Sunday, October 14, 2007

Ναι στην Οικολογία - όχι στην Οικοχονδρία!



Ακούω στις ειδήσεις: στις 15 Οκτωβρίου χιλιάδες μπλόκερς (sic) θα διαδηλώσουν στο Διαδίκτυο για το περιβάλλον…

Καλόν είναι να διαδηλώσουν – άραγε θα κάνουν και κάτι γι αυτό; Π. χ. να μην πετάνε τις παλιές μπαταρίες τους στα σκουπίδια;

Η πιο αποτελεσματική φροντίδα για το περιβάλλον δεν είναι ή τήρηση του πρωτόκολλου του Κυότο (που δεν το τηρούμε…) αλλά η καθημερινή φροντίδα του καθενός. Αν κάποτε φτάσουμε στο σημείο ο καθένας από εμάς να σέβεται το περιβάλλον ως ιδιώτης, επιχειρηματίας, δημόσιος λειτουργός, πολιτικός, κλπ., τα περισσότερα προβλήματα θα λυθούν.

Μετά το Νόμπελ του Al Gore, το ήδη υπερτονισμένο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη (global warming) τείνει να γίνει πανδημία (νοητική).

Έχουμε περάσει πολλές νοητικές πανδημίες τα τελευταία χρόνια: τις τρελές αγελάδες, το SARS, την γρίπη των πουλερικών και άλλα φαντάσματα.

Βέβαια η υπερθέρμανση δεν είναι φάντασμα – είναι πραγματική. Ωστόσο γίνεται φάντασμα όταν ξεφύγει από τις πραγματικές, επιστημονικές της διαστάσεις και γίνει υστερία και κινδυνολογία.

Διαβάζω ένα κυριολεκτικά ψύχραιμο βιβλίο: το “Cool it” του Bjorn Lomborg. Με στατιστικές , 1116 σημειώσεις, 82 σελίδες βιβλιογραφία, κάνει μία ορθολογική-επιστημονική θεώρηση του προβλήματος. Ξεφουσκώνει πολλές από τις υπερβολές του Al Gore (π. χ. οι πολικές αρκούδες όχι μόνο δεν εξαφανίζονται αλλά ο πληθυσμός τους πενταπλασιάστηκε από το 1960 μέχρι σήμερα).

(Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βρετανός δικαστής σερ Μάικλ Μπάρτον απαγόρευσε την προβολή του ντοκιμαντέρ «Μία ενοχλητική αλήθεια» στα δευτεροβάθμια σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας, διότι περιέχει υπερβολές, κινδυνολογίες και επιστημονικά αναπόδεικτα στοιχεία. Το σκεπτικό της απόφασης: ΕΔΩ).

Ο Lomborg εξετάζει μεθοδικά τη σχέση κόστους-ωφέλειας (cost benefit analysis) στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης. Το κόστος π.χ. εφαρμογής του Κυότο θα ξεπερνούσε τα 14,5 τρισεκατομμύρια δολάρια – μήπως θα μπορούσαν αυτά τα τεράστια ποσά να αξιοποιηθούν καλύτερα;

Η καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για την βελτίωση της ζωής στον πλανήτη. Μήπως με λιγότερα χρήματα μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη βελτίωση;

Αν, π.χ. (κατά Al Gore) δεκαπέντε στις χίλιες πολικές αρκούδες πεθαίνουν κάθε χρόνο από υπερθέρμανση, μήπως, για να μην ελαττώνεται ο πληθυσμός τους, θα ήταν πιο απλό να νοιαστούμε για τις σαράντα εννέα που σκοτώνονται από κυνηγούς;

Αν, σύμφωνα με μία προβολή, θα έχουμε το 2050, 365.000 θανάτους από καύσωνα – μήπως πρέπει να τους αντιπαραβάλουμε με τους 1.700.000 θανάτους από κρύο (που θα μειωθούν); Και για να σώσουμε τα θύματα του καύσωνα είναι πιο απλό να κατεβάσουμε την θερμοκρασία ολόκληρου του πλανήτη – ή να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής τους (με πολύ μικρότερο κόστος).

Ναι, γράφει ο Lomborg, κατά τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει 30 πόντους (ένα πόδι) μέσα στον 21ο πρώτο αιώνα. Ποιος όμως γνωρίζει ότι έχει ήδη ανέβει ακριβώς το ίδιο, μέσα στα τελευταία 150 χρόνια; Οι άνθρωποι προσαρμόστηκαν, χωρίς καν να το καταλάβουν.

Το κόστος του να πρασινίσουμε (και τις στέγες) να ασπρίσουμε τις επιφάνειες (και τους δρόμους) των μεγαλουπόλεων, όπου σύντομα θα ζει το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, μπορεί να κατεβάσει τις θερμοκρασίες στο κέντρο τους κατά 3 βαθμούς (περισσότερο από το Κυότο – και με το ένα χιλιοστό του κόστους).

Ο Lomborg δεν αρνείται το πρόβλημα - αρνείται όμως να το περιορίσει στο Co2 και προτείνει πολλές απλές, φθηνές και πρακτικές λύσεις.

Ναι, λοιπόν στην οικολογία – όχι στην οικο-υστερία, την κινδυνολογία, και τον λαϊκισμό. Και επαναλαμβάνω: η φροντίδα για το περιβάλλον αρχίζει από το σπίτι μας και την γειτονιά μας. Ανακυκλώνετε τα σκουπίδια σας; Μόνον έτσι θα πάμε μπροστά.

____________________________________________

Ο Δανός καθηγητής Bjorn Lomborg, έγινε παγκόσμια γνωστός με το αιρετικό βιβλίο του "The Skeptical Environmentalist" (Cambridge, 2001). To Time τον κατέταξε στις 100 σημαντικότερες (most influential) προσωπικότητες του πλανήτη. Το νέο του βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις CYAN.

____________________________________________

120 comments:

Dormammu said...

Καλημέρα! Συμφωνώ ότι υπάρχει υπερβολή ως προς τον τρόπο που προβάλλονται τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης, αλλά μήπως δεν γίνεται το ίδιο για όλες τις οικολογικές ανησυχίες των περισσοτέρων?

Διάβασα για παράδειγμα ότι οι κάτοικοι του Δήμου Κερατέας ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην γίνει ΧΥΤΑ στην περιοχή τους (προτιμούν να στείλουν τα σκουπίδια της Αττικής στην Βοιωτία και να πετάνε τα δικά τους σε δυό- τρεις παράνομες και επικίνδυνες χωματερές) και θυμάμαι χαρακτηριστικά τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής (ναι, αυτούς που ακύρωσαν την στάση του μετρό στην πλατεία και τώρα το μετάνοιωσαν) να ζητούν να μην γίνει η περιφερειακή λεοφώρος Υμηττού γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Δημόκριτου.

Οι προθέσεις του Γκορ είναι καλές, σκοντάφτει και αυτός όμως στο ίδιο σύνδρομο με τους παραπάνω. Κύριοι οικολόγοι: Όχι υπερβολές.

Anonymous said...

"...να ασπρίσουμε τις επιφάνειες (και τους δρόμους) των μεγαλουπόλεων..."

Πρώτη φορά το ακούω αυτό...τι ακριβώς εννοούν;

st_darwin said...

Καλημέρα κ. Δήμου.
Συμφωνώ μαζί σας ότι σχεδόν έχουμε φτάσει στην οικο-υστερία, αλλά αυτό που αναρωτιέμαι είναι αν το υπάρχον πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας θα κινητοποιούσε περισσότερο τον κόσμο παρουσιασμένο στις ψύχραιμες και πραγματικές του διαστάσεις. Το σίγουρο πάντως είναι ότι είτε με υπερβολή είτε με λογική, το περιβάλλον είναι υπόθεση του καθενός μας ξεχωριστά και όχι (αποκλειστικά) κάθε διακυβερνητικού πρωτοκόλλου.

Constantinos said...

Με κίνδυνο να παραστρατήσουμε προς το "ναρκοπέδιο" του doncat λόγω μη καθαρόαιμου τεχνολογικού θέματος, θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι η τρέχουσα μαζική ευαισθητοποίηση προς την οικολογία (όπως τελικά την αντιλαμβάνεται ο καθένας) δεν είναι πολύ μακρυά από παλαιότερες μαζικές υστερίες που ταλαιπώρησαν τον κόσμο ακόμη και για αιώνες (μεσαίωνας - χριστιανισμός). Και εκεί μια κατά βάση αποδεκτή ιδεολογία (;) οδήγησε λόγω της σκόπιμης ή μη παραμόρφωσής της σε παράλογες / υπερβολικές πράξεις.

Τελικά μήπως σε κάθε εποχή το πλήθος χρειάζεται "να πιστεύει σε κάτι" και τώρα που οι θρησκείες και στη συνέχεια οι πολιτικές ιδεολογίες ξέφτισαν ήρθε η ώρα της οικολογίας;

tsatsar said...

Έλα τώρα, σιγά μην λέει αλήθεια.

Πρόκειτε προφανώς για άτομο των αμερικανών που πληρώνετε για να γράφει τέτοια πράγματα.

Η νέα τάξη πραγμάτων, οι εταιρίες, το κεφάλαιο, ο ιμπεριαλισμός, οι αμερικάνοι, πιθανότατα και οι εβραίοι, τα λένε αυτά, λες και δεν βλέπουμε ότι έχουν βαλθεί να μας καταστρέψουν. :PPPPP

Nikos Dimou said...

Rallou said...
Πρώτη φορά το ακούω αυτό...τι ακριβώς εννοούν;

------------------------

Δημοσιεύθηκε μία μελέτη στο Solar Energy: Thermal performance of reflective coatings in urban environment. Σύμφωνα με αυτή αν χρησιμοποιούνταν ανοιχτόχρωμα αντανακλαστικά επιχρίσματα για όλες τις εκτεθειμένες επιφάνειες μίας πόλης η θερμοκρασία θα κατέβαινε ως και 10 βαθμούς.

Anonymous said...

Kαι ,επειδή έχω αυπνοία, ας αναλύσω το "οικο-μάνιακ"...

Νομίζω, λοιπόν, πως καλύτερα είναι ν'ανησυχεί κάποιος λίγο περισσότερο παρά λίγο λιγότερο. Πολύ καθαρό σπίτι δεν πειράζει τόσο, όσο το "λίγο(λέμε τώρα...)" πιο βρώμικο...

Είναι ίσως ακραία η θέση κάποιων που ισχυρίζονται πως έρχεται το ..."Τέλος", αλλά εγώ το βλέπω ώς εξής:
Στην δικιά μου την γεννιά π.χ. καμμία δεν θέλει να είναι φεμινίστρια...το έχουμε ταυτίσει με άσχημες γυναίκες χωρίς σουτιέν και αξύριστα πόδια...αλλά εξαιτίας τους, λίγα χρόνια μετά έχουμε ίση μεταχείρηση(ή και καλύτερη, χαχα!).

Ενας φίλος, ομοφυλόφυλος, μου έλεγε κάποτε: "και εμένα δεν μου αρέσουν οι "ξεφωνημένες" αλλά, μήπως εξαιτίας τους, έχουμε το δικαίωμα να είμαστε...αυτοί που, τέλος πάντων, είμαστε!

Αυτό που θέλω να πω, είναι πως, ακόμα και αν υπερβάλλουν, χρειαζόμαστε την...όπως λέτε και εσείς...την ισοσθένεια.

Και την ανακύκλωση...βεβαίως βεβαίως!

Takis Alevantis said...

Δυό πολυ χρήσιμα DVDs για όσους ενδιαφέρονται για το θέμα. Το The Great Global Warming Swindle είναι μια απάντηση στο φιλμ του Γκόρ. Το States of Fear: Science or Politics? είναι μια σχετική ομιλία του συγγραφέα M. Crighton (Jurassic Park, ER) ως συνέχεια του ομότιτλου μυθιστορήματός του. Σχετικά φιλμάκια υπάρχουν και στο youtube.

Kαπα said...

Καλη σας μέρα με υγεία!

Εμείς εδώ στην Κύπρο, έχω την εντύπωση, ότι ζουμε για τα καλά την υπερθέρμανση του πλανήτη: μέσα οκτωβρίου και ο κόσμος κυκλοφοράει ακόμα με τα φανελάκια, ιδρώνει και ξεϊδρώνει από την... Αυγουστιάτικη ζέστη.

Αναφορικά δε με τα παιδιά που πάσχουν από επιληψία, η κατάσταση έχει γίνει απελπιστικά τραγική. Ή τα κλείνεις (μέρα-νύχτα) μέσα στο σπίτι με τον κλιματισμό, ή καταλήγουν στο νοσοκομείο λόγω παρατεταμένων σπασμών. Και πολλά, παιδάκια, φέτος το καλοκαίρι, εκεί καταλήξανε.

Στη Βόρεια Αμερική (Ρότσεστερ, Μινεάπολη, όπου οριστικοποιηθήκε πως θα κάνουμε κάθε καλοκαίρι τρεις μήνες "νοσοκομειακών διακοπών"), έπαψε πια να χιονίζει το χειμώνα - εκεί όπου το χιόνι κάποτε ξεπερνούσε το ένα μέτρο!!! Το χειρότερο δε είναι ότι τώρα και εκεί μια δυο φορές το καλοκαίρι νιώσαμε αφότητο καύσωνα, ακόμα και νύχτα!!!

Οσο για το τι πρέπει να κάνουμε, ζητούμενη είναι πια η συστηματική και αποτελεσματική Περιβαλλοντική Αγωγή που πρέπει να είναι αμφίδρομη: να οργανωθεί από τα πάνω προς τα κάτω (από τους φορείς εξουσίας προς τον κόσμο) και να εφαρμόζεται σε καθημερινό επίπεδο και από κάτω προς τα επάνω.

Δεν το είδα, ακόμα, το ντοκυμαντέρ (την "άβολη αλήθεια"). Ούτε το βιβλιό που προτείνει ο αγαπημένος μας ΝικόΔημος το διάβασα. Ελπίζω να τα καταφέρω σύντομα και τα δυο

Με εκτίμηση

Κάπα

skoukios said...

Αγαπητέ,

η οικολογία δεν είναι υστερία όπως το παρουσιάζετε με γλαφυρό ομολογουμένω τρόπο. Δεν αίσθανομαι επίσης απολογητής της οποιασδήποτε θεωρίας. Η αντίδραση μου στο γραπτό σας είναι ως πολίτη και όχι ως κάποιου οργανωμένου ή στρατευμένου.

Στο δικό μου blog www.sotiris-koukios.blogspot.com παραθέτω την εθνική έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Προφανώς δεν κάνατε τον κόπο να την διαβάσετε. Γιατί τότε θα βλέπατε ότι η θερμοκρασιακή αλλαγή δεν είναι αντιστρέψιμη πια.

Το όλο θέμα έχει 2 όψεις :

1η πως θα σταματήσουμε αυτό που κάνουμε και
2η πως θα προσαρμοστούμε.

Είναι βέβαιο ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο γίνεται με ευχές!!! Συμφωνώ απόλυτα ότι το πρόβλημα συνδέεται με τον τρόπο ζωής μας συνολικά. Αλλά και τα αδιέξοδα εμφανίστηκαν φέτος ιδιαίτερα έντονα : Λόγω παρατεταμένου κάυσωνα το ηλεκτρικό δίκτυο έφτασε στα όρια του, φωτιές που εξακολουθώ να επιμένω ότι οφείλονται στον καύσωνα και το ότι έχουμε παρατήσει σημαντικές δραστηριότητες στο δάσος, οπωσδήποτε αυξημένα προβλήματα υγείας σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με αναπνευστικά πρόβληματα. Δεν χρειάζομαι κάποιον οικολόγο για να με πείσει ότι σκάω αό την ζέστη και ότι πληρώνω περισσότερα για κλιματισμό. Αφού οι μακρόχρονες διακοπές το καλοκαίρι σε πιο δροσερά κλίματα μάλλον αποτελούν μακρινό όνειρο...

επίσης τα αποτέλεσματα της υπερθέρμανσης θα αλλάξουν τον τρόπο που κινούμαστε και άρα "οικονομούμε" (sic). Για την εθνική μας οικονομία οι επιπτώσεις άρχισαν ήδη να διαφαίνονται.

Άρα στο δικό μου αδαές μυαλό απαιτείται μια κινητοποίηση συνειδήσεων. Αυτή ούτε χαλαρά γίνεται, ούτε με φωνές "λογικής" σαν να μην τρέχει τίποτα. Η ανακύκλωση που όπως σωστά θέτετε στο κείμενό σας πρέπει να γίνει πιπίλα μας και άρα πλύση εγκεφάλου.

Για τα περί Γκορ Αμερικής και άλλων συγγραφέων, όλοι μας δικαιούμαστε τα 10 λεπτά δημοσιότητας, ακόμα κι αν για αυτό κάποιοι θα βγουν χωρίς εσώρουχα στο Σύνταγμα!!!!

Τέλος δεν νομίζω να διαφωνείτε ότι μια καμπάνια δεν λύνει προβλήματα αλλά απλώς is making a point!και δεν διαφωνείτε με αυτό το point. ¨αρα απορώ γιατί δεν την στηρίζετε.

Nikos Dimou said...

HAID GR - NGO for Development

Το point έχει γίνει - και παραγίνει - δεν χρειάζεται άλλη έμφαση. Στην πράξη τι γίνεται;

Το θέμα είναι καθαρά τεχνολογικό - και εκεί βρίσκεται η αξία του Lomborg. Χωρίς συναισθηματισμούς και υπερβολές ζυγίζει τις δυνατότητες και προτείνει εφικτές λύσεις.

Διαβάστε τον. Είναι πολύ πιο ουσιαστικός από όλες τις ανακοινώσεις των Αστεροσκπείων

Συχνά όταν συζητάω με οικολόγους έχω την αίσθηση ότι αντιμετωπίζω τους πιστούς μίας νέας θρησκείας όπου η Φύση είναι Ιερή και Θεά και ό,τι την τροποποιεί αρνητικό.

Συνήθως τους ρωτάω αν είναι εναντίον της γεωργίας, που ήταν ο πρώτος βιασμός της φύσης...

giant13 said...

Οποιος παρακολουθεί τον πανεπιστημιακό κ Νίκο Μάργαρη, θα προσέξει και τις υπερβολές των ελλήνων οικολόγων.

Αντίθετοι στην αιολική ενέργεια, αντίθετοι στην διάνοιξη ζωνών δασοπροστασίας.
Σε πολλά έχουν δίκιο, αλλά υπερβάλλοντας, σε άλλα τόσα άδικο.
Και κάτι άλλο. Το "οικολόγος", φοριέται αρκετά τα τελευταία χρόνια, είναι κάτι σαν τον "αριστερό" των πρώτων μεταδικτατορικών χρόνων.

Y.Γ. Ο costantinos με το

"Με κίνδυνο να παραστρατήσουμε προς το "ναρκοπέδιο" του doncat λόγω μη καθαρόαιμου τεχνολογικού θέματος,"
βλέπει όπως και γώ, εναν όρατό κίνδυνο παρεκτροπής του ποστ.
Μακάρι να μη συμβεί.

Nikos Dimou said...

giant13 (+constantinos) said...
..λόγω μη καθαρόαιμου τεχνολογικού θέματος,

--------------------------

Όπως έγραψα πριν το θέμα είναι τεχνολογικό και σαν τέτοιο φιλοξενείται σε αυτό το blog. (Για τα ...άλλα υπάρχει moderation).

Somebody961 said...

Αυτή η υπερβολή με την οποία εκφράζουμε το κάθε τι, στο τέλος κουράζει και καταντά άνευ νοήματος και για εκείνον που την εκφράζει και για εκείνον που την δέχεται.

Αυτή έκλεισε και το doncat..

Η πραγματική αλήθεια βρίσκεται σκόρπια μέσα στην υπερβολή -όπου και χάνεται μέσα στις φανφάρες-, και κάπου καλυμμένη, φοβισμένη μέσα μέσα στην χαλαρότητα πως δεν είναι και τόσο σοβαρά τα πράγματα..

Anonymous said...

Δεν εχω διαβάσει τον Lomborg.
:(

Πιστέυω πως διαφορετικές θερμοκρασίες στον πλανήτη έχουν συμβεί στο παρελθόν και (ίσως...ανεξάρτητα από εμάς) συμβαίνουν και τώρα...Η φύση όμως έχει ισοροποίες που δεν νομίζω πως είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε...'Εχω ασχοληθεί λίγο με γεωμετρία, και το "φ", ή, το "π" για παράδειγμα παραμένουν άλλυτα...και αυτή είναι μόνο η αρχή!

Για μένα, η πιο σωστή οικολογική στάση θα ήταν να σταματησουμε να γεννάμε παιδιά...ακούγεται πικρό και θλιμμένο, αλλά φανταστήτε την Κίνα και την Ινδία να αποκτήσει τα δικά μας αγαθά...Κάντε τους λογαριασμούς...

Ποιές είναι οι εφικτές λύσεις που προτείναι ο Lomborg?


(Πως γράφεται το "ισοροποία";;;)

kerveros said...

Για τον Bjorn Lomborg δείτε και
εδώ.

Nikos Dimou said...

rallou

ισορροπία

Οι λύσεις του Lomborg είναι πολλές - δεν χωράνε σε ένα ποστ ή σχόλιο. Επίσης σημαντικά είναι τα ερωτήματα που θέτει για τις πρωτεραιότητες

Anastassios said...

To "point" δεν έχει γίνει απολύτως σαφές -απόδειξη η αδιαφορία των πολλών. Προτιμώ πάντως τις υπερβολές, από τις "καθυσηχαστικές" φωνές. Έτσι κι αλλιώς οι οικολόγοι, ως "γραφικοί" αντιμετωπίζονται. Το φιλμ του Γκορ(με τα όποια λάθη), ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια διεθνώς -ας μην ισοπεδώνουμε. Εξέπληξε επίσης ότι ένας πολιτικός, ανέλαβε δράση για τους πολλούς -όχι για τα (πολλά) οικονομικά συμφέροντα. Κακό ήταν (και)αυτό;

Όσον αφορά τα περί ανακύκλωσης:

Στην χώρα μας είμαστε μόνο λόγια. Έργα βιτρίνας γίνονται, να δείξουμε τάχα πως είμαστε κι εμείς "Ευρώπη". Και να θες να συμμετέχεις στην ανακύκλωση, δεν μπορείς.
Ζω στην Καλλιθέα. Δεν υπάρχει μισός κάδος σε ακτίνα μιλίου που να δέχεται χωριστά το χαρτί, το γυαλί, το μέταλλο. Όσο βρισκόμουν στο Κολωνάκι, προ διετίας, μάζευα τις εφημερίδες σε μια μεγάλη σακούλα και τις πετούσα στους ειδικούς κάδους(εκεί έχει αρκετούς). Έπειτα από τις πρώτες 2-3 φορές, μου είχε γίνει συνήθεια.
Όταν μετακόμισα σην Καλλιθέα, συνέχισα να μαζεύω τις εφημερίδες χωριστά -μέχρις ότου διαπίστωσα ότι δεν υπάρχουν εδώ γύρω ειδικοί κάδοι.

Τώρα πια, τα πετάω πάλι όλα τα σκουπίδια στον ίδιο κάδο -θέλοντας και μη.

Η ανακύκλωση στην Ελλάδα μου θυμίζει τα πλακάκια για τους τυφλούς στα πεζοδρόμια. Μπαίνουν όπως-όπως και όχι παντού -και συνήθως οδηγούν σε κάποια ...κολόνα.

resident said...

Δεν με ενοχλούν οι φωνές των οικολόγων κι ας είναι υπερβολικές (αν είναι).Αυτό που με τρομάζει είναι μήπως σε λίγα χρόνια ζούμε σε ένα ατελείωτο ζεστό καλοκαίρι.
Προς τα εκεί πάμε.

Nikos Dimou said...

resident
εμένα με ενοχλούν οι φωνές των οικολόγων όταν είναι μόνο φωνές...

resident said...

Δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα αλλά αν δεν κάνω λάθος οι ίδιοι οι οικολόγοι φώναζαν εδώ και χρόνια: προσέξτε σε λίγα χρόνια θα ανέβει η θερμοκρασία του πλανήτη τόσους βαθμούς και αυτό έγινε.Τώρα φωνάζουν ότι το 2050 κλπ θα γίνει αυτό και αυτό.Δεν βρίσκω κάτι κακό στο να παίρνουν μερικά επιστημονικά στοιχεία και με υπερβολικό τρόπο να τα εκθέτουν στον πολύ κόσμο.Πρέπει και να δράσουμε και να φωνάξουμε.Τώρα που μάλλον είδαμε ότι όσα φώναζαν εδώ και χρόνια δεν ήταν και τόσο υπερβολικά μήπως τώρα πρέπει να πάρουμε στα πιο πολύ στα σοβαρά τις φωνές τους?Ναι ξέρω, το ερώτημα είναι πως πρέπει να δράσουμε.

proinos said...

Μήπως κρίνουμε το "υστερικό" της κουβέντας περί οικολογίας μόνο από τον στενό κύκλο μας, όπου ίσως κυκλοφορούν (ποσοστιαία) πολύ περισσότεροι ευαισθητοποιημένοι οικολογικά (ίσως όχι πάντα προς σωστή κατεύθυνση)?
Αναφέρω ως παράδειγμα την κάθετη και χωρίς κόστος άρνηση της δημιουργίας σχετικού Υπουργείου στη χώρα μας, στη λογική τουλάχιστον να ξεφύγει το περιβάλλον από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του "δημοσίων έργων"...

Μήπως η προσωπική ευθύνη που ζητά ο ΝΔ περνά από ένα στάδιο "υστεριοποίησης" του θέματος, μήπως και μπουν, ας πούμε, περισσότεροι κάδοι ανακύκλωσης στην Καλλιθέα?

harrygrath said...

Ο Γκορ ειναι ενας πολιτικαντης της " κοινωνιας της αφθονιας " & ψαχνει να βρει αντικειμενο να προβληθει.

Η οικολογια ειναι κινημα παραπληροφορησης που εκπορευεται απο την ακρα αριστερα. Ουσιαστικα ειναι ανανεωση του κομμουνισμου. Το ζητουμενο απο δαυτους ειναι η αυξηση της φορολογιας & ο στραγγαλισμος των πλουσιων.

Ουσιαστικα,ειναι πρασινος κομμουνισμος & ως προς τη στερηση δικαιωματων,οπως της ελευθερης αυτοκινησης ,ειναι οικοφασισμος.
Το οικοχονδριος ειναι σοφτ...

Anastassios said...

O Gore ασχολείται με την οικολογία, αρκετά χρόνια πριν την επιλογή του ως υποψηφίου αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Αν μη τι άλλο, υπήρξε συνεπής και ειλικρινής, σχετικά με το εν λόγω ζήτημα.

Nikos Dimou said...

Αναμφισβήτητα έχουμε πολύ σοβαρά και πιεστικά οικολογικά προβλήματα στην Ελλάδα. Μόλυνση υδάτων (Ασωπός) διαχείτιση σκουπιδιών (χωματερές) το τραύμα του Αχελώου (τι επιμονή γι αυτό το άχρηστο και βλαβερό έργο!). Σε τέτοια τοπικά προβλήματα (που δεν υπάρχουν πια στις προηγμένες χώρες) πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας κι ας αφήσουμε τα παγκόσμια στους μεγάλους - που έτσι κι αλλιώς τα προκαλούν.

Anastassios said...

Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση η ενεργός ανάμειξη του ΣΚΑΙ τελευταία, για θέματα όπως ο Κηφισσός, ο Ασωπός, οι παραλίες κλπ.

Ένας κούκος θα φέρει την άνοιξη; Οι υπόλοιποι μεγάλοι της χώρας, τα άλλα ιδιωτικά κανάλια ας πούμε, γιατί κωφεύουν;

Ο κόσμος έχει ανάγκη από σωστή καθοδήγηση και καλά παραδείγματα -κανείς δεν θα αρπάξει το φτυάρι να καθαρίσει τον Ασωπό από μόνος του. Αν όμως δει να το κάνει ο Δήμαρχος του, ο ΣΚΑΙ ή ο δείνα αρμόδιος ή μεγαλοπάραγων, θα κάνει την ανάγκη φιλοτιμία...

JNik said...

Θα συμφωνήσω και εγώ ότι η οικολογία ξεκινάει από τον καθένα μας. (προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι γενικότερα ότι αλλαγή θέλουμε σαν κοινωνία πρέπει να ξεκινήσει ατομικά αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα). Ως νέος είμαι αρκετά ευαισθητοποιημένος στα θέματα της οικολογίας - ή προσπαθώ να είμαι τουλάχιστον- χωρίς ωστόσο να θέλω να περάσω τα όρια, όπως γίνεται από πολλούς. Κάτι που θα μπορούσα να πω ότι μου άνοιξε την οπτική μου σε αυτά τα θέματα φέτος, ήταν η ενασχόληση μου στη σχολή μου με το μάθημα της Φυσικής-Μετεωρολογίας. Είναι το πρώτο σύγγραμα που είδα εκτός από το δέντρο να αναφέρει και το δάσος. Δηλαδή, πράγματι το διοξείδιο του άνθρακα έχει επιβαρύνει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου και υπάρχει άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας αλλά ας δούμε λίγο τα πράγματα σε πιο μεγάλη χρονική κλίμακα. Δεν ξέρουμε καλά καλά αν διανύουμε αυτή τη στιγμή μεσοπαγετώνια ή μεταπαγετώνια περίοδο. Η ίδια η γη πολύ πριν την εμφάνιση του ανθρώπου περνούσε τρομακτικές κλιματικές αλλαγές. Υπάρχουμε μόνο σε μια περίοδο αυτών. Γι'αυτό λοιπόν ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι και ας ξεκινήσουμε να είμαστε οικολόγοι στα μικρά καθημερινά πράγματα, γιατί τελικά είναι απλά θέμα σεβασμού στο συνάνθρωπο, κάτι που έχουμε ξεχάσει πως είναι. Μένω στο Νέο Ηράκλειο και δυστυχώς είμαι ο μόνος από τη γειτονιά μου πετάω ξεχωριστά τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια, ενώ ακόμα ψάχνω για κάδο μπαταριών... Αμφιβάλλω δυστυχώς αν όλοι οι μαυροντυμένοι της πλατείας Συντάγματος την τελευταία φορά που πήγαν στο δάσος μάζεψαν τα σκουπίδια τους. Έθεσα μερικά απλά παραδείγματα λοιπόν που καλό θα είναι να σκεφτούμε, και αφού τα εφαρμόσουμε και τα μεταδώσουμε στις νέες γενιές και στους γύρω μας, ίσως έτσι μόνο αλλάξει η νοοτροπία. Όσο για τον Αλ Γκορ επιτρέψτε μου να είμαι επιφυλακτικός για την αγνότητα των προθέσεων του, χωρίς να αμφιβάλλω για τις οικολογικές του πεποιθήσης.
Υ.Γ:το βιβλίο που προτείνατε κύριε Δήμου μου φαίνεται άρκετα ενδιαφέρον και για να το προτείνετε εσείς σίγουρα επιστημονικά θεμελιωμένο. Θα προσπαθήσω να το διαβάσω το συντομότερο.
Υ.Γ2:Συχωρέστε με για gigantic post...

tgeorg said...

Δύο χρήσιμες πληροφορίες για τον Μπγιορν Λόμποργκ: Δεν είναι περιβαλλοντολόγος ή βιολόγος (πολιτικές επιστήμες έχει σπουδάσει). Και είναι χορτοφάγος. Μπορείτε να διαβάσετε μια αποδόμηση των όσων γράφει εδώ και εδώ

Συμφωνώ ότι πολύ κόσμος υπερβάλλει όσον αφορά τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Διαφωνώ όμως στο ότι αυτή η υπερβολή δεν είναι χρήσιμη. Φυσικά η Greenpeace, o Αλ Γκορ και το "οικολογικό κίνημα" συχνά υπερβάλλουν και/ή φουσκώνουν τα προβλήματα για λόγους εντυπωσιασμού. Αυτό θα ήταν κατακριτέο αν το ανθρώπινο είδος αποτελείτο αποκλειστικά από υπεύθυνα και μορφωμένα μέλη. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε τη Greenpeace και την κινδυνολογία για την υπερθέρμανση του πλανήτη, γιατί μόνο έτσι ο μέσος πολίτης θα αρχίσει να δίνει κάποια λεπτά από το χρόνο του για να ασχοληθεί με το θέμα, να αλλάξει μια λάμπα με λάμπα φθορισμού, να βγάζει τους φορτιστές από την πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιεί, να μην αφήνει τις συσκευές στο stand-by όταν φεύγει διακοπές. Χρειάζεται η φασαρία και το μάρκετινγκ για να φτάσει το θέμα στα αυτιά ανθρώπων που δεν έχουν ιδέα γι' αυτά τα θέματα -και τα ΜΜΕ δεν πρόκειται να ασχοληθούν αν η Greenpeace δεν κάνει εντυπωσιακές δράσεις με το καράβι της, ή αν ο Αλ Γκορ δεν πάρει Όσκαρ, Νόμπελ και Έμμυ. Όπως και σε άλλα θέματα, έτσι και στην οικολογία χρειαζόμαστε κάποιους στα άκρα, για να μπορέσουμε να βρούμε πού είναι η μέση.

Θοδωρής

Nikos Dimou said...

tgeorg
sites εναντίον του Lomborg υπάρχουν εκατοντάδες. Αυτό που πόνεσε ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα ήταν πως απέδειξε πόσο οικονομικά αποδοτική για τους επιστήμονες ήταν η καταστροφολογία. Κανείς δεν επιχορηγεί μελέτες που βγάζουν θετικά συμπεράσματα. Όμως όλες οι επιθέσεις στο έργο του (συνήθως με μονομερείς στατιστικές) δεν έχουν ανατρέψει τα βασικά συμπεράσματα και τις αλήθειες που αποκάλυψε στα βιβλία του.

Stavros Katsaris said...

Προσυπογράφω το ποστ από την αρχή μέχρι το τέλος.

Συμφωνώ επίσης με την παρατήρηση για την καινούρια ταμπελοποίηση απενοχοποίηση "οικολόγος".

Και ένα γεγονός στο οποίοτην Δευτέρα θα έχουμε εξελίξεις!

Στο σπίτι μου τακτικά έρχομαι σε σύγκρουση με την σύζυγο.
Τι θα γίνει με τη σαβούρα σου?(ανακύκλωσιμα) πότε θα πας να τα πετάξεις και άλα διάφορα τέτοια είναι στην ημερήσια διάταξη!

Στη γειτονιά μια ιδιωτική εταιρεία έβαλε κάδους με ξεχωριστές θέσεις για ανακύκλωση.
Προχτές μόλις άφησα τα σκουπίδια στους συγκεκριμένους κάδους και συνεχίζοντας για την δουλειά παρατηρώ το αυτοκίνητο του δήμου να παίρνει τα σκουπίδια!!!!
Ζητώ εξηγήσεις από τους ανθρώπους του δήμου οι οποίοι με παραπέμπουν στον αντιδήμαρχο καθαριότητας.
Την ίδια μέρα καλώ τον αντιδήμαρχο ο οποίος με ειρωνική διάθεση (συγχαρητήρια για την οικολογική σας συνείδηση) με ενημερώνει πως η νέα δημοτική αρχή είναι σε φάση ανεύρεσης νέου συνεργάτη και πως η σύμβαση των προηγούμενων έληξε!!!

Την Δευτέρα θα ζητήσω αναλυτικά στοιχεία τόσο από τον δήμο όσο και από την εταιρεία προκειμένου να μπορέσω να βγάλω μια άκρη!

Καλησπέρα σας!

harrygrath said...

Με νεο γιουζερνεμι για να μην γινεται συγχεση στο γκουγκλ.

Ειναι σφαλμα η χρηση του ορου environmentalist με θετικη σημασια.
Το πολιτικα ορθο ειναι envirowako/envirofascist.

Γινεται το ιδιο σφαλμα με το islamic & islamist. Ο κοσμος τα μπερδευει.
Πρεπει να λεμε Muslims ( οι " καλοί " ) & islamists ( οι κακοι ).

Οι envirofascists ειναι δυναμη του κακου. Το ποιον τους αποδεικνυεται απο την αντιθεση τους σε κατ' εξοχην φιλοπεριβαλλοντικες παρεμβασεις,οπως ανεμικη , νεροηλεκτρικη & πυρηνικη ενεργεια,γενετικα βελτιωμενες τροφες κ.ο.κ...

Et in Arcadia ego said...

Ο Lomborg μου θυμιζει τον Behe . Οσο για την ταινια του Gore και το δικαστηριο στην Αγγλια εδω.
Μετα το "δεν υπαρχει global warming " περασαμε στο " και τι εγινε που θα ανεβει λιγο η θερμοκρασια "
Το επομενο επιχειρημα θα ειναι " τωρα ειναι πλεον πολυ αργα για να κανουμε κατι" .

Yannis H said...

Ελπίζω να μην κατάλαβα καλά το κείμενο – πραγματικά, ελπίζω, να μην πιάνω την επιχειρηματολογία του καθηγητή. ‘Σχέση κόστους-ωφέλειας’ στο φαινόμενο του θερμοκηπίου; Αυτό, με όσο μυαλό διαθέτω, είναι σαν να καίγεται η πόλη σου κι εσύ να βάζεις air condition γιατί είναι φτηνότερο από το να ιδρύσεις πυροσβεστική.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη γενικά έχει ένα σωρό επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Είναι λογική να λέμε «ναι, θα πεθάνουν περισσότεροι από τους νέους καύσωνες που θα εμφανιστούν, αλλά από το κρύο θα πεθάνουν λιγότεροι»; Κάποια στιγμή, λογικά, θ’ αρχίσουν να πεθαίνουν περισσότεροι από καύσωνες παρά από το κρύο – τι θα κάνουμε τότε, θα συγκρίνουμε τους θανάτους από θερμοπληξία με τους θανάτους από καρκίνο; Και αν εξαφανιστούν κάποια είδη θα αναρωτηθούμε εάν χρειάζονταν; Ανάλυση κόστους-ωφέλειας, προσέγγιση της ζωής με βάση το marketing; Και τα ρόδα και τα ποιήματα δεν μπαίνουν στους δείκτες κόστους-ωφέλειας...

Τέλος, επειδή τα νέα έχουν δύο όψεις, και δεν είναι πάντα καλό να κοιτάμε μόνο τη μια (και συνήθως αυτή που πάει κόντρα στο ρεύμα και υμνεί την τεχνολογία) δίνω ένα χρήσιμο link: ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ

Nikos Dimou said...

Et in Arcadia ego said...
Ο Lomborg μου θυμιζει τον Behe . Οσο για την ταινια του Gore και το δικαστηριο στην Αγγλια εδω.

---------------------------

Ουδεμία σχέση - ο Behe είναι θεούσος και ψευδο-επιστήμων. Όσο για το άρθρο του Guardian... όταν μία εφημερίδα έχει κάνει σημαία της την οικολογία, τι θα έγραφε; Άσχετα με το ποιος κατηγόρησε, η απόφαση είναι αντικειμενικό γεγονός.

---------------------

yannis h σίγουρα το Post μου αδικεί τον Lomborg - αλλά πώς να παρουσιάσω ένα ολόκληρο βιβλίο σε λίγες λέξεις. Η ουσία είναι πως το βιβλίο αναγκάζει να ξανασκεφθούμε όχι τόσο το γεγονός της υπερθέρμανσης, όσο τα μέσα για την αντιμετώπισή του.

antvol said...

Εξαιρετικό post, είναι τόσα τα θέματα που θίγει σ' αυτό ο ΝΔ, που ο σχολιασμός του στα στενά πλαίσια ενός comment είναι αδύνατος. Επιγραμματικά:

-Σε πολλά επιστημονικά πεδία παρατηρείται το φαινόμενο, μια θεωρία να αποκτά, με την πάροδο των χρόνων και για διάφορους, πολλές φορές όχι και τόσο αθώους λόγους, ισχύ αξιώματος, τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στη λαϊκή συνείδηση (το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι χαρακτηριστική περίπτωση, όχι όμως η μόνη. Δεν θα 'θελα όμως τώρα να θίξω άλλες τέτοιες "αλήθειες", γιατί η κουβέντα θα ανοίξει, όποιος θέλει να τις αναζητήσει, θα βρει πολλές ιδίως στον χώρο της ιατρικής).

Από κει και πέρα, από το σημείο δηλαδή που θα δημιουργηθεί το φαινόμενο που αποκαλείται informational cascade, να επαναλαμβάνει δηλαδή (σχεδόν) σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, τα ΜΜΕ κλπ την "αλήθεια" (η οποία μπορεί να είναι αληθινή ή ψευδής) που κάποιος άλλος διατύπωσε, χωρίς καμία κριτική ματιά, και βέβαια, απ' τη στιγμή που άφθονο χρήμα θ' αρχίσει να ρέει προς την κατεύθυνση της πρόληψής της ή της αντιμετώπισης των συνεπειών της, πάνω της θα χτιστούν καριέρες, πολιτικές και άλλες, θα δημιουργηθούν ΜΚΟ και πανεπιστημιακές έδρες, θα δραστηριοποιηθούν φιλάνθρωποι, θα ιδρυθούν κληροδοτήματα, θα απονεμηθούν Νόμπελ κλπ, όποιος τολμήσει να την αμφισβητήσει (την "αλήθεια") αλίμονό του, τον πήρε και τον σήκωσε. Και, πρώτ' απ' όλα, από τους συναδέλφους του.

Οι οποίοι (συνήθως, όχι ευτυχώς πάντα), κατά παράβαση κάθε δεοντολογίας, δεν θα υπερασπιστούν επιστημονικά τη θέση τους, αλλά θα επιτεθούν προσωπικά στον "αιρετικό" με αήθεις χαρακτηρισμούς, άφθονη λάσπη και συκοφαντικά επιχειρήματα. Με στόχο όχι να ανατρέψουν την άποψή του, αλλά να τον εξοντώσουν ως επιστήμονα (αν μπορούν και ως άνθρωπο δεν θα τους έπεφτε άσχημα).

Στόχος που δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, επιτυγχάνεται. Κι ο δυστυχής αμφισβητίας κυριολεκτικά εξαφανίζεται επιστημονικά.

Αυτό ακριβώς συνέβη με τον Bjorn Lomborg, όταν τόλμησε, το 2001, να δημοσιεύσει το "The Skeptical Environmentalist". Ευτυχώς όμως ο εν λόγω επιβίωσε. Και τώρα μας παραδίδει και το δεύτερο βιβλίο του (δέστε και το ωραίο blog του: http://www.lomborg.com).

-Σε επίπεδο τώρα λαϊκής αποδοχής διαφόρων επιστημονικών θεωριών, έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες για το χρονικό διάστημα που απαιτείται, μετά την κατάρρευση, στους χώρους της επιστήμης, κάποιας πολύ δημοφιλούς και "πιασάρικης" θεωρίας, προκειμένου αυτή να εξαλειφθεί και από τη συνείδηση του μέσου πολίτη.

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, μιας και η "αφομοίωση κοινοτοπιών" (assimilation of commonplaces) είναι το αγαπημένο σπορ των περισσότερων από μας. Και μια καλά ριζωμένη επιστημονική πλάνη θέλει πάρα πολύ καιρό να εξασθενίσει.

Στο θέμα αυτό, των επιστημονικών αληθειών που στην αρχή κάνουν μεγάλο πάταγο και στη συνέχεια καταρρίπτονται, ανακάλυψα κι ένα καναδέζικο blog, δέστε το, μερικά άρθρα του έχουν μεγάλο ενδιαφέρον: http://www.smalldeadanimals.com/mt/mt-search.cgi

ΥΓ Δεν είχα πάρει χαμπάρι την επαναλειτουργία του dimoutech, την χαιρετίζω με ενθουσιασμό. Και μάλιστα τόσο με την αυστηρή της μορφή (προηγούμενο θέμα) όσο και με την τωρινή (υβριδική) μορφή dondimoucattech.

kerveros said...

Η μετριοπάθεια είναι σίγουρα πολύτιμη.
Ο Bjorn Lomborg έχει δίκιο όταν λέει ότι αγνοούνται πολλές φορές
εύκολες και πρακτικές λύσεις υπέρ μεγάλων που όμως είναι ανεφάρμοστες.
Αλλά νομίζω ότι το θέμα κλιματική αλλαγή είναι όντος σοβαρό και προσπάθειες να υποβαθμιστεί είναι μάλλον ατυχείς.
Είδει έχουμε έναν πόλεμο εξαιτίας του φαινόμενου τεράστια προβλήματα σε χώρες που φαινόταν να έχουν απεριόριστους φυσικούς πόρους και φαινόμενα στο βόριο πόλο και αλλού που θα κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν 10 χρόνια.
Όσο για την συμμετοχή της Ελλάδας στο φαινόμενο παραπέμπω στους Dirty 30 .

Nikos Dimou said...

Νομίζω πως η προσπάθεια να αποδοθεί η γενοκτονία στο Darfur σε κλιματολογικές συνθήκες είναι υπερβολική. Όχι ότι δεν παίζουν ρόλο - αλλά ο πόλεμος είναι κυρίως φυλετικός: Άραβες εναντίον αφρικανών.

magnon said...

Αυτή η λύση με το λευκό χρώμα είναι μία μ και μισή. Αυτός που το προτείνει μάλλον δεν έχει καταλάβει που εστί το πρόβλημα. Διαφορετικά να μας πει η θερμική ενέργεια που θα προκύψει από την μείωση της θερμοκρασίας των πόλεων που θα πάει; Ελπίζω αυτή την πρόταση να μην την έχει κάνει ο Λομποργκ, αν σε κάτι τέτοιο προϊδεάζομαι.

Ο Λομποργκ έγραψε ένα βιβλίο για ειδικούς (ας υποθέσουμε ότι αυτό έκανε, οι κακές γλώσσες άλλα λένε), και μόνο αυτοί ας τον κρίνουν. Να το διαβάσουμε όπως διαβάζουμε ένα λογοτεχνικό έργο δεν είναι και το σωστότερο που μπορεί κανείς να κάνει. Έχει πολλές παραπομπές, ποιος μπορεί όμως να τις ελέγξει? Κανείς μα δεν έχει σπουδάσει κάτι παραπλήσιο, ούτε έχει την βιβλιοθήκη μπροστά του να το κάνει. Οι ειδικοί που έλεγξαν τις πηγές του λένε ότι όλες τις έχει παραχαράξει.

Κατά τα άλλα συμφωνώ με το Γιάννη Η. το κείμενο μοιάζει με την παμπάλαια καρικατούρα με μία βιομηχανία να χύνει τον αγωγό με τους κατάμαυρους ρύπους στην λίμνη, και δίπλα να κατουράει ο φουκαράς αγρότης. Ο βιομήχανος δείχνει το αγρότη και κραυγάζει «αυτός ρυπαίνει την λίμνη».

harrygrath said...

Ειναι ριζικα εσφαλμενη η αποδοση πολεμων σε οικονομικα αιτια ή ακομα σε οικολογικα. Αυτα ειναι παντα 2-3ευοντα.
Οι πολιτισμενοι/φιλελευθεροι διανοουμενοι πρεπει να κοντραρουν μετωπικα την μεταλλαξη κομμουνισμου-αναρχιας-μηδενισμου & ψευτοεπιστημης σε " οικολογια ".

PYXIDAGR said...

Αν μάθουμε τα παιδιά μας να σέβονται

το περιβάλλον, τότε νομίζω πως έχουμε

κάνει το πρώτο βήμα για την προστασία του.

Με το παράδειγμα μας βεβαια και όχι με λόγια.

Το ζητούμενο είναι η καλλιέργεια και όχι

τόσο η μόρφωση των παιδιών.

Ιδού ένα ενδεικτικό παράδειγμα προς αποφυγή που

μου συνέβη στις καλοκαιρινές διακοπές μου στην Ελλάδα.

Τον Ιούνιο, έξω από την Πορταριά, από το παράθυρο

του οδηγού ενός πολυτελούς X5, είδα να πετιέται ένα

άδειο κουτί αναψυκτικού, ενώ από το πίσω παράθυρο

το βλαστάρι του πετούσε την άδεια σακούλα των τσίπς.

Η τέλεια...αρμονια και...συγχρονισμός μιας "σωστής" οικογενειας...

Σταμάτησα και τα μάζεψα.

Όταν έφτασα στα Χάνια τους είδα να πεινουν τις φραπεδιές τους.

Τους ρώτησα αν τους αρέσει η διαδρομή του Πηλίου

και αν το επισκέπτονται συχνά.

Μου είπαν πως το λατρεύουν και δεν χάνουν ευκαιρία μια

και είναι μονο τρεις ώρες ταξίδι από Αθηνα.

Στην παρατήρηση μου, πως δεν θα το λατρεύουν για πολύ, αν όλοι

πετούν τέτοια πράγματα(δείχνοτας τους τα υποπροϊόντα τους)...

μου είπαν...να πάω να γ...θώ...

Unknown said...

Είναι αλήθεια πως οι οικολόγοι στο ξεκίνημά τους έκαναν υπερβολές. Θυμάμαι πως για τον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης είχαν ξεσηκωθεί εναντίον της κατασκευής με το επιχείρημα της κοπής πολλών πεύκων. Αδιαφορούσαν όμως για τους ρύπους των αυτοκινήτων που μόλυναν το κέντρο της πόλης μας και την μεγάλη κατανάλωση καυσίμων από τα πολλά σταματήματα και τις μικρές ταχύτητες. Πέρασαν όμως τα χρόνια και οι στόχοι τους έγιναν πιο σοβαροί. Νιώθω πως συνετέλεσαν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα. Το βλέπω στο δήμο μας που πολλά έχει προσφέρει ανάλογος μικρός σύλλογος.

Και μία πληροφορία: Ο κ. Κλίντον που ήρθε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα και μίλησε για το περιβάλλον ζήτησε και πήρε βέβαια 100.000 ευρωπουλάκια!!!

Nikos Dimou said...

gravoura
πολλά είναι τα 100 του Clinton - αλλά θεωρώ χειρότερη την δική μας κατάσταση όπου μας καλούν να μιλήσουμε τζάμπα... Έξω οι διανοούμενοι ζουν από τις διαλέξεις και τις αναγνώσεις κειμένων τους. Εδώ πληρώνουν την καθαρίστρια αλλά ποτέ τον ομιλητή.

harrygrath said...

Τα 100 για πρωην Πλανηταρχη ειναι λιγα.

Ο Δημου πρεπει να κανει τη πρωτοπορια & να βαλει διαφημισεις στο μαγαζι του.

Οταν ξεκινας τσαμπουκα,πρεπει να τον φτανεις στο τελος,αλλιως καλυτερα να μην τον αρχιζεις.Ο Πυξιδας επρεπε να περιεγραφε στον Χ5 την ερωτικη ζωη των προγονων του επι Οθωμανικης.

Dion.M. said...

Στην γη, κατά την διάρκεια της ύπαρξής της, και χωρίς την επέμβαση του ανθρώπου, η θερμοκρασία και το κλίμα δεν είναι σταθερά αλλά μεταβάλλονται. Ο πλανήτης, είναι γνωστό ότι περνάει διαδοχικά, από εποχή παγετώνων και εποχή υψηλών θερμοκρασιών. Τώρα διανύουμε την μετά τους παγετώνες αλλαγή του κλίματος και εδώ και αρκετούς αιώνες η γη θερμαίνεται.

Η πολιτικοποίηση του θέματος και η δαιμονοποίηση ορισμένων-των γνωστών- είναι μια βολική (για κάποιους), αλλά όχι επιστημονική άποψη.
Αυτού του είδους η κινδυνολογία θα έλεγα ότι είναι η εύκολη λύση.
Η δύσκολη λύση είναι να αναζητήσουμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις δικές μας συμπεριφορές, πως θα διαχειριστούμε υπεύθυνα -και όχι να προσπαθεί να τα φορτώσει ο ένας στον άλλο-τα σκουπίδια, η ανακύκλωση, ο καθαρισμός των περιαστικών δασών ώστε να μειωθούν οι δασικές πυρκαϊές, και ο σεβασμός της χλωρίδας και της πανίδας.

Ιδιαίτερα για την ανακύκλωση που "δεν πουλάει" πολιτικά και δεν ακούγεται, τα σκουπίδια αν αφαιρέσεις το γυαλί, το πλαστικό το χαρτί και τα μέταλλα που ανακυκλώνονται και τα οργανικά είδη που γίνονται κομπόστ, τα λοιπά σκουπίδια είναι ελάχιστα. Στις ευνομούμενες και σοβαρές χώρες, με σοβαρούς πολιτικούς και σοβαρές κοινωνίες, αν δεν έχεις διαχωρίσει τα σκουπίδια σύμφωνα με τους κανόνες της ανακύκλωσης επιβάλλεται πρόστιμο.

Δεν είναι χαρακτηριστικό δυστυχώς, ότι και το φυτόχωμα που αγοράζουμε συνήθως είναι "εισαγόμενο", προερχόμενο από ανακύκλωση;

skoukios said...

Πραγματικά χαίρομαι γιατί αν και αρχίσαμε αλλιώς καταλήξαμε τελικά σε μια πολύ ωραία σύνθεση απόψεων. Συμφωνούμε λοιπόν όλοι το πρόβλημα με το όνομα "περιβάλλον". Διαφωνούμε στα μέσα, στην υπερβολική ή όχι φωνή κλπ. Πάντως το μέλλον είναι εδώ...Με την έννοια ότι όσο θα συζητάμε στο να πρέπει να κάνουμε κάτι,τόσο τα πράγματα εξελίσσονται εναντίον μας. Θα ήθελα να σας δώσω έναμιρό παράδειγμα από την Σουηδία για το πως μια μικρή πόλη 78000 άνθρωπων βρήκε τις λύσεις της (δεν λέω να "κολλήσουμε στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αλλά στην ιδέα του δρω και μόνος μου)http://www.forbes.com/feeds/ap/2007/10/13/ap4217397.html
διδακτικό κείμενο που θα έπρεπε να έχει μιμητές και στην Ελλάδα. Συμφωνώ λοιπόν να αφήσουμε τα λόγια και να ξεκινήσουμε έργα.

Somebody961 said...

pyxidagr:
Αν το παράδειγμα σου το ακολουθούσε όχι πολύ, ένα 20% του πληθυσμού, να είσαι σίγουρος πως, και επειδή πολλοί θα το έθεταν λιγότερο ..ευγενικά, πολλοί ανεύθυνοι θα συμμορφώνονταν.
Για τον λόγο πως όλοι οι ανεύθυνοι είναι κατά κανόνα θρασύδειλοι.
(μη τους τύχει κανας τέτοιος)!
Σωστός!

harrygrath said...

Για να ειμαστε στο πνευμα του μπλογκ,η τεχνολογια θα δωσει λυση σε ολα.

Οσο για τη ρυπανση,ειναι θεμα ενδοοικογενειακης αγωγης.

Κατα κανονα,τα παιδια των βρωμιαρηδων ,γινονται & εκεινα τετοιοι.
Ολοι εμεις οι μεγαλοι βλεπουμε οτι ηταν σφαλμα μας η πιστη σε " νεα γενιά ". Ερχονται...νεα γένια & μουστακια που παιρνουν τη σκυταλη.
Οι συμπεριφορες αναπαραγονται & οι κακοι εχουν παντα περισσοτερο δυναμισμο απο τους καλούς...

Elias said...

Το πρόβλημα στην ελλάδα δεν είναι η υπερβολική ανησυχία για το περιβάλλον αλλά η ολική αδιαφορία. Μην κρίνουμε από κάποιους μπλόγκερ και κάποιες κορώνες στο τύπο, ο μέσος έλληνας θεωρεί τους οικολόγους σαν γραφικούς που έχουν ξεμείνει από την εποχή των χίπις.

George said...

'Οποιος έχει πρόσβαση σε Αμερικανική τηλεόραση προτείνω στο HBO τον Bill Maher. Ο Bjorn Lomborg ήταν καλεσμένος πρόσφατα στην εκπομπή του και μίλησε.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ said...

Nikos Dimou said...
gravoura
πολλά είναι τα 100 του Clinton - αλλά θεωρώ χειρότερη την δική μας κατάσταση όπου μας καλούν να μιλήσουμε τζάμπα... Έξω οι διανοούμενοι ζουν από τις διαλέξεις και τις αναγνώσεις κειμένων τους. Εδώ πληρώνουν την καθαρίστρια αλλά ποτέ τον ομιλητή.
-------------------------------
Αν τον προσκαλεί (τον Κλίντον ή οποιονδήποτε άλλον) κάποιος ιδιώτης και τον πληρώνει από την τσέπη του, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως τον προσκαλεί και τον πληρώνει το Δημόσιο;

Nikos Dimou said...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

glob
Δεν νομίζω πως το Δημόσιο πληρώνει τέτοιες αμοιβές σε ομιλητές. Μόνο σε κάτι λαδιάρηδες μιζαδόρους δίνει πολλαπλάσια για να μην μιλάνε...

Unknown said...

΄Οχι δεν τον κάλεσε το Δημόσιο αλλά το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με είσοδο εισητηρίου 400 ευρώ. Το παρακολούθησαν περίπου 700 άτομα και 200 προσκεκλημένοι.

antvol said...

Nikos Dimou είπε...
Δεν νομίζω πως το Δημόσιο πληρώνει τέτοιες αμοιβές σε ομιλητές. Μόνο σε κάτι λαδιάρηδες μιζαδόρους δίνει πολλαπλάσια για να μην μιλάνε...
---

Σε ορισμένες δουλειές ειδικά, που έχουν σχέση με το Δημόσιο, η σιωπή πληρώνεται αδρά. Και σε χρήμα και με άλλους τρόπους.

Ας μη το κατακρίνουμε όμως, ο σοφός άνθρωπος ξέρει να κρατά το στόμα του κλειστό. Κι η σοφία από δω κατάγεται, όπως όλοι ξέρουμε.
October 15, 2007

Kostis said...

Ανακύκλωση: Το άλλοθι του καταναλωτισμού...

athanasia said...

Καλημέρα!

Για την Ελλάδα, για τον πολύ κόσμο το κύριο πρόβλημα δεν είναι η υπερβολή στην διάθεση προστασίας του περιβάλλοντος, είναι η απόλυτη αδιαφορία, ακόμη και σε απλά πράγματα: Ανακύκλωση δεν γίνεται (παρά μόνον αποσπασματικά), η κεντρική θέρμανση λειτουργεί στα δημόσια κτίρια ακόμη κι όταν δεν κάνει κρύο, ο περαστικός αφήνει μ' ευκολία τα σκουπίδια του στον δρόμο ή στην εξοχή, η νοικοκυρά αδειάζει το λάδι της φριτέζας στην αποχέτευση...

Δεν έχω διαβάσει τον Lomborg. Μ' ενδιαφέρει η κριτική του όμως, γιατί ο φόβος μου είναι ότι η κυρίαρχη έμφαση στα "μεγάλα προβλήματα" και τα "μεγάλα μέτρα" μπορεί να μεγαλώσει (και πάντως ν' αφήσει ανέγγιχτη) την αδιαφορία των πολιτών για τα μικρά πράγματα που είναι στο χέρι μας. Αποενοχοποιεί...

Nikos Dimou said...

athanasia

ο έλληνας είναι φανατικός οικολόγος όταν η οικολογία συμπίπτει (όλως τυχαίως) με το συμφέρον του. Π. χ. αγωνίζεται μέχρις εσχάτων να μην γίνει ΧΥΤΑ κοντά στο χωριό του, να μην περάσουν καλώδια υψηλής τάσεως πάντω από το (αυθαίρετο) σπίτι του (αυτός πήγε κι εχτισε κοντά στους πυλώνες) να μην γίνουν αιολικά πάρκα που θα του χαλάνε την θέα...

Κατά τα άλλα, στην καθημερινή συμπεριφορά του είναι ο πιο οικολογικά ασυνείδητος πολίτης.

Dem said...

On January 6, 2003 the DCSD reached a decision on the complaints. The ruling was a mixed message, deciding the book (The Skeptical Environmentalist)to be scientifically dishonest, but Lomborg himself not guilty because of lack of expertise in the fields in question:[4]

Objectively speaking, the publication of the work under consideration is deemed to fall within the concept of scientific dishonesty. ...In view of the subjective requirements made in terms of intent or gross negligence, however, Bjørn Lomborg's publication cannot fall within the bounds of this characterization. Conversely, the publication is deemed clearly contrary to the standards of good scientific practice.
The DCSD cited The Skeptical Environmentalist for:

Fabrication of data;
Selective discarding of unwanted results (selective citation);
Deliberately misleading use of statistical methods;
Distorted interpretation of conclusions;
Plagiarism;
Deliberate misinterpretation of others' results.

Nikos Dimou said...

dem
όχι θα τον αφήνανε να τους πάρει το ψωμί από το στόμα...

Έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο Cambridge University Press. Πριν την έκδοση και ακριβώς λόγω της αιρετική φύσης του βιβλίου, το έστειλαν σε 4 κορυφαίους ειδικούς - οι οποίοι, ομόφωνα, τους παρακίνησαν να το εκδώσουν...

Dem said...

Κυριε Δημου

το θεμα ειναι αν υπεπεσε
στα επιστημονικα σφαλματα
για τον οποιον τον κατηγορησαν
ή οχι.

Εσεις που παιρνετε το μερος του μπορειτε να αποδειξετε οτι
δεν τα διεπραξε;

Eγω δεν ξερω τι ισχυει.
Παρεθεσα γεγονοτα.

Και φυσικα ξερω πολλες περιπτωσεις
ανορθοδοξων επιστημονων που τους την "επεσε" αγρια το κατεστημενο.

Nikos Dimou said...

Μα αν είχε πολλά τέτοια σφάλματα θσ το είχαν απορρίψει οι ειδικοί και το Cambridge. (Ξέρετε τι έλεγχο κάνουν...).

