Friday, August 24, 2007

H πρώτη προϋπόθεση

Στο post που είχα κάνει για τους υπο-φορητούς υπολογιστές («Οι μικροί μας φίλοι», στις 20 Ιουλίου) είχα γράψει ένα σχόλιο που το επαναφέρω εδώ:

Νομίζω πως ο καθένας μας πρέπει να κάνει μία λίστα με την ιεράρχηση των χαρακτηριστικών που αξιολογεί σε ένα φορητό - διότι μερικά όχι μόνο δεν συμβαδίζουν μεταξύ τους αλλά είναι αντίθετα και αντιφατικά.

Η δική μου λίστα:

1. Φορητότητα
2. Ισχύς
3. Οθόνη (για φωτογραφική δουλειά)
4. Αθόρυβο
5. Θύρες
6. Αυτονομία (σπάνια είμαι μακριά από πρίζα).
7. Χωρητικότητα.


Ε, λοιπόν, είχα ξεχάσει το υπ’ αριθμόν ένα: την υποστήριξη.

Ο καλύτερος υπολογιστής του κόσμου δεν αξίζει μία πεντάρα αν πάθει κάτι και δεν εργάζεται. Κι αν συμβαίνει να χρειαστεί καιρός για την επισκευή του, εσύ μένεις άνεργος.

Το πρόβλημα είναι πολύ οξύτερο στους φορητούς επειδή δεν μπορείς να επέμβεις ούτε εσύ ούτε ο Χ ηλεκτρονικός. Με τους επιτραπέζιους είχαμε μάθει οι περισσότεροι και τα βγάζαμε πέρα μόνοι μας. Στην ανάγκη βοηθούσε και ο κομπιουτεράς της περιοχής σας. Αλλά τα notebooks και ιδίως τα sub δεν ανοίγονται…

Άρα μένει το σέρβις της εταιρίας. Και εκεί υπάρχουν τεράστιες διαφορές.

Να πω κατ’ αρχήν ότι είναι ίσως το μόνο σημείο στο οποίο πλεονεκτούν τα εν Ελλάδι συναρμολογούμενα. Από την στιγμή που είναι εδώ οι τεχνικοί που τα φτιάχνουν και τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται – οι λύσεις είναι εύκολες και άμεσες.

Από κει και πέρα οι ξένες εταιρίες διαιρούνται σε δύο κατηγορίες. Αυτές που έχουν εδώ δικό τους εργαστήριο επισκευών και αυτές που δεν. Μία υποκατηγορία στις πρώτες είναι αυτές που έχουν εκχωρήσει την υποστήριξη στους εδώ μεγαλο-εισαγωγείς τους. Οπότε εκεί δεν έχεις π. χ. να κάνεις με την Hewlett Packard αλλά με την Altec ή την Info Quest.

Από όλες τις εταιρίες με τις οποίες είχα προσωπικές δοσοληψίες δύο μου έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις: H Dell και η Toshiba.

Η Dell με κάθε μηχάνημα δίνει και 3ετή εγγύηση και υποστήριξη στον χώρο σου μέσα σε 24 ώρες. (Πόσο λίγοι ελέγχουν τους όρους της εγγύησης και αν είναι on site ή bring in!). Δύο φορές που την χρειάστηκα τήρησε επακριβώς το συμβόλαιο. Την άλλη μέρα ήρθε μηχανικός στο σπίτι. Στην μία περίπτωση άλλαξε όλο το motherboard, στην άλλη την κάρτα Bluetooth.

Και με την Toshiba είχα καλές εμπειρίες. Δεν είναι on site αλλά bring in - όμως η εξυπηρέτηση είναι άμεση.

Ένα βασικό στοιχείο είναι η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών – ένα δεύτερο είναι η ταχύτητα με την οποία έρχεται το μη-διαθέσιμο. Στην Toshiba διαθέτουν τα βασικά, κι αν είναι κάτι ειδικό έρχεται σε δύο μέρες με κούριερ. Στην Fujitsu- Siemens που επίσης διαθέτει δικό της σέρβις τα ανταλλακτικά αργούν.

Ένα τεστ διαθεσιμότητας είναι το εξής: με κάθε φορητό παραγγέλνω αμέσως ένα δεύτερο τροφοδοτικό. (Σας το συνιστώ – παθαίνει τις συχνότερες βλάβες και αχρηστεύεται ο υπολογιστής. Ας αφήσουμε που βολεύει να έχεις ένα στο σπίτι και ένα στο γραφείο και να ελαττώνεις το βάρος μεταφοράς).

Λοιπόν το τροφοδοτικό της Toshiba ήρθε την άλλη μέρα και της Dell σε δύο. Όμως ένα τροφοδοτικό της Sony που παράγγειλα εδώ και ένα μήνα, δεν έχει φανεί ακόμα. Μία εταιρία που δεν έχει στοκ τροφοδοτικών στην έδρα της, απλούστατα δεν είναι σοβαρή. Ας αφήσουμε που η Sony το χρεώνει δυόμιση φορές επάνω από τις άλλες. Σκέτη αισχροκέρδεια!

Γενικά η εντύπωση που έχω για την Sony (είχα τρία φορητά της) είναι: πολύ lifestyle και λίγη σοβαρότητα. Για επαγγελματία, δεν θα τα συνιστούσα. Έχω ακούσει τραγικές ιστορίες με φορητά που πήγαν για επισκευή στο Βέλγιο (δεν υπάρχει ντόπιο σέρβις) και …ξέχασαν να επιστρέψουν.

Περιμένω να ακούσω και τις δικές σας εμπειρίες και απόψεις. Ίσως καταρτίσουμε έτσι ένα στοιχειώδες Service and Reliability Index, όπως έκανε το Αμερικάνικο PC Magazine, που θα είναι χρήσιμο για όλους.

Και σε άλλο post μπορούμε να συζητήσουμε για την υποστήριξη και αξιοπιστία και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών...




90 comments:

Anonymous said...

Αυτή την περίοδο δεν ανήκει στις προτεραιότητές μου κάτι τέτοιο, οπότε απλά θα πάρω τον κεφτέ!

:)))

Nikos Dimou said...

Για να είμαι δίκαιος πρέπει να πω ότι το κείμενο γράφτηκε σε Sony - το μικρό ΤΖ, αξεπέραστο σε φορητότητα. (Ελπίζω να αποδειχθεί και γερό...).

dinx said...

@Don
Αγόρασα 2ο Acer 1 travelmate 6292, βάρος 1,8 κιλά με μπαταρία, για τη δουλειά μου που ταξιδεύω όλη την ώρα είναι ιδανικό .
160gb hdd, intel core duo, 256mb nvidia graphic card, 2gb ram και πάνω από όλα , άψογη υποστήριξη, το προηγούμενο Acer, είχε πρόβλημα το touchpad, αλλαγή του και σέρβις σε 4 εργάσιμες ημέρες.
Είμαι ευχαριστημένος το καινούριο το αγόρασα 1300 Ευρώ.

Alexandros said...
This comment has been removed by the author.
Alexandros said...

Είμαι εδώ και τέσσερα τεχνολογικά ευτυχισμένα χρόνια χρήστης υπολογιστών της apple (Desktop - PowerMac και Notebook - Powerbook). Και ενώ η μαμά apple, ειδικά στις ΗΠΑ, θεωρείται ότι προσφέρει το καλύτερο service και support σε σύγκριση με κάθε άλλη εταιρία προσωπικών υπολογιστών μέσω διαφόρων υπηρεσιών (πχ Genius Bars στα apple stores κτλ), στην Ελλάδα τα πράγματα είναι το ακριβώς ανάποδο λόγω της απαράδεκτης αντιπροσωπείας.

Η απογοήτευση των Ελλήνων χρηστών Macintosh που έχει φτάσει στα όρια της γενικής κατακραυγής έχει οδηγήσει σε site διαμαρτυρίας για την εδώ αντιπροσωπεία και τις τακτικές της. Δείτε το ακόλουθο link:

We want Apple Greece

Οι ιστορίες παραλόγου είναι ο κανόνας σχεδόν σε κάθε επικοινωνία με την ελληνική αντιπροσωπεία. Προσωπικά χρειάστηκε να τους αντιμετωπίσω σε όλο τους το μεγαλείο όταν καινούριος υπολογιστής φίλου που τον έπεισα να αγοράσει Mac παρουσίασε στο 1ο εικοσάλεπτο λειτουργίας του πρόβλημα με την κάρτα γραφικών. Κοινώς ο υπολογιστής πουλήθηκε ελαττωματικός (dead on arrival). Σημειώνω ότι για να πάρει στα χέρια του το μηχάνημα ο άνθρωπος περίμενε σχεδόν τρεις μήνες από την ημέρα παραγγελίας. Μετά από τέτοια αναμονή, να σου χαλάσει με το καλημέρα ο υπολογιστής δεν είναι και ότι καλύτερο για τα νεύρα. Η αντιπροσωπεία αρχικά δεν ήθελε ούτε να ακούσει για αντικατάσταση. Ίσχυε, έλεγαν, η εγγύηση και θα κρατούσαν για κανένα μήνα το μηχάνημα για επισκευή! (Η αγορά είχε γίνει από το μοναδικό τότε μεταπωλητή στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αφού πούλησε το μηχάνημα, έβγαλε την ουρά του έξω και δεν αναλάμβανε καν να το στείλει στην αντιπροσωπεία στην Αθήνα η οποία με τη σειρά της, όταν θα το παραλάμβανε, θα το έστελνε κι εγώ δεν ξέρω που). Χρειάστηκαν απειλές από δικηγόρο ότι θα κινηθούμε δικαστικά αφού είχαν προηγηθεί χωρίς αποτέλεσμα άλλα πιο φασαριόζικα μέσα για να αντικατασταθεί τελικά ο υπολογιστής. Το συμπέρασμα μου είναι ότι στην Ελλάδα δεν μπορείς να έχεις support και service σε Macintosh χωρίς το δικηγόρο σου!

Η περίπτωση άλλου γνωστού που χάλασε η μπαταρία του φορητού του είναι ακόμα πιο χιουμοριστική. Τους πήρε τηλ. ο άνθρωπος να τους ρωτήσει αν μπορεί να παραγγείλει καινούρια μπαταρία για να τον ενημερώσουν ότι χρειάζεται να πάει και να τους αφήσει εκεί τον υπολογιστή. Στην απορία του "Καλά, εσύ κοπελιά, αν χαλάσει η μπαταρία του κινητού σου πας πίσω και το κινητό;" Του συνέστησαν να είναι πιο ευγενικός, αν ήθελε να τον εξυπηρετήσουν. Τελικά παρήγγειλε μπαταρία από το εξωτερικό.

Ευτυχώς η apple είναι ιδιαίτερα αυστηρή στην επιλογή της ποιότητας των υλικών που χρησιμοποιεί, την κατασκευή και το σχεδιασμό των υπολογιστών της (και δεν εννοώ το αισθητικό κομμάτι -δείξτε μου ένα desktop PC με πιο καλά τακτοποιημένο εσωτερικό από αυτό του MacPro) και οι περιπτώσεις μηχανημάτων που βγαίνουν ελαττωματικά είναι ελάχιστες.

diastimata said...

Από τα χέρια μου πέρασαν τρία laptop -ως τώρα:
1. ένα victor(!)
2. ένα toshiba
3. ένα IBM
Στην πρώτη περίπτωση (ένα 486, βρετανικής κατασκευής και συναρμολόγησης) έζησα τραγικές εμπειρίες: Δεν υπήρχε αντιπροσωπεία στη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόσωπος της Αθήνας δεν αναλάμβανε σχεδόν τίποτα, παρά μόνον την αποστολή του μηχανήματος στο εξωτερικό και ανέλαβε ένας κομπιουτεράς φίλος, να λύσει το πρόβλημα με τις μπαταρίες, που αρνούνταν να δώσουν στο μηχάνημα -αν και γεμάτες- τη... δύναμη να δουλέψει. Τελικά, κάναμε... μπαϊ πας, έβγαζα τις μπαταρίες και δούλευα με... ρεύμα (τραγικά πράγματα δηλαδή).

Το σέρβις της Toshiba δεν το γνώρισα ποτέ! Το μηχάνημα δεν έπαθε το παραμικρό, δουλεύει ακόμη ρολόι και η φοιτήτρια στην οποία το πούλησα αντί πινακίου φακής κάνει τα πάντα για τη σχολή της (κυρίως σύνδεση με το Ίντερνετ και επεξεργασία κειμένου και εικόνων) χωρίς να της παρουσιάσει το παραμικρό!

Αντίθετα, το σέρβις της IBM το επισκέφθηκα δύο φορές. Στη Θεσσαλονίκη, καλύπτεται από την Quest. Την πρώτη φορά, που το μηχάνημα καλυπτόταν από την εγγύηση, μέσα σε δύο μέρες (αφού ΕΓΩ πήγα το μηχάνημα στο σέρβις) αντικαταστάθηκε ο σκληρός μου δίσκος, ο οποίος είχε κρασάρει. Δε σώθηκαν αρχεία, ούτε μου δόθηκε πίσω ο χαλασμένος δίσκος. Τη δεύτερη φορά, η εγγύηση είχε λήξει. Έμεινε στο σέρβις έναν μήνα έως ότου αλλάξει ο δίσκος. Τουλάχιστον, αυτήν τη φορά, σώθηκαν τα αρχεία και πήρα τον κρασαρισμένο δίσκο... ενθύμιο.
Την τρίτη φορά που χρειάστηκα service, πάλι για πρόβλημα δίσκου, αποφάσισα να το δώσω σε κομπιουτερά της γειτονιάς (για να γλιτώσω το χρόνο). Έκανα μέγα λάθος. Ο σκληρός αντικαταστάθηκε, αλλά το μηχάνημα δεν ήρθε στα συγκαλά του, όσον αφορά το σοφτγουερ. Ως αυτήν τη στιγμή, διορθώνω και ξαναδιορθώνω. Ακόμη και τώρα το πληκτρολόγιο κάνει τα δικά του(άλλα πατάς κι άλλα εμφανίζει), ο firefox αρνείται να αλλάξει εμφάνιση (κι ας έχω κατεβάσει δύο και τρία διαφορετικά themes), η ασύρματη σύνδεση με την ADSL μέσω flash usb δουλεύει όποτε θέλει, ακόμη κι όταν βρίσκομαι σε απόσταση δύο εκατοστών από το router.
Σκέφτομαι σοβαρά να το πετάξω από το παράθυρο, αλλά λυπάμαι το περιβάλλον...

Nikos Dimou said...

Καλή και σκοτεινή μας μέρα...

diastimata - κλασική ιστορία ταλαιπωρίας με φορητό. Και να σκεφθείς ότι η ΙΒΜ φημιζόταν για αξιοπιστία και σερβις. Τώρα ως Le Novo θα είναι άραγε καλύτερη;

Apostolos said...

Πραγματικά σκοτεινή μέρα σήμερα...
Σε έκτακτες καταστάσεις γίνονται φανερές η έλλειψη οργάνωσης και οι αδυναμίες του συστήματος.Αλλά πίσω στο θέμα μας.
Από τα χέρια μου πέρασαν - βρίσκονται 4 laptop:
1. HP
2. Acer
3. Sony SX3
4. Sony TX5
Για το τελευταίο δεν μπορώ να μιλήσω γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς (και ελπίζω να μη χρειαστεί να πω κάτι..)
Για τα άλλα τρία, και γενικότερα για τις αντίστοιχες εταιρείες - και τους εδώ service providers - έχω όμως άποψη.
Το HP χρειάστηκε αλλαγή μέσα στο 1ο δεκαήμερο, που έγινε χωρίς προσκόματα, λόγω προβλήματος στο motherboard, αλλά τόσο σε αυτή τη βλάβη όσο και στις επόμενες 4 (MoBo-Modem-HDD-πληκτρολόγιο) που συνέβησαν σε διάστημα 8 μηνών, χρειαζόταν να χάνω αρκετές ώρες, κουβαλώντας το μηχάνημα στην Quest, και ψάχνοντας μέσω τηλεφώνου να μάθω αν είναι έτοιμο, αν ήρθαν τα ανταλλακτικά από εξωτερικο κλπ. και όλα αυτά έχοντας ξοδέψει αρκετά χρήματα για να αγοράσω έξτρα συμβόλαιο εγγύησης - υποστήριξης που ήταν και bring in, αλλά δεν ηταν δυνατό να καλυφθεί από την Quest (τουλάχιστον την εποχή εκείνη που το είχα αγοράσει, αν δεν κάνω λάθος ~1998).
Acer: εξαιρετικό, δεν έχει πάθει τίποτα από το 2001, φτηνό και τέρας αυτονομίας ΑΚΟΜΑ, αλλά αν χρειαστεί κάτι όλα μέσω Ιταλίας απ'ότι έχω ακούσει από φίλους που έχουν Acer. Χωρίς βέβαια να μπορεί να παινευτεί κανείς για την ομορφιά ή για φορητότητα/ ή κάποιες ιδιαίτερες τεχνολογικές λύσεις που ΔΕΝ προσφέρει βέβαια το συγκεκριμένο μηχάνημα. Ένα καλό φτηνό all-round μηχάνημα.
Sony: πολύ όμορφα μηχανήματα, φορητά πραγματικά, καλή αυτονομία σε σχέση με άλλα, ΠΟΛΥ ακριβά, και κοροϊδία από την εδώ αντιπροσωπεία που ξεκινά από τη στιγμή κιόλας της αγοράς, καθώς η εγγύηση είναι 1 έτος ενώ σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης που έχω ελέγξει είναι δύο έτη, συνεχίζεται με το πολύ ακριβό κοστολόγιο για επιδιορθώσεις που γίνονται στο Βέλγιο, και τέλος "ευαισθησία"-χρήση custom εξαρτημάτων (πχ ανεμιστηράκια σε MoBo) που σε δένουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με την επίσημη αντιπροσωπεία ή σε αναγκάζουν να παροπλίσεις σύντομα το μηχανάκι. Παρ'όλα αυτά, ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ μηχανάκια, που σ'άρεσει να τα χαζεύεις. Βέβαια, το ίδιο ισχύει και για κάποιες άλλες εταιρείες, όπως τα υπερφορητά της Fujitsu-Siemens που ανέφερε ο κ. Δήμου, και τα οποία επίσης είναι χάρμα οφθαλμών.
Και αναφέρομαι ιδιαίτερα σε αυτή την ομορφιά, γιατί όπως ο κ. Δήμου θαυμάζει και περιγράφει τις λαγόνες της Porsche - καλά δε θυμάμαι; - έτσι κι εγώ παρά τα παραπάνω μειονεκτήματα διαλέγω κάποια μηχανήματα που μου ΑΡΕΣΟΥΝ / "ΖΗΛΕΥΩ", και μετά παραπονιέμαι για τις ιδιαιτερότητες της χώρας που ζω...

Zoros said...

Συμφωνώ 100% με το κείμενο του ΝΔ. Η δική μου εμπειρία (λόγω δουλειάς) αυξάνει το στατιστικό δείγμα της κάθε εταιρίας κατά πολύ και τα σχόλια του Νίκου επιβεβαιώνονται πλήρως (πλην από τα Toshiba που δεν τα δουλεύουμε και δεν έχω άποψη).

Πολύ σημαντικό επίσης είναι το κόστος επισκευής όταν η συσκευή είναι εκτός εγγύησης. Σε αυτό, έχω μόνο κακά να πω για την HP (πρακτικά και για το πιο απλό πρόβλημα δεν συμφέρει να επισκευαστεί το laptop) και αρκετά καλά για την Fujitsu Siemens. Οι υπόλοιποι είναι κάπου στη μέση.

Καλό θα ήταν να γίνει μια αντίστοιχη κατηγοριοποίηση και για τα κινητά τηλέφωνα. Στο παρελθόν (που έπαιρνα διάφορα κινητά – τα τελευταία 3 χρόνια παίρνω μόνο Windows Mobile) πρωταθλητής ήταν η Ericsson (πριν ενωθεί με την Sony). Τώρα τι ισχύει?

Nikos Dimou said...

Aντιγράφω από το Doncat. To θέμα μας ενδιαφέρει μια και αφορά τα δίκτυα:

H πολύωρη απoυσία μου οφείλεται σε πτώση της Οτενετ που δεν μπορεί να επικοινωνήσει με εξωτερικό. Έμεινα με τα 8 Mbps στο χέρι.

'Ετσι έμαθα ότι και η Vodafone Mobile Connect εξαρτάται από τα ίδια κυκλώματα - αυτή διάβαζε, αλλά δεν έγραφε. (No upload).

Ευτυχώς ξέθαψα μία αρχαία σύνδεση Forthnet PSTN (56kbps) και ξαναμπήκα.

Nikos Dimou said...

zoros, πολύ χρήσιμες οι επισημάνσεις σου. Θα μιλήσουμε και για κινητά...

Anastassios said...

Για τους φορητούς της COMPAQ, έχει ακούσει κανείς κάτι(θετικό ή αρνητικό);

Nikos Dimou said...

Αναστάσιος said...
Για τους φορητούς της COMPAQ, έχει ακούσει κανείς κάτι(θετικό ή αρνητικό);

-------------------------

Η Compaq δεν υπάρχει από χρόνια - έχει αγοράστεί από την ΗΡ η οποία βγάζει μερικούς λαπτοπ με το σήμα της (Pressario) αλλά είναι μεταμφιεσμένοι Hewlett Packard.

Zoros said...

Ο/Η Αναστάσιος είπε...
"Για τους φορητούς της COMPAQ, έχει ακούσει κανείς κάτι(θετικό ή αρνητικό);"

Δεν υπάρχει πλέον Compaq, αφού εξαγοράστηκε από την HP πριν 6 χρόνια (πλέον η επωνυμία Compaq έχει μείνει σε μια σειρά business notebooks της HP).
Γενικά η HP (στα laptops) ακολουθεί την πεπατημένη: χωρίς τεχνολογικές καινοτομίες, με σχετικά καλές τιμές και κύριο πελατολόγιο τις επιχειρήσεις. Σαν ιδιώτης μάλλον δεν θα την επέλεγα.

dimg said...

Αυτό το πρόβλημα συνδεσιμότητας της otenet με τον εκτός ελλάδος κόσμο φαίνεται να είναι πανελλαδικής έκτασης.

Καλά αυτοί οι έρημοι οι προϊστάμενοι / εργαζόμενοι οτιδήποτε στην εν λόγω εταιρία χάθηκε να έχουν κάποιο link στη σελίδα τους που να δείχνει κάποιο heartbeat (κάτι αντίστοιχο του "παλμού της καρδιάς" που δηλώνει αν κάποιο υποσύστημα είναι εκτός λειτουργίας) ώστε να ξέρει ανά πάσα στιγμή ο κόσμος τί δουλεύει και τί όχι; Φτάνουν πια οι άχρηστες φανφάρες στις ιστοσελίδες τους ας βάλουν και κάτι απλό και χρήσιμο.

Ακόμα και το skype που είχε downtime 2 ημερών πριν δύο εβδομάδες και στο heartbeat έδειχνε τις δυσλειτουργίες και μάλιστα άνοιξαν και blog οι άνθρωποι για να επικοινωνούν με τον κόσμο και να ενημερώνουν για την πρόοδο. Και βέβαια η πλεοψηφία των χρηστών του, το λειτουργεί χωρίς συνδρομή σε αντίθεση με τον αγαπημένο μας πάροχο internet ...

Συγγνώμη στον moderator και τους αναγνώστες για το off topic.

mscmkr said...

Με τα Toshiba μου ποτέ δεν γνώρισα το service. Δεν χρειάστηκε. Συνολική χρήση και των δύο, 7 χρόνια...

absolute_beginner said...

Η δική μου εμπειρία με Toshiba:

Είχα ρίξει Coca Cola :-S πάνω στο πληκτρολόγιο, και τέτοιου είδους ζημιές δεν καλύπτονται από την βασική εγγύηση (επέκταση δεν έχω κάνει).

Το μηχάνημα ήταν αγορασμένο στην Θεσαλονίκη, αλλά τον καιρό της ζημιάς ζούσα στην Ολλάνδία. Τσέκαρα τα service points και διαπίστωσα ότι είχα την τύχη (?) το κεντρικό service για τις χώρες της Benelux να είναι στην Breda, πολύ κοντά στην πόλη που έμενα.
(2η σύμπτωση: εκείνη την εβδομάδα είχαμε εκπαιδευτική εκδρομή στην Breda με την σχολή οπότε το εισιτήριο του τραίνου θα το πλήρωνα ούτως ή άλλως)

Όταν τους παρέδωσα το laptop τους είπα επίσης να ελέγξουν ένα πρόβλημα που είχε από την περίοδο της αγοράς του, να διακόπτεται συχνά η αναπαραγωγή από το αριστερό ηχείο. Η εξυπηρέτηση ήταν γενικά απροβλημάτιστη έως και φιλική (σημειωτέον: σε μια χώρα όπου ΔΕΝ γνώριζα παρά ελάχιστα την τοπική γλώσσα).

Πέραν αυτού:
+ είχα την δυνατότητα να ελέγξω την κατάσταση της συσκευής on-line (π.χ. "awaiting spare parts", "under repair" κλπ)
+ όντως με ειδοποίησαν αυτοί τηλεφωνικά όταν ετοιμάστηκε το μηχάνημα

- τους πήρε παραπάνω από όσο μου είχαν πει (περίπου 3 εβδομάδες αντί για 2). Η δικαιολογία ήταν ότι το ελληνικό πληκτρολόγιο ήταν σχετικά σπάνιο ανταλλακτικό για Ολλανδία και καθυστέρησε να έρθει. (πάντως αυτό μάλλον επαγγελματισμό δηλώνει, μια και θα μπρούσαν να μου είχαν περάσει ένα U.S. πληκτρολόγιο από το στοκ)
- δεν διόρθωσαν το ηχείο (το πρόβλημα παραμένει και η εγγύησή μου λήγει γμτ...). στην αναφορά (στα αγγλικά) που μου έστειλαν ανέφεραν ότι δεν εντόπισαν πρόβλημα και ότι απλά επανασύνδεσαν την καλωδίωση του ηχείου.

Κόστος: περίπου 90 Ευρώ όλα μαζί: Πληκτρολόγιο+Εργατικά+Κούριερ απευθείας στην πόρτα μου (αυτό προαιρετικά, ανέβασε το κόστος 15 ευρώ περίπου).

Γενικά πάντως το Toshiba (Μ70-192) δεν μου φαίνεται να δικαιώνει τις περγαμηνές αξιοπιστίας της εταιρείας. Πέραν του ελλατωματικού ηχείου ο επεξεργαστής ζορίζεται σχετικά εύκολα και με λίγα παράθυρα ανοιχτά, δεν είναι ότι πιο stable έχω δει. Από ποιότητα και εργονομία βέβαια, σε σχέση με το Acer πατέρα μου, έχει άλλον "αέρα".
Και για να είμαι δίκαιος, η Coca Cola έμεινε για μια εβδομάδα τουλάχιστον στα "σωθικά" του φορητού πριν το πάω στο service (ήταν σχεδόν φαιδρό με τα πλήκτρα που κολλούσαν και αργούσαν στην επαναφορά!!!) χωρίς να δημιουργήσει κάποιο μόνιμο πρόβλημα, μάλλον αυτό είναι ένδειξη καλής ποιότητας κατασκευής.

Ιστορίες φίλων:

Acer πάλι με χυμένο ποτό στο πληκτρολόγιο, αλλά ο φίλος είχε πληρώσει επέκταση εγγύησης και του το άλλαξαν απροβλημάτιστα (στο Βέλγιο όλα αυτά)

Φίλη με αμερικάνικο Averatec 2000, της αχρηστέυτηκε το C button (!!!), αλλά γενικά μιλάμε για άθλια ποιότητα. Σε λιγότερο από χρόνο τα μισά πλήκτρα και το pad έχουν ξεβάψει (!!!). Επίσης ΔΕΝ έχουν on site υποστήριξη, ούτε σε Αμερική ούτε στην Ευρώπη.

Για Sony, κάποιες ιστορίες φίλων λένε λίγο πολύ τα ίδια για την προβληματική υποστήριξη μέσω Βελγίου.

Ελπίζω να συνεισέφερα στον διάλογο.

Φιλικά

Nikos Dimou said...

H Otenet είναι ακόμα νεκρή (για εκτός Ελλάδος). Επειδή η Forthnet PSTN δεν μπορούσε να σηκώσει τα σχόλια του blog (στο doncat είναι πολλά) ξέθαψα από την αποθήκη ένα μόντεμ ISDN και έκανα τέτοια σύνδεση...

Ευτυχώς που έχω ένα μηχάνημα με ΧΡ - για τα Vista δεν υπάρχουν drivers ISDN.

Nikos Dimou said...

absolute_beginner
δεν λες που υπήρχε ελληνικό πληκτρολόγιο; Η Sony δεν βάζει σε κανένα φορητό της, το ένα Toshiba επίσης δεν έχει (ήρθε βιαστικά ως το πρώτο με Vista). Kαι άλλες εταιρίες τσιγκουνεύονται έξη αυτοκόλλητα γράμματα...

Τώρα δεν δουλεύει ούτε ο POP mail server της Otenet...

Anonymous said...

Θα συμφωνήσω για όσα έχουν ειπωθεί για την Dell, φοβερά αξιόλογη εταιρία με εκπληκτικό service. Είμαι υπερ ευχαριστημένος ακόμη και για τα PDA της.

Θυμάμαι που πριν έρθει ο τεχνικός τρόμαξα όταν άκουσα την περίπτωση για format και ο υπάλληλος που μίλαγα με καθησύχασε λέγοντας ότι ο τεχνικός θα έχει μαζί τους έναν δίσκο για να μου κρατήσει τα αρχεία.

Δυστυχώς δεν μπορώ να πω τα ίδια λόγια για την HP και Acer. Σε μια καλή μου φίλη έπεσε νερό στο HP laptop , το πρόβλημα δεν ήταν τόσο το κόστος (500€). Αλλά το ότι δεν άλλαξαν πληκτρολόγιο και άργησαν πάνω από μήνα.

Η Acer από την άλλη μάλλον έχει ανύπαρκτο service. Έστειλα e-mail και δεν απάντησαν, τους πήρα τηλέφωνο και μου είπαν ότι θα με καλέσουν σε 2 ώρες που θα έχουν ενημερωθεί από τα κεντρικά, φυσικά και δεν έλαβα πότε τηλεφώνημα τους. Η ερώτηση ήταν αν θα μπορούσαν να μου στείλουν ένα floppy.

diastimata said...

ΝΔ said
Τώρα δεν δουλεύει ούτε ο POP mail server της Otenet...

Μόνον ο mail server! Τίποτα δε δούλευε σήμερα. Ούτε από το κινητό κατάφερα να συνδεθώ (έχω wind). Ξαναείδα φως στο τούνελ στις 8 το βράδυ...

Μεγαλύτερη ζημιά έπαθαν τα... στοιχηματζήδικα. Οι τζογαδόροι την έβγαλαν με... τελετέξτ. Αρχαία πράγματα, δηλαδή.

(Αλήθεια, έχετε διαβάσει το Σμήνος;)

Θανασης Δεληγιαννης said...

Η δική μου εμπειρία με το service της ΙΒΜ είναι διαφορετική. Έχω εδώ και σχεδόν τρία χρόνια ένα Thinκpad Χ-31, η εγγύηση ισχύει ακόμη (1 χρόνος on-site + 2 χρόνια bring-in).

Σχεδόν από τον πρώτο μήνα το μηχάνημα, το οποίο "ταξιδεύει" κάθε ημέρα, εμφάνισε κάποιες περίεργες σκιές στο TFT. Αρχικά ήταν απλώς ενοχλητικές αλλά το γεγονός της επέκτασης τους με θορύβησε και έτσι ήρθα σε επαφή με την Byte για να δω τι ίσχυε με την εγγύηση καθώς το μηχάνημα είχε αγοραστεί online από τη Γερμανία (από το cyberport.de με κέρδος 450 ευρώ!).

Όταν περιέγραψα το πρόβλημα άκουσα την ευγενικότατη κοπέλα στο τηλέφωνο να μου απαντά ότι όλα ισχύουν κανονικά και καλό θα ήταν να το φέρω το συντομότερο για να αλλάξουν το TFT. Όταν τους ρώτησαν αν η εγγύηση κάλυπτε τέτοιου είδους σκιές γέλασε και μου απάντησε ότι φυσικά και τις κάλυπτε και ότι «δεν κάνουν τέτοιου είδους μικρότητες»!

Μου πήρε κανένα τέταρτο για να συνέλθω…

Τελικά το μηχάνημα κατέληξε στην Byte μετά από ένα χρόνο - δεν γινόταν να το αποχωριστώ λόγω δουλειάς και μπορούσα να ζήσω με το πρόβλημα της οθόνης – με σημαντική βλάβη, πιθανότατα στο motherboard. Το μηχάνημα παραδόθηκε στον αντιπρόσωπο Πέμπτη. Το ίδιο απόγευμα δέχθηκα τηλέφωνο από τον τεχνικό της εταιρίας ο οποίος μου εξήγησε ότι θα αλλαζόταν το motherboard και επειδή το μηχάνημα δεν έκανε boot θα άλλαζαν το και το TFT χωρίς καν να το δουν! Τους αρκούσε η δική μου αναφορά προβλήματος. Σε δύο εργάσιμες το είχα πίσω, φυσικά με μηδενική χρέωση.

Με τη Sony πάντως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Για ένα πανάκριβο VAIO, με μόνο 1 χρόνο εγγύηση η οποία είχε μόλις λήξει, μου ζητήθηκαν 300 ευρώ για να αποσταλεί στην Ολλανδία (ή Βέλγιο δεν θυμάμαι ακριβώς) για service. Το κόστος θα κάλυπτε μόνο μεταφορικά και diagnostics. Συνολικός χρόνος turnaround μίνιμουμ ένας μήνας. Έβγαλα το δίσκο και τις μνήμες και το μηχάνημα είναι ακόμη πάνω σε ένα πάγκο ξεκοιλιασμένο…

Iraklis Proko said...

Να σας πω κι εγώ τη δική μου εμπειρία από την toshiba και το service της στη Θεσσαλονίκη (αυτό στην Δωδεκανήσου)

Είχα αγοράσει ένα satellite 1400
πριν 4 χρόνια και μετά από 2 χρόνια χρήσης το ενσωματωμένο cd/dvd rom σταμάτησε να λειτουργεί διότι το laser απεδήμησε εις κύριον.
(κατά την ταπεινή μου άποψη, ανήκουστο-πρώτο φάουλ αυτό)

Ημουν εκτός εγγύησης και η πρώτη μου σκέψη ήταν να πάω να ρωτήσω στο service τι κοστίζει η αντικατάσταση της μονάδας cd/dvd rom.

Σημειώνω στο χαρτί επακριβώς το μοντέλο του υπολογιστή και το αναφέρω στον χαμογελαστό υπάλληλο.
"Θα πρέπει να το φέρετε εδώ να το δούμε" μου λέει.
"Μα αφου σας αναφέρω ακριβώς το μοντέλο" του λέω.
"οχι θα πρέπει να το φέρετε"
"Κοιτάξτε, θα ήθελα μόνο μιά ενημέρωση γιά το πόσο περίπου κοστίζει μιά τέτοια αντικατάσταση ή επισκευή και σας αναφέρω το μοντέλο αρκετά συγκεκριμένα"

"θα πρέπει να το φέρετε" μου λέει και μου χαμογελάει αντιεπαγγελματικά... (το χαμόγελο του Γερμανου)

Τι να κάνω, το πήγα.
Το πόρισμα ήταν οτι χρειάζεται αλλαγή μονάδας cd/dvd rom,
με κόστος 380eu χωρίς τα εργατικά. Ανταλλακτικό το οποίο κοστίζει 80eu απο διαδυκτιακό κατάστημα.

"Το γνωστό κόλπο" τους είπα "γιά να πάρω το καινούριο μοντέλο;
αστο, θα βρω το ανταλλακτικό μέσω... βουλγάρικης μαφίας"

Πήγα και πήρα ένα εξωτερικό dvd rom LG το οποίο δουλεύει άψογα αλλά η toshiba γελαέι τελευταία...

Τώρα που θέλω να κάνω format και να ξαναπεράσω τα xp από το απολύτως νόμιμο cd που συνόδευε τον υπολογιστή, απλώς δεν γίνεται.
Ξερετε γιατί;
Γιατί το δισκακι της toshiba τρέχει μόνο σε μονάδες cd rom toshiba και σε καμμία άλλη.

Αμα ξαναπάρω toshiba ελάτε και χ...ε με.

Nikos Dimou said...

kostependrhs
από Toshiba σε Toshiba υπάρχει διαφορά - εδώ στην Αθήνα είναι πολύ πιο εξυπηρετικοί.

Βέβαια παντού τα ανταλλακτικά χρεώνονται ακριβά. Γι αυτό συμφέρει η πρόσθετη εγγύηση.

Όσο για το format: ευκαιρία για Vista!

antvol said...

Sony Vaio και Apple, οι μεγάλοι μου (ανολοκλήρωτοι) έρωτες: Ειδικά o καινούργιος i-mac μου αρέσει εξαιρετικά.

Πώς όμως να προχωρήσω σε αγορά, με τα φοβερά και τρομερά τους δίκτυα εξυπηρέτησης;

Κρίμα, φοβάμαι ότι ο πλατωνικός έρωτας που νιώθω για τις δύο αυτές εταιρείες δεν θα μετουσιωθεί ποτέ σε γόνιμη σχέση ...

Alexandros said...

Θα ήθελα να επισημάνω ότι support δεν χρειάζεται και δεν έχει μόνο το hardware, χρειάζεται και έχει και το software.

Υπάρχει η τάση να θεωρούμε ότι είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Χωρίς hardware όμως δε μπορούμε να έχουμε software και το hardware μόνο του είναι κάτι το τελείως άχρηστο. Μόνο όταν τα δυο λειτουργούν (καλά) μαζί μπορούμε να λέμε ότι έχουμε υπολογιστή. Εννοώ δηλ. την τελική εμπειρία χρήσης ενός υπολογιστή.

Τι γίνεται με το support του software λοιπόν;
Με το support άλλων υπηρεσιών;
πχ του ΟΤΕ ή της ΟΤΕnet; Χθες με το πρόβλημα που υπήρχε είχαν κατεβάσει τα τηλέφωνα και δεν μπορούσε κανείς να πληροφορηθεί ποιο ήταν το πρόβλημα, πόσο θα διαρκούσε κτλ

Chrysotheras said...

Εδώ και 4 χρόνια έχω ένα NEC versa που βγήκε "παλληκάρι".
Πρόσφατα απέκτησα ένα "Tosh" A200 με Win Σ-Vista, οπότε απεφάσισα να πειραματιστώ στο Nec εγκαθιατώντας την περασμένη εβδομάδα Ubuntu Linux (Feisty Fawn) με αφορμή ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο στο πρόσφατο PC Magazine.
Αποτέλεσμα: εκτός από ειδικές περιπτώσεις εφαρμογών που τρέχουν μόνο σε win-doze δεν μπορώ να ξεκολλήσω από τα Linux!
Απ'ότι διαβάζω, ήδη η Dell και η Lenovo διαθέτουν lap-tops με προεγκατεστημένα Linux σε όσους θέλουν. (the shape of things to come?)
Όσο για την υποστήριξη, ό,τι χρειάστηκα το βρήκα γκουγκλάροντας διάφορα Linux user groups.
Εάν διαθέτει κανείς κάποιο παλιό PC αξίζει το κόπο να δοκιμάσει...

zizugataki said...

Σχετικά με τις υπηρεσίες πελατών χθες στη γραμμή πελατών της HOL είμασταν σε γραμμή προτεραιότητας για μια ώρα επί τρεις φορές. Ας έχουν τουλάχιστον ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα για την περίπτωση που δεν λειτουργούν οι γραμμές. Για τόσο βλάκες μας περνάνε;

anastasios said...

Παρακάτω παραθέτω τη δική μου εμπειρία από την υποστήριξη του καταστήματος της Apple στη Regent Street του Λόνδινου.

Πριν από 1.5 χρόνο αγόρασα έναν MacBook Pro με 3 χρόνια εγγύηση. 4 μήνες μετά παρουσίασε πρόβλημα και απευθύνθηκα στο Genius Bar, όπου ο υπάλληλος διαπίστωσε πρόβλημα Logic Board και μπαταρίας. Η επισκευή πήρε 14(!) ημέρες, αφού δεν διατηρούσαν απόθεμα Logic Boards, ενώ στο τέλος έγινε με προτεραιότητα, αφού τους εξήγησα ότι τον χρειαζόμουν για να τελειώσω το διδακτορικό μου.

1.5 χρόνο μετά (πριν 2 μήνες), ο υπολογιστής πήγε πάλι στο Genius Bar για επισκευή ανεμιστήρα και μπαταρίας. 10 ημέρες μετά (διότι δεν είχαν απόθεμα σε ανεμιστήρες) παίρνω τον υπολογιστή μου και βλέπω ότι μου άλλαξαν και το πάνω περίβλημα του πληκτρολογίου. Πηγαίνοντας στο σπίτι διαπιστώνω ότι δεν το είχαν τοποθετήσει καλά και κάθε φορά που πληκτρολογούσα έτριζε. Ξανά στο Genius Bar, όπου διαμαρτηρήθηκα απαιτώντας άμεση εξυπηρέτηση. Μετά από μια(!) ώρα ο υπάλληλος μου λέει ότι υπάρχει μια ασυμβατότητα στα περιβλήματα. Παρήγγειλαν νέα περιβλήματα αυτή τη φορά και υποσχέθηκαν να με ειδοποιήσουν όταν τα λάβουν.

Την επόμενη ημέρα αντιμετωπίζω άλλο πρόβλημα! Το καλώδιο έλιωσε στο σημείο που συνδέεται με το τροφοδοτικό και παρά λίγο να παρει φωτιά. Ξανά στο Apple Store για αλλαγή τροφοδοτικού και ξανά δυο μέρες μετά, επειδή ήρθαν τα ανταλλακτικά. Μετά από 6 ημέρες επισκευής διαπιστώνω ότι δεν μου αντικατέστησαν το κάτω περίβλημα, όπως υποσχέθηκαν. Τότε έχασα την υπομονή μου και ζήτησα να δω έναν υπεύθυνο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα ερευνήσει την υπόθεση μου. Ακόμα περιμένω...

Είμαι ένας ένθερμος υποστηρικτής της Apple και των προϊόντων της. Όμως θα πρέπει να πούμε και κάποιες αλήθειες. Η Apple σχεδιάζει μόνο τους υπολογιστές της και τους δίνει σε τρίτους κατασκευαστές. Το αποτέλεσμα είναι ότι εμφανίζουν πολλά προβλήματα. Η μετάβαση στους Intel επεξεργαστές δεν ήταν ομαλή, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των πρώτων υπολογιστών εμφάνισαν τεράστια προβλήματα. Όσο για το service στα Genius Bars, δεν έχω να πώ τίποτε άλλο. Στη δική μου περίπτωση, εάν δεν είχα την 3-χρονη εγγύηση, θα μου είχε κοστίσει πολύ περισσότερο.

pepe said...

Η δικη μου εμπειρια με Laptops ειναι απο ακλειστικα με laptops της ΙΒΜ, λογω εργασιας.

Αυτο που μου εχει μεινει ειναι πως ηταν σκυλια στη δουλεια και βγαλανε περα δυσκολες αποστολες, πολλες ωρες ανοιχτα, δυσκολα περιβαλλοντα, καποια χτυπηματα κλπ κλπ. Και δεν παρουσιασανε προβλημα ποτε ουτε με κρεμασανε σε κρισιμες στιγμες.

Επισης οι πολλες θυρες ηταν το σημα κατατεθεν τους.

Γενικη εντυπωση πολυ καλη, ομως τα ειχα μονο για εργασια.

Δεν εχω αποψη για το σερβις μιας και δεν πηγα ποτε σε dealer, η εμπειρια μου ηταν καθαρα σε εργασιακο περιβαλλον και οποτε ειχα προβλημα (σπανια) την ιδια στιγμη πηγαινα στο αντιστοιχο τμημα της εταιριας και το διορθωνανε.

antvol said...
This comment has been removed by the author.
Constantinos said...

Τα τελευταία 10 χρόνια έχω εμπειρία επαγγελματικής χρήσης (βλέπε καθημερινή λειτουργία 10-12 ωρών) των εξής φορητών:
Δύο Toshiba Satellite Pro (1997-2003)
1 Toshiba Tecra (Ιούλιος 2003-Οκτώβριος 2006)
1 Sony Vaio SZ2XP (από τον Οκτώβριο 2006) - αγοράστηκε όχι για λόγους lifestyle αλλά μετά από τενοντίτιδα που προκάλεσαν τα 6 κιλά (μαζί με τα παρελκόμενα του Tecra) έναντι των 2 κιλών του Sony, χωρίς θυσία στην οπτική εργονομία της οθόνης (από 15 σε 13,3 ίντσες αλλά με πολύ καλή ευκρίνεια)

Κανένα από τα παραπάνω μοντέλα δεν μου παρουσίασε ουσιαστικό πρόβλημα (οθόνη, μητρική, μνήμη, σκληρός δίσκος, πληκτρολόγιο, είσοδοι-έξοδοι) οπότε προσυπογράφω για την ποιότητα κατασκευής των επωνύμων χωρίς να έχω βιώσει εμπειρίες θετικές ή αρνητικές από το service στην Ελλάδα. Οφείλω βέβαια να πω ότι από τα 30 Tecra που αποτέλεσαν στην εταιρία μας την παρτίδα από την οποία προήλθε και το δικό μου, το 1/3 παρουσίασε στα 2 περίπου χρόνια πρόβλημα οθόνης και χρειάστηκε αντικατάσταση από την εταιρία leasing που τα είχαμε προμηθευτεί (το προέβλεπε η σύμβαση). Έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω ότι τα προβλήματα οφείλονταν σε κακή χρήση, ανοίγματα κλεισίματα του καπακιού, κράτημα του υπολογιστή από την πλευρά της οθόνης, κλπ. χρησιμοποιώντας επίσης σαν παράδειγμα το γεγονός ότι ουδέποτε είχα προσωπικά πρόβλημα - χωρίς να είμαι και ο πλέον επιμελής χρήστης.

Σε ότι αφορά το σχόλιο του κ. Δήμου περί lifestyle αλλά όχι ουσίας των Vaio, σίγουρα οι διαφημίσεις τους σε αυτό αποσκοπούν προκειμένου να διαμορφώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά όπως είμαι σίγουρος ότι και ο ίδιος βιώνετε κύριε Δήμου αφού χρησιμοποιείτε το TZ, υπάρχει και πλοίο πίσω από το θωρηκτό (Ποτέμκιν) της διαφήμισης :)

Nikos Dimou said...

