Friday, July 20, 2007

Οι μικροί φίλοι

Από παλιά λάτρευα τους υπο-φορητούς (sub-sub-notebooks). Για μένα λάπτοπ που ζυγίζει πάνω από ενάμιση κιλό, δεν είναι φορητός. Εκτός κι αν έχει ρόλο αντικαταστάτη του επιτραπέζιου (desktop replacement).

Ξεκίνησα με ένα Toshiba Libretto - η οθόνη ήταν σαν μερικών σημερινών PDA και smartphones. Δεν άντεξε πολύ στις απαιτήσεις μου.

Διάδοχός του ήταν το εικονιζόμενο ηρωϊκό μηχάνημα. Fujitsu Lifebook B110 το αποκαλούμενον και biblo - γιατί έχει διαστάσεις μικρού βιβλίου (23Χ16,5Χ3εκ). Βάρος 1 κιλό.

Τον αγόρασα το 1998 - με την πρώτη έκδοση των Windows 98 (όχι των SE). Ο επεξεργαστής ήταν ο πρώτος Pentium στα 233Mhz (μεγάλη υπόθεση τότε) και η μνήμη RAM 32MB! Με κόπο (έψαχνα καιρό για τσιπάκι) την ανέβασα στα 96 (+64). Παραπάνω δεν πήγαινε. Αργότερα του έβαλα (πάλι με κόπο) τα Millenium. Είχε εξωτερικό CD drive και ένα προσθετο εξάρτημα που έβγαζε περισσότερες θύρες.

Για επτά χρόνια ταξίδεψε μαζί μου σε όλο τον κόσμο και με έβγαλε παλληκάρι. Όπου, κάποια στιγμή, έφτασε στα όριά του. Θυμάμαι το ταξίδι όπου προσπαθούσα να αποθηκεύσω και να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες μου. Τα CCD είχαν μεγαλώσει τα αρχεία επίσης και ούτε χώρο διέθετε, ούτε ισχύ. Δέκα λεπτά για να ανοίξει μία φωτό.

Παρόλα αυτά τον κράτησα - ούτε τον πούλησα, ούτε τον χάρισα, όπως συνήθως κάνω με τα παλιά μου μηχανήματα. Μου είχε γίνει πολύ αγαπητός. Τον έχω στα Κιούρκα και δουλεύει ακόμα. Συνδέεται με Internet, κάνω moderation. Καμιά φορά γράφω και κείμενα - το πληκτρολόγιό του είναι άριστο. Η οθόνη των 81/2 ιντσών, ευκρινέστατη. Και πάντα εντελώς αθόρυβος.




Ο διάδοχός του αγοράστηκε πριν δύο χρόνια. Είναι πάλι της ίδιας μάρκας - μόνο που τώρα ονομάζεται Fujitsu-Siemens. To μοντέλο: Lifebook P7010. Διαστάσεις: 26Χ20Χ3.

Είναι βαρύτερος (1,5 κιλό με το CD/DVD drive) έχει μεγαλύτερη οθόνη (12 ιντσες) ισχυρότερο επεξεργαστή, δίσκο 60GB - αλλά δεν διαθέτει την γοητεία του παλιού. Και βέβαια, από ότι βλέπω, σε ένα χρόνο θα αρχίσει και αυτός να κουράζεται. (Τελικά η τριετία είναι το όριο για τους υποφορητούς - αν θέλεις να είσαι state of the art).

Οι μικροί φίλοι, οι υποφορητοί είναι πραγματικά αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτό μας. Για τον επιτραπέζιο δεν πολυνοιάζομαι, κάνει την δουλειά του στωικά σαν ισχυρό βόδι που σέρνει τα μεγάλα βάρη. Σίγουρα είναι απαραίτητος με τη μεγάλη του ισχύ και τους τεράστιους σκληρούς. Αλλά η παρέα, η συντροφιά μου στην καθημερινότητα, στο κρεβάτι, τα ταξίδια, το νοσοκομείο (πώς με βοήθησαν στις εγχειρίσεις μου!) είναι οι μικροί. Τους ευχαριστώ.





118 comments:

HliasM said...

Σεφτέ; Ο φίλος μας doncat οπαδός της τεχνολογίας απο του λίγους. Φορητοί υπολογιστές, τρελές φωτογραφικές μηχανές, ρολόγια, ο,τι θες εδώ. Οχι μονο τα αγοράζει, τα φτάνει και στα οριά τους. Απίστευτη τεχνογνωσία.

s_pablo said...

Σας φαντάζομαι στην παραλία. Οι λοιποί λουόμενοι με κουβαδάκια και ρακέτες κι εσείς με το Lifebook παραμάσχαλα.

Καλές διακοπές, λοιπόν, αραχτές και φορητές...

HliasM said...

Επίσης, μιας και ο αγαπημένος μας γατούλης don πάει διακοπές και δυστυχώς έκλεισε τα σχόλια στο αγαπημένο μας ιστολόγιο παίρνω το θάρρος να σας καλέσω στο δικό μου ιστολόγιο να μιλήσουμε για διακοπές. Ευχαριστώ.

Υ.Γ. Καλές διακοπές don, καλή ξεκούραση. Α! και σημειώνω πως διακοπές δεν είναι οι εξορμήσεις μόνο. Αλλα η διακοπή της ρουτίνας.

Nikos Dimou said...

hiliasm
Για διακοπές μιλήσαμε συχνά από το doncat - 2 προόσφατα ποστ - νομίζω πως το θέμα είχε εξαντληθεί.

Ακόμα δεν έφυγα - από Κυριακή. Το Doncat παραβάρυνε. Τα λέμε εδώ - η τεχνολογία είναι πιο ουδέτερη (βαρέθηκα τις άγονες αντιπαραθέσεις).

HliasM said...

@doncat: Σίγουρα βαρεθήκατε τις αντιπαραθέσεις δεν διαφωνώ και σας συμμερίζομαι (ετσι γράφεται;). Καλή ξεκούραση λοιπόν.
Υ.Γ. Πρώτη φορά ανέβασα πάνω απο μια φωτό στο blog μου και μου βγαίνουν η μια πάνω απο την άλλη. Πως μπορώ να τις τοποθετήσω όπως θέλω εγω (δηλ.διάσπαρτες μέσα στο κέιμενο;)

Nikos Dimou said...

hliasm
από το edit πηγαίνετε στο compose και κάνετε την συύνθεσή σας όπως θέλετε.

mscmkr said...

Subnotebooks... Ανεκπλήρωτος τεχνολογικός έρωτας.

Κανένα notebook μου μέχρι στιγμής δεν ήταν τέτοιο, είτε για οικονομικούς - στην αρχή - λόγους, είτε λόγω της αγοράς desktop replacement.

Τα Subnotebooks για μένα είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να είναι τα λάπτοπς. Φορητά. Με την πραγματική έννοια της λέξης.

Νίκο
Σε θυμάμαι που έγραφες για το Libretto. Την ίδια εποχή είχα αγοράσει κι εγώ ένα Toshiba. Αλλά τουβλάκι. Το φθηνότερο. Δεν είχε καν CD. Το πρώτο μου λάπτοπ. Τι σκυλί αποδείχτηκε αυτό το μηχάνημα... Από τότε μόνο Toshiba. Και πάντα έκανα την έρευνα μου να είναι made by Toshiba και όχι made by Compal (που έκανε φασόν, μεταξύ άλλων και για την Toshiba).

Παλιές ιστορίες.

doctor said...

Γάτε που πας;

Καλά να περάσεις και πρόσεξε μην ...βαρύνεις σαν το doncat!

doctor

Yannis H said...

Χτύπησε ο σκληρός στο laptop. Μου έκαναν backup σε DVD - δεν διαβάζεται. Cyclic redundancy check. Και χωρίς τρίτο DVD (το δεύτερο είναι στο χαλασμένο laptop) δεν μπορώ να ξέρω αν τελικά θα διαβαστεί.

Ζωή σε μας...

Nikos Dimou said...

mscmkr said...
Subnotebooks... Ανεκπλήρωτος τεχνολογικός έρωτας.

-----------------------------------

Nαι τα άτιμα - είναι πανάκριβα! Ενώ πλέον παίρνεις αξιοπρεπέστατο φορητό με 800-1000 € - για καλό υπό-υπό πρέπει να ανέβεις στις 2.5 με 3.000!

Minimisation costs!

Nikos Dimou said...

Yannis H
εξωτερικοί σκληροί Η λύση. Πανάλαφροι, φτηνοί (με 100 € αγοράζεις 100+ GB) και αξιόπιστοι.

mscmkr said...

Νίκο
Πες μου κάτι...
Γιατί δεν συνέχισες με κανα Portege ή κανα Vaio. Τα Fujitsu Siemens πάντα τα είχα σε εκτίμηση, αλλά ποτέ δεν ήξερα το λόγο. :-) Φαντάζομαι σε ικανοποιησαν.

Somebody961 said...

Με 100€ αγοράζεις πολύ παραπάνω! Πάνω από 300Gb!
Εκτός και μιλάμε για εξωτερικούς 2.5", οπότε θα είχα να προτείνω επιλογή εξωτερικού κουτιού με τεχνολογία OTG (On The Go) η οποία διαθέτει άλλη μία usb θύρα στην οποία συνδέεις ένα usb flash memory ή ένα card reader και με το πάτημα ενός πλήκτρου μεταφέρονται όλα τα περιεχόμενα μέσα στο δίσκο σε ξεχωριστούς καταλόγους.

Για κάτοχο ψηφιακής μηχανής είναι πολύτιμο! Σαν να έχεις κάρτα 100Gb!

Anonymous said...

Καλή η φορητότητα, ακόμα καλύτερη αν είναι και compact, αλλά το κόστος είναι τέτοιο που πάντα με έκανε να προτιμήσω ένα πολύ καλό desktop από ένα μέτριο laptop. Συνυπολογίζοντας και τα δυσανάλογα κόστη αναβάθμισης, η πλάστιγγα πάτωνε από την πλευρά των "βοδιών"!

Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, πως δεν θα αγόραζα έναν φορητό αν μπορούσα να διαθέσω χρήματα και για τα δύο. Για παράδειγμα, πολλές φορές που αράζω στον Υμηττό, μέσα στη δροσιά, θα ήθελα όσο τίποτα να μπορώ και να bloggάρω!


Αντε, ταξιδέψτε, χαλαρώστε, βάλτε τις σκέψεις σας στο stand by, φορτίστε μπαταρίες, μην πλακώσετε τα γλυκά(κάτι ξέρει κι ο Doctor!) και σας περιμένουμε αναζωογονημένο και δριμύτερο!

Καλά να περάσετε, ελπίζω πως δίνουμε ραντεβού για το Σεπτέμβρη(εύχομαι και νωρίτερα)!

Καλές αποδράσεις!


Υ.Γ: Αν περάσετε από Zihuatanejo πιάστε αυτόν τον ρέμπελο τον Dufresne από τ' αυτί, βάλτε τον σε μια βαλίτσα και φέρτε τον πακέτο! Α, δώστε του και χαιρετίσματα!

Nikos Dimou said...

mscmkr said...
Γιατί δεν συνέχισες με κανα Portege ή κανα Vaio.

--------------------------------
Πέρασα και από αυτά... Το Portege ήταν καλό και ελαφρό αλλά μου την έσπαγε το εξωτερικό CD (δεν υπήρχαν τότε τα σημερινά αποθηκευτικά). Τα Vaio τώρα αρχίζουν να γίνονται σοβαρά μηχανήματα... τότε ήταν σκέτο life style (και να μην σου τύχει να χρειαστείς σέρβις!).

Τα Fujitsu Siemens και τα Dell είναι κατά τη γνώμη μου τα καλύτερα φορητά που έχω δουλέψει. Η Dell έχει και το πιο αξιόπιστο σέρβις.

Nikos Dimou said...

Somebody

εννοούσα τα 2,5" - όπως σωστά κατάλαβες.

Anonymous said...

Όντως "οι μικροί φίλοι" είναι όντως ένας λόγος για να ξεχάσεις το βόδι (aka desktop) Ευτυχώς εταιρίες (όπως η dell) βγάζουν ισχυρούς sub-φορητούς (όπως το dell xps M1210)

Εγώ όμως πότε δεν κατάλαβα το νόημα να αγοράσει κάποιος φορητός με άνω των 15".

Andreas said...

Πριν μερικούς μήνες βρήκα σε ράφι πολυκαταστήματος ένα Αmilo με 12" οθόνη, wi-fi, bluetooth, core2duo, 512 ram, DVD-rw, 1,5 kg και τιμή 1050€. Δεν το πήρα τότε και θυμίζοντάς το, με κάνετε να χτυπάω το κεφάλι μου...
Όμως θυμάμαι ότι υπήρχαν και 2-3 ακόμη προτάσεις, Toshiba κ.α. με ελαφρώς χαμηλότερες δυνατότητες και τιμή γύρω στα 1500€.

(τελευταία νέα: φωτιά στη Μαλακάσα, κοντά στο στρατόπεδο και την Εθνική οδό... από την άλλη πλευρά του δρόμου περιμένει η Πάρνηθα, έμαθα στις ειδήσεις πριν μισό λεπτό)

Nikos Dimou said...

Exposed
Οι 17ρηδες (υπάρχουν και 19ρηδες φορητοί των 5-6 κιλών) δεν είναι για βόλτες. Είναι desktop replacement που κάνουν όλες τις δουλειές ενός επιτραπέζιου, έχουν την ίδια ισχύ και απλώς είναι πιο εύκολα μετακινήσιμοι (από το ένα δωμάτιο στο άλλο). Έχουν γερές κάρτες οθόνης και δουλεύουν σαν παιχνιδομηχανές.

Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Κι εγώ τώρα γράφω σε ένα Toshiba Satellite A100 (με οθόνη 15.4") που είναι πιο δυνατός από τν επιτραπέζιο... (Τα Vista τον βαθμολογούν με 4.5 ενώ τον desktop με 2.8).

Αν δεν ζύγιζε και 2,8 κιλά...

Nikos Dimou said...

Τα Amilo είναι τα καταναλωτικά της F/S - Lifebook τα επαγγελματικά. Αυτό πάντως ήταν καλή ευκαιρία...

ΚΙ ΑΛΛΗ ΦΩΤΙΑ;

Takis Alevantis said...

Λίγο άσχετο με το κυρίως θέμα αλλά δεν μπορώ να μην το πω. Ο πρώτος μου υπολογιστής, ένας Dell με Windows 95 τρέχει ακόμη στα Χανιά και με καλύπτει απόλυτα στο εξοχικό. Μπορώ να γράψω στο Word (μερικά κείμενα ακόμη και για το blog έχουν γραφτεί εκεί), να κάνω υπολογισμούς στο Excel (όλος η προϋπολογισμός της ανακαίνισης), να διαβάσω κείμενα στο Acrobat, να παίξω μουσική στο RealPlayer και να σχεδιάσω στο WinDraw (όλη η ανακαίνιση του εξοχικού σχεδιάστηκε και παρακολουθείται από αυτόν τον 12χρονο υπολογιστή).

Στη μεταφορά πριν από 4 χρόνια χάλασε ο CD drive (ο γυιός μου είχε ξεχάσει μέσα ένα CD) αλλά ας είναι καλά το eBay όπου βρήκα ακριβώς τον ίδιο drive σε πακέττο των 5 για 5 δολλάρια ... Οι νεώτεροι CD drive δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γιατί δεν υπήρχαν drivers για Windows 95 ...

Για να περάσω αρχεία από τον Dell στο Lifebook της Fujitsu/Siemens, που μου έχει παραχωρήσει η υπηρεσία, χρησιμοποιώ έναν αναγνώστη δισκεττών που μπένει στην θύρα USB του Lifebook.

Έχει ακόμη την κάρτα για σύνδεση ISDN αλλά επειδή δεν υπάρχει (ακόμη) τηλεφωνική γραμμή δεν χρησιμοποιείται. Όταν μάλιστα είχα αγοράσει καινούργιο υπολογιστή για μένα και είχα εγκαταστήσει ένα τοπικό δίκτυο στο σπίτι στο οποίο συνδέθηκαν και οι υπολογιστές των παιδιών, ο Dell χρησιμοποιήθηκε ως server και εξασφάλιζε έλεγο της πρόσβασης στο διαδίκτυο ...

Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν ξέρω τι θα τον κάνω τελικά μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης. Τα παιδιά μου ζητάνε να βάλω WiFi και σύνδεση στο διαδίκτυο για να συνδέουν τα φορητά τους (Toshiba). Βλέπω κι εγώ ότι πρόκειται για αρχαιολογία αλλά από την άλλη είμαι τόσο δεμένος με το μηχάνημα αυτό που δεν θέλω και να το αποχωριστώ ... και απ' αυτή την άποψη σε καταλαβαίνω απόλυτα Νίκο! Πρόκειται μάλιστα για το μηχάνημα για το οποίο είχα κάποτε πει στη γυναίκα μου πως αυτό τουλάχιστον κάνει «ακριβώς ό,τι του ζητάω» ... με αποτέλεσμα να περάσουμε όπως καταλαβαίνετε μια σοβαρή κρίση (με τη γυναίκα μου βέβαια ...)

athanasia said...

Nikos Dimou said...

Κι εγώ τώρα γράφω σε ένα Toshiba Satellite A100

-----

Oμοίως (Α200), καλός για τις διακοπές, αλλά βαρύς...

Χαιρετισμούς σε όλους!

Αρχαίος said...

Διάβασα στο Γερμανικό περιοδικό PC-WELT για τον Panasonic Toughbook CF-W5 βάρος 1,2 Κg με DVD, 60 GB κ.λπ αλλά αυτό που μου προξένησε μεγάλη εντύπωση ήταν η διάρκεια χρήσης του με μπαταρίες 12 ολόκληρες ώρες!!

Τον φορτίζεις το πρωϊ και μετά πάλι όταν γυρίσεις σπίτι.

Επίσης το περιοδικό είχε τεστ σκληρούς δίσκους 2,5". Πρώτος ο Samsung Flash SSD. Όπως φαίνεται και αποτ ο όνομά του είανι τεχνολογίας flash χωρίς κινούμενα μέρη άρα ταχύτατος, οικονομικός στην κατανάλωση και τελείως αθόρυβος. Μειονεκτήματα: χωρητικότητα είναι μόνο 32 GB και κοστίζει 500 Ευρώ. Πιστεύω ότι δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσουν οι φορητοί.

Ένα άλλο μικρό τεχνολογικό θαύμα είναι η οθόνη του laptop των 100 δολλαρίων (την είδα πριν λίγο σε ένα συνέδριο) φανταστική, η μόνη που διαβάζεται με ευκρίνεια κάτω απο καυτό ήλιο.
Ίσως πρέπει να κάνεις ένα ειδικό post γιαυτό.

Anonymous said...

@Δήμου

Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρχουν αξιόλογοι μικροί φορητοί με σπουδαία χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα πήρα από την dell το m1210 (12.1" και περίπου 1.8-1.9kg) με 4GB και με διπύρηνο intel, αν μπορούσα να αφιερώσω περισσότερο budget θα έβαζα και κάρτα γραφικών που δεν θα δανείζονταν μνήμη από την RAM. Οι επιδόσεις του είναι υπερβολικά καλές ειδικά σε εφαρμογές της adobe.

Πιστεύω ότι οι τα λάπτοπ που προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν το dektop είναι ένα χαζό marketing παιχνίδι*.

Οι λόγοι που αγοράζει κάποιος desktop:
1. είναι οι εύκολες αναβαθμίσεις
2. Η οικονομία
3. Πολλές επιλογές

Κανένα laptop δεν μπορεί να προσφέρει τα παραπάνω. Ειδικά αν σκεφτώ κάποιος επαγγελματίας που χρειάζεται πολύ χώρο τι πρέπει να τραβήξει όταν χρειαστεί περισσότερο χώρο.

Για αυτό δεν μπορώ να καταλάβω για γιατί έγιναν τόσο γνωστοί τα laptop με οθόνες άνω των 17". Η μόνη χρήση που μπορώ να σκεφτώ είναι για κάποιον που χρειάζεται μεγάλη ανάλυση, π.χ. γραφίστας.

*Για να μην παρεξηγηθώ, είμαι λάτρης του καπιταλισμού και του marketing, απλώς κάποιες φορές διαφωνώ με κάποιες πολιτικές marketing μερικών εταιριών

Nikos Dimou said...

Exposed Bone
συμφωνώ (για το μάρκετινγκ) αλλά φαίνεται να υπάρχει και κάποια ανάγκη (μόνο το μάρκετινγκ δεν αρκεί). Όσο για τις αναβαθμίσεις, γίνονται τώρα και σε φορητούς - ειδικά σε αυτούς που συναρμολογούνται εδώ. Μπορείτε εύκολα να αλλάξετε επεξεργαστή, κάρτα οθόνης, σκληρό και φυσικά μνήμη - φτάνει να τα σηκώνει η μητρική κάρτα.

Nikos Dimou said...

Αρχαίος
το μικρό Fujitsu αντέχει 6 ώρες άνετα - και με δεύτερη μπαταρία στην θέση του CD διπλασιάζεται ο χρόνος.

Επίσης τα 11άρια Sony φτάνουν το 8ωρο.

Πάντως το Πανασόνικ που αναφέρετε πρέπει να είναι πρωταθλητής.

Οθόνες "ημέρας" έχουν τώρα αρκετά φορητά - π. χ. Dell, Toshiba etc.

andy dufresne said...

Τις 15άρες δεν τις συμπάθησα ποτέ, βερεσέ τα περί γριάς κότας.

Πριν χρόνια, πριν καιρούς,
πόθησα σφόδρα τη 13άρα Vaio φίλου,
την οποία και κατάφερα να αποκτήσω,
όχι και με πολύ έντιμο τρόπο,
παραδέχομαι τώρα
με την απόσταση που μου δίνει ο Χρόνος,
ο γεροσοφός αυτός που τρώει τα παιδιά του.
Τους έβαλα να τσακωθούν -
πάσα μου την έκανε
για μια χούφτα δολάρια.


(ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί χρησιμοποιούμε αρσενικό ή ουδέτερο για τις λαπτοπίνες – για μένα ήταν, είναι και θα είναι γοητευτικά θηλυκά...)

Η μικρή μου Sony μου άλλαξε τη ζωή.
Την καναπέδιασε, την πολυθρόνιασε, την κρεβάτιασε.
Την ομόρφυνε εντός και εκτός έδρας.
Και όχι μόνο.
Μου έλυσε και το πρόβλημα
άλλα αρχεία δώ, άλλα εκεί,
πιασ’τ’αυγό και κούρεφ'το.
Με wifi σε γραφείο και σπίτι σούμπιτο στη σύνταξη οι επιτραπέζιοι.

Λίγους μήνες πριν, μου γυάλισε η υπο-υπο, η 11άρα.
Αναχαιτίζοντας τις εσωτερικές πουριτανικές μου αντιρρήσεις
και τους νόμους περί παιδεραστίας
όρμησα αποφασισμένος στο Πλαίσιο.

Στην αρχή μου ξίνισε η μούρη, η μικρή οθόνη,
πήρε βδομάδες να τη συνηθίσω.
Τώρα η πρώην μου (η 13άρα) φαίνεται χοντρή, βαριά και άκομψη.

Στα όπα-όπα την έχω την πριγκηπέσσα μου, 11άρα μου εσύ!
Τη λατρεύω για το βάρος της (πούπουλο μου!),
για τις μικροσκοπικές της διαστάσεις (μινιατούρα μου!),
τις δυνατότητές της στο κρεβάτι και εκτός (μανάρα μου!),
αλλά πιο πολύ τη λατρεύω για την απαράμιλλη αυτονομία της,
πάνω από 8 ώρες χαλαρά (duracell μου εσύ!).

Αν δεν έχετε μπαμπίνια στο σπίτι, η υπο-υπο-φορητή Sony δεν έχει μειονέκτημα.
(αν έχετε, κινδυνεύει η λεπτεπίλεπτη, αλλά ευαίσθητη οθόνη)

Είπα μειονέκτημα;
Τιμή; Ποια τιμή;
Αν έχεις βρει τον τρόπο να σου στοιχίζουν μισή τιμή, η τιμή τιμή δεν έχει...
(αν μου βρείτε τρόπο να μου στοιχίζουν κι οι γυναίκες το μισό, θα σας πω τον τρόπο για τις λαπτοπίνες)


ΥΓ. Μη φωνάζεις ρε reactor, εδώ είμαι. Τώρα που απ’ ό,τι φαίνεται η ανοησία πήγε διακοπές, ήρθα.
(εκτός αν την αφήνει αδιάφορη η cool ατμόσφαιρα του dontech…)

Nikos Dimou said...

Καλώς τον Andy!
Ωραίο σχόλιο!
Με τις "λαπτοπίνες" μας έφερες αέρα θηλυκού κι έφτιαξες την ατμόσφαιρα καθότι μία Αθανασία (όσο κι αν είναι γοητευτική) δεν φέρνει την άνοιξη.

Nikos Dimou said...

Αυτό που γράφει ο Andy με την οθόνη είναι ένας κανόνας. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΘΟΝΕΣ!
Αν έχουν την σωστή ανάλυση και τις βλέπετε από την σωστή απόσταση - τότε όλες οι οθόνες χωράνε σχεδόν τα πάντα.!

viewokto said...

Don το timing σου ειναι παλι απαιχτο!

Εχω ενα γλυκο Αμιλακι F.S. εδω και 2 χρονια με 15αρα οθονη.

Το πιο γλυκο δωρο που’μου’χουν κανει ποτε! Τι μονοπετρα και αηδιες αυτο το πατατακι εκανε τη ζωη μου καλυτερη, οσο κι αν δυσκολευτηκα ν’αποχωριστω το γκοναρι του γραφειου.

Καποια στιγμη το γκοναρι τα’φτυσε και το Αμιλο τα’βγαλε περα μια χαρα- νικητης και τροπαιουχος!
Εντος γραφειου αυτος ειναι ο αντρας του σπιτιου!

Μολονοτι το’χω για ημι-επαγγελματικη χρηση, δε μπορω πια να σκεφτω πυργους διπλα στο σχεδιαστηριο.
Χαρισα τη 19αρα λεπτη που’χα αγορασει για το γκοναρι για να καψω ολες τις γεφυρες , που λεει και το τραγουδι…

Τωρα σκεφτομαι να παρω ενα γρηγοροτερο, πλην ομως οικονομικο.

Εχει κανεις καμια προταση;

Διαβασα για FS και Toshiba…
Μ’ενδιαφερει να μπορω να δουλευω εικονα γυρω στα 60ΜΒ στο Photoshop , χωρις να πινω δυο καφεδες στο ενδιαμεσο.

Φυσικα το Αμιλο δεν θα παρει ποδι- απλα θα χασει την αποκλειστικοτητα!
Αλλο ενα προσον σε σχεση με τους ανθρωπους. Ειναι αξιοπιστο και δεν μου κανει ζηλειες.

ΥΣ: το «φυλο» ειναι υποκειμενικο και εξαρταται απο τον χρηστη.

st_darwin said...

Καλά και χρυσά τα laptop, αλλά σαν τα "βόδια" δεν υπάρχουν! Και μόνο το χτίσιμο κομμάτι κομμάτι είναι εξαιρετική εμπειρία - ενασχόληση. Βέβαια συνήθως μπροστά στα βόδια πέφτει ο χρήστης και παρακαλάει "δούλεψε ρε άτιμο, τι στο διάολο έχεις πάθει".
Επιπλέον με τα λεφτά ενός καλού laptop φτιάχνεις "βόδι-πύραυλο". Αλλά το laptop πάει παντού...

ΥΓ. 14 και σήμερα...Κι εσείς την κοπανάτε από τώρα... Πως τσακίζεις τo ηθικό συναδέλφων Παρασκευή 20/7 με 37C? Τους στέλνεις φωτογραφίες από τα Bora-bora...
Καλή ξεκούραση και καλές διακοπές!

butterfly said...

Ααχ, ωραία τα μικρά! Ζαχαρώνω ένα εδώ και πολύ καιρό. Αλλά τι να κάνω που λυπάμαι την υπάρχουσα λαπτοπίνα (έτσι λέω κι εγώ τη δική μου :)), που 4 χρόνια μετά είναι σκυλί; Αλήθεια το λέω, λυπάμαι να την αντικαταστήσω.

Ωραία μηχανήματα τα toshiba και τα fujitsu-siemens. Θα τα σκεφτόμουν σοβαρά αν ζεσταίνονταν λιγότερο και έκαναν λιγότερη φασαρία αντίστοιχα. Ψηφίζω IBM.

Γενικώς, πάντως, νομίζω ότι αν εξαιρέσουμε τα γραφικά, τα λάπτοπ μια χαρά στέκονται στο ύψος των περιστάσεων για χρόνια, για τους περισσότερους χρήστες. Το δικό μου κυκλοφορεί με γεμάτη μνήμη, και στο σπίτι έχω τον (τεράστιο) σκληρό από το (θεός σχωρέστο) desktop με θήκη, όπου έχω τα περισσότερα δεδομένα μου-καθημερινά έτσι κι αλλιώς δεν τα χρειάζομαι όλα.

Nikos Dimou said...

st darwin
αφού φτιάξεις καμμιά εικοσαριά βόδια αρχίζεις και χορταίνεις - η ικανοποίηση του ότι "δουλεύει" εξατμίζεται... Για πρώτη φορά πέρισυ αγόρασα έτοιμο desktop - (Fujitsu Siemens και αυτό). Η ικανοποίηση του κατασκευαστή υποχώρησε μπροστά στην βολή του να τα βρεις όλα έτοιμα...

viewokto αν θέλετε στείλτε μου ένα email. Μπορεί να έχω το μηχάνημα που χρειάζεστε...

Nikos Dimou said...

butterfly
πράγματι το μικρό Fujitsu ζεσταίνεται πολύ (είναι το μοναδικό του ελάττωμα). Το Toshiba καθόλου!

ΙΒΜ δεν υπάρχουν πια. Είναι κινέζικα Le Novo. Η ΙΒΜ πούλησε την μάρκα.

Filomila said...

andy said: (ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί χρησιμοποιούμε αρσενικό ή ουδέτερο για τις λαπτοπίνες – για μένα ήταν, είναι και θα είναι γοητευτικά θηλυκά...)

---------

Προφανώς δεν έχεις γνωρίσει το αγόρι μου. Η επιτομή του αρσενικού!

Ό,τι θέλω, όπως το θέλω, χωρίς παζάρια, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς αγκομαχητά...

Αθόρυβο, αλλά όχι τόσο που να ξεχνάς ότι υπάρχει. Σεμνό, πλην με άποψη, διακριτικό αν και αρκετά φινετσάτο ώστε να ξεχωρίζει. Ανεκτικό στα καπρίτσια μου. Με κατανόηση. Διαθέσιμο όποτε το χρειαστώ, για όσο το χρειαστώ. Δεν γκρινιάζει όταν δεν τον παίρνω μαζί μου, ούτε κι όταν τον παίρνω. Είναι αγαπητός στις φίλες μου, αλλά λειτουργεί άψογα μόνο στα χέρια μου.

Κι όλα αυτά χωρίς να πέφτει στην κατηγορία του άβουλου, άνευ προσωπικότητας αρσενικού - όταν του την (παρα)μπαίνω, μου τη βγαίνει από τα δεξιά και με κολλάει περισσότερο (ειδικά όταν κολλάει κι αυτός!).

Μειονέκτημα? Μου πέφτει λίγο μεγάλος. Είμαι βλέπεις κι εγώ μικρή.

butterfly said...

Το ξέρω για τα ΙΒΜ (το δικό μου είναι παλιό). Δεν ξέρω από πρώτο χέρι τι ποιότητα έχουν τα καινούρια (Lenovo). Φίλοι μου που έχουν είναι πολύ ικανοποιημένοι, μου φάνηκε όμως ότι έχουν χαλάσει το πληκτρολόγιο (αξεπέραστο).

Yosemite Sam said...

Καλησπέρα.Ερχόμενος απο διακοπές και πριν αναχωρήσω για..διακοπές πέρασα να ευχηθώ καλό καλοκαίρι.

Αυτό το post μέ γύρισε αρκετά χρόνια πισω.Ο πρώτος μου πραγματικός φορητός ήταν το λιλιπούτειο 200 lx palmtop pc της hp στις αρχές της προηγoύμενης δεκαετίας.Ετρεχε DOS 5,είχε cga οθόνη και μπορούσες να φορτώσεις ελληνικό λογισμικό της εποχής.Θυμάμαι του είχα βάλει το gword της singular.Είχε μέγεθος απλού organizer αλλά για την εποχή του ήταν ξεχωριστός.

Το επόμενο ήταν το libretto της toshiba που μου κράτησε παρέα αρκετό καιρο.Εκείνη την εποχή η toshiba ήταν κυρίαρχη στο χώρο των φορητών.

Κατά τη γνώμη μου την τελευταία διετία το χορό στους υποφορητούς τον σέρνει η sony.

Η fujitsu φτιάχνει εξαιρετικά μηχανήματα αν και η δική μου εμπειρία με ένα lifebοοk της σειράς s δεν ήταν χωρίς προβλήματα.

Το τοπίο στους φορητούς έχει γίνει πολύ ανταγωνιστικό τα τελευταία χρόνια.Εταιρίες όπως η acer και η samsung άγνωστες στο χώρο πριν μερικά χρόνια φτιάχνουν φορητούς με εξαιρετική σχέση κόστους απόδοσης.

Σε ότι αφορά τις διαστάσεις για μένα ο καλύτερος συμβιβασμός είναι οι thin and light των 13 ιντσων.Εαν κατέβεις στις 11 πληρώνεις σοβαρό τίμημα σε επιδόσεις καθώς σε αυτή την κατηγορία ολα τα υποσυστήματα είναι ένα σκαλί κάτω.Υπέροχος μεν ο φορητός του andy αλλά αν θέλεις που και που να παίζεις και κανένα παιγνίδι δεν κάνει.Λίγο πιο πάνω μπορείς να βρείς σαφώς πιο δυνατά μηχανήματα χωρίς σοβαρούς συμβιβασμούς σε βάρος και διαστάσεις.Ο sz π.χ.της sony έχει ξεχωριστή κάρτα γραφικών και μπορείς σε 1,5 κιλό περίπου να φορτώσεις ακόμη και απαιτητικά παιγνιδια όπως π.χ.το oblivion.Ο andy βέβαια αυτή την περίοδο έχει στη διάθεσή του το ομορφότερο παιγνιδι το κοριτσάκι του οπότε δεν του χρειάζονται υποκατάστατα.

Καλό καλοκαίρι σε όλους.

harrygrath said...

Για τα generic τυπου Πλαισιο εχει κανεις εμπειρια ?
Εχω μια συμπαθεια σε αυτοδημιουργητους τυπου Gerardo.

s_pablo said...

@somebody

good tip. Ειλικρινώς δεν το ήξερα αυτό. Η επόμενη αγορά μου σίγουρα.

Έχω ένα notebook hp ελαφρως της πλάκας ως desktop replacement. Οι εξωτερικοί σκληροί είναι η απόλυτη σωτηρία. (Το hp έχει 40 gb σκληρό και μόνο η μουσική μου ξεπερνάει τα 80gb)

--------------------------------
@viewokto

Δεν θα σου προτείνω μάρκα. Ότι κι αν επιλέξεις όμως φρόντισε να έχει mobile επεξεργαστή για να μην καεί το σύμπαν.

Φυσικά αυτό αποκλείει αυτά που συναρμολογούνται εδώ, τα οποία συνήθως είναι πιο μάπα κι απ' τα λάχανα

Anonymous said...

Όντως τα laptop μοιάζουν με γυναίκες, ειδικά τα μικρά.

@Δήμος
Δεν πιστεύω ότι τα μεγάλα λαπτοπ πουλάνε τόσο επειδή είναι κάποια ανάγκη, για εμένα κυρίως επειδή είναι πιο lifestyle αντικείμενα και πιο γοητευτικά από ένα κλασικό γκρίζο desktop.

Όσο για τις αναλύσεις όντως η οθόνη πρέπει να έχει την σωστή ανάλυση. Καταρχάς μια μικρή ανάλυση σε μεγάλη οθόνη κάνει να φαίνονται τα pixel, είναι πραγματικά απαίσιο. Ένα καλό παράδειγμα είναι κάποια PDA παλιά IPAQ με 4" οθόνη και ανάλυση 320χ240.

Anonymous said...

Ασυγχρόνιστε δραπέτη,

"Μη φωνάζεις ρε reactor, εδώ είμαι. Τώρα που απ’ ό,τι φαίνεται η ανοησία πήγε διακοπές, ήρθα."

