Friday, July 6, 2007

Harold Bluetooth

Δημιουργός της σύγχονης Δανίας θεωρείται ο μεγάλος βασιλέας Harold Bluetooth (μάλλον από χαλασμένο δόντι θα του βγήκε το παρατσούκλι).

Κυβέρνησε από το 940 μέχρι το 985 μ. Χ. και ένοποίησε την Δανία που ήταν διασπασμένη σε πολλά μικρά φέουδα.

Για τον βασιλέα αυτόν λεγόταν ότι είχε τόσο στεντόρεια φωνή, που φώναζε στην Δανία και ακουγόταν απέναντι - στην Σουηδία και Νορβηγία (την οποία επίσης είχε υποτάξει). Έτσι, όταν οι Σκανδιναβοί ερευνητές καθιέρωσαν ένα νέο πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας, του έδωσαν το όνομα Bluetooth.



Αυτή είναι μία από τις πρώτες συσκευές Bluetooth. Την έχω φυλάξει για ανάμνηση. Είχε (εκ των άνω) σκληρή θήκη, φορτιστή, ακουστικό+μικρόφωνο και μαλακή δερμάτινη θήκη.


Η εξέλιξη των ειδών. Επάνω το πρώτο Bluetooth και από κάτω ένας διάδοχός του από την ίδια εταιρία - την Sony Ericsson.

Το εργαλείο αυτό ήταν ήδη πολύ δημοφιλές - τώρα έγινε υποχρεωτικό. Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας η χρήση κινητού στο αυτοκίνητο επιτρέπεται μόνο με ασύρματο ακουστικό.

Σε συνδυασμό με την φωνητική κλήση (την έχουν τα περισσότερα high end κινητά) λύνει όλα τα προβλήματα. Όχι μόνο δέχεσαι τηλεφωνήματα, αλλά και καλείς χωρίς να βγάλεις το κινητό από την τσάντα ή την τσέπη σου.

Δεν έχουν προβλήματα τα Bluetooth; Στην αρχή ήταν τρομερά ιδιότροπα και αστάθμητα. Με τον καιρό έστρωσαν. Βέβαια τα 10 μέτρα εμβέλειας είναι καθαρή θεωρία. Τα πέντε είναι πιο ρεαλιστικά - και εφόσον δεν υπάρχουν εμπόδια ανάμεσα.


Επίσης αυτά που δεν διαθέτουν άγκιστρο έχουν την κακή συνήθεια να πέφτουν από το αυτί την ώρα που μιλάς και να χάνονται κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου ενώ τρέχεις με πολλά στην Εθνική.

Τα άλλα πάλι, που έχουν άγκιστρο, συνήθως σου "κόβουν" το πτερύγιο του αυτιού και κάποια στιγμή δεν αντέχονται.



Την καλύτερη λύση προσφέρουν αυτά με ελαφρύ και εύπλαστο άγκιστρο όπως τα Nokia στο επάνω μέρος της φωτογραφίας. Αλίμονο - κανείς δεν είναι τέλειος. Αυτά τα κατά τα άλλα καταπληκτικά ακουστικά κάθε λίγο κολλάνε και χρειάζονται reset. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχεις και τον φορτιστή της συσκευής - που σημαίνει πως, αν είσαι στον δρόμο, την πάτησες!

Γι αυτόν τον λόγο, όπως είδατε στην φωτό, έχω δύο ακουστικά (το ένα εφεδρικό). Η περίπτωση να με εγκαταλείψουν και τα δύο, δεν έχει συμβεί ακόμα.



Τέλος, για τους φίλους της καλής μουσικής, υπάρχουν και τα στερεοφωνικά Bluetooth - κάτι που θα γέμιζε ζήλεια όλους τους εραστές των iPod που παλεύουν με τους ομφάλιους λώρους των καλωδίων...

Α, ναι και η ίδια εταιρία έβγαλε, σε συνεργασία με την Fossil, ένα Bluetooth ρολόι. Όταν σας καλούν, το ρολόι δονείται και στην οθόνη του εμφανίζεται αυτός που σας καλεί.

Επιπλέον λέει και την ώρα...

*

106 comments:

mtryfo said...

καλημέρα σας
λόγω moderation ούτε να σκεφθώ για σεφτέ ή μήπως πάλι...θα δείξει.

γιατί έχω την εντύπωση οτι ξεκινήσατε με "εύκολο θέμα" για να συμμετέχουν και οι άσχετοι όπως εγώ?
σχετικά με το μπλε δόντι, οντως αυτό με το πτερύγιο είναι καλύτερο (έχω ένα της nokia) αλλά κατα σατανική σύμπτωση και το δικό μου σταματά να λειτουργεί όταν περνώ από περιοχές που δεν έχει σήμα και έχω συλλάβει τον εαυτό μου να χτυπά το τηλέφωνο να "ζουλάω" το κουμπάκι του btooth να απαντήσω αλλά αυτό είναι "αλλού". Είπα στον εαυτό ότι θα το κρατήσω λίγο ακόμα να το αποσβέσω και μετά θα το αλλάξω, μάλλον να το ξανασκεφθώ ή να πάρω ένα ακόμη για σιγουριά. Δέχεται δύο "bluetooth" ένα τηλέφωνο???

Aphrodite said...

Χμ, κεφτέ μάλλον δεν προλαβαίνω εδώ, αλλά μια καλημέρα πριν σας πω αργότερα τι έχω τραβήξει με τα ρημαδιασμένα...

Και ναι, τα μεγέθη πριν και μετά είναι απίθανα! Οσο σκέφτομαι το πρώτο blue-tooth που ήταν super-cool και στυλάτο, μικρό και τόσο μα τόσο "δυνατό"...

Τελικά η υψηλή τεχνολογία είναι ένα τρελλό αντίστροφο: όσο μικραίνει το μέγεθος, τόσο ανεβαίνει η επιθυμία.

Πράγμα αντιστρόφως ανάλογο αυτού που συμβαίνει... αλλού!
:)))


C U!

Nikos Dimou said...

Κι όμως mtryfo τον κάνατε τον σεφτέ!

Μα τα θέματα θα είναι εύκολα (ή θα εκλαϊκεύονται) γιατί ούτε εγώ είμαι ειδικός. Η στήλη μου είχε τον υποτιτλο "από την σκοπιά του απλού χρήστη".

Τώρα ένα τηλεφωνο μπορεί να ζευγαρωθεί (pair) με πολλά bluetooth το αυτό ισχύει και για το ακουστικό. Αρκεί να μην είναι συνδεδεμένα ταυτόχρονα. (Εκτός από τα στεροφωνικά που έχουν και την δυνατότηατα monopoint - multipoint).

Τον τρόπο για το reset του κάθε ακουστικού θα τον βρήτε στο manual.
Οι διακοπές που λέτε πάντως μάλλον είναι θέμα λήψης τηλεφώνου. Κι εμένα μου κόβεται η λήψη όταν περνάω έξω από στρατόπεδα ή τα γραφεία της IBM, της Microsoft ή το σπίτι της Γιάννας. Παρεμβολές...

Mastor said...

Τελικά το ανοίξατε το 'περιοδικό σας'
Μπράβο! θα σας διαβάζουμε.

Aphrodite said...

Bluetooth λοιπόν, μια... ασυρματοποίηση αυτιού για όλα τα PAΝς της ζωής μας, με περισσότερα bacalistics εδώ.

Warning πάντως: μην ομιλείτε στο απαγορευμένο αμόρε από τον κυανοδόντη σας, διότι... άστα... να πάνε!
;)))

Takis Alevantis said...

Δεν έχω, ούτε πρόκειται να αγοράσω Bluetooth για το αυτοκίνητο. Όσες φορές χρειάστηκε να απαντήσω σε κλήση κινητού ενώ οδηγούσα, ήταν για να πω ότι οδηγώ και δεν μπορώ να μιλήσω. Ακόμη όμως και κατλα τη διάρκεια αυτής της πάρα πολύ σύντομης ομιλίας διαπίστωσα ότι η προσοχή μου στο οδήγημα είχε μειωθεί και δεν ήλεγχα πλέον το δρόμο όπως πριν. Συνεπώς δεν θα συμβούλευα τη συνομιλία κατά την οδήγηση, όπως εξάλλου και αρκετοί άλλοι (π.χ. η ένωση εταιρειών κινητής τηεφωνίας της Αυστραλίας, γιατροί). Βέβαια οι Φινλανδοί (βλέπε ΝΟΚΙΑ) έχουν μια ελαφρώς διαφορετική άποψη η οποία όμως νομίζω πως ενισχύει περισσότερο τη δική μου εντύπωση ιδίως σε χώρες με οδηγούς μειωμένης αντίληψης της οδικής ασφάλειας όπως Ελλάδα ή το Βέλγιο.

Nikos Dimou said...

aphro
το άρθρο στην Ελληνική Wiki ειναι παλιό. ΄Εχει μείνει στην έκδοση 1.1. του Bluetooth ενώ τώρα όλα τα κινητά έχουν την 2.0 και μερικά την 2.1.

Οι νέες εκδόσεις κάνουν το snarfing πιο δύσκολο. Επίσης οι ΗΠΑ είναι χρόνια πίσω (ακόμα δεν έχουν γενικευμένο GSM - πληρώνουν το τίμημα της ανακάλυψης στου κινητού αλλά με πιο πρωτόγονο σύστημα) και αυτά που βλέπουμε στο 3ο βίντεο δύσκολα γίνονται εδώ.

Nikos Dimou said...

Τάκη διαφωνώ κάθετα!

Κάνω το 90% των τηλεφωνημάτων μου από το αυτοκίνητο (εκμεταλλεύομαι τον νεκρό χρόνο). Το Bluetooth όταν το συνηθίσεις δεν σε απασχολεί καθόλου. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να μην έχεις επιβάτες στο αυτοκίνητο διότι συζητάτε και σε απασχολούν!

Takis Alevantis said...

Δε διαφωνούμε Νίκο. Αυτό εξάλλου λένε και οι Φινλανδοί. Αν είσαι πολύ καλός οδηγός και έχεις αναπτύξει τη δεξιότητά σου στο Bluetooth και είσαι ευαισθητοποιημένος σε θέματα ασφάλειας, δεν κινδυνεύειες περισσότερο. Αλλά πόσοι στην Ελλάδα συγκεντρώνουν αυτά τα προσόντα;

Nikos Dimou said...

Πολύ πριν την απαγόρευση του ΚΟΚ χρησιμοποιούσα συνεχώς το Bluetooth κι όχι μόνο στο αυτοκίνητο. (Στο αυτοκίνητο δεν μπορώ χωρίς Bluetooth - το κλείνω).

Η ιδέα του να κολλάω το τηλεφωνο στο αυτί μου γίνεται όλο και πιο μακρινή.

drunk tank said...