Απλώς σε ένα βιβλίο με 600 σελίδες καιε κατοντάδες στατιστικές, πίνακες και σημειώσεις σίγουρα θα υπήρχαν και μερικά λάθη.

Αλλά το βιβλίο ήταν τόσο ριζικά αιρετικό που θα ήταν αδύνατο να μην ξεσηκώσει θύελλες (όπως και ξεσήκωσε).

Nikos Dimou said...

Διαβάζω τα ειδικά post των Ελλήνων blogger για την σημερινή ημέρα του περιβάλλοντος. Τι υπερβολές, τι κινδυνολογία! Η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα θα ανέβει 8 βαθμούς και τα νερά της Μεσογείου 80 πόντους! Εδώ οι επιστήμονες διαφωνούν αν (μέχρι το τέλος του αιώνα) η σταθμη της θάλασσα θα ανέβει 25 ή 30 εκατοστά και η θερμοκρασία 2 ή 3 βαθμούς - εμείς τα πολλαπλασιάσαμε!

Αν τουλάχιστον πολλαπλασιάζαμε και τις προσπάθειές μας...

Ein Steppenwolf said...

Nikos Dimou hat gesagt...
Διαβάστε τον. Είναι πολύ πιο ουσιαστικός από όλες τις ανακοινώσεις των Αστεροσκπείων

Παραγγέλθηκε...

Anonymous said...

Δεν διαβάζω τα ειδικά ποστς των ελλήνων μπλόγκερς για την ημέρα του περιβάλλοντος. Δεν διαβάζω Λομποργκ. Δεν πιστεύω τη φήμη. Αυτοί δημιουργούν στους εαυτούς των προβλήματα πολλά που είναι άσχετα με τα όσα λένε ότι τους προβληματίζουν. Πρώτα πιστεύει σήμερα τώρα όπου νάναι ότι πεθαίνει και μετά ότι θα ανέλθει η στάθμη των υδάτων. Πολεμάει με άγχος το άγχος του. Σκέφτεται και με άδειο στομάχι. Στον αναπτυγμένο κόσμο πεθαίνουμε από τις τροφές που συνδυάζουν ανοστιά με χαμηλή θρεπτική αξία.

harrygrath said...

Το θεμα ειναι κατα ποσο οι οικωλογοι γαυγιζουν ή & δαγκωνουν...
Στη Γραικοχωρα,μικρες βαρκουλες,λιγα μπωφορια,ομως στον πολιτισμο υπαρχουν απωλειες,ιδιως στο Αμερικα,οπου πολλες επιχειρησεις εκλεισαν λογω ζώων & ζωύφιων...

harrygrath said...

Κακως δεν αναφερθηκε στο ποστ οτι ο Λομποργκ ειναι ομ/φιλος & χορτοφαγος.
Επηρεαζει την αξιοπιστια του.

Nikos Dimou said...

harrygrath said...
Επηρεαζει την αξιοπιστια του.

-------------------------------

Θετικά ή αρνητικά;

(Χάρυ τι σχέση έχει η αξιοπιστία ενός επιστήμονα με τις συνήθειές του; Να είμαστε σοβαροί - που λέει και ο Μπάγιεβιτς).

antvol said...

Nikos Dimou said...
ο έλληνας είναι φανατικός οικολόγος όταν η οικολογία συμπίπτει (όλως τυχαίως) με το συμφέρον του. Π. χ. αγωνίζεται μέχρις εσχάτων να μην γίνει ΧΥΤΑ κοντά στο χωριό του, να μην περάσουν καλώδια υψηλής τάσεως πάντω από το (αυθαίρετο) σπίτι του (αυτός πήγε κι εχτισε κοντά στους πυλώνες) να μην γίνουν αιολικά πάρκα που θα του χαλάνε την θέα...
---

Ακριβώς. Και το κακό διογκώνεται όταν ανακατεύονται οι ΟΤΑ. Οι οποίοι, την ίδια στιγμή που δίνουν "επικούς" αγώνες να μη γίνουν ΧΥΤΑ, να μη μπουν κεραίες, να μη χαραχτούν καινούργιοι δρόμοι που περνάνε έξω από τα χωριά και τις πόλεις τους (με αποτέλεσμα να μειώνονται θεαματικά τα τροχαία, αλλά και οι εισπράξεις των τοπικών εμπόρων, βλ. πχ Αράχωβα) και, γενικά, να μη γίνει τίποτε που δεν θα μπορούν να ελέγχουν, έστω κι αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για το γενικό συμφέρον, την ίδια στιγμή, μέσα απ' τις διεφθαρμένες τους πολεοδομίες, χορηγούν σωρό από παράνομες οικοδομικές άδειες, ακόμη και σε δάση και δρυμούς (αν μπορούσαν, θα έδιναν άδεια να χτιστεί κι η θάλασσα).

Κι όταν, κατά λάθος, εκδοθεί και κανένα πρωτόκολλο κατεδάφισης, το βάζουν ευλαβικά στην άκρη, να το βρουν ανέγγιχτο οι επόμενες γενεές (μαζί με το αυθαίρετο βέβαια).

harrygrath said...

Η συνολικη προσωπικοτητα ενος...κατηγορουμενου επηρεαζει την αξιοπιστια του.

Αν ο Ανδρεας Παπ δεν εγκατελειπε συζυγο & μανα παιδιων του για Μιμη,θα ειχε αλλη αξιοπιστια & σοβαροτητα.

Αν ο αρβανιτης τραμπουκος δεν πηδαγε μαντρες & δεν εδερνε τη συζυγο του,δεν θα γινοταν ανεκδοτο...

Κ.ο.κ...

Μεγαλο σφαλμα η αντιληψη ...δεν μ' ενδιαφερει το ατομο αλλα μονο οι ιδεες του. Ολα ειναι package deals.

Με λυπη μου βλεπω στιφη δασοαπαγορευτών...Με τετοια μυαλα δεν θα βγαλουν ποτέ λεφτα.Ο καλυτερος τροπος πλουτισμου ειναι η κληρονομια ακινητης περιουσιας. Να βαλουμε τα δαση κατω & να φαμε ολοι.

Anonymous said...

Η Ολομέλεια της Κ.Ε. του Κ.Κ.Σ.Ε. αποδίδει μεγάλη σημασία στην προώθηση του ελέχγου των περιβαλλοντολογικών δραστηριοτήτων των στελεχών από τους ορεινούς όγκους και ιδιαίτερα από τα στελέχη του κάμπου στη συνεχή υλοποίηση της υποθήκης του Λένιν ότι η δουλειά των πυροσβεστικών ταγμάτων ασφαλείας πρέπει να είναι ανοιχτή στον καθένα και πρέπει να γίνεται πάνω στη θυγατέρα του νομάρχη μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαζών.

harrygrath said...

Παντως,
βλεποντας το βιβλιο σε παχος...παντοφλας.σκεφτομαι οτι ο Δημου με τη " Δυστυχια " εκανε ενα ειδος πρωτοποριας στο μοντερνο πνευμα συντομου λογου.

Ποιος εχει χρονο & ορεξη να διαβαζει σεντονια τη σημερον ημερα ?

Ο,τι εχει να πει ο καθενας να το λεει " μπλογκικά " ...
Πατ κιουτ .

Το περιβαλλον ειναι μια χαρα,μικροδιορθωσεις χρειαζονται & οι οικοφασιστες/τρελλεγκοι ειναι μια αντιαναπτυξιακη/ψευτοεπιστημονικη/σκοταδιστικη δυναμη βαρβαροτητας & οπισθοδρομησης.

Η δε δαιμονοποιηση του διοξ. ανθρακα,φυσικου προιοντος των ζωντανων,ειναι τα αντιστοιχα " Πρωτοκολλα σοφων Σιων " του αντισημιτισμου.

Ενα πληρες ψεμμα για ενοχοποιηση φυσιολογικου στοιχειου,ενας μπαμπουλας για αποδυναμωση του καπιταλίσμου & της προοδου.

s_pablo said...

Όποτε στις ειδήσεις αναφέρονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα λένε: το φαινόμενο αυτό έχει να εμφανιστεί από το... (συνήθως μια ημερομηνία στον 19ο αιώνα).

Το κλίμα κάνει κύκλο. Η τεχνολογία αυτό που κάνει είναι να επηρεάζει αυτόν τον κύκλο μικραίνοντας την ακτίνα του. Τίποτα περισσότερο.

Το μόνο μεμπτόν είναι ότι η τεχνολογική ανάπτυξη και έρευνα αγνόησε τα σημάδια των καιρών και δεν έδωσε βάση στο πως θα μπορούσε να αναστρέψει αυτή τη σμίκρυνση της ακτίνας.

Όλα αυτά βέβαια για το χρήμα τι άλλο? Το έχω ξαναπεί και θα το λέω πάντα. Ή καπιταλιστής ή οικολόγος θα είσαι. Και τα δυο δεν γίνεται. Διαλέγεις και παίρνεις. (Ο harry ας πούμε το δηλώνει ευθαρσώς)

ΥΓ. Ελπίζω να μην ξέφυγα, πολύ, από το τεχνολογικόν του θέματος.

ΥΓ2. Πρόσπαθησα λίγο πριν να δημοσιεύσω ένα σχόλιο και ο μπλοκερ (ο κεντρικός στο βόλευ είναι αυτός?) με έκοψε. Ελπίζω να μην έστειλα δυο παρόμοια σχόλια ταυτόχρονα.

Somebody961 said...

harry said: "Κακως δεν αναφερθηκε στο ποστ οτι ο Λομποργκ ειναι ομ/φιλος & χορτοφαγος.
Επηρεαζει την αξιοπιστια του."

Εχει απόλυτο δίκιο ο harrygrath Νίκο.
Για το ομοφ/λος δεν ξέρω, αλλά για τη χορτοφαγία έχω να πω συμπληρώνοντας το εξής:
Οι χορτοφάγοι έχουν σοβαρές ελλείψεις στο σύμπλεγμα βιταμινών Β.
Δεν υπάρχουν σε καμία ΜΗ ζωοτροφή!
Αυτές είναι υπεύθυνες για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, με ότι αυτό σημαίνει..

Nikos Dimou said...

Καλημέρα

s_pablo μπορείς να είσαι και καπιταλιστής και οικολόγος. Ανθεί ο κλάδος της απορρυπαντικής τεχνολογίας. Άλλωστε το ξεπέρασμα της ρύπανσης μπορεί να γίνει μόνο μέσω καλύτερης τεχνολογίας - και όχι με την "επιστροφή στη φύση" των φσνατικών.

somebody, εξαρτάται πόσο χορτοφάγος είσαι. Αν τρως αυγά και γαλακτομικά, όπως οι περισσότεροι, δεν έχεις πρόβλημα - αλλιώς υπάρχουν και τα συμπληρώματα βιταμινών.

d3lta said...

ας μου επιτραπεί μία σεντονιάδα (μονή):

η οικολογία έχει αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα. το αμερικάνικο κονγρέσσο νομοθέτησε, ο μπους καλεί αρχηγούς κρατών σε διάσκεψη γιά την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και ο αλ γκορ (αυτός ο άχρωμος και αποτυχημένος πολιτικός στον οποίο ο συγγενής του gore vidal σέρνει τα εξ αμάξης) βραβεύτηκε με νομπέλ.

οι βασικές προσεγγίσεις είναι δύο όπως και στην πολιτική: η "δεξιά" με λίγο κράτος στην συνταγή (βλ. άρνηση αμερικής συνυπογραφής κυότο) , απόλυτη πίστη στην ικανότητα των αγορών γιά αυτορρύθμιση (ο μέγας συντηρητικός οικονομολόγος thomas friedman είχε προτείνει την φορολογία των ρυπογόνων επιχειρήσεων, όσο πιό πολύ ρυπαίνεις, τόσο θα φορολογείσαι, άρα θα έχεις κίνητρο να μην ρυπαίνεις) και την "αριστερή" η οποία επιθυμεί το κράτος στην εξίσωση με βαρύ χέρι.

στο ενδιάμεσο υπάρχουν οι μη.κυ.ο., διάφοροι μουτζαχεντίν ή μονάδες (βλ. γκόρ) εις έλλειψιν ατζέντας που αγκαλιάζουν την οικοχονδρία ως υπαρξιακή λύση.

όλη η κουβέντα γίνεται σε θεωρητικό επίπεδο καθώς α) τα αποθέματα των ορυκτών πηγών ενέργειας ολοένα μειώνονται, συνεπώς πάμε γιά άλλα και β)οι όποιες μεταβολές κλιματολογικές και άλλες δεν μπορούν να αποδειχθούν χωρίς την πάροδο ικανού χρόνου.

η προσέγγιση του στατιστικολόγου lomborg είναι κυρίως οικονομική - ο ίδιος είναι το αγαπημένο παιδί της αμερικάνικης δεξιάς, της wall street journal και του economist.

σε ερώτηση του bill mckibben, συγγραφέα του "the end of nature and deep economy: the wealth of communities and the durable future" γιατί αποφάσισε να συγκρίνει την (ακόμη σε θεωρητικό στάδιο) χρηματοδότηση γιά την αναχαίτιση του global warming με την χρηματοδότηση γιά την καταπολέμηση της ελονοσίας ή εξευρέσεως καθαρών πόρων νερού και όχι με κάποια "κακή" χρηματοδόσητη όπως λ.χ. οι στρατιωτικές δαπάνες, η απάντηση του lomborg ήταν ότι εφ' όσον οι στρατιωτικές δαπάνες είναι εξ ορισμού κάτι κακό, προτίμησε να κάνει σύγκριση μεταξύ δύο "καλών" ειδών χρηματοδότησης - παραλείποντας βολικά να πεί ότι θα έχανε την υποστήριξη της δεξιάς, η υποστήριξη της οποίας ανέδειξε το προηγούμενο βιβλίο του "the sceptical environmentalist" σε best seller.

στην ελλάδα αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα, γνωρίζω προσωπικά στέλεχος μεγάλης ιαπωνικής εταιρείας γύρω στα εξήντα αποσπασμένο εδώ του οποίου η αγαπημένη ασχολία είναι το ευγενές άθλημα του "γόπινγκ" στις παραλίες το καλοκαίρι (στο τόκυο, στην πιό καθαρή πόλη στον κόσμο, δεν βλέπεις ούτε ΕΝΑ σκουπίδι στους δρόμους, αν πέσει κατά λάθος ένα χαρτάκι από κάποιον, ο επόμενος θα σκύψει και θα το μαζέψει).

ας αρχίσουμε από τα βασικά - και εδώ - χωρίς υστερίες και προσωπικές ατζέντες και τα άλλα θα τα βρούμε στην πορεία.

resident said...

Αγαπητέ somebody η μόνη έλλειψη που μπορεί να έχει ένας καθαρά χορτοφάγος(vegan=αυτός που δεν τρώει ούτε προϊόντα ζώων ούτε τα ίδια τα ζώα)είναι σε βιταμίνη B12 και μονο,και αυτό μπορεί να γίνει μετά από πολλά χρόνια συνεχούς αποχής.Ολες οι άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος β βρίσκονται στα δημητριακά.Η β12 όπως είπε ο Νίκος δημου,στα αυγά κλπ και τώρα με τα συμπληρώματα είναι αδύνατο να υπάρχει οποιαδήποτε έλλειψη.
Τίποτε δεν λείπει σε κανένα χορτοφάγο(Εκτός από την γεύση του κρέατος).Ολα όσα ακούγονται είναι μύθοι και δικαιολογίες.
Καλημέρα και συγνώμη για το εκτός θέματος σχόλιο.

Dion.M. said...

