Monday, July 16, 2007

O κυκλικός χρόνος

Ο χρόνος ο παρών και ο περασμένος χρόνος
Είναι ίσως και οι δύο παρόντες στον μέλλοντα
Και ο μέλλων χρόνος εμπεριέχεται στον περασμένο.

(Ο T. S. Eliot, στο Burnt Norton, για τον χρόνο).

Δεν ξέρω αν ο παρών χρόνος εμπεριέχεται στον μέλλοντα ή στον παρελθόντα – αυτό που ξέρω είναι ότι εδώ και αιώνες καταγράφεται και περιέχεται σε ένα ρολόι.

________________________________________
Πάντα μου άρεσαν τα ρολόγια με πολλές ενδείξεις - ιδιαίτερα της σελήνης. Συνήθως είναι πολύ ακριβά αλλά η Maurice Lacroix έχει μερικά προσιτά μοντέλα.
__________________________________________________

Το ρολόι είναι ένα μυθικό όργανο. Εκτός από χρονοδείκτης και χρονομετρητής είναι και κόσμημα, τεχνολογικό επίτευγμα, έργο τέχνης και status symbol.

Τα ρολόγια έχουν ιστορία 400 ετών – ξεκίνησαν από μεγάλα, τσέπης με καδένα και τους τελευταίους δύο αιώνες μίκρυναν και περιβάλλουν τον καρπό μας.
________________________________________
Το μόνο Bulgari, όπου δύσκολα διαβάζεις στο στεφάνι το όνομα του οίκου. Από αλουμίνιο, τιτάνιο και λάστιχο.
________________________________________

Το 1969 κυκλοφόρησε το πρώτο ρολόι (Seiko) με μηχανισμό quartz. Είναι πάμφθηνο στην κατασκευή και 100 φορές πιο ακριβές στην μέτρηση του χρόνου, από ένα αναλογικό με ελατήριο.

Αυτό οδήγησε στην δημιουργία των Swatch, των ρολογιών που όχι μόνο ήταν σημαντικά φτηνότερα – αλλά έγιναν αντικείμενο design και αξεσουάρ μόδας. Έγιναν η απάντηση των Ελβετών στην τεχνολογική πρωτοπορία των Ιαπώνων. (Κι έτσι η Swatch πλούτισε, εξαγόρασε και έσωσε όλες τις υψηλού επιπέδου παραδοσιακές Ελβετικές φίρμες. Γι αυτές στην Ένωση Ελβετών Ωρολογοποιών ΕΔΩ.
________________________________________
'Ενα από τα αγαπημένα μου Swatch
________________________________________

Οι Ιάπωνες πήραν την εκδίκησή τους κατασκευάζοντας παραδοσιακό ρολόι με ακρίβεια ηλεκτρονικού. ΕΔΩ.
________________________________________
O πρώτος ηλεκτρονικός χρονογράφος στον κόσμο.
________________________________________

Το κόστος ενός ρολογιού ξεκινάει από 10 ευρώ και μερικές φορές, για συλλεκτικά κομμάτια, ξεπερνάει το εκατομμύριο. Τα προϊόντα της Haute Horlogerie – (πως λέμε Haute Couture) ξεκινάνε από 2-3000 ευρώ – ως το άπειρον. Σε μερικές περιπτώσεις τα ρολόγια μπορεί να είναι άριστη επένδυση – όπως δείχνουν οι τιμές στους Sotheby’s & Christies.
________________________________________
Το πρώτο Seiko Kinetik - quartz αλλά χωρίς μπαταρία. Με την κίνηση του χεριού φορτίζεται ένας πυκνωτής και αποθηκεύει μέχρι 7 ημέρες ενέργεια.
________________________________________

Με γοητεύουν τα ωραία ρολόγια. Υπό μία προϋπόθεση: να είναι στρογγυλά. Για μένα ο χρόνος εγγράφεται σε κύκλο. Ξέρω ότι υπάρχουν τετράγωνα (μπλιάχ) και βαρελόμορφα (tonneau) και οβάλ και παραλληλόγραμμα και δαγκωμένα (τους λείπει κομμάτι). Αλλά εγώ, στρογγυλά – πάντα.

Είναι απίθανο το πόσα σχέδια μπορούν να εγγραφούν σε έναν κύκλο. Κανένα ρολόι δεν μοιάζει με τα άλλα. Η άπειρη δημιουργικότητα του ανθρώπου. (Ένα άλλο παράδειγμα: οι ζάντες ελαφρού κράματος των αυτοκινήτων. Κι εκεί ένας κύκλος με μερικά μπουλόνια στο κέντρο – αλλά άπειρα σχέδια).
________________________________________
Η τελική εξέλιξη του Kinetik - το Auto Relay. Αν το αφήσεις, σταματάει σε δύο μέρες, αλλά συνεχίζει να καταγράφει τον χρόνο. Αν το κινήσεις μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, πηγαίνει αμέσως στην ώρα του. Το ακριβέστερο ρολόι που είχα ποτέ.
________________________________________

Η ενασχόληση με την μορφή και τους μηχανισμούς των παραδοσιακών ρολογιών μπορεί να καλύψει τόμους. Η εξήγηση ενός tourbillon ή échappement μπορεί να χρειαστεί διατριβές. Η μελετή των ηλεκτρονικών επίσης είναι ολόκληρη επιστήμη.

________________________________________
Το πολυμήχανο Tissot. Eίναι θερμόμετρο, βαρόμετρο, πυξίδα, υψόμετρο, ξυπνητήρι και χρονογράφος. Ιδανικό για ταξίδια.
________________________________________

Μέσα σε δεκαετίες έχει μαζευτεί στο σπίτι μία μικρή συλλογή – από αγορές, δώρα, κληρονομιές (η γυναίκα μου κληρονόμησε τα ρολόγια της αδελφής της, που είχε μανία). Τίποτα το πανάκριβο. Μόνο ένα είναι ακριβό – κι αυτό μας το έκαναν δώρο. (Δυστυχώς, το χειρότερο από πλευράς επιδόσεων…)
________________________________________
Το ευγενέστερο κομμάτι της συλλογής: Chopard - με τραγική ανακρίβεια - παρά τα σέρβις που κοστίζουν όσο ένα μεσαίο ρολόι.
________________________________________

Ο χρόνος βέβαια είναι πράγμα κακό, έτσι που μας φθείρει και μας σκοτώνει. Φοβερή, η λατινική επιγραφή για τις ώρες σε ένα ηλιακό ρολόι: Omnes vulnerant – ultima necat. (Όλες πληγώνουν – η τελευταία δολοφονεί).
________________________________
Η θέα του μηχανισμού αποζημιώνει για την ανακρίβεια.
________________________________

Όσο όμως κι αν είναι σκληρός ο χρόνος – ένα ρολόι μπορεί να είναι πολύ όμορφο.

________________________________

102 comments:

dimg said...

Περίμενα πώς και πώς ένα post για ρολόγια! Ωραία θα ήταν αν μπορούσαν να αναρτήσουν και οι αναγνώστες φωτογραφίες (με moderation!)

Από παλιά που είχατε θίξει το θέμα στο ram παρακολουθούσα τα σχόλιά σας σχετικά με τους μηχανικούς μηχανισμούς ρολογιών και την ανακρίβειά τους. Για αυτό το θέμα θα ήθελα να πώ την άποψή μου, καθώς η ακρίβεια των μηχανικών ρολογιών δεν είναι μονοσήμαντα ορισμένη ως προς το πρόσιμο. Δηλαδή μπορεί (αναλόγως κινήσεως, θερμοκρασίας, συνθηκών πιέσεως και χαοτικά πολλών άλλων παραμέτρων) το ρολόι να κερδίσει, κάποια δευτερόλεπτα την ημέρα αλλά και να χάσει με τελικό αποτέλεσμα να είναι (πολύ) ακριβές.

Φυσικά τέλεια ακρίβεια δεν υπάρχει στο μηχανικό κόσμο. Αναφέρω όμως σαν παράδειγμα ένα απλό Zenith τσέπης (αλήθεια κάτι για τα ρολόγια τσέπης;) κατασκευής από τις αρχές του 1900, που έχω και την τελευταία φορά που το ρύθμισα αρχές Απριλίου, με μία φορά τη μέρα (βράδυ) κούρδισμα βρίσκεται ακριβώς στο +1 λεπτό από τους ατομικούς ntp servers του internet ...

Πιστεύω οτι και αρκετά από τα ακριβά και σύγχρονα μηχανικά ρολόγια θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά ακρίβειας.

harrygrath said...

Ωραιο θεμα.
Ενδιαφερομαι για μαιμου Ρολεξ ή Μπουλγκαρι. Αν καποιος εχει πειρα σ' εκεινα που βρισκεις απο το Ιντερνετ,ας μας πει τη γνωμη του.
Υπαρχουν απο ακριβες ελβετικες απομιμησεις του 1000ρικου μεχρι κινεζικα των Ε 60.
Που ειναι το σουητ σποτ ?

Anonymous said...

Ποτέ δεν μου άρεσαν τα ακριβά ρολόγια. Στον πατέρα μου είχαν κάνει κάποτε δώρο ένα Rolex της σειράς Oyster Perpetual σε κάποιο από τα ταξίδια του, τη δεκαετία του 80 (είναι καπετάνιος, τώρα συνταξιούχος). Αυτό το ρολόι μου το χάρισε όταν μπήκα στο Πανεπιστήμιο, 12 χρόνια πριν. Μου άρεσε πολύ γιατί ήταν μεγάλο, στρόγγυλο και βαρύ αλλά σίγουρα όχι για έναν φοιτητή στα 18 του. Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς το γύρισα στο συρτάρι του.
Σήμερα φοράω ένα Nuovo της εταιρίας LOCMAN, δώρο για το διδακτορικό μου. Έίναι πράσινο και οβάλ και μου αρέσει πολύ.
Τώρα που το σκέφτομαι άρχισα και τελείωσα με δώρο ένα ρολόι...με τον ενδιάμεσο χρόνο να περνα τόσο γρήγορα...

Nikos Dimou said...

Πριν 37 χρόνια, επιτυχημένος επιχειρηματίας είχα αγοράσει ένα χρυσό Rolex Day Date. (Μου το θύμισε ο chrostoforos). Το φόρεσα μερικά χρόνια αλλά μετά άρχισε να με ενοχλεί - όλοι οι νεόπλουτοι φορούσαν χρυσά Rolex. (Ήταν και άθλιο ρολόι - 5 λεπτά μπροστά την εβδομάδα). Το έβαλα στο συρτάρι.

Μετά μερικά χρόνια το χάρισα σε μία νέα κοπέλλα που είχε ανάγκη να συνεχίσει τις σπουδές της. Το πούλησε - και χάρηκα φοβερά γιατί έπιασε τόπο.

Ποτέ μετά δεν απόκτησα τόσο ακριβό ρολόι.

harrygrath said...

Τα Ρολεξ Day-date & datejust ειναι κλασσικα,το μονο σπαστικο ειναι η κορωνα-σημα της φιρμας που μου θυμιζει...μουτζα.
Το απλο Μπουλγκαρι,με τα ωραιοτερα 12 & 6 στην ιστορια του ρολογιου ειναι για μενα τοπ.Η μαιμου κοστιζει 160-250.
Αν καποιοι ξερουν,ας μας πουν αν αντεχουν στο χρονο.

d3lta said...

Γεγονός είναι ότι τον χρόνο τον αντιλαμβανόμαστε κυκλικά, βεβαίως περί συμβάσεως πρόκειται καθώς αυτός κινείται - αμείλικτα - ευθύγραμμα παρασέρνοντας τα πάντα στον διάβα του, tempus fugit - and it is fugit bloody fast!

Από μικρό παιδί με γοήτευαν αυτά τα μικρά κομψοτεχνήματα. Είναι σωστό αυτό που λέτε περι Haute horlogerie κατά την haute couture, ένα ρολόϊ με πολλά complications, ημέρα, ημερομηνία, μήνας, φάσεις σελήνης κλπ της Vacheron Constantin ή άλλης αντίστοιχης μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται αναμφισβήτητα περί υψηλής τέχνης, αλλά και status symbol - η διακριτή κατανάλωση που λέγαμε στο προηγούμενο πόστ - και η ζήτηση δεν προβλέπεται να κοπάζει, παρ' όλο ότι μόνο τα quartz των λίγων ευρώ προσφέρουν την απόλυτη ακρίβεια. Ενα καλό μηχανικό ρολόι έχει ανοχές μέχρι 3 λεπτά τον μήνα.

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, κυκλοφορούσαν τα ρολόγια τσέπης, τα χειρός προορίζονταν μόνο γιά τις γυναίκες. Αυτό άλλαξε με τον Α' Π. Πόλεμο, τον πρώτο βιομηχανοποιημένο πόλεμο, όταν η ανάγκη γιά απόλυτο συγχρονισμό ανάγκασε τους αξιωματικούς να φορούν τα ρολόγια στον καρπό (ενδιαφέρον το πόσες τάσεις επιβάλλει ένας πόλεμος, το trench coat, το 4 Χ 4 κλπ).

Με τα χρόνια έχω και εγώ μαζέψει μία μικρή συλλογή ρολογιών όλων των τύπων, εξ άλλου είναι σε αντίθεση με τις κυρίες το μόνο 'λούσο' που μας επιτρέπεται.

Τα τελευταία χρόνια η αγορά έχει πλημυρίσει από απομιμήσεις των οποίων η ποιότητα κυμαίνεται από obvious μαϊμού μέχρι τέλεια αντίγραφα.

ΥΓ1 Παράλειψις, δεν συμπεριλάβατε το Omega Speedmaster, το πρώτο ρολόι που ταξίδεψε στο φεγγάρι και ένα κομψοτέχνημα μηχανικής και αισθητικής.

ΥΓ2 Μία σελίδα με πραγματικά όμορφα κλασσικά ρολόγια εδώ

ΥΓ3 και με όχι τόσο όμορφα που μας θυμίζει πόσο κίτς ήταν τα 70ς σε ορισμένα πράγματαεδώ

Δημήτρης ηλεκτρολόγος said...

Συλλογή χρόνου.

Ο κάθε ένας μπορεί να συλλέγει διάφορα πράγματα, από γραμματόσημα μέχρι αεροπλάνα αλλά όλοι μας μαζεύουμε χρόνο, αναπόφευκτα ,ευχάριστα ή δυσάρεστα συλλέγουμε δευτερόλεπτα ,λεπτά , ημέρες και χρόνια.
Δεν υπάρχει πουθενά μα πουθενά ίδια συλλογή χρόνου. Όλες είναι μοναδικές.
Αυτή είναι η μοναδική συλλογή που έχουμε όλοι, είτε έχουμε είτε δεν έχουμε χρήματα, είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε να την πραγματοποιήσουμε .
Αυτή η συλλογή δεν χαρίζεται, μόνο κάποια “κομμάτια ” μοιράζονται γραπτά ή προφορικά με άλλους.

st_darwin said...

Ο χρόνος είναι η πιο διφορούμενη επινόηση (ή αντίληψη) του ανθρώπου. Λύνει πρακτικά ζητήματα μεν, αλλά έρχεται πάντα πακέτο με άγχος και κυνήγι. Από το πρωινό ξύπνημα, το τρέξιμο για το μέσο μαζικής μεταφοράς, μέχρι να την αναπόληση του χρόνου που πέρασε... Εμένα πάντα άγχος μου δημιουργεί.
Τελικά ο χρόνος είναι χρήμα ή κρίμα; (όπως λέει και ένα τραγουδάκι)

sadosadist said...

Καλησπέρα Κε Δήμου

Ένας χρόνος κι ένας μήνας πέρασαν από τότε που έφτιαξα το blog μου.

ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ.

ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια.

Nikos Dimou said...

delta_mike
Αχ! τι πληγή μου ξύσατε!
Είχα ακριβώς το ίδιο Omega Speedmaster πριν να πάει στην Σελήνη. Δέκα χρόνια μετά, επειδή ήθελα να κάνω ένα καλό δώρο στον μηχανικό που μου είχε φτιάξει ένα δύσκολο αυτοκίνητο, του το χάρισα.

Δεν ξέρω τι το έκανε - δεν τον είδα ποτέ να το φοράει...

Αντίθετα με το Rolex, που έπιασε τόπο αυτό μάλλον πήγε χαμένο.

nikiplos said...

Το ζήτημα του χρόνου αναμφισβήτητα εμπεριέχεται σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας και οπωσδήποτε ένα καλό (όχι απαραίτητα ακριβό) ρολόι είναι καλός σύντροφος...

Τα ρολόγια που αντιπαθούσα πάντοτε είναι εκείνα με ψηφιακό καντράν καθώς με άγχωναν... Έτσι από αυτά με δείκτες προτιμώ το (ευχαριστώ τον Κο Δήμου για την ορολογία) tonneau.


harrygrecco,

Επιτέλους βγάλτε λίγο τις μαϊμούδες από τη ζωή σας... Ποτέ δεν συμπάθησα καμιά μαϊμού κανενός είδους πλην τις original στη ζούγκλα... Και δεδομένου ότι στα οικονομικά δεν είμαι affluent, προτιμώ ένα γνήσιο swatch παρά μια μαϊμού Rolex. Δεν χρειάζεται να το παίξετε κάτι που δεν είστε (αν φυσικά δεν έχετε τη δυνατότητα να αγοράσετε ένα Rolex γνήσιο) πιστέψτε με... Άλλωστε και η αξία ενός συμβόλου (όπως ένα Rolex) είναι σχετική και ευμετάβλητη...
Για εσάς είναι τόσο σπουδαίο σύμβολο που θα καταφεύγατε σε imitation. Για έναν πλούσιο, δεν είναι παρά ένα παλιορόλογο...

(Άσχετο με τον harrygrecco το επόμενο...)


Τώρα σχετικά με τον ίδιο το χρόνο, κάποιοι γερνούν και κάποιοι ωριμάζουν... Αν περνάει ο χρόνος χωρίς να καλλιεργούμαστε και να πλουταίνουμε τις γνώσεις μας τότε απλά γερνάμε. Αν διαβαίνουμε το χρόνο κερδίζοντας εμπειρίες και γνώσεις τότε ωριμάζουμε... Φθοράν φυγείν αδύνατο, μεν, το πνεύμα όμως άφθαρτο πάντοτε μένει, καθώς μεταλαμπαδεύεται καλλιεργείται και (πάντοτε) αριστεύει...

Nikos Dimou said...

ihafia
ελπίζω να μην σας χάσουμε!

Η αναστολή λειτουργίας του blog δεν σημαίνει αναγκαστικά απουσία από την μπολογκόσφαιρα...

Stavros P (isisdoros) said...

Μεγάλωσα σε οικογένεια ωρολογοποιών.Είχα τι τύχη να λύσω πολλές μηχανές, κυρίως παλιά τσέπης, μοντέλα προπολεμικά.Στο πόλεμο το μαγαζί είχε αρκετά χρυσά τσέπης.Οι κάσες του λιώθηκαν για να μπορέσει ο παππούς να ζήσει την 9μελή οικογένεια και έμειναν οι μηχανές και οι πλάκες.Σ'αυτές επάνω έμαθα απο το πατέρα μου την τέχνη.Πέρα από τα γνωστά μοντέλα ο παππούς είχε κάνει μια παραγγελία στην Ελβετία το 1933 με την φίρμα του καταστήματος στην πλάκα.Δυστυχώς κανένα από αυτά δεν έχει διασωθεί.Θα επανέλθω με κάποιες φώτο που θα προσπαθήσω να ανεβάσω.

sadosadist said...

Ειλικρινά δεν ξέρω Κε Δήμου αυτή την στιγμή.

Σίγουρα πάντως θα πρέπει να αναθεωρήσω την σημασία της λέξης μπλογκόσφαιρα.

Είναι ένας σπουδαίος τόπος που τον κατοικούν όμως bloggers!!!

:-)))

d3lta said...

Τι άλλα ρολόγια δίκην Σουηδάραβος έχετε χαρίσει Κε Δήμου??? :-P

Το omega αυτό το έχω ακόμη στην συλλογή μου, εύκολα αποκτάται στο ebay ή στην εγχώρια αγορά, με 1.000 - 1.200 ευρώ.

Περί ρόλεξ, συμφωνώ ότι το Day Date που αγόράσατε τότε ίσως ήταν λίγο overkill (ποτέ δεν θα φορούσα ολόχρυσο ρολόι), πάντως αντιθέτως με το το κοινωνικό status που έχουν αποκτήσει σήμερα, τα ρόλεξ είναι πρωτίστως σπόρ ρολόγια.

Οι οπαδοί της υψηλής ωρολογοποιίας τα υποτιμούν, καθώς μηχανικά δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα το σπουδαίο. Το φόρτε τους είναι η κάσα τους, η αδιαβροχοποίησή τους, τα κορυφαία υλικά κατασκευής τους και η παροιμιώδης αντοχή τους. Αυτήν την στιγμή φοράω ένα ατσάλινο oyster perpetual datejust του 1962, δώρο του πατέρα μου, και είναι σαν καινούργιο.

Απέκτησαν την φήμη τους με την επαγγελματική τους σειρά την δεκαετία του 50, με το submariner - το πρώτο πραγματικά επαγγελματικό καταδυτικό ρολόι - και το GMT master το επονομαζόμενο και pepsi λόγω μπλέ - κόκκινου δίσκου το οποίο σχεδίασαν σε συνεργασία με την Pan Am γιά τις πρώτες ανάγκες των υπερατλαντικών πτήσεων (όλες οι συννενοήσεις γινόντουσαν σε zulu ή GMT time).

Δυστυχώς σήμερα όλα τα μοντέλα της εν λόγω εταιρείας απευθύνονται σε νεόπλουτους καθώς σε αυτήν την αγορά στοχεύουν και είναι πολύ φανταχτερά και γυαλιστερά σε σύγκριση με τα παλιότερά τους μοντέλα - είναι 'γυαλομαμούνες' και φωνάζουν.

ΥΓ1 γιά όποιον ενδιαφέρεται, γνωρίζω τον καλύτερο ωρολογοποιό της Αθήνας, αρχιτεχνίτης 30 χρόνια στην ρόλεξ, παθιασμένος με την δουλειά του, επισκευάζει άριστα και οικονομικώτατα οποιοδήποτε μηχανικό ρολόι.

ΥΓ2 γιά πολύ καλή κινέζικη 'μαϊμού' επικοινωνήστε γιά το σαϊτ (δεν το λινκάρω καθότι εμπορικό).

Nikos Dimou said...

delta_mike said...
Τι άλλα ρολόγια δίκην Σουηδάραβος έχετε χαρίσει Κε Δήμου??? :-P

------------------------------

Περιέργως μόνον αυτά τα δύο!

gerasimos74 said...

Από την στιγμή που όλοι πάνω μας έχουμε κινητά τηλέφωνα, με ώρα ακριβείας, τι την θέλουμε την ακριβή ώρα στο ρολόι χειρός?
(Αλλιώς, τι το θέλουμε το ρολόι?)

Μόνο σαν κόσμημα βλέπω την χρήση του, οπώτε και σταματημένο να'ναι, μικρό το κακό!!

Προσωπικά, μου αρέσουν τα Swatch. Είναι ελαφρά, μοντέρνα, παιχιδιάρικα & φτηνά, οπώτε μπορείς να τα ανανεώνεις συχνά.

Η γυναίκα μου μου χάρισε ένα Tag Carrera Twin Time κουρδιστό, το οποίο είναι καλύτερα να το φοράς ακούρδιστο - κουρδισμένο, πάει 2' μπροστά την ημέρα και σταματά την επόμενη, αν ξεχαστείς & δεν το κουρδίσεις.

Constantinos said...

Το θέμα της ημέρας δεν μπόρεσε να μην μου φέρει στο μυαλό τους παρακάτω στίχους του Ginsberg:

... who threw their watches off the roof to cast their ballot for Eternity outside of Time, & alarm clocks fell on their heads every day for the next decade ...

και ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον καθένα μας!

Καλή εβδομάδα :)

harrygrath said...

Αυτο ακριβως χρειαζεται το μπλογκ,προσωπα με αξιοπιστοφανεια (σικ) να μας δινουν τιπς.
Λεω ο ντιμης να λινκαρει,αλλιως πριβε.
Ειμαι υπερ των μαιμουδων. Παιρνεις την ομορφια του οριτζιναλ,(προσωπικα μου την εδωσε το 12/6 του βουλγαρογραικοιταλου Μπουλγκαρι & το θελω ) & ρολοι των Ε 60-250. Αν "ο,τι πληρωσεις παρεις " & δεν πιαστεις κοροιδο,τοτε συμφερει.

d3lta said...

Omega Speedmaster συνέχεια:

Το διάσημο αυτό ρολόι, αφού πέρασε με επιτυχία όλα τα τέστ της NASA, απέκτησε την πολυπόθητη πιστοποίηση το 1957 η οποία του επέτρεπε να ταξιδέψει στο διάστημα (αυτόματα ρολόγια αποκλείστηκαν λόγω έλλειψης βαρύτητος).

Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό, είναι ότι ο μηχανισμός του πρώτου moonwatch, o Omega caliber 321 είναι ελαφρά τροποποιημένη μορφή του Lemania cal. 2310, ο οποίος σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Omega την δεκαετία του 40 και παράγεται σχεδόν απαράλλακτος μέχρι σήμερα (το Speedmaster δεν έχει βγεί ποτέ από τον κατάλογο της Omega).

Το λίνκ είναι εδώ, με πολύ υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες, ένα κομψοτέχνημα κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Ιδεοφυλάκιο said...

Εκτός από τη μέτρηση του χρόνου τα ακριβή (και όχι απαραίτητα ακριβά) ρολόγια πάντα με εντυπωσίαζαν επειδή έλυσαν και το πρόβλημα της εύρεσης του γεωγραφικού μήκους.
Πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα ο John Harrison, ο οποίος κατασκεύασε ένα ρολόι (clock, όχι watch) που παραμένει ακριβές σε ταξίδια στη θάλασσα (αυξομείωση θερμοκρασίας, υγρασίας και κουνήματα) . Δείτε και http://en.wikipedia.org/wiki/John_Harrison

alekos markellos said...

Θυμάμαι έναν διανοητή που περιέγραφε τον τρόμο που του προκάλεσε η πρώτη φορά που είδε (σε συνέδριο στην Ιαπωνία, τη δεκαετία του 70) το πρώτο ρολόι με ηλεκτρονική απεικόνιση.
Όσο παρακολουθούσε τους δείκτες να περιστρέφονται γύρω απο τις ώρες, είχε μια ήρεμη, κυκλική αίσθηση διαδοχής του χρόνου. Το 12ώρο που έφευγε έδινε τη θέση του σε ένα αντίστοιχο σε μια αέναη επανάληψη.
Η ηλεκτρονική αποτύπωση του προκαλούσε μια αίσθηση γραμμικής πορείας πρός το θάνατο. Του προκαλούσε έντονα την αίσθηση του χρόνου που περνά και χάνεται, αντί για την διαδοχή του δωδεκαώρου απο ένα αντίστοιχο δωδεκάωρο που του προσέφερε ηρεμία και αίσθηση πως ο χρόνος δεν φεύγει. Επαναλαμβάνεται...
Με άγγιξε η περιγραφή του και δεν φόρεσα ποτέ ρολόι ηλεκτρονικής αποτύπωσης...

Nikos Dimou said...

markellos
κι εμένα ποτέ δεν με βόλεψαν τα digital displays - μισώ τα LCD ρολόγια με την γκριζάδα τους...

Anonymous said...

Φορητό άγχος!

Πάντα με εντυπωσιάζουν τα καλοδουλεμένα ρολόγια, και συγκεκριμένα τα λιτά, ενώ όσον αφορά το υλικό "δαγκωτό" τιτάνιο. Το χρώμα, η υφή και η θαμπάδα του με φτιάχνουν. Συμφωνώ απόλυτα ως προς το σχήμα, πάντα μου την έδιναν τα τετράγωνα ρολόγια. Σκοτώνουν την "τέλεια διαδρομή"(για να χρησιμοποιήσω λόγια του Γάτου) των δεικτών που δεν μπορεί παρά να είναι κυκλική. Νίώθεις ένα "κενό" στις γωνίες...

