Thursday, August 2, 2007

Βάστα Vista ή άστα, σβήστα!


Πως τα πήγατε με τα Vista; Τα φοράτε στον υπολογιστή σας; (Η λέξη διαλέχτηκε επίτηδες – επειδή είναι και μόδα). Τα δοκιμάσατε έστω; Τα βάλατε και τα βγάλατε;

Η πρώτη μου επαφή έγινε με τις διαδοχικές beta και μετά με την RC1 (Release Candidate 1). Όλα αυτά σε χωριστά διαμερίσματα (partitions) του δίσκου, για να μη «μολύνουν» τα ΧΡ. Από την αρχή με γοήτευσαν τα χρώματα και τα γραφικά τους. Σίγουρα είναι ο πρώτος λόγος να αγοράσει κάποιος τα Windows Vista. Ένα ωραίο περιβάλλον εργασίας είναι πολύτιμο για μας που περνάμε ώρες στον υπολογιστή.

O δεύτερος είναι η ασφάλεια και ο τρίτος η σταθερότητα. Σίγουρα είναι τα ασφαλέστερα Windows ως τώρα και τα πιο σταθερά. Πρόκειται σαφώς για το πιο φιλόδοξο προϊόν πληροφορικής ever - και η δημιουργία του απαίτησε εκατομμύρια εργατοώρες και εκατομμύρια γραμμές κώδικα. Στα μισά του δρόμου το έσβησαν (Project Longhorn) και το ξανάστησαν από την αρχή.

Αλλά (υπάρχει πάντα το αλλά) η εγκατάστασή τους μπορεί να εξελιχθεί σε άσκημη περιπέτεια.

Είχα ως τώρα δύο προσωπικές εργασιακές επαφές με τα Vista (και πολλές εμπειρίες τρίτων). Η μία ήταν θετική – η άλλη τραυματική.

Όπως έγραψα πριν λίγους μήνες στο RAM:

«Τελικά τις μέρες του Πάσχα την έκανα την πατάτα μου: έσκασα 220 € και έβαλα στον επιτραπέζιο, πάνω από τα XP, την έκδοση αναβάθμισης των Vista. Σας ικετεύω: μην το τολμήσετε. Παρόλο που είχα συλλέξει τους οδηγούς (drivers – τουλάχιστον όσους βρήκα) παρόλο που είχα κάνει όλες τις προετοιμασίες, η αναβάθμιση ΔΕΝ είναι επιλογή. Εκτός από το ότι δεν λειτουργούν τα μισά προγράμματα και οι μισές συσκευές, το σύστημα γίνεται ασταθές, παρουσιάζει κολλήματα και κρεμάσματα. Σε τέσσερις μέρες έκανα βαθύ format και ξανάστησα τα XP και όλα τα προγράμματα από το μηδέν».

Άστα - σβήστα!

Αντίθετα, εκεί όπου έχει γίνει εγκατάσταση από την αρχή – στον φορητό μου – λειτουργούν άψογα. Το Toshiba Satellite ήρθε με Vista και το χρησιμοποιώ για τις περισσότερες δουλειές. Βέβαια και εδώ πέρασα μία μεταβατική φάση μέχρι να βρεθούν οι drivers για τις υπόλοιπες συσκευές και τα προγράμματα που είχαν γραφτεί για να εργάζονται με το νέο λειτουργικό.

Τώρα κάνω ένα τρίτο πείραμα. Μια και είχα το λειτουργικό σύστημα να κάθεται (και για να μην κλαίω τα 220) έκανα νέα εγκατάσταση στον επιτραπέζιο – αλλά αυτή τη φορά σε χωριστό διαμέρισμα, στον δεύτερο σκληρό δίσκο. Έχω έτσι αρχική επιλογή μόλις ξεκινάει ο υπολογιστής: να φορτώσει είτε τα ΧΡ είτε τα Vista. Τον έχω ρυθμίσει έτσι που, αν δεν επιλέξω αλλιώς, μετά από 20 δευτερόλεπτα να πηγαίνει στα ΧΡ (αφού με αυτά κυρίως δουλεύω).

Ε, λοιπόν τα Vista μόνα τους είναι συγκινητικά αβοήθητα. Από όλες τις συνδέσεις του υπολογιστή αναγνωρίζουν μόνο μία dial up PSTN στα 56Kbps – ούτε την ασύρματη (παρόλο που ο υπολογιστής έχει κάρτα και στα ΧΡ δικτυώνεται ασύρματα) ούτε την ISDN (δεν «βλέπουν» το modem) ούτε καν την Ethernet. Για όλα αυτά πρέπει να βρω τους οδηγούς. Από τα περιφερειακά μόνον έναν από τους τρεις εκτυπωτές, κανένα σκάνερ, ούτε την videocam.

(Είναι χαρακτηριστικό πως όταν έκανα την νέα εγκατάσταση των ΧΡ, εκείνα βρήκαν σχεδόν τα πάντα, αυτόματα και μόνα τους…).

Άρα: ωραία τα Vista αλλά μόνο σε καθαρή εγκατάσταση (clean install) και ει δυνατόν σε έτοιμο μηχάνημα όπου άλλοι θα έχουν φροντίσει για την συμβατότητα και την έλλειψη συγκρούσεων. Και παρόλο που τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ και όλες οι εταιρίες έβγαλαν λογισμικό και οδηγούς για Vista (τελευταία πρέπει να ήταν η Sony Ericsson: κυκλοφόρησε την σουίτα συγχρονισμού στις 28 Ιουνίου) και πάλι κάθε εγκατάστασή τους έχει δουλειά και μικροπροβλήματα.


Αλλά, όταν φτάσουν να λειτουργούν σωστά, αξίζουν τον κόπο. Εκτός από την ασφάλεια και την σταθερότητα (βράχος!) τα γραφικά σε γοητεύουν συνέχεια. Διάφανα, ζωντανά παράθυρα, αιθέρια χρώματα. (Φυσικά, για να τα βλέπεις αυτά και να λειτουργήσει το aero χρειάζεται και ισχυρός υπολογιστής με γερή κάρτα γραφικών).

Ακόμα και τα παιχνίδια είναι κομψοτεχνήματα. Όποιος παίξει Πασιέντζα ή Κυψέλες στα Vista, νιώθει πολύ φτωχά όταν επιστρέψει στα ΧΡ. Σαν πρωτευουσιάνος που γύρισε στην επαρχία...

112 comments:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Καλημέρα

Αναρρωτιέμαι αν τα Vista καλύπτουν κάποια ανάγκη για τον μέσο χρήστη που τα XP αφήναν ακάλυπτη.

Πέραν της αισθητικής υπάρχει κανείς επιτακτικός λόγος να αφήσει κανείς τα δοκιμασμένα XP;

Nikos Dimou said...

Καλημέρα Αντώνη!

Υποτίθεται πως η ομορφιά είναι απλώς το κερασάκι της τούρτας: οι βασικοί λόγοι αγοράς είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια.

mistiriO/S said...

Καλημέρα και από μένα!

Έχω εγκατεστημένα τα vista 6 μήνες και πέρα από μία πονεμένη ιστορία με ένα tv-tuner (την ανέφερερα σε ένα άλλο post) τα πιο σημαντικά προβλήματα τα έχω στα παιχνίδια. Τα μισά δεν παίζουν και άλλα έχουν μειωμένες επιδόσεις. Ένα σημαντικό μειονέκτημα (όχι τόσο του λειτουργικού) είναι ότι λόγω της νέα αρχιτεκτονικής σχεδόν δεν υπάρχουν firewall συμβατά με vista. Ειδικά το κορυφαίο Outpost της Agnitum προβλέβεται κατά Σεπτέμβριο και αν...

Κατά τα άλλο το αισθητικό κομμάτι ενώ είναι πολύ καλό αποτυγχάνει κατά τη γνώμη μου να είναι καινοτόμο πρακτικά και αισθητικά πάντα σε σχέση με το αντίπαλο δέος. Ξέρετε αυτό που πάντα σου κλέβει την καρδιά και που πάντα θα θέλαμε και εμείς (και η Microsoft) να είναι τα Παράθυρα: το MacOS X!

Nikos Dimou said...

mistirios
Μα νομίζω πως το Mac OSX κυκλοφορεί ήδη σε έκδοση για Wintel υπολογιστές... μόνο που η αγορά του συνεπάγεται και αλλαγή όλου του υπόλοιπου λογισμικού...

XD said...

Ουσιαστικός λόγος δεν υπάρχει ακόμα, βέβαια όσο περνά ο καιρός η μετάβαση θα καθίσταται επιτακτική καθώς η υποστήριξη προς τα XP θα αρχίσει να φθίνει ειδικά σε επίπεδο Microsoft.

Προγραμματιστικά πάντως το νέο Λ.Σ. δεν προσφέρει πλην του Aero βέβαια, κάτι το εντυπωσιακά νέο, όσον αφορά τις 32bit εφαρμογές.

Προσωπικά σκοπεύω να μεταβώ στα Vista προς το τέλος του 2008 με την προγραμματισμένη αντικατάσταση του παρόντος φορητού μου, οπότε ως τότε XP SP2.

Notis said...

RE: "κυκλοφορεί ήδη σε έκδοση για Wintel"

Φυσικά μπορεί να τρέχει σε intel CPUs, αλλά τρέχει (νόμιμα) μόνο σε Apple hardware.

Καλήμερα από τη δροσερή Αγγλία.

Notis said...

Επίσης, τα δεινά του software είναι δυστυχώς πολλά.

Google "software chronic crisis" ενδέχεται να το βρείτε το παρακάτω ενδιαφέρον.

mistiriO/S said...

Ακριβώς!

το κόστος λειτουργικού, σουϊτας γραφείου, photoshop και ενός ή δύο άλλων βασικών προγραμμάτων ακυρώνει το επιχείρημα. Και μη πω τίποτα για τα παιχνίδια. Έρημος μπροστά στα Παράθυρα.

ΙΣ said...

Δουλεύω σε Vista αποκλειστικά εδώ και δύο μήνες. Η γενική εντύπωση είναι πολύ καλή. Είναι αξιοθαύμαστα σταθερά και γρήγορα.

Η αλήθεια είναι ότι ήμουν πολύ επιφυλακτικός να τα βάλω στον καινούργιο laptop (Toshiba Satellite). Δεν ήξερα αν έτρεχαν τα προγράμματα που χρησιμοποιούσα. Αλλά μετά σκέφτηκα ότι θα ήταν «σκληρό» να «ξηλώσω» τα προεγκατεστημένα Vista από ένα ολοκαίνουργιο μηχάνημα και να περάσω XP. Η Toshiba έχει εγκαταστήσει τα Vista, έχει κάνει όλες τις ρυθμίσεις και να έρθω εγώ να τα σβήσω όλα; Άντε και κάνω καλά την εγκατάσταση. Τα XP θα βρουν όλους τους drivers; Και πόσο χρόνο θα μού φάει να ψάχνω στο internet για drivers για όλες τις συσκευές του laptop;

Το σκέφτηκα, το ξανασκέφτηκα και είπα να πάρω όλα τα ρίσκα του early adopter και να βάλω Vista. Και όπως έχει αποδειχθεί ως τώρα, οι ενδοιασμοί μου ήταν μάλλον αβάσιμοι.

Το μηχάνημα μέχρι στιγμής τρέχει καταπληκτικά. Κανένα πρόβλημα με την εγκατάσταση άλλων προγραμμάτων, η ασφάλεια πολύ καλύτερη, η εμφάνιση εντυπωσιακή. Η απόσταση XP-Vista είναι αχανής, αλλά ...Windows will always be Windows!

Nikos Dimou said...

Αχ αυτά τα φοβερά μπερδέματα!

Για την δεύτερη ανεξάρτητη εγκατάσταση των Vista στον desktop (χωριστή partition, άλλος δίσκος) χρειαζόμουν ενα αντι-ιικό. Για να μην ξαναπληρώσω τον Norton κατέβασα Kaspersky (φθηνότερο και σύμφωνα με τα τεστ καλύτερο).

Αποτέλεσμα: όχι μόνο κολλάει η εγκατάσταση του Kaspersky στα Vista αλλά δεν δουλεύει και ο Norton στα ΧΡ!

Και υποτίθεται πως τα δύο λειτουργικά ΔΕΝ επικοινωνούν...

Takis Alevantis said...

ΠΟΤΕ, και εννοώ ΠΟΤΕ, δεν αγοράζω λειτουργικό στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του. Περιμένω να σταθεροποιηθεί (με τουλάχιστον ένα SP) και μετά το εγκαθιστώ από την αρχή σε αναβαθμισμένη μηχανή εγκαθιστώντας από την αρχή τα βασικά προγράμματα (Office, κλπ.). Στην υπηρεσία, πριν περάσουν 2 χρόνια από την κυκλοφορία νέου λειτουργικού ούτε που σκέπτονται αν πρέπει να αλλάξουν - φανταστείτε να αλλάξετε λειτουργικό σε 20.000 και βάλε PC στα οποία τρέχουν χιλιάδες εφαρμογές και όπου κάθε χρήστης πρέπει να ξαναβρεί τις επιλογές του ...

Είναι σίγουρο ότι κάθε νέο λειτουργικό, όπως και κάθε νέα έκδοση κάποιου πακέτου, θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο. Αλλά αν χρησιμοποιεί κανείς το PC ως εργαλείο δουλειάς καλύτερα να μην πειραματίζεται αλλά να το παίζει σιγουρατζής.

Εσύ βέβαια Νίκο μπορείς να δοκιμάζεις για μας κάθε νέα εξέλιξη - και να μας λες τις περιπέτειές σου έτσι που να μην πέφτουμε κι εμείς στις παγίδες. Σου είμαστε ευγνώμονες και σου ευχόμαστε καλή δύναμη. Όσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις we sympathize ...

dinx said...

@DOn
Καλημέρα σε όλους.
Εγώ διατηρώ τα XP στα 3 μηχανήματα μου, 2 desktop και 1 φορητό.
Μετά το SP1 των Vista, μεταφορά στο καινούριο λειτουργικό σύστημα, για να αποφύγουμε τις διάφορες "παιδικές" ασθένειες.
Ξέρω ότι τα Vista είναι καλύτερα σε όλους τους τομείς, εκτός από τους drivers των παλιών περιφερειακών.
Γι αυτό το λόγο δε βιάζομαι, με τα XP δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα, είναι ώριμο τεχνολογικά.
Επιτέλους δρόσισε στη θεσσαλονίκη.

Anonymous said...

Μακάρι να μπορούσαμε να δουλέψουμε αποκλειστικά σε vista και για δύο και για περισσότερους μήνες. Μήνες; Χρόνια! Μακάρι να γίνουμε λιγότερο επιφυλακτικοί στο μέλλον για τα vista! Πριν όμως αντικατασταθούν από άλλο άγνωστο και καινοφανές λειτουργικό και αγαπητικό σύστημα. Αχ!

nikiplos said...

Είναι ένα πρόβλημα σχεδόν τόσο παλιό όσο και ο κόσμος... Πόσα πράγματα στο λογισμικό θα ήταν καλύτερα αν υπήρχε ο σωστός σχεδιασμός και ο σωστός προγραμματισμός...
Οι πωλητές και οι managers των υλικών και των εφαρμογών σπεύδουν να κλείσουν τις συμφωνίες χωρίς ανοικτό επανασχεδιασμό του λογισμικού.
Πίεση μέχρι θανάτου στους software engineers και programmers.
Στην ουσία πατάς σε κάτι άχρηστο, κι αρχίζουν τα μπαλώματα (patches)...
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα συνονθύλευμα από μπαλώματα και το συχνό upgrading είναι αναπόφευκτο... Πρέπει να περάσει χρόνος για να μεστώσει η ιδέα (στους από πάνω) να ξεκινήσουν από την αρχή νέες version...
Και δυστυχώς παγκοσμίως είναι έτσι τα πράγματα... Και έναν μήνα να κερδίσουν οι marketeers και λανσάρουν το προϊόν νωρίτερα έχουν κέρδος λέει...

Υπομονή, σε κάνα 8μηνο όλα θα τρέχουν καλά στα vista και οι πρωτοπόροι θα μπορείτε να καυχιόσαστε πως γνωρίζετε ήδη τότε τα μικρά μυστικά τους...

Προσωπικά αναβαθμίζω το λειτουργικό πάντοτε τελευταίος, αν και πολύ σωστά όπως ο Don πειραματίζομαι σε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ partition για κάθε τι νέο...

Μια μικρή συμβουλή... Partition magic rescue cd, για να μην χάνετε τα partition σας στη δύσκολη... και όταν έχετε κάτι σταθερό και λειτουργικό, πάρτε IMAGE του δίσκου σας για να μην ταλαιπωρήστε στα (αναγκαστικά) μελλοντικά formats...

Anonymous said...

Μπορείς αν είσαι οικογενειάρχης, αν έχεις αξιοπρέπεια δηλαδή, να πας να δώκεις τα λεπτά σου σε ένα λειτουργικό πρωτόλειο, σε πειραματικό στάδιο; Τα παιδιά δεν είναι που θα στερηθούν αυτά τα χρήματα, και τι θα πεις στα παιδιά, ότι δεν έχεις επειδή τα έδωσες στις ανοησίες; Φάε παιδί μου ντράιβερ, αυτό θα πεις; Μα θα σε πουν ασυνείδητο... Μπράβο Τάκη Αλεβαντή, συμφωνώ μαζί σου, συντάσσομαι, είσαι παλικάρι.

antvol said...

Ο Nikos Dimou είπε...
Για την δεύτερη ανεξάρτητη εγκατάσταση των Vista στον desktop (χωριστή partition, άλλος δίσκος) χρειαζόμουν ενα αντι-ιικό. ...

Και υποτίθεται πως τα δύο λειτουργικά ΔΕΝ επικοινωνούν...
---

α/ Δύο antivirus στον ίδιο σκληρό, ακόμη και με partition, είναι σίγουρο πως θα βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν. Και τότε θα γίνει το έλα να δεις (σα δυο γυναίκες στο ίδιο σπίτι, σύμφωνα με το κινέζικο ιδεογράφημα που απεικονίζει τον μπελά).

β/ Ανεξάρτητα από αυτό, είναι σίγουρο ότι, ακόμη και με τα Vista, χρειαζόμαστε antivirus? Τότε, τι είδους αυξημένη ασφάλεια παρέχουν;

γ/ Εξαιρετικό antivirus, πάντως, σύμφωνα με φίλους που το χρησιμοποιούν, είναι και το nod32. Ελαφρύ και αποτελεσματικό, κάνει πολύ καλή δουλειά (και κοστίζει λιγότερο από το McAfee).

Zoros said...

Ποτέ upgrade εγκατάσταση σε νέο λειτουργικό, εκτός και αν το νέο λειτουργικό είναι ενδιάμεση έκδοση. Εξηγούμαι:
Η Microsoft παρουσιάζει πραγματικά νέα λειτουργικά ανά 5-7 χρόνια. Από τα Windows 3.0 του 1990, πέρασε στα 95 του 1995, μετά στα 2000 και τώρα στα Vista του 2007. Ενδιάμεσα παρουσιάζει εκδόσεις-μπαλώματα, που πρακτικά είναι βασισμένα στον ίδιο πυρήνα με την προηγούμενη έκδοση και έχουν διορθώσεις και περιορισμένες νέες λειτουργίες.
Για παράδειγμα από 2000 σε XP τις περισσότερες φορές η αναβάθμιση έπαιζε χωρίς προβλήματα επειδή τα XP και τα 2000 πρακτικά έχουν τον ίδιο πυρήνα (και αν δείτε τον κωδικό στο kernel, τα 2000 έχουν 5.0 τα XP 5.1, ενώ τα Vista 6.0).
Μην επιχειρήσετε λοιπόν ποτέ αναβάθμιση από τα XP σε Vista (ή από Windows 98 σε XP)!

Γενικότερα με τα νέα λειτουργικά μπορείς να καταλάβεις εύκολα τους συντηρητικούς της πληροφορικής. Άπειρες φορές στη δουλειά μου έχω ακούσει τη φράση “μπα δεν αξίζουν τα Vista, τα XP είναι καλύτερα” ή παλιότερα ότι τα “Windows 98 είναι πιο καλά από τα XP”. Ο φόβος του καινούριου και του ξεβολέματος σε όλο του το μεγαλείο! Μα είναι δυνατόν η Microsoft να έχει ένα προϊόν (τα Windows XP) και μετά από 6 χρόνια ανάπτυξης τελικά να φτιάξει κάτι χειρότερο??? Δεν θα μπορούσε τουλάχιστο να αφήσει το παλιό, βάζοντας νέα χρώματα και εφέ???
Κάθε νέο λειτουργικό είναι λίγο ή πολύ καλύτερο από το προηγούμενο του. Όσον αφορά τα λειτουργικά της Microsoft το τεράστιο άλμα έγινε με τα Windows 2000. Δύσκολα θα προκύψει στο μέλλον μια έκδοση τόσο αναβαθμισμένη από την προηγούμενή της και αυτό ισχύει και για τα Vista σε σχέση με τα XP.

Unknown said...

«Σίγουρα είναι τα ασφαλέστερα Windows ως τώρα και τα πιο σταθερά»

«Ασφαλέστερα» από ποια άποψη; Πώς μπορείτε να το γνωρίζετε; Όσο για τη σταθερότητα δεν αμφιβάλλω, αλλά από πού κι ως πού είναι σταθερότερα από τα WinXP ας πούμε; Με τόσα προβλήματα (drivers, conficts κλπ.) μάλλον θα 'πρεπε να 'μαστε πιο επιφυλακτικοί.

Το «αέρινο» περιβάλλον δεν είναι τίποτε νέο, ήδη κυκλοφορούσαν διάφορα προγραμματάκια για τα WinXP άσε που στο Linux υπάρχει χρόνια τώρα - και δεν ζητάει υπερμηχάνημα! Ποιος ο λόγος τελικά να «περάσει» κανείς στα (hasta la) Vista;

Anonymous said...

Αν δεν παρέλθουν ημερολογιακοί χρόνοι επτά, μην τους πιστέψεις και μην αγοράσεις λειτουργικό σύστημα που δημοσιεύεται και τιτλοφορείται νέο. Τον φόβο του αδοκίμαστου, του από αλλού φερμένου, μην τον σκέφτεσαι. Μη φοβάσαι το φόβο. Μπορείς εσύ να τον αγοράσεις και να τον πουλήσεις, όχι αυτός εσένα. Και να φοράς μαύρα γυαλιά προπαντός.

Zoros said...

Και κάτι ακόμα για αυτούς που φοβούνται να γίνουν early adopters:
Αν υπάρχουν drivers του υλικού σας για Vista, μην φοβάστε να κάνετε αναβάθμιση. Τα Windows και το Office πριν βγουν στην αγορά τεστάρονται για περισσότερο από ένα χρόνο σε τουλάχιστο 1 εκ. χρήστες. Πρακτικά από τις εκδόσεις Beta 2 και έπειτα είναι δυνατό να εγκατασταθούν χωρίς σοβαρά προβλήματα σε production environment.

Somebody961 said...

zoros: Τι 'χες γιάννη, τι 'χα πάντα!
ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο που γίνεται με τα αυτοκίνητα.
Νέο μοντέλο, μετά, ένα-δύο ενδιάμεσα face lift και έπειτα από 4-7 χρόνια κάτι ολοκληρωτικά νεώτερο.

Μόνο που τα αυτοκίνητα δεν θα πούνε ποτέ πως ο τάδε επιβάτης δεν είναι ...συμβατός με το αυτ/το, ούτε θα 'κολλήσει' το αμάξι ξαφνικά στο δρόμο επειδή είτε ένας επιβάτης είπε κάτι ή πήγες από μία παλιά διαδρομή! :)
Αν και εδώ που τα λέμε, καλό θα ήταν μερικούς επιβάτες που παρενοχλούν το 'λειτουργικό' (οδηγό) αυτό να συνέβαινε! :):)

Για vista θα πω προς το παρόν πως είναι pain in the ass για τις μεγάλες εταιρείες.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Ms τους άλλους κατασκευαστές λογισμικού είναι απαράδεκτος. Ελπίζω τώρα να αλλάξει αυτό που έχει δώσει τον ανοικτό κώδικα των vista.

Somebody961 said...

Και μιας κ ο λόγος για ασφάλεια ενάντια στις ιντερνετικές επιθέσεις, τώρα με τις dsl, κάντε δώρο στην ψυχική σας ηρεμία ένα καλό router για τη σύνδεση αντί για απλό dsl modem.
Για αρχή, άλλη IP έχει το pc και με άλλη 'βγαίνει' προς τα έξω.
Είναι κάπως πιο μπελάς να στηθεί αλλά αξίζει.

s_pablo said...

Ο/Η antvol είπε...

Εξαιρετικό antivirus, πάντως, σύμφωνα με φίλους που το χρησιμοποιούν, είναι και το nod32. Ελαφρύ και αποτελεσματικό, κάνει πολύ καλή δουλειά (και κοστίζει λιγότερο από το McAfee).

--------------------------------

Σε όλους τους φίλους το προτείνω, είναι καταπληκτικό, και εγώ πήγα και πήρα Norton. Χτυπάω το πανέμορφο κεφάλι μου τώρα και περιμένω να περάσει ο χρόνος να πάρω καινούργιο.

----------------------------------

Άσχετο, αλλά ζητώ μια μικρή βοήθεια από εσάς τους έμπειρους μπλόγκερς.

Πως μπορώ να βάλω βίντεο από youtube απευθείας μέσα στο ποστ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια

d3lta said...

καλημέρα και από μένα,

με τα vista δεν είχα εμπειρία πριν την πρόσφατη αγορά του vaio 13.3".

extreme user ων (μόνο παϊδάκια δεν ψήνω στον υπολογιστή αλλά φτιάχνω υπέροχη ταραμοσαλάτα) ήμουν ευτυχής γιά κάμποσα χρονάκια με τα σταθερά xp/sp2 σε ντέσκτοπ/λάπτοπ.

ο βάϊος ήλθε με προεγκατεστημένα vista business.

πρώτη εντύπωση, εξαιρετικά σταθερά, πολύ όμορφα ειδικά στο περιβάλλον aero αλλά πολύ μνημοβόρα αδελφάκι μου, μην διανοηθεί να τα φορέσει κανείς σε σύστημα με λιγώτερο από 2 gb ram, θα σέρνονται σαν ασθμαίνον ελαιοφωρείον σε ανηφόρα.

μπορείς να βρείς ότι θέλεις στο μηχάνημα με την πληκτρολόγηση στο κάτω μέρος της taskbar και όχι να ψάχνεις σαν τρωγλοδύτης όπως στα xp.

ψύχωση με την ασφάλεια η οποία καταντά ολίγον εκνευριστική, γιά οποιαδήποτε αλλαγή/εγκατάσταση μαυρίζει η οθόνη και ανοίγει παράθυρο "are you sure?", η οποία στην φάση του στησίματος ενός μηχανήματος με τις μύριες εγκαταστάσεις είναι εκνευριστική πλήν όμως αναγκαία την εποχή της ευρυζωνικότητας που μπορεί ένα μηχάνημα να γεμίσει πλείστα όσα ακουσίως.

ένεκα των ανωτέρω, ιδιαίτερα στριφνά στο θέμα στησίματος δικτύου και του sharing, οπότε την έκανα την πατάτα μου και την δεύτερη μέρα κατάφερα και κλειδώθηκα έξω από τον boot disk!

φόρτωναν τα βίστα μεν, αλλά ουδεμία πρόσβασις στον δίσκο ==> format και ξαναστήσιμο εξ αρχής με τα recovery discs που ευτυχώς είχα προνοήσει να ετοιμάσω (άσχετο με το θέμα, αλλά απαράδεκτο τόσο ακριβό προϊόν να έρχεται χωρίς εργοστασιακά recovery discs).

to make a long story even longer, οι εντυπώσεις είναι θετικές, τα vista παίρνουν τα επιτυχημένα xp και τα φέρνουν πιό κοντά στις ανάγξες της σύγχρονης νοικοκυράς, είχα εκ της sony την δυνατότητα να υποβαθμίσω σε xp, αλλά this is not an option.

ΥΓ1 πρώτη εκ μέρους μου κίνηση, απεγκατάσταση του bundled norton και εγκατάσταση του avast το οποίο συνεργάζεται άψογα με vista και διατίθεται δωρεάν σε home users, το συνιστώ ανεπιφύλακτα, είναι πολύ πιό ελαφρύ και εξ ίσου αποτελεσματικό.

ΥΓ2 άμεση εγκατάσταση mozilla firefox και παράδοση του explorer στην λήθη.

ΥΓ3 αυτονομία μπαταρίας του vaio sz5 σε vaio optimized mode (με την nvidia 7400) 2,5 ώρες, σε stamina mode (με το ενσωματωμένο τσιπάκι της intel, καμμία διαφορά αν δεν είσαι gamer) 4 ωρες +

invent... said...

Ομορφιά: Αυτός ο παράγοντας δεν παίζει για μένα. Ακόμα και στα XP χρησιμοποιώ το παλιό περιβάλλον. Ούτε χρώματα, ούτε κινούμενες πατάτες. Το λαπτοπάκι μου είναι βελτιστοποιημένο για εφαρμογές ηχογράφησης- μέχρι και ο τελευταίος πόρος του συστήματος μού είναι απαραίτητος.
Σταθερότητα: Ναι, αυτό είναι σημαντικό. Και, όταν τα βίστα υποστηρίξουν πλήρως τις κάρτες και τα προγράμματα που χρησιμοποιώ, ε, θα αναβαθμιστώ (νέο λάπτοπ+βίστα). Σε κανα χρόνο, υπολογίζω.
Καλημέρα!

Lefteris said...

Δεν μπορώ να μεταφέρω τα e-mails από το Vista (Windows Mail) στο φορητό (XP) που τρέχει ακόμα Outlook Express...

Χάνω συχνά το language bar και πρέπει να κάνω restart για να μπορώ να διαλέξω γλώσσα.

Δεν μου δίνει άμεσο έλεγχο... θέλει πολυ ψάξιμο για να αλλάξεις παραμέτρους...

Lefteris said...

Για σου invent... κι εγώ το ίδιο έκανα με τα ΧΡ, αλλά τώρα στα Vista (που δεν τα χρειαζόμουν), έβαλα ένα theme για να ξεγελάω τον εαυτό μου και να παρηγοριέμαι που ξόδεψα τόσα παραπάνω λεφτά για παπιά και σκυλιά.

Φαίνονται λίγο πιο σταθερά, αλλά με τα παλιά προγράμματα δεν τα πάνε καλά...

d3lta said...

s_pablo

δίπλα σε κάθε βιντεάκι στο youtube και σε παρεμφερή sites υπάρχουν δύο ακατάληπτοι κώδικες: ο ένας επονομαζόμενος url και ο άλλος embed.

γιά να συμπεριλάβουμε το βίντεο στο μπλόγκ μας, κάνουμε κόπυ τον κώδικα embed και paste στον html editor.

στο help toy blogger υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες.

hasta la vista!

athanasia said...

Kαλημέρα!

Ο Toshiba Satellite μου παρελήφθη με φορτωμένα τα Vista. Ο ΙΤ του γραφείου τον βελτίωσε με εργαλειάκια που μου αρέσουν στο Word και άλλα για τα οποία ούτε βρήκα τον χρόνο να τον ρωτήσω, ιδίως γιατί το σύστημα δουλεύει ικανοποποιητικά για τους σκοπούς μου (μουσική, επεξεργασία κειμένου, Internet, msn).

Πρώτη εντύπωση από τα Vista(συνηθισμένη καθώς ήμουν από τα XP) πολύ καλή, μεταξύ άλλων διότι έχει και σκάκι στα παιχνίδια του.

Δεύτερη εντύπωση, για άγνωστους λόγους είναι χαζό στην αναγνώριση του ασύρματου δικτύου στο σπίτι (μάλλον ίδιο πρόβλημα με τον ΝΔ).

Συγχρόνως, είναι λίγο κουραστική αυτή η υπερπροστασία ("μήπως δεν είσαι σίγουρη τί πας να κάνεις?"-"ναι, είμαι").

Τρίτη εντύπωση, μπελάς όταν διαβάζω τον επαγγελματικό λογαριασμό email μου εκτός γραφείου:

(α) Από τον Ιnternet Explorer (Outlook Web Access), τα βλέπω όλα πολύ ωραία, μαζί και τους φακέλους μου στο Outlook. Aν όμως επιχειρήσω να προωθήσω ένα μήνυμα ή να το απαντήσω, τότε δεν επιθυμεί να συνεργαστεί. Βγάζει ένα ωραιότατο πλαισιάκι τετράγωνο κάτω από τις διευθύνσεις μ' ένα κόκκινο Χ μέσα, το οποίο αρνείται να δώσει τη θέση του σ' ένα κενό όπου να μπορώ να γράψω.

(β) Από τον Mozilla Firefox, απαντώ και προωθώ email χωρίς πρόβλημα. Αλλά οι φάκελοί μου στο Outlook φαίνονται μεν, όχι όμως με τον τρόπο που έχω συνηθίσει (καθυστέρηση να τους ψάχνω, ώσπου να το συνηθίσω).

Για να δούμε...

Zoros said...

@athanasia
"Από τον Ιnternet Explorer (Outlook Web Access), τα βλέπω όλα πολύ ωραία, μαζί και τους φακέλους μου στο Outlook. Aν όμως επιχειρήσω να προωθήσω ένα μήνυμα ή να το απαντήσω, τότε δεν επιθυμεί να συνεργαστεί. Βγάζει ένα ωραιότατο πλαισιάκι τετράγωνο κάτω από τις διευθύνσεις μ' ένα κόκκινο Χ μέσα, το οποίο αρνείται να δώσει τη θέση του σ' ένα κενό όπου να μπορώ να γράψω."

Από ότι βλέπω έχετε Exchange Server στη δουλειά. Έχεις δοκιμάσεις να βάλεις τη διεύθυνση του Outlook Web Access στα trusted sites του Internet Explorer?


Προς Νίκο Δήμου: Με τις τόσες διαφορετικές συσκευές για email που διαθέτεις, έχεις σκεφτεί να στήσεις έναν Exchange Server και να ξενοιάσεις? (νομίζω ότι θα είσαι ο πρώτος ιδιώτης στην Ελλάδα που θα έχει κάνει κάτι τέτοιο!!!)
Έτσι όπως είσαι τώρα, πως βλέπεις ένα email που έστειλες από το PDA στο PC του σπιτιού? Επίσης με τόσα διαφορετικά ημερολόγια σε διαφορετικές συσκευές, δεν γίνεται conflict στους συγχρονισμούς σου? Με τον Exchange όλα αυτά τα προβλήματα λύνονται: πλέον όλα τα emails (+calendar, tasks, contacts κλπ) είναι σε ένα κεντρικό "server", και όλες οι συσκευές συγχρονίζουν (με όλους τους τρόπους, ακόμα και με τεχνολογία push) με αυτόν. Think about it, μπορώ να σε βοηθήσω προσωπικά.

Andreas said...

Καλημέρα
ΣΒΗΣΤΑ τα ΒΙΣΤΑ αν δεν έχεις εξ΄ ολοκλήρου καινούριο μηχάνημα.
Έκανα μία απόπειρα. Μια χαρά πήγε η εγκατάσταση, εκτός από το ότι δεν υπήρχαν drivers ούτε για τις μισές επώνυμες και σχετικά καινούριες συσκευές στο PC μου.
Τελικά, ενώ όλοι όσοι χρησιμοποιούν πραγματικά τον υπολογιστή τους και δεν τον έχουν για ομορφιά και πασιέντζα, έκαναν παράπονα για τη μόστρα εις βάρος της ουσίας ακόμα και στα ΧΡ, η Microsoft αυτή τη φορά το παράκανε με μια overdose* από φρου-φρου και αρώματα... θα χρειαστούμε ένα μηχανάκι 3 φορές πιο δυνατό, για να κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάνει και το παλιό μας...


* "overdose" και εγώ, μετά τα "sympathize" και "pain in the ass" των φίλων σχολιαστών... είναι αλήθεια ανάγκη να εκφραζόμαστε γραπτώς έτσι, σε ένα blog έλληνα συγγραφέα; δεν θέλω να ανοίξω καμιά διαμάχη ξανά, αλλά... ελληνικές λέξεις ΓΡΑΦΟΥΜΕ, γιατί στα αγγλικά?

athanasia said...

@Ζοros,

Eυχαριστώ, θα το δοκιμάσω!

Nikos Dimou said...

Τελικά μου φαίνεται πως θα απρατήσω τους πειραματισμούς και τις εξερευνήσεις και θα περιοριστώ σε ένα μηχάνημα με όλα προεγκατεστημένα, ως δεσποινίς αρσακειάς - e basta!

Τώρα ο Νόρτων τον οποίο κατέβασα σε αναθεωρημένη έκδοση από τη Symantec δεν μπορεί να κάνει Live Update.

Grrrrrrrrrrrrr (Ξενόγλωσσο).

d3lta said...

το είπα, το ξαναλέω:

ο βάιος ήλθε με προεγκατεστημένο νόρτωνα ο οποίος αποτελεί ήδη παρελθόν.

η λύσις ακούει στο όνομα αβαστ (avast, Pronunciation: &-'vast
Function: verb imperative
Etymology: perhaps from Dutch houd vast hold fast
-- a nautical command to stop or cease)

κάτι σαν το ελληνοπρεπέστατον αβάρα (βαρβάρα).

Stavros P (isisdoros) said...

Δουλεύω κυρίως με Debian σε 3 PC + 1 laptop.Στο ένα PC συνυπάρχουν XP και στο άλλο Vista.Το καθένα έχει τα υπέρ και τα κατά.Το linux είναι πιό σταθερό και εκτός συναγωνισμού στο θέμα των ιών αλλά πιό δύσκολο στο σετάρισμα από τα win (γενικά δεν είναι για τον απλό χρήστη).Τα ΧΡ έχουν ακόμα τη καλύτερη υποστήριξη στο θέμα drivers με τα Vista να ακολουθούν.Όμως αυτό είναι ένα σκηνικό πού σιγά σιγά θα αλλάξει καθώς όλες οι καινούργιες συσκευές υποστηρίζουν πλέον τα Vista.Ενδεικτικά σε ένα καινούργιο PC που έστησα με hardware αιχμής τα Vista και το Ubuntu 7.04 είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.Για την ιστορία στο συγκεκριμένο PC εγκατέστησα XP, Suse, Debian & Fedora.

Somebody961 said...

Ο δέλτα μάϊκ είπε: 'ψύχωση με την ασφάλεια η οποία καταντά ολίγον εκνευριστική, γιά οποιαδήποτε αλλαγή/εγκατάσταση μαυρίζει η οθόνη και ανοίγει παράθυρο "are you sure?"'

Και εγώ τα βαρέθηκα αυτά, οπότε ενεργοποίησα τον λογαριασμό administrator και ..τέλος.

Πάνω που βρήκα το απόλυτο ξεκλείδωμα για τα ΧΡ ..αγόρασα τα vista! :(

Για το φίλο που απόρησε που τα vista δεν έχουν rescue disks να πω το εξής: Rescue disks έχουν μόνον τα επώνυμα pc και τα laptop που έχουν συγκεκριμένο και γνωστό hardware, αφενός.
Η εγκατάσταση ΧΡ/Vista προσαρμόζεται τη στιγμή της εγκατάστασης στο κάθε pc ξεχωριστά.
Αφετέρου, αν κάτι πάει στραβά, μπορείς είτε να προβλέψεις και να φτιάξεις (vista only) είτε με εκκίνηση από το cd τους να επιλέξεις rescue mode.
Στα ΧΡ με έχει 'σώσει' άπειρες φορές στη δουλειά μου.


ΥΓ: Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί, να γράψω σε μετάφραση την έκφραση 'pain in the ass';
Αλλη έννοια έχει το overdose και άλλη η 'υπερδοσολογία' και η υπερβολική δόση! Και τα 2 αλλού παραπέμπουν. :)

Anonymous said...

Delta mike,

"η λύσις ακούει στο όνομα αβαστ"

Πες του τα χρυσόστομε! Με Avast και Zone alarm, ενάμιση χρόνο δεν έχει περάσει ούτε κωλοβακτηρίδο.

Και τζάμπα!

Nikos Dimou said...

somebody

Ναι αλλά μόνο η Sony το έχει σύστημα να μην δίνει με τα λαπτοπ της Media Disks - σε προτρέπει από την αρχή να φτιάξεις τα δικά σου restore DVDs.

Σκρουτζο-κατάσταση!

d3lta said...

Για το φίλο που απόρησε που τα vista δεν έχουν rescue disks να πω το εξής: Rescue disks έχουν μόνον τα επώνυμα pc και τα laptop που έχουν συγκεκριμένο και γνωστό hardware, αφενός.

somebody,

μιλάμε γιά σόνυ βαϊο, με απολύτως συγκεκριμένο και γνωστό υλικό - το γράφει και στην ούγια, (πωπω, χάλια τα ελληνικά, ας μου συγχωρήσει ο andreas την σποραδική χρήση αγγλικών).

όχι μόνο σκρουτζο-κατάσταση όπως προείπε ο Νίκος Δήμου, αλλά γκράν ξεφτιλουά.

sony ξεφτίλας συνέχεια: η σουϊτα audio processing/recording software Sonic Stage της sony,προεγκατεστημένη και αυτή, ενώ εγκαθίστατο κανονικά μετά το restore από τα rescue discs που είχα φτιάξει εξόδοις μου, δεν μου έκανε την χάρη να τρέξει γιά κανέναν λόγο.

η αιτία ήταν κάποιο διακτινισμένο ντι ελ ελ (dll) στο κρυφό restore partition του σκληρού, το οποίο (partition) καθίσταται ορατό μονο με την εισαγωγή του utilities restore disc, με copy -paste του οποίου σε όλες τις εφαρμογές της σουϊτας αυτές έτρεξαν σαν λούηδες.

εννοείται πως αυτές οι πληροφορίες κατέστησαν κτήμα μου μετά από επίσκεψη στην καφετζού της γειτονιάς μου.

ηθικόν δίδαγμα:

"ο βάϊος είναι πονηρός, κι αυτά που λέει μην τα τρώς".

s_pablo said...

Δέλτα Μιχαήλ,

Θενκσ φορ δε ινφορμέισιον. Γιου αρ βερυ καϊντ

Somebody961 said...

Αμέσως Νίκο να την παρεξηγήσουμε!
Αντί να την ευγνωμονούμε που το κάνει για το καλό μας!
Για να μάθουμε κάτι βασικό το κάνει, και εμείς αμέσως να την ..βρίζουμε!

Κάνε καλό σου λέει μετά... :):):)

Σοβαρά τώρα, σε μία εποχή που όλα πάνε με όλα, η sony είναι η μόνη εταιρία που επιμένει να διαφέρει με εις βάρος μας τρόπους.
Οι φωτ.μηχανές θέλουν το ΔΙΚΟ της mini usb, οι φορητές συσκευές θέλουν το ΔΙΚΟ τους κ μόνον βύσμα τροφοδοσίας, με κάμερες δεν δίνει firewire και καλώδιο s-video και τα χρεώνει πανάκριβα (28€ το s-video)..


Στο θέμα μας:
Πολλές ασυμβατότητες προγραμμάτων οφείλονται στην υψηλή προστασία που τα vista παρέχουν στα κρίσιμα για το λ.σ. αρχεία πυρήνα και στην προστασία της registry (μητρώο).
Για αυτό το λόγο είναι παιχνίδια εκείνα που κυρίως δεν τρέχουν και προγράμματα που επαιμβαίνουν αλλάζοντας παραμέτρους του συστήματος. Π.χ. daemon tools, που παρουσιάζουν σε εικονική συσκευή cd/dvd ένα αρχείο image.
Είναι οι 'κακομαθημένοι' προγραμματιστές που φταίνε!.

Το δε photoshop cs2 που δεν τρέχει είναι ..πονεμένη ιστορία.
Δεν λειτουργεί κατ αρχήν επειδή τα vista διαχειρίζονται το χρώμα διαφορετικά.
Με λίγα λόγια, είναι η εκδίκηση της adobe στην ms επειδή έβγαλε με τα vista ένα νέο φορμά κειμένου αντίστοιχο του adobe reader.
Η ιστορία netscape vs Iexplorer επαναλαμβάνεται..
Δεν έβγαλε service pack για το cs2 για να σαμποτάρει από τους επαγγελματίες του χώρου τις πωλήσεις των vista με αντικίνητρο να εξαναγκαστούν να αγοράσουν και την έκδοση cs3 ταυτόχρονα.
Μικροπρέπειες...

mic said...

Καλυσπέρα Don,
Κάποιες φορές πρέπει να ακούμε τους ειδικούς από την εδώ και την απέναντι πλευρά του ωκεανού. Σε αμερικάνικη πολυεθνική ίσως η μεγαλήτερη του χώρου, στην οποία εργαζόμουν αγόραζαν τα laptop με προεγκατεστημένα τα xp ή τα Vista και επανεγκατέστηναν τα 2000. Η απάντηση του ΙΤ ήταν για λόγους σταθερότητας και ασφάλειας.
Εγώ αντιθέτως θέλοντας σαν εξυπνότερος να τους βάλω τα γυαλιά έκανα καθαρή εγκατάσταση σε ένα partition στο σταθερό όπου αναγνώρισαν αμέσως τον εκτυπωτή και τον ένα σκληρό δίσκο που δεν ήταν σε RAID, ούτε scanner, camera, pinnacle tv usb και μετά από λίγες μέρες εμφάνισε ένα λάθος η μνήμη οπότε βρήκα ευκαιρία για αναβάθμιση. Διπλοπύρινος, νέα μητρική 2 giga κλπ. Στήνω το μηχάνημα αλλά η ASUS είχε οδηγούς σε βήτα, τρεις μέρες το πάλευα, το zone alarm suite βγήκε σε σταθερή μετά από ένα μήνα. Ταυτόχονα έστησα μια εγκατάσταση ΧΡ καθώς και μια Ubuntu 7.04 που παρεπιμπτώντως βρήκε όλες τις συσκευές με την πρώτη χωρίς καν να με ρωτήσει (φοβερές οι ταλαντώσεις των παραθύρων στο ένοιξε κλείσε). Συμπέρασμα από όλα αυτά για να μην κουράζω, τα vista τα ξεκινώ 1 - 2 φορές την εβδομάδα για έλεγχο νέων οδηγών και εγκατάσταση των αναβαθμίσεων της MS.

sadosadist said...

Kαλησπέρα

Αυτή την στιγμή έχω 3 pc. Δυο desktops κι ένα laptop. To ένα desktop είναιτο παλιό μου μου και το έχω μόνο για δουλειές γραφείου και internet (router adsl).

Το άλλο είναι καινούργιο. ΕΝΑ ΤΕΡΑΣ. Εκεί δουλεύω μόνο το Premier σε περιβάλλον XP service pack 1!!! Γιατί αυτό; Γιατί η πΙΝΑΚΛ δεν βγάζει οδηγούς για SP2 για την συγκεκριμένη κάρτα βιντεο που έχω η οποία από την άλλη μου κάνει μια χαρά την δουλειά μου και αποδέιχτηκε κι ενα τερας αντοχής απο μόνη της.

Σ' ένα επαγγελματικό σύστημα δεν αλλάζεις περιβάλλον ΠΟΤΕ αν αυτό που έχεις δουλεύει αψογα για την δουλειά που το έχεις αγοράσει. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑ ΦΤΥΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΜΕ ΓΙ ΑΛΛΑ.

γΕΝΙΚΏς ΤΟ ΈΧΩ ΣΑΝ ΚΑΝΌΝΑ το σύστημα ΑΡΣΑΚΕΙΑς που είπε ο Κος Δήμου πιο πάνω. Όταν είναι ν' αγοράσω κοιτάζω ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΟΥ εκείνη την δεδομένη περίοδο και για ποιο βάθος χρόνου χρειάζομαι τον υπολογιστή. Απευθύνομαι μετά σε καλό τεχνικό του λέψ έλα εδώ μανάρι μου θελω αυτο κι αυτο εσύ τι λες ;

Μου λέει.

οΚ. Στηστο ΚΑΙ ΔΈΙΞΕ ΜΟΥ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ.

χΑΖΟΜΑΡΕς ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ;

Δεν υπάρχει χειρότερο απο φερσκοαγορασμενο εργαλείο που να υπολειτουργεί ( πχ ένα ντουλουλού του - dll που έλεγε και ο delta mike πιο πριν).

Μην τις περνάτε για χαζές τις αρσακειάδες. ΠΑΝΤΑ ΕΚΑΝΑΝ TEST DRIVE!!!

:-))))

tk said...

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου εξπέρ στους υπολογιστές οπότε όταν πήρα το καινούριο laptop πριν 4 μήνες διάλεξα να δώσω περίπου 400 ευρώ παραπάνω για να πάρω μηχάνημα με ΧΡ, ένα από τα τελευταία που υπήρχαν, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Επίσης μου είπανε πως αν άλλαζα λειτουργικό σε καινούριο υπολογιστή θα έχανα την εγγύηση. Αυτό δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει. Όπως και να έχει, όπως έγραψα και σε άλλο post, ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις. Τουλάχιστον όταν δεν είσαι απολύτως σίγουρος, ενημερωμένος αλλά και ικανός για κάποια πράγματα.

Nikos Dimou said...

Ευπειθώς αναφέρω ότι η εγκατάσταση Vista (dual boot) στον επιτραπέζιο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί άψογα. Ότι ο Νόρτων που δεν δούλευε σωστά στα ΧΡ τώρα εργάζεται στα Vista από την ίδια εγκατάσταση. "Θαύμα! Θαύμα!" που έλεγε και η γιαγιά του Ιωάννου...

d3lta said...

email που έλαβα σήμερα από μακρινό ξάντελφο στο αμέρικα (ζητώ την κατανόηση σας γιά τα αγγλικά):

"i bought me windows vista

with the aim to make life simplah

got a royal pain instead

my pc's as good as dead

open up those pearly gates

to receive my friend bill gates

when i lay my hands on him

we'll be over with this whim"


PS nikos dimou, δούλεψε ο νόρτων σε ντιούαλ μπούτ? να κάνουμε ευχέλαιο!!!

Chrisko said...

Ομολογώ ότι με τα vista δεν είχα απολύτως κανένα πρόβλημα. Εξηγούμαι:
Έχω ένα δίκτυο στο γραφείο μου συνδυασμό ασύρματου και σταθερού με 4 desktop PC. Εγκατέστησα τα vista στο ένα PC, τα άλλα έχουν ΧΡ, όπως ακριβώς ο κ. Δήμου με αναβάθμιση από τα ΧΡ (Vista Business), αφού προηγουμένως για καλό και κακό πήρα ένα image του σκληρού με το acronis. Η αναβάθμιση άργησε αλλά τα βρήκε όλα με την μία, 3 εκτυπωτές, 2 σκάνερ, adsl, σταθερό και ασύρματο δίκτυο καμιά 15 περιφερειακά με usb σύνδεση (PDA, voice recorder, φωτογραφική μηχανή, ασύρματο πληκτρολόγιο και ποντίκι κλπ.). Την εγκατάσταση την έκανα τον Φεβρουάριο που πολλές εταιρίες δεν είχαν κυκλοφορήσει drivers και όμως τα περιφερειακά δούλευαν με τους παλιούς. Τα προγράμματα όλα εκτός από ένα δούλευαν (έχω πάνω 30 βαριές εφαρμογές στο PC). Το μόνο πρόγραμμα που δεν δούλεψε ήταν το Adobe Acrobat 8.0 Pro και αυτό γιατί η adobe έβγαλε drivers για Vista περίπου τον Μάιο.Τώρα τρέχει και αυτό άνετα. Μην νομίζετε δε ότι το PC μου είναι πρόσφατο (το αγόρασα πριν από 2 χρόνια Pentium 4 3.2 με 3 GB RAM). Τέλος ο Norton έτρεξε αμέσως με την αναβάθμιση.
Συμπέρασμα: σταθερότητα απόλυτη, ποτέ δεν είχα ούτε ένα κόλλημα, ταχύτητα, αισθητική ασύγκριτη.
Επιτέλους κάτι πολύ καλό από την microsoft.

Nikos Dimou said...

delta_mike said...
nikos dimou, δούλεψε ο νόρτων σε ντιούαλ μπούτ? να κάνουμε ευχέλαιο!!!

Ναι (προς το παρόν) αλλά πάρτε και μία γάτα.

(Ευτυχώς έχω 5!).

Univers said...

Όταν πέρασα από τα Win98 στα WinXP (τι άλμα!) μου φάνηκε ότι άλλαξα σύμπαν. Αραίωσαν μέχρι παύσεως τα Ctrl+Alt+Del. Σταθερότητα, καλύτερα γραφικά, ενσωματωμένοι drivers (και ο Όφις 2003 λειτουργικός και εμπιστεύσιμος).

Δεν είχα μέχρι τώρα προβλήματα (χρησιμοποιώ το Πισί - Λάπτοπ ερασιτεχνικά, με λίγες επιπλέον βαριές εφαρμογές εκτός του Όφεως).

Προς το παρόν δεν το κουνάω ρούπι από τα WinXP (άσε που για να περάσω στα Vista θα χρειαστεί αλλαγή υπολογιστή...).

Να 'στε καλά οι τολμηροί να δοκιμάζετε για μας!

marinos said...

Τα Vista εγκαθίστανται (αν δεν είναι ήδη προεγκατεστημένα- OEM) από το 2,5% του συνόλου των εν δυνάμει χρηστών Η/Υ. Αυτή η κατηγορία προσδιορίζει τους “νεωτεριστές”. Εμείς οι υπόλοιποι (το 97,5%) θα περιμένουμε να ωριμάσουν (όπως το κρασί) για να τα αγοράσουμε κοψοχρονιά- πακέτο με το νέο (αναβαθμισμένο) PC.

st_darwin said...

Τα έβαλα στο pc πριν 1 μήνα περίπου τα vista σε 64bit έκδοση (τα xp υπάρχουν σε άλλο σκληρό). Υπέροχο το γραφικό περιβάλλον, δεν μου άρεσε καθόλου ο explorer (δεν μπαίνουν στην μπάρα τα εικονίδια-συντομεύσεις "αντιγραφή σε","μετακίνηση σε" εκτός κι αν δεν έχω βρει εγώ τον τρόπο - όποιος ξέρει βοηθάει!). Λίγες ασυμβατότητες βρήκα ως τώρα(το router δεν δουλεύει με τπτ με usb σύνδεση, μόνο με ethernet), αλλά ακόμη δεν δοκίμασα να περάσω παιχνίδια. Πάντως έκανα μια μικρή αναβάθμιση πριν σε 2ο σκληρό και επιπλέον ram (2gb) γιατί από μνήμη είναι αχόρταγα!
Πάντως ως τώρα 2 μπλε οθόνες τις είχα. Την πρώτη κατά την εγκατάσταση, οπότε και πήγα για δεύτερη και άλλη μία στο άσχετο, χωρίς να τρέχει καμιά εφαρμογή.
Με τα service packs και με προσθήκη περισσότερων drivers θα λυθούν τα όποια προβλήματα φαντάζομαι.
Τέλος το μήνυμα "είσαι σίγουρος, το πήρες απόφαση, να αναλάβεις την ευθύνη κτλ" είναι συμπαθητικό στην αρχή (αίσθημα ασφάλειας) αλλά πολύ γρήγορα σπάει τα νεύρα. Ευτυχώς απενεργοποιείται! Ακόμη και σε δημιουργία ή μετονομασία φακέλου βγαίνει!

Filomila said...

Αυτό το "είσαι σίγουρος?/το πήρες απόφαση?/ξανασκέψου το!" είναι εκνευριστικότατο. Πολύ περισσότερο όταν δεν λειτουργεί ανασταλτικά για χρήστες σαν τη μανούλα μου...

Somebody961 said...

Οτι και να λέμε πάντως για τα vista, ήρθαν για να μείνουν.
Μέχρι να φύγουν! (επόμενη έκδοση).

Τα όποια προβλήματα είναι επειδή εδώ στο ελλάντα δεν είμαστε οι μόνοι σε ανοργανωσιά!
Εξακολουθούμε βέβαια να είμαστε οι πρώτοι!
Στα λογιστικά γραφεία έχουν ακόμα έκδοση 95 ή 98 επειδή τα αντίστοιχα προγράμματα εξακολουθούν να λειτουργούν σε ..dos!

Υποτίθεται πως οι beta εκδόσεις κυκλοφορούν για να δοκιμαστούν αφενός, και για να γραφτούν drivers από κατασκευαστές αφετέρου.
Εχω λοιπόν την αίσθηση πως ούτε το ένα ούτε το άλλο συμβαίνει.
Ετσι, βγαίνουν τα (bella) vista ουσιαστικά ανέτοιμα σε πραγματικές συνθήκες.
Μόνον να δει κάποιος πόσες αναβαθμίσεις γίνονται με το windows update (όχι μόνον ασφαλείας για νέου τύπου επιθέσεις) και θα καταλάβει.
Οσο για drivers και συσκευές,
..κούνια bella (vista)!

Ετσι, δίκαια επαναλαμβάνεται το σενάριο κάθε νέας έκδοσης, το να μη θέλει σχεδόν κανείς να τα βάλει μόλις κυκλοφορούν..

Αλήθεια, γιατί το οπτικό ποντίκι είναι τόσο ..αναρχοαυτόνομο? Οπου θέλει πάει πολύ συχνά στην οθόνη, συνήθως στις άκρες πετάγεται.

Anonymous said...

Σκληρό πρέπει να είναι ανήσυχος το βράδυ να κοιμάσαι και το πρωί να πρέπει να χαρείς με τη σκέψη ότι θα ανοίξει ο υπολογιστής και όλα θα τρέχουν καλώς.

Οι φράσεις δε "ο υπολογιστής", "το μηχάνημα", "θα πάμε καναπέ και θα αγοράσουμε", αποκτούν το τραγικό τους νόημα από την πράξη των τραγελαφικών μικροαστών της αφυδατωμένης ψυχάρας που πρέπει οπωσδήποτε να σβήσουν για τη διάρκεια της νυχτιάς τον καναπέ, τη μηχανάρα, τον υπολογιστή...

μην γίνει διακοπή στο δίκτυο του ηλεκτρικού
και προκληθεί σεξουαλική ανωμαλία
μέσα στο μαύρο κουτί
και χαθεί ο κόσμος από ένα λάθος απλοϊκό πολύ βαθιά μαχαιρωμένο των ανθρωπίνων χειρισμών.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Mπαίνουμε στην καρδιά των διακοπών και μαζύ με τους bloggers χαλαρώνουν και τα blogs. Το doncat εξακολουθεί να βρίσκεται σε διακοπές, ενώ το dontech (καλύτερα dimoutech για νομικούς λόγους) θα επιβραδύνει τον ρυθμό του.

Relax everybody...

Nikos Dimou said...

Στα πλαίσια των νέων μας ρυθμών επιτρέπουμε και λίγο μεγαλύτερη παρουσία του αειθαλούς "σαλτάρω" για δροσιά...

Ευπειθώς αναφέρω ότι ισχύει πάντα στην πληροφορική η αρχή: "Πέμπτης χαρά, Παρασκευής λύπη". Η dual boot εγκατάσταση (XP & Vista), που χθές λειτουργούσε άψογα, σήμερα στην εκκίνηση παρουσίασε πρόβλημα - μέχρι που βγήκε και το αρχαίο chkdsk και έκανε ένα σωρό διορθώσεις.

Τώρα δουλεύει σωστά - αλλά για πόσο;

d3lta said...

καλημέρα,

ο πρώην αφρικανός φάρμερ, νυν σαντόπαις (κατά το ναυτόπαις) έχει απόλυτο δίκιο.

γιά τους επαγγελματίες εικόνας - ήχου και λογιστικών το κλειστό σύστημα με ζώνη αγνότητος τύπου "χτυποκάρδια στα θρανία" είναι μονόδρομος.

τα υπόλοιπα είναι γιά τους νεωτεριστές κατά marinos ή γιά τους "τραγελαφικούς μικροαστούς" κατά "λέγε (δις) μη σταματάς τώρα" aka "σαλτάρω" (ή γιά τους οπαδούς αυτού του περίεργου τύπου του πως - τον - λένε - είπαμε, λεοπόλδου μαζούτ ή μαζώχ συμπληρώνω εγώ).

nikos dimou, υπομονή, με την μεγάλη εορτή της θεομήτορος επί θύραις, έχετε ακόμα λίγες μέρες (κατά την τελευταία επίσκεψή μου, είδα μαζί με τα υψηλής αισθητικής ασημένια/χρυσά πλακίδια απεικονίζοντα ανθρώπινα άκρα, οφθαλμούς και λοιπά μέρη της ανατομίας μας, μία νέα κατηγορία που απεικονίζει είδη πληροφορικής, κάπου πήρε το μάτι μου και ένα ωραιότατο με τον νόρτωνα).

Nikos Dimou said...

delta_mike
εξαιρετική ιδέα - μόλις που προφταίνουμε. Να φτιάξουμε τάματα με απεικονίσεις υπολογιστών, ποντικιών, οθονών, καρτών γραφικών, κλπ και να στήσουμε ένα πάγκο στην άνοδο προς την Μεγαλόχαρη της Τήνου (αφού πληρώσουμε να νόμιμα στο Ίδρυμα).

Θα χ...ούμε στο τάλληρο! Πιο πολλοί σήμερα έχουν πρόβλημα με τον υπολογιστή τους παρά με το στομάχι τους.

Άσε που με το τάμα αγοράζεις προστασία και για μελλοντικά προβλήματα - ποια υποστήριξη προφέρει θαύματα;

dinx said...

@DON
Από 14 Αυγούστου, είμαι διαθέσιμος να πάω στην Τήνο ή στην Παναγία Σουμελά και να στήσουμε την επιχείρηση.
Θα δεχόμαστε και πιστωτικές κάρτες.
Πιστεύω ότι δε θα προλαβαίνουμε από την πολλή δουλειά.
@Delta_Mike
Τα ανθρώπινα μέλη που είδες είναι αντιγραφή από τα "Θαύματα" της καθολικής εκκλησίας.
Την καλημέρα μου.

d3lta said...

θεωρώ ότι δι' αυτής της οδού θα επέλθει η πολυπόθητη σύγκλισις μεταξύ ορθοδοξίας - πληροφορικής!

ξέρετε πόσα ζητεί η αγιογδύτης και θεομπαίχτρια σόνυ γιά το 2 - year extention warranty pack PCGE-VPW2 του βαίου?

τσάκω ένα τάμα με τον βάιο και καθάρισες διά βίου!

το ίδο όπως είπατε ισχύει με τον όφι, τον νόρτωνα, τον πινάκλιο, τον πλεξτορίωνα, τον γιγαμπίτιο, τον λογιτέχιο και χιλίαδες άλλα είδη υλικού, με το αζημίωτο γιά το ίδρυμα ασφαλώς.

(οσονούπω και όσιοι)

Lefteris said...

Δεν τα χρειαζόμουν... αλλά αγόρασα μεταχειρισμένο από τη Dell Που τα είχε ήδη πάνω... και μετά για λόγους συμβατότητας τα αγόρασα και για το φορητό...

Και για να γεφυρώσω τα postings... γιατί μας αρέσουν οι παλιές ταινίες του σινεμά και τα πλέον καινούργια λειτουργικά;

"και να στήσουμε ένα πάγκο στην άνοδο προς την Μεγαλόχαρη..."

Δύο χιλιάδες χρόνια από σήμερα, στις ανασκαφές, θα βρουν εικόνες ανθρώπων στημένων μπροστά σε laptop και θα νομίζουνε ότι ήταν κάτι θρησκευτικό... θα λένε "οι άνθρωποι του 21ου αιώνα προσεύχονταν επί ώρες μπροστά σε κάτι πλάκες από πλαστικό και οθόνες δύο διαστάσεων σε ένα μικρό και μαλακό θεό (Mirosoft)..."

Lefteris said...

"Θα δεχόμαστε και πιστωτικές κάρτες."

Τώρα μου έδωσες ιδέα. Μόλις παρουσίασα στη Σύλβια την ιδέα μου να γίνω κι εγώ ιεραπόστολος από την TV στην Αμερική και να βγάλω και πιστωτική "Jesus Visa" (εδώ στις ΗΠΑ όπου η θρησκεία είναι διασκεδαστικό εμπόριο). Θα έχει και χαμηλό επιτόκιο...

Θα κατοχυρώσω και copyright για τα Jesus Windows για τους πιστούς στο νότο (Ευαγγελιστές και Βαπτιστές). Το Recycle Bin ας πούμε θα έχει εικονίδιο Ιούδα... και θα κάνουν $29 λιανική τιμή.

Lefteris said...

"Αμερικανοί γιατροί κατόρθωσαν να βγάλουν ασθενή από το κώμα που ήταν επί 6 χρόνια"

Τι του κάναν του ανθρώπου... τώρα πρέπει να πληρώσει 6 χρόνια τόκους που χρωστάει σε πιστωτικές και υποθήκη... άσε τις αναβαθμίσεις που πρέπει να κάνει σε εξοπλισμό... μυρίζομαι καλή διαφήμιση για τη Microsoft: "είχε ανοικτό το automatic updates και τώρα δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα... επίσης, το λειτουργικό μας αγόρασε πράγματα γι' αυτόν που νόμιζε ότι χρειαζόταν..."

Αλήθεια, πόσα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία 6 χρόνια, ή ακόμα περισσότερο, τα τελευταία 20 χρόνια... κοιτάω τα μνημεία στο Μόναχο και αναρωτιέμαι τι θα λέγανε οι τότε "ισχυροί" της εποχής της απολυταρχίας εάν τους έλεγε κανείς "να στείλω ένα μήνυμα τώρα και να το πάρει ένας στην Κίνα σε 3 δευτερόλεπτα και μετά να δω σε εναέρια φωτογραφία μια πόλη στην Ιταλία με το Google earth".

Παναγία μου...

Lefteris said...

Από τα ΝΕΑ
"ΚΑΜΙΑ φορά η πολιτική μοιάζει με τα κομπιούτερ. Ο χρήστης δουλεύει με ένα πρόγραμμα. Στο παρασκήνιο όμως «τρέχει» ένα άλλο πρόγραμμα, χωρίς αυτός να το βλέπει."

Στην περίπτωση του Ελληνικού κοινοβουλίου, πρόκειται για μια συνεχή μπλε οθόνη και reboot κάθε μέρα.
Στην αμερικάνικη γερουσία, δίνεται η εντύπωση ότι το μηχάνημα δουλεύει άριστα, αλλά στο υπόβαθρο τρέχουν προγράμματα που τραβάνε λεφτά από το λογαριασμό του χρήστη, ενώ ο χρήστης παλεύει κάθε βδομάδα να στήσει καινούργιο πρόγραμμα για να τα εξουδετερώσει.

Τέλος πάντων... η πραγματική επανάσταση θα έρθει με ευρεία διάδοση γρήγορων και ποιοτικών webcams για τσάμπα τηλεφωνήματα με εικόνα ανά τον κόσμο, και με εξέλιξη της αναγνώρισης φωνής. Αυτό θα μας ξεκολήσει από την άβολη καρέκλα και την επί του παρόντος άβολη χρήση του Η/Υ.

Η ήδη πελώρια εγκατεστημένη βάση Η/Υ (πολλές εταιρίες στις ΗΠΑ δουλεύουν ακόμα DOS λόγω υψηλού κόστους εγκατάστασης και εκπαίδευσης νέου λειτουργικού), απαγορεύει λίγο τις επαναστατικές εξελίξεις...

Κάποιος ρε παιδιά να μου πει πώς θα εμφανίσω και πάλι την παλιά καλή γραμμή ελέγχου (File - κλπ κλπ) στον Windows Explorer των Vista Business (και γιατί τα λένε business αφού δεν μπορείς να μεταφέρεις τα e-mail σου σε παλιό μηχάνημα... έτσι κάνει ο κόσμος μπίζνες;).

pagis said...

"Βάστα Vista ή άστα, σβήστα!"

Εβαλα μπ-ubuntu και βρήκα την ηρεμία μου.

Εξωτικά drivers και devices δεν θέλω, το ενοχλητικό με τα Windows είναι ότι είναι pro-active της λογικής "αποφασίζουμε πριν από σας ... για σας"

Somebody961 said...

Δεξί πλήκτρο πάνω στην περιοχή εκεί και τσεκάρεις το 'menu bar'.
Δεν νομίζω πως διαφέρει η business έκδοση από την ultimate που έχω.

Anonymous said...

Προτείνω "Holy Troubleshooting", για το βασικό πακέτο υπηρεσιών και "Divine Troubleshooting", για το πλήρες!

Την επανεγκατάστηση λειτουργικού "Μetanoia", το απλό scanάρισμα για bugs, ιούς κτλ, "Confession", το εξονυχιστικό "Inquisition" και την αποκατάσταση δικτύων "Prayer"...

Ετσι, όταν χρειαστούμε άμεσα μόσχευμα, λ.χ κάνα συκωτάκι, ο Θεός της Πληροφορικής θα ψάξει το Universal Database και θα μας βρει συμβατό μέσα σε δύο μόνο μήνες!

Και οι πιστοί θ' αναφωνούν "Θαύμα!" και "Αγιος!", αντί για "Εγκλημα!", "Κομπίνα!" και "Λεχρίτη!"...

Εμ, έτσι γίνονται οι business!

Nikos Dimou said...

ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΗΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ "Η ΘΕΙΑ ΧΑΡΙΣ"

(Μπορεί να αγκαζάρουμε και καμία πραγματική θεία).

Διαφημιστικό jingle: "Η σωτηρία της μητρικής είναι πολύ μεγάλο πράγμα".

Συνεργάτες όσιοι (αλλά όχι δημόσιοι).

ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΑΥΜΑΤΑ!

st_darwin said...

Έχω και την πρώτη προσευχή:
"Άγιος ο σκληρός, επεξεργαστής ισχυρός,
motherboard αθάνατη, ελέησον τα γραφικά."

st_darwin said...

"Ο Elton John, σε κείμενο του στην Sun, κάνει έκκληση στον κόσμο να σταματήσει να ασχολείται με το internet και να βγει έξω για να επικοινωνήσει, ώστε να γίνει καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα η μουσική. Φτάνει δε στο σημείο να προτείνει να κλείσει το internet για 5 χρόνια για να εκπληρωθεί ο σκοπός αυτός!"
Από
και
εδώ

Ουδέν σχόλιο...

Anonymous said...

Πάτερ ημών, ο εν της μητρικής,
αγιασθήτω το πρόγραμμά σου,
ελθέτω η λειτουργία σου,
γεννηθήτω το θέλημά μου!

Και σε χριστουγεννιάτικο:
Αγιος Billy έρχεται...

Παρεμπιπτόντως ο ΟΤΕ προωθείται από τη ΝΕΤ, παντελώς αντιδεοντολογικά, με πρόσχημα τη χρήση ορολογίας υπολογιστών στη γλώσσα των νέων(!) και "όχημα"/πάτημα την τελευταία διαφήμιση περί ευρυζωνικότητας(?)...

-Ημουν στην ελληνική αγορά της ευρυζωνικότητας και είχα ξεκινήσει διαφημιστικό campaign, και έφαγα όλο το budget απευθυνόμενος σε ανέτοιμο target group -κάτι που δεν χρειαζόταν λόγω brand loyalty-, απόφαση στην οποία με οδήγησε και η ελλείψη ισχυρού unique sales proposition εν συγκρίσει με τους υπόλοιπους ISPs που φυτεύουν DSLAMs σε όλο μου το network!

-Στην κυβέρνηση το 'πες;

-Ναι, μου παραχώρησαν μια διπλή εμφάνιση ενός στημένου ρεπορτάζ...


Υ.Γ: Πέρασαν οι ζέστες και δεν έχουμε κι άλλοθι...

st_darwin said...

Επίσης:
Τη Intelμάχω AMD τα νικητήρια...

Μπορεί να πέρασαν οι ζέστες, αλλά επιτέλους ήρθε η άδεια reactor!!!

Anonymous said...

Και κάπου στον Ακάθιστο με έπεισες πως την χρειάζεσαι κιόλας...

Καλά να περάσεις!

:)))

Προσωπικά, δεν πιστεύω σε άδειες, δεν περιμένω άδειες, είμαι λεύτερος!
(κατά το άνεργος...)

st_darwin said...

Δεν έχεις καθόλου άδικο reactor! Την κοπανάω αύριο το πρωί για νότια γιατί δεν παλεύεται η κατάσταση άλλο!
Θερινή ραστώνη έχει πέσει και στο blog ή ο don έπεισε ξαφνικά στους άπιστους να εγκαταστήσουν τα vista και παλεύουν με το τέρας...
Καλές διακοπές και καλή ξεκούραση σε όλους!
Ελαφόνησο σου έρχομαι!!!!

Eleni K. said...

Υπάρχει προστάτης άγιος, αγία, για τους υπολογιστές;
Προτείνω κατ' αρχάς το Παναγία η Κομπιουτερού ή Κομπιουτέρισσα (όπως ντερμπεντέρισσα)
Εναλλακτικά την Αγία Αριάδνη (18/Σεπτεμβρίου) μπας και βγούμε από τον λαβύρινθο ή τον μεγαλομάρτυρα Ευστάθιο (20/9) μήπως και σταθεροποιηθούν, τον Άγ. Φανούριο για να βρίσκει χαμένα αρχεία και ντουλουλού.. ή τέλος την Αγία Αναστασία τη φαρμακολύτρια.. μεγάλη η χάρη της! (22/12).

mantz said...

Χαίρομαι που βλέπω ότι είμαστε πολλοί αυτοί που καταλήξαμε στο Toshiba Satellite. Είναι ο πρώτος μου φορητός και ήρθε με Vista φορεμένα εξ'αρχής. Έως πρόσφατα είχα μόνο ένα desktop με Windows98 (καλά διαβάσατε), και γενικά είμαι της φιλοσοφίας "if it works, don't fix it".
-Πέρα από κάτι μικρά και σπάνια κολληματάκια που παρουσιάζει (Toshiba Flash Cards) δεν έχω δει προβλήματα αν και δεν το έχω συνδέσει και με πολλές συσκευές. Η επανεκκίνηση είναι τόσο γρήγορη που δε με έχει προβληματίσει αυτό.

-Για τον HP 1012 εκτυπωτή εγκατέστησα τον driver του HP 1015 και βολεύομαι.
-Η χρήση και η πλοήγηση με τον Windows Explorer (τον οποίο πρέπει να ξεθάψεις μόνος σου) είναι πολύ πιο βολική μετά την πρώτη περίοδο προσαρμογής και έχει μικρές λεπτομέρειες που σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη (π.χ. αν πατήσεις το F2 για μετονομασία ενός αρχείου καταλαβαίνει ότι δεν θέλεις να αλλάξεις τον τύπο/κατάληξη και μαρκάρει μόνο το κυρίως όνομα).
-Τα παιχνίδια σαφώς καλύτερα (των Vista - για τα ξένα χρειάζεται προσοχή ακόμη απ'ότι διαβάζω), το Aero ομορφότατο.
-Τα αρχεία του Outlook Express μεταφέρθηκαν εύκολα στο Windows Mail.
Αν δεν έπαιρνα νέο Η/Υ δεν θα έβαζα Vista αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δεν είμαι δυσαρεστημένος. Στο νέο desktop πάντως θα βάλω Windows XP για λόγους οικονομίας (και για να φυλάμε και τα νώτα μας...)

d3lta said...

έτερη ιδέα γιά jingle σε 9/8: "βαδίζω και παραμιλώ, από την συμφορά μου, μου κάηκε η μητρική, και βρήκα τον μπελά μου".

γιά maximum impact, προτείνω πρίν το launch της διαφημιστικής εκστρατείας, "ανακάλυψη" καμμένης και αναστημένης μητρικής με το απαραίτητο λαϊκό προσκύνημα a la βησσαρίων, καθώς και αναστενάρια επάνω σε επεξεργαστές μετά πεντάωρο video rendering.

τα ανωτέρω, θα προβληθούν εν είδει scoop σε εκπομπές γνωστών τηλευαγγελιστών.

ΥΓ ευπειθώς και εγώ αναφέρω ότι μόλις έστησα το ασύρματο δίκτυο στο εξοχικό και ο βάιος συνεργάστηκε μετ' επαίνων (των βαίων θα του ανάψω λαμπάδα 13.3").

Draminos said...

Μπίλιγκέιτς ελέησον, μπίλιγκέιτς ελέησον, μπίλιγκέιτς ελέησον........

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Χαράματα σηκώθηκα - χαράματα θα φύγω
αλλά το blog συνέχεια θα βλέπω κάθε λίγο.

d3lta said...

ξύπνα πισί μου κι άκουσε
κάποιο μινόρε της αυγής
ρε βίστα μου τα σπάσατε
αχ νόρτωνα, αργείς!

Nikos Dimou said...

Πολύ το ρίξαμε στα αγιωτικά και την ψαλμωδία.

Νεότερα από την διπλή εγκατάσταση: στα Vista δεν ανοίγει το Windows Mail (διάδοχος πολύ καλύτερος του Outlook Express). Μπήκα στα Microsoft Communities και βρήκα ότι αυτό συμβαίνει σε πολλούς μετά από πρόσφατη αναβάθμιση των Vista. Η συμβουλή του εκπρόσωπου της Microsoft είναι να απεγκατάστήουμε το αντι-ιικό και να το επανεγκαταστήσουμε.

Πάντως στο Toshiba το πρόβλημα δεν υπάρχει...

Aphrodite said...

...Ο blogger Veggiedude (άσχετο, αλλά αστείο) sees "VISTA" as an acronym for

"the top five Windows problems: viruses, infections, spyware, trojans and adware"

:))))

Από εδώ λίγες από τις FAQs about Vista:

- How do I get my money back?

- Suggested Action. Emigrate.

- Upon completion of this investigation, Microsoft will take action to help solve your problem. This will involve remote execution of the user.

- The media is corrupt. Therefore, don't read the manual - bribe a reporter.

- A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage to your computer. Smash forehead on keyboard to continue.

- Αn operations error occurred. Enter any 11-digit prime number to continue.

- Press any key to continue, or any other key to quit.

- Press any key except... no, No, NO, NOT THAT ONE!

- Press Ctrl-Alt-Del now for IQ test.

- Vista object doesn't support this property or method. Close your eyes and press escape three times.

- Bad command or file name! Go stand in the corner.

- User Error: Replace user.

- No network provider accepted the given network path. In plain English, we have not got a clue what's wrong.

- Vista message: "Error saving file! Format drive now? (Y/Y)"

- 'Known issue' - it's just the solution that is unknown.

- This network connection does not exist, and neither does any help.

- This is a message from God Gates: "Rebooting the world. Please log off."

- Object already non-existent. Are you sure you still want to delete? (N/N)

- The network location cannot be reached. To 'shutdown' your system, type 'WIN.'

- CONGRESS.SYS corrupted... Re-boot Washington D.C? (Y/N)

- File not found. Should I fake it? (Y/N)

- Bad or missing mouse. Spank the cat? (Y/N)

- Vista_error 16547: LPT1 not found. Use backup. (PENCIL & PAPER.SYS)

- Your hard drive has been scanned and all stolen software titles have been deleted. The police are on the way.

- Disclaimer: We would like to thank Bart Simpson, who had the least to do with these solutions and was therefore of the most help.

:))))))))))))))))

TraumMeister said...

Eleni K said...

Υπάρχει προστάτης άγιος, αγία, για τους υπολογιστές;

Στους καθολικούς έχει βγει προτεινόμενος ο Αγ. Ισίδωρος αλλά είναι "ειδικός" για το Ιντερνετ.

Εμείς, ως ορθόδοξοι και κάπως πιο "προχώ", μπορούμε να καθιερώσουμε τον Αγ. Αντίδωρο, με την έννοια ότι κάθε καινούργιο "δώρο" που βγαίνει και το βάζουμε στον υπολογιστή μας, μας στερεί κάτι άλλο.

Προς το παρόν, ανεβοκατεβάζουμε καντήλια με τα βΡίστα!

PYXIDAGR said...

Aσχετο
Μετά από τόσες καταστροφές προτείνουν τα αυτονόητα...
Από τα σημερινά ΝΈΑ:
"Τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας πρότεινε
σε δηλώσεις του στα «Νέα» ο κοσμήτορας της
Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νικόλαος Μουσιόπουλος,
λέγοντας ότι κακοποιά στοιχεία κάνουν ότι θέλουν στα πανεπιστήμια.”
Σώπα…….
Ας ανοίξουν τις σαμπάνιες... βρέθηκε λύση…
Συγγνώμη k. Δήμου για το άσχετο αλλα δεν άντεχα.

Lefteris said...

"Τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας πρότεινε..."

Άλλαξε ο Μανωλιός...

Δηλαδή τώρα θα έχουν περισσότερους υπαλλήλους να πληρώνουν, οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να κάνουν τίποτα (σιγά μην βάλει κανείς τη ζωή του σε κίνδυνο εναντίον μανιασμένων πιτσιρικάδων).

Εκείνο που δεν κατάλαβα ποτέ: εάν μια υπηρεσία είναι δημόσια (δηλαδή ζει από τους φόρους των πολιτών), τότε γιατί χρεώνει επιπλέον για τις υπηρεσίες που παρέχει; Π.χ., εάν η ΔΕΗ ζει από τους φόρους (την πληρώνουμε ήδη), τότε γιατί στέλνει και λογαριασμό κατανάλωσης από πάνω;

Δηλ. ο σοσιαλισμός είναι να πληρώνει κανείς ΔΥΟ φορές το ίδιο πράγμα;

s_pablo said...

Πληρώνουμε τις ΔΕΚΟ μέσω φορολογίας? Αυτό δεν ξέρω αν ισχύει.

Τέλος πάντων καλή μου ακούγεται η πανεπιστημιακή αστυνομία, αρκεί να περιορίζεται η δράση της στην περιφρούρηση του περιβάλλοντα χώρου.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Τώρα μοιάζει να έφυγαν όλοι...

8 σχόλια σε 24 ώρες - αρνητικό ρεκόρ.

Παραμένουμε ανοιχτοί για τους λίγους που απέμειναν...

d3lta said...

καλημέρα,

εδώ και εμείς, βαστάμε wifi θερμοπύλες από τας εξοχάς.

newsflash:
τα βίστα - όπως και τα xp εξάλλου - μπορούν να 'αλαφρώσουν' σημαντικά αν από το my computer πάμε με δεξί κλίκ στο advanced system settings και από εκεί στο adjust for best performance.

βεβαίως χάνουμε με αυτόν τον τρόπο πολύ eye candy, προσωπικά κράτησα τα enable desktop composition, show shadows under menus, show thumbnails instead of icons, smooth edges on screen fonts, use visual styles on windows and buttons, κάνοντας ένα custom setting με έμφαση στις επιδόσεις.

συνιστώ να πειραματιστείτε.

lefteris, η δεη δεν ζει από τους φόρους, αλλά από το ρεύμα που μου πουλάει γιά να σου απαντώ στο λανθασμένο σχόλιό σου.

Stavros P (isisdoros) said...

Καλημέρα
Εχθές το βράδυ επισκέφθηκα την έκθεση βιβλίου της πόλης μου με τη κόρη μου έχοντας στο μυαλό μου να της δωρίσω τον πρώτο της "Δήμου".Πλήρη απογοήτευση.Boss είσαι άφαντος."Κατόπιν παραγγελίας" μου είπαν.
Σε παρήγγειλα πάντως!

Dion.M. said...

delta_mike said...
"lefteris, η δεη δεν ζει από τους φόρους, αλλά από το ρεύμα που μου πουλάει..."

Oι ΔΕΚΟ παράγουν ένα προϊόν και το πουλούν. Στην περίπτωση της ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα.

Θεωρητικά συντηρούνται από αυτό.

Αν είναι ζημιογόνες όμως, την διαφορά έρχεται να την καλύψει ο φορολογούμενος.

Αυτό γίνεται με τα ΕΛΤΑ, και γινόταν και με την ΔΕΗ μέχρι πρό τινος. Δεν ξέρω αν ακόμα η ΔΕΗ, παραμένει ζημιογόνα, αλλά δεν το αποκλείω.
(Η μόνη μη ζημιογόνα ΔΕΚΟ ήταν ο ΟΤΕ)

Να μιλήσουμε για την Ολυμπιακή; Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να συντηρείται από τις μεταφορές που κάνει.
Αν σας πουν κάτι τέτοιο όμως μην το πιστέψετε!

Την Ολυμπιακή για παράδειγμα, σίγουρα την πληρώνουμε δυό φορές. Η μία με το εισιτήριο-εγώ προσωπικά όχι διότι την αποφεύγω συστηματικά- και η άλλη με τους φόρους.

Στην Ολυμπιακή υπάρχει το ισχνό πλεονέκτημα ότι μπορούμε να επιλέξουμε άλλον αερομεταφορέα. (Λέω ισχνό γιατί την πληρώνουμε είτε την χρησιμοποιούμε είτε όχι).
Στην ΔΕΗ όμως;

Συγγνώμην για το εκτός θέματος σχόλιο.

Καλημέρα.

Lefteris said...

"CONGRESS.SYS"

Εάν το αντίθετο του "pro" είναι το "con", τότε ποια λέξη είναι η αντίθετη της λέξης "progress"?

Αφροδίτη, ωραία τα μηνύματα. Το reboot θα μας το κάνει το google καμιά ώρα και πάει ο κόσμος, χάθηκε.

"Την Ολυμπιακή για παράδειγμα, σίγουρα την πληρώνουμε δυό φορές."

Κι εδώ τους πληρώνουνε. Αλλά εδώ δεν τα βάζουνε στους φόρους (λίγα περνάνε... έμμεσα). Τα βάσουνε στο χρηματιστήριο, όπου οι κύριοι χαμένοι είναι οι νέοι απόφοιτοι των Ivy League σχολείων... ειδικά αυτοί που μόλις πήραν ΜΒΑ και νομίζουν ότι οι μπίζνες είναι "μέτρικς" (βλέπε Enron) και οι γονείς τους που τους πιστέψανε.

"αρκεί να περιορίζεται η δράση της στην περιφρούρηση του περιβάλλοντα χώρου."
Μάλιστα. Λες και θα έχει όρεξη ένας ημι-αστυνόμος με χαμηλό μισθό και χωρίς όπλο να κάνει και τίποτα παραπάνω εκτός της σκοπιάς του.
Μάγκες, δεν γίνεται τίποτα έτσι και το ξέρετε. Εάν την 17η Νοέμβρη πλακώσει ομάδα 200 ατόμων με μολότωφ και λοστούς στο πολυτεχνείο, ποια αστυνομική δύναμη θα είναι σε θέση να τους σταματήσει; Άμα τα είχαμε αυτά τα παλικάρια το '40, ο Χίτλερ θα είχε σταματήσει στα σύνορα.

Η καταστροφή των Πανεπιστημίων έχει γίνει πια μέρος της Ελληνικής κουλτούρας και συνεπώς θα συνεχίσει να γίνεται (εθνική παράδοση και συνήθεια). Δεν μπορεί κανείς να συνεχίσει να κάνει τα ίδια πράγματα και να περιμένει ότι κάτι θ' αλλάξει. Ίδια σχολεία, ίδιοι άνθρωποι, ίδιες νοοτροπίες και διαθέσεις, ίδιο αποτέλεσμα.

Είναι σαν να λέμε "για να περιορίσουμε τα τροχαία ατυχήματα, θα βάλουμε ημι-τροχαίους στις εθνικές οδούς..."

Nikos Dimou said...

Stavros P (isisdoros) said...
Boss είσαι άφαντος.

----------------------------------

"Άλλους έσωσεν, εαυτόν ουκ ηδύνατο...". Πράγματι, από μάρκετινγκ τα έχω κάνει θάλασσα. Πολλοί εκδότες (Δαρδανός-Τυπωθήτω, Ωκεανίδα, Πατάκης, Opera, Νεφέλη...), ανύπαρκτη προβολή, άθλιες δημόσιες σχέσεις και χωλαίνουσα διανομή... Άφαντος δεν λες τίποτα!

d3lta said...

dion.m

έχω την αίσθηση ότι γενικολογείτε.

όχι, να μην μιλήσουμε γιά την ολυμπιακή, γιά την δεη μιλάμε.

η δεη είναι ίσως η μόνη σοβαρή δεκο, εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζω δεν επιδοτείται, εξ αυτού του λόγου εισήχθη και στο χαα.

εκτός αν προτιμούμε το αμερικάνικο μοντέλο με την παράδοση της ενέργειας σε ιδιώτες - το οποίο απέτυχε παταγωδώς.

φυσικά, καθόλου άσχημα δεν θα μου έπεφτε λίγη δωρεάν ενέργεια όπως λέει και ο lefteris, αλλά αυτά εμπίπτουν στην σφαίρα του χαριτωμένου.


nikos dimou

έμας λόγος παραπάνω γιά τάμα - στον άγιο φανούριο!

Nikos Dimou said...

Ε βρε Λευτέρη - κι εγώ είμαι απαισιόδοξος, αλλά όχι και έτσι. Σιγά σιγά αλλάζουν τα πράγματα (βοηθάει και η Ε.Ε.). Μπορεί να μην την ζήσουμε την βελτίωση (εγώ σίγουρα όχι) αλλά θα φανεί κάποτε - διάβολε!

viewokto said...

Nikos Dimou είπε...
Πράγματι, από μάρκετινγκ τα έχω κάνει θάλασσα…

Μηπως εκει βρισκεται το προβλημα της μη αναγνωρισης απο «τους του χωρου»;

Αν ερχοσασταν με εκδοτικο οικο στη Γαλλια και μια μεταφραση σε Γαλλικα, Γερμανικα μαλλον θα σας βλεπαμε και στην ΕΤ1.
(εκτος και αν εχει ηδη γινει κατι τετοιο-γεγονος που εγω αγνοω- οποτε και ζητω προκαταβολικα συγνωμη…)

Και για μην ειναι εντελως ασχετο το σχολιο-- Φοβιστικα ακουγονται αυτα τα Vista!
Τι ειναι αυτες οι μπλε οθονες και τα ερωτηματα;
Μου θυμιζουν τα ερωτηματα του McAfee «καποιος θελει *&^%%* Nα το επιτρεψω;»
Αν το’ξερα δε θα σ’αγοραζα McAfee μου!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

THE Boss said

Τώρα μοιάζει να έφυγαν όλοι...

8 σχόλια σε 24 ώρες - αρνητικό ρεκόρ.

Παραμένουμε ανοιχτοί για τους λίγους που απέμειναν...



Είναι το θέμα σας και το περιβάλλον (techno) που συμβάλλουν.

Ανεβάστε για παράδειγμα στο Doncat το θέμα που θέτει η επιστολογράφος της ελευθεροτυπίας σχετικά με την περιπέτεια υγείας του προκαθήμενου.

Λέει λοιπόν η ΑΒ (αντιγράφω απο εδώ)

«Ενα τρίπτυχο, που τον τελευταίο καιρό με τα τεκταινόμενα στο "Αρεταίειο", προκαλεί βάναυσα ακόμη και τη στοιχειώδη νοημοσύνη κάθε Ελληνα και έχει εξαντλήσει και τα τελευταία αποθέματα υπομονής και κατανόησης που ως άνθρωπος προς πάσχοντα άνθρωπο θα ήθελε κανείς να επιδείξει. Η πολιτεία, που χωρίζει τα τέκνα της σε ολίγα, εκλεκτά και πεφιλημένα παιδιά και σε κάποια εκατομμύρια, ανάξια λόγου, αποπαίδια. Τι κι αν το Σύνταγμα λέει ότι όλοι οι Ελληνες είμαστε ίσοι. Προφανώς είναι ελλιπές και θα έπρεπε να εξαιρεί από την ισότητα τα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας της Εκκλησίας και της κυβέρνησης. Οι γιατροί, οι επίορκοι, που αναγκαστικά έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη, για την απόκτηση του πτυχίου μόνο, που από την πρώτη στιγμή διέθεσαν όλη την ενέργεια και την επιστημονική τους γνώση στον υψηλό ασθενή με έναν τρόπο προκλητικό, ας βάλουν το χέρι στην καρδιά κι ας απαντήσουν αν με τον ίδιο τρόπο περιθάλπουν όλους τους καρκινοπαθείς που προστρέχουν σ' αυτούς. Ο υψηλός ασθενής, ο ταγός, ο μέχρι τώρα δήθεν ρηξικέλευθος, αποδέχεται και απολαμβάνει την εξαίρεση μπροστά στο φόβο της απώλειας της πολύτιμης και ξεχωριστής ζωούλας... Η εποχή όπου ο αρχηγός πείναγε και υπέφερε μαζί με τους στρατιώτες του ανήκει πλέον στο χώρο του μύθου.

Και εγώ, μία περίπτωση ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, με συμμετοχή πολλών δεκαετιών στην παραγωγική διαδικασία του κράτους, ασφαλισμένη στην ανώτατη ασφαλιστική κλίμακα του ΙΚΑ, δεν αξιώθηκα ούτε ενός ιατρικού συμβουλίου. Τις δικές μου βιοψίες τις εμπιστεύτηκαν στα εργαστήρια των ελληνικών κρατικών νοσοκομείων, κανείς δεν τις έστειλε στο Παρίσι και την Αμερική για διασταύρωση του αποτελέσματος. Η γραφειοκρατία με ταλάνισε, με εξουθένωσε, με διέλυσε, προσπάθησε να με ταπεινώσει, σαν να ήμουν ο χειρότερος εχθρός του κράτους. Τα χειρουργεία; Τα πλήρωσα ακριβά από την τσέπη μου -με τον γνωστό σε όλους τους Ελληνες τρόπο- και μάλιστα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Καμιά υψηλή προσωπικότητα της Ιατρικής δεν προσέτρεξε από τα μήκη και τα πλάτη της Γης να με περιθάλψει, να μεταβιβάσει περαιτέρω γνώση στους Ελληνες γιατρούς και να δώσει θάρρος κι ελπίδα σε μένα. Κανένας πατριάρχης, αρχιερέας, ιερέας, κανένας υπουργός, δήμαρχος, έστω και υφυπουργός δεν με επισκέφτηκε στα νοσοκομεία για να ρωτήσει τι κάνω και πώς βιώνω το αισχρό και απαράδεκτο ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εγώ είμαι το αποπαίδι, είμαι ένα από τα άλογα που σέρνουν το κάρο που λέγεται Ελλάδα, δεν είμαι άλογο κούρσας εγώ, δεν θα βγω δακρύβρεχτη στον άμβωνα να με χειροκροτήσουν, ούτε στη Βουλή να ξεγελάσω τους Ελληνες με λόγους κενούς περιεχομένου για να μαζέψω ψήφους. Κι όσες φορές κονταροχτυπήθηκα με το ΕΣΥ, την εφαρμογή των νόμων απαίτησα, όχι την εξαίρεση. Ομως διαθέτω νοημοσύνη και αξιοπρέπεια και καταλαβαίνω και θλίβομαι και θρηνώ για την αναίσχυντη διάκριση στην περίθαλψη, την υπέρτατη δουλοπρέπεια, την επιλεκτική ευαισθησία, την ταπεινωτική αδικία, συμπεριφορές που υποβιβάζουν την Ελλάδα στην κατηγογρία των υπανάπτυκτων χωρών που, έχοντας χάσει το μέτρο, απαξιώνουν επιδεικτικά τους πολίτες τους.

Αλλες φορές, πάλι, νιώθω ντροπή που είμαι Ελληνίδα και ακούσια καταμετρούμαι στο κοπάδι των ραγιάδων, που δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν διαμαρτύρεται...»


Ζητείστε την γνώμη των αναγνωστών σας και μετά ελάτε να συζητήσουμε για hits

Επειδή είμαι τραγικά εκτός θέματος αλλά εξ΄ίσου τραγικά εντός πραγματικότητας δεν θα ενοχληθώ καθλολου εάν επιλέξετε να μην δημοσιεύσετε το σχόλιο μου

ioannisk said...

Πριν από περίπου 4 μήνες στη δουλειά μου έδωσαν ένα καινούργιο φορητό που είχε Vista Home. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τα τα Vista.

Η πρώτη μου δουλεία ήταν να βάλω XP pro μιας και τα Home δεν μου κάνουν για τη δουλειά μου και δεν ήθελα να ρισκάρω με τα Business.

Το PC όμως αρνούνταν να διαβάσει το DVD και έλεγε πως το disk drive είναι άδειο. Τηλέφωνο στο support της HP και μου είπαν να κάνω disable το sata από το BIOS. Με την αλλαγή στο BIOS τα XP άρχισαν να φορτώνουν κανονικά.

Η χαρά μου κράτησε λίγο μιας και τα Vista δεν έβλεπαν τα περισσότερα drivers (ούτε καν της κάρτας γραφικών). Αναζήτηση για drivers με μηδενικό αποτέλεσμα. Ξανά τηλέφωνο στην HP και απάντηση "Δεν έχουμε drivers για XP. Το μηχάνημα είναι κατασκευασμένο για Vista"...

Μοναδική επιλογή: εγκατάσταση Vista Business η οποία έγινε χωρίς προβλήματα.

Όμως τα Vista δεν υποστηρίζουν εφαρμογές της MS που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους όπως ο SQL Server 2000. Μερικές μέρες μετά αναλαμβάνω ένα project το οποίο χρησιμοποιούσε σαν βάση SQL 2000... Η λύση VΜ με XP, το καημένο PC υποφέρει κάθε φορά που το χρησιμοποιώ.

Τα ίδια προβλήματα είχαn 2-3 συνάδελφοι καθώς και με ένα server που θέλαμε να βάλουμε win2003.

Για την περιπέτεια μου ποιο πολύ "κατηγορώ" την HP παρά τη Microsoft.

Δεν θα συμφωνήσω με την σταθερότητα των vista μιας και μου κολάνε συνέχεια ειδικά όταν χρησιμοποιώ windows explorer και (σχετικά) μεγάλα αρχεία. Αυτό που έχουν κάνει είναι να μην εμφανίζεται μπλε οθόνη στο χρήστη αλλά να παγώνει και να δείχνει πως δουλεύει, δηλαδή βελτίωσαν πολύ το error handling.

Dion.M. said...

delta_mike said...

"η δεη είναι ίσως η μόνη σοβαρή δεκο, εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζω δεν επιδοτείται, εξ αυτού του λόγου εισήχθη και στο χαα."

Σοβαρή επιχείρηση και κρατικό μονοπώλειο -κατά την γνώμη μου- είναι έννοιες ασύμβατες.

Οταν πάψει (η ΔΕΗ) να είναι κρατικό μονοπώλειο θα δούμε πόσο σοβαρή επιχείρηση είναι! (Οπως έπαψε ο ΟΤΕ, η Ολυμπιακή, τα ΕΛΤΑ κ.α.)

Οσο για τις επιδοτήσεις ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι. Ακόμα και το γεγονός ότι εισήχθη στο ΧΑΑ δέκα χρόνια μετά τον ΟΤΕ, έχει την σημασία του.

Δεν θα επανέλθω.

s_pablo said...

dion.m

Η δύστυχη η ολυμπιακή πληρώνει μια ανάγκη στην οποία οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε. Την επικοινωνία κάποιων μη δημοφιλών προορισμών με την πρωτεύουσα.

Ήταν πολιτική επιλογή κάποτε, κάθε νησί να έχει αεροδρόμιο και αν είναι δυνατόν και δρομολόγιο. Μεγάλα λόγια για μια τόσο φτωχή χώρα.

Φυσικά, της χρωστάει και υπέρογκα ποσά το κράτος, αλλά αυτό είναι μεγάλη ιστορία.

Lefteris said...

Ε βρε Λευτέρη - κι εγώ είμαι απαισιόδοξος, αλλά όχι και έτσι.

Δεν είναι απαισιοδοξία, είναι απλή παραδοχή κουλτούρας. Όπως ας πούμε οι Γερμανοί πίνουν πολύ μπύρα, οι Αμερικανοί πολύ καφέ, οι Έλληνες χαλάνε σχολεία, κλπ κλπ.

Τοπική συνήθεια και παράδοση δηλαδή.

antvol said...

Ο Nikos Dimou είπε...

8 σχόλια σε 24 ώρες - αρνητικό ρεκόρ.

Παραμένουμε ανοιχτοί για τους λίγους που απέμειναν...
---

Ο Αντώνης έχει δίκιο. Προτείνω ν' αρχίσουμε να συζητάμε κάποιο θέμα καυτής επικαιρότητας. Ο λαός τσιμπάει, βγαίνει απ' τις κρυψώνες του και μπαίνει στη συζήτηση.

Και τότε, όταν η πληρότητα φτάσει στα επίπεδα που θέλουμε, το ξαναγυρνάμε στα Vista.

Nikos Dimou said...

antvol & liolios
ε, όχι να το ρίξουμε στα πιασάδικα για να ανεβάσουμε τις επισκέψεις. Εισητήρια δεν εισπράτουμε, AGB δεν έχουμε ούτε διαφημίσεις.

Παραμένουμε στην γραμμή μας...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Antvol said

Προτείνω ν' αρχίσουμε να συζητάμε κάποιο θέμα καυτής επικαιρότητας.


Και να πει κανείς ότι μας λείπουν! Η χαρά του καναλάρχη είναι το φετινό καλοκαίρι!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

ND said

Παραμένουμε στην γραμμή μας...


(χασμουρητό)...ΟΚ, λοιπόν τι άλλο λέγαμε για τα vista;

Anastassios said...

Λίγοι;

Λίγοι ίσως μα εκλεκτοί!

Ουκ εν τω πολλώ το ευ -οι δικοί σας πρόγονοι το έλεγαν.

Ελπίζω να εκτιμήσετε την παρέα μου...

Θα τα λέμε τακτικά στο εξής/

antvol said...

Ο Nikos Dimou είπε...
Παραμένουμε στην γραμμή μας...
---

Συμφωνώ απολύτως, ένα είναι το κόμμα (και μια η γραμμή).

Λοιπόν, έχουμε και λέμε (στη γραμμή):

α. Φοβερός (και) σήμερα ο Χάμιλτον, θα πάει μπροστά αυτό το παιδί.

β. Όσοι μπορείτε, δέστε, στις 8.25, το έργο "Επίσκεψη στο Τόκιο" (ΕΤ1). Θα με ευχαριστείτε μετά.

γ. Χρησιμοποιώντας wintel χιλιάδες χρόνια τώρα, και κουρασμένος από τα διάφορα προβλήματα, σκέφτομαι μήπως ήρθε η ώρα για ένα (φιλικό) διαζύγιο.

Γι αυτό και, καιρό τώρα, έχω αρχίσει ένα διακριτικό φλερτ με τους φορητούς mac book.

Αυτή είναι και η γνώμη του David Pogue, που, για όσους δεν τον ξέρουν, γράφει για τεχνολογικά θέματα στους New York Times (φοβερός, τον συνιστώ, έρχεται αμέσως μετά τον ΝΔ και το dontech).

Ο φίλος μου David λοιπόν θεωρεί ότι ο καλύτερος laptop, αυτή τη στιγμή, είναι ο mac book στις 13 ίντσες.

Το κακό είναι ότι έκανα μιαν επίσκεψη στην ελληνική αντιπροσωπεία (rainbow, Ακαδημίας) να δω τι γίνεται. Κι έφυγα τρέχοντας, τόσο ωραία αντιμετώπιση βρήκα (μόνο ξύλο που δεν έφαγα).

Nikos Dimou said...

Καλά εδώ έχει γίνει συλλογή υπογραφών σε κείμενο προς Jobs για να αλλάξει η αντιπροσωπεία...

athanasia said...

Kαλησπέρα!
΄
Έχοντας επιστρέψει από κολυμβητικό Σαββατοκύριακο, αντιγράφω μουσική στο Toshiba Satellite.

Εντάξει τα Vista. "E non ho amato mai tanto la vi[s]ta!"

Iεροσυλία η αγκύλη στον τελευταίο στίχο του Ε Lucevan Le Stelle, το ξέρω, αλλά είμαι πολύ ευτυχής όταν αντιγράφεται ωραία η μουσική μου, και μάλιστα οι αγαπημένες μου άριες.

:-)

Nikos Dimou said...

antvol
Όταν πρωτοείδα το Tokio Story ήμουν νέος - και πάλι με συνέτριψε. Τώρα δεν αντέχω να το ξαναδώ...

Konstantinos said...

Yalanci Vista,
δανειζόμενος την έκφραση από την μαγειρική τέχνη. Απ’ όσα διάβασα, η κυριότερη διαφορά των Windows Vista με τα Windows XP είναι [προς το παρόν] η ομορφιά και η αισθητική.

Υπάρχει τρόπος να μετατρέψουμε τα XP σε “Yalanci Vista” με μια εύκολη συνταγή (δηλαδή με πρόγραμμα). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ώστε στο τέλος τα XP να μοιάζουν με Vista… φυσικά η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση είναι εφικτή (ελπίζω δηλαδή!). Κλείνω με το απαραίτητο url:
http://www.crystalxp.net/news/en181-vista-inspirat-ultimate-2-brico-pack.htm

Την καλησπέρα μου!

Sakiss said...

Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα των Vista είναι και το software λειτουργίας συσκευών:
Η PCMCIA της MSI (Hybrid TV@nywhere N/B) έχει drivers για Vista αλλά όχι και player για να τους υποστηρίξει.
Δώρον άδωρον δηλ.

Τι και αν τους έστειλα 10αδες email δέν απαντούν...στα φόρουμ δέν βγάζω άκρη.
Υποτίθεται οτι είναι σοβαρή εταιρεία...

Giota Panagakou said...

Καλημέρα

Διαπιστώνω μετά από ένα χρόνο εμπειρίας χρήσης των Vista(λόγω εργασίας ως καθηγήτρια πληροφορικής έπρεπε να προετοιμάζομαι για τα νέα δεδομένα), καθώς τα χρησιμοποιώ από την RC1, διαπίστωσα τα εξής προβλήματα:
1) Αδύνατον στάθηκε να παιχτούν διάφορα παιχνίδια με απαιτητικά γραφικά, και άσε που η κάρτα γραφικών σύντομα άρχισε να πνέει τα μένεα εναντίον μου, και να "μουλαρώνει"(σε άλλες απλές εργασίες η απόδοση της ήταν άψογη). Και το αστείο ήταν ότι η NVidia μετά από 6 μήνες χρήσης περίπου κυκλοφόρησε στο site της οδηγούς για τις κάρτες της ήταν αδύνατον να εγκατασταθούν(κατά τη μέση της διαδικασίας εγκατάστασης η διαδικασία σταματούσε το PC κολλούσε και καταλήγαμε σε rebbot).
2) Συμβουλή προς υποψήφιος αγοραστές. Αυτές οι περιβόητες διακρίσεις Vista Capable και Vista Premium είναι απλά παραπλανητικές. Η έννοια της συμβατότητας είναι απόλυτα σχετική σε αυτό το λειτουργικό, δηλ. σε γενικές γραμμές να είναι συμβατά, αλλά σε πιο συγκεκριμένες παραμέτρους να είναι "κόλαση". Επειδή έλεγα να κρατηθώ και να μην αγοράσω ακόμα νέο desktop λέω ας το αναβαθμίσω μόνο στη μνήμη λόγω Vista. Λάθος άποψη. Σταδιακά άρχισε να "γονατίζει". Τι 1 GB μνήμη λένε και κουραφέξαλα. 3 έχει ως τώρα και αν δε του άλλαζα και την κάρτα γραφικών(την οποία παραπιμπτόντως είδα κι έπαθα να την βρώ, καθώς είχα AGP και η μόνη διαθέσιμη με 512 μνήμη ήταν μια ATI Radeon την οποία διαφήμιζαν τα περιοδικά αλλά η Infoquest, η Oktabit και άλλες εταιρίες με τις οποίες επικοινώνησα, δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη της) δεν θα έβλεπα φως.
Τελικά μετά από ένα χρόνο χρήσης διαπιστώνω ότι αν εξαιρέσεις τον "σπαστικό" Defender έχω γίνει μάλλον φανατική τους χρήστρια, και πολλλές φορές μου κακοφαίνεται όταν δουλεύω από το φορητό XP. Γενικά έχω μείνει πολύ ικανοποιημένη και ιδιαίτερα στον τομέα του δικτύου. Διατηρώ δύο δίκτυα ένα ενσύρματο τοπικό δίκτυο(8 PC) και ένα ασύρματο για να συνδέουμε και φορητούς βασισμένα σε ένα FritzBox και τα δύο(εντάξει και σε ένα hub το τοπικό). Όλα συνδέθηκαν σχεδόν αυτόματα και λειτούργησαν άνετα με την πρώτη. Επίσης άνετα έγινε και ο διαμοιρασμός αρχείων και η εγκατάσταση εκτυπωτών. Θα μου πείτε γιατί τα λέω όλα αυτά.
Τα λέω γιατί υπάρχει παντού η φοβία ότι πρέπει να περάσει καιρός, να βγει SP κ.λ.π. Αν δεν δοκιμάσουμε δεν θα δούμε, είναι πολύ απλό.
Τέλος να προσθέσω δύο σχόλια: α) Συμφωνώ απόλυτα με τον κο Δήμου ότι συνίσταται η καθαρή εγκατάσταση καθώς και η αναβάθμιση να πετύχει τα αρχεία σου τα οποία έχεις σώσει και σου τα μεταφέρει σε ειδικούς "old" καταλόγους, απλά δεν ανοίγουν τις περισσότερες φορές, οπότε προς τι ο κόπος και η "βρώμικη" εγκατάσταση και β) όσον αφορά τα Antivirus καλο και ελαφρύ και χωρίς κανένα κόλλημα ή καθυστέρηση μου έχει φανεί το AVG.
Αν κανένας έχει να προτείνει κάτι σε antispyware/antimalware ευπρόσδεκτος γιατί έχω φρίξει με το Defender το οποίο έχει πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο του.
Σας ευχαριστώ που ανεχτήκατε την πολυλογία μου
Φιλικά Γιώτα Παναγάκου