Wednesday, October 10, 2007

Τεχνολογικά πείσματα



Από το τελευταίο μου post πέρασε πολύς καιρός και πλείστα όσα τεχνολογικά συνέβησαν στην ζωή μου. Ευχάριστα και δυσάρεστα.

Τα πιο δυσάρεστα ήταν δύο περιπτώσεις με «τεχνολογικό πείσμα». Έτσι αποκαλώ την παράλογη αντίρρηση ορισμένων μηχανημάτων (ή και προγραμμάτων) να συνεργαστούν.

Από παιδί πάλευα με μηχανήματα. Αλλά από το 1985 που ασχολούμαι με πληροφορική, βρίσκομαι σε μία διαρκή διαμάχη - το υλικό και το πνεύμα των υπολογιστών κάνει αντίσταση.

Πρώτη περίπτωση: Αντικατέστησα την σύνδεση ISDN στα Κιούρκα με μία ADSL Conn-X στα 1024. Για τις λίγες ώρες που είμαι εκεί, μου φτάνει και μου περισσεύει.

Δεν αφηγούμαι τι τράβηξα για να στήσω την σύνδεση. Είναι η τρίτη Conn-X που οργανώνω και για τρίτη φορά διαπίστωσα όχι μόνο ότι οι οδηγίες παραμένουν λανθασμένες (τις σωστές τώρα τις ξέρω απέξω) αλλά ότι είχε πάλι γίνει λάθος στους αρχικούς κωδικούς που μου είχε γράψει ο ΟΤΕ. Νέα τηλεφωνήματα στην Οtenet (ευτυχώς αυτή είναι προσιτή – το 1242 βουίζει συνέχεια).

Τέλος πάντων την έστησα και δούλεψε αμέσως με το παλιό μου (και αθάνατο) Dell Latitude 610 που κατοικεί μονίμως εκεί. Όταν όμως έφερα το νέο μου Sony Vaio TZ, ήταν αδύνατο να συνδεθεί. Έβλεπε το ασύρματο δίκτυο, αλλά μου έλεγε πως είναι μόνο τοπικό (local only) και δεν είχε πρόσβαση στο Internet.

Έφαγα τέσσερα πρωινά χωρίς αποτέλεσμα. Ούτε με καλώδιο Ethernet δεν επικοινωνούσε. Στο Ψυχικό συνδεόταν άψογα. Άλλα φορητά που έφερα για δοκιμή στα Κιούρκα, δεν είχαν πρόβλημα.

Βέβαια μπορούσα να το πάρω απόφαση και να παραιτηθώ. Άλλωστε το ΤΖ έχει μόνιμη σύνδεση Vodafone Mobile Connect την οποία μπορούσε να χρησιμοποιεί και στα Κιούρκα. Αλλά ποτέ δεν έχω ενδώσει στο πείσμα μίας συσκευής ή ενός λογισμικού. Μία πείσμα εσύ – δύο εγώ!

Έκανα format και ξανάστησα όλο το Vaio από την αρχή (με βάση τα DVD για restore που η τσιγκούνα Sony δεν τα δίνει, αλλά σου ζητάει να τα φτιάξεις εσύ!).

Μου πήρε μερικές ημέρες, αλλά πέρασε το δικό μου. Το ανανεωμένο ΤΖ είδε αμέσως το δίκτυο και το Διαδίκτυο των Κιούρκων.



Τα τελευταία μου αποκτήματα είναι ηχητικής μορφής. Ένα σετ διάφανα ηχεία “Soundsticks” της Harmann Kardon (τα βλέπετε δεξιά και αριστερά από την οθόνη) που, παρόλη την εντυπωσιακή τους εμφάνιση, έχουν και άριστο ήχο (συνήθως τα πολύ «ντεζαϊνάτα» αντικείμενα υστερούν στην απόδοση).

Από κάτω βλέπετε μία λεπτομέρεια από τους δορυφόρους και δεξιά το διάφανο επίσης subwoofer.

Το δεύτερο απόκτημα ήταν ένα πικάπ της Lenco (το βλέπετε στην πρώτη φωτό) που έχει σύνδεση USB και ψηφιοποιεί αυτόματα τα βινύλια. Με την βοήθεια ενός προγράμματος που λέγεται Audacity (Αυθάδεια – τι θράσος!) τα μετατρέπει σε .wav, .ogg, ή mp3. Για κάποιον που έχει μερικές χιλιάδες βινύλια, είναι μεγάλη υπόθεση.

Δεύτερη περίπτωση πείσματος: Το Audacity μου έσπασε τα νεύρα. Την πρώτη φορά που το εγκατέστησα μου ακύρωσε την κάρτα ήχου! Νόμιζα στην αρχή ότι μόνο τα προϊόντα της ψηφιοποίησης δεν ακούγονταν – μέχρι που διαπίστωσα ότι δεν ακουγόταν τίποτα!

"Δεν έχω ήχο!" που λέει κι ο Σαββόπουλος.

Έκανα νέα εγκατάσταση της κάρτας ήχου (κατεβάζοντας από το Internet τους τελευταίους drivers) αλλά μάταια. Μόνο όταν έβγαλα την Αυθάδεια από το σύστημα, επανήλθε ο ήχος.

Πάλι κόντρα πείσμα: εγκαθιστώ την Αυθάδεια ξανά από την αρχή. Αυτή τη φορά η κάρτα ήχου δούλεψε για λίγο και επιλεκτικά. Π. χ. ακουγόταν το Nero Show Time αλλά όχι το Windows Media Player ή το iTunes.

Η τρίτη - κι η καλύτερη - εγκατάσταση βγήκε σωστή. Τώρα παίζουν όλα και η ποιότητα των ψηφιοποιήσεων είναι εντυπωσιακή. Το πρόγραμμα δίνει και δυνατότητες για την βελτίωση του ήχου.

Αλλά γιατί κάθε κίνηση να θέλει τόσες ώρες, τόσες επαναλήψεις και τόση υπομονή; Γιατί να πρέπει να κατεβάσεις δέκα πράγματα από το Διαδίκτυο; (Π. χ. η Αυθάδεια δεν έχει δικό της κωδικοποιητή για ΜΡ3 και πρέπει να βρεις άλλον στο Internet). Γιατί χρειάζεται να κάνεις format σε έναν υπολογιστή μόνο και μόνο για να συνδεθεί με ένα ασύρματο δίκτυο;

Η Ανωριμότητα της Πληροφορικής - ή η Αντίσταση των Υλικών (και των άυλων);


Υ. Γ. Είδα τις νέες μεγάλες ψηφιακές της Nikon. Την επαγγελματική D3 και την μικρή της αδελφή D300. Τι υπέροχα τεχνολογήματα – πραγματικά έργα τέχνης. Δύο λεπτά να τις κρατήσεις στο χέρι, δύο κλικ και τις ερωτεύεσαι… Και μία ολόκληρη νέα σειρά φακών με νανοτεχνολογικό επίχρισμα!

Α - η τεχνολογία δεν σταματάει ποτέ. Στον αγώνα αυτόν εμείς μένουμε πίσω και νιώθουμε, συνεχώς, πεπαλαιωμένοι…

113 comments:

Lander said...

Ευχάριστη έκπληξη! Όσο απογοητευμένος και αν είστε από τα πράγματα, δεν νομίζω ότι πρέπει να μας στερήσετε την χαρά να σας διαβάζουμε...
Μου έκανε εντύπωση πως αναφέρετε "το καινούργιο σας Vaio". Είχα την εντύπωση πως δεν είχατε σε μεγάλη εκτίμηση τα φορητά της Sony!
Έχω στην κατοχή μου ένα παλιό VGN-B1XP. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, για τις εφαρμογές γραφείου που το χρησιμοποιώ ικανοποιεί απόλυτα τις ανάγκες μου. Αλλά η ασύρματη δικτύωση είναι ένα βάσανο! Παλιότερα είχα ένα φορητό της IBM (από τα τελευταία γνήσια και όχι τα τωρινά Κινέζικα). Συνδεόταν απροβλημάτιστα στο δίκτυο του σπιτιού με εξωτερική κάρτα WiFi USB. Το Vaio όμως... δεν! Συνδέεται για 5-10 λεπτά και μετά η σύνδεση εξαφανίζεται! Σημειώστε ότι με το ίδιο Vaio, με το ίδιο τύπου router συνδέομαι χωρίς προβλήματα από το γραφείο μου... Παρατήρησα βέβαια το εξής: αν τρέχω σε command line εντολή ping -t ΧΧΧ.ΧΧΧ.ΧΧΧ.ΧΧΧ παράλληλα με την δουλειά μου, η σύνδεση δεν πέφτει ποτέ!
Να είστε πάντα καλά κύριε Δήμου και μην ξεχνάτε να μας περιγράφετε τα... πείσματά σας!

giant13 said...

Καλημέρα.

Με πρόλαβε ο lander, γιά τον σεφτέ.
Σχολιάζω χωρίς να διβάσω το κείμενο ακόμη.
Οι παρακλήσεις εισακούστηκαν και με μεγάλη μου χαρά βλέπω το τεχνολογικό μπλογκ ανοικτό με νέο ποστ.

Προσοχή παιδιά μόνο, μη το κάνουμε μπάχαλο και απογοητεύσουμε ακόμη μιά φορά τον οικοδεσπότη.

Nikos Dimou said...

lander said...
Είχα την εντύπωση πως δεν είχατε σε μεγάλη εκτίμηση τα φορητά της Sony!

--------------------------

Και εξακολουθώ να μην τα έχω. Αλλά μου το έκαναν δώρο! Είναι πανάλαφρο 1100 γρ. και έχει υπέρλαμπρη οθόνη. Αλλά άθλιο πληκτρολόγιο, κακή διαμόρφωση, αργό, φορτωμένο με δκάδες άχρηστα προγράμματα (στα 100GB του σκληρού μόνο 30 είναι ελεύθερα για τον χρήστη!) και εργονομικά ατελές (π. χ. το κουμπί on-off). Συν τα προβλήματα με το Wi Fi...

giant13 said...

Ο Γάτος είπε..

"Το δεύτερο απόκτημα ήταν ένα πικάπ της Lenco (το βλέπετε στην πρώτη φωτό) που έχει σύνδεση USB και ψηφιοποιεί αυτόματα τα βινύλια."
----------------------------
Πρέπει να χω μείνει πολύ πίσω στα ηχητικά συστήματα, αφού ασχολούμαι με mp3, ipd και τα συναφή προγράμματα και μορφές μουσικής.
Εκπλήσσομαι με την ύπαρξη πικ-απ με έξοδο usb.
Οσα τυχόν υπάρχουν στα υπερκαταστήματα τα θεωρούσα στάσιμα από τεχνολογικής πλευράς και πως υπάρχουν μόνο γιά τους φίλους του βινυλίου. Εκτός φυσικά από τις κλασσικές χειροποίητες κατασκευές του εξωτερικού, γιά πολύ ψαγμένους, που κοστίζουν και μιά περιουσία.
Να λοιπόν που όπως τονίζει και ο οικοδεσπότης, η τεχνολογία πάντα θα βρίσκει μονοπάτια να προχωρεί.

Stavros Katsaris said...

Καλημέρα!
Ευχάριστη έκπληξη η επιστροφή, έστω και μόνο για το "ένθετο" μπλογκ!
Το πόσες φορές σε έχω θυμηθεί όταν προκύπτουν στη δουλειά τέτοιου είδους προβλήματα δεν λέγεται.
Τελευταίο παράδειγμα ένα πολυμηχάνημα της canon.
Λειτουργεί κανονικά ως εκτυπωτής, αντιγράφει κανονικά αλλά όταν του ζητήσω να σκανάρει μου λεέι πως το πολ/μα δεν είναι συνδεδεμένο!!!
3 φορές έκανα εγκατάσταση αλλά δεν....
Τα νεύρα μου!
Όσον αφορά την φωτογραφική μηχανή είναι ο επόμενος στόχος μου!
Μετά την κλοπή (είχα γράψει σχετικά σε άλλο ποστ) βολεύομαι με μια KODAK δώρο του αδελφού μου.
Δεν είναι οτι καλύτερο αλλά από το τίποτα...
Η συγκεκριμένη πάντως δεν παίζεται!

Καλημέρα!

Yannis H said...

Welcome back!

Σταμάτησα στην ερώητση: «Αλλά γιατί κάθε κίνηση να θέλει τόσες ώρες, τόσες επαναλήψεις και τόση υπομονή; Γιατί να πρέπει να κατεβάσεις δέκα πράγματα από το Διαδίκτυο; Η Ανωριμότητα της Πληροφορικής - ή η Αντίσταση των Υλικών (και των άυλων);»

Το χάος και η τάξη σε πάλη αλλά και συνεργασία... Είναι σχεδόν μεταφυσικό - κι ας μιλάμε για μηχανές. Πως παλιά κλωτσούσαμε ένα μηχάνημα για να δουλέψει (εισάγαμε χάος για να επανέλθει σε τάξη;) ε, κάπως έτσι install, uninstall, ξαναinstall, ματαuninstall και δουλεύει. Κανείς δεν ξέρει γιατί.

Θυμίζει το ανέκδοτο, όπου χάλασε ένα αυτοκίνητο και μέσα υπήρχαν άτομα από διάφορα επαγγέλματα. Ο μηχανικός είπε να δουν τη μηχανή, ο ηλεκτρολόγος να δουν τα ηλεκτρολογικά, κι ο τεχνικός Η/Υ είπε να βγουν και να ξαναμπούν :)

Anastassios said...

Καταπληκτικά τα ηχεία. Kako drachma?(τουτέστιν, πόσο σας στοίχησαν, αν μου το επιτρέπετε να ρωτήσω -η φράση είναι στα γιουγκοσλάβικα και σημαίνει "πόσες δραχμές". Σαλονικιός γαρ, και δη κάποτε έμπορος...-προ του ευρώ)

Δεν εκπλήσσομαι για το νέο ποστ - αν και, ταυτόχρονα, πάντα θα εκπλήσσομαι!(ευχάριστα)

harrygrath said...

Καλο ξεκινημα.

Ο κοσμος αγαπαει & τα 2 μπλογκς,απλα το τεχνολογικο ειναι πιο ευκολο στο μανατζαρισμα. Και δεν χαλαμε & τις καρδιες μας με ιδεολογικες διαφωνιες.

Προτεινω χαλαρη σταση,ουτε μοντερεσι,ουτε στενη παρακολουθηση.

Επι του θεματος,οντως ο κοσμος εχει γινει απαιτητικος & θελει ...
plug & play,κυριολεκτικα μα &...αλληγορικα...Ειναι δεικτης προοδου η αναζητηση ταχυτητας & τελειοτητας.

etherovamon said...

Καλημέρα σας.
Γάτε welcome back.
Όταν έκλεισε το doncat επισκεπτόμουν καθημερινά το dontech και με απογοήτευση το έβλεπα στάσιμο. Η σημερινή αναφορά στα Επίκαιρα με εξεπληξε ευχάριστα (μην νομίζεις ότι δεν σε παρακολουθούμε μερικοί έστω και έαν δεν αλληλογραφούμε μαζί σου !!! :-)

Καλό το ποστ σου και ενδιαφέροντα τα τερτίπια της τεχνολογίας. At the end of the day μηχανήματα είναι και αυτά που τα υπερφορτώνουμε πολλές φορές με τόσο άχρηστα πράγματα....

giant 13, απ'ότι γνωρίζω το Lenco δεν είναι normal πικάπ αλλά ουσιαστικά ο σκοπός του είναι μόνο (ή τουλάχιστον πρωταρχικά) η ψηφιοποίηση των δίσκων, μέσω USB και όχι απλά μία εναλλακτική έξοδος (αν δεν κάνω λάθος, δεν έχει συμβατικές εξόδους audio).

ND... keep walking...

Nikos Dimou said...

Τιμές: τα ηχεία ήταν δώρο αλλά τα βρήκα στην σελίδα του Multirama 169 € και το πικαπ από το Πλαίσιο 115 ευρώ.

Takis Alevantis said...

Τελικά νομίζω Νίκο ότι έχουμε την απαίτηση από την τεχνολογία να ενεργεί τελείως ντετερμινιστικά. Γι'αυτό και όταν κάτι πηγαίνει στραβά εκνευριζόμαστε. Κι όμως, ο Feynman στις περίφημες Διαλέξεις Περί Φυσικής, λέει ότι ακόμη κι αν το σύμπαν ήταν ντετερμινιστικό σε ατομικό επίπεδο, η πολυπλοκότητα των συστημάτων και οι μεγάλοι αριθμοί των παραμέτρων δεν θα μας επέτρεπαν να κάνουμε ασφαλείς πρακτικές προβλέψεις σε κάποιο βάθος χρόνου με βάση την μηχανιστική ντετερμινιστική προσέγγιση.

Άραγε η πολυπλοκότητα μετατρέπει τα ντετερμινιστικά συστήματα σε πιθανοτικά (stochastic) εξ ου και τα φαινομενικά σου (ή μάλλον «μας», αφού όλοι μας έχουμε ζήσει και ζούμε τέτοια) προβλήματα.

Υ.Γ. Βλέπω ξεπέρασες το bloggers' bloc ;-)

Nikos Dimou said...

etherovamon
το Lenco L3866 USB έχει και συμβατικές εξόδους για σύνδεση με στερεοφωνικό σύστημα.

epistimonas said...

Καλημέρα κι απο μένα!
κ.Δήμου σας άκουσα στην εκπομπή που μιλήσατε στον antenna και ήσασταν πολύ σωστός.
Τώρα όσο για τις τεχνολογικές σας ανησυχίες θα συμφωνήσω και πάλι πως για να κάνεις κάποια απλά πράγματα σε κάποιον Η/Υ εγκατάστασειςκ.λπ. χρειάζεσαι τις περισσότερες φορές πολλές ώρες! Ίσως και μέρες. Αφού καμιά φορά αναρωτιέμαι οι Η/Υ δημιουργήθηκαν για να μας ευκολύνουν την ζωή ή για να μας την δυσκολέψουν; Για π.χ. γι' αυτό που θα κάνεις να "βάλεις" στον Η/Υ μία ή και περισσότερες μέρες μετά απο 8 μήνες θα έχει βγει η καινούργια έκδοση! Άλλο θέμα.
Για την είδηση του νόμπελ που πήραν αυτοί οι δύο δεμόνιοι φυσικοί θα ήθελα να σας ρωτήσω κάποια πράγματα. Αυτή η τεχνολογία κυκλοφορεί στην αγορά;(συγχωρέστε με αν η ερώτηση είναι ανόητη, αλλά πρόκειται να αγόράσω ένα laptop και ψάχνομαι) παρεπιπτόντως αν έχετε καμιά πρόταση ευχαρίστως να την ακούσω απο ειδικούς! Δηλαδή για π.χ. θέλω να πάω στα multirama και να τους πω " Θέλω να μου βάλετε απο αυτόν τον δίσκο που ανακάλυψαν ο Γάλλος και ο Γερμανός και έχει πολύ μικρό μέγεθος και πολύ μεγάλη χωριτηκότητα" Θα με πάρουν με τις πέτρες; Μάλλον ε; Γι' αυτό βοηθήστε τον άμηρο Δραμινό.. Καλή σας συνέχεια

kleisoura said...

Καλημέρα σε όλους

drunk tank said...

καλημέρα!
άλλη μια ευχάριστη έκπληξη!

έχω πάρα πολλά βινύλια και ένα πικάπ που όχι απλώς δεν λειτουργεί αλλά αρνείται και να επιδιορθωθεί!
μετά από 4 επισκέψεις σε τεχνίτες το πήρα απόφαση: τα βινύλιά μου θα κοσμούσαν την βιβλιοθήκη! άλλωστε η ποσότητα των βινυλίων που κυκλοφορούν πλέον νέοι καλιτέχνες είναι τέτοια που δεν σκόπευα να αγοράσω οπότε ούτε καν ήλεγχα τις νέες κυκλοφορίες.
και έρχεστε αυτή την ωραία πρωία να μου πείτε ότι με 115 ευρά αγοράζω πικάπ που συνδέεται με τον υπολογιστη και μετατρέπει και τα βινύλια σε mp3?
ευχαριστώ για το πολύ ωραίο νέο!!!
πείτε μου ότι το mp3 κρατάει και το χαρακτηριστικό γρατσούνισμα του δίσκου και έχω φύγει τώρα να βρω πλαίσιο. κι ας μην υπάρχει ακόμα στα γιάννενα!

etherovamon said...

Γάτε ευχαριστώ για την πληροφορία για το Lenco. Δεν το είχα ελέγξει πριν το γράψω.

Όσο για τις φωτογραφικές μηχανές, πράγματι είναι έργα τέχνης. Έχεις κάποιο σχόλειο για το ότι πλέον και τα καινούργια μοντέλα των Nikon και Canon υποστηρίζουν liveview ? Είναι απλά ένα χρήσιμο εργαλείο που δανείζονται από τα πιο ερασιτεχνικά μοντέλα ? Είναι ένα trend που βλέπεις να επικρατεί ? Ή απλά το βάζουν για να είναι πιο εύκολο να τραβήξουν μερικούς compact χρήστες ?

Προσωπικά νομίζω ότι ακόμη και η ευκρινέστερη LCD οθόνη δεν θα είναι εύκολο να αντικαταστήσει τον έλεγχο που έχεις μέσα από το σκόπευτρο. Βέβαια η τεχνολογία εξελίσσεται πολύ ραγδαία και αναπόφευκτα επηρεάζει και τις συνήθειες των χρηστών. Οπότε, never say never.... Comments ???

aggelos-x-aggelos said...

Ουάου! Πικάπ με USB και μόνο 155€. Τι ωραίο. Νόμιζα ότι τα πικάπ πλέον θα είχαν από 500 και πάνω.

Εμένα το Audacity μου δούλεψε κανονικά από την αρχή.

Welcome back Don!

Stavros P (isisdoros) said...

Καλημέρα
Το audacity είναι μιά εφαρμογή ανοιχτού κώδικα την οποία χρησιμοποιώ αρκετά χρόνια και στα windows και στα linux.Δεω είχα ποτέ ιδιαίτερα προβλήματα αλλά θέλει καλό σετάρισμα σε ότι έχει να κάνει με το Audio I/O στα preference για να μην μπλοκάρει τη κάρτα για δική του χρήση μόνο.

Πάντως η εποχή του "απλού χρήστη" είναι μακριά ακόμα.

Lander said...

Το Plug & Play είναι πονεμένη ιστορία! Εγώ, "γέννημα - θρέμα" λόγω του χρόνου απόκτησης Η/Υ, των Windows 95, δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω πώς μπορούσαν οι χρήστες να λειτουργήσουν πριν!
Θυμάμαι μια (και μοναδική!) φορά προσπάθησα σε εγκατάσταση Windows NT 4 να εγκαταστήσω ένα PCI Modem! Τραυματική εμπειρία για έναν χρήστη συνηθισμένο διαφορετικά! Κάπου εκεί εγκατέλειψα την προσπάθεια να γίνω (τρομάρα μου!) Power User!

Nikos Dimou said...

aggelos-x-aggelos said...

Ουάου! Πικάπ με USB και μόνο 155€

-------------------------------

115 - Μην το ακριβαίνεις 50%!

athanasia said...

Kαλημέρα!!

Ωραία τα καινούργια αποκτήματα, κι εύχομαι χωρίς άλλα πείσματα εκ μέρους τους. Ιδίως μ' ενδιέφεραν αυτά του ήχου, τα διάφανα ηχεία κι ο σπιτικός ψηφιοποιητής των δίσκων βινυλίου.

:-)

Nikos Dimou said...

etherovamon said...
Έχεις κάποιο σχόλιο για το ότι πλέον και τα καινούργια μοντέλα των Nikon και Canon υποστηρίζουν liveview ? Είναι απλά ένα χρήσιμο εργαλείο που δανείζονται από τα πιο ερασιτεχνικά μοντέλα ? Είναι ένα trend που βλέπεις να επικρατεί ? Ή απλά το βάζουν για να είναι πιο εύκολο να τραβήξουν μερικούς compact χρήστες ?

------------------------------

Θα απαντούσε με "ναι" σε όλες τις ερωτήσεις. Όσο για το καδράρισμα, αν έχω σκόπευτρο ποτέ δεν χρησιμοποιώ την οθόνη. Άλλωστε στις SLR Nikon δεν μπορείς να δεις προεπισκόπηση από τη οθόνη.

aggelos-x-aggelos said...

Ουπς... sorry.

Μπέρδεψα πιο ήθελα να πατήσω 2 φορές. Και να σκεφτείς ότι τώρα που διάβαζα το σχόλιό μου, διάβασα 115.

Nikos Dimou said...

Δραμινός said...
Για την είδηση του νόμπελ που πήραν αυτοί οι δύο δεμόνιοι φυσικοί θα ήθελα να σας ρωτήσω κάποια πράγματα. Αυτή η τεχνολογία κυκλοφορεί στην αγορά;

---------------------------------

Kαι βέβαια. Όλοι οι μικροί σκληροί δίσκοι στα MP3 players, PDAs,Palmtops, ακόμα και μερικά κινητά, βασίζονται στην δική τους εφεύρεση. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε iPod!

heinz said...

Είδα τις νέες μεγάλες ψηφιακές της Nikon. ...Δύο λεπτά να τις κρατήσεις στο χέρι, δύο κλικ και τις ερωτεύεσαι…

Όχι τέτοια τώρα!
Ήδη έχω φάει ένα σκασμό λεφτά για φακούς της καινούργιας μου Canon...!

Eleste said...

Καλώς μας επέστρεψες don ;)

Καλησπέρα σε όλους. Άκρως ενδιαφέρον ποστ και τι χαρά για το πικάπ! Δεν είχα ιδέα ότι κυκλοφορούσε κάτι τέτοιο, και πάντα έμενα με την απορία, πως μπορεί να βρεθεί πατέντα για να ψηφιοποιήσει κανείς τα βινύλια.
Ποιο μοντέλο είναι? Φιλτράρει τα ¨χράτσα χρούτσα¨ στον ήχο?

Και μια που έγινε αναφορά σε Nikon, ευκαιρία να ρωτήσω και κάτι ακόμα. Απέκτησα (δηλ. μου δώρισαν) πολύ πρόσφατα μια D40x με με Nikkor 18-55mm. Είναι η πρώτη μου επαφή με μια σοβαρή φωτογραφική και ουσιαστικά τα πρώτα μου πειράματα με την τέχνη της φωτογραφίας.

Ουσιαστικά ο λόγος που την χρειάζομαι είναι για την δουλειά μου. Χρειάζομαι ένα λευκό cube (αν το λέω σωστά) το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για product pictures υποδημάτων. Αλλά δεν έχω ιδέα τι ακριβώς χρειάζομαι από φωτισμό και εάν είναι απαραίτητο κάποιο mini τρίποδο.

Ευχαριστώ!

Giasafox said...

Επειδή δούλευα στο βλαβοληπτικό κέντρο του ΟΤΕ για ένα μεγάλο διάστημα, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι το Conn-X είναι από τα χειρότερα πακέτα σύνδεσης που έχω συναντήσει.

Χιλιάδες βλάβες καθημερινά (δεν συγχρονίζει, χάνει το IP, διατίθεται μαζί μα προβληματικό hardware, κτλ)
Οσο για το 1242 (ο Αλλάχ να μη σ' αξιώνει να πέσεις στην ανάγκη τους!) έχει 10 άτομα στο κέντρο και κρατούν τον κάθε πελάτη στη γραμμή πάνω από μισή ώρα...
---

Τα ηχεία είναι σαν μπιμπελό. Αναρωτιέμαι τι ισχύος είναι και τι εύρος συχνοτήτων μπορούν να έχουν.

---
Οσο για τις εγκαταστάσεις των software δεν "κάθονται" πάντα καλά στην πρώτη εγκατάστασή τους και ειδικά αν είναι στην πρώτη τους έκδοση (όχι πολυδοκιμασμένα).
Το να δώσεις πνοή στο hardware είναι πάντα το δύσκολο κομμάτι της δουλειάς. Εδω, βγαίνουν ακόμη service packs για τα XP μετά από τόσα χρόνια στο κουρμπέτι.

(welcome back)

harrygrath said...

Ειναι το μοντερεσι
του ντιμουτεκ το φεσι...

Για καλομπλογκια,εκφρασεις τυπου " στα γιουγκοσλαυικα " πρεπει να αποφευγονται.

Ενδιαφερουσα φιλοσοφικα η παραμετρος του παθιασματος με μαρκες...

Νικονικοι-Κανονικοι
Σονικοι-Φιλιπσικοι
Νοκιανικοι-Ερικσονικοι

Λογικη & παθος,ρεαλισμος & μυθος...

Live your myth in dimoutech...

Eleste said...

Μόλις είδα ότι το μοντέλο αναφέρεται. Σόρρυ!

d3lta said...

καλώς σας ξαναβρήκαμε ή ο δολοφόνος πάντα γυρνάει κλπ, λολ...

έχω ξαναγράψει σε παλιότερα ποστς ότι πέρασα ακριβώς τα ίδια με connex στο εξοχικό και ξαναστήσιμο βαΐου με dvd χειροποίητα λόγω τσιγγουνιάς μαμάς εταιρείας, συνεπώς i fully sympathize...

τα ηχητικά καλούδια φαίνονται πολύ ωραία, με 'γειές!

όσον αφορά τα ηχεία, καθώς ασχολούμαι με τον ήχο ημι - επαγγελματικά, έχω δύο ενεργά (αυτοενισχυόμενα) studio monitors της yamaha (διάσημη γιά τα studio ηχεία της, ποιός θυμάται τα ns1000;) τα οποία είναι χειρουργικά εργαλεία (και πέντε κιλά έκαστο).

γιά την μεταφορά ήχου από βινύλιο, η λύση αυτή με κάνει σκεπτικό, ιδίως αν υπάρχει αξιοπρεπές σύστημα πλατώ - βραχίονα - βελόνας στο σπίτι.

η ενδεδειγμένη λύση είναι έξοδος από τον προενισχυτή (από το tape out), είσοδος στο line in της κάρτας ήχου και capture σε wav με την εκπληκτική, ελαφριά και δωρεάν εφαρμογή audiograbber, κατόπιν "κάψιμο" σε cd ή περαιτέρω συμπίεση σε mp3 πάντα με lame mp3 encoder (επίσης δωρεάν) χρησιμοποιώντας την ίδια εφαρμογή ή το razor lame ως gui.

προσοχή: το πρωτογενές ψηφιοποιημένο σήμα του βινυλίου καλό είναι να μην το επεξεργαστούμε περαιτέρω με denoisers και συναφή γιατί χάνουμε σε ποιότητα (ας έχει και μερικά σκράτς το αρχείο μας, δεν χάλασε ο κόσμος, είναι και ρομαντικό)...έχω κάνει σε πολλούς φίλους τυφλό a/b test και δεν καταλαβαίνουν ποιό είναι το βινύλιο και ποιό το cd!

η nikon d3 χωρίς αμφιβολία είναι κομψοτέχνημα - ιδιαίτερα με το full frame ccd - αλλά μου κάνει πολύ επαγγελματική και "επιθετική" γιά τα γούστα μου και έτσι προτίμησα την leica m8 - καθώς έχω μία ντουλάπα φακούς leica - με την προσθήκη του νέου ασφαιρικού tri elmar 16 - 15- 21 mm f/4 o οποίος με τον λόγο 1,33 του ccd της leica γίνεται 21 - 24 - 28mm - τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά (αφήνω κατά μέρος την πλάκα που έχει να χρησιμοποιέις φακούς του '50 σε μηχανή του 2007).

Lander said...

Ο Κωνσταστίνος Π είπε....
πείτε μου ότι το mp3 κρατάει και το χαρακτηριστικό γρατσούνισμα του δίσκου και έχω φύγει τώρα να βρω πλαίσιο. κι ας μην υπάρχει ακόμα στα γιάννενα!
----
Δεν είναι ανάγκη αγαπητέ! http://www.plaisio.gr


O harrygreek είπε....
Νικονικοι-Κανονικοι
Σονικοι-Φιλιπσικοι
Νοκιανικοι-Ερικσονικοι

----

Τον έχουμε στο αίμα μας οι άνθρωποι αυτό τον ανταγωνισμό! Μην ξεχνάτε το αμίμητο: Μακάνθρωποι - Πισάνθρωποι! Φαίνεται πως έτσι ανάβουν τα αίματα και γίνονται πιο ενδιαφέροντα τα πράγματα ή μάλλον ότι το marketing προστάζει τη δημιουργία τέτοιου κλίματος από τις εταιρείες!

Nikos Dimou said...

@giasafox
Προδιαγραφές των Soundsticks ΕΔΩ.

@delta_mike
αυτή τη μέθοδο ψηφιοποίησης ακολουθούσα κι εγώ ως τώρα - όμως με το πικάπ γίνεται πολύ απλούστερη χωρίς καλώδια και συνδέσεις.

Όσο για μηχανές είμαι 42 χρόνια οπαδός (που θα έλεγε και ο Harry) και χρήστης των Nikon. Έχω κι εγώ ένα ντουλάπι φακούς... και σώματα. Για την Leica ελπίζω τώρα με την βοήθεια της Panasonic να συνέλθει - ως τώρα πουλούσε φακούς Sigma με το δικό της brand (και πανάκριβα).

Με την ευκαιρία: για τους νέους φακούς zoom της D3 η Nikon ισχυρίζεται ότι για πρώτη φορά ξεπερνούν σε ανάλυση και ευκρίνεια τους σταθερούς.

m2 said...

Πιστεύω πως όσο πιο πολύπλοκο γίνεται ένα μηχάνημα, τόσο μειώνεται η αντίληψη που έχουμε για το τι συμβαίνει σ' αυτό. Οι περισσότερες "παραξενιές" είναι στην πραγματικότητα κρυμμένα προβλήματα, τα αίτια των οποίων σπάνια εντοπίζονται. Επίσης, μία τέτοια πολυπλοκότητα ευνοεί και τη διάδοση των σφαλμάτων: μια διακοπή ρεύματος ή μία βλάβη στο hardware επηρεάζει ένα bit σε κάποιο αρχείο, που το διαβάζει - μπορεί μήνες αργότερα - ένα άλλο σωστό πρόγραμμα και βγάζει σφάλματα. Έτσι, η απρόβλεπτη αυτή συμπεριφορά καταντάει ένα κατ' εξοχήν ντετερμινιστικό σύστημα να συμπεριφέρεται με βάση πιθανότητες και περίπου-τυχαιότητα, όπως είπε και ο Takis Alevantis. Γενικά πάντως, κύρια αιτία τέτοιων παραξενιών είναι το software. Το hardware είναι συνήθως αρκετά πιο αξιόπιστο.
Η εκνευριστικότερη κατηγορία προβλημάτων είναι αυτά που δείχνουν συμπάθεια ή αντιπάθεια σε συγκεκριμένους χρήστες: το μηχάνημα συμπεριφέρεται λανθασμένα όταν το χειρίζεσαι εσύ, ενώ μόλις το χειριστεί με τον ίδιο τρόπο κάποιος άλλος εξαφανίζεται το πρόβλημα ως δια μαγείας. Συμβαίνουν ειδικά σε αυτοκίνητα και υπολογιστές, με σκοπό μάλλον να ντροπιάσουν τον κάτοχο!

Nikos Dimou said...

elinor
χρειάζεσαι ένα φόντο (ρολό χαρτί) και δύο συγχρονισμένα φλας για να γλυτώνεις τις σκληρές σκιές - ή ένα με ομπρέλλα.

harrygrath said...

Μιας & αναφερθηκε ΟΤΕ / Conn-X,καποιες εμπειριες απο πακετα ευρυζωνικα ?

Vivodi,Forthnet,On,κλπ ?

Ηρθ' η στιγμη ν' αποφασισω
με ποια (εταιρεια) θα παω
& ποια θ' αφησω...

d3lta said...

@nikos dimou

μα και η μέθοδος που προτείνω ένα καλώδιο προϋποθέτει (από τον ενισχυτή στο pc) - αν το πλατώ κλπ είναι αξιώσεων το σήμα που θα περάσει στον σκληρό δίσκο θα είναι παρασάγγας καλύτερο από αυτό του lenco των €115 - το audiograbber τα κάνει mp3 επίσης on the fly.

ολίγα διευκρινιστικά γιά την leica: ο φακός που έβγαλε η leica σε συνεργασία με την sigma ήταν ο 28-70mm f/3.5-4.5 vario elmar, κατασκευασμένος στην ιαπωνία υπό την εποπτεία της leica - που δεν το απέκρυψε ποτέ... ο φακός αυτός έχει ήδη αντικατασταθεί από τον 28-90mm asph ο οποίος είναι εξ ολοκλήρου σχεδιασμένος και κατασκευασμένος στην γερμανία.

σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω φακοί αφορούν το σύστημα ρεφλέξ της leica και όχι το τηλεμετρικό - οι τηλεμετρικοί της φακοί (γιά τους οποίους είναι διάσημη) κατασκευάζονταν πάντα στην γερμανία ή στον καναδά.

σημ: η panasonic δεν έχει να κάνει τίποτα με την m8 ή το σύστημα φακών της, ο αισθητήρας της κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την kodak, με την panasonic υπάρχει συνεργασία στα "φτηνά" ψηφιακά μοντέλα, digilux κλπ.

ξαναλέω ότι η nikon d3 είναι ασφαλώς μία άριστη επιλογή (κυρίως επαγγελματική καθότι άκρως εξειδικευμένη), οι δυνατότητές της είναι όμως τόσες πολλές που ο μέσος χρήστης είναι βέβαιο ότι δεν θα τις χρησιμοποιήσει ποτέ, ο δε όγκος της απαγορευτικός (γιά μένα που διανύω περίοδο downsizing, τα θέλω όλα μικρά και φορητά)...

Nikos Dimou said...

Harry νομίζω πως όλες έχουν προβλήματα. Παρόλα τα χάλια του ο ΟΤΕ έχει πλεονεκτήματα γιατί ελέγχει το κοινόχρηστο δίκτυο. Τώρα αν στην περιοχή που μένεις έχει ιδιόκτητο δίκτυο μία από τις άλλες εταιρίες, τότε αξίζει να την δοκιμάσεις.

Εγώ πάντως έχω ΟΤΕ: 8Mbps στο Ψυχικό και ένα στα Κιούρκα.

Somebody961 said...

"Ποιο μοντέλο είναι? Φιλτράρει τα ¨χράτσα χρούτσα¨ στον ήχο?"

Εναν λάτρη του βινυλίου τα σκρατς δεν τον ενοχλούν.
Οχι επειδή είναι 'κολλημένος'.
Τα σκρατς είναι τυχαίος θόρυβος που δεν 'κάθεται' πάνω σε κάποιο όργανο που είναι εστιασμένο πχ στα δεξιά της στέρεο εικόνας. Δεν είναι μέσα στη σκηνή.
Είναι ήχος που ακούγεται εκτός εικόνας και έτσι απλά το αγνοείς.

Τώρα για το σύστημα του πλαίσιου θα συμφωνήσω απόλυτα με τον φίλο delta-mike.
Δεν είναι δυνατόν να συγκρίνω την ποιότητα του linn lp12/ekos με την frog σε έξοδο από λαμπάτο pre AR με κάρτα ήχου σοβαρή, με το 'τρανζιστοράτο' ήχο που πουλά το πλαίσιο!
Συγγνώμη κιόλας!
Που είναι άραγε η δυσχρησία του θέματος άμα τα συνδέσεις μία φορά και το έχεις πάντα 'ετοιμοπόλεμο'?

Οσο για το audacity, το λέει και το όνομα του.
Αυθάδες!!! :)
Soundforge με extensions!

Από 'αυθάδεις' εξάλλου έκλεισε το doncat. Δεν θα πάρουμε άλλο, ευχαριστούμε!

candide said...

Τα ίδια ηχεία έχω κι εγώ, καλός ήχος και καλό design.
Για τα προβλήματα με hardware και drivers, πιστεύω ότι ίσως κάποια από αυτά να οφείλονται σε μικροπροβλήματα με τα Ελληνικά windows. Λίγες εταιρείες ελέγχουν την συμβατότητα των προϊόντων τους με τα Ελληνικά windows πριν τα βγάλουν στην αγορά.

John Karakatsanis said...

Κύριε Δήμου χάρηκα κι εγώ διαβάζοντας το post σας, ελπίζω να γράφετε συχνά, τουλάχιστον στο tech blog σας!

Σχετικά με την ερώτηση του Harry Greek για τα ευρυζωνικά πακέτα, εγώ χρησιμοποιώ τη Vivodi εδώ και ενάμιση-δύο χρόνια περίπου, τον τελευταίο ένα χρόνο με shared LLU σύνδεση (τηλέφωνο ΟΤΕ, internet από Vivodi) και από προχθές full LLU στη Vivodi (μεταφορά του τηλεφώνου μου στη Vivodi και internet 10 Mbps μέσω της υπηρεσίας Telefonet+ που παρέχει και απεριόριστα αστικά/υπεραστικά με 35 ευρώ/μήνα).

Το μόνο κακό είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην ενεργοποίηση καθώς και στην εξυπηρέτηση πελατών που είναι επιεικώς για τα μπάζα!

Αναλυτικότερα γράφω στο blog μου, http://www.xblog.gr/?p=687

Nikos Dimou said...

somebody και λοιποι high-endάδες

και το δικό μου Thorens TD 126MK III με κεφαλή Stanton 881S είναι σαφώς καλύτερο από το Lenco.

Mόνο που είναι σε άλλο δωμάτιο και η σύνδεση δεν είναι εύκολη - τα δε φορητά έχουν άθλιες κάρτες ήχου.

Για όποιον δεν έχει πικάπ ή έχει πρόβλημα σύνδεσης το Lenco είναι φτηνή και βολική λύση - η δε διαφορά στην ποιότητα στα ΜΡ3 δεν ακούγεται.

Somebody961 said...

Η 881s είναι μακράν η καλύτερη κινητού μαγνήτη που βγήκε ποτέ!

Θα πρέπει να μπει σε μουσείο τεχνολογίας/τέχνης..
Αρκεί να βγει το ηλίθιο βουρτσάκι καθαρισμού.

Αυτήν είχα από το '81 ως το '95 και την ξαναπήρα για να την κρατήσω ως το 2000! :)

Δεν μου κάνει εντύπωση πως σε αυτήν είχες καταλήξει!

Apostolos said...

Καλησπέρα από τη βροχερή Αγγλία,
ναι, πραγματικά ευχάριστη έκπληξη, και καλή συντροφιά για τη μοναξιά του εξωτερικού. Είναι περίπου 15 μέρες που ήρθα σε μια Αγγλία/Οξφόρδη που το Πανεπιστήμιό της είναι η χαρά του στερημένου technology-oriented Έλληνα: πρόσβαση σε απίστευτα περιοδικά και απίστευτες βιβλιοθήκες, δίκτυα με απίστευτες ταχύτητες - ενσύρματα, ασύρματα -, απίστευτο software ως παροχή δωρεάν ακόμα και στον επισκέπτη ερευνητή....
Ακριβώς όπως Ελλάδα δηλαδή..
Συγγνώμη για το off-topic, αλλά όταν το blog είναι τόσο καιρό κλειστό έχεις τόσα πολλά να πεις...
Ελπίζω όλο αυτό να ήταν ένα σύντομο διάλειμμα.
Time will tell..

Unknown said...

΄Ομορφη έκπληξη το νέο post κι ας είμαι εντελώς άσχετη. Πάντως αν με καλέσετε για να...ακούσουμε μουσική θα δεχτώ μετά μεγάλης χαράς!!!

d3lta said...

Nikos Dimou said...

somebody και λοιποι high-endάδες
-----------------------------

απαντώ λοιπόν ως "λοιπός high endάς":

το lenco είναι σαφώς καλή λύση γιά κάποιον που έχει λίγα βινύλια και θέλει να τα ψηφιοποιήσει, πλήν όμως:

προφανώς διαθέτει onboard κύκλωμα προενισχυτή γιά να αναβαθμίσει το ασθενές σήμα της κεφαλής σε επίπεδο line, ο εστί μεθερμηνευόμενο προενισχυτής + πλατώ + βραχίονας + κεφαλή με 115 ευρώ, ο νοών νοείτω...

σωστό ότι τα λάπτοπς έχουν άθλιες κάρτες ήχου (εξαίρεση το προηγούμενο toshiba satellite με εξαιρετικό κύκλωμα της διάσημης σε αυτόν τον τομέα yamaha ), και αυτό όμως διορθώνεται με αγορά εξωτερικής κάρτας ήχου...αγόρασα γιά τον βάϊο μία soundblaster audigy notebook pcmcia με 100 ευρώ και τα αποτελέσματα στις εγγραφές είναι εκπληκτικά (η ονομασία vaio είναι αρκτικόλεξο του video audio integrated operations, οπότε είπα τι διάολο!)...

ο ισχυρισμός ότι η διαφορά στο mp3 δεν ακούγεται δεν ισχύει διότι απλούστατα μάπα σήμα = μάπα mp3 (το πως γίνεται τo καλό mp3 χρήζει ξεχωριστού ποστ).

ξαναλέω ότι τα ανωτέρω αφορούν αυτούς που έχουν σοβαρές δισκοθήκες και στερεοφωνικά και είναι εραστές της πιστότητας αλλιώς ...βούρ γιά lenco!

Univers said...

"Ψήνομαι" για Nikon D300...

harrygrath said...

ΟΚ.

Ο ανωνυμος σχολιαστης & ο επωνυμος μπλογκερ εχουν σαν ατου την αξιοπιστια & τη σοβαροτητα τους.
Ο κοσμος διαισθανεται την αληθινη κριση απο την επηρεασμενη ή τη προπαγανδα.

Αν το μπλογκ εχει σχολιαστες επιπεδου,θα γινει must στους τεχνολογοφιλους

Θα μπαινουμε εδω για να...παρουμε γραμμη.

Lefteris said...

"Γιατί χρειάζεται να κάνεις format σε έναν υπολογιστή μόνο και μόνο για να συνδεθεί με ένα ασύρματο δίκτυο;"

Διότι τα computers φτιάχονται από πιτσιρικάδες που γνωρίζουν προγραμματισμό αλλά δεν γνωρίζουν τι χρόνο χάνουνε οιο επαγγελματίες για να κάνουν τη δουλειά τους μ' αυτά. Τα περισσότερα χαρακτηριστικά των νέων Windows κλπ δεν είναι παρά παπάκια και χρώματα, επιβαρύνοντας τον υπολογιστή. Πας του προγραμματιστή (25 χρονών με το μυαλό του στα πάρτι) και του λες "θέλω να κάνω επεξεργασία κειμένου" και σου φορτώνει την οθόνη με παιχνίδια και χρωματισμούς τριών διαστάσεων...

Μάταια ψάχνουν οι προγραμματιστές να με εντυπωσιάσουν με παπάκια. Τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα ωραίο τοπίο, ή ένα γλέντι με τους φίλους μου (ή τη γυναίκα), όσο και να παλεύουν αυτοί με διάφορα...

Όσον αφορά τις φωτογραφικές μηχανές, έχω κολήσσει εδώ και χρόνια σε μια Canon Powershot 5 και δεν την αλλάζω (προς το παρόν) με τίποτα. Η Canon απ' ότι ακούω έχει και πολύ καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών από τη Nikon στις ΗΠΑ. Το μόνο παράπονο -- δεν μπορώ να βάλω τα παλιά μου Cokin φίλτρα λόγω μεγέθους φακού. Αλλά υπάρχει και το Photoshop...

Προβλήματα με DSL δεν είχα ποτέ στις ΗΠΑ (αγοράζω πάντα τα φτηνότερα πακέτα), αλλά με τα κινητά δεν τα πάω καλά, δεν είμαι ενημερωμένος και δεν θέλω να ξοδεύω λεφτά σ' αυτά.

Στερεοφωνικά ε; Ήταν μια εποχή (πριν τα 20 μου χρόνια) που δεν αγόραζα κινητού μαγνήτη διότι οι κινητού πηνίου είναι καλύτερες (μικρότερη αδράνεια). Τώρα τα θεωρώ όλα αυτά ανοησίες σε σχέση με τις προτεραιότητές μου και ακούω μουσική από compact της κακιάς ώρας και από κασετόφωνο αυτοκινήτου με καμμένο ένα ηχείο πίσω. Έχω λεφτά να βάλω ότι θέλω, και δεν έχω ούτε χρόνο, ούτε ενδιαφέρον...

Κάποια στιγμή (μάλλον Γενάρη) θα φτιάξω ένα blog με φωτογραφίες και μόνο, ειδικά από ΗΠΑ και Καναδά... (έχω πάνω από 800 ήδη). τις καλύτερες. Ένα ταξίδι είναι η ζωή κι έχω πανικοβληθεί να πηγαίνω πέρα δώθε.

spyros stamatelatos said...

κ. Δήμου, η D3 & D300 έχουν full προεπισκόπηση (όπως οι compact) με ένα πανέξυπνο σύστημα (πολύ γρήγορα ανεβοκατεβάσματα του καθρέπτη).

