Ήδη τον πρώτο μου φορητό υπολογιστή, τον είχα μετατρέψει σε φορητή βιβλιοθήκη.
Είχα αγοράσει ένα CD-ROM (σε DOS!) που περιείχε 2500 βιