Monday, August 20, 2007

Υπέρ αυτομάτων



Οι παλιότεροι θα θυμούνται τις πρώτες τηλεοράσεις που δεν είχαν τηλεκοντρόλ. Για να αλλάξεις σταθμό έπρεπε να σηκωθείς, να πας στην τηλεόραση και να πατήσεις το σχετικό κουμπί. Το ίδιο για να χαμηλώσεις ή να ανεβάσεις τον ήχο. Το ζάπινγκ φυσικά ήταν αδύνατο.

Θυμάμαι σε ένα ξενοδοχείο στην Κύπρο: με έβαλαν σε ένα δωμάτιο με τηλεόραση της οποίας είχε χαθεί το τηλεχειριστήριο. Άλλαξα δωμάτιο.

Σήμερα είναι αδιανόητη μια τηλεόραση χωρίς τηλεκοντρόλ. Ούτε τζάμπα δεν θα την έπαιρνε κανείς.

Εξίσου αδιανόητο είναι για κάποιον που οδηγεί αυτόματο αυτοκίνητο, η διαδικασία της αλλαγής ταχυτήτων. Πατάω συμπλέκτη, αλλάζω ταχύτητα, αφήνω συμπλέκτη, είναι εξίσου πρωτόγονο με το σηκώνομαι και αλλάζω κανάλι.

Ήδη μετά τον πόλεμο, το 100% των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ήταν αυτόματα. Θυμάμαι όταν το 69 στη Νέα Υόρκη ζήτησα να νοικιάσω χειροκίνητο (manual shift) αυτοκίνητο – το έπαιζα ραλίστας – με κοίταξαν κατάπληκτοι, σαν να ήμουν εξωγήινος. Ολόκληρη η Hertz δεν είχε ούτε ένα χειροκίνητο. Γι αυτούς ήταν εξίσου παράξενο με το να ζητήσεις όχημα που έπαιρνε μπρος με μανιβέλα.

Κάποτε βέβαια τα αυτόματα είχαν μερικά μειονεκτήματα: έκαναν αργές αλλαγές, κατανάλωναν περισσότερη βενζίνα, κόστιζαν σημαντικά περισσότερο.

Όλα αυτά έχουν εξαλειφθεί σήμερα με την νέα τεχνολογία. Πετυχαίνουν καλύτερες επιδόσεις από τα χειροκίνητα (και μάλιστα από τους χρόνους που επιτυγχάνουν δοκιμαστές), κάνουν καλύτερη διαχείριση καυσίμου και η διαφορά στο κόστος κτήσης είναι μικρή. Εδώ στην Ελλάδα τα χρεώνουν κάπως ακριβότερα, ακριβώς επειδή τα ζητούν λίγοι. Όταν αυξηθεί η ζήτησή τους (ήδη συμβαίνει) τα καπέλα θα πέσουν.

Τα "έξυπνα" κιβώτια μαθαίνουν τον τρόπο που οδηγείτε και αυτοπρογραμματίζονται ανάλογα. Σκέπτονται πριν από σας, για σας. Ερμηνεύουν και τον ελάχιστο νυγμό του δεξιού ποδιού και αποσυμπλέκουν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Κάνουν ότι και ένας καλός οδηγός - απλώς το κάνουν πολύ πιο γρήγορα.

Εκτός από την υπέροχη βολή τους, τα αυτόματα κιβώτια προσφέρουν και πρόσθετα πλεονεκτήματα: είναι πιο ανθεκτικά και αξιόπιστα, σπάνια θέλουν επισκευές (δεν χρειάζεται να αλλάξεις δίσκο συμπλέκτη) και επιδρούν θετικά στην υγεία. Έρευνες σε οδηγούς, έδειξαν ότι παθαίνουν λιγότερο στρες, οι καρδιακοί ρυθμοί και η πίεση πέφτουν.

Όσο γι αυτούς που οδηγούν αγωνιστικά, θα θυμίσω πως εδώ και χρόνια πουλιούνται περισσότερες Porsche με Tiptronic, από χειροκίνητες. Η αυτόματη Turbo είναι δύο δέκατα του δευτερολέπτου πιο γρήγορη στα 100. Και το Golf Gti 2.0 DSG τρία δέκατα ταχύτερο από το ίδιας ιπποδύναμης απλό.

Άλλωστε και τα κιβώτια της Formula 1 δουλεύουν με κουμπιά, όπως η Tiptronic. Η οποία είναι ταυτόχρονα και ένα εντελώς αυτόματο κιβώτιο – εξίσου γρήγορο στις αλλαγές. Και πρέπει να πούμε ότι, ενώ τα καλά αυτόματα κιβώτια σου δίνουν την δυνατότητα να κάνεις και χειροκίνητες αλλαγές (το + και - της φωτο) οι περισσότεροι οδηγοί δεν κάνουν χρήση, γιατί σύντομα βλέπουν ότι ο αυτοματισμός τα καταφέρνει καλύτερα.

Για μένα δεν υπάρχει πια κανένα λόγος να οδηγεί κανείς χειροκίνητο. Τζάμπα κόπος. Είναι μια παρωχημένη τεχνολογία που βαθμιαία εξαφανίζεται.

Τελικό επιχείρημα: Tο 90% των οδηγών αγώνων, εκτός πίστας, επιλέγει αυτόματο...

149 comments:

Takis Alevantis said...

Ευχαριστούμε Νίκο. Πάντα νόμιζα πως τα αυτόματα καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο. Τι στοιχεία έχεις για τις καταναλώσεις;

paragrafos said...

Δαγκωτό... αυτόματο!!!

Καλή σας μέρα!

Με αγάπη

Α.

paragrafos said...

Εχουμε ένα αυτόματο vw 1600. Ξεχνάμε να βάλουμε βενζίνη. (Αντίθετα με ένα παλαιότερο mazda,επίσης αυτόματο του ιδίου κυβισμού).

Με αγάπη

Α.

Nikos Dimou said...

takis
εξαρτάται από τον τρόπο οδήγησης. Εγώ π. χ. που έχω "βαρύ πόδι" με το αυτόματο έχω μία οικονομία γύρω στο 10% (οδηγούσα πριν το ίδιο σε χειροκίνητο). Άλλοι οδηγοί που δεν γκαζώνουν πολύ θα δουν μικρότερες διαφορές - πάντως σπάνια θα ξεπεράσουν τις καταναλώσεις του manual. Φυσικά εξαρτάται κι από το είδος του κιβωτίου - κυκλοφορούν ακόμα παλιά με μηχανικό μετατροπέα ροπής που καίνει περισσότερο.

insight said...

Επίσης λιγότερα ορθοπεδικά προβλήματα στο αριστερό πόδι από την συχνή χρήση του συμπλέκτη στην πόλη, ασε που μπορεις να το κρεμάς και έξω από το παράθυρο (με λίγη εξάσκηση μπορεί να δίνει και μούντζες)

XD said...

Το θέμα αυτό με πονάει...

Από την πρώτη ημέρα που άρχισαν να μαθαίνω οδήγηση κατάλαβα «τι θα μισούσα» και αυτό ήταν ο χειροκίνητος συμπλέκτης.
Στο τιμόνι, στις στροφές, στο παρκάρισμα κανένα πρόβλημα - επίσης πάντα νόμιμος μέχρι αηδίας στα σήματα, τα φανάρια και στις προτεραιότητες κτλ..

Αλλά ο Συμπλέκτης!
Τι και αν ταλαιπωρήθηκα μαζί του, τι και αν έκανα ένα σωρό μαθήματα οδήγησης, τίποτα!
Η χειροκίνητη αλλαγή ταχυτήτων ήταν εκεί απλά για να με ταλαιπωρεί και συνολικά να καθιστά την εμπειρία της οδήγησης ταλαιπωρία!
Με τα πολλά πήρα ελάχιστα τον αέρα του συμπλέκτη (με πολύ άγχος βέβαια) και έβγαλα δίπλωμα οδήγησης το οποίο τα τελευταία 8 χρόνια σκονίζεται σε κάποιο συρτάρι μου καθώς βλέπετε όταν οδηγούσα είχα τεράστιο στρες σαν έφτανε η ώρα να εκκινήσω από νεκρό σε πρώτη σε τέτοιο βαθμό που θεώρησα πως φθείρω τον εαυτό μου και ενδεχομένως τους άλλους –δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να «γλιστρήσει» το όχημα προς τα πίσω τρακάροντας οποιονδήποτε!

Μόνη διέξοδος, διότι το αυτοκίνητο χρειάζεται (παρόλα όσα λένε οι κυβερνώντες περί αστικής συγκοινωνίας –πόσοι από αυτούς χρησιμοποιούν την Αστική Συγκοινωνία άραγε;;), το αυτόματο κιβώτιο, αλλά τον καιρό που είχα πάρει ζεστά το θέμα της οδήγησης λίγες αντιπροσωπείες το προσέφεραν –οι πωλητές με κοιτούσαν περίεργα όταν τους το ζήταγα! Και πάντα με μεγάλο «καπέλο» επί της αρχικής τιμής του οχήματος -θυμάμαι κόστιζαν από 500.000δρχ ή και παραπάνω οπότε σε συνδυασμό με κάποιες άλλες επείγουσες εκκρεμότητες άφησα την αγορά αυτοκινήτου και συνεπώς την εξάσκηση της οδήγησης για το «απώτερο μέλλον».. (λάθος μου κρίνοντας σήμερα τα πράγματα).

Υ.Γ.
Το ευχάριστο είναι πως σε λίγους μήνες λόγο κάποιων δρομολογημένων αλλαγών στην εργασία μου, θα χρειασθεί να αναθεωρήσω την στάση μου προς το αυτοκίνητο οπότε δεδομένου ότι σήμερα το αυτόματο κιβώτιο κερδίζει έδαφος και οι τιμές γίνονται όλο και πιο προσιτές ενδεχομένως να γίνω κάτοχος ενός αυτόματου αυτοκινήτου («κάλιο αργά παρά ποτέ» που λένε).

dimg said...

Συγχαρητήρια για το πολύ εύστοχο σχόλιό σας κ. Δήμου για τα αυτόματα.

Εγώ θα προσθέσω οτι συνεισφέρουν στην ασφαλέστερη οδήγηση και θα τολμούσα να πώ οτι είναι πεποίθησή μου οτι σε συνθήκες κυκλοφοριακού μεγαλούπολης (ειδικά στην Αθήνα με τις ανηφόρες) μπορούν να μειώσουν τις ουρές στα φανάρια λόγω ταχύτερων αντιδράσεων.

Κατά τη γνώμη μου επίσης, ίσως και λόγω εμπειρίας στο εξωτερικό, θεωρώ πάρα πολύ επιτυχημένο το συνδυασμό αυτόματου + μοντέρνου diesel κινητήρα.

Δε θέλω να αλλάξω θέμα, αλλά και πάλι για πόλη με ανηφοροκατηφόρες σαν την Αθήνα νομίζω οτι οι ροπές των νέων diesel και οι χαμηλές καταναλώσεις τους είναι ιδανικές -- χωρίς να αναφερθώ στις εξαιρετικές αντιρρυπαντικές τεχνολογίες τους και τις τεχνολογικές τους βελτιώσεις.

Πριν μερικούς μήνες βρέθηκα στο κυνήγι αυτοκινήτου και απογοητεύτικα από το πόσο λίγα (βασικά κανένα) από τα μοντέλα που με ενδιέφεραν εισάγονταν με αυτόματο. Οι λόγοι που παρουσιάζονταν: είτε η χαμηλή ζήτηση είτε οτι στους βενζινοκινητήρες δε βγαίνει το μοντέλο με αυτόματο κάτω από 2 λίτρα. Δεδομένου οτι ζω στην Αθήνα, τα μοντέλα πετρελαίου δεν ήταν διαθέσιμα (αφήστε δε που και στην επαρχία να ζεις πολλοί αντιπρόσωποι δεν τα εισάγουν καν)

Μόνο στα πολύ μικρά πόλης και στα "μεγάλα" 2+ λίτρα βλέπω πλέον το αυτόματο να είναι διαθέσιμο ευρέως.

An-Lu said...

Επιφυλάσσομαι να είναι αυτόματα το έπομενο όχημα που θα έρθει στην οικογένεια... ;-)

Dion.M. said...

Κάποτε "σνομπάραμε" τα αυτόματα. Τα θεωρούσαμε ταυτόσημο των Αμερικάνικων αυτοκινήτων, εκείνων των "πλοίων", που ήθελαν να μοιάζουν με αεροπλάνα, με τα τεράστια φτερά.
Επίσης τα θεωρούσαμε αυτοκίνητα για... νοικοκυρές, καί όχι για γρήγορους οδηγούς, όπως θέλαμε να θεωρούμε τον εαυτό μας.

Εκείνο το πρωτοποριακό Ro 80, της NSU, το πρώτο αυτοκίνητο με κινητήρα weinkell, (αργότερα αγόρασε την ευρεσιτεχνία η Mazda), μας προβλημάτισε, αλλά για λίγο καιρό, επειδή η NSU απορροφήθηκε από την Volks Wagen, εξ αιτίας της οικονομικής αποτυχίας του πρωτοποριακού μοντέλου, και η παραγωγή του τερματίστηκε. (Από τους δεινόσαυρους της VW έγραφε ο Καββαθάς τότε)

Εκτοτε το αυτόματο στην Ευρώπη, είχε ταυτιστεί με τους "ασχετους" οδηγούς, που δεν απολάμβαναν την οδήγηση. Αρκούσε κάποιος να μου πεί ότι οδηγούσε αυτόματο, για να "πέσει" στην εκτίμησή μου!

Τώρα τα πράγματα άλλαξαν άρδην.

Πριν δύο χρόνια, αγόρασα ένα αυτοκίνητο αυτόματο και ένα αυτοκίνητο πόλης (C1) με χειροκίνητο κιβώτιο, "για να μην ξεχάσω να οδηγώ" σκέφτηκα, γιατί το ίδιο μοντέλο κυκλοφορούσε και σε αυτόματο.

Εννοείται ότι μετάνοιωσα οικτρά. Οταν μάλιστα οδηγώ το χειροκίνητο αμέσως μετά το αυτόματο, οικτίρω τον εαυτό μου για την ανοησία μου, να παραγγείλω χειροκίνητο.

Είχε παιχτεί ένα κινηματογραφικό έργο* πριν 15 χρόνια με την ιστορία ενός Αμερικανού σχεδιαστή και κατασκευαστή αυτοκινήτων, που καταστράφηκε οικονομικά επειδή υιοθέτησε καινοτομίες, πρωτοποριακές για την εποχή του.
Τις καινοτομίες αυτές τις πήραν οι Ευρωπαίοι και περισσότερο οι Γάλλοι με την Citroen DS, και προηγήθησαν τεχνολογικά.

(Είναι γνωστή η γνώμη που υπάρχει στην Ευρώπη για τα Αμερικάνικα αυτοκίνητα)

*Δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα του κινηματογραφικού έργου, που ήταν πολύ ενδιαφέρον και χαρακτηριστικό.
Η ιστορία του μοντέλου RO 80 της NSU, ήταν παραπλήσια.

drunk tank said...

η μοναδική μου εμπειρία με αυτοματο ήταν με νοικιασμένο smart και το πρώτο φρενάρισμα ήταν τραυματικό (ψυχολογικά και ευτυχώς όχι σωματικά ή υλικά) καθώς έγινε με το αριστερό! μετά το συνήθισα!
πάντως έχω την αίσθηση ότι μπορεί να είναι ανετότερη η οδήγηση με αυτόματο αλλά χάνεται η οδηγική αίσθηση κατά πολύ. αν όμως ισχύουν τα περί καταναλώσεως αλλάζει αρκετά η οπτική μου επί του θέματος (και για οικονομικούς και για οικολογικούς λόγους).
δυστυχώς (αν είναι έτσι) αγόρασα αυτοκίνητο μόλις πριν από ένα μήνα!

ΥΓ: για το θέμα diesel είμαι κάθετα υπέρ και δεν μπορώ να καταλάβω πώς είμαστε τόσο "κολλημένοι" τη στιγμή που όλος ο κόσμος φαίνεται να έχει άλλη άποψη

drunk tank said...

@dion.m

έχω την αίσθηση ότι μιλάτε για τη ταινία "tucker" του κόπολα

guerrero7,62 said...

Ελαχιστα αυτοματα κυκλοφορουσαν παλια στη Ελλαδα,τουλαχιστον εγω δεν θυμαμε κανενα συγγενη,πατερα φιλου να εχει αυτοματο.
Εμαθα να οδηγω σε manual και τα οικογενειακα αυτοκινητα ηταν ολα επισης manual.
Ημουν Κυπρο με μεταθεση και με εκανε εντυπωση ο μεγαλος αριθμος αυτοματων που κυκλοφορουσε,ηταν τα λεγομενα 'Ιαπωνιας'(μεταχειρισμενα απο Ιαπωνια,εχουν το τιμονι δεξια και οι nipponεζοι)αλλα και πολλα μεταχειρισμενα απο Βρετανια.
Τυχαια οδηγησα το αυτοματο Toyota ενος κυπριου συναδελφου και εντυπωσιαστηκα.Απο τοτε μονο αυτοματο.Ειδικα μερα μεσημερι ή σαββατο βραδυ στο κεντρο της Θεσσαλονικης ειναι αλλη αισθηση να μην χρειαζετε να αλλαζεις σαν φρενοβλαβης πρωτη-δευτερα.Και στα ταξιδια το ιδιο.
Τωρα οσον αφορα τη κυπρο και τα ιαπωνιας θυμαμε μπορουσες να αγορασεις supra,fto,skyline αλλα και μεγαλου κυβισμου 4Χ4 και SUV σε τιμες εξωφρενικα χαμηλες για εμας τους 'καλαμαραδες',ειδικα τα οικογενειακα ή τα πολης με κυβισμο απο 1000 μεχρι 1600 κ.εκ. ηταν κατι παραπανω απο προσιτα,με ολα τα εξτρα που στη ελλαδα σε καταχρεωνουν.

guerrero7,62 said...

dion.m
To citroen DS ειναι δια εμε το απολυτο dream car,και κατι μακροστενα αμερικανικα των '70s που θυμιζουν Al Pacino στο Scarface.
Ασχετο αλλα κ.Δημου ενδιαφερουσα η πληροφορια στο ποστ σας για την porsche σχετικα με το ποτε και πως αυξηθηκαν τοσο πολυ οι τιμες των αυτοκινητων στη Ελλαδα.
Φυσικα τωρα που πεσανε αν μενεις κεντρο Θεσσαλονικης πρεπει ή να πληρωνεις με τον μηνα για parking ή να γυριζεις κανα 2ωρο(χωρις υπερβολη) για να βρεις να παρκαρεις,ανεξαρτητου ωρας...

Dion.M. said...

@ drunk tank said...


"έχω την αίσθηση ότι μιλάτε για τη ταινία "tucker" του κόπολα"

------

Ναι, ευχαριστώ πολύ που μου το θυμίσατε.

drunk tank said...

@dion.m

μάλλον εγώ πρέπει να σας ευχαριστήσω καθώς εσείς μου θυμίσατε την ταινία (1988 ήταν και ήμουν αρκετά νεος οπότε πρέπει να την ξαναδώ), εγώ απλώς τον τίτλο πρόσθεσα.

s_pablo said...

Έχω οδηγήσει μόνο ένα αυτόματο αυτοκίνητο (Opel Corsa 1400cc) και μπορώ να πω ότι μετά τα πρώτα δραματικά χιλιόμετρα (παραλίγο να τρυπήσω το πάτωμα με το αριστερό), η οδήγηση έγινε απόλαυση.

Δεν γνωρίζω, διότι το αυτοκίνητο ήταν δανεικό και δεν παίζεις με ξένες περιουσίες, πως ανταποκρίνεται ένα αυτόματο σε πιο δυναμική οδήγηση, αλλά σίγουρα, όταν η τιμή θα είναι λογική, η επιλογή του αυτόματου θα είναι σίγουρη και για μένα.

s_pablo said...

Ουπς. No moderation? Ξαφνιάστηκα.

k2825 said...

Γενικά συμφωνούμε. Τα αυτόματα/ημιαυτόματα/σειριακά/CVT σαζμάν είναι το μέλλον για την πλειονότητα των οδηγών και την πλειονότητα των καταστάσεων.

Ποια από αυτά όμως? Τα εξαιρετικά και ταχύτατα DSG & SMG II ή τα άθλια και πάναργα iShift και SensoDrive?

Προσωπικά προτιμώ ένα καλό χειροκίνητο από ένα μέτριο ή κακό αυτόματο ακόμα και όταν βρίσκομαι σε ταξιτζίδικη διάθεση, συμπεριφορά ελαφρώς μαζοχιστική είναι αλήθεια.

Και στην ενθουσιώδη οδήγηση τι συμβαίνει? Ακόμα και αν ελάχιστα αυτόματα (μόνον τα καλύτερα και ακριβότερα από αυτά) είναι σε θέση σήμερα, να ανταγωνιστούν τα καλά χειροκίνητα σε απόλυτους χρόνους κανένα από όσα έχω χρησιμοποιήσει (DSG, SMG και Tiptronic) δεν μπορεί να συγκριθεί σε αίσθηση συμμετοχής στα δρώμενα με ένα καλό manual ...

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η αγαπημένη σας Porsche επιλέγει για τις μη αγωνιστικές εκδόσεις των καθαρόαιμων GT(x) RS (you know, εκείνες που δεν προτιμώνται από τις άλαλες τραγουδιάρες και τους τηλεοπτικούς αστέρες της χώρας), τις χειροκίνητες και όχι τις αυτόματες μεταδόσεις.

Λόρδος Μπύρων said...

ωραία όλα αυτά τα γκας γκάζλινγκ γκάτζετς για τους ολίγους. Τίποτε σε στυλ intermediate technology - φιλοπεριβαλλοντικό θα μας βάλετε;
(εντελώς εκτός θέματος :)

Stormrider said...

για μένα η καλύτερη λύση είναι το σειριακό ημιαυτόματο των Ferrari (καθώς και το αντίστοιχο selespeed της Alfa Romeo).
σαν να παίζεις playstation!!

Nikos Dimou said...

To Ro80 ήταν ημι-αυτόματο. Με το που αγγιζες την κεφαλή του λεβιέ ακουγόταν ένα ελαφρό κλικ και γινόταν αποσύμπλεξη. (Καλό ήταν να μην την άγγιζες κατά λάθος...).

Είχα δύο. Το πρώτο κόκκινο και αναξιόπιστο (άλλαξα δύο κινητήρες) το δεύτερο μπλε και άψογο - αλλά εντωμεταξύ η NSU είχε φαληρίσει...

Nikos Dimou said...

Λόρδος Μπύρων said...
ωραία όλα αυτά τα γκας γκάζλινγκ γκάτζετς για τους ολίγους

-----------------------------------

Πρώτον δεν είναι gas guzzling - όχι πλέον. Δεύτερον δεν είναι για τους ολίγους αφού υπάρχουν και στα φτηνότερα μοντέλα.

Υπομονή - θα μιλήσουμε και για οικολογική τεχνολογία.

Takis Alevantis said...

Οδήγησα αυτόματα στην Αμερική όταν είχα πάει πριν μερικά χρόνια - ένα Mercury Grand Marquee που όταν χάλασε μου το αντικατέστησαν δωρεάν με ένα Lincoln Continental προς μεγάλη χαρά των δύο υιών μου που καμάρωναν σαν γύφτικα σκερπάνια ... Νόμιζα κι εγώ ότι τα αυτοκίνητα αυτά ήταν για αμερικανάκια μόνο, πολύ περισσότερο που τότε (1995 νομίζω) μου κόστιζε το ίδιο να φουλάρω το Lincoln με όσο μου κόστιζε στο Βέλγιο να φουλάρω το Twingo.

Πριν από 3-4 μήνες που χρειάστηκε να νοικιάσω αυτοκίνητο στην Ελλάδα μου πρότειναν αυτόματο (Hundai) και ένοιωσα έκπληξη που ξανα-διαπίστωσα την ευκολία στην οδήγηση. Είχα όμως την απορία για τα περί οικονομίας και τώρα που το συνειδητοποιώ διαπιστώνω ότι ενώ περίμενα να αδειάσει το ρεζερβουάρ μου έμεινε ακόμη βενζίνη.

Τώρα που μου λύθηκαν και οι τελευταίες απορίες - βουρ για αυτόματο (σχεδιάζω να αλλάξω το Scenic σε λίγο ...)

Stavros P (isisdoros) said...

Μόλις έκλεισα τελικά ένα Clio RS 2.0. Δυστυχώς δεν βγαίνει αυτόματο.

Andreas said...

Αν και το πιστεύω πως στο άμεσο μέλλον η απόκτηση αυτομάτου θα είναι σοφή επιλογή και ενώ προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου να ακολουθήσει τη φωνή της λογικής στο επόμενό μου όχημα, η πραγματικότητα στην αγορά δεν είναι τόσο ρόδινη στο θέμα αυτομάτου κιβωτίου. Κατ' αρχήν στα περισσότερα μοντέλα αυξάνεται το κόστος κατά 15-20%. Αν προσθέσουμε αντίστοιχο ποσοστό για κάποιον που επιθυμεί diesel, οι τιμές αρχίζουν να γίνονται απαγορευτικές.
Καθώς δεν θέλω να διαθέσω μια μικρή περιουσία ούτε να οδηγώ ένα φορτηγό Ι.Χ. δοκίμασα σε τεστ ντράϊβ, δυο τρία μικρομεσαία που με ενδιέφεραν και υπήρχαν σε αυτόματο. Η εμπειρία πάντα έφερνε εκείνο το ξινό χαμόγελο στο στόμα, ήταν ξεκούραστο να τα οδηγείς αλλά εξίσου απογοητευτικό, σαν να είχες ανέβει στο γαϊδαράκο σου και εκείνος αργά και σταθερά, σε πήγαινε όπως αυτός έκρινε και μπορούσε. (το καινούριο TERIOS που βλέπω ως ένα καταπληκτικό αυτοκίνητο για την Ελληνική επαρχία, λόγω διαστάσεων και καλής 4κίνησης, δεν διατίθεται σε diesel και ήταν ακόμη πιο αργοκίνητο με το αυτόματο)
Δεν ξέρω αν "είμαι", αλλά σίγουρα σκέφτομαι υπέρ των αυτομάτων, είμαι σίγουρος πως αν οδηγούσα ένα ημιαυτόματο DSG ή tiptronic με δυνατό κινητήρα θα ένιωθα πολύ ικανοποιημένος. Αλλά δεν ξέρω πόσοι θα μπορούσαμε και θα θέλαμε να διαθέσουμε τα σχεδόν 40 χιλιάρικα που κοστίζει ένα τετοιο αυτοκίνητο...

Πάντα πάντως εκπλήσσομαι να βλέπω καινούρια ΤΑΧΙ με χειροκίνητο κιβώτιο!

mscmkr said...

Τα αυτόματα είναι αυτοκίνητα για τους αλβανογραικούς που δεν ξέρουν να οδηγούν και...Ουπς!!!! Παρασύρθηκα. Σόρρυ... :-)

Αυτόματο... Χμμμμ... Δεν ξέρω...

Όταν έχω το long vehicle μπροστά μου και θέλω να το προσπεράσω σε δύσκολους δρόμους, δεν θα ήθελα να είχα ένα αυτόματο που δεν θα επιλέξει σωστά, επειδή θα χρειαστεί να αφήσω το γκάζι σε έναν δισταγμό μου αν προσπερνάω ή δεν προσπερνάω. Θέλω να ξέρω τι ταχύτητα έχω μέσα, και να ξέρω ότι, μόνο με δική μου επιλογή, ο κινητήρας θα ανεβάσει ή θα κατεβάσει στροφές. Καταννοώ ότι η πιθανότητα λάθους είναι πολύ μικρή... Αλλά και πάλι.

Από την άλλη, όταν είσαι σε οποιοδήποτε μποτιλιάρισμα, το αυτόματο είναι ΕΥΛΟΓΙΑ.

Εγώ πάντως δεν χρησιμοποιώ αυτοκίνητο (μου) για το ημερήσιο commuting οπότε αποφεύγω και το αυτόματο.

Nikos Dimou said...

andreas
15-20% κόστος αυτόματου είναι υπερβολικό. Στα μικρά (κάτω των 15.000) η επιβάρυνση είναι γύρω στο 10% και παζαρεύεται. Στα μεγαλύτερα ούτε 5%.

aggelos-x-aggelos said...

Όπως ο drunk tank, έτσι και εγώ από αυτόματα έχω οδηγήσει μόνο ένα Smart. Δεν ξέρω αν ήταν ότι καλύτερο μπορούσα να δω σε αυτόματο, αλλά σίγουρα όταν ήμουν στην κίνηση μου ανέβηκε στο λαιμό ένας κόμπος για τα τόσα χρόνια ταλαιπωρίας με το χειροκίνητο.

Στον ανοιχτό δρόμο όμως σαν να φοβόμουν λίγο. Εκείνο που θέλω να ρωτήσω είναι το αυτόματο κιβώτιο του Smart είναι καλό (κατανάλωση και επιτάχυνση) ή υπάρχουν και καλύτερα, οπότε δεν είδα το πραγματικό αυτόματο (σε προσιτά αυτοκίνητα όμως, την Porse λέω να την καθυστερήσω κάνα χρόνο :) ακόμα).

Nikos Dimou said...

mscmkr
έχεις ακούσει για το kickdown?

Ειδικά το παράδειγμα που έφερες είναι λάθος. Στις επιταχύνσεις εν κινήσει τα αυτόματα υερτερούν καταλύτικά!

Nikos Dimou said...

Το αυτόματο κιβώτιο του Smart είναι άθλιο - το μελανό του σημείο. Ακόμα και στο νέο μοντέλο, όπου το έχουν βελτιώσει, δεν είναι καλό.

aggelos-x-aggelos said...

Οκ, τότε πραγματικά αρχίζω να το βλέπω και εγώ με άλλο μάτι. Πάω να καθαρίσω τα κατακάθια του ραλίστα που με τυφλώνουν!

Τι ωραία που είναι με απενεργοποιημένο μετριασμό σχολίων

:)

mscmkr said...

Ναι ξέρω για το kickdown αν και δεν ήξερα την ορολογία.

Αποδέχομαι την εμπειρία σου Νίκο σε αυτό and I stand corrected. Η δική μου εμπειρία από τα αυτόματα είναι μόνο ως συνοδηγός.

Αλλά και πάλι, προσωπικά μιλώντας, δεν θα μπορούσα να εμπιστευτώ ένα κιβώτιο το οποίο παίρνει αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές με κάποιο είδος μηχανολογικής ευφυίας (ταχύτητα και εύρος πίεσης του γκαζιού). Υπάρχουν και άλλες παράμετροι στο δρόμο. Θα ξαναπώ ότι για χαλαρά ταξίδια, ή για κίνηση, είναι ό,τι καλύτερο βέβαια.

takis vasilopoulos said...

Δεν ξερω,δεν εχω αποψη,δεν εχω οδηγησει.

Παντως δεν ειναι σαν να μειωνεται η συμμετοχη του οδηγου στην οδηγηση?

Θυμαμαι κατι ηλεκτρονικα που πηγαινα μικρος ,που ειχαν τιμονι και ταχυτητες,και μπορουσες να επιλεξεις αυτοματο η χειροκινητο και ολοι επελεγαν χειροκινητο καλως στο αυτοματο κουνουσαν μονο το τιμονι...ηταν βαρετο....


Βεβαια οπως ειπα δεν εχω οδηγησει και δεν ξερω ισως οι καλυτερες επιδοσεις που πετυχαινουν να αυξανουν την ευχαριστηση στον οδηγο...

Αλλα η απορια μου παραμενει,δεν μειωνεται κατα καποιο τροπο η ενεργος συμμετοχη στην οδηγηση?

Nikos Dimou said...

Τάκη - εξαρτάται. Την ενεργητική συμμετοχή στην οδήγηση την έχεις - το αυτόματο εκτελεί τις δικές σου εντολές - δεν αποφασίζει μόνο του.
Μόνο που το κάνει πιο άκοπα.

Με την ίδια λογική και η τηλεόραση με τηλεχειριστήριο σε στερεί από την γυμναστική του σήκω-κάτσε.

dinx said...

@Don
Το ομολογώ, το DSG μου έχει λύσει τα χέρια, είναι μεγάλη ευκολία και απόλαυση στα ταξίδια και στην πόλη. Είναι μεγάλη ευκολία και παιχνίδι μαζί.
Οι φίλοι μου με δούλευαν αλλά τώρα οι πιο πολλοί μου λένε πότε θα τους πάω ταξίδι ή βόλτα
Είμαι σε μεγάλο δίλημμα, γιατί έχω τη δυνατότητα να αγοράσω το παιδικό μου όνειρο, 911 Carrera 4S, και προβληματίζομαι Tiptronic ή χειροκίνητο.
Το αμάξι με το DSG σκοπεύω να το κρατήσω.
Τι γνώμη έχετε?

s_pablo said...

mscmkr

Στα αυτόματα υπάρχει και η δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής σχέσεων (+ ή -), αν κάποια στιγμή αισθανθείς ότι θέλεις να έχεις περισσότερο έλεγχο

Nikos Dimou said...

dinx
περιμένετε ένα χρόνο που θα βγεί η Carrera με DSG. (Προς το παρόν το έχει μόνο η Τurbo).

pepe said...

αγορασα αυτοκινητο πριν περιπου ενα χρονο. Ηθελα να παρω αυτοματο αλλα μεσα μου ενιωθα πως αν επαιρνα τετοιο αμαξι δε θα ημουν "αντρας", ελληναρας οδηγος. Μεγα λαθος. Οχι οτι εχω κατι με το αμαξακι μου, μια χαρα ειναι, απλα η νοοτροπια που ειχα (κι εχω) μου στερησε την ευκαιρια να παρω κατι που τελικα ηθελα, κατι που θα διευκολεινε αφανταστα την οδηγηση στην Αθηνα.
Νομιζω πως το επομενο αμαξι θα ειναι αυτοματο.
Αν και τωρα σκεφτομαι μια μηχανη...ενα yamahaki XT θα ειναι οτι πρεπει για την Αθηνα.

Andreas said...

Το αυτόματο κιβώτιο, είναι και θέμα ηλικίας.
Με την έννοια πως, εμπιστεύεται και βολεύεται περισσότερο κανείς με ότι συνήθισε από μικρός και για πολλά χρόνια. Ο λόγος ίσως που όλα είναι αυτόματα στην Αμερική και όχι στην Ευρώπη.
Επίσης, μετά τα 30 μπορεί κάποιος να εκτιμήσει την άνεση και άλλα πράγματα στην οδήγηση. Ενώ οι πιτσιρικάδες, κάνουν τα οχήματά τους όσο γίνεται πιο άβολα, παράλογα χαμηλές και σκληρές αναρτήσεις, θορυβώδεις εξατμίσεις κ.λ.π. δεν νομίζω να εκτιμούσαν την άνεση του αυτόματου (που δεν θα επέτρεπε και τις βόλτες εντός πόλης με δεύτερη-τρίτη και τις στροφές στον κόφτη)

ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά σε online τιμοκαταλόγους, μάλλον είναι ακριβέστερο το ποσοστό του Ν.Δ. στην αύξηση του κόστους αυτοκινήτου με αυτόματο κιβώτιο. Ευχάριστη έκπληξη, όπως και ότι διατίθενται πλέον περισσότερα μοντέλα με αυτόματο, από την τελευταία φορά που το είχα ψάξει. Πολλά από αυτά όμως είναι 4τάχυτα και δεν συγκρίνονται με DSG κ.λ.π.
Ελπίζω να καταφέρω κι εγώ να ρθω στο club της άνεσης, στην επόμενη αγορά.

titmus said...

Συμφωνώ απόλυτα για τα αυτόματα, αρκεί να είναι αυτόματα - σειραϊκά (και όχι "σειριακά" όπως πολλοί λένε) και σίγουρα όχι κάποιο από τα πολλά παλαιάς τεχνολογίας 4 σχέσεων που υπάρχουν στην αγορά!
Πριν λίγους μήνες απέκτησα ένα Golf GT (όχι GTI) με κιβώτιο DSG. Εκπληκτικός κινητήρας, από 1400 κυβικά 170 άλογα ονομαστικά αλλά δυναμομετρημένα (δηλαδή πραγματικά) 185, το δε DSG απλά δεν περιγράφεται! Το κάτι άλλο. Αυτοκίνητο άνετο, ευκολοοδήγητο, σίγουρα λιγότερο στρες στη κίνηση, άφθονα αποθέματα ροπής χωρίς turbo lag, οικονομία στο καύσιμο (λόγω λίγων κυβικών) εκτός και αν οδηγείς διαρκώς με το πόδι στο πάτωμα (!) και με μειωμένους ρύπους σε σχέση με το GTI των 2 λίτρων, αλλά με πολύ συγκρίσιμες επιδόσεις!
Όχι, δε δουλεύω στη VW ούτε κάνω διαφήμιση :-))

harrygrath said...

Τα εθνολογικα τοις κυσι ουκ ανδρος σοφου...Θα τα κοψω.

Οταν καταλαβα το μαζοχισμο του χειροκινητου,αν & ηταν με το βελουδινο Τζουλια,προσπαθησα να μετρησω ποσες αλλαγες ταχυτητας εκανα στη διαδρομη Πατησια - Κεντρο & εχασα το λογαριασμο.

400-500...

Απο τοτε,εχω ΙΧ με αυτο,εστω & 4αρια,παλιοτερα.

Το αυτοματο δεν ειναι θεμα κοστους ή καταναλωσης. Ειναι θεμα κουλτουρας.Οι απολιτιστοι 3κοσμικοι λαοι,οπως οι Βαλκανιοι,παιρνουν χειροκινητο για να "κουμανταρουν " τη κουρσα. Το αυτοματο ειναι για ανημπορους & φλωρους....

Βεβαια,οι νεωτεροι εκπολιτιζονται - επιφανειακα - & προτιμουν αυτοματο περισσοτερο απο τους γονεις τους.

Παντως η λεξη αυτοματο αναφερεται στο Ομηρο,αρα οι απογονοι προγονων θα επρεπε να ειναι οι πρωτοι οπαδοι...

sadosadist said...

Από κει ο χορός καλά κρατεί ακόμα. Από δω πιο ανθρώπινα τα πράγματα αν και τεχνολογικόν το blog ετούτο.

''Ένας τρόπος να δούμε την ερωτική επιθυμία είναι ως μια ''αρχή'' για την αναμενόμενη σεξουαλική παράσταση.Αν όμως θεωρήσουμε την ερωτική επιθυμία ως θέληση ή προσδοκία, τότε μπορούμε να την δούμε ως θέληση ή προσδοκία για ένα ''τέλος'' του ίδιου της του εαυτού.''

Σκέφτομαι αν κάτι τέτοιο αφορά γενικότερα στις επιθυμίες μας, πχ την επιθυμία μας για οδήγηση χειροκίνητη είτε αυτόματη.

:-)))

Την καλησπέρα μου

andy dufresne said...

Παρότι συμφωνώ με το συμπέρασμα του ποστ,
νομίζω ότι η σύγκριση αυτόματου κιβωτίου με τηλεκοντρόλ δεν είναι 100% επιτυχημένη.

Θα ήταν αν μιλάμε για όσους βλέπουν το αυτοκίνητο μόνον ως μεταφορικό μέσο.
Το χειροκίνητο κιβώτιο προσφέρει σε πολλούς κάποια απόλαυση,
σε αντίθεση με την προ-τηλεκοντρόλ TV, την οποία δεν επιθυμεί κανείς.

Πάντως, για όσους δεν βλέπουν το αυτοκίνητο ως εργαλείο απόλαυσης,
το αυτόματο είναι μακράν καλύτερο, σε όλους τους τομείς.

Για (μας) τους υπόλοιπους τα πράγματα είναι ακόμα λίγο μπερδεμένα.
Για τους λάτρεις των απόλυτων επιδόσεων και κυρίως της αίσθησης της γρήγορης οδήγησης, υπάρχουν σήμερα μόνο τρία κιβώτια που σε βάζουν στον πειρασμό, το twin-clutch DSG της VW (στην Audi το λένε s-tronic), το SMG II της BMW και το F1 της Ferrari.
H Porsche έμεινε πίσω με το tiptronic (πολύ μέτριο κιβώτιο), γι’ αυτό και «δανείστηκε» το DSG από την VW/Audi, το οποίο εξέλιξε και τοποθέτησε στην τελευταία turbo, την 997 και από του χρόνου πρόκειται να τοποθετήσει και στα υπόλοιπα μοντέλα της (ακόμα και στην GT2!).

Οπότε συμβουλεύω τον dinx να αγοράσει την χειροκίνητη, αν δεν μπορεί να περιμένει κάποιους μήνες.

Στο δίλημμα χειροκίνητο ή κορυφαίο αυτόματο
ο «πραγματικός οδηγός» δυσκολεύεται να αποφασίσει.
Σίγουρα το αυτόματο υπερτερεί πλέον στην ευθεία και στην ευκολία,
αλλά στις στροφές (κατέβασμα στην είσοδο, κατέβασμα πριν το apex)
ένας κανονικός οδηγός χωρίς αγωνιστική εμπειρία θα βολευτεί καλύτερα με το χειροκίνητο.
Επίσης, δεν παύει ο (φαλλικός) λευγές και το βαρύ αμπραγιάζ να ερεθίζουν τα… ιπποτικά μας ένστικτα.

Εκεί που δεν φαίνεται να υπάρχει δίλημμα είναι στα exotic supercars των 600+ HP (όπως και στα μονοθέσια και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα), όπου το αυτόματο είναι σχεδόν μονόδρομος.
Το αισθάνθηκα πριν δυο χρόνια οδηγώντας μια βελτιωμένη 911 turbo, 800 HP (Ruf, 3o στάδιο), αδύνατον ν’ αφήσεις και τα δύο χέρια απ’ το τιμόνι ούτε για ένα δευτερόλεπτο!


@stavros p (isisdoros),
Καλοτάξιδο!
Εξαιρετική επιλογή, σε ζηλεύω!
Αναμένεις ορισμένες από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής σου!

d3lta said...

έχω εμπειρία καμμιά εικοσαριά χρόνια από διάφορα αμερικάνικα "χάρχαλα" του πατέρα μου, μακριά!

σήμερα, η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, δεν έχω εμπειρία από το tiptronic ακόμα, αλλά υπάρχει στο οικογενειακό pool ένα toyota corolla verso με κιβώτιο που η toyota ονομάζει mmt (multi-mode transmission) το οποίο είναι στην ουσία μηχανικό με δίσκο - πλατώ και ηλεκτρονική υποβοήθηση τύπου e-cvt (electronically controlled continuous variable transmission), υποθέτω το ίδιο χρησιμοποιεί και η subaru.

το κιβώτιο αυτό, δυστυχώς ήταν ελαττωματικό εκ κατασκευής, ευτυχώς η toyota έβγαλε upgrade και τώρα τα αμάξι κυριολεκτικά "πετάει".

υπάρχει πλήρης χειροκίνητος έλεγχος και sports mode, σε γρήγορη οδήγηση σε στροφές προτιμώ το χειροκίνητο γιά αποφυγή ανεπιθυμήτων kickdowns.

ακριβώς την ίδια λειτουργία και αίσθηση είχα με ένα subaru legacy outback 3.0 l στην διαδρομή αθήνα - καρπενήσι, στις στροφές μετά την λαμία χρησιμοποίησα το manual mode.

γενικά, βαρυπόδαρος ων (κάτι σαν την αλέκα παπαρήγα όπως μου λέει ο σεκσομανής sadosadisτ :P) και control freak εμμένω ακόμα στο χειροκίνητο κιβώτιο και ας με πεί ο επίσημος γενεαλόγος του μπλόγκ χάρρυ απολίτιστο, 3κοσμικό και αρβανίτη!

guerrero7,62 said...

Αντε παλι με τους ελληναραδες!
Τελικα το ονομα Ν.Δημου ως blogger θα γινει συνωνυμο με τη λεξη ελληναρας.
Θα πατας στο google Nikos Dimou Blog και θα σε βγαζει καμμια 100αρια αποτελεσματα για ελληναραδες.
Οι ανθελληναραδες παντως πιστευω δεν οδηγουν αυτοκινητο.
Το θεωρουν δειγμα καπιταλισμου και ασε που πισω τους βρισκονται οι αιματοβαμμενες πολυεθνικες.
Το πολυ κανα 2cv και στις διακοπες οικολογικο γαιδουρι.
Τι σχεση εχει ο ελληναρας με τον γκαζοφωνια,μπορει καλλιστα να ειναι αριστερος ΒΠ,να ψηφιζει ΣΥΝ και να οδηγα kompressor.Δηλαδη οποιος οδηγα με το χερι εξω,ακουει δυνατα μουσικη και τρεχει σαν μαλακας ειναι κατ'αναγκη ψηφοφορος του ΛΑΟΣ και συνδρομητης στη χρυση αυγη;
Το θεμα με τα λεγομενα 'αντρικα' macho αυτοκινητα και τα λεγομενα φλωρικα απασχολει τους αντρες οδηγους ανα την υφηλιο.
Ειναι σαν το ποδοσφαιρο,δεν γνωριζει συνορα και εθνικοτητες.
Οι αγγλοι που εχω προσωπικη εμπειρια λογω μητερας ειναι κολλημενοι με τα στημενα αυτοκινητα και εχουν και εκει κοντρες με τους μπατσους.Και εκεινοι συζητανε κατα ποσο ενα αυτοκινητο ειναι αντρικο ή γυναικειο "φλωρικο".
Οπως π.χ οι γνησιοι macho αμερικανοι κατακλυζουν με ηλεκτρονικες επιστολες τα αναλογα περιοδικα για τον αν το 0.45 της ιντσας ειναι πιο ανδροπρεπες διαμετρημα απο το ξενοφερτο-ευρωπαικο 9mm

harrygrath said...

Ειναι φανερο,απο τα μεχρι τωρα σχολια,οτι δεν υπαρχει κανενα λογικο επιχειρημα εναντιον του αυτοματου,παρα μονο η αισθηση ελεγχου σε ακραιες οδηγικες ταρζανιές...

Το καλυτερο ειναι ο λεβιες ( sic ) του αυτομ. να ειναι στο τιμονι,οπως σε καποια αμερ,ωστε τα μπροστινα καθισματα να ειναι παγκος...

Βοηθαει στην απολαυση της...οδηγησης...

proinos said...

Πολλές ευχαριστίες.

Ολα τα post στο dontech είναι για πολλούς από μάς, βήματα, άλματα ή και ανατροπές πληροφόρησης και εφαρμογών.

Μακάρι να το συνεχίσετε!

Nikos Dimou said...

harrygreco
με πάγκο μπροστά πας τσουλήθρα στις στροφές.

Το κάθισμα πρέπει να σε κρατάει.

guerrero7,62 said...

Γιατι αγαπητε Χαρυ,ξαπλωμενος θα οδηγας;;;
Τωρα εδω που τα λεμε και εμενα μ αρεσει η εικονα του λεβιε στο τιμονι.
Και γενικοτερα τα αμερικανικα αμαξια.Ειδικα τα παλια '60s και '70s.
Eπισης εντυπωση μου εκαναν τα περιπολικα που ειχα δει στη αμερικη,πολυ φορτωμενα!

k2825 said...

Μάλλον ο πονηρός και ολίγον kinky dirty-harry έχει στο μυαλό του άλλες χρήσεις του μπροστινού καθίσματος :-)

Όσο για τα γλιστρήματα στις στροφές που επισήμανε ο ΝΔ, αυτά θα ήταν περισσότερο από ευπρόσδεκτα αν κατέληγαν σε ασφαλή πρόσκρουση επί των αερόσακων της συνοδηγού ;-)

s_pablo said...

Ο Χάρρυ ρωμέικα σκεφτόμενος υπονοεί άλλο είδος οδήγησης...

Πως το λεγε και ο Τουρνας?

Βρε δεν το ξανακάνω σε ωτομπιάνκι?

s_pablo said...

κ2825

Είστε λίγο λουκυ λουκ. Πυροβολείτε πιο γρήγορα κι απ τη σκια σας

Nikos Dimou said...

Για τις άλλες χρήσεις υπάρχει και το πίσω κάθισμα.

Στο μπροστινό ενοχλεί και το τιμόνι.

Stavros P (isisdoros) said...

@andy
Ομολογώ ότι έχει αρχίσει ο πυρετός.

k2825 said...

"Ενοχλεί" το τιμόνι!? Αντίθετα, με λίγη καλή διάθεση μπορεί να φανεί βολικότατο για την συνεπιβάτιδα - αρκεί φυσικά το αυτοκίνητο να είναι κάμπριο και ο “οδηγός” πρόθυμος to run the extra mile για την καλή του :-)

Πάντως με αφορμή την αναφορά του s_pablo στο θρυλικό τραγούδι του Τουρνά, νομίζω ότι ένα άρθρο με θέμα “sex και αυτοκίνητο” στο doncat θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρων. Έτσι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι ;-)

guerrero7,62 said...

Αυτα τα αμαξια του μπαμπα εχουν γνωρισει ηρωικες στιγμες,μετα ειχαμε λεφτα για ξενοδοχειο και μετα ιδιοκτητο σπιτι...
Τα πισω καθισματα μας καψανε και σημερα στα 36 εχω κορη 17 χρονων!!!

harrygrath said...

Τα μπροστινα,αν ειναι παγκος,ενδεικνυνται για συγκεκριμενη...μονóδρομη in-drive απολαυση,για την οποια υπαρχει & εθνικ μυθος που εχω αναφερει,απο...αλησμονητες πατριδες.

Μακαρι να ειναι...αλησμονητο.

Υπαρχει & ιδεοπολιτικη παραμετρος του αυτομ.

Οσο ανωτερη παιδεια,τοσο περισσοτεροι με αυτομ. Οι μεταπτυχιακοι ειναι πολυ περισσοτερο οπαδοι του απο τους αποφοιτους λυκειου,με το ιδιο εισοδημα.

guerrero7,62 said...

Προφανως γιατι οι μεταπτυχιακοι ειναι ex-nerds και οι αποφοιτοι λυκειου αυτοι που τους καρπαζωναν στο σχολειο

MechaNikos said...

Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία για τις αρετές του αυτόματου κιβωτίου, ειδικά σε συνθήκες πόλης. Ο πόνος που προκαλεί ο παράλογα σκληρός συμπλέκτης της Alfa μετά από 2 ώρες κολλημένος στο μποτιλιάρισμα του Μ25, απλά δεν περιγράφεται.

Όταν όμως οι ρόδες κυλούν στους φιδίσιους επάρχιακους δρόμους με την εξαιρετική άσφαλτο, ο μόνος τρόπος για να νιώσεις την μοναδική αίσθηση και τον απίστευτο ήχο του V6 είναι το χειροκίνητο.. Πως αλλιώς θα μπορούσες να κατεβάσεις σε 3η βλέποντας την βελόνα να ακουμπά τις 7000 στροφές ενώ βγαίνεις επιθετικά απο την στροφή ακούγοντας τον ιταλικό εξακύλινδρο να ουρλιάζει;

Έχω δοκιμάσει πολλά αυτόματα, η αίσθηση για μένα όμως δεν είναι η ίδια.

aggelos-x-aggelos said...

Και εγώ ψηφίζω μπροστινό κάθισμα με ριγμένη τη θέση του συνοδηγού. Στο πίσω ποτέ δε βολεύτηκα.

harrygrath said...

Για οσους με εννοησαν,μερικα τιπς.

Παντελονι-φορμα ή ελαστικο,να μη ξεχειλωνει &

Ρηλαξαρισμα.

Δεν σας βλεπει κανενας,ουτε απο 2ωροφο "πουλμαν". Τσεκαρισμενο.
Μπορειτε να το κανετε & στο κεντρο Αθηνας. Κανενας δεν θα καταλαβει τιποτα.

Κι αν καποιος δει τη στιγμη σκυψιματος - ...ανατασης,θα νομιζει οτι σκυβει να πιασει κατι που...επεσε....

Κομματι του νεοελληνικου πολιτισμου,που θα 'λεγαν & οι 4Τ.

s_pablo said...

Πίσω ή εμπρός κάθισμα, νομίζω ότι ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει (πέρα από την διαφορετική... τοποθέτηση του ζητήματος).

Είναι, πάντως, η απολαυστικότερη χρήση του αυτοκινήτου.

Α ρε Χάρρυ, πάλι μας έβγαλες εκτός θέματος!!!

zizugataki said...

κ. Δήμου μιλήσατε στην καρδιά μου σήμερα. Ο σύζυγος είδε το post και μου είπε: πρέπει να σχολιάσεις οπωσδήποτε. Λοιπόν είμαι λάτρης του αυτόματου στην Ελλάδα και οι πιο πολλοί με κοιτάζουν με συγκατάβαση. Εγώ πάντως αυτοκίνη το με ταχύτητες δεν μπορώ να οδηγήσω. Ίσως επειδή είμαι φοβιτσιάρα ή επειδή δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα μαζί σαν τον Ναπολέοντα. 'Εχω ένα μικρούλι C1 αυτόματο και κυκλοφορώ στην πόλη άνετα. Που να αλλάζεις ταχύτητες μέσα στο μποτιλιάρισμα. Προτιμώ να ακούω τραγούδια και να το απολαμβάνω. Τώρα βέβαια που κλείσαν πάλι την παραλία της Θεσσαλονίκης δεν απολαμβάνεις τόσο πολύ την θάλασσα αλλά πάλι που θα πάει θα την ανοίξουν. Είναι και πολύ οικονομικό αλλά μερικές φορές τρομάζω όταν μου φωνάζει για βενζίνη στη μέση της περιφερειακής.
Και στα θετικά προσθέστε ότι δεν επιβαρύνει τη μέση όπως συμβαίνει όταν χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο με συμπλέκτη.

andy dufresne said...

Ως συνήθως, υποβιβάζετε το επίπεδο, κάθε φορά που πάει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση.

Σας έχω βαρεθεί με τα σεξιστικά σας, κάθε φορά που συζητάμε για αυτοκίνητα.

Κρίμα.

Ελπίζω το βίντεο που σας προτείνω να σας επαναφέρει στην τάξη.

harrygrath said...

Ωραιο το βιντεοκλιπ,αν & λιγο " χοντρο " για την αισθητικη μου.Θα το ηθελα πιο subtle,οχι βουρτσα φατσα - καρτα.

Για οσους δεν με εννοησαν,εννοω...in drive, " εν κινησει "... Αμαν.

Αν το ΙΧ δεν συσχετιστει με το ευγενεστερο παθος του ερωτα,τοτε...ποια του βιου τρυφη ?

Θα πουλιεται με το μέτρο ή με το κιλο.

harrygrath said...

Κατοπιν προσεκτικης...οφθαλμοπορνειας,μαλον καλυπτεται ,αρα το κλιπ ειναι ΟΚ.

d3lta said...

εξαιρετικά αφιερωμένο στον χάρρυ και στον άλλο, τον σεκσομανή...

Anonymous said...

Μα είναι δυνατόν να οδηγείς σε traffuck και να πίνεις τον καφέ σου, να αλάζεις tubes στο ipod, να μιλάς στο τηλέφωνο, να καπνίζεις, να φτιάχνεις το μακιγιάζ, να φλερτάρεις το να διπλανό οδηγό, ΚΑΙ να αλλάζεις ταχύτητες;;;

Για τα αντρικές φαντασιώσεις εγώ ντεν καταλαβαίνει...αν ο άλλος οδηγεί το αμάξι των ονείρων του δεν έχει μάτια ούτε για την Giselle...άλλά αν είναι autobianci χμμμμ...maybe!

Anonymous said...

@ delta_mike,
l.o.l !
Τηλεπάθεια!

d3lta said...

@rallou,

καραlol, ήμουν βέβαιος ότι το είχες δεί.

harrygrath said...

Εκπαιδευτικο το βιντεο του Ντιμη,σωστα λεω οτι δεν σε βλεπει κανενας.
Τοσο χρονο χανουμε στη κινηση,να τον απολαμβανουμε τουλαχιστο...

Anonymous said...

@ delta_mike,
όχι καλέ, όσο εσύ ανέβαζες το βίντεο εγώ έγραφα την θεωρία...

Τα ΜΕΓΑΛΑ πνεύματα...

χαχα!

(θα γίνω jazz-student σου για λίγο!)

d3lta said...

@rallou

be my guest, i'll be more than happy!

Constantinos said...

Και όπως με το post για το μακρύ χέρι εκτός παραθύρου, η ομήγυρις είναι μέσα στη σκέψη μου των τελευταίων ημερών σχετικά με το θέμα.

Εδώ και 2 χρόνια οδηγώ ένα αυτόματο αυτοκίνητο και μπορώ να πω ότι μετά το shock της πρώτης μίας ώρας και τον εγκλιματισμό στο νέο στυλ οδήγησης δεν θα το άλλαζα πια με τίποτα, ειδικά σε οδήγηση πόλης. Αλλά και σε οδήγηση εκτός πόλης, ειδικά σε δύσκολες εκτός δρόμου διαδρομές δεν συζητώ καθόλου τη διαφορά της κίνησης στο χώμα ή στο χιόνι με αυτόματο κιβώτιο.

Βέβαια, υπάρχουν και τα ευτράπελα της όπισθεν προσαρμογής ... γύρισα μόλις από διακοπές όπου η αδιαμφισβήτητη επιλογή ήταν χειροκίνητο κιβώτιο, γιατί μόνο ως τέτοιο ήταν διαθέσιμο το συγκεκριμένο αυτοκίνητο το οποίο και ήθελα οπωσδήποτε να οδηγήσω (η νέα Mercedes C220 Turbo Diesel - αν και εκτός θέματος θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία της οδήγησής της που είναι μακράν καλύτερη από τα προηγούμενα μοντέλα της C-Class - το λέω με τη συναίσθηση οδηγού προηγούμενου μοντέλου επί 4ετία - εκπληκτική συμπεριφορά σε αυτοκινητόδρομο αλλά και σε στροφές σε ορεινές διαδρομές - ειρήσθω εν παρόδω το κόστος ενοικίασης μόνο 700 Ευρώ για 9 ημέρες με τη βενζίνη πληρωμένη από την εταιρία ενοικίασης. Πόσο μακρυά είμαστε ακόμη στην Ελλάδα από αυτό το επίπεδο ζωής!).

Συγγνώμη για τις τελευταίες παραγράφους που είναι off topic, αλλά οι σκέψεις έρευσαν αυθόρμητα.

Εμπρός λοιπόν για τη νέα τεχνολογία και στο θέμα ταχύτητες!

antvol said...

Ο/Η s_pablo είπε...
Πίσω ή εμπρός κάθισμα, νομίζω ότι ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει (πέρα από την διαφορετική... τοποθέτηση του ζητήματος).
---

Συμφωνώ. Με τη μόνη παρατήρηση ότι στο πίσω κάθισμα, συνήθως, μπορούν να βολευτούν και ζητήματα λίγο πιο ογκώδη, γεγονός που, αν μη τι άλλο, συνεισφέρει αρκετά στην αμοιβαία ικανοποίηση.

harrygrath said...

TWIST THE CARBLUES

Ειν ' της κινησης η πηχτρα
χρονου χρησιμου ρουφηχτρα
ζεις τα Μυστικα του Βαλτου
στο καμινι της ασφαλτου

Μία ειν' η παρηγόρια
για μικρα - μεγαλ' αγόρια
βαζεις το σιντι με τουηστ
& γλεντας με ικυοπμιστ

Χανει οποιος δεν το κανει
κι οποια κανει,ξανακανει
honey let's give it a try
για να παρεις το κολλαει

Για μι' απολαυση πριβε
δεν χρειαζεσαι Μπεμβε
προυποθεση η μονη
ο λεβιες να ' ν ' στο τιμονι

Filomila said...

Με το λεβιέ στο τιμόνι αποφεύγονται και τα ευτράπελα ...

harrygrath said...

Μια & η συνσκυπτικη εε.. η συντριπτικη πλειονοτητα γυναικων ειναι δεξιοχειρες,ευτυχως που εχουμε αριστεροτιμονα ΙΧ.

Nikos Dimou said...

filomila
αυτό το commercial είναι από τα αγαπημένα μου!

Αλλά μήπως ξεφύγαμε λίγο από το θέμα; Το σεξ ανήκει στο doncat...

antvol said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...
...
Αλλά μήπως ξεφύγαμε λίγο από το θέμα; Το σεξ ανήκει στο doncat...
---

Ναι, αλλά στην προεκλογική περίοδο δεν βλάπτει λίγο παραπάνω σεξ, θα ΄λεγα μάλιστα πως επιβάλλεται, μιας και καταλαγιάζει και τα πάθη ... (ακόμη και χωρίς αυτόματο κιβώτιο)

harrygrath said...

Sex & the car...

Που θα το...βαλουμε ( ...το ποστ ),εδω ή στο αλλο ? (μπλογκ).

Anonymous said...

@ Filomila:
hahaha!

Μα ποιος είπε οτι στις γυναίκες δεν αρέσουν τα αυτοκίνητα;;;

Filomila said...

Μα Rallou, αυτό λέω κι εγώ!
Τα λατρεύω τα... αυτοκίνητα.

Κι ειδικά ο λεβιές (φαλλικό σύμβολο)... αναρωτιέμαι αν υπάρχει γυναίκα που να μην τον αγαπάει.

(Να και κάτι που ναι μεν δεν αφορά στις επιδόσεις, αλλά "ρίχνει" το αυτόματο).

s_pablo said...

Εκτός θέματος, αλλά και... παραθέματος και αφού βάζουμε βιντεάκια, δεν είναι σουπερ η καινούργια διαφήμιση του Fabia?

Ξενέρωμα μετά από τόσο σεξ, αλλά ένα καλό γλυκάκι χρειάζεται για να ανακτήσουμε δυνάμεις. Ουφ, γεράσαμε!!!

antvol said...
This comment has been removed by the author.
antvol said...

Ο/Η Filomila είπε...
Κι ειδικά ο λεβιές (φαλλικό σύμβολο)... αναρωτιέμαι αν υπάρχει γυναίκα που να μην τον αγαπάει.
---

Πριν από λίγο καιρό έτυχε να οδηγήσω την mercedes m-class 320 cdi (Που 'σαι Andy να δεις μεγαλεία).

Αυτό λοιπόν το αυτοκινητάκι έχει τον λεβιέ του αυτόματου κιβωτίου στο τιμόνι (αηδία). Και, στην τιμημένη θέση του λεβιέ, έχει κάτι φρικώδη ντουλάπια, αρκετά για να βάλετε ό,τι αηδία επιθυμείτε.

Βέβαια, το όχημα έχει και κάτι κουμπάκια κάτω απ' το τιμόνι, που αλλάζουν το κιβώτιο σε χειροκίνητο. Το θέμα είναι, βέβαια, πως, αν δεν έχεις τα δάχτυλα ενός απ' τους επτά νάνους, όλο και θα τα πατήσεις, οπότε αλλάζουν κι οι ταχύτητες από το αυτόματο στο manual (κι άντε μετά να ξαναγυρίσεις στο αυτόματο).

Τέλος πάντων, και για να επανέλθω στο εξαιρετικά σοβαρό θέμα που η καλή μας Φιλομήλα θέτει, αν ο λεβιές στη σωστή του θέση είναι όντως φαλλικό σύμβολο (άποψη με την οποία συμφωνώ), ο λεβιές στο τιμόνι είναι κι αυτός φαλλικό σύμβολο, δυστυχώς όμως για τους ιδιοκτήτες του εν λόγω οχήματος, μόνον για τις αλλήθωρες ...

Nikos Dimou said...

αλλήθωρες;

LoL LoL LoL!

k2825 said...

Και για να επανέλθουμε στην αρχική μας συζήτηση ένα βιντεάκι αποκλειστικά προορισμένο για παντελώς αναλφάβητους - κατά harry:

http://www.youtube.com/watch?v=P6Rno5cv4t4

Suzuka 1992, Ayrton Senna, Honda NSX-R, Κοντσέρτο για 3 πεντάλ και τιμόνι …

Τα πόδια του θεού σε close-up με σκαρπίνι και λευκή πετσετέ καλτσούλα - στα πηδάλια ενός αυτοκινήτου που γερμανοί και ιταλοί χρειάστηκαν χρόνια για να εξελίξουν οτιδήποτε ανταγωνιστικό του ...

Υ.Γ. Ακόμα αναρωτιέμαι πώς να διορθώσω εκείνο το “ενδιαφέρΩν” της προηγούμενης δημοσίευσης ... shift + delete ίσως :-)

athanasia said...

Ooops!

Επειδή κάθε μπλογκ χρειάζεται τον ψυχολόγο του και, συγχρόνως, πρέπει να τους προσέχουμε τους ψυχολόγους (αντί-κινήματα και συμμετοχή λένε, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου βγάλουν), ερωτώ το εξής:

Έστω γυναίκα που δεν οδηγεί κι έχει μια συμπαθή, αλλά εξ αποστάσεως (καθότι δεν οδηγεί), σχέση με τον λεβιέ (sic) [του αυτοκινήτου].

Με το "εξ αποστάσεως" εννοώ ότι η ως άνω μη οδηγός: (α) εκτιμά όσους και όσες τον χειρίζονται {τον λεβιέ] με άνεση, δηλαδή χωρίς σπασμωδικές κινήσεις και επικύψεις προς το κιβώτιο, του τύπου "γιατί δεν μπαίνει η ταχύτητα?", και (β) δεν έχει καμιά προκατάληψη για όσους και όσες προτιμούν τα αυτόματα αυτοκίνητα.

Με βάση τα πορίσματα της Ψ επιστήμης, η ως άνω εξ αποστάσεως σχέση με το σύμβολον υποδηλώνει από μόνη της και εξ αποστάσεως σχέση με το συμβολιζόμενον?

Υποθέτω πως όχι. Προσέξτε, λέω "υποθέτω", προσέχω.

[Πρόκειται για εντελώς γενική ερώτηση, πάσα ομοιότης με πρόσωπα ή καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική.]

Filomila said...

Καλέ μου, Αntvol, τι ευγενική ψυχή αλήθεια!
Να βάλεις αυτοκόλλητο στο εν λόγω αυτοκίνητο: "κι οι αλλήθωρες έχουν ψυχή". Και η νοούσα νοείτο.

Εγώ βέβαια, αλλιώς το φαντάστηκα. Κάτι σε αυτο...κίνηση μου κάνει η τοποθέτηση του λεβιέ στο τιμόνι. Εμ, να το κουβαλάς τόσα χρόνια και να μην το έχεις γνωρίσει καλύτερα? Ιδού η ευκαιρία (ιδού και η Ρόδος).

Όλους τους σκέφτονται αυτοί οι κατασκευαστές!

harrygrath said...

Ειχα μπλογκαρει τα μη ασφαλη στοιχεια & τωρα ειδα το αβαταρι σβαστικα του σαντιστ,με τις πορνοφωτο.

Πώς αφηνει ο Δημου τετοιο σκουπιδι στο μπλογκ ?

mscmkr said...

s_pablo said...
Στα αυτόματα υπάρχει και η δυνατότητα χειροκίνητης αλλαγής σχέσεων (+ ή -), αν κάποια στιγμή αισθανθείς ότι θέλεις να έχεις περισσότερο έλεγχο
-------------------

Μόνο με paddles. Αλλά και πάλι δεν είμαι σίγουρος... Για δες αυτό το
βιντεάκι
(στο λεπτό 03.55 αν δεν σε πολυενδιαφέρει η Aston).

andy dufresne said...

Πάντως για τα δικά μου μέτρα και σταθμά, το φαλλικό σύμβολο που με εκφράζει δεν είναι ο λεβιές, αλλά το χειριστήριο για τους υαλοκαθαριστήρες , αυτό που όταν το πιέσεις με τρόπο πιτσιλάει: πλιτς, πλιτς, πλιτς.

Κι ας τους κακοήθεις να λένε ότι το μέγεθος μετράει.
Το λένε απ' τη ζήλεια τους για το ευέλικτο καλαμάκι μου...

Nikos Dimou said...

harry
η σβάστικα του sadosadist είναι καλλιτεχνική με καμπύλες - δεν είναι η χτλερική.

ΑΝ έπρεπε να απογορεύσουμε το σχήμα της σβάστικα θα έπρεπε να εξαφανίσουμε όλα τα ελληνικά γεωμετρικά αγγεία.

athanasia said...

@Αndy Dufresne,

Κάπως καλύτερα αισθάνομαι μ΄αυτό το συμμετοχικό μοίρασμα της εμπειρίας...

harrygrath said...

Να μη τρελλαθουμε. Οσοι χρησιμοποιουν οποιαδηποτε παραλλαγη του ειναι ναζιστες.

Αυτη η αηδια πρεπει να φυγει.

mscmkr said...

Και ένα
βιντεάκι
για τις ζημιές που σου κάνουν οι γυναίκες...

Ο ήχος όμως... Αχ αυτός ο ήχος...

Filomila said...

Dear Hugh,

I've always thought it was big time tort what they did to you.

After all you were driving on automatic transmission...

You should come to Greece where that british accent of yours is well (and I mean reaaaally well) appreciated and we make sure you...complete.

Yours truly,
(Fuc)Kamila


PS: Just a friendly reminder: we're in dontech, not doncat. Still, nice to know you've been "following" that long.

harrygrath said...

Οι αλλοι σχολιαστες βλεπουν τοσο καιρο τη σβαστικα & δεν διαμαρτυρονται ?

Constantinos said...

Ο/Η harrygreco είπε...

Οι αλλοι σχολιαστες βλεπουν τοσο καιρο τη σβαστικα & δεν διαμαρτυρονται ?

Εγώ harry νόμιζα ότι είναι παιδικός ανεμόμυλος, μήπως πρέπει να κάνουμε ένα Rohrsach test να πούμε όλοι τι βλέπουμε στο εν λόγω avatar? :)

Filomila said...

Αγαπητή Αθανασία,

Καλά κάνετε και προσέχετε. Αυτά τα πράγματα είναι ευαίσθητα, δεν είναι για να παίζουμε.

Στο (υποθετικό) ερώτημα που θέτετε, οφείλω ως Ψ να σας απαντήσω ότι με βάση τα πορίσματα της Ψ επιστήμης, η "εξ αποστάσεως" σχέση της υποθετικής γυναίκας του υποθετικού παραδείγματός σας καθόλου δεν υποδηλώνει και εξ αποστάσεως σχέση με το συμβολιζόμενο, παρά μάλλον αποκαλύπτει έναν
σχηματισμό αντίθετης δράσης.

μισό, να βγάλω το νικητήριο ερμηνευτο-πούρο, όπως ο αείμνηστος θείος Φρόυντ

Όπερ έδει, η εξ αποστάσεως σχέση με το σύμβολον αποδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, την έντονη επιθυμία στενού πλησιάσματος (μην πω σφιχταγκαλιάσματος) του συμβολιζόμενου. Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης της πολυπόθητης ισορροπίας που όλοι επιζητούμε, η υποθετική γυναίκα, προβάλλοντας την επιθυμία της στο σύμβολο, αντί να το προσεγγίσει και αλληλεπιδράσει καταλλήλως μαζί του, τουναντίον απομακρύνεται.

Είναι βλέπετε τέτοιος ο πόθος πλησιάσματος που για να φέρει τα πράγματα στα ίσα τους (αντί να έρθει η ίδια) γέρνει την πλάστιγγα στο άλλο άκρο.

Με τη σειρά της η νέα ανισσοροπία (απομάκρυνση από το σύμβολο) ενισχύει τις υπεραναπληρωματικές κινήσεις προς νέο επίπεδο ισορροπίας (ακόμη πιο στενό πλησίασμα του συμβολιζόμενου).

Ο φαύλος τούτος κύκλος ενδέχεται να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις, γι'αυτό και συμβουλεύω να επιληφθείτε του θέματος όσο είναι ακόμα νωρίς.

Πώς?

Μα, προφανώς, η λύση είναι μία: ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!


Πάντα στη διάθεσή σας.


Με εκτίμηση,
Φιλομήλα
(car-fitted-psychologist)


PS: Οι Ψυχολόγοι "βγάζουν", για να έχουν χώρο οι άλλοι να βάζουν. Χαμαλοδουλειά με άλλα λόγια.

Filomila said...

(Μπήκα στα χωράφια του Zontas.
Ένας Ψυχολόγος να με βγάλει!)

Filomila said...

Διόρθωση (δάσκαλε που δίδασκες...):
"Νοείτω", κι ουχί νοείτο.

(Λυπάμαι για τις όποιες φθορές στην ανυποψίαστη όρασή σας.)

Andreas said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...

"ΑΝ έπρεπε να απογορεύσουμε το σχήμα της σβάστικα θα έπρεπε να εξαφανίσουμε όλα τα ελληνικά γεωμετρικά αγγεία."

Εννοείτε ασφαλώς τα αγγεία της προ-Αρβανίτικης περιόδου στο νότιο τμήμα της Βαλκανικής.

Για τις τσόντες συμφωνώ με το Harry, που είναι μακράν ο ποιητικότερος και ταλαντούχος, μή χυδαίος σχολιαστής, στο θέμα του έρωτος.
Αλλά η απαγόρευση θα ήταν πράξη λογοκρισίας αντίστοιχη με όσες προτείνουν πολύ ναζιστικότεροι του Sado σχολιαστές. Θα ήταν καλύτερα να καταλάβει ο Sado ότι η τσόντα, αν και αφορά σχεδόν όλους, ανήκει στον ιδιωτικό κόσμο του καθενός, όπως το σεξ στο αυτοκίνητο. Δεν είναι άποψη "αναρχικής" φιλοσοφίας, όπως νομίζω θέλει να τη χρησιμοποιήσει, περίπτωση στην οποία καταλήγει απλά σε μια μπαρούφα, που προσβάλει την αισθητική πολλών.

Θα ήταν επίσης καλύτερα να "λύνουμε" τέτοιες "διαφορές" στο doncat.

takis vasilopoulos said...

@hurry

Aκομα και σβαστικα να ηταν πρεπει να αναγνωρισεις το δικαιωμα του αλλου να ειναι φασιστας ( οπως λεει και ο Τριαριδης )

Εξαλλου μην φοβαστε αυτους που ττο λενε ανοιχτα

athanasia said...

@Filomila,

Ωραία που τα εξηγήσατε! Και μπερδεμένα, με περιεχόμενο...[Πληθυντικός στον ειδικό, προσέχω, "car-fitted psychologist", σου λέει].

'Oχι ότι με αφορά προσωπικώς το υποθετικό ερώτημα, αλλά δεν μου φάνηκε πάρα πολύ ανησυχητική η περίπτωση του υποθετικού ερωτήματος...

[Ουφ... (έτσι, γενικώς, το ουφ...)]

Υ.Γ. Αυτή η επίκληση στον Zontas για σας είναι, έτσι? Το υποθετικό ερώτημα απηντήθη -ελπίζω- πλήρως και τελειωτικώς από σας, μην μας προκύψει καμιά διαφορετική "δεύτερη γνώμη" και μπλέξουμε... Κι έχω και δουλειά να τελειώσω...

sadosadist said...

Μπήκα για μια καληνύχτα και είδα... πως είμαι ναζιστής.

Από που κι ως που ρε παίδες;

Γράφω στο διαδίκτυο χρόνια και έχω δικό μου blog από τον Ιούνιο του 2006. Σχολιάζω καθημερινά σχεδόν σε πολλά blogs όπως και στα blogs του Κου Δήμου. Σε κανέναν δεν έχω αφήσει τέτοια εντύπωση. Το αντίθετο μάλιστα.

Ο Κος Δήμου σωστά έγραψε για τα γεωμετρικά αγγεία. Harry έχεις ακούσει τίποτα ποτέ σου για το ''τετρασκέλιον'' ή κυνηγάς πάλι τίποτα αρβανιτότουρκους σε εθνικιστικά όργια ανά την βαλκανική;



The word "swastika" comes from the Sanskrit svastika - "su" meaning "good," "asti" meaning "to be," and "ka" as a suffix.

Until the Nazis used this symbol, the swastika was used by many cultures throughout the past 3,000 years to represent life, sun, power, strength, and good luck.




The Oldest Known Symbol

The swastika is an ancient symbol that has been used for over 3,000 years. (That even predates the ancient Egyptian symbol, the Ankh!) Artifacts such as pottery and coins from ancient Troy show that the swastika was a commonly used symbol as far back as 1000 BCE.

During the following thousand years, the image of the swastika was used by many cultures around the world, including in China, Japan, India, and southern Europe. By the Middle Ages, the swastika was a well known, if not commonly used, symbol but was called by many different names:

* China - wan
* England - fylfot
* Germany - Hakenkreuz
* Greece - tetraskelion and gammadion
* India - swastika



Αυτά.

Για να μην πάρω το θέμα πιο σοβαρά.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα
από τα αυτόματα στην σβαστικολογία...

Φιλομήλα και Αθανασία - ζωγραφίσατε!

Πως λατρεύω τις έξυπνες γυναίκες!

Anonymous said...

Στη μηχανή το αυτόματο κιβώτιο πιστεύω είναι το ιδανικό.

Λειτουργείς και τα δύο φρένα με τα χέρια και επικεντρώνεσαι περισσότερο στο δρόμο.
Δυστυχώς είναι ακόμα πρωτόγονα σε σχέση με αυτά που εξοπλίζουν τα τετράτροχα, δεν σηκώνουν μεγάλες ιπποδυνάμεις και μεγάλο εύρος στροφών, αντίστοιχο ενός κινητήρα F1.

Ελπίζω πως η τεχνολογία να "προφτάσει" το κόστος και να δώσει λύσεις ως προς το μέγεθος, το βάρος κτλ.

---

Harry,

Ο πεινασμένος...

:)))

Sadosadist,

Σε λίγο θα μας πεις πως είσαι και παρθένος!

:ppp

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Φίλε Ανδρέα,

Moments οf sex, are moments of truth!

Και η αναζήτηση αυτής έχει την τιμητική της εδώ και δίπλα!

Στο κάτω κάτω, sex είναι, δεν δαγκώνει!

Somebody961 said...

Honda ΕΝΕ-ΣΕΞ... Υπέροχο video..
Και καθόλου τυχαίο το όνομα!
Τι να μας πει και η carrera που ανασηκώνει τον ..ποπό?

Ενώ το Honda είναι και για τις ..δύσκολες συνεπιβάτιδες (ΕΝ-ΕΣΕΞ)! :)

Για αυτόματα και το πόσο άσχημο είναι να αλλάζεις συνεχώς ταχύτητες θα απαντήσω με ένα ανέκδοτο.

Βάζει τη μάνα του στο νέο σπορ αμάξι που πήρε ο γιός και ξεκινάει και 'τα δίνει όλα'. Τι στροφές, επιταχύνσεις, όλο ανεβοκατεβάσματα ταχ/των. Το χέρι στο λεβιέ το χε συνέχεια.
Επειτα από λίγο λέει η μάνα του: Παιδί μου, έτσι που πας θα σκοτωθούμε με το ένα χέρι στο τιμόνι. Βάλε και τα 2 σε παρακαλώ και θα ...ανακατεύω εγώ τη βενζίνα με το λάδι!!! :)

Αμόρφωτη αμόρφωτη αλλά το σωστό το ήξερε!


ΥΓ: 1)Το σωστό νομίζω πως είναι νοήτω, όχι νοείτω.
2) Τη σβάστικα την ξεφτιλίσανε ως σύμβολο οι ναζιστές. Ηξερα πως είναι αρχαίο ελληνικό σύμβολο και συμβόλιζε τη ζωή και οι ναζί απλά το αντιστρέψανε εντελώς εννοώντας θάνατο.

s_pablo said...

mscmkr

Όχι μόνο με paddles. Δες τη δεύτερη φωτογραφία στο post. Αν προσέξεις (το αναφέρει και ο κος Δήμου) υπάρχει μια θέση για χειροκίνητη αλλαγή σχέσεων.

antvol said...

@ somebody

"Νοείτω", καλά το διόρθωσε η filomila.

(αφήνω το ότι, όπως και να το έγραψε, εμείς το καταλάβαμε μια χαρά)

Nikos Dimou said...

Nεο Post στο doncat.

mscmkr said...

s_pablo said...

Όχι μόνο με paddles. Δες τη δεύτερη φωτογραφία στο post. Αν προσέξεις (το αναφέρει και ο κος Δήμου) υπάρχει μια θέση για χειροκίνητη αλλαγή σχέσεων.

-----------------

Συγνώμη. Ήταν λίγο λακωνική η απάντηση. Εννοούσα ότι αν οδηγούσα αυτόματο θα το "γυρνούσα" στο χειροκίνητο, μόνο αν είχα paddles.

Geo said...

Βεβαίως θα συμφωνήσω σε μεγάλο βαθμό, αλλά... Ειδικά όσον αφορά τα αυτοκίνητα και το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων με τη χρήση του συμπλέκτη δίνει πολύ μεγαλύτερο επίπεδο ελέγχου στον οδηγό, και όχι στο αυτοκίνητο. Δεν είναι τυχαίο πχ. όταν η Ford επανέκδωσε το ιστορικό Mustang φρόντισε να συμπεριλάβει και ένα V6 4000 κιβηκών 250 ίππων με μηχανικό κιβώτιο, γιατί η αίσθηση της οδήγησης που σου δίνει ο "λεβιές" δεν αντικαθίσταται ακόμα και από το ποιο εξελιγμένο αυτόματο. Ο λόγος που οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες (Porsche, Ferrari, Aston Martin, κλπ) βγάζουν τα πανάκριβα σπορ μοντέλα τους με αυτόματο κιβώτιο είναι γιατί ξέρουν ότι μεγάλο μέρος της πελατείας τους είναι ηλικιωμένοι ή κυρίες που απλά θέλουν να οδηγήσουν μια "Porsche" ενώ η πραγματικές δυνατότητες ενός τέτοιου αυτοκινήτου μόνο με ένα μηχανικό κιβώτιο μπορούν να εξερευνηθούν. Βέβαια το ερώτημα σε καθημερινό επίπεδο είναι εύλογο και η απορία εύστοχη. Όχι ένα μηχανικό κιβώτιο σε συμβατικά αυτοκίνητα της μαζικής παραγωγής είναι μόνο βάσανο. Όσον αφορά την οικονομία είναι φανερό, ότι το αυτόματο είναι σχεδιασμένο να "τρέχει" το αυτοκίνητο στις ποιο αποτελεσματικές και οικονομικές στροφές, αντίθετα στο μηχανικό ο οδηγός θα πρέπει να το κάνει μόνος του. Τα εγχειρίδια των αυτοκινήτων, (έχουν όλα τα καινούρια και μερικά μεταχειρισμένα) λένε μέσα σε ποιές στροφές του κινητήρα επιτυγχάνεται η χαμηλότερη κατανάλωση. Θέλει λίγο διάβασμα και προσπάθεια

Καλημέρα και ευχαριστώ

Disposition21 said...

Ομολογώ πως δεν γνωρίζω πολλά για το θέμα, αλλά με έπεισαν τα επιχειρήματα του ποστ! Θα προτιμούσα λοιπόν να αγοράσω αυτόματο.
Να σημειώσω ότι κι εδώ στη Μόσχα όλα τα καινούρια αυτοκίνητα που πωλούνται είναι αυτόματα.

sadosadist said...

Constantinos said...

Ο/Η harrygreco είπε...

Οι αλλοι σχολιαστες βλεπουν τοσο καιρο τη σβαστικα & δεν διαμαρτυρονται ?

Εγώ harry νόμιζα ότι είναι παιδικός ανεμόμυλος, μήπως πρέπει να κάνουμε ένα Rohrsach test να πούμε όλοι τι βλέπουμε στο εν λόγω avatar? :)

August 21, 2007 12:01 AM


---------------------------------


:-)))

:-)))

Στο κάτω κάτω όποιος ενοχλείται με το avatar μπορεί κάθε φορά που το βλέπει στην οθόνη...ΝΑ ΤΟ ΦΥΣΑΕΙ!

:-))))

s_pablo said...

Όλοι οι άλλοι είναι στο σαλόνι και τσακώνονται κι αφήσαν το γκαράζ εκτεθειμένο.

Ευκαιρία να βουτήξουμε την Porsche του προηγούμενου ποστ και να πάμε καμμιά βόλτα.

Nikos Dimou said...

s+pablo
Ο φύλακας γρηγορεί..

d3lta said...

s_pablo,

πουτ δη πορς ντάουν!

(παχύ "σ")

sadosadist said...

@delta_mike

Luxury in Perissos!

:-)))

d3lta said...

@sadosadist,

you know what we do to swastika - totin' seks fiends in perissos (or you rather wouldn't) :P

sadosadist said...

delta_mike said...

@sadosadist,

you know what we do to swastika - totin' seks fiends in perissos (or you rather wouldn't) :P

-------------------------

Θα πέσει φωτιά να σας κάψει εκεί στην Red Swastika society

:-)))

d3lta said...

@sadosadist

μα, είναι γνωστό ότι συναντώμεθα υπογείως ;)

Genghis said...

Ενδιαφέρον καί χρήσιμο πόστ. Είχα μείνει καί εγώ με την εντύπωση οτι οι λάτρεις των επιδόσεων συνέχιζαν να διαλέγουν χειροκίνητους συμπλέκτες.

Προσωπικά προτιμώ καί εγώ τα αυτόματα στην άσφαλτο. Τι νόημα είχε να εχω ενα αυτοκίνητο που κάνει τα πάντα γιά μένα εκτός απο το να αλλάζει ταχύτητες.

Επίσης το κύριο προτέρημα του αυτομάτου είναι οτι αφήνει το δεξί χέρι ελεύθερο γιά άλλες αναζητήσεις.

Στό χώμα και τα απότομα μέρη συνεχίζω να προτιμώ τοω χειροκίνητο συμπλέκτη αλλά πιθανόν αυτό είναι από συνήθεια παρά από ορθολογιστική ανάλυση.
Αν έχει κανείς γνώμη για σύγκριση αυτόματου/χειροκίνητου συμπλέκτη εκτός δρόμου θα με ενδιέφερε.

Επειδή είχα επίσης μείνει με την εντύπωση οτι ο αυτόματος συμπλέκτης καταναλίσκει περιοσσότερη βενζίνη κύταξα από περιέργεια τις προδιαγραφές 5-6 μοντέλων του 2007 και πράγματι φαίνεται τα πράγματα να έχουν λίγο πολύ εξισωθεί (στις δηλωμένες απο τις εταιρίες προδιαγραφές τουλάχιστον)

Nikos Dimou said...

genghis
εκτός δρόμου τα αυτόματα κιβώτια είναι ακόμα καλύτερα. Εξ ου και τα κορυφαία 4Χ4 (Range Rover, Jeep, Land Cruiser - ακόμα και το Hummer) είναι αυτόματα. Το νέο Freelander 2 της Land Rover έρχεται μόνο αυτόματα.

Το αυτόματο κιβώτιο με το παίξιμο της ροπής, βοηθάει και στα ξεκολλήματα...

sadosadist said...

@andreas said

Θα ήταν καλύτερα να καταλάβει ο Sado ότι η τσόντα, αν και αφορά σχεδόν όλους, ανήκει στον ιδιωτικό κόσμο του καθενός, όπως το σεξ στο αυτοκίνητο. Δεν είναι άποψη "αναρχικής" φιλοσοφίας, όπως νομίζω θέλει να τη χρησιμοποιήσει, περίπτωση στην οποία καταλήγει απλά σε μια μπαρούφα, που προσβάλει την αισθητική πολλών.


----------------------------

Kαμία σχέση με φιλοσοφία αγαπητέ μου. Τέχνη κατασκευάζω. ΜΗν ΤΡΟΜΆΖΕΤΕ.

Το ζητούμενο δεν είναι να καταλάβω εγώ και ο κάθε καλλιτέχνης τι θα ήταν καλύτερο κλπ.κλπ. κλπ.

Την ώρα που περπατάς στον δρόμο βλέπεις δυο τρεις ανθρώπους που σου ΑΡΕΣΟΥΝ και 500 που σε απωθούν. Δεν μπορείς όμως να κατηγορήσεις κανέναν γιατί σε απωθεί. Κοιτάς αντίθετα να δεις μπας και τα καταφέρεις με αυτό που σου αρέσει.