Με θερμούς χαιρετισμούς

Σπύρος Σταματελάτος

glam said...

Καλησπέρα , είδα φως και μπήκα.
Ευχάριστη έκπληξη!!!
Σαν τον “ζωντανό” διάλογο, τίποτα, και ας υπάρχουν ελαττωματάκια…
Διάβασα σχολαστικά όλα τα σχόλια , και ας μην τα πολύ καταλαβαίνω, άκου “ντετερμινιστικά συστήματα σε πιθανοτικά ” κάπου έχω ένα λεξικό, γεια σας Κε Τάκη, επιβεβαιώνετε κάτι που έγραψε η Αφροδίτη: δεν είναι ότι δεν γράφουμε πλέον σχόλια σε φίλους ή στα blog μας είναι που εκεί βάζαμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό! ( πως και δεν φάνηκε ακόμη η θεά; )
Το ότι αποκτούμε ακόμη έξεις είναι αραγε δείγμα νεότητας;

Τεχνολογικό σχόλιο:
Αγόρασα πρόσφατα το Sony-Ericsson Κ800i ,αποδείχθηκε ακριβώς όπως το περίγραφε ο don , (να τα ευχαριστηθείς!!!) 4 “ελαττώματα” εντόπισα:
1) Δεν έχει ενδεικτικό φωτάκι ότι βρίσκεται σε λειτουργία
2) Σχετικά βαρύ για την θήκη στην ζώνη
3) Δείχνει “ευαίσθητο” για χρήση από μηχανόβιο, ιδιαίτερα τον χειμώνα, με τις βροχές κ.λ.π.
4) Και σοβαρότερο ίσως , μου το κλέβουν συχνά οι κόρες μου, τι να κάνω;

proinos said...

Καλώς σας βρήκαμε.

Τo πικάπ αυτό της Lenco έχει ανταγωνιστές?
Υπάρχει άλλη πρόταση στην αγορά (ενδεχομένως πιο αξιόπιστη)?
Το "αυθάδες" πρόγραμμα πάει μαζί με το πικάπ?

Σώζετε έναν άνθρωπο με τη συγκεκριμένη πληροφορία του post (που λέει ο λόγος!!)

gerasimos74 said...

Many thanks Mr Dimou!!

gerasimos74 said...

Τα ηχεία σας τα έχω εδώ και δύο χρόνια στον desktop. Νομίζω ότι είναι από τα καλύτερα που κυκλοφορούν.

Για του λόγου το αληθές, δείτε τι γράφει γι'αυτά το pcmagazine.com:
www.pcmag.com/article2/0,1759,1558202,00.asp

gerasimos74 said...

BTW, δείτε και αυτό το ηχείο - κομψοτέχνημα της B&W (Zeppelin), για iPod (και pc).

Και απ'ό,τι γράφουν, με άριστο ήχο...
www.pcmag.com/article2/0,1895,2179591,00.asp

Nikos Dimou said...

proinos said...
Τo πικάπ αυτό της Lenco έχει ανταγωνιστές?
Υπάρχει άλλη πρόταση στην αγορά (ενδεχομένως πιο αξιόπιστη)?
Το "αυθάδες" πρόγραμμα πάει μαζί με το πικάπ?

-----------------------------

Καλημέρα!
Κάπου είχα διαβάσει παλιότερα την είδηση ότι θα κυκλοφορούσαν ΔΥΟ πικάπ μετατροπής - το ένα ήταν το Lenco. Αλλά στην ελληνική αγορά δεν βρήκα άλλο.

Το αυθάδες προγραμμα πάει πακέτο - είναι μέσα στην συσκευασία. Το πικάπ είναι αξιόπιστο αλλά και το πρόγραμμα μετά τις πρώτες κόνξες δουλεύει καλά.

proinos said...

Υπόχρεως, για μια ακόμα φορά.

Η τεχνολογία προχωρά σίγουρα πιο γρήγορα από τις δυνάμεις κάποιων από μας, χωρίς την καίρια και πρόθυμη βοήθεια κάποιων από σας!!

p_aris said...

Καλημέρα.

Να προτείνω κάτι άλλο για την μετατροπή παλιών δίσκων; Οι πιο πολλοί από αυτούς έχουνε κυκλοφορήσει και σε CD, και σίγουρα υπάρχουνε σε MP3 στο δίκτυο. Τα κατεβάζεις από εκεί και έχουνε καλή ποιότητα. Και έφοσον κατέχεις το βινίλιο πιστεύω πως είσαι νόμιμος.

d3lta said...

Somebody said...

Η 881s είναι μακράν η καλύτερη κινητού μαγνήτη που βγήκε ποτέ!

-------------------------------

φίλε somebody, ξεχνάς την shure v15 σε όλες τις ενσαρκώσεις της, εξ ίσου κορυφαία κεφαλή κινητού μαγνήτη...

όσο γιά τις κινητού πηνίου, τα σκήπτρα παρακαλώ στην denon dl103 (αυτήν με την φρικτή βελόνα σφαιρικού προφίλ) η οποία παράγεται απαράλλακτη πάνω από τέσσερις δεκαετίες, από τις πιό μουσικές (και φτηνές) κεφαλές της αγοράς.

την καλημέρα μου

nuwanda said...

να πω για οποιον τυχον ενδιαφερεται οτι το audacity το χρησιμοποιω εδω και καιρο στο podcast μου (booktalks) και το θεωρω εξαιρετικα βολικο και ευχρηστο προγραμμα για τον μεσο, σχετικα αδαη χρηστη.

Το εχω εγκαταστησει σε τρια λαπτοπ χωρις κανενα προβλημα και μπορω να πω οτι μετατρεπει αψογα, μεσα σε δευτερολεπτα, τον οποιοδηποτε ηχο σε ψηφιακο σημα. Το μονο που με εχει δυσκολεψει λιγο ειναι να πετυχω καλο επιπεδο εντασης ηχου στην ηχογραφηση - αλλα αυτο ειναι μαλλον προβλημα του h/w...

κ. Δημου, ευχαριστη εκπληξη το ποστ!

giant13 said...

Καλημέρα στημ παρέα,

Γιά hi-fi απόδοση πρέπει να μη ξεχνούμε και την "εγγραφή" που έχει γίνει στο βινύλιο.
Στο εξωτερικό φυσικά υπήρχαν παραγωγές με τρομερή απόδοση και σε καλά μηχανήματα απολάμβανες μουσική.
Η διαφορά με τις περισσότερες ελληνικές ήταν ευδιάκριτη.
Από κει και πέρα όμως, νομίζω πως το να ξοδεύεις μιά περιουσία για πολύ υψηλή πιστότητα, είναι ανούσιο.
Οταν δεν διαθέτεις ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με τις κατάλληλα επενδεδυμένες ηχοανακλαστικές και ηχοαπορροφητικές επιφάνειες, τι να κάνεις ενισχυτές με απόκριση από 3Hz μέχρι 60000 Ηz, και χαμηλότατες τιμές σήματος/θορύβου;
Εξ άλλου το ιδανικό ανθρώπινο αυτί αν θυμάμαι καλά "πιάνει" απο 16 μέχρι 180000 κύκλους από πειράματα με ταλαντώτριες που κάναμε όταν σπούδαζα.
Πάντα ήμουν υπέρ της αγοράς ενός λίγο πάνω από τον μέσο όρο, ηχητικού συστήματος.
Στο διαμέρισμα η στο αυτοκίνητο πόση πιστότητα θα απολαύσεις;
Με τα περισσότερα, νομίζω, απλά παραμυθιάζεσαι.

Somebody961 said...

Στην όλη αυτή υπόθεση της μετατροπής θα ήθελα να επισημάνω κάτι σημαντικό από προσωπική εμπειρία.

Μη νομίσετε στιγμή πως μετατρέποντας τα βινύλια σε cd μπορείτε 'επιτέλους' να τα ξεφορτωθείτε!
Αφενός επειδή 'αύριο' μπορεί να βρεθεί ένας πιο ποιοτικός τρόπος μεταφοράς, πχ σε sacd ή dvd audio και αφετέρου και σημαντικότερου, είναι πως τα cd που γράφουμε εμείς, ανάλογα με τον τύπο του κενού δίσκου που επιλέγουμε, έχουν ημερομηνία λήξεως..
Δεν κρατάνε για πάντα. Μπορεί ένα μήνα, 1 χρόνο, απροσδιόριστο και αβέβαιο..
Ισως τα χρυσά emtec ή τα παλιά kodak τα χρυσά (kodak δεν υπάρχουν πλέον) κρατάνε περισσότερο. Αυτό διαφημίζουν τουλάχιστον τα emtec.

Αν παρ όλα αυτά το θελήσετε, ενδιαφέρομαι για ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση!

@delta_mike: Με το σύστημα τουλάχιστον που είχα τότε (thorens 160 με έναν απλό ολοκληρωμένο και imf tls50 είχα δοκιμάσει τη shure v15III. Δεν ξέρω για την V4 (είχα διαβάσει εξαιρετικές κριτικές), αλλά τότε ο ήχος ακόμα και της 681 μου φάνηκε πιο ισορροπημένος. Η 881 τον 'απογείωσε'.
Ισως έφταιγε το τότε μου σύστημα, δεν μπορώ να επιμένω..

Τρέχω να μάθω για D300 και τους νέους φακούς! :)

Yannis H said...

Καλημέρα και μια ερώτηση: Να καταλάβω... Το πικάπ της Lenco περιέχει μέσα του hardware που μετατρέπει μόνο του τη μουσική σε MP3, ή πρέπει να είναι συνδεδεμένο με ηλ. υπολογιστή; Γιατί διαφορετικά, ποια η διαφορά αυτού και ενός καλού συμβατικού πικάπ που συνδέεται με τον υπολογιστή και χρησιμοποιεί, ας πούμε το SOUND FORGE για τη μετατροπή, που θεωρείται και κορυφαίο πρόγραμμα;

Ευχαριστώ.

Nikos Dimou said...

Yannis H
To Lenco δεν έχει ειδικό software - είναι ένα κανονικό πικάπ που έχει έξοδο USB και διευκολύνει τα πράγματα.

Somebody961 said...

2 ακόμα σκέψεις πριν τρέξουμε όλοι να μετατρέψουμε τα βινύλια σε cd.

Προφανώς, οι περισσότεροι απο μας έχουν παλιά άλμπουμς με μουσική όχι πριν την εποχή της οριστικής επικράτησης των cd.
Σε αυτές τις παλιές κυκλοφορίες οι εταιρίες έχουν πολλές προσφορές, από 3-7 ευρώ το δισκάκι το οποίο κατά κανόνα είναι remastered.

Για όλα εκείνα που δεν κυκλοφορούν, μήπως είναι ποιοτικότερη επιλογή η αγορά ενός επιτραπέζιου cd recorder όπου μετά, κατά τα γνωστά, περνάει στο pc σε 5 λεπτάκια?

Δεν γνωρίζω όμως μήπως το scms εμποδίζει κάτι τέτοιο. Αλλά με το eac όλα παρακάμπτονται.

harrygrath said...

Δεν ηξερα οτι τα CD εχουν οριο ζωης.
Πόσα χρονια /παιξιματα περιπου ?

Nikos Dimou said...

Έχω CD 25 ετών (από τα πρώτα) που παίζουν άψογα. Επίσης αυτά που έχω γράψει εγώ πριν 10 χρόνια. Το περί ορίων ηλικίας το έχω ακούσει - αλλά δεν το έχω βιώσει.

aggelos-x-aggelos said...

Νομίζω ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα το αν έχουν τα cd όριο ηλικίας. Και δεν θα καθοριστεί μέχρι να πεθάνει το πρώτο και αποδειχθεί ότι πέθανε από γεράματα.

harrygrath said...

Θυμηθηκα οτι η Κοντακ διαφημιζε παλια καποια φωτο-σιντι οτι αντεχουν 100 χρονια.

Παντως ,οι παλιες συσκευες αποπνεουν ρομαντισμο,για πρωην αλκιμους νεανιες.

Πικ-απ,κασετοφωνα,μπομπινοφωνα-θηρια των 50 κιλων,τα τοσοδουλια Nagra που κοστιζαν μια περιουσια,τα 8-track με κασετα-παντοφλα...

Ολα αυτα χαθηκαν,μαζι με το σκαλιστο " μπαμπα μη τρεχεις ",την ασημενια Παναγιτσα,το κομπολοι κρεμαστο στο καθρεφτη,τα γκομπλεν στο πισω παρμπριζ & το πεταλο στη γριλλια ( κυριως σε Μερσεντες Λαχαναγοριτικες )...

Anonymous said...

εγώ διαρκώ για πάντα αφού υπάρχω καταγραμμένος στις μαγνητικές καρδιές των πλασμάτων του σύμπαντος ανθρώπων ή τυραννόσαυρων αδιάφορο

Somebody961 said...

Δεν έχει να κάνει με αριθμό παιξιμάτων.
Και στο ράφι ακόμα συμβαίνει.
Εκεί που συμβαίνει σίγουρα σύντομα είναι στο αμάξι.

Νίκο, είναι πιθανό να σου έχει συμβεί και να μην το γνωρίζεις!
Απλώς, έρχεται η μέρα που λες: Για να βάλω να ακούσω το τάδε.. Και ειδικά προς το τέλος, εκεί αρχίζει να φαίνεται πρώτα η ζημιά..
Και 'πονάει' γμτ..

Και αν ακόμα παίξει 'σωστά', πόσο σωστά είναι? (σορυ που επεκτείνομαι, δεν ντρέπομαι να πω πως είμαι ..εξπέρ στο συγκεκριμένο) ;).
"σωστά". Τι εννοώ?
Είναι γνωστό πως το φορμά εγγραφής cd audio δεν περιλαμβάνει έλεγχο λαθών του μέσου εγγραφής όπως στο format data. (για αυτό ένα δισκάκι αναφέρει : 650Mb data, 700 audio.
Δεν αποθηκεύονται δλδ πληροφορίες (50Mb) για ανάκτηση αν πάει κάτι λάθος.
Αν είναι κάτι λάθος, τότε το player συμπληρώνει με ΄δικά του' δεδομένα που συνήθως είναι λίγα bits πριν, λίγα bits μετά από την μη ανακτήσημη περιοχή.
Αν η περιοχή λάθους είναι μεγάλη τότε ακούγεται 'σκρατς'.

Μπορεί δλδ το δισκάκι να ακούγεται καλά αλλά να μην μπορεί να επανακτηθεί με rip από το pc!

Μου έχουν τύχει μερικά δισκάκια τέτοια καθώς και άλλα που έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά με τον καιρό.. :(

Μακριά πάντως από τα noname. Μόνον καταξιωμένες μάρκες σαν πρώτο μέτρο.
Και τα πολύτιμα, τα φτιάχνουμε απ ευθείας 2 ή 3 αντίγραφα σε διαφορετικές μάρκες cd.

ΥΓ: Αναφέρομαι σαφέστατα στα cdr. Για τα αυθεντικά είχε γίνει λόγος εκεί γύρω στο '88 και είχε να κάνει με μερικές δισκογρ. εταιρίες που χρησιμοποιούσαν μελάνια ακατάλληλα με αποτέλεσμα να διαπερνάνε το polycarbonate της επιφάνειας κ να φτάνουν ως το στρώμα αλουμινίου και να το οξειδώνουν τελικά.
Και επίσης με το ατελές σφράγισμα περιμετρικά. Αυτά είναι παρελθόν όμως..

Σορυ για το 'σεντόνι', με έπιασε το ..ενημερωτικό μου! :)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Καλησπέρα και καλώς επιστρέψατε έστω και καθαρά τεχνολογικά.

Υποθέτω ότι η ζωή ενός CD θα εξαρτάται και από τις συνθήκες φύλαξης.

Έχω διαβάσει ότι και οι κάρτες flash memory έχουν περιορισμένο αριθμό αναγνώσεων.

Τι σχόλια υπάρχουν για την σταθερότητα τους; Προσωπικά το μόνο μου πρόβλημα είναι ότι τις χάνω!

Somebody961 said...

"με αποτέλεσμα να διαπερνάνε το polycarbonate της επιφάνειας κ να φτάνουν ως το στρώμα αλουμινίου και να το οξειδώνουν τελικά."

Ooops, λάθος!
Λόγω του σοκ που υπέστην από την D3 και που δεν μπορώ να την αποκτήσω!


Στα cd η επίστρωση είναι πάνω πάνω. Και τα μελάνια to κατέστρεφαν απ ευθείας.
Sorryyy!

harrygrath said...

ΒΙΝΥΛΙΟ & ΤΗΛΙΟ


Ησουνα νεος καποτε

εγραφες σωου στο Nagra

τωρα για σεξ (...και άν ποτέ...)

χρειαζεσαι το Viagra



Ηχους για να κολαζεσαι

κατεγραφε το Studer

τωρα Cialis χρειαζεσαι

για να γενείς intruder


Ακουγες στο βινυλιο

τη " Ανοιξη " Βιβαλντι

τωρα πια πινεις τηλιο

& οι νεοι σε λενε oldie



Μ' αν εισαι μόνο low on tech

νεαζων μπερδεμενος

μπες για γραμμη στο dimoutech

& θα 'βγεις κερδισμενος.

civil said...

Welcome back κ. Δήμου.
Μήπως η σωστή ερώτηση είναι πόσο αντέχουν τα cd player και όχι τα cd?

harrygrath said...

Καλμαρε αρχιμπλογκερ μας
& μη παραπονιεσαι
μονο απ' το μπλογκι Μπεν Ζελον
σε σχολια περνιεσαι

Πρωθυπουργος μελλοντικος
& μολις σε περναει
γιατι στο μπλογκινγκ εξαρχης
το πηρες το κολλαει...

Υακυνθος said...

Με ιδιαιτερη χαρα σας ξαναδιαβάζουμε. Αγόραζα μικρός τους 4Τ για την στήλη σας και μετά το RAM για τον ίδιο λόγο. Μιλάτε στην καρδιά όσων αγαπούν την τεχνολογία αλλά πάντα διατηρούν και μια κριτική στάση για αυτήν. Απορώ όμως γιατί αγοράζετε τροφοδοτικά κτλπ από τις εταιρίες. Το γερμανικό ebay είναι πάμφθηνο και έχει τα πάντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Είμαι και εγώ λάτρης της φορητότητας και ενθυμούμενος όσα γράφατε πριν απο 12 χρόνια για τον libretto 100 αγόρασα ένα πέρσυ έτσι γιατί είμουν απο τότε γοητευμένος για τις λιλιπούτιες δυνατότητες του. Αν και ξεπερασμένο με μια κάρτα wifi με έχει σώσει σε απίθανες στιγμές διαβάζοντας e-mail στο δρόμο.
θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην πέσετε με τα μούτρα στα blog και πάθετε υπερκόπωση και σας ξαναχάσουμε!!!
Τελος σας διαβεβαιώ οτι εξ αιτίας σας ερωτεύτηκα το Μόναχο.
Εαν δε βρεθήκατε πλουσιότερος κατά τι πέρσι είναι διότι επιτέλους αγόρασα και διάβασα την ψηφιακή ζωή!!!!

s_pablo said...

Καλησπέρα και καλώς σας (ξανα)βρήκαμε.

Το Lenco καταχωρήθηκε ήδη ως η επόμενη αγορά. Τα περισσότερα βινύλια μου άλλωστε έχουν περισσότερο συναισθηματική αξία (μεγαλώνοντας άλλαξαν και οι μουσικές κατευθύνσεις), οπότε η (σίγουρη) απώλεια στον ήχο δεν θα με ενοχλήσει (πιστεύω).

Καλή συνέχεια...

Somebody961 said...

Ψάχνοντας βρήκα και αυτό.

Για τον φίλο proino που ρωτούσε αν υπάρχει ανταγωνισμός στο θέμα.

Το τι ποιότητας είναι σε σχέση με το lenco δεν μπορώ να το γνωρίζω.
Νομίζω όμως πως μπορείς να βάλεις ότι κεφαλή θέλεις σε αυτό.

Από πλευράς digital slr μάλλον κατέληξα στην αναβάθμιση της eos400d στην 40d.
Εχω 'καλομάθει' με τα γεμάτα, μεστά χρώματα της 400D..
1030€ με το rebate πρόγραμμα της canon αντί των 1900 περίπου για την d300 και 4900 για την d3.
14bit επεξεργαστής digitIII αλλά με μικρότερο (το σύνηθες) του full frame αισθητήρα.

Τελικά μετράει αυτό?

Βρίσκω πληροφορίες υπέρ του full frame τόσο υπερβολικές που με κάνουν πολύ δύσπιστο.

Πχ, έχεις καλύτερο αποτέλεσμα με έναν πολύ φτηνό φακό σε full frame σε σύγκριση με έναν πολύ καλό σε αισθητήρα μεγέθους apc.

Συνεχίζω την αναζήτηση...

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Somebody φαίνεται πως το full frame είναι μεγάλη (και δύσκολη υπόθεση). Η ίδια η Nikon στο press release της προς τον ειδικό τύπο γράφει: they thought we could not do it = ποια; η Nikon!

Βεβαίως εξίσου δύσκολη υπόθεση είναι τα 4900 €...

proinos said...

somebody

Ευχαριστίες!
Άραγε η Amazon στέλνει ηλεκτρονικά στην Ελλάδα?

Nikos Dimou said...

proinos η This Next είναι στην Αμερική. Δεν ξέρω αν το προϊόν πωλείται στην Ευρώπη - καλό είναι να αποφεύγονται παραγγελίες από ΗΠΑ λόγω παρανοϊκών τελωνείων.

d3lta said...

καλημέρα,

ας βάλουμε λίγο τα πράγματα in perspective: όλα αυτά τα πικάπ απευθύνονται σε κοινό που δεν διαθέτει "κανονικό" πικάπ, δεν διατίθεται να δαπανήσει 300€ κατ' ελάχιστον γιά αγορά μίας συσκευής την οποία θα χρησιμοποιήσει μία φορά γιά να ψηφιοποιήσει τα βινύλιά του και μετά θα την καταχωνιάσει σε κάποιο ντουλάπι - κάτι σαν το bic των πικάπ, όσο ψηφιοποιεί βινύλιο το κρατάς, μέχρι εκεί. βεβαίως, υμνούμε την ψηφιακή τεχνολογία που έχει καταστήσει τέτοιες λύσεις τόσο προσιτές.

αν τώρα έχεις δισκοθήκη 3.000 βινυλίων όπως ο υποφαινόμενος και πικάπ roksan xerxes, βραχίονα sme IV και κεφαλή ortofon jubilee (τιμή αντικαταστασεως τουλάχιστον 7000€) καταφεύγεις σε άλλες λύσεις.

επειδή τo bundled software όπως το θρασύ audacity είναι συνήθως a pain in the ass, προτείνω εκ νέου χρήση του δωρεάν audiograbber, πανεύκολο στην χρήση και δοκιμασμένο!

στις φωτογραφικές μηχανές τώρα:

το full frame υπερέχει γιά δύο λόγους: ο προφανής είναι ότι οι φακοί δεν αλλάζουν εστιακή απόσταση και ο δεύτερος είναι ο ψηφιακός θόρυβος. φίλος επαγγελματίας με nikon d2x μου λέει ότι μετά τα iso 400 οι φωτογραφίες είναι άχρηστες - το μεγαλύτερο ccd πουσάρεται σαφώς περισσότερο - εξ' ού και η canon έχει τα πρωτεία στον τομέα με τα full ccd της και η nikon αναγκάστηκε να ακολουθήσει καταϊδρωμένη προκειμένου να κρατήσει τους επαγγελματίες.

ένας επίδοξος φωτογράφος που ξεκινάει από το μηδέν γιά να στήσει ένα σύστημα βασισμένο σε nikon d3 ή canon eos1 με τους φακούς τους, laptop ικανό να επεξεργάζεται raw αρχεία, photoshop κλπ κοιτάει εύκολα τα 10.000€ - και πάλι η ψηφιακή τεχνολογία έρχεται να μας σώσει διαθέτοντας μοντέλα τα οποία ικανοποιούν τις ανάγκες κάθε χρήστη και κάθε τσέπης όπως το lenco παραπάνω - σε κάθε περίπτωση οι ναυαρχίδες eos1 και d3 απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες, παρήλθαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που ο "ψαγμένος" ερασιτέχνης ή prosumer όπως λένε οι φίλοι μας αγγλοσάξωνες κρατούσε υπερήφανα την nikon f3 ή την canon f1 του (εκτός αν διαθέτεις τσέπη απύθμενου βάθους - και βαστάζο).

ΥΓ ε, όχι βρε χαρρύλαε με το βουλιμικό, αυτό δεν το περίμενα από σένα!