Θες να μου πεις ότι πιάστηκε ο κώλος μου, με έπιασε η μέση μου, έκαψα μισό τόνο κηροζίνη και ξεχαρβάλωσα το συλλεκτικό Concorde μου στον κωλοαεροδιάδρομο του Ιxtapa και εσύ πίνεις ουζάκια στο Πασαλιμάνι;

Το απεμπλουτισμένο ουράνιό μου μέσα!

Τσακίσου κι έλα γιατί θα σου χρεώσω τα τακάκια που λιώσαμε για να μην καταλήξουμε στα χωράφια! Μέρος που διάλεξες κι εσύ, χάθηκε ένα Los Angeles να το κατεβάσω στο LAX που 'χει και άπλα...

Αντε, θα ζεσταθούν κι οι μαργαρίτες!

Somebody961 said...

Harry, xμμμ... ώρα για αποκαλύψεις!
Τα turbo-x βαφτίστηκαν εν παρουσία μου!

Ημουν εγώ, ο George Gerardo όπως λες και άλλος ένας (Gregory Kranos) εν έτει 1985.
Ιδρυτικό μέλος του πλαίσιου τότε.

Βρε πως να τα βγάλουμε, πως να τα βγάλουμε...

Ηταν η εποχή που αφ ενός το turbo στα αυτοκίνητα 'φοριόταν' πολύ, αφ ετέρου το 'turbo' το είχαν όλα τα ταϊβανέζικα υπερχρονισμένα τότε pc (πάνω από τα 4.77 του αυθεντικού) οπότε η 'βάφτιση' ήταν μάλλον εύκολη.
Τότε, πολλά προγράμματα δεν άντεχαν την 'υπερβολική' ταχύτητα των 8Mhz, και είχαν διακόπτη να κατεβάζουν την ταχύτητα χαμηλά στην αυθεντική.

Και εγεννήθη τότε με την παραλαβή των pc εν μια νυκτί η ονομασία turbo-x! (a)Gerardo!

H μάρκα έκτοτε έμεινε για οτιδήποτε υιοθετεί το πλαίσιο.
Πως λέμε ρύζι Βερόπουλος?! :)

@s_pablo: Χαρά μου που βοήθησα! :)

Somebody961 said...

Ισως επειδή έχω συνδέσει την έννοια του pc με κάτι σταθερό,

Ισως επειδή στο μυαλό μου έχω την έννοια της απόλυτης ελευθερίας όσον αφορά αναβαθμίσεις, προσθήκες κλπ,

Ισως επειδή τα πρώτα φορητά που γνώρισα ήταν από βάρος και όγκο ...αφόρητα, δεν τα είδα ποτέ σαν τέτοια,

Ισως ακόμα επειδή μου φέρνει ...apple σε φιλοσοφία (κλειστό σύστημα), εξάρτηση από εταιρία,

Ισως επειδή πληκτρολόγιο/ποντίκι, δεν μπόρεσα ποτέ μου να τα βολευτώ,

Δυσκολεύομαι πολύ (ακόμα) να πάρω ένα φορητό στα σοβαρά!

Αν υπάρχει κάποιο να μου αλλάξει γνώμη, θα χαιρόμουν!

ΥΓ: Τις μέρες με δισκοπάθεια πάντως, ακίνητος στο κρεβάτι, θα ανεχόμουν οποιοδήποτε μειονέκτημα! Το Wi-fi θα με αποζημίωνε!

Aphrodite said...

Hey!

Aμάν, μη λείψουμε λίγο για τα δικά μας, αμέσως άδεια από τη σημαία και κοπανιζόλ ο Don!!!

Τεσπα, να μπω κατ'ευθείαν στο θέμα, και να καλοκαρδίσω τον somebody με τους πόνους του, μια και έχω μια φλατ turbo-x αυτή τη στιγμή και δουλεύω, την οθόνη που με έχει βολέψει όσο καμμία άλλη.

Χμ, ψέμματα, να πω τώρα ότι το απόλυτο βόλεμα οθόνης και του "από κάτω πόσο-δε-με-μέλει-χαμού" δεν είναι λαπτοπίνες και κομπιουτερο-γάιδαροι τώρα, μην το βάζετε σε τέτοιες βάσεις το ζήτημα.

Τι με νοιάζει εμένα πώς γυρνάνε τα πιστόνια π.χ. όταν αυτό που με ενδιαφέρει είναι να το λιώσω στην άσφαλτο? Ε, το ίδιο και με τον υπολογιστή, αδιαφορέ τα προδιαγραφικά του (πώς μιλάω έτσι χριστούλη μου?!). Το θέμα είναι να μπορώ να τον σκίσω - κι αν το αντέχει και μικρός, τόσο το καλύτερο για εκείνον! (φαντάζομαι τώρα τον reactor τι θα βάζει με το νου του το βρέφος...)

Αλλά το ακόμη βασικότερον είναι να έχεις βρει τον τρόπο να τα κάνεις όλα αυτά παραγγελιά, δλδ "Θέλω έναν υπολογιστη που να κανει αυτό κι αυτό κι αυτό, συν ένα κάρο που δεν μπορώ να φανταστώ αυτή τη στιγμή αλλά θα μου την καρφώσει μεθαύριο, συν το μικρό του αδερφάκι -που να ταιριάζει με το κινητό μου- συν να μου είσαι εδώ να το φτιάχνεις μια που θα το κολλάω και το ένα και το άλλο κατά βούλησιν, κι όλα αυτά χτες!"

:)))

Κι ας πρέπει να ξεπληρώσεις με ασυνήθη (ή και συνήθη, το καλό αρχαίο νόμισμα αν δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό δεν θα είχε επιβιώσει δια μέσου των αιώνων...)


ΥΓ- τι είναι τα ασυνήθη ανταλλάγματα? Μα να έρχεται ο "σπόνσορας" και να τον αφήνεις να σκαλίζει το νεκροταφείο ελεφάντων (σκληρών) πίσω από το γραφείο σου, κάθε που σου κάνει upgrade. Κι ας τα χρησιμοποιεί όλα αυτά για τελετές βουντού που τον πρήζεις. Δεν πειράζει, ρίχνεις κι εσύ πορτοκαλάδα στο πιο εξελιγμένο μικρό που θα σου φέρει, και τον φρικάρεις τελείως (ξέρετε "Αχ, mouse αφής ήτο ετούτον κι όχι σου-βεράκι για τον χυμό μου?!")
:)))

ΥΓ2- Μεγάλη εφεύρεση αυτού του τύπου τα "mouse", αγόρια... O,τι προσπαθούσαμε να σας κάνουμε υπνοπαιδεία, για το πώς να έχεις χειροπιαστά αποτελέσματα με λεπτούς χειρισμούς σε ελάχιστο εμβαδόν ειδικά ευαισθητοποιημένης επιφάνειας, τζάμπα μάθημα στο λαπτοπίδιο... Ε, make good use of it!
;)

Aphrodite said...

YΓ3- μικρό-ξεμικρό, να σας την πω την αμαρτία μου... Nothing beats τεράστια plasma οθόνη με media center, ασύρματο πληκτρολόγιο και ασύρματο mouse, πολυθρόνα-ξαπλώστρα για χαμένα κορμιά, your drink of choice στο πάτωμα δίπλα σας, θεά θάλασσα, φεγγάρι, φωτάκια από μακριά και το Μωρό μέσα να κοιμάται. Οχι το μωρό, το Μωρό, καταλάβατε. Που αύριο θα του ζητήσεις κάτι από αυτά τα τεχνικά που είδες εδώ μέσα και θα το κουφάνεις πάλι!

ΥΓ4- μέσα σ'όλα, βγήκε και η επίσημη ανακοίνωση από τη Διεύθυνση της "Γελλάς" για όποιον ενδιαφέρεται. Ολά καλά, και θα σας λυθούν και κάποιες απορίες. Το γράφω εδώ μια που το doncat has gone fish(-eat)ing! Πάντως σας τσάκωσα! Βρε αν ποτέ έβγαζα προσωπικά εφημερίδα, η αισθητική της θα ήταν σε στυλ Sheets ή Bloggerines, οπότε δεν θα εκτυπωνόμουν καν! R U nuts φίλοι μου? ;)

ΥΓ5- Οπως λέει ο yoz,

"Ο andy βέβαια αυτή την περίοδο έχει στη διάθεσή του το ομορφότερο παιγνιδι το κοριτσάκι του οπότε δεν του χρειάζονται υποκατάστατα."

Κατάδικε, άμα μάθεις πού είναι το κουμπάκι "off" ή έστω "standby", πες το μας κι εμάς... Για να έχουμε ΟΛΟΙ καλό καλοκαίρι, κι όχι μόνο τα αλλαλάζοντα νήπια!

Aphrodite said...

(έχω χάσει το μέτρημα με τα υστερικόγραφα...!)

ΥΓ3456543- Για νά έχουμε Καλό Καλοκαίρι λοιπόν, στρίψτε καμμιά αιώρα να σαβουριαστεί, μη του πάρει ο εξαποδώ το σόι, κλείστε και κάνα λαπτοπίδιο στα κρινοδάχτυλα, ο ήλιος δεν περιμένει! (μετά ξέρετε, "ωωω, μάκια το βαβά!").

:)))

Αντε καλέ, ξημερώνει, πιάστε καμμιά ανατολή και λινκιάστε την να τη δούμε κι εμείς όπως την βλέπετε εσείς!

Nikos Dimou said...

Καλημέρα

Ημέρα διακοπών πρώτη (κι ακόμα δεν φύγαμε).

Άργησε η θεά αλλά βρόντηξε από τον Όλυμπο.

Δεν είναι τόσο χάλια τα συναρμολογούμενα (Πλαίσιο κλπ) φτάνει όπως ειπώθηκε να έχουν σωστό επεξεργαστή. Να είναι mobile!
Και Intel (η AMD έχει μείνει πολύ πίσω).

Έχετε τεράστιο πλεονέκτημα το άμεσο σέρβις. Αν σας χαλάσει ο Sony τον στέλνουν έξω και τον χάνετε για τρεις μήνες!

Από τις ξένες μάρκες Dell, Toshiba. Fujitsu έχουν καλό σέρβις.

Είναι το πρώτο που κοιτάω πριν αγοράσω.

mistiriO/S said...

Ο δικός μου μικρός φίλος είναι το PDA μου (FUJITSU SIEMENS Pocket Loox 520) με Wi-Fi και GPS. Ο συνδυασμός αυτός είναι απελευθερωτικός. Internet παντού στο σπίτι για μία γρήγορη ματιά για ειδήσεις, blogs, e-mail, messaging αλλά και τηλεφωνία μέσω skype αλλά στο αυτοκίνητο τι μαγεία! Xρησιμοποιώ τη δορυφορική πλοήγηση 2,5 χρόνια και κάθε φορά ψαρώνω όταν δουλεύει. Να μπορείς να πας σχεδόν όπου θέλεις οδικώς χωρίς να πλέον να ρωτάς για το πως θα φτάσεις εκεί. Στη δουλειά επειδή επισκέπτομαι πελάτες μου έχει λύσει τα χέρια. Αν έβρισκε και πάρκινγκ από μόνο του...(!). Ο μόνος τρόμος είναι σε λίγα χρόνια (2010 ή 11 νομίζω) που θα είναι έτος μέγιστης ηλιακής δραστηριότητας οι δορυφορικές επικοινωνίες θα έχουν σημαντικά προβλήματα λόγω των ηλεκτρομαγνητικών καταιγίδων που ο ήλιος θα πυροβολεί συχνότερα.

Αναμένω όμως το απόλυτο gadget που θα τα συνδυάζει όλα (κινητό, φωτογραφική, i-pod, wi-fi, gps, bluetooth, καφετιέρα, μπάρμπεκιου ...) για να μείνω τελικά με αυτό και το βόδι (βόδι = ανελέητο gaming) το οποίο είναι παραδοσιακή αξία.

Αγαπητέ Don καλές διακοπές!

d3lta said...

Καλημέρα,

Εχω εναν Toshiba Satellite ήδη εξαετίας, κορυφαίος σην εποχή του, με mobile pentium και πολλά καλούδια, σήμερα - πιστός - δεινόσαυρος...

Δεδομένου ότι το βάρος του είναι 2,5 kg, και αισθάνομαι κάτι τσιμπηματάκια στα νεφρά τελευταία, ποιόν υποφορητό Toshiba θα πρότεινε κάποιος connoisseur με τον καλύτερο λόγο μεγέθους/απόδοσης?

