ την 29' matchline tv για μια, προσωρινής πλέον κτήσης όπως δείχνουν τα πράγματα, lcd?

Δεν πωλούνται επειδή η τιμή τους δεν αντικατοπτρίζει την αξία που έχουν για μένα..
Ούτε καν την αντικειμενική.
Και δεν θέλω να τα βλέπω εγκατελλειμένα..
Σαν τους ανθρώπους που έχουν 'φύγει' και δεν τους επισκέπτεται πια κανείς..

Δανείζομαι από το θέμα 'έχουν ψυχή τα αυτοκίνητα' και να κλείσω λέγοντας: Μου μοιάζει σαν αχαριστία απέναντι στην 'ενέργεια, ψυχή' που έχει ένα αντικείμενο πάρει από εμένα, τον δημιουργό του, το να το πετάξω σε μια γωνιά μόλις ένα νέο με θαμπώσει.

Μα κάπως έτσι είναι και πολλές ανθρώπινες σχέσεις.

Κλείνω όμως τις περιπέτειες της σκέψης μιας και ο καιρός δεν βοηθά στο να μη γράψω μελαγχολικά..

ΥΓ: Dion την Canon F1 να την κρατήσεις!

giant13 said...

O Γάτος είπε,

"giant13
πράγματι μου ήταν συμπαθής ο Alonso μέχρι που άρχισε τις κωλοπαιδίες αναντίον του Hamilton. Τώρα υποστηρίζω τον δεύτερο."
---------------------------
Συμφωνώ και γώ, αλλά και ο μικρός, με την εύνοια και του αφεντικού Ρον Ντένις, γιά πρώτη χρονιά εμφάνισης του στην F1, με τις κατά καιρούς δηλώσεις του, δείχνει λίγο υπερφίαλος και παραπάνω από το πρέπον εγωιστάκος.

Takis Alevantis said...

Επόμενη φθηνή έως δωρεάν λύση για τηλεφωνική επικοινωνία είναι το voipbuster που λειτουργεί σαν το Skype (μέσω σύνδεσης ADSL) αλλά επιτρέπει και την απ'ευθείας σύνδεση δύο τηλεφώνων (πρώτα χτυπά το ένα και μετά το άλλο). Για τις ΗΠΑ (και αρκετές άλλες χώρες) οι κλησεις είναι δωρεάν και σε πολλές άλλες η σύνδεση με σταθερό κοστίζει 0,01 ευρώ το λεπτό. Δες επίσης και το nonoh.net.

andy dufresne said...

Ως άλλος harry απαιτώ να αλλάξει επειγόντως το ποστ, διότι από τη μέρα που δημοσιεύθηκε το συγκεκριμένο ποστ μου χάλασε το αυτοκίνητο, το κινητό τηλέφωνο, η φωτογραφική μηχανή, η βιντεοκάμερα, χάθηκε η mobile κάρτα του φορητού και εδώ και λίγη ώρα το πληκτρλγο του υπλγισ δν δλεύι καθθθθθλοοου κα-α-α-λλλλλ@$%^###Ά Ά Ά Ά Ά

Nikos Dimou said...

Έπρεπε να χαλάσουν αυτοκίνητα, κινητά, φωτογραφικές και βιντεοκάμερες για να αξιωθούμε ένα σχόλιο του Andy.

Παλιά λέγανε: "Κάποιος φούρνος θα γκρεμίσει!" Τώρα θα λέμε: κάποιο μηχάνημα θα χαλάσει!

harrygrath said...

Don't worry,πλακα κανει ο πατηρ...
2-3 παλιοι λειπουν,αλλα...

Θα ξαναρθουν
οσος χρονος & αν περασει
θα ξαναρθουν...

Αντε να ξανανοιξει & το πολιτικο μπλογκ. Εχουμε πραμα,Γιωργος-Βαγγος,τον Μακ ΥΠΕΞ που δηλωνει
" εμεις δεν εχουμε προβλημα με την ελ. Μακεδονια "
& οι "ελ" το εκλαμβανουν
σα να λεει ο εραστης στο γαμπρο
" εγω δεν εχω προβλημα να εχεις & εσυ τη συζυγο σου"...

Τελικα η σοβαρη αντιληψη της πολιτικης στη GR ειναι...η χιουμοριστικη.

glam said...

Ο/Η mamma είπε...
Δεν αισθάνθηκα πως θα με πετάξουν κάποια στιγμή, άλλωστε ποιός θα με πετάξει;

Το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ορθολογιστικό! ενδιαφέρον και μάλλον απαιτεί ξεχωριστή συζήτηση, κρίμα που δεν λειτουργεί πιά το αδελφό μπλοκ…

Nikos Dimou said...

Ρίχνει όλη την Ιερά Σύνοδο.
Ο,τι δεν έβρεξε πέντε μήνες, μαζεμένα...

harrygrath said...

Εδω στα νοτια πρ. μόνο διάκους...

alekos markellos said...

Καλησπέρα,

στο απέναντι (τρόπω τινά) βουνό απο σας στον Υμμητό βρέχει "σκοπιανούς".

Με αυτές τις καταιγίδες πάντως όποιοι δεν έχουν UPS ας προσέχουν.

Γιατί αν περιμένουμε μόνο (ή ειδικά) απο την ΔΕΗ...φέξε μου!

d3lta said...

γιά το sony ericsson k850i δεν διάβασα πολύ καλές κριτικές, προς το παρόν θα μείνω με το k800i και βλέπουμε...

όσο γιά τα διάφορα περί θανάτου που ακούστηκαν, μάλλον τάσσομαι με την άποψη ότι πρόκειται περί της απόλυτης σνομπαρίας όπως λέει και ο φίλος μου ζώρζ πιλαλί...

αγγελία: πωλείται vintage παιγνιδομηχανή atari με πλήθος παιγνίων (ΚΑΙ pacman), πληροφορίες 800-800-DELTA (χρέωση 0,666€/λεπτό ανεξαρτήτου διαρκείας κλήσεως).

Apostolos said...

Το MSN έχει πολύ κακή ποιότητα. Αντίθετα το skype έχει αποδεκτή ποιότητα στον ήχο και την εικόνα σε επικοινωνία Αγγλία-Ελλάδα υπολογιστή-υπολογιστή. Η ποιότητα χαλάει όμως τα απογεύματα όταν αυξάνεται σημαντικά και ο αριθμός των χρηστών που είναι συνδεδεμένοι. Όπως είπε και ο Takis παράπανω, πολλοί λένε ότι πετυχαίνουν καλύτερη ποιότητα με το VoIPBuster.
Εκείνο πάντως που διαπίστωσα είναι ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες που με μικρό κόστος επιπλέον της αστικής κλήσης(1p/min) προσφέρουν κλήσεις και από σταθερά τηλέφωνα προς σταθερά τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο (πχ www.telediscount.co.uk).Πιθανόν να χρησιμοποιούν κι αυτές VoIP τεχνολογία, πάντως η ποιότητα είναι εξαιρετική. Δεν ξέρω βέβαια αν υπάρχουν αντίστοιχες εταιρείες και στις ΗΠΑ.

Unknown said...

Και στη Θεσσαλονίκη βρέχει πολύ από το απογευματάκι. Το μεσημέρι ακούστηκε ένα ελικόπτερο, κουβαλούσε και κουβά. Η τελευταία πυρκαγιά του καλοκαιριού. Πρέπει να ήταν κοντά, πετούσε πολύ χαμηλά και οι βεράντες μου γέμισαν στάχτες.
Καλό χειμώνα σε όλους μας.

harrygrath said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Αλδος Μανουτιος said...

Είμαι πολύ χαρούμενος, διαπιστώνοντας ότι ο Νίκος Δήμου - ο Νίκος μας - εξακολουθεί να καταγράφει την τεχνολογική του άποψη!

Σχετικά με την ηλικία, η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα χαρακτηρίσω τον εαυτό μου γέρο, τη στιγμή που θα πάψω να παρακολουθώ την τεχνολογία...

:)

zizugataki said...