Παρόλα αυτά, ποτέ δεν φόρεσα ρολόϊ στη ζωή μου. Κάτι με χαλάει στο όλο concept. Μη με ρωτήσετε τι, δεν έχω ιδέα.

Εκπληκτικό το αστρονομικό ρολόϊ του )Ορλόφ στο δημαρχείο της παλιάς πόλης.

harrygrath said...

Every year is gettin' shorter
never seem to find the time...

Alexandros said...

Ποτέ δεν με συγκινούσαν τα ρολόγια ως αντικείμενα ή μηχανισμοί αν και από παιδί πάντα φορούσα ρολόι (Swatch παλιότερα , τώρα Tag heuer). Αυτό όμως που με συναρπάζει είναι ο σκοπός για τον οποίο κατασκεάστηκαν. Η μέτρηση του χρόνου. Ο χρόνος είναι κατά την γνώμη μου ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια. Είναι άμεσα συνυφασμένο με την δημιουργία (αν δημιουργήθηκε ποτέ) του σύμπαντος.
Θα ήταν ενδιαφέρον ένα πόστ με θέμα τον χρόνο!

azrael said...

Είναι εντυπωσιακό το πώς μια ομολογουμένως άσχημη στιγμή για τον Γάτο (η λήξη της συνεργασίας του με το RAM) μας οδήγησε σε κάτι τόσο όμορφο όσο το dimoutech.

Γάτε , μετά το νέο για την εντός ολίγων μηνών άφιξη του azrael junior (ή ίσως της Azraelette!) , το dimoutech είναι the next best thing ;)

Σας φιλώ ,
παπα-azrael
(O μόνος παπάς που ανδραγάθησε στον Πόλεμο του Κόλπου - Αργυρούς Σταυρός)

dinx said...

@Don
Συμφωνώ μαζί σας για το μέγεθος, μόνο στρογγυλό.
Αγαπημένο υλικό ατσάλι ή τιτάνιο.
Πόθος ένα IWC Aquatimer Split Minute Chronograph, ελπίζω να τα καταφέρω να το αποκτήσω σύντομα.
@ Αντιδραστήρα
Σίγουρα θα σου αρέσει.
Καλό βράδυ.

glam said...

Το παρακάτω σχόλιο –αίτηση ήθελα να το στείλω από την πρώτο ποστ, αλλά υπήρξε διαφωνία από την forth net στην οποία ,δυστυχώς, μετακόμισα πρόσφατα .
Έστω και αργά, εύχομαι πάντα με το ίδιο κέφι και δύναμη.
Ίσως να υπάρχει και να μην το έχω αντιληφθεί ,αλλά επειδή πολλοί νεοεισερχόμενοι στον μαγικό κόσμο των υπολογιστών και του ιντερνετ ξεκινούν, πράγμα που ασφαλώς γνωρίζετε, από τα δικά σας blog , θα θεωρούσα χρήσιμο, αν φυσικά συμφωνείτε, να κάνετε ένα ποστ του τύπου, 10 συμβουλές για έναν αρχάριο, όπου θα δίνετε κάποια “κλειδιά “για την περιπέτεια της γνώσης. (π.χ. ιστοσελίδες ή δυνατόν στα ελληνικά ,συνδρομή σε κάποιο περιοδικό κ.λ.π. το RAM να το αποκλείσουμε!)
Με την ευκαιρία σας ευχαριστώ για το ότι σχεδόν πάντα μεταφράζετε τις ξένες λέξεις που χρησιμοποιείτε.

Όσον αφορά τον χρόνο, επειδή επισκέπτομαι μια φορά τον χρόνο το νεκροταφείο του χωριού μου ,εξαιτίας ενός φίλου που αποφάσισε να “φύγει” νωρίς, νοιώθω υπέροχα που μεγαλώνω, δες τε το και έτσι, είναι καλύτερα .
Οι αντικαθρεπτίζουσες φωτογραφίες εξαιρετικές ,ειδικά σε μεγέθυνση.

Anonymous said...

Dinx,

Ωραίο το IWC Aquatimer Split Minute Chronograph.

Με χαλάει μόνο το κίτρινο χρωματάκι, τα κουμπάκια στο πλάι και... ΤΑ 9000$ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΩ(?) ΓΙΑ ΕΝΑ ΡΟΛΟΙ!!!

Αν είχα αυτά τα λεφτά αγαπητέ μου φίλε θα τα είχα ήδη(!) ξοδέψει για ένα road trip στην Ευρώπη.

If time is money, use it, don't count it!

:)))

harrygrath said...

Να κανουμε το Ντοντεκ " το στεκι της τεχνολογιας".
Μια φαεινη ιδεα. Υπαρχει κανεις εκει εξω που να φτιαχνει ηλιακα ρολογια ?
Θεωρητικα,πρεπει να μην ειναι κατι ακριβο & να βολευεται σε ταρατσα ή κηπο.

Chrysotheras said...

tempus fugit...
..memento mori
τουλάχιστον να μας το θυμίζει "in style"!

s_pablo said...

Τελικά το ρολόι είναι η απενοχοποίηση του αντρικού κοσμήματος. Προσωπικά, δεν έχω φορέσει ποτέ στη ζωή μου και δεν πρόκειται και ποτέ στο μέλλον.

Μια φορά που το επιχείρησα αισθανόμουν υπόδουλος της μέτρησης του χρόνου. Αγχωνόμουν υπερβολικά και συνέλαβα τον εαυτό μου να τσεκάρει την ώρα ανά 30 δευτερόλεπτα.

Τελικά, το ρολόι πήγε στο συρτάρι, και τώρα πια χρησιμοποιώ το ρολόι του κινητού μου και μόνο.

Από αισθητικής άποψης πάντως, ένα ρολόι με έχει ενθουσιάσει. Το Vacheron Constantin Malte Skeleton Tourbillon στην Platinum έκδοση του. Είναι οβάλ, έχει εμφανή μηχανισμό και κοστίζει μόνο 140.000 ευρώ

Nikos Dimou said...

Καλημέρα

έχω αναρωτηθεί συχνά γιατί δεν κοιτάω την ώρα στην οθόνη του κινητού.

Μάλλον συνήθεια δεκαετιών.

Είναι ενδιαφέρον (τώρα το συνειδητοποιώ) ότι, στο περασμένο ποστ, ανάμεσα στις 30+ χρήσεις του κινητού δεν έβαλα ότι είναι ΚΑΙ ρολόι.

Πάντως για το μέλλον οι εξελίξεις δείχνουν ότι μάλλον το κινητό θα γίνει ρολόι... ήδη υπάρχει το Bluetooth ρολόι που αναφέρω στο σχετικό ποστ.

tassos georgakopoulos said...

OUT OF TIME
The Rolling Stones

You dont know whats going on
Youve been away for far too long
You cant come back and think you are still mine
Youre out of touch, my baby
My poor discarded baby
I said, baby, baby, baby, youre out of time

Well, baby, baby, baby, youre out of time
I said, baby, baby, baby, youre out of time
You are all left out
Out of there without a doubt
cause baby, baby, baby, youre out of time

You thought you were a clever girl
Giving up your social whirl
But you cant come back and be the first in line, oh no
Youre obsolete my baby
My poor old-fashioned baby
I said baby, baby, baby youre out of time

Well, baby, baby, baby, youre out of time
I said, baby, baby, baby, youre out of time
Yes, you are left out
Out of there without a doubt
cause baby, baby, baby, youre out of time

I said, baby, baby, youre out of time

Kυκλικός χρόνος των αρχαίων, σπειροειδής των σοαιαλοκουμουνιστών, γραμμικός - ηλεκτρονικός. Τελειώνει άραγε ποτέ?

mscmkr said...

Ως μάρκα πάντα μου άρεσαν τα Tissot. Από τότε που δανείστηκα ένα από τον αδερφό μου το 1981 για τρια - τέσσερα χρόνια... Πραγματικός χρονοδείκτης και μόνο.

Τελευταία μου αρέσουν τα ρολόγια με μικρά λευκά πάτερνς στα λευκά καντράν. Που δεν φαίνονται από μακριά. Έχω ένα Frederique Constant Slimline "από χέρι" που φοράω πια κάθε μέρα. Κάτι τέτοιο: http://tinyurl.com/ysbkux

christoforos said...

τα digital displays..
---

Για τους αθλητές αντοχής είναι όμως πολυμηχανήματα. Μετρούν χιλιόμετρα, περάσματα, ταχύτητα, παλμούς, καύση θερμίδων, λειτουργούν σαν προπονητικά ημερολόγια, μετρητές φυσικής κατάστασης κ. ά. Δείτε αυτό εδώ για παράδειγμα.

Για να θυμηθώ μια φράση του Νίκου Δήμου "είναι προέκταση του εαυτού τους". Τους κύκλους, εδώ, τους κάνει ο άνθρωπος - στο στίβο - και το ρολόι όλα τ' άλλα.
:)

υ.γ.: Εννοείται ότι τα digital που σέβονται τον εαυτό τους συνοδεύονται από πρόγραμμα σύνδεσης με τον Η/Υ.

a_lexia said...

Δεν θα μπορούσα να το πω καλύτερα από τον Reactor: "Φορητό άγχος". Συμφωνώ απόλυτα!

Είναι όμορφα και εκτιμώ την δουλειά που προϋποθέτει η κατασκευή τους. Πάντα κοιτούσα το χέρι της θείας μου για να δω ποια "αντίκα" είχε ξετρυπώσει με τη βοήθεια ενός αρμένη ρολογά.

Δυστυχώς όμως, δεν έχω καλή σχέση μ' αυτά. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να τα φοράς στο αριστερό (;).

Δεν μου αρέσει να χρονομετρώ τη ζωή μου. Προτιμώ να μαντεύω. Και να "εκπλήσσομαι" όταν νιώθω την ώρα να με προσπερνά (ανατολίτισσα).

Αυτή μου η στάση έγινε σχεδόν "δογματική" όταν μου έγινε παρατήρηση (στη δουλειά) για την απουσία του απ' το χέρι μου. "Μαρτυρά άνθρωπο ασυνεπή...". Δεν φορώ ρολόϊ αλλά είμαι συνεπής (και όχι σε χρόνους Κρόνου).

"Το μόνο Bulgari, όπου δύσκολα διαβάζεις στο στεφάνι το όνομα του οίκου." Και αυτος είναι ο άλλος λόγος που δεν φορώ ρολόϊ.

a_lexia said...

IHAFIA (με όλο το θάρρος)
DONT GO!!!

Αλλωστε "μπλονγκερ", σημαίνει τυχαίνει να έχω σύνδεση και γράφω.

: )

harrygrath said...

Μα η ουσια ειναι...να φαινεται τ' ονομα...
Για ηλιακο ρολόι δεν εχουμε τιποτα...

s_pablo said...

harry γιατί δεν προσπαθείς να φτιάξεις ένα μόνος σου? Μπορείς να βρεις ότι χρειάζεσαι εδώ

a_lexia said...

Καλό!!!

: )))

d3lta said...

s_pablo said...

harry γιατί δεν προσπαθείς να φτιάξεις ένα μόνος σου? Μπορείς να βρεις ότι χρειάζεσαι εδώ.

----------------------------

μα, αν κατάλαβα καλά, ο γραικοχάρης ψάχνει γιά μαϊμού ηλιακό ρολόι!

harrygrath said...

Ωραια...
2-3 πλουσιοι να βαλουν ηλιορολογα στις βιλλες τους & θα γινει μοδα.
Ολοι θα λενε οτι ξεκινησε απο το Ντοντεκ.

Andreas said...

Ξέρει κανείς γιατί οι δείκτες είναι πάντα στο 10:10 στις διαφημίσεις ρολογιών; Δεν νομίζω μόνο λόγω καλής εμφάνισης, θα φαινόταν όμορφα κι σε άλλες θέσεις...

s_pablo said...

Ο/Η delta_mike είπε...

μα, αν κατάλαβα καλά, ο γραικοχάρης ψάχνει γιά μαϊμού ηλιακό ρολόι!

--------------------------------

Αν το φτιάξει μόνος του δεν θα είναι μαϊμού? Θα μπορεί να γράψει και ένα Dulgari (κατά το Abibas) πάνω, και ο στόχος επετεύχθη.

Nikos Dimou said...

Στην θέση 10 και 10 φαίνονται όλα: η μαρκα του ρολογιού και ο τύπος του (πάνω και κάτω από το κέντρο του) η ημερομηνία (συνήθως στο 3) τα κάντράν των χρονγράφων (αν έχει). Σε άλλες θέσεις όλο και κάποιος δείκτης θα καλύπτει κάτι.

harrygrath said...

Η θεση ομως ταυτη ειναι & η πιο καλαισθητικη & αρμονικη. Σε τετοια θεση πιανουμε τιμονι,αγκαλιαζουμε σωμα.Ειναι ανθρωνομικη...
Ενα σημειο ουσιας που δεν αναφερθηκε.
Το ρολόι ειναι το μονο ανδρικο κοσμημα αποδεκτο κοινωνικα. ( Το αλλο ,ειναι συμβολο...συνθηκολογησης & γηρατειων ).

Periclis said...

Σήμερα στα ΝΕΑ διάβασα για μια συσκευή που σου δίνει bluetooth στα... 30 χιλιόμετρα. Αρα φεύγοντας από το σπίτι σου παίρνεις μαζί μου μόνο τα bluetooth ακουστικά.

Πωλείται στις ΗΠΑ για $129. Τζάμπα πράγμα.

Nikos Dimou said...

periclis
πόσο ασφαλές θα είναι αυτό το bluetooth; - Και τι παρεμβολές θα υφίσταται...
Το είδα κι εγώ - 30 χλμ! Αυτό που ονειρυεόταν το Wi-fi...

Anastassios said...

Ένα από τα μικρά μου "όνειρα" είναι να αγοράσω κάποια στιγμή ένα καλό(δηλαδή ακριβό)ρολόι, κάποιας από τις γνωστές φίρμες(όχι της σειράς).

Δε βιάζομαι πάντως. Πιστεύω πως αυτά τα αντικείμενα οφείλουν να συμβαδίζουν με τις γενικότερες επιδόσεις μας στη ζωή. Για την ...ώρα, βολεύομαι με ένα SWATCH που και αυτό πάντως, σπάνια το φοράω.

Συνήθως(κατά κανόνα), χρησιμοποιώ δίκην ρολογιού, το ..κινητό μου(νά, άλλη μια "άχρηστη χρήση")

Anastassios said...

Π-Ο-Τ-'Ε όμως ROLEX...

(αποτελεί την πιο κλασική επιλογή του κάθε νεόπλουτου -κάτι σαν τις "μερσεντές")

Periclis said...

Το αρθρο είναι υπερβολικό. Τα 30Km είναι για επικοινωνία μεταξύ 2 τέτοιων devices με ειδικές κεραίες (directional) και συνθήκες. Ισχυρίζονται ότι η επικοινωνία με ένα τηλέφωνο μπορεί να φθάσει τα 100 μέτρα.

http://www.aircable.net/support-host-xr-faq.html

tk said...

Δεν φοράω ρολόι. Δεν με βολεύει. Το κινητό άλλωστε έχει και ρολόι. Έχω ένα παλιό Ardath του πατέρα μου, κυκλικό καντράν σε τετράγωνη βάση. Είναι χαλασμένο, πολλές άκαρπες απόπειρες να φτιαχτεί, δεν απελπίζομαι όμως. Αν κάποτε πάρω ρολόι, που θα πάρω, θα πάρω Seiko Kinetic. Δεν ξέρω γιατί. Μου αρέσει η απλότητά του.

Andreas said...

Άσχετο με τα ρολόγια... επειδή αναφέρθηκε το υπερ-Βολικό bluetooth, τι γίνεται με το Wi-max? Υπάρχουν καθόλου εξελίξεις?

d3lta said...

Luke Skywalker said...

Π-Ο-Τ-'Ε όμως ROLEX...

(αποτελεί την πιο κλασική επιλογή του κάθε νεόπλουτου -κάτι σαν τις "μερσεντές")

-----------------------------

Σφάλλετε.

Είναι η επιλογή του απλού, μέσου Ελληνα, ειδικά κατά την 20ετή σοσιαλιστική εμπειρία του.



Και ένα ωραίο οφθαλμόλουτρο.

Nikos Dimou said...

Μου κάνει εντύπωση πόσοι σχολιαστές έχουν δηλώσει πως δεν φοράνε ρολόι. Δεν ξέρω αν είμαστε αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου - αλλά εγώ περίμενα πως θα ήταν ελάχιστοι.

harrygrath said...

Ουτε εγω εχω ρολοι...Αφου εχουμε κινητο &...ΙΧ...Βλεπουμε εκει την ωρα.
Το σκεφτομαι κυριως σαν κοσμημα.
Τα Ρολεξ δικαια εγιναν #1,διοτι ειναι " τα ωραιοτερα ".

tassos georgakopoulos said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε... Δεν ξέρω αν είμαστε αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου - αλλά εγώ περίμενα πως θα ήταν ελάχιστοι.............

Αγαπητέ ΝΔ ουτε εγω φορώ ρολοι. Βεβαια το πρόβλημα μου ειναι οτι εχω καταπιεί ένα και μόνο τον κουκο δεν κανω οταν με ρωτανε την ωρα!

harrygrath said...

Ενα ΤΟΠ 5

Rolex Datejust
Rolex Day-Date
Bulgari Ergon
Vach-Konst Malte Lunar
Dior La D de Dior black

Ειμαι της σχολης ασπρο φοντο & εξτρα δερματινο λουρι,πλην του μοναδικου Ντιορ, χωρις ψηφια.

Nikos Dimou said...

Ε όχι και Dior - harrygreco!

Tα ρολόγια των οίκων μόδας δεν είναι σοβαρά μηχανήματα...

harrygrath said...

Το μονο του Ντιορ που βρισκω ωραιοτατο ειναι το ολομαυρο,χωρις ψηφια.
Αν ενα κροσσοβερ ειναι επιτυχημενο,πηγαινουμε πασο.
Εχει σκεφτει ο ΝΔ για ηλιορολογο στην αυλη του ? Υπαρχουν & τοιχου.

Nikos Dimou said...

harry τι κόλλημα είναι αυτό με τα ηλιακά ρολόγια; Μόνο για διακόσμηση κάνουν - αλλιώς με τις αποκλίσεις του ήλιου είναι ακριβή μόνο στις ισημερίες...

s_pablo said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...
Ε όχι και Dior - harrygreco!

Tα ρολόγια των οίκων μόδας δεν είναι σοβαρά μηχανήματα...

-------------------------------

Όπως και τα Rolex. Πέρυσι δούλευα σε κοσμηματοπωλείο και έμαθα 2-3 πράγματα για ρολόγια.

Το Rolex είναι status symbol. Ο Ανιέλι το φόραγε πάνω από το πουκάμισο για να φαίνεται. Ως μηχανισμός, όμως έχει μείνει αρκετά πίσω.

Αν έκανα κι εγώ ένα top 5, κυρίως με αισθητικά κριτήρια βέβαια, θα έβαζα σίγουρα:

Breitling Navitimer για τους περιπετειώδεις

IWC Da Vinci για τους κυριλάτους

Patek Phillipe Calatrava για τους παραδοσιακούς

Rado Coupole Cera για τους "περίεργους"

και φυσικα Vacheron Constantin όπως προανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο για τους πολύ πολύ πλούσιους

s_pablo said...

Ο/Η harrygreco είπε...

Εχει σκεφτει ο ΝΔ για ηλιορολογο στην αυλη του ? Υπαρχουν & τοιχου.

---------------------------------

Χειρός δεν έχουν βγει ακόμα?

harrygrath said...

Δεν κολλησα,απλα μου φανηκαν ρομαντικα σαν ιδεα & δεν ηξερα για...αποκλιση ηλιου. Ειναι στραβο το ...συμπαν ή στραβα αρμενιζουμε...

Nikos Dimou said...

Το δικό μου τοπ 5 θα είχε

A. Lange und Soehne (και στην ανάγκη Glasshuette)

Breguet

Blancpain

Ulysse Nardin

Zenith (el Primero)

s_pablo said...

Κε Δήμου,

Βλέπω ότι κι εσείς έχετε φτηνό γούστο.

Ένα ρολόι που δεν έβαλα στη λίστα και μου το θυμίσατε εσείς με τη δική σας είναι το Breguet No 5. Ρολόι τσέπης, αριστούργημα του 1794, κατασκευασμένο από τον ίδιο τον Breguet.

d3lta said...

Ε, ας μην μείνω και εγώ παραπονεμένος

- Rolex Submariner date

- Omega Speedmaster

ίσως τα πιό επιτυχημένα ρολόγια από καταβολής ωρολογοποιίας, αμφότερα πανέμορφα

- Vacheron Constantin Patromony Extra - Plate

ο πιό λεπτός μηχανισμός στον κόσμο πάχους 1,64 mm

- Jaeger-LeCoultre Reverso

σύμβολο της art deco εποχής και έργο τέχνης


- Universal Geneve Tri-Compax

τριπλή ημερομηνία, φάσεις φεγγαριού, χρονογράφος



εκτός λίστας:

- η ηλεκτρική κουζίνα μου AEG με το κόκκινο ψηφιακό ρολόι της.

- οποιαδήποτε μαϊμού επιλογής του χαρυγκρέκου :Ρ

harrygrath said...

Τον "παλιο καλο καιρο ",οι πατερες δωριζαν το ρολοι τους στο ( πρωτοτοκο ) γιο τους στην ενηλικιωση του.
Ωραιο εθιμο.
Τα ρολογια με φασεις Σεληνης εχουν ιδιαιτερο ρομαντισμο.
Ενας ρολογας...Γκρεκος πόσο θα τιμολογουσε την ιδιοκατασκευη ρολογιου πανομοιοτυπου ποιοτικα με φιρμα των 8χιλ ?
Μηπως με κανα 1000 φτιαχνεις πραμα " αθανατο " ?

Somebody961 said...

Αλλάζω λίγο τη συζήτηση σε μια άλλη πτυχή του θέματος.

Το πρώτο μου ρολόι, ένα venus κουρδιστό στο δημοτικό δεν 'κράτησε' πάνω από 6 μήνες.
Ακουγόταν άρρυθμο (ανά 2 τα τικ) και προφανώς έχανε.
Επιδιορθώθηκε για να ξαναχαλάσει λίγο αργότερα.
Ελεγα: Του αδελφού μου είναι καλό, αυτόματο, όταν θα πάρει άλλο θα φοράω αυτό.
Πήρε Omega Seamaster.
Και πήρα το αυτόματο, venus και αυτό.
Και όπως φοβόμουν, έγιναν τα ίδια. Φτιάχτηκε, ξαναχάλασε και τελικά πήρα ένα με lcd μαιμού αρχικά και μετά seiko χωρίς προβλήματα.
Μετά από χρόνια πήρα το seamaster το οποίο ήταν καλό! Χάλασε σε 1 χρόνο αντί 6μήνου!
Να σημειωθεί πως δεν έχω ..πάρκινσον ή άλλη μορφή ..σπαστικής κινητικότητας! :)
Εμεινε μέσα μου πως κάτι παραφυσικό συμβαίνει με μένα σε σχέση με τα ρολόγια. Εχει τύχει σε άλλον κάτι τέτοιο;
Ισως τελικά ο ..Δημιουργός ήθελε να μου δείξει πως δεν το χρειάζομαι μιας κ φαίνομαι αρκετά νεώτερος! :)

Μετά ήρθαν τα κινητά και πήρα απόφαση να μην φοράω για αρκετά χρόνια.
Είχα 'πήξει' από τον χρόνο!
Αμάξι, υπολογιστής σπίτι-γραφείο, κινητό, θερμόμετρο σπιτιού (με ώρα), βίντεο, dvd εγγραφής!
Ελεγα πως δεν υπάρχει πιο περιττό πράγμα.

Ωσπου η ...somebodyna(!) μην αντέχοντας να με βλέπει χωρίς ρολόι (άρα το να φοράει κάποιος είναι και κοινωνική επιταγή), μου έκανε δώρο το καλύτερο.
Seiko Kinetik auto relay.
Είναι εκπληκτικό, μετά που το άφησα για 2 μέρες και είχε σταματήσει, να το βλέπεις να κινείται στη σωστή ώρα! Συνειδητοποιείς πως άλλο πράγμα είναι η μέτρηση και άλλο η απεικόνιση του χρόνου.
Και βεβαίως δεν με εκπλήσσει που kinetik έχει και ο Ν.Δ..

Κοιτώ αυτό και το προηγούμενο ποστ και παρατηρώ.
Ενώ από τα κινητά θέλουμε τα πάντα, από ένα ρολόι θέλουμε μόνον ένα! Τη σωστή μέτρηση και απεικόνιση του χρόνου.

ΥΓ: Δεν είναι μπελάς κάθε αλλαγή της ώρας με τόσα ρολόγια γύρω μας?
Και άντε να θυμάσαι πως αλλάζει στο microwave, στο μίνι ηχοσύστημα και τόσες άλλες.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Άλλη μία μέρα.

Ο χρόνος κυλά...

Stavros P (isisdoros) said...

Καλημέρα.
Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρούσα στους πελάτες είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό προτιμούσε τα λευκά καντράν από τα μαύρα.Και υπήρχε σαφώς και η προτίμηση στα στρογγυλά από τα υπόλοιπα ρολόγια.

Nikos Dimou said...

Αυτό, isisdoros, αλλάζει με την μόδα. Από ότι έχω ακούσει άλλες εποχές πουλάει το άσπρο και άλλες το αντίστροφο.

Stavros P (isisdoros) said...

Η δικαιολογία που προβάλαν πάντως ήταν οτι έβλεπαν πιο εύκολα την ώρα.

Nikos Dimou said...

Δεν νομίζω πως υπάρχει διαφορά αρκεί οι δείκτες να κάνουν κοντράστ. Π. χ. από τα ρολόγια στις φωτό το έκτο με μαύρο φοντο είναι το πιο ευανάγνωστο (με δεύτερο το δεύτερο).

nikiplos said...

Να καταθέσω και μια δική μου σχέση με το ρολόι...
Το φοράω από τελετουργική (ritual) σχέση μαζί του... Κοινώς, όταν δεν το φοράω αισθάνομαι κάπως γυμνός ή ότι κάτι μου λείπει...
Δεν έχω το άγχος του χρόνου, ούτε ποτέ κυττάζω επίμονα την ώρα, καθώς έχω συνηθίσει ότι ο χρόνος είναι τελείως σχετικός ακόμη και για έναν άνθρωπο ως μονάδα ανάλογα με τη φάση της ζωής του ή της εργασίας του...

Άλλοι έχουν τα τυχερά στυλό τους... εγώ έχω το ρόλόι μου...

Stavros P (isisdoros) said...

Μιά κληρονομιά από τον παππού των αρχών του αιώνα.Παλαιά εργαλεία για τα τότε ρολόγια.

mscmkr said...

s_pablo said...
[...]Το Rolex είναι status symbol. Ο Ανιέλι το φόραγε πάνω από το πουκάμισο για να φαίνεται.[...]
-------------------------

Καλός γύφτουλας κι ο Ανιέλι. Αλλά Ιταλός δεν ήταν...; Τι περιμένετε; (εγώ, αντίθετα από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, θεωρώ τους Ιταλούς μεγάλους γύφτουλες και στη συμπεριφορά και στο ντύσιμο)

Nikos Dimou said...

Περίεργο αυτό με τον Ανιέλι - είχε ανάγκη αυτός, ο πασίγνωστος, να προβληθεί από ένα Rolex;

Εκτός αν τον πλήρωνε η Rolex για να την προβάλει...

Somebody961 said...

Σκέφτομαι μήπως τα ρολόγια τσέπης είναι πιο ακριβή από τα χεριού.
Και αυτό επειδή είναι μονίμως σε πιο σταθερή θερμοκρασία, κοντά στους 35, σε αντίθεση με του χεριού που είναι πιο εκτεθειμένα στην εξωτερική θερμοκρασία.
------------
Κατά δεύτερο, σκέφτομαι πόσοι και πόσοι άνθρωποι ζουν με βάση το χρόνο.
Πόσο η ώρα, τους ρωτάμε.
Τεχνίτης, μάστορας, ταξί σε αναμονή, καθηγητές σε ιδιαίτερα.

Αλλες πάλι φορές ο χρόνος γίνεται διαστροφή άσκημη.
Παράδειγμα ο Πέτρος του οποίου η ιστορία δημοσιεύθηκε εδώ.
Και δυστυχώς αυτή η διαστροφή δεν σταματά στον Πέτρο.
Δεν το γνώριζα την εποχή της δημοσίευσης οπότε το καταθέτω τώρα.
Καθημερινό 'ράλλι' είναι ανάμεσα σε γιατρούς ο χρόνος που ο κάθε ένας χειρουργεί! αλά πέτρος.
"Ασε μεγάλε, σκωληκοειδίτις σε 7 λεπτά και 20 δεύτερα!"
Ασε ρε, εγώ στομάχι σε 20 λεπτά. Το δικό σου το κανα χτες σε 4 λεπτά με ράψιμο..

Είναι πραγματικά γεγονότα αυτά!
Δυστυχώς.

Ραψωδία said...

Εγώ ρολόι συνήθως αλλάζω μόνο σε περίπτωση που το παλιό πάψει να λειτουργεί. Ομολογουμένως τα ταλαιπωρώ πάρα πολύ, τα βγάζω μόνο για να κάνω μπάνιο, αλλά τα κρατάω στον ύπνο και σε όλες τις άλλες ώρες της ημέρας ( χαρακτηριστικό γενικά όσων έχουν κακή σχέση με το χρόνο ). Τελευταία έχω κάνει μια μικρή εξαίρεση και εναλλάσσω μεταξύ τριών ρολογιών. Το τελευταίο μου απόκτημα είναι ένα κόκκινο Ryon. Το βρήκα σε μια έκθεση retro 70s. Όχι ιδιαίτερα ακριβό ρολόι, ούτε ιδιαίτερα πρακτικό ( μικροσκοπική οθόνη χωρίς νούμερα ), έχει όμως κάτι που σε κάνει να κολλάς. Είχα μπει μάλιστα τότε θυμάμαι στον πειρασμό να αγοράσω αντί αυτού ένα άλλο ρολόι, πάλι Ryon, με δύο οθόνες, τη μία δίπλα στην άλλη, που μπορούσες να τις ρυθμίσεις να δείχνουν διαφορετική ώρα ( αλλά πάλι, για όσους δεν κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια μάλλον σχετικά άχρηστο ).

[ Συνιστώ επίσης, αν δε το έχετε κάνει είδη, να δείτε την ταινία Stranger than Fiction, είναι αρκετά ταιριαστή με το θέμα. ]

harrygrath said...

Ο Ανιελλι σε καμμια περιπτωση δεν ηταν "γ*φτος",αρα εδω εχουμε προσβολη μνημης πεθαμενου...
Κανενας τεχνιτης για custom ιδιοκατασκευη ρολογιου ?

s_pablo said...

Την ιστορία για τον Ανιέλι μου την είπε μια Ιταλίδα που δουλεύαμε μαζί πέρυσι στο κοσμηματοπωλείο. Την θεωρώ αξιόπιστη.

Αυτή το έβλεπε από την πλευρά του κου Δήμου. Το Rolex ήταν status symbol επειδή το φόραγε ο Ανιέλι. Πραγματικά, αν δείτε Ιταλό μπροστά σε Rolex θα πάθετε πλάκα. Είναι σαν το παιδί στο ζαχαροπλαστείο.

Και όχι μόνο οι Ιταλοί. Στη δική μας βιτρίνα είχαμε Rolex και γινόταν συνωστισμός. Λίγα μέτρα πιο κάτω υπήρχε βιτρίνα με IWC, Omega και Breitling και ούτε μια ματιά δεν έριχναν.

Αλλά σκεφτείτε κι αυτό. Βλέπετε δυο ανθρώπους. Ο ένας φοράει ένα Rolex των 3.000 ευρώ και ο άλλος ένα Breguet των 30.000. Ποιος θα τραβήξει περισσότερα βλέμματα?

Nikos Dimou said...

s_pablo
Ναι αλλά η πραγματική distiction είναι το understatement. Να φοράς το ρολόι των 30.000 και να το εκτιμούν μόνο αυτοί που ξέρουν.

Μία φορά σε ρολογάδικο της Βουκουρεστίου μπήκα να χαζέψω - ίσως και να αγόραζα. Όταν είδα το ρολόι που φορούσε ο ιδιοκτήτης (που με περιποιήθηκε αυτοπροσώπως) σηκώθηκα και έφυγα...

ΑΝΩΝΥΜΟΣ said...

Ο Ανιελλι σε καμμια περιπτωση δεν ηταν "γ*φτος",...ήταν καθαρόαιμος αρβανίτης!

Stavros Katsaris said...

Καλησπέρα!

Δεν είχα ποτέ κάποιο πανακριβο ρολόι.
Όλα όμως τα ρολόγια που έιχα και έχω έχουν όμορφες ιστορίες!
Το πρώτο μου ρολόι ήταν ένα καταμαραν αν θυμάμαι καλά που έδειχνε και την πανσέληνο.
Ήταν μάλλον ακριβό και το είχε φέρει για μένα κάποιος ναυτικός φίλος του πατέρα μου!
Είχε άσπρο λουράκι και ήταν ιδιαίτερα μοντέρνο!
το δεύτερο ήταν ένα καμελ που αγόρασα με δικά μου λεφτά!
Ακριβό για τα δεδομένα ενός 15χρονου, αλλά μου άρεσε πολύ!
Άυτά τα 2 δεν ξέρω τι απέγιναν.
Τρίτο μου ρολόι ήταν ένα SEIKO δώρο της μητέρας μου λίγο πριν πάω φαντάρος!
Δεν το φοράω πια το έχω φυλάξει.
Τέταρο ρολόι ΄΄ηταν το δώρο του αρραβώνα από τα πεθερικά μου.
Ένα ακριβό (δεν θυμάμαι μάρκα) που φόρεσα 2 φορές (στο γαμο μου και σε μια εκδήλωση).
Και αυτό φυλαγμένο.
@ ρολόγια ακόμη και τα 2 NAUTICA που αγόρασα μαζί γιατί αιώνιος αναποφάσιστος δεν ήξερα πιο από τα 2 έ τα πήρα και τα 2 και ησύχασα.
Δεν είναι καθόλου ακριβά 150€ το ένα και 100€ το άλλο και είναι και εξαιρετικά ακριβή.

Τέλος για τα ρόλεξ μια μικρή ιστορία.
Ένας νεαρός περίπουσ την ηλικία μου δουλεύει σε μια καφετέρια κοντά στο κατάστημα μου.
Ένα απόγευμα ου μου έφερε καφέ φορούσε επιδεικτικά ένα ρόλεξ!!!
Είπα να τον πειράξω λέγοντας του : Φόλεξ φόλεξ??
Έκπληκτος τον είδα να φεύγει τρέχοντας και να επιστρέφει με σφραγίδες γνησιότητας, κουτιά και αποδείξεις!
Δεν μπορούσα να φανταστώ οτι τον έθιξα τόσο πολύ.
Μου εξήγησε πως το Ρολεξ ήταν για κείνον όνειρο ζωής!!!

d3lta said...

Ηθικόν δίδαγμα:

Το Rolex γεφυρώνει το χάσμα των κοινωνικών τάξεων!

(Α ρε Μάρξ, δεν είχε ρόλεξ τότε, τι να σε κάνω).

ΥΓ1 Την ιστορία με τον Ανιέλι δεν την τρώω με τίποτα, μου κάνει πολύ urban myth.

ΥΓ2 Τι ρολογάρα φορούσε ο ιδιοκτήτης στην Βουκουρεστίου, κανένα χρυσό με μπριγιάν από αυτά που φοριούνται συνήθως με κελεμπία?

ΥΓ3 χαρυγκρέκε σύνελθε, δεν γίνονται τέτοια πράγματα εδώ, άκου high end ρολόι ελληνική ιδιοκατασκευή με 1000 € !!!

ΥΓ 4 Στην τοπ 5 λίστα μου όπου Vacheron Patromony διαβάστε Patrimony, ο δαίμων.

bladewalker said...

Είχα πάρει ένα φόλεξ για πλάκα απο Ταϊλάνδη και το φορούσα περίπου ένα μήνα για να ψαρέψω αντιδράσεις (δεν φοράω μαιμούδες, ούτε κολλάω με μάρκες, αν μου αρέσει κάτι και μπορώ να το αγοράσω, θα πάρω το αυθεντικό).
Λοιπόν, ήταν μαγνήτης βλεμμάτων. Πολλά απο αυτά με φθόνο!

Μου θύμισε ένα ανέκδοτο: Εμφανίζεται σε έναν καλό άνθρωπο, Γερμανό, ο Θεός και τον ρωτάει τι θέλει για επιβράβευση της καλότητας του.
-Να θεούλη, το βλέπεις το καινούργιο σπίτι του γείτονα; Αν μπορούσα να είχα κι εγώ ένα...
Τσάκ, του το δίνει.

Εμφανίζεται σε έναν καλό Ιταλό.
Τον ρωτάει το ίδιο.
-Να Θεούλη το βλέπεις το ολοκαίνουργο αυτοκίνητο του γείτονα; Αν μπορούσα...
Τσάκ πάρτο.

Εμφανίζεται σε έναν καλό έλληνα:
-Να θεούλη μου, βλέπεις το καινούργιο αυτοκίνητο του γείτονα και το καινούργιο του σπίτι;
Ε, κάφτου τα του άτιμου!

harrygrath said...

Οσοι δεν καταλαβαινουν απο εθνολογικα,καλυτερα να μην αποπειρωνται χιουμορ.

harrygrath said...

Το πανωφορεμα ρολογιου απο Ανιελλι εχει γραφτει πολλες φορες σε πολλα εντυπα.Ο,τι διαθετεις δεν πρεπει να το κρυβεις,γι' αυτο & κολυμπουσε γυμνος...
Δεν βλεπω γιατι ενας επιτυχημενος των 8 χιλ/μηνα,να μη φοραει φανερα ενα μηνιατικο του για ρολοι.
If time is money,count it in style for best use...

d3lta said...

χαρυ, το πανοφόρεμα εκ μέρους Ανιέλι είναι γνωστό, το έχουμε δει σε δεκάδες φωτό, τον χαρακτηρισμό 'γύφτος' αμφισβήτησα.

και διόρθωσε σε παρακαλώ αυτό το 8,000/μήνα σε 8,000/ μέρα (τουλάχιστον).

harrygrath said...

Ο πολυς κοσμος δεν δινει πανω απο Ε 200, δηλ 0,25 του μισθου για ρολοι.
Ετσι το Ρολεξ των 8 χιλ παει στους πλουσιους των 300 χιλ σαν ψωμοτυρι & στους μικροπλουσιους των 100 χιλ σαν τροπαιο.
Πιστευω οτι ρολογας-τζιμανι μπορει να φτιαξει πανομοιοτυπο με 2 χιλ,αν οχι με 1.

giant13 said...

Καλημέρα, μιά και σε λίγο χαράζει.
Πιστεύω πως τα ρολόγια μπορούμε να τα δούμε από πλευράς ντιζάιν, ακρίβειας, χρηστικότητας και κόστους, σαν τα αυτοκίνητα.

Υπάρχουν τα αξιόπιστα και καλού ντιζάιν γιαπωνέζικα, αλλά που δεν κοστίζουν μιά περιουσία. Οπως seiko, citizen, orient σε αντιστοιχία (όχι φυσικα ένα προς ένα), με χόντα, μαζντα, τογιότα, νισσάν.
Τα omega, rolex, tag heuer (αναφέρω τις πιό δημοφιλείς μάρκες), με μερτσέντες, bmw, audi. Τα πανάκριβα με φερράρι, πόρσε, λάμπο, μαζεράτι και βάλε.
Φυσικά τώρα αν είναι γιά καταδύσεις, χρονομετρήσεις, GMT, κλπ, κάτι αντίστοιχο με σεντάν κουπέ, suv, κάμπριο, μόνιμη τετρακίνηση .
Από κει και πέρα η επιλογή σχήματος, στρογγυλό (και η δική μου προτίμηση), τετράγωνο, οβάλ, ή η κάσα, σε αποχρώσεις του χρυσού, ματ, γυαλισμένο, τιτάνιο, αλουμίνιο, ή το χρώμα του καντράν, ολόλευκο, γκρί, μαύρο, μπλέ, κλπ παίζει σαν τα αυτοκίνητα. Αλλος κουπέ, άλλος σεντάν, άλλος στέισιον.
Λογικό είναι ο καθένας να έχει τις προτιμήσεις του.
Εχω κρατήσει έντεκα ρολόγια χεριού.
Κανένα δεν είναι ακριβό. Το πιό παλιό, είναι δώρο της μητέρας μου, κουρδιστό ελβετικό του 1962.
Το πιό πρόσφατο, ένας χρονογράφος daytona seiko, που αγόρασα πριν δυό μήνες από το ebay 82 ευρώ, ενώ εδώ πωλείται γύρω στα 300, με ακρίβεια μέτρησης 1/20 sec.
Ενα είναι μονο συλλεκτικό, το 7Α38 seiko, Εδώ, το αγόρασα 90000 δρχ το 1984, και παθαίνοντας μιά μικροβλάβη το '88, στην μέτρηση των εκατοστών του δευτερολεπτου το έστειλα γιά επισκευή στην αντιπροσωπεία, η οποία και έγινε. Από τότε δουλεύει με ακρίβια +1 sec τον μήνα.
Η ιστορία είναι πως αγόρασα ένα ολόιδιο, το διάστημα που περίμενα την επισκευή, αρκετά φθηνότερα από κατάστημα που έκλεινε,επειδή μου είχε αρέσει πάρα πολύ, και δεν περίμενα πως θα μπορούσε να επιδιορθωθεί.
Πρόσφατα στον ένα γιό έκανα δώρο ενα ωμέγα αυτόματο, speedmaster reduced και στον μεγαλύτερο ενα σέικο SPORTURA RETROGRADE CHRONOGRAPH με ακρίβεια μέτρησεις ένός εκατοστού του sec.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα

Γίγαντα 13 το ρόλόι που σου άρεσε είναι ιδιο (μηχανισμός) με το τέταρτο του ποστ. Μόνο που το δικό μου είναι - κάσα και μπρασελέ - από τιτάνιο.

Γενικά έχω ψώνιο με τα ελαφρά ρολόγια - τιτάνιο είναι και το άλλο Seiko kinetic auto relay και το Bulgari.

giant13 said...

Δον Γάτος said,

"Γενικά έχω ψώνιο με τα ελαφρά ρολόγια - τιτάνιο είναι και το άλλο Seiko kinetic auto relay και το Bulgari."
---------------------------------
Συμφωνώ απόλυτα. Το seiko sportura του γιού, είναι ασήκωτο. Λες και έχεις βαρίδιο στο χέρι.
Το '88 αγόρασα έναν χρονογράφο citizen, 40000 δρχ, μαιμού τιτάνιο, Εχει κάσα από αλουμίνιο επεξεργασμένο με αμμοβολή και είναι πανάλαφρο. Η τέλεια απομίμηση τιτανίου. Μοιάζει πολύ θα λεγα με το 7Α28 του οικοδεσπότη.Εδώ
Τον προηγούμενο Νοεμβρή απέκτησα έναν χρονογράφο seiko, σε τιτάνιο
με 380. Στο ebay το βρίσκεις από Αγγλία γύρω στα 280. Εδώ

Υ.Γ. Οι φώτο βγαλμένες απ το γιό, δείχνουν μικροατέλειες που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν

Nikos Dimou said...

Kαλημέρα

Μπαίνουμε σε φάση διακοπών. Το Doncat μπάφιασε και κλείνει. Το Dontech, ως νεότερο, έχει ακόμα αντοχές. Δεν θα κλείσει - αλλά θα υπολειτουργεί.

Αλλά λόγω προβληματικών συνθηκών σύνδεσης - μην περιμένετε πολλά...

HliasM said...

Γιατί απενεργοποιήσατε τα σχόλια στο doncat να σας ευχηθούμε καλές διακοπές και να μοιραστούμε μαζί σας τους καλοκαιρινούς προορισμούς μας;

paragrafos said...

Αγαπημένε μας ΝικόΔημε, καλή σας μέρα με υγεία και καλές διακοπές!

Με απέραντη αγάπη

Α.

Anonymous said...

Πανε χρονια απο τοτε που πεταξα το ρολόι μου στα σκουπιδια.

Lander said...
This comment has been removed by the author.
Lander said...

Καλημέρα και από μένα!

Καταρχήν να σας πω ότι... χάρηκα ιδιαίτερα που φύγατε από το RAM. Με γλιτώσατε από το μηνιαίο του έξοδο αφού όπως σας είχα πει και παλιότερα σε κάποιο e-mail, ο μόνος λόγος που μου είχε απομείνει για να το αγοράζω, ήταν η στήλη σας... Γούστα είναι αυτά!
Με τον χρόνο δεν... είχα ποτέ την καλύτερη σχέση. Μέχρι πριν από ένα χρόνο χρησιμοποιούσα ένα κακόγουστο Festina των 150€.Άβολο, βαρύ, δεν μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να διασταυρώσω αν ήταν ακριβές.
Πριν λίγο καιρό που αγαπημένο μου πρόσωπο μου έφερε σαν δώρο από ταξίδι του στην ΕΛβετία ένα Certina DS, διαπίστωσα το πόσο προσωπικό και πολύτιμο δώρο είναι τελικά ένα ρολόι, παρόλο που μπορεί να μην είναι ακριβό!
Είχα διαβάσει πριν από καιρό ένα άρθρο σας με αναφορά στην τεχνολογία Auto Relay της Seiko και πραγματικά εντυπωσιάστηκα! Εδώ και δύο περίπου μήνες είμαι ο πανευτυχής κάτοχος ενός Seiko Arctura Kinetic Auto Relay. Ο τίτλος μακροσκελής, η λειτουργία του συγκεκριμένου ρολογιού χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά απλότητα! Το κρατώ φυλλαγμένο για μέρες και όταν το χρειαστώ, με την κίνηση που κάνω για να το φορέσω, αυτό απλά ξεκινάει και βρίσκει μόνο την ώρα του! Πραγματικά εξαιρετικό!
Να είστε όλοι καλά