
Νομίζω πως ο καθένας μας πρέπει να κάνει μία λίστα με την ιεράρχηση των χαρακτηριστικών που αξιολογεί σε ένα φορητό - διότι μερικά όχι μόνο δεν συμβαδίζουν μεταξύ τους αλλά είναι αντίθετα και αντιφατικά.
Η δική μου λίστα:
1. Φορητότητα
2. Ισχύς
3. Οθόνη (για φωτογραφική δουλειά)
4. Αθόρυβο
5. Θύρες
6. Αυτονομία (σπάνια είμαι μακριά από πρίζα).
7. Χωρητικότητα.
Ε, λοιπόν, είχα ξεχάσει το υπ’ αριθμόν ένα: την υποστήριξη.
Ο καλύτερος υπολογιστής του κόσμου δεν αξίζει μία πεντάρα αν πάθει κάτι και δεν εργάζεται. Κι αν συμβαίνει να χρειαστεί καιρός για την επισκευή του, εσύ μένεις άνεργος.
Το πρόβλημα είναι πολύ οξύτερο στους φορητούς επειδή δεν μπορείς να επέμβεις ούτε εσύ ούτε ο Χ ηλεκτρονικός. Με τους επιτραπέζιους είχαμε μάθει οι περισσότεροι και τα βγάζαμε πέρα μόνοι μας. Στην ανάγκη βοηθούσε και ο κομπιουτεράς της περιοχής σας. Αλλά τα notebooks και ιδίως τα sub δεν ανοίγονται…
Άρα μένει το σέρβις της εταιρίας. Και εκεί υπάρχουν τεράστιες διαφορές.
Να πω κατ’ αρχήν ότι είναι ίσως το μόνο σημείο στο οποίο πλεονεκτούν τα εν Ελλάδι συναρμολογούμενα. Από την στιγμή που είναι εδώ οι τεχνικοί που τα φτιάχνουν και τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται – οι λύσεις είναι εύκολες και άμεσες.
Από κει και πέρα οι ξένες εταιρίες διαιρούνται σε δύο κατηγορίες. Αυτές που έχουν εδώ δικό τους εργαστήριο επισκευών και αυτές που δεν. Μία υποκατηγορία στις πρώτες είναι αυτές που έχουν εκχωρήσει την υποστήριξη στους εδώ μεγαλο-εισαγωγείς τους. Οπότε εκεί δεν έχεις π. χ. να κάνεις με την Hewlett Packard αλλά με την Altec ή την Info Quest.
Από όλες τις εταιρίες με τις οποίες είχα προσωπικές δοσοληψίες δύο μου έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις: H Dell και η Toshiba.
Η Dell με κάθε μηχάνημα δίνει και 3ετή εγγύηση και υποστήριξη στον χώρο σου μέσα σε 24 ώρες. (Πόσο λίγοι ελέγχουν τους όρους της εγγύησης και αν είναι on site ή bring in!). Δύο φορές που την χρειάστηκα τήρησε επακριβώς το συμβόλαιο. Την άλλη μέρα ήρθε μηχανικός στο σπίτι. Στην μία περίπτωση άλλαξε όλο το motherboard, στην άλλη την κάρτα Bluetooth.
Και με την Toshiba είχα καλές εμπειρίες. Δεν είναι on site αλλά bring in - όμως η εξυπηρέτηση είναι άμεση.
Ένα βασικό στοιχείο είναι η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών – ένα δεύτερο είναι η ταχύτητα με την οποία έρχεται το μη-διαθέσιμο. Στην Toshiba διαθέτουν τα βασικά, κι αν είναι κάτι ειδικό έρχεται σε δύο μέρες με κούριερ. Στην Fujitsu- Siemens που επίσης διαθέτει δικό της σέρβις τα ανταλλακτικά αργούν.
Ένα τεστ διαθεσιμότητας είναι το εξής: με κάθε φορητό παραγγέλνω αμέσως ένα δεύτερο τροφοδοτικό. (Σας το συνιστώ – παθαίνει τις συχνότερες βλάβες και αχρηστεύεται ο υπολογιστής. Ας αφήσουμε που βολεύει να έχεις ένα στο σπίτι και ένα στο γραφείο και να ελαττώνεις το βάρος μεταφοράς).
Λοιπόν το τροφοδοτικό της Toshiba ήρθε την άλλη μέρα και της Dell σε δύο. Όμως ένα τροφοδοτικό της Sony που παράγγειλα εδώ και ένα μήνα, δεν έχει φανεί ακόμα. Μία εταιρία που δεν έχει στοκ τροφοδοτικών στην έδρα της, απλούστατα δεν είναι σοβαρή. Ας αφήσουμε που η Sony το χρεώνει δυόμιση φορές επάνω από τις άλλες. Σκέτη αισχροκέρδεια!
Γενικά η εντύπωση που έχω για την Sony (είχα τρία φορητά της) είναι: πολύ lifestyle και λίγη σοβαρότητα. Για επαγγελματία, δεν θα τα συνιστούσα. Έχω ακούσει τραγικές ιστορίες με φορητά που πήγαν για επισκευή στο Βέλγιο (δεν υπάρχει ντόπιο σέρβις) και …ξέχασαν να επιστρέψουν.

Και σε άλλο post μπορούμε να συζητήσουμε για την υποστήριξη και αξιοπιστία και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών...