Saturday, July 14, 2007

Οι "άχρηστες" χρήσεις

Φαντάζομαι πως όλοι σας έχετε ένα (τουλάχιστον) κινητό.

Τι το κάνετε;

Προφανώς, τηλεφωνάτε.

Αν το κινητό σας είναι ένα συνηθισμένο, μέσου κόστους, τηλέφωνο, έχει τουλάχιστον άλλες 30 χρήσεις. Αν ανήκει σε αυτά που ονομάζουμε high end, τα πιο ακριβά, μπορεί να έχει και πενήντα.

Να απαριθμήσω μερικές: ξυπνητήρι, μαγνητόφωνο, τηλεφωνικός κατάλογος, φωτογραφική μηχανή και βίντεο κάμερα, ραδιόφωνο, ημερoλόγιο με ραντεβού, αριθμομηχανή, σημειωματάριο, χρονόμετρο, συσκευή αποθήκευσης και αναπαραγωγής μουσικής (ΜΡ3), μετατροπέας μονάδων μέτρησης, αποδέκτης και αποστολέας γραπτών μηνυμάτων (SMS) και εικονομηνυμάτων (MMS), αλλά και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), παιχνιδομηχανή, ευρετήριο διεθνούς ώρας, πλοηγός Internet, επεξεργαστής φωτογραφιών, υπενθύμιση γενεθλίων, fax & data modem για τον υπολογιστή σας...

Αν μάλιστα είναι και High End, όπως το εικονιζόμενο Nokia N95, μπορεί να έχει και GPS (Global Positioning System) - να σας βοηθάει να βρίσκετε τον δρόμο σας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Πόσες φορές έχω καταπλήξει χρήστες κινητών δείχνοντάς τους τι μπορεί να κάνει το τηλέφωνό τους... Γιατί (κι αυτό είναι γνωστό από τις έρευνες) οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν ούτε το 10% των δυνατοτήτων τους.

Αλλά χρειάζονται όλα αυτά;

Σίγουρα για πολλούς δεν χρειάζονται - όχι επειδή δεν είναι χρήσιμα, αλλά επειδή δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Π. χ. γνωρίζω ανθρώπους που κουβαλάνε μία χειρόγραφη ατζέντα με όλα τους τα τηλέφωνα και τα ραντεβού (την οποία αντιγράφουν κάθε χρόνο από την αρχή) ενώ το τηλέφωνό τους θα έκανε άριστα (και πιο εύκολα, ειδικά στην εύρεση) την ίδια δουλειά.

Κι αν δεν έχεις υπολογιστή είναι δύσκολο να εκμεταλλευθείς πολλές χρήσεις - από τα ΜΡ3 ως τις επαφές.

Αλλά και αυτοί που έχουν, συχνά βαριούνται να κάνουν μία κίνηση που θα τους διασφάλιζε τα δεδομένα εφ'όρου ζωής. Να καταγράψουν μία φορά επαφές, ημερολόγιο, εργασίες και σημειώσεις στο Outlook και μετά να τα συγχρονίζουν με κάθε νέο τηλέφωνο.

Πολύ συχνά ακούω την φράση: "Θέλω ένα κινητό που να είναι μόνο τηλέφωνο". (Περιέργως τέτοια δεν υπάρχουν. Ακόμα και τα πιο φτηνά, των 50 ευρώ χωρίς σύνδεση, όλο και θα έχουν καμία δεκαριά έξτρα χρήσεις).

Καταλαβαίνω τι κρύβεται πίσω από αυτή τη φράση - όχι η λιτότητα αλλά η αποφυγή περιπλοκών. Άντε τώρα να κάτσεις να μάθεις διαδικασίες...

Όμως είναι τόσο ωραίο όταν π. χ. βλέπεις κάτι που σου αρέσει να μπορείς να το μοιραστείς με κάποιον. Καμιά φορά είναι και χρήσιμο: να αγοράσω αυτό (τσακ φωτό) ή εκείνο;

Τελικά θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση πως τα κινητά δεν είναι τηλέφωνα, αλλά οι μικρότεροι φορητοί υπολογιστές. (Το iPhone της Apple θα βοηθήσει σε αυτή την αλλαγή οπτικής). Κι όπως και τα κομπιούτερ μερικοί τα παιρνουν για μία χρήση (π. χ. να γράφουν κειμένα) και μετά ανακαλύπτουν τις δυνατότητες του Excel, του email ή του Photoshop - έτσι και στα κινητά.

(Πάντως μαθητές και μπάτσοι έγκαιρα ανακάλυψαν τις δυνατότητες της βιντεοσκόπησης...)

Όποτε σκέφτηκα πως είναι πολλές οι χρήσεις και μερικές είναι άχρηστες - σχεδόν πάντα διαψεύστηκα. Κάποια στιγμή μου χρησίμεψαν. Είτε χρειάστηκε να κάνω μία διαίρεση, να μετατρέψω ουγγιές σε κιλά, να κάνω moderation στο blog καθ'οδόν, ή να δω τι ώρα είναι τώρα στο Καράτσι...

Και μερικά παιχνίδια μου κράτησαν συντροφιά σε δύσκολες ώρες αναμονής.

Ζήτω λοιπόν οι "άχρηστες" χρήσεις!

*

96 comments:

rosie said...

Ειμαι κι εγω μια απ αυτους που βολευονται με τα ελαχιστα.

Τηλεφωνο, ευρετηριο, ξυπνητηρι, φωτο (τις οποιες δεν ξερω πως να τις παιρνω απο εκει και να τις βαζω π.χ. στο λαπτοπ μου), αποστολη και ληψη μηνυματων και τελος. Ουτε ξερω αν εχει αλλες δυνατοτητες -δεν το χω ψαξει ποτε κι ουτε μου λειπουν,. (αμα δεν ξερεις κατι πως να σου λειψει αραγε)?

Βλεπω τα εφηβακια και την ευκολια που χειριζονται το κινητο τους και πραγματικα τοτε καταλαβαινω τι ηταν αυτο που καποτε λεγαμε Generation gap και ηχουσε βαρυγδουπο και ξενο σ εμας..

Προχτες εβλεπα στην τηλεοραση εκεινη τη διαφημιση με την μικρη που μασαει τσιχλα και ειναι στεναχωρημενη γιατι κατι επαθε ο υπολογιστης της (δεν καταλαβα ακριβως τι επαθε, ουτε θυμαμαι τι του λεει -οσο κι αν το προσπαθησα) και τον μπαμπα της που προσπαθει να καταλαβει τι εχει η κορη του , το υφος του και την καταπληκτικη τελικη ατακα: Στη μανα σου το ειπες? και με πιανουν τα γελια.. Πω πω μαθουσαλες θα μας βλεπουν τα παιδια ολους εμας...

ΑΝΩΝΥΜΟΣ said...

Φαντάζομαι πως όλοι σας έχετε ένα (τουλάχιστον) κινητό.
.................
Εγώ δεν έχω, πειράζει;

aggelos-x-aggelos said...

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσπαθώ να καταργήσω τα χειρόγραφα. Ιδανικό για μένα θα ήταν να είχα ένα κινητό και να το είχα για πολλά χρόνια αλλά αυτό μάλλον δεν γίνεται, κάθε χρόνο θα χαλάσει. Τότε λοιπόν, στο καινούριο, ποτέ μα ποτέ, δεν πέρασαν στοιχεία από το παλιό σωστά. Πάντα γινόταν ένα μπάχαλο και τελικά τα πέρναγα ένα ένα με το χέρι. Φαντάζομαι όμως θα λυθεί και αυτό με τα χρόνια.

@ rosie
Δοκίμασα Ctrl Alt Del αλλά ο task manager είχε κολλήσει

Το τέλος. Πιο πίσω δεν θυμάμαι.

@ all
Έχουμε συνάντηση στις 11 Ερμού και Αιόλου; Χθες το βράδυ στη συναυλία στο Σύνταγμα ένας τύπος είπε από τα μικρόφωνα ότι θα συναντηθούν οι bloggers σήμερα.

Εγώ πάντως θα πάω.

Καλημέρα

Nikos Dimou said...

rosie said...
Πω πω μαθουσαλες θα μας βλεπουν τα παιδια ολους εμας...

------------------------

Κι εγώ μαζί τους...

d3lta said...

Καλημέρα και από εδώ!

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας έχει αναπτυχθεί σε έναν από τους πλέον ταχέως εξελισσόμενους κλάδους, κλασσικό οικονομικό παράδειγμά δημιουργίας μίας νέας αγοράς από το μηδέν (τα καλά της εμπνευσμένης επιχειρηματικότητας και της παγκοσμιοποίησης).

Ως προς τα τεχνικά έχετε απόλυτο δίκιο, είναι τόσες πολλές οι δυνατότητές τους πλέον, που ο μόνος τρόπος να δει κανείς τα κινητά τελευτάιας γενιάς είναι σαν μικρούς υπολογιστές.

Αυτή ακριβώς η λογική διέπει και τις κατασκευάστριες εταιρείες οι οποίες μας βομβαρδίζουν με νέα μοντέλα με όλο και περισσότερες δυνατότητες. Είναι η λογική του "surprise and delight" τον τελικό χρήστη.

Πχ το Sony Ericsson K800i που διαθέτω εκτός από την καταπληκτική cybershot 3.2 megapixels camera, το mp3 player και ένα σωρό άλλα, διαθέτει και ένα προγραμματάκι επονομαζόμενο face wrap με το οποίο αφού φωτογραφήσεις το ανυποψίαστο θύμα, μπορείς να τον μετατρέψεις σε κουασιμόδο - με παραλλαγές. Σαχλό θα μου πείτε, σας πληροφορώ όμως ότι έχω περάσει άπειρες ώρες γέλιου με τους φίλους μου.

Μία βασικώτερη παράμετρος είναι ο κοινωνικός ρόλος που παίζουν αυτά τα μικρά θαύματα της τεχνολογίας. Ολα τα νέα παιδιά που γνωρίζω, έχουν ένα απλό κινητό (προφανώς λόγω έλλειψης πόρων) και έχουν γίνει εξπέρ στην πληκτρολόγηση SMS, γλωσσικό φαινόμενο που αξίζει ένα πόστ από μόνο του.