όπως επίσης όταν αγοράζεις ένα αυτοκίνητο. Παίρνεις αυτό που θέλεις και δεν κατηγορείς όλα τα άλλα γιατί είναι τετοια που είναι. Απλά δεν τα αγοράζεις. Εξάλλου πόσα θα αγοράσεις;

sadosadist said...
This comment has been removed by the author.
sadosadist said...

@reactor 69

Oι παρθένες είναι σκληρές και άκαμπτες και θέλουν άγριο ροντάρισμα.

Εγώ είμαι στρωμένο αρσενικό έτοιμο για γκάζια.

:-))))


Η φράση σου:

''Moments οf sex, are moments of truth!'' Ειναι ολα τα λεφτά. Αλλά και αυτό θέλει γερά νεύρα για να το παραδεχτεί κανείς από ό,τι βλέπεις.

Andreas said...

Hey Sado

όντως καμία σχέση με φιλοσοφία η τσόντα! Την οποία δεν απεχθάνομαι ιδιαίτερα.
Αμπελοφιλοσοφία ίσως, από ένα ακόμη ...καλλιτέχνη, που έχοντας φάει τη ζωή με το κουτάλι, πνίγεται από αυτά που έχει μέσα του και πρέπει να τα βγάλει έξω του...
και η τσόντα είναι τόσο Τέχνη, όσο και το άρμεγμα της αγελάδας...

Αλήθεια, τι ήταν αυτό που θα έπρεπε να με τρομάξει?

Όπως λέει όμως και η σοφή κινέζικη παροιμία: " Η τσόντα ως Τέχνη, είναι πάντα απλά μια μπαρούφα"

Επίσης αν δεν κάνω λάθος, οι έννοιες άγριο και ροντάρισμα, είναι ασυμβίβαστες. Και εγώ έχω μόνο 3 αυτοκίνητα αγοράσει μέχρι τώρα, άντε 1-2 ακόμη... εσύ πόσες παρθένες γνώρισες?

Για το sex και το truth συμφωνώ, όπως και να βάζεις ότι σβάστικα θέλεις. Θα τα λέμε στο μπλόγκ, με περισσότερη "ανατρεπτική" τέχνη και λιγότερη τσόντα ελπίζω...

sadosadist said...

@Andreas

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

Πάω να συνεχίσω το άρμεγμα.

s_pablo said...

Βλέπω ότι από τα αυτόματα αυτοκίνητα περάσαμε στην αυτόματη γραφή.

:)

Τετραγωνισμένε μαρκήσιε, οι σουρεαλιστές δεν ήταν αυτοί που πρώτοι είδαν ως τέχνη την πορνογραφία?

---------------------------------

Τέλος πάντων, άσχετο με το παρόν, σχετικό με προηγούμενο.

Βλέπω στις ειδήσεις τώρα ότι μια κυρία μετά από απολαυστική βουτιά σε πισίνα, απέκτησε υπέροχο πράσινο μαλλί και ο άντρας της εμπειρία από τη φιλοξενία του περιφερειακού Ε.Σ.Υ.

Genghis said...

Dear Hugh Grant,

I am sorry to hear of one more instance where the old world mentalities of collectivism and statism are making their way into our traditionally more laissez-faire American society and I sympathize with your predicament.
Rest assured that I am spending at least some of my time to, if not reverse this trend, at least slow down its, I’m afraid, inevitable advancement.

I do not believe that America is heaven on earth, just that it is an overall somewhat freer, more individualistic, society compared to the old world, characteristics to which I attribute most of America’s success. Indeed, the fact that this relatively modest incremental freedom makes America so successful is a testament to the pivotal importance of individual choice.

Having said that, I recognize that there are exceptions and that in a few isolated areas American collectivism may have surpassed the old world. But like with most things in life there are compromises. I personally care more about my economic freedom and my freedom to prosper than the freedom of getting a blowjob in the street. When it comes to the choice of location where to get a blowjob there are many choices, whereas, for example, when the collective expropriates money from you to manage your retirement, there is no choice. Of course, you may not have the same priorities as I do.

Committed to your freedom too,

Genghis

giant13 said...

Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια, που προσπαθούσα να καρφώσω ταχύτητες χωρίς συμπλέκτη, παρακολουθώντας το στροφόμετρο γιά την κατάλληλη στιγμή.
Το παιχνίδι σταμάτησε όταν πήγα να βάλω 4η και ακούστηκε ένας τρομακτικός θόρυβος απ το σαζμάν, χωρίς, ευτυχώς, το τελευταίο να πάθει κάποια ζημιά.

Anonymous said...

κ. Δημου, δεν θα διαφωνησω μαζι σας, απλως να πω οτι υπαρχει και μιa (πολυ μικρη πλεον) κατηγορια ανθρωπων που εξακολουθουμε να αντιμετωπιζουμε το αυτοκινητο ως παιχνιδι, ως εργαλειο χαρας!!

Ε, δεν θα μπορουσα να φανταστω το μικρο, ελαφρυ, πισωκινητο roadster που οδηγω με ηλεκτρονικα, αυτοματα κιβωτια και abs!!

(...ολο και περισσοτερο μου ερχεται στο νου οσο περναν τα χρονια το διηγημα του Καββαθα που μιλουσε για τζουλιετες και δελτονες κρυμμενες στις σπηλιες!!)

Somebody961 said...

Προσπάθησα χτες να οδηγήσω αλλάζοντας ταχύτητες όπως ένα αυτόματο θα έκανε.
Πήγα γ@μάτα αλλά οι αλλαγές πολύ 'μανούρα' βρε παιδί μου!
Πιστεύω και εγώ πλέον πως τα αυτόματα είναι κάτι που χωρίς λόγο ουσιώδη έχουμε στερηθεί.

Αγαπητέ antvol, το έψαξα το θέμα με την έκφραση 'ο νοών νοήτω' και γράφεται τελικά όπως είχα πει.
Το έχω δει όμως και ως 'νοείτω' αλλά είναι λάθος..
Η λέξη είναι 'νόηση' και όχι 'νόεση'..
Απλά, στην 'δημοτικιά' η υπογεγραμμένη του 'νοήτω' στο ω ίσως γίνεται ει. (δοτική)
Είναι όμως μία έκφραση παλιά που παραμένει οπότε για μένα οφείλει να γράφεται όπως προτείνω.

Θα εκτιμούσα παρ όλα αυτά και τη γνώμη/γνώση του Ν.Δ.

Takis Alevantis said...

Νίκο, χωρίς να καταχραστώ την καλή σου διάθεση μήπως θα μπορύσες να μας γράψεις και τη γνώμη σου για τα υβριδικά; Τουλάχιστον αυτά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Filomila said...

Somebody,

Το ρήμα είναι νοέω-νοώ. Δεν κλίνουμε εκκινούμενοι από το ουσιαστικό, αλλά από το ρήμα. Ο σωστός τύπος είναι "νοείτω".

Η πιο αξιόπιστη παραπομπή στο διαδίκτυο που βρήκα για την απορία σας είναι αυτή.

Κατά τ'άλλα, αν κάποιος έχει όρεξη να παραθέσει την κλίση του ρήματος (antvol?!? :)) ), θα μας βοηθήσει να φρεσκάρουμε και τα αρχαία που κάναμε στο σχολείο.

Somebody961 said...

Ευχαριστώ filomila :)

Εμείς της παλαιότερης 'κοπής' που είχαμε μάθει αρχαία, πολλές φορές αναγκαζόμαστε να αναθεωρούμε.
Παλαιότερα (και βασίζομαι πολύ στη μνήμη μου μιας και είναι πολύ καλή) γραφόταν "νοήτω" με υπογεγγραμένη στο ω.
Δεν είναι όμως τόσο καλή για να θυμάμαι το γιατί! :)

Αβγό αντί αυγό, τρένο αντί τραίνο κ.α., άσχετα αν είναι σωστά ή όχι..

Σχετική συζήτηση (παρενθετική) έχει γίνει και στο θέμα με τον Σαρκοζύ.

Για το γμτ που λέμε όμως, θα το ψάξω και άλλο! :)
Ευχαριστώ κ πάλι!

d3lta said...

λυπούμαι που θα στενοχωρήσω τον somebody, but the winner is ...filomila!

το "νοείτω", είναι προστακτική αορίστου του συνηρημμένου "νοέω - νοώ", συνεπώς "νοεετω - νοείτω", γιά περισσότερα εδώ.

σημ: εξαίρεση αποτελεί το σοφρίτο (το κερκυραϊκόν).

ΥΓ πολλές παρανοήσεις στην μεταφορά συνηρημμένων στην νέα ελληνική, χαρακτηριστικώτερη το "ζητά" αντί του ορθού "ζητεί", καθώς προέρχεται από το "ζητέω - ζητώ".

Anonymous said...

Η εξέλιξη του dontech σε d-tech!

Σας τσάκωσα με τα οπίσθια της Corvette!

Ουδέν κρυπτόν υπό τον... τίτλο...

:)))

Somebody961 said...

Οπότε ως reactor να υποθέσω πως περιμένεις ...αντίδραση?! :):)

Nikos Dimou said...

Reactor69 με τσάκωσες τη ώρα των πειραματισμών.
Τελικά παραμένω στο dimoutech με λίγη εικόνα...

Tάκη θα έρθει η ώρα των υβριδικών - έχω ήδη πείρα μερικών.

Φυσικά είναι νοείτω - ουδέποτε ήταν αλλιώς.

Aphrodite said...

Μαύρη κατάμαυρη μέρα με τις φωτιές, να το γράψω πριν χειροτερέψουν κι άλλο το πράγματα και τελικά παρατήσω το μπλόγκινγκ...

Λοιπόν, αυτόματο μεν (kickdowns make my heart sing!), λεβιές δε - φαλλικό ξε-φαλλικό σύμβολο, το βασικό είναι πως αποτελεί το δώρο που έχουν κάνει οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στις κυρίες συνοδηγούς, καθώς αποτελεί ένα δωρεάν women's anatomy GPS.

Γιατί?

Μα δεν ξέρετε το γνωστό ανέκδοτο, "πού βρίσκεται η κλειτορίδα μιας ξανθειάς? Στο λεβιέ των ταχυτήτων, δεξιά..."

:)))

Ο-έ-ο!

(και ο νοών... +εφόρμησον+)

AsGoodAsItGets said...

Δεν φαντάζεστε πόσο χαίρομαι που επιτέλους κάποιος με περισσότερες γνώσεις στην αυτοκίνηση από εμένα υπαραμύνεται των αυτόματων κιβωτίων. Χρόνια τώρα υποστηρίζω τις ίδιες απόψεις σε φίλους και γνωστούς, αλλά εις μάτειν. Στην Ελλάδα αν υποστηρίζεις κάτι τέτοιο, στην καλύτερη δε θα σε πάρουν στα σοβαρά, και στη χειρότερη, αν είσαι άντρας θα σε πουν αδερφή (διότι ως γνωστόν, τα αυτόματα κιβώτια είναι μόνο για αδερφές που δεν ξέρουν να οδηγούν, κατά την ίδια λογική του "real programmers do it with a keyboard"). Το να χρησιμοποιείς τη σημερινή εποχή χειροκίνητο κιβώτιο είναι σα να δουλεύεις ακόμα σε DOS.

Somebody961 said...

"Το να χρησιμοποιείς τη σημερινή εποχή χειροκίνητο κιβώτιο είναι σα να δουλεύεις ακόμα σε DOS."

Χε χε..
Αντέγραψε μου εσύ όλα τα αρχεία που τελειώνουν σε .mid πχ από όλους τους υποκαταλόγους που υπάρχουν μέσα στο c:\music\ στο d:\midis ΜΕ ΜΙΑ εντολή!!! ;)

XCOPY C:\music\*.mid D:\midis\ /s

Good lovers practice safe sex
But,
Good programmers practice safe Hex!

Σαφέστατα είμαι και εγώ τελικά υπέρ του αυτόματου όπως και υπέρ των windows.
Αλλά μερικά πράγματα γμτ γίνονται μόνον χειροκίνητα!
Πχ, γουστάρω στον κόφτη στην 3η στις 8400 να καρφώνω 4η στα 140!

Unknown said...

Kai omws ta xeirokinita tha exoun panta tous thiaswtes tous. Stin Ameriki tou 2007 simantiko pososto tou plithismou protima xeirokinito symplekti. To xeirokinito mporei panta na epitaxynei kai na epibradynei pio grigora apo to aytomato kai kanei ton odigo kyriarxo pisw apo to timoni. Pera apo ayto, h syntirisi tou xeirokinitou symplekti kai kibwtiou taxytitwn einai pio apli kai ligotero dapaniri apo tin antistoixi enos aytomatou aytokinitou.