προσπαθώ να θυμηθώ την εποχή που δεν είχαμε κινητά τηλέφωνα. που δεν είχαμε bluetooth και λοιπά gadgetάκια. θυμάται αλήθεια κανείς πώς ήτανε;
μήπως αυτή τη στιγμή, που υποτίθεται ότι διαρκώς ανανεώνονται και μικραίνουν αυτά τα τεχνολογικά θαύματα για την διευκόλυνσή μας, μήπως λέω, μας έχουν κάνει σκλάβυς τους; ξεχνάμε το φορτιστή και παθαίνουμε νευρική παράκρουση. φορτιστή για το κινητό, οικείας και αυτοκινήτου, φορτιστή για το bluetooth...

Nikos Dimou said...

drunk tank
άλλο βάσανο αυτό με τους φορτιστές - ευτυχώς η Sony Ericsson εχει τον ίδιο φορτιστή για τηλεφωνο και Bluetooth.

Κι επειδή η συσκευή της είναι και ραδιόφωνο και ΜΡ3 και φωτογραφική-βιντεο κάμερα γλυτώνεις άλλους τρεις φορτιστές (αν τα χρησιμοποιεις όλα εντατικά - ίσως χρειάζεται μια δεύτερη μπαταρία).

d3lta said...

Τείνω να συμφωνήσω με τα λεγόμενα του Τάκη Αλεβαντή. Οδηγώντας κάθε μέρα στο κέντρο (κυρίως μηχανή) ο χάρων μου έχει δείξει πολλές φορές τους οδόντας του μέσα κάτι κτηνώδη 4 Χ 4 (το καταλληλώτερο αυτοκίνητο πόλης ως γνωστόν) με τον/την οδηγό ευδαιμονικά χαμένο στις χαρές τις κινητής τηλεφωνίας.

Δεν ξέρω κατά πόσον η όποια ασύρματη σύνδεση θα καταστήσει αυτόν τον ανεύθυνο υποψήφιο θύτη πιό προσεκτικό, είναι σαφώς θέμα coordination την οποία απλώς μερικοί δεν διαθέτουν.

Τις προάλλες, στον λεωφορειόδρομο της Αμαλίας, περιπολικό σταμάτησε με την ντουντούκα παρακαλώ λεωφορείο του οποίου ο 'επαγγελματίας' οδηγός μιλούσε αρειμανίως στο κινητό κάνοντάς του συστάσεις σε αυστηρότατο ύφος.

Σταμάτησα δίπλα τους και τους συνεχάρην.

svensken said...

Καλημέρα!

nikos dimou said...
Με την ίδια λογική θα έπρεπε να μην έχεις επιβάτες στο αυτοκίνητο διότι συζητάτε και σε απασχολούν!

-----------------------------------
1) Είμαι οδηγός επί 40 χρόνια. Έχω επαγγελματικό δίπλωμα το οποίο εκδόθηκε στη Σουηδία. Ο λόγος? Όταν "κάποτε" σπούδαζα στη Στοκχόλμη συμπλήρωνα τα έσοδα μου δουλεύοντας τα Σ/Κ σαν οδηγός ταξί και λεωφορείων. Το συμπέρασμα και η οδηγική μου συμπεριφορά με τούτη μου την εμπειρία είναι, σε ό,τι αφορά τους συνεπιβάτες του αυτοκινήτου μου, το εξής: "ΜΗΝ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΟΔΗΓΟ!!!". Πιθανώς ελαφρά αντικοινωνικό αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ αναγκαίο για την επικέντρωση της προσοχής μου 100% στην οδήγηση ειδικά και στους "τρελούς" που είναι αμολημένοι στους Ελληνικούς δρόμους γενικά.......

2) Για τα bluetooth τώρα και σχετικά με το ποσοστό διάσπασης της προσοχής του οδηγού, που θεωρείται δεδομένο, όταν μιλάει οδηγώντας στο κινητό του, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ τρόπου χρήσης του κινητού!: σύμφωνα με έρευνες στη Σουηδία είναι αποφασιστικής σημασίας το περιεχόμενο της συζήτησης. Δηλαδή αν το θέμα είναι "ευχάριστο/ανάλαφρο" το ποσοστό διάσπασης είναι σχετικά μικρό. Αν όμως είναι π.χ. έντονη κουβέντα/καβγάς κ.λ.π. π.χ. για οικονομικά ή συναισθηματικά θέματα η διάσπαση του οδηγού "χτυπάει κόκκινο" και μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια!!!

Nikos Dimou said...

Συμφωνώ με όλους. Οδήγηση με τηλέφωνο στο χέρι είναι επικίνδυνη - πολύ περισσότερο στην μηχανή. Κατ' αρχήν αχρηστεύει ένα χέρι - πώς θα κάνεις χειρισμούς;

Με Bluetooth πολλά αλλάζουν. Όσο για τις συναισθηματικές καταστάσεις svensken αυτές δημιουργούνται και χωρίς κινητο - από τους άλλους οδηγούς :))

tassos georgakopoulos said...

Παρεπιπτόντως με τον καινουργιο KOK επιτρεπονται τα hands free?

Aphrodite said...

@ΝD,

"... το άρθρο στην Ελληνική Wiki ειναι παλιό."

Εμ, γι'αυτό και είπα "bacalistics" κι ουχί "Βίβλος"... Δλδ μια πρώτη γεύση των βασικών ορισμών - αφού το ξέρεις (και το ξέρουμε) ότι εδώ είναι Η πηγή της πληροφορίας!
;)

-------------

"Οι νέες εκδόσεις κάνουν το snarfing πιο δύσκολο. Επίσης οι ΗΠΑ είναι χρόνια πίσω..... και αυτά που βλέπουμε στο 3ο βίντεο δύσκολα γίνονται εδώ."

Μακάριμακάριμακάριμακάρι!

Εχει φοβηθεί το μάτι μου με αυτά που κάνουμε εδώ πέρα! (Α ρε πόντικα, κι εσύ τώρα βρήκες να λείπεις, να σκαρώσουμε τίποτα να γελάσουμε!!)
:)))

heinz said...

To μοναδικό αξιόπιστο bluetooth είναι Ο Καραμανλής. Ή μήπως είναι η Ντόρα?

Ιδού η απορία....

Καλημέρα!

dinx said...

@Don
Για τις ΗΠΑ, έχουν επίτηδες παλαιά τεχνολογία,για λόγους "ασφαλείας", με το παλαιό σύστημα, εντοπίζουν το ακριβές σημείο του χρήστη, ενώ με το GSM εντοπίζεται η κοντινότερη κεραία.
Εγώ στο όχημα μου, έχω τοποθετήσει Bluetooth Car Kit.
Τεράστια ευκολία και ασφάλεια. Στο νεκρό χρόνο στην κίνηση, είναι ότι καλύτερο.
Καλημέρα σε όλους.

d3lta said...

Δεν είμαι τεχνοφοβικός, αλλά υπάρχει ποσοστό αληθείας στον ισχυρισμό του svensken.

Με την ψηφιακή επανάσταση, κάθε όχημα έχει γεμίσει ψηφιακές συσκευές - bluetooth, dvd, gps - οι οποίες μοιραία διασπούν την προσοχή του οδηγού κατά κάποιο ποσοστό, όπως παλιότερα τα walkman ή τα σύγχρονα -βάλτε ένα κλάμπ της παραλιακής στο ΙΧ σας - ηχητικά συστήματα αυτοκινήτου που σε εκκωφαντικές εντάσεις αποκλείουν τελείως τον οδηγό από το κυκλοφοριακό περιβάλλον.

Η λύση προφανώς δεν βρίσκεται στην απαγόρευση, αλλά στην συνετή χρήση
(όρος δυστυχώς άγνωστος στην χώρα της υπερβολής και του conspicuous consumption στην οποία ζούμε, εξ ου και οι επιφυλάξεις μου).

cyberdustz said...

Το κινητό χειρός αχρηστεύει το ένα χέρι, και το bluetooth αχρηστεύει τον εγκέφαλο. Εδώ έχομε να κάνουμε με φυσιολογικά όρια, δεν είναι δοξασίες. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ασχοληθούν ταυτοχρόνως με δέκα πράγματα, αλλά, ο μέσος άνθρωπος όχι. Έχουν γίνει μελέτες όπου δεν μπορείς ταυτοχρόνως να μιλάς και να περπατάς. Η ικανότητα να τα κάνεις όλα μαζί ήταν διασκεδαστική όσων ήμασταν μικροί, με τα χρόνια όμως λιγοστεύει. Μετά κάποιας ηλικίας σταματάς το περπάτημα για να πεις μια απλούστατη κουβέντα. Αυτό γίνεται ασυναίσθητα και χωρίς να το καταλαβαίνεις. Έτσι περιορίζεσαι στην ακοή. Το μόνο που δεν αλληλο-υπερβαίνει είναι η όραση και η ακοή, όλα τα άλλα απαιτούν υπερβολική προσοχή και αναλίσκουν τεράστιες περιοχές του εγκεφάλου. Προσοχή λοιπόν. Μερικοί ίσως να μπορούν, ο κανόνας είναι όμως ότι και να θέλεις δεν μπορείς. Πείτε ένα ηρωικό όχι στα bluetooth. Κάντε τα τηλεφωνήματα σας όταν φτάσετε στον προορισμό.

Nikos Dimou said...

tassos georgakopoulos said...
Παρεπιπτόντως με τον καινουργιο KOK επιτρεπονται τα hands free?

-----------------------------

Όχι - μιλάει μόνο για ασύρματα ή συστήματα ανοιτής επικοινωνίας (car kit) τα handsfree είναι ενσύρματα.

Cyberdust - έτσι ακυρώνετε την μισή χρήση των κινητών!

Πάντως από ότι έδειξαν μελέτες το κάπνισμα στο αυτοκίνητο είναι πιο επικίνδυνο (και δεν γίνεται με ασύρματο...).

cyberdustz said...

Η μητέρα φύση τα ακυρώνει.

Nikos Dimou said...

Η "μητέρα φύση" ακύρωνε και τον σιδηρόδρομο ("οι έγγυες θα αποβάλουν") και τον κινηματογράφο ("οδηγεί σε τύφλωση") και όλα τα άλλα θαύματα της τεχνολογίας. Το έχουμε ξαναδεί το έργο...

harrygrath said...

