Thursday, July 26, 2007

Το τέλειο και το τελειότερο



Σήμερα έζησα για μία ακόμα φορά την εμπειρία της τελειότητας. Οδήγησα το τελευταίο μοντέλο της Porsche 911 turbo. Από το πρώτο γύρισμα του διακόπτη (πάντα στα αριστερά από το τιμόνι) είχα την αίσθηση του αριστουργήματος.

Πώς όταν ακούς την αρχή της Ενάτης ανατριχιάζεις. Και μετά όσο ξεδιπλώνονται οι ήχοι, λες: ναι, αυτό είναι.

(Κι ας μου πει κανείς πως η τεχνολογία δεν παράγει τέχνη! Κι όχι μόνο οπτική, με την μορφή - αλλά με μία συνολική εμπειρία όλων των αισθήσεων - και πέρα από αυτές. Γιατί π. χ. δεν υπάρχει αίσθηση της τέλειας ισορροπίας...)

Το τέλειο δεν χωράει περιγραφή εξήγηση ούτε ανάλυση. Είναι τέλειο. Τελεία και παύλα.

Το πρόβλημα με την Porsche είναι πως κατορθώνει να βελτιώνει το τέλειο και να το κάνει συνεχώς τελειότερο. Πράγμα που αντιβαίνει και λογικά και γλωσσικά με την έννοιά του. Κάθε φορά που δοκιμάζω μία Porsche, έχω την ίδια αίσθηση. «Ε, τώρα μπορούνε να πάρουν σύνταξη και να πάνε σπίτι τους – αυτό που έφτιαξαν δεν ξεπερνιέται».

Κι όμως... Η πρώτη Porsche που οδήγησα μου είχε ήδη φανεί τέλεια. Δύσκολη στο οδήγημα – αλλά άψογη. Ήταν πριν από 49 χρόνια – μία speedster.

Το ίδιο μου φάνηκε και η δεύτερη – η πρώτη και η μόνη που μου ανήκε. Μία Porsche Carrera Targa RS του 1975 (η τελευταία με την άγρια μηχανική injection Kugelfischer) σε χρώμα πράσινο-δηλητήριο (giftgrün). Το αυτοκίνητο αυτό ξεπερνούσε τις τότε δυνατότητές μου. (Κόστιζε 1.200.000 δρχ.). Αλλά, σε μία περίοδο έκπτωσης και καταθλιψης, ήταν το πιο ισχυρό τονωτικό φάρμακο που πήρα ποτέ. Με ξανάνιωσε, με ζωντάνεψε, με ερέθισε.

Ε, λοιπόν, ακόμα και αυτό το αυτοκίνητο θα μου φαινόταν πρωτόγονο μπροστά στα σημερινά μοντέλα. Ιδιαίτερα την Turbo που, ενώ είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο, παραμένει απίστευτα άνετη, πολιτισμένη και απόλυτα φιλική για τον οδηγό. Σαν κάτι πρωταθλητές που δείχνουν την δυναμή τους μόνο μέσα στο στίβο. Όσο για την αξιοπιστία, την ποιότητα της κατασκευής και της εφαρμογής – βρίσκεται σε άλλη κλάση. Τεράστια απόσταση ακόμα και από αυτοκίνητα πολύ ακριβότερα.

Τα συναισθήματα από την οδήγηση ενός τέτοιου αυτοκινήτου δεν περιγράφονται. Ωστόσο ισχύει πάντα το ποίημα που έγραψα πριν 32 χρόνια για την δική μου. Μόνο που τώρα η αίσθηση της δύναμης θα ήταν πιο κρυφή: ατσάλι, σε βελούδινο γάντι. Θα υπερίσχυε αυτή της αρμονίας.


O ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ Η PORSCHE

Συσπειρωμένη στις φαρδιές λαγόνες,
η Πόρσε κοιτάει τον ποιητή.

Σφίγγα, αρχαία τίγρη της βίας, τώρα σιωπηλή, αλλά
με διάτορους εκκεντροφόρους να μαστιγώνουν την σιγή
μεγάλη συνουσία κυλίνδρων με πιστόνια - φλάουτο
άπειρων πλήκτρων, μεταλλική μουσική,
τι, ατσάλινη εσύ, τέλεια, καραδοκείς
εμένα τον ατελή;

Συσπειρωμένη στις φαρδιές λαγόνες,
η Πόρσε κοιτάει τον ποιητή.

Ένωση μυστική, αμάλγαμα τέχνης και βίας,
άγρια στις ευθείες, κεντρόφυγη κεντρόμολη, χορεύοντας στις στροφές,
σκληροί επιβήτορες, στυγνοί, ασκήτεψαν
στη μάθηση της πειθαρχίας κοντά σου. Όμως γιατί
διπλοκάπουλη, σιωπηρή, παραμονεύεις
εμένα τον ενδεή;

Συσπειρωμένη στις φαρδιές λαγόνες,
η Πόρσε κοιτάει τον ποιητή.

Έτσι λοιπόν ο φθαρτός γίνεται άλλος
στο μέταλλο. Όταν τραγουδάς
επτά χιλιάδες στροφές στο άπειρο
διχοτομώντας το τοπίο με ακρίβεια νυστεριού,
αλλάζοντας την μάζα σε ενέργεια, την ενέργεια
σε δύναμη, σε κίνηση, σε ομορφιά,
ξεχνώ την νύχτα και την ένδεια του Καλού.
Ομολόγησα. Τι άλλο περιμένεις
από εμέ τον υποτελή;

Συσπειρωμένη στις φαρδιές λαγόνες,
η Πόρσε κοιτάει τον ποιητή.
_________________________________

167 comments:

Nikos Dimou said...

Για όσους θέλουν νούμερα (άνευ σημασίας σε τέτοιες ποιότητες - είναι σαν να χρονομετράς την Ενάτη):

Η Porsche 911 Turbo έχει 480 ίππους στις 6000 στροφές,63,2 ροπή στις 1950 (!) στροφές, επιταχύνει 0-100 σε 3,9", ανωτάτη 310+.

Μόνο ένα νούμερο έχει σημασία (δυστυχώς!): τιμάται 190.000 €

Andreas said...

Καλημέρα

εγώ ένα 3θυρο FIATάκι 1,25 lt έχω!
red, sport, italian car!

τι να την κάνω τη γερμανίδα...

Univers said...

...Έχουν επιπλέον πει για τις Porsche ότι είναι αξιόπιστες σαν ξυλόσομπες!

Πάντως αυτό το τελευταίο νούμερο (το τελευταίο - τελευταίο) μου κακοφάνηκε λίγο... Χρειάζεται ένας πολύ βαθύς ύπνος για να ονειρευτώ ότι είμαι ιδιοκτήτης της...

Nikos Dimou said...

andreas
ας σου καθότανε και θα σου έλεγα εγώ τι θα την έκανες...

HliasM said...

Αυτό δεν είναι αυτοκίνητο είναι διαστημόπλοιο.

Nikos Dimou said...

Ζητώ συγγνώμη (από την Porsche) για την κακή εμφάνιση των φωτογραφιών. Έκανα πολλές απόπειρες και πολλές ώρες να τις ανεβάσω και βγήκαν χάλια (τα πρωτότυπα είναι πολύ καλύτερα). Η σύνδεση με κάρτα GSM είναι αργή στο download αλλά τραγική στο upload.

Alexandros said...

Καλημέρα

Με αυτό το ποστ θα κάνετε αρκετούς να μελαγχολήσουν. Αυτό το αυτοκίνητο είναι απρόσιτο όχι μόνο για τον μέσο Έλληνα αλλά και για τον πολύ πλούσιο! Πως το έχετε γράψει αυτό για τον ορισμό της ευτυχίας;

d3lta said...

Καλημέρα,

Το ωραίο χρειάζεται σε όλες τις εκφάνσεις του, είμαι ο τελευταίος που θα διαφωνούσε.

Εδώ έχουμε shoe fetishists (ιμέλντα μάρκος ζείς, εσύ τις οδηγείς) δεν θα έχουμε Porsche fetishists?

Αν και φανατικός της ιταλικής σχολής - έχουν αυτό το κάτι, την φινέτσα που τόσο χαρακτηρίζει αυτήν την ράτσα - δεν θα μπορούσε κανείς να μην υποκλιθεί στα θέλγητρα της εικονιζόμενης γερμανίδας.

ΥΓ Με τον φορητό υπολογιστή γιά τον τρίτο κόσμο - αυτόν που φορτίζει με μανιβέλα - επί θύραις, και με την αγορά γεμάτη πιθηκοειδή παντός είδους, μήπως;

Το price of admission μου πέφτει κομματάκι δύσπεπτον βλέπετε.

(χαρυγκρέκε ακούς?)

Nikos Dimou said...

alexandros
απρόσιτο, σίγουρα. Το ίδιο (και περισσότερο) είναι ένας Βαν Γκογκ.

Κι όπς αρκετοί κάτοχοι ενός Βαν Γκογκ δεν καταλαβαίνουν την πραγματική του αξία, έτσι και με μερικούς κατόχους Porsche που απλώς πουλάνε μούρη.

Από την άλλη πλευρά ξέρω άνθρωπο που μάζευε χρήματα για διαμέρισμα - τελικά τα έκανε Porsche και είναι πανευτυχής. Κάθε μέρα που την οδηγεί ευλογάει την στιγμή που το αποφάσισε...

Alexandros said...

Από την άλλη πλευρά ξέρω άνθρωπο που μάζευε χρήματα για διαμέρισμα - τελικά τα έκανε Porsche και είναι πανευτυχής. Κάθε μέρα που την οδηγεί ευλογάει την στιγμή που το αποφάσισε...

----------------------

Εργένης θα ήταν σίγουρα!!!

d3lta said...

Οσο γιά τις φωτό, με αυτές τις θερμοκρασίες και την υγρασία που επικρατεί το φώς είναι τόσο χάλια που δεν νομίζω να γινόταν τίποτα καλύτερο οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου...

Nikos Dimou said...

alexandros
εργένης όχι - αλλά χωρίς παιδιά...

ioannisk said...

Καλημέρα,

Porsche; πολύ μπανάλ... βλέπω τουλάχιστον 30 κάθε μέρα, όποιος θέλει να ξεχωρίσει στην κοινωνία μας αγοράζει Proton :P

"ας σου καθότανε και θα σου έλεγα εγώ τι θα την έκανες..."
θα την πουλούσα και θα έκανα τον γύρο του κόσμου 911 φορές.

Nikos Dimou said...

ioannisk

στις 30 που βλέπεις, ούτε μία δεν είναι turbo - από την καινούργια μόνο 3 υπάρχουν στην Ελλάδα.

911 φορές τον γύρο του κόσμου; ζαλάδα με έπιασε!

dimg said...

Στην ίδια κατηγορία περίπου νομίζω βρίσκεται και η Aston Martin DB9 την οποία βρίσκω εξαιρετικά όμορφη (για μένα ό,τι ποιο όμορφο υπάρχει με εξαίρεση τη vanquish από την ίδια εταιρεία).
Σε κάποιο συγκριτικό είδα οτι έχει συγκεντρώσει εξαιρετικές κριτικές.
Έχετε μήπως οδηγήσει κάποια από τις τελευταίες Aston? Αν η Porsche 911 turbo είναι σπάνια οι Aston νομίζω είναι ανύπαρκτες στην Ελλάδα.

mscmkr said...

Νίκο,
Πρώτον,σε ΖΗΛΕΕΕΕΕΕΥΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ... (με την καλή έννοια βεβαίως - βεβαίως)

Δεύτερον, σου εύχομαι νάσαι πάντα καλά και να οδηγείς τέτοιες αμαξάρες. Κάθε "driver" (as opposed to "commuter") πρέπει να οδηγήσει, με την έννοια της απόλαυσης του όρου, μια 911 στη ζωή του για να καταλάβει τι θα πει οδήγηση.

Θυμάμαι μια φορά που "έπαιζα" με μια Turbo S στην Ε.Ο. Αθήνας Θεσσαλονίκης. Πργματικά τη λυπόμουν που δεν με άφηνε χιλιόμετρα πίσω λόγω ορισμένων ηλιθίων που θεωρούν ότι η αριστερή λωρίδα είναι κληρονομικό τους χάρισμα.

Βέβαια, η Porsche όπως και κάθε luxury brand έχει πέσει θύμα της επιτυχίας της, εξ ου και ο υπερπληθυσμός της λόγω απόκτησής της από λογής λογής "γαμπρούς" και "επιτυχημένους", εξ ου και η παραγωή εκτρωμάτων του στυλ Cayenne (σόρρυ αλλά με απαγοήτευσε πολύ η Porsche με αυτό το cash cow) και Panamera (μνημείο προχειρότητας σχεδιασμού).

Α, και Νίκο, άντε με το καλό και με μια GT2 (πολύ ταχύτερη από την Turbo)... http://tinyurl.com/24c8gg

Lander said...

Porsche... είχα την ευτυχία πριν από περίπου 2 χρόνια να οδηγήσω μία Boxter S στην Αττική οδό. Είναι πραγματικά εμπειρία μιάς ζωής! (πόσο μάλλον η 911 Turbo!!!) Πάντως σημειώστε ότι σε εκείνη την από διετίας Boxter, ο κινητήτας παρέδωσε το πνεύμα μετά από 22 μήνες λειτουργίας! Αντικαταστάθηκε από την αντιπροσωπία χωρίς καμία επιβάρυνση...

mscmkr said...

dimg said...
Στην ίδια κατηγορία περίπου νομίζω βρίσκεται και η Aston Martin DB9 την οποία βρίσκω εξαιρετικά όμορφη (για μένα ό,τι ποιο όμορφο υπάρχει με εξαίρεση τη vanquish από την ίδια εταιρεία).
[...]
Ξέχασέ τες τις Aston. Πολύ όμορφα αυτοκίνητα, αλλά αν δεις κριτικές και σχόλια - και μάλιστα από Άγγλους που συνήθως τα προϊόντα τους τα έχουν πώς και πώς - θα καταλάβεις ότι είναι παντελώς αναξιόπιστες πλέον. Άσε που είναι και σε περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μην αγοράσεις φέτος Aston.

Nikos Dimou said...

dimg
H Aston Martin DB9 είναι όμορφη. Ως εκεί. Κατά τα άλλα ουδεμία σχέση. (Είδατε το συγκριτικό του Top Gear - όχι βέβαια με την Turbo αλλά με την Cayman...)

mscmcr
μόνο σε πίστα είναι η GT3 (και περισσότερο η GT2) πιο γρήγορη. Κατά τα άλλα αν μου την χάριζαν θα την πουλούσα να πάρω μία Turbo. Την οδήγησα, την 3, και ακόμα πονάνε τα κόκκαλά μου...

mscmkr said...

Top Gear fan;
Τότε να σε ρωτήσω ποια η γνώμη σου για τον Clarkson;
Εμένα μου αρέσουν πολύ και οι τρεις, καθώς και το show που έχουν στήσει γύρω - και με αφορμή - τα αυτοκίνητα. Με αρχηγό βέβαια τον Clarkson περί ου οι γνώμες του - ελληνικού - κοινού διίστανται.

dinx said...

@Don
Καλημέρα, μας "αρρωστήσατε" πάλι μες στο κατακαλόκαιρο.
Συμφωνώ ότι το Τurbo, είναι το απόλυτο εργαλείο.
Χειροκίνητο ή Tiptronic?
Επίσης πρέπει να είναι παραπάνω από τρεις γιατί 2 κυκλοφορούν ήδη στη θεσ/κη.
Ένα 911 Carrera 4S δεν είναι ότι πιο κοντινό ως υποκατάστατο?
Συμφωνώ για το φίλο σας που την αγόρασε αντί για διαμέρισμα.
Είναι χαρούμενος κάθε μέρα.

Nikos Dimou said...

dinx
μα στην θεσσαλονίκη έχετε πάντα πιο πολλά ακριβά αυτοκίνητα από την Αθήνα - εκεί "φαίνονται".

Προσωπικά προτιμώ την Tiptronic - πλέον οι χειροκίνητες ταχύτητες είναι τεχνολογικός αναχρονισμός.

Και η 4S καλή είναι - αλλά απέχει πολύ.

dimg said...

ndimou
H Aston Martin DB9 είναι όμορφη. Ως εκεί. Κατά τα άλλα ουδεμία σχέση. (Είδατε το συγκριτικό του Top Gear - όχι βέβαια με την Turbo αλλά με την Cayman...)

Στο topgear είδα ένα συγκριτικό στο isle of man με την DB7 (καμία σχέση με DB9) με μια 911 997s (και μια bmw m6)

Ειδικά στη DB9 αναφερόμουνα, που φυσικά δεν έχω οδηγήσει για την οποία όμως έχω διαβάσει πάρα πολλές άριστες κριτικές (την οποία παρεμπιπτόντως είχαν οδηγήσει στο topgear ως το monaco ανταγωνιζόμενοι τους γαλλικούς σιδηροδρόμους)

Nikos Dimou said...

mscmkr
Clarkson: άριστος ηθοποιός! Δεν συμφωνώ με τις απόψεις του (σνομπάρει τις Porsche!) αλλά κάνει σπουδαία δουλειά.

dimg said...

msmckr
Ξέχασέ τες τις Aston. Πολύ όμορφα αυτοκίνητα, αλλά αν δεις κριτικές και σχόλια - και μάλιστα από Άγγλους που συνήθως τα προϊόντα τους τα έχουν πώς και πώς - θα καταλάβεις ότι είναι παντελώς αναξιόπιστες πλέον. Άσε που είναι και σε περίεργο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Μην αγοράσεις φέτος Aston.

Ναι έχω διαβάσει οτι την έχει ξεφορτωθεί η FORD και την έχει αγοράσει το group Prodrive. Περιέργως εγώ αυτό το θεωρώ καλό νέο.
Πάντως για τα προβλήματα έχω διαβάσει, αν και νομίζω οτι υπήρχαν και στο παρελθόν. Ειδικά η vanquish νομίζω είχε τρομερά προβλήματα.
Όσον αφορά την αγορά για μένα η συζήτηση είναι, δυστυχώς, καθαρά ακαδημαϊκή.

andy dufresne said...

Για να καταλάβετε τη σχέση Clarkson-Porsche δείτε αυτό.

Για τις ανακρίβειες που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα στα σχόλια (κι εσύ τέκνον Γάτε;...), θα επανέλθω αργότερα.

drunk tank said...

ωραίες,χρυσές, άριστες οι porsche, όπως και αρκετά άλλα διαμαντια των βιομηχανιων (αν και τα καλυτερα νομιζω ειναι σε βιοτεχνιες) αυτοκινητων.
δεν ειναι ομως λιγο ματαιοδοξο το ολο θεμα; ειδικα το παραδειγμα του φιλου σας που την προτιμησε απο το σπιτι;

drunk tank said...

έχοντας δε την ευτυχία να ζω σε "μικρή" πολη είμαι σε θέση να βλέπω και να γελάω με συγκεκριμένα περιστατικά κατόχων υπερπολυτελών αυτοκινήτων. καλύτερο όλων η επιλογή της φθηνότερης αμόλυβδης ακόμα και αν γνωρίζουν ότι είναι αμφιβόλου ποιότητας και ότι ποτέ δεν φουλάρουν (10-20 ευρώ είναι συνήθως η ποσότητα που επιλλέγουν).

Nikos Dimou said...

drunk tank
καθόλου ματαιόδοξος δεν είναι ο φίλος μου - είναι ένας παθιασμένος οδηγός που απολαμβάνει κάθε στιγμή οδήγησης.

Ξέρω πως νιώθει γιατί έτσι ένιωθα κι εγώ όταν οδηγούσα Porsche. Με ενοχλούσε η εντύπωση που έκανε το αυτοκίνητο. Αν μπορούσα να το καμουφλαρω και να μην φαίνεται, θα ήμουν ευτυχής.

Ένας λόγος που αγαπώ το Forester Turbo που οδηγώ είναι διότι κρύβει τα 230 του αλογα και τον κινητήρα μπόξερ.

Όποιος συσχετίζει ματαιοδοξία και Porsche δεν έχει καταλάβει για τι μιλάμε.

Nikos Dimou said...

Τώρα που εμφανίστηκε ο Dr. Por. Andy Dufresne, εγώ πάω σπίτι μου...

Nikos Dimou said...

Συνεχίζοντας το θέμα της επιλογής - νομίζω ότι αν ένα αυτοκίνητο σου δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση από ένα σπίτι - πρέπει να το πάρεις. Κι αν ένας πίνακας αξίζει για σένα πιο πολύ από ένα αυτοκίνητο... αυτονόητα πρέπει να τον αγοράσεις.

drunk tank said...

@ΝΔ

προς Θεού δε θέλησα να προσβάλω ένα από τα ωραιότερα οχήματα που υπάρχουν στον πλανήτη. απλώς θεωρώ ματαιόδοξο να ιεραρχείς χαμηλότερα βασικές ανάγκες διαβίωσης(στην περίπτωση του πάθους του φίλου σας, ο οποίος ελπίζω ότι δεν μπαίνει σε αυτή την κατηγορία, τα πράγματα μάλλον διαφέρουν).
και το δεύτερο σχόλιό μου ήταν ακριβώς για να δείξω ότι δυστυχώς η πλειονότητα όσων έχουν την ευτυχία να μπορούν να αποκτήσουν κάτι τέτοιο είναι άνθωποι που τα χρησιμοποιούν για να "δειχτούν", όντας κενοί άλλων προσόντων.

dimg said...

andy dufresne:
Για τις ανακρίβειες που αναφέρθηκαν μέχρι τώρα στα σχόλια (κι εσύ τέκνον Γάτε;...), θα επανέλθω αργότερα.

Εγώ πάντως έκανα ένα σφάλμα αναφέροντας εκ παραδρομής τη DB7 στο συγκριτικό του topgear ενώ ήταν η vantage.

Εκτός από διαγραφή, ο blogger δε νομίζω ότι επιτρέπει διόρθωση σχολίων έτσι δεν είναι;

Filomila said...

Ωραία η Turbo!
Το μόνο μειονέκτημά της: μέχρι να την δεις, έχει εξαφανιστεί!

Somebody961 said...

Ηθελα και να ήξερα πως θα ένιωθε ένας πραγματικός λάτρης των Porche και γενικα, αντικειμένων-έργων ΤΕΧΝΗΣ που είναι αποτέλεσμα σκληρού μόχθου, δημιουργικότητας και αγάπης των δημιουργών του, να βλέπει το έργο, ίσως και ζωής του, να καταστρέφεται από έναν ηλίθιο...
Για τον όποιο λόγο.

Το λιγότερο που μπορώ να πω είναι άσχημη προσβολή και ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ..

orche(!) σε αυτόν που το έκανε.

Ενιωσα σαν να είδα ταινία με άσκημο τέλος.
Θα κάνω κάτι για να ισορροπήσει η ψυχή μου τώρα.

Εκεί ακριβώς 'χτύπησε' η διαφήμιση της Avensis με τον γκρεμό.

andy dufresne said...

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

@γάτε,
η turbo που οδήγησες είναι tiptronic, άρα κάνει τα 0-100 σε 3,7" και όχι σε 3"9 που θέλει η χειροκίνητη. Βέβαια, η τιμή που έβαλες αφορά τη χειροκίνητη!

Στα 0-160 δε η διαφορά μεγαλώνει, 7,8" έναντι 8,4" (ένας αιώνας...).

Του χρόνου, η Porsche θα εξοπλίσει την turbo (και όχι μόνο) με το νέο αυτόματο κιβώτιο, το οποίο «δανείστηκε» από την Audi, το οποίο είναι ακόμα γρηγορότερο!

Επίσης, δεν είναι ακριβές ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν τρεις turbo 997, αυτό είναι το νούμερο των επίσημων πωλήσεων της αντιπροσωπείας. Έχουν έλθει όμως ήδη αρκετές από παράλληλες εισαγωγές. Πιο αξιόπιστη πηγή για τον αριθμό των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν είναι τα service και όχι οι πωλήσεις (ο Σμυρνιός μιλάει για πάνω από 10 μόνο στην Αθήνα!).


@delta mike, ioannisk, mscmkr, drunk tunk,

η μόνη παράμετρος που δεν ενδιαφέρει την Porsche είναι η ομορφιά και η επίδειξη. Όχι με την έννοια ότι θέλει να είναι άσχημα τα αυτοκίνητά της, αλλά δεν ενδιαφέρεται για νέα σχέδια, ενδιαφέρεται να βελτιώνει την αρχική ιδέα.
Εξού και το κακάσχημο Cayenne και η αδιάφορη Panamera.

H οπτική γωνία μπανάλ ή τρέντυ δεν αφορά τους γνώστες.
Δεν αγοράζεις Porsche για την ομορφιά της.

Αν η επίδειξη είναι η προτεραιότητά σου, αγοράζεις Ferrari, Lamborghini, Maserati κλπ.


@mscmkr,
δεν γνωρίζουμε ακόμα τις πραγματικές επιδόσεις της νέας GT2 (της 997).
Πάντως η 996 GT2 ήταν μεν πιο γρήγορη από την turbo στην ευθεία, αλλά σε πίστα ή δρόμο έχανε και από την turbo και από την GT3!
H 996 GT2 ήταν το αυτοκίνητο για τον παλιομοδίτη που πάει συνεχώς με το πλάι – λένε ότι η 997 θα είναι στο πνεύμα της GT3, κοντός ψαλμός αλληλούια.


@dimg,
Πράγματι πανέμορφες οι Aston Martin (και τι ήχος!), αλλά μηχανικά εντελώς ξεπερασμένες, πατώνουν σε όλα τα τεστ. Και η DB9 και η DBS και η Vantage είναι μπαχατέλες. Στην Αθήνα κυκλοφορούν καμιά 10αριά πάντως.

Για το ιδιοκτησιακό της καθεστώς: ο Dave Richards (Prodrive) αγόρασε ένα μικρό ποσοστό και ανέλαβε τη διοίκηση. Ο βασικός μέτοχος όμως είναι κάποιο Κουβετιανό fund. Ο διευθυντής της παραμένει ο άνθρωπος που την ανέστησε, ο Ulrich Bez (ex-Porsche…).

Για τις δικές μου απόψεις και γούστα, αργότερα.

Γάτε ετοιμάσου, θα σου πετάξω γάντι...

Andreas said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...

andreas
ας σου καθότανε και θα σου έλεγα εγώ τι θα την έκανες...


αχχχ... μωρέ και εγώ ξέρω τι θα ΤΗΣ έκανα, ΑΥΤΗΣ της Γερμανίδας!

...και κάποιες Ελληνίδες (και όχι μόνο) το ξέρουν, το μάθανε στο FIATάκι...

αλλά τώρα, φεύγω για βάρδια! θα υπολογίσω σε πόσες δεκαετίες με υπερωρία στο εργοστάσιο, και εφόσον ξαναμείνω στους γονείς μου και τρώω μόνο ψωμοτύρι... ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΔΙΚΗ ΜΟΥ!

Υ.Γ. Δεν απελπίζομαι. Ευτυχώς υπάρχουν και οι υπέροχες Γερμανίδες χωρίς ρόδες. Επίσης και μερικοί υπέροχοι Έλληνες πεθεροί, με εφάπαξ του Δημοσίου!

Nikos Dimou said...

Andy - άρα τα λάθη μου δεν ήταν λάθη. Τα στοιχεία επιτάχυνσης που έδωσα αφορούν το αυτοκίνητο που πουλιέται 190.000 (αυτό που οδήγησα, περα από το Tiptronic είχε και άλλα έξτρα - για την τιμή του δεν ρώτησα: θα φοβόμουν να το οδηγήσω!).

Και οι στατιστικές πωλήσεων είναι δύο ειδών - οι επίσημες και οι ανεπίσημες (των διάφορων γκρίζων και μαύρων εισαγωγέων). Εγώ δεν έχω σχέσεις με αυτούς. Είμαι έντιμος άνθρωπος.

andy dufresne said...

Κάποτε ο Ferry Porsche δήλωσε:

“Το τελευταίο αυτοκίνητο που θα κατασκευαστεί στη Γη θα είναι ένα sports car.”


Κάποια μέρα θα βρεθεί μια άλλη λύση για τις μετακινήσεις μας, εξυπνότερη από τα αυτοκίνητα. Ακριβή στην αρχή, προσιτή μετά από λίγο.
Τα αυτοκίνητα θα αρχίσουν σιγά-σιγά να εξαφανίζονται.

Κι όμως ακόμα και τότε, θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται αυτοκίνητα=μηχανές απόλαυσης.

Όπως σήμερα ιππεύουμε άλογα για απόλαυση και όχι για να πάμε στη δουλειά μας, έτσι αύριο και με τα αυτοκίνητα.

Ακόμα κι αν οι αυτοκινητόδρομοι καταργηθούν στο μέλλον, θα υπάρχουν πίστες για μας τους πυροβολημένους.

Νομίζω ότι γιαυτό μιλάμε σήμερα.
Για την απόλαυση της σπορ οδήγησης, τη χορογραφία του δρόμου, την τελειοποίηση του τέλειου, την ένταση ζωής που μας χαρίζει η αυτοκίνηση.

Μα, τι κάθομαι και λέω;
Τα ’χει πει άλλος… καλύτερα εδώ, εκεί, εκεί κι αλλού.

dinx said...

@Andy
Θα συμφωνήσω για τις Aston Martin,εξαιρετικά αναξιόπιστα τα ηλεκτρονικά μέρη, και σχετικά παλιά τεχνολογία σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.
Δες το AudiR8 για παράδειγμα.
@Don
Σε παλαιότερο σας σχόλιο, γράψατε ότι η 911 είναι για "μόστρα" και επίδειξη,και ότι καλύτερη επιλογή είναι η Cayman S.
Ισχύει ακόμα ή αναθεωρήσατε;
Η σειρά 911 εξελίσσεται πάνω από 35 χρόνια.
Ισχύει ότι λέτε, ότι κάνουν το τελειότερο.
Πως το καταφέρνουν αυτό;

dimg said...

@andy,
Πράγματι πανέμορφες οι Aston Martin (και τι ήχος!), αλλά μηχανικά εντελώς ξεπερασμένες, πατώνουν σε όλα τα τεστ. Και η DB9 και η DBS και η Vantage είναι μπαχατέλες. Στην Αθήνα κυκλοφορούν καμιά 10αριά πάντως.

Εγώ ειδικά για τη DB9 έχω διαβάσει αρκετά τέστ και μόνο στον πάτο δεν τη δείχνουν. Για τη vantage ναι έχω διαβάσει αρκετά αρνητικά. Για την DBS δεν έχω ιδέα.
Πολύ ισχυρή η λέξη "μπαχατέλες" δε νομίζεις;!

Nikos Dimou said...

dinx

ποτέ δεν έγραψα ότι οι 911 είναι μόνο για μόστρα και για επίδειξη. Έγραψα ότι η Cayman S είναι πιο σωστό αυτοκίνητο από την 911 (ήδη από τον σχεδιασμό του) και αν δεν υπήρχε η αξίωση του μάρκετινγκ να μην πειραχτεί η αγορά της 911 - οι μηχανικοί θα το είχαν κάνει πολύ πιο γρήγορο.

Τίποτα δεν είναι πιο ισορροπημένο από ένα αυτοκίνητο με το μοτέρ ανάμεσα στους άξονες. Το ότι η 911 με κινητήρα πίσω από τον πίσω άξονα κατάφερε και ισορρόπησε - είναι ένα θαύμα της τεχνολογίας (που πληρώνεται ακριβά).

Οι γνώστες αγοράζουν Cayman S και ήδη υπάρχουν βελτιωτές...

andy dufresne said...

@dinx,
Το Audi R8 είναι εξαιρετικό απ’ ό,τι γράφεται (ελπίζω ότι θα το οδηγήσω σε λίγες μέρες!) – έχει γίνει ο εφιάλτης της Porsche.

Ο λόγος απλός.
Τόσα χρόνια η 911 ουσιαστικά έπαιζε μόνη της στο χώρο των πραγματικά σπορ αυτοκινήτων.
Κανένας «σοβαρός» ανταγωνιστής δεν έφτιαχνε κεντρομήχανα σπορ αυτοκίνητα, που ως γνωστόν προσφέρουν τις απόλυτες επιδόσεις και την καλύτερη αίσθηση.
Έτσι, η 911, ακόμα και κουβαλώντας το «κουσούρι» του κινητήρα πίσω, έπαιζε μόνη της.

Όταν λέω σοβαρός, εννοώ τεχνολογικά (πχ BMW, Audi, Honda, Renault, Subaru, Nissan κλπ).
Μην ακούσω για τη Ferrari, γιατί θα συμπεράνω ότι δεν έχετε οδηγήσει ποτέ...

Tώρα που η Audi έβγαλε το R8 οι της Porsche άρχισαν να έχουν εφιάλτες.

Άλλωστε και η Cayman είναι καλύτερη απ’ την 911, ακριβώς γιατί δεν έχει το «κουσούρι» του κινητήρα πίσω, ενώ έχει όλα τα υπόλοιπα χαρίσματα της Porsche.
Ο λόγος που η Cayman δεν κερδίζει την 911 στις επιδόσεις ευθείας είναι ότι η Porsche για να προστατέψει την 911 έβαλε μικρούς κινητήρες στην Cayman.

Γιατί η Porsche επιμένει στο «κουσούρι»;
Διότι ενώ κόβει σε ταχύτητα, προσθέτει σε αίσθηση!
Όποιος έχει οδηγήσει Carrera καταλαβαίνει τι λέω, όποιος δεν έχει δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό.


Πώς καταφέρνει η Porsche να τελειοποιεί το τέλειο;

Με ό,τι κάνει ο κάθε επιστήμονας στην επιστήμη του.
Κλείνεται στο εργαστήριο, βάζει το κεφάλι κάτω, εκμεταλλεύεται τις νέες τεχνολογίες (ηλεκτρονικά, σύγχρονα υλικά κλπ), εφευρίσκει νέους τρόπους σχεδιασμού και παραγωγής) κλπ.

Η διαφορά της Porsche με άλλους έχει να κάνει με την εξειδίκευση, την τελειομανία, την πίστη στις βασικές αρχές, την προσήλωση σε συγκεκριμένες ιδέες, την αγάπη και πάθος γι αυτό που κάνουν.


@dimg,
Για την DB9 έχω υπόψιν μου κριτικές στα Βρετανικά Car, Evo, Top Gear και στο Γερμανικό Auto Moto & Sport. Όλες λένε ότι είναι η καλύτερη Aston (εξαιρουμένης της DBS), αλλά... και μετά αρχίζει η λίστα των ελαττωμάτων.

Η Aston δεν έχει τεχνολογία αιχμής σε κανένα μέρος του αυτοκινήτου.
Απαρχαιωμένος κινητήρας, απαράδεκτο πλαίσιο, βαρύ και άκαμπτο, μέτρια φρένα, μέτρια ανάρτηση.

Είναι καλή μόνο στο φαίνεσθαι (και στο ακούγεσται...), εξωτερικά και εσωτερικά.
Είναι ένα show off car, εξαιρετικό για αφίσες παιδικών δωματίων και ταινίες James Bond.

Alitovios said...

Όντας κάτοχος ενός πολύ γρήγορου αυτοκινήτου, όχι βέβαια αυτής της κλάσης, αυτό που ξέρω είναι πως με τη βενζίνη στο 1.20 περίπου σε δέκα χρόνια θα έχω φάει σε καύσιμα το κόστος αγοράς του αυτοκινήτου.

Ein Steppenwolf said...

Nikos Dimou hat gesagt...
σε χρώμα πράσινο-δηλητήριο (giftgrün).

Ήταν λοιπόν εμπρόθετη η επιλογή ενός πρασίνου που giftgrünφέρνει ως ενός απ' τα χρώματα αυτού του ιστολογίου, εις ανάμνησιν εκείνης της Πόρσε;

Nikos Dimou said...