Γιά να μην πούμε γιά την γκάμα των σχέσεων, φιλικών, κοινωνικών, ερωτικών -νόμιμων και μη - οι οποίες θα είχαν σβήσει χωρίς την ύπαρξη κινητών να τις κρατούν στην ζωή.

Θα κατέτασσα εαυτόν στην κατηγορία των prosumers, δεν είμαι γκατζετάκιας υπό την έννοια ότι κάθε συσκευή που αποκτώ την 'λιώνω' στην σε βάθος χρήση και σας πληροφορώ ότι αντλώ απίστευτη ευχαρίστηση από το κινητό μου, it just feels right που λένε και οι συμπαθείς αγγλοσάξωνες.

ΥΓ Το κεφτεδάκι μάλλον απωλέσθη, καθότι τα ανωτέρω γράφονται με την βασανιστική σύνδεση των 50.6 kbps από το Σούνιο, η αίτηση γιά ADSL έχει γίνει εδώ και μία εβδομάδα, αλλά περιμένουμε τις @$#%^!& πόρτες!! (πιθανό θέμα πόστ αυτό, η εξάρτηση από το high bandwith και οι αλλαγές που έχει επιφέρει στην ζωή μας).

Nikos Dimou said...

delta_mike
Κ800i έχω κι εγώ και προς το παρόν είναι το καλύτερο κινητό της SonyEricsson.

d3lta said...

Nikos Dimou said...

delta_mike
Κ800i έχω κι εγώ και προς το παρόν είναι το καλύτερο κινητό της SonyEricsson.

------------------------------
Εχετε αναβαθμίσει το firmware μέσω internet με το utility που περιλαμβάνεται στο CD ROM εγκατάστασης?

Λίγο μπελαλίδικη διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο. Πρέπει να βγεί η SIM κάρτα, και είναι μεγάλη φασαρία σε αυτό το μοντέλο σε σχέση με τα Nokia.

Οσο γιά την όντως εξαιρετική του κάμερα, μακριά από zoom, δεν είναι οπτικό, και φλάς - παρ' όλο που είναι xenon δεν αποδίδει, αν κρίνω βέβαια από την φωτό στο "Ενός λεπτού μαζί" αυτά τα γνωρίζετε ήδη.

Constantinos said...

Από την άλλη πλευρά, σκέφτομαι ότι η προσπάθεια να χωρέσουν πολλές διαφορετικές λειτουργικότητες σε μία φυσική συσκευή, υπαγορεύουν σχεδιαστικούς και λειτουργικούς συμβιβασμούς.

Κλασικό παράδειγμα το μέγεθος της οθόνης. Για χρήση internet browser, προκειμένου οι σελίδες να είναι σχετικά ευανάγνωστες χρειάζεται συγκριτικά μεγάλο μέγεθος οθόνης το οποίο όμως επιβαρύνει τη διάσταση της συσκευής καθώς και την αυτονομία ρεύματος. Από την άλλη πλευρά μια μικρότερη οθόνη που θα ήταν υπερεπαρκής για χρήση κινητού τηλεφώνου είναι εξαιρετικά ανεπαρκής για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Ας μην μιλήσουμε για δυνατότητες φωτογραφικής μηχανής (μέγεθος φακού, φωτεινότητα, κλπ) όπου οι συμβιβασμοί είναι αυτονόητοι.

Τελικά νομίζω ότι για τον ίδιο λόγο που δεν υπάρχουν ψυγειόφουρνοι, η αγορά θα ξεπεράσει το στάδιο του εντυπωσιασμού με τις πολυλειτουργικότητες που μάλλον είναι καθαρά θέμα marketing και θα ισορροπήσει σε συσκευές που να κάνουν αυτό που η εργονομία και οι περιορισμοί του ανθρώπινου σώματος υπαγορεύουν.

antvol said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...
delta_mike
Κ800i έχω κι εγώ και προς το παρόν είναι το καλύτερο κινητό της SonyEricsson.
---

Για φωτογράφηση ναι. Όχι όμως για μουσική. Η κατηγορία W (πχ w810i) είναι σαφώς καλύτερη.

Anastassios said...

Κοιτάξτε: η βασική χρήση ενός κινητού είναι ως τηλέφωνο.

Καλές οι άλλες παράμετροι που το συνοδεύουν, αλλά με μικρές εξαιρέσεις, δεν αποτελούν προτεραιότητα για τους πολλούς -γιατί είναι αυτό κακό ή παράξενο, δεν το καταλαβαίνω.

Και οι τηλεοράσεις έχουν ένα σωρό άλλες λειτουργίες(Π.χ. teletext, πάγωμα εικόνας, δυνατότητα παρακολούθησης δύο προγραμμάτων ταυτόχρονα), αλλά δεν ξέρω πολλούς που να ενδιαφέρονται για αυτές σε καθημερινή ή μόνιμη βάση...

Ο κόσμος θέλει την ζωή του κατά δυνατόν απλή -αυτό είναι όλο.

Να έχεις κινητό, αλλά να μην περνάς και όλη την ώρα σου πάνω του.

Υπάρχουν και άλλα, πολύ καλύτερα πράγματα να κάνει κανείς. Όσοι θέλουν πολλά από το κινητό τους, είναι δικαίωμά τους, όπως δικαίωμα είναι για κάποιους άλλους να το χρησιμοποιούν όπως εκείνοι επιθυμούν.

Άχρηστες είναι οι χρήσεις εκείνες επομένως για όσους τους είναι πράγματι... άχρηστες.

Το κινητό ως τηλέφωνο έχει γίνει πια απαραίτητο για όλους, όπως έγινε κάποτε απαραίτητο το τζην παντελόνι. Αυτό δε σημαίνει πως γίναμε(ή πρέπει να γίνουμε ντε και καλά) όλοι καουμπόϋδες ή εργάτες, επειδή το τζην είναι το πιο ανθεκτικό ύφασμα.

Και δεν είναι μόνο "μόδα" -είναι πιστεύω μια σοβαρή εξέλιξη της κοινωνίας, όπως ήταν κάποτε γι' αυτήν, η ανάγκη να αποκτήσει ραδιόφωνο...

Αντικειμενικά άλλωστε, δε μπορούν να είναι όλοι, "τρελοί" με την τεχνολογία όπως ο Νίκος. Τους αρκεί όμως που μπορούν κι αυτοί να συμμετέχουν, στο βαθμό που θέλουν...

(κάποτε τα κινητά ήταν "άπιαστο όνειρο" για τους πολλούς -τα βλέπαμε να τα χρησιμοποιεί ο Τομ Σέλεκ στη Φεράρι του και κάναμε "wow" -σήμερα έχει κι η κουτσή Μαρία. Λίγο το έχετε αυτό κύριε Νίκο;)

giant13 said...

Μπορεί να μη έχω άλλες λόξες, αλλά γκατζετάκιας πιστευώ πως είμαι.
Στο μέτρο φυσικά των οικονομικών δυνατοτήτων μου.
Το πρόβλημα είναι πως όταν πάω να αγοράσω μιά συσκευούλα, τότε αρχίζει ο εσωτερικός πόλεμος κόστους αγοράς και δυνατοτήτων της συσκευής.
Αν τελικά δεν αγοράσω την πλουσιώτερη έκδοση, τότε η χαρά απόκτησης μετριάζεται κατά πολύ.
Ενα άλλο πρόβλημα είναι η πολύ συχνή κυκλοφορία στην αγορά, αναβαθμισμένων μοντέλων, οπότε εκεί πλέον αν δεν σου περισσεύουν τα χρήματα, δεν μπορείς να παρακολουθήσεις το παιχνίδι.
Οπως ενώ είχα αγοράσει μιά αναλογική βιντεοκάμερα VHS, λογω ανεπισκεύαστης βλάβης της παλιάς, τον επόμενο χρόνο αγόρασα 840Ε μιά ψηφιακή στα 1,3 Μpixel. Διαφορά όγκου, βάρους, ποιότητας εικόνας πολύ μεγάλη.
Σε λίγους μήνες όμως, η τιμή της έπεσε στα 450Ε με την κυκλοφορία νέας στα 3.3Μpixel στην τιμή των 900Ε.
Τον περασμένο Νοέμβρη αγόρασα ένα sony-ericsson 750i στην τιμή των 209ευρώ, είχε πέσει κατά πολύ, ακούγοντας και τα καλύτερα λόγια από τον οικοδεσπότη. Το κ800ι κόστιζε τότε γύρω στα 430ε αλλά με φρέναρε και ο όγκος του.
Πριν δυό μήνες απόκτησα ένα navigation, μάλλον άχρηστη αγορά. Το βλέπω πιό πολύ σαν παιχνίδι. Στην πόλι, μπερδεύει τους μονόδρομους λόγω παλιάς χαρτογράφησης.
Tώρα νέος πειρασμός, η OLYMPUS SP 550 UZ, στα 7,2 Mpixels, με διπλό σταθεροποιητή, οπτικό ζούμ 18χ.
H πρώτη μου ψηφιακή ήταν πρό τριετίας η OLYMPUS CAMEDIA C-750, 4 Mpixels, 10x οπτικό ζοομ. Κατόπιν μιά πιό compact σε διαστάσεις SONY DSC P200, 7,2Mpixels.

Δον, εχεις διαβάσει η ακούσει αν αξίζει; Μήπως η DSLR E510 είναι η πιό σωστή επιλογή;

Nikos Dimou said...

delta mike
H φωτογραφία στο doncat δεν βγήκε με το Κ800i αλλά με το (ελαφρύ, καλοκαιρινό) W880i. Που είναι ένα κλικ καλυτερο στα MP3 - αλλά όχι καμία μεγάλη διαφορά. Εκτός από το ότι διαχειρίζεται στερεοφωνικά bluetooth ακουστικά.

Αναβάθμιση έχω κάνει 4 φορές στο Κ800i από τότε που το πήρα και δύο φορές στο W880i. Τις περισσότερες τις είχα κάνει στο P990i (δεν το έχω πια): Συνολικά 6!

Nikos Dimou said...

Constantinos
σαφώς υπάρχουν συμβιβασμοί αλλά το τηλέφωνο είναι κάτι που το έχεις πάντα μαζί σου! Εκεί είναι η μοναδικότητά του.

Δεν ξέρω κανένα που να κυκλοφορεί κουβαλώντας συνεχώς μαζί του φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα, αριθμομηχανή, κλπ. κλπ.

Προχθές στην Μπακογιάννη ακόμα και η υποτυπώδης φωτογραφική του W880i έβγαλε κάτι!

irlandos said...

Πόσο πολύ θα μου άρεσε ένα κινητό με χρήσεις a la carte. Και όταν λέω «a la carte» δεν εννοώ ... το γνωστό παλιό πρόγραμμα μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Εννοώ αγορά χρήσεων κατ’ επιλογήν.
Δεν μου αρέσει να έχω μία χρήση την οποίαν απλώς δε θα χρησιμοποιήσω παρά μόνο μία φορά. Το θεωρώ σπατάλη (χώρου μνήμης, παρά χρημάτων).

Nikos Dimou said...

giant13
DSLR προτείνω - η πιο καλή στις φθηνές και κομψές είναι η Nikon D40. Και η Ε510 καλή είναι.

Για compact: Panasonic Lumix DMC TZ3 με 10X ευρυγώνιο zoom Leica.

Constantinos said...

Ο/Η Nikos Dimou είπε...

Constantinos
σαφώς υπάρχουν συμβιβασμοί αλλά το τηλέφωνο είναι κάτι που το έχεις πάντα μαζί σου! Εκεί είναι η μοναδικότητά του.


- Σύμφωνοι, ως αμέσως επόμενη εναλλακτική είναι σίγουρα καλύτερο να μπορεί κανείς επί τόπου να πάρει μια φωτογραφία, ή να δει τον καιρό στο Καράτσι, που λέτε και εσείς - από το να μην μπορεί να το κάνει, απλώς πιστεύω ότι αυτό δεν θα μπορέσει και δεν πρέπει να υποκαταστήσει την ύπαρξη μιας εξ αρχής σχεδιασμένης συσκευής για την ίδια χρήση.

Ασφαλώς σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω την σκηνή, όπως σε κάποια παλιά ταινία του ΘΒ όπου κυκλοφορούσε με κρεμασμένα γύρω από το σώμα του διάφορα χρηστικά αντικείμενα καθώς έφευγε μετανάστης με σχεδία για την Αμερική! :)

Σε επίρρωση των παραπάνω, αυτό το post το κάνω από το HTC s620 σε μία παραλία :)

Υ.Γ. Ερώτηση blogo-newbie, πως κάνουμε quote τμήμα προηγούμενου σχολίου στο δικό μας σχόλιο?

Nikos Dimou said...

irlandos
η διαφορά στο κόστος δεν είναι μεγάλη - αποδειξη ότι το 80% των χρήσεων τα έχουν και τα τηλέφωνα των 100 ευρώ.

Έχω πάρει με επιδότησε ένα S/E 530i που κοστίζει εκεί γύρω. Η μόνη του διαφορά από το Κ800 (που τότε κόστιζε το τετραπλό) είναι η οθόνη και η φωτογραφική μηχανή (640Χ480). Όλα τα άλλα τα κάνει - από ΜΡ3 μέχρι φωνητική κλήση και συγχρονισμό με υπολογιστή.

tk said...

Για αρχή-θα επανέλθω αργότερα-ποτέ δεν θεωρούσα ότι αξίζει να έχω 300 ή παραπάνω ευρώ στην τσέπη μου σε κάτι που μπορεί να μου πέσει, και μου έχει πέσει από μηχανή εν κινήσει, και να το κλαίω. Είχα 4 ή 5 κινητά στη ζωή μου μέχρι τώρα, όλα τελείως απλά. Τώρα έχω ένα Sagem my100x το οποίο αγόρασα 29!! ευρώ και με χρόνο ομιλίας 8 ευρώ. Εγώ από το κινητό μου θέλω τέσσερα πράγματα. Να μιλάω, να στέλνω μηνύματα, να έχει ρολόι και ξυπνητήρι. Αυτά χρειάζομαι. Θα επανέλθω στην κουβέντα σργότερα.

Την καλημέρα μου.

Nikos Dimou said...

constantinos
copy-paste - το HTC (τέως Qtek) το κάνει άψογα - καθότι Windows OS.

Alexandros said...

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες χρηστών κινητών τηλεφώνων.Οι γκατζετάκηδες , οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αργόσχολοι (μαθητές , φοιτητές , Δημόσιοι Υπάλληλοι κ.λ.π). Σε πολλές περιπτώσεις η πρώτη με την δεύτερη και η πρώτη με την τρίτη κατηγορία συνδέονται , ποτέ όμως βέβαια η δεύτερη με την τρίτη.
Οι γκατζετάκηδες ψάχνουν όλες τις χρήσεις διότι αυτό τους ευχαριστεί. Έτσι απλά.
Οι ελεύθεροι επαγγελματιές χρειάζονται αυτές τις χρήσεις και καλό θα ήταν να τις ξέρουν. Αλλωστε για αυτούς ο χρόνος είναι χρήμα ως γνωστόν.
Οι υπόλοιποι , το θεωρώ μαζοχιστικό να καθήσουν να μάθουν όλες αυτές τις λειτουργίες χωρίς κανένα απολύτως λόγο και αντίκρισμα. Άλλωστε όλα αυτά έχουν τέτοια δυναμική και εξελίσσονται τόσο γρήγορα... Υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνεις και πιο εποικοδομητικά.
Όλα λοιπόν είναι θέμα τρόπου ζωής και δουλειάς. Όπως και με τους Ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο αρχιτέκτονας σίγουρα δεν κάνει την ίδια χρήση με τον καθαριστή πισίνας.

antvol said...

Νίκο,

Μια ερώτηση: Θα πάρεις i-phone; Ή θα αντέξεις στον πειρασμό; (θα στοιχημάτιζα πως, τελικά, θα υποκύψεις, το πραγματάκι αυτό, απ' ότι βλέπω, δεν παίζεται).

gatti said...

Αχρηστες χρήσεις; Ποιες άχρηστες; Σας πληροφορώ ότι ακόμα κι αυτές που δεν επεδίωξα να έχει το κινητό μου τις έχω χρησιμοποιήσει πολύ παραπάνω από μία φορά. Και μετατροπή ποδιών σε μέτρα χρειάστηκε να κάνω για να μετρήσω (λόγω δουλειάς) το ύψος ενός μπασκετμπολίστα που έρχεται από το ΝΒΑ σε ελληνική ομάδα, και τη διαφορά ώρας από Αθήνα σε κάποια άλλη χώρα/πόλη του κόσμου χρειάστηκε να υπολογίσω, για να μην πω ότι με το ρολόι/ξυπνητήρι έχω καταργήσει το ρολόι, χειρός ή επιτραπέζιο κι αυτό υπήρξε σωτήριο για μένα καθώς δεν μου "φτουράει" ρολόι γενικώς.

Χώρια τώρα το πόσες ατελείωτες ώρες αναμονής που αλλιώς προμηνύονταν άκρως βαρετές έχω περάσει με τα παιχνίδια. Και όχι μόνο σε ιατρεία, δημόσιες υπηρεσίες ή ανάλογους χώρους, αλλά ακόμα και σε κομμωτήριο! Οι άλλες να διαβάσουν περιοδικά μόδας κι εγώ να πολεμάω με ...aliens. Επίσης χρήσιμο το MMS όταν χρειάζομαι μια δεύτερη γνώμη για κάτι που θα ήθελα να αγοράσω, ενώ δεν έχουν λείψει και περιπτώσεις που έχω χρησιμοποιήσει στον υπολογιστή μια φωτογραφία που τράβηξα από το κινητό.

Τα υπόλοιπα βέβαια για μένα επ΄ ουδενί μπορούν να χαρακτηριστούν πολυτέλεια. Και το ραδιόφωνο χρειάζομαι ανά πάσα στιγμή, αφού πρέπει να ενημερώνομαι για αγώνες και ειδήσεις και τα ραντεβού μου σημειώνω και κάποια ιδέα, φράση ή σκέψη που θα τη χρειαστώ για τη δουλειά και e-mail στέλνω συχνά και το μαγνητόφωνο χρειάζεται να χρησιμοποιήσω, αλλά και τις επαφές μου τις έχω μόνιμα στο κινητό έχοντας καταργήσει την ετήσια αντιγραφή τηλεφώνων από ατζέντα σε ατζέντα.

Τα παραπάνω βέβαια συνεπάγονται και το ανάλογο ...στερητικό σύνδρομο αν το ξεχάσω ή αν τυχόν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα. Δίπλα στον
υπολογιστή και το αυτοκίνητο που είχατε αναφέρει σε παλαιότερο post προσθέστε και το κινητό γιατί αρρωσταίνω χωρίς αυτό.

Και τώρα που το σκέφτομαι... Καθώς δεν είμαι από τους ανθρώπους που μιλούν πολύ στο τηλέφωνο, πέρα από τις απαραίτητες για τη δουλειά συνεννοήσεις, περισσότερο κατέληξα το χρησιμοποιώ για τις περιφερειακές χρήσεις του και πολύ λιγότερο ως αυτό που - υποτίθεται ότι - είναι: Ενα τηλέφωνο.

Οσο για το ..."Θέλω ένα κινητό που να είναι μόνο τηλέφωνο". Την φράση αυτή μου είπε πρόσφατα η μητέρα μου όταν της αγόρασα ένα όχι ιδιαίτερα ακριβό, αλλά πάντως σύγχρονο κινητό, που έχει έξτρα χρήσεις γιατί όπως σωστά αναφέρατε δεν υπάρχουν απλά κινητά. Προηγουμένως, μου παραπονιόταν συνεχώς που της είχα δώσει ένα παλιό - εύχρηστο για εκείνη όπως υπολόγιζα - κινητό μου. "Ολες οι γριές στο γιατρό έχουν το ίδιο κινητό" συνήθιζε να μου λέει, οπότε πήρα την απόφαση να της το ...αναβαθμίσω. Ε λοιπόν έχει σταθεί αδύνατο να το μάθει. Αναπολεί το παλιό απλό κινητό της και συνεχώς αναφέρει την παραπάνω φράση...

Οπότε αυτό που συνηθίζω να λέω είναι: Καλύτερα να προλάβουμε το τρένο, ακόμα κι αν χρειαστεί να ...λαχανιάσουμε, παρά να μείνουμε πίσω, παρακολουθώντας το να απομακρύνεται οριστικά από τον ορίζοντά μας.

irlandos said...

Μα αυτό ακριβώς εννοούσα: η «σπατάλη» αφορά στο χώρο της μνήμης και στις άλλες θυσίες που γίνονται για να «χωρέσει» (in order to accommodate)μία «άχρηστη» χρήση. Το «χώρο» αυτό, θα τον ήθελα διαθέσιμο για κάποια από τις άλλες χρήσεις που προτιμώ.

Τη διαφορά στις τιμές τη θεωρώ κι εγώ ως ένα ζήτημα ελάσσονος σημασίας, τώρα πια.

Nikos Dimou said...

antvol
μάλλον θα θυσιαστώ για σας και θα υποκύψω στο πειρασμό. (Λόγω νέας στήλης dontech πρέπει να ενημερώνομαι για όλα τα νέα gadgets. Δικαιολογία υπ. αριθ 123 - που λέει και η διαφήμιση).

Ελπίζω μέχρι να έρθει εδώ να έχει ξεπεράσει τις παιδικές του ασθένειες (όπως βλέπω στις αντίστοιχες στήλες των ΗΠΑ).

tassos georgakopoulos said...

Από το ποστ

"Ζήτω λοιπόν οι "άχρηστες" χρήσεις!"

...............

Μα στο περιττό βρίσκεται η ομορφιά!

Constantinos said...

Ο/Η Alexandros είπε...

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες χρηστών κινητών τηλεφώνων.Οι γκατζετάκηδες , οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αργόσχολοι

Αγαπητέ Αλέξανδρε, τι κινητό να πάρει ένας δημόσιος υπάλληλος που τα απογεύματα κρατάει βιβλία ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά μέσα του αγαπάει την τεχνολογία? - Μήπως τα στερεότυπα τελικά δεν υπάρχουν? Ας μην βάζουμε ετικέτες στα πάντα! Ο κάθε άνθρωπος έχει τη μοναδικότητά του.

Alexandros said...

@ constantinos

Συμφωνώ απολύτως με αυτό που γράφεις. Για αυτό άλλωστε έγραψα ''βασικές'' κατηγορίες. Πιστεύω πάντως ότι οι κατηγορίες που ανέφερα καλύπτουν περίπου το 80% του πληθυσμού που χρησιμοποιεί κινητο (αυθαίρετη προσέγγιση , χωρίς στοιχεία).

irlandos said...

Μια που το έφερε η κουβέντα (του antvol και του ΝΔ), παρακαλώ όποιον ... «έχει θυσιαστεί» στο βωμό του i-phone να ενημερώσει και εμάς που τώρα σκεφτόμαστε να «θυσιαστούμε» και θέλουμε τα σχόλια του «απλού χρήστη».

Anonymous said...

Να θυμίσω τα λόγια του Heinz σε προηγούμενο post(Κινέζος, γάτα, πίνακας, κουμπί!):

"Πρόσφατα, είμαι στο ψάξιμο για ένα φορητό PC - έχω ένα MAC φορητό.
Ένας φοιτητής μου πρότεινε ένα Toshiba που κάνει 4500 και παίζει και παιχνίδια (που μ' αρέσουν). Μπορώ να τα πληρώσω χωρίς ζόρι. Αλλά το απέρριψα και κάθισα να του εξηγήσω γιατί θα ήταν ύβρις - δεν ξέρω αν κατάλαβε...."

Προσωπικά αγόρασα ένα μαύρο Razor V3 της Motorola πριν από ένα χρόνο και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Είναι λεπτό και χωράει άνετα στην τσέπη, είναι μεταλλικό και, παρά τα φαινόμενα, από τις πιο ανθεκτικές συσκευές που είχα ποτέ, ενώ από design σκοτώνει!

Δεν τρώει κολλήματα, σε αντίθεση με τα Sony Ericsson, δεν είναι φτηνοκατασκευή όπως η πλειοψηφία των Nokia και από σήμα καμπανιάζει σχεδόν παντού. Η μπαταρία του, φτού να μην την ματιάσω, δεν μασάει μία. Τέσσερις μέρες με πολλά τηλέφωνα και ακόμα περισσότερα Sudoku!
Η οθόνη του μεγάλη και σχετικά υψηλής ευκρίνειας.

Η σύνδεση, μέσω USB, με το pc, και το software από το οποίο συνοδευόταν, είναι απλά και εύχρηστα για συντονισμό, backup και μεταφορά αρχείων.

Φωτογραφική και μνήμη για τα μπάζα!
Καλύτερα κινητά, γενικώς, νομίζω πως είναι τα Samsung με διαφορά.
Σκυλιά!

Κινητό, πάλι, όταν χαλάσει αυτό! Μου αρέσει η ιδέα ενός κινητού-ελβετικού σουγιά, αλλά ας μην γινόμαστε και υποχείρια τους τρέχοντας συνέχεια πίσω από κάθε τους εξέλιξη!

Συμφωνώ, βέβαια, με τον αγαπητό Τάσο, "...στο περιττό βρίσκεται η ομορφιά!".
Απλά ελλοχεύει και η ύβρις!

Anastassios said...

Από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που ανακάλυψα στο κινητό μου ήταν η δυνατότητα να συνθέτω τη δική μου μελωδία και να την ακούω όποτε με καλούν(ή ως ξυπνητήρι).

Η ίδια η αίσθηση της "εξερεύνησης" του μενού και της "ανακάλυψης" νέων απίθανων λειτουργιών, είναι ίσως η μισή χαρά και ένας βασικός λόγος για την αγορά (σύγχρονου)κινητού τηλεφώνου.

(πετάγομαι δίπλα...)

athanasia said...

Καλημέρα!

Χρειάζομαι συμβουλή, γιατί θ' αλλάξω το κινητό μου.

Χρειάζομαι κινητό που να έχει πολύ καλή πρόσβαση σε email (με μεγάλη οθόνη για να βλέπω και συνημμένα).

Αισθητικά θα ήθελα η όψη του να μην είναι γιαλιστερή μεταλλική (προτιμώ θαμπό μέταλλο ή μαύρο, βιομηχανικής αισθητικής).

Επίσης, να μη μοιάζει με φοβερό γκατζετάκι του τύπου "κοιτάξτε τί ακριβό κινητό που έχω".

Αν παίζει και μουσική κι έχει κι ενδιαφέροντα παιχνίδια (σκάκι κατά προτίμηση) και πολύ απλό τρόπο χρήσης (δεν έχω χρόνο να μελετήσω πολυπλοκα εγχειρίδια), τότε θα είναι το ιδανικό.

Ευγνώμων για κάθε καλή ιδέα.

antvol said...

Η athanasia είπε...
Χρειάζομαι κινητό που να έχει πολύ καλή πρόσβαση σε email (με μεγάλη οθόνη για να βλέπω και συνημμένα).
---

Αν το mail είναι προτεραιότητα (να δέχεσαι και να στέλνεις), πάρε blackberry, είναι το καλύτερο.

Nikos Dimou said...

athanasia
επί του θέματος "νέο κινητό" επανέρχομαι δι αλληλογραφίας.

diastimata said...

Help!
Διαθέτω ΝΟΚΙΑ Ν80. Παρά τις άπειρες δυνατότητες, δεν κατάφερα, ακόμη, να πάρω μια νυχτερινή φωτογραφία της προκοπής, ή μια ακούνητη μακρινή.
Επίσης, η λήψη βίντεο κρίνεται τουλάχιστον ατυχής(δείγμα -απαράδεκτο- εδώ
Κάνω κάτι λάθος;

Nikos Dimou said...

diastimata
H σειρά N είναι η πιο φιλόδοξη και προχωρημένη της Nokia - αλλά έχω ακούσει πολλά παράπονα για προβλήματα. Δυστυχώς δεν γνωρίζω καθόλου το Ν80 και δεν μπορώ να βοηθήσω. Μήπως πρέπει να R.T.F.M.? (Read thw Fucking Manual).

tk said...

Σε συμπλήρωμα του πρώτου μου σχολίου. Το κινητό που μου έπεσε από τη μηχανή ήταν ένα Motorola. Δεν έπαθε τίποτα. Όσον αφορά τις φωτογραφίες έχω μπει στον πειρασμό να πω κάποια στιγμή "αχ να είχα κινητό με φωτογραφική να τραβούσα αυτό" αλλά το ξεπέρασα. Να σημειώσω ότι χρησιμοποιώ μια παλιά φωτογρααφική μηχανή του πατέρα μου, την Chaika 3, που βγάζει φωτογραφίες σε μισό καρέ. Βέβαια σκέφτομαι καθαρά για διευκόλυνση αλλά και οικονομία να πάρω μια ψηφιακή. Είναι βάσανο η αναλογική. Επ' ευκαιρεία έχετε να μου προτείνετε κάποια καλή και οικονομική? Για να επανέλθω στο κινητό, πιστεύω ότι το άχρηστο και το χρήσιμο είναι σχετικά. Υπάρχουν πολλοί που χρειάζονται πολλά πράγματα από το κινητό τους. Υπάρχουν και άλλοι που το θέλουν μόνο για φιγούρα. Θα μπορούσαν άραγε οι εταιρείες να βγάλουν ένα μοντέλο, χλιδάτο στην εμφάνιση, σε πολλές εκδόσεις όπως τα αυτοκίνητα? Μια έκδοση μόνο τηλέφωνο και μηνύματα, μία +φωτογραφική, μία +mp3, κλπ. Δεν ξέρω αν το κόστος είναι απαγορευτικό για κάτι τέτοιο. Θα ήταν ενδιαφέρον πάντως.

Nikos Dimou said...

morfeas
τα μοντέλα των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών (όπως και των κινητών) αλλάζουν σχεδόν κάθε ...εβδομάδα. Οι διαφορές στην ποιότητα ανάμεσα σε μηχανές ίδιας τιμής είναι μικρές - γιατί οι περισσότερες χρησιμοποιούν ίδια, τυποιημένα εξαρτηματα. Όρισε το πλαφόν σου και πάρε όποια σου αρέσει. Γενικός κανόνας: προτιμάμε τις μηχανές από φίρμες που έχουν παράδοση στην φωτογραφία.

tk said...

Μου άρεσε η Kodac που βγήκε πέρυσι με τους δύο φακούς, αν και δεν ξέρω πόσο χρήσιμη θα μου ήταν. Είναι και ακριβή ακόμα. Με βλέπω να βγάζω το καλοκαίρι με την Chaika! Α ρε παράδοση! Το φιλμ δεν θα πεθάνει ποτέ(μάλλον έχει πεθάνει και δεν του το έχουν πει!)
Ευχαριστώ για την απάντηση.

athanasia said...

Antvol + ND,

Ευχαριστώ πολύ και τους δύο!

diastimata said...

nikos dimou wrote

Μήπως πρέπει να R.T.F.M.?

I have allready RTFM. Αλλά δε βοήθησε και πολύ (για να μην πω καθόλου). Μάλλον έχω πέσει στην πρώτη περίπτωση (πολλά παράπονα για προβλήματα).
Ευχαριστώ για την προσπάθεια, πάντως.

Ein Steppenwolf said...

Οι "άχρηστες" χρήσεις είναι σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου πολύ χρήσιμες, διότι εκεί ο υπολογιστής γραφείου θεωρείται πολυτέλεια και δεν υπάρχει ανεπτυγμένη δομή ενσύρματου Διαδικτύου. Το κινητό είναι σ' αυτές τις χώρες το κύριο μέσο πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Ένας εργαζόμενος της Google στο τμήμα κινητών είχε βρεθεί στην Ινδία κι εκεί που μιλούσε με Ινδούς τους ρώτησε αν χρησιμοποιούν και το ειδικό portal για κινητά τηλέφωνα της μηχανής αναζήτησης της Google. Η απάντησή τους ήταν η απορία: "Μα καλά, πώς αλλιώς μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στη μηχανή αναζήτησης;"

harrygrath said...

Ερωτημα.
Ποιος τυπος κινητου ειναι καλυτερος ?
Candybar
Clamshell
Slide-up
Ψηφιζω κλαμσελλ

Nikos Dimou said...

harrygreco κι εμένα μου αρέσουν τα clamshell - έλα όμως που σχεδόν κανένα high-end τηλέφωνο δεν είναι στρείδι...

Nikos Dimou said...

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
(για τους παλιούς του blog)

Η Παράγραφος επέστρεψε!

Η Μαρία Φωτεινή είναι καλύτερα.

Όταν συνέλθει από την ταλαιπωρία του ταξιδιού η Παράγραφος θα μας τα πει η ίδια.

harrygrath said...

Κλαμσελλια & σλαηνταπια ειναι το μελλον - το καντυμπαρ ειναι " μισό " τηλεφωνο...
Θα γυρισει ο τροχος ( με λαστιχο Νοκια)...

Γιδες εβοσκε στο Σελι
να 'σου τωρα με κλαμσελλι
τα 'κανε μ' εκεινη ολα
τωρα θελει Μοτορολα
γλαρους εβλεπε στα ντοκια
θελει τωρα Ν της Νοκια
μα η Παρα αντι για Ν
θελει healthy Φωτεινη.

Δημήτρης ηλεκτρολόγος said...

Γενικά δεν αφήνω λειτουργία του κινητού που να μην την χρησιμοποιώ ή τουλάχιστον να μην την ξέρω (έχω ένα Κ750i)
Η πιο “άχρηστη” χρήσιμη λειτουργία για μένα είναι του φλας. Κυρίως όχι ως φλας αλλά σαν φακός. Σε σκοτεινά σημεία, κυρίως μηχανών, ή και εγκαταστάσεων,(αν δεν έχω τα εργαλεία μαζί μου στα οποία περιλαμβάνεται κανονικός φακός), με βγάζει από δύσκολες καταστάσεις .
Σε μη εμφανή σημεία με macro και φλας έχω βγάλει και χρήσιμες φωτογραφίες π.χ. από ταμπελάκι μοτέρ που αναγράφονται τα στοιχεία του, που σε άλλη περίπτωση θα απαιτούσε λύσιμο μηχανής (σε παλιές μηχανές δεν υπάρχουν πάντα σχέδια) παλιότερα χρησιμοποιούσαν εύκαμπτο χονδρό σπιράλ σύρμα με μικρό καθρέπτη στην άκρη του.

gerasimos74 said...

nikos dimou said:
"γνωρίζω ανθρώπους που κουβαλάνε μία χειρόγραφη ατζέντα με όλα τους τα τηλέφωνα και τα ραντεβού"

---------------------------

Παραδόξως για μένα (άλλα πίστευα ερχόμενος στην Αγγλία), οι περισσότεροι εδώ (ηλικίας 30+) χρησιμοποιούν για ραντεβού & προγραμματισμό χειρόγραφες αντζέτες!!!
Κουβαλάνε δε, κάτι μοντέλα προ 5ετίας (Nokia, SE) και τα χρησιμοποιούν (ακόμα & αυτοί που έχουν hi-end) μόνο για να τηλεφωνούν.

Προτιμούν δε να έχουν μαζί τους ξεχωριστή συσκευή PDA, αντί να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους.
(Το top 10: ένας αναισθησιολόγος ο οποίος έρχεται κουβαλώντας το Nokia N95, Ipod 30G -τελευταίας έκδοσης- και PDA.)

Εγώ χρησιμοποιώ το Qtek S200 το οποίο εκτός του internet (λόγω κόστους), χρησιμοποιώ πλήρως! Με βοηθάει να'χω μαζί μου ένα σωρό πληροφορίες που χρειάζομαι στην δουλειά μου.
(Top χρήσεις: mobile word, mobile excel, λεξικό, notes.)

Βέβαια όλο και γλυκοκοιτάω άλλα κινητά - μου αρέσουν όλα τα hi-end της Nokia & SE.

gerasimos74 said...

Κ. Δήμου, πως είναι η ποιότητα του ήχου των BT ακουστικών SE σε σχέση με τα ενσύρματα?

harrygrath said...

Τι να παιζει με το Ν
γραμμα που 'ν' μετα το Μ
αλλες εχουνε φωνη
κι αλλες μιά φωνη μ**νι
καποιες εχουν Faux το nee
κι αλλες εχουν Φωτεινη
αλλοι εχουνε τον Νίνη
κι αλλοι απ' το χωριο τον Μιμη
μα & ο Μιμης που μπλογκαρει
νυξη μιά για grecoharry...
αλλοι θεν το Ν της Νοκια
ή το mega της LG
μα το Μ & Ν ad hocια
φτιαχνουν ...οργανο τζιτζι.

Nikos Dimou said...

gerasimos74 said...
Κ. Δήμου, πως είναι η ποιότητα του ήχου των BT ακουστικών SE σε σχέση με τα ενσύρματα?

-----------------------------

Πολύ καλή - ίσως και ένα κλικ καλύτερη. Για τους πολύ απαιτητικούς έχουν βγεί και μεγάλα ακουστικά BT.

s_pablo said...

Είχα για πολλά χρόνια ένα παλιό Nokia 6210 το οποίο αρνιόμουν να το αλλάξω σχεδόν πεισματικά. Για μένα αυτή σειρά κινητών της Nokia ήταν η πιο αξιόπιστη και επιτυχημένη.

Κάποια στιγμή, δυστυχώς, χάλασε. Μέσα σε ένα χρόνο έχω αλλάξει δύο κινητά και τώρα πάω για το τρίτο. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να βρω ένα κινητό αρκετά καλό ως... τηλέφωνο.

Μικρές αυτονομίες, κακές κεραίες και άβολα πληκτρολόγια. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν βρω κινητό καλό ως τηλέφωνο θα αδιαφορήσω για κάμερες, MP3 ή οτιδήποτε άλλο.

harrygrath said...

Για αυτονομιες ποιος νοιαζεται ? Το φορτιζεις παντου.
Πληκτρολογιο ειναι ενα - των Panasonic,που αποσυρθηκε απο τα κινητα. Αντιστοιχο του κιβωτιου Αλφα Ρομεο Τζουλια.
Δεν φταινε οι κεραιες αλλα τα δικτυα.
Αν καποιος εχει βρει τρυπα οπου πωλουνται συλλεκτικα κινητα 1992-2000,ενδιαφερομαι.

Nikos Dimou said...

Καλημέρα με μελτεμάκι...

d3lta said...

Καλημέρες και από εδώ,

Τι μελτεμάκι, που εδώ στο Σούνιο μας έχει πάρει και μας έχει σηκώσει!

Κλασσική περίπτωσις καρπούζ μελτέμ, το οποίο σε αντιδιαστολή με το κεράς μελτέμ φυσάει νυχθημερόν (ενώ το κεράς κοπάζει το βράδυ).

Απασες οι λέξεις τούρκικες, γνώση αποκτηθείσα εν τω ιστιοπλ(ο)είν από γέρο ψαρά στην Σύμη.

morfeas said...

Το φιλμ δεν θα πεθάνει ποτέ(μάλλον έχει πεθάνει και δεν του το έχουν πει!)

-------------------------------

Δυστυχώς έχετε δίκιο, αν και τίποτα κατά την γνώμη μου δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα καλοτυπωμένο ασπρόμαυρο καρέ ή μία διαφάνεια kodachrome τραβηγμένα με φακούς Zeiss ή Leitz.

Το ανάγλυφο, η μικρολεπτομέρεια, η αίσθηση του απτού, το βάθος πεδίου που διαθέτουν αυτά τα οπτικά κατά την γνώμη μου δεν μπορεί να μεταφερθεί στο CCD (ακόμα).

Αντιστοίχως, ένα καλοστημένο αναλογικό ηχητικό σύστημα με πικ απ ως πηγή θα 'ρίξει στα αυτιά' σε οποιοδήποτε ψηφιακό.

ΑΝΩΝΥΜΟΣ said...

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Ν. Αλεξανδρίδης απαντάει στην ερώτηση
Θεωρείτε, δηλαδή, την ευρυζωνικότητα εργαλείο για μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά;

«Αν τη θεωρώ εργαλείο δημοκρατίας; Αναμφισβήτητα. Νομίζω πως ήδη έχουμε αποτελέσματα, βλέπουμε πώς κινητοποιείται ο πολίτης, το βλέπουμε και στην Ελλάδα, με τα blogs, την κινητοποίηση μετά την πυρκαγιά στην Πάρνηθα... Δίνει σε πολλές φωνές το δικαίωμα να ακουστούν, και όλα αυτά είναι προς το θετικό περισσότερο παρά προς το αρνητικό. Βέβαια όλα έχουν και την αρνητική τους πλευρά, αλλά εδώ τα οφέλη είναι σαφώς πιο πολλά».
Όλη η συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία.

Somebody961 said...

delta_mike,
τα ψηφιακά έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα της αμεσότητας, της ευχρησίας και ότι δεν επηρρεάζονται από την μαζικότητα του μέσου, είτε πρόκειται για φιλμ είτε για βινύλια.
Με τη μαζικότητα για το φιλμ εννοώ πως αν κάνεις το λάθος και δώσεις για εμφάνιση τα φιλμ σου μαζί με όλη την ελλάδα (φόρτε διακοπών, γιορτές) τότε ..έχασες.
Για το βινύλιο, αν έχει κυκλοφορήσει σε χιλιάδες αντίτυπα από την ίδια μήτρα και δεν έχεις από τα πρώτα, πάλι έχασες!
Τις καλύτερες φωτό μου τις έχω με Nikon F100/AFS 28-70/2.8
Και δεν συγκρίνω με τίποτα ακόμα τον ήχο από Teac vrds25 με το Linn μου..

Απόλυτα παράλληλοι οι 2 κόσμοι.
Ο ένας χρώμα, ο άλλος ηχόχρωμα.

Και για να μείνω και στο πνεύμα του θέματος:
Δεν με ενοχλεί καθόλου που το αναλογικό πλατώ δεν μου δείχνει την ..ώρα! :)

Και φυσικά συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! :)

Και επειδή στενοχωριέμαι που η μεγάλη μου αγάπη, η τεχνολογία, μερικές φορές παίρνει λάθος ή βιαστικούς δρόμους, κατεβαίνω να πάρω το γΕΛΛΑΣ! :)

zizugataki said...

Καλό μεσημέρι,
Δεν έχω διαβάσει όλα τα σχόλια αλλά θέλω να πω ότι σιγά-σιγά οι χρήσεις θα είναι τόσο πολλές που θα χρειάζεσαι εξειδίκευση για να τις χρησιμοποιήσεις όλες. Σαν τις ειδικότητες των γιατρών. Κάποτε ο παθολόγος ήταν αρκετός τώρα σε κατευθύνει απλώς στην ειδικότητα που χρειάζεται να συμβουλευτείς. Πολλές φορές για να χρησιμοποιήσεις μια δυνατότητα πρέπει να ασχοληθείς αρκετά. Και αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου κακό απλώς μπορεί να μην υπάρχει χρόνος να το κάνεις όπως και χιλιάδες άλλα πράγματα που σου αρέσουν αλλά θέλεις μερικές ζωές για να μπορέσεις να τα πραγματοποιήσεις και ευτυχώς ή για εσάς δυστυχώς έχουμε μόνο μια.

harrygrath said...

Εχω την εντυπωση οτι οι επιμενοντες σε ανωτεροτητα φιλμ /σλαηντς & αναλογικου ηχου ειναι κολλημενοι σε ενα ψεμμα.
Ειναι ?

Nikos Dimou said...

harrygreco - μεχρι πριν 1-2 χρόνια είχαν δίκιο (αλλά μόνο για πολύ high-end μηχανήματα). Τώρα πια όχι.

Alexandros said...

Από το news.antenna.gr

<< Μια νέα έρευνα που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, υποστηρίζει ότι η "έκρηξη" των κινητών και των φορητών συσκευών αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων έχει δημιουργήσει μια γενιά ανθρώπων που αδυνατούν να απομνημονεύσουν απλά πράγματα.


Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων που πήραν μέρος στην έρευνα απάντησε πως δεν θυμάται τον αριθμό του σταθερού τηλεφώνου, ενώ τα δύο τρίτα δεν ήταν σε θέση να θυμηθούν τα γενέθλια των φίλων και των συγγενών τους.


Οι νεαρότεροι σε ηλικία είχαν χειρότερες επιδόσεις από τους μεγαλύτερους, καθώς τα άτομα κάτω των 30 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα θυμόντουσαν λιγότερους αριθμούς από όσους ήταν άνω των 50 ετών.


Τα δύο τρίτα τόνισαν επίσης ότι βασίζονται στα κινητά τηλέφωνα ή σε ηλεκτρονικές ατζέντες για να τους υπενθυμίζουν σημαντικές ημερομηνίες.>>

d3lta said...

harrygreco said...

Εχω την εντυπωση οτι οι επιμενοντες σε ανωτεροτητα φιλμ /σλαηντς & αναλογικου ηχου ειναι κολλημενοι σε ενα ψεμμα.
Ειναι ?

Nikos Dimou said...

harrygreco - μεχρι πριν 1-2 χρόνια είχαν δίκιο (αλλά μόνο για πολύ high-end μηχανήματα). Τώρα πια όχι.

-------------------------------

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Ειδικά στον ήχο. Σε high-end (όρος που απεχθάνομαι) συστήματα, πάντα αυτά με το αναλογικό front end υπερτερούν. Μην παρεξηγηθώ, συνήθως CD και mp3 ακούω, υπερτερούν σαφώς σε φορητότητα, διαχείριση και ευχρηστία, αλλά σε κριτική ακρόαση το βινύλιο πάντα υπερτερεί.

Τα DVD audio και SACD, τα μόνα που θα μπορούσαν να συγκριθούν, εκτός του ότι έχουν αποτύχει εμπορικά, με τις τεχνικές oversmapling κλπ ακούγονται φουσκωμένα και ψεύτικα.

Οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια προωθούν τον πολυκάναλο ήχο (ιδέα της JVC 30 χρόνια μπροστά από την εποχή της) γιά εμπορικούς λόγους, άλλο το home cinema, άλλο το hi fi όμως.

Δεν επεκτείνομαι άλλο στον ήχο γιατί θα μηδενιστώ ως εκτός θέματος.

Γιά την φωτογραφία ισχύουν τα ίδια. Διαθέτω μερικά σώματα Leica Μ με μεγάλη σειρά φακών. Γιά να πάρω τα ίδια αποτελέσματα από ψηφιακή, πρέπει να επενδύσω αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Εν κατακλείδι, 2 παράλληλοι κόσμοι ο καθένας με τα πρωτερήματά και τα μειονεκτήματά του, it's a big relativist world out there.

Somebody961 said...

Αρα, από το 1982 περίπου που βγήκε το cd έως το 2005, όσον αφορά τον ήχο, δλδ 23 χρόνια είχα δίκιο!
Δεν είναι και άσχημα! :) :)

Απλώς η φύση των προβλημάτων που η κάθε τεχνολογία (ψηφ., αναλ.) έχει να λύσει είναι διαφορετική, και εκεί είναι που οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των ακολούθων της μιας τεχνολογίας ή της άλλης προκύπτουν. Ποιας τεχνολογίας προβλήματα ο κάθε ένας μπορεί να ανεχθεί.
Δεν ισχυρίσθηκα ποτέ πως τα αναλογικά είναι τέλεια. Αλλωστε για αυτό και απέκτησα και τα ψηφιακά αντίστοιχα τους.

harrygrath said...

Ενδιαφερομαι να μαθω για "ηχειαδες " στην Αθηνα,να μπορουν να φτιαξουν καστομ ηχεια,καλυτερα & φτηνοτερα απο τις φιρμες.

Nikos Dimou said...

somebody
με τοn ήχο παίζεται το πράγμα - κάτι double blind tests που έγιναν απέδειξαν ότι πολλά από αυτά που "ακούμε" είναι στο μυαλό μας.

Για τις φωτό έχω ιδίαν πείρα - τριάντα χρόνια φωτογράφιζα με επαγγελματικές Nikon (F ως F5) και έχω ένα ντουλάπι φακούς.

Με 1500 ευρώ (D80 και καλός φακός σειράς DX) έχει ξεπεράσει τα καλύτερα Kodachromes.

Nikos Dimou said...

Alexandros

αυτές οι παρατηρήσεις ου θυμίζουν συνταξιούχους δημοδιδάσκαλους: "Δεν ξέρουν απέξω την προπαίδεια και βασίζονται στα μηχανάκια!".

Πολύ καλά κάνουν! Γι αυτό εφευρέθηκαν τα μηχανάκια για να μας απαλάσσουν από τις αγγαρείες και να μας αφήνουν ελεύθερους για δημιουργική σκέψη - που δεν μπορούν να κάνουν οι μηχανές.

d3lta said...

harrygreco said...

Ενδιαφερομαι να μαθω για "ηχειαδες " στην Αθηνα,να μπορουν να φτιαξουν καστομ ηχεια,καλυτερα & φτηνοτερα απο τις φιρμες.

----------------------------------

Μπα, χλωμό

Δεν αξίζει τον κόπο, καθώς όλες οι εταιρείες έχουν ανοίξει εργοστάσια στην άπω ανατολή, αφήστε που τα αποτελέσματα εδώ θα είναι άκρως αβέβαια.

Εχω να σας συστήσω κάποιους πάντως, αν επιμένετε επικοινωνήστε μαζί μου.

Nikos Dimou said...


Με 1500 ευρώ (D80 και καλός φακός σειράς DX) έχει ξεπεράσει τα καλύτερα Kodachromes.

---------------------------

Τώρα με κατατροπώσατε!!! :-P

Alexandros said...

