Με την Porsche οι σχέσεις μου είναι και πολλές και ποικίλες. Εκτός από θαυμαστής και οδηγός (σχεδόν πενήντα χρόνια πέρασαν από την πρώτη μου εμπειρία) εκτός από κάτοχος και έκθαμβος ποιητής (βλ. το σχετικό ποίημα πριν οκτώ post - 26.7.) υπήρξα κάποτε και …πρόεδρός της.
Να πως έχει η ιστορία:
Η Porsche ήρθε στην Ελλάδα το 1975. Ήταν η μεγάλη χρονιά του Αλέξανδρου Μανιατόπουλου. Μέσα σε δύο χρόνια άφησε μία αντιπροσωπεία και πήρε τρεις. Άφησε την Audi-NSU (την οποία έτσι κι αλλιώς σύντομα θα έχανε, αφού η μητέρα εταιρία αγοράστηκε από την Volkswagen που είχε εδώ πολύ γερό αντιπρόσωπο) και πήρε την Renault, την Porsche και την BMW.
Ήμουν στενός συνεργάτης του πριν από το 70. Είχαμε ήδη κάνει μερικές δουλειές μαζί το 64, στην πρώτη διαφημιστική εταιρία όπου εργαζόμουν ως υπάλληλος. Το 65 έκανα την δική μου εταιρία και κάποια στιγμή ξαναβρεθήκαμε. Η συνεργασία αυτή κράτησε σε διαφορετική βάση ακόμα και αφού εγκατέλειψα τις επιχειρήσεις και την διαφήμιση. Κι όταν τελείωσαν όλες οι μορφές της συνεργασίας, έμεινε η φιλία.
Γνωρίζοντας το ψώνιο μου για τα αυτοκίνητα, με ρώτησε αν ήθελα να συμμετέχω στην εταιρία Porsche Hellas που επρόκειτο να ιδρύσει. Συμφώνησα, πήρα το 20% των μετοχών (αχ, να το είχα σήμερα!) και την προεδρεία του Διοικητικού Συμβουλίου.
H Porsche Hellas ξεκίνησε καλά. Βέβαια τα πρώτα δύο αυτοκίνητα τα πούλησε στους ...συνεταίρους της (μία Turbo στον A. M., μία Carrera RS Targa σε μένα). Θυμάμαι ότι συμφωνήσαμε να τα πληρώσουμε μετρητοίς και χωρίς έκπτωση για να βοηθήσουμε την εταιρία.
Ο κύριος λόγος της καλής πορείας ήταν ότι εκείνη την εποχή είχε κυκλοφορήσει η δίλιτρη 924. Βέβαια δεν ήταν και πολύ Porsche (τα περισσότερα υλικά της ήταν Volkswagen και Audi) αλλά ήταν όμορφη, είχε το σήμα και την επιγραφή Porsche και κόστιζε λιγότερο από μία μεσαία Mercedes. Τον πρώτο χρόνο πουλήσαμε καμία διακοσαριά.
Και μετά, στο τέλος του 1976, ήρθε η καταστροφή. Όχι μόνο για μας – για όλο τον κλάδο αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Οι υπουργοί της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, Κώστας Μητσοτάκης (συντονισμού) και Θανάσης Κανελλόπουλος (οικονομικών) πολλαπλασίασαν τους φόρους εισαγωγής αυτοκινήτων. Όχι Πόρσε δεν μπορούσε να πουληθεί – ούτε Ρενό 5! Ήταν η εποχή που οι εταιρίες αυτοκινήτων για να επιζήσουν άρχισαν να συναρμολογούν αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Τραγικές αυτοσχέδιες ιδιοκατασκευές, που ήταν σκέτες σκοτώστρες (θυμάμαι το Farma της Renault…)
Τότε έμεινα και εγώ χωρίς. Από μία κωμικοτραγική συγκυρία είχα πουλήσει την δική μου σε έναν επίμονο αγοραστή από την Θεσσαλονίκη. Ήθελε αυτή, μόνον αυτή και την πλήρωνε όσο-όσο. (Η αλήθεια είναι πως ήταν πολύ όμορφη. Την είχα πάει και στο εργοστάσιο, την είχα φτιάξει, της είχα βάλει και κάτι απίθανες ζάντες με τα πρώτα – παγκοσμίως – λάστιχα χαμηλού προφίλ: τα Pirelli P7). Μου λέει ο συνεταίρος: «δώστην και με τα ίδια χρήματα φέρνουμε άλλη».
Την έδωσα. (Ακόμα πονάω). Παράγγειλα μίαν άλλη και πήρα, για το ενδιάμεσο διάστημα, μία 924. Την οποία επέστρεψα μετά από δύο εβδομάδες. Θυμάμαι ακόμα πόσο έτριζε και κοπάναγε. Άθλιο αυτοκίνητο. Και ψόφιο. (Αργότερα βγήκε η turbo που βλέπετε στην φωτογραφία).
Όσο για την παραγγελία, αυτή ακυρώθηκε μόλις αναγγέλθηκαν οι φόροι (από 1,5 εκατομμύριο, πήγαινε 5!). Την Carrera μου ο Θεσσαλονικιός την έβγαλε από τον δρόμο σε μία στροφή (ήταν άγριο αμάξι) και την έκανε βίδες μετά από τρεις εβδομάδες. (Μου το είχαν κρύψει από την εταιρία για να μη στεναχωρηθώ και αργότερα το ανακάλυψα μόνος μου από τα τιμολόγια ανταλλακτικών).
Και η εταιρία; Πέρασε ένα μαύρο μεσαίωνα 23 ετών. Άρχισε να πουλάει Ρενό για να επιβιώσει. Αλλά ζημίωνε γιατί ήταν υποχρεωμένη από την σύμβαση να συντηρεί συνεργείο και απόθεμα ανταλλακτικών Porsche (κυρίως για τους τουρίστες). Κάποια στιγμή μετετράπη εντελώς σε dealer Renault. Όταν αποχώρησα από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, έδωσα κι εγώ τις μετοχές μου, που άλλωστε δεν είχαν απόδοση – μόνο ζημιές.
Όμως ο πεισματάρης Αλέξανδρος, έφτιαξε αργότερα άλλη εταιρία (Sportscar A. E.). Η επιμονή του επιβραβεύτηκε όταν άνοιξε η αγορά. Αφενός η μάρκα έβγαλε κι άλλα μοντέλα εκτός από την 911 (Boxster, Cayenne, Cayman) αφετέρου, προοδευτικά έπεσαν οι υπέρογκοι φόροι. Σήμερα η Sportscar είναι από τις πιο επιτυχημένες και κερδοφόρες αντιπροσωπείες.
Έτσι η Porsche στην Ελλάδα γκρεμίστηκε από τα ψηλά στα Τάρταρα - και μετά ανέβηκε πάλι στον Όλυμπο…
87 comments:
Ένα κομμάτι από την αυτοβιογραφία μου (που δεν περιλαμβάνεται στους "Δρόμους") και μαζί ένα στιγμιότυπο από την επιχειρηματική ιστορία της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό του πόσο υποτιμούμε την επιχειρηματική δραστηριότητα, το ότι δεν έχουν γραφτεί εδώ ιστορίες επιχειρήσεων - όπως συχνά γίνεται έξω.
Καλημέρα... Ακούγοντας τον ήχο του aquarium από τον Saint-Saens φαντάζομαι το μουντζουρίδι να ίπταται στα σύννεφα, στριφογυρίζοντας στις τρεις διαστάσεις πλέον χωρίς τον περιορισμό της γήινης βαρύτητας...
Η ιστορία σας μου θύμισε τις απέλπιδες προσπάθειες να αποκτήσει η Ελλάδα αυτοκινητοβιομηχανία... Κάτι οι ιδιοκατασκευές των τρίκυκλων (φουρκόνε Ελληνικού τύπου) κάτι ο ΣΤΥΛ ΚΑΡ στη θεσσαλονίκη (νομίζω η σοβαρότερη προσπάθεια)...
Άραγε θα γραφεί κάποτε μια σοβαρή ιστορία της Ελληνικής επιχειρηματικότητας με σωστή κριτική για να εντοπιστούν τα ολέθρια σφάλματα?
nikiplos
Είναι περίεργο πως μου λείπει το Μουντζουρίδι... οκτώ χρόνια ήταν πάντα εκεί, περιμένοντας, έξω από τη πόρτα της κουζίνας.
Από τις προσπάθειες για βιομηχανία αυτοκινήτου στην Ελλάδα η πιο σοβαρή ήταν το εργοστάσιο συναρμολόγησης Nissan στον Βόλο.
Εντωμεταξύ η γείτων Τουρκία παράγει πια πάνω από 1,1 εκατομμύριο οχήματα το χρόνο από μεγάλες μάρκες (Toyota, Renault, Fiat...).
Καλύτερα να γραφτεί η ιστορία της απώθησης ξένων επενδύσεων από την Ελλάδα.
Εκεί να δείτε γέλιο (και κλάμα) που έχει να πέσει...
Πρόεδρε,
έπεσες σε λάθος εποχή. Αλλά και η Porsche θα έπρεπε να δωρίσει ένα αξιοπρεπές της όχημα "τιμής ένεκεν" στον πρώην Πρόεδρο (ή έστω να κάνει μια πολύ βαρβάτη έκπτωση)...
Δεν συμφωνείτε συμπλογκίτες και συμπλογκίτισσες;
ωραίο και πολυδιάστατο θέμα, πιό πολύ στα χωράφια του doncat, καθώς η επιχειρηματικότης στην ελλάδα είναι μία πονεμένη ιστορία - ολόκληρο can of worms...
μερικές σκόρπιες εν τάχει σκέψεις μέχρι να ανάψει η συζήτηση:
είναι σαφές ότι το ΙΧ αυτοκίνητο αντιμετωπίστηκε γιά μιά εικοσαετία στην ελλάδα ως cash cow που από την μία γέμιζε το δημόσιο ταμείο, από την άλλη καταδίκαζε τον κοσμάκη να κυκλοφορεί με τον πιό γερασμένο στόλο της ευρώπης καθιστώντας τον αυτόματα τριτοκοσμικό.
αφήνω έξω την ηθική διάσταση του θέματος - πως δηλαδή ζάμπλουτοι πολιτικοί άνδρες αποφασίζουν και διατάζουν γιά τους πτωχούς ιθαγενείς υπηκόους.
οι εταιρείες αυτοκινήτων ξαναπήραν τα πάνω τους με την περίφημη "απόσυρση" της δεκαετίας του '80 - και ο ψοφοδεής έλλην κατάφερε να πάρει ένα σαραβαλάκι.
όλα αυτά σε περιβάλλον πληθωρισμού που άγγιζε το 20% και επιτοκίων χορηγήσεων της τάξεως του 35%, που είχε ως αποτέλεσμα η μικρομεσαία δραστηριότητα σχεδόν να διακτινιστεί - σήμερα οι τράπεζες έχουν βάλει στο χέρι τα νοικοκυριά.
στρεβλές καταστάσεις...
η χώρα ποτέ δεν προσφέρθηκε γιά εισροή μεγάλων επενδύσεων - κάτι η επαχθής φορολογία, κάτι η εργατική νομοθεσία και τα υψηλά μεροκάματα - ως εκ τούτου οι όποιες απόπειρες ήταν καταδικασμένες, ας το χωνέψουμε, είμαστε οικονομία υπηρεσιών.
υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορώ να θαυμάσω την τουρκία (με την οποία έχω προσωπικά κλείσει δουλειές στον κλάδο των επαγγελματικών οχημάτων) η οποία αντιμετωπίζεται από τις μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες ως η κίνα της περιοχής - ο δρόμος της δικής μας ανάπτυξης δεν περνάει από εκεί.
To πείραμα με την κατάργηση της moderation που είχατε ζητήσει μερικοί, κράτησε 12 ώρες. Άρχισε πάλι η ρύπανση και η moderation ξαναμπήκε. Προς μεγάλη μου λύπη (είναι αφόρητος μπελάς)...
Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ομολογώ ότι δεν ήξερα τα μωρουδιακά βήματα της Sportscar.
Παρολίγο να δουλέψω κι εγώ εκεί. Μου είχε γίνει πρόταση να πάω ως πωλητής (δούλευα σε παραπλήσιο κατάστημα υπολογιστών τότε), αλλά ήμουν σχεδόν παιδί και δεν με ενδιέφεραν πολύ τα αυτοκίνητα, τουλάχιστον όχι όσο οι υπολογιστές.
Η ζωή σας μοιάζει σα να είναι 5-6 ζωές...
Είναι χαρακτηριστικό του πόσο υποτιμούμε την επιχειρηματική δραστηριότητα, το ότι δεν έχουν γραφτεί εδώ ιστορίες επιχειρήσεων - όπως συχνά γίνεται έξω.
πολύ σημαντικό - να τονιστεί
Ο synas είπε...
Η ζωή σας μοιάζει σα να είναι 5-6 ζωές...
August 16, 2007 11:20 AM
****
Όντως.
Αυτές τις ημέρες διαβάζω το "Οι δρόμοι μου" και αυτό βλέπω.
Απορώ πως τα προλάβαινε ο ΝΔ όλα αυτά μαζί και μάλιστα με τόση επιτυχία.
doctor
synas said...
Η ζωή σας μοιάζει σα να είναι 5-6 ζωές...
---------------------------------
ναι, αλλά μου πέφτουν λίγες. Θα ήθελα καμιά δεκαριά ακόμα. Δεν χόρτασα...
«Πώς σου φάνηκε η ζωή, παππού;» ρώτησα μια μέρα ένα γέρο Κρητικό, εκατοχρονίτη, γεμάτο παλιές πληγές, τυφλό. Ζεσταίνονταν στον ήλιο, κουκουβιστός στο κατώφλι της καλύβας του. Ήταν περήφανος στ’ αυτιά, όπως λέμε στην Κρήτη. Δεν άκουε καλά. Του επανέλαβα την ερώτηση: «Πώς σου φάνηκε η μεγάλη σου ζωή, τα εκατό σου χρόνια, παππού; - Σαν ένα ποτήρι δροσερό νερό» μου απάντησε. «Και διψάς ακόμα παππού;» Σήκωσε απότομα το χέρι. «Καταραμένος αυτός που πια δε διψάει» φώναξε. Αυτοί είναι οι Κρητικοί. Πώς να μη τους κάνω σύμβολο;
Απόσπασμα από συνέντευξη του Ν. Καζαντζάκη στον Pierre Sipriot - Γαλλική Ραδιοφωνία (Παρίσι), 6 Μαΐου 1955.
ισ
κρητικός δεν είμαι ούτε εκατοχρονίτης (ακόμα) αλλά από δίψα!
ΝΔ ειπε
Είναι χαρακτηριστικό του πόσο υποτιμούμε την επιχειρηματική δραστηριότητα, το ότι δεν έχουν γραφτεί εδώ ιστορίες επιχειρήσεων - όπως συχνά γίνεται έξω.
................................
Τολμήστε να πείτε ότι εκτός από πνευματικές αναζητήσεις εχετε και επιχειρηματικές και θα αντιμετωπισθείτε το λιγότερο σαν αδελφός του Σατανά. Κάτι που δεν μου συγχώρεσε ποτέ το επιστημονικό συνάφι μου (εκτός ολίγων πεφωτισμένων και τι παραξενο αληθινών και καθαρών επιστημόνων) ήταν η επί τριετία ενασχόληση μου σαν συμβούλου σε μεγάλη Αμερικανική Εταιρία Βιοτεχνολογίας. Φανταστείτε να είχα και μετοχές.
Δυστυχώς καίγεται και η Πεντέλη την ώρα που οι επαϊοντες αναλίσκονται μετρώντας ολες τις πιθανές ημερομηνίες για εκλογές. Και να πω ότι δεν ήταν αναμενόμενο με τόση χαλαρότητα.....
Είναι τραγικό - παρακολουθώ την φωτιά της Πεντέλης από απέναντι (Κιούρκα). Καίγεται ό,τι δάσος δεν είχε καεί στην τελευταία πυρκαγιά - αλλά και σπίτια!
tassos georgakopoulos
μα ο κύριος λόγος που με αγνοεί παντελώς το συνάφι των συγγραφέων και κριτικών είναι ακριβώς η επιχειρηματική μου σταδιοδρομία...
Πνευματικός ανθρωπος και επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι έννοιες εντελώς ασυμβίβαστες.
Το θέμα με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα πονάει και ΘΑ πονάει.
Χτες ο Πάσχος Μανδραβέλης έγραψε ένα σχετικό άρθρο για τους λόγους που το Google αποκλείεται να ήταν ελληνικό...
Και αν το αμερικάνικο Google φαντάζει κάτι μακρινό στις απέραντες ΗΠΑ (που δεν θα έπρεπε -το internet δεν έχει σύνορα), η Nokia, η Ericsson, ή προσπάθειες σαν το Linux δεν θα έπρεπε να φαντάζουν...
@nd
Μίλαγα πριν λίγες μέρες με κάποιον που σας γνωρίζει και είναι κάτοχος 2 Πόρσε,(διαφημιστής, μάλλον και της Πόρσε στην Ελλάδα)και μου έλεγε ότι είστε ακόμη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Sportscar.
ΝΔ said
Πνευματικός ανθρωπος και επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι έννοιες εντελώς ασυμβίβαστες.
--------------
εξαρταται τι εννοουμε πνευματικο ανθρωπο. Εσεις θεωρειτε τον εαυτο σας πνευματικο ανθρωπο?
Όταν ένα δάσος καίγεται αρκετοί σπόροι μένουν στο έδαφος και δίνουν φυτά τον επόμενο χρόνο. Δεν πρέπει να τα φάνε τα ζώα – αυτός είναι ο κύριος κίνδυνος. Εάν όμως καεί ξανά σε 6-7 χρόνια, τα μικρά φυτά δεν έχουν προλάβει να παράγουν σπόρους. Αυτό συνέβη στην Πάρνηθα.
ΥΓ. Μια επερώτηση ρε παιδιά… Μια μόνο αναφορικά με Λαλιώτη και Βάσω. «Ήσασταν υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ για 20 χρόνια. Κοιτάξτε πως ήταν ο λόγος του Αστεροσκοπείου πριν 20 χρόνια (δάσος) και πως είναι τώρα μετά που κάηκε (με πολυκατοικίες). Τα σχόλια για τις ευθύνες σας παρακαλώ». Δύσκολο είναι; (Θα μου πείτε, ποιος θα την κάνει. Ναι – αλλά σαν πολίτης δεν μπορώ να μην αγανακτώ!)
ΥΓ. Σόρι για το άσχετο θέμα. Και φυσικά, μακάρι η Πόρσε να ήταν απερίσπαστα το σημερινό θέμα, και το αυριανό και του επόμενου μήνα - άσχετα αν δεν με ενδιαφέρει προσωπικά... Μακάρι.
Σόρι - όχι Πάρνηθα αλλά Πεντέλη.
resident said...
@nd
Μίλαγα πριν λίγες μέρες με κάποιον που σας γνωρίζει...
-------------------------------
Αχ! όλοι αυτοί που "με γνωρίζουν" (ποιος; ο Δήμου; εγώ θα σου πω!) και δεν έχουν ιδέαν. Ουδεμία σχέση έχω με την Sportscar - ούτε είχα ποτέ!
Εδώ και πολλά χρόνια δεν είμαι σε κανένα Δ.Σ.
pepe said...
Εσεις θεωρειτε τον εαυτο σας πνευματικο ανθρωπο?
-----------------------------
Ένας άνθρωπος που έχει σπουδάσει φιλοσοφία, έχει γράψει 60 βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα - τι είναι για σας; Χειρώναξ;
Χειρωναξ δεν ειναι.
Οι αριθμοι λοιπον σας χαρακτηριζουν. Και οπως καθε καλος διαφημιστης τους προβαλετε για τη στηριξη σας.
Γιατι αυτη η πικρια τοτε για το συναφι σου? Αν δεν καταλαβαινουν απο αριθμους ειναι δικο τους προβλημα. Στο κατω κατω μπορει μετα απο 200 χρονια να σας διαβαζουν οπως εμεις σημερα τον Μπαλζακ και να απορουν πως ενα τετοιο μυαλο διεφυγε την προσοχη των συγχρονων του κριτικων.
pepe
οι αριθμοί είναι αντικειμενικοί - γι αυτό και τους αναφέρω. Περί ποιότητος δεν μπορώ να μιλήσω.
Διαφημιστής (καλός ή κακός) υπήρξα για 18 χρόνια - συγγραφέας για 54.
Χρησιμοποιείτε το κλασικό επιχείρημα απαξίωσης: πέστε μου, λέτε ο διπλωμάτης Σεφέρης και ο ακτινολόγος Αναγνωστάκης; Τι σχέση έχει το βιοποριστικό επάγγελμα ενός συγγραφέα με την δουλειά του;
Είναι απίστευτος ο καπνός στον αέρα στη Γλυφάδα (προς την παραλιακή). Νόμιζα ότι καίγεται ο Υμηττός. Αλλά η Πεντέλη; Και να έχει μαυρίσει ως εδώ ο ουρανός;
ΝΔ:
Μια απορία: Γιατί ο Μητσοτάκης και ο Καννελόπουλος αύξησαν τόσο πολύ τους φόρους στα αυτοκίνητα το 1975; Για να εισπράξει το κράτος περισσότερα χρήματα; Και ένα παιδάκι θα καταλάβαινε ότι τελικά θα εισπράξει πολύ λιγότερα αφού θα πέσουν οι πωλήσεις. Θυμάστε τα συνεργεία που έκαναν "μετατροπές" σε αμάξια πχ 1100cc σε 2000cc, τα λεγόμενα "τροπέτα"; Τι εποχή...
Νίκο,
Άσε τους πνευματικούς και τις πυρκαγιές και πες μου αυτό σε παρακαλώ...
Γιατί δεν παίρνεις ένα πορσικό έστω και Cayman να το χαρεί η ψυχή σου; Καλό το Subaru αλλά σε καταλαβαίνω ότι το έχεις σαν commuter έστω και αν τα δίνει πότε πότε. Μπορείς να το κρατήσεις ως δεύτερο, ή αν τα οικονομικά είναι πρόβλημα να το δώσεις και όταν χρειαστεί να μεταφέρεις κάτι μεγάλο, δανείζεσαι από κάποιον φίλο ή στο κάτω κάτω παίρνεις ένα ταξί. Κάθε πότε θα μεταφέρεις κάτι τόσο μεγάλο πια;
Πάρτην να την ευχαριστηθείς. Για σκέψου το.
Ο/Η Nikos Dimou είπε: Εντωμεταξύ η γείτων Τουρκία παράγει πια πάνω από 1,1 εκατομμύριο οχήματα το χρόνο από μεγάλες μάρκες (Toyota, Renault, Fiat...).
Να μην ξεχνάμε και τους ευτυχείς ιδιοκτήτες Α3 που το αυτοκίνητό τους γράφει "Made in Macedonia".
mscmkr
το τετρακίνητο χρειάζεται τον χειμώνα στα Κιούρκα. Και τα δύο δεν τα αντέχει ο προϋπολογισμός - άσε που θα έπρεπε να συμπληρώσω καμιά 50.000 για την ανταλλαγή (η Cayman S Tiptronic πάει 90.000 - η μικρή δεν λέει).
Μήνυμα από την Αφροδίτη - αντιγράφω το SMS:
Καταιγιστικό, ιλιγγιώδες Στερητικό Σύνδρομο = In desperate need of doncat/dimoutech blog!
Φιλιά από τας εξόχους εξοχάς. Μαστορευτικούς χαιρετισμούς στο blog (όσοι έχουν εξοχικό θα με καταλάβουν - γμ τα εξοχικά μου). Φιλιά!
Ε πάρε κάτι πισωκίνητο και σπορ τέλος πάντων. Καμια Miata. Εντάξει δεν είναι πόρσε αλλά μπορεί να σου δώσει μεγάλη χαρά. Τεσπαν ας μην κολλάμε στο αυτοκίνητο. Θα βρεις κάτι.
Αφού το έχεις μέσα σου και το γουστάρεις το οδήγημα. Με τρώει να σε βλέπω έτσι. Σαν παιδί που δεν του παίρνουν για δώρο παιχνίδι και του δίνουν όλο ρούχα σε νοιώθω.
@ dimitris
Παράγονται αυτοκίνητα στη γειτονική προς βορρά χώρα;;;;
Μα το Forester είναι τέλειο για το οδήγημα! Το πιο κοντινό σε Porsche (boxter και οι δύο).
"Καλύτερα να γραφτεί η ιστορία της απώθησης ξένων επενδύσεων από την Ελλάδα.
Εκεί να δείτε γέλιο (και κλάμα) που έχει να πέσει..."
H ιστορία των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο προϊόν παντελούς έλλειψης οικονομικής παιδείας, αλλά και προϊόν ανωριμότητας: ζεν σέλω, ζεν σέλω.
Τελικά ήταν μάλλον άτυχη η Ελλάδα που δεν υιοθέτησε κομμουνισμό μαζί με το υπόλοιπο ανατολικό μπλοκ. Διότι έτσι θα είχε πάει πρώτα στον πάτο και μετά θα είχε ανέβει.
Σήμερα στους New York Times άρθρο για ένα μπαμπά που προσπαθώντας να βρει τρόπο να προσαρμόσει την πιπίλα σε οποιοδήποτε μπουκάλι νερού (για να πίνει άνετα το παιδί του νερό απ' οποιοδήποτε μπουκάλι), πουλάει τώρα την εφεύρεσή του.
http://www.nytimes.com/2007/08/16/fashion/16dads.html?8dpc
Τα παραδείγματα είναι εκατομμύρια στις ΗΠΑ. Πολλές φορές και αστείες, τελείως αποτυχημένες εφευρέσεις, αλλά μεταξύ αυτών και κάποιες εξαιρετικά πετυχημένες.
Αυτό οι Έλληνες δεν το θέλουν. Να γίνει εφευρέτης ή επιτυχημένος και δραστήριος ο γείτονάς τους; Α πα πα πα. Προτιμούν αυτά τα προνόμια να τα έχουν οι Γερμανοί.
Οι Έλληνες είναι αλλεργικοί στην επιτυχία, την πρόοδο και την ανάπτυξη.
Πρόκειται ουσιαστικά για κόμπλεξ κατωτερότητας, που μάλλον ξεκινά από τα σχολεία και την αρχαιολατρεία. Λες και οι αρχαίοι (πόλεμοι, ανισότητες, σκλάβοι, ολυμπιακοί αγώνες που ήταν σκλαβοπάζαρα και αρένες στοιχημάτων και πολιτικών δολοπλοκιών, σκάνδαλα, εξοστρακισμοί, δολοφονίες όσων λέγανε πράγματα που δεν τους αρέσανε - όπως ο Σωκράτης κλπ κλπ, από τη μια όργια κι απ' την άλλη γελείες σεμνοτυφείες) ήταν τόσο δα τέλοιοι, που πρέπει να σταματήσει κάθε ανάπτυξη νοοτροπίας και πνευματικής προόδου είτε στον 5ο αιώνα π.Χ., είτε στον... Λένιν (!).
Μικρά πράγματα.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν και προοδευτικοί Έλληνες. Τα καταφέρνουν όμως από μόνοι τους; Δεν ξέρω.
Nikos Dimou said...
Μα το Forester είναι τέλειο για το οδήγημα! Το πιο κοντινό σε Porsche (boxter και οι δύο).
------------------
Α, οκ τότε.
Πρέπει να ομολογήσω ότι ποτέ δεν κατάλαβα την ιδιαίτερη προτίμηση του οικοδεσπότη στις Porsche. Ίσως η αίσθηση συνολικής ποιότητας και συμπάγειας που υποτίθεται ότι αποπνέουν απαιτεί μακρόχρονη και όχι περιστασιακή συμβίωση μαζί τους προτού αποκαλυφθεί.
Οι μόνες που είχα την τύχη να οδηγήσω περιστασιακά (2ήμερη ενοικίαση στο εξωτερικό) είναι οι απλή Boxster/986 (μέγα ψοφίμι), 911/996 Carrera (πολύ καλή, όμως δεν τρελάθηκα – προτιμώ την E46 Μ3) και πρόσφατα η Cayman S (η μόνη που αν είχα τα φράγκα θα αγόραζα).
Πάντως νομίζω ότι για τους έλληνες petrolheads υποψήφιους αγοραστές που δεν διαθέτουν περισσότερα από 100 χιλιάδες ευρώ, υπάρχουν πολύ συμφερότερες επιλογές τόσο από πλευράς raw performance όσο και από πλευράς συνολικής οδηγικής αίσθησης (ειδικά αν είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν με μετατροπές/βελτιώσεις).
Αυτή πάλι την μανία των ανθρώπων να θέλουν οπωσδήποτε να είναι ο συγγραφέας έτσι όπως τον φαντάζοντε δεν την κατάλαβα ποτέ!!!
Τι με ενδιαφέρει τι κάνει στη ζωη του ο χ συγγραφέας?
Με γεμίζει το έργο του?
Με ενδιαφέρει η ποιότητα της δουλειάς του?
Όλα τα άλλα είναι άχρηστα!
Βρε μανία ορισμένοι άνθρωποι!
Δηλαδή αν ο Δήμου οδηγούσε DACIA ή LADA NIVA θα ήταν πιο ενδιαφέρον άνθρωπος?
Και αν δεν είχε να φάει πιστεύω πως θα ήταν ο ιδανικός πνευματικός της εποχής του!
Δεν είναι σπόντα για εδώ μέσα απλά είναι διαπίστευση και δεν συμβαίνει μόνο στον Δήμου!
Καλησπέρες!
@ΝΔ
"η Cayman S Tiptronic πάει 90.000 - η μικρή δεν λέει"
Έχεις αναφέρει αρκετές φορές ότι τα Tiptronic κιβώτια είναι πλέον πιο γρήγορα από τα χειροκίνητα. Μπαίνοντας όμως στο site της Porsche βλέπω καλύτερους χρόνους στο 0-100 για το χειροκίνητο, ενώ το Tiptronic υπερέχει μόνο στη ρεπρίζ.
Τι τελικά ισχύει???
zoros
αυτό ισχύει μόνο για την Cayman - όχι στην 911. Η διαφορά είναι αμελητέα - και εγώ δεν οδηγώ πια χειροκίνητο. Το βρίσκω τεχνολογικά αναχρονιστικό.
Να πω και κάτι "ρομαντικό" και ίσως αφελές, (αλλά έτσι το νιώθω); Κανένα σινάφι δεν καταξίωσε ποτέ κανένα πνευματικό άνθρωπο, δεν θεωρώ ότι είναι ικανό να το κάνει. (Τι είναι άλλωστε σινάφι; Ποιοι το αποτελούν; Γιατί μπορεί να "ανεβάζει" και να "κατεβάζει" αξίες; Ποιες αξίες;)Ο μόνος που μπορεί να απαξιώσει ή να καταξιώσει έναν άνθρωπο που σκέφτηκε, ένιωσε, έζησε και έγραψε πολύ, είναι ο χρόνος. Ευτυχώς.
Άλλωστε, ποιο σινάφι επιβίωσε μέσα στο χρόνο; Ποιος το γνωρίζει; Μια αιθαλομίχλη που πνίγει όποιον θελήσει να χωθεί μέσα της, είναι.
Σκέφτομαι το σημερινό "σινάφι" του χώρου της μουσικής: τι αξιώνει (τούτη τη στιγμή π.χ.Ρουβάδες και Βανδήδες), τι απαξιώνει (Μπιθικώτση, Μοσχολιού, Φαραντούρη)...όσο ακούω Δεύτερο Πρόγραμμα και αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού...
Έμαθα τώρα τον θάνατο ένος πολύ σημαντικού ανθρώπου και αγαπημένου φίλου: του Γιώργου Κουμάντου.
Θα είμαι για λίγο απών.
Η εντυπωση μου ειναι οτι το '76 ηταν υπ. Συντονισμου ο Παπαληγουρας. Ο Μητσο. ηρθε το '80 στη ΝΔ,απο το κομμα Νεοφιλελευθερων.
Το Hellas αντι Greece ποιος το σκεφτηκε ?
Δυστυχως,ατομα επιπεδου Κουμαντου δεν ειχαν πολιτικη ισχυ.
"Τολμήστε να πείτε ότι εκτός από πνευματικές αναζητήσεις εχετε και επιχειρηματικές και θα αντιμετωπισθείτε το λιγότερο σαν αδελφός του Σατανά."
Αυτό δεν ωφείλεται σε ιδεολογία. Ωφείλεται σε έλλειψη εγκεφαλικής δυνατότητας ορισμένων (lack of intellectual capacity), οι οποίοι παραμένουν "μονοδιάστατοι" διότι μέχρι εκεί φτάνει το ξερό τους. Τους θυμάμαι κι από το γυμνάσιο: εάν ήταν καλοί στα μαθηματικά, τότε δεν ήταν καλοί σε "θεωρητικά".
Γι' αυτούς, ο πολυδιάστατος Αριστοτέλης ή Ντα Βίντσι, ήταν κι αυτοί ξαδέλφια του Σατανά.
Δεν πρόκειται για ιδεολογία. Πρόκειται είτε για απωθημένο λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων, ή λόγω τεμπελιάς ("αυτός είναι δραστήριος 15 ώρες την ημέρα, ενώ εγώ μόνο 5, άρα εγώ είμαι σωστός κι αυτός είναι λάθος"), ή λόγω γυναικών ("γιατί να έλκονται οι γκόμενες στους επιτυχημένους; Κατάρα στους επιτυχημένους!").
Αυτά περί ιδεολογίας ποτέ δεν τα πίστεψα, διότι τους έζησα από κοντά, and I can see through them... their ass is glass.
Κόμπλεξ και τεμπελιές είναι.
Τα ίδια ισχύουν και για τα άλλα στερεότυπα των μονοδιάστατων ("πνευματικός άνθρωπος", άκου μαλακία έκφραση), ακόμα και στην πολιτική.
Τελικά οι Έλληνες πρέπει να είναι πολύ περιορισμένοι εγκεφαλικά. Τα ίδια φαινόμενα είδα και στον Αμερικάνικο νότο: εάν είσαι ευγενικός, δεν είσαι πραγματικός άντρας, κλπ κλπ.
Μονοδιάστατοι άνθρωποι και τεμπέληδες.
Κύριε Δήμου, τα συληπητήριά μου για το φίλο σας.
ΚΟΥΙΖ: Ποιος σημερινός κορυφαίος υπουργός του Καραμανλή είχε πει το βράδυ των εκλογών για τον υπηρεσιακό υπουργό - αγγαρεία έκανε - καθηγητή "ο Κουμάντος και ο κάθε Κουμάντος" διότι καθυστερούσε - κατά τον πολιτικό αστέρα - η έκδοση των αποτελεσμάτων;
HELP: Οι φίλοι τον φωνάζουν και Βαγγέλα...
kleisoura
είχα γράψει τότε στο "Έθνος" ένα πολύ ειρωνικό άρθρο για τον Μεϊμαράκη που ως τραμπούκος είχε εισβάλλει στο γραφείο του Κουμάντου (ο οποίος τον πέταξε έξω). Τον είχε ενοχλήσει πολύ το άρθρο και με είχε δύο ώρες στο τηλέφωνο για να με πείσει ότι δεν έγιναν έτσι τα πράγματα. Του είπα: κύριε Μεϊμαράκη, την σκηνή μου την διηγήθηκε ο ίδιος ο Κουμάντος. Ακόμα και ο Πάπας να μου τα πει αλλιώς, εγώ τον Κουμάντο θα πιστέψω.
Ήταν όχι μόνο ο πιο ευφυής αλλά και ο πιο έντιμος άνθρωπος που έχω γνωρίσει.
Καλησπέρα!
Eπειδή είχα την τιμή να είμαι φοιτήτρια του Γιώργου Κουμάντου, θα ήθελα να πω ότι ήταν κι ένας σπουδαίος δάσκαλος:
Η παρηγοριά των πρωτοετών για το ωραίο μάθημα που έκανε: Ζωντάνια, χιούμορ, ωραία ελληνικά. Σε πλήρη αντίθεση με άλλους (ας μην πω ονόματα), που πρακτικώς διάβαζαν το σύγγραμμά τους με νυσταγμένη φωνή, εξασκώντας έτσι τους φοιτητές στην ανία και την ξηρασία του μυαλού και της γλώσσας.
Προσθέστε και τον υποδειγματικό τρόπο συγγραφής εγχειριδίου: Σαφήνεια, πληρότητα, κριτική σκέψη, παραδείγματα, απλότητα στη γλώσσα και το ύφος.
Προσθέστε και την γλυκύτητα και την ευγένεια με την οποία εξέταζε προφορικά τους επί πτυχίω, για να τους βοηθήσει να απαλλαγούν από το άγχος του "προφορικού" μπροστά στον καθηγητή και να λυθεί το μυαλό και η γλώσσα τους.
εξόχως ενδιαφέρον το άρθρο του μανδραβέλη, αφήνει μία παράμετρο εκτός όμως:
αυτής του σφιχτού εναγκαλισμού του κράτους με την οικονομία - γι αυτό λέω χρόνια ότι κατ' ουσίαν είμαστε η τελευταία χώρα του υπαρκτού.
αγαπημένο χόμπυ στο τζι αρ που λέει και ο φίλτατος χάρυ είναι η δαιμονοποίησις κάθε έννοιας που εμπεριέχει την λέξη "κράτος".
αν αναλογιστούμε όμως σε πόσες ιδιωτικές επιχειρήσεις - από μικροπρομηθευτές μέχρι κολοσσούς - προσφέρει λόγο ύπαρξης και σε πόσα χέρια δίνει απασχόληση το μισητόν κράτος - εν μέρει απόρροια της ανικανότητας του ιδιωτικού τομέα να απορροφήσει κόσμο - θα διαπιστώσει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
στο ελλάντα πολίτες - κράτος χορεύουν χέρι - χέρι έναν ιδιότυπο χορό του ζαλόγγου...
ΥΓ ε, όχι και τραμπούκος ο βαγγέλας!!
αγχωμένο ήταν το παιδί, τόσα χρόνια στην απ' έξω άσπρισε, ήταν νιός και γέρασε, λίγο το έχετε αυτό?
Ως μικρομεσαία χώρα θα έπρεπε να δώσουμε βάση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Να ζητάμε αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα μου ακούγεται παράλογο, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να φτιάξουμε ούτε ποδήλατο.
Το πρόσφατα διαφημισμένο παράδειγμα της Πειραϊκής μπύρας (και της όχι και τόσο διαφημισμένης, αλλά παλαιότερης Ρεθυμνιακής) είναι καλά παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα.
Η επιχειρηματικοτητα στη... Hell-as ειναι μεγαλο θεμα,για φθινοπωρο.
Να δουμε τι θα γινει στις εκλογες...
s_pablo said...
[...]
Να ζητάμε αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα μου ακούγεται παράλογο, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να φτιάξουμε ούτε ποδήλατο.
[...]
Λάθος. Δεν χρειάζεται να φτιάξουμε εμείς το (οποιοδήποτε) ποδήλατο.
Μπορούν να το φτιάξουν οι ξένες επενδύσεις. Τις οποίες όμως κυνηγάμε με το τουφέκι. Όχι για να τις φέρουμε, αλλά για να τις διώξουμε.
Όταν οι δήμαρχοι / κομματάρχες / συνδικάλες ενδιαφέρονται μόνο για να επανεκλεγούν και γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την απασχόληση και την ανάπτυξη, τι μπορείς να περιμένεις; Και από κάτω οι αφελείς τούς χειροκροτούν.
Προσπάθησαν να έρθουν ή ήρθαν κάποιες σοβαρές ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Τις πετάξαμε έξω άρον άρον. Γιατί να έρθουν άλλες;
@ dimitris ή όποιον άλλο ξέρει...
Παράγονται αυτοκίνητα τελικά στη γειτονική προς βορρά χώρα;;;;;;;;;;
Κύριε s_pablo, κάπως χαμηλά δε βάλατε τον πύχη με τις μπύρες; Είναι που είναι επί χρόνια στο ναδίρ...
Μάθετε να κοιτάτε λίγο ψηλότερα -δεν είναι κακό.
Λευτέρη, αυτό που είπες περί κομμουνισμού στην Ελλάδα με βρίσκει σύμφωνο. Περιέργως, το ίδιο ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ πολύ πρόσφατα. Μακάρι να είχαμε την τύχη της Πολωνίας, της Βουλγαρίας. Θα κάναμε σαν τρελοί σήμερα για επιχειρηματικότητα και "καπιταλιστική τρέλα".
Τί είμασταν όμως; Μήπως είμασταν "Δημοκρατία"; Να μην πω καμιά βαριά κουβέντα...(ούτε και είμαστε ακόμη)
Να και οι εκλογές!
Ανακοινώθηκαν για τις 16.9.
Το πρώτο θέμα του doncat.
Από Δευτέρα.
Αναστάσιε έχετε δίκιο. Σε μια χώρα που δεν είχε ποτέ βαριά βιομηχανία, βάζω εγώ χαμηλά τον πήχυ.
Ξεκινάς από χαμηλά και ανεβάζεις τον πήχυ. Αν μπορείς θα κάνεις και ρεκορ. Υποψιάζομαι ότι και ο Μπούμπκα δεν πήδηξε 6 μέτρα με την πρώτη του προσπάθεια.
Για λόγους που είναι γνωστοί χάσαμε τη βιομηχανική επανάσταση και έκτοτε δεν προσπαθήσαμε ποτέ να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται ως φόρα για το άλμα (πολλές αθλητικές αναλογίες πέσανε).
---------------------------------
mscmkr
Το τραίνο των ξένων επενδύσεων χάθηκε (κυρίως λόγω συνδικαλισμού) εδώ και χρόνια. Όλοι γνωρίζουν πως έφυγε γνωστή βιομηχανία ελαστικών από τη χώρα μας και πήγε στην Τουρκία.
Όμως, τώρα πια, οι μεγάλες εταιρίες δεν επενδύουν σε, θεωρητικώς, αναπτυγμένες χώρες (με υψηλούς μισθούς δηλαδή). Ακόμα και η Ολλανδία χάνει σιγά σιγά την ελκυστικότητα της και μεγάλες εταιρίες που έδρευαν εκεί μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους σε χώρες όπως η Ινδία.
Η γνωστή βιομηχανία ελαστικών που ανέφερα πριν, νομίζω ότι έχει πλέον εργοστάσιο μόνο στη Ρουμανία (ακόμα και η Τουρκία είναι ασύμφορη), ενώ και λογικά να το σκεφτείτε, αν εσείς θέλατε να φτιάξετε ένα εργοστάσιο θα προτιμούσατε την Ελλάδα ή την Τσεχία των χαμηλών μισθών και της βιομηχανικής υποδομής?
Τελικα,ο ...απογονος Αλεκου εκανε τη πονηρη κινηση. Ενα μικρο προεκλογικο διαστημα ευνοει τη ΝΔ.
Προσωπικα,εχω αναμικτα συναισθηματα. Ισως ειναι καλυτερα να ξαναβγει ο απογονος,ωστε μετα ο Γιωργος να κανει 2 4ετιες σερι.
Καλυτερα το συστημα να πηγαινει 2-2.
Να μη μπερδευομαστε με επιχειρηματικοτητα,παντως ο ηττοπαθης μυθος του υψηλου κοστους πρεπει να τελειωσει. Η Πορσε Μποξτερ αντι να φτιαχνεται στη Φινλανδια,θα μπορουσε να φτιαχνεται εδω ,με το μισο κοστος μισθων.
Ομως,η χωρα εχει την αιγλη Ψ/κωσταινας. Κανενας δεν αγοραζει high-end απο GR .
@delta_mike
“αν αναλογιστούμε όμως σε πόσες ιδιωτικές επιχειρήσεις - από μικροπρομηθευτές μέχρι κολοσσούς - προσφέρει λόγο ύπαρξης και σε πόσα χέρια δίνει απασχόληση το μισητόν κράτος - εν μέρει απόρροια της ανικανότητας του ιδιωτικού τομέα να απορροφήσει κόσμο - θα διαπιστώσει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.”
Το πρόβλημα με το κράτος είναι ότι παράγει ελάχιστα και ξοδεύει πολλά. Φυσικά και κάποιοι βγαίνουν ωφελημένοι – αυτό έλλειπε: στα πάντα ισχύει αυτό! Επίσης το κράτος δεν προσφέρει απασχόληση όπως λες, αλλά δημιουργεί ψευδαισθήσεις απασχόλησης (και είναι ό,τι χειρότερο αφού κάνει τους δημοσίους υπαλλήλους να διεκδικούν και άλλα, νομίζοντας ότι εργάζονται! Καλύτερα να ήταν στο ταμείο ανεργίας). Επίσης με τον γιγαντισμό του και την νοοτροπία του “βρίσκω αφορμές για να μην γίνει η δουλειά” λειτουργεί πλέον ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου.
Μην πάμε μακριά: Τον απόλυτο κρατισμό τον ζήσαμε στις κομουνιστικές χώρες. Όπου όλοι είχαν δουλειά, αλλά κανείς κίνητρο για να παράγει και φυσικά το σύστημα κατέρρευσε... Στην Ελλάδα βέβαια αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί, αφού υπάρχουν τα κορόιδα του ιδιωτικού τομέα να θρέφουν τους 1.000.000 δημοσίους υπαλλήλους, δίνοντας το 50% των δημοσίων εσόδων στους μισθούς και στις συντάξεις τους...
ΥΓ: Νίκο, γιατί να περιμένουμε τη Δευτέρα για το άνοιγμα του Doncat? Άνοιξε το από αύριο μιας που το θέμα των εκλογών (με παραλλαγές και διαλείμματα) μπορεί να κρατήσει άνετα για 15 ημέρες!
Κύριε Δήμου,
από ότι κατάλαβα θα θέλατε μία Porsche αλλά θέλετε και 4x4.
Η Porsche Cayenne δεν τα έχει και τα δύο??(ασχέτως αν εγώ διαφωνώ λόγω κατανάλωσης και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης).
Hyundai, Renault, Fiat, Toyota ειναι μερικές μόνο από τις αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ στην Τουρκία. Που έφεραν με τη σειρά τους και Formula 1 εδώ, μετά από μία εβδομάδα ο αγώνας.
Για να μην πω για τα εργοστάσια και τα "αφορολόγητα" τεχνολογικά πάρκα που προσελκύουν εκατομμύρια επενδύσεων υπερ-υψηλής τεχνολογίας... Σενάρια επιστημονικής φαντασίας για την Ελλάδα.....
Δυο λόγια μόνο για τον Γιώργο Κουμάντο, που αποφάσισε να μας εγκαταλείψει τη μέρα που η Κυβέρνηση εξήγγειλε τις πρόωρες εκλογές:
Εξαιρετικός από κάθε άποψη: Νομικός, δάσκαλος, δημοκράτης. Με χιούμορ, ευαισθησία, ορθή αντίληψη των καταστάσεων, γενναιοδωρία και ευθυκρισία.
Πραγματικός homo universalis, ο Γ.Κ. ανήκε στους λίγους κι εκλεκτούς ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από βαθιά γνώση και κατανόηση όχι μόνο της επιστήμης τους, αλλά πολύ ευρύτερου κύκλου θεμάτων.
Στον άνθρωπο αυτό θαύμαζα πολλά. Και, ιδίως, το σπάνιο προσόν του να υποστηρίζει, με κρυστάλλινη διαύγεια, την άποψή του, προσέχοντας όμως, ίσως περισσότερο κι από το να πείσει, να μη προσβάλει όσους είχαν αντίθετη άποψη.
Εδώ σταματώ. Κι είμαι σίγουρος ότι, όσοι από τους φίλους εδώ έχουν διαβάσει έστω και λίγα από τα κείμενα που ο Κουμάντος έγραφε, τα τελευταία χρόνια, για την εφημερίδα "Καθημερινή", με καταλαβαίνουν απόλυτα.
athanasia - antvol ευχαριστώ για όσα γράψατε για τον Γ. Κ.
Αύριο στην Καθημερινή θα δημοσιευθεί, ανάμεσα σε άλλα και ένα δικό μου σημείωμα:
Ο Βολτέρος μας
Του είχα τηλεφωνήσει ενθουσιασμένος μετά το τελευταίο άρθρο του στην Καθημερινή, φωνάζοντας ποδοσφαιρικά: «Εκεί! Εκεί με τον Βολτέρο!».
Ήταν η καταλυτική απάντησή του για τα έμβρυα και τον προγεννητικό έλεγχο. Μία απάντηση που είχε την διαύγεια μαθηματικής απόδειξης και ένα χιούμορ που τσάκιζε κόκαλα.
Στα 45 χρόνια που γνωριζόμαστε, ήταν για μένα ένας φάρος. Με εξέπληττε συνεχώς, ξεπερνώντας τον εαυτό του. Μέχρι και προχθές, το τελευταίο του άρθρο.
Γιώργος Κουμάντος: ο ευφυέστερος και εντιμότερος άνθρωπος που γνώρισα. Συνδυασμός σπάνιος, πολύ περισσότερο όταν απαντά στον υπερθετικό βαθμό. Σε καιρούς ανορθολογισμού και συναλλαγής, κυριαρχούσε ως πρωταθλητής του ήθους και του ορθού λόγου.
Ανοιχτός πάντα σε όλα, χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα, δίχως αγκυλώσεις. Ελεύθερος και δίκαιος. Η ακεραιότητά του ήταν το μόνο στοιχείο φανατισμού στον χαρακτήρα του. Ασυμβίβαστος. Ούτε καλημέρα στους προσκυνημένους.
Το ότι υπήρξε σοφός καθηγητής σε πολλούς χώρους της νομικής (από το αστικό και οικογενειακό δίκαιο και την βιοηθική, ως τα πνευματικά δικαιώματα) είναι γνωστό. Το ότι έγινε και διεθνώς διάσημος ως ο μόνος πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Βέρνη) που έσπασε το ρεκόρ παραμονής του πρώτου προέδρου της, του Βίκτορα Ουγκώ, επίσης.
Αλλά εγώ θρηνώ τον καλό και θερμό φίλο, τον μέγα επικούρειο και ακούραστο συζητητή, τον τρυφερό και ευαίσθητο συνοδοιπόρο. Όλοι φτωχύναμε, αλλά όσοι τον γνωρίζαμε, ακόμα περισσότερο.
Giorgos_A said...
από ότι κατάλαβα θα θέλατε μία Porsche αλλά θέλετε και 4x4. Η Porsche Cayenne δεν τα έχει και τα δύο??
---------------------------
Διαφωνώ με την Cayenne:
α) λόγω γκλαμουριάς (αν δείτε ποιοί τις οδηγούν...)
β) λόγω όγκου και κατανάλωσης
Άλλωστε για να πάρω Porsche Cayenne πιο γρήγορη από το Subaru πρέπει να πάω στην Turbo και μου λείπουν 150.000 ευρώ.
Περιορίζομαι στο να τις καταπίνω στην Εθνική...
Για τον Κουμαντο,ισχυει ο,τι & για Μανο-Ανδριανοπουλο. Δεν μπορεσαν να κανουν κουμαντο. Εδω ειναι χωρα για Κουτσογιωργες & Εβερτ.
Για το Καγιεν διαφωνω. Και αναθεωρω. Τα ΙΧ για 4 ενηλικες πρεπει να ειναι 5 μετρα.Το σωστο ειναι για γονεις + παιδια.
Για τετοιο γκρουπ,το Καγιεν ειναι σουπερ.Κριτικη (συγκεκριμενου στυλ) σε οσους το εχουν δικαιουνται να κανουν μονο οσοι...βγαζουν περισσοτερα.
"Ως μικρομεσαία χώρα θα έπρεπε να δώσουμε βάση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα."
Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει όταν:
α) Το κράτος καταπνίγει κάθε προσπάθεια, με υψηλή φορολογία, χαμηλά ή ανύπαρκτα κίνητρα (δεν μας φτάνει η μικρή αγορά, έρχεται και το κράτος από πάνω).
β) Και πάλι το κράτος, καταδικάζει την όποι αποτυχία με φυλάκιση και διάφορα άλλα (δηλαδή, δεν πάει καλά κάποιος και βαράει πτώχευση και σαν να μην του έφτανε αυτό, έρχεται και το κράτος να τον τιμωρήσει κι από πάνω...).
γ) Το κράτος ελέγχει την παιδεία 100% (κάτι σαν το The Wall των Pink Floyd). Και εκεί μαθαίνει το Ελληνόπουλο ότι η φιλοδοξία και το κέρδος είναι φτου κακά. Ενώ η μετριότητα, η αδιαφορία και η ζημιά, είναι ωραία πράματα.
Ο κάθε άνθρωπος, για να φτιάξει μικρομεσαία επιχείρηση, θέλει να έχει αγορά που θα στηρίξει την προσπάθεια και όχι τιμωρίες σε περίπτωση αποτυχίας.
Θέλει και τα πανεπιστημιακά/ερευνητικά ιδρύματα να σταθούν στο πλευρό του και να βοηθήσουν (επ' αμοιβή, κανένα πρόβλημα). Δεν θέλει να του σπάσουν το μαγαζί καθώς οι πιτσιρικάδες διαμαρτύρονται για την Αμερική ή για τη Βολιβία ή τη Ζουαζηλάνδη.
Η σύγχρονη νοοτροπία των Ελλήνων είναι εναντίον της επιχείρησης και υπέρ του δημοσιο-υπαλληλικιού. Δεν είναι τυχαίο που οι μετανάστες από Ελλάδα στις ΗΠΑ της δεκαετίας 50-60 κάνανε μαγαζιά (τα περισσότερα επιτυχημένα, ορισμένα χρυσορωχεία), ενώ οι μετανάστες από Ελλάδα στις ΗΠΑ της δεκαετίας του 80-90 και σήμερα, είναι όλοι υπάλληλοι σε κάποια εταιρία, ή γκαρσόνια (κι ας είναι 100 φορές πιο "μορφωμένοι" από τους παλιούς).
Η φιλοδοξία στην Ελλάδα, ονομάστηκε "απληστία". Από κει άρχισε το κακό. Λίγο οι "Ταλιμπάν" παπάδες με τις ψευδο-εβραϊκές τους θεωρίες, λίγο οι τσάμπα κ απλήρωτες θητείες στο στρατό, λίγο η πλύση εγκεφάλου του ελληνόπουλου με το "καθήκον" και τις "αξίες" και άλλες βλακείες (δικαιολογίες όσον θέλουν τσάμπα υπηρεσίες: καθήκον και ηθική υποχρέωση), λίγο οι "χάρες", λίγο οι απλήρωτες πνευματικές υπηρεσίες, λίγο το ΚΚΕ, λίγο η τεμπελιά, δεν έμεινε τίποτα όρθιο στο μυαλό των νέων... όλα πεσμένα είναι. Αναζητείται εγκεφαλικό Viagra για τους ευνουχισμένους νέους Έλληνες...
(πάντως, χαίρομαι τις αθλητικές τους επιδόσεις... από αθλητές τα πάμε καλά...)
Λευτέρης
ΥΓ. Το μόνο που δέχομαι στο ΚΚΕ είναι που προτείνει κατώτερο μισθό 1200 ευρώ. Αλλά εγώ λέω, γιατί οι Έλληνες να μην στοχεύουν στα 3.000 ευρώ; Οι στόχοι, προς τα πάνω, είναι καλό πράμα.
ΥΓ2. Κι άμα βέβαια οι Έλληνες αρχίζουν και βγάζουν 3 χιλιάρικα κατώτερο μισθό, τότε ποιος θα κάθεται ν' ακούει τους πολιτικούς; Αυτό θα είναι πραγματική εξέλιξη...
"Τον απόλυτο κρατισμό τον ζήσαμε στις κομουνιστικές χώρες. Όπου όλοι είχαν δουλειά..."
Που το ξέρεις ότι όλοι είχαν δουλειά; Το 1973 πήγα με τους γονείς μου στο ανατολικό βερολίνο για τουρισμό (!). Ιδέα του πατέρα μου. Πέραν του ότι θύμιζε φτωχό χωριό του 1820, ένας Έλληνας άκουσε τους γονείς μου να μιλούν Ελληνικά κι έπεσε στα πόδια του πατέρα μου λέγοντας "πάρτε με μαζί σας" (οι γονείς μου τότε κάτοικοι Μονάχου). "Δεν έχω δουλειά, δεν έχω κουπόνια, δεν έχω χρήματα, πάρτε με μαζί σας".
Υπήρχαν πολλοί άνεργοι στον υπαρκτό σοσιαλισμό. Κατά καιρούς τους έβρισκαν "ψευδο-δουλειές", όπως ας πούμε επιτηρητής ανελκυστήρα σε οικοδομές όπου υπήρχε μόνο το φρεάτιο, ή κάτι άλλο αχρείαστο, μόνο και μόνο για να πάρουν κάνα κουπόνι για λίγο φαγητό και να μη γυρνάνε στους δρόμους να ζητιανεύουν.
Διότι, εάν δεν υπήρχε ανεργία σ' αυτές τις χώρες, τότε το εθνικό τους προϊόν θα ήταν εντυπωσιακά υψηλό.
Εγώ πάντως θυμάμαι ότι στην αγορά της Ελλάδας μέχρι το 1990, όλα τα προϊόντα προέρχονταν από τις καπιταλιστικές χώρες. Το μόνο Ρώσικο προϊόν που γνώρισα ήταν η φωτογραφική μηχανή Lubitel και οι φακοί Leitz. Αναρωτιόμουν στο τέλος εάν αυτές οι χώρες όντως παράγουν οτιδήποτε, και γιατί (μεγάλο γιατί) απαγορεύεται η έξοδος απ' αυτές... (!!! - φανταστείτε να ζείτε σε χώρα όπου απαγορεύεται η έξοδος, σχεδόν αδύνατον να πάρεις διαβατήριο ή βίζα για εξωτερικό, και άμα πας να περάσεις παράνομα, σε πυροβολάνε αμέσως).
Αυτός ήταν ο "υπαρκτός σοσιαλισμός". Μια στιγνότατη δικτατορία χωρίς έλεος και ανθρωπιά, μια καταδίκη σε φτώχεια και έλλειψη ελευθεριών, που τη βαφτίσανε "σοσιαλισμό" (ένα πολίτευμα που πρακτικά ΔΕΝ υπάρχει), για σκόνη στα μάτια των αφελών που κοιτάνε το δάκτυλο...
μασκοφόρε εκδικητή,
υπεραπλουστεύετε και ισοπεδώνετε, φυσικά και υπάρχουν άριστοι δημόσιοι λειτουργοί- ο μακαρίτης ΓΚ ήταν ένας από αυτούς - το πρόβλημα είναι ότι αυτοί συνιστούν μειοψηφία.
σε μία καλώς διαρθρωμένη οικονομία, το κράτος δεν θα βρισκόταν προ του διλήμματος να ενδίδει σε πιέσεις τέτοιου, ή έχετε την εντύπωση ότι αν είχαμε σοβαρό ιδιωτικό τομέα ο κόσμος θα συνέρρεε στο ασεπ γιά χίλια ευρώ τον μηνα?
το θέμα είναι πολύ πιό σύνθετο και δεν καλύπτεται με τετριμμένους αφορισμούς του είδους οι φωστήρες του ιδιωτικού τομέα δουλεύουν γιά τους κηφήνες του δημοσίου - πολύ ποδοσφαιρικό κάνει.
περί στύλ τώρα:
- συμφωνώ με χάρυ ότι η καγιέν συνιστά ένα καλό οικογενειακό αυτοκίνητο, δυστυχώς όμως το ποιοί την οδηγούν εδώ καθιστά απόκτηση απαγορευτική όπως σωστά είπε ο nikos dimou (εκτός αν θέλει κάποιος να τον φωνάζουν "μάκη").
- με θυμηδία είδα στα δελτία των 8 σήμερα υφυπουργό της κυβέρνησης να μάχεται με τις φλόγες στο κεφαλάρι φορώντας υποκάμισον (ουχί αδειανό) burberry's.
μα, τι ανοησία είναι αυτή η μόδα? αυτοί που τα αγοράζουν δεν κατανοούν ότι φορούν φόδρες? (ως γνωστόν, το καρουδάκι ύφασμα - σήμα καταταθέν συνιστά την φόδρα των πασίγνωστων trench coats - στρατιωτικής καμπαρντίνας του α' π.π.)
και, τέλος, ερώτηση προς επαΐοντες περί τα της porsche (nikos dimou και andy δηλ): 911 ή cayman s ποιά και γιατί? (και παρελθούσες εκδόσεις 911 στην ερώτηση).
Nikos Dimou said...
Έμαθα τώρα τον θάνατο ένος πολύ σημαντικού ανθρώπου και αγαπημένου φίλου: του Γιώργου Κουμάντου.
Θα είμαι για λίγο απών.
August 16, 2007 6:19 PM
------------------
Ααα!!!
Για τον ΝικόΔημο και τον Κουμάντο:
Υπάρχει μεγαλύτερη καταξίωση και τιμή από το να έχει κανείς έναν τέτοιο φίλο;
"Βουβός ο βαθύς πόνος..."
Τρυφερά και με αγάπη
Παράγραφος
ΧαΡΡυ,με 2 Ρ,φωνητικα ορθη αποδοση ( οπως το plateau ειναι ΠλατΩ,οχι ΠλατΟ).
911 & Κεημαν,μηλο & πορτοκαλι. Πρεπει να βρουμε τεστ με αποσταση φρεναρισματος,σλαλομ, g .
Ο/Η Nikos Dimou είπε...
Να και οι εκλογές!
Ανακοινώθηκαν για τις 16.9
****
16:9;
Με Λόγο αντίθεσης 800:1;
Εγώ νόμιζα 4:3...
Από αύριο μπαίνει δαντέλα στην τηλεόραση και ξανανοίγει μετά τις εκλογές.
pepe μες στην ευγένεια είσαι παιδί μου, τι να πω...
Αφροδίτη, αυτά έχουν τα εξοχικά.
Αλλάζεις τα πλακάκια στην πισίνα πάλι; λολ
doctor
Lefteris,
σχετικά με τις παρατηρήσεις σου, νομίζω ότι το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή της 14/8/2007 ταιριάζει "γάντι":
Αν το «Google» ήταν ελληνικό
Οι Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ είναι σχετικά άγνωστοι στην Ελλάδα. Οι δύο 35χρονοι Αμερικανοί είναι τα νέα παιδιά-θαύματα της Σίλικον Βάλεϊ. Δημιούργησαν πριν από δέκα χρόνια τη μηχανή αναζήτησης Google και σήμερα η εταιρεία τους κάνει τζίρο 6 δισ. δολάρια, απασχολεί 9.500 εργαζομένους, ενώ μόνο πέρυσι δημιούργησε 2.229 νέες θέσεις εργασίας.
Μια τέτοια εταιρεία θα ήταν ευλογία για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Θα μείωνε δραστικά (και χωρίς κρατικές επιδοτήσεις) την ανεργία, είναι οικολογικά φιλική και θα γινόταν πόλος έλξης εγκεφάλων από ολόκληρο τον κόσμο.
Μόνο που για τη χώρα μας τέτοιες επιχειρήσεις είναι όνειρα θερινής νυκτός. Οχι μόνο επειδή οποιοσδήποτε θέλει να ιδρύσει μια εταιρεία θα περάσει από τις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας και πρέπει να πάρει άδειες λειτουργίας από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι είναι Διαδίκτυο, αλλά γιατί το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν επιτρέπει σε όσους έχουν καλές ιδέες να αναδειχθούν. Στην «Ιστορία του Google» (των David Vice και Mark Malseed, εκδόσεις «Κέδρος») διαβάζουμε ότι ο ιδιοφυής Λάρι Πέιτζ έγινε σε πολύ νεαρή ηλικία δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και 19 μόλις χρόνων πήρε το πτυχίο των μαθηματικών. Στις ΗΠΑ τα πανεπιστήμια λειτουργούν αυτόνομα και αποφασίζουν μόνα τους ποιους υποψηφίους θα δεχθούν. Δεν λειτουργούν με υπουργικές αποφάσεις. Στην Ελλάδα και ο Αϊνστάιν θα ήταν αναγκασμένος να περιμένει.
Η πρώτη μηχανή αναζήτησης Google στήθηκε στο Στάνφορντ, σε εξοπλισμό του πανεπιστημίου. Οταν οι απαιτήσεις σε εξοπλισμό και χρηματοδότηση αυξήθηκαν, το ίδιο το πανεπιστήμιο τους προέτρεψε να βγουν στην αγορά για να βρουν κεφάλαια. Το Στάνφορντ ενθαρρύνει φοιτητές και καθηγητές να δημιουργούν δορυφορικές εταιρείες με ιδιωτική χρηματοδότηση, κρατώντας το ίδιο μέρος της μετοχικού κεφαλαίου των νέων εταιρειών. Ετσι φτιάχτηκε η Hewlett-Packard η Sun Microsystems και δεκάδες άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
Αν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα ποικιλόχρωμοι Κνίτες θα κρεμούσαν τα αντιαισθητικά τους πανό στα εργαστήρια με βασικά συνθήματα «όχι στην εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης», «γνώση για τον λαό και όχι για το κεφάλαιο» και άλλα φαιδρά. Οι ιδρυτές του «ελληνικού Google» θα χτίζονταν ζωντανοί στα γραφεία τους και οι «οικοδόμοι» θα κραύγαζαν: «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός».
Γι' αυτό ας μην ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ποτέ «ελληνικό Google». Ας πορευόμαστε με τις πενιχρές επιδοτήσεις σε θνησιγενείς επιχειρήσεις. Ο «άλλος κόσμος», που διάφοροι ονειρεύονται, δεν είναι απλά εφικτός. Είναι εδώ...
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14.8.2007
Πηγή: www.medium.gr
Ο Γιωργος Παπ εκανε ωραια δηλωση για Κουμαντο. Οταν θελει,μπορει...
@delta_mike
"υπεραπλουστεύετε και ισοπεδώνετε, φυσικά και υπάρχουν άριστοι δημόσιοι λειτουργοί- ο μακαρίτης ΓΚ ήταν ένας από αυτούς - το πρόβλημα είναι ότι αυτοί συνιστούν μειοψηφία.
σε μία καλώς διαρθρωμένη οικονομία, το κράτος δεν θα βρισκόταν προ του διλήμματος να ενδίδει σε πιέσεις τέτοιου, ή έχετε την εντύπωση ότι αν είχαμε σοβαρό ιδιωτικό τομέα ο κόσμος θα συνέρρεε στο ασεπ γιά χίλια ευρώ τον μηνα?"
Φίλε delta_mike το μοντέλο του κρατισμού όπου και αν δοκιμάστηκε, απλά απέτυχε. Το θεωρείς τυχαίο? Το ότι μπορεί να υπάρχουν ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις αξιόλογων ανθρώπων, δεν είναι παρά ένας κόκκος άμμου στον ωκεανό! Ακόμα και η διαφθορά που αναφέρεις, συντηρείται και γιγαντώνεται λόγω του τεράστιου δημόσιου τομέα. Πόσα έργα του δημοσίου ξέρεις που να μην είναι διαβλητά? Επειδή είμαι στην αγορά θα σου πω ότι το ποσοστό είναι μονοψήφιο...
Αυτά που γράφω δεν είναι ούτε υπεραπλουστεύσεις ούτε ισοπεδώσεις, αλλά απλά μαθηματικά: όταν η Ελλάδα των 11 εκ. έχει 1.000.000 δημοσίους υπαλλήλους και η Βρετανία των 60 εκ. έχει 500.000, σαφέστατα υπάρχει θέμα. Το 50% των κρατικών εσόδων πηγαίνει σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και τελικά κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες που παίρνει από το κράτος. Χρειάζεται να υπάρχουν ΚΕΠ για να μπορείς να πάρεις ένα πιστοποιητικό από δημόσια υπηρεσία, οι εφορίες βάσει νόμου λειτουργούν για το κοινό 8:00-13:00 και όχι Παρασκευές (για να έχουν περισσότερο χρόνο να τα ξύνουν...), οι έγκυες στο δημόσιο κάθονται τουλάχιστο 1 χρόνο (και τις πληρώνουν αυτές του ιδιωτικού που έχουν μόλις 4 μήνες άδεια), και ο κατάλογος συνεχίζει ατελείωτος...
Τέλος το θέμα του ΑΣΕΠ που αναφέρεις είναι το πιο χαρακτηριστικό για το πόσο ευνοημένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι: ουρές περιμένουν οι υποψήφιοι για να πάρουν μια θέση (που δείχνει ότι οι συνθήκες στο δημόσιο τομέα είναι απείρως καλύτερες) κι όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν και άλλες παροχές! Πότε θα καταλάβουν επιτέλους οι κρατικοδίαιτοι ότι τα λεφτά δεν βγαίνουν γυρνώντας κάποια κάνουλα, αλλά τα παίρνουν από τον ήδη ριγμένο ιδιωτικό τομέα (και απόδειξη για αυτό είναι οι ουρές του ΑΣΕΠ)?
Λευτέρη συμφωνείτε μαζί μου, συμφωνώ μαζί σας, κάτι δεν πάει καλά. Θα πάω στον doctor (απρόσεχτε γιατρέ δεν είδες ότι ο μασκοφόρος είχε κάνει link το άρθρο που μας μετέφερες?) να με εξετάσει.
---------------------------------
Δέλτα μικε
α. Το πουκάμισο είναι αδειανό.
β. Το Cayenne αυτοακυρώνεται. Ένα αυτοκίνητο που προσέχεις μην το γρατζουνίσεις τι διάολο 4x4 είναι?
Αποκλειστικά για νεόπλουτους και κυρίως νεόπλουτες.
---------------------------------
Λευτέρη (ξανά) απολαμβάνω την απόλυτη ισοπέδωση παντών των σοσιαλιστικών επιτευγμάτων.
Οι άχρηστοι και τεχνολογικά αναλφάβητοι κομμουνισταί το μόνο που κατάφεραν ήταν να κάνουν την πρώτη επανδρωμένη και την πρώτη επισκυλωμένη, βεβαίως βεβαίως, αποστολή στο διάστημα.
Φυσικά και δεν είχαν κατακλύσει την αγορά με προϊόντα γιατί αυτό αντιμαχόταν την ιδεολογική τους πλατφόρμα.
Ανοίγεις πάντα μεγάλες κουβέντες δια ασήμαντον αφορμή και άντε να βγάλουμε άκρη.
Δεν έχω όρεξη απόψε, λόγω απώλειας Κουμάντου και δάσους της Πεντέλης, οπότε απαντώ στα πεταχτά στον αγαπητό delta_mike.
Μεταξύ απλής 911 και Cayman S, η δεύτερη.
Χάνει (με μικρή διαφορά) μόνο σε επιδόσεις ευθείας (και σε… έλλειψη πίσω παιδικών καθισμάτων), υπερτερεί όμως σε όλα τ’άλλα (κράτημα, αίσθηση, ευκολία χειρισμού σε ακραίες συνθήκες, γύρος πίστας κλπ) λόγω της τοποθέτησης του κινητήρα στο κέντρο (τα λέγαμε και τις προάλλες).
Αν το πορτοφόλι αντέχει ψηλότερα, η επιλογή είναι η 911 S – άλλη κλάση…
Αν το πορτοφόλι αντέχει περισσότερο, τότε 911 GT3 (κατ’ εμέ) ή turbo (κατά don).
Αν το πορτοφόλι δεν φτάνει την Cayman S, τότε όχι απλή Boxster ή απλή Cayman (αδύναμοι κινητήρες), αλλά μεταχειρισμένη 911, είτε 993, είτε 996 (αμφότερες γύρω στα €60χιλ).
Μεταξύ 993 και 996 η επιλογή είναι δύσκολη, αν και η σπανιότητα των 993 στην Ελλάδα, κάνει την 996 μονόδρομο.
Με ακόμα μικρότερο budget (€30-40χιλ), καλύτερα απλή μεταχ. Boxster, παρά πολύ παλιά Carrera (964 και πριν), εκτός αν είσαι μηχανικός ή χομπίστας.
Ο/Η Zoros είπε...
το μοντέλο του κρατισμού όπου και αν δοκιμάστηκε, απλά απέτυχε....
----------------------------------
Που δοκιμάστηκε και απέτυχε και κάτω από ποιες συνθήκες?
Οι " καθεστωτικοι ρεφορμιστες " στυλ Μανδραβελη κανουν το βασικο σφαλμα των " ελληνιστων ",τη μεγαλομανιακη συγκριση Ψ/κωσταινας με Υπερδυναμη.Να μη συγκρινουμε ... με βουρτσα.
Η Τζι-αρ πρεπει να συγκρινεται με χωρες παραπλησιου ΑΕΠ & ατομικου εισοδηματος,οπως Πορτογαλια,Σλοβενια,Τσεχια.
Και εμεις πρωην σοσιαλιστικη χωρα ειμαστε,αφου μεχρι...χθες το Δημοσιο ειχε ανω του 50% του ΑΕΠ.
Καλησπέρα πέρα για πέρα.
(Συνέρχομαι απο ποικίλα στερητικά σύνδρομα, μου λείψατε...)
Πάντως οι τυπικές πολιτικές αποστάσεις, εντός μιας special carrera που -κατά παραχώρηση- οδήγησα το 92 στην θεσσαλονίκη, καταργούνται.
Εντός της εγώ ο ατζαμής (στο τιμόνι) και συνοδηγός, γνωστό δογματικό στέλεχος της παραδοσιακής αριστεράς.
Την καταβρήκε ο άτιμος!
βρούουουμμμμμ!
Για τις επικείμενες εκλογές υποθέτω πως ο ίδιος θα έχει επιδόσεις αντιστρόφως ανάλογες με τις επιταχύνσεις που υπέστη!
Όχι πως του το εύχομαι, μεταφορικά πολλές μαϊμούδες στην ελλάδα θεωρούνται...Porsche.
Νταλίκες porsche...
"Οι άχρηστοι και τεχνολογικά αναλφάβητοι κομμουνισταί το μόνο που κατάφεραν ήταν να κάνουν την πρώτη επανδρωμένη και την πρώτη επισκυλωμένη, βεβαίως βεβαίως, αποστολή στο διάστημα.
Φυσικά και δεν είχαν κατακλύσει την αγορά με προϊόντα γιατί αυτό αντιμαχόταν την ιδεολογική τους πλατφόρμα."
Μου φαίνεται απίστευτο να είχαν όλοι τους (καμιά 300αριά εκατομμύρια κόσμος) την ίδια ακριβώς "ιδεολογική πλατφόρμα". Ουδέποτε τους είπα τεχνολογικά αναλφάβητους. Δικτάτορες, ναι. Διότι ήταν.
Όσον αφορά το διαστημικό πρόγραμμα και των με και των δε, ας είναι καλά ο Φον Μπράουν και οι υπόλοιποι... αυτός όμως δεν ήταν λόγος (και για τις ΗΠΑ το σχόλιο) να πάσχει ο κόσμος επειδή τσακώνονται δύο υπερδυνάμεις ποιος θα πάει πρώτος στο διάστημα... κι εδώ τους κάνω άγρια κριτική για το διαστημικό πρόγραμμα, διότι πετάγονται λεφτά τη στιγμή που οι αγρότες του Midwest χρειάζονται κάποια βοήθεια για να συνεχίσουν να είναι the breadbasket of the world.
Που δοκιμάστηκε και απέτυχε και κάτω από ποιες συνθήκες?
Ο κρατισμός ήταν αναγκαίος στις μεταπολεμικές κοινωνίες, όπου ο ιδιωτικός τομέας ήταν ανύπαρκτος και ο κόσμος έπρεπε να ζήσει κάτω από κεντρική διοίκηση για να ξαναφτιαχτεί η υποδομή.
Όπως ένας που έπαθε ατύχημα και χρειάζεται νοσοκόμα και νοσοκομείο.
Μόλις όμως γίνει καλά, το νοσοκομείο δεν χρειάζεται.
Η Ευρώπη σήμερα είναι σαν έναν τύπο ο οποίος καλόμαθε στο νοσοκομείο και δεν σηκώνεται με τίποτα να φύγει, κι ας έχει θεραπευτεί πλήρως...Ιδιαίτερα η Ελλάδα. Αλλά αυτό το είδα και στη Γερμανία. Έπρεπε να μου σφραγίσουν την απόδειξη για να μου δώσουν σακούλα για δυο σώβρακα... πήγα να τους πω "ηρεμήστε, ο Χίτλερ έφυγε, δεν χρειάζονται τόσα πολλά παπίρεν πλέον".
Δεν θα ήταν έκπληξη εάν η Ελλάδα (που δεν γνώρισε κομμουνισμό, ούτε καπιταλισμό, αλλά μια ζωή αιωρείται στη μέση), σε 10 χρόνια από σήμερα είχε και πάλι την τελευταία θέση σε πραγματικό εισόδημα κατοίκων κλπ κλπ από τις 25 χώρες της ΕΕ...
Διότι ο μέσος Έλληνας κατέχεται ακόμα από μεταπολεμικά αισθήματα ("βοήθεια! είμαι τραυματίας! δεν μπορώ να κάνω τίποτα! γιατρέ μουμ αποφάσισε για μένα!"). Γι' αυτό και το κύριο θέμα στο blog όσον αφορά τα πολιτικά συστήματα δεν είναι οι ελευθερίες και επιλογές, αλλά το... ασφαλιστικό! και τα νοσοκομεία!
Νέοι άνθρωποι, αντί να λένε "πώς θα κάνω αυτό κι εκείνο", κάθονται και λένε "πότε θα μπω στο νοσοκομείο με το ΙΚΑ μου". Φαντάσου να γεράσουν κιόλας...
Μεταπολεμικοί υποχονδριακοί. Μέχρι ένα σημείο δικαιολογημένο, αλλά τώρα έχει παραγίνει το κακό...
Λευτέρη
Σαφώς και 300 εκατομύρια δεν είχαν την ίδια ιδεολογική πλατφόρμα. Νόμιζα πως μιλάγαμε για κράτη και όχι για λαούς. Θέλω να πιστεύω ότι δεν εννοείτε κάτι τέτοιο...
Μ' άρεσε το σχόλιο σας για τα διαστημικά προγράμματα. Ισως εν καιρώ μας δοθεί η ευκαιρία να το συζητήσουμε εκτενέστερα και να δούμε σε τι βαθμό έκρινε τη δυτική νίκη στον ψυχρό πόλεμο.
Αλλά για την ώρα ένα πειραγματάκι στον κο Δήμου. Top Gear και μια ΜΠΛΕ 911 Turbo.
Παρεμπιπτόντως, κύριε Δήμου, τα συλληπητήρια μου για το φίλο σας. Ελπίζω να μη βρίσκετε το πείραγμα μου ανάρμοστο τέτοιες στιγμές.
pablo
Εδώ στον καπιταλισμό έχουμε τα καλύτερα πλασέμπο. Χωρίζεις με τη γκόμενα και πας και αγοράζεις καινούργιο αμάξι και νιώθεις καλύτερα. Μετά αγοράζεις άλλη γκόμενα. Ανάλογα με τα λεφτά που έχεις (και τα ακίνητα), αγοράζεις και ανάλογο επίπεδο ανθρώπων γύρω σου. Έτσι, ξέρεις πάντα τι ποιότητα έχεις και δεν ξεγελιέσαι από φιλοσοφικές αρλούμπες σοσιαλιστικής προέλευσης (στο σοσιαλισμό λες "γιατί μου το έκανε αυτό η σκύλα" -- ενώ στον καπιταλισμό λες "ε, τόσα λεφτά είχα, τέτοια βρήκα, τι περίμενα...").
Ο κρατισμός, είναι το χειρότερο από τα τρία συστήματα (σοσιαλισμός, καπιταλισμός, κρατισμός). Διότι στον κρατισμό, υπάρχει όχι μόνο καπιταλισμός ελεεινής μορφής (κανιβαλισμός) από την πλευρά του κράτους, αλλά κι ο ιδιώτης δεν μπορεί να αναπτυχθεί ανταγωνιστικά. Στον κρατισμό, έρχεται η ΔΕΗ και λέει "50 χιλιάρικα ο κιλοβατώρας γιατί έτσι γουστάρω" κι άμα δεν πληρώσεις στο κόβουνε αμέσως (εδώ στο Σικάγο, ξέχασα μια φορά απλήρωτο το ρεύμα και το γκάζι για 4 μήνες κι ούτε πρόστιμο δεν μου ρίξανε, ούτε το κόψανε -- οι μαύροι το αφήνουνε παραδοσιακά απλήρωτο, διότι πληρώνουνε 400 δολάρια το μήνα για να βάψουνε τα νύχια τους με παράξενα χρώματα).
Στο σοσιαλισμό, μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο κακής ποιότητας και λιγοστό ρεύμα (θεωρητικά, διότι σοσιαλισμός δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα πουθενά, παρά μόνο μεμονωμένα προγράμματα σε όλες τις χώρες και στις ΗΠΑ). Αλλά επειδή το μοιραζόμαστε όλοι (θεωρητικά), νιώθουμε καλά ("όλοι στο ίδιο καζάνι").
Στον καπιταλισμό, ανάλογα με τα λεφτά. Από ένα επίπεδο και πάνω ζεις αξιοπρεπέστατα. Θα έλεγα ότι στις ΗΠΑ, το 70% του κόσμου ζει αξιοπρεπέστατα, κάτι που είναι σημαντικό ποσοστό.
Η Ελλάδα έχει δυνατότητες να παρέχει βιοτικό επίπεδο ανώτερο πολλών άλλων χωρών, λόγω κλίματος και παραλιών κλπ, αλλά έλα που μαζευτήκανε όλοι στην Αθήνα και καταστρέψανε τις ευκαιρίες τους για καλή και ήρεμη ζωή... και καταστρέψανε και τις δυνατότητες ανάπτυξης της επαρχίας.
Πολλές φορές Παύλο, μικρές επιλογές (με τα ίδια λεφτά), κάνουν μεγάλη διαφορά στη ζωή. Ένας κάτοικος στην Κρήτη που βγάζει 3.000 δολάρια το μήνα, ζει πολύ καλύτερα από έναν κάτοικο του Σικάγου που βγάζει 3.000 το μήνα. Ο Κρητικός έχει μικρότερη "αγοραστική δύναμη" σε τρόφιμα και σώβρακα, αλλά έχει τοπία και καφετέριες και κοινωνική ζωή που ο άλλος στο Σικάγο θέλει τα τριπλάσια λεφτά και χρόνο για να το κάνει (για Αθηναίους δεν συζητάω καθόλου -- αυτή είναι παράξενο species...).
Ο καιρός (απόλαυση, ψυχολογία και ενεργειακό κόστος), η καλή υγεία, η καλή συντροφιά, όλα αυτά είναι πολύ πιο σημαντικά από τις μικρο-διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.
Και κάτι τελευταίο που ίσως να μην το έχετε υπόψη: η Ελλάδα είναι η χώρα με την κοντινότερη νοοτροπία στις ΗΠΑ, απ' όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Όταν ζει κανείς λίγο στις ΗΠΑ, διαπιστώνει πόσο όμοιες είναι με την Ελλάδα: Παζάρι (με Π κεφαλαίο), Φοροδιαφυγή (με Φ κεφαλαίο), Πιάτσα, κλπ κλπ. Η διαφορά είναι μόνο στη νοοτροπία του "θα το κάνω" σε σχέση με την Ελληνική "δεν κάνω τίποτα". Τα άλλα είναι τα ίδια. Καμία σχέση με τις "τακτοποιημένες και πειθαρχημένες" Ευρωπαϊκές πόλεις.
Η Αμερική είναι μια μεγάλη Ελλάδα με πάρκινγκ και περισσότερα λεφτά και πολλές περισσότερες επιλογές (λόγω μεγέθους κυρίως). Κι εδώ, οι μετανάστες είναι upper middle class, στο κορυφαίο 25% σχεδόν όλοι τους (γιατί εργάζονται, ενώ οι ντόπιοι βλέπουν τηλεόραση και κατεβάζουν πρόζακ). Ενώ στη Γερμανία, οι μετανάστες είναι εργατάκια. Δεν είναι τυχαίο που όλοι οι αγράμματοι Έλληνες μετανάστες (ακόμα αγράμματοι είναι), πετύχανε σε τόσο μεγάλο βαθμό εδώ (ενώ στη Γερμανία κάνανε λίγα πράματα).
Δεν έχει ανταγωνισμό εδώ, ειδικά άμα φύγεις από τις μεγάλες πόλεις.
Αυτό το άρθρο Παύλο, πρέπει να διδάσκεται στα Ελληνικά σχολεία (από τα ΝΕΑ):
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070816&nid=5555306&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876
=========================
«Ήρθα με τροχόσπιτο για διακοπές στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ήμουν μαζί με τη γυναίκα μου και τις δίδυμες τότε τρίχρονες κόρες μας. Σήμερα και οι δύο έχουν παντρευτεί Έλληνες και όλοι μαζί μένουμε στο Γλυκορρίζι Μεσσηνίας».