Δeν βαζω Μπλεδοντη γιατι θεωρω γελοιο το θεαμα με το μπικουτι στ' αυτι. Εχω ΙΧ με αυτ. κιβωτιο & κρατoυσα το κινητο κανονικα.
Λογω Κ.Ο.Κ εβαλα μπλουτουθ καρ κιτ.
Στο ΙΧ μπορεις να κανεις σχεδον τα παντα καθως οδηγας. Το κεντρο οδηγησης στον εγκεφαλο ειναι ανεξαρτητο των αλλων. Εξ ου & το λαικο τραγουδι " Οδηγω & σε σκεφτομαι ". Μπορεις να φας,να πιεις,να μιλησεις,να τσαντιστεις & να...φιλιωσεις,καθ' οιονδηποτε τεχνικα δυνατο τροπο...Κι οταν υπαρχει θεληση & παθος,υπαρχει τροπος...
Ημουν οπαδος της Ερικσον επι σειρα ετων.Κολλησα με το cult item της Πανασονικ εδω & 2 χρονια,που μου θυμιζει το κιβωτιο Αλφα Ρομεο Τζουλια & το φθινοπωρο θα παω Νοκια Ν95.
Ειναι σαφως ανωτερη & η πρωτοπορια πρεπει να επιβραβευεται. They built it & we should come.

Nikos Dimou said...

harrygreco
τα ακουστικό που φοράω έχει μέγεθος 3 πόντων και σχεδόν χάνεται μέσα στο αυτί. Το φοράω στο αριστερό για να μην φαίνεται στο αυτοκίνητο.

Το Nokia N95 έχει ακόμα προβλήματα - όπως όλη η σειρά Ν. Μη βιαστείς.

Η S/E είναι πολύ πιο αξιόπιστη.

cyberdustz said...

Αφήστε αυτά, έτσι παίρνει την κατρακύλα η κουβέντα σαν τον νταλικέρη που επιμένει ότι και με δέκα καφάσια μπύρες να πιει δεν μεθάει, μετά το λεωφορείο πέφτει στο γκρεμό. Αυτά είναι τα όρια της φυσιολογίας. Ως προς τις έγκυες, φαίνετε και η μητέρα φύση θέλει τον χρόνο της να προσαρμοστεί στις νέες τεχνολογίες. Έχετε προσπαθήσει να κουνήσετε τα χέρια σας σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις? Είτε μιλάτε ταυτοχρόνως είτε όχι? Μερικά πράγματα απλούστατα δεν γίνονται. Την κατάρα μας να έχει η φύση που δεν τα προνόησε.

gerasimos74 said...

Καλημέρα (από το Birmingham) με αναμμένο καλοριφέρ!

Κ. Δήμου, τελικά πιο bt χει την καλύτερη ακουστική ποιότητα ήχου?

Είχα το Jabra JX10 σχεδιασμένο από τον Jacob Jensen, στο κινητό μου (Qtek S200), και ενώ ως desing ήταν υπέροχο (& πανάλαφρο), υστερούσε στον ήχο.
Στην max δε ένταση, τσίριζε.

Nokia VS SE?

harrygrath said...

Εννοειτε στο δεξι αυτι,εκτος αν εχετε δεξιοτιμονο .
ΟΚ. Μαθαινουμε πραγματα εδω.

Somebody961 said...

Σε αθώες συζητήσεις κανένα πρόβλημα. Οταν τα πράγματα σοβαρεύουν τότε ναι, την έχω 'πατήσει' με συνέπεια να μη στρίψω στο σωστό στενό. Οπότε το κλασσικό "οδηγάω, αργότερα", η δεν απαντώ, κρατάω τις κλήσεις και καλώ εγώ μετά.
Ισως εδώ οι γυναίκες έχουν να μας δώσουν τα φώτα τους. Μπορούν από όσο γνωρίζω να κάνουν περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα με πλήρη προσοχή.

-------------------
Αλλά σαν οδηγοί...*
Το πρωί ήμουνα στην Εθνική Οδό, κοιτάω αριστερά και τι να δω μια
γυναικάρα με καμπριο, με πατημένα τα 160 km, να κοιτάζεται στον πλαϊνό καθρέπτη και να βάζει
κραγιόν(!) και φυσικά έτσι αφηρημένη είχε αρχίσει να μπαίνει επικίνδυνα στην λουρίδα μου!

Τρόμαξα τόσο που μου έπεσε η ξυριστική μηχανή απ΄το ένα χέρι και η τυρόπιτα από το άλλο, προσπάθησα να κουμαντάρω το τιμόνι με τα γόνατα, μου φεύγει και το κινητό όπως το κρατούσα με τον ώμο και μιλούσα, πέφτει μέσα στον καφέ που είχα ανάμεσα στα πόδια μου και έγιναν τα πλήκτρα του laptop μου μαντάρα……

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΔΗΓΟΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΜΕΤΑ!!! :)

* Μην 'αρπάζεστε', για τις ανάγκες της ιστορίας! ;)

George Bourchas said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...
"Συμφωνώ με όλους. Οδήγηση με τηλέφωνο στο χέρι είναι επικίνδυνη - πολύ περισσότερο στην μηχανή. Κατ' αρχήν αχρηστεύει ένα χέρι - πώς θα κάνεις χειρισμούς;"
..........................

Καταγέλαστοι πατερναλιστές όλων των χωρών ενωθείτε!

ΠΔ 155/1996
2. Επιτρέπεται:
α. Η οδήγηση τροποποιημένου
οχήματος με αυτόματο κιβώτιο
ταχυτήτων, υδραυλικό σύστημα
διεύθυνσης και ειδική λαβή στο
τιμόνι στις εξής περιπτώσεις:

αα. Ακρωτηριασμό ενός άνω άκρου.

ββ. 'Εκπτωση λειτουργίας ενός
άκρου οιασδήποτε αιτιολογίας
εκτός εάν για το αίτιο της βλάβης
ορίζεται διαφορετικά σε άλλα σημείο
που αναφέρεται σε παθήσεις εκτός
των ορθοπεδικών.

γγ. Συγγενείς διαμαρτυρίες ή
παραμορφωτικές παθήσεις των άνω
άκρων υπό την προϋπόθεση ότι το
ένα τουλάχιστον άνω άκρα είναι
ακέραιο και λειτουργεί απολύτως
φυσιολογικά.

δδ. 'Οταν στο ένα άκρο έχει
καταργηθεί η συλληπτική λειτουργία
του άκρου του χεριού.

εε. Σε περιπτώσεις ακρωτηριασμών
των δακτύλων επιτρέπεται η
οδήγηση μόνον εφόσον η σύλληψη
είναι δυνατή χωρίς να απαιτείται
τροποποίηση.

Nikos Dimou said...

bourchas δεν αντέχετε στο πειρασμό της αντίρρησης!

Το άρθρο μιλάει για ειδικά τροποποιημένα οχήματα!

harrygreco - σωστά - στο δεξί!

Unknown said...

Αγαπητέ ΝΔ, καλορίζικο το νέο blog.

Μία ένσταση όμως,

Αν και στην αρχή του post αναφέρετε ότι ο όρος Bluetooth είναι "ένα νέο πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας", στη συνέχεια χρησιμοποιείτε τον όρο αναφερόμενος στα ασύρματα ακουστικά.

Η φράση "ένα ασύρματο ακουστικό δεν διαθέτει άγκιστρο" βγάζει νόημα.

Η φράση όμως "ένα Bluetooth δεν διαθέτει άγκιστρο" είναι ασυνάρτητη.

Επίσης στο σχόλιό σας (July 6, 2007 11:35 AM) αναφέρετε ότι τα handsfree είναι ενσύρματα. Από που προκύπτει αυτό;
Έχω την εντύπωση ότι τα handsfree μπορεί να είναι τόσο ενσύρματα (με καλώδιο) όσο και ασύρματα (με τεχνολογία Bluetooth).

Πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η ακριβής χρήση της ορολογίας, ειδικά σε ένα τεχνολογικό blog, ώστε να μπορέσουμε να περιγράψουμε τεχνολογικά θέματα με σαφήνεια και στη συνέχεια να τα κατανοήσουμε.

Και πάλι καλό ξεκίνημα του νέου blog !!

"The Joy of Tech" και μέσω της τεχνολογίας η χαρά της άμεσης επικοινωνίας μαζί σας.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ said...

Το άσχετο καζίνο

George Bourchas said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...
bourchas δεν αντέχετε στο πειρασμό της αντίρρησης!

Το άρθρο μιλάει για ειδικά τροποποιημένα οχήματα!

......................

Τρίχες! Γεγονός είναι ένα: Το υδραυλικό σύστημα διεύθυνσης, το "αβγό" στο τιμόνι και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων θεωρούνται ικανές προυποθέσεις προκειμένου να αναπληρώσουν την απώλεια ενός χεριού!
Και κυνηγούν εκείνον που δεν είναι ανάπηρος!

tk said...

Καλή αρχή και από εμένα. Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα δεν με έχει απασχολήσει ακόμα. Έχω ένα πολύ απλό κινητό με το οποίο κάνω τη δουλειά μου και μέχρι στιγμής όσες φορές χρειάστηκε να οδηγήσω(πολύ λίγες) δεν χρησιμοποίησα κινητό(επίτηδες). Ελπίζω να τα καταφέρετε με δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, και να μην σας χάσουμε από υπερκόπωση. Καλοτάξιδο το dontech!

Nikos Dimou said...

Kostas Sakkas said...
Μία ένσταση όμως

-----------------------

Τυπικά έχετε δίκιο.Αλλά το νόημα βγαίνει από τα συμφραζόμενα. Όταν π. χ. ο Τ. Γ. ρώτησε για το handsfree (σε αντιδιαστολή με το Bluetooth) προφανώς εννοούσε το ενσύρματο.

Nikos Dimou said...

gerasimos 74
Με τα Jabra είχα και εγώ κακές εμπειρίες - δύο που δοκίμασα τα έδωσα πίσω. Την καλύτερη ποιότητα ήχου μέχρι στιγμής, βρήκα στα Νokia.

Nikos Dimou said...

Πάντως είναι ενδιαφέρον - σήμερα που έγραψα για το Bluetooth, το δικό μου (Nokia) αποφάσισε να σβήσει στα καλά καθούμενα. Δεν ήταν κόλλημα, όταν το ξανά-άναψα συνδέθηκε και λειτούργησε αμέσως.

Τα SonyEricsson και τα Samsung είναι πιο αξιόπιστα - ποτέ δεν παρουσιάζουν πρόβλημα. Αλλά ή πέφτoυν από το αυτί ή σου κόβουν το πτερύγιο.

zizugataki said...

κ. Δήμου καλορίζικο.
να σας ρωτήσω τι γνώμη έχετε για το iphone; Έβλεπα εχθες το σχετικό ρεπορτάζ στο BBC. Κάποιοι λένε περίμεναν δυο μέρες έξω από το κατάστημα για να μπορέσουν να πάρουν ένα. Επίσης λέει ότι η εταιρία θα δώσει σε 12 νομίζω δημοσιογράφους από μια συσκευή για να την χρησιμοποιήσουν για 15 μέρες και να πουν τα συμπεράσματά τους.

harrygrath said...