ΚΑΛΗΜΈΡΑ,

Ενα παράδειγμα οικομεσαίωνα εδώ

Και ένα σχετικό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη με τίτλο "Ο Σαβοναρόλα του καιρού μας" εδώ

Nikos Dimou said...

delta_mike
...της δεξιάς, η υποστήριξη της οποίας ανέδειξε το προηγούμενο βιβλίο του "the sceptical environmentalist" σε best seller.

---------------------------

δεν συμφωνώ ότι το ανέδειξε η δεξιά - είχαμε υποστεί τέτοια πίεση από τις "λιτανείες" και τις θρηνωδίες των οικο-χόνδριων που αυτό το βιβλίο έφερε μία ανάσα και μία ανακούφιση. Ήταν εντελώς φυσικό να γίνει μπεστσέλερ.

d3lta said...

Nikos Dimou said...


...δεν συμφωνώ ότι το ανέδειξε η δεξιά...

------------------------------

το σχόλιό μου αφορά την αμερικάνικη δεξιά η οποία το αγκάλιασε ενθέρμως, στην ευρώπη οι υποστηρικτές του ήταν οι αγανακτισμένοι με τους οικοχόνδριους - καθώς αυτοί είναι κυρίως ευρωπαϊκό φρούτο...

Anonymous said...

Χα! Τι μυθώδους πλούτου τα άρθρα του Πάσχου μου! Το ένα πιο καταπληκτικό από το άλλο! Ο Πάσχος μου δεν φοβάται. Τολμά να λέει σημειολογία τη σημειολογία και μεσσιανισμό το μεσσιανισμό. Τον αγαπώ και τον θεωρώ ως έναν από τους λίγους άλλωστε ερωτεύσιμους δημοσιογράφους...

candide said...

Τα μέτρα που λαμβάνει το IPCC είναι απαράδεκτα και αντι-οικολιγικά, μιας και σε τελική ανάλυση η σπατάλη τόσων χρημάτων είναι αντι-οικολογική. Η χρήση πλαστής επιστήμης από μέρους τους μπορεί τελικά να έχει αρνητικά αποτελέσματα, όταν και εφόσον αποδειχθούν οι μεγάλες ανακρίβειες.

Ενδιαφέρον και το παρακάτω άρθρο από το τελευταίο wired:

http://www.wired.com/science/planetearth/magazine/15-10/mf_burning

Nikos Dimou said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση των Nordhaus και Shellenberger: "pro-growth, pro-technology, and pro-environment".

Το άρθρο του Wired αξίζει να διαβαστεί. Ξαναδίνω την παραπομπή ως link.

candide said...

Επίσης pro-human θα πρόσθετα.

Οι άνθρωποι καταλογίζουν μερικές φορές πολύ περισσότερες ευθύνες στον εαυτό μας απ' ότι μας αναλογούν. Κάτι σα την θρησκεία, για όλα φταίμε, οι αμαρτωλοί.

Ένα παράδειγμα είναι η εξαφάνιση κάποιων ειδών: Ναι, ίσως κάποιοι άνθρωποι να απειλούν κάποια είδη με εξαφάνιση, όμως ο Άνθρωπος των τελευταίων ετών είναι το είδος που έχει αναλάβει -με δική του πρωτοβουλία- την διατήρηση όλων των ειδών που ζουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη.

Το τελευταίο project του Ανθρώπου: να αλλαξει το κλίμα και να σώσει τον πλανήτη.
(Ο θεός ελπίζω να είναι περήφανος...)

harrygrath said...

Για να μιλαμε σωστα Γκρηκ,οικολογος μπορει να ειναι ο πασα ενας που υπολογιζει το περιβαλλον.

Οποιος το χρησιμοποιει εναντιον της οικονομιας & της κοινωνιας ειναι οικοφασιστας,οικοτρελλος ( το οικοχονδριος ειναι εσφαλμενο & σοφτ ).

Ασφαλως συνδυαζεται κερδοφορια & προστασια περιβαλλοντος. Οι οικοφασιστες τρελλαινονται οταν βλεπουν εταιρειες απορυπανσης να κερδοφορουν. Η εκδικηση του καπιταλισμου.

Τοτε ξεσαλωνουν τελειως & στρεφονται εναντιον ανεμογεννητριων,φραγματων για νεροηλεκτρικα & κοπανανε τα " Πρωτοκωλα " τους ",το διοξ. ανθρακα.

Οσο για Ευρωπαιους & Γ΄κοσμικους,ειναι γνωστο οτι υπεγραψαν τη συνθηκη Κυοτο για να τη παραβιαζουν ,καθ' οτι θα ελεγχονται απο δημ υπηρεσιες επιπεδου ..." δημιουργικης λογιστικης " Ιταλιας & χειροτερου.Σαν να λεμε,η Μαφια θα ελεγχεται...απο τη Μαφια.Θα τους βαζουν & τσουχτερα προστιμα,1εκ...

George said...

Εδώ είναι το link της εκπομπής του Bill Maher όταν κάνει την συνέντευξη με τον Bjοrn Lomborg. Έχει επίσης ενδιαφέρον το panel των καλεσμένων με τα σχολιά τους.
Το συστήνω.

http://www.spikedhumor.com/articles/128615/Bill_Maher_on_global_warming_.html

d3lta said...

διόρθωση: στο σχόλιό μου των 9:53 αμ εκ παραδρομής εισήλθε ο γνωστός συγγραφέας και κάτοχος πουλιτζερ thomas friedman αντί του νομπελίστα οικονομολόγου milton friedman.

(αυτά παθαίνει κανείς όταν λείπει με άδεια η γραμματεύς)...

candide said...

Η ιστορία του πετρελαίου (και του global warming?), στο "The Prize". Θα μπορούσε ίσως να μετονομαστεί σε "The Nobel Prize" αν προστεθουν τα τελευταία επεισόδια:

http://video.google.com/videoplay?docid=3602293093015423860

harrygrath said...

Οι παραπομπες ειναι αντιμπλογκικες.

Ο Φρηντμαν εσφαλλε οταν δεχτηκε ο φορος να εχει χαρακτηρα προστιμου,δηλ. τιμωριας σε " αμαρτια ". Αυτο ειναι δογμα του σοσιαλκομμουνισμου.

Καθε φορος πρεπει να ειναι...ορθολογικος,αλλιως γινεται εκφραση μίσους εναντιον του κερδους...

Το κ*λοπαιδο οικοταλιμπαν του βιντεοκλιπ Greenpiss θελει φαπα.

Nikos Dimou said...

george
το link σου δεν είναι πλήρες - το ξαναβάζω:
link.

harrygrath said...

Αντιμπλογκικές μεν,αποκαλυπτικες δε.
Ο Λομποργκ ειναι εξαμερικανισμενος & τη βγαινει ωραια στον εβραιο Mahir...
Αλλωστε ειναι τοσο κραυγαλεα αντιεπιστημονικη η οικομπαρουφολογία...Sitting crow...

xasodikis said...

Παρατηρώ μία τεράστια σύγχυση σε πολλά σχόλια. Ο Αλ Γκορ, οι κάτοικοι της Κερατέας που δεν θέλουν τον ΧΥΤΑ στη γειτονιά τους, η Greenpeace -όλοι στο ίδιο τσουβάλι, όλοι χαρακτηρίζονται συλλήβδην "οικοχόνδριοι", και ξεμπερδεύουμε.

Δεν είναι έτσι. Οι καθεαυτό οικολόγοι, πέρα από τους αφορισμούς του harrygrath, είναι επιστήμονες και το επιστημονικό τους αίτημα μπορεί να συμπυκνωθεί στην έμπρακτη προσήλωση σε δύο αρχές: την αρχή της αειφορίας (βλέπε sustainable development) και την αρχή της προφύλαξης (precautionary principle).

Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται -αλλά μιλάμε για θεσμοθετημένες αρχές (ειδικά στα πλαίσια του Κοινοτικού δικαίου, τα καθ' ημάς δηλαδή).

"Ναι στην οικολογία – όχι στην οικο-υστερία, την κινδυνολογία, και τον λαϊκισμό", λέει ο οικοδεσπότης μας, και προσυπογράφω ευχαρίστως -θα ήθελα όμως να προσθέσω, όχι και στην ισοπέδωση...

Το σωστό να λέγεται said...

Ευχαριστούμε για το video τον george. Ο Bill Maher δεν έχει τα πανεπιστημιακά διπλώματα, είναι ηθοποιός και μάλιστα κωμικός, αλλά στο πρόγραμμα του δίνει την ευκαιρία να ακουστούν και να συζητηθούν όλες οι (ακραίες) απόψεις.
Ελευθερία του (ακραίου) λόγου, και μπράβο του (Εβραίου) Μαχίρ.

Αλλά ο Rashid συνόψισε πολύ καλά τις τακτικές που υποστηρίζει ο Lomborg με τον παραλληλισμό των καπνιστών που απαιτούν άλλα 20 χρόνια επιστημονικής έρευνας για να πεισθούν ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία.

Ο Lomborg υποστηρίζει ακραίες θέσεις από αντίδραση σε ορισμένες ακραίες θέσεις των οικολόγων.

Μια παράκαμψη της πραγματικότητας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η στάθμη των νερών θα ανεβεί ένα πόδι αλλά το ότι η αιτία είναι τα καυσαέρια και οι άλλες χημικές ουσίες που προσθέτει ο άνθρωπος στο περιβάλλον, που δεν έχει μόνο κλιματολογικές επιπτώσεις αλλά και επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία.

Μπορεί να έχει ήδη ανεβεί η στάθμη του νερού από το λιώσιμο των παγετώνων τα τελευταία 300 χρόνια αλλά εδώ έχουμε κάτι διαφορετικό, την ίδια αλλαγή σε 30 χρόνια.
Αυτή η περιβαντομόλυνση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες συμβαίνει σε πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.
Το πιο σημαντικό κανείς δεν γνωρίζει "the boundary limits and the points of inflection", τα όρια αντοχής και σημεία μεταστροφής του γηίνου περιβάλλοντος στο εγγύς μέλλον.

Δυστυχώς οι μεν εξτρεμιστές οικολόγοι με τις άκρα αριστερές καμουφλαρισμένες πολιτικές τους παραπλανούν την πλειοψηφία του ρεύματος των πραγματικών οικολόγων και τους κατευθύνουν σε μια άγονη πολιτικαντολογία.

Οι δε επαγγελματίες παραγωγοί "άρθρων και βιβλίων", προστατευμένοι ή επιχορηγούμενοι των πολυεθνικών, όντας τυχοδιώκτες και πιόνια συμφερόντων που ενοχλούνται από την σκέψη μείωσης του κέρδους για χάρη του περιβάλλοντος, προσπαθούν να μας πείσουν ότι το κινούμενο των 3 τόννων και η κινέζικη παραγωγή καυσαερίων είναι αποτέλεσμα των επιθυμιών του καταναλωτή.

Η αλήθεια και η λύση βρίσκεται ανάμεσα στα δύο άκρα.
Θα πάρει λίγο χρόνο για την ανθρωπότητα να βρει τις αποδεκτές λύσεις.

Μέχρι τότε μάνα Γη κάνε κουράγιο, οι φιλοξενούμενοι σου και αυτόχειρες σε (απο)χαιρετούν!

Άκης

harrygrath said...

Επιστημονας,επι-ισταμαι,στεκομαι απο πανω,τροπον τινα ειμαι κυριος μιας γνωσης.

Γνωση,η λογικα αποδεδειγμενη αληθεια.Γνωμη,η ιδεολογικη της διασταση.

Υπαρχει γνωση οτι η υπερθερμανση πλανητη ειναι απο το διοξειδιο ανθρακα & οχι κυκλικο φυσικο φαινομενο ?

Ποια γνωση αποτιμα εχθρικες τις ανεμογεννητριες,τα νεροηλεκτρικα,τα πυρηνικα,τις τεχνητες λιμνες που βελτιωνουν το οικοσυστημα ? Την καταναλωση ενεργειας καθ' εαυτη ?

Οι ακροαριστερες γνωμες ενος 20% μαξιμουμ,με φανερο κινητρο το μίσος εναντιον πλουτου & κερδους δεν πρεπει να δηλητηριαζουν...την γνωση.

s_pablo said...

Όταν λέω ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την οικολογία, δεν λέω ότι και η τεχνολογία ή η ανάπτυξη βρίσκεται στην ίδια θέση.

Ας το παραδεχτούμε, τα μεγαλύτερα (ή και τα μικρότερα) εγκλήματα κατά του οικοσυστήματος (ερημοποίηση, αποψίλωση Αμαζονίου, ακόμα και το κυνήγι της πολικής αρκούδας) γίνονται στο όνομα της κερδοφορίας και όχι της ανάπτυξης.

Κάποτε είχα δει ένα ντοκυμαντέρ για την σύνδεση ενός λουλουδιού με την καρποφορία της βραζιλιάνικης καρυδιάς. Στα ψιλά του ντοκυμαντέρ πέρασε ότι μόλις διαπιστώθηκε ότι το λουλούδι ήταν απαραίτητο για την καρποφορία του δέντρου, τεράστιες περιοχές του Αμαζονίου σταμάτησαν να αποψιλώνονται. Το εμπόριο ξηρών καρπών αποφέρει τεράστια κέρδη...

-------------------------------

Κάποτε διάβασα ότι το όνειρο του Καντάφι είναι να μετατρέψει την έρημο σε κήπο χρησιμοποιώντας τα υπόγεια ύδατα της Σαχάρας. Μπορεί να είναι μεγαλόπνοο όραμα ή το παραλήρημα ενός τρελού, αλλά από τη στιγμή που αποτελεί "βιασμό" της φύσης, οι οικολόγοι είναι εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής?

------------------------------

@resident

Συγγνώμη που θα βγω κι εγώ εκτός θέματος, αλλά δεν είναι μόνο η Β12 (για να λάβεις την ποσότητα που θα λάμβανες από 100γρ βοδινού πρέπει να φας μισό κιλό δημητριακά) που λείπει από τους vegans. Είναι και μια ολόκληρη σειρά απαραίτητων συστατικών για την ανθρώπινη υγεία και λειτουργία, όπως είναι τα αμινοξέα.

Συμφωνώ ότι υπάρχουν διάφορα σκευάσματα στο εμπόριο, αλλά αξίζει τον κόπο να χαπακώνεσαι μια ζωή, αντιστεκόμενος στην ίδια σου τη φύση?

(Θυμάμαι μια φίλη μου χορτοφάγο. Ήταν πάντοτε χλωμή και μου έλεγε ότι ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να τρώει κρέας και διάφορες τέτοιες ανοησίες. Όταν έμεινε έγκυος ο γιατρός της "επέβαλλε" να βάλει στη διατροφή της λίγο κόκκινο κρέας. Η διαφορά στην όψη, αλλά και στην ευρωστία της ήταν θεαματική.

Αλήθεια, οι vegans τρώνε ψάρια?)

nikiplos said...

Καλημέρα...

Οι άσχημες τριτοκοσμικές Ελληνικές πόλεις χωρίς στοιχειώδεις υποδομές δυσχεραίνουν τη ζωή μας ανεξαρτήτως της όποιας ή μη υπερθέρμανσης...

Πρακτικά πάντως θε πρότεινα (επειδή και το ποστ είναι τεχνολογικό) να λύσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών... Στο κέντρο της Αθήνας οι κάδοι βγάζουν "πόδια" κάθε βράδυ, ενώ στη γειτονιά μου (οδός Μιχαλακόπουλου) έχουν μαζευτεί όλοι τους μια ωραία συντροφιά στα όποια παρτέρια ή ψευτο παρκάκια... Σε κάτι νεοτοποθετηθέντες μεγάλους κάδους ανακύκλωσης τα απογεύματα κάνουν βεγγέρες οι Αρουραίοι που δείχνουν υπερβολική άνεση...