Somebody961 said...

Οπότε, και μετά το σχόλιο του delta_mike πάω για apc.

Διαφορετικά, η φωτογραφία θα μου ζητά τόσα για την αντικατάσταση των μηχανών που η ..εφορία θα καταστήσει την ενασχόληση μας τεκμήριο διαβίωσης!
Και δεν νιώθω καθόλου ευφορία για αυτό :(

Και θα έχει και δίκιο!
Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τεχνολογία!

Πάνε οι εποχές που μπορούσες να μαζεύεις να αποκτήσεις κάτι και να επενδύσεις σε αυτό επειδή ήξερες πως θα το κρατήσεις.
Τώρα σε υποχρεώνουν σχεδόν πάντα σε ανανέωση του εξοπλισμού με οτιδήποτε και αν ασχολείσαι.

Είναι η πλευρά της τεχνολογίας που πιο πολύ από όλες λατρεύω να μισώ!


ΥΓ: @proinos. Φοβάμαι πως έχεις δίκιο. Το amazon Αμερικής δεν εξάγει. Ισως από το αντίστοιχο uk?.

Το σωστό να λέγεται said...

Εύχομαι χρόνια πολλά και καλά.

"Μάθε τον άνεμο που καίει
κι αναφτερώνει την καρδιά.
Άς είναι οι πόθοι μας γενναίοι
όσο θα μείνουμε παιδιά".
Α.Σ.


Σημ:
Δεν είναι ο άνεμος της χρονοβόρας καταναλωτικής τεχνολογίας.
Τα παιχνίδια μαζεύουν σκόνη στο ντουλάπι, ξεχασμένη συλλογή μιας παλιάς παιδικής περιέργειας.

proinos said...

ΝΔ

Έχετε δίκιο για τα περί Αμερικής και τελωνείων. Ακόμα και CD μου έχουν φορολογήσει σε ταχυδρομική αποστολή.

Βέβαια είναι πάντα και το δέλεαρ του όλο και χαμηλότερου δολαρίου...

giant13 said...

Οποιος φίλος έχει όρεξη να μελετήσει χαρακτηριστικά και διαφορές FULL FRAME και APC- ,APC-H, καθώς και τις διαφορές μεταξύ CMOS και CCD, ας επισκεφτεί το σχετικό documentation Εδώ

proinos said...

somebody & ΝΔ

Ενημερωτικά:

Το Amazon.co.uk πουλάει ένα
Numark TTUSB πικαπ στις 94,95 λίρες, το Ion iTTUSB στις 139.99
(το αμερικάνικο το έχει πολύ φθηνότερα στα 176,94$)
και το Ion iTTUSB05 στις 79,89
(συν τα μεταφορικά βέβαια...)

Ακριβούτσικα, έτσι?

harrygrath said...

Παρενθετικα,για το " βουλιμικό ", & που να παμε ? Οι υπολοιποι ειναι κατωτεροι.

Οσο για τη βελτιωση της τεχνολογιας,ευτυχως που συμβαινει & δημιουργουνται νεα προιοντα για αγορα. Αλλοιμονο αν ο πελατης κραταγε μια φωτ. μηχανη εφ' ορου ζωης.

Απαξιωση & πασης ...υδρογειου,να βρισκει δουλεια η νεολαια.

Τωρα με το...πεσμενο ( δολλαριο ) ειναι η χρυση ευκαιρια για αγορα απο Αμερικα. Σπιτια με Ε 60 χιλ & Jeep με Ε 30χιλ,οσο για ενα Σουζουκι.

Nikos Dimou said...

Γενικά για full frame sensors σύντομο άρθρο (μη διαφημιστικό) στην Wiki ΕΔΩ.

Αντε να δούμε πότε θα φτηνήνουν - προς το παρόν full frame προϋποθέτει full pockets!

harrygrath said...

OK,we r sold gia full frame,αρκει να κατεβουν στο 1000αρικο κομπλε.

Anonymous said...

έχουν δώσει την τεχνολογία των κινητών..δηλαδή τα fm να εξηγούμαστε...εις τους μικροαστούς, και τους έχουν βάλει να πληρώνουν τα γραπτά μηνύματα...αυτό είναι το νόημα...και σώζονται οι άνθρωποι κάθε που γράφουν και επιτυχώς αποστέλλουν. και αν τους πεις, τι κάνεις εκεί ρε σαχλαμάρα, είναι έτοιμοι να σε γευματίσουν ζωντανό. η πράξις έχει νόημα, βάθος. μπορείς να ανατρέψεις εσύ τη θεία ισορροπία; αυτοί γιγνώσκουν κάλλιον. τι συζητάς, αφού έχουν αποφασίσει να κάνουν το λάθος. και θα πεις ότι δεν υπάρχει πόθος που να μην εξηγείται στα αυτάκια κατευθείαν μίας δεσποινίς θερμής και οραματίστριας; αφού έχουν κινητό, είναι τεχνολόγοι..η ιδέα αγορά κινείται ερήμην πόθων και κατακραυγών. αυτοί οι ίδιοι είναι η αγορά, όλες μαζί οι νοσηρότητες, οι ασχήμιες. έχουν όμως πλάκα, επειδή οι άνθρωποι πρέπει να δίνουν αιτίες εξηγώντας τις πράξεις των, και αυτοί, όταν προσπαθούν να εξηγήσουν το χάλι τους, προβλήνουν λόγους διάφορους, όπως: "η επικοινωνία". ποια επικοινωνία: μόνο εσύ πιστεύεις ότι θα πεθάνεις αν δεν παραδοθεί επιτυχώς το γραπτό μήνυμα. δεν το λέμε επικοινωνία αυτό το πράγμα, άλλο είναι.

d3lta said...

χαρρύλαε,

όταν κατέβουν οι full frame στο χιλιάρικο κομπλέ ...θα γράφουν τα εγγόνια σου ποιηματάκια.

όσο γιά το βουλιμικό, συνιστώ το σημερινό τεύχος του "αντί", το έχει στο εξώφυλλο προφίλ να βρυχάται σαν τυραννόσαυρος ρεξ και τίτλο "ο άνθρωπος που ανέστησε τον γιωργάκη" (να τους πείς τώρα ότι δεν έχουν δίκιο; δεν γίνεται).

nassosv said...

...αγοράστε Mac κύριε Δήμου!

ΑΝΩΝΥΜΟΣ said...

@χαρά δεν ένιωσα ποτέ

Αριστούργημα!!!

Nikos Dimou said...

nassosv said...
...αγοράστε Mac κύριε Δήμου!

-----------------------------------

Λέτε 22 χρόνια στην πιάτσα να μην έχω περάσει και από mac; Πριν μερικά χρόνια είχε πλεονεκτήματα - τώρα με τα Vista οι δισφορές έχουν μειωθεί - παραμένει όμως το γεγονός ότι είναι μία πλατφόρμα του 5% των χρηστών. Καλό για τους σνομπ που προβάλλουν την ιδιαιτερότητά τους - κακό για τους υπόλοιπους που δέχονται μεταχείριση ...μειονοτικών. Πέραν αυτού ειδικά στην Ελλάδα υπάρχει και η Rainbow που μόνη της είναι λόγος να μην χρησιμοποιήσεις Mac...

harrygrath said...

Τσαγκαροσαββατο.Στην αναμονη για εθνικη GR.
Αν υπηρχε αναπτυγμενο καταναλωτικο κουνημα,θα ασκουσε πιεση για ψηφιακη τιβι,αν οχι για χαηντεφι...

Apostolos said...

Μόλις τελείωσα το στήσιμο του ασύρματου δικτύου στο δωμάτιο που θα είμαι για το επόμενο 6μηνο: ένα Linksys WRT54GS και πάνω του κρεμασμένα τα δύο laptop, το ETEN Gloofish και το PSP. και όλα δουλεύουν άψογα, ταυτόχρονα, και με τη μία.
Είναι να μην τρελλαίνεσαι...
Σούπερ..
Το κακό εδώ στο ΗΒ είναι ότι όταν αγοράζεις σύνδεση broadband, κάποιοι providers "συνδέουν" τη συνδρομή (πιθανόν επειδή δε γίνεται μέσω τηλεφωνικύ σύρματος αλλά ethernet, άρα πώς να ελέγχουν αλλιώς ποιος συνδέεται) με την MAC address του μηχανήματός σου. Τουτέστιν δεν μπορείς να βάλεις άλλο μηχανάκι, ή για να ακριβολογούμε όποιο μηχανάκι βάζεις πρέπει να του πειράζεις τη MAC και να την κάνεις ίδια με την πρώτη. Και βέβαια αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να δουλεύουν δύο pcια με την ίδια MAC ταυτόχρονα. Άρα η μόνη λύση wireless router και MAC cloning. Κι έπαιξε..
Σε σχέση τώρα με τα Vista στα οποία αναφέρθηκε πριν ο οικοδεσπότης μας, αποφάσισα το downgrade στο ΤΧ5. Η Sony έχει βγάλει από Ιούλιο drivers για XP και περιγράφει λεπτομερώς τη διαδικασία του downgrading οπότε... full downgrade σε XPSP2 με όσο το δυνατόν λιγότερα καλούδια της SONY..
Βαρέθηκα να με ξεχνάει κάθε βράδυ η SPSS μου και να πρέπει να την ξανακάνω register, να σέρνεται το μηχανάκι κλπ...
Πάμε για downgrade..

Nikos Dimou said...

apostolos
πολύ σπαστικό αυτό με τους providers - εδώ ευτυχώς συνδέεται οποιοσδήποτε έχει τον κωδικό - που σημαίνει τρία λαπτοπ ένα PDA και ένα κινητό...

harrygrath said...

Τσεκαρισα την Κανον Ντο-ιτσοχωρας,εχει τη φουλφρεμιά στα 9χιλ κομπλε.
Σε 6 χρονια θα εχει κατεβει στα 1500.

Anonymous said...

πόσο σπουδαίος είμαι και σημαντικός που μου απαγορεύεται να συνδέσω άλλο μηχάνημα εις το δίκτυο; πολύ σπουδαίος πρέπει να είμαι εγώ. ταξιδεύω μόνο με BA που δίνουνε και μαξιλαράκι δια τα κάτω άκρα μου. μετά θα κυνηγάω τους φασιανούς στα 250 χιλιόμετρα έξω από το λονδίνο. διάμετρο 250km όχι ακτίνα. θα γίνω και πρωθυπουργός ή σφαιρικό τρίγωνο.

Periclis said...

Μετά από 5.5 χρόνια αποφάσισα να κάνω upgrade τον υπολογιστή μου. Αυτή τη φορά αγόρασα τα πάντα από την αρχή εκτός από το DVDRW. Ο λόγος; Δεν άντεχα πια τον θόρυβο από τα ανεμιστηράκια. 5 τον αριθμό τον χειμώνα και 6 το καλοκαίρι. Αλλιώς θα συνέχιζα για... μερικά χρόνια ακόμα (με έναν P4 στα 2.26GHz).

ASUS P5K Premium WiFi, στο θεόρατο full tower κουτί της CHIEFTECH (εξαίρετο) και επεξεργαστή Dual Core 2 στα 3GHz. Τώρα μόνο δύο ανεμιστήρες στο κουτί. Ένας στο τροφοδοτικό (Enermax Liberty) και o άλλος στον επεξεργαστή, που δυστυχώς είναι μάλλον θορυβώδης. Επέμεινα να μην αγοράσω κάρτα γραφικών με ανεμιστήρα.

Και έλπιζα ότι αυτήν την φορά θα σπάσει η παράδοση και δεν θα ταλαιπωρηθώ κατά την συναρμολόγηση. Αλλά που. Ενώ όλα φανήκαν να πηγαίνουν καλά και το μηχάνημα πήρε αμέσως μπρος, βρέθηκα τελικά αντιμέτωπος με την κόλαση, να μην τρώω και να μην κοιμάμαι για δυο μέρες.

Μεγάλη υπόθεση, σε σχέση με παλιά, που είχαμε διάφορα τζαμπεράκια να μας ταλαιπωρούν. Ήδη η προηγούμενη συναρμολόγηση, το 2002, ήταν στο μεταίχμιο όπου πλέον όλοι οι κατασκευαστές μητρικών είχαν ως marketing feature την ρύθμιση του υπολογιστή χωρίς τζάμπερς, δηλαδή για μια Plug and Play… συναρμολόγηση (η ASUS όχι ακόμα γιαυτό είχα προτιμήσει τελικά GIGABYTE).