Ένα σημερινό παράδειγμα από την Toshiba. Το Satellite A100 έχανε συχνά το ασύρματο δίκτυο. Παραγγέλθηκε νέα καρτα δικτύου η οποία ήρθε σε 24 ώρες και θα αντικατασταθεί αύριο. Ελπίζω να λύσει το πρόβλημα - με τα διαβολικά δίκτυα δεν ξέρεις ποτέ).

mscmkr said...

Νίκο,
έχεις σκεφτεί καμιά φορά ότι μπορεί να έχεις κάποια διαφορετική αντιμετώπιση επειδή είσαι επώνυμος (ιδίως όταν ήσουν αρθρογράφος στο RAM);

tassos georgakopoulos said...

Για να συνεισφερω και εγω στην συζητηση εχω εδω και 3 (?) χρόνια το Satellite A50 της Toshiba. Σκυλί μαύρο. Το μονο που του εκανα ηταν μια μικρη αναβαθμιση στην RAM (2gb), και μια προσθήκη εξωτερικού σκληρού. Κάνω τα πάντα με αυτόν (ακριβως οχι τα πάντα!!), μεταφερεται πανευκολα και ακομα δεν ζηταει τιποτα. Παντως το wirelles δεν μου δημιουργει προβλήματα.

Nikos Dimou said...

mscmkr said...
Νίκο,
έχεις σκεφτεί καμιά φορά ότι μπορεί να έχεις κάποια διαφορετική αντιμετώπιση
-------------------------------

Βέβαια - γι αυτό και συχνά κρύβω το όνομά μου όταν αγοράζω πράγματα ή ζητάω υπηρεσίες...

dimg said...

Στην προηγούμενη δουλειά μου (σε τηλεπικοινωνιακή εταιρεία) μας εξόπλιζαν είτε με IBM Thinkpad Laptop είτε με DELL. Εγώ είχα χρησιμοποιήσει IBM για περίπου 5 χρόνια (600X, T21, T30, T41 στο τέλος) με μόνο μία αλλαγή σκληρού δίσκου σε ένα από αυτά τα μοντέλα. Βέβαια ο εργοδότης μου είχε υπογράψει σύμβαση on site εγγύησης για 3 χρόνια με την ΙΒΜ.
Άραγε είναι και οι Lenovo αξιόπιστοι;

Μιλώντας με το σχετικό τμήμα που ασχολούνταν με τον ΙΤ εξοπλισμό μου είχαν πεί οτι οι DELL ήταν γενικά λιγότερο αξιόπιστοι. Εγώ δεν έχω καθόλου προσωπική εμπειρία επί του θέματος.

Εκτός δουλειάς έχω ένα προσωπικό HP Pavillion DV1074EA 3 χρόνια τώρα ο οποίος με έχει εντυπωσιάσει γιατί η μπαταρία του κρατάει ακόμα περίπου 1 ώρα (φυσικά αρχικά κράταγε 2.5). Το μόνο πρόβλημα οτι μία θύρα USB καταστράφηκε από ένα ελαττωματικό usb stick και δε λειτουργεί πλέον και αμέλησα να την επισκευάσω (έχει 3). Κατά τα άλλα καμία βλάβη.

Nikos Dimou said...

Επιχείρηση Wireless card Toshiba μέχρι στιγμής επιτυχής (αλλά το long term test αποφασίζει. Κι άλλες φορές έχει κρατήσει το ασύρματο δίκτυο επί ώρες...).

e-στιχουργός said...

Κύριε Δήμου,
Είμαι αναγνώστης σας –βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το blog σας.

Το σχόλιό μου αφορά τους φορητούς της Sony, εργάζομαι εδώ και καιρό σε ένα VAIO VGN-S4HP. Μετά από εντατική χρήση ενός έτους (το άνοιγα το πρωί, το έκλεινα το βράδυ και δούλευα σχεδόν αποκλειστικά το Word), το ανεμιστηράκι άρχισε να κάνει ενοχλητικότατο θόρυβο. Μπήκα στο site της Sony για να δω τι μπορώ να κάνω. Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπισα, είναι ότι δεν μπορούσα να αξιοποιήσω την πολυδιαφημισμένη από τη Sony δυνατότητα e-support (αποστολή e-mail για το πρόβλημα –όχι στα ελληνικά βεβαίως- και άμεση καθοδήγηση από τεχνικό για πιθανές λύσεις). Κάποιο σφάλμα προφανώς είχαν κάνει στην αποδοχή της ηλεκτρονικής δήλωσης του προϊόντος μου, και δεν μου επέτρεπαν συμμετοχή στο e-support (χωρίς και να με έχουν ενημερώσει γι'αυτό). Αποφάσισα να τους τηλεφωνήσω. Το πρόβλημα ήταν, ότι ενώ θα προτιμούσα σαφώς να μιλήσω εξαρχής με κάποιον στα ελληνικά για να συνεννοηθώ καλύτερα, αναγκάστηκα να μιλήσω με κάποιον στα Γερμανικά, δίνοντας του τα απαραίτητα στοιχεία. Όταν όμως ξανατηλεφώνησα για μια διευκρίνιση, προς έκπληξή μου, μου απάντησε ευγενέστατη υπάλληλος στα ελληνικά και μου εξήγησε ότι είναι τυχαίο το σε ποιον θα πέσει κανείς τηλεφωνώντας για τη διαδικασία επισκευής! Με άλλα λόγια, δεν είχα ενημερωθεί από τη SONY ούτε για τη δυνατότητα να επιλέξω τηλεφωνική συνεννόηση στη γλώσσα μου, μολονότι τέτοια δυνατότητα υπήρχε.

Για να μην πολυλογώ, η διαδικασία επισκευής ολοκληρώθηκε σε 15 ημέρες (ο φορητός πήγε στο Βέλγιο και ήρθε) και στη διάρκειά της είχα μια τηλεφωνική ενημέρωση από την Ελληνίδα υπάλληλο. Ο φορητός μου –ευτυχώς- δεν «έκανε φτερά» και γύρισε. Δεδομένου δε, ότι κατοικώ σε απομακρυσμένο επαρχιακό μέρος της Ελλάδας ο χρόνος επιδιόρθωσης δεν μου φάνηκε υπερβολικός.

Εκείνο ωστόσο που ακόμη -έξι μήνες σχεδόν μετά την επισκευή και την παχυλή αμοιβή που κατέβαλα γι’αυτή- η Sony δεν κατάφερε να λύσει, είναι το πρόβλημα αποκλεισμού μου από το e-support της. Συγκεκριμένα, είχα και μετά την επιδιόρθωση του φορητού μου, συνολικά έξι ή επτά (!) τηλεφωνικές συνομιλίες με την υπάλληλο που ανέλαβε την υπόθεσή μου, που κατέληξαν κουραστικές και ανούσιες: Η υπάλληλος μου ζητούσε συνεχώς να ελέγχω αν η πρόσβαση στο e-support μου επιτρεπόταν δίνοντας νέο username. Άλλαξα εφτά usernames και τελικά τζίφος… Κάποια στιγμή και η υπάλληλος σταμάτησε να μου τηλεφωνεί, χωρίς να μου δοθεί καμία εξήγηση σχετικά με το τι θα γίνει ή τι έχει γίνει με το θέμα μου: Έχω ενοχληθεί φοβερά από το γεγονός ότι μια εταιρεία σαν τη Sony δεν μπορεί να μου παρέχει ηλεκτρονική υποστήριξη, όπως επαγγέλλεται στο site της και με αφήνει σε καθεστώς αβεβαιότητας ενόψει νέου πιθανού προβλήματος…

Καταλήγω: Δεν θα ξαναέπαιρνα φορητό της Sony.

s_pablo said...

Θυμήθηκα καθώς διάβαζα τα σχόλια μια ιστορία που έλεγε ο τεχνικός αλυσίδας Η/Υ που δούλευα πριν πολλά χρόνια.

Έξω από ένα συνεργείο αυτοκινήτων υπηρχε μια πινακίδα που έγραφε:

"Υπάρχουν τρία είδη service. Καλό, γρήγορο και φτηνό. Κάθε φορά μπορείτε να έχετε δύο από τα τρία"

Κοινώς, ή καλό και γρήγορο, αλλά όχι φτηνό ή καλό και φτηνό, αλλά όχι γρήγορο ή φτηνό και γρήγορο, αλλά όχι καλό.

mistiriO/S said...

Καλησπέρα.

Ήμουν για χρόνια σε πωλήσεις ΙΤ και σε retail και σε b2b. Έχω πωλήσει πολύ μεγάλο αριθμό φορητών. Από ένα σημείο και έπειτα πούλαγα acer δίνοντας στον αγοραστή να καταλάβει έμμεσα ότι αγοράζει ότι πληρώνει. Πάντα ήταν φθηνότερη απ' όλα τα brand και υπήρχε λόγος: η χαμηλότερη ποιότητα κατασκευής. Το service είχε μαρτυρήσει. Ελπίζω να έχουν βελτιωθεί τα πράγματα (απέχω κανά χρόνο).

Τα HP καλούλια αλλά ζημιάρικα. Η Toshiba ήταν κορυφαία αλλά λόγω ανταγωνισμού έριξε την ποιότητα στα φθηνά μοντέλα της. Η IBM επίσης πάντα αξιόπιστη. Για Dell δεν έχω εμπειρία.

Apostolos said...

faber said...
...το ανεμιστηράκι άρχισε να κάνει ενοχλητικότατο θόρυβο.

---

Το ίδιο πρόβλημα με ένα S3XP. Πώς το έλυσαν και πόσα σου χρέωσαν; Ήταν αποτελεσματικοί τουλάχιστον;
Φοβούμενος το κόστος, εγώ το έδωσα σε φίλο, που το άνοιξε και λάδωσε το ρουλεμάν του ανεμιστήρα. Αυτό έλυσε το πρόβλημα αλλά δεν ξέρω για πόσο καιρό. Εσένα λειτουργεί πλέον κανονικά;

e-στιχουργός said...

Προς Apostolos

Το πρόβλημα το έλυσαν αντικαθιστώντας το ανεμιστηράκι (όπως γράφει η απόδειξη). Πλήρωσα 178+34 (φόροι)=212 ευρώ περίπου (με έξοδα παραλαβο-αποστολής, μεταφοράς κ.λπ. -όλα μέσα) Μου φάνηκαν πολλά.

Προς το παρόν ουδέν πρόβλημα, απλώς χρησιμοποιώ το Vaio λιγότερο και εργάζομαι σε έναν ΗP για να μην ξαναπάθω τα ίδια.

vaggos said...

Κύριε Δήμου,

έχω τον toshiba A100 εδώ και μερικούς μήνες. Είμαι ευχαριστημένος, όμως τώρα έχει αρχίσει να κολλάει

Σκέφτηκα ως λύση τo format. Mήπως γνωρίζετε πως θα μπορούσα να κάνω format (αφού η toshiba δεν δίνει drivers)?

Μήπως υπάρχουν στο net?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

DK said...

Dell? Sony? Περίμενα ένα άνθρωπος σαν και εσάς να χρησιμοποιεί Mac!

museologist said...

Παλιότερα Mitac Minote (σκυλί), εδώ και 4 χρόνια Compaq. Για μένα ο κατάλογος έχει ως εξής:

- Ισχύς
- Αυτονομία
- Χωρητικότητα
- Βάρος

κε Δήμου, τι εννοείται με τη φορητότητα; (όλοι φορητοί δεν είναι;) Δεν είναι το ίδιο με την αυτονομία;

Nikos Dimou said...

museologist said...
κε Δήμου, τι εννοείται με τη φορητότητα; (όλοι φορητοί δεν είναι;) Δεν είναι το ίδιο με την αυτονομία;

------------------------------

Όχι - φορητότητα είναι το βάρος και μάλιστα το βάρος ταξιδιού (με τροφοδοτικό και καλώδια). Έχει διαφορά αν κουβαλάς στα αεροδρόμια 6 κιλά (3,5 ο υπολογιστής 0,5 τροφοδοτικό, 05 καλώδια και 1,5 η τσάντα) ή 2 κιλά!

Nikos Dimou said...

vaggos
κι εγώ έχω τον Toshiba Satellite A 100 αλλά μαζί με το μηχάνημα ήρθε και DVD "Product Recovery". Eκεί υπάρχουν τα πάντα - λειτουργικό, προγράμματα, drivers. Αν δεν σας το δώσανε πρέπει να το ζητήσετε.

Nikos Dimou said...

dimitris18 said...
Dell? Sony? Περίμενα ένα άνθρωπος σαν και εσάς να χρησιμοποιεί Mac!

------------------------------

Είχα και Μακ - αλλά βαρέθηκα τα προβλήματα συμβατότητας με το υπόλοιπο 95%... (τώρα, από ότι μαθαίνω, έχουν εκλείψει).

CROSSROADS said...

καλημερα μετα απο πολυ καιρο και σοβαρα προβληματα (υγειας και αλλα).
πρωτα ενα σχολιο για την ΟΤΕΝΕΤ.
Μηλιες Πηλιου απο 2 μεχρι 22 Αυγουστου ταχυτητα συνδεσης ...19,2 Mbps !!!!!
Ουτα τα mail μου δεν μπορουσα να παρω, ασε που επεφτε συνεχως. Κατα τα αλλα ειμαστε σε χωρα με την μεγαλυτερη αναπτυξη σε ευρυζωνικες συνδεσεις (προφανως μετρανε ...αναποδα οι φωστηρες μας).
Φορητοι...
Ξεκινησα με αρχαιους Compaq,πολλα προβληματα και γρηγορο σουταρισμα στην μικρη μου ανηψια. Ποτε κολλαγανε ta cdrom, ποτε οι οθονες εμφανιζανε ...σκια !! στο ανω μισο (οριζοντιως) τμημα, κλπ.
Ακολουθησε ενα Asus και 3 απροβληματιστα χρονια, πουληθηκε σε συμβολικη τιμη μεσω αγγελιας, και συνεχεια με Acer. Το πρωτο αγοραστηκε απο το ΠΛΑΙΣΙΟ (Συνταγμα), πολυ βιαστικα λογω επικειμενου ταξιδιου και βγηκε αμεσως ...αχρηστο! Τι δεν δουλευε το cdrom, τι κολλαγε συνεχως, τι δεν ειχε μεσα ουτε τα στοιχειωδη ! Φαναταστειτε τροφοδοτικο με φις "αγγλικου" τυπου χωρις να υπαρχει adaptor για πριζα σουκο...
Μετα απο πολλα τηλεφωνα ηρθε το adaptor απο το Πλαισιο με προσωπικη αυτοθυσια προθυμου υπαλληλου και κουριερ - ηταν και Σ/Κ , επρεπε και να φυγω. Με την επιστροφη μου και μετα απο πολλα προβληματα με το μηχανημα αποδεδειγμενα σκαρτο και τον τοπικο διευθυντη Πλαισιου να κανει πως δεν καταλαβαινει, αποφασισα να κανω αυτο ακριβως που απεχθανομαι : επικαλεστηκα την προσωπικη μου φιλια με τον boss (Γ.Γεραρδο) και ενα τηλεφωνημα στο γραφειο του ηταν αρκετο για να ερθει στο γραφειο μου ακριβως την επομενη ενα πληρες και λειτουργικο καινουργιο Acer Travellmate με το οποιο περασα αλλα 2 απροβληματιστα χρονια και τωρα το παιδευει παλι η ανηψια μου.Οσο για το Πλαισιο Συνταγματος απο τοτε ειναι ολο τεμεναδες οταν μπαινω μεσα !
Στην Ελλαδα ζουμε...
Τωρα πια με ενα TOSHIBA Satellite M70-160 αγορασμενο απο την COSMODATA σε τιμη 25 % φτηνοτερη απο του ΠΛΑΙΣΙΟΥ (το ιδιο μοντελο) εργαζομαι απροβληματιστα εκτος απο το ασυρματο δικτυο που δεν συνδεεται με τιποτε. Ακομα το σκεφτομαι να παω στο σερβις...

Nikos Dimou said...

Νεότερα από το μέτωπο Toshiba Satellite.

Η αλλαγή της κάρτας δεν έλυσε το πρόβλημα (θυμίζω: έχανε το δίκτυο) και τώρα πήγαμε στο οριστικό τεστ για να ξεκαθαρίσει αν φταίει το software ή το hardware. Μου έδωσαν ένα δεύτερο σκληρό και δοκιμάζω μόνο με τα βασικά προγράμματα να δω αν θα ξαναπαρουσιαστεί το πρόβλημα. Αν συμβεί -φταίει το hardware (αλλαγή motherboard). Αν δεν συμβεί θα πρέπει να κάνω format στον δικό μου σκληρό και να τον χτίσω σιγά-σιγά, για να διαπιστώσω ποιο λογισμικό φταίει.

Λες και δεν είχα άλλη δουλειά...

harrygrath said...

Απο το αλλο μπλογκ,το "πολιτικο ",εχω αποχωρησει λογω ιδεολογικης διαφωνιας. Πλακωσαν πολλοι αρχαιοι & εγω δεν ειμαι τετοιος...

No hard feelings. Αλλος για Χιο τραβηξε & αλλος για Μυτιληνη...

Με ενδιαφερει να μπλογκαρω απολιτικά στο "τεχνικο " μπλογκ,εδω,αρκει να φυγει το αβαταρι-σβαστικα.

Σε σβαστικάδικο δεν μπορω να σχολιασω.

Nikos Dimou said...

harry, welcome back

είπαμε, δεν είναι σβάστικα αλλά παιδικός μύλος!

harrygrath said...

Ειναι σβαστικα ελαφρα παραλλαγμενη,για ξεκαρφωμα.
Το θεμα ειναι σοβαρο,δεν ειναι για ελαφρια αντιμετωπιση ή για πλακα,να περναει ντουκου.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Συμμερίζομαι την ευαισθησία του Χάρυ. Μπορεί να έχει κι άλλες συμβολικές σημασίες αλλά η σύνδεση του με τον ναζισμό για μένα το κάνει απαράδεκτο έως προκλητικό. Χιλιάδες αβατάρ υπάρχουν ο αγκυλωτός μας έμεινε;

Καλλή η τεχνολογία αλλά ας ξεκινήσουμε από σωστές βάσεις

dimg said...

Για αρκετό και καιρό σκεφτόμουνα την αγορά ενός apple laptop (χρειάζομαι το OSX) και είδα οτι πρόσφατα οι τιμές π.χ. των απλών MacBook είναι κάπως πιο λογικές.

Το ερώτημα είναι γνωρίζει κανείς τι προβλήματα (και πόσο συχνά) παρουσιάζουν τα apple laptop;

Ο alexandros αναφέρθηκε ήδη στην προβληματική αντιπροσωπεία τους (αν και υπάρχει και δεύτερη επιλογή στη systemgraph που δε γνωρίζω πόσο καλή είναι).
Αλλά θα ήθελα να ακούσω και για τα προβλήματα καθε αυτά από όποιον έχει εμπειρία.

Nikos Dimou said...

dimg
προσωπική εμεπειρία δεν έχω. Στις μετρήσεις αξιοπιστίας των διαφορων περιοδικών η Apple είχε πάντα καλή θέση. Αλλά έχω ακούσει ότι τώρα που άλλαξε σε επεξεργαστές Intel παρουσιάστηκαν μερικές "παιδικές ασθένειες". Φαντάζομαι να τις έχει ξεπεράσει.

Alexandros said...

@dimg
Το σημαντικότερα προβλήματα που έχουν αναφερθεί σε φορητούς της apple ήταν μια μεγάλη παρτίδα με προβληματικές μπαταρίες (αν θυμάμαι καλά, το πρόβλημα ήταν γενικότερο και δεν αφορούσε μόνο την apple) που ανακάλεσαν κι αντικατέστησαν. Και διάφορα προβλήματα σαν αυτά που αναφέρει ο anastasios στις πρώτες γενιές φορητών με Intel. Όσο μπορώ να γνωρίζω (παρακολουθώντας σχετικά sites και από φίλους και γνωστούς) τα προβλήματα αυτά έχουν επιλυθεί στις σειρές που ακολούθησαν. Επιμένω στο ότι η apple προσέχει ιδιαίτερα την ποιότητα των υλικών και την κατασκευή των υπολογιστών της. Πέρα από αυτά λοιπόν δεν θυμάμαι να έχουν αναφερθεί προβλήματα που να ξεφεύγουν από ότι θα χαρακτηρίζαμε ως μεμονωμένες περιπτώσεις.

Για την SystemGraph έχω ακούσει θετικά σχόλια, αλλά καθώς βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη δε γνωρίζω προσωπικά. Το μόνο αρνητικό που βρίσκω στα MacBook είναι οι κάρτες γραφικών της Intel. Αν δουλεύετε συχνά εφαρμογές με τρισδιάστατα γραφικά ή Photoshop κτλ θα ήταν προτιμότερο να επενδύσετε σε ένα πιο ακριβό MacBook Pro. Ακόμα υπενθυμίζω ότι στα τέλη του Οκτώβρη θα κυκλοφορήσει καινούρια έκδοση του MacOS X, αν μπορείτε να κάνετε μέχρι τότε υπομονή...
Εάν έχετε περισσότερες απορίες -και για να μη μονοπωλούμε εδώ το χώρο- μπορείτε να απευθυνθείτε στα MacEphemera και HelMUG, διαδικτυακές κοινότητες Ελλήνων χρηστών Macintosh.

Όπως ανέφερε και ο οικοδεσπότης μας παλαιότερα υπήρχαν προβλήματα συμβατότητας, όμως με την έλευση του MacOS X αυτές οι καταστάσεις ανήκουν στο παρελθόν. Επιπλέον στους καινούριους Mac με Intel μπορεί κανείς να εγκαταστήσει και Windows (XP ή Vista). Μάλιστα ο Walt Mossberg σε πρόσφατο άρθρο του βρήκε ιδιαίτερα καλές τις επιδόσεις του νέου iMac στα Windows Vista. Αντιγράφω:

"If you install Boot Camp on a well-equipped Mac model, it can become a blazing fast Vista computer. A few days ago I bought a top-of-the-line model of Apple’s new iMac line, and installed Boot Camp and Vista. I then tested the machine using Vista’s built-in Windows Experience Index, a rating system that goes from 1 to 5.9, with scores above 3.0 generally required for full, quick performance. My iMac scored a 5.0, the best score of any consumer Vista machine I have tested. Obviously, a tricked-out high end Dell or HP box might do as well or better, and a lesser Mac might do worse. But the score was very impressive for a computer that wasn’t designed with Vista in mind."

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το κείμενο εδώ. Το σχόλιο μου έχει εξελιχθεί σε ανερυθρίαστη διαφήμιση της apple και γι' αυτό σταματώ εδώ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Εμπειρία από Acer travelmate 800 με πρόσθετη εγγύηση:

Προβλήματα DVD player/writer, hard drive. Με τηλεφωνική συννενόηση απεστάλλη με συνεργαζόμενη courier στην Ιταλία με έξοδα της εταιρείας. Σε 10 ημέρες είχε επιστρέψει όχι μόνο διορθωμένο αλλά και με καινούριο πληκτρολόγιο!

Αν συνεχίζουν έτσι είναι καταπληκτικοί τους συνιστώ.

Χώρια που ο Travelmate μου είναι τόσο καλός που δεν μου κάνει καρδιά να τον ανανεώσω!

dimg said...

nikos dimou, alexandros:

Ευχαριστώ πολύ για τις κατατοπιστικότατες απαντήσεις!

vaggelis said...

Χαίρετε,

Tο πρώτο μου laptop ήταν ένα Zenith 8086 με 2400 bps modem και CGA οθόνη. Με αυτό έκανα τις πρώτες μου βόλτες στον κυβερνοκόσμο των BBS.

Πάμε στα πρόσφατα...

2002: Compaq Presario 701EA... Όλη μου η παρέα το αγόρασε. Σε όλους δουλεύει ακόμα. Μετά από άπειρες ώρες ο 20άρης δίσκος άρχισε να δημιουργεί προβλήματα οπότε και τον άλλαξα προληπτικά. Στον 1ο χρόνο η οθόνη άρχισε ξαφνικά να γίνεται κόκκινη, οπότε και έφυγε στον Πουλιάδη και αντικαταστάθηκε εντός 15 ημερών μιας και καλυπτόταν από εγγύηση. Πλέον έχει Debian 4.0 και δουλεύει γρήγορα και αξιόπιστα ως laptop replacement (θα δείτε γιατί παρακάτω)

2006: Toshiba Satellite M40-295. Αξιοπρεπέστατο, αρκετά καλή ποιότητα κατασκευής αλλά μου φαίνεται (για να κάνω και ένα link με το άλλο σας blog) ότι κάποιος το γκαντέμιασε και χρειάζεται ένα φυλακτό.

Στους 8 μήνες άρχισε να κλείνει χωρίς λόγο και μάλιστα χωρίς shutdown. Η ιδέα μου ότι είχε πρόβλημα το κύκλωμα διαχείρισης ενέργειας ήταν σωστή και η τοπική Ιντεάλ (είμαι στα Χανιά) το έστειλε στην Αθήνα όπου και η μητρική αντικαταστάθηκε. Το ενδιαφέρον ήταν το ότι το έστειλα στις 23 του Δεκέμβρη και το έλαβα πίσω στις 29.

Το άσχημο νέο ήταν ότι δυστυχώς δεν λύθηκε το πρόβλημα με αποτέλεσμα να το ξαναστείλω για 15 μέρες αυτή τη φορά (περίεργο δεν έιναι; Εκτιμώ ότι την πρώτη φορά πρέπει να έγινε κάποια μικροεπισκευή και όχι αλλαγή μητρικής όπως τη δεύτερη φορά).

Οι άνθρωποι της Ιντεάλ σε όλες τις περιπτώσεις ήταν ευγενέστατοι και το μόνο που χρεώθηκα ήταν η courier για την αποστολή στην Αθήνα.

Όλα τα παραπάνω, με έκαναν να επεκτείνω την εγγύηση στα 2 χρόνια. Το κόστος ήταν 96 ευρώ + ΦΠΑ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το μηχάνημα (πέραν από το ρολόι που έγινε reset στο 2005) δεν είχε την παραμικρή άλλη παρέμβαση :-)

Το επόμενο laptop μάλλον θα είναι είτε Toshiba Tecra (για τους γνωστούς λόγους αντοχής και αξιοπιστίας) είτε MacBook λόγω δυνατοτήτων (κυρίως Unix shell) του λειτουργικού του συστήματος.

Nikos Dimou said...

vaggelis said...
Το επόμενο laptop μάλλον θα είναι είτε Toshiba Tecra... είτε Macbook

------------------------------

Θα έρθουν κομπλέ με χαμάλη; Είναι πολύ βαριά και τα δύο (travelling weight 6kg). Εκτός αν δεν ταξιδεύετε πολύ ή το χρησιμοποιείτε για desktop replacement.

Εμένα το όρια μου για μικρό είναι το 1,5 κιλό και για μεγάλο τα 2,5.

vaggelis said...


Θα έρθουν κομπλέ με χαμάλη; Είναι πολύ βαριά και τα δύο (travelling weight 6kg). Εκτός αν δεν ταξιδεύετε πολύ ή το χρησιμοποιείτε για desktop replacement.


Από την πρόχειρη έρευνα που είχα κάνει για έναν φίλο, το Toshiba Tecra ζυγίζει 3 κιλά. Εάν συνυπολογίσουμε τον φορτιστή και πιθανώς μια δεύτερη μπαταρία καθώς και το βάρος της τσάντας δεν θεωρώ ότι θα ξεπεράσουμε τα 4,5 kg κατά μέγιστο.

Η αλήθεια είναι ότι η διαδρομή που κάνει το laptop είναι από την πόρτα του γραφείου στο αυτοκίνητο και απο εκεί στο σπίτι. Συνήθως στα ταξίδια μου χρησιμοποιώ κοινόχρηστους υπολογιστές και το PDA μου.

ΜΑΥΡΗ @ ΤΡΥΠΑ said...

Γιατί να υπαρχει υποστηριξη για υπολογιστες οταν για τα πιο πολλα προιόντα η υποστηριξη στην Ελλάδα ειναι αστεία;

ΜΑΥΡΗ @ ΤΡΥΠΑ said...

Να συμπληρώσω: Η πιο καλη υποστήριξη υπήρξε (οπως λεει και ο Ν.Δ) για λιγο της IBM. Οταν αρχιζε να σταματαει το ενδιαφερον της για PC αρχισε να πεφτει η καλη εικόνα που ειχε.

Nikos Dimou said...

vaggelis
Η τσάντα συνήθως ζυγίζει 1-1,5 κιλά (μία που μου χάρισε η Dell από δέρμα ζύγιζε 2,8 - πιο βαρειά από τον υπολογιστή!). Τα Tecra με 17άρα οθόνη ζυγίζουν 4,5 και με 15,4 3,3. Αλλά αφού δεν κάνετε ταξίδια... το πρόβλημα είναι στα αεροδρόμια.

Nikos Dimou said...

makrjohn
Κι όμως Dell & Toshiba έχουν καλή υποστήριξη.

d3lta said...

τα φώτα σας παρακαλώ:

μέχρι τώρα από το 1997 είχα μόνο φορητούς της toshiba οι οποίοι δεν παρουσίασαν κανένα απολύτως πρόβλημα - εξ ου και η απουσία μου από το πόστ αυτό.

μόλις σήμερα, το τροφοδοτικό του καινούργιου μου sony vaio vgn-sz5xn/c με στοιχεία vgp-ac19v12 αρνείτο σθεναρά να φορτώσει την μπαταρία του μηχανήματος...

αφού υπέθεσα ότι θα έπρεπε να υποστώ τα όσα φρικώδη ακούστηκαν γιά το after sales service της sony, μετά από λίγες ώρες το τροφοδοτικό με λυπήθηκε και συνεργάστηκε.

ερώτησις: το είχα 2-3 μέρες υπό τάσιν, μήπως υπερθερμάνθηκε, έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία με τροφοδοτικά sony? (με τα toshiba ουδέποτε είχε συμβεί κάτι τέτοιο εβδομάδες στην πρίζα).

Apostolos said...

@deltamike
-----------
Μέχρι στιγμής ποτέ τέτοιο πρόβλημα, με διαφορετικά βέβαια τροφοδοτικά (VGP-AC16V8 και VGP-AC19V10).
Εύχομαι πραγματικά να είναι κάτι προσωρινό και τυχαίο και να μη χρειαστεί να γευτείς το after sales service της Sony...

vaggelis said...

@nikos_dimou
Αναφερόμουν σε μοντέλο με οθόνη 15,4 ιντσών (3kg για το Α8-103). Ομολογουμένως, οι τσάντες της Dell είναι βαριές (αλλά και εξαιρετικά ανθεκτικές και ποιοτικές) - η δικιά μου είναι σίγουρα παραπάνω από κιλό. Αυτή τη στιμή έχω μια πιο σπορτίφ της Belkin η οποία είναι πιο άνετη στη μεταφορά.

@delta_mike
Προσοχή στα τροφοδοτικά των φορητών υπολογιστών τα οποία δεν έχουν τις ανοχές που έχουν τα ανίστοιχα των επιτραπέζιων υπολογιστών όσον αφορά το φιλτράρισμα των κορυφών (peaks) του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι κορυφές είναι αρκετά συνηθισμένες σε μια χώρα με τριτοκοσμική ποιότητα τροφοδοσίας εναλασσόμενου, όπως η Ελλάδα. Το πρόβλημα δεν θα εντοπιστεί στο τροφοδοτικό αλλά στο κύκλωμα φόρτισης το οποίο είναι αρκετά ευαίσθητο και στο οποίο οι κορυφές μπορούν μερικώς ή όλικώς να το καταστρέψουν.

Μια ακόμα παράμετρος που πρέπει να αξιολογηθεί, είναι ότι το κύκλωμα φόρτισης μπαταριών λιθίου,κάνει χρήση της θερμοκρασίας των στοιχείων που φορτίζονται. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το κύκλωμα να αρνηθεί να φορτίσει μια μπαταρία της οποίας η θερμοκρασία είναι υψηλή.

Εάν το πρόβλημα επιμείνει και ενταθεί (πράγμα που απεύχομαι) καλό είναι να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη πελατών.

Nikos Dimou said...

delta_mike
σωστά τα όσα παρατηρεί ο vaggelis γι αυτό και δεν συνδέω ποτε τον φορητό με την πριζα αλλά με μικρό ups ή surge protector - το ρεύμα της ΔΕΗ σκοτώνει.

d3lta said...

καλημέρα,

δεν ξέρω αν ήταν το κύκλωμα φόρτισης, υποθέτω θα μου έβγαζε κάποιο warning, αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι το εν λόγω τροφοδοτικό έχει ένα πράσινο led που δεν άναβε (τώρα ανάβει) - σε κάθε περίπτωση θα επικοινωνήσω με την sony και θα μεταφέρω εδώ τι μου ειπαν.

όλα τα ηλεκτρονικά μου δε είναι συνδεδεμένα σε πολύπριζα με surge protector...

apostolos, vaggelis, nikos dimou, ευχαριστώ πολύ!

vaggelis said...

@delta_mike

δυστυχώς δεν βγάζει warning (κακώς φυσικά) όταν δεν είναι σε θέση να φορτίσει την μπαταρία...

d3lta said...

sony after sales service παρθενική εμπειρία:

από την sony hellas, μου έδωσαν το τηλέφωνο 0080044121496 το οποίο κάλεσα και μία ευγενεστάτη γερμανίς με καλημέρισε σε άπταιστα ελληνικά! (είχα ήδη κάνει εγγραφή στο club vaio online).

της εξήγησα το πρόβλημα και μου αποστέλει νέο τροφοδοτικό με dhl το οποίο ισχυρίστηκε ότι θα έχω σε μία ή δύο μέρες. οψόμεθα.

σε ερώτησή μου ποιά είναι η διαδικασία αν το μηχάνημα χρειαστεί service, μου είπε ότι πηγαίνει γαλλία μέσω courier τον οποίον στέλνει η sony γιά παραλαβή και ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς, το έχεις πίσω σε 7-10 εργάσιμες.

αν μείνω ικανοποιημένος, θα αγοράσω το 2-year exended warranty pack.

d3lta said...

*extended

squarelogic said...

το δικο μου VAIO χρειαστηκε αλλαγη
combo writer στους 8-9μηνες περιπου και χωρις ιδιαιτερα βαρια χρηση.Δευτερα επικοινωνησα με το σερβις σε βελγιο ή Γερμανια,Τριτη μεσημερι ηρθε ο κουριερ με ειδικο κουτι δικο τους και το παρελαβε,και Παρασκευη μεσημερι ειδα παλι γυρνωντας σπιτι μηχανακι της UPS το οποιο ειχε το λαπτοπ μου επισκευασμενο!!!

Αλλα οταν καποια στιγμη μου επεσε και ειχα 5 πληκτρα στον αερα,μου ειπαν οτι τετοια βλαβη δεν καλυπτεται και εστειλαν τα 5 πληκτρα μαζι με οδηγιες τοποθετησης.
1-2 πληκτρα δεν λενε να μουν με τιποτε.Οτι παθει ομως απο δω και περα αναμενεται να στοιχιζει εξωφρενικα για να το στειλεις εκει.Η χρεωση μονο του τηλεφωνικου σαππορτ ειναι 20 ευρω...

dinx said...