Τελικα & με τα μπλεδοντια επαληθευεται το ρητο να αγοραζεις φιρμα & ο,τι πληρωσεις παιρνεις.

Anonymous said...

Καταρχήν, να δηλώσω πως θεωρώ αδιανόητο να απασχολείς το ένα σου χέρι με το κινητό όταν οδηγείς, κάτι που συχνά κάνουν και πολλοί μοτοσυκλετιστές, έχοντας, εννοείται, το κράνος στον αγκώνα(το μέρος του σώματος το οποίο προφανώς εκτελεί και όλες τους τις νοητικές διεργασίες)!

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, συμφωνώ με την άποψη πως το θέμα δεν είναι μόνο ανατομικό(μας λείπει ένα τρίτο χέρι!) αλλά έχει να κάνει και με τη νοητική ικανότητα, όπου άσχετα με τις δυνατότητες του καθενός, σίγουρα απαιτεί ένα μέρος της προσοχής μας.

Από εκεί και πέρα είναι θέμα εκπαίδευσης.
Οι πιλότοι της F1 και των MotoGP, για παράδειγμα, είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ομάδα, οδηγώντας ταυτόχρονα σε πολύ υψηλές ταχύτητες.

Ακουστικό, ενσύρματο ή bluetooth, δεν μου χρειάστηκε ακόμα καθώς με τη μηχανή ο "νεκρός" χρόνος είναι ελάχιστος και διαιρεμένος σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Με το αυτοκίνητο μπορεί να κολλήσεις σε ένα φανάρι αρκετά λεπτά, ενώ με τη μηχανή δύσκολα θα σε "πιάσει"(το λέμε λες και θα μας φάει!) δεύτερο.
Αφήστε που μέσα στην κίνηση με τη μηχανή κάνεις τόσους ελιγμούς, και τόσο συχνά, που δεν υπάρχει χρόνος ούτε για να σκεφτείς να τηλεφωνήσεις.

Αυτό που κάνω εγώ, και ορθώς θα θεωρηθεί επικίνδυνο εκ πρώτης όψεως, είναι η χρήση mp3 player.
Εχω ενσωματώσει στο εσωτερικό μέρος του κράνους μου, ακριβώς στο σημείο των αυτιών, ακουστικά και η ένταση είναι ρυθμισμένη ώστε να καλύπτει το "βουητό". Με αυτόν τον τρόπο οδηγώ καλύτερα διότι φτάνουν στ' αυτιά μου μόνο οι ήχοι που με αφορούν, όπως οι κόρνες ή τα στριγγλίσματα των ελαστικών(φρενάρισμα, απώλεια ελέγχου, γκαζώματα κλπ) και έτσι πετυχαίνω υψηλότερο βαθμό συγκέντρωσης τον οποίο και αφιερώνω στην όραση.

Η λογική μου είναι απλή. Ακούγοντας ήχους ο εγκέφαλός μπαίνει σε μια συνειρμική διαδικασία για να τους αναγνωρίσει και να διαπιστώσει αν μας αφορούν και αν εμπεριέχουν κίνδυνο. Οπότε, ιδίως μέσα στην πόλη όπου τα ακουστικά ερεθίσματα είναι υπερβολικά πολλά, μεγάλο μέρος των νοητικών μας δυνατοτήτων αναλίσκεται αυτόματα, και κατά το μεγαλύτερο μέρος υποσυνείδητα, στην επεξεργασία τους. Κατάσταση που οδηγεί στο άγχος και μερικές φορές στη σύγχυση.

Περιορίζοντας τους, λοιπόν, με την χρήση μουσικής(δεν εννοώ φλάουτα, αλλά ούτε και Pantera!), ήχους δηλαδή που το μυαλό έχει ήδη "αναγνωρίσει" ως ακίνδυνους και δεν μπαίνει αυτόματα στην διαδικασία να τους επεξεργαστει, η όραση μου, όπου η φύση των ερεθισμάτων γίνεται πιο γρήγορα αντιληπτή, μου δίνει ακόμα καλύτερη "εικόνα" του χώρου και κυρίως πιο πραγματική, ελλείψει συνειρμών.
Αρκεί φυσικά να μην φτάνει κανείς στο σημείο να οδηγεί με το ρυθμό της μουσικής σε σημεία όπου θα τον οδηγήσουν σε "φάλτσο"!

Δεν ξέρω κατά πόσο δουλεύει αυτό και σε άλλους, ωστόσο προτείνω να το δοκιμάσετε. Σταδιακά φυσικά. Μην θρηνήσουμε και θύματα!

Ittos Ikkou said...

Ενδιαφέρουσα αλλά ολίγον βαρετήν η συζήτησην.

Ποιός νοιάζεται για τα μπλε-δόντια...(με τόσα άλλα να μας απασχολούν;)

Η άποψην μου πάντως είναι:

α) είναι αντιαισθητικά
β) τα φοράνε συνήθως τύποι "φευγάτοι" για να πουλάνε "μούρη"(συνήθως μάλιστα εκτός ΙΧ, στα πεζοδρόμια)
γ) δεν πάνε σε έναν καθωσπρέπει άνδραν(θυμίζουν σκουλαρίκι)

Μόνο κατά την οδήγησην δικαιολογώ κάπως την χρήσην τους.

Αλλά και πάλι, ποιός νοιάζεται για τα "μπλε-δόντια"...

Nikos Dimou said...

zizugataki said...
κ. Δήμου καλορίζικο.
να σας ρωτήσω τι γνώμη έχετε για το iphone;

-----------------------

Μόνο άμα το παρω στα χέρια μου θα μπορώ να διακρίνω πόσο είναι hype και πόσο αλήθεια. Πρoς το παρόν είναι life style item. Πάντως αυτα που κάνει τα κάνουν όλα τα εξελιγμένα high end smartphones.

tyn said...

"Με την ίδια λογική θα έπρεπε να μην έχεις επιβάτες στο αυτοκίνητο διότι συζητάτε και σε απασχολούν!"

Την ιδια σκεψη εκανα κι εγω οταν ακουσα για τις ερευνες που δεν βρισκουν διαφορα μεταξυ ασυρματου και hand-held ως προς το distraction στην οδηγηση.
Η απαντηση δοθηκε στο τελος, πριν προλαβω να ρωτησω : "evidence that in-person conversations are modulated by driving difficulty" και "in a cellular-phone conversation the conversation participant is unaware of the driving conditions"

Ittos Ikkou said...

Κύριε Νικόλαε, έαν το θέλετε, μπορούμε να ομιλήσομεν και εις την ελληνικήν...

(σας πειράζω)

Nikos Dimou said...

yannis
και ποιος σας είπε ότι οι επιβάτες είναι aware οf driving conditions?

tyn said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Yannis,

"in a cellular-phone conversation the conversation participant is unaware of the driving conditions"

That's a good one!
Here in Greece, even the drivers recommend no cellphones to be constantly "unaware of the driving conditions"!
Πως λέμε "στην κοσμάρα του"...

Για να μην μιλήσουμε για αυτοκινητομουρμούρα...
(Είδατε τι εννοώ με τον περιορισμό των εισερχόμενων ηχητικών ερεθισμάτων!)

Ittos Ikkou said...

Ελπίζω να μιλήσουμε και για τις νέου τύπου τηλεοράσεις κάποια στιγμήν.

Υπάλληλος της Β&Ο με διαβεβαίωνε προσφάτως πως οι νέας τεχνολογίας ΤV(των δικών τους συμπεριλαμβανομένων), υπολείπονται κατά πολύν, από πλευράς ευκρίνειας και απόδοσης, των παλαιών...

Παρόλαυτα, όλοι τρέξανε να πετάξουν τις παλιές τους τηλεόρασεις ως άχρηστες.

Τί σου είναι το design...

gerasimos74 said...

...και κάτι ακόμα κ. Δήμου.

Είναι αναγκαία η σύνδεση του κινητού με εξωτερική κεραία για χρήση του στο αυτοκίνητο?

d3lta said...

reactor69 said...

"Οι πιλότοι της F1 και των MotoGP, για παράδειγμα, είναι σε συνεχή επικοινωνία με την ομάδα, οδηγώντας ταυτόχρονα σε πολύ υψηλές ταχύτητες."

-------------------------------

Θέλετε να πείτε ότι your average παπάκιας ντηλιβεράς ο οποίος οδηγεί με τον φραπέ στο ένα χέρι, το κινητό στο άλλο το κράνος όπως είπατε ως υφαγκώνιο, ή your garden variety και-όποιον- πάρει- ο -χάρος γιαποσκουτεράκιας (400 κ.εκ και άνω, όχι ότι κι ότι)με το μπλεδόντι να εξέχει από τα rayban ως φουτουριστικό γλυπτό (το κράνος σε αυτήν την περίπτωση βρίσκεται κάτω από την σέλλα), ή η μανδάμ των β.π. (συνήθως trophy wife) με τον θηριώδη τζίπουρα ή την 280 SLK η οποία ομιλεί α-κ-α-τ-ά-π-α-υ-σ-τ-α με την όμάδα (όπου ομάδα συμπληρώνετε κατά το δοκούν), έχουν να ζηλέψουν κάτι από τους πιλότους F1 ή MotoGP?

Πλανάσθε πλάνην οικτράν αγαπητέ!

Nikos Dimou said...

Όχι - δεν χρειάζεται εξωτερική κεραία.

harrygrath said...

Ενδιαφερον θεμα η τεχνολογια των τηλεορασεων. Οι νεες ειναι πιο ευκρινεις απο τις συμβατικες,αλλα ακομα υστερουν στη κινουμενη εικονα,οπως σε ποδοσφαιρο,αθλητισμο,ταινιες δρασης.
Γι' αυτο κρατησα μια 32αρα μπαουλο συμβατικη στο μπαλκονι για...κερκιδα.

Anonymous said...

Delta_Mike,

"...έχουν να ζηλέψουν κάτι από τους πιλότους F1 ή MotoGP?"

Εκτός από τα εκατομμύρια που παίρνουν κάθε χρόνο επειδή αποτελούν εξαιρέσεις λόγω της ικανότητάς τους να παραμένουν ανεπηρρέαστοι από την ταχύτητα και τα Gs, όχι!

Από εκεί και πέρα είναι θέμα αυτογνωσίας. Κάποιοι θα ήταν καλό να μην χρησιμοποιούν κινητό όταν οδηγούν και κάποιοι καλό θα ήταν να μην οδηγούν καν!

Ακόμα και στην πλάνη μου, πάντως, δεν είδα ποτέ τον Rossi να γράφει χρόνους με espressάκι στο ντεπόζιτο ή τον Schumacher να κυνηγά την pole position με την εφημερίδα διπλωμένη πάνω στα χειριστήρια!

d3lta said...