Δεν μάθατε ότι στη Θεσσαλονίκη η φωτιά ήταν από τις καλαμιές που καίγαν οι αγρόγες στη λίμνη Κορώνεια;

κ. Andy πολύ χάρηκα που ξαναείδα σχόλιο σας. Και σας χρωστάω ευχαριστίες από παλιά.

κ. Δήμου, ας μετράμε τη ζωή λίγη ή πολύ όπως τα γατούλια μας. Ας ζούμε την κάθε στιγμή όσο πιο πολύ, καλά, χαλαρά και δημιουργικά μπορούμε. Τα χρόνια, λίγα ή πολλά, κάποτε θα περάσουν. Το τέλος είναι αναπόφευκτο για όλους και για όλα.

Kαπα said...

Έκανε και στη Λευκωσία να βρέξει κατά το μεσημεράκι. Προσποιηθηκε αγριάδα, μαύρα σύννεφα και κάμποσο μπουμπουνητό, ξέπλυνε κάπως τις ταράτσες και μέχρι να ξυπνήσει το παιδί στεγνώσανε ξανά τα πάντα.

Αντις για πρωτοβρόχια, Θυμηθήκαμε τα μοναχικά μπουρίνια του... Αυγούστου.

Υγεία σε όλους σας και καλό σαββατοκύριακο.

Με εκτίμηση

Κάπα

harrygrath said...

Λιγοι σχολιαστες λειπουν για να εχουμε απαρτία...
Τα 100 σχολια ειναι οπτιμουμ μεγεθος για να μη μαλακοτεντωνομαστε...Θα 'λεγα αυριο ν' αλλαξουμε.

Anonymous said...

Εγώ φίλε κάπα ηδονικό το βρίσκω αυτό το τελευταίο σχόλιο.

Γιατί εσύ λες να πούμε "προσποιήθηκε" δηλαδή εκρυφογέλασε και μετά τους θυμούς τις απειλές και τις κατάρες ομολόγησε την πράξι της. Έκαμεν δηλαδή ομολογίαν.

Τις πλάτες και τα στήθη της εσύ τα λες "ταράτσες" που έπρεπε να ξεπλυθούν. Ως παιδί θα εννοείς μάλλον πανεπιστημιακούς τους γείτονες και τους σήκωσε στο πόδι με τες αγριοφωνάρες που δεν μπορούσε άλλο πια να τις βαστήξει να της βαστήξουν το γλυκασμό που στέγνωσε τα σπλάχνα της.

Μετά της είπες για τον Αύγουστο που σου χρωστάει και τη βρόχα στο παγκάκι της πλατέας που είχες μυστικά χαράξει το όνομα της.

Και τότε καθώς ένιωσε να "ξαναπροσποιείται" άρχισε το τρενάκι από την ηρεμία να επιταχύνεται με σταθερή επιτάχυνση 5 km/h² και μπήκε στην τροχιά.

Τώρα από πάνω από εκεί ψηλά απλώνει τις ποδάρες της τα κάτω από τον ήλιο σύννεφα σκοτώνει εξανεμίζει τα πράσινα νερά και πλημμυρίζει η υγρή της αγάπης φυλακή που ήταν κάποτε οι σταύλοι του Αυγεία.

Λοιπόν η αγάπη είναι θλιμμένη γιορτή ένα ζευγάρι σκουριασμένες χειροπέδες κελί με χρυσαφένιους μεντεσέδες.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Είπα με το τελευταίο σχόλιο να σας δώσω ένα δείγμα από την υπόγεια πλευρά του blog. Από τα δεκάδες σχόλια που στέλνει ο "σαλτάρω" (κι ας αλλάζει ονόματα, του έμεινε το πρώτο): άλλα ποιητικά όπως αυτό κι άλλα αισχρολογικά και μη δημοσιεύσιμα - όλα πάντως άσχετα με το θέμα...

mamma said...

Καλημέρα κύριε Δήμου.
Σχετικά με το θάνατο, σας στέλνω τη σκέψη μου.
http://single-mamma.blogspot.com/2007/11/3.html

ΥΓ. Δεν το αντιγράφω εδώ, γιατί αφενός είναι αρκετά μεγάλο για σχόλιο και αφετέρου είναι άσχετο (;) με το post...