Υπάρχουν για οικιακή χρήση κάδοι συμπίεσης σκουπιδιών (για να μικρύνουμε πρωτίστως τον όγκο). Με λίγη ανακύκλωση νομίζω καλά θα πάμε για αρχή...

Τώρα για οικολογία κλπ, ας με συγχωρήσουν οι σχολιάζοντες το ποστ, αλλά θεωρώ περισσότερο οικολόγους τους Αθίγγανους. Μένουν σε φιλικά για το περιβάλλον σπίτια, ανακυκλώνουν και δεν καταναλώνουν πολλά...

dyosmaraki said...

Δεν ξέρω αν η φύση είναι Θεά (έστω και αν με αυτήν την ιδιότητα αποτέλεσε κάποτε αντικείμενο λατρείας). Αυτό όμως που πιστεύω, είναι πως ο άνθρωπος όντας μέρος της Φύσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτήν (π.χ.εάν δεν έχει νερό να πιεί θα πεθάνει). Πιστεύω πως ως ψηφίδα του περιβάλλοντός του και αναπόσπαστο κομμάτι της Φύσης, ο άνθρωπος θα ώφειλε να θεωρεί την Φύση Ιερή. Η ανταγωνιστική σχέση με την Φύση τον οδηγεί πολλές φορές στον "βιασμό" της προκειμένου να καλύψει ανάγκες που ούτως η άλλως θα μπορούσε να καλύψει σε συνθήκες αρμονικής συνύπαρξης με αυτήν. Ετσι αναρωτιέμαι μήπως ο προβληματισμός μας πέρα από τα ειδικά προβλήματα (υπερθέρμανση, εξαφάνιση ειδών,ανακύκλωση κλπ) και αφού μιλάμε για οικονομικά κόστη, θα μπορούσε να μετατεθεί από το ειδικό στο γενικό. Τελικά ποιός τρόπος ζωής κοστίζει λιγότερο, η ζωή μέσα στην φύση (συνύπαρξη) η η ζωή στις πόλεις (ανταγωνισμός-προσπάθεια μίμησης των "φυσικών" συνθηκών με τεχνητό τρόπο με τελική συνέπεια τον "βιασμό" της φύσης)?????

Nikos Dimou said...

Μιλάμε όλοι - και σωστά - για πόλη και φύση ξεκινώντας από τις ελληνικές συνθήκες. Όμως για ζήστε λίγο σε μικρή πόλη - ή και χωριό - της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, ή της Αμερικής (που είσαι Λευτέρη!) και θα δείτε μία άλλη μορφή αρμονικής συμβίωσης που συνδυάζει τις ανέσεις της τεχνολογίας με την φυσική ζωή.

syosmaraki ο "βιασμός" της φύσης είναι προυπόθεση για την επιβίωση του ανθρώπου. Ξεκίνησε με την γεωργία (όπου αναγκάζουμε την φύση να παράγει αυτό που εμείς θέλουμε) και την κτηνοτροφία. Φυσικά ο βιασμός δεν πρέπει να οδηγεί στην εξόντωση (γιατί μετά δεν θα έχεις τι να βιάσεις). Η φύση δεν είναι ούτε ιερή ούτε ανίερη - είναι ο χώρος μας και πρέπει να τον διαχειριζόμαστε σωστά χωρίς μεταφυσικά κολλήματα.

aggelos-x-aggelos said...

Η οικολογική υστερία των Ελλήνων είναι το άλλοθί τους για το ότι δεν κάνουν τίποτα από αυτά πρέπει. Ο Έλληνας είναι ο πρώτος υπέρμαχος της Πράσινης Ειρήνης αλλά αδειάζει το τασάκι του αυτοκινήτου στο πεζοδρόμιο και θεωρεί ότι μόνο οι άλλοι έχουν υποχρέωση να ανακυκλώνουν.

Από την άλλη, αυτοί που γίνονται οικοχόνδριοι και σου κάνουν μήνυση επειδή σκότωσες ένα κουνούπι, είναι και αυτοί φυσικό αποτέλεσμα της ακραίας συμπεριφοράς των πρώτων. Η ακραίοι αναγκαστικά δημιουργούν ακραίους. Θέλουμε πολλά χρόνια για να εξισορροπηθούν οι δύο ακραίοι και να προκύψει μία νορμάλ συμπεριφορά, αλλά δεν έχω και φοβερές ελπίδες για αυτό.

Το καλύτερο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε από τη θέση του απλού πολίτη είναι να διορθώσουμε τον εαυτό μας. Αυτό αρκεί.

harrygrath said...

Η λεξη αθιγγ*νος ειναι ρατσιστικη βρισια,αντιστοιχη του " αρ*πης ". Σημαινει " αυτος που δεν πρεπει ν' αγγιζεις ".
Το τσιγγανος ειναι ουδετερο.

Η βιολογικη γεωργοκτηνοτροφια ειναι σεξ,η συμβατικη ειναι βιασμος της γης.

Μπορουμε να δοκιμασουμε & τη φορμουλα να κλεινει ενα ποστ στα 100 σχολια για να μη γινεται ...μαλακοτεντωτό,που 'λεγε & ο Ebbert.

resident said...

@ s_pablo
Έχεις λάθος στα εξής (μάλλον σε όλα):
Η β12 δεν υπάρχει στα δημητριακά μόνο σε προϊόντα ζωικής προέλευσης.
Οι vegetarians μπορούν να καλυφθούν άνετα με ζωικά προϊόντα όπως αυγά και γαλακτοκομικά,αυτοί που τρώνε μόνο φυτικές τροφές μπορεί να έχουν ανεπάρκεια σε β12 μετά από αρκετά χρόνια συνεχούς αποχής
Δεν υπάρχουν άλλα συστατικά που να λείπουν από τις φυτικές τροφές οι οποίες έχουν και αμινοξέα που είναι οι δομικές μονάδες ας πούμε, των πρωτεϊνών.Αρα στις φυτικές πρωτεΐνες υπάρχουν και αμινοξέα.
Ρώτας αν αξίζει να χαπακωνεσαι και σου απαντάω, πρώτον ότι αξίζει για κάτι που αγαπάς,δεύτερον, δεν είναι ανάγκη(ίσως λίγη b12 να χρειαστεί)τρίτον δεν υπάρχει κάτι κακό(σιγά τα το σπουδαίο πράγμα να πάρεις μια πολυβιταμινη την ημερα.Αλλο πάλι και τούτο:ακούμε χάπι και τρομάζουμε.Υπάρχουν και αναβραζοντα.Αν ξέραμε τι τρώμε θα γελάγαμε με τον φόβο της πολυβιταμινης ...)και είναι πιο υγιεινό από το να τρως κρέας αμφιβόλου ποιότητας κλπ.
Για ρώτα κι άλλους που δεν τρώνε κρέας πως νιώθουν.
Αν θέλεις δες μια φωτογραφία ενός χορτοφάγου στο blog μου και πες μου αν βλέπεις τίποτε «χλωμό» στο σώμα αυτό.
Αν η φίλη σου δεν ήξερε πώς να αντικαταστήσει το κρέας,με ένα μικρό ψάξιμο θα μάθαινε.
Όχι οι vegans δεν τρώνε ψάρια, οι πιο πολλοί δεν το κάνουν για υγεία. Απλά αγαπούν τα ζώα και δεν τα τρώνε.

Εσύ δεν ήσουν που υπεράσπιζες το κυνήγι σε άλλο blog?
Τα ζώα δεν θα είναι και η μεγάλη σου συμπάθεια.

Δεν θα συνεχίσω γιατί αρκετά κουράσαμε με τα εκτός θέματος.

Anonymous said...

Ο Νικόλαος Καντερές στις εκφωνήσεις του καιρού έλεγε πάντα την αλήθεια. Αν διακριθούν οι πολίτες σε σύνθετους και απλούς θα ανοίξουνε οι οδοί και για τη διάκριση σε πολίτες απλοϊκούς και πολυσύνθετους. Οι πολυσύνθετοι πολίτες θα διατηρούν τα ιστολόγια και οι απλοϊκοί πολίτες θα καταστρέφουν τον φυσικό κόσμο και τις τέχνες ενώ θα χαρακώνουν τα ακριβά αυτοκίνητα τινών αναρχικών και ορθόδοξων καταστηματαρχών με βίο και πολιτεία. Ίσως όμως να έχουν και σκοπό να μας εξευτελίσουν όταν μας αποκαλούν πολίτες, όταν μας διδάσκουν ότι είμαστε απλοί πολίτες, όταν μας παρακαλούν να ενεργοποιηθούμε. Πιστεύουν ότι θα σωθούν επειδή εμείς θα κατασκευάσουμε την ελπίδα. Όχι τα λεφτά αλλά που πιστεύουν ότι με τα λεφτά μόλις τα τσεπώσουν τότε θα γίνει ελπίδα. Υπάρχουν όμως και μετεωρολόγοι σεμνοί. Δεν πολιτεύονται όλοι οι μετεωρολόγοι...δεν είναι οι μετεωρολόγοι όλοι στραδιώται παρατάξεως να πειθαρχήσουνε στον άνεμο και να ψηφίσουν Σιούφα. Αυτό το τέλος όρισε για τους επιστήμονες ο δαίμων της πορνείας.

resident said...
This comment has been removed by the author.
dyosmaraki said...

Θα μου επιτρέψετε να μην συμφωνήσω με την άποψη πως ο "βιασμός" της φύσης αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση του ανθρώπου. Ας μην ξεχνάμε πως ο άνθρωπος επιβίωνε προτού ακόμη αρχίσει να "βιάζει" (καλλιεργεί) τη φύση, αφού τρεφόταν από το κυνήγι και την συλλογή καρπών. Η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτέλεσαν σταθμό για μια πιο ραγδαία εξέλιξη του ανθρώπου με τα καλά και τα κακά αυτής της εξέλιξης (όπως στις μέρες μας είναι το διαδίκτυο-δεν εξαρτάται η επιβίωσή μας από αυτό,αποτελεί όμως ένα σημαντικό εργαλείο για την εξέλιξη του ανθρώπου).

Nikos Dimou said...

dyosmaraki said...
Θα μου επιτρέψετε να μην συμφωνήσω...
--------------------

Φυσικά και σας προτρέπω σε ένα ταξίδι με παρομονή στην Νέα Γουινέα ή τον απώτερο Αμαζόνια για να βιώσετε πόσο αποτελεσματική είναι η επιβίωση με το κυνήγι και την συλλογή καρπών. Οι επιστήμονες λένε πως χωρίς την τεχνολογία (ακόμα και την πρωτόγονη: γεωργία, φωτιά, όπλα) ο άνθρωπος θα είχε κλείσει τον κύκλο του ως είδος και θα είχε εξαφανιστεί πριν χιλιάδες χρόνια. Η τεχνολογία ήταν η Δαρβινική του μετάλλαξη που τον βοήθησε να συνεχίσει.

Nikos Dimou said...

harrygrath said...
Η λεξη αθιγγ*νος ειναι ρατσιστικη βρισια,αντιστοιχη του " αρ*πης ". Σημαινει " αυτος που δεν πρεπει ν' αγγιζεις ".
Το τσιγγανος ειναι ουδετερο.

------------------------

Η σωστή ονομασία (έτσι αυτοπροσδιορίζονται) είναι Ρομά.

s_pablo said...

Τα ορυχεία, το χτίσιμο μιας πόλης, τα φράγματα κλπ δεν αποτελούν "βιασμό" της φύσης? Που θα είμασταν χωρίς αυτά?

Ή κοιτάμε μπροστά ή μένουμε στάσιμοι κι αργοπεθαίνουμε.

---------------------------------

@resident

Μεγάλωσα με 12 σκυλιά (όλα αδέσποτα που τα μάζεψα εγώ από το δρόμο) και κατά καιρούς είχα γάτες, χελώνες, κουνέλια, μέχρι και κότες. Αν αγαπάω τα ζώα το ξέρω εγώ καλύτερα από εσάς, πιστέψτε με.

Β12 υπάρχει στα δημητριακά των πρωινών, αν θέλετε το ψάχνετε (δεν ξέρω αν προστίθεται). Επειδή για λόγους υγείας προσέχω πολύ τη διατροφή μου, σας πληροφορώ ότι από αμινοξέα τα λαχανικά περιέχουν το πολύ μερικά mg (από 2 ως 100 το πολύ ανά 100γρ), ενώ στο κρέας ξεκινάμε από γραμμάριο και ανεβαίνουμε (καλύτερα να μη μιλήσω για μέταλλα, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο κλπ).

Τέλος πάντων, σέβομαι την επιλογή σας να μην τρώτε κρέας, σεβαστείτε κι εσείς τη δική μου να τρώω (αγνό ντόπιο κρεατάκι) χωρίς να με χαρακτηρίζετε δολοφόνο (το ξέρω κι εγώ το τραγουδάκι που κοσμεί το avatar σας). Όσο για το κυνήγι, σας είχα εξηγήσει και τότε, αλλά μάλλον με αγνοήσατε.

Ευχαριστώ και συγγνώμη για το εκτός θέματος. Δεν θα επανέλθω.

ΥΓ. Οτιδήποτε βρίσκεται στη φύση είναι καλύτερο από οποιοδήποτε σκεύασμα. Έχουμε μετατρέψει τα σώματα μας σε χημικούς αντιδραστήρες. Αυτός είναι ο πραγματικός βιασμός της φύσης.

resident said...

s_pablo
Την β12 την προσθέτουν στα προϊόντα που αναφέρεις.Βλέπεις λοιπόν ότι δεν είναι κάτι το σπάνιο η το ακραίο να λαμβάνουμε επιπρόσθετες βιταμίνες? Παντού τις βάζουν.Παίρνεις καθημερινά νομίζω και δεν το ξέρεις.Η Β12 δεν υπάρχει στα δημητριακά ούτε σε άλλο φυτικό προϊόν σε μορφή που να μπορεί να απορροφηθεί.Ακόμα και από την σπιρουλινα που περιέχει αρκετή ο ανθρώπινος ο οργανισμός δεν την απορροφάει.
Αμινοξέα υπάρχουν ανάλογα με την ποσότητα πρωτεΐνης που έχει ένα τρόφιμο.
Η σόγια πχ και άλλες φυτικές τροφές έχουν πάρα πολλά και βεβαίως οι vegetarians μπορούν να τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά που έχουν μεγάλες ποσότητες.
Όλα τα άλλα διατροφικά στοιχεία που ανέφερες υπάρχουν σε αφθονία σε πολλές φυτικές τροφές

Μετά λες «Οτιδήποτε βρίσκεται στη φύση είναι καλύτερο από οποιοδήποτε σκεύασμα. Έχουμε μετατρέψει τα σώματα μας σε χημικούς αντιδραστήρες.»

Τα ζώα που τρώs δεν βρίσκονται στη φύση.Ελπίζω να ξέρειs πως εκτρέφονται,σε τι συνθήκες ζουν και τι τραβάνε πριν καταλήξουν στο πιάτο μας.Η κατανάλωση κρέατος από ζώα που εκτρέφονται κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες είναι ότι πιο αφύσικο
Όχι απλά δεν είναι καλό να τρώμε κρέας αλλά είναι και πολύ ανθυγιεινό.

harrygrath said...

Το ποστ...μαλακοτεντωνεται σε περιθωροακραιες αντιληψεις..
Οι ισορροπημενοι ανθρωποι τρωνε απ' ολα & υγιεινα.

Κυκλοφορησε Ερικσον 5αρι. Εμπειρια κανεις,ή συγκριση με Νοκια Ν95 ?

resident said...

Οι πολιτισμένοι άνθρωποι κάνουν ότι μπορούν για μην ενοχλούν.

candide said...