Εχω την αίσθηση όπως ακούστηκε, ότι οι "εντεκάρηδες" κάνουν αναγκαστικά
συμβιβασμούς στην απόδοση.

Nikos Dimou said...

delta_mike
η κατηγορία 13.3 είναι η καλύτερη - συμβιβάζει ευχρησία με δυνατότητες. Όλες οι μάρκες έχουν μοντέλα σε αυτήν - αν αντέχετε οικονομικά ο Sony με ανθρακονήματα και βάρος 1.6 είναι η καλύτερη λύση.

d3lta said...

Υποθέτω ότι αναφέρεστε σε αυτό. Οντως, φαίνεται state of the art λύση την οποία θα εξετάσω σοβαρά.

Merci bien.

Yosemite Sam said...

Δεν έχω εμπειρία απο το service της sony.Μου έχουν πει (δεν χρειάστηκε ακόμη) ότι πάνε στο βέλγιο και επιστρέφουν σε 7 εργάσιμες.

Η fujitsu όντως τα επισκευάζει στην ελλάδα αλλά χρειάζεται να ταξιδέψει το ανταλλακτικο.Εμένα μου τον κράτησαν πάνω απο μηνα περιμένοντας να αφιχθεί.

Δυστυχώς service γρήγορο δεν έχω συναντήσει μέχρι σήμερα εν ελλάδι.

Zoros said...

Καλημέρα!

Εγώ έχω το μεγαλύτερο αδερφό του Fujitsu Siemens P7010, το Τ4010, και είμαι εξίσου ευχαριστημένος (είναι και Tablet με 12,1 οθόνη, αλλά και λίγο πιο βαρύ -1,9kg).

Είμαι έτοιμος για αλλαγή (λόγω Vista) και με βλέπω να το γυρνάω σε Sony Vaio Core Duo 13,3", το οποίο, μαζί με τα Apple laptops, είναι τα μόνα που μπορούν να χαρακτηριστούν και γκομενοπαγίδες :-) Το μόνο που θα μου λείψει είναι το Tablet...

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Nikos Dimou said...

delta_mike
αυτό είναι το νέο τέλειο μικρό ΤΖ με 11άρα οθόνη (αλλά 2800 €!). Εγώ εννοούσα την σειρά SZ με δεκατριάρα οθόνη αλλά βάρος 1,6 ΕΔΩ και 200 € λιγότερα.

Nikos Dimou said...

Yosemite Sam said...
Δυστυχώς service γρήγορο δεν έχω συναντήσει μέχρι σήμερα εν ελλάδι.

--------------------------------

Η Dell. Μέσα σε 24 ώρες και στον χώρο σου!

Yosemite Sam said...

Σε 24 ώρες;

Εδώ ο κύριος και έφαγε τρεις μέρες μέχρι να τα καταφέρει να επιστρέψει στη ζωή.

Το είδες με τα γατίσια σου ματάκια γατούλη μου η το γράφουν τα..ευαγγέλια της dell;

d3lta said...

Nikos Dimou said...

delta_mike
αυτό είναι το νέο τέλειο μικρό ΤΖ με 11άρα οθόνη (αλλά 2800 €!). Εγώ εννοούσα την σειρά SZ με δεκατριάρα οθόνη αλλά βάρος 1,6 ΕΔΩ και 200 € λιγότερα.

-----------------------------

Mea culpa, έχετε δίκιο...

Η σειρά Vaio SZ με οθόνη 13'' εκδίδεται σε 3 μοντέλα, τα VGN-SZ3XP/C, VGN-SZ4XN/C και VGN-SZ5XN/C με κορυφαίο της σειράς το τελευταίο.

Με χαρά σας ανακοινώνω ότι θα είμαι ο ευτυχής κάτοχός του την ερχόμενη Τρίτη!

Constantinos said...

Μια συνεισφορά και από εμένα στο θέμα, μετά από 10 μήνες εμπειρίας με το Sony SZ.

Λόγος επιλογής, όπως πολύ σωστά αναφέρεται, το μικρό βάρος (μετάβαση από προηγούμενο toshiba tecra 3 Κιλών plus το οποίο μαζί με τα επαγγελματικά παρελκόμενα κατέληγε σε βάρος χαρτοφύλακα 12,5 κιλα που με τη σειρά του κατέληξε σε τενοντίτιδα ...) σε συνδυασμό με τη μεγάλη συγκριτικά οθόνη (να μην θεραπεύσουμε την τενοντίτιδα για να καταλήξουμε σε στραβισμό).

Όμως, ένα σημείο για προσοχή:

Πολύ μικρή συγκριτικά αυτονομία, απαράδεκτη για mobile επεξεργαστή - χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών της Intel φτάνει μετά βίας τις 2,5 ώρες με λογική χρήση δίσκου / επεξεργαστή, ενώ αν χρησιμοποιηθεί το δεύτερο κύκλωμα γραφικών της nvidia που επίσης διατίθεται (και είναι απαραίτητο για να τρέξει το aero σε περιβάλλον vista) η αυτονομία πέφτει στη 1,5 ώρα! Υπάρχει η λύση της μεγαλύτερης μπαταρίας, αλλά τότε τα 1,6 κιλά πάνε περίπατο.

Επίσης για κάποιο περίεργο λόγο τον οποίο μέχρι τώρα οι τεχνικοί της vodafone δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν, η συνεργασία με 3 διαφερετικού τύπου vodafone mobile connect κάρτες είναι προβληματική (συνεχείς διακοπές σύνδεσης, κλπ). Εκτιμώ ότι υπάρχει κάποια ασυμβατότητα με το ενσωματωμένο κύκλωμα wi-fi / bluetooth που είναι 2 σε 1 τσιπάκι από ότι καταλαβαίνω.

Κατά τα άλλα η οθόνη είναι εξαιρετική σε ευκρίνεια και λαμπρότητα (ξεχνάς ότι δουλεύεις στις 13,3 ίντσες) και οι επιδόσεις με 2 GB Ram άριστες ακόμη και αν το δικό μου μοντέλο είναι απλώς Core Duo 1.8 και όχι Core 2 Duo.

Καλές διακοπές σε όλους όσους φύγουν νωρίς!

Takis Alevantis said...

Στη μεγάλη μου κόρη είχα αγοράσει το 2002 ένα TOSHIBA SATELLITE 1900-203. Δουλεύει ακόμη στο Λονδίνο χωρίς σοβαρά προβλήματα. Στα υπόλοιπα τρία παιδιά αγόρασα τον τελευταίο χρόνο τρία πανομοιότυπα Toshiba Equium A110-252 που κι αυτά τρέχουν χωρίς προβλήματα και κάνουν πλήθος (φοιτητικές) δουλειές.

Εγώ όπως είπα, έχω ένα «υπηρεσιακό» Fujitsu/Siemens Lifebook S7020 που με καλύπτει πλήρως στις μετακινήσεις (αλλά και στην τηλεργασία μου). Στο σπίτι έναν locally assembled κλώνο με Intel P4 και 17άρα οθόνη SONY LCD.

Όπως λέει κι η Αφρο σημασία έχει να κάνεις τη δουλειά σου και (συμπληρώνω εγώ) όχι να ικανοποιείς τη gadgetομανία σου.

And we lived hapily ever after ...

Υ.Γ. Ο Dell με το Windows 95 που ανέφερα παραπάνω έχει και μιαν άλλη συναισθηματική αξία για μένα. Ήταν ο πρώτος υπολογιστής που, ενώ αγοράστηκε στο Βέλγιο χωρίς ειδικές προσαρμογές, «μιλούσε» Ελληνικά επειδή υλοποιούσε την προδιαγραφή της ΕΕ για την εκτεταμένη πολυγλωσσία.

Constantinos said...

Ο/Η Zoros είπε...

Είμαι έτοιμος για αλλαγή (λόγω Vista) και με βλέπω να το γυρνάω σε Sony Vaio Core Duo 13,3", το οποίο, μαζί με τα Apple laptops, είναι τα μόνα που μπορούν να χαρακτηριστούν και γκομενοπαγίδες :-)


Ενδιαφέρουσα άποψη η οποία ενισχύεται ιδιαίτερα αν η οθόνη ψεκαστεί με το γνωστό διαφημιζόμενο τριγράμματο αποσμητικό (ΤΣΕΚΟΥΡΙ) που σύμφωνα με τις σχετικές διαφημίσεις τρελλαίνει τον γυναικείο πληθυσμο. Βέβαια τότε η οθόνη καταστρέφεται αλλά αφού ο σκοπός της απόκτησης δεν είναι η χρήση, υποθέτω ότι αυτό δεν πειράζει και τόσο :)

Nikos Dimou said...

Yosemite Sam said...
Σε 24 ώρες;

----------------------------------

Είναι στο συμβόλαιο (3 χρόνια αυτόματα για κάθε μηχανάκι) αλλά το επαλήθευσα δύο φορές στα δύο δικά μου Dell. Στο ένα μάλιστα αλλάχθηκε χωρίς συζήτηση το motherboard.

Nikos Dimou said...

Constantinos
To θέμα της αυτονομίας του Sony SZ είναι προβλημα. Το νέο μοντέλο έχει ένα διακόπτη που γυρίζει την λειτουργία σε stamina και διπλασιάζει τον χρόνο (λεει

delta mike
με γειά! Και να μας πεις εντυπώσεις - ειδικά για την αυτονομία.

Constantinos said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...

Constantinos
To θέμα της αυτονομίας του Sony SZ είναι προβλημα. Το νέο μοντέλο έχει ένα διακόπτη που γυρίζει την λειτουργία σε stamina και διπλασιάζει τον χρόνο λέει ...

Στην πραγματικότητα η θέση stamina είναι η χρήση του εσωτερικού κυκλώματος γραφικών της Intel, έναντι της nvidia που παίζει στην άλλη θέση (speed). Αφήστε που πρέπει να κάνεις και restart για να γίνει η αλλαγή κυκλώματος γραφικών. Επειδή το τρέχω σε dual boot (XP / Vista) ξέρετε πόσες φορές έχω ξεχαστεί και έχω ξεκινήσει Vista για να διαπιστώσω στην οθόνη εισόδου ότι έχω ξεχάσει να γυρίσω το διακόπτη στη θέση speed οπότε χρειάζεται restart, για να παίξει το aero!

tk said...

Το laptop είναι τρομερά βολικό σε σχέση με το desktop To πας όπου θες, κουβαλάς τα αρχεία σου χωρίς να χρειάζεσαι flash-memories και άλλα τέτοια μπιχλιμπίδια. Πρόσφατα το κουβάλησα στην παραλία σε ένα beach party για να ακούσουμε μουσική. Όσο για τα υπό-. Φαντάζομαι ότι βολεύουν αυτούς που τα χρειάζονται σε χώρους με πολύ μικρό χώρο, αεροπλάνα, τρένα, και λόγω βάρους και όγκου είναι πολύ βολίκα. Τώρα υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν ανόητο να κουβαλάς το laptop για να κάνεις τη δουλειά σου σε μια καφετέρια που έχει ασύρματο δίκτυο, και θεωρούν πιο λογικό να πας σε ένα ίντερνετ καφέ...(βασίζομαι σε γεγονότα και το λέω αυτό)

Nikos Dimou said...

ΟΚ αλλά μπορώ να ζήσω και χωρίς aero...

d3lta said...

Ευχαριστώ πολύ!

Εχω δε να πω ότι το μπλόγκινγκ περί τεχνικών θεμάτων υπερτερεί σε μερικούς τομείς έναντι των εθνικών!

Φανατικός Toshibaκιας χρόνια, ύστερα από μία μικρή σύγκριση με το Portege τους, είδα ότι το Sony υπερτερεί κατά πολύ.

Εννοείται πως θα επανέλθω με full field report!

@constantinos

Εσείς ποιό μοντέλο έχετε?

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού που πρρήγγειλα είναι:

Vaio VGN-SZ5XN/C

Οθόνη 13.3" WXGA X-Black LCD

Ανάλυση 1280 x 800

Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo T7200 2,00GHz

Μνήμη 2048MB DDR2 (max 2GB)

Σκληρός Δίσκος 160GB SATA 5400rpm

Κάρτα Γραφικών nVidia GeForce 7400 335MB

Οπτικά Μέσα DVD±RW / ±R DL / -RAM.