O κ. Χορστ Νάχτμαν γεννήθηκε πριν από 42 χρόνια σε ένα χωριό κοντά στη Φρανκφούρτη, αλλά από τα 25 του ζει στη Μεσσηνία με τη γυναίκα του και τα 4 παιδιά τους. Έχει αναλάβει την αποκομιδή απορριμμάτων από 20 χωριά του Νομού.
«Όταν ήρθα για διακοπές στην Ελλάδα γνώρισα τον Δημήτρη, που είχε πάει μετανάστης στη Γερμανία. Μου παραχώρησε το σπίτι του στο χωριό Λάπι, για να μείνω με την οικογένειά μου όσο ήθελα» θυμάται ο κ. Χορστ.
«Μια μέρα μπήκε στο καφενείο του χωριού ο οδηγός του απορριμματοφόρου του Δήμου Αετού λέγοντας πως θα τα παρατήσει. Οι άλλοι με ρώτησαν γιατί δεν φέρνω ένα απορριμματοφόρο από τη Γερμανία και να μαζεύω εγώ τα σκουπίδια. Την άλλη μέρα πήγαμε στον δήμαρχο και ανέλαβα να οδηγήσω για τρεις μήνες το απορριμματοφόρο, με τη δέσμευση να φέρω μετά δικό μου».
«Χτίσαμε μόνοι μας το σπίτι»
Μπορεί η ιστορία του Χορστ και της Αγκέλικα στη Μεσσηνία να άρχισε σαν καλοκαιρινό αστείο, όμως η εξέλιξη ήταν καθοριστική για τη ζωή τους. «Σήμερα έχουμε έξι απορριμματοφόρα και μαζεύουμε σκουπίδια από 20 χωριά, ενώ συγκεντρώνουμε παλιά εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και τα κόβουμε τον χειμώνα, όταν η δουλειά είναι λιγότερη. Η γυναίκα μου Αγκέλικα δουλεύει όσο δύο άντρες και στάθηκε στο πλευρό μου από την αρχή. Και το σπίτι μας στο Γλυκορρίζι το χτίσαμε μαζί. Μόνον έναν εργάτη είχαμε, για τα τοιχία. Όλα τα άλλα τα κάναμε μόνοι μας».
Οι Νάχτμαν, τρία χρόνια μετά την απόφασή τους να μείνουν στην Ελλάδα, απέκτησαν άλλη μια κόρη- την Αννέτα- και λίγο αργότερα τον Αλέξανδρο που σήμερα είναι 11 ετών. Όλα τους τα χρόνια δουλεύουν μαζεύοντας σκουπίδια- όχι όμως ως δημοτικοί υπάλληλοι, αλλά ως εργολάβοι.
«Στις δημοπρασίες δεν με έβλεπαν πάντα με καλό μάτι. Πολλοί δεν ήθελαν να πάρω εγώ τη δουλειά επειδή ήμουν ξένος, αλλά δεν είμαι αχάριστος. Αν δεν με είχαν βοηθήσει τόσο πολύ όλοι οι κάτοικοι στο Κοπανάκι και η δημοτική αρχή, δεν θα είχα φθάσει μέχρι εδώ».
Το 2000 ο κ. Χορστ και η κ. Αγκέλικα αγόρασαν ένα οικόπεδο 8 στρεμμάτων στο Γλυκορρίζι και έκτισαν το σπίτι τους- ένα μεγάλο οικοδόμημα 500 τετραγωνικών μέτρων. Σε ένα τμήμα του έχουν χώρο για τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και σε ένα άλλο ετοιμάζουν πισίνα... ολυμπιακών διαστάσεων!
«Έχουμε τη δική μας δουλειά»
«Το καλοκαίρι κάνουμε έξι διαδρομές αποκομιδής σκουπιδιών την εβδομάδα- και τον χειμώνα τρεις. Έχουμε όλο τον χρόνο τότε να ασχοληθούμε και με την κοπή παλιών αυτοκινήτων. Παίρνουμε σίδερο, χαλκό και αλουμίνιο και τα πουλάμε στην Αθήνα. Ούτε εγώ ούτε η Αγκέλικα μπορούμε να καθήσουμε ήσυχοι. Οι τελευταίες μας διακοπές ήταν αυτές που μας έφεραν στην Ελλάδα, αλλά δεν παραπονιόμαστε. Στη Γερμανία εγώ δούλευα ξυλουργός και οι περισσότεροι δεν με πλήρωναν, ενώ η γυναίκα μου ήταν νοσοκόμα. Τώρα μπορεί να μαζεύουμε σκουπίδια, αλλά είναι δική μας δουλειά. Είμαστε αφεντικά και έχουμε δικό μας σπίτι. Αν είχαμε μείνει στη Γερμανία θα ήμασταν στο νοίκι».
Οι δύο Γερμανοί τουρίστες που πολιτογραφήθηκαν Έλληνες και πάντρεψαν με Έλληνες τις δύο μεγαλύτερες κόρες τους, μάταια - όπως λένε- αναζητούν Έλληνα εργάτη. «Κάνεις δεν έρχεται να δουλέψει στα σκουπίδια, γι΄ αυτό έχουμε προσλάβει δύο Βούλγαρους» λέει ο Χορστ.
Lefteris@,
Δεν θα ήταν έκπληξη εάν η Ελλάδα (που δεν γνώρισε κομμουνισμό, ούτε καπιταλισμό, αλλά μια ζωή αιωρείται στη μέση), σε 10 χρόνια από σήμερα είχε και πάλι την τελευταία θέση σε πραγματικό εισόδημα κατοίκων κλπ κλπ από τις 25 χώρες της ΕΕ...
-----------------------------------
Μα αυτό ισχυρίζονται και οι πλέον αισιόδοξοι των οικονομολόγων... Χωρίς ανάπτυξη, άνευ σημαντικού ιδιωτικού τομέα, με τεταρτογενή μόνο παραγωγή ("Υπηρεσίες") και μόνο το μαύρο χρήμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε 10 έτη οι μισθοί της Ελλάδας θα είναι από τους κατώτερους της τότε διευρυνμένης ΕΕ.
Αφήνω έξω την ποιότητα ζωής που θα παρέχται στις νέες χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία) από την πολεοδομική και αποκεντρωμένη τους οικονομία...
Όσον αφορά την τελευταία φάση, έχουν προσληφθεί (μόνιμοι) 1000 - 2000 εκτός ΑΣΕΠ. [ΕΥΠ, ΕΔ, Αστυνομία-συνοριοφύλακες, ΕΣΥ, ΥΠΑ]
και μάλλον κάνω λάθος (οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι)... Όσον αφορά το ΚΕΠ, είναι μάλλον το μόνον καλό στο Ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία 70 έτη....
Καλημέρα.
Ο DON ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ!
Λόγω εκλογών διέκοψε τις διακοπές του (3 μέρες πριν το τέλος τους) και ανοίγει σήμερα το μαγαζί.
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ DONCAT!
Εξαιρετικό θέμα (ή θέματα καλύτερα), από την μια το Αυτοκίνητο, με το οποίο δυστυχώς δεν έχω καλές σχέσεις λόγο της αδυναμίας μου να χρησιμοποιήσω σωστά τον συμπλέκτη οπότε καταδικάζομαι να αναζητώ μόνιμος αυτόματο το οποίο κοστίζει πάντα πιο ακριβά στην Ελλάδα (τυχεροί σε αυτό τον τομέα οι Αμερικάνοι) απωθώντας την αγορά του (cash, δίχως δάνεια, κάρτες και το άγχος της αποπληρωμής) κάπου στο κοντινό μέλλον (μάλλον αυταπατώμαι..) και από την άλλη η ανάπτυξη των Ελληνικών επιχειρήσεων που δυστυχώς (επαναλαμβάνομαι μου φαίνεται) είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπτυχθούν.
Κάπου, κάπου σκέπτομαι την δημιουργία μιας μικρής βιοτεχνίας λογισμικού (επιχείρηση ενός ατόμου) ως μια extra απασχόληση (αντί να δίνω freeware το όποιο λογισμικό μου, από hobby το αναπτύσσω, να το πουλάω νόμιμα σε χαμηλό κόστος –«για την τιμή των όπλων»), αλλά ύστερα εμφανίζεται ο κυκεώνας της γραφειοκρατίας, της Εφορίας, των ταμείων (ΤΕΒΕ) οπότε συνέρχομαι και το ξεχνώ - συζητώντας με κάποιους γνωστούς επί του θέματος κατέληξα στο «είναι να μπλέκεις;»
Ομολογώ πως τα «είπα και ξελάφρωσα» - τώρα που έρχονται εκλογές σίγουρα θα ακούσουμε πολλά για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας όπως πάντα...
harrygreco said...
ΧαΡΡυ,με 2 Ρ,φωνητικα ορθη αποδοση ( οπως το plateau ειναι ΠλατΩ,οχι ΠλατΟ).
------------------------------
σωστά...
άλλο χάρυ, άλλο χάρρυ, άλλο πλατό, άλλο πλατώ - εκ του plateau (δίσκο - πλατώ, πλατώ τυριών κλπ)...
zoros said...
Ακόμα και η διαφθορά που αναφέρεις, συντηρείται και γιγαντώνεται λόγω του τεράστιου δημόσιου τομέα. Πόσα έργα του δημοσίου ξέρεις που να μην είναι διαβλητά? Επειδή είμαι στην αγορά θα σου πω ότι το ποσοστό είναι μονοψήφιο...
----------------------------
επειδή είμαι και εγώ στην αγορά, θα σου πω ότι it takes two to tango - δεν υπάρχει μονοπρόσωπη διαφθορά ;)
τέλος, να ευχαριστήσω τον δόκτωρα andy - ferdinand - dufrense γιά την άκρως κατατοπιστική ενημέρωση!
Λευτέρη,
Όντως εξαιρετικό το άρθρο των Νέων. Ευχαριστώ που το μοιραστήκατε μαζί μας. Είδατε που έχουμε οικονομικούς μετανάστες εκ Γερμανίας? Τέτοια ανάπτυξη η Ελλαδάρα.
Αστειεύομαι φυσικά.
Μια άσχετη παρατήρηση. Καταλαβαίνω γιατι μπερδευτήκατε, αλλά ΔΕΝ με λένε Παύλο.
Χρησιμοποιώ αυτό το nick εδώ και 11 χρόνια. Τώρα πια είναι σχεδόν σαν το πραγματικό μου όνομα. Οι λόγοι που το χρησιμοποιώ δεν είναι επί της παρούσης και μάλλον δεν ενδιαφέρουν και κανέναν, αλλά το s στην αρχή είναι το αρχικό του μικρού μου ονόματος.
@nikos dimou - zoros - αυτό ισχύει μόνο για την Cayman - όχι στην 911. Η διαφορά είναι αμελητέα - και εγώ δεν οδηγώ πια χειροκίνητο. Το βρίσκω τεχνολογικά αναχρονιστικό.
Νίκο, χτες βράδυ στη διάρκεια της αναπόλησης των διάφορων περιστατικών της ημέρας πριν με πάρει ο ύπνος, στάθηκα στο γεγονός ότι (αν κατάλαβα καλά) δεν οδηγείς παρά μόνο αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Σκέφτηκα λοιπόν να σε παρακαλέσω να μας αφιερώσεις ένα άρθρο με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (κατά την άποψή σου) των αυτόματων. Ευχαριστώ !
Τάκη
το επόμενο ποστ - υπέρ αυτομάτων.
Και να σκεφτεί κανείς ότι η Porsche -η 356- ξεκίνησε σαν η σπορ έκδοση του γνωστού και επιτυχημένου σκαραβαίου και ήταν πάντα λιτό αυτοκίνητο στην σχεδίαση. Πραγματικό Γερμανικό και λειτουργικό design.
Θυμάμαι κάποτε τον πατέρα μου...
Γύρισε σπίτι έξαλλος...
Περνούσε από μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην οδό Πατησίων (μέναμε στην Πλατεία Βικτωρίας),είδε ένα αυτοκίνητο που του θύμιζε σκαραβαίο αλλά ήταν πιο κομψό και του άρεσε. Του φάνηκε προσιτό, μικρό όπως ήταν και θύμιζε VW και μπήκε στην αντιπροσωπεία να ρωτήσει την τιμή. Εμεινε άναυδος όταν την άκουσε.
-Ακούς εκεί ένα αυτοκίνητο που έμοιαζε με VW να κάνει τόσα λεφτα!
Πάντως ήξερε να διαλέγει!
Post a Comment