Sunday, August 5, 2007
Το εθνικό μας χέρι
Αυτό το καλοκαίρι ταξίδεψα πολύ σε Εθνικές και άλλες οδούς. Και πάλι έμεινα άναυδος από την εκπληκτική αυτή ελληνική εφεύρεση: το παράλυτο αριστερό χέρι.
Τα δύο στα τρία αυτοκίνητα είχαν ανοιχτό το παράθυρο του οδηγού. Από το άνοιγμα αυτό κρεμόταν ένας βραχίονας με χέρι. Αλλά πώς κρεμόταν!
Αδιανόητες οι γωνίες και οι θέσεις που έπαιρναν αυτά τα χέρια. Σαν να μην είχαν κόκαλα. Σαν να μην είχαν καν μύες, τένοντες, αρθρώσεις. Έμοιαζαν περισσότερο με κουρέλια, σφουγγαρόπανα, ξεσκονόπανα. Η παλάμη κοίταζε προς τα πίσω, λες και την είχαν εξαρθρώσει με φοβερά βασανιστήρια. Τα δάχτυλα λυτά, χαλαρά, σαν κρόταλα.
Το παράλυτο αυτό χέρι έδινε μία σαφέστατη εικόνα της γενικής μας κυκλοφοριακής παράλυσης. Ο οδηγός αντιμετώπιζε την διαδικασία της οδήγησης σαν να ήταν αποχαυνωτικό υδρομασάζ. Λυμένος, χαμένος, μπαϊλντισμένος, δεν ήξερες αν είναι ξύπνιος ή σε κατάσταση ύπνωσης.
Αυτό το χέρι έλεγε περισσότερα για την αιτία των τροχαίων ατυχημάτων μας, από όλες τις εκθέσεις της αστυνομίας. Πώς να αντιδράσει γρήγορα σε μία επικίνδυνη φάση, πώς να φρενάρει, να επιταχύνει – όταν βρίσκεται σε παραλυτικό κώμα; Για να βγει από την ύπνωση, να αποκτήσει, νεύρα, αντιδράσεις, μυϊκό τόνο, χρειάζεται ώρα – όπως αυτός που ξυπνάει από βαθύ ύπνο.
Μου έγιναν εμμονή αυτά τα χέρια – αν είχα συνοδηγό με κάμερα θα τον έβαζα να τα φωτογραφίζει. Μου έκαναν εντύπωση οι θέσεις που έπαιρναν. Άνοιξα και εγώ το παράθυρό μου, αψηφώντας τον καυτό λίβα, και προσπάθησα να τα μιμηθώ. Αδύνατον! Κόντεψα να στραμπουλίξω τον αγκώνα και τον καρπό μου, αλλά δεν μπορούσα να πιάσω ούτε μία από τις στάσεις. Πώς το έκαναν;
Και το έκαναν όλοι: τα χέρια δεν κρέμονταν μόνο από αγροτικά Τογιότα και Τσιγγάνικα Ντάτσουν ούτε από φτηνά Κορεάτικα και ταπεινά σαραβαλάκια. Είδα ανάλογες καταστάσεις σε αυτοκίνητα πανάκριβα και ευγενούς μάρκας. Είδα παράλυτο χέρι να κρέμεται από μεγάλη Τζάγκιουαρ, από BMW και Μερτσέντες, από Σααμπ και Βόλβο.
Καλά, δεν χρειάζονται τον κλιματισμό μέσα στο ντάλα μεσημέρι; Φαίνεται πως όχι. Προκειμένου να χάσουν την ευχαρίστηση του να στραμπουλίξουν αποτελεσματικά το μπράτσο τους και να το επιδείξουν σε όλους τους εποχούμενους. «Να, δείτε το δικό μου! Παίρνει τρεις στροφές ως τα δάχτυλα!».
Αν κυκλοφορούσαν στους δρόμους μας Ινδοί φακίρηδες, θα έσκαγαν από την ζήλια. Αυτοί δένουν τα πόδια τους κόμπο, εμείς λύνουμε τα χέρια μας και τα γυρίζουμε ανάποδα. Και, φυσικά, όταν θέλουμε να αλλάξουμε ταχύτητα, δεν βάζουμε μέσα το αριστερό – αφήνουμε το τιμόνι. Πάει και έτσι το αμάξι. Για να μην αναφέρω τις (συχνότατες) περιπτώσεις όπου ο οδηγός, είτε καπνίζει, είτε τρώει σάντουιτς, είτε ρουφάει φραπεδιά – και όλα αυτά πάντα με το δεξί (το «καλό το χέρι» - έτσι έμαθε από μικρός). Το αριστερό εκεί, κρεμασμένο σαν την μπουγάδα για να στεγνώσει. Ποιος οδηγεί; Μα ο «Ούτις». Τιμάμε τις αρχαίες παραδόσεις.
Λένε τα βιβλία ασφαλούς οδήγησης ότι πρέπει να κρατάμε το τιμόνι και με τα δύο χέρια σε θέση «δέκα και δέκα». Δεν πάει να λένε! Εμείς ξέρουμε καλύτερα. Με το ένα δάχτυλο το τιμόνι και με το άλλο (του ίδιου χεριού) τις ταχύτητες. Και το αριστερό;
Α, το αριστερό – ένδοξα κρεμασμένο από το παράθυρο, σημαία και σύμβολο του έθνους.
Χρόνια παρακολουθούσα και απορούσα. Ώσπου ξαφνικά φέτος έγινε μέσα μου φως και κατάλαβα. Τώρα εξηγείται πως αυτά τα χέρια εξαρθρώνονται και παίρνουν τέτοιες απίθανες στάσεις. Ακολουθούνε ένα παραδοσιακό αρχέτυπο. Όχι οποιοδήποτε χέρι – αλλά το ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΧΕΡΙ: το χέρι του Καραγκιόζη.
Το έχετε σίγουρα προσέξει – έχει πολλές αρθρώσεις, μπορεί να κάνει κύκλο, ζιγκ-ζαγκ ή να γυρίσει ανάποδα (όταν ο Καραγκιόζης βαράει καρπαζιά στο Κολλητήρι που είναι πίσω του).
Αυτό ήταν. Χιλιάδες χέρια του Καραγκιόζη στους Εθνικούς Δρόμους. Χιλιάδες καραγκιόζηδες πίσω από τα χέρια. Ακόμα και σε Τζάγκιουαρ. Ναι, γιατί; Δεν έχετε δει καραγκιόζη με Τζάγκιουαρ; Εγώ ξέρω αρκετούς…
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
165 comments:
Ένα κείμενο γραμμένο πριν 8 χρόνια - που το επιβεβαιώνω κάθε καλοκαίρι.
Ωραίο κείμενο! Χωρίς πλάκα!
Εγώ σήμερα πάλι σκεφτόμουνα (μόλις είδα τόσους πολλούς μουσουλμάνους στο Μόναχο), εάν ας πούμε ένας τραβεστί μουσουλμάνος φοράει μπούρκα...
Έξω από τα σεντόνια τα χέρια, μας λέγανε... και τώρα τα βγάζουμε έξω απ' τ' αμάξι. Δείχνει και πόσο ικανούς οδηγούς έχουμε, εφ' όσον με το ένα ελεύθερο χέρι αλλάζουνε ταχύτητες, τρώνε, πίνουνε και μιλάνε σε δύο κινητά.
Όχι σαν τ' αμερικανάκια που με τα δύο χέρια και χωρίς ταχύτητες (αυτόματα κιβώτια) και πάλι δεν ξέρουν να οδηγάνε...
Τώρα προοδεύσαμε!
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την διάδοση των αυτόματων κιβώτιων ταχυτήτων, βγάζουμε το αριστερό πόδι!
Το είδα αυτοπροσώπως, στην Εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης λίγο μετά την Λαμία την περασμένη Τετάρτη!
Δεν πίστευα στα μάτια μου!
Οταν εξελίσσεται τεχνολογία και δεν εξελίσσεται ο λαός...
Αν είχα τις ικανότητες γραφής που έχετε κ.Δήμου,θα ήταν σαν είχα γράψει εγώ το κείμενο!
Είμαι συνταξιούχος επαγγελματίας οδηγός (33 χρόνια στα λεωφορεία) και ποτέ μου δεν κατάφερα (:) να αφήσω το χέρι μου κρεμασμενο έξω από το παράθυρο!
Δεν μας εξηγείτε όμως το γιατί οι εν λόγω,οδηγούν με τον τρόπο αυτό.
Το θεωρούν μαγκιά;Θαρούν ότι είναι άριστοι οδηγοί και με τον τρόπο αυτό το λένε και σε μας;
Ειλικρινά,δεν ξέρω το λόγο που κάνει αυτούς τους τύπους να κρεμάνε το χέρι τους στο παράθυρο.
Νομίζω πως η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθει,είναι, ότι είναι γνήσιοι και αυθεντικοί απόγονοι του καραγκιόζη.Εγώ τουλάχιστον μόνο αυτή την εξήγηση μπορώ να δόσω.
Πριν λίγα χρόνια μπαίνω σε ταξί, καλοκαιράκι. Ο οδηγός σταματημένος με ρωτάει που πάμε και μετά βγάζει το μανίκι ενός πουκάμισου και το φοράει στο αριστερό του χέρι.
Τρομερή επινοητικότητα για να αποφύγεις το γνωστό και ως "ταριφόχερο". Δοκιμάστε το.
----------------------------------
Όσον αφορά στην οδήγηση με τα δυο χέρια, ποτέ δεν μπόρεσα να το κάνω. Οδηγώ πάντα με το αριστερό στο τιμόνι και το δεξί στο λεβιέ. Έχω την αίσθηση ότι έτσι έχω καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου.
Μπορεί και να σφάλω, δεν ξέρω.
Καλησπέρα
Θεωρώ τον παραλληλισμό με τον καραγκιόζη αρκετά τραβηγμένο. Η βασική εξήγηση για το φαινόμενο είναι ο μέσος όρος ταχύτητας. Στην Ελλάδα δεν ξεπερνάει τα 40χλμ/ώρα. Με τέτοιες ταχύτητες έχεις την ''πολυτέλεια'' για αρκετές μαγκιές κατά την διάρκεια της οδήγησης. Ο εφησυχασμός που προκαλείται οδηγεί και στα ατυχήματα...
ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί εκπλήσσεσθε...
ποιά άλλη σχέση θα μπορούσε να έχει ο ελληνάρας με το αυτοκίνητο?
βεβαίως, και βιομηχανικές επαναστάσεις έχει περάσει, και σε πόλεις ζει εδώ και κάτι αιώνες, και αστική συνείδηση έχει αποκτήσει, οι πατεράδες του και οι παπούδες του οδηγούσαν και αυτοί αυτοκίνητα και όχι ζωήλατα, αλλά, πάντα υπάρχει ένα αλλά...
είμαστε πολύ πιό πολύ έθνος τσομπαναραίων από όσο θέλουμε να παραδεχθούμε, όλα αυτά που συζητούμε εδώ, οι υπολογιστές, η αυτοκίνηση και πολλά άλλα τεχνολογικά θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια γιά να γίνουν νόρμα.
και ένα ανέκδοτο: πριν αρκετά χρόνια, είδα διάσημο - και πανύψηλο - μπασκετμπολίστα να χρησιμοποιεί το οδόστρωμα ως τασάκι από το αριστερό παράθυρο ενός autobianchi!
Εγώ το επιβεβαίωσα κατά 200% φέτος.
Και μου έμεινε η απορία (ειδικά στα ακριβά 2000αρα οχήματα) "μα καλά, κλιματισμό δεν έχουν;"
Επιτέλους!
Κάποιος που βλέπει ότι και είδα εγώ! (Ο βασιλιάς μάλλον είναι γυμνός!)
Το τι δουλεμα έφαγα επειδή οδηγώ αυτόματο(ξεφτίλα...), επειδή χρησιμοποιώ το "αρκουδίσιο" στο αυτοκίνητο, επειδή οδηγώ αμυντικά σαν αμερικανάκι(το καινούριο μου nick...)
"Και που θα πας εσύ να την βγείς στους ελληνάρες οδηγούς;" κλπ.
Δεν οδήγησα τελικά. Κανένας δεν θα έμπαινε στο αυτοκίνητό μου ούτως ή άλλως...
Γυρνάμε Αθήνα από Επίδαυρο, μεσημέρι, με 45 βαθμούς και ο οδηγός έχει το παράθυρο ανοιχτό...
Ρωτάω αν το air condition έχει βλάβη, και μου απαντάνε πως όχι, καλοκαίρι είναι και έχει ζέστη, έτσι το θέλησε ο Θεός, και στο κάτω κάτω μία συνεπιβάτιδα κρυώνει με το air condition...Άφωνη εγώ. 45 λέμε!!!
Συγγνώμη, η ζέστη δεν σε αποβλακώνει όταν οδηγείς;;; Εγώ ούτε να αναπνέυσω δεν μπορούσα...
Και αν μιλήσεις, θα αρχίσουν όλοι τους έμμεσους ή άμεσους αντιαμερικανισμούς. Ουτε η γκόμενα του Μπους να ήμουνα...Ή θα σε κατηγορήσουν πως είσαι ψώνιο, ένα από τα δύο.
Όλοι είναι ξερόλες και με μία απίστευτη μαγκιά... Και στις παραλίες βλέπεις τα σημάδια που έχουν πάρα πολλοί από τα ατυχήματα...
Αλλά τι ξερω και εγώ το αμερικανάκι; (βλ.ηλίθιος στην μεταμοντέρνα ελληνικήν...)
Δυστυχώς αυτή τη συνήθεια την έχουν και οι πιτσιρικάδες με τα πάσης φύσεως παπάκια, σκούτερ και άλλες μοτοσυκλέτες. Με το ένα χέρι στο τιμόνι και το άλλο όπου βάζει ο νου σας. Πρόσφατα στην Κέρκυρα για περίπου 1000 μέτρα είχα έναν προπορευόμενο με σκούτερ που μιλούσε ασταμάτητα στο κινητό, οδηγούσε με το άλλο χέρι, δεν φορούσε κράνος, και στο φανάρι προσπαθούσε να παραβιάσει το κόκκινο, αλλά δεν τα κατάφερε γιατί είχε πολλή κίνηση το άλλο ρεύμα. Επιχείρηση αυτοκτονίας δηλαδή.
Σημερινή στατιστική: Ανεβοκατεβαίνοντας στα Κιούρκα μέτρησα 131 αυτοκίνητα - τα 85 με ανοιχτά τζάμια (και κρεμάμενο χέρι!). Και σχεδόν όλα αυτά ήταν μοντέλα με στάνταρ κλιματισμό.
Τα κουλά χέρια που κρέμονται από τα ανοιχτά παράθυρα των αυτοκινήτων. Η πρώτη από τις εικόνες ελληνικών διακοπών του 2006.
Το χέρι του Καραγκιόζη λες εσύ, το χέρι που λείπει για να νίψουμε το πρόσωπό μας λέω εγώ. Το χέρι που λείπει και όλες σχεδόν οι δουλειές μας γίνονται μισές. Το χέρι που μόνο στους Ολυμπιακούς έπιασε το τιμόνι. Το χέρι που σηκώνει το δάκτυλο για να διδάξει και να επιπλήξει, για να κηρύξει και να καταδικάσει. Το χέρι που ενώ απειλεί ότι θα πάρει μαγκούρα στρέφεται και επαιτεί προς πάσα κατεύθυνση. Το χέρι που πετά τα σκουπίδια και μετά μουτζώνει τα καμμένα.
Πράγματι, αν χρησιμοποιούσαμε και τα δυό μας χέρια στο οδήγημα θα είχαμε πάει ως χώρα πολύ πιό μπροστά. Μέχρι τότε Νίκο, άρθρα σαν κι αυτό ίσως να μην είναι ανώφελα, και σ'ευχαριστώ που έχεις κόμη το κουράγιο να τα γράφεις.
Το πρόβλημα με τον κλιματισμό, που "δεν τον αντέχουν" οι συνεπιβάτες είναι σοβαρό!
Δεν βρίσκω παρέα για συνοδήγηση!
Οταν έχω να κάνω ταξίδι ρωτάω "Με τον κλιματισμό πως πας, αντέχεις; γιατί εγώ ταξιδεύω με κλιματισμό και μουσική"
Οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί είναι αρνητικοί!
Και να φανταστείτε ότι πρόκειται για κλιματισμό που επιλέγεις θερμοκρασία σε κάθε θέση.
Αφήστε το ακαταμάχητο επιχείρημα..."Ενας να κρυώνει... Εχει δίκιο! Από πνευμονία πεθαίνεις ενώ από ζέστη όχι!"
Μα πριν από πόσο καιρό έχετε ακούσει να πεθαίνει κανείς από πνευμονία; Δεν ξέρετε τίποτα για θερμοπληξία, για την επικινδυνότητα να οδηγείς αποβλακωμένος από την ζέστη;
Τίποτα! Προτιμούν την οδήγηση με τον αέρα να σφυρίζει... και όταν σφυρίζει πολύ ανεβάζουν και τα τζάμια. Αλλά δεν φταίει άλλος από εμένα που θέλησα να πάρω αυτοκίνητο φιλικό ΚΑΙ για τους επιβάτες...
Γι' αυτό έχω αποφασίσει ήδη... Το επόμενο μου αυτοκίνητο, θα είναι διθέσιο , με μηχανή πίσω ή στην μέση. Ετσι και αλλιώς μόνος μου ταξιδεύω συνήθως.
Κατ' αρχήν ευφυές κείμενο.
Είμαι νέος οδηγός, το έχω ξαναπεί από αυτό το βήμα. Τις τελευταίες μέρες, με συνοδηγό τον πατέρα μου πάντα, έχω κάνει αρκετά χιλιόμετρα στο επαρχιακό κυρίως δίκτυο του νομού Λάρισας. Ωραίοι δρόμοι, με στροφές, και πολύ ωραία φύση. Αυτό που παρατηρώ λοιπόν είναι ότι γενικά οδηγώ πολύ ήρεμα, όχι αργά, ήρεμα, συγκριτικά με την πλειονότητα των οδηγών. Βλέπω τους περισσότερους να επιταχύνουν βιαστικά ενώ βλέπουν ότι σε λίγα μέτρα θα αναγκαστούν να μειώσουν ταχύτητα, λόγω κίνησης ή λόγω του δρόμου, να πιέζουν για να προσπεράσουν σε σημεία που είναι ανέφικτη η προσπέραση, τους βλέπω μέσα στην πόλη να οδηγούν απότομα και βιαστικά. Προσέξτε, άλλο βιαστικά και άλλο γρήγορα. Η δική μου ηρεμία όφείλεται εν μέρει στην απειρία μου, το παραδέχομαι. Δεν πιστεύω όμως πως θα αλλάξω στυλ οδήγησης. Επίσης εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο όταν οδηγώ. Κι αυτό οείλεται στην απειρία. Άλλο όμως είναι να μπορείς να ανοίξεις το ραδιόφωνο όταν οδηγείς, κι άλλο να τρως, να μιλάς στο κινητό, και να στρίβεις τσιγάρο. Ο δρόμος πιστεύω, και το μαθαίνω σιγά σιγά, θέλει σεβασμό και προσοχή. Η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά όταν όλοι νομίζουν ότι είναι γεννημένοι ραλίστες τι γίνεται...?
A, ώστε δεν είμαι ο μόνος που τον εκνευρίζουν τα παράλυτα χέρια των άλλων οδηγών. Το ότι με εκνεύριζαν το ήξερα καλά το γιατί δεν τον είχα ακόμα ξεκαθαρίσει. Μάλλον οφείλεται στο μήνυμα της αποχαυνωμένης μαγκιάς που εκπέμπει η συμπεριφορά αυτή.
morfeas
μα οι "γεννημένοι ραλίστες" οδηγούν πολύ προσεκτικά και με τα δύο χέρια στο τιμόνι...
Νομίζω ότι έχω μια εξήγηση για αυτό το φαινόμενο.
Έχω παρατηρήσει ότι οι Έλληνες, όταν έχουν παρτίδες με αυτοκίνητα, είναι σαν να ψηλώνουν μερικούς πόντους. Σε οποιαδήποτε φάση. Είτε είναι μηχανικοί σε συνεργείο, είτε φανοποιοί, είτε απλώς κάνουν κουμάντο σε κάποιον για να παρκάρει, παίρνουν ένα ύφος... μαμάω! Και βέβαια όσο μεγαλύτερο το όχημα, τόσο μεγαλύτερη ηδονή.
Έχω επίσης παρατηρήσει τη συμπεριφορά τους όταν πλησιάζουν στο αυτοκίνητό τους. Ακόμα και χάλια να είναι ψυχολογικά, τους βλέπεις και φωτίζουν ολόκληροι όσο φτάνουν κοντά. Και όταν πια το ακουμπάνε, μόνο με το παγόνι που ανοίγει την ουρά του μπορείς να τους συγκρίνεις.
Σύμφωνα με τη γλώσσα του σώματος, όταν αισθάνεσαι δυνατός και με αυτοπεποίθηση κάθεσαι με τα χέρια ανοιχτά και το μπροστινό μέρος του σώματος ακάλυπτο.
Και βέβαια αυτό πρέπει να το δουν και οι υπόλοιποι. Και πως θα το δουν άμα δεν βγει το χέρι έξω;
Είμαι άντρας εγώ!!!
@Delta_Mike
Ο Δήμαρχος Πειραιά είναι ο αθλητής που γράφετε.
Επίσης είναι αξιοπερίεργη η άνεση για τα κουλά χέρια , τι να πεις στο
Γιουνανιστάν ζούμε.
Υπομονή. Καλό βράδυ σε όλους
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που περιγράφω παραπάνω το έχω δει στο ΚΤΕΛ του Κηφισού, σε μέρες που έχει αρκετή δουλειά και φεύγουν συνέχεια λεωφορεία, όπως τριήμερα παραμονή Χριστουγέννων κλπ. Αν βρεθείτε ποτέ σε αυτό το μέρος τέτοια μέρα, παρατηρήστε έναν φορτωτή.
Όσο πιο κοντά στο αυτοκίνητο βρίσκεται τόσο πιο κορδωμένος είναι και ειδικά όταν τελειώσει με τις βαλίτσες. Όταν τσεκάρει τα εισιτήρια για να μπει ο κόσμος παίρνει το ύφος "καλά, τώρα εγώ κάνω κουμάντο". Τον οδηγό μπορεί να τον λέει πάντα Νίκο (ας πούμε) αλλά μόλις περάσει από δίπλα του θα τον πει Νικόλα, για να φανεί ότι είναι κολλητοί οι δυο τους. Αυτό το κάνει γιατί ξέρει ότι τελικά άλλος θα το οδηγήσει, οπότε πρέπει να πάρει λίγη από την αίγλη του.
Αλλά η καλύτερή του είναι όταν θα κάνει κουμάντο στο λεωφορείο για να μπει στη ρεμίζα του. Φωνάζει τόσο πολύ, που δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον κοιτάξει κάποιος. Όσο διαρκεί αυτή η στιγμή πρέπει πραγματικά να έχει οργασμό. Μα ξέρεις τι είναι να έχει ο άλλος ολόκληρο λεωφορείο, και να ακούει εσένα για το τι θα κάνει και που θα κόψει το τιμόνι;
Μετά από αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα ηδονής, παίρνει ένα ύφος πολύ κουρασμένου, αλλά πολύ άντρα και πάει μέχρι την αποθήκη
Την ίδια παρατήρηση έκανα πρόσφατα και γω μαζί με πολλούς άλλους απ' ότι φαίνεται. Μάλλον μας έκανε εντύπωση η προτίμηση των οδηγών να προτιμούν το μάγκικο χερι έξω απ' τον κλιματισμό εν μέσω καύσωνος!
Τραγικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η συνήθεια σε περίπτωση ατυχήματος: Το χέρι πολτοποιείται. Μπρος στη μαγκιά τι είναι ο ακρωτηριασμός...
Οταν οδηγεί κανείς μοτοσυκλέττα τότε τά έχει όλα έξω, καί τά δύο χέρια, καί τά δύο πόδια...μόνο μερικά μέλη καλύπτονται μερικώς πίσω από τό ντεπόζιτο.
Τό πιθανότερο είναι ότι τό χέρι έξω δίνει μία έστω μερική (άν καί πολύ περιορισμένη) αίσθηση παρόμοια μέ τήν έκθεση στόν αέρα πού παρέχει η μοτοσυκλέττα. Ο ίδιος λόγος πού αγοράζει κανείς ανοιχτά αυτοκίνητα.
Οσον αφορά τήν ασφάλεια είναι ζήτημα συμβιβασμού. Λίγο περισσότερη ασφάλεια? η απόλαυση τού αέρα στό χέρι?
Σχεδόν όλες οί ανθρώπινες δραστηριότητες συμπεριλαμβάνουν παρόμοιους συμβιβασμούς. Νά οδηγήσω μοτοσυκλέττα η αυτοκίνητο που είναι ασφαλέστερο? Μήπως πάρω τραίνο? Πλοίο η αεροπλάνο? Νά μήν τρώω τόσα πολλά σουβλάκια μήπως καί μείνουν τά παιδιά μου ορφανά πρόωρα? Ωραία τά ουζάκια στήν παραλία αλλά το συκώτι? Μήπως πρέπει να εξασκούμε περισσότερο, νά μήν πληρώνουν καί οί υπόλοιποι Έλληνες πολίτες τά ιατρικά μου έξοδα?
Πάντως διασκεδαστική η παρομοίωση μέ τό χέρι του καραγκιόζη. Δέν νομίζω όμως ότι είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Μέ τίς πολλές εικόνες πού βλέπουμε καθημερινά από τήν μέση ανατολή Αφγανιστάν Ιράκ κλπ. παρατηρώ ότι τό χέρι έξω είναι αρκετά διαδεδομένο καί αλλού. Μάλιστα στήν περίπτωση βομβιστή αυτοκτονίας τό χέρι μπορεί νά βρεθεί μέχρι καί 300 μέτρα έξω από τό παράθυρο.
Εδώ στην Αγγλία (Birmingham) μου έκανε μεγάλη εντύπωση από την αρχή, που έβλεπα ΟΛΟΥΣ όσους μετακικούνται με ποδήλατα, να φορούν τα φωσφοριζέ γιλέκα (που στην Ελλάδα φοράνε μερικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου) και τα ειδικά κράνοι του ποδηλάτη.
Ακόμη και τα μικρά παιδιά, με τα μικρά ποδηλατάκια τους, οδηγούν φορώντας τα κράνοι τους!!
(Και είναι τόσο χαριτωμένα αυτά τα μικρά και όμορφα κεφαλάκια μες τα κράνοι τους.)
Και βέβαια ούτε λόγος για κρεμάμενα (δεξία εδώ) χέρια...
Σε όλα τα πιό πανω με τα περισοτερα των οποίων συμφωνώ έχω να προσθέσω ένα ακόμη. Τα έντομα ιδίως τις σφήγκες. Αν κτυπήσει πάνω στο "χέρι" έντομο με κεντρί να δείς γιά πότε σου φέγει η μαγκιά. Είμαι σίγουρος οτι ορισμένα απο τα ατυχήματα που βλέπουμε και λέμε "πως είναι δυνατό να γίνει τέτοιο πράμα" θα οφείλεται και σε αυτή τη περίπτωση.
Από τη στιγμή που το αυτοκίνητο για τους Ελληνες είναι κάτι σαν γκόμενα, δεν μου φαίνεται περίεργη η "αγκαλιά", η κτητικότητα και η επίδειξή της. Και, φυσικά, μπροστά στη γκόμενα -πόσο μάλλον μέσα της-, πρέπει να το παίζεις άνετος και δεν τρέχει μία.
Αλλά για τους περισσότερους εδω μέσα, το πρόβλημα είναι αισθητικής φύσεως, για εμάς που οδηγούμε μηχανή, όμως, είναι θέμα ασφάλειας και πρακτικότητας. Διότι προσπερνώ και ξαφνικά ο αποβλακωμένος θυμάται ότι έχει κι αριστερό χέρι, το νιώθει μουδιασμένο και το τεντώνει για να επαναφέρει τη ροή του αίματος. Μέχρι να συνειδητοποιήσει πως δεν είναι στο μπαλκόνι του, εγώ κάνω ακόμα χαριλίκια-ελιγμούς τρία αυτοκίνητα πιο κάτω!
Σκηνικό. Είμαι στη Μεσογείων, μεταξύ αριστερής και τη μεσαίας, και κινούμαι ανάμεσα στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα για να φτάσω στο φανάρι μπροστά στην "τριχάλα", πρώην αποκλειστικό λεωφορειόδρομο.
Το φανάρι κόκκινο ώρα.
Λίγα αυτοκίνητα πιο μπροστά, στη μεσαία λωρίδα, βλέπω το πλοκάμι ν' απλώνεται νωθρά, βαριεστημένα.
Κόβω και σταματάω καθώς αυτό είναι σε πλήρη έκταση και κοντεύει ν' αγγίξει τον καθρέφτη του αυτοκινήτου στην αριστερή.
Χωρίς να το πολυσκεφτώ, σηκώνω την πρόσοψη του κράνους και ρίχνω ένα απότομο και ζόρικο γάβγισμα!
Χέστηκε!!! Κόντεψε ν' αλλάξει κάθισμα ο νταλάρας!
Του πέταξα κι ένα "καληνύχτα σας" και συνέχισα προς Βασ.Σοφίας! Αυτός πήρε το δεξί ρεύμα προς Αλεξάνδρας, αφού μπήκε ως σφηνόπρουτσα από τη μεσαία μπροστά από τους λιγότερο μάγκες και περισσότερο προνοητικούς οδηγούς...
Οι ελληνικοί δρόμοι μπορούν να βγάλουν και πολύ γέλιο, εκτός από πολύ κλάμα!
Rallou σε καταλαβαίνω απόλυτα. Μα πόσο κυλότα πρέπει να είναι κάποιος για να κρυώνει από το air condition του αυτοκινήτου;;; Αφού μπορείς να την ρυθμίσεις τη θερμοκρασία στο ρημάδι!
Υ.Γ: Το χέρι έξω από το αμάξωμα, εκτός των άλλων, είναι κι έτοιμο να μοιράσει, ανα πάσα ώρα και στιγμή, επαρκή ποσότητα "μούντζας" για να συνετίσει, να συμμορφώσει, να ευαισθητοποιήσει!
Γειά σου Ελληνάρα Ταμπαρίφα!
:))))
Δια να ευθυμήσωμεν (κι άλλο), μικρό διάλειμμα: αν και ο οδηγός στο βίντεο είναι μια χαρά, το όλον εγχείρημα είναι το απόλυτο "γιατρικό" για τον Καραγκιοζόδηγο του ποστ. Ολο κι όλο που χρειάζεται είναι ένα ανταλλακτικό τιμόνι και ένας συνοδηγός-συνεργός.
Χεχεχεχε....
Με κερασάκι το άλλο εθνικό μας χέρι, τη μούντζα!
Να σου πω εγώ, το ξανααφήνει το κουλό του να κρέμεται?
:))))
Καληνυχταμέρα φίλοι, άντε, δροσίζει με καρεκλοπόδαρα λέει...
rallou...
δεν λεω πως δεν εχεις δικιο στην συγκεκριμενη περιπτωση με τους 45 βαθμούς αλλά οι Αμερικάνοι είναι άρρωστοι με το A/C. Στο γραφείο όλοι εχουμε απο μια ζακετα, οταν παμε σε εστιατοριο μπαινουμε μεσα να δουμε αν εχουν δυνατο A/C (τα πιο πολλα εχουν). Στις συγκοινωνιες αν φορας κατι ελαφρυ (και πως να μην φορας με 30-35 βαθμούς) δεν αντεχεις παραπανω απο 15 λεπτά. Οταν πηγα διακοπες με μια Αμερικανα ο τσακωμος μας ηταν το A/C, όχι αν θα ηταν ανοικτό (δεν τολμουσα να πω κατι τετοιο) αλλά στην ενταση...το ηθελε τερμα ψυχρο.
Δεν υπερβάλλω σε ότι λέω, μπορει να επιβεβαιώσει οποιος ζει στην ΝΥ. Το θεωρω απιστευτη σπαταλη ενεργειας.
καλημέρα,
μία άλλη παράμετρος η οποία μάλλον διέλαθε της προσοχής μας, είναι η αισθητική...
το σωστό κρεμάμενο χέρι πρέπει να κοσμείται απαραιτήτως από υπερμεγέθη όνυχα του μικρού δακτύλου γιά ανασκαφές σε διάφορες κοιλότητες του προσώπου - κατά τους ειδικούς πρόκειται περί αρχαιολόγων manques, οπαδών της σχολής του howard carter - γιά τον οποίον φημολογείται ότι έτσι βρήκε τον τάφο του king tut, ο οποίος με την σειρά του του έριξε μία κατάρα να (με το συμπάθειο).
θα συμφωνήσω εν μέρει με τον φίλο genghis ότι πρόκειται γιά την ανάγκη του ανθρώπου να επιστρέψει στην μητέρα - φύση, στην περίπτωση αυτή μιλάμε γιά φιλοσόφους manques οπαδούς του jean-jacques rousseau, ή ακόμα και απομεινάρια της flower power generation.
βεβαίως θα μου πείτε - και με το δίκιο σας - ότι κρεμάμενος βραχίων στους 45 υπό σκιάν έχει πλείστες όσες δυνατότητες να γίνει well done μετά την παρέλευσιν πενταλέπτου - στο δίλεπτο γίνεται bleu και στο πεντάλεπτο saignant, αλλά όπως σωστά λέει η φίλη rallou αυτές οι ανησυχίες αφορούν τα παντός είδους αμερικανάκια και όχι την εθνικά υπερήφανη φυλή των ελληναράδων, της οποίας ο τράχηλος μπορεί να έχει γίνει μπλέ μαρέν από τις απανωτές φάπες, αλλά κλιματισμό δεν υπομένει!
τέλος, εις απάντησιν στην ερώτηση του nikos dimou αν έχουμε δεί τον εθνικό μας ήρωα με τζάγκιουαρ, η απάντησις είναι ότι μόνον καραγκιόζης θα αγόραζε σήμερα αυτό το έκτρωμα που έχει το θράσος να σφετερίζεται το όνομα της αγαπημένης μας jag!
Καλημέρα!
Η μη λειτουργία του κλιματισμού στο αυτοκίνητο είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΉ! Στο Ισραήλ, ήδη πριν 10 χρόνια, μετά από στατιστικές ατυχημάτων είχαν αποφασίσει ότι ο κλιματισμός θα γινόταν υποχρεωτικός σε όλα τα αυτοκίνητα πάνω από 1400 κ.ε. Είναι θέμα ασφάλειας.
(Άλλος ένας παράγοντας για τα υψηλά ποσοστά ατυχημάτων στην Ελλάδα).
genghis said...
Πάντως διασκεδαστική η παρομοίωση μέ τό χέρι του καραγκιόζη. Δέν νομίζω όμως ότι είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο.
--------------------
Μα ούτε ο Καραγκιόζης είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Εισαγόμενος είναι κι αυτός από την Αναατολή...
Κι εγώ όπως πολλοί άλλοι έχω τη θεωρία μου για τον Έλληνα οδηγό…
Και έχω καταλήξει ότι ο Έλληνας έχει πλέον γραμμένο στο DNA του την οδήγηση Γαϊδουριού. Δεν εννοώ ότι είναι γαϊδούρι (λέμε τώρα) αλλά έχει συνηθίσει να οδηγεί γαϊδούρι.
Όπως όλοι ξέρουμε τα Γαϊδουριά, αντιθέτως με τα αυτοκίνητα είναι πολύ έξυπνα:
- πας αντίθετα στο ρεύμα και θα συγκρουστείς με άλλο τετράποδο; Δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα το συμπαθές τετράποδο θα αναλάβει να αποφύγει τη σύγκρουση.
- Θες να παρκάρεις; Αστό στη μέση του δρόμου, αυτό θα βρει να φάει κάτι και θα παρκάρει κοντά στον πλησιέστερο θάμνο.
- Βιάζεσαι; Όσο και να κλωτσάς το «όχημα» έχει «κόφτη» στα 25 χλμ την ώρα
- Θες να μετακομίσεις; No problem! Φορτώστε με, αντέχω.
- Πιάστηκες; Οδήγα με το ένα χέρι (στο θέμα μας) ή με το πόδι (δεν το έχω δει ακόμη…) ή με καθόλου χέρια!
Και πόσα άλλα από αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα μπορούν να εξηγηθούν με την θεωρία μου!!
Κι έτσι ο δύσμοιρος Έλληνας οδηγός βρέθηκε ξαφνικά να οδηγεί ένα όχημα που χρειάζεται την νοημοσύνη του οδηγού και δεν έχει δικιά του…
… τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι.
delta_mike said...
μόνον καραγκιόζης θα αγόραζε σήμερα αυτό το έκτρωμα που έχει το θράσος να σφετερίζεται το όνομα της αγαπημένης μας jag!
-------------------
Μα αυτό εννοούσα: οι τραβεστί "Κύριοι" οδηγούν τραβεστί Μοντέο...
Διάλογος με ιδιοκτήτη Saab:
- Ωραίο το Όπελ σας!
- Μα δεν είναι Όπελ - είναι Σααμπ!
- Έτσι νομίζετε...
Για εμάς, αυτά που λέγονται οδηγική συμπεριφορά και τέλεια διαδρομή, είναι απλώς εύκολες και δίχως σκέψη συγκαταβάσεις των μπλόγκερς. Για κείνους όμως, που τα δικά τους χέρια κρέμονται έξω από το διαδίκτυο, είναι τρομερές τυραννίες που παραλύουν τα πάντα.
Κύριε Δήμου είχα την εντύπωση ότι ήμουν ο μόνος που νευρίαζα με τα κρεμασμένα χέρια στα αυτοκίνητα!
Η άποψή μου; Ορισμένοι τα κρεμάν για να δείξουν τάχα ότι είναι "άνετοι" και ωραίοι αφού δεν έχουν ανάγκη να πιάσουν το τιμόνι με τα δυο χέρια ("- Τι το πλέρωσα ρε φίλε το υδραυλικό τιμόνι;;)
Είναι ορισμένοι πάλι που μην σας φανεί παράξενο αλλά το κάνουν για να δείξουν το καινούργιο τους ρολόι-αλυσίδα-κόσμημα!
Πού θα φτάσουμε ακόμα...
Προσωπικά νομίζω ότι έχω δει τον Έλληνα οδηγό που δικαιούται θέση στο βιβλίο Γκίνες , οδηγός τρόλεϊ, με το αριστερό κρατάει το κινητό του με το οποίο μιλάει συνέχεια, με το δεξί οδηγεί ενώ συγχρόνως παίζει και το κομπολόι του , δυστυχώς το κινητό μου ήταν χωρίς κάμερα και έτσι έχασα την ευκαιρία.
Νομίζω ότι τα κουλά χέρια είναι το χαρακτηριστικό που επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν γνήσιοι απόγονοι του Καραγκιόζη.
Νικόδημε εάν δεν κάνω λάθος μια ζωή στους 4Τ διαβάζαμε ότι κρατάμε το τιμόνι τρεις και τέταρτο τώρα μας λες δέκα και δέκα τελικά ποιο είναι το σωστό; Α!! και τι ώρα θερινή ή χειμερινή.
Επ’ ευκαιρία Νικόδημε ο Καραγκιόζης σου απελευθερώθηκε.
Nikos Dimou said...
Μα αυτό εννοούσα: οι τραβεστί "Κύριοι" οδηγούν τραβεστί Μοντέο...
------------------------------
το κατάλαβα, εξ άλλου το εξόχως ευθυμογραφικό κείμενό σας βρίθει διπλών ερμηνειών...
είχα την τύχη να περάσω τα παιδικά μου χρόνια σε μία κρέμ 2.4 mkII με ακτινωτούς τροχούς.
δισκόφρενα εμπρός-πίσω, ηλεκτρικό overdrive, ταμπλώ αεροπορικού τύπου από rosewood πλήρες οργάνων lucas, ένα από τα ομορφότερα αυτοκίνητα της αγγλικής βιομηχανίας.
τιμή εν έτει 1965: 250.000 δρχ - κάπου έχω φυλαγμένη την απόδειξη και το owner's manual ως ενθύμια.
ακόμα έχω στα ρουθούνια μου την μυρωδιά του δέρματος...
Καλημέρα και καλώς ήρθα! Το χειρότερο δεν είναι το χέρι που κρέμεται. Ο καθένας άλλωστε τη βρίσκει όπως βολεύεται. Το κακό είναι ότι το χέρι αυτό πετάει κάθε λογής σκουπίδια αδιαφορώντας για το αν ακολουθεί κανείς. Έτσι και οι δρόμοι βρωμίζουν και η οδήγηση στους αυτοκινητοδρόμους γίνεται επικίνδυνη γι' αυτούς που ακολουθούν. Αλήθεια, έχετε προσέξει ποτέ πόσα σκουπίδια υπάρχουν στα φανάρια;
kolassasB said...
Νικόδημε εάν δεν κάνω λάθος μια ζωή στους 4Τ διαβάζαμε ότι κρατάμε το τιμόνι τρεις και τέταρτο τώρα μας λες δέκα και δέκα τελικά ποιο είναι το σωστό;
------------------------
Υπάρχουν (όπως πάντα στην ζωή) δύο θεωρίες...
Στον KOK δεν εχει συμπεριλιφθει ακομα η απαγορευση του κρεμαμενου χεριου απο το παραθυρο διοτι πολλες φορες λειτουργει ως σινιαλοδοτης(προσπερνα ελευθερα ο δρομος ειναι ελευθερος...στοπ κτλ) και βοηθα στην μειωση των ατυχηματων.
να την πω την αληθεια μου, εγω το απολαμβανω να εχω ανοιχτο παραθυρο και να βγαζω απ'εξω οχι μονο το χερι μου, αλλα και το προσωπο μου, σαν τα σκυλακια που τους φυσαει ο αερας τη φατσα. Βεβαια δεν οδηγω εγω (αν και αυτο θα ηταν εξοχως αστειο ως εικονα) και μ'αρεσει να το κανω αυτο απο τη θεση της συνοδηγου. Και οχι φυσικα στις εθνικες οδους και τους αυτοκινητοδρομους (τοτε νομιζω δε θα μου ειχε απομεινει κεφαλι-ή θα ειχα παθει καποιου ειδους εξαρθρωση), αλλα στους επαρχιακους δρομους.
Ξερω, ξερω, ασυγχωρητη, αλλα εγω το βρισκω απολαυστικο.
Λοιπόν ναι. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει αυτό πάση θυσία. Δεν είμαστε έτοιμοι βέβαια για κάτι τετοιο ακόμα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει όλοι οι εσμοί να είναι για όλους τους ανθρώπους και όχι για μέρος αυτών. Παρόλου που ένας τέτοιος θεσμός (Σύμφωνο Απαγόρευσης Κρεμάμενης Χείρας) θα ήταν ότι καλύτερο για την ψυχολογική υγεία όλων, ειδικά για την Ελλάδα, δεν βλέπω να μπαίνει σε εφαρμογή ούτε μετά από 100 χρόνια. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται την στιγμή που κατά βάση καμιά κυβέρνηση δεν κάνει κουμάντο σε αυτόν τον τόπο εκτός από την Εκκλησία. Βλέπετε κανένα παπά διατεθειμένο, να χάσει όλα αυτά τα οικονομικά ωφέλη που αποκομίζει από τα αυτοκίνητα στους γάμους που μεταφέρουν τους νεόνυμφους και οι οδηγοί πετάνε τα χέρια τους έξω από τα παράθυρα; Εδώ μπορεί να ξεφύγω λίγο από το θέμα σας αλλά θα ήθελα να αναφέρω και το εξής: Γιατί εκβιαστικά σχεδόν επιβάλλουν η εκκλησία και το κράτος ακόμα και για αυτούς που δεν θέλουν να κρεμάσουν το χέρι στο παράθυρο, στο τέλος όχι μόνο να αναγκάζονται να ξαναπαντρευονται και θρησκευτικά να κρεμάζονται για να μπορούν να βαφτίσουν τα παιδιά τους για να μπορούν (άκουσον άκουσον) να τα γράψουν σε σχολείο. Η δικτατορία της εκκλησίας σε όλο της το μεγαλείο. Μετά συζητάμε για τις άμοιρες τις μειονότητες που δεν έχουν ούτε μηχανάκι. Εδώ η πλειονότητι είναι χειροπόδαρα δεμένη και δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην διαφορετικότητα! Στο θέμα της κυκλοφορικής αγωγής τα πράγματα είναι ζόρικα, δηλαδή θα πρέπει να βρεθεί ένα ικανό μοντέλο, ώστε τα παιδιά να έχουν σωστές προσλαμβάνουσες από τους γονείς. Αυτό πιστεύω είναι και το μεγάλο αγκάθι της υπόθεσης.
Ο/Η Antonios Liolios είπε...
Τραγικές συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η συνήθεια σε περίπτωση ατυχήματος: Το χέρι πολτοποιείται. Μπρος στη μαγκιά τι είναι ο ακρωτηριασμός...
------------------
Προς επιβεβαίωση μια γνωστή και ιδιοκτήτρια μπαρ στα Εξάρχεία των 90s έχασε έτσι το δεξί της χέρι (καρπός και κάτω) σαν συνοδηγός... [Αφήνω τη γνωστή ταινία με τον Μαικλ Κειν...] Η πολτοποίηση είναι σωστός και εύστοχος όρος και (όπως η ίδια η παθούσα μου είχε εξηγήσει) η αιτία που δεν μπόρεσε να ξανακολλήσει...
Να προσθέσω ότι μάλλον οι περισσότεροι οδηγοί στην Ελλάδα δεν ξέρουν να κάθονται στη θέση του οδηγού... Τα περισσότερα καθίσματα είναι ρυθμισμένα σε λάθος θέση (ημιξαπλωτή) και τα άκρα τεντωμένα (!) Ένας Ιταλός της Fiat μας είχε περιγράψει κάποτε τις σωστές γωνίες και δεν νομίζω κάποιος (ούτε εγώ) να είμαστε συνηθισμένοι... Τα καθίσματα στα αυτοκίνητα είναι σε τόσο λάθος θέση που θαρρεις ότι οι Έλληνες έχουν διαστάσεις του Δημάρχου του Πειραιώς...
Αν είχα κάτι καλό με την κοπέλα μου, θα το κρατούσα το παιδί, ακόμα και αν αυτή επέμενε να μουτζώνει τους άλλους οδηγούς. Να διευκρινίσω κάτι που το φρονάω ως αυτονόητο: Συζητάμε (και λέω σαφώς όχι) για υιοθεσία ενός ξένου παιδιού, και όχι για το παιδί ενός από τους δύο, το οποίο φυσικά και ΠΡΕΠΕΙ να μεγαλώσει με τον φυσικό του γονιό,αφού αυτός μόνο μπορεί να προμηθευτεί το κατάλληλο αυτοκίνητο που με ασφάλεια θα το μεταφέρει αργότερα όταν αυτό απαιτήσει να μετακινείται. Νομίζω ότι κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό!!!
Ο/Η Nikos Dimou είπε...
kolassasB said...
Νικόδημε εάν δεν κάνω λάθος μια ζωή στους 4Τ διαβάζαμε ότι κρατάμε το τιμόνι τρεις και τέταρτο τώρα μας λες δέκα και δέκα τελικά ποιο είναι το σωστό;
Υπάρχουν (όπως πάντα στην ζωή) δύο θεωρίες...
---
Λάθος και τα δυο, λυπάμαι.
Το πιο σωστό είναι δύο παρά δέκα.
Εναλλακτικά, για όσους δεν μπορούν, τρεις ΠΑΡΑ τέταρτο.
(και βέβαια, ποτέ τρεις ΚΑΙ τέταρτο, εκτός κι αν έχουμε ένα χέρι, πράγμα που μας φέρνει πολύ κοντά στο σημερινό θέμα).
kolassasB said...
"... μια ζωή στους 4Τ διαβάζαμε ότι κρατάμε το τιμόνι τρεις και τέταρτο τώρα μας λες δέκα και δέκα τελικά ποιο είναι το σωστό;"
Δώδεκα και τέταρτο νομίζω ήταν. (Η τρείς ΠΑΡΑ τέταρτο.).
Ποτέ δεν με βόλεψαν αυτά. Νομίζω ότι ο καλύτερος έλεγχος του αυτοκινήτου και οι πιό γρήγορες αντιδράσεις επιτυγχάνονται με το 10 και 10).
delta mike said: "..εξ άλλου το εξόχως ευθυμογραφικό κείμενό σας βρίθει διπλών ερμηνειών..."
Και κυρίως αυτή, πως το εθνικό μας χέρι είναι το αριστερό, που κατά σύμπτωση είναι και αυτό με το ρολόϊ... Θα μπορούσε να μας πάει μακρυά... Πολύ μακρύτερα από την οδήγηση!
Οπως λέει το τραγούδι...
"Για σηκωθείτε
να βγούμε στους δρόμους
με ROLEX στα χέρια
με γούνες στους ώμους"
Καλημέρα και καλή βδομάδα.
Τα χέρια τα βλέπουμε όλοι μας. Τα έχουμε συνηθίσει.
Το πιό αηδιαστικό και εκνευριστικό τις μέρες των διακοπών, είναι να βλέπεις κάτι "γκόμενες" με μπλαζέ ύφος 100 καρατίων, να τεντώνουν και να απλώνουν τα πόδια τους, (τα κουλά τους, ταιριάζει καλύτερα), έξω απ τα παράθυρα, καθισμένες βαθειά στο κάθισμα του συνοδηγού.
Υ.Γ. Τάκη Αλεβαντή, πολύ ωραίες οι "εικόνες καλοκαιρινών διακοπών 2006".
Η έκθεσή μας στις συνήθειες των κακών οδηγών θα μας σκοτώσει. Το μαρτύριο μας θα είναι διαρκές, σκοτεινό και θα έχει την κυματική φύση της τηλεθέασης. Ξέρουμε φυσικά πως δεν πρόκειται να φτάσουμε να τους σταματήσουμε και να ζητήσουμε τους λόγους που τους τρελαίνουν όταν πιάνουν το τιμόνι και πως αν ξαπλώσουμε καμιά φορά τη νύχτα στους κρεμαστούς κήπους ενός ιστολογίου θάναι για να γράψουμε σονέτα στη σελήνη: το κορμί σου ονειρεύομαι στα χέρια μου το πηδάλιο του αστρόπλοιου σαν κρατάω και δεν βλέπω αν είναι άλλος δίπλα μου θα την πάθω τη ζημιά και θα τρακάρω...κορμί θανατηφόρο σε θέλω με έναν όρο...
giant13 said...
...εκνευριστικό τις μέρες των διακοπών, είναι να βλέπεις κάτι "γκόμενες" με μπλαζέ ύφος 100 καρατίων, να τεντώνουν και να απλώνουν τα πόδια τους, (τα κουλά τους, ταιριάζει καλύτερα), έξω απ τα παράθυρα, καθισμένες βαθειά στο κάθισμα του συνοδηγού.
----------
Πώς θα προβάλλουν διαφορετικά την... επένδυση που έχουν κάνει στον αισθητικό τους στα κάτω τους άκρα (τα κουλά που αναφέρεις!)
Και μετά μιλάμε για ασφάλεια! Ζώνη ασφαλείας και πόδια ψηλά γίνεται; Δεν βαριέσαι, διακοπές είναι οι άνθρωποι, αυτές τις μέρες θα διαλέξει να τους συμβεί το μοιραίο;
Eλπιζω κ.Δημου να μην διαβαζει ο Πολυδωρας το Μπλογκ σας και εχουμε καμια προχωρημενη προεκλογικη τροποποιηση του ΚΟΚ:-))))
Χωρις πλακα οταν βλεπω οδηγο να κραταει με τα δυο χερια το τιμονι..προσεχω περισσοτερο.Θα ναι η ραλιστας σε δημοσιους δρομους η νεος οδηγος η γεροντακι με ελαχιστη οραση...σιγουρα ομως τον θεωρω επικινδυνο και γιαυτο τον εχω παντα σε αποσταση!!!
Συλλογισμός:
Προϋπόθεση του κρεμαστού χεριού είναι το ανοιχτό παράθυρο.
Κύρια αιτία του ανοιχτού παραθύρου είναι το κάπνισμα.
Πάνω από το 50% των Ελλήνων οδηγών καπνίζουν (οπότε τους ενοχλεί ο κλιματισμός).
Άρα δύο κακών δοθέντων τρίτον έπεται.
Εντυπωσιακό πάντως το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένας σχολιαστής του blog που να έχει βγάλει το χέρι του έξω από το αυτοκίνητο ως οδηγός!
ΝΔ, μήπως κάνετε face (ή μάλλον εν προκειμένω) hand control στο blog?
σίγουρα το τρεις και τέταρτο είναι αδύνατο..
όσο για το δέκα και δέκα ή το δύο παρά δέκα είναι ακριβώς το ... ίδιο.
Συμβουλευτείτε ένα ρολόι με δείκτες..:)
Και που να τους δείτε να αφήνουν τελείως το τιμόνι για να κάνουν το σταυρό τους όταν περνάνε μπροστά από εκκλησία.
το αριστερό έξω από το παράθυρο, το δεξί στο μπούτι της γκόμενας, χειρισμός του τιμονιού με την κοιλιά! δοκιμάστε το! δεν είναι καθόλου επικίνδυνο και είναι και άκρως διασκεδαστικό...
@ Ο/Η antvol
Συγνώμη ΛΑΘΟΣ, τρεις παρά τέταρτο ήθελα να πω, αλλά το δέκα και δέκα του ΝικόΔημου δεν είναι ίδιο με το δύο παρά δέκα ;;;;;
antvol
Μεγάλη απορία μου δημιουργήθηκε τώρα. Ποια η διαφορά ανάμεσα στο δέκα και δέκα και στο δύο παρά δέκα?
Μήπως υπονοείτε ότι το ένα χέρι μας είναι μακρύτερο από το άλλο?
antonious
Μας έφαγε η moderation.
proinos
Δεν νομίζω ότι γίνεται face control. Πιστεύεις ότι θα παραδεχτεί κανείς από εμάς ότι είναι καραγκιόζης? Εγώ πάντως παραδέχτηκα και νωρίτερα ότι δεν μπορώ να οδηγήσω με τα δυο χέρια.
Βέβαια η χρήση του δεξιού χεριού για την οδήγηση είναι τουλάχιστον εγκληματική, εκτός αν οδηγείς αυτόματο.
s_pablo said...
...εκτός αν οδηγείς αυτόματο.
--------------------------------
Εγώ οδηγώ αυτόματο αλλά και πάλι έχω τα δύο χέρια στο τιμόνι - σε μία ξαφνική ανάγκη ελιγμού (αποφυγή εμποδίου ή μικρού ζώου) ή αν (ο μη γένοιτο) σκάσει λάστιχο χρειάζονται και τα δύο χέρια. Με έχει σώσει αυτή η συνήθεια.
Ο/Η antonious είπε...
…σίγουρα το τρεις και τέταρτο είναι αδύνατο..
Τελικά τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα αυτοί που οδηγούν με το κουλό έξω δεν κρατούν το τιμόνι τρεις και τέταρτο;;
@Δον
Καλησπέρα, καλή εβδομάδα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα καφρίλας είναι το τροχαίο ατύχημα ενός ποδοσφαιριστή , που είχε το θράσος να μηνύσει την Mercedes Ελλάδος γιατί είπε ότι το Smart που οδηγούσε δεν ήταν ασφαλές!!!
Πώς έγινε το τροχαίο όμως?
Οδηγούσε ως εξής, με το δεξί χέρι κινητό και φραπέ, με το αριστερό το τσιγάρο χωρίς ζώνη βέβαια.
Επειδή το Smart είναι αυτόματο, αυτός το "κάρφωσε" σε φορτηγό, γιατί ήταν αφηρημένος.
Και το Smart του έσωσε τη ζωή.
Φυσικά η μήνυση αποσύρθηκε άμεσα, μετά την κατάθεση διαφόρων μαρτύρων.
Είναι συγγενής της Θεάς Κάλι;
:)))
Διευκρίνηση
Με χέρι ΔΕΝ εννοώ τον αγκώνα όταν ακουμπάει στο ανοιχτό παράθυρο - αλλά να κρέμεται όλο το μπράτσο και η κάτω χειρ...
Χμ....
Επιτρέψτε μου μια διαφωνία:
Το χέρι μεν του Καραγκιόζη, η ψυχή δε του Χατζηαβάτη.
Δεν έχετε κι άδικο... Πρέπει να είχα πάθει στρερητικό doncat πάντως, γιατί διάβασα και για τα βίστα και για τους φορητούς και ό,τι άλλο είχα χάσει.
Δροσιστικά κείμενα, απολαυστικά με τις αιχμές τους κιόλας. :)))
Ο/Η kolassasB είπε...
@ Ο/Η antvol
...το δέκα και δέκα του ΝικόΔημου δεν είναι ίδιο με το δύο παρά δέκα ;;;;;
Ο/Η s_pablo είπε...
antvol
... Ποια η διαφορά ανάμεσα στο δέκα και δέκα και στο δύο παρά δέκα?
---
Για τη θέση των χεριών στο τιμόνι, ασφαλώς και δεν υπάρχει καμία διαφορά.
Ήθελα απλά να δω αν κάποιος θα το παρατηρήσει.
Έχοντας δώσει σήματα σχετικά πρόσφατα έχω να σας πω ότι το βιβλίο σε σχετική ερώτηση όσον αφορά την ορθή θέση των χεριών αναφέρει πως η σωστή τοποθέτηση είναι μεταξύ εννιά και τέταρτο(που είναι το ίδιο με το τρεις παρά τέταρτο) και δέκα και δέκα(που είναι ίδιο με το δύο παρά δέκα). Από την μικρή εμπειρία μου έχω καταλάβει ότι ποτέ δεν μπορείς να οδηγήσεις με τα χέρια σταθερά σε μια θέση. Πρέπει συνεχώς να τα μετακινείς ανάλογα με το δρόμο και τις συνθήκες. Προσπαθήστε να πάρετε αριστερή ανηφορική φουρκέτα κατεβάζοντας ταχύτητα. Που πρέπει να είναι το αριστερό σας χέρι?
heinz said...
Χμ....
Επιτρέψτε μου μια διαφωνία:
Το χέρι μεν του Καραγκιόζη, η ψυχή δε του Χατζηαβάτη.
----------------------------------
Μα δεν διαφωνούμε! Μίλησα για το χέρι, όχι για την ψυχή.
Το χέρι... που θα ήθελε να είναι του Μεγαλέξαντρου ή έστω του Μπαρμπαγιώργου (για να αντιστέκεται στον Βεληγκέκα).
Βασικά, ένα θέμα που τίθεται με την "ωρολογιακή" οδήγηση είναι ότι όταν στρίβεις, στρίβει μαζί και το σώμα σου. Σε μια δύσκολη μανούβρα, προφανώς έχεις καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου.
Στο γεμάτο με Σέννα και Σουμάχερ ελληνικό οδικό δίκτυο, όμως, ο άμεσος έλεγχος του λεβιέ των ταχυτήτων πιστεύω ότι είναι απαραίτητος.
Θυμάμαι ο δάσκαλος μου, σε ένα από τα τελευταία μαθήματα μου είχε δέσει το χέρι στο λεβιέ, ούτως ώστε να μάθω να οδηγώ μόνο με το αριστερό.
Κάποια στιγμή που χρειάστηκε να επιταχύνω απότομα, αυτό αποδείχθηκε σωτήριο για μια κατσίκα, το αυτοκίνητο μου και προφανώς εμένα τον ίδιο
s_pablo,
να πείτε του δασκάλου σας εκ μέρους μου ότι ο τρόπος οδήγησης που προτείνει είναι κατάλληλος μόνο γιά να τιμονεύουν με την λαγουδέρα οι μαουνιέρηδες...
ο σωστός τρόπος να κρατάμε το τιμόνι όπως ήδη ελέχθη είναι με τα ΔΥΟ χέρια στην θέση 10:10 ή 13:50 (το ίδο είναι)- μόνο με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο της πορείας μας.
όταν στρίβουμε, προσπαθούμε κατά το δυνατόν τα χέρια μας να παραμείνουν στην ίδια θέση, σαν να αμολάμε κάβο ή καλούμπα - όσο γιά την στήριξη του σώματος έχετε δίκιο, γι αυτόν τον λόγο υπάρχουν τα μπάκετ καθίσματα.
οι αλλαγές ταχυτήτων στα χειροκίνητα κιβώτια γίνονται με στιγμιαία απόσπαση του δεξιού χεριού από το τιμόνι - καλό είναι να τις προβλέπουμε και να έχουμε πάντα την σωστή σχέση στο κιβώτιο ώστε να προλαβαίνουμε τα χειρότερα.
ΝΔ said:
"Διευκρίνηση
Με χέρι ΔΕΝ εννοώ τον αγκώνα όταν ακουμπάει στο ανοιχτό παράθυρο - αλλά να κρέμεται όλο το μπράτσο και η κάτω χειρ..."
Ουφ!
Αρχισα να αισθάνομαι κάπως καλύτερα.
antvol said:
"Ποια η διαφορά ανάμεσα στο δέκα και δέκα και στο δύο παρά δέκα?
---
Για τη θέση των χεριών στο τιμόνι, ασφαλώς και δεν υπάρχει καμία διαφορά."
Και εγω που νόμιζα ότι η σωστή θέση είναι το δύο παρά δέκα γιατί βάζεις το αριστερό χέρι στο δέκα και το δεξί στο δύο, (εξ ου και η διαφορά με το δέκα και δέκα) και βγήκα μάλιστα έξω να το δοκιμάσω με το αυτοκίνητο?
Ευτυχώς είναι Αυγουστος και δεν είχε πολύ κόσμο...
delta mike
Αν τον δω θα του το πω.
Κι εγώ όταν είμαι σε άγνωστο δρόμο ή οι συνθήκες οδήγησης δεν είναι κατάλληλες οδηγώ με τα δυο χέρια. Αυτό που μου έμαθε ο δάσκαλος με αυτόν τον τρόπο ήταν να μπορώ να διατηρώ τον έλεγχο και με το ένα χέρι.
Όσο για τη σχέση ταχυτήτων, είμαι σίγουρος πως γνωρίζετε ότι η επιλογή της δεν είναι πάντα προβλέψιμη. Έχει να κάνει, βέβαια και με τι τρόπο οδηγάει κάποιος. Μια πιο δυναμική οδήγηση απαιτεί περισσότερες και ταχύτερες αλλαγές.
Να την πω την αμαρτία μου?
Να την πω: ο αριστερός αγκώνας ακουμπιστός στο "σκαμνάκι" που κάνει η πόρτα κάτω εκεί που τελειώνει το παράθυρο (29 κατασκευαστές αυτοκινήτων τραβάνε μαλλιά με την περιγραφή του σημείου)...
Κάνει?
Και χέρια περίπου 14:50 (σιγά καλέ antvol!), συνήθως το δεξί στο λεβιέ ν'ανεβοκατεβάζει ταχύτητες, κι ενίοτε αμφότερα να αλλάζουν σταθμό, τραγούδι, ένταση κτλ από το τιμόνι.
Τα παράθυρα ΠΑΝΤΑ κλειστά (αρκουδίσιον και το χειμώνα, αν ζεσταίνομαι στην οδήγηση γλαρώνω και νυστάζω, συν γυναίκα στο τιμόνι με ανοιχτά τα τζάμια = extra points "ευαλωτότητας" για επιτήδειους και διάφορους χαρτομαντηλοπώλες και τζαμοκαθαριστές), προσοχή στο δρόμο ΣΥΝΕΧΩΣ και ΑΔΙΑΛΛΕΙΠΤΩΣ ακόμη και σε φάση που δεν κυκλοφορεί κανείς (τότε είναι που ανοίγουν πόρτες κάτι παρκαρισμένα αυτοκίνητα π.χ. πάνω σου ή κοκκαλώνει το ένα και μοναδικό που είναι μπροστά σου).
Αλλά κυρίως, ηρεμία-ψυχραιμία-κέφι να την πεις (αν σε παίρνει) σε όσους έχουν το κουλό τους έξω, σε όσους πετάν σκουπίδια (ουκ ολίγες φορές σε φανάρι, έχω σταματήσει, τα μαζεύω και τους τα ξαναπετάω μέσα), σε όσους έχουν ξεχάσει αλάρμ, κάνουν παράβαση κτλ. Οχι για να κανεις τον σπουδαίο, αλλά για να βοηθήσεις λίγο την κατάσταση.
Κι έτσι και κάνω καμμιά μπαλαφάρα και μου την πούνε, ταπεινό χαμομηλάκι και στέλνουμε φιλιά ενίοτε, όχι να τσαμπουκαλευόμαστε κι από πάνω...
Στην αμαρτία όμως προσθέτω και ύβρη: όλα αυτά τα κάνω τραγουδώντας (μη βαράτε!)
Χωρίς να πολυκουνάω βέβαια στόμα μη γίνομαι εντελώς ρόμπα, έστω ένα "λαλαλα" ή "μμμμμ", να ξεπερνάω τη φάση κυκλοφοριακό έμφραγμα (στο δρόμο, σε μένα).
Οπότε τελικά μάλλον αυτός είναι ο τρίτος λόγος που έχω πάντα παράθυρα κλειστά.
Από σέβας στο μέταλλο του Πετρέλη και το τσάκισμα της Θώδη...
(ρησπέκτ!)
:))))))
ΥΓ1- πολύ γέλιο το να στρίβει ο μπροστινός σου τιμόνι και σώμα μαζί (εκεί θα ήθελε δέσιμο του σώματος στο κάθισμα, μπας και...)
ΥΓ2- το εθνικό χέρι του Ελληνάρα επεκτείνεται και στο πώς ζ-μπρώχνει το καροτσάκι στο σούπερ-μάρκετ: το αριστερό ΜΟΝΙΜΩΣ αραχτό στην... οριζόντια σπρωχτική μπάρα (29 κατασκευαστές καροτσιών τραβούν εναπομείναντα μαλλιά) για χαλαρή καθοδήγηση καροτσιού, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατόν παρεμπόδιση ΟΛΩΝ των υπολοίπων στο διάδρομο/ταμείο και ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται το αντικείμενο προς αγορά, και με τι πλονζόν θα το πιάσουν με το δεξί να το ρίξουν μέσα στο καρότσι...
:ΡΡΡΡ
Εξαίρετο κείμενο πράγματι.
Αν μου επιτρέπετε θα προσθέσω ότι όταν το εύκαμπτο αριστερό χέρι δεν επιδίδεται (μόνο) σε ασκήσεις γιόγκα υψηλής αυτοσυγκέντρωσης, αποσύρεται και χρησιμοποιείται ως αρχαιολογική σκάπάνη δια την αποκάλυψη και ανάσυρση πολύτιμων αντικειμένων εκ της ρυνός. Παλαιότερα, (για να μην λησμονούμε την παράδοση) χρησιμοποιείτο το δεξί, αλλά η τεχνολογική εξέλιξη θέλησε να κρατήσει το χρήσιμο και πλέον επιδέξιο χέρι για την χρήση του κινητού (έδωσα και μια τεχνολογική διάστασση για να δικαιολογήσω το σχόλιο στον παρόν blog). Οσοι βέβαια διαθέτουν αυτόματα οχήματα (τα οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι συνήθως δεν τα προτιμούν οι άνθρωποι με τους επιδέξιους αριστερούς βραχίονες -υπάρχει μεγάλη θεωρία πίσω από το γεγονός) είναι ευτυχείς καθότι έχουν όλα τα χέρια ελεύθερα για ασκηση και έρευνα. (δεν διάβασα ακόμη όλα τα σχόλια και ελπίζω να μην έχει δώσει άλλος παρατηρητής την συγκεκριμένη διάσταση).
Ενιωσα μια στέρηση και είπα να περάσω. Πάω να συνεχίσω τις βροχερές (σήμερα) διακοπές μου.
: )) Πλατύ χαμόγελο
Αχ βρε delta mike!!! Μην αφήσεις τίποτα για τους άλλους... χε, χε. Ανακαλώ. : ))
Μα Θεά, το "σκαμνάκι" που ακουμπάς λέγεται arm rest και υπάρχει ακριβώς για να υποδέχεται τον αγκώνα σου.
Το κεντρικό ακουμπιστήρι (central armrest) στα συνεργεία λέγεται "τεμπέλης".
Όσο για το αρκουδίσιο: κι εγώ το έχω ανοιχτό όλο το χρόνο. Τον χειμώνα ο αέρας περνάει πρώτα από εκεί, φιλτράρεται, αφυγραίνεται κι έπειτα πάει στο καλοριφέρ.
Αποτέλεσμα: είναι πιο ευχάριστος - και ποτέ δεν θολώνουν τα παράθυρα.
@Don,
"Μα Θεά, το "σκαμνάκι" που ακουμπάς λέγεται arm rest και υπάρχει ακριβώς για να υποδέχεται τον αγκώνα σου."
REALLY?
(ματάκια bling-bling!)
Τον δικό μου τον αγκώνα προσωπικά?
:))))
Συγκινήθηκα - δλδ για μένα το έφτιαξαν και μετά το έβαλαν και στα υπόλοιπα αυτοκίνητα?
:)))))
(εμ, σφίξαν οι ζέστες Γάτε μου, κι ακόμη να βρέξει...)
LOLOLOLOLOL!
(χωρίς πλάκα τώρα, μεγάλη εφεύρεση!)
Ωραίο ποστ. Μ' έκανε να γελάσω και μου θύμισε την εξής ιστορία:
Αργά το μεσημέρι Πρωτοχρονιάς, πριν από χρόνια. Aνάγκη επιστροφής στο σπίτι με τις δύο κόρες, μετά το φαγητό με τους γονείς μου.
Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες μέσω ραδιοταξί (έλλειψη οδηγών λόγω της ημέρας) κατεβήκαμε στο δρόμο, όπου τελικά βρήκαμε μετά από ώρα ένα μοναδικό ταξί. Καθίσαμε κι οι τρείς (μαμά και δύο κοριτσάκια) στο πίσω κάθισμα.
Στα πρώτα δέκα μέτρα, μια γυναίκα προσπάθησε να διασχίσει τον δρόμο. Ο ταξιτζής μας έβγαλε το κεφάλι έξω από το παράθυρο και την κατακεραύνωσε μ' ένα ολοκληρωμένο σετ από χορταστικές βρισιές.
Μετά κρέμασε ράθυμα το αριστερό χέρι απ' έξω. "Χαλάρωση μετά την υπεραντίδραση", σκέφτηκα. ΄Εκανα λάθος.
Διότι αμέσως μετά φάνηκε ότι ο ταξιτζής μας ήταν πεπεισμένος ότι όλοι ανεξαιρέτως οι εποχούμενοι ή πεζοί στον δρόμο μας ήταν άσχετοι ή απρόσεκτοι. Με σταθερά κρεμασμένο το χέρι απ' έξω, έβγαζε έξω και το κεφάλι του κι εκτόξευε όσες βρισιές είχε πρόχειρες (ήξερε και πολλές, με αξιοσημείωτη ποικιλία στο φραστικό και τη γνωστή σταθερότητα στο περιεχόμενο). Η κίνηση ήταν περιορισμένη λόγω της ημέρας. Όταν λοιπόν δεν είχε ποιόν να βρίσει, ο ταξιτζής μας καθάριζε τον λαιμό του για να είναι έτοιμος για τον επόμενο, φτύνοντας έξω από το παράθυρο (το χέρι σταθερά απ' έξω).
Ούτε λόγος να κατεβούμε, ήταν μικρή η διαδρομή, κουρασμένη η μικρή κόρη κι ελάχιστες οι πιθανότητες να βρούμε αμέσως άλλο ταξί τέτοια μέρα. Συνειδητά απέφυγα να κάνω οποιαδήποτε σύσταση (σιγά μην έπιανα και κουβέντα…). Συνέχισα λοιπόν κανονικά τη συζήτησή μου με τις κόρες μου -επί άλλων θεμάτων- με μισό χαμόγελο (για να μην σκάσω στα γέλια).
Κάποτε φτάσαμε. Αφού πλήρωσα και βγήκαμε από το ταξί, γύρισε η μεγάλη κόρη μου (τότε 8 ετών) και μου είπε με προβληματισμένο ύφος την εξής μόνον ατάκα: "Παράξενος κύριος...."
:)))
athanasia
πράγματι οι ταρίφες είναι πρωταθλητές στο σπορ...
Τετοια ποστάρα (χωρις υ ) Αυγουστιατικα...
Να γινει...επαναλαβή απο φθινοπωρο με γενικο θεμα Γκρηκ Ντραηβερ ( οπως λόβερ ) ,να παμε για 500+ σχόλια...
Το φαινόμενο δεν είναι μόνο Ελληνικό. Τα ίδια (ίσως και χειρότερα) ισχύουν και στη υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο κακός οδηγός υπάρχει παντού. Πρόσφατα απ' ότι θυμάμαι ήσασταν στην Κωνσταντινούπολη. Νομίζω ότι οι Έλληνες είναι καλύτεροι.
Το χάος που επικρατεί στους δρόμους της Πόλης νομίζω ότι συγκρίνεται μόνο με χώρες τύπου Ταϊλάνδης.
Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό;
Ποιος ξέρει πράγματι να οδηγεί;
Και απ' αυτούς που ξέρουν να οδηγούν πόσοι οδηγούν σωστά;
Οι περισσότεροι που σχολίασαν κατακρίνουν το γεγονός και εμφανίζονται ως σωστοί οδηγοί.
Στατιστικά δεν είναι δυνατόν.
Νομίζω ότι η άγνοια κινδύνου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Τα δύο χέρια στο τιμόνι σε θέση 10+10 (κατ' άλλους 9+15).
Τρεις ορθίες γωνίες.
Δεν καπνίζουμε, δεν τρώμε, δεν πίνουμε, δεν μιλάμε στο κινητό(ούτε στο μπλου τουθ).
Πόσοι τα ξέρουν;
Πόσοι τα αποδέχονται;
Πόσοι τα εφαρμόζουν;
Ας απαντήσει ο καθένας μόνος του.
... Ποια η διαφορά ανάμεσα στο δέκα και δέκα και στο δύο παρά δέκα?
---
Τό δύο παρά δέκα είναι τό χιαστή. Τό δεξί στίς 10 καί τό αριστερό στίς 2. Είναι ή στάση στήν οποία συνήθως καταλήγεις όταν τελειώσεις παρκάρισμα στήν Κυψέλη.
Η σωστή στάση είναι τό έντεκα καί είκοσι δηλαδή τό δεξί στίς 11+ καί τό αριστερό έξω από τό παράθυρο στίς καί είκοσι (όπως φαίνεται άπ έξω). Αλλωστε άν τό αφήσεις ελεύθερο πάει μόνο του στίς καί εικοσι όταν τρέχεις μέ 120χλμ/ω. Γίνεται κάτι σάν ταχύμετρο, στά 80χλμ/ω κατεβαίνει στίς καί εικοσιπέντε, στό φανάρι πέφτει στίς καί μισή κλπ. Ετσι ουσιαστικά νοιώθεις τήν ταχύτητα δέν χρειάζεται νά κυττάς κάν τό κοντέρ. Αν όμως στό κτυπήσει μοτοσυκλέττα τότε τό αριστερό πάει ξαφνικά μποοστά μία ολόκληρη ημέρα.
Γενικά τό αριστερό χέρι πρέπει νά παραμένει ευέλικτο. Πχ. τού ταξιτζή συχνά σηκώνεται στίς 12 μέ τό μεσαίο δάκτυλο στίς 9.
Nikos Dimou said...
Ισραήλ....ο κλιματισμός θα γινόταν υποχρεωτικός σε όλα τα αυτοκίνητα πάνω από 1400 κ.ε....
Ελληνας δέν σημαίνει μόνο χέρι έξω... αλλά καί δεκάδες οδηγίες γιά τό πώς θά πρέπει νά έχουν τά χέρια τους οί άλλοι... καί κυρίως εκκλήσεις γιά νόμους πού θά επιβάλλουν τή στάση τών χεριών. Καί νά σκεφτείς ότι καυχώνται ότι κάποτε πολέμησαν γιά νά μήν γίνουν Γερμανοί.
Αλλά αφού είμαστε στό donTECH άς επιστρέψω σέ ένα πιό επιστημονικό θέμα. Τό ότι ο κλιματισμός ενοχλεί δέν είναι βιτσιόζικη ψαιυδαίσθηση μερικών αλλά τεκμηριωμένο ιατρικό φαινόμενο. Δηλαδή οι 20 βαθμοί καί η ας πούμε 60% υγρασία πού δημιουργούνται μέ κλιματισμό δέν είναι οί ίδιοι με τούς 20 βαθμούς καί 50% υγρασία μίας ανοιξιάτικης ημέρας. Είναι αποδεδειγμένο ότι ό κλιματισμός επιδρά αρνητικά ειδικά σέ ωρισμένα άτομα, δημιουργεί πονοκεφάλους καί άλλες παθήσεις. Δέν είναι ακριβώς γνωστό τό γιατί. Μπορεί νά είναι η ανομοιομορφία τής θερμοκρασίας που δημιουργείται μέσα σέ ενα αυτοκήνητο όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 38 καί μέσα είναι 20 μέ τον αέρα του κλιματιστικού να βγαίνει στούς 8 και τις μαύρες επιφάνεις του ταμπλώ στούς 50 κλπ. Άλλα παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται καί στά γραφεία οπου η τεχνιτή θερμοκρασία/υγρασία είναι σταθερές και ομοιόμορφες. Εικάζεται ότι ρόλο παίζουν μέχρι καί βακτηρίδια πού δημιουργούνται από την υγροποίηση στις σωληνώσεις και στο φίλτρο κλπ. Δεν φαίνεται να είναι απλό πρόβλημα.
Αλλά τι σημασία έχουν αυτά. Η πλειοψηφία δεν φαίνεται να ενοχλείται απο τον κλιματισμό αρα όλοι θα πρέπει να έχουν κλιματισμό και να τον χρησιμοποιούν θέλουν δεν θέλουν..... και κλειστά παράθυρα. Μάλλον να απαγορευτούν τα παράθυρα που ανοίγουν όπως στα τραίνα της ευρώπης δέν ανοίγουν πια τα παράθυρα. Ετσι δεν πετάγονται καί τα σκουπίδια. Καί νόμος για τα όρια θερμοκρασιών όπου επιβαλλεται η χρήση του κλιματιστικού (διοτι αν ζεσταθεις πολυ γινεσαι επικυνδυνος οδηγος). Υποχρεωτικό θερμόμετρο εξωτερικής θερμοκρασίας ... με εξαίρεση και παρατήρηση στο δίπλωμα αν εχει αποδειχτεί απο γιατρό (του κράτους) οτι επηρεάζεσαι αρνητικά από το κλιματιστικό. Νόμος για το πόσα δευτερόλεπτα μέγιστο μπορείς να βγάλεις το δεξί χέρι από το τιμόνι για να αλλάξεις ταχύτητα, οχι τα χέρια στη μύτη, οχι πολύ συνομιλία με τον συνοδηγό, μουσική μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι τόσα ντεσιμπέλ κλίση αν έχεις αφήσει μύιγα μέσα.... νόμος νόμος νόμος, καί κάμερες γιά τήν παρακολούθηση και εφαρμογή.
genghis
Αν γνωρίζετε κλιματισμό αυτοκινήτου που να κατεβάζει την θερμοκρασία στους 20 βαθμούς με εξωτερική 38 - να μας συστήσετε την μάρκα.
Δεν θα με πιστέψετε, αλλά σήμερα στην στάση λεωφορείου θυμήθηκα το σημερινό αριστούργημα του ΝΔ και έψαχνα επίμονα για το εθνικό χέρι. Λοιπόν, από τους εκαντοδάδες οδηγούς που πέρασαν μπροστά μου, δεν βρέθηκε ούτε ένας. Ούτε ένας αγκώνας. Όλοι εσείς που είδατε αυτά τα «εθνικά χέρια» κρεμάμενα από τα παράθυρα? Μήπως σε καμιά ταινία της δεκαετίας του 50?
Βέβαια, σε ρατσιστές (ναι, ρατσιστές σε ένα ιδιόμορφο αλλά εξίσου κατακριτέο ρατσισμό) να μιλάς για τα αυτονόητα χάνεις το χρόνο σου. Οι έλληνες έτσι, ενώ οι γερμανοί με τα καθαρά βλέμματα, ε, πώς να το κάνουμε, άλλο πράμα, πολιτισμός να φαν’ και οι σκύλοι, όχι σαν εμάς τους καραγκιόζηδες με τα κουλά χέρια κρεμασμένα από τις ηλιοροφές. Αλήθεια, στα κάμπριο επιβάλλονται αρκουδίσια?
Αν γνωρίζετε κλιματισμό αυτοκινήτου που να κατεβάζει την θερμοκρασία στους 20 βαθμούς με εξωτερική 38 - να μας συστήσετε την μάρκα.
-----------------------------------
Δέν τό έχω ποτέ μετρήσει αλλά το αυτοκινητό μου όταν βάζω τόν κλιματισμό στό full auto 72F = 22C σύντομα ελλατώνει την παροχή αέρα. Υποθέτω οτι έχει φτάσει στήν θερμοκρασία των 22. Αλλοιως ψευδεται (θά παραπονεθώ στη Honda αν αποδειχτεί έτσι) Λογικό μου φαινεται άλλωστε διότι άν δεν έφτανε θά ζεσταινόμουνα διότι σε ενα αυτοκίνητο το καλοκαίρι ναι μεν η εσωτερική θερμοκρασία είναι ας πούμε 22 αλλα δέχονται οι επιβάτες και μεγάλο ποσό ηλιακής και θερμικής ακτιονοβολίας απο το περιβάλλον αρα χρειάζεσαι τους 20-22 για να μην ζεσταίνεσαι. Χωρίς την ακτινοβολία 25-26 θά αρκούσαν για να μην ζεσταίνεσαι.
Απο περιέργεια θα το δικιμάσω σε λιγο. Θά πάρω το θερμόμετρο μαζύ μου. Δεν εχει 38 έχει καπου 34 αλλά θα βάλω τον κλιματισμό στους 16, ίδια διαφορά θερμοκρασίας (παίρνω και το πουλόβερ καί το σκούφο μου). Θα το δοκιμάσω τωρα στο Accura RL 3.5.
στο σημείο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ μαζι σας την παρακάτω προσωπική οδηγική εμπειρία:
κατά την στρατιωτική μου θητεία στην λάρισα, φεύγουμε άνευ των απαραιτήτων εγγράφων (σκαστοί) με δύο φίλους και μεταβαίνoυμε στην θεσσαλονίκη γιά παρακολούθηση συναυλίας του paco de lucia.
το αυτοκίνητο ήταν ένα autobianchi abarth, της μοδός και γρήγορο μικρό γιά την εποχή.
μετά το πέρας της συναυλίας, ο ένας εκ τω φίλων θεσσαλονικιός ων, έκρινε σκόπιμο να μας καταστήσει γνωστά τα μπάρ της ωραίας πόλης του, με αποτέλεσμα κατά τις τρείς το πρωί και έχοντας καταναλώσει τον μισό θερμαϊκό σε οινόπνευμα, να αποφασίσουμε να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής, έχοντας με περισσή λεβεντιά πιεί και ένα τελευταίο άσπρο πάτο for the road.
σε ερώτησή μου αν ο φίλος και ιδιοκτήτης του abarth είναι σε θέση να οδηγήσει, μου απαντά ένα "ναι, είμαι μιά χαρά (χικ)".
στά τέμπη, αισθάνομαι ένα χέρι να με ξυπνάει από το πίσω κάθισμα που είχα καταφέρει να διπλωθώ δίκην χουντίνι...
-"συνέχισε εσύ γιατί δεν μπορώ να οδηγήσω άλλο"...
(ο συνοδηγός ροχάλιζε μακαρίως συγκρατημένος από την ζώνη ασφαλείας).
την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος κάθομαι στην θέση του οδηγού και ο φίλος μου πίσω - όπου και λιποθυμά αυτομάτως.
διαπιστώνω αμέσως ότι μου συμβαίνει το εξής: τα βλέπω όλα διπλά!
δύο προπορευόμενα αυτοκίνητα, δύο νταλίκες στο αντίθετο ρεύμα, τέσσερις λωρίδες στην εθνική (μωρέ μπράβο, πότε πρόλαβαν?)
διαπιστώνω επίσης, ότι ο μόνος τρόπος να δω τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση ήταν να κλείσω το ένα μάτι και να βγάλω το κεφάλι μου εκτός παραθύρου.
με αυτόν τον ανορθόδοξο τρόπο το on the road του jack kerouac μεταφέρθηκε ζωντανά στον θεσσαλικό κάμπο το σωtήριον έτος 1886...
στις 6:30 το πρωί της επομένης, ο αξιωματικός υπηρεσίας έκπληκτος αντίκρυσε ένα autobianchi να σείεται από το ροχαλητό σαν καρτούν του ντίσνεϋ...
ΥΓ1 με λένε delta_mike και ΔΕΝ είμαι αλκοολικός (μόνον ολίγον ρούφας).
ΥΓ2 γιά κανέναν λόγο δεν επικροτώ την κατανάλωση αλκοόλ μετά οδηγήσεως.
Οι εκδοχές μου περί κρεμάμενου αριστερού χεριού.
1. Κρατάει την πόρτα, μην ανοίξει, μην του πέσει, μην του φύγει.
(λογαριάζεις;... μ’ αυτούς τους ψευτοκουβάδες που φκιάνουν σήμερις – αχ, πού ’ναι οι παλιές καλές λαμαρίνες...)
2. Κρατιέται απ’ την πόρτα για να αντισταθεί στις μετακινήσεις του σώματος στις στροφές, στις επιταχύνσεις και στις επιβραδύνσεις
(ό,τι θα έκανε η ζώνη ασφαλείας, αν χρησιμοποιείτο...)
3. Ως άλλος Louis Hamilton, έχοντας απόλυτη γνώση και αίσθηση της κατάστασης του οχήματος του, καταλαβαίνει ότι τα δεξιά ελαστικά του έχουν χάσει πίεση, οπότε προσπαθεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρος του οχήματος αριστερότερα, μέχρι να φτάσει στο επόμενο πιτ στοπ.
(κάτι ξέρουν κι οι ιστιοπλόοι...)
4. Στο πάτωμα του οχήματος, στη θέση του οδηγού, έχει ανοίξει δυο τρύπες.
Όταν φτάσει στον προορισμό του, σηκώνεται, πατάει στα πόδια του, παίρνει το όχημα παραμάσχαλα και το παρκάρει όπου λάχει
(σαν άλλος Ποπάυ!)
5. Του ’χει μείνει από τότε που χτυπούσε το γάιδαρο στα καπούλια
(όπως στους Άγγλους έμεινε να οδηγούν δεξιά, από τότε που καβαλούσαν άλογα...)
erratum:
στο προηγούμενο σχόλιό μου, εκ περιοπής πληκτρολογήθηκε η χρονολογία 1886 αντί της ορθής 1986...
ζητώ την κατανόησή σας (όχι, δεν τελώ υπό την επήρρεια).
giannis123
δεν καπνίζω, δεν τρώω, δεν πίνω, δεν μιλάω στο κινητό ούτε στο αυτοκίνητο, ούτε στο ποδήλατο.
Έχεις δίκιο πάντως, το θέμα είναι τι παραδείγματα παίρνουμε και πως μαθαίνουμε. Αν για παράδειγμα ένας νεαρός βλέπει καθημερινά τον πατέρα του να οδηγεί χωρίς ζώνη, με το ένα χέρι, νευρικά, κορνάροντας και βρίζοντας, είναι μάλλον φυσιολογικό να μάθει να οδηγάει έτσι. Δεν λέω υπάρχουν κι εξαιρέσεις και προς την μία και προς την άλλη πλευρά. Ο θείος μου για παράδειγμα είναι ήρεμος οδηγός, αν και λίγο απρόσεχτος(στα νιάτα του κατάφερε να αναποδογυρίσει ένα Mini Cooper κυνηγώντας ένα λαγό!!!)ενώ ο ξάδερφός μου είναι λίγο επιθετικός πίσω από το τιμόνι.
Η Ελλάδα γεωγραφικά και πολιτιστικά είναι στη μέση (μεταξύ ανατολής και δύσης), οπότε κατανοητές οι επιρροές κι από τις δύο κατευθύνσεις.
Γι' αυτό και λέω και επιμένω ότι κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν... πρέπει να συνηθίσει κανείς να τα βλέπει με διασκεδαστικό μάτι...
Ο andy dufresne είπε...
(όπως στους Άγγλους έμεινε να οδηγούν δεξιά, από τότε που καβαλούσαν άλογα...) ΄
---
Για την ακρίβεια, από τότε που καθόρισαν κανόνες μονομαχίας με χρήση αλόγων
(και, βέβαια, οδηγούν αριστερά, εκτός κι αν είναι πιωμένοι).
Σωστή η παρατήρηση του genghis για τον κλιματισμό. Κι εμένα με ενοχλεί (βέβαια γνωρίζω μόνο από αυτοκίνητα με a/c), αλλά έχω προσέξει ότι με ενα μικρό ανοιγματάκι στο παραθύρι όλα διορθώνονται.
---------------------------------
Πουκάμισε
Αυτό που είναι προφανές από τη συμμετοχή σε τούτο δω το ποστ, είναι ότι μιλάμε για μειοψηφία. Μην εξάπτεστε
Αλήθεια πως καταφέρατε να μη δείτε ούτε έναν ταρίφα, ανάμεσα σε εκατοντάδες οδηγούς? Ή μήπως πιστεύετε κι εσείς, όπως κι εγώ άλλωστε, ότι οι αγαπητοί οδηγοί ταξί είναι υπερασπιστές της αισθητικής και θεματοφύλακες του ΚΟΚ?
Σηκώνει μεγάλη κουβέντα ο μάγκας. Έλληνας ή ξένος δεν έχει μεγάλη σημασία.
Δεν είναι μόνο το χέρι έξω, είναι και το τσιγαράκι, ο φραπές, το μπεγλέρι, η σφικτή φωνή με το δυσκοίλιο accent.
Είναι κυρίως η άποψη ότι είσαι ο καλύτερος.
Δεν είναι απαραίτητα κακή αυτή η στάση. Δεν πηγάζει πάντα από ανασφάλεια. Και μερικές φορές σε βγάζει ασπροπρόσωπο. Είναι προσαρμογή, στην ελλάδα μερικές φορές η καλύτερη
διαβάζοντας το σχόλιο του υποκαμίσου - ελπίζω κοντομάνικου τώρα με τις ζέστες - ήλθε στον νου το μακελειό που έγινε στην αφετηρία των λεωφορείων της οδού ακαδημίας επειδή οι οδηγοί δύο λεωφορείων έκαναν κόντρες...
θυμίζω ότι το ανωτέρω δεν συνέβη την δεκαετία του '50 αλλά του '90.
επίσης, η περιγραφόμενη στάση οδήγησης 'τα χεράκια έξω' συνήθως απαντάται σε εθνικές αρτηρίες και επαρχιακούς δρόμους - στις μεγαλουπόλεις όποιος γενναίος επιμένει να το εφαρμόζει διατρέχει τον άμεσο κίνδυνο μαζί με το ταχυέδεσμα ή τον φάκελο να παραδοθεί και το χέρι του από τον καμικάζι - ντηλιβερά.
Το αριστερό χέρι (της καρδιάς) μπορεί ακόμη να είναι:
Τρυφερότητα-καλλιτεχνική φύση, χαϊδεύει τις καμπύλες σε ένα όμορφο γλυπτό-αυτοκίνητο.(αν είναι πλυμένο)
Ελευθερία, αν και εγκλωβισμένος στις λαμαρίνες, ένα μέλος του είναι ελεύθερο.
Επαναστατικότητα, όταν ταξιδεύεις με την /τον σύζυγο, παιδιά, κ.λ.π. πολλές φορές σκέφτεσαι να πηδήξεις εν κινήσει, μετά και μόνος να είσαι, σου έχει μείνει χούι.
Y.Γ.1) Η δημοσίευση του κειμένου την παρούσα στιγμή (επιστροφή στο τόπο του εγκλήματος) μήπως υποδηλώνει τις τύψεις και ενοχές του κτήτορα για τον εντοιχισμό & εγκατάλειψη (του ακριβού) καραγκιόζη της πόλις;
Υ.Γ.2) Αντυ, εξαιρετικό !!! με την ευκαιρία ,ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια , ….γενναιόδωρος πάντα .
Υ.Γ.3) Filomila, ευχαριστώ πολύ, αλλά τα αγγλικά μου με πρόδωσαν, πάλι!!
Υ.Γ. 4)reactor 69, ευχαριστώ, οι αυτοτραυματισμοί για την σχάρα αποφευχθήκαν, αλλά εξακολουθώ να θέλω να μεταφέρω στο χωριό, 1 τηλεόραση 4 καρέκλες, 1 τραπέζι, 1παλιό στρώμα. και π-ψυγείο.
Γιατί το ρημαδιασμένο το word βγάζει πράσινες γραμμές some times?
Είδα έναν , είδα έναν ! Τώρα τελευταία τα δρομολόγια μου είναι σπίτι-Mall , Mall-σπίτι (μιλάμε για οδήγημα 5 λεπτών μέσα από παράδρομους). Ε, λοιπόν ούτε εθνική χρειάστηκε να βγω ούτε τίποτα. Είδα το περιγραφόμενο χέρι σε ανύποπτη στιγμή , σε λίγη κίνηση , σε ανύποπτο χώρο-δρόμο.
Καλημέρα
συνεχίζουμε σε μία απολαυστικά έρημη πόλη.
lifer
παρακαλείστε να περάσετε από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, για μια πιο πλήρη περιγραφή της Αγνώστου Ταυτότητας Αυτοκινούμενης Χείρας (Α.Τ.Α.Χ), την οποία είχατε την τύχη να δείτε σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις της στην αττική γή.
Επίσης, να είστε έτοιμος δια συνέντευξιν στο περιοδικό "Ελληνόραμα".
-------------------------------
Κύριε Δήμου,
Η δική μου πόλη είναι απολαυστικά γεμάτη αυτήν την εποχή.
Λοιπόν το πείραμα με τον κλιματισμό έγινε με μιά μικρή μετατροπή. Δέν γινόταν να ορίσω θερμοκρασία 14C το χαμηλώτερο πού επιτρέπει τό κοντρόλ είναι 15.5C (=60F).
Η εξωτερική θερμοκρασία ήταν 34C με ήλιο και υγρασία 35%. Η αρχική θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ήταν 39C (ήταν στη σκιά) Έβαλα τον κλιματισμό auto 15.5C, αέρας ανακυκλωση. Αυτοκίνητο Accura RL. Ξεκινώντας καί μετρώντας την θερμοκρασία ανά 5λεπτό μέτρησα:
Λεπτά Θερμοκρασία
@ 0 min 39C
@ 5 min 34C
@ 10 min 27C
@ 15 min 23C
@ 20 min 21C
@ 25 min 19C
@ 30 min 17C
Εξαιρώντας τις πρώτες 3 μετρήσεις οι οποίες περιέχουν μεταβατικά φαινόμενα (υγροποιήσεις και την αρχική θερμοκρασία) και την τελευταία που είναι κοντά στον τελικό στόχο του 15.5C (οπότε το σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας άρχισε να ελλατώνει την παροχή), τα δεδομένα ταιριάζουν στη συνάρτηση 34C-26C*(1-exp(0.035*t)). Αυτός είναι ο τύπος συνάρτησης που θεωρητικά περιμένει κανείς αγνωώντας μεταβατικά φαινόμενα καί φαινόμενα δευτέρας τάξεως. Οι μετρήσεις προσδιορίζουν τους συντελεστές.
Το κλειδί για την προκειμένη συζήτηση είναι ο πολλαπλασιαστής 26C ο οποίος δείχνει οτι το σύστημα έχει αρκετή ψυκτική ισχύ για να δημιουργήσει μία ασυμπτωτικά τερματική διαφορά θερμοκρασίας 26C βαθμών με το περιβάλλον. Αρα σέ εξωτερική θερμοκρασία 38C η τερματική ασυμπτωτική θερμοκρασία στο εσωτερικό θα ήταν 12C (με το σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας να επεμβαίνει κοντά στους 15.5C ελλατώνωντας την παροχή).
Εν πάσει περιπτώσει αν και η ανάλυση είναι στοιχειώδης δείχνει ότι το συγκεκριμένο σύστημα τουλάχιστον έχει άπλετη ισχύ να διατηρήσει θερμοκρασιακή διαφορά 20C σε περιβάλλον 38C.
Φαντάζομαι οτι η ψυκτική ικανότητα των κλιματιστικών είναι μια γνωστή παράμετρος στούς σχεδιαστές αυτοκηνήτων. Φαντάζομαι ότι η Mercedes, Porche κλπ κάνουν πολύ πιό προσεκτική ανάλυση. Εάν έχει κανείς πρόσβαση σε κάποιον μηχανικό κατασκευαστή αυτοκινήτων θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν οι μετρήσιες μου συνηγορούν έστω χοντρικά με τις δικές τους γνώσεις και εμπειρίες.
Από μπροστά σας μπορεί να περάσουν εκατοντάδες οδηγοί με κλειστά παράθυρα, ένας όμως να βρεθεί με το αγκώνα ή το χέρι απέξω, και αμέσως ανακηρύχτηκε σε «εθνικό χέρι». Δεν ρωτώ γιατί, γνωρίζω ότι τα στερεότυπα σας σας έχουν τυφλώσει. Το ίδιο συμβαίνει με εμένα αυτή την στιγμή και δηλώνω τους γερμανούς σε επικίνδυνους οδηγούς που μπεκρουλιάζουν στις μπύρες πριν πατήσουν γκάζι. Και για να μην κατηγορηθώ άδικα, έχω στοιχεία. Συνέβη με τον γερμανό νταλικέρη πριν μερικά χρόνια που θέρισε ένα λεωφορείο στο κάστρο. Ήταν τύφλα στο μεθύσει και με άδεια καφάσια, είχε πάθει στερητικό σύνδρομο. Ως ελαφρυντικό ας πούμε ότι τα χέρια του τα είχε 10 πάρα 2, μία περίεργη στάση που σε μακρινά ταξίδια κουράζει αφάνταστα.
Το κρεμάμενο χέρι δεν διακρίνεται ΜΟΝΟΝ την ώρα την ώρα της οδήγησης.
Φαίνεται συνεχώς. Με τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού είναι μονίμως το πιο σκούρο! :)
Εχει διαφορά το 10 κ 10 από το 2 παρά 10.
Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί ο 'οδηγός' να οδηγά στη θέση 2 με το ΑΡΙΣΤΕΡΟ χέρι! :)
>Τα δύο χέρια στο τιμόνι σε θέση >10+10 (κατ' άλλους 9+15).
..................................
και από ότι μας είχε πει ο Ιταλός στρίβουμε 12:15 (δεξιά)και 9:00 (αριστερά).
Προς διευκρίνηση, (Λευτέρη εδώ που πρέπει να μιλάς σιωπάς) το 13:50 (δύο παρά δέκα) με το 10:10 (δέκα και δέκα) είναι μεν ταυτόσημο...
Οι λαοί όμως που έχουν ίδια κουλτούρα ωρολογιακού προσανατολισμού δεν θα έλεγαν "παρά" αλλά μόνο τα "και". Έτσι προτιμητέο είναι να πουν 10 και 10, και όχι δύο παρά δέκα... Τα λέω σωστά? Λευτέρη προβείτε...
Πουκάμισε, το να λες τα στραβά, δεν είναι ρατσισμός γιατί δεν αφορίζεις... Ιδίως όταν χρησιμοποιείς στατιστικά στοιχεία...
--------------------
άσχετο με τον πουκάμισο, αλλά σχετικό με το θέμα...
Αν η εκπαίδευση οδηγικής συμπεριφοράς είναι στα χέρια του κάθε δάσκαλου, (έχετε δει πως βγαίνουν?) τότε τόσο το χέρι του καραγκιόζη όσο και η ψυχή του χατζηαβάτη είναι λογική... Είτε μας αρέσει είτε όχι είμαστε πρώτοι στα τροχαία ατυχήματα με ανυπολόγιστες συνέπειες από τους νεκρούς που σε ποσοστό 70% περίπου είναι κάτω των 40 ετών... Επίσης σε απαράδεκτο βαθμό είμαστε πρώτοι σε νεκρούς πέζούς που παρασύρονται από οχήματα... (απροσεξία και των δύο, αλλά φταίχτης ο εποχούμενος...)
traffic education? Yok!
Το χέρι του καραγκιόζη και το χέρι του...
Εγώ να προσθέσω μόνο το εξής: εδώ λένε πως είναι πολύ πιο επικίνδυνο να οδηγείς με το κινητό στο χέρι, από ότι είναι να οδηγείς μεθυσμένος(καλά δεν εννοούν τότταλυ τύφλα...)
Καλή μέρα σε όλους!
(@Ν.Δ. κανένα πρόβλημα με το αι-φόουν μέχρι στιγμής...άντε, ίσως το τάτσ σκρήν ότaν είναι πληκτρολόγιο και πάλι συνηθίζεται...πότε προλάβατε και βγάλατε τα συμπεράσματα όλοι εσείς? :-p)
Giannis123 said...
"Πόσοι τα ξέρουν;
Πόσοι τα αποδέχονται;
Πόσοι τα εφαρμόζουν;
Ας απαντήσει ο καθένας μόνος του."
Δεν μπορώ να κατανοήσω τη λογική του γιατί κάποιος συνειδητά δεν φοράει ζώνη ασφαλείας.
Αντίστοιχα όμως δεν χρησιμοποιώ το κράνος στο ποδήλατο για μετακινήσεις και δουλειές εντός πόλης (επαρχιακής, στα Ιωάννινα).
Ίσως δεν είναι άγνοια αλλά μη συνειδητοποίηση του κινδύνου. Η αισιοδοξία ότι δεν θα μου συμβεί ατύχημα. Και να ανοίξει απότομα η πόρτα του παρκαρισμένου αυτοκινήτου, θα σταματήσω, θα ελιχθώ. Μα στατιστικά το ατύχημα σίγουρα θα συμβεί, οπότε σκοπός είναι ο περιορισμός του τραυματισμού.
Ενδεχομένως κάνουμε παραχωρήσεις παίρνοντας ρίσκα ώστε να μην χαλάσουμε την άνεσή μας, την ευκολία μας; Που να κουβαλάω το κράνος από γραφείο σε γραφείο; Ή μήπως και η άνεση δεν είναι αντικειμενική; Σαφώς κάποιος που ορθά ποδηλατεί με κράνος, θα αισθάνεται πολύ άβολα χωρίς αυτό. Μήπως είναι ψυχολογικοί οι λόγοι; Νιώθουμε στέρηση ελευθερίας, καταπίεση, έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλα καθημερινά προβλήματα που δεν αφήνουν χώρο για τέτοιους προβληματισμούς;
Δεν γνωρίζω, δεν έχω συνειδητοποιήσει το γιατί.
INVESTIGATE OCCUPANT POSITION BY PHOTOGRAPHIC STUDIES
"Over 5000 samples (captured stills from films) were taken from 6 test sites, 2 in the UK, 2 in Austria and 2 in Spain. These samples were analysed to determine occupant longitudinal, lateral and upper limb locations.
The total number of vehicles captured on film was 5106. This breaks down to 1082 vehicles in Spain, 1925 in Austria and 2099 in the UK.
(σελ. 49) Αριστερός Βραχίονας οδηγού έξω από το παράθυρο, ποσοστό 1,1%"
Ωραίο πείραμα και ανάλυση Genghis !!
υποκάμισε, να κοιτάξετε το ήπαρ σας, μάλλον πάσχετε από υπερέκκριση χολής - δεν έχετε καούρες?
στην προσπάθειά σας να κατηγορήσετε τους συμμετέχοντες στο παρόν πόστ γιά ρατσισμό, καταφεύγετε εσείς ο ίδιος στην απεχθή αυτή πρακτική με γενικόλογους αφορισμούς, εξυπνοπυγές και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, προασπίζοντας το δι υμάς "αυτονόητον", προσποιούμενος ότι δεν αντιλαμβάνεστε το εδώ και πολύ καιρό αυτονόητο γιά τους υπολοίπους - ότι η χώρα μας κατέχει σταθερά τα πρωτεία στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.
μιά επίσκεψη εδώ ίσως σας πείσει (ίσως και όχι, αδιάφορο), και μην μου πείτε θριαμβολογών ότι η Γερμανία είχε κατά το έτος 2005 5400 θανατηφόρα τροχαία έναντι "μόνο" 1658 δικών μας.
είναι προφανές ότι το παρόν πόστ δεν καυτηριάζει την σωματική στάση "τα χεράκια έξω" η οποία στο κάτω - κάτω της γραφής χαρίζει στους θιασώτες της αξιοζήλευτο μαύρισμα (υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί φορούν κοντομάνικο πουκάμισο), αλλά την νοοτροπία ενός λαού - κουτσαβάκι στην πλειοψηφία του, ή τζάμπα μάγκα αν θέλετε...
ΥΓ βεβαίως, "παίζει" σφόδρα το γεγονός να είστε αυτό το τόσο απαραίτητο είδος στο διαδίκτυο, αυτό του επαγγελματία αντιρρησία / agent provocateur, εις ην περίπτωσιν κερδίζετε την συμπάθειά μου.
Rallou said...
...είναι πολύ πιο επικίνδυνο να οδηγείς με το κινητό στο χέρι, από ότι είναι να οδηγείς μεθυσμένος
nikiplos said...
... το να λες τα στραβά, δεν είναι ρατσισμός γιατί δεν αφορίζεις...
--------------------------------
Το χέρι στραβό, το κινητό ίσιο...
«Πουκάμισε, το να λες τα στραβά, δεν είναι ρατσισμός γιατί δεν αφορίζεις... Ιδίως όταν χρησιμοποιείς στατιστικά στοιχεία...»
Η ανάλυση του Σάκκα λέει ότι μόνον το 1,1% έχουν το χέρι τους έξω από το παράθυρο (Αν και εγώ με μία πρόχειρη ανάγνωση βρήκα μόνον 0.3%). Αυτό επιβεβαιώνεται και από την δική μου πρόχειρη, αυθαίρετη και τελείως αντιεπιστημονική μελέτη. Να δηλώνεις ότι το 1.1% όλων των οδηγών πρεσβεύει το σύνολον είναι ρατσισμός. Ιδίως, όταν προσθέτεις με καταφρόνηση ότι αυτοί είναι έλληνες (άλλο ένα κατάπτυστο πράμα), και δη έλληνες με «εθνικό χέρι».
«μιά επίσκεψη εδώ ίσως σας πείσει (ίσως και όχι, αδιάφορο), και μην μου πείτε θριαμβολογών ότι η Γερμανία είχε κατά το έτος 2005 5400 θανατηφόρα τροχαία έναντι "μόνο" 1658 δικών μας.»
Αντί για κρεμάμενα χέρια, καλύτερα να ψάξεις για σκουλαρίκια μπλου τουθ. Είναι πολύ πιο επικίνδυνα, τα λεγόμενα «κίνδυνος θάνατος».
Genghis,
Το αυτοκίνητο μου έχει κλίμα, αν θεωρούνται οι Γερμανοί αξιόπιστοι κατασκαυαστές, με εξωτερική θερμοκρασία 35-36 C, με ρύθμιση εσωτερική τους 22 στο auto, μετά και από ώρες οδήγησης, η κλίμακα έντασης του ανεμιστήρα, μόλις και κατεβαίνει μιά γραμμή κάτω του μισού.
Το δικό σου λοιπόν ή έχει σούπερ κλιματισμό και μπράβο του, η οι μετρήσεις σου είναι αισιόδοξες.
ο cyberdust συνδιαλέγεται με τον εαυτό του... χειροκροτεί τον εαυτό του και στηρίζει αυτοπροσώπως τα επιχειρήματά του...
μία σύγκριση των κωδικών του profile θα σας δείξει ότι cyberdust και "πουκάμισο αδειανό" είναι το ίδιο άτομο - κατά τα άλλα πολύ αξιόπιστο...
Εσύ φόρα το σκουλαρίκι σου και άσε μας ήσυχους. Έχεις επείγουσα κλήση από το υπερπέραν.
cyberdust τον zzzzzzzzzzzz τι τον έχεις;
Δεν καβαλάς καλύτερα μία φεράρρι να κάνεις καμιά σούζα να συνέλθεις? Άδειοι δρόμοι, ότι πρέπει είναι. Λέω, μήπως βοηθήσει.
giant13
Το γεγονός ότι κατεβαίνει λίγο κάτω από το μισό όπως λες νομίζω είναι απόδειξη ότι η θερμοκρασία έχει πλησιάσει την θερμοκρασία των 22 που έχεις προγραμματίσει. Διότι νομίζω οτι τα περισσότερα απ αυτά τά σερβο-συστηματα δεν ελλατώνουν την παροχή μέχρι να φτάσουν 1-2 βαθμους πάνω απο την προγραμματισμένη θερμοκρασία.
Το γεγονός οτι κάνει ώρες όπως λες θα ήταν ένδειξη οτι η ικανότητα του να διατηρήσει μια διαφορά θερμοκρασίας 13-14 βαθμών ειναι οριακή.
Το οτι κάνει ώρες βέβαια μου φαίνεται αρκετά περίεργο. Ενας μικρός χώρος σαν το αυτοκίνητο φτάνει γρήγορα σε θερμοδυναμική ισορροπία (steady state) διότι έχει μικρή θερμοχωρητικότητα σε σχέση με την ψυκτική δύναμη του κλιματιστικού καί το θερμό περιβάλλον και τον ήλιο από τα οποία δεν είναι ουσιαστικά μονωμένο (μεγάλο ποσοστό διαφανούς επιφάνειας με μoνό τζάμι). Το κλιματιστικό «παλέυει» το περιβάλλον και τα δυο φτάνουν γρήγορα στην όποια ισσοροπία είναι να φτάσουν. Απο κεί και πέρα είτε οδηγάς 1 ώρα είτε 10 δεν αλλάζει η θερμοκρασία μέσα(εφόσον βέβαια και η εξωτερική θερμοκρασία και ηλιακή ακτινοβολία παραμένουν ίδιες. Το σημείο στο οποίο δουλέυει το κλιματιστικό στο τελικό steady state (στο οποίο οπως είπα φτάνεις γρήγορα) δείχνει τον συσχετισμό δυνάμεων κλιματιστικού/περιβάλλοντος. Πχ. αν το κλιματιστικό δουλέυει στο 50% στο steady state τότε σημαίνει οτι έχει την διπλάσια ψυκτική ισχύ απ οτι χρειάζεται για τις συνθήκες αυτές.
Δεν είμαι ψυκτικός - αλλά σε κανένα από τα αυτοκίνητα που είχα δοκιμάσει και μετρήσει ο κλιματισμός δεν κατάφερνε να κατεβάσει την θερμοκρασία κάτω από 23 βαθμούς - και γενικά σε φουλ ψύξη η διαφορά με την εξωτερική δεν ξεπερνούσε ποτέ τους 12-14 βαθμούς. (Ευτυχώς).
Εκτός από μία Cadillac που πραγματικά μεταμορφωνόταν σε κατάψυξη κρεάτων.
Η υποκρισία έχει και τα όρια της. Άνθρωποι που παραβιάζουν κάθε έννοια του ΚΟΚ, κάθονται και ασχολούνται με τα «εθνικά χέρια» των άλλων. Ξέρω την απάντηση. Φταίει που το τρισκατάρατο ΚΟΚ τον έχουν γράψει πουριτανοί χριστιανοί. Δεν έχουν ούτε ίχνος σέβας σε μία εική φερράρι, αυτοί οι μπολσεβίκοι. Ένα σας λέω, ΜΑΣ αναγκάζουν να τρέχουμε με 120, από ζήλια μόνο και μόνον, σας λέω.
Εμείς όμως δεν φτουράμε. Την κάνουμε την διαδρομή μας Ηγουμενίτσα-Αθήνα σε πέντε ώρες (μέσω παλιάς εθνικής) και το λέμε «Τέλεια Διαδρομή», έτσι για να σκάσουν τα κομμούνια από την ζήλια.
ΝΔ said...
Εκτός από μία Cadillac που πραγματικά μεταμορφωνόταν σε κατάψυξη κρεάτων.
--------------------
Και η Μερσεντές μετατρέπεται σε ψυγείο κρεάτων. Σ’ ένα ταξίδι μου στην Αλβανία (όπου κάνεις ώρες να δεις άλλο αυτοκίνητο από Μερσεντές), έξω από ένα ετοιμόρροπο οπωροπωλείο, υπήρχε μια Μερσεντές. Ήταν το παράρτημα κρεοπωλείου. Εδώ. Πλήρης απαξίωση ενός συμβόλου πλούτου στην πιο φτωχή χώρα. Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε...
Μπορεί όντως να κάνω λάθος υποθέτοντας οτι άλλα αυτοκίνητα έχουν παρόμοια κλιματιστικά αφού υπάρχουν όντως τόσες πολλες μετρήσεις, διότι καί εγώ δέν έχω δοκιμάσει πολλά αυτοκίνητα. Η μπορεί να είναι τα της Αμερικανικής αγοράς διότι οι αμερικανοί όντως έχουν μεγαλώσει με κλιματισμό. Νομίζω πάντως οτι οι μερήσεις στο δικο μου αυτοκίνητο ηταν σωστές. Ακόμα και αν η αριθμιτική ανάλυση είναι λάθος η θερμοκρασία ειχε φτάσει 21 και 19 βαθμούς και συνέχιζε καθοδική. Το σέρβο την σταμάτησε. Ισως χωρίς να το θέλω τυχαίνει να έχω αυτοκίνητο με τιτάνιο κλιματιστικό. Θα δοκιμάσω το ιδιο πείραμα με το πιο ευτελές Ford.
Οι 12-14 βαθμοι διαφορα δεν ειναι λιγοι? Φαντάζομαι στην Αραβία με, ας πούμε, 42 βαθμούς οι εμίρηδες κάθονται στις μερσεντές στους 28-30 βαθμούς? 28-30 βαθμοί είναι πολλοί σε αυτοκίνητο. Δοκιμάστε μία ανοιξιάτικη μέρα με ήλιο και 28-30 βαθμούς να καθήσετε στον ήλιο (έστω ο μισός στον ήλιο) ντυμένος σε κάθισμα αυτοκινήτου χωρίς να φυσάει.
Αν όντως είναι έτσι τότε η Ισραηλινή ιδέα του καταναγκαστικού κλιματισμού είναι ακόμα χειρότερη απ οτι νόμιζα. Δηλαδή το Ισραηλίτικο 1400αρι πόση διαφορά θερμοκρασίας διατηρεί? 8 βαθμούς? Αρα υπάρχουν Ισραηλήτες που οδηγούν στην έρημο των 42 βαθμών και μέσα στο αυτοκίνητο έχουν 34.... καί είναι και υποχρεωτικό? Ορβελλιανό βασανιστήριο.
ο/η πουκάμισο αδειανό είπε:
Να δηλώνεις ότι το 1.1% όλων των οδηγών πρεσβεύει το σύνολον είναι ρατσισμός. Ιδίως, όταν προσθέτεις με καταφρόνηση ότι αυτοί είναι έλληνες (άλλο ένα κατάπτυστο πράμα), και δη έλληνες με «εθνικό χέρι».
----------------------------
μα αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν αφορούν την Ελλάδα! Η μελέτη ΔΕΝ έγινε στην Ελλάδα...
Ας κάνουν μια αξιόπιστη μελέτη και εμπεριστατωμένη στατιστική ανάλυση για τα εδώ τεκταινόμενα και τότε ας προβούμε σε συγκρίσεις αγαπητέ...
Σύμφωνα με τη στατιστική μελέτη που επικαλείστε πάντως συμφωνώ ναι το 1% των Ισπανών και Αυστριακών από το συγκεκριμένο δείγμα είχε το χέρι έξω...
Εδώ "χτίζουν" και "σχεδιάζουν" δρόμους χωρίς (την ΑΒ του δημοτικού στην συγκοινωνιολογία) traffic Analysis...
΄
Ά ρε ταλαίπωρη Εγνατία, όταν τελειώσεις δεν θα έχω δίπλωμα...
@ΝΔ:
Χαίρεται. Χαίρομαι για τη διευκρίνηση περί αγκώνα πάνω στο ανοιχτό παράθυρο γιατί έτσι δεν παίρνει και μένα η μπόρα...
(είχαμε μια παρεξήγηση παλιότερα)
Η δυνατότητα ενός κλιματιστικού μετριέται με την ικανότητά του να δημιουργεί διαφορά θερμοκρασίας στη εσωτερική και όχι εξωτερική θερμοκρασία.
Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο όταν συγκρίνουμε με την εξωτερική θερμοκρασία είναι πάρα πολλοί.
Η μόνωση του αυτοκινήτου, οι γυάλινες επιφάνειες και η κλίση τους, η απορροφητικότητα των κρυστάλλων, οι ταπετσαρίες (υλικό και χρώμα) και το βασικότερο το χρώμα του αυτοκινήτου, ακόμη και το υλικό βαφής.
Δύο πανομοιότυπες BMW με το ίδιο σαλόνι, ίδια κρύσταλλα κ.λ.π. εκτεθεινένα στην ηλιακή ακτινοβολία καλοκαίρι, το ένα λευκό και το άλλο μαύρο έχουν εσωτερική θερμοκρασία με διαφορά γύρω στους 2,5 βαθμούς.
«μα αυτά τα στατιστικά στοιχεία δεν αφορούν την Ελλάδα! Η μελέτη ΔΕΝ έγινε στην Ελλάδα...»
Για αυτό και εγώ έκανα την δική μου μελέτη, η οποία επιβεβαιώνει τις άλλες. Δεν θα συνεχίσω, ώστε να μην κοκορεύεται μετά ο κυρΔ. Ότι πάλει μάζεψε 200 σχόλια μεσοκαλοκαιριάτικα. Ένα μόνο δηλώνω, είσαστε εξωπραγματικοί.
πουκάμισο αδειανό said...
Ένα μόνο δηλώνω, είσαστε εξωπραγματικοί.
------------------------------
Κι εσύ είσαι ψευδώνυμο ψευδωνύμου - ότι το ψευδέστερον!
Επί τη ευκαιρία, θέλω να ρωτήσω Νίκο τη γνώμη σου για όλους εκείνους που πλένουν τα αυτοκίνητά τους με βούρτσες, σφουγγάρια, ΑΖΑΧ και κουβάδες, επί τόπου, εκεί ακριβώς όπου το έχουν παρκάρει.
Μόνο στην Αθήνα το έχω δει αυτό το θέαμα(άλλωστε μιλάω για τη συνήθεια αυτή στις μεγάλες πόλεις), από το "καθωσπρέπει" Κολωνάκι μέχρι και την φτωχολογιά στην Καλλιθέα -και δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει...
Στη Θεσσαλονίκη δεν το είδα ποτέ -στο κέντρο τουλάχιστον.
Ο κλιματισμός πετυχαίνει τα αποτελέσματά του με βάση την αίσθηση της διαφοράς. Σε ένα δωμάτιο με 29 βαθμούς αν επιτύχει 26 νιώθεις πολύ καλύτερα - μόνο με τρεις βαθμούς διαφορά. Παίζει ρόλο και η αφύγρανση.
Και κάτι για τους συγκοινωνιολόγους.
Πριν καμιά δεκαετία ο Δήμαρχος Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη κάλεσε (έπ’ αμοιβή) ομάδα συγκοινωνιολόγων να δώσει λύση στο κυκλοφοριακό των οχημάτων στο Δήμο.
Έγιναν μονοδρομήσεις έτσι ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων να κατευθύνεται σε 10 μεγάλους δρόμους.
Στα στενά επικρατούσε χάος. Για να φτάσεις σε κάποιο φιλικό σπίτι έκανες σχέδια επί χάρτου πρώτα. Συνεχώς έβρισκες μπροστά σου απαγορευτικό εισόδου. Το γνωστό κόκκινο σήμα.
Το αποτέλεσμα ήταν οι επισκέπτες του Δήμου να φτύνουν αίμα για να φτάσουν στον προορισμό τους και οι κάτοικοι να παραβιάζουν καθημερινά 2-3 μονόδρομους.
Αφού κάποιοι με σαραβαλάκια την έστηναν σε "γνωστούς" μονόδρομους και πεταγόταν από το στενό με αποτέλεσμα μικροζημιές μεν αλλά φουσκωμένο πορτοφόλι δε.
GOD said...
Επί τη ευκαιρία, θέλω να ρωτήσω Νίκο τη γνώμη σου για όλους εκείνους που πλένουν τα αυτοκίνητά τους
--------------------------------
Το να πλένεις ο ίδιος το αυτοκίνητό σου είναι μία πράξη αγάπης ή ανάγκης. (Η σου αρέσει να χαϊδεύεις τις καμπύλες του - ή δεν έχεις χρήμα για πλυντήριο).
Αν δεν ενοχλεί τους άλλους χύνοντας σαπουνόνερα στον δρόμο - γιατί όχι;
giannis 123
Το παιχνίδι με τους μονόδρομους παίχτηκε σε πολλά προάστεια της Αθήνας όπου διάφοροι μεγαλοσχήμονες έβαλαν μέσον για να διαφυλάξουν την ησυχία τους. Μερικοί μάλιστα κατάφεραν να μονοδρομηθεί ο δρόμος τους κι από τις δύο κατευθύνσεις!
ΝΔ
πολύ πιθανό να συνέβει και στην Καλαμαριά το ίδιο. Έχει κάτι "κατοίκους"!!??
Πείραμα ατάκα και επί τόπου.
Β. Όλγας στη Θεσσαλονίκη από 15:14:00 έως 15:17:13
Πέρασαν 100 αυτοκίνητα (επιβατηγά, ταξί, φορτηγάκια)
1 φορτηγό, 3 αρθρωτά λεωφορεία.
Και καμιά 20-25 μηχανάκια. (δεν μετρούσαμε ακριβώς)
Συνεργείο καταγραφής εγώ, ο γιος μου 11 ετών και η κόρη μου 8 ετών.
Από ένα μπλοκ ο καθένας από τα παιδιά και εγώ μετρούσα αυτοκίνητα και φώναζα.
Χέρι, αγκώνας, κράνος, ζώνη και αυτά τσέκαραν σε προκαθορισμένο χώρο στο χαρτί:
Ο μεγάλος χέρια και αγκώνες και η μικρή κράνη και ζώνες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μηχανάκια
3 οδηγοί χωρίς κράνος
2 δικάβαλα και στα δύο ο οδηγός φορούσε κράνος ενώ ο συνεπιβάτης δεν φορούσε.
Λεωφορεία
Ο ένας είχε έξω αγκώνα.
Αυτοκίνητα
Δεν φορούσαν ζώνη 23 (τα περισσότερα ταξί)
Χέρι κρεμασμένο 7
Αγκώνας 8
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω τα ταξί και τα φορτηγάκια από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα.
Ως γενική παρατήρηση σχεδόν όλα τα επιβατηγά φορούσαν ζώνη. (μιλάμε μόνο για οδηγούς). Η μεγάλη πλειοψηφία των επιβατηγών είχε κλειστά παράθυρα.
Επειδή το αποτέλεσμα με προβλημάτισε κάνω νέο πείραμα μόνο με επιβατηγά.
Β. Όλγας στη Θεσσαλονίκη από 15:49:00 έως 15:54:06
Πέρασαν 100 αυτοκίνητα επιβατηγά.
Χέρι κρεμασμένο 6
Αγκώνας 5
Πάνω κάτω στα ίδια δηλαδή με τους ταξιτζήδες να χειροτερεύουν την κατάσταση.
Ως κρεμασμένο χέρι μετρούσα αυτά που ο καρπός ήταν έξω από το παράθυρο.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
με την ιδιότητα του δικυκλιστού, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τον god που μου θύμισε πόσο ευγνώμων πρέπει να είμαι στους υποχόνδριους μικροαστούς (ασχέτως συνοικίας) συμπολίτες μου που μετατρέπουν τον χώρο γύρω από το εργαGLείο σε πίστα χορού από τις σαπουνάδες και μου προσφέρουν απλόχερα την ευκαιρία να αποδείξω πόσο κοντά στον νουρέγιεφ είναι η τεχνική μου.
nikos dimou, η μηχανή που έχει στηθεί με τους μονοδρόμους, ειδικά σε ψυχικό - φιλοθέη, είναι επαίσχυντη ακριβώς επειδή έχει στηθεί με εντολή άνωθεν...
μόνη λύσις ενεργητική αντίσταση, αγνοούμε τις μονοδρομήσεις - δοκιμασμένο.
κοσμική σκόνη cum πουκάμισο αδειανό με απογοητεύσατε, είχα την ελπίδα ότι κάνατε - έστω και κακής ποιότητος - χιούμορ ενώ είστε βαρετός εμπαθής απλού τύπου.
Μια που πολύς λόγος για το αρκουδίσιον, να ρωτήσω που βάζουμε τον διακόπτη για τον αέρα: ανανεούμενο απέξω απο το αυτοκίνητο ή όχι?
Και έχει διαφορά για πόλη ή εξοχή?
Καλοκαίρι ή χειμώνα?
Giannis123 said...
...Τα συμπεράσματα δικά σας
-------------------------
ΝΔ: 66%
Giannis123: 6%
Συμπέρασμα: 66+6=666
Ο/Η Nikos Dimou είπε...
…. Μερικοί μάλιστα κατάφεραν να μονοδρομηθεί ο δρόμος τους κι από τις δύο κατευθύνσεις!
Αγαπητέ ΝικόΔημε μην ντρέπεσαι να πεις ότι οι πρώτοι Δήμοι που εφάρμοσαν τα διπλά απαγορευτικά είναι ο Δ.Ψυχικού και ο Δ.Φιλόθεης, όποτε διασχίζω δε αυτούς τους δήμους παίρνω κι’ένα σαντουιτς μαζί μου γιατί μέχρι να βγεις μπορεί να έχεις πεθάνει από την πείνα. Για να μην πούμε για το αίσχος του δήμου Παπάγου που βγαίνοντας από Ζωγράφου στην Κατεχάκη πρέπει να κάνεις τον γύρο του κόσμου για να μπεις πάλι στου Παπάγου.
Οι δικές μου στατιστικές είναι από Κηφισσίας και Εθνική Οδό (η καθημερινή μου διαδρομή). Σκέπτομαι να αγκαζάρω κάποιο φίλο με βιντεοκάμερα για να καταγράψει την κατάσταση.
Proinos
το αρκουδίσιο δουλεύει πιο αποτελεσματικά αμα ανακυκλώνει - αλλά κατά καιρούς χρειάζεται ανανέωση του αέρα. Επίσης ανακύκλωση βάζουμε όπου καυσαέρια κλπ.
Γιάννη123, μη το κουράζεις και πολύ. Σε ανθρώπους που έχουν διαβρωθεί από στερεότυπα ως το μεδούλι, είναι αδύνατον να συζητάς σοβαρά. Βάλε χίλιους έλληνες να κατουρήσουν και 999 από αυτούς ας κατουρήσουν ίσια, ο ένας όμως που θα στραβοκατουρήσει, πάντα κάποιος ΝΔ θα βρεθεί να αναπηδήσει «ιδού οι έλληνες τι λαός είναι, δεν ξέρουν ούτε να κατουράνε ίσια». Ενώ οι γερμανοί, συστοιχία και ίσιο κορμί, σωστοί λεβέντες. Δεν πειράζει και αν είναι κανίβαλοι, κατά τον γνωστό κανίβαλο με τις αγγελίες στο ιντερνετ.
Ο/Η GLOB είπε...
ΝΔ: 66%
Giannis123: 6%
Συμπέρασμα: 66+6=666
.........................
Ευχαριστώ GLOB μ' έκανες και γέλασα.
Μάλλον δεν με παρακολουθείς.
Δεν περίμενα ποτέ ότι κάποιος σ' αυτό το μπλόκ θα με έβρισκε ομοϊδεάτη με τον ΝΔ και μάλιστα με αναφορά στο 666
Κοίταξε να δεις τώρα που οι Ελληνάρες παλεύουν για την τιμή του Ελληνικού Βραχίονος!
Λες και το γεγονός ότι οι Ελληνες κρεμάνε (ή όχι) το χέρι όταν οδηγούν, απαξιώνει την ανωτερότητα της φυλής.
Αχ βρε παιδιά, σε λάθος γήπεδο πολεμάτε. Αλλού είναι η ουσία.
Δες τε τις στατιστικές των ατυχημάτων (ή μήπως τις αμφισβητείτε και αυτές;). Με χέρι μέσα ή έξω, σκοτωνόμαστε πολλαπλάσια από τους Κουτόφραγκους.
Ο/Η giannis123 είπε:
Πριν καμιά δεκαετία ο Δήμαρχος Καλαμαριάς στην Θεσσαλονίκη κάλεσε (έπ’ αμοιβή) ομάδα συγκοινωνιολόγων να δώσει λύση στο κυκλοφοριακό των οχημάτων στο Δήμο.
Έγιναν μονοδρομήσεις έτσι ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων να κατευθύνεται σε 10 μεγάλους δρόμους.
--------------------------------
Αυτό δυστυχώς είναι άλλο ένα Ελληνικό προνόμιο... Σε αυτή τη χώρα σταθερά είμαστε από...ολίγον...
ολίγον από υγεία, ολίγον από μεταφορές... ολίγον από συγκοινωνιολογία... traffic analysis σημαίνει πόρτα πόρτα να δω ποιοί μένουν που και που πάνε κάθε μέρα, και για πόσο (προσδοκητόν) θα μένουν εκεί που μένουν και θα πηγαίνουν εκεί που πηγαίνουν...
ΤΟΤΕ μόνο, έχοντας τον "κυκλοφοριακό χάρτη" μπορώ να χαράξω μονόδρομους και αρτηρίες... ειδάλλως all time classic Greek
(και εδώ θα στενοχωρήσω για άλλη μια φορά τον πουκάμισο)
τουτέστιν:
Να πάρουν τα χρήματα ημέτεροι, να τα κάνουν σαλάτα αφού τα plans θα βασίζονται μόνο να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους... και όοοολοι μετά να είναι ευχαριστημένοι...
Ά και μην ξεχάσω, πετάω και μια μπούρδα από "διόδια" για να με ακούσουν οι χαχώλοι...
και αφήστε εμένα τον εξωπραγματικό γιατί είμαι βέβαιος πως ζείτε σε αρίστης ρυμοτομίας δήμους και λειτουργικές (συγκοινωνιολογικά) πόλεις κλπ...
Δεν ξέρω αν το κρεμάμενο χέρι απαξιώνει κάποια-και καλά-ανώτερα ιδανικά της φυλής, πάντως είναι γεγονός ότι στην πλειοψηφία μας οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε πολύ επιφανειακά το θέμα αυτοκίνητο. Από τη διαδικασία των εξετάσεων, που έχει γίνει τυφλοσούρτης, μέχρι το λάδωμα, την αστυνόμευση, τους δρόμους, τα πρόστιμα, και την συμπεριφορά μας, φαίνεται ότι θεωρούμε ο αυτοκίνητο σαν κάτι δευτερεύον. Αντίθετα η καθημερινή μας εμπειρία μας δείχνει το αντίθετο. Το αυτοκίνητο έχει γίνει προέκταση του εαυτού μας. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην κακό, ακόμα και οι πιο ευτελείς λόγοι, όπως η φιγούρα, έχουν τη σημασία τους, το θέμα είναι πως αντιμετωπίζουμε αυτήν την προέκταση. Όπως δεν θα θέλαμε να μας κλωτσήσει κάποιος στο πεζοδρόμιο, ή δεν θα τρακάραμε επίτηδες πάνω σε κάποιον περπατώντας, γιατί δεν προσπαθούμε να μην το κάνουμε και μέσα από το αυτοκίνητό μας? Η χαλαρότητα που υπαινίσεται το κρεμασμένο χέρι, και η αφέλεια, που την συνοδεύει μπορούν να έχουν πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Αυτό είναι το βασικό. Και πιστεύω πως κάπου εκεί ήθελε να μας οδηγήσει καλοκαιριάτικα ο συγγραφέας. Το κρεμάμενο χέρι ήταν μια αφορμή. Θα μπορούσε να είναι κάποια άλλη.
Νδ σαιδ:
Δες τε τις στατιστικές των ατυχημάτων (ή μήπως τις αμφισβητείτε και αυτές;). Με χέρι μέσα ή έξω, σκοτωνόμαστε πολλαπλάσια από τους Κουτόφραγκους.
Για να κάνουμε μια σωστή αρχή και να βελτιώσουμε τις στατιστικές, ας ξεκινήσουμε από σάς. Μη μου πείτε ότι δεν συνέβη ή δεν θα συμβεί το ατύχημα σε σας. Όλοι έτσι λέμε, μέχρι να μας συμβεί. Πάλι όμως οι άλλοι φταίνε. Ας είναι.
Πρώτα απ’ όλα, πετάξτε αυτή την αηδία, το σκουλαρίκι μπλου τουθ και κλείστε το κινητό σας. Όταν θα φτάσετε με το καλό εκεί που θα φτάσετε, το ανοίγετε το και καλείτε με την σειρά όλους αυτούς που σας κάλεσαν.
Δεύτερον, φερράρι ξεφερράρι, την ταχύτητα θα προσαρμόσετε στις συνθήκες του δρόμου και όχι τον δρόμο στην αμαξάρα σας. Ποτέ πάνω από 120 (για την ηλικία σας θα έλεγα όχι πάνω από ογδόντα, και άσε τους άλλους να γκρινιάζουν), στους επαρχιακούς δρόμους ποτέ πάνω από 60. Άσχετα άμα είναι ελεύθερος ο δρόμος και έχετε άπληστη θέα. Όσο και να μην το δεχόσαστε, άνα πάσα στιγμή μπορεί να πεταχτεί από το πλάι σας ένα τρακτέρ και έως το αντιληφθείτε αυτό (χωρίς ίχνος ρατσισμού, αλλά στην ηλικία σας αυτό μπορεί να απαιτήσει μερικά κρίσιμα δευτερόλεπτα ή και λεπτά) είδη έχετε καρφωθεί στο αλέτρι ή στην θεριστική μηχανή (εξαρτάτε από την εποχή και τις αντίστοιχες αγροτικές εργασίες).
Ακολουθείστε αυτές τις απλές οδηγίες και αφήστε τους άλλους να έχουν τα χέρια απέξω. Τουλάχιστον αυτοί δεν φορούν μπλου τουθ.
@genghis said,
"Το οτι κάνει ώρες βέβαια μου φαίνεται αρκετά περίεργο. Ενας μικρός χώρος σαν το αυτοκίνητο φτάνει γρήγορα σε θερμοδυναμική ισορροπία..."
-------------------------
Εγώ ίσως στο σχόλιο μου, να μη έγινα κατανοητός.
Η κλίμακα ενδείξεων του ανεμιστήρα, κατεβαίνει στο μισό, σχετικά γρήγορα. Παραμένει όμως σταθερά εκεί με μικρές αυξομειώσεις.
Ευχαριστώ πάντως γιά την επίλυση της απορίας μου.
cyberdust
Το ότι δεν μου συνέβη ατύχημα (σε ενάμισυ εκατομμύριo χιλιόμετρα) το ξέρω - το ότι δεν θα μου συμβεί... φυσικά δεν το γνωρίζω.
Θεωρώ όμως ύψιστο θράσος να μου δίνει κάποιος (ακόμα κι αν ήταν πρωταθλητής) συμβουλές οδήγησης...
Αλλά δεν είναι το μόνο δείγμα θράσους. Κι επειδή το πολλάκις εξαμαρτείν...
...μπαίνετε κι εσείς στην λίστα των ανεπιθύμητων. Είτε ως πουκάμισο, είτε ως κυβερνοσκόνη είτε by any other name...
Οχι σκουπιδοσχόλια καλοκαιριατικα. Λογοκρισια & πασης...Γραικιας...
Παντως το φαινομενο του καβουροχερου μειωνεται...
@cyberdust,
Η "άπληστη θέα" σου μου θύμισε την Άντζελα, η οποία τρώει μόνο είδη υγιεινής - έχετε κάποια συγγένεια;
Επίσης, νομίζω ότι κάποιες φορές δεν σέβεσαι το συνομιλητή σου.
Σου ΄χω γράψει εκατό φορές ότι η Ferrari είναι για νεόπλουτους που θέλουν να κάνουν μόστρα.
Σε παρακαλώ λοιπόν, όταν σε πιάνουν τα κομμουνιστικά σου, να μας βάζεις σε Porsche.
-------------------------------
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, το κρεμάμενο χέρι μπορεί να είναι ένδειξη μέλους του θρυλικού club ΚΔΩΑ, εμπνεύσεως Πάνου Κουτρουμπούση.
Για όσους δεν γνωρίζουν,
ο Πάνος Κουτρουμπούσης, μοναδικός Έλλην μπήτνικ-σουρεάλ ποιητής
(θα μπορούσε να είναι ο πνευματικός πατέρας του σαλτάρω)
και ΚΔΩΑ είναι τα αρχικά του δημοφιλέστερου club στην Ελλάδα:
Κτηνώδης Δύναμη,
Ογκώδης Άγνοια.
(δεν έκανα λάθος, γράφεται επίτηδες ΚΔΩΑ, με ω και όχι με ο, για να δηλώνεται το μέγεθος της άγνοιας στο ογκώδες!)
Το ανοιχτό παράθυρο, το κλειστό αρκουδίσιο και το κρεμάμενο χέρι, είτε ως απόρροια των παραπάνω, είτε ως λόγος, είναι καλό για το περιβάλλον και το οικοσύστημα διότι μειώνει τόσο την κατανάλωση καυσίμων, όσο και την εκπομπή ρύπων.
Αποδεικνύεται έτσι, σε μία ακόμη πτυχή της απλής καθημερινότητάς μας, η ανωτερότητά μας ως φυλή, η πρωτοπορία μας ως έθνος!
Διότι οδήγηση με το ένα χέρι σημαίνει εξάσκηση. Εξάσκηση όχι με σκοπό την επίδειξη, αλλά την πνευματική μας ανύψωση μέσα από την επαφή, την επικοινωνία με το Θεό, κάθε φορά που ο δρόμος μας μάς φέρνει μπροστά στους Οίκους του, κάθε φορά που αφήνουμε τα επίγεια, τα συστήματα κατευθύνσεως των επί γης κινούμενων οχημάτων μας, για να σταυρωθούμε, με το χέρι το καλό, όπως και ο Υιός Του...
Είθε ο Θεός, με την υποστήριξη του Δ' κοινοτικού πλαισίου στήριξης, να θεμελιώσει περισσότερες εκκλησιές. Τις χρειαζόμαστε στους επικίνδυνους δρόμους που κινούμαστε...
Υ.Γ: Με το "εθνικό μας χέρι" να σοβαρεύουμε, με τα "τριάντα αργύρια" μη σοβαρέψουμε γιατί θα μας πάρει από κάτω...
Υ.Γ#2: Οσο κι αν αναζήτησα στο διαδίκτυο άλλη, πιο "έγκυρη" πηγή, σχετικά με την χρηματοδότηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τριάντα μύρια, από το Δ' κονοτικό πλαίσιο στήριξης, δεν βρήκα τίποτα... Και δεν πολυπιστεύω στην Τύχη... Μούγκα στη στρούγκα;
Για του λόγου το αληθές περί χρηματοδότησης της Εκκλησίας: in.gr
30 μύρια για κοινωνικό έργο?
Γιατί δεν το κάνει το κοινωνικό έργο απ' ευθείας το κράτος και χρειάζεται την εκκλησία ως διαμεσολαβητή?
Εκτός αν παίζει ο νόμιμη προμήθεια, οπότε πάω πάσο και παραμένω ταπί, αλλά όχι και τόσο ψύχραιμος.
Αναρωτιέμαι μήπως έχει να κάνει με προβλήματα στη μέση... διότι έχω πιάσει κι εγώ τον εαυτό μου να ακουμπάει αγκώνα στο παράθυρο με ανοιχτό το τζάμι βέβαια, τις εποχές που είχα σχετική δυσφορία στη μέση... αλλάζοντας θέση στο χέρι, "ξεγελάς" τη δυσφορία λίγο. Βολεύει κι αν καπνίζω (ανοιχτό παράθυρο).
Αλλά το "κρέμασμα" του χεριού δεν το έκανα ποτέ, ούτε το επιχείρησα. Επικίνδυνο φαίνεται κι ανόητο (και φοβερά άβολο).
Για την πρωτοπορία στα οδικά ατυχήματα, φταίνε πολλοί παράγοντες.
Θα αρχίσω το βράδυ να τους απαριθμώ.
Υστερίες.
GOD said...
Επί τη ευκαιρία, θέλω να ρωτήσω Νίκο τη γνώμη σου για όλους εκείνους που πλένουν τα αυτοκίνητά τους
Και γω να ρωτήσω με τη σειρά μου τον Νίκο: Αύριο στο πρωινό μου να φάω μαρμελάδα σύκο ή πορτοκάλι; Τι πιστεύει οτι είναι καλύτερο;
@κούκλοθ,
σύκο δαγκωτό!
Καταπολεμά το φτηνό χιούμορ.
Και τη δυσκοιλιότητα επίσης...
Reactor,
Να πούμε με 'γειά η Ducati;
H Triumph τέλος;
Kαλημέρα!
Giannis123 said...
...Δεν περίμενα ποτέ ότι κάποιος σ' αυτό το μπλόκ θα με έβρισκε ομοϊδεάτη με τον ΝΔ και μάλιστα με αναφορά στο 666
---------------------------
Μακρυά από μένα τέτοιοι συσχετισμοί. Το συμπέρασμα νομίζω είναι σαφές: είμαστε λαός διαβολικός και είναι φυσικό ο Θεός να μας μισεί. Ίσως όμως να φταίει και το κρασί.
Καλημέρα σε όλους!
Kαλημέρα...
Πάμε για άλλα!
Dion.m, όχι απλά είπα να κάνω μια αλλαγή.
Ανοιχτό παράθυρο, το αριστερό χέρι έξω, με το άλλο χέρι δαγκώνει την τυρόπιτα που αγόρασε μόλις μερικά χιλιόμετρα πιο πριν. …σκέφτεσαι πρέπει να αφήσει τουλάχιστον την τυροπιτά για να πάρει την επόμενη στροφή….! Και όμως !!!
Στρίβει (χωρίς χέρια) με το ένα χέρι έξω και στο άλλο την τυρόπιτα…. , ανεβαίνει τον Μπράλο με 100 χλμ/ώρα. χωρίς χέρια !!!
Το μυστικό λέει είναι να οδηγάς με τα πόδια ! πιέζεις και στρίβεις το τιμόνι με το γόνατο… τα χέρια λέει τα έχεις όταν τελειώσεις την τυρόπιτα ή βρεις τα δύσκολα (αν προλάβει ) το aircondition λέει τρώει πολύ βενζίνη και ο αέρας στον Μπράλο (από την διασταύρωση της Εθνικής και προς τη Γραβιά) είναι δροσερός καλύτερος και από κλιματιστικό ….
Προσπαθήσαμε να τον αλλάξουμε, αλλά είναι μάταιο…
ΝΔ said: "Κοίταξε να δεις τώρα που οι Ελληνάρες παλεύουν για την τιμή του Ελληνικού Βραχίονος!"
------
Αν Ελληνας, με την κλασσική έννοια του όρου, είναι συνώνυμο του πολιτισμένου, "Ελληνάρας" είναι συνώνυμο του άξεστου.
Ας αφήσουμε ότι ο "Ελληνας" είναι δυτικός ενώ ο "Ελληνάρας" πολιτισμικά είναι ανατολίτης.
Συνεπώς δεν εκπλήσσομαι όταν οι «Ελληνάρες» υποστηρίζουν την τιμή του Ελληνικού βραχίονος, όπως δεν εκπλήσσομαι όταν λικνίζονται επάνω στα τραπέζια, η όταν παίρνουν το μπαχτσίσι, ρυπαίνουν την Χώρα και ζητάνε το ρουσφέτι, πίνοντας πάντα "Ελληνικό" καφέ!
Aλλη χώρα ονειρεύονται οι Ελληνες (ή Γραικοί) και για άλλη χώρα κόπτονται οι "Ελληνάρες" (ή Γραικύλοι).
Καλησπέρα!
Ένα από τα «περήφανα» κρεμασμένα χέρια είχε το ΘΡΑΣΟΣ στην Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, το περασμένο Σάββατο 04/08 να «κρατά» στα πόδια του ένα παιδί 3-4 ετών. Ελπίζω, να έφτασαν…
Είναι το εθνικό χέρι της μαγκιάς, της άνεσης και της απατεωνιάς. Αυτό που δεν συμμορφώνεται με κανόνες, που τα ξέρει όλα, και που τα πάντα προσπερνά. Είναι αυτό που τιμά όλες τις γνωστές χειρονομίες (βλέπε μούντζα). Είναι αυτό που ζει έξω από το σύστημα, διότι, πολύ απλά φτιάχνει το δικό του και λειτουργεί αυτόνομα
Γιατί, έτσι μάθαμε και με αυτά βολευτήκαμε: να «παίρνουμε το τιμόνι» δίνοντας το 50% και με αυτό το ποσοστό να προχωράμε. Και με το άλλο 50% να αράζουμε.
Γιατί σας εντυπωσιάζει? Δεν το έχετε ξαναδεί?
Εγώ θα προσθέσω ότι ο κλιματισμός στην Ελλάδα έχει συνδεθεί αδίκως με πληθώρα νόσων, σύνδεση που έχει τις ρίζες της στην προ του 20ου αιώνος εποχή, όταν πολλές παθολογίες αποδίδονταν στα πάσης φύσεως "ρεύματα" και διαφορές θερμοκρασίας.
Η ιδέα πχ. ότι ρεύματα αέρα, "ψύξη" κτλ. μπορούν να προκαλέσουν οσφυαλγία προκαλεί θυμηδία σε κάθε σοβαρό (δεν είναι όλοι) γιατρό.Εντούτοις, ο περισσότερος κόσμος είναι απολύτως πεπεισμένος για το αντίθετο!
Γίνεται, δε, και το μεθοδολογικό λάθος σε κάθε μυοσκελετική παθολογία να αναζητείται κάποια μεταβολή θερμοκρασίας κατά την ημέρα εκκίνησης των συμπτωμάτων (και ποια μέρα έχει σταθερή θερμοκρασία;), μεταβολή στον αιφνίδιο (λιγότερο ή περισσότερο) χαρακτήρα της οποίας αποδίδεται χωρίς δεύτερη σκέψη η εισβολή της παθολογίας. Πονάει η μέση; Φταίνε τα ρεύματα (και όχι η γλάστρα που παρεμπιπτόντως σήκωσα χθες). Πονάει ο αυχένας; Πάλι τα ρεύματα φταίνε (και όχι ότι δούλεψα σκυφτός στο γραφείο για 8 ώρες). Κοκ...
Έτσι καταλήγεις να μπαίνεις στον ηλεκτρικό ένα πρωί μέσα στο κατακαλόκαιρο και τα παράθυρα να είναι θεόκλειστα. Και αν πας να τα ανοίξεις, σου λένε: "Είναι πρωί ακόμα και έχει ρεύμα. Μην αρπάξουμε και καμιά ψύξη!"
"Είναι πρωί ακόμα και έχει ρεύμα. Μην αρπάξουμε και καμιά ψύξη!"
Είναι το μοντέρνο παραλήρημα. Το αποκορύφωμα της ανθρώπινης μιζέριας.
Εκκρεμεί το σελοφάν και η σφραγίδα : «Διατηρείται σε θερμοκρασία ___.»
Κομβικό σημείο της περί τα "ρεύματα" παρεξηγήσεως είναι και το "κοινό κρυολόγημα". Σου λέει ο κόσμος, κρυολόγημα είναι αυτό, το χειμώνα συμβαίνει, στο κρύο θα οφείλεται...
Την περασμένη Παρασκευή, ανεβαίνοντας απο Κυπαρισσία προς Τρίπολη, μολυβί Seat Ibiza προσπερνάει και απο το πίσω τζάμι κατάφερα να διακρίνω το πώς ο οδηγός "πασάρει" το φραπεδοπότηρο στη συνοδηγό, η οποία, με τη σειρά της, το πετάει από το παράθυρο! Ήταν και γεμάτο!
Δεν ξέρω αν έκανα καλά, αλλα στην επόμενη στροφή προσπέρασα και έριξα προς τα πίσω 2-3 ντομάτες που είχα αγοράσει πιο πρίν! Ο τύπος με το ibiza πάντως ούτε καν κόρναρε!!!
Post a Comment