Θα κάνει χρόνια η Αudi για να αποκτήσει τo know how και το κύρος της Porsche. Ως τότε η τελευταία με τα φοβερά χρήματα τα οποία διαθέτει (μην ξεχνάτε ότι αγόρασε και ελέγχει την Volkswagen άρα και την Audi) θα έχει αναπτύξει νέα προϊόντα. Όταν έχει την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια, όλα είναι δυνατά.

iraklis said...

kalispera.sto dusseldorf pou meno exo odigisi tin 911 Turbo,enos filou.teleia???? OTAN KATEBIKA ENA XAMOGELO ME SINODEVE OLI TIN MERA.xairetismata apo dusseldorf me 18c

Nikos Dimou said...

Ein Steppenwolf said...
Ήταν λοιπόν εμπρόθετη η επιλογή ενός πρασίνου που giftgrünφέρνει

------------------------------

Μπα, ουδεμία σχέση αυτό το πράσινο με εκείνο. Το οποίο δεν έχω ξαναδεί σε αυτοκίνητο - πήγαινε προς το φωτεινό λαχανί - σκούρο - glo - και έβγαζε μάτι. Με το μαύρο καπάκι της Targa ένα απίθανο σύνολο.

Η επιλογή χρώματος του Dontech έγινε σε αντίθεση με το Doncat κι επειδή μισώ τα μπλε (ποτέ δεν είχα μπλε αυτοκίνητο...).

mscmkr said...

Νίκο,
το θυμάμαι το πράσινο αυτό. Όντως θανατηφόρο και μοναδικό.

Andy,
Για μένα το R8 είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να είχε παραχθεί έτσι κι αλλιώς.

H Audi το μόνο που μπόρεσε να κάνει όσον αφορά στα sports cars είναι να ανεβάσει την ποιότητα κατασκευής και να κατευνάσει την τρέλα της Lamborghini. Τι να το κάνω όμως αν το τασάκι δεν σπάει, όταν με βαράει κατάμουτρα η Audi-κη βαρεμάρα.

Και φυσικά δεν θα έπρεπε καν να βάλεις το R8 ως ανταγωνιστή των Porsche. Οι Porsche είναι league of their own. Σου αρέσουν, δεν σου αρέσουν (εγώ δεν είμαι και τρελός φαν)...

Μήπως είσαι λίγο δογματικός; Με τις Ferrari ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα;

mscmkr said...

Επίσης ας μου πει κάποιος πόσα πλήρωσε η Fiat ώστε να μπει το 500 στο εξώφυλλο τόσων σοβαρών αυτοκινητιστικών περιοδικών ανά τον κόσμο;

s_pablo said...

Όταν πριν χρόνια έπιασε ο αδελφός μου δουλειά στην Porsche μου έκανε εντύπωση όταν έμαθα πόσες πωλούνται κάθε χρόνο.

Αργότερα που συνειδητοποίησα και τι μοντέλα πωλούνται αλλά και τι είδους άνθρωποι τα αγοράζουν απογοητεύτηκα.

Δυστυχώς, η Porsche είναι το απόλυτο αυτοκίνητο mid-life crisis που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί. Κυρίως η Boxster, βέβαια, η οποία κακώς βγαίνει με το όνομα Porsche και κακοχαρακτηρίζει και τα υπόλοιπα μοντέλα.

Υ.Γ. Έβλεπα πριν λίγες μέρες στο Top Gear την εκπομπή με την κόντρα της Bugatti Veyron και του Cessna και αναρωτιόμουν πότε θα δούμε donpost για αυτοκίνητα.

Δεν άργησε...

Nikos Dimou said...

Μπα το 500αράκι είναι χαριτωμένο - βγήκε τη σωστή εποχή (δεν υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός) έχει πίσω του ένα μύθο - και το πάρτι που έδωσε η Φίατ ήταν μοναδικό.

Δεν νομίζω πως χρειάστηκε να πληρώσει αποπάνω.

Όσο για τις Φεράρι ας απαντήσει ο Άντυ. Εμένα μου αρέσουν (να τις βλέπω) αλλά μου λείπει αυτή η αίσθηση της τελεσίδικης τελειότητας - της finality - που έχει η Porsche.

andy dufresne said...

@mscmkr,
Δεν με συγκινούν τα Audi, αν και έτυχε να έχω υπάρξει και κάτοχος, συμφωνώ με τα λεγόμενά σου, είναι βαρετά και αδιάφορα οδηγικά.

Όμως, για το R8 γράφτηκαν πολύ βαριά λόγια (“The king is dead!” έγραψε το έγκυρο αγγλικό evo μετά την κόντρα με την 997 4S).
Δεν μένει παρά να αποδειχθεί. Όπως είπα, ελπίζω να το οδηγήσω σύντομα και να σας μεταφέρω εμπειρίες.

Εκεί που πονάνε όλοι και υπερτερεί η Porsche είναι η αίσθηση, αλλά το R8 υπόσχεται πολλά και σ'αυτό.

Έτσι κι αλλιώς, η απόκτηση του 20% της VW από την Porsche θα σημαίνει το τέλος της αντιπαράθεσης που πήγε να ξεσπάσει.
Αντιθέτως, απ’ ό,τι διαβάζω οι δύο εταιρείες έκατσαν στο ίδιο τραπέζι και σχεδιάζουν τα μελλοντικά τους μοντέλα από κοινού!

Είναι αλήθεια επίσης αυτό που λες ότι η Lamborghini στις μέρες της VW είναι βαρετή (παλιά δεν ήταν αξιόπιστη...).
Οδήγησα τις προάλλες μία Gallardo και με άφησε εντελώς αδιάφορο.

Δογματικός δεν νομίζω ότι είμαι, απλά κάνω και λίγο πλάκα με τη Ferrari για να ανάψουν λίγο τα αίματα!

Αν είχα τη δυνατότητα να έχω 4 ή 5 αυτοκίνητα, τότε θα ήθελα και μία Ferrari.

Αν όμως μπορείς να έχεις μόνο ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο, τότε η Porsche είναι μονόδρομος.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει πάνω από το 80% των πωλήσεων όλης της πίτας που λέγεται exotic cars!

Η Ferrari δεν είναι αξιόπιστη (δεν γνωρίζω μόνο για την νέα γενιά, F430 και 599), δεν είναι τόσο γρήγορη όσο δείχνει, είναι δύστροπη στην οδήγηση, δεν έχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας (αν βάλετε στο youtube τη φράση car accident και συγκρίνετε με την Porsche θα πάθετε σοκ), είναι προκλητική (καλό για αφίσα, κακό για το δρόμο) και γενικά έχει πολλά χρηστικά ελαττώματα.

Ως κυριότερο ελάττωμα της θεωρώ ότι οδηγώντας την δεν αισθάνεσαι ένα μ’ αυτήν, κάτι που αισθάνεσαι ακόμα και σε μία «ταπεινή» Boxster.
Η μόνη Ferrai που με ενθουσίασε ήταν η κανούρια, η F430, με το μανετίνο στη θέση sport – δεν τόλμησα τη θέση race…


Για το ποιο θεωρώ το καλύτερο σπορ αυτοκίνητο (καλύτερο απ
την 911 turbo) θα τα πούμε το βράδυ...

Nikos Dimou said...

Andy ποιο 20%; Έχει ήδη το 30 και ανεβαίνει!

mscmkr said...

Nikos Dimou said...
Όσο για τις Φεράρι ας απαντήσει ο Άντυ. Εμένα μου αρέσουν (να τις βλέπω) αλλά μου λείπει αυτή η αίσθηση της τελεσίδικης τελειότητας - της finality - που έχει η Porsche.
------------

Πολύ ωραία το έθεσες.

Αλλά αυτή η "τελεσιδικία" για μένα δεν ταιριάζει σε ένα σπορ αυτοκίνητο. Στο σπορ αυτοκίνητο πρέπει να έχεις την αίσθηση ότι ανακατεύεσαι κι εσύ σε ένα βαθμό για να γίνει τέλειο. Γνώμη μου, πάντα...

BTW έχει τύχει να βρεθώ από κοντά και σε Ferrari και σε Lambo και σε Porsche και σε άλλα πανάκριβα αυτοκίνητα (ναι, έχω και πειστήρια :-) ). Το μόνο αυτοκίνητο στο οποίο βρέθηκα από πίσω και πραγματικά τρόμαξα από την ισχύ του ήταν μια 430.

mscmkr said...

Andy

Ναι έτσι όπως τα λες είναι και για μένα η Ferrari - στα 5 το 1. Αλλά αυτός ο ήχος... Αυτός ο ήχος...

Επίσης περιμένω την καινούργια Μ3. Δεν πα να τη θάβουν όλοι...

Aphrodite said...

Finality.

Δε με νιάζουν οι πριν, δεν υπάρχουν οι μετά.

Hungry (για να μην πω horny) libido "συσπειρωμένη σε φαρδειές λαγόνες" (τι δίστιχο αυτό - ΝD's finality! Μέχρι την επόμενη finality δλδ)

...

!!!

Aphrodite said...

Τεσπα, στα καθημερινά κοινά θνητά μας, να πω ότι δεν αντέχω να κάθομαι συνοδηγός σε τέτοια υπερ-αυτοκίνητα και να κάνω το αμπαζούρ (ξέρετε, "Κοίτα 'δω μωρό μου τι ΑΝ-ΤΡΑΣ είμαι ΕΓΩ!" και τσαφ! ν'ανάβω εγώ ως γλόμπος, με ντροπαλή συγκατάνευση)...

HELL NO!

Ευχαρίστως τον κλωτσάω και μπαίνω οδηγός, να τεστάρουμε αν είναι όντως αντρουά: with a little taste of hell on wheels!

Αλλά αυτό θέλει -εκτός από αδιάβροχο σωβρακάκι και απεγνωσμένα τηλεφωνήματα στον ασφαλιστή του- και άδειο και καλό δρόμο για τρέξιμο, αλλιώς να το βράσω... Αμα είμαι να κάνω συνέχεια διαγώνιες προσπεράσεις και οριζόντιες σφήνες με υποδεκάμετρο εν μέσω τράφφικου, πάει όλο το εφφέ (και βγάζεις και κάλο στο χέρι από το λεβιέ ανεβοκατεβάζοντας ταχύτητες σαν αυτιστικό).

Και μη μου μιλάτε για Αττική Οδό - τελειώνει ΤΟΣΟ γρήγορα η άτιμη!

Πάντως ένα τέτοι και ξεχνάω πόσο ωραία είναι να κοιτάς τον δρόμο και τα άλλα αυτοκίνητα από πιο ψηλά. Είναι ωραία να είσαι ένα με την άσφαλτο και να γλυστράς με την κοιλιά.

Μέχρι βέβαια την πρώτη γιγαντο-λακούβα, που τα σκληρά αμορτισέρ σου κάνουν το κεφάλι τηγανίτα στον ουρανό και τον πισινό πίτα στο κάθισμα...
:ΡΡΡ

Aphrodite said...

Κι εννοείται πως το όλο πακετάκι πρέπει να έχει και το πώς ΒΓΑΙΝΕΙΣ απο το αμάξι, αφού το έχεις οδηγήσει. Μην φαίνεσαι σαν υπέρβαρη σαρδέλλα που προσπαθεί να βγει απ'την κονσέρβα μόνη της...

Για παράδειγμα να μην κάνεις το νουμεράκι Britney (όλα στη φόρα, βρακιά or not), παρά να βγαίνεις από το αιλουροειδές, με χάρη αιλουροειδούς...

Κι αυτό σημαίνει Κύριοι, πως βγαίνουμε και ανοίγουμε πόρτες και δεν κάνουμε την πάπια. Κύριοι λέγω...

Nikos Dimou said...

Θεά

αυτό είναι το υπέροχο στην Turbo - ούτε σκληρά αμορτισέρ, ούτε κοπάνημα. Η ανάρτηση σιδερώνει τον δρόμο σχεδόν αθόρυβα και στριβει σαν θεά (no pun intended).

Aphrodite said...

Να πω επίσης και το κρίμα μου, αν κάποιος Κύριος χρησιμοποιεί κάτι τέτοιο ως γκομενοπαγίδα (και ναι, Ζορό, αυτά είναι πιο αποτελεσματικά απο τα λάπτοπς στον σκοπό αυτό... Μα λάπτοπς?!?!?! Ούτε η Γλυκατζη-Αρβελέρ δε θα σου καθόταν με λάπτοπ!) ας έχει και κάτι στη... σοφίτα!

Εννοώ φυσοκά το συνήθως ακατοίκητο από ενήλικες, μια που του κάνουν κατάληψη τα 10χρονα αγοράκια...

Πώς το είχε πει η συνάδελφος?

That don't imress me much!

"You're one of those guys who likes to shine's machine
You make me take off my shoes before you let me get in
I can't believe you kiss your car good night
C'mon baby tell me, you must be joking, right??

Ohwooh, you think you're special
Ohwooh, you think you're something else

Ok, so you got a car...

That don't impress me much!
So you got the moves, but have you got the touch?
Don't get me wrong, yeah I think you're alright
But that won't keep me warm in the middle of the night!"


full lyrics here

Επανερχόμεθα!

Aphrodite said...

@Γάτε,

"αυτό είναι το υπέροχο στην Turbo - ούτε σκληρά αμορτισέρ, ούτε κοπάνημα. Η ανάρτηση σιδερώνει τον δρόμο σχεδόν αθόρυβα και στριβει σαν θεά (no pun intended). "

Ασε μας κι εμάς να διασκεδάσουμε λίγο τη φτώχεια μας Γάτε μου με κάτι τέτοια... ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ TURBO!

(no pun taken, αν και από στροφές... δόξα τω Θεώ, καλά πάμε! Πισωκίνηση εκ κατασκευής γαρ, τά'παμε από το πρώτο σχόλιο!)
:)))

Aphrodite said...

Α!

Και το post-it της ημέρας:

Τρελλά γέλια!

Ούτε η Καγιέννα του μπαμπά, ούτε το Land Rover της μαμάς, ούτε το smart-ηστήρι της αδερφής...

Να δω τι έχει να γίνει...
:ΡΡΡ

Αντε, απεριτίφ!

Zoros said...

@Andy
Τι δουλειά κάνεις φίλε Andy και οδηγείς τέτοια supercars???
Μήπως χρειάζεσαι κάποιον βοηθό? :-)

Αν πέσουμε στα “γήινα” αυτοκίνητα πάντως, η Alfa Romeo είναι πολύ μπροστά όσον αφορά την οδηγική απόλαυση. Είναι μακράν ό,τι πιο όμορφο έχω οδηγήσει και αφήνει τους γερμανούς ανταγωνιστές της πολύ πίσω... Ένα Passat και ένα 407 που οδήγησα πρόσφατα μου φάνηκαν σαν βάρκες σε σχέση με την Alfa. Βέβαια για να τα λέμε όλα, μην περιμένετε από μια Alfa, ακόμα και σήμερα που περνάει ένα premium προφίλ, να μην τρίζει...

Για αυτό το λόγο είμαι λίγο επιφυλακτικός όσον αφορά τις κρίσεις που κάνετε για τη Ferrari σε σχέση με την Porsche. Και μην ξεχνάμε: εκεί που πραγματικά μετριούνται οι κατασκευαστές όσον αφορά την τεχνολογία τους και τα σπορ χαρακτηριστικά τους, στη Formula 1 δηλαδή, η Ferrari κυριαρχεί και οι Γερμανοί είναι σαν να μην υπάρχουν...

Nikos Dimou said...

Zoros
εντάξει ξέρω πως οι Alfisti είναι ειδική ράτσα και μου είναι πολύ συμπαθής, αλλά από τεχνολογία... Looks, μάλιστα - ειδικά η Brera.
Η σύγκριση με τις δύο οικογενειακές μαούνες Passat (μπλιάχ) και Peugeot (καραμπλιάχ) είναι unfair.

Πάντως το Subaru τρώει τρεις Alfa για πρωινό...

andy dufresne said...

@mscmkr,
Η καινούρια Μ3 είναι μεγάλος πειρασμός...
Δεν είναι ακριβές ότι όλοι την θάβουν, μοιρασμένες οι απόψεις μέχρι τώρα.
Εξάλλου ακόμα δεν υπάρχουν χρόνοι στις γνωστές πίστες, συγκρίσεις με άλλα αυτοκίνητα κλπ.
Τον επόμενο μήνα θα ξέρουμε.

@zoros,
παρότι χρειάζομαι βοηθό στη δουλειά μου, δεν είναι αυτή υπεύθυνη για τα αυτοκίνητα που δοκιμάζω.
Ας είναι καλά οι καλοί φίλοι (και οι φίλοι τους...) και οι εταιρείες που νοικιάζουν ή διοργανώνουν εκδηλώσεις με supercars.

Θα σε στεναχωρήσω με την Alfa, αλλά μόνο ο ήχος και η σχεδίαση θυμίζει κάπως τις ένδοξες μέρες της μάρκας – κινητήρες, κράτημα, φρένα, αναρτήσεις πολύ μέτρια.
Πάντως, φαίνεται ότι η έλευση του Frank Stephenson (του ανθρώπου που σχεδίασε το νέο Mini) και η αποχώρηση της GM φέρνει νέα πνοή στο grouppo.

Nikos Dimou said...

Όσο για την ομάδα F1 της Ferrari, είναι, όπως οι περισσότερες, διεθνής. Με Γάλλο Γενικό Διευθυντή, Άγγλο αρχισχεδιαστή, Γερμανό σύμβουλο-δοκιμαστή... το Ιταλικό στοιχείο μάλλον μειοψηφεί.

Μία χώρα μπορεί να καυχιέται ότι κυριαρχεί στην F1 - η Αγγλία...

harrygrath said...

Σινεκριτικη πρωτα...
Deathproof.Θεε μου τι μλ...Δεν αντεξα & εφυγα...Ο Ταραντινο μοιαζει με αδελφη.
Στα ωραια τωρα...
Το ονειρο δεν ειναι απροσιτο. Το Δικαιο της ΕΕ χτυπαει την γραικικη αυτοκινητοαπαγορευση. Με εταιρεια στη Γερμανια μπορειτε να φερετε ΙΧ στο ονομα της στην Τζι-αρ.
Ηδη τα Καγιεν μτχ πλησιασαν το φραγμα των 30 χιλ.
Κεημαν βρισκεις & με 20. Υπαρχουν & ωραιοτατες 968 Καμπριο & Ταργκα με 15 & εχοντας ζωη ακομα...

Μαε ενδιαφερει να μαθουμε πώς πλουτισε ο ιδιοκτητης της εν λογω Πορσε,ωστε μιμουμενοι αυτον πιθανον να πλουτισουμε & εμεις...

( Εχω πιασει προτεραιοτητα για την ανασυσταση της διαφημιστικης,51:49 ).

tk said...

Έχω λίγες οδηγικές εμπειρίες αλλά από πάντα το όνειρό μου ήταν να οδηγήσω μια Porsche. Δεν ξέρω γιατί. Όσο για τα νούμερα, θυμάμαι πως ένιωσα όταν οδήγησα το καινούριο άυτοκίνητο του πατέρα μου (ένα KIA cee'd) που έχει σχεδόν 40 άλογα παραπάνω από το παλιό μας, και είπα "πω, πω δύναμη!!!"

Υ.Γ. Προχθές κατηφόριζα μέσα στο μισοσκόταδο έναν κεντρικό δρόμο στην Πάτρα με το κουρσάκι μου. Σε μια διασταύρωση βλέπω κάποιον να βγαίνει που μάλλον δε με είχε δει. Κάνω μανούβρα γαι να τον αποφύγω, τελικά με είδε και σταμάτησε, και την ώρα που τον προσπερνάω παρατηρώ τι οδηγάει: Aston Martin DB8...

Nikos Dimou said...

harry
ο ιδιοκτήτης της εν λόγω Porsche πλούτισε πουλώντας αυτοκίνητα... μεταξύ άλλων και Porsche.

Υπήρξε παλιότερα αποκλειστικός αντιπρόσωπος της NSU και της Audi και μετά της Renault, της BMW, της Porsche, και της Land Rover.

Πολλές φορές πρωταθλητής Ελλάδος σε αγώνες Ράλλυ, Ταχύτητος, Αναβάσεων και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ συμμετοχών σε ράλλυ WRC.

Είμαστε φίλοι και συνεργάτες εδώ και 43 χρόνια.

sadosadist said...

''Κι ας μου πει κανείς πως η τεχνολογία δεν παράγει τέχνη!''

---------------------------

Καλά! ...Δεν σας λέω...!

Τους χαιρετισμούς μου από τον ΑΡΗ.

:-)))

Anastassios said...

Σιγά το κατόρθωμα!


Εγώ οδήγησα "σκουπιδιάρα" στο Πολεμικό Ναυτικό... ;-)


Νίκο, εκτός από επιδειξιομανής, δεν δείχνεις την παραμικρή συμπόνοια απέναντι στους αναγνώστες σου.

Τελικά, όλοι μας εδώ μέσα, είμαστε λίγο-πολύ, μαζοχιστές με αυτά που διαβάζουμε...

(δεν μας είπες την αφορμή για την οδηγική αυτή εμπειρία -έτσι σού 'ρθε;)

harrygrath said...

Φωτογραφικη απαντηση Δ. Σε τετοιο επιπεδο,τα 190 δεν ειναι...προβλημα. Και να τα χασεις, δεν αρχιζεις μανιατικη βεντεττα.
Ενας...μεσαιοπλουσιος ομως των 190χιλ/χρονο θα το σκεφτοταν αν θ' ακουμπαγε στο...Υπουργειο ( του γνωστου συνθηματος 1,2,3...- οι αναρχες εχουν τα καλυτερα συνθηματα ) 80 χιλ φορο.

mscmkr said...

Νίκο,
Respect στην NSU. Μήπως του έχει μείνει κανά παλιό rotary;

Dion.M. said...

Εχω μια ΒMW 530 με 259 ίππους (ξέρω ξεπερνάει το όριο των 4,50 μ.)και μια Citroen C1 για την πόλη.

Οταν πήρα το πρώτο προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να πάρω την Cayman αλλά τελικά προτίμησα την ΒMW για να μπορώ να κάνω ταξίδια και με άνω των δύο ατόμων παρέα.

Μέχρι σήμερα σπανίως χρειάστηκε να έχω άνω του ενός συνεπιβάτη, και το σημερινό ποστ με προβλημάτισε αν έκανα καλά.

Εντάξει το επόμενο θα είναι Porsche.
Το αποφάσισα σήμερα.

Από το μικρό αυτοκίνητο πόλης είμαι πολύ ευχαριστημένος και η αναλογία διανυθέντων χιλιομέτρων είναι 2:1 υπέρ του μικρού αυτοκινήτου γιατί το μεγάλο το χρησιμοποιώ μόνο εκτός Αττικής ή όταν ξέρω που θα το παρκάρω, ενώ το μικρό καθημερινά και οπουδήποτε.

ΝΔ said:

"Υπήρξε παλιότερα αποκλειστικός αντιπρόσωπος της NSU και της Audi και μετά της Renault, της BMW, της Porsche, και της Land Rover".

Κατάλαβα σε ποιόν αναφέρεσθε.

Είχα NSU TT τότε, και όταν μου είπαν ότι δεν μπορούσα να πηγαίνω στο ίδιο συνεργείο -και το χρειαζόταν το συνεργείο το άτιμο- επειδή το συνεργείο που ήξερα δεχόταν μόνο Renault πλέον, είχα προβληματισθεί.

andy dufresne said...

To καλύτερο σπορ αυτοκίνητο σήμερα.

Porsche 911 GT3 (997)

Γιατί καλύτερη απ’ την turbo?

H GT3 έχει 65 άλογα λιγότερα απ’ την turbo, απ’ την οποία είναι γρηγορότερη σε αρκετές πίστες!!!
Είναι πισωκίνητη, σε αντίθεση με την turbo, η οποία παρότι έχει σύστημα μεταβλητής μετάδοσης στους εμπρός και τους πίσω τροχούς (φτάνει μέχρι 80 πίσω, 20 εμπρός), δεν παύει να είναι τετρακίνητη, υποβαθμίζοντας την αίσθηση.
Είναι ελαφρύτερη και στημένη ως αγωνιστικό.
Είναι και αρκετά φθηνότερη.

Μεγάλο πλεονέκτημα της: η αίσθηση!
Η πιο αρμονικά στημένη και η πιο αποτελεσματική 911 όλων των εποχών.
Συγκρίνεται στην αίσθηση μόνο με την θρυλική 911 RS του ’73 – το αυτοκίνητο που ξεκίνησε το μύθο.

Μοναδικά πλεονεκτήματα της turbo (α) η πιο άνετη ανάρτηση - παρότι η GT3 997 έχει πιο άνετη ανάρτηση από την GT3 996, εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με την turbo και (β) η οδήγηση υπό βροχή, όπου η πισωκίνητη GT3 καλύτερα να κλειδώνεται στο γκαράζ...

Οπότε,
αν δεν έχετε πρόβλημα μέσης,
αν βρέχει σπάνια στη γειτονιά σας, αν σας περισσεύουν €150.000 και
αν στο αίμα σας κυλάει βενζίνη,
μην το ψάχνετε,
η GT3 είναι το αυτοκίνητό σας!

Και επειδή η φιλοσοφία της Porsche είναι να παίρνεις το maximum από το minimum, η νίκη του Δαυίδ απέναντι στο Γολιάθ, η GT3 είναι «πιο Porsche» από την turbo.
Τουλάχιστον για έναν purist σαν κι εμένα.

Ο μόνος λόγος να επιλέξει κανείς την 997 turbo είναι να είχε πριν την 996 GT3 και να θέλει να κάνει μια αλλαγή...

Aphrodite said...

@ανδυ,

"To καλύτερο σπορ αυτοκίνητο σήμερα.

Porsche 911 GT3 (997)

Γιατί καλύτερη απ’ την turbo?

H GT3 έχει 65 άλογα λιγότερα απ’ την turbo, απ’ την οποία είναι γρηγορότερη σε αρκετές πίστες!!!
Είναι πισωκίνητη, σε αντίθεση με την turbo, η οποία παρότι έχει σύστημα μεταβλητής μετάδοσης στους εμπρός και τους πίσω τροχούς (φτάνει μέχρι 80 πίσω, 20 εμπρός), δεν παύει να είναι τετρακίνητη, υποβαθμίζοντας την αίσθηση...

μπλα...μπλα...μπλα... αρμονική...

μπλα... βενζίνη... σύνθεση... πισωκίνηση ...

μπλα... φιλοσοφία... μπλα... πιο Πόρσε... πιούριστ...

....Ο μόνος λόγος να επιλέξει κανείς την 997 turbo είναι να είχε πριν την 996 GT3 και να θέλει να κάνει μια αλλαγή..."



Τσάφ!

(όπως εννοούσα και στο σχόλιό μου July 26, 2007 7:34 PM)

LOLOLOLOLOLOLOLOLLLL!

mscmkr said...

andy dufresne said...

To καλύτερο σπορ αυτοκίνητο σήμερα.
---------------------------
:βήχας: CCX :/βήχας:

Nikos Dimou said...

Andy
πότε έγινες δογματικός;

δεν υπάρχει "το καλύτερο" γιατί ο καθένας έχει διαφορετικά κριτήρια.
Για μένα π.χ. η turbo είναι καλύτερη καθότι πιο αρμονική, πιο ολοκληρωμένη και πιο ισορροπημένη.

Τα μοντέλα GT απευθύνονται σε ειδικά γούστα: γι αυτά μπορεί να είναι "τα καλύτερα".

Αλλά όχι γενικά και για όλους...

andy dufresne said...

Βρε, σώνει και καλά να με βγάλετε δογματικό απόψε.

Αρχικά έγραψα "To καλύτερο σπορ αυτοκίνητο σήμερα κατά τη γνώμη μου."

Στο editing έκοψα το "κατά τη γνώμη μου" διότι το θεώρησα περιττό (αφού παρακάτω μιλάω για purists).

Απ' ό,τι φαίνεται κακώς το 'κοψα.


Όσο για το Koenigsegg CCX δεν με συγκινεί καθόλου.
Υπάρχουν πολλές τέτοιες κατασκευές (Saleen, Pagani, Marcos, Ascari κλπ) αλλά δεν μου λένε τίποτα.

Πολλά κυβικά, ίχνος πρακτικότητας αφού είναι αντίγραφα πρωτοτύπων Le Mans, υπερβολή χωρίς καμία τεχνολογία αιχμής και μέτρια αίσθηση, απ' ό,τι λένε όσοι τα έχουν οδηγήσει και εμπιστεύομαι τη γνώμη τους.

mscmkr said...

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τον γάτο τελικά. Δεν υπάρχει "καλύτερο". Υπάρχουν κάποιοι αριθμοί. Αλλά είναι το γούστο του καθενός που καθορίζει το καλύτερό του, ιδίως σε τέτοια επίπεδα.

Εγώ π.χ. αν είχα τα χρήματα και το χρόνο θα ασχολούμουν με ένα Skyline ή ένα Rx-7. Για μένα εκεί είναι τα γούστα. Ούτε γερμανική finality, ούτε ιταλική φιγούρα. Μόνο οδήγηση. Σε άλλους - συνήθως "γαμπρούς" - γυρνάν τα άντερα με τα γιαπωνέζικα και ορκίζονται στην έλικα, το αλογάκι ή τον ταύρο. Εγώ τα βλέπω ουσιαστικά μόνο ως δείγματα prestige. Οπότε περί ορέξεως...

Filomila said...

Αυτό που πρέπει να (ψυχ)αναλύουμε κάθε επιλογή των άλλων (ειδικά εκείνες που δεν συμπεριλαμβάνονται στη δική μας γκάμα επιλογών) ως δηλωτική βαθύτερων και (δήθεν) ουσιαστικότερων χαρακτηριστικών τους, δεν μπορώ να το καταλάβω (τόσα χρόνια σπουδών πεταμένα...).

Κενοί άλλων προσόντων, ματαιόδοξοι, γαμπροί, going through (όχι το γκρουπ καλέ) mid-life crisis... Από το πρωί μουρμουράει μες στο κεφάλι μου μία απ’τις φωνές: όσα δεν φτάνει η αλεπού...

(Νo offence to anyone, φωνή είναι ό,τι θέλει λέει. Έπρεπε, όμως, να την βγάλω από μέσα - βράδυ είναι και δεν την αντέχω την κρεβατομουρμούρα.)

Constantinos said...

Ειπώθηκαν πολλά για αυτοκίνητα, αλλά επειδή το αυτοκίνητο θέλει και δρόμο για να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες του οδηγού του, μήπως μπορεί κανείς "συνάδελφος" να υποδείξει και τον κατάλληλο χώρο "τέλεσης" της μυσταγωγίας, οδηγός, αυτοκίνητο, τέλεια διαδρομή? Μήπως την Αθηνών - Κορίνθου; την Αττική Οδό με τις 50+ κάμερες; μήπως την πίστα που δεν υπάρχει στην Ελλάδα; το πέταλο του Μαλλιακού, τους αγροτικούς δρόμους με τα σταματημένα τρακτέρ στις κλειστές στροφές, την Κηφισίας και τα φανάρια της?

Κατά την άποψή μου το θέμα αυτοκίνητο-φετιχ θέλει και κατάλληλο χώρο για να αναδείξει τις χάρες του και αυτός σίγουρα δεν είναι ο δρόμος δημόσιας χρήσης στην Ελλάδα ή το εξωτερικό! Από την άλλη πλευρά, αν ειναι να το χαίρεσαι στο Nuerburgring ή άλλο ισοδύναμο χώρο και μόνο, τότε μικραίνουν στο ελάχιστο οι ευκαιρίες απόλαυσης του καλού αυτοκινήτου (ότι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα).

Εκτός αν η χαρά δεν αντλείται από την οδήγηση καθεαυτή, αλλά από την ανάδειξη του εγώ μας απέναντι στα ζηλόφθονα βλέμματα των γύρω μας καθώς αφήνουμε πίσω μας τα Huyndai των 60 δόσεων με πρώτη δόση από το επόμενο δίσεκτο έτος.

s_pablo said...

filomila

Φυσικά και δεν τη φτάνω την Porsche αν και δεν είμαι αλεπού για να την κάνω κρεμαστάρι.

Όχι οτι παρεξηγήθηκα, αλλά καλό είναι να εξηγούμαστε.

Ένα πράγμα που δεν καταλαβαίνω εγώ, ας πούμε, είναι γιατί κάποιος δίνει μια περιουσία για ένα off road αυτοκίνητο που δεν θα το βάλει ποτέ στο χώμα για να μη λερωθεί. Γιατί μη μου πείτε ότι έχετe δει πολλά Cayenne στα βουνά.

Αν συμπεράνω, λοιπόν, ότι η αγορά έγινε με κριτήρια "μούρης" κάνω κάτι κρεμαστάρι? Ωραίο το Cayenne αλλά δεν θα αγόραζα ποτέ ένα τέτοιο ευτοκίνητο, που αυτοακυρώνεται, ακόμα κι αν είχα τα λεφτά

andy dufresne said...

@mscmkr,
Οι Ιάπωνες έχουν υψηλή τεχνολογία που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς.
Έχουν βγάλει εξαιρετικά αυτοκίνητα (Impreza, Evo, MX5, Skyline, 350Z, RX7, κλπ), αλλά σήμερα μιλάμε για τελειότητα, για το τέλειο που γίνεται τελειότερο.
Τα γιαπωνέζικα υστερούν σε αίσθηση (όχι σε αριθμούς), κυρίως επειδή δεν κατασκευάζουν κεντρομήχανα αυτοκίνητα και η ποιότητα κατασκευής τους είναι μέτρια.
Εξαίρεση το περίφημο Honda NSX, στου οποίου την εξέλιξη συμμετείχε ο Ayrton Senna.


@constantinos,
Μάλλον υπερβάλλεις.
Και πίστες έχουμε και δρόμους.

Θα έλεγα μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι ο τελευταίος αυτοκινητιστικός παράδεισος της Ευρώπης!
Υπάρχουν αμέτρητες διαδρομές (ειδικά ορεινές) στις οποίες μπορείς να πας 8 στα 10, χωρίς να κινδυνέψει κανείς.
9 στα 10 ή 10 στα 10 βέβαια δεν μπορείς να πας πουθενά σε δημόσιο δρόμο, το θεωρώ εγκληματικό.
Αλλά και με 8 στα 10, υπό συνθήκες, η απόλαυση είναι δεδομένη.

Προσωπικά, όποτε μπουκώνω, πηγαίνω στην πίστα των Κιούρκων και εκτονώνομαι.
Συν τα Μέγαρα, συν το παλιό αεροδρόμιο, συν τις Σέρρες κλπ.
Ή ακόμα, αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί στον Άγιο Μερκούρη, στην Πάρνηθα.
Στην Αττική Οδό υπάρχουν στιγμές και σημεία που τρακοσαρίζεις άνετα
(ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τις κάμερες).

Δεν είναι ανάγκη να έχουμε Nürburgring για να ευχαριστηθούμε την οδήγηση.
Άλλωστε, ούτε τα εξωτικά αυτοκίνητα είναι αναγκαία συνθήκη για την απόλαυση – κι ένα μικρό, καλοφτιαγμένο σβέλτο GTI μια χαρά κάνει τη δουλειά του.

Εκεί που μάλλον θα συμφωνήσουμε είναι στο εξής. Το 95% αγοράζουν εξωτικά σπορ αυτοκίνητα για επίδειξη, χωρίς να μπορούν να εκτιμήσουν τι οδηγούν.
Μην αδικούμε όμως το 5%.


@s_pablo,
και για τα 4x4 ισχύει ό,τι έγραψα παραπάνω περί 95% και μάλλον σ' αυτά το ποσοστό γίνεται 99%...

Filomila said...

s pablo said:
Ένα πράγμα που δεν καταλαβαίνω εγώ, ας πούμε, είναι γιατί κάποιος δίνει μια περιουσία για ένα off road αυτοκίνητο που δεν θα το βάλει ποτέ στο χώμα για να μη λερωθεί...
Αν συμπεράνω, λοιπόν, ότι η αγορά έγινε με κριτήρια "μούρης" κάνω κάτι κρεμαστάρι?

-------

Το να μην καταλαβαίνεις δεν είναι πρόβλημα. Το να προβαίνεις, όμως, (εσύ, εγώ και ο καθένας) σε χαρακτηρισμούς για τα προσόντα, το μυαλό, το χαρακτήρα, το πόσο μεγάλη την έχει (την γνώμη για τον εαυτό του), το αν ψάχνει γκόμενα/γκόμενο, το τι κουσούρια κουβαλάει και προσπαθεί να καλύψει, το αν περνάει κρίση μέσης ηλικίας, κ.λπ., δεν πρόκειται να σε βοηθήσει να καταλάβεις.

Και αν το καλοσκεφτείς, δεν χρειάζεται να καταλάβεις. Δεν οφείλουν οι επιλογές των άλλων να μας είναι πάντα κατανοήτες (πόσο μάλλον αρεστές).

Constantinos said...

@andy dufresne

Σύμφωνοι! υπερέβαλλα "to make the point", συγγραφική αδεία!

Πάντως η απόλαυση του ανθρώπινου ελέγχου πάνω σε μια δυνατή μηχανή (με την ευρεία έννοια του όρου μηχανή) ασχέτως του brand που τη συνοδεύει, νομίζω ότι είναι η πεμπτουσία και ο κοινός τόπος της συζήτησης αυτής.

d3lta said...

Το παρόν πόστ θα μπορούσε να έχει ονομαστεί και "Top Gear Travels To Greece", οι μπύρες λείπουν στο παρακείμενο pub...

Ο Jeremy Clarkson πάντως, με τον πολιτικώς μη ορθό λόγο του και το χονδροειδέστατο working class χιούμορ του (κάτι σαν τον Σεφερελή της αυτοκίνησης) έχει καταστεί εκ των σημαντικώτερων εκπροσώπων των συμφερόντων των κατασκευαστών.

Η ειρωνεία έγειται στο ότι όσοι αποκτούν συνειδητά τέτοιο αυτοκίνητο στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να το χαρούν λόγω ηλικίας, και όσοι το έχουν στην σωστή ηλικία δεν μπορούν να το εκτιμήσουν γιατί το απέκτησαν γιά τους λάθος λόγους.

Αντώνιος said...

έχω γράψει πολλές φορές τη γνώμη μου στο ίντερνετ, αλλά σήμερα γράφω ένα policy statement.

Αν ποτέ με χτυπήσει με το αυτοκίνητό του κάποιος από τους διαβόητους 'λάτρες της οδήγησης' την ώρα που ερωτοτροπεί με τη θεά των 4 τροχών κλπ. και βγω σώος από το αυτοκίνητό μου, θα τον στείλω στο νοσοκομείο με τα χέρια μου. Υπόσχεση.

d3lta said...

Αντώνιε,

Αν στην "χώσει" ο andy με τρακοσάρα στην Αττική οδό, να μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω γιά το κατά πόσον θα μπορέσεις να υλοποιήσεις το policy statement σου...

Anonymous said...

Αν είχα 190.000 ευρώ, θα προτιμούσα να πάω στα άκρα με τα δίτροχα αγοράζοντας:

Την Triumph Speed Triple για μάχες στην πόλη...
+
Μια Ηοnda VFR800 V-Tec γιατί είναι VFR...
+
Ενα KTM 950 Adventure για παντού...
+
Μια BMW R1200 RT για ταξίδια αορίστου χρόνου και χιλιομέτρων...

Οι οποίες, με τα extra(βαλίτσες, navigators, tank bags, gadgets) το customize(εξατμίσεις, λάστιχα, αναρτήσεις κλπ) και τον σχετικό εξοπλισμό(φόρμες, κράνη, μπουφάν κ.α), πάνε γύρω στα 60 με 65 χιλιάρικα, πράγμα που σημαίνει ότι μου μένουν και 125.000 ευρώ, κι αυτά εξαιρώντας το θαυματουργό tiptronic από την 911...

Τι λέτε, να πάρω και μια CBR 600RR να μάθω τα βασικά, πριν δώσω άλλα 50.000 ευρώ για να παραγγείλω μια Ducati Desmosedici RR κατ' ευθείαν από τις πίστες των MotoGP;

Συντήρηση; Μα τι λέτε, περισσεύουν και 60.000 ευρώ, ενώ ακόμα δεν αναφέραμε τίποτα για την συντήρηση μιας 911 turbo...

Τα σέβομαι, τα λατρεύω, τα επιθυμώ, αλλά τόσα λεφτά δεν θα έδινα, εκτός αν μου έτρεχαν από τα μπατζάκια και είχα δέκα ντουλάπες παντελόνια ΧΧL!

Ισως η ιδανική επιλογή για έναν εργένη να περιλαμβάνει μια δυο, τρεις καλές μηχανές και μια Cayman, S κατά προτίμηση!


Υ.Γ: Αndy, αν και δεν έχω ούτε δίπλωμα αυτοκινήτου, περιμένω πρόσκληση για την επόμενη εκδήλωση με supercars.

harrygrath said...

Ενδιαφερον θεμα.
Ποιο χρωμα ταιριαζει καλυτερα σε καθε αυτοκινητο ?
Για τις Πορσε,μονο μαυρο & μπλε.
Για Φερραρι,μονο το κλασσικ κοκκινο,εκτος της 400ι & 456 σε μαυρο/μπλε.
Φρικη το κοκκινο για Πορσε.
Μονο μαυρο για τις Μερσεντες S.
Μονο κοκκινη η κλασσικ παλια Αλφα Ρομεο Spider.
Σκεφτομενος οτι το ασημι ειναι φτηνο,ισως να μην ειναι τρελλη η ιδεα για επαργυρα αυτοκινητα.
Αν σε ΙΧ των 100 χιλ ερχεται στις 10 χιλ,συζητιεται το θεμα.

Anonymous said...

Αγαπητέ Harry,

"Σκεφτομενος οτι το ασημι ειναι φτηνο,ισως να μην ειναι τρελλη η ιδεα για επαργυρα αυτοκινητα.
Αν σε ΙΧ των 100 χιλ ερχεται στις 10 χιλ,συζητιεται το θεμα."

Εσείς είστε βέρος Ελληνάρας!
:)))

Η Porsche η σωστή, είναι λευκή!
Αντε ανοιχτό ανθρακί...

d3lta said...

αγαπητοί χαρρυγκρέκε και αντιδραστήρα εξήντα εννέα,

Μην κρίνετε με τα σημερινά κριτήρια που οι Porsche έχει γίνει στάτους σύμπολ και πρέπει να είναι σε χρώματα νεκροφόρας γιά να 'μετράει'...

Τα παλιά τα χρόνια τα καλά, που ήταν πιό 'τσογλανέ' αυτοκίνητο πίο πολύ αρμόζον σε playboys παρά σε ξενερουά executives, τα σωστά χρώματα ήταν πολύ πιό φανταχτερά όπως μας μαρτυρούν αυτές οι δύο κούκλες, μία καναρινί 911 targa του 1970 και μία 911 RS του 1973 σε πράσινο - χολερί!

andy dufresne said...

Φοβάμαι ότι ο αντώνιος έχει κάποιο δίκιο.

Οι περισσότεροι βενζινοκέφαλοι είναι άσχετοι, εγκληματίες, δολοφόνοι με το GTI.

Εγώ την 300άρα μου θα την κάνω στις 3.00 το πρωί στην ευθεία της Αττικής Οδού προς Ασπρόπυργο, μόνο αν δεν βλέπω άλλο αυτοκίνητο στον ορίζοντα.

Οι ραλλίστες της παραλιακής (σφήνες και σφηνάκια) θέλουν κρεμάλα.

Θυμήθηκα και ένα πραγματικό περιστατικό που μοιάζει με ανέκδοτο.
Κάποιος ενεργός πιλότος της F1, νομίζω ο Kubica, δεν έχει δίπλωμα αυτοκινήτου!
Ο λόγος;
Δεν οδηγεί στο δρόμο, επειδή το θεωρεί πολύ επικίνδυνο!!!


@αντιδραστήρα,
η επόμενη εκδήλωση θα γίνει Χριστούγεννα στα Μέγαρα, προλαβαίνεις να βγάλεις δίπλωμα.
Αν αργήσεις θα χάσεις την ευκαιρία να οδηγήσεις μια Enzo Ferrari!


Περί χρωμάτων.

Porsche πριν το '89 ή μετά το 2006 οπωσδήποτε λευκή (όπως η γνήσια RS).
Οι 964, 993 και 996 μαύρο ή ασημί.
Συμφωνώ ότι η κόκκινη Porsche δε λέει, καλύτερα κίτρινη ή λαχανί αν δεν σου πάει το άσπρο.

Ferrari μόνο κόκκινες, εκτός από 456, Scaglietti σε μπλε σκούρο όπως λέει κι ο harry.
Lambo πορτοκαλί, λαχανί ή κίτρινο.
Aston Martin και Lotus στο σκούρο πράσινο της RAF.
ΒΜW πάντα λευκό (πού 'σαι βρε giant?)

Anonymous said...

Δραπέτη με δουλεύεις;

Με δίπλωμα τριών μηνών θα μου εμπιστευθούν αμάξι 660 ίππων σε μια πίστα που δεν κάνει ούτε για τετράχρονα κάρτ;

Συμφωνώ στα χρώματα, αν και το ανθρακί ταιριάζει γάντι σε προσγειωμένες(εμφανισιακά) Ferrari όπως η 575. Μην ακούσω τίποτα "Αυτά είναι υποκειμενικά" γιατί το μάτι μου έχει πήξει πάνω σε κόκκινες BMW... Ασπρες και πάλι άσπρες!

Ο ξάδερφος παράγγειλε την 335 coupe (ασημί) στο Βέλγιο, όπου λόγω NATO έχει σκανδαλώδεις φορολογικές ελαφρύνσεις και θα την κατεβάσει Ελλάδα σε ένα χρόνο και κάτι που θα επιστρέψουν... Τώρα είναι εδώ με μια 540 και τον ψήνω να πάμε καμιά γρήγορη διαδρομή στα πέριξ!

Aphrodite said...

Aκόμα εδώ είστε?

Αντε να θυμηθούμε την ταινία 911-λιώμμμα στο χώμμμα με totally Bad Boyz και μερικές από τις καλύτερες σεκάνς πορσοκυνηγητού και στούκας (των άλλων, εννοείται!). Kαι η μόνιμή μου απορία: πώς βγαίνει το θηρίο W.Smith από κει μέσα ρε παιδί μου με το 1.90 και τα μούσκλια του ατσαλάκωτα?!

Να δω, θα το εξελίξουμε το ποστ ώστε να πάω για ΚΑΜΠΟΥΜ! πυροτεχνήματα, ή θα παραμείνω στο "τσαφ"?! (αυτό δεν πάει για σένα Γάτε, εσύ είσαι κατηγορίας τέτοιας και μόνο με μια λέξη σου!).

ΥΓ- reactor νέε μου, μια χαρά τα λες, πες μου όμως, αν δε θες να την περνάς... ασβέστη τη μηχανή με τα χεράκια σου, δεν χρειάζεσαι κάνα αμαξάκι? Λέω, μήπως... Ασε που κάηκαν και τα δέντρα-καμουφλάζ οπότε... :)))

ΥΓ- haryygreco, θα συμφωνήσω περί χρωμάτων μαζί σου? Τζήζας! Με τηνε βάρεσεν ο κάμψωνας και δεν το επήρα χαμ-μπάρι ίσαμε τώρα!!!

Καλό περί τζιτζο-ασημιού χρωματακίου, όμως οι κουτσουλιές δεν εβγαίνουν από το ασημικό δαρλίνγιε... (μα πώς μιλάω έτσι?! όποτε διαβάζω h.g. με λυσσά το πεντιγκρί μου!)

Λοιπόν, ξημερώνει εντός ολίγου, μπορώ να πάω να ονειρευτώ veyron... (ουπς!) εεεε... 9/11... εεε.. όχι, λάθος! 911 και τα τέλειά της! Ως και παγωτοθέση, σπάσιμο στην thin wife!!

Nikos Dimou said...

Καλημέρα! Δροσίζει!

Βλέπω ότι είσαστε trendy - μέχρι πέρισι το άσπρο το φτύνανε όλοι. Ξαφνικά ξαναβγήκε στην μόδα.

Κόκκινη Cayman - κούκλα!

Δέχομαι οτιδήποτε χρώμα εκτός από ασημί (overdose) και μπλε (απέχθεια).

Το ότι οδηγώ ασημί αυτοκίνητο οφείλεται σε κακή συγκυρία.

Ήταν το μόνο με τις προδιαγραφές που ήθελα τη στιγμή που το ήθελα - αλλιώς έπρεπε να παραγγείλω στην Ιαπωνία (4 μήνες και βάλε).

Ευτυχώς είμαι μέσα και δεν το βλέπω.

Nikos Dimou said...

Andy σε συνέλαβα λανθάνοντα. Είπες:

"Τα γιαπωνέζικα υστερούν σε αίσθηση (όχι σε αριθμούς), κυρίως επειδή δεν κατασκευάζουν κεντρομήχανα αυτοκίνητα".

Toyota MR2;

Τίποτα το κοσμοϊστορικό αλλά τόσα χρόνια στο πρόγραμμα της Τογιότα (ακόμα και σήμερα) και με διαδοχικά μοντέλα.

Nikos Dimou said...

Αντώνιος

η πιθανότητα να σε χτυπήσει "κάποιος από τους λάτρες της οδήγησης" είναι πολύ μικρή. (Ως καλοί οδηγοί κάνουν τα λιγότερα ατυχήματα). Πολλαπλάσια πιθανότητα υπάρχει να σε χτυπήσει κάποιος άσχετος (είναι συντριπτικά περισσότεροι - 95% - και κάνουν τα κατά κεφαλήν πιο πολλά ατυχήματα...).

dinx said...

@Don
Καλημέρα. Το MR2 που αναφέρετε,ήταν 1 δύστροπο αμάξι στην οδήγηση στις πρώτες γενιές, ιδίως το turbo της 2ης γενιάς, ήταν εξαιρετικά δύσκολο στην οδήγηση.
Η παραγωγή της 3ης γενιάς το MR2 cabriolet, τελειώνει τον Ιούλιο 2007.
Δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο. Ένα ΜΧ-5 είναι πολύ καλύτερο,ανεξαρτήτως γενιάς, σε όλους τους τομείς.

paragrafos said...

Καλημέρα, αγαπημένε ΝικόΔημε!

Τι καλά να δρόσιζε κάποτε κι εδώ!!!

Ξέρουμε, θα δροσίσει τον... Δεκέμβριο! (υπερβάλλω, φυσικά, αλλά...)

Να σας πω την αλήθεια, και από αυτοκίνητα είμαι παντελώς άσχετη. Επειδή όμως δεν ξέρω τι μου γίνεται, δεν σημαίνει ότι δεν έχω προτιμήσεις.

Από φοιτήτρια είχα βάλει στο μάτι το BMW. Μια φορά είχα οδηγήσει ένα και τρελάθηκα. Δεν ξέρω γιατί. Απλώς τότε ένιωθα ότι ζω μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ζωής μου (ίσως επειδή από μικρή άκουγα τον αχαϊρευτο τον πατέρα μου να μιλάει με δέος για τα BMW. Εκείνος ήξερε από αυτοκίνητα). Στο μέλλον, αν όλα πάνε καλά, ίσως πάρουμε ένα BMW, και το πιο φτηνό. BMW και ξερό ψωμί!

Φανταστείτε, τώρα να οδηγούσα και Porsche 911 Turbo !!! Χα χα χα!!!

Δεν νομιζω όμως τα τα κατάφερνα ποτέ. Θα πεθαινα από άγχος μήπως κάνω κάποιο λάθος και... γρατζουνιστεί!!!

190 χιλιάδες είναι αυτές!!!

Με απέραντη αγάηπη

Α.

mscmkr said...

@ Andy
Νομίζω ότι πρέπει να εμβαθύνεις στους Γιαπωνέζους. Και από ό,τι λες, μάλλον δεν έχεις καβαλήσει καλό γιαπωνέζικο.

Όσο για τα κεντρομήχανα: Honda S2000, Mazda RX-7 και RX-8, Nissan 350Z, Toyota MR2...

Somebody961 said...

Εχω διαβάσει πως το ασημί/γκρι χρώμα είναι επικίνδυνο, δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό, γίνεται ένα με το χρώμα του δρόμου, δεν κάνει κοντράστ.
Από τα πιο ασφαλή χρώματα είναι κόκκινο και λευκό.
Το είδα κάποτε στους 4Τ.
Επειδή όμως το κόκκινο το προτιμώ στα 1000*, για το αμάξι προτίμησα κ προτιμώ το λευκό!
Και για άλλους λόγους βέβαια.
Αλλωστε "στην Ελλάδα αγαπούν το λευκό.." :)

*χείλια :) Οταν δε ο ..φορέας τους πάει γενικώς με τόσα...

Nikos Dimou said...

mscmkr
κεντρομήχανα (τι λέξη!) ονομάζουμε τα αυτοκίνητα που έχουν τον κινητήρα μπρος από τον πίσω άξονα (κι όχι π.χ. πίσω από τν εμπρός).

Αυτά που αναφέρεις δεν είναι κεντρομήχανα.

dinx
έγραψα κι εγώ ότι το MR2 δεν ήταν σπουδαίο - αλλά ήταν αυθεντικό mid-engined.