Xάρηκα, λοιπόν, που ο υπολογιστής πήρε μπρος με την πρώτη. Λέω piece of cake. Αμ δε! Όταν άρχισα να κοπιάρω αρχεία από το παλιό μηχάνημα μέσω Ethernet αντιλήφθηκα μια φοβερή αργοπορία και αναρωτιόμουν τι φταίει με το δίκτυο. Έψαχνα να βρω τα χαμένα πακέτα και τα λάθη. Αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι το δίκτυο ήταν ταχύτατο. Οι δυο WD SATA δίσκοι μου (οι υπεράνω υποψίας!) ήταν το πάναργο κομμάτι στην αλυσίδα μεταφοράς δεδομένων. Και εκεί ξεκίνησε η κόλαση. Και γιατί συνέβαινε αυτό; Κάθε δευτερόλεπτο λειτουργίας εγγραφής παραγόταν και ένα λάθος επικοινωνίας που καταγραφόταν στο log του συστήματος. Φταίνε τα καλώδια των SATA; Δεν είχα πρότερη εμπειρία από τέτοιους δίσκους και τελικά έμαθα ότι πολλοί έχουν υποφέρει από αυτά. Υπάρχουν conflicts; Πάλι έχω πρόβλημα με τις μνήμες όπως την προηγούμενη φορά; Όλη η πρότερη, κομπιουτερική ζωή μου πέρασε σε παρέλαση μπρος από τα μάτια μου. Κάθε φορά και χειρότερα.

Επί δυο μέρες έψαχνα στο Internet, δοκίμαζα τα πάντα. Και τελικά το πρόβλημα αποδείχθηκε ότι ήταν και πάλι θέμα... τζάμπερς. Αυτή τη φορά στους σκληρούς δίσκους (SATA II) που έπρεπε να τους κάνω να δουλεύουν ως SATA I. Επάνω στους δίσκους υπήρχαν κάτι πολύ ψηλά γραμματάκια, που χρειάστηκα ένα τεράστιο μεγεθυντικό φακό για να τα διαβάσω, τα οποία έλεγαν τι ακροδέκτες να «τζαμπάρεις» για να το πετύχεις. Αλλά κανένα τζάμπερ δεν είχε έρθει με τους δίσκους. Έτσι έψαχνα παλιούς δίσκους και CD για να βρω τζάμπερς... ελπίζοντας επιτέλους να λυθεί το πρόβλημα. Και λύθηκε. Η δισκο-ταχύτητα επέστρεψε στη ζωή μου.

Η ζωή μου, πλέον, μπορούσε να πάρει τους κανονικούς της ρυθμούς, να έχω χρόνο να φάω και να κοιμηθώ. Και έριξα έναν ύπνο...

Μετά από 10 χρόνια θα ξανακάνω upgrade. Καλά, καλά....

Periclis said...

Και η ιστορία είχε και… δεύτερο μέρος. Κάποια στιγμή, όταν βεβαιώθηκα ότι όλα πήγαιναν καλά, μεταφέρθηκα στην κανονική μου οθόνη, μια LG των 24’ η οποία διαθέτει μόνο HDMI είσοδο στην ψηφιακή σύνδεση. Μόλις μπήκα στα Windows η μισή οθόνη στην ανάλυση 1920Χ1200 έβγαινε έξω από την οθόνη ενώ αναφερόταν (από την LG) ότι το σήμα ήταν 1080p, δηλαδή ότι κατά κάποιο τρόπο η οθόνη μου αναγνωριζόταν ως τηλεόραση! Αλλά και πάλι έπρεπε να βγαίνει έξω από την οθόνη (και στους… δύο άξονες); Τελικά όταν πέρασα ανάλυση 1024X768 «μαζεύτηκε» όλη στο… ίδιο μέρος και έτσι μπορούσα τουλάχιστον να χειριστώ το μηχάνημα. Φυσικά πάντα στα 1080p. Προσπάθησα να αλλάξω ανάλυση από το Catalyst Center της ATI (η κάρτα και αυτή ASUS) αλλά το αποτέλεσμα ήταν πάντα άλλα αντ’άλλων. Τελικά κατέληξα σε ένα σήμα 720p που αργότερα έγινε 1080i και μετά… 480i. Φυσικά πάντα σε «περιοχή οθόνης» (κατά το Catalyst) 1024X768!!! Αλλά αναλύσεις υπολογιστή ποτέ.

Τελικά αφαίρεσα τους drivers της ASUS και κατέβασα του τελευταίους από την ATI απευθείας για να πάρω την αναμενόμενη συμπεριφορά από την κάρτα και εν πάση περιπτώσει το… Catalyst Control Center να δικαιώσει το όνομά του. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη προβλήματα καθώς μετά από scrolling στο παράθυρο και σε άλλες περιπτώσεις ή ενέργειες, η οθόνη γεμίζει σκουπίδια. Προφανώς από βδομάδας η κάρτα θα πάει για αλλαγή και αυτή τη φορά θα επιμείνω σε ΝVidia chipset που ήταν η αρχική μου επιλογή αλλά δεν υπήρχε διαθεσιμότητα τη στιγμή της φούριας μου για το upgrade που είχα αποφασίσει.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Periclis said...
...βρέθηκα τελικά αντιμέτωπος με την κόλαση, να μην τρώω και να μην κοιμάμαι για δυο μέρες.

-------------------------------

Αχ πόσες φορές έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση... και είναι περίεργο πως αν δεν στρώσει το μηχάνημα δεν μπορείς να ηρεμήσεις - κι ας έχεις και άλλο (π. χ. φορητό) που σου κάνει την δουλειά σου. Ένας υπολογιστής μισο-τελειωμένος είναι μία αφόρητη κατάσταση (την οποία βλέπω να ξανα-υφίσταμαι σύντομα γιατί ο desktop μου έχει συσσωρεύσει προβλήματα...)

Nikos Dimou said...

Periclis
πάντως το πρόβλημα με τα SATA jumpers δεν θα σε είχε βασανίσει αν αντι για WD είχες πάρει Seagate. Εκεί είναι ορατά και υπάρχουν σχετικές οδηγίες. Άσε που είναι και πολύ πιο αθόρυβοι στην λειτουργία.

Και πάντα nvidia - και όχι ΑΤΙ!

Periclis said...

Οντως οι WD (raptor παρακαλώ με 5 χρόνια εγγύηση) είναι θορυβώδεις. Αλλά πάντα αγοράζω WD καθώς ποτέ δεν είχα πρόβλημα ενώ οι Seagate που πολύ-πολύ παλιότερα (προ 1992) είχα αγοράσει μου χάλασαν όλοι (4)!

Anonymous said...

Yiehhh,
μπήκα πριν λίγο και τρόμαξα...έχω και την Μητσοτακική μοίρα...

Δεν σε προλαβαίνω Ν.Δ.!

Εγώ θα τους έγραφα στα..παλιά μου τα παπούτσια(για να το πω σεμνά...) όλους όσους αμφιβάλλουν το..."ήθος" μου...


Τέλος πάντων, κανένα σχόλιο για τα τεχνολογικά, living with a geek cures you...

Anyway, mια καλημέρα ήθελα να πω!

Somebody961 said...

Θα συμφωνήσω με τον pericli.
Λόγω δουλειάς ως τεχνικός μηχανογράφησης δήμου, αλλά και από προσωπική εμπειρία, οι wd είναι πολύ πιο αξιόπιστοι.
Στη δουλειά, τα ποσοστά τα υπολογίζω σε 5% failure και στους wd στο 1-2%.
Στους 8 wd που είχα και έχω δεν έπαθε κανείς τίποτα. Στους 4 seagate, τα φτυσε ο ένας (320gb):(

Και ειδικά οι καινούργιοι (raid edition) είναι εντελώς αθόρυβοι και ακόμα πιο αξιόπιστοι!

pericli, δοκίμασε άλλες ψύκτρες για τον dualcore, zalman ή ότι ποιοτικό βρεις αθόρυβο.

Periclis said...

Τελικά άλλαξα την κάρτα με μια άλλη που έχει NVidia GPU. Δυστυχώς έχει ανεμιστηράκι αλλά ελπίζω όχι προβλήματα - προς το παρόν καλά πάει. Η default συμπεριφορά μέρα με την νύχτα με την αντίστοιχη της άλλης με το ATI GPU & software. Και σε hardware και σε software. Και βγάζεις άκρη. Υπάρχει επιλογή για HDTV και για PC σήμα. Ολα ξεκάθαρα.

Για τους SATA δίσκους μου είπαν ότι για τη συγκεκριμένη μητρική (που υποστηρίζει SATA II), δεν θα έπρεπε να χρειάζονταν τα τζαμπεράκια. Μου χάρισαν και μερικά καλώδια SATA.

Από το Πλαίσιο. Εξυπηρετήθηκα εξαιρετικά. Πολύ ευχαριστημένος πελάτης.

Γιώργος said...

Το Audacity, ως ελεύθερο λογισμικό που σέβεται τον εαυτό του, διαθέτει μία λίστα ταχυδρομείου (audacity-help@lists.sourceforge.net) στην οποία μπορείτε να απευθυνθείτε στους ίδιους τους δημιουργούς του προγράμματος και να αναφέρετε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
Όσο για την κωδικοποίηση των mp3, το πρόγραμμα ακολουθεί τη φιλοσοφία του Unix: «κάνε ένα πράγμα, καλά». Αφού υπάρχουν ήδη ξεχωριστοί κωδικοποιητές (επίσης ως ελεύθερο λογισμικό), δεν έχει νόημα να συμπεριλαμβάνει τον δικό του. Ίσως επίσης έχει να κάνει και με τις πατέντες που καλύπτουν το mp3, που απαγορεύουν στους μη έχοντες δικαιώματα χρήσης τους (όπως φαντάζομαι είναι οι συγγραφείς του προγράμματος) να συμπεριλάβουν κωδικοποιητές. Παρόλα αυτά, στη σελίδα όπου κατεβάζει κάποιος την έκδοση για Γουίντοουζ (http://audacity.sourceforge.net/download/windows) υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι σύνδεσμοι.

Periclis said...

Ενημέρωση για όσους ενδιαφέρονται. Τελικά το ASUS P5K Premium motherboard έχει πρόβλημα με τους SATA II δίσκους, ειδικά της WD. Αυτή τη στιγμή πετάνε λεμόνια στην ASUS από διάφορα forums, όπου εξοργισμένοι και ταλαιπωρημένοι πελάτες προσπαθούν να συνέλθουν από την ψυχική οδύνη που έχουν υποστεί και όπου αναζητούν παρηγοριά και ψυχοθεραπεία.

Ακόμη δεν είναι σίγουρο αν πρόκειται για πρόβλημα σχεδίασης ή BIOS, αν και μια νέα, BETA έκδοσή του, φαίνεται να επηρεάζει θετικά το πρόβλημα.

Τα χάααααπια μουουουουουουουουουο!!!!

Υ.Γ. Διόρθωση. Πιο πάνω αναφέρω ότι οι δίσκοι είναι WD raptor. WD RAID ήθελα να πω και τουλάχιστον στο P5K (αν δεν φταίει και πάλι το γνωστό πρόβλημα) είναι πολύ θορυβώδεις.

spiretos72 said...

Το Lenco παίζει δίσκους 78 στροφών? Τελευταία απέκτησα αρκετούς και δεν ξέρω πως να τους παίξω. Any suggestion?

Nikos Dimou said...

spiretos
δυστυχώς παίζει μόνο 33 και 45...

Dion.M. said...

Σήμερα (2/6/2008) αγόρασα τα soundstick ΙΙ της harman/kardon.

Πρώτα πήγα στο e-shop.

-Δεν την φέρνουμε αυτή την μάρκα!

Μετά πήγα στο "Πλαίσιο"... Το ίδιο.

Από το Multirama της Στουρνάρη με έστειλαν στο Multirama του Mall.

Εκεί πήγα το απόγευμα και τα πήρα.

Τα εγκατέστησα αμέσως... Μα καλά... Που είναι ο ρυθμιστής του ήχου;

Μετά από ψάξιμο και αφού η εμπιστοσύνη στο IQ μου, έπεσε (προσωρινα) στο ναδίρ, ανακάλυψα τα (+) και (-) ενσωματωμένα στο αριστερό satelite! Ανακούφιση, και η αυτοεκτίμησή μου επανήλθε στην θέση της μετά μια μικρή ταλαιπωρία.