Λειτουργικό Windows Vista Business GR/EN

Κάμερα Sony Motion Eye 0.3 Megapixels

Ήχος Intel HD Audio & 3D Surround

Ηχεία 2 ενσωματωμένα

Δικτύωση Μodem 56k Bluetooth 2.0 with EDR Wireless Lan 802.11a/b/g

Ethernet 10/100

Θύρες
Docking Station connector x 1

USB 2.0 x 2

ExpressCard/34 x 1

Memory Stick Slot x 1

Mini IEEE-1394 x 1

Headphone out x 1

Modem RJ-11 x 1

Ethernet RJ-45 x 1

Card Reader VGA out x 1

Microphone in x 1

Μπαταρία Li-Ion

Βάρος 1,69 kg

Διαστάσεις 315 x 234 x 22 mm

Κατά τον κατασκευαστή, με τη μπαταρία με λειτουργία STAMINA η αυτονομία αγγίζει τις 6 ώρες. Οψόμεθα.

mic said...

doncat,
Συγχαρητήρια για το νέο σου blog, είναι απείρως καλύτερο να διαβάζουμε τις απόψεις σου για την τεχνολογία καθημερινά, παρά μια φορά το μήνα . Όσο αφορά το service συμφωνώ, αλλά παρόμοια αντιμετώπιση με την dell έχει και το Πλαίσιο. Η dell αντικατέστησε τη μητρική του Lattitude σε 2 μέρες και το Πλαίσιο επειδή την είχε ετοιμοπαράδοτη σε 4,5 ώρες.
Έχω την εξής απορία, κατασκευάζεται κάποιο laptop εκτός Κίνας

Constantinos said...

Ο/Η delta_mike είπε...

@constantinos

Εσείς ποιό μοντέλο έχετε?

Το VGN-SZ2XP, αγορασμένο τον Οκτώβριο του 2006, με τις τότε μέγιστες προδιαγραφές (επεξεργαστη core duo 1.8 GHZ, σκληρό δίσκο 100 ΜΒ, μνήμη RAM 2GB). Και τότε η διαφημιζόμενη αυτονομία σε θέση stamina ήταν 6 ώρες, αλλά αυτό πρακτικά ποτέ δεν το είδα (ίσως με χαμηλομένο το brightness της οθόνης σε επίπεδο ατμοσφαιρικού εστιατορίου, χωρίς χρήση DVD, σκληρού, wireless, bluetooth, να πιάνει καλύτερους χρόνους από τις 2,5 ώρες στη θέση stamina). Βέβαια 10 μήνες είναι πολύ μεγάλη περίοδος για την τεχνολογία οπότε εύχομαι να έχει ληφθεί υπόψη feedback και να έχουν γίνει τώρα πια βελτιώσεις στο θέμα της αυτονομίας, οπότε μην ανησυχείς, είμαι σίγουρος ότι για όλους τους άλλους λόγους θα μείνεις πολύ ευχαριστημένος.


Ο/Η Nikos Dimou είπε...

ΟΚ αλλά μπορώ να ζήσω και χωρίς aero...


Ναι αλλά ο λαός μας λέει ... χωρίς αέρα το πουλί, χωρίς νερό το ψάρι, κλπ :) αν αρχίσουμε τις εκπτώσεις στα vista, φοβάμαι ότι λιγοστεύουν οι λόγοι μετάβασης από τα xp αφήστε που το Mac OS X αρχίζει να γίνεται πολύ ελκυστικό από το Δεκέμβριο που άρχισα να παίζω μαζί του και έχω αρχίσει να κολλάω !

Nikos Dimou said...

mic said...
Έχω την εξής απορία, κατασκευάζεται κάποιο laptop εκτός Κίνας;

------------------------------

Μερικά ναι. Το Dell είναι φτιαγμένο στην Σινγκαπούρη, το Fujitsu-Siemens στην Γερμανία και το Toshiba Satellite στην Ιαπωνία.

mic said...

dell Latitude D410 made in China το γράφει στο εσωτερικό εκεί που κουμπώνει η μπαταρία. Έχασα ένα κομπολόϊ σε στοίχημα εξαιτίας του.!!!

andy dufresne said...

@delta_mike,

Αν δεν σε ενοχλεί το μειονέκτημα που κατέθεσε ο αξιότιμος και αξιόπιστος yosemite sam (χρωστάς καφέ, χρωστάω μπλουζάκι...) περί παιχνιδομηχανής, τα δύο πιπίνια της Sony είναι μονόδρομος, αν η τιμή δεν είναι πρόβλημα.

Μεταξύ τους τώρα.
Πλεονεκτήματα Sony Vaio VGN-SZ5XN/C 13.3” σε σχέση με την VGN-TX5XN/B 11.1”:

Πιο ξεκούραστη οθόνη (λόγω μεγέθους)
Πιο στιβαρή κατασκευή, ιδιαίτερα η οθόνη
Ελαφρώς γρηγορότερη
Μεγαλύτερος σκληρός δίσκος
Καλύτερος ήχος
Περισσότερες θύρες USB

Η μικρή υπερτερεί σε:

Mέγεθος, βάρος, (απίστευτη) αυτονομία και sex-appeal.

Γνώμη μου είναι αν προλαβαίνεις ν’ αλλάξεις την παραγγελία βάλε στο χέρι τη μικρή.
Αν δεν σε έπεισα, θα το διαπιστώσεις καμιά μέρα ιδίοις όμασοι στον Πασά, στον Ασημάκη, στην Πούντα Ζέζα...

Alexandros said...

Δεν υπάρχει κανένας που να έχει ASUS ; έχω έναν ASUS A7D me 17'' οθόνη βέβαια (καμία σχέση με ''μικρό φίλο'' , ζυγίζει πάω από τέσσερα κιλα!) άλλα σαν ποιότητα κατασκευής είναι εκπληκτικός. Για 1,5 χρόνο που τον έχω , δουλέυει στο φουλ 18 ώρες την ημέρα και συνεχίζει ακάθεκτος!

Nikos Dimou said...

mic said...
dell Latitude D410 made in China

------------------------------


dell Latitude D610 made in Singapore

Yosemite Sam said...

το sz το έχω στα χέρια μου πάνω απο χρόνο.

Τα συν

-Οθόνη που είναι κυριολεκτικά σε άλλη κλάση.Λόγος αγοράς απο μόνη της.

-Δεν ζεσταίνεται.

-πανάλαφρος.

-μπορεί έστω και οριακά να παίξει σχεδόν ολα τα παιγνίδια της αγοράς.Νομίζω είναι το μόνο σε αυτές τις διαστάσεις που έχει ξεχωριστή κάρτα γραφικών.

-θαύμα σχεδίασης.

τα πλην

-Ακριβός.

-μέτρια αυτονομία.

-ανεμιστήρας που δε σταματάει με τίποτε.Σε αυτό η fujitsu είναι άπαιχτη.Βγάζει τα πιο αθόρυβα μηχανήματα της αγοράς.

-η sony τον φορτώνει με ένα κάρο προγράμματα και το σύστημα είναι βαρύ με το καλημέρα.Μέχρι και trojan εντόπισα στο vaio update.

Στον επόμενο μπορεί να δοκιμάσω dell.Οι 24 ώρες του γάτου μου φαίνονται ελκυστικές εκτός εάν η παρουσία του στο ραμ ξύπνησε κόκκινο συναγερμό στο service της dell.

andy my apologies.

Nikos Dimou said...

yosemite sam
αυτόν τον ανεμιστήρα τον θυμάμαι ακόμα...

Εξίσου αθόρυβα με τα Fujitsu είναι τα Toshiba και τα πιο αθόρυβα από όσα έχω δοκιμάσει: τα Dell!

d3lta said...

@andy dufresne

Θα συμφωνήσω με τον yosemite sam, ο καλύτερος συμβιβασμός απόδοσης/μεγέθους είναι ο 13.3''. καθώς στο μικρό πιπίνι των 11.1'' τα υποσυστήματα υστερούν.

Ειναι εν πλήρει γνώση μου ότι θα μου ρίξεις στα ώτα στο all important sex appeal factor, θα 'φας' τις fashion victims, ενώ εγώ θα 'φάω' τις technofreaks. Ας είναι...

Σε κάθε περίπτωση, σηκώνω το γάντι και αποδέχομαι την πρότασή σου γιά μονομαχία στο El Pasa!


@consatntinos

Φαίνεται ότι οι παρατηρήσεις σου περί αυτονομίας ελήφθησαν σοβαρά από την sony, συγκριτικό μεταξύ των VGN-SZ2XP και
VGN-SZ3XP εδώ.

Ευχαριστώ αμφοτέρους γιά το feedback.

Nikos Dimou said...

Νομίζω πως ο καθένας μας πρέπει να κάνει μία λίστα με την ιεράρχηση των χαρακτηριστικών που αξιολογεί σε ένα φορητό - διότι μερικά όχι μόνο δεν συμβαδίζουν μεταξύ τους αλλά είναι αντίθετα και αντιφατικά.
Η δική μου λίστα:

1. Φορητότητα
2. Ισχύς
3. Οθόνη (για φωτογραφική δουλειά)
4. Αθόρυβο
5. Θύρες
6. αυτονομία (σπάνια είμαι μακριά από πρίζα).
7. Χωρητικότητα

d3lta said...

Τον φορητό μου τον θέλω να κάνει ότι είναι λαπτοπικώς δυνατόν - εφαρμογές office, video capture, image processing, audio compression - πλήν παιχνιδομηχανής (δεν παίζω παιχνίδια).

Συνεπώς πρέπει να έχει την μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ που διατίθεται γιά το μέγεθός του την μέρα της αγοράς του. Απεχθάνομαι τα μηχανήματα που σέρνονται.

Μία περαιτέρω παράμετρος είναι ότι επειδή η απαξίωσή του ξεκινά την στιγμή που βγαίνεις από το κατάστημα, πρέπει η επένδυσή σου να είναι όσο πιό future proof είναι δυνατόν.

Οι θύρες παίζουν μεγάλο ρόλο, καθότι συνήθως καταλήγει ...χριστουγεννιάτικο δέντρο από τα καλώδια.

Η χωρητικότητα με τους εξωτερικούς σκληρούς έχει καταστεί άνευ σημασίας πλέον.

Πρωτίστως όμως να είναι ...φορητός, αρκετή άρση βαρών κάναμε!


ΥΓ στο προηγούμενο σχόλιό μου, ο δαίμων έφαγε ένα 'υπ' όψιν'.

harrygrath said...

Ο ορος φορητος ειναι σωστος & σαφως ανωτερος ποιοτικα του (εσφαλμενου) λαπτοπ.
Ενδιαφερουσες οι war stories by somebody.
Πιστευω οτι το μελλον ανηκει σε οποιον επιτυχει το κονσεπτ του Canon notejet. Ολα σε 1.

Nikos Dimou said...

Το Πλαίσιο στο Athens Mall έχει φέρει ένα (δείγμα) iPhone. Το είδα και το "έπαιξα" σήμερα το απόγευμα - είναι πολύ εντυπωσιακό. Φυσικά δεν συνδέεται, αλλά οι λειτουργίες όλες βγαίνουν από την οθόνη αφής. Αν δεν έχει κάποιο αόρατο κουσούρι μου μυρίζει μεγάλη επιτυχία.

Nikos Dimou said...

Η περίληψη της κριτικής του CNET για το iPhone:

The good: The Apple iPhone has a stunning display, a sleek design, and an innovative multitouch user interface. Its Safari browser makes for a superb Web surfing experience, and it offers easy-to-use apps. As an iPod, it shines.

The bad: The Apple iPhone has variable call quality and lacks some basic features found in many cell phones, including stereo Bluetooth support and 3G compatibility. Integrated memory is stingy for an iPod, and you have to sync the iPhone to manage music content.

The bottom line: Despite some important missing features, a slow data network, and call quality that doesn't always deliver, the Apple iPhone sets a new benchmark for an integrated cell phone and MP3 player.

d3lta said...

Ανάλογη κριτική και από το PC Magazine...

"It's the best portable media player ever. It's possibly the most fun we've ever had with a handheld device. It browses the Web like a champ. Yet as a voice phone and a messaging device, it's a loser. The iPhone is full of contradictions.

Fun new interface for navigating multimedia. Huge screen looks amazing. Terrific Web browser. Syncs well with PCs and Macs. YouTube function is great. Functions flow seamlessly into each other. Built-in speaker for voice calling and music.