@ ΝΔ

Και εγώ μαζί σας είμαι , απλά κοινοποίησα την είδηση

Somebody961 said...

Ο πρώτος δημόσιος διάλογος πραγματικά εποικοδομητικός.. :)
Συνήθως τέτοιες συζητήσεις σε αφήνουν να αναρωτιέσαι στο τέλος ποιό είναι το θέμα. Τεχνολογία ή ...ποδόσφαιρο!?

Εννοείται Νίκο πως σέβομαι την πείρα σου στην φωτογραφία (κ όχι μόνον).
Θέλω απλώς να συμπληρώσω πως το μάτι είναι λιγότερο ευαίσθητο σε σχέση με το αυτί και για αυτό βλέπουμε υπερσυμπιεσμένα jpegs χωρίς να ενοχλούμαστε ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αντίστοιχα mp3. (το μάτι έχει άλλα ..'κουφά'!)
Οπότε για την φωτογραφία οι διαφορές είναι ...αδιάφορες!

Πάντως το θέμα δεν είναι απλοϊκό.
Μην ξεχνάμε πως ενώ έχουμε ψυχοακουστική δεν συμβαίνει το ίδιο με την όραση.

Και επίσης υπάρχουν τεχνικές ηχογραφήσεων που ευνοούν την μία τεχνολογία ή την άλλη. Κατά κανόνα, μία παλαιότερη ηχογράφηση ευνοείται από το βινύλιο και σε ηχόχρωμα και σε 'εικόνα' στο χώρο.

Harry, έχω την εντύπωση πως σήμερα δεν ισχύει ότι ίσχυε εποχές παλαιότερες όπου με λίγα χρήματα έφτιαχνες αξιόλογα ηχεία πολλαπλάσιας αξίας.
Εχω φτιάααααξει....!
Σήμερα διαπιστώνω πως αρκετοί κατασκευαστές μεγαφώνων την έχουν 'δει' ότι κάνεις το ψώνιο σου και χρεώνουν τις μονάδες υπέρογκα.

Παλαιότερα, εποχές '80-85 με 30-50 χιλ. έφτιαχνες 'αγγέλους'.
Πρέπει να φύγω, ίσως το βράδυ επανέλθω.

s_pablo said...

Όσον αφορά το θέμα της σύγκρισης αναλογικού και ψηφιακού ήχου νομίζω ότι το θέμα πλέον έχει λήξει. Είναι σαφές ότι ο ήχος του βινυλίου είναι πιο πιστός και λιγότερο "ψυχρός" απ' ότι του cd. Όμως για να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να ξοδέψεις πολλά και σε χρήμα αλλά και σε χρόνο για έρευνα. Ποιο είναι το σωστό καλώδιο, ο σωστός ενισχυτής κλπ.

Άλλωστε, πόσοι από εμάς έχουν το απαραίτητο "μουσικό αυτί" για να πιάσουν όλες τις μικρολεπτομέρειες που χάνονται ή αναδεικνύονται? Εγώ, προσωπικά, όχι.

harrygrath said...

Ο ενας ετσι,ο αλλος αλλιως...
Υπαρχουν τυφλα τεστς, αναλογικο εναντιον ψηφιακου ,στη διεθνη...βιβλιογραφια ?
Και για ηχο & για εικονα...
Καποιος σχολιαστης που να 'χει κανει συγκρισεις ?

gerasimos74 said...

nikos dimou said:
"Κ800i έχω κι εγώ και προς το παρόν είναι το καλύτερο κινητό της SonyEricsson"

---------------------------

Ήταν!
Για ρίξτε μια ματιά στον διάδοχό του, K850i:
camera 5MP με αυτόματο κάλυμμα φακού, αυτόματη εστίαση, φλας xenon, σταθεροποιητή εικόνας...

Και για τους μουσικόφιλους:
W960i με μνήμη 8GB και οθόνη αφής!

Μα καλά, αγοράζετε ακόμα compact φωτογραφικές μηχανές και Ipod?

d3lta said...

Γιά όποιον ενδιαφέρεται γιά τις διαφορές μεταξύ ψηφιακού - αναλογικού ήχου, η wikipedia έχει ένα αρκετά ενημερωτικό - και αμερόληπτο - entry εδώ.

christoforos said...

Ο/Η Nikos Dimou...
Γι αυτό εφευρέθηκαν τα μηχανάκια για να μας απαλάσσουν από τις αγγαρείες και να μας αφήνουν ελεύθερους για δημιουργική σκέψη - που δεν μπορούν να κάνουν οι μηχανές.
---
Σωστά.

Nikos Dimou said...

Αυτά τα μοντέλα S/E δεν έχουν έρθει ακόμα στην αγορά μας. Η ιστοσελίδα λέει "σύντομα κοντά σας" αλλά πόσο σύντομα; Μάλλον για φθινόπωρο το βλέπω.

Chrysotheras said...

@delta_mike
"Γιά την φωτογραφία ισχύουν τα ίδια. Διαθέτω μερικά σώματα Leica Μ με μεγάλη σειρά φακών. Γιά να πάρω τα ίδια αποτελέσματα από ψηφιακή, πρέπει να επενδύσω αρκετές χιλιάδες ευρώ."


Παρ'όλο που είμαι και εγώ συλλέκτης και λάτρης vintage μηχανών, η παραπάνω σύγκριση δεν νομίζω ότι ευσταθεί, διότι και οι Leica (ακόμα και σήμερα π.χ. στο ebay) κοστίζουν (ανάλογα το μοντέλο βέβαια) πολλές χιλιάδες Ευρώ.
Και βέβαια συμφωνώ με τους προλαλήσαντες ότι σήμερα πλέον μόνο για προσωπικούς/συναισθηματικούς λόγους μπορεί ακόμα το αναλογικό να υπερτερεί του ψηφιακού. Όπως έιπε παραπάνω ο ΝΔ, "Με 1500 ευρώ (D80 και καλός φακός σειράς DX) έχει ξεπεράσει τα καλύτερα Kodachromes."

Nikos Dimou said...

Μερικά μυθικά όνόματα έχουν υποστεί μεγάλες αβαρίες στην ψηφιακή εποχή. Για χρόνια η Leica πουλούσε τον φακό 28-70 της Sigma με την δική της μάρκα (και δεκαπλάσια τιμή). Μέχρι που αποκαλύφθηκε από το Fotomagazin. Διότι η Sigma (όπως και η Tamron) πρώτες άρχισαν τέλη της δεκαετίας '80 το computer aided design...

harrygrath said...

Μεγαλο θεμα η σηματοαπατη ( badging).
Υπαρχει μια κατηγορια ηλιθιων πλουσιων που συντηρουν φιρμες του τιποτα,τεχνητα & επιτηδες ακριβες,σαν τη μαπα Λάικα.

d3lta said...

Δεν πρόκειται να βγώ εδώ ως απολογητής της Leica, αλλά ο 28 - 70 R στον οποίο αναφέρεται ο ΝΔ - όντως κατεσκευασμένος από την Sigma - προορίζεται γιά την σειρά Reflex της Leica.

Είναι γνωστό ότι τα οπτικά (και τα σώματα) της σειράς R ουδεμία σχέση έχουν με αυτά της σειράς M (rangtefinder).

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον harrygreco ότι τα τελευταία χρόνια η εν λόγω εταιρεία το έχει παραξηλώσει στο θέμα των τιμών, ίσως ψάχνοντας κάποιο niche market (ως γνωστόν, ανήκει στον όμιλο Hermes, αυτό τα λέει όλα), αλλά να αποκαλούμε 'μάπα' την εταιρεία που καθιέρωσε το φίλμ 35mm από το 1914 αν δεν απατώμαι, είναι λίγο ισοπεδωτικό και over the top.

Είμαι συλλέκτης vintage cameras, έχοντας μία εκτεταμένη συλλογή από reflex και τηλεμετρικές πολλών εταιρειών, οι φακοί Μ της Leica δίνουν σταθερά τα καλύτερα αποτελέσματα.

Και γιά να κλέισω το θέμα αναλογικό vs ψηφιακό, θσ συμφωνήσω με τον ΝΔ ότι ως value for money το ψηφιακό απέχει παρασάγγας, τα πράγματα αρχίζουν να γινονται δύσκολα γι' αυτό όταν μιλάμε γιά τα απόλυτα - το ανωτέρω αφορά ήχο και εικόνα.

Ηθικό δίδαγμα: γιά το 95% και βάλε των χρήσεων, ψηφιακό (το οποίο και εγώ κατά κόρον χρησιμοποιώ).

harrygrath said...

Ειναι προφανες οτι η Λάικα δεν ειναι της κατηγοριας value for money αλλα μαρκεταρεται σαν κοσμημα,το Ρολεξ των φωτομηχανων.
Εαν εκανε μια πρωτοπορια προ αμνημονευτων ετων,δεν μετραει σημερα.
Η γνωμη μου ειναι οτι τετοια προιοντα δυσφημουν τον καπιταλισμο.
Τα φλασαρουν οι πλουσιοι τυπου Χιλτον & ...τροφοδοτουν τον σοσιαλισμο.
Ο καπιταλισμος/πολιτισμος χρειαζεται εκατομμυρια αγοραστες της μεσαιας ταξης να διαθετουν 0,25/0,5 /1 μισθο(οι φανς) για φωτομηχανη υψηλης ποιοτητας ,με διαρκεια ζωης 10 χρονια.

Andreas said...

(Πάντως μαθητές και μπάτσοι έγκαιρα ανακάλυψαν τις δυνατότητες της βιντεοσκόπησης...)

Το καλύτερο σχόλιο που έχω ακούσει για τα video που κυκλοφορούν με πρωταγωνισές μαθητές και μπάτσους

d3lta said...

harrygreco,

είστε α)ισοπεδωτικός β)λάθος.

Ο καπιταλισμός χρειάζεται αυτά τα προϊόντα conspicuous consumption, όπως Porsche, Φερράρι, Leica, Rolex κοκ, ώστε να πεισθούν οι εκατομμύρια αγοραστές της μεσαίας τάξης όπως λέτε να αγοράσουν μαζικά.