Reactor69

Μα, προφανώς δεν εννούσα χρόνους ούτε πακτωλούς εκατομμυρίων, εννούσα το πόσες διεργασίες δύναται να πραγματοποιεί ταυτόχρονα ο εγκέφαλος του μέσου Ελληνα δικυκλιστή ή αυτοκινητιστή, στις οποίες αν προσθέσουμε και το καθημερινό κυκλοφοριακό χάος στις μεγαλουπόλεις μας τον κατατάσσουν πολύ ψηλά από πλευράς ικανοτήτων.

Βεβαίως, η φράση σας "κάποιοι καλό θα ήταν να μην οδηγούν καν!" με καλύπτει απολύτως, αν και αυτό είναι μάλλον θέμα άλλου πόστ με το οποίο ο οικοδεσπότης μας ούτως ή άλλως ασχολείται χρόνια τώρα από τις στήλες του.

s_pablo said...

Λόγω δουλειάς οδηγώ περίπου 8 ώρες την ημέρα. Επίσης λόγω δουλειάς μιλάω στο κινητό συνέχεια.

Έχω παρατηρήσει, ότι όποτε οδηγώ μιλώντας στο κινητό είμαι πολύ πιο προσεκτικός και τα 2 μικροατυχήματα που μου έχουν συμβεί ήταν από απροσεξία δική μου ενώ δεν μιλούσα.

Τέλος πάντων, για το bluetooth κι εγώ το βρίσκω αντιαισθητικό αλλά μου αρέσει η ιδέα του car kit. Το μόνο που με προβληματίζει είναι το θέμα της ακτινοβολίας.

Nikos Dimou said...

s_pablo said...
Το μόνο που με προβληματίζει είναι το θέμα της ακτινοβολίας.

------------------------

Η ακτινοβολία του κινητού είναι πολύ χειρότερη από κάθε Bluetooth!

Nikos Dimou said...

harrygreco said...
Ενδιαφερον θεμα η τεχνολογια των τηλεορασεων.
-------------------

Θα φτάσουμε και εκεί. Πάντως η τεχνολογία κάνει καθημερινά άλματα και το θέμα της κίνησης έχει ήδη ξεπεραστεί στα καλά μοντέλα.

gerasimos74 said...

Τελικά, ουδέν κακό....

Η παραίτησή σας από το RAM μας έφτιαξε τις μέρες!

(Thanks a lot RAM!)

Anonymous said...

Delta_Mike,

"Μα, προφανώς δεν εννούσα χρόνους ούτε πακτωλούς εκατομμυρίων, εννούσα το πόσες διεργασίες δύναται να πραγματοποιεί ταυτόχρονα ο εγκέφαλος του μέσου Ελληνα δικυκλιστή ή αυτοκινητιστή..."

Και εγώ μέσα στην υπερβολή, υπερέβαλα, αν και οι εν λόγω πιλότοι διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο σε έναν αγώνα απ' ότι, εν αγνοία τους, οι "περιπτώσεις" που αναφέρατε στην καθημερινότητα τους.
Κι ας μην συγκρίνουμε την αμοιβή του ντελιβερά με του Rossi!

Αυτό που ήθελα να τονίσω, και κλείνω την κουβέντα διότι ξεφύγαμε ολίγον, είναι πως όταν οδηγείς πρέπει να γίνεσαι ο ίδιος κριτής των ικανοτήτων σου.

Πέραν αυτού, επιλογές και ρίσκα, διαφορετικής επικινδυνότητας(και κέρδους) για τον καθένα, παίρνουμε όλοι κάθε μέρα.
Αλλοι απλά και μόνο μπαίνοντας στη θέση του οδηγού, και άλλοι λιώνοντας ξύστρες σε στροφές με 100φεύγα!

viewokto said...

Καλοριζικο!

Τελικα μια ‘ηρωικη εξοδος’ μπορει να ’χει πολυ δημιουργικα αποτελεσματα!

Απο μια κατοχο ADSL εδω και λιγες ωρες...
(μικρο βημα για την ανθρωποτητα αλλα τεραστιο για μενα!)

Μετα απο 2 μερες χωρις τηλεφωνο και 3,5 αφορητες μερες χωρις internet (μηπως αρχιζω να εθιζομαι ασχημα;)...

Ανεξαρτητη πλεον απ’τον ΟΤΕ (ελπιζω να μου βγει σε καλο…) ειμαι σαν παιδι σε ζαχαροπλαστειο και λουνα-παρκ ταυτοχρονα…

Σας αφηνω… με καλει το δικτυο…

Καθε γνωστικη βοηθεια ευπροσδεκτη...

Μη ξεχνατε τους αρχαριους...
(πρεπει ν’ αλλαξω το ονομα σε «ασχετη»)

PS: κανενα post για ασυρματα modem-router στο κοντινο μελλον; ισως;

s_pablo said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...

Η ακτινοβολία του κινητού είναι πολύ χειρότερη από κάθε Bluetooth!

---------------------------

Συμφωνώ και επαυξάνω, απλώς υποψιάζομαι ότι το handsfree είναι πιο ασφαλές.

Παρεμπιπτόντως άκουγα πρόσφατα σε κάποιο ραδιόφωνο έναν κύριο (δεν θυμάμαι όνομα) πού έλεγε για την ακτινοβολία των ασυρμάτων σταθερών τηλεφώνων. Τελικά βαλλόμαστε από παντού.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα
Όλα αυτά με τις ακτινοβολίες είναι αναπόδεικτα και σε κάποιο βαθμό τεχνοφοβικά.

Δεν αθωόνουμε τίποτα αλλά και δεν καταδικάζουμε πριν να υπάρξουν στοιχεία.

Takis Alevantis said...

Καλημέρα από τα Χανιά (με τζάμπα WiFi σύνδεση ...).
Πρώτη σελίδα στον Guardian σήμερα τα σοβαρά προβλήματα του συστήματος επικοινωνιών των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Βρετανίας. Πρόκειται για σύστημα τεχνολογίας TETRA που θεωρείται παλαιάς τεχνολογίας. Περισσότερα στη σχετική ανασκόπηση της EENA

sadosadist said...

Καλημέρα και καλορίζικο

Η bluetooth τεχνολογία είναι σαφώς πιο προηγμένη από την ενσύρματη. Παρουσιάζει όμως σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή. Στα κινητά τηλέφωνα τα πράγματα είναι απλά. Σύντομα θα υπάρχουν εξελιγμένα μοντέλα που θα έχουν επιλύσει τις δυσκολίες λόγω κακού σχεδιασμού για παράδειγμα ή λόγω ''κολλήματος''. Τι να κάνουμε; Υπάρχουν αυτιά κι αυτιά!

Το design μέχρι στιγμής σε τέτοιες εφαρμογές που απαιτούν σωματική προσαρμογή είναι ανεπαρκές. Θα έλεγα ότι από μιας πλευράς είναι φασιστικό/κομμουνιστικό λόγω της ομαδοποίησης. Βγαίνει ένα μοντέλο και το φοράνε όλοι τυφλοσούρτη.

Είναι σαν το σώβρακο. Δεν γίνεται να φοράμε όλοι το ίδιο ούτε να μπόυμε όλοι στο ίδιο ζευγάρι παπούτσια.

:-)))

sadosadist said...

Σχετικά με την χρήση του κινητού κατά την οδήγηση:

ΝΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΣΑΦΩς ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ. Το ίδιο όπως και η ακρόαση μουσικής σε δυνατή ένταση.

Υπάρχουν ΑΞΙΟΠΙΣΤΕς έρευνες που υποστηρίζουν όλες το ίδιο.

Το αυτό και για τον συνοδηγό. Ένας ενοχλητικός συνοδηγός μπορεί να προκαλέσει ατύχημα ... όσο δίκιο και να έχει!!! Μην πω ότι άν έχει και 100% δίκιο θα το προκαλέσει στα σίγουρα.

Κινητό πάνω σε δίτροχο ούτε που το συζητώ.

Αν θέλουμε να είμαστε πολιτισμένοι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο νόμος πρέπει να είναι αυστηρός.

Λέω αν... γιατί θεωρώ ότι η τεχνολογία είναι παράγωγο του πολιτισμού. Δεν μπορούμε λοιπόν να την χρησιμοποιύμε αρνούμενοι κάποιους κανόνες. Εκτός και αν θεωρήσουμε ότι μόνο η τεχνολογία παράγει αυτό που λέμε πολιτισμό... άρα ... άκρατη χρήση κι όπου βγει. εΊΝΑΙ ΛΊΓΟ ΟΞΎΜΩΡΟ ΤΟ ΣΧΉΜΑ ΌΜΩς.

Σε τέτοια περίπτωση θα προτιμούσα να ήμουν μια απλή άξεστη μαιμού και να μην ζορίζομαι σε έναν προηγμένο τεχνολογικά κόσμο να τα βγάλω πέρα κάθε μέρα.

:-))))

Andreas said...

Καλορίζικο! το νέο μπλόγκ!

Ασύγκριτο με τη στήλη. Εδώ επικοινωνούμε ΟΛΟΙ μας μαζί σας σε πραγματικό χρόνο, όχι μια φορά το μήνα, από απουδήποτε και δωρεάν (χωρίς να αγοράζουμε το e-lifestyle RAM)

είχα δύο bluetooth ακουστικά και τα δώρισα.
ποτέ δεν με εξυπηρετούσαν πλήρως πριν. Αντίθετα όλα τα περιφερειακά του υπολογιστή μου είναι bluetooth πια! Και τώρα πρέπει να το ξανα-εφαρμόσω και στο αυτοκίνητο.

κ.Δήμου (και σχολιαστές), ερωτήσεις:

1. Υπάρχει κάποιο bluetooth ακουστικό (ίσως με δικό του software) που να μπορώ να χρησιμοποιήσω και στο PC για κλήσεις με Skype κ.λ.π
έχω δει πως οι bluetooth drivers της Microsoft που υπάρχουν στα windows, ΔΕΝ υποστηρίζουν την μετάδοση φωνής. (προσπάθησα να χρησιμοποιήσω-χακέψω τα windows με άλλους drivers και οδηγίες που βρήκα, χωρίς επιτυχία)

2. τα bluetooth ανοιχτής συνομιλίας, είναι τελικά καλή λύση στο αυτοκίνητο, τα έχετε δοκιμάσει, δεν είναι πρόβλημα η "ανάδραση" του ήχου; (πέρα από τη "δημόσια" συνομιλία)

3. μπορούμε πράγματι να κάνουμε τέτοιες "ξερές" ερωτήσεις για τεχνικά θέματα σε αυτό το μπλόγκ?

cyberdustz said...

Αυτή η καραμέλα «είσαι τεχνοφοβικός» διαρκεί και διαρκεί και είναι το πραγματικό perpetuum mobile. Χρήζει περαιτέρω έρευνα και εφαρμογή. Είναι η πραγματική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα.

Το κοινό δεν είναι σε θέση ούτε να υιοθετήσει μία άποψη, ακόμα πιο ΄λίγο να την απορρίψει. Βομβαρδίζεται συνεχώς με έρευνες και όλες καταλήγουν να λένε ότι τα κινητά (με ή χωρίς μπλουτουθ) βλάπτουν σοβαρά την συγκέντρωση του οδηγού. Επομένως δεν μένει παρά να τις υιοθετήσουμε αυτές τις έρευνες. Αυτό διδάσκει και η καθημερινή εμπειρία του καθενός ξεχωριστά. Δουλειά της επιστημονικής κοινότητας είναι να αποδείξει το αντίθετο. Έως τώρα δεν έχω υπόψη μου καμία έρευνα να υποστηρίζει το αντίθετο. Ότι δηλαδή να μιλάς στα κινητά κατά την οδήγηση δεν αποσπά την προσοχή σου. Σαν συνεπής οδηγός οφείλω λοιπόν να σεβαστώ αυτές τις έρευνες, οι οποίες συν τις άλλοις συμφωνούν και με την καθημερινή εμπειρία του καθενός μας.

Τέρμα η καραμέλα. Πάει άλλη μία λύση στράφι.

Zoros said...

Μια συμβουλή και από εμένα όσον αφορά τα bluetooth headsets:
Είναι σημαντικό να φορτίζονται και από USB θύρα για να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξεμείνετε ποτέ από μπαταρία, αλλά και για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε έναν -universal USB- φορτιστή για όλες τις συσκευές σας (κινητά, headsets, GPS devices κλπ).
Αυτό που γίνεται με τη φόρτιση USB είναι εκπληκτικό: πλέον σχεδόν όλες οι ηλεκτρονικές μικροσυσκευές φορτίζουν από αυτή. Ενώ η αρχική σκέψη ήταν η θύρα USB των PC να δίνει ρεύμα ώστε να κάνει τις USB μικροσυσκευές αυτόνομες (πολύ χρήσιμο για χρήστες laptops), έχει πλέον καταντήσει να είναι ο νέος τύπος πρίζας –κάτι σαν αντικαταστάτης της σούκο!

Τέλος τα bluetooth headsets δεν είναι μόνο για τα κινητά τηλέφωνα, αλλά πλέον και για τα σταθερά. Στη δουλειά μου, που έχουμε IP τηλεφωνικό κέντρο και λειτουργούμε με Softphones μέσα από το PC (αντί για παραδοσιακή συσκευή τηλεφώνου), χρησιμοποιώ ένα ασύρματο headset σε bluetooth σύνδεση με το laptop μου. Η ελευθερία κινήσεων που προσφέρει συμβάλει πάρα πολύ στην παραγωγικότητα, αλλά και εξαλείφει τους μυϊκούς πόνους όσων στηρίζουν το παραδοσιακό ακουστικό στον ώμο!

Nikos Dimou said...

andreas

Απαντήσεις:
1. Το σύστημα που εικονίζεται στην τελευταία φωτογραφία (τα στερεοφωνικά της S/E) πρέπει να έχουν αυτή την δυνατότητα - διότι μπορούν να συνδέονται ταυτόχρονα και με υπολογιστή και με τηλέφωνο. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά οι προδιαγραφές είναι σαφείς.

2. Προσωπικά προτιμώ μια ψείρα στο αυτί που μπορώ να την χρησιμοποιώ και εκτός αυτοκινήτου. Μία φορά που είχα δοκιμάσει ανοιχτής ακρόασης στο αυτοκίνητο δεν με ικανοποίησε αλλά μπορεί να έχουν τελειοποιηθεί από τότε.

3. Ερωτήσεις να κάνετε - δεν ξέρω αν θα έχω πάντα απαντήσεις - αλλά μπορεί να έχει κάποιος άλλος. Αλληλοδιδακτική μέθοδος.

Zoros said...

@andreas

Απάντηση για το 1:
Γίνεται, αλλά όπως σωστά λες όχι με τους Microsoft drivers.
Θα χρειαστείς τους bluetooth drivers της Widcomm (συνοδεύονται από σουίτα με software διαχείρισης του bluetooth που περιλαμβάνει προφίλ και για headset).

Nikos Dimou said...

cyberdust
Τέρμα η καραμέλα. Πάει άλλη μία λύση στράφι.

-------------------------------

για σας ίσως. Αλλά έχει ήδη επικρατήσει και άρα η συζήτηση είναι μάταιη.

Nikos Dimou said...

Τα περισσότερα λαπτοπ έχουν μέσα έξτρα drivers για Bluetooth (η Dell και η Toshiba έχουν Toshiba).

cyberdustz said...

Θα μπορέσει κανείς να με διαφωτίσει τι κόψιμο και αυτό να κάνεις τα τηλεφωνήματα σου στο αυτοκίνητο? Βλάπτει να περιμένετε να σαχλαμαρίσετε όταν φτάσετε στο προορισμό σας? Εάν πάλι πρόκειται για σοβαρές αποφάσεις, το πιο ακατάλληλο μέρος να κάνεις αυτά τα τηλέφωνα είναι στο αυτοκίνητο. Μεταξύ του αγενέστατου διπλανού που χώνετε μπροστά σου χωρίς να ανάβει φλας και του ανυπόμονου πισινού που δεν μπορεί να περιμένει ούτε ένα δευτερόλεπτο να τελειώσεις το τηλέφωνο και να σου πει η στρίγκλα γυναίκα σας να μην ξεχάσεις να περάσεις από την λαϊκή για τα ψώνια διότι αυτή έχει ραντεβού με την καφετζού κουτσομπόλα κυρα-Φρόσω. Τα κινητά στο αυτοκίνητο κάνουν κακό στην ψυχή (για αυτούς που έχουν).

cyberdustz said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...
cyberdust
Τέρμα η καραμέλα. Πάει άλλη μία λύση στράφι.

-------------------------------

για σας ίσως. Αλλά έχει ήδη επικρατήσει και άρα η συζήτηση είναι μάταιη.

July 7, 2007 10:48 AM




Γνωρίζετε μήπως καμία έρευνα να υποστηρίζει το αντίθετο? Που βασίζονται όλες αυτές οι αντιρρήσεις?

Somebody961 said...

1) Νέα σούκο!
Απορία: Πόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με τα ρεύματα που τραβά κάθε συσκευή που φορτίζεται από usb ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο των 500mA που είναι το όριο της θύρας;
Εχω δει σκληρούς δίσκους 2.5" με κατανάλωση πάνω από 500mA και σκέφτομαι πως πολλά boards δεν θα το αντέξουν (το ήθελα σε συνδιασμό με εξωτ. usbόκουτο). Δεν κινδυνεύει να καεί η θύρα από υπέρβαση? Ηδη τα VIA chipset δεν αντέχουν ούτε αυτά τα 500.

2) Η μεταφορά της (ανθο)στήλης(!) (να θυμόμαστε και την gravoura) από το ram έκανε σε μένα πράξη μια τρελλή φαντασίωση που είχα πάντα!
Εχω εθιστεί τόσο στο να παρεμβαίνω σε ένα κείμενο τυπωμένο και να συμπληρώνω που πλέον δεν μπορούσα να διαβάσω! Ελεγα: Να μπορούσα εδώ στην 3η παράγραφο πχ να γράψω κάτι και να το δουν όλοι οι αναγνώστες! Ουυφ, ευτυχώς που δεν γίνεται θα λεν οι οχτροί μου!

Τι να πω, ένα από τα σύγχρονα θαύματα και αυτό; Μπαα, απλώς μία τρελλή φαντασίωση!
Πάντως τα σύγχρονα 7 ανακοινώνονται σήμερα και τα blogs δεν είναι μέσα..
Κάτι για Ταζ Μαχάλ άκουσα, μνημείο αγάπης.
Εγώ πάλι γιατί νομίζω πως τα μεγαλύτερα πράγματα-θαύματα στη ζωή αποπνέουν απλότητα αντί μεγαλομανία;

d3lta said...

Nikos Dimou said...

Τα περισσότερα λαπτοπ έχουν μέσα έξτρα drivers για Bluetooth (η Dell και η Toshiba έχουν Toshiba).

----------------------------

Συνιστώ στους χρήστες Toshiba λάπτοπς συχνή επίσκεψη στο ευρωπαϊκό site της, έχει εξαιρετικό support και οι bluetooth drivers ανανεώνονται συχνώτατα με πολλές βελτιώσεις σε κάθε νέα έκδοση.

Somebody961 said...

Νομίζω αγαπητέ cyberdust πως χωρίς να έχεις ολότελα άδικο, χρησιμοποιώντας ατυχή παραδείγματα περί κας φρόσως τελικά το δίκιο που έχεις το χάνεις..

Ισως υπάρχει το παράδειγμα που λες αλλά δεν κάνουμε την εξαίρεση κανόνα!

Τα παραδείγματα περί έγκαιρης ενημέρωσης ενός ανθρώπου που τυχαίνει εκείνη τη στιγμή να οδηγάει για οικογ. πρόβλημα ζωτικής σημασίας/υγείας είναι πολύ πολύ περισσότερα!

Στο παράδειγμα σου δυστυχώς φοβούμαι πως το πρόβλημα είναι η γυναίκα που πάει στην καφετζού κυρά φρόσω εν έτει ..εν όποιω έτει.. και όχι το bluetooth!! :):)
Και συγγνώμη για την παρέμβαση, οκ?

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Cell phones and driving

Ittos Ikkou said...

Καλήν ημέραν να έχομεν!

Προσφάτως παρηκολούθησα στο βρετανικής παραγωγής TOP GEAR στον ΣΚΑΙ, ένα πείραμα: όπου δύο οδηγοί έκαναν ασκήσεις οδηγήσεως σε μια πίσταν, τη μίαν δίχως να μιλούν στο κινητόν και την άλλη με το κινητό ανά χείρας(και άνευ "μπλε-δοντιού").

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσον η οδηγικήν ικανότης, όσο και τα ανακλαστικά, μειούνται σημαντικώς όταν μιλάμε στο κινητό και έχουμε το ένα χέρι απασχολημένο.

Βεβαίως, όπως προείπα, δεν υπήρχε θέμα "μπλε-δοντιού". Αλλά ήταν ένα αξιόλογον πείραμα, όπως και να 'χει. Διδακτικόν!

Πιστεύω πάντως πως από οδηγό σε οδηγό μπορούν να υπάρξουν σημαντικές διαφορές αποδόσεως, με ή χωρίς κινητόν...

Ο "μπλε-δόντης" μια φορά, σίγουρα "μας λύνει τα χέρια". Αφήστε που μας γλυτώνει από τα πρόστιμα!

Πάντως, αισθάνομαι αμήχανα. Εγώ που τόσο ηγάπησα την αυτοκίνησην, δεν έχω καν αυτοκίνητον τη σήμερον.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ said...

cyberdust
Ας υποθέσουμε ότι σου έχουν σπάσει τα φρένα σε μια μεγάλη κατηφόρα και θέλεις να ειδοποιήσεις τη γυναίκα σου που προπορεύεται με το δικό της αυτοκίνητο να κάνει στην μπάντα.
Δεν θα χρησιμοποιήσεις το κινητό;
Κατά τα άλλα έχω κι εγώ τις ίδιες απορίες με σένα.
(Έπρεπε να βάλω και μερικά emoticons αλλά βαριέμαι να ψάχνω. Μπορείτε να βάλετε ό,τι σας αρέσει.)

Nikos Dimou said...

cyberdust said...
Γνωρίζετε μήπως καμία έρευνα να υποστηρίζει το αντίθετο?

-------------------------------

Oι άνθρωποι δεν ζουν σύμφωνα με τις έρευνες. Αλλιώς δεν θα κάπνιζε κανείς).

Όταν αναρωτιέστε γιατί χρειάζεται το τηλέφωνο στο αυτοκίνητο είναι προφανές ότι σκέπτεστε δημόσιους υπάλληλους. Οι γιατροί ας πουμε το εχουν απόλυτη ανάγκη.

Yosemite Sam said...

Υπάρχει κάποιο bluetooth ακουστικό (ίσως με δικό του software) που να μπορώ να χρησιμοποιήσω και στο PC για κλήσεις με Skype κ.λ.π

Καλημέρα και καλορίζικο το νέο blog.

αντρέα χρησιμοποιώ κάπου 2 χρόνια τώρα το cs 60 της plantronics το οποίο δεν είναι bluetooth αλλά τεχνολογίας dect.

Το καλό είναι ότι καλύπτει απόσταση αντίστοιχη με αυτή ενός τυπικού ασύρματου τηλεφώνου.Μπορείς άρα να κινείσαι σε όλο το σπίτι και να συνεχίζεις να μιλάς.Δεν έχει καμμία σχέση με το περιορισμένο εύρος του bluetooth.Δυστυχώς ούτε η τιμή του έχει καμμία σχέση με τα bluetooth ακουστικά.

Εχει δικό του utility που συνεργάζεται με το skype και μπορείς να διακόπτεις την συνομιλία χωρις να χρειαστεί να πας στο pc.

Επειδή δεν χρησιμοποιώ πλέον skype αλλα voipbuster δεν έχω εγκαταστήσει το utility.

Ειναι plug and play το βάζεις στην usb και δουλεύει με τη μία.

Συνοδεύεται απο τρεις διαφορετικούς τύπους στηριγμάτων.Ο τρίτος είναι πολύ άνετος και μπορείς να μιλάς για ώρες καθώς το ακουστικό δεν ακουμπάει καθόλου στο αυτί.(Στηρίζεται στο κεφάλι)

Το να είσαι τρία δωμάτια μακρυά απο το pc και να μιλάς τζάμπα στην άλλη άκρη του κόσμου μετακινούμενος ελεύθερα σε όλους του χώρους είναι πολύ καλό.Δυστυχως είναι έως και 6 φορές ακριβότερο απο ένα τυπικό bluetooth ακουστικό.

cyberdustz said...

Οι γιατροί στο τηλέφωνο το μόνο που θα σας πουν είναι ότι είναι εκτός υπηρεσίας και πάτε σε ένα νοσοκομείο, και εάν είναι ευσυνείδητοι οδηγοί, θα συμπληρώσουν το κλασσικό πλέον «οδηγώ, πάρτε μετά σε μία ώρα».

Γλοβ, όταν σπάσουν τα φρένα το τελευταίο που σου μένει να κάνεις είναι να πάρεις τηλέφωνο την γυναίκα σου. Είτε προπορεύεται, είτε είναι στην καφετζού για να μεταφέρει τα τελευταία νέα και να μάθει τα νεότερα κουτσομπολιά. Και εδώ έχουμε ένα πραγματικό ζωτικό πρόβλημα, Κάποιε. Το παράδειγμα μου δεν είναι τόσο άστοχο όσο φαίνετε. Βλέπεις η γυναίκα πάει να σκάσει αν δεν μάθει ποιανού είναι το μωρό της Ελένης, διότι αυτά τα ματάκια και τα μάτια του κουμπάρου της….

Τα σέβη μου στον Αντώνιο. «Συνομιλία στο κινητό κατά την οδήγηση ισούται με την οδήγηση υπό μέθης». Δεν είμαστε αγγελούδια, όχι όμως και να απορρίπτουμε τα πάντα με το μόνο επιχείρημα «είσαι τεχνοφοβικός».

Nikos Dimou said...

cyberdust το πείσμα σας δεν παίζεται - οι γιατροί είναι συνήθως on call και τους παίρνουν από το νοσοκομείο για οδηγίες. Άμα ακούσουν εσάς, πεθανε ο άρρωστος!

Εν πάση περιπτώσει κλείνω το θέμα εδώ - ό,τι κι αν πείτε, Bluetooth is here to stay!

Ittos Ikkou said...

Κι όμως κύριε "κοσμοσκόνη" -η ομιλίαν εν ώρα οδήγησης -εφόσον γίνεται ασφαλώς- δίνει μια επιπλέον διάσταση στην ευχαρίστηση που προσφέρει ούτως ή άλλως η αυτοκίνησις.

Κάποιοι δεν θα έπρεπε να οδηγούν καν -αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Σεβαστή η γνώμην σας -αλλά ας μην επιβάλουμε σε άλλους ό,τι για μας συνιστά αδυναμίαν.

Αυτός είναι ο λόγος που αντιδρώ και στην επιβολή του κράνους. Δε μπορεί το κράτος να παίζει το ρόλο της υπερπροστατευτικής μητέρας(ή γιαγιάς): "Γιωργάκη, μην απομακρύνεσαι από την στεριά!", "Γιωργάκη, φάε ΟΛΟ το φαγητό σου!, "Γιωργάκη, μην σκαρφαλώνεις στο δέντρο" κλπ.

Αν όλοι κάναμε -πάντα και μόνο- όσα "πρέπει"(ή τάχα πρέπει), θα εξελισσόμεθα τελικά σε ένα έθνος μαμόθρεφτων...

cyberdustz said...

Ίσως, στις αμερικάνικες σαπουνόπερες τύπου Central Park Hospital. Εγώ όμως δεν αναφέρομαι σε γιατρούς και σε επαγγελματίες οδηγούς (ταξιτζήδες, λεωφορεία, φορτηγά). Αυτοί είναι εκπαιδευμένοι και οδηγούν και με κλειστά μάτια, άμα λάχει. Στο νου μου έχω τον κοινό θνητό σαν εσάς και εμένα.

aggelos-x-aggelos said...

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο πως μερικοί άνθρωποι χάνουν όλο τους το χρόνο μόνο για να διαφωνήσουν. Ναι μεν η διαφωνία προάγει το διάλογο και εμπλουτίζει τις γνώσεις μας, αλλά χωρίς μία βάση συνεννόησης δεν υπάρχει ποτέ αποτέλεσμα, μόνο κακία θα μπορούσε να μείνει.

Και για να γίνω συγκεκριμένος.

Αγαπητέ Cyberdust, πως αντέχετε να χάνετε καθημερινά τόσο χρόνο σε ένα μέρος που ποτέ δεν βρήκατε κάτι ενδιαφέρον. Απλή περιέργεια, χωρίς να θέλω να πω ότι με ενοχλείτε ή οτιδήποτε άλλο πέραν του συγκεκριμένου που ρωτάω. Απλά, προσωπικά δεν θα το άντεχα ούτε μία μέρα. Δεν σας είναι κουραστικό να βλέπετε καθημερινώς θέματα με τα οποία είστε διαμετρικά αντίθετος;

Πολύ φιλικά,
Άγγελος

Constantinos said...

Διαβάζοντας όλα τα (απλοϊκά και πικρόχολα) σχόλια που καταβαραθρώνουν τη χρήση του κινητού στο αυτοκίνητο, δεν μπορώ παρά να μην βρω πολύ φυσική την αντίδραση κάποιων από εμάς σε οποιαδήποτε αλλαγή επέρχεται γιατί ο κόσμος μας αλλάζει. Σκέφτομαι για παράδειγμα, ότι όταν οι πρώτοι άνδρες άρχισαν να κυκλοφορούν "ασκεπείς" σε ένα κόσμο που το καπέλο ήταν το απαραίτητο αξεσουάρ της καθημερινής ένδυσης, κάποιοι θα τους αντιμετώπισαν ως περίεργα φαινόμενα. Δεν ξέρω μόνο αν τους χαρακτήριζαν επίσης σαν ελαφρόμυαλους επιδειξίες όπως κάποιος συναναγνώστης μας σε αυτό το ιστολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση το τι θα κάνει ο καθένας μας υπόκειται στην ελεύθερη βούλουσή του -ευτυχώς- ούτε κανείς μας υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε κινητό στο αυτοκίνητο, αλλά ούτε και κανείς μπορεί να δαιμονοποιεί τη χρήση του (πάντα με τον κατάλληλο εξοπλισμό).

Νομίζω ότι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί κανείς - αρχής γενομένης από το πως θα κάνει τον εαυτό του καλύτερο - από το να σχολείται με το τι κάνει ο κύριος με το 4Χ4 ή η κυρία με τις ανταύγειες και άλλα τέτοια κλισέ.

Για να επανέλθουμε τώρα από την κοινωνική στην τεχνολογική διάσταση του θέματος, αξίζει να δει κανείς τα μοντέλα της nextlink (www.nextlink.com) μιάς δανέζικης εταιρίας που ξεκίνησε με μοντέλα για δυνάμεις ασφαλείας αλλά εδώ και μερικά χρόνια δραστηριοποιείται και σε καταναλωτικά ακουστικά bluetooth. Η ποιότητα τους είναι εξαιρετική, το design - δανέζικο - υπέροχο και η εξυπηρέτηση πελατών άψογη (μου αντικατέστησαν δωρεάν ακουστικό που είχε από δικό μου λάθος μπει σε πλυντήριο ρούχων).

Κατά τα άλλα, καλή επιτυχία Κύριε Δήμου στο νέο ιστολόγιο το οποίο νομίζω ότι κάνει αφενός μεν την παραίτησή σας από το RAM τουλάχιστον για όσους σας διαβάζαμε εκεί, να φαίνεται πολύ μακρυνή, την δε εμπειρία της διαδραστικότητας αυτού του μέσου σε σχέση με την μονόδρομη επικοινωνία μέσω μιας έντυπης σελίδας, μοναδική!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Να μιλήσει κι ένας γιατρός;

Το κινητό πραγματικά απελευθέρωσε την ζωή μας και βελτίωσε την φροντίδα των ασθενών.

Θυμάμαι νεαρός γιατρός στην Ορεστιάδα Έβρου την προ-κινητών εποχή. Όταν έβγαινα το βράδυ έξω έπρεπε να παίρνω τηλέφωνο στο νοσοκομείο από το κάθε μαγαζί που επισκεπτόμουνα.

Τώρα μπορώ να δίνω οδηγίες ενώ πηγαίνω να δω το περιστατικό.

Εν κινήσει καλό πιστεύω είναι το κινητό να αποφεύγεται με οποιαδήποτε μορφή συνδέεται κανείς με αυτό. Αλλά οι περιστάσεις μερικές φορές το κάνουν αυτό μη εφικτό.

Η πιο αστεία εικόνα: Σε ιατρικό δείπνο, σειρά οι γιατροί να στέκονται στον διάδρομο παίρνοντας πληροφορίες ή δίνοντας οδηγίες¨
¨Κατούρησε; Πόσο; Διάολε, δώστου μισή λασίξ!"

cyberdustz said...

Μόνον εγώ διαφωνώ? Δεν είδα κανέναν να συμφωνεί, οπότε γιατί όλο το μένος επάνω μου? Αυτά τα λόγια της/του Ικκου με επιβεβαιώνουν. Είμαστε έθνος μαμμόθρεφτων έτσι κι αλλιώς. Είτε φοράμε κράνος επειδή αυτό πρέπει, είτε όχι επειδή μας το επιβάλουν και εμείς σαν κακομαθημένα μαμμόθρεφτα κάνουμε την μικρούλα επανάσταση μας αντιδρώντας σαν το μωρό που δεν τρώει το φαΐ του επειδή το λέει συνεχώς η γιαγιά ενώ άμα το αφήσουνε ήσυχο τότε βάζει τα κλάματα και θυμώνει γιατί κανείς δεν νοιάζεται να του πει φάε σκασμένο το φαΐ σου μη το πω στον μπαμπούλα και έρθει να σε φάει αυτός. Άβυσσος.Τέλος.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Χμμμ

k. Νίκο Δήμου, τεχνολογικό μπλογκ δεν υποτίθεται ότι θα ήταν αυτό;

Πως καταλήξαμε πάλι στους υποκειμενικούς επιθετικούς προσδιορισμούς και χαρακτηρισμούς;

Nikos Dimou said...

Αντώνη και μαθηματικό να κάνουμε παντα στον ανθρώπινο παράγοντα θα σκοντάψουμε...

Nikos Dimou said...

Αντώνη και μαθηματικό να κάνουμε παντα στον ανθρώπινο παράγοντα θα σκοντάψουμε...

Anonymous said...

Ιttos ikkou,

"Αυτός είναι ο λόγος που αντιδρώ και στην επιβολή του κράνους. Δε μπορεί το κράτος να παίζει το ρόλο της υπερπροστατευτικής μητέρας..."

Ως προς την επιβολή του με βρίσκετε σύμφωνο, αν και υπο ορισμένες συνθήκες κάποιος χωρίς κράνος μπορεί να γίνει επικίνδυνος για τους υπόλοιπους οδηγούς, π.χ σε χαμηλές θερμοκρασίες -ο εγκέφαλος μας δεν είναι επεξεργαστής!- ή σε περίπτωση μετωπικής με κάθε είδους(και μεγέθους) ιπτάμενο έντομο, κάτι που μου έχει τύχει ουκ ολίγες φορές και ακόμα κι αν δεν πονέσει πολύ, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο!
Σχετικά με το κράνος, ως μοτοσυκλετιστής σας διαβεβαιώ πως ποτέ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υπέρ-προστατευτικό. Είναι, άλλωστε, το βασικό, και κυριότερο, εργαλείο παθητικής ασφάλειας που έχεις στη διάθεσή σου.
Με όσα έχουν δει τα μάτια μου, μερικές φορές από τη θέση του "πρωταγωνιστή", δεν μπορώ παρά να χαρακτηρίσω την τοποθέτησή σας ως υπερβολική.
Αν και χωρίς κράνος η μηχανή είναι μακράν πιο απολαυστική, σας διαβεβαιώ πως πλέον αδυνατώ να οδηγήσω χωρίς τη χρήση του.

---

«Συνομιλία στο κινητό κατά την οδήγηση ισούται με την οδήγηση υπό μέθης»

Κατάστημα! Ένα Ν95 straight παρακαλώ! Που 'σαι, πιάσε και κάνα bluetoothάκι για τσιμπολήγημα...
"Μπαρ Σουρεάλ"

Anonymous said...

Σχετικά με το iphone, που ανέφερε η zizugataki εχθές, νομίζω πως αποτελεί άλλη μια απόπειρα "λίγο απ' όλα", απευθυνόμενο σε ένα κοινό που, ουσιαστικά, δεν πρόκειται να κάνει χρήση των περισσοτέρων λειτουργιών του.
Αφήστε που οι περισσότερες προυποθέτουν χρήση του Internet και όλοι μας ξέρουμε πόσο πάει αυτό το "κούρεμα" στην Ελλάδα!

Το λογισμικό του, ωστόσο, φαίνεται να λειτουργεί καλά, ενώ μερικές έξυπνες προσθήκες, όπως ο τρόπος με τον οποίο ξεκλειδώνει ή ο αισθητήρας που περιστρέφει την εικόνα ανάλογα με το πως το κρατάς(κάθετα ή πλάγια), κεντρίζουν το ενδιαφέρον(δεν ξέρω για πόσο!).

Το menu του, καθώς και τα επιμέρους features, φαίνονται εύκολα στη χρήση, απλοποιημένα όπως ακριβώς ταιριάζει στην γραμμή της εταιρίας!

Στα 360 ευρώ(499$) θα περίμενα τουλάχιστον η μνήμη του να είναι αντίστοιχη των δυνατοτήτων του! Μόνο 4GB η βασική έκδοση!
Να γιατί δεν πάω την Apple. Είναι σαν να πηγαίνεις να ψωνίσεις μήλα από την λαϊκή στο Κωλονάκι. Παίρνεις το ίδιο και πληρώνεις τη "μούρη"!

Για του λόγου το αληθές, απλά δείτε πόσο χρεώνουν ένα USB καλώδιο και ένα καρφί-μετατροπέα ΤΤΥ! Τραγικό...

Υ.Γ: Ελπίζω ο φορτιστής να περιλαμβάνεται στην τιμή...
:ppp

diastimata said...

Βέβαια τα 10 μέτρα εμβέλειας είναι καθαρή θεωρία. Τα πέντε είναι πιο ρεαλιστικά - και εφόσον δεν υπάρχουν εμπόδια ανάμεσα.

Επίσης αυτά που δεν διαθέτουν άγκιστρο έχουν την κακή συνήθεια να πέφτουν από το αυτί...

Αυτά τα κατά τα άλλα καταπληκτικά ακουστικά κάθε λίγο κολλάνε και χρειάζονται reset.


Πού θα πάει; Θα καλυτερέψουν τα πράγματα. Εκτός από τα τρία αυτά μειονεκτήματα (είμαι παθός και... μαθός) να προσθέσω την απώλεια σύνδεσης. Κι επειδή έχω ένα logi-tech διπλής σύνδεσης (συνδέεται ταυτόχρονα με δύο κινητά) πολλές φορές η απώλεια σύνδεσης ήταν... καταστροφική.
Αφήστε που δεν μπορείς να απαντήσεις στο ένα τηλέφωνο, βάζοντας σε αναμονή το άλλο...
Φαντάζομαι η επόμενη γενιά γαλάζιων δοντιών θα έχει λύσει αυτά τα μικροπροβλήματα.

diastimata said...

ΝΔ said

Τώρα ένα τηλεφωνο μπορεί να ζευγαρωθεί (pair) με πολλά bluetooth το αυτό ισχύει και για το ακουστικό. Αρκεί να μην είναι συνδεδεμένα ταυτόχρονα.

Όπως σας εξήγησα και στο παραπάνω σχόλιο, η logi-tech το ξεπέρασε το πρόβλημα. Μόνον που οι απώλειες συνδέσεων είναι περισσότερες.

Anonymous said...

Πρώτη κατοστάρα στο Dontech και με moderation?

Nikos Dimou said...

Κι επειδή μιλήσαμε πριν για τις ακτινοβολίες - τα Bluetooth εκπέμπουν 0,4 σε σχέση με τα κινητά που φτάνουν στα δύο...

Patsman said...

Εγώ πάντως αυτό που έχω παρατηρήσει σχετικά με το bluetooth είναι το εξής:

Στο σπίτι μου δεν έχει καλό σήμα αποδεδειγμένα. Όταν μιλάω απευθείας από το κινητό, τότε το σήμα χάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να με ακούσουν οι άλλοι. Όταν όμως χρησιμοποιώ το bluetooth (της sony ericsson), τότε πιάνω σχεδόν πάντα σήμα.

Δεν ξέρω αν ισχύει όντως, δηλαδή αν προσφέρει και καλύτερο σήμα, αλλά αυτό συμβαίνει σε μένα.

mtryfo said...

Ολοι για μπανάκι σήμερα??? σίγησε η γειτονιά απο χθές το βράδυ!!
και ήθελα να ρωτήσω, αν διάβασα καλά, κυκλοφορούν carkit bluetooth, τα οποία δεν χρειάζονται εγκατάσταση, είναι αληθεια? Μπαίνει δλδ στη θήκη του αναπτήρα στο αυτ/το και thats it,
τίποτε άλλο???

Nikos Dimou said...

mtryfo said...
Ολοι για μπανάκι σήμερα???

---------------------------------

Προφανώς πολλοί είναι στις παραλίες αλλά και αρκετοί είναι στο διπλανό μαγαζί (doncat) που έχει νέο ποστ.

Ναι υπάρχουν Bluetooth ανοιχτής ακρόασης που δεν θέλουν εγκατάσταση φορτίζουν από τον αναπτήρα και μπαίνουν όπου βολεύει - συνήθως στο σκιάδιο του αυτοκινήτου.

Somebody961 said...

Καθώς και ραδιοcd όπου το μικρόφωνο τοποθετείται στο σκιάδιο του οδηγού με αυτόματη σίγαση μουσικής, αναγνώριση καλούντος στην οθόνη του player και άλλα, ανάλογα με μοντέλλο/μάρκα φαντάζομαι.

mtryfo said...

don ευχαριστώ για την επιβεβαίωση της πληροφορίας
Αφου είχα γράψει το σχόλιό μου, πήγα στο "διπλανό" μαγαζί και ανακάλυψα πού είχαν πάει όλοι....