Nikos Dimou said...

somebody
τα ασφαλέστερα είναι το κόκκινο και το κίτρινο. Δυστυχώς στην Ελλάδα (Αθήνα) το απαλλοτρίωσαν τα ταξί. Μερικές απόχρώσεις του είναι πολύ ωραίες για σπορ αμάξια.

Το άσπρο δεν είναι πολύ ψηλά στην κλίμακα ασφαλείας των χρωμάτων γιατί κι αυτό δεν κάνει κοντράστ με τον δρόμο.

mscmkr said...

Νίκο,
Καταλαβαίνω ότι εννοείς τα front-mid-engine και τα mid-engine.

Πέρα από την ορολογία, ο σκοπός είναι το καλό handling λόγω σωστής διανομής βάρους. Από τη στιγμή λοιπόν που ορισμένα (προσθιο-)κεντρομήχανα (βλ. Rx-8 λόγω μικρού wankel) έχουν πιο ακριβές 50-50 από τα παραδοσιακά (οπισθο-)κεντρομήχανα, δεν θεωρώ ότι η παραδοσιακή διάκριση ισχύει πλέον.

mscmkr said...

Αντώνιε,

Αν σε πάρει μαζί της η νοικοκυρά που δεν έδωσε σημασία στο Stop ή ο υπερήλιξ που δεν είδε το πράσινο (δύο γεγονότα που συνέβησαν σε φιλικά πρόσωπα), δεν θα σε πειράξει, φαντάζομαι.

Και ξέρεις το πιο πιθανό θα είναι να είσαι πεζός, γιατί αυτά συμβαίνουν μέσα στις πόλεις. Ενώ οι 'λάτρες της οδήγησης' κινούνται συνήθως εκεί που μπορούν να οδηγήσουν όπως αυτοί θέλουν.

andy dufresne said...

@mscmkr,
μάλλον μπέρδεψες την πίσω κίνηση με τον κινητήρα στο κέντρο.
Συγχωρεμένος, διότι πρόκειται για τα δύο βασικά συστατικά της αυτοκινητιστικής ευτυχίας!


Τα Γιαπωνέζικα που αναφέρεις τα έχω οδηγήσει όλα και μιας και τ' ανέφερες θα σου πω σύντομα τις εμπειρίες μου.


Honda S2000
Εξαιρετικός κινητήρας, καλό πλαίσιο, μέτριο κράτημα, επικίνδυνο στο όριο (κοινώς σκοτώστρα).


Mazda RX-7
Old-fashioned macho car.
Εκπληκτικός κινητήρας (καλύτερος απ' του RX8!), αλλά το χειρότερο κράτημα που έχω οδηγήσει σε πισωκίνητο.
Αν σταματημένος πατήσεις τέρμα γκάζι, μπορείς να κάνει donuts (σβούρες) ασταμάτητα μέχρι να λιώσει όλο το πίσω λάστιχο.


Mazda RX8
Σχεδόν το αντίθετο του RX7.
Πολιτισμένο μέχρι βαρεμάρας, ασθμενικός κινητήρας (πολύ χαμηλή ροπή).
Αν ο συγκεκριμένος wankel είχε 10kgr ροπής ακόμα, κάτι θα έλεγε.


Nissan 350Z
Το καλύτερο απ' την παρέα που ανέφερες - σχεδόν Porsche!
Τώρα ειδικά που έφτασε τα 313 HP δεν παίζεται.


Τoyota MR2
Όπως σωστά είπε και ο dinx, το ΜΧ5 είναι καλύτερο.
Γενικά, η Toyota είναι τσακωμένη με τη σπορ αίσθηση εδώ και πολλά χρόνια...

mscmkr said...

@ harrygreco
Μου το έστειλαν με μέιλ:

"I find this hard to believe....but here's the text that arrived with these photos....

"This Audi A8 in Silver was made for a sheik......it is NOT Silver in colour......it is made out of silver."

http://tinyurl.com/2ajx43
http://tinyurl.com/29mr82

Nikos Dimou said...

mscmkr
δεν υπάρχει η κατηγορία front mid-engined

Mid-engined σημαίνει ο κινητήρας πίσω από τους επιβάτες και εμπρος από τον πίσω άξονα.

η κατανομή βάρους είναι άλλο θέμα - και τα BMW έχουν κατανομή 50-50.

d3lta said...

καλημέρα,

μιάς και περί χρώματος αυτοκινήτων και κοντράστ ο λόγος, συνιστώ στους φίλους εδώ να οδηγούν με τα φώτα πορείας αναμμένα και την ημέρα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που λόγω θερμοκρασιών η ορατότητα είναι ακόμα πιό περιορισμένη τις πολύ ζεστές μέρες...

η πρακτική αυτή είναι ήδη υποχρεωτική στις μηχανές, τα φώτα πορείας ενεργοποιούνται με το γύρισμα του διακόπτη καθώς και στα αυτοκίνητα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

andy dufresne said...

@delta mike,
αχ, τι μου θύμισες!

Την τακτική που λες την ακολουθώ εδώ και χρόνια, ανοιχτά φώτα και την ημέρα - είναι σαφώς ασφαλέστερο.

Πριν λίγους μήνες, στην Λ. Λαυρίου με σταματάει τρουοχουονουόμος απουό την Κιερατιέααα.

Ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ ήθελε να μου βάλει πρόστιμο για τα ανοιχτά φώτα πορείας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Του εξηγώ ότι κάνει λάθος και τον προκαλώ να μου βρει την αντίστοιχη διάταξη του ΚΟΚ.

Πηγαίνει στο περιπολικό, παίρνει τον ΚΟΚ κι αρχίζει να διαβάζει όλες τις διατάξεις με τα φώτα.

Αφού αναλύουμε 1-1 όλα τα σχετικά άρθρα:

"Ρε παλλλικάρρρ, θα με πας μια βουόλτα με το πετούμεν' σου;"...

harrygrath said...

Περιεργο που στις προτιμησεις παιζει τοσο πολυ ασπρο.
Το συσχετιζω με γαλαταδικα/παγωτατζιδικα/νοσοκομειακα.
Το κιτρινο ειναι οντως ωραιο αλλα το μαγαρισαν τα ταξι,η μαστιγα της ασφαλτου.
To next level στη πολυτελεια. Επαργυρωση & προστασια της με διαφανο φιλμ.

mscmkr said...

@ Andy

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου για το Rx-8 και το 350z.

Πρώτον για το Rx-8. Σου μιλάω εκ προσωπικής μακρόχρονης πείρας. Δεν είναι φτιαγμένο για να το οδηγείς χαμηλά και δεν είναι daily commuter. Πρέπει να ξέρεις να το πας. Και δεν μιλάμε για "στησίματα" στα φανάρια. Μιλάμε για οδήγηση. Ένας κοινός οδηγός που οδηγεί κοινά αυτοκίνητα, το πάει μέχρι 4000 στροφές και λέει "δεν πάει" (συνέβη με τον αδερφό μου - μετά είδε το φως βέβαια όταν το πήρα εγώ). Έλα όμως που πάει...
Πέρνα τις 4000 στροφές (φτάσε και 8-9000 να ακούσεις το μπιπ), κράτα το ψηλά, και τα ξαναλέμε.

Εγώ μπορεί να είμαι προκατειλημμένος, δεν ξέρω και τη γνώμη σου για το Top Gear, αλλά δες αυτό: http://tinyurl.com/3a77kd
(ιδίως τα νούμερα που "γράφει" ο Stig στη σφιχτή, ομολογουμένως, πίστα)
και αυτό:
http://tinyurl.com/2a8h2v
Άκου τι λένε ο Hammond και ο Clarkson. Τέτοια σχόλια σπάνια τα ακούς στο Top Gear.

Για το 350z, είναι ισχυρό. Αλλά μέχρι εκεί. Τίποτε άλλο.

Όσο για τα κεντρομήχανα δες το παραπάνω σχόλιο μου.

mscmkr said...

Νίκο

http://en.wikipedia.org/wiki/FMR_layout

mscmkr said...

Andy

ROTFL
Τι πετούμενο είχες;

Όσον αφορά στα φώτα, ΠΑΝΤΑ αναμμένα. Είναι πολύ πιο εύκολο να υπολογίσει αυτός που προσπερνάει την απόστασή του από εσένα, όταν βλέπει τα φώτα σου. Δοκιμάστε το.

Nikos Dimou said...

mscmkr
σιγά μην έγινε και η Βίκυ αυθεντία στο automotive layout! (Έλα παππούλη μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου!).

Πάντως και στο άρθρο αναφέρεται ότι δεν υπάρχει τέτοια κατηγορία:
"Technically FMR is a subcategory of FR."

Με υποκατηγορίες και ανθυποκατηγορίες κάθε φορά που ο κινητήρας μετακινείται δέκα πόντους...

d3lta said...

andy,

στοιχηματίζω ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στην γνωστή κατηφόρα μετά την κερατέα με όριο ταχήτητας 80 χλμ, εκεί που την στήνουν συνήθως τα ραντάρ π'ισω από τους θάμνους δίκην ενσπεκτέρ κλουζώ...

έχω φάει κλήσεις εκεί ων ουκ έστι αριθμός, αν ποτέ επισκεφθείς την τροχαία κερατέας, υπάρχει ειδική πτέρυξ delta_mike μέγας ευεργέτης!!

mscmkr said...

Νίκο,
Το layout αυτό υπάρχει και είναι παγιωμένο ως ορολογία. Τη Βίκυ την ανέφερα ως εύκολο reference. Σίγουρα δεν είναι αυθεντία.

Νομίζω, όμως, ότι τη Ferrari μπορείς να τη θεωρήσεις αυθεντία, ειδικά όταν περιγράφει τα δικά της αυτοκίνητα.
Δες π.χ. πώς η ίδια η Ferrari περιγράφει τη Scaglietti: [...]"The V12 engine in the 612 Scaglietti is positioned behind the front axle providing a mid-front engine layout which optimizes traction by placing 54 percent of the vehicle's weight on the rear wheels." [...]
http://tinyurl.com/3cr9sp

Αλλά και πάλι θα το πω: εγώ δεν κολλάω στην ορολογία. Στην ουσία κολλάω.

dimg said...

andy
Την τακτική που λες την ακολουθώ εδώ και χρόνια, ανοιχτά φώτα και την ημέρα - είναι σαφώς ασφαλέστερο.

Συμφωνώ απολύτως και εγώ το σύστημα το πρωτοείδα να χρησιμοποιείται στη Σκανδιναβία και μου φάνηκε χρήσιμο, ακόμα και τη μέρα έβλεπα πολύ καλύτερα ό,τι κινούνταν.

Είσαι 100% σίγουρος οτι είναι οκ να κυκλοφορείς με ανοιχτά φώτα στην Ελλάδα (με το νέο ΚΟΚ); Με έχουν σταματήσει και εμένα για αυτό αλλά δε μου έκοψαν κλήση (βαριόταν ο τροχονόμος)

Zoros said...

@ΝΔ, Andy
“Πάντως το Subaru τρώει τρεις Alfa για πρωινό...”
“Θα σε στεναχωρήσω με την Alfa, αλλά μόνο ο ήχος και η σχεδίαση θυμίζει κάπως τις ένδοξες μέρες της μάρκας – κινητήρες, κράτημα, φρένα, αναρτήσεις πολύ μέτρια.”

Ένα σφύριγμα να κάνω στο Alfisti forum (http://www.alfisti.gr/forum/) και θα προτιμούσατε να υπήρχε θέμα “Το Ολοκαύτωμα: Μύθος ή Πραγματικότητα?” με moderator τον Dimitrizzzzzzzz :-)))

ΥΓ: Νομίζω πάντως Andy ότι υπερβάλεις, εκτός και αν συγκρίνεις την 159 των 30000€ με τα supercars που οδηγείς. Σε όλα τα τεστ, οι αναφορές για κράτημα, φρένα και αναρτήσεις (σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά: BMW 3, Audi A4, Saab 9-3) βγαίνουν κορυφαίες. Επίσης ειδικά στα φρένα είναι λίγο πολύ ξεκάθαρα: η Alfa από 100-0 κάνει 36,5μ και η δεύτερη BMW 3 37,3μ.

d3lta said...

dimg said...


Είσαι 100% σίγουρος οτι είναι οκ να κυκλοφορείς με ανοιχτά φώτα στην Ελλάδα (με το νέο ΚΟΚ);

---------------------

αδιάφορο.

τα φώτα πορείας το πρωί δεν ενοχλούν κανέναν και σε καθιστούν ορατό από αόρατο, πολλές φορές η διαφορά από την ζωή στον άγιο πέτρο...

όπως είπα και παραπάνω στις μηχανές - των οποίων τα φώτα λόγω ύψους είναι εν δυνάμει πιό 'ενοχλητικά'- είναι ήδη υποχρεωτικό συνεπώς, αν όντως υπάρχει διάταξη στον κοκ αυτή είναι αναχρονισμός που πρέπει να εκλείψει, σε κάθε περίπτωση πρόκειται περί μίας εν υπνώσει διατάξεως η οποία υπόκειται στην διακριτική ευχέρεια ή στον υπερβάλλοντα ζήλο του οργάνου, παράγοντες γιά τους οποίους δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω κανέναν συμβιβασμό στην ασφάλειά μου και των συνεπιβαινόντων μου...

Nikos Dimou said...

zoros
ξέρεις καμία Alfa που να κάνει 0-100 σε 5.9 (και με τετρακίνηση;)

mscmkr said...

Nikos Dimou said...

zoros
ξέρεις καμία Alfa που να κάνει 0-100 σε 5.9 (και με τετρακίνηση;)
------------

Τετρακίνηση αλλά ΤΙ τετρακίνηση... Υποδειγματική...
Και το καινούργιο Forrester, πολύ κυριλέ αυτοκίνητο...

Nikos Dimou said...

mscmkr
κυριλέ δεν νομίζω - πανάσχημο είναι και καθόλου glamorous - αλλά μοναδικό στο είδος του. Το ονομάζω "ελβετικός σουγιάς" γιατί τα κάνει όλα: και σπορ και εκτός δρόμου και άνετο ταξιδιάρικο και στέησιον. Και κυρίως: δεν είναι τζιπ. Έχει όλα τα προσόντα του χωρίς τον όγκο και την κατανάλωση.

Zoros said...

@nikos dimou
"ξέρεις καμία Alfa που να κάνει 0-100 σε 5.9 (και με τετρακίνηση;) "

Ναι ξέρω, την νέα 8c Competizione (http://www.automobilemag.com/multimedia/photo_gallery/0611_2007_alfa_romeo_8c_competizione/), αλλά το θέμα είναι άλλο:
Γιατί πρέπει να μπω στη λογική "μέχρι που μπορεί να φτάσει η ιπποδύναμη της φίρμας?", τη στιγμή που πάνω από 50000€ δεν νομίζω ποτέ να δώσω για αυτοκίνητο? Και αν πια έχω παραπάνω λεφτά, ας πάρω από την "αδερφή" της Alfa, τη Maserati. Το σωστό είναι να πεις, “ποιο αυτοκίνητο μιας συγκεκριμένης κατηγορίας και χρημάτων είναι το καλύτερο”.
Και μην μου πεις να πάρω Subaru με λιγότερα από 50, επειδή από κάποια λεφτά και πάνω θα πρέπει το αυτοκίνητο που θα πάρεις να το βλέπεις και να χαίρεσαι. Να το παρκάρεις και να κάθεσαι για 2-3 λεπτά να το χαζεύεις! Στο Forester αν φτύσεις στο παράθυρο πασατέμπο, λυπάσαι τον πασατέμπο και όχι το αμάξι...

proinos said...

Σας διαβάζω όλους, (αρξάμενος από το post) και βέβαια ζηλεύω αφόρητα αφού δεν έχω τη δυνατότητα ούτε δοκιμής ενός dreamcar, από αυτά που αναφέρονται και με χαρακτηριστική ευκολία σχολιάζονται και απορρίπτονται απο σχολιαστές!!

Σκέπτομαι πάντως ότι δεν είναι επικίνδυνο να τα ονειρεύεσαι, να γράφεις για τα αυτοκίνητα αυτά, ή να τα δοκιμάζεις, πολύ δε περισσότερο να τα κατέχεις και να τα οδηγείς ως επαΐων.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι όταν κάποιοι (όπως και εγώ...) οδηγούν το χιλιαράκι τους ΣΑΝ να έχουν Πόρσε...

Anonymous said...

Το MR2 είναι από τα πιο κακοστημένα αυτοκίνητα, κάτι που έχω ακούσει ΜΟΝΟ από άτομα που το οδηγούν. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι το σημείο στο οποίο χάνεις τον έλεγχο του πίσω μέρους έρχεται γρήγορα όταν τολμήσεις να παίξεις με την πισωκίνηση, τον μόνο λόγο, δηλαδή, για να το αγοράσεις! Οντως, έχεις την αίσθηση πως από ένα σημείο και μετά ο κώλος του σέρνει μπάλα σαν κατάδικος και υπερστρέφει εκθετικά. Σίγουρα, ωστόσο, μπορεί να δαμαστεί, αλλά δεν είναι για γκαζόκαυλους. Δύο ξέρω, δύο τα έσπασαν πάνω σε πατηλίκι!

Ασε που σ' αυτό το αμάξι δεν ξέρεις που είναι ο κώλος και πού η μούρη! Κακάσχημο και, στα δικά μου μάτια, πολύ κακός σωσίας της Boxter!

Την αίσθηση της μηχανής, όμως, δεν μπορεί να στην δώσει ένα αυτοκίνητο...

Ο καλύτερος σύντροφος εκτός ορίων και εκτός χάρτη, οπότε κρατήστε το τέλειο, θα πάρω το δεύτερο!

Αμαξάκι; Θεά μου, έτσι απλά αφήνεις το ποδήλατο να πιάσεις το πατίνι; Αχ και να 'χα τα λεφτά μιας 911...

Υ.Γ: Alfa sucks everyone's(exhaust fumes)... Sorry Zoro! :ppp

Nikos Dimou said...

Zoros
εγώ το αυτοκίνητό μου το οδηγώ - δεν το κοιτάω.

καλοί είναι και οι φετιχισμοί αλλά the proof of the pudding is in the eating (not in the looking).

andy dufresne said...

@mscmkr,
έχεις κάποιο δίκιο, φάνηκε ότι το ‘θαψα το RX8, ενώ δεν είναι κακό αυτοκίνητο.
Όμως, αν έχεις οδηγήσει το RX7 και σκέφτεσαι ότι το RX8 είναι ο διάδοχός του, απογοητεύεσαι.
Φυσικά, έχεις δίκιο στο ότι πρέπει να οδηγείται ψηλά, αλλά αυτό δεν παύει να είναι μειονέκτημα (για τη χάρη της ροπής από χαμηλά ενός κινητήρα μεγάλου κυβισμού έχει γράψει ο φευΓάτος).
Το μεγαλύτερο μου όμως παράπονο απ΄ το RX8 είναι η ρυθμισιμότητα της ουράς, δεν ξεκολλάει τόσο εύκολα και αν τη χάσεις δεν μαζεύεται εύκολα.
Φυσικά, αν το μάθεις, δεν το χάνεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι γεύεσαι τη μέγιστη απόλαυση.

Το Top Gear μ’ αρέσει πολύ (τρελαίνομαι!), αλλά δεν συμμερίζομαι τις απόψεις τους πάντα.

Το Nissan 350Z αντιθέτως, είναι ποίημα στις στροφές, ντριφτάρει τόσο γλυκά όσο μια Porsche, ένα MX5 ή μια Μ3.

Περί mid- front- και back engine.
Με τις υποκατηγορίες, μας έμπλεξες και χάσαμε την ουσία.

Η ουσία είναι ότι τη μέγιστη απόλαυση την παίρνεις όταν ο κινητήρας είναι πίσω (απ’ τον πίσω άξονα – βλ. 911) ή στο κέντρο, πίσω απ΄τον οδηγό (όπως οι περισσότερες Ferrari, Lamborghini, το Audi R8 κλπ).
Οποιοδήποτε αυτοκίνητο με τον κινητήρα εμπρός από τον οδηγό (όλες οι υποκατηγορίες μέσα) ΔΕΝ μπορεί να σου προσφέρει την αίσθηση του πίσω- ή του κέντρο-, αυτή είναι η ουσία.

Όσο αφορά στις επιδόσεις, είναι σαφές ότι το καλύτερο αποτέλεσμα το φέρνει ο κινητήρας στο κέντρο.

Nikos Dimou said...

proinos
κι όμως τις μεγαλύτερες οδηγικές μου απολαύσεις τις είχα οδηγώντας ένα καλοστημένο μικρό στο όριο.

Τα supercars δεν τα πας - σε πάνε. Είναι σχεδόν πάντα καλύτερα από σένα. Την αξία σου ως οδηγός την δείχνεις στα μικρά.

Άλλη αντίστροφη ηδονή - να πηγαίνεις αργά με ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο...

andy dufresne said...

@zoros,
Δεν συνέκρινα την Alfa με τα supercars, τη συνέκρινα με τους ανταγωνιστές της.
Όπως σωστά λέει ο φευΓάτος, άλλο πράγμα το πάθος, το συναίσθημα κι άλλο η πραγματικότητα.

Στην πραγματικότητα η Alfa είναι πολύ μέτρια τα τελευταία 20 χρόνια, κανένα της αυτοκίνητο δεν είναι κορυφαίο σε κανένα μετρήσιμο τομέα (απόδοση κινητήρα, ευκαμψία πλαισίου, φρένα κλπ).

Δεν το λέω εγώ αυτό, το λένε τα περισσότερα τεστ στον κόσμο.

Όταν οδηγώ ένα αυτοκίνητο 60 HP το εκτιμώ και το συγκρίνω για τα 60 HP, όταν οδηγώ 400 HP οι απαιτήσεις μου είναι ανάλογες.

Επίσης, σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα είναι καλά, αντεπεξέρχονται πλήρως στις συνήθεις απαιτήσεις των καταναλωτών.

Σήμερα όμως μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, για όρια, για άκρα, για τελειότητα.

Η προσωπική μου εμπειρία με την 159 (την οδηγώ συχνά, την έχει φίλος) είναι ότι η μοναδική της απόλαυση είναι ο ήχος.
Νομίζεις ότι πας σβέλτα.
Not bad, αλλά δεν μου φτάνει.

Για τα νούμερα φρεναρίσματος που αναφέρεις.
Με κρύα φρένα (ελαφρώς ζεσταμένα), πράγματι φρενάρει καλά (υποδεέστερα βέβαια από της VW, της Audi κλπ).
Αν όμως την ζορίσεις και ζεσταθούν πολύ τα φρένα, δυο λαλούν και τρεις χορεύουν – ψαρεύει δεξιά, αριστερά και γλιστράει τρελά.

Αν την οδηγείς 7 στα 10 είσαι μια χαρά.
Απ’ το 8 και πάνω, έχεις πρόβλημα, κάτι που δεν θα συμβεί με τους Γερμανούς (και οι Ιάπωνες χάνουν στην πίεση διαρκείας).

Το βασικό πρόβλημα των Ιταλών παραμένει η αξιοπιστία, η οποία έχει πολλές πτυχές (αντοχή στο χρόνο, αντοχή σε ακραίες συνθήκες, συχνότητα και σημαντικότητα βλαβών).

Στις ετήσιες λίστες που μετράνε τις βλάβες όλοι οι Ιταλοί είναι στον πάτο (παρέα με Rover, αμερικάνους, Mercedes κλπ...).

andy dufresne said...

Πόσο μεγάλη αλήθεια είναι αυτό που λέει ο Γάτος περί μικρών αυτοκινήτων!

Έχω οδηγήσει πάρα πολλά αυτοκίνητα, από 45 HP μέχρι 680 HP.
Η απόλαυση που μπορείς να έχεις με ένα μικρό, καλοστημένο αυτοκίνητο δεν συγκρίνεται με τίποτα!!!

Το ’χει γράψει αλλού ο ΝΔ, το πολύ γρήγορο σε πάει, το μικρό το πας εσύ.
Πολύ σπάνια, ίσως και ποτέ δεν θα βρείτε το όριο μιας Carrera, διότι το δικό σας προσωπικό όριο είναι πολύ πιο χαμηλά.

Αν υπήρχε λίστα με το βαθμό απόλαυσης δια το κόστος απόκτησης (best pleasure for money) τότε στην κορυφή της λίστας μου θα βρείτε το Renault Clio Sport (172 HP).

Ό,τι και να σας πω γι’ αυτό είναι λίγο.

Βέβαια ό,τι και να λέμε για αυτοκίνητα, η μέγιστη οδηγική απόλαυση για έναν κοινό θνητό είναι το καρτ!

Anonymous said...

Ζοro,

Εντάξει τώρα, πέρα από την πλάκα, οι Alfa Romeo, ιδίως αυτές της νέας σειράς, είναι κούκλες. Κάτι που, παραδόξως, τις καθιστά ακόμα χειρότερες επιλογές.

Εξηγούμαι:
Είναι σαν τις γκόμενες...
Υπάρχουν αυτές που σε εντυπωσιάζουν με την εμφάνισή τους σε σημείο που θα ήθελες να έχεις ένα δαχτυλίδι αρραβώνων στην τσέπη σου, και διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον σου γι' αυτές έχοντας βάθος και προσωπικότητα που έχει πολλά να σου δώσει. Σχέσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν "ζωής".

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνες που τραβούν το βλέμμα σου, παίρνουν την καρδιά σου κι αρχίζουν να ξεθωριάζουν αμέσως μετά το πρώτο κρεβάτι, σε μια διαρκή αντίφαση ανάμεσα στο "φαίνεσθαι" και στο "είναι"... Σχέσεις προβληματικές και ψυχοφθόρες που κουράζουν.

Zoros said...

@Andy, Reactor69
Για την αξιοπιστία και την ποιότητα συναρμογής των ιταλικών συμφωνώ. Ειδικά το δεύτερο το έζησα ο ίδιος, όταν η Alfa μου των 30000€ και των 5000km "χαζοτρίζει" (όχι κάτι σοβαρό που δεν μου το έφτιαξαν, αλλά το 307 των 16000€ όταν το πήρα δεν έτριζε...) Στην αξιοπιστία επίσης, πράγματι η Alfa παίρνει πολύ κακές θέσεις.
Αλλά σε όλα τα άλλα που λέτε νομίζω ότι είστε λάθος. Για παράδειγμα η ποιότητα των υλικών είναι πάρα πολύ καλή και η αίσθηση που σου δίνει το εσωτερικό του αυτοκινήτου πολύ ανώτερη από τους γερμανούς ανταγωνιστές της.
Επίσης θα σας έλεγα να ρίξετε μια ματιά στο σχετικό άρθρο των που έκανε συγκριτικό της 159 με τη BMW 3 & Audi A4 και στο συμπέρασμα την βγάζουν -οριακά έστω- καλύτερο αυτοκίνητο.

Σας στέλνω τέλος ένα βίντεο (από το γερμανικό μάλιστα Auto Motor und Sport) που δείχνει τα κρατήματα της 159 κάνοντας τους γερμανούς ανταγωνιστές της να κοκκινίζουν!

Zoros said...

@Andy
Επίσης, το συγκριτικό των 4Τ που σου έστειλα πριν, βγάζει την 159 ξεκάθαρα πρώτη στα φρένα σε σχέση με το A4 και την 3...
(ειδικά για τα φρένα, το ίδιο συμπέρασμα βγάζει κάθε συγκριτικό που έχω διαβάσει, ακόμα και αυτά που βγάζουν την 159 χειρότερο αυτοκίνητο...)

andy dufresne said...

@zoros,
Μα νομίζω ότι και το άρθρο των 4Τ επιβεβαιώνει αυτά που λέω.

Στα επί μέρους, πράγματι η Alfa δεν είναι κορυφαία πουθενά (κινητήρα, ποιότητα κύλισης, αναρτήσεις κλπ) εκτός απ’ τα φρένα (δεκτόν!).

Το συμπέρασμα του άρθρου επίσης με εκφράζει απόλυτα.

«Ανάμεσα σε αυτά τα τρία αυτοκίνητα δεν υπάρχει, αντικειμενικά, ένας συνολικά ξεκάθαρος και αδιαμφισβήτητος νικητής. Kαι αυτό από μόνο του λέει πολλά για την προσπάθεια των Iταλών με την 159, η οποία στέκεται ισάξια απέναντι στους ικανότατους αντιπάλους της. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι θα την αγόραζες μόνο και μόνο για την εμφάνισή της. Περισσότερο ποιοτικές και λιγότερο ποσοτικές, οι διαφορές είναι τόσο μικρές, που στο τέλος καταλήγεις να επιλέξεις με βάση το προσωπικό συναίσθημα και το «έτσι μ’ αρέσει», λαμβάνοντας, βέβαια, σοβαρά υπόψη και την καλύτερη τιμή της 159 με αντίστοιχο επίπεδο εξοπλισμού! Στολίδι η Alfa, την κοιτάς και όχι μόνο «δεν τρίζει», αλλά σε προκαλεί. Aπολαυστικά διασκεδαστική η BMW, η πρόταση «ήρεμη δύναμη». Δε θα σε απογοητεύσει σε κανένα επίπεδο το Audi, όντας ασφαλέστερο για κάθε μέρα.»


H προσωπική μου επιλογή μεταξύ των τριών θα ήταν σαφώς η BMW, διότι όπως λέει και στο άρθρο:

«Από τη μεριά της, η μικρή «3άρα» (κακά τα ψέματα, ιδανική για την περίσταση είναι η έκδοση 325i) παραμένει η νούμερο ένα επιλογή για το γνώστη της σπορ οδήγησης και, συγχρόνως, ένα εν δυνάμει διασκεδαστικό σεντάν, χάρη στην πίσω κίνηση και στο κοφτερό της τιμόνι.»

(δες και χρόνους στην πίστα...)


Προφανώς, εσύ με την ιδιοσυγκρασία σου επιλέγεις την άλλη φράση του άρθρου που λέει:

«Εάν δεν μπορείς να ξεπεράσεις τα 41.000 ευρώ και να βάλεις στο χέρι τις «καλές» τους εκδόσεις (Α4 2.0 TFSI Quattro και 325), τότε ανοίγεις καλά τα μάτια και μπορείς να αποκτήσεις μια καλά εξοπλισμένη 159 2.2.
Απλώς: η επιλογή μας στην άτυπη αυτήν κατηγορία των 35.000 ευρώ._ 4T»


De gustibus…

Dion.M. said...

Andy said:

"Οποιοδήποτε αυτοκίνητο με τον κινητήρα εμπρός από τον οδηγό (όλες οι υποκατηγορίες μέσα) ΔΕΝ μπορεί να σου προσφέρει την αίσθηση του πίσω- ή του κέντρο-, αυτή είναι η ουσία."

Τώρα κατάλαβα γιατί μου έχει μείνει αξέχαστο το πρώτο μου αυτοκίνητο (NSU TT) και ακόμα το βλέπω στα όνειρά μου...

Ποτέ δεν είχα την οδηγική απόλαυση που είχα με αυτό, παρ' όλες τις αδυναμίες του. Αν δεν κάνω λάθος έβγαζε 69 ίππους. Εν σχέσει με τους 259 ίππους και την τεχνολογία και την άνεση, του αυτοκινήτου που οδηγώ τώρα, πάρα πολύ κατώτερο.

Το ότι το NSU μου έχει μείνει αξέχαστο, το απέδιδα στον νεανικό μου ενθουσιασμό και έλλειψη πείρας... Οπως η πρώτη αγάπη...Να όμως, που δεν είχα εντελώς άδικο!

Από κίνηση πίσω μηχανή πίσω άρχισα, και μετά ένα μεγάλο κύκλο, που περιέλαβε όλους τους συνδυασμούς, εκεί φαίνεται θα καταλήξω... Μετά τρία η τέσσερα χρόνια που η "μηχανή μπροστά κίνηση πίσω", θα κλείσει πενταετία.

Καλά να είμαστε!

Anonymous said...

Zoro,

Αν τρίζει στα 5.000 χιλιόμετρα, στα 100.000 που μια ΒΜW σειρά 3, με νορμάλ συντήρηση, θεωρείται ελαφρώς μεταχειρισμένη, θα ακούγεται σαν κουδουνίστρα. Υπολόγισε τώρα και την διαστολή-συστολή από τις μεταβολές της θερμοκρασίας και τις λακούβες που αποκαλούμε δρόμους και βγάλε συμπέρασμα. Για τρακάρισμα ούτε λόγος...

Εγώ πάντως όποτε ακούω κάτι πέραν του κινητήρα της μηχανής μου ξενερώνω απίστευτα.

andy dufresne said...

Και κάτι τελευταίο για την Alfa Romeo.

H κριτική διάθεση απέναντί της έχει να κάνει με τη βαριά κληρονομιά της.
Κάποτε η Alfa έφτιαχνε υπέροχα ελαφριά σπορ αυτοκίνητα, με προσωπικότητα.
Με το καλύτερο κράτημα, τον καλύτερο κινητήρα, την καλύτερη αίσθηση.
Veloce, Alfasud, Sprint, GTV… το ένα καλύτερο απ’ τ’ άλλο.
(δεν γεννήθηκαν τυχαία οι Alfisti)
Μόνο αξιοπιστία δεν είχαν.

Σήμερα, ενώ βελτίωσαν την αξιοπιστία τους, αν εξαιρέσεις την 159, που είναι το μόνο της μοντέλο που κοιτάει σχεδόν στα ίσια τους Γερμανούς, όλα τα υπόλοιπα είναι χάλια (εκδόσεις GTA, Brera, Spider, 147). H 8C εξαιρείται μιας και είναι limited έκδοση (ούτε 1.000 κομμάτια).

Ακόμα και η 159 δεν έχει να καυχηθεί για καμιά τεχνολογική καινοτομία...

Βαριές και αργές οι Alfa Romeo, ρε γαμώτο;;;

Zoros said...

@Andy
Συμφωνούμε...

@Reactor69
Μην παρεξηγηθώ: το αυτοκίνητο δεν τρίζει γενικώς. Έκανε από την πρώτη μέρα ένα συγκεκριμένο μικρό "τικ" η μπροστά δεξιά ανάρτηση όταν έπεφτα σε λακούβες (και όχι πάντα...) και μου το έφτιαξαν στην εγγύηση. Κατά τ' άλλα το αυτοκίνητο είναι "εκκλησία".
Απλά, θεωρώ ότι σε ένα αυτοκίνητο premium και 30000€ δεν επιτρέπονται οι κακό-συναρμογές. Ειδικά τώρα που η 159 έχει πλέον κορυφαία υλικά και ποιότητα και θέλει να ανταγωνιστεί στα ίσια τους καταξιωμένους Γερμανούς.

Nikos Dimou said...

Ξεκινήσαμε από την Porsche Turbo και καταλήξαμε στον γνωστότερο καυγά των αυτοκινητάδων.

Pro and Con Alfa!

Τελικά τα ιταλικά αυτοκίνητα κάτι σου κάνουν. Έχω ένα γνωστό που είναι κολλημένος με την ...Lancia.

Και μία ερώτηση: γιατί άραγε οι Γάλλοι που έχουν μεγάλη βιομηχανία και τόσο μεγάλη επίδοση σε αγώνες (F1,WRC) δεν κατασκευάζουν ούτε ένα σπορ αυτοκίνητο;

Λέμε για τους Ιάπωνες. Αλλά οι Γάλλοι μετά την Alpine (είχα δύο) δεν έχουν τίποτα.

Ακόμα και οι Αμερικάνοι έχουν μία Corvette!

andy dufresne said...

Κατά τη γνώμη μου (δεν την ξαναπατάω..)
οι Γάλλοι έχουν κάνει αυτοκτονικό λάθος που δεν εκμεταλλεύονται εμπορικά τις αγωνιστικές τους επιτυχίες.

Έχουν να επιδείξουν μόνο μικρά και μικρομεσαία σπορ (όπου και διαπρέπουν).

Αλλά απέχουν 30 χρόνια από τα μεγάλα σπορ, όπως και από όλες τις άλλες δύο ακριβές κατηγορίες, δλδ SUV και luxury sedans (εξαιρείται το Renault Espace).

Οι προσπάθειές τους στα luxury cars ήταν για κλάματα (πχ Vel Satis, Avantime).
Στα δε SUV τώρα άρχισαν να ξυπνάνε.

Η έλλειψη κορυφαίων μοντέλων οδηγεί σε σταδιακή απαξίωση της μάρκας, κάτι που έχει συμβεί και στους τρεις Γάλλους.

Άρα, νομίζω ότι ο κος Patrick le Quément και οι λοιποί Γάλλοι managers (δημόσιοι υπάλληλοι παρακαλώ!) έχουν κάνει τραγικά marketing λάθη, πιθανότατα ανεπανόρθωτα ή έστω πολύ δύσκολα ανατρέψιμα.

Anonymous said...

Zoro,

Time will tell.

Γάτε,

Lancia; For Ferdinand's(or Enzo's) sake!

By far χειρότερη όλων κατά την ταπεινή μου γνώμη και περιορισμένη αυτοκινητιστική εμπειρία, η SEAT, ιδίως πριν τους κινητήρες της Volkswagen! Μοναδική εξαίρεση το Leon, για το οποίο έχω ακούσει τα καλύτερα, και η έκδοση Cupra. Τουλάχιστον ως προς το pleasure for money.
Tα Ibiza και Cordoba έχουν την χειρότερη ποιότητα πλαστικών που κυκλοφορεί στην αγορά, διόλου περίεργο που τρίζουν πριν καν βάλεις το κλειδί στη μίζα για πρώτη φορά!

Αυτοκίνητα που θα αγόραζα, παράλληλα με τη μηχανή, Golf II GTI 1.8L-16V, αν μπορούσα G60 με τετρακίνηση, ή, σε πιο οικονομικό, Peugeot 106 GTI. Οι προσδοκίες μου ανάλογες του κόστους, αν και τα επιλέγω επειδή πιστεύω πως έχουν πολλά να δώσουν, ιδίως το πρώτο, κυρίως λόγω στησίματος(πλαίσιο, κατανομή βάρους). Τις αναρτήσεις τις εξαιρώ διότι υπάρχουν πολύ καλύτερες επιλογές after market.

Κατά τα άλλα δεν βρίσκω λόγο για κάτι πιο ακριβό σε μια χώρα με 8 μήνες ηλιοφάνειας...

Anonymous said...

Για να δαμάσεις ένα όχημα, πρέπει πρώτα να το καταλάβεις.
Το ίδιο και με τα ζώα. Εκπληκτικό ντοκιμαντέρ στον ΣΚΑΙ, τώρα! Ο τύπος κάνει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο!

Nikos Dimou said...

Μα Andy η Peugeot & Citroen δεν ήταν ποτέ κρατικές και η Renault έπαψε να είναι κρατική εδώ και 8 χρόνια.

Τώρα θα βγάλουν SUV που θα είναι μεταμφιεσμένα γιαπωνέζικα (Mitsubishi & Nissan).

H εκτίμησή μου είναι ότι έβλεπαν μόνο τις ανάγκες της τοπικής αγοράς (οι Γάλλοι αγοράζουν ελάχιστα σπορ και SUV).

Dion.M. said...

Andy said: "Οι προσπάθειές τους στα luxury cars ήταν για κλάματα (πχ Vel Satis, Avantime).
Στα δε SUV τώρα άρχισαν να ξυπνάνε."

-----------------

Και να φανταστείς ότι είχαν κάνει μια καλή αρχή -κατά την γνώμη μου-με το Renault Espace.

Με Γάλλους φίλους είχαμε γυρίσει όλο το Μαρόκο με αυτό το αυτοκίνητο. (Πρωτοχρονιά του 1989- αξέχαστη εμπειρία)

Το design της γνωστής CITROEN D (τον βάτραχο εννοώ), ακόμα θα μπορούσε να είναι στη μόδα και να κυκλοφορεί. Οι καινοτομίες τους άφησαν εποχή!

Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ καταλαβαίνω τις επιλογές της Γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οσο για τους Αγγλους με το mini...

Ανεξήγητες οι επιλογές τους... Ισως έδωσαν προτεραιότητα οι βιομηχανίες τους σε άλλους τομείς. πιεσμένοι από τον ανταγωνισμό. (Γερμανικό, Ιαπωνικό, Ιταλικό... Μα ποιός έχασε στον WWII... Εχω μπερδευτεί!)

Aphrodite said...

@Zoros,

Αστους να λένε καρντιά μου...

:))))

Dion.M. said...

Nikos Dimou said...

"(οι Γάλλοι αγοράζουν ελάχιστα σπορ και SUV)."

Πράγματι... Αγοράζουν όμως τροχόσπιτα!... :-)

d3lta said...

Reactor,

ότι είπε ο andy περί alfa romeo ισχύει στο ακέραιο...

προφανώς είασι μικρότερος σε ηλικία και δεν πρόλαβες τις παλιές alfa με την πίσω κίνηση, τις σκουριές τους, τα άθλια ηλεκτρικά τους, τα διπλά weber ή dell'orto καρμπυρατέρ τους, τους διαμαντένιους κινητήρες τους με τους διπλούς εκκεντροφόρους επι κεφαλής (ποιός θυμάται τον μπούμπη?), την ΠΙΣΩ κίνηση και ασφαλώς την ασύγκριτη οδηγική απόλαυση που προσέφεραν, αποκτώντας δικαίως τον χαρακτηρισμό poor man's ferrari.

δυστυχώς, από τότε που αποkτήθηκε από την fiat, έγιναν κυριλέ ....φίατ, χάθηκε αυτή η μαγεία.

οσο γιά τον αφορισμό του γάτου περί μικρών ότι τα πας αντί να σε πάνε δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο, αφού πέρασα από κάμποσα μεγάλα, τον τελευταίο χρόνο οδηγώ ένα δίλιτρο renault clio sport βάρους 1050 κιλών και 182 ίππων, το κοντινότερο που μπορείς να έλθεις σε κάρτ με αυτοκίνητο παραγωγής κατά την γνώμη μου.

βεβαίως, ουδόλως παραβλέπω την απόλαυση που σου προσφέρει η δίτροχη κίνηση, γι αυτό έχω επενδύσει σε μία suzuki gsx 1400, η απόλυτη μηχανή γιά χαλαρές βόλτες και όχι μόνο...

Zoros said...

@aphrodite
Αχ Θεά μου, μόνο εσύ με καταλαβαίνεις... :-)
You have a free -driving- ride baby!

Stavros P (isisdoros) said...

Ξεκινάμε σε λίγο μιά ανάβαση νυχτερινή στο Ταΰγετο με ένα 106 rallye και μιά Z 1000.Εντυπώσεις αργότερα.

Aphrodite said...

@Zoros,

Kαι ναι Κυρίες και Κύριοι, πριν να κλείσει το ποστ κλείνω ως νικ με Γκραντ-κα-ΜΠΟΥΜ! σε κύματα, στρώματα και ορόφους!

(μετά το σκοτεινό πρώτο λεπτό, ακολουθεί το σώου, μέχρι το 5λεπτο περίπου είναι ζούπερ!)

Τι να κάνω Γάτε μου, Alfa Males have this effect on me!

Μoυ ξυπνάνε ένα τελείως... auto-arf ανεξαρτήτως μάρκας, πόσο μάλλον αν έχουν και την κατηγορία Α'' στα δολώματα!!!


ΥΓ- Ζορρό, "You have a free -driving- ride baby!" λες. Μωρέ take me και for a ride κανονικά, μη στεναχωριέσαι! Το μόνο, άμα σου ρίξω καμμιά σπρωξιά να οδηγήσω κι εγώ λίγο, θα καταλάβεις ότι τελικά αυτές είναι οι εντελώς γκομενοπαγίδες που λέγαμε, και για τις οποίες όταν (παρα-)δίδουμε τα "ευχαριστήρια", μας διαγράφουν από το φεμινιστικό καφενείο...
:))))


(φωτοστέφανο)

Και μετά πάμε να συμπληρώσουμε τη λίστα (ναι, λίστα παρακαλώ, όπως στους γάμους!) κάνοντας καμμιά τζακιά (όχι "το τζάκι" / "τα τζάκια", αλλά "τζακιά" από το car jack :)))

Μην παραμείνει ημιτελές το έργον...
;)))

Nikos Dimou said...

Kρίμα που χάσαμε από τους Ισπανούς - θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει (εκείνος ο πορτιέρης είχε κατεβάσει ρολά...)

glam said...

Με προβληματίζει έντονα, τελευταία, η σκέψη για την αγορά της νέας Porsche 911 turbo,ειδικά μετά τα θετικά σχόλια που διάβασα, και η τιμή της δεν είναι κακή, το ότι δεν παίρνει σχάρα και κοτσαδόρο το προσπερνώ, εκεί που κολλάω λίγο είναι στην κατανάλωση 18,81 / 100 km στο κύκλο πόλις! φαντάσου να μπει και μέσα τι θα καίει.
Δεν ξέρω ……..

Theo said...

Σχετικό - άσχετο.
Εχω βρει καταπληκτικα site που βρίσκεις ολα τα μοντελα τόσο για αεροπλάνα όσο και για μονοσυκλέτες.
Οσο και να προσπαθησα δεν βρηκα κατι αντίστοιχο για αυτοκιητα
Πχ θα ηθελα ενα site που να εχει την δυνατοτητα να βλέπεις την εξέλιξη μιας εταιρείας μεσα απο την σειρα των μοντέλωνν της.
Καποιος πιθανως να εχει μια ιδεα.

Προσωπικα είμαι κατοχος ενος CITROEN.
Είναι το 5ο κατα σειρα που εχω αγοράσει ξεκιόνταςε απο την 2CV.
Συμπέρασμα?
Mέρα με την μερα τα CITROEN αποβάλουν τον διαολο που ειxαν μεσα τους.
Και ειχαν καποιον διάολο μεσα τους ειτε μιλούμε για το 2CV είτε για την DS ή ακόμη καιτην CX.
Σχεδιασμοί πολυ μπροστα από την εποχή τους και ίσως και εκεί να οφείλεται η εμπορική τους "επιτυχία"
Μπορείται αν φανταστείτε ενα σχέδιο σαν το CX με τα σημερινα καλούδια της τεχνολόγιας?
Ποιό σημερινό κουτί θα μπορούσε να το ανταγωνιστεί?

harrygrath said...

Αμαν η λεξη απο γαμ(μ)α,τουλαχιστον εδω μεσα να λεμε τους Φραγκους Φραγκους...
Τα αυτοκινητα πρεπει να δειχνουν την ψυχη των εθνων. Ειμαι υπερ του...εθνικισμου.
Η Αλφα σαν τους Ιταλιανους,η Σιτροεν σαν τους Φραγκους ,τα...Νολνο σαν τους Σουηδους & τα τρικυκλα ΜΕΒΕΑ σαν τους Γκρεκους...

s_pablo said...

Σε κάποιο ταξίδι μου στο Άμστερνταμ, προ πενταετίας, για επαγγελματικούς λόγους, συνεργάτης Ολλανδός μου υπερηφανευόταν ότι ήταν ο μόνος στην εταιρία του που είχε Alfa, ενώ οι άλλοι είχαν ταπεινά Audi και VW.

Γέλασα τόσο πολύ και δυνατά που έκανα φέτες κοιλιακούς μέσα σε 5 λεπτά.

-------------------------------

Άσχετο αυτό και ταπεινό (μπροστά σε Porsche κλπ), αλλά χρειάζομαι μια επιβεβαίωση.

Τι θα προτείνατε σε μια νέα οδηγό ανάμεσα στα εξής αυτοκίνητα.

Suzuki Swift, Opel Corsa, Nissan Micra, Toyota Yaris

Κάθε άλλη πρόταση (εκτός από ιταλικά βεβαίως) δεκτή.

Ευχαριστώ

andy dufresne said...

Γραικυλία

Η χώρα μου η Γραικυλία
σχέσεις δεν έχει μ’ ένδοξους προγόνους
μόνο με νάνους και αλλήθωρους μογγόλους
που σαλιαρίζουν με την εξουσία

Η χώρα μου η Γραικυλία
σκότωνε ήρωες και σκάλιζε ανδριάντες
που τους προσκύναγε μετά με τους προδότες
δικτάτορες και δημοκράτες

Στη χώρα μου τη Γραικυλία
μάθαινα άλλης χώρας ιστορία
που τη διδάσκανε οι ψεύτες και οι δάσκαλοι
μια ιστορία που την είχαν γράψει άλλοι

Στο πεύκο και στο μάρμαρο κρυμμένο
μέσα σε μύθους της γιαγιά μου παραμύθια
έψαχνα πάντα να βρω τις αρχές σου
πίσω από ήλιους τεχνητούς και δορυφόρους

Είχε θαφτεί με τρόπο η αλήθεια
κι έπρεπε να ματώσεις για να μάθεις
τα ήξεραν όλα οι προστάτες και οι προφήτες
σου μάθαιναν τον τρόπο να ξεχάσεις

Αυτή τη χώρα που τη λένε Γραικυλία
παλιότερα τη λέγανε Ελλάδα
δεν έχει τίποτα από δόξα να θυμίζει
ο εφιάλτης κάνει βόλτες στη λιακάδα



Τραγούδι σε στίχους και μουσική του Βαγγέλη Βέκιου (ντράμερ κάποτε των Μουσικών Ταξιαρχιών) από το νέο δίσκο των ΕΛΕΛΕΥ, που μόλις κυκλοφόρησε από τη Hitch-Hyke.

Αφιερωμένο σε σχολιαστή του doncat, δεν σας αποκαλύπτω σε ποιον.


ΥΓ1. @glam,
έγραψες!
Το σχόλιο της ημέρας.

ΥΓ2. @s_pablo,
ψηφίζω Swift αλλά συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάζεις αυτό

s_pablo said...

andy

Ευχαριστώ. Το διάβασα το κείμενο, δεν διαφωνώ, αλλά έχω τους λόγους μου που ρωτάω.

andy dufresne said...

@s_pablo,
η επιλογή αυτοκινήτου είναι εντελώς προσωπική υπόθεση, διότι τα κριτήρια του καθενός και η βαρύτητά τους στην τελική επιλογή είναι διαφορετικά.

Συνήθως η επιλογή έχει να κάνει με ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις προτεραιότητες.

Αν μας πεις ποιες είναι οι προτεραιότητές σου (τιμή, εμφάνιση, επιδόσεις, χώροι, άνεση, ποιότητα κατασκευής κλπ), ίσως μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε.

Αν έπρεπε να επιλέξω από αυτά που ανέφερες εγώ θα διάλεγα το Swift όπως σου είπα ήδη.

Χωρίς περιορισμό, θα έπαιρνα το καινούριο Clio 1.2 με τα 100 HP.

Μπορεί να ρίξεις και μια ματιά εδώ

Filomila said...

Glam,

υπάρχει τρόπος η κατανάλωση να μην αποτελέσει θέμα προβληματισμού...


(H "εκδίκηση" της Porsche στον Jeremy!)

harrygrath said...

Εκανα λαθος σε παλιο σχολιο,οι Πορσε Μποξτερ κανουν 20χιλ μτχ στη Γερμανια,Οι Κεημαν ειναι ακομα ακριβες...
Μπορει ο Βεκιος ( απο το ιταλικο Veccio ? ) να διαβαζει μπλογκ Δημου...
Σαν συνεχεια του ποστ,προτεινω δροσερη ονειροποληση.
Τα 10 καλυτερα αυτοκινητα που θα εβαζε ο καθενας μας στην ιδιωτικη του συλλογη...
Για να μη πελαγοδρομουμε,αυστηρα 10...

s_pablo said...

andy

Όπως σου είπα μιλάμε για νέα οδηγό. Η δική μου πρόταση είχε να κάνει περισσότερο με την ασφάλεια, οπότε πρότεινα Corsa.

Επειδή δεν της αρέσει (το βρίσκει πολύ αντρικό) κλίνει προς το Swift, στο οποίο συμφωνώ κι εγώ, από άποψη αξιοπιστίας και σχέσης απόδοσης/τιμής.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Το πρώτο πραγματικά δροσερό πρωινό μετά από μία εβδομάδα.

Glam, κάνετε λάθος, η Turbo παίρνει κοτσαδόρο. Μπορείτε να την αγοράσετε. :)) Όσο για την κατανάλωση είναι μικρότερη από πολλών τζιπ που κυκλοφορούν γύρω μας.

Καλη η ιδέα του Harry για τον κατάλογο των δέκα - θέλει όμως δικό της ποστ, για να καθοριστούν τα κριτήρια. Την σημειώνω.

s_pablo κι εγώ προτείνω Clio ή Swift.

Anonymous said...

Delta Mike,

Εμφανώς! Καλοί οι κινητήρες και τα αγωνιστικά πισοκουνέ στησίματα, αλλά άμα ποτέ δω σκουριά θα λυντσάρω τον αντιπρόσωπο και θα του κάψω το μαγαζί! Ενας λόγος που σιχαίνομαι τ' αμερικάνικα.

S Pablo,

Συμφωνώ απόλυτα με το Swift, το Corsa είναι Opel...

Glam,

Δεν ξέρω για την 911, που όπως λέει ο Γάτος παίρνει κοτσαδόρο(έλεος!), στον car configurator, όμως, του site της Porsche, μπορείς να αντικρύσεις το απόλυτο αισθητικό έκτρωμα... Μια Cayman με σχάρα οροφής!

Προσοχή: Ενδέχεται να σας οδηγήσει σε Οιδιπόδειους αυτοτραυματισμούς!