@all
Όταν δουλεύετε με το φορητό σπίτι, και το έχετε συνδεδεμένο στο ρεύμα, είναι φρόνιμο να αφαιρείτε την μπαταρία, γιατί με αυτό τον τρόπο, αυξάνετε τη διάρκεια ζωής της.
Επίσης ups, surge protector, είναι απαραίτητα με τα ρεύματα της ΔΕΗ.

vaggelis said...

@dinx

μέγιστο λάθος αγαπητέ, όσον αφορά την αφαίρεση της μπαταρίας, τα κυκλώματα φόρτισης δεν είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν "εν κενώ"

dinx said...

@vagelis
Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία.

d3lta said...

ευπειθώς αναφέρω ότι είμαι κάτοχος νέου τροφοδοτικού το οποία κατέφθασε μετά παρέλευσιν 24ώρου από βέλγιο - πραγματικά εντυπωσιακό!

μετά την ανατριχιαστική χρέωση που άκουσα από τον squarelogic αγορά extended warranty pack επιβεβλημένη!

Apostolos said...

Σοφή επιλογή το extended warranty pack delta_mike...(σιωπηλός Βάϊος μίλησε).
Μόνο που εδώ μας δουλεύει η Sony Hellas, και μας δίνει αρχική μόνο 1 χρόνο ενώ σε άλλες χώρες της κοινότητας η εγγύηση που δίνει η Sony είναι δύο χρόνια.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε και με άλλες συσκευές (πχ κινητά) και αναγκάστηκαν να το μαζέψουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των άλλων κοινοτικών χωρών;
Τι εγγύηση δίνουν πλέον για συσκευές ήχου-εικόνας ή κινητά η Sony και άλλες εταιρείες;

Nikos Dimou said...

Ευπειθώς αναφέρω κι εγώ ότι το πρόβλημα του Toshiba Satellite A100 (που έχανε το ασύρματο δίκτυο) τελικά λύθηκε - χωρίς να εντοπιστεί (αχ, αυτή η πληροφορική).

Δηλαδή η δοκιμαστική λειτουργία με άλλον σκληρό δίσκο που μου δάνεισε η αντιπροσωπεία και είχε φορτωμένα επάνω μόνο τα Windows Vista και το βασικό software που δίνει η Toshiba, απέδειξε ότι με αυτή την διαμόρφωση το δίκτυο ήταν σταθερό. Άρα επακολούθησε format & restore και σταδιακό ξαναχτίσιμο του αρχικού δίσκου. (Γκρρρ...). Μέχρι τώρα (τοκ - τοκ - τοκ - χτυπάω ξύλο) ουδέν πρόβλημα.

giant13 said...

o apostolos είπε,

"Τι εγγύηση δίνουν πλέον για συσκευές ήχου-εικόνας ή κινητά η Sony και άλλες εταιρείες;"
-------------------------------
Εδωσα γιά επισκευή σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο της SONY μιά βιντεοκάμερα που μόλις συμπλήρωσε διετία από την αγορά της. Συγκεκριμένα την DCR-HC42E(1,07Mpixel).
Χαλασμένη η οθόνη αφής (δεν δούλευε το on screen μενού και τα on scren χειριστήρια).
Επισκευή σε ικανοποιητικό χρόνο, περίπου 10 μέρες.
Αξία ανταλλακτικού (καλωδιοταινία),
18 ευρώ με ΦΠΑ.
Εργασία 92 ευρώ. Σύνολο 110.
Το σπουδαιότερο όμως είναι η εγγύηση.
Ενας χρόνος γιά την εργασία και 2 η 3 μήνες, όχι παραπάνω, γιά το ανταλλακτικό!!!

Apostolos said...

Εννούσα αρχική εγγύηση πόσο δίνουν giant, και όχι για την επισκευή. Δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιβάλλει ελάχιστο χρόνο εγγύησης (έτσι είχα ακούσει), και ίδιο χρόνο εγγύησης για όλες τις χώρες της κοινότητας;

Φαίη said...

Καλησπέρα.Λόγω δουλειάς έχω καθημερινή επαφή με το service αλλά και την κατασκευή των προιόντων της Lenovo.Και έχω να πω ένα μόνο : μακρυά! Έχεουν ρίξει τόσο πολύ τα υψηλά standards που είχε θέσει η IBM στους φορητούς που πραγματικά αναρωτιέμαι πλέον γιατί τα αγοράζει ο κόσμος...

OnWine said...

Μήπως αν λεγόσασταν Νίκος Δημουλάκης, η αντιμετώπιή ΚΑΙ αυτών των εταιρειών (Dell, Toshiba) θα ήταν διαφορετική?

salvador said...

φίλε Νίκο,

Κατα τυχη επεσα σε αυτο το ποστ
και εχω να πω οτι συμφωνω απολυτα μαζι σου.
Εδω και λιγο καιρο αυτο τονιζω οπου βρεθω.
Η σωστη σταση απεναντι στον καταναλωτη μιας εταιριας ,ειναι παντα η υπευθυνοτητα σε περιπτωση που κατι παει στραβα με το προιον.
Μαλιστα πετυχα το θεμα σου ακριβως στην περιοδο που τρεχω να βρω το δικιο μου και τρωω τα νυχια μου!
Τυχαίνει να έχω μπλεξει ασχημα με την αδιαφορία και την απολυτη ξεφτίλα της εταιρίας ACER.
Ειχα ακουσει πολλα για την εν λογω εταιρια αλλα τωρα εκτος απο θυμα ειμαι συναμα και απολυτα βεβαιος!
Εχω φτασει σε σημειο να μιλαω συνεχεια με το ιδιο ατομο στο helpdesk της ,οπου μου 'ρχεται να το πνιξω τηλεφωνικα και τείνω να πιστεψω πως δεν πρόκειται για ανθρωπο μα για πλήρως προγραμματισμένο bot απο την ACER.
Ειναι μεγαλη η ιστορια μου απλως για να καταλαβεις την εκταση του προβληματος ,εχω επικοινωνήσει αυτες τις μερες με την υπηρεσια της γενικης γραμματειας του καταναλωτη και αυριο πρωι θα τους στειλω με φαξ ολα τα απαραιτητα εγγραφα για να γινει καταγγελία.
Δεν ειναι τα λεφτα πλεον ... (1000)
δεν ειναι οτι δεν δουλευει/
δεν δουλεψε ποτε ...
ειναι το γαμωτο..
δεν απαντανε στα email μου ,λες και ειμαι spam και τους στέλνω μηνύματα για viagra!

Μέχρι να λείξει η εγγυηση (30 Μαρτιου) θα τους κυνηγαω.

υ.γ. Μακρια απο ACER
υ.γ.2 Μακρια απο ACER
υ.γ.3 Το σκουπιδι ειναι αγορασμενο απο την Ιταλια ,οπου μου ηταν απαραιτητο (δεν ηθελα/θελω φορητο.. ηταν η φυση της δουλειας τετοια που οσο και αν εκανε θα το αγοραζα).
Τωρα μου ζητανε να το στειλω για επισκευη στην Ιταλια ,να πληρωσω 200Ε για τα μεταφορικα courrier και το μονο που θα κανουν θα ειναι να μου ξαναβαλουν πανω τα Ιταλικα XP.
Δεν θελω Ιταλικα XP ,δεν θελω να πληρωσω τιποτα.. εχω εγγυηση.
Ευρωπαικη ενωση...τους λέει τιποτα;
υ.γ.4 Μακρια απο ACER

salvador said...

Ξέχασα να αναφέρω το πιο σημαντικό.
Το service της ACER στην Ελλαδα
το αναλαμβάνει η εταιρια MDI
η οποία ...ειναι 3 λεπτα απο το σπιτι μου!!
Τους εχω πάρει τηλεφωνο φυσικα και αυτους ,αλλα μου λενε οτι για να γινει οτιδηποτε πρεπει να στειλει την "εντολη επισκευής" η ACER Ελλαδας σε αυτους.
Τουλαχιστον η κοπελα στην MDI
που μιλησα πρέπει να είναι ανθρωπος και οχι bot.

Looooser said...

Apostolos a dit...

Εννούσα αρχική εγγύηση πόσο δίνουν giant, και όχι για την επισκευή. Δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιβάλλει ελάχιστο χρόνο εγγύησης (έτσι είχα ακούσει), και ίδιο χρόνο εγγύησης για όλες τις χώρες της κοινότητας;
----

Η οδηγία 1999/44 προβλέπει μια διάρκεια δύο ετών μέσα στα οποία ο πωλητής ευθύνεται έναντι του αγοραστή για κάθε έλλειψη συμμόρφωσης (όσον αφορά τις ιδιότητες του αγαθού) που υπάρχει κατά την παράδοση του αγαθού (α. 3(1)). Δλδ αν η οθόνη πχ έχει κάποιο ελάττωμα εγγενώς το οποίο εμφανιστεί μέσα στα δύο χρόνια έχετε δικαίωμα αλλαγής ανεξάρτητα από την εγγύηση. Αυτό δεν είναι λοιπόν το ίδιο με την εγγύηση η οποία καλύπτει και ελαττώματα που μπορεί να μην υπήρχαν εγγενώς αλλά προέκυψαν κατά τη συνήθη χρήση του προϊόντος. Η εγγύηση σύμφωνα με το α 5(3) του νόμου περί προστασίας καταναλωτή "πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής τους προϊόντος. Ειδικά για τα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με το χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται ότι θα παραμένουν σύγχρονα από τεχνολογική άποψη, αν ο χρόνος αυτός είναι συντομότερος από την πιθανή διάρκεια ζωής τους." Απ' όσο ξέρω δεν υπάρχει μίνιμουμ διάρκειας για την εγγύηση. Κάποτε κάτι είχα ακούσει για 6 μήνες, αλλά έτσι κι αλλιώς με βάση τις παραπάνω διατάξεις, οι 6 μήνες είναι σίγουρα το ελάχιστο. Αν θέλετε για παραπάνω δείτε τον ν. 3043/2002 όπως επίσης και τις διατάξεις 540επ του Αστικού Κώδικα (μαζί με τον νόμο 2251/1994 για την προστασία καταναλωτή).

Unknown said...

Έχω κι εγώ μία ιστοριούλα με την Acer. Αγόρασα κάποια στιγμή πριν απ[ό 2,5 χρόνια ένα Travelmate 2301, το οποίο παρουσίασε πρόβλημα μετά από έξι μήνες με το DVD-RW. Έψαξα λοιπόν- πολύ είναι η αλήθεια- για το που θα το πάω για σέρβις. αν θυμάμαι καλά ήταν η MDI σε έναν παράδρομο της Πειραώς. Όταν πήγα διαπίστωσαν αμέσως την βλάβη και με διαβεβαίωσαν ότι θα αλλαχθεί το ελλατωματικό εξάρτημα, όμως θα έπρεπε να αφήσω εκεί τον υπολογιστή για 10 μέρες μέχρι να έρθει από το εξωτερικό(!) το DVD-RW. Όταν τους είπα ότι δεν γίνεται να στερηθώ το μηχάνημα για τόσο καιρό μου είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο και ότι θα έπρεπε να το αφήσω εκεί διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει η αλλαγή. Επειδή όμως είμαι παθών και μαθών αμέσως μετά τους είπα ότι είμαι δημοσιογράφος και μου είναι απαραίτητο και αλλιώς δεν θα μπορέσω να γράψω την στήλη μου κλπ και ως δια μαγείας ανακάυψαν ότι αφού δεν θα με ενοχλεί το ότι δεν δουλεύει το DVD (που δεν δούλευε...) και δεν με κουράζει να ξανακατέβω στο σέρβις (που θα ξανακατέβαινα ούτως ή άλλως για να πάρω τον φορτηό όταν θα επισκευαζόταν) θα κρατούσαν τον Serial number του μηχανήματος και θα με καλούσαν όταν θα ερχόταν το ανταλακτικό. Απίστευτο.... Μα καλά, δεν έχουν στοκ ούτε τα στάνταρ dvd-RW dual layer που τα βάζουν σε σχεδόν όαλ τα μοντέλα της acer;