Επίκαιρο άρθρο, κάπως "επαγγελματικό" αλλά πολύ ενδιαφέρον:


Apple iPhone contains hazardous substances, Greenpeace claims

Το σωστό να λέγεται said...

candide,
όλες σχεδόν οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες. Τα computers που καταλήγουν στις χωματερές είναι από τα πιο επικίνδυνα.
Το κάδμιο, μόλυβδος, χαλκός, άλλες ανόργανες και οργανικές χημικές ουσίες είναι καταστροφικές για τον άνθρωπο αν βρεθούν στο πόσιμο νερό ή ριχτούν στη φωτιά.

Στο Μπαγκλαντές, Ινδία και Κίνα υπάρχουν βιοτεχνίες αποσυναρμολόγησης εισαγόμενων πεταμένων από την Δύση συσκευών με αποτέλεσμα την μόλυνση των ανθρώπων (συνήθως παιδιά και γυναίκες) που δουλεύουν εκεί αλλά και των περιοχών που ζουν.

Άκης

Υ.Γ.
Προς κελαηδάρη τσίχλα:
Η γνώση που αποτιμά εχθρικά τα πυρηνικά εργοστάσια για την φύση και τον άνθρωπο περιέχεται σε μια λέξη,
Τσέρνομπιλ.

candide said...

Άκη,

λόγω δουλειάς ασχολούμαι καθημερινά με environmental policies, green, rohs, weee, reach, 14001 κτλ, θα μπορούσα να γράψω σελίδες για το θέμα. (ίσως γι αυτό και τα πολλά posts στο blog του Ν. Δήμου)

Προσωπική μου διαπίστωση είναι ότι από όλα τα περιβαλλοντολογικά μέτρα/projects που έχω δει μέχρι τώρα, τα χειρότερα είναι του IPCC.

Τα σχόλιά σου είναι γενικά σωστά, όπως σωστή είναι η ένδειξη "το κάπνισμα σκοτώνει" στα πακέτα των τσιγάρων. Είναι όμως απλές διαπιστώσεις, όχι συμπεράσματα. Από εδώ ξεκινά η συζήτηση, δεν καταλήγει εδώ.

"όλες σχεδόν οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες"
Διαφωνώ. Διαβάσε στο παραπάνω άρθρο, το κομμάτι που αναφέρεται στην Νόκια. "Νόκια" σημαίνει 35% των κινητών του πλανήτη.
(φυσικά και δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τη Νόκια, ακόμη και όλα τα κινητά μου εδώ και 7 χρόνια είναι Sony Ericsson :P )

Nikos Dimou said...

Ακη επειδή ένα πυρηνικό εργοστάσιο με πρωτόγονη τεχνολογία και ελλειπή επιτήτηση έκανε ατύχημα δεν είναι δυνατόν να καταδικάσουμε όλη την πυρηνική τεχνολογία! Εδώ και 40 χρόνια το 80% του ηλεκτρισμού στην Γαλλια παράγεται από αντιδραστήρες - και δεν έχει ανοίξει μύτη.

xasodikis said...

@ΝΔ

Δεν ήταν το μόνο περιστατικό το Τσέρνομπιλ (ή Τσερνόμπιλ; ή Τσερνομπίλ;), είχε προηγηθεί το ατύχημα στο Three Mile Island των ΗΠΑ το 1979.

Γεγονός είναι ότι η μαζική χρήση πυρηνικής ενέργειας θέτει κάποια δυσεπίλυτα προβλήματα: η καύσιμη ύλη εξακολουθεί να είναι ορυκτό και επομένως τα αποθέματά του πεπερασμένα, η ασφαλής απόθεση των αποβλήτων και υποπροϊόντων απαιτεί τεράστιες δαπάνες (εκτός και αν τα πετάμε στη θάλασσα...) και, όσα εννιάρια κι αν προσθέσουμε στον δείκτη ασφαλείας, ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ενός ατυχήματος με καταστροφικές συνέπειες.

Το σωστό να λέγεται said...

candide,
καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις.
Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σαν άτομα στο θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Η επισήμανσή μου όμως ήταν ότι όταν η Greenpace δίνει βραβεία σε εταιρείες που παίρνουν πίσω τα παλιά κινητά ή υπολογιστές για ανακύκλωση στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτε απολύτως για το παγκόσμιο περιβάλλον.
Γιατί το πρόβλημα μετατίθεται από τις Δυτικές χώρες που πουλήθηκαν αυτά τα κινητά στις χώρες της ΝΔ Ασίας που "ανακυκλώνονται".
Εταιρείες τα αγοράζουν με το κιλό και τα πουλούν σε βιοτεχνίες σε φτωχές χώρες της Ασίας που παίρνουν από τις συσκευές ότι έχει αξία στην αγορά και πετάνε ή καίνε τα υπόλοιπα εξαρτήματα μαζί με τις καρκινογόνες ουσίες τους στην περιοχή.

------------------------------

Νίκο,
και τα δύο πυρηνικά ατυχήματα του Three Mile Island και Τσερνόμπιλ (σωστή προφορά) είχαν σαν αιτία το ανθρώπινο λάθος.
Δηλαδή υπάρχει μια περίπτωση να ξανασυμβεί.
Μην ξεχνάμε ότι υπήρχαν εκατοντάδες πυρηνικά εργοστάσια, μερικά είχαν τεχνικά προβλήματα, αλλά μόνο το Τσερνόμπιλ είχε τόσα πολλά θύματα.
Δεν έχει συμβεί στην Γαλλία ακόμα αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ότι στα επόμενα 30-50 χρόνια θα συμβεί.
Έχουν άλλωστε πιστεύω σταματήσει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων.

Ποιος θέλει να ζυγίσει τις πιθανότητες, από την μια μεριά το οικονομικό όφελος από την μη χρήση συμβατικών καυσίμων και την μόλυνση που προκαλούν (αν και το φωταέριο είναι από τα πιο καθαρά) και από την άλλη την μικρή πιθανότητα ατυχήματος λόγω ανθρώπινου λάθους ή το πρόβλημα της αποθήκευσης των ραδιοενεργών ράβδων μετά την χρησιμοποίησή τους.

Μετά το ατύχημα στην Αμερική το κόστος των πυρηνικών εργοστασίων εκεί διπλασιάστηκε λόγω της ανάγκης των επιπροσθέτων συστημάτων ασφαλείας και τις αλλαγές στα σχέδια των αντιδραστήρων.
Το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας από το ουράνιο πλησίασε το κόστος των συμβατικών καυσίμων.
Δηλαδή έγινε οικονομικά ασύμφορο και σταμάτησε η κατασκευή νέων αντιδραστήρων.
Το άλλο πρόβλημα είναι ότι για να κατασκευασθεί ένα πυρηνικό εργοστάσιο χρειάζονται τουλάχιστον 5 χρόνια. Οι τιμές πετρελαίου έχουν φτάσει σ αυτά τα επίπεδα μετά από 3 χρόνια και μετά από ένα πόλεμο που έβγαλε νοκ άουτ την παραγωγή της τρίτης στον κόσμο χώρας. Δηλαδή αν μια εταιρεία αποφασίσει να κτίσει τώρα ένα τέτοιο εργοστάσιο, σε 5 χρόνια οι τιμέσ του πετρελαίου μπορεί να έχουν μειωθεί δραστικά.

Επίσης, οι τιμές του ορυκτού ουρανίου έχουν ήδη διπλασιασθεί και πάνε να τριπλασιαστούν. Όταν μπουν στην παραγωγή περισσότερα πυρηνικά εργοστάσια και αυξηθεί η κατανάλωση του ορυκτού και του επεξεργασμένου υλικού οι τιμές θα αυξηθούν περισσότερο.
Το ολικό κόστος θα εξισωθεί πάλι με την ενέργεια από συμβατικά καύσιμα.

Πριν 30 χρόνια κι εγώ πίστευα ότι τα πυρηνικά εργοστάσια ήταν ασφαλή.
Πήρα μέρος στον σχεδιασμό για εγκατάσταση ενός στον Ελληνικό χώρο.
Μετά την εμπειρία του Τσερνόμπιλ πιστεύω δεν υπάρχει τιμή και κέρδος που να δικαιολογεί τον κίνδυνο στον άνθρωπο.
Ίσως στην Σελήνη αλλά στην Γη ποτέ.

Όποιος είναι υποστηριχτής των πυρηνικών εργοστασίων με την σημερινή τεχνολογία ας τα υποστηρίξει πρώτα στην γειτονιά του.
Όποιος Αθηναίος είναι πρόθυμος να ρισκάρει ένα τέτοιο κίνδυνο στην Ελλάδα ας το δηλώσει.
Έχει ήδη βρεθεί, πριν χρόνια, η "κατάλληλη" περιοχή αρκετά κοντά του.

Η λύση του ενεργειακού προβλήματος είναι σε άλλους τρόπους παραγωγής πολύ πιο ακίνδυνους, στον περιορισμό της κατανάλωσης και στον εξοπλισμό των εργοστασίων με συσκευές που περιορίζουν την μόλυνση.
Τα μεγα-αυτοκίνητα του σήμερα είναι από τους χειρότερους καταναλωτές και εστίες μόλυνσης.
Δεν υπάρχει καμιά λογική αιτία γιατί κάποιος πρέπει να κυκλοφορεί καθημερινά στην πόλη με ένα όχημα που έχει τρεις φορές την κατανάλωση βενζίνης από το μέσο αυτοκίνητο.

candide said...

Άκη,
μα καλά, θα διαβάσεις επιτέλους το άρθρο??

Η Greenpeace έδωσε βραβείο στην Νόκια -και σε SE και Motorola επίσης, αλλά η Νόκια είναι leader σε περιβαλλοντολογικά θέματα- για άσχετους λόγους από αυτούς που αναφέρεις.

Για τις ανακυκλώσεις που αναφέρεις, αυτές είναι περισσότερο "εισαγωγές" απο τις φτωχές χώρες, παρά "εξαγωγές" από τις πλούσιες. Όχι ότι το θεωρώ λιγότερο κακό, το αντίθετο...

Anyway. Ένα από τα πιο υποσχώμενα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι το WEEE (και σε αυτό leader η Νοκια):

http://en.wikipedia.org/wiki/Waste_Electrical_and_Electronic_Equipment_Directive

catmans said...

Πολύ ανθρωποκεντρικά τα βλέπετε όλοι τα πράγματα!
Μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος είναι ένα, ανάμεσα σε εκατομμύρια είδη που έχουν και αυτά εξίσου σημαντικά δικαιώματα στην ζωή!
Η μόνη λύση για την επιβίωση του ανθρώπου, κατά τη γνώμη μου, είναι το να συνειδητοποιήσουμε πως είναι πιο σημαντικό να ΕΙΣΑΙ από το να ΕΧΕΙΣ...
Δείτε και το:
http://www.earthcharter.org/

resident said...

Συχνά διαβάζω ότι "ένας βίγκαν που οδηγεί χάμερ παράγει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από ένα κρεοφάγο που οδηγεί ποδήλατο".
Δεν ξερω αν είναι σωστό αλλά αποτι φαίνεται τα όσα έγραψα για την κρεοφαγία vs χορτοφαγία δεν ήταν εκτός θέματος.

Το σωστό να λέγεται said...

candide,
δεν είναι μόνο τα PVC στα κινητά που είναι επικίνδυνα.
Μπορεί ορισμένες εταιρίες να έχουν μειώσει τα PVC αλλά δεν έχουν κάνει πρόοδο στην μείωση του αρσενικού (ένα από τα πιο θανατηφόρα δηλητήρια, αντιμόνιο, βηρύλλιο, κάδμιο, χαλκό, μόλυβδο, νικέλιο και ψευδάργυρο.
Αυτά τα τοξικά μέταλλα και οι άλλες χημικές τοξικές ουσίες στα κινητά έχει αποδειχθεί ότι προξενούν καρκίνο και νευρολογικές διαταραχές ιδίως στα παιδιά.
Το εξάρτημα με την μεγαλύτερη ποσότητα σε επικίνδυνα χημικά είναι η μπαταρία του κινητού.

Μπορεί όπως γράφει στο άρθρο
"Nokia and Sony Ericsson have a global take-back policy for their phones, Apple does not have a global free take-back policy"
αυτές οι εταιρίες να παίρνουν πίσω τα παλιά κινητά αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι τα κάνουν και πως τα ξεφορτώνονται από τις αποθήκες τους.
Όλα αυτά τα κινητά καταλήγουν σε τριτοκοσμικές χώρες αντί στα ράφια των χρηστών.
Οι εξαγωγές μιας χώρας, στην προκειμένη περίπτωση ξεφόρτωμα επικίνδυνου υλικού για τις χωματερές τους, γίνονται εισαγωγές για μία άλλη χώρα.

Μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο εκατομμύρια κινητά βρίσκονται στα αζήτητα.
Σε πολλές χώρες οι εταιρίες κινητών με διάφορους τρόπους μάρκετινγκ αναγκάζουν τον χρήστη να ξεφορτωθεί το κινητό του που δουλεύει άψογα για να αγοράσει το καινούργιο μοντέλο της εταιρείας.
Τις περισσότερες φορές μια άχρηστη αλλαγή και μάλιστα χρονοβόρα για τον χρήστη που πρέπει να αντιγράψει πολλές φορές τις διευθύνσεις του από το ένα τηλέφωνο στο άλλο.

Οι διαφορές στην ποιότητα συνομιλίας είναι μηδαμινές, μάλιστα τα παλιότερα κινητά είχαν καλύτερη σύνδεση μια και είχαν την ικανότητα να συνδεθούν όχι μόνο ψηφιακά αλλά και αναλογικά ενώ οι σημερινές συσκευές δεν έχουν αυτή την ικανότητα.

Δεν είναι τόσο ευεγερτική λοιπόν η "δοξολογία" της Greenpeace μια και τα παράγωγα της υπερκατανάλωσης σε μια Δυτική χώρα γίνεται το δηλητήριο για τα παιδιά μιας άλλης χώρας.

Καλή η μείωση των PVC στα νέα κινητά αλλά καλύτερα ήταν να μην γινόταν τόσο συχνά αυτή η αλλαγή, καταναλωτική κατάχρηση θα έλεγα, και κρατούσαν οι πελάτες για περισσότερο χρόνο τα κινητά τους ή τουλάχιστον οι μπαταρίες να ήταν συμβατικές μεταξύ των διαφόρων μοντέλων κινητών ώστε να μην χρειάζεται να καταλήγουν στα σκουπίδια.
Υποτίθεται ότι είναι επαναφορτιζόμενες για την προστασία του περιβάλλοντος..

Ένα ωραίο αρθράκι ειδικά γραμμένο για νέους και νέες, για την λειτουργία, τον κύκλο ζωής των κινητών και τον κίνδυνο στο περιβάλλον, από το αμερικανικό τμήμα περιβάλλοντος στο
http://www.epa.gov/epaoswer/education/pdfs/life-cell.pdf

===================================
resident,

ένας βίγκαν που οδηγεί χάμερ είναι ένα "επίθετο" ατύχημα.

"Α tool in the hands of a fool is an accident".

Το "επίθετο" στο ουσιαστικό ατύχημα αφήνεται στην φαντασία του αναγνώστη.

resident said...

Κύριε σωστέ δεν σας κατάλαβα.Μου το εξηγείτε λίγο γιατί είμαι λίγο fool?

Το σωστό να λέγεται said...

Είναι σαν τον Κρητικό γιδοβοσκό που αντί για γκλίτσα χρησιμοποιούσε πολυβόλο.

resident,
αν δεν οδηγείς χάμερ δεν έχεις πρόβλημα.