Σε αντίθετη περίπτωση, οδηγούμαστε στο να οδηγούν όλοι Lada και Polski και να κρατούν φωτογραφικές μηχανές Zenith και Zorki.

Bang for the buck πορεί να μήν έχουν, αλλά τα οπτικά της σειρας Leica M εξακολουθούν να είναι από τα καλύτερα στον κόσμο.

sadosadist said...

Kαλημέρα

Να πω κάτι άχρηστο:

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ said:

''O εκσυχρονισμός των μέσων παραγωγής έρχεται σε αντίθεση με τις δομές της παραγωγής''.

harrygrath said...

Ο καπιταλισμος θα ηταν καλυτερα,αν ελειπαν Πορσοφερραρι αλλα συναμα οι Ευρωπαιοι ηταν σε επιπεδο Αμερικανων,να αρχιζουν απο Hyundai Accent & οχι απο Cinquecento & να 'χουν ψωμοτυρι τα Καμρυ αντι για τα Κορολλα.

Chrysotheras said...

"Σε αντίθετη περίπτωση, οδηγούμαστε στο να οδηγούν όλοι Lada και Polski και να κρατούν φωτογραφικές μηχανές Zenith και Zorki.

άς μην ξεχάσουμε τα Trabant, και τις Lubitel και Praktika (φοιτητής είχα κάποτε αγοράσει μια με φυσαλίδες στο φακό! Την πούλησα και πήρα μεταχειρισμένη Nikkormat FT2 -διαμάντι)

alekos markellos said...

...Γούρι εύχομαι στο dontech, μιάς και πρώτη φορά σχολιάζω, αλλά φυσικά το διαβάζω.
Ανήκω στην κατηγορία όσων χρησιμοποιούν extra δυνατότητες των μπλιμπλικιών, όταν τις χρειαστούν. Με δεδομένο πως δεν είμαι τεχνοφοβικός και μπορώ να εντοπίσω σε σχετικά αποδεκτό χρόνο τον τρόπο ενεργοποίησης μιας λειτουργίας την οποία μπορεί προηγουμένως να μην έχω "επισκεφθεί", δεν ανησυχώ.
Αποφεύγω όμως -ως προσωπική στάση- να "χάνομαι" με τις ώρες σε αναζητήσεις στα τρίσβαθα της ψυχής τους, σε λειτουργίες που τελικά μπορεί να μην εφαρμόσω ποτέ. Παίρνω μια ιδέα και αν χρειαστεί, θα βρω την λύση. Άν δυσκολευτώ ιδιαίτερα, δεν τα βάζω με τον εαυτό μου, θεωρώ πως η συσκευή ή η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν είναι επαρκώς user friendly. Αν η συσκευή μου κηρύξει πόλεμο ταλαιπωρίας, καταλήγει συχνά στον απέναντι τοίχο!

cortlinux said...

γάτε επειδή έχω σκάσει

το κινητό μου έχει λέει gps (είναι το 5500) αλλά η Nokia πιστή στις παραδόσεις της δεν σου δίνει καθόλου λεπτομέρειες για το πως χρησιμοποιείται αυτή η υπηρεσία... ξέρεις μήπως; επίσης αυτή η δυνατότητα χρεώνεται;

κατά τα άλλα συμφωνούμε ζήτω οι άχρηστες χρήσιμες-χρήσεις... απλά μας έχει πλήξει η σοβαροφάνεια μην και φανεί ότι θέλουμε το παραπάνω...

cortlinux said...

επειδή έγινε και μία μικροαναφορά στα προϊόντα του πρώην ανατολικού μπλοκ... πρόσφατα πήγα για σέρβις την παλιά μου πράκτικα... παλιά ριφλέξ... μιλούσα με τον κύριο που θα έκανε το σέρβις και του έλεγα το πόσο δύσκολο μου φαίνεται να "τραβήξω" φωτογραφία με μία αυτόματη μια και μου περιορίζει τις δυνατότητες... και σε μία στιγμή αναφέρθηκα και στο φακό όπου μου είπε ότι οι φακοί της πράκτικα ήταν καρλ ζάις που απλά επειδή ήταν στο ανατολικό μπλοκ τις μετονομάζανε... έχετε εσείς σχετικά στοιχεία περί τούτου;

αλήθεια παρότι άσχετο με το ποστ ποια ριφλέξ ή πιο σωστά dslr θα προτείνατε για κάποιον που θέλει να ξαναγίνει εραστής της φωτογραφίας; (μου λείπει το παιχνίδι ταχύτητας - διαφράγματος )

Yannis H said...

Νομίζω ότι το κινητό είναι πιο κοντά στο υπερ-μηχάνημα του μέλλοντος. Πρώτα απ’ όλα, γιατί είναι φορητό. Δεύτερον, γιατί επιτελεί μια πολύ ‘βασική’ λειτουργία: μας κρατάει σε επαφή. Τρίτον, γιατί ήδη συνδυάζει περισσότερες λειτουργίες απ’ ότι οι άλλες συσκευές. Το MP3 player παίζει μουσική αλλά δεν βγάζει φωτογραφίες. Η φωτογραφική μηχανή τραβάει φωτογραφίες και βίντεο αλλά δεν έχει παιχνίδια. Τα φορητά παιχνίδια δεν έχουν ατζέντα, κ.ο.κ.

Το φορητό, με όλες τις ‘πρόσθετες’ λειτουργίες, είναι το πιο πιθανό να τα συνδυάσει ‘όλα σε ένα’ – και το πιο πιθανό, είναι να γίνει όντως ένας συγκεντρωτικός φορητός υπολογιστής (σε κάποιες περιπτώσεις και με τα δεδομένα του σήμερα, ήδη λειτουργεί ως τέτοιος). Από αυτήν την άποψη, δεν είναι ‘άχρηστες’ οι πρόσθετες λειτουργίες του – είναι απτές ενδείξεις για το μέλλον. Και ‘ζέσταμα’.

ΥΓ. Καταλαβαίνουμε ότι με το κινητό άλλαξε η έννοια του τηλεφώνου; Πριν ένας αριθμός τηλεφώνου «ανήκε» στο σπίτι. Κάθε οικογένεια είχε κοινό αριθμό. Τώρα, αυτό εξατομικεύτηκε – οι τηλεφωνικοί αριθμοί έγιναν προσωπικοί. Πόσα «69ΧΧΧΧ» υπάρχουν σε κάθε σπίτι; Ίσως, σιγά-σιγά, ο αριθμός του σπιτιού καταργηθεί – ή θα χρησιμοποιείται μόνο για μαζικές παροχές, όπως το νετ.

Anonymous said...

στην κινηματογραφική ταινία "Βαβέλ"" (Ιναρίτου), μία απο τις ηρωίδες χρησιμοποιεί το κινητό για να μιλήσει, με τη γλώσσα των κωφών, στην φίλη της

Yannis H said...

Το Blackberry είναι πολύ διαφορετικό από το κοινό κινητό: πιο κοντά στον υπολογιστή παρά στο κινητό. Ένα PDA που με τις λειτουργίες του κινητού γίνεται ο απόλυτος communicator (όχι μόνο πλοήγηση στο ίντερνετ αλλά και άπειρα κανάλια τηλεόρασης, για παράδειγμα).

Πότε θα έρθει, άραγε εδώ; Και τι θα γίνουν οι "κλασικές" μάρκες ΝΟΚΙΑ & ΣΙΑ;

Περισσότερα: http://www.discoverblackberry.com

Nikos Dimou said...

Yannis H
Το Blackberry έχει έρθει από καιρό. Τώρα μάλιστα η Vodafone πουλάει το τελευταίο μοντέλο.

Πάντως αυτά που κάνει, τα κάνουν και όλα τα smartphones. Στην Αμερική είχε πιάσει επειδή το δικό τους σύστημα (προ GSM) δεν είχε SMS

Yannis H said...

:) Σήμερα το έμαθα σαν λέξη... (όντως -από Αμερική όπου μου είπαν ότι είναι εντελώς διαφορετικό από το παραδοσιακό κινητό)

Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ το στιλ του NOKIA COMMUNICATOR - αυτό πολύ μονοκόματο' μου φαίνεται...

Thanks για την πληροφορία. Το χειρότερο: αν έγραφα πριν μια ώρα, ίσως δεν θα ακύρωνα μια παραγγελία NOKIA SMARTPHONE στο Ebay :((

Nikos Dimou said...

harry
όλο το Internet είναι γεμάτο μαϊμουδορολόγια.

Replicas τα λένε και βρίσκεις τα πάντα.

Κάθε μέρα μου έρχονται spam προσφορές για τέτοια - να στις περνάω;

Μ said...

Καλησπέρα!
Σήμερα ανακάλυψα το νέο σας blog. Καλή αρχή.

Πρόσφατα μου πήραν δώρο ένα pda. Στην αρχή το κοίταξα με καχυποψία. Τώρα το έχω συνεχώς μαζί μου, κυρίως λόγο του gps. Άλλες ιδέες για το πως μπορώ να το εκμεταλλευτώ καλύτερα;;;

Και μια ερώτηση: Χρειάζομαι μια φωτογραφική μηχανή, σχετικά μικρή και εύχρηστη για να την έχω συνεχώς μαζί μου. Θα ήθελα να είναι κάτω από 100 ευρώ. Μπορεί κανείς να μου προτείνει κάτι;

Anonymous said...

Πανε χρονια απο τοτε που πεταξα το κινητο μου στα σκουπιδια.

Theo said...

ΕΙΠΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΗ
ΕΤΣΙ ΠΗΡΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ SAMSUNG.
ΩΡΑΙΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ.
ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΟΤΙ ΟΣΟ ΟΤΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ.
ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΟΥΤΑΜΑΡΑΣ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ
ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ Η ΕΞΩ ΟΘΟΝΗ ΕΔΕΙΧΝΕ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΑΝΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΟ "ΒΛΕΤΙΩΣΑΝΕ" ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑ ΟΘΟΝΗ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ "ΒΕΛΤΩΣΗ".
ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΣΩ ΑΛΛΑ ΕΙΣ ΜΑΤΗΝ
ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΑ ΜΙΣΟΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΛΕΜΟΝΙ ΘΑ ΠΕΣΩ