Poor business e-mail and PIM connectivity. Bad audio quality on phone calls. Tons of "GSM buzz" on nearby speakers. Virtual keyboard hard to type on. No phone functionality with iPod speaker docks. No FM radio.

When he announced the iPhone, Steve Jobs said to expect three things: "an incredibly great cell phone," "the best iPod we've ever made," and "the Internet in your pocket." One out of three isn't bad. Yes, the iPhone is the best iPod ever—ironic for something not even called an iPod! But it's just a plain lousy phone, and although it makes some exciting advances in handheld Web browsing, it's not the Internet in your pocket".

Και 599 $ λιανική. Θα δείξει.

s_pablo said...

Έγινε πολύς λόγος για service και όντως είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα.

Αν και έχω απομακρυνθεί από την αγορά 3 χρόνια πιστεύω ότι δεν θα έχουν αλλάξει και πολλά.

Αν εξαιρέσουμε Dell, η οποία έχει άμεσο service, οι υπόλοιπες έχουν πολύ κακή ανταπόκριση.

Φυσικά, αξιόπιστο και αρκετά γρήγορο service παρέχουν και οι IBM και HP, οι οποίες μάλιστα παρέχουν υποστήριξη και μέσω συνεργατών, συν της δυνατότητας για 24/7 on site υποστήριξη με την αγορά ανάλογου service pack.

Nikos Dimou said...

Kαλημέρα!

s_pablo από ΗΡ - κυρίως εκτυπωτές, περιφερειακά, αλλά και φορητούς είχα στο RAM πολλά παράπονα - αλλά και σε δύο δικές μου περιπτώσεις ταλαιπωρήθηκα αρκετά...

Το θέμα του σέρβις είναι τεράστιο - αλλά κανένας στην Ελλάδα δεν τολμά ενα Service and Reliability report όπως κάνει το PCMag στις ΗΠΑ.

carder said...

Πληροφοριακά αν ο δον δεν είδε λάιβ Αλόνσο να τον δει επειγόντως έστω και σε κονσέρβα!

Nikos Dimou said...

carder
Εμ, πως δεν τον είδε! Το Νύρμπουργκρινγκ είναι η αγαπημένη μου πίστα - την έχω διατρέξει (ως ιδιώτης) και μάλιστα στην παλιά της μορφή.

Εντελώς ρομέικο το τελικό προσπέρασμα του Μάσα - με σπρωξιά!

Unknown said...

Πάντως πρόσφατα τόσο η Fujitsu όσο και η Toshiba έβγαλαν μία σειρά υποφορητών σε αρκετά προσιτή τιμή (1000-1200 ευρώ). Amilo 1520 για την F/S και U100 για την Toshiba. Και ως κάτοχος του πρώτου είμαι ευχαριστημενός.

Πολύ θετικό ότι οι πραγματικοί φορητοί αρχίζουν να γίνονται ανεκτοί στο βαλάντιο του μέσου καταναλωτή. Γιατί κάθε φόρα που βλέπω συνάδελφο στη σχολή να εμφανίζει το 15άρι (ή ακόμα χειρότερα 17άρι) "laptop" (προσέξτε τα αυτάκια) πονάει η πλάτη μου στη θέαμα...

Εδώ τα 1.7 κιλά του Amilo γίνονται κάποιες φορές αισθητά.

s_pablo said...

Πολλές κατηγορίες έχουν εισπράξει τα 15+ φορητά και είναι μάλλον άδικο.

Κατ' αρχάς είναι σαφώς οικονομικότερα των μικρών, οπότε για κάποιον που δεν μπορεί να διαθέσει 1000 ευρώ και πάνω και χρειάζεται μια σχετικά φορητή λύση είναι... λύση. Το δικό μου με έχει σώσει από ατελείωτες ώρες ανίας στο καράβι.

Δεύτερον, για όλους εμάς που έχουμε βασανιστεί από τα desktops και θέλουμε επιτέλους, λιγότερα καλώδια και περισσότερο χώρο ως desktop replacements λειτουργούν άψογα.

Τέλος, αφού όπως αποκαλύφθηκε και στο παρόν ποστ είναι θυληκά, μπορείς να τα πάρεις και στο κρεβάτι, χωρίς να αγχώνεσαι μη σου πέσουν στη χαραμάδα.

Υ.Γ. ο Χάμιλτον εματιάσθη, αλλά ο αγών θύμισε κάτι από τα παλιά. Αλήθεια, θυμάστε από πότε έχουμε να δούμε τέτοια προσπέραση?

Nikos Dimou said...

Καλημέρα

στο βάρος των φορητών πρέπει να διαχωρίζουμε το βάρος του μηχανήματος από το βάρος μεταφοράς (travel weight) όπου προσθέτουμε τροφοδοτικο, καλώδια, τσάντα (από 0,6 ως 2 κιλά). Έτσι το σύνολο για τον ώμο μας μπορεί και να διπλασιαστεί...

proinos said...

Πρέπει να έχει διογκωθεί το ελληνικό ένστικτο οδήγησης μέσα μου, γιατί είδα το τελευταίο προσπέρασμα του Αλόνσο στον Μάσα ως "κανονικό" αφού ο Μάσα τον ακούμπησε από πλάγια και ευρισκόμενος ήδη πίσω, λόγω και της κακής συμπεριφοράς του μονοθεσίου του πάνω στο δρόμο μετά την έναρξη της τελευταίας βροχής...

ΝΔ να έχετε πολύ όμορφες διακοπές!

dinx said...

@DOn
Καλημέρα, καλή εβδομάδα. Το θέμα των υποφορητών είναι μεγάλο.
Για παράδειγμα κάποιος ανέφερε τα Toughbook της Panasonic.
Είναι ότι πιο ανθεκτικό υπάρχει σε laptop, έχει σκελετό από κράμα μαγνησίου. Ο σκληρός είναι μέσα σε gel για να αντέχει πτώση από 1,5 μέτρο. Είναι πλήρως αδιάβροχος,κλπ..
Αφορά ειδικές κατηγορίες χρηστών, κυρίως μηχανικοί, στρατός, ΜΚΟ σε απομακρυσμένα μέρη με δύσκολο περιβάλλον εργασίας.
Συμφωνώ ότι όσο πιο ελαφρύ τόσο πιο καλό. Έχω ένα Acer laptop,εδώ και 2,5 χρόνια, καλό σε ποιότητα και το σέρβις του επίσης.
Άλλα τα 2,8 κιλά του με κουράζουν στα ταξίδια, οπότε επίκειται αλλαγή με το μικρό το Sony ή το αντίστοιχο Acer.
Καλές διακοπές και ξεκούραση.

TraumMeister said...

ND said... Η περίληψη της κριτικής του CNET για το iPhone

Been there, done that...

Ημουν απέναντι. Είδα τις ουρές στα μαγαζιά της Apple (ατελείωτες, πήγαινα να πάρω ένα iPod και κατέφυγα τελικά σε Radio Shack!).

Φίλος και συνάδελφος της ΑΤ&Τ το είχε μαζί του συνεχώς την βδομάδα που δουλεύαμε μαζί (ΟΚ, κυρίως παίζαμε με το iPhone). Σημειωτέον ότι παίζει μόνο με AT&T σύνδεση.

Bottomline και των δυό μας: πολύ κακό τηλέφωνο, πολύ καλό PDA, εξαίρετο web (ίσως αχρηστέψει το επερχόμενο πρότυπο mobileOK για το Web περιεχόμενο) και (προσεχώς) εξαιρετική παιχνιδομηχανή.

Χαριτολογώντας λέγαμε ότι όπου να 'ναι θα το βγάλει ο Γκέιτς, απλούστερο, χαζότερο, με πιο πολλά bugs και φθηνότερο. Βρε, λες;

Nikos Dimou said...

Aπο το μέρος των διακοπών μου:

ΖΕΣΤΗ!

Τι λένε οι μετεωρολόγοι "στα παραθαλάσσια μέρη 3-5 βαθμούς χαμηλότερη".

Είμαστε στα δέκα μέτρα από την θάλασσα και το θερμόμετρο δίχνει 40! Και υγρασία 80!

Δηλαδή η Αθήνα έχει 45;

Κατά τα άλλα παράδεισος - θαύμα να τον βλέπεις από τα κλειστά τζάμια του κλιματιζόμενου δωματίου.

(Δεν με βλέπω να ξεμυτίζω ως το τέλος των διακοπών).

Σύνδεση με Vodafone Mobile Connect Card πολύ της υπομονής. (Έχω κακοσυνηθίσει στα ADSL...).

Τέλος πάντων. Διακοπές είναι, θα περάσουν...

HliasM said...

Καλές διακοπές λοιπόν. Εχω 2 ερωτήσειςπόσα πληρώνετε με την vodafone mobile card; Αγορά καρτας και συνδεση και ογκοχρέωση; Και 2ον τι λέτε για το OLPC; Αξίζει; θα ενσωματωθεί στα σχολεία; Θα φτιάξουν οι δήμοι ασύρματο δίκτυο για να επικοινωνούν;

Nikos Dimou said...

hliasm
Η Vodafone έχει διάφορα προγράμματα - εγώ έχω ετήσιο με πάγιο 37 (τελική τιμή) τον μήνα που μου δίνει 80ΜΒ δωρεάν (δεν τα έχω ξεπεράσει). Με τέτοιο πρόγραμμα νομίζω πως η κάρτα είναι δωρεάν.

Για το OLPC δεν έχω ιδιαίτερη πληροφόρηση - πού να ξέρω τι θα γίνει τελικά;

mscmkr said...

Nikos Dimou said...
[...]Τέλος πάντων. Διακοπές είναι, θα περάσουν...
--------------

Άντε κουράγιο...

Όσο για τις "κινητές" συνδέσεις, μήπως κάποιος πρέπει να σας μιλήσει για τα SAR (και όχι για το Rexona, όπως έλεγε παλαιό σποτ...);

Nikos Dimou said...

mscmkr
Το SAR το γνωρίζω - αλλά ξέρετε άλλη λύση; Εδώ δεν υπάρχει ούτε τηλέφωνο.

sadosadist said...

Kαλησπέρα

ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΦΑΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ!

:-)))

mscmkr said...

Nikos Dimou said...
Το SAR το γνωρίζω - αλλά ξέρετε άλλη λύση; Εδώ δεν υπάρχει ούτε τηλέφωνο.
---------
Το ξέρω ότι το γνωρίζετε. Η λύση είναι μια: ΔΙΑΚΟΠΕΣ (εκ του "διακόπτω")!!! :-)

Anonymous said...

Exafricanlandlord, θηριοδαμαστής όπως πάντα!

Καλοκαιρινή 100άρα;

Γάτε άσε τα sub και "sub" yourself in a pool(not completely!)...

(Χρειάζομαι επειγόντως διακοπές!)

Υ.Γ: Αν δεν κάνω και κατοστάρα...

Nikos Dimou said...

reactor
την έκανες την κατοστάρα

και με τι συνθήκες:

α) καύσων

β) ψόφια σύνδεση

γ) γάτος αιωρούμενος

Αυτή η κατοστάρα μετράει για τρακοσάρα!

Unknown said...

Και εγώ που νόμιζα ότι όλα τα dell συναρμολογούνται στην Ιρλανδία;
Τέλος πάντων ο δικός μου συναρμολογήθηκε στην Ιρλανδία όπως και όλα τα μοντέλα της Dell που κυκλοφορούν στην Γερμανία.
Η διαφορά νομίζω με την Ελλάδα είναι ότι εδώ Dell αγοράζεις μόνο online είτε πρόκειται για laptop είτε για desktop. Το ωραίο είναι ότι μέσω UPS έχεις και online ενημέρωση για το που βρίσκεται το μηχάνημά σου μέχρι να φτάσει στην πόρτα του σπιτιού.

Nikos Dimou said...

Liverios
Dell αγοράζεις On line αλλά και τηλεφωνικά - υπάρχει τοπική εκπροσώπηση, η Dell Hellas. Έχει και ιστοσελίδα www.dell.gr

Apostolos said...

Καλησπέρα/μέρα από την όμορφη Θάσο,
σας ακούω loud and clear, αφού εδώ και τρεις μέρες στο χώριο που βρίσκομαι (Σκάλα Σωτήρα), με τη βοήθεια και την υποστήριξη του τοπικού προέδρου, καταφέραμε και στήσαμε δύο ασύρματα, δημόσια, δωρεάν δίκτυα, για παροχή Internet στους επισκέπτες του χωριού, τα οποία καλύπτουν την πλαζ, την πλατεία του χωριού και τον χώρο γύρω από την κοινότητα και τα παραθαλάσσια καφέ (και βέβαια και το μικρό μου καλύβι ...) Και ταχύτητες σούπερ.... 1 γραμμή 2Μbps και 1 με 1 Mbps... απλά τέλεια...
Και βέβαια σύντροφοι στο ταξίδι τρεις φορητοί, 1 για τη σύζυγο και 2 για τον υποφαινόμενο: η παλιά αγάπη, το Vaio VGN-S3XP - που επισκεύασα πριν απο δύο εβδομάδες και δεν βουίζει πλεόν διαρκώς ο ανεμιστήρας του - , και το νέο μου απόκτημα το TX5 (δυστυχώς κ Δήμου το ΤΖ1 ούτε καν υπήρχε στο ελληνικό σαιτ της Sony πριν απο 20-30 μέρες, και στην επικοινωνία μου για το πότε θα το φέρουν ήταν εντελώς ασαφείς και με παρέσυραν και "κατέληξα" στο TX5).
Το μικράκι είναι κα-τα-πλη-κτι-κό, με σούπερ μπαταρία, που ξεχνάς να τη φορτίσεις.... Και το S3XP το ζαχαρώνει ήδη η 7χρονη κόρη μου να μου το φάει από Σεπτέμβριο....
Απληστα παιδιά (lol), δεν τους φτάνει πλεόν το επιτραπέζιο....
Πάντως, το σημαντικότερο πρόβλημα των Sony, είναι κατά τη γνώμη μου η υποστήριξή τους, ειδικά αν λάβει κανείς υπ'όψιν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αντιπροσωπείας, που σε αντίθεση με τις αντιπροσωπείες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δίνουν διετή εγγύηση, προσφέρει μόνο 1 χρόνο εγγύηση.
Αυτό πώς δικαιολογείται/αντιμετωπίζεται κύριε Δήμου; Μόνο μέσα από καταναλωτικές ενώσεις/είναι σε γνώση τους;
Καλές διακοπές, .... ΚΑΙ με internet...

Unknown said...

"Dell αγοράζεις On line αλλά και τηλεφωνικά - υπάρχει τοπική εκπροσώπηση, η Dell Hellas."

Και όμως στην ιστοσελίδα της Dell Hellas υπάρχουν επιλογές μόνο για επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς. Μπορεί να κάνω λάθος.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα από την ήδη πυρέσσουσα παραλία!

apostolos
To TZ1 το έχει φέρει το Πλαίσιο εδώ και τρεις εβδομάδες... το φλερτάρω, το φλερτάρω αλλά δεν έχω καταφέρει να χωνέψω τα 2800 € ούτε την υστέρηση στο σέρβις (εκεί δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι καταναλωτικές οργανώσεις - απλώς είναι λόγος μη-αγοράς). Επιπλέον το μικρό Fujitsu δουλεύει άψογα.
Μπράβο για το δίκτυο!

liverios
ναι, έτσι γράφουν στο site της Dell γιατί θεωρούν ότι αυτό είναι το βασικό target audience - κάποτε τους είχα πείσει να γράψουν και για ιδιώτες, αλλά το ξανα-άλλαξαν. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πουλάνε σε ιδιώτες. Αν ενδιαφερθείτε θα σας στέλνουν και τακτικά email με τις "ευκαιρίες" τους - προχθές πουλούσαν desktop με 299 €!

paragrafos said...

Προ δεκαπενταετίας ένας "πρωτευουσιάνος" ξάδελφος άνοιξε κάταστημα με υπολογιστές (που εν τέλει δεν ευδοκίμησε). Στα εγκαίνια κάλεσε όλο το σόι - ακόμα και το Γιαννή, ένα μακρινό ξαδελφάκι, αγροτόπαιδο, από χωριό (οι δουλείες των γονιών του δεν τον άφησαν να βγάλει γυμνάσιο).

Το ενδιαφέρον το κόσμου, κυρίως των νεαρών, είχε επικεντρωθεί σε ένα λαπτοπ. Ο ξάδελφος και ένας υπάλληλός του, το εγκωμίαζαν για χίλιους δυο λόγους, αλλά και γιατί είχε μικρό βάρος. Οι άλλοι, σε αντίθεση με εμένα, έδειχαν να καταλαβαίνουν. Ακόμα και ο Γιαννής κοιτούσε με θαυμασμό.

Αν και ο κόσμος έφευγε σιγά-σιγά, ο Γιαννής παρέμενε κολλημένος στο λαπτοπ. Το ανασήκωνε από εδώ, το ψαχούλευε από εκεί - η αλήθεια είναι με δέος - λες και κρατούσε στα χέρια του ένα ευαίσθητο και σπάνιο ζωάκι.

Ο υπάλληλος του ξαδέλφου τον βοηθούσε να το ανοίξει, να το κλείσει, να βάλει το τροφοδοτικό κλπ. Είχε βρει την ευκαιρία που ζητούσε: να κάνει επίδειξη των γνώσεών του περί τα ηλεκτρονικά κι έλεγε κι έλεγε κι έλεγε και τελειωμό δεν είχε. Που τα έβρισκε και τα έλεγε, αναρωτιόμουνα από παραδίπλα (γιατί, ομολογώ ότι δεν καταλάβαινα τίποτε!).

Αφού ο υπάλληλος εξάντλησε όσα είχε να πει, ρώτησε το Γιαννη αν ήθελε να ρωτήσει κάτι. Εκείνος πιεζότανε από εδώ, πιεζότανε από εκεί. Ηθελε οπωσδήποτε κατι να ρωτήσει για να αποζημιώσει και τον πρόθυμο υπάλληλο. Απ΄ τα πολλά, το αποφάσισε: "πόσα κιλά είναι;".

Κόμπιασε για λίγο ο υπάλληλος και του είπε (δε θυμάμαι πόσα).

Να μη σας τα πολυλογώ, σαν το Γιαννή νιώθω κι εγώ εδώ μέσα! Διαβάζω, διαβάζω και δεν καταλαβαίνω τίποτε!

Σας φιλώ όλους σας και τον οικοδεσπότη μας πιο πολυ απ΄όλους!!!

Με απέραντη αγάπη

Α.


ΥΓ. Το έχω ένα φορητό, και κακώς δεν το πήρα μαζί μου στις ΗΠΑ. Θα γλιτώναμε ένα σωρό λεφτά που πετάξαμε στα τηλεφωνήματα. Πάντως με ενοχλούν, στο φορητό, δύο πράγματα: το ζεστό πληκτρολόγιο και ο θόρυρυβος του ανεμιστήρα, αν το λέω καλά.

Nikos Dimou said...

αγαπημένη paragrafos
πράγματι έπρεπε να είχατε πάρει το φορητό στις ΗΠΑ όχι μονο για να γλυτώσετε τα τηλεφωνήματα αλλά και γιατί θα είχατε παρέα διαβάζοντας το blog και γράφοντας κατά καιρούς. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου οι συνδέσεις είναι παντού, πάμφθηνες ή δωρεάν.

Πλέον το φορητό είναι προέκτασή μου - δεν διανοούμαι να ζήσω χρίς αυτό.

Όσο για το πληκτρολόγιο και τον ανεμιστήρα, ένα μηχάνημα νεότερης τεχνολογίας δεν θα τα παρουσίαζε...

SOLON said...

Γεια σου Paragrafe
Επειδή χρησιμοποιώ το laptop και σε ραδιοφωνικό studio πήρα πρόσφατα ενα silent Rain Recording Livebook L5 και για την ώρα είμαι πολύ κανοποιημένος.

paragrafos said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...
αγαπημένη paragrafos
πράγματι έπρεπε να είχατε πάρει το φορητό στις ΗΠΑ όχι μονο για να γλυτώσετε τα τηλεφωνήματα αλλά και γιατί θα είχατε παρέα διαβάζοντας το blog και γράφοντας κατά καιρούς.
------------------

Αγαπημένε μου ΝικόΔημε, μετάνιωσα που δεν το πήρα και στερήθηκα το μπλόγκ και την επικοινωνία μαζί σας.

Από την άλλη, δεν περίσσευε χρόνος ούτε για φαγητό ούτε καν για ύπνο. Αλλά κι όταν είχα λίγο χρόνο για ύπνο, δεν μπορούσα να κοιμηθώ από την αγωνία.

Εν πάση περιπτώσει, τέλος καλό, όλα καλά.



Σας φιλώ τρυφερά

με απέραντη αγάπη

Α.

paragrafos said...

Ο/Η SOLON είπε...
Γεια σου Paragrafe
Επειδή χρησιμοποιώ το laptop και σε ραδιοφωνικό studio πήρα πρόσφατα ενα silent Rain Recording Livebook L5 και για την ώρα είμαι πολύ κανοποιημένος.

July 24, 2007 1:16 PM
---------------------------

Γεια σας, φίλτατε Σόλωνα! Σας ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία. Θα μου χρειαστεί πολύ σύντομα. Θα το ζητήσω όπως το λέτε.

Αλήθεια, υπάρχει κάτι αντίστοιχο (αθόρυβο μοτοράκι) και στους επιτραπέζιους υπολογιστές; Υποτίθεται ζήτησα αθόρυβο υπολογιστή (τον αγόρασα πριν 4 μήνες) και δεν είναι τόσο αθόρυβος όσο θα ήθελα.

Nikos Dimou said...

paragrafos
υπάρχουν λίγο, πολύ και εντελώς αθόρυβοι υπολογιστές - ανάλογα με το κόστος. Οι πιό αθόρυβοι είναι με υδρόψυξη. Αλλά και αυτοί που έχουν ειδικά τροφοδοτικά και ανεμιστήρες επεξεργαστών (π. χ. από την Zalman) συχνά πέφτουν κάτω από τα 28 decibel.

Nikos Dimou said...

Φυσικά πριν αναφερόμουν σε επιτραπέζιους

SOLON said...

@ paragrafos
Αλήθεια, υπάρχει κάτι αντίστοιχο (αθόρυβο μοτοράκι) και στους επιτραπέζιους υπολογιστές; Υποτίθεται ζήτησα αθόρυβο υπολογιστή (τον αγόρασα πριν 4 μήνες) και δεν είναι τόσο αθόρυβος όσο θα ήθελα.
++
Η rain recording κατασκευαζει υπολογιστες σχετικα αθορυβους -
αλλα ειναι ακριβοι και χρησιμοποιουν τις τεχνολογίες που ανέφερε ο ΝΔ δηλ. hydro, zalman etc. Πηρα προσφατα το DELL dimension c521 with quietechnology case και εχει πολυ χαμηλο θόρυβο και σχετικά χαμηλή τιμή.

paragrafos said...

Εχω ένα μεγάλο ελάττωμα. Ντρέπομαι να ζητάω βοήθεια. Αποτέλεσμα: έχω δώσει ένα κάρο λεφτά και ζω με τον... ανεμιστήρα του πισί να με ενοχλεί.

(Δυστυχώς, όταν γράφω προτιμώ να επικρατεί απόλυτη σιωπή. Πάντως ο θόρυβος του πληκτρολογίου ηχεί περισσότερο ως μουσική κι όχι ως ενόχληση. Ο ανεμιστήρα όμως...)

Το λοιπόν, δεν θα ξαναπατήσω σε "υπολογιστάδικο", δεν θα ξανακάνω βήμα αν δεν σας ρωτήσω!!!

Και με τα κινητά την έχουμε πατήσει άσχημα.

Δεν πειράζει, αυτά διορθώνονται.

Σας φιλώ

Με αγάπη

Α.

Nikos Dimou said...

paragrafos
στην διάθεσή σου!

harrygrath said...

Ωραια η επιστροφη της Παρα. Ουλα θα πανε καλα.( Οπως θα 'λεγε & Ποντιακ οδοντιατρος...).
Ειδα οτι ο Σολων δεν εχει ημεηλ,γι' αυτο ρωταω αν το επωνυμο του αρχιζει απο Τ & τελειωνει σε -ης. Αν ναι...μπορει & να 'χουμε φαση...

SOLON said...

@ HARRY
Η απάντηση είναι ναι
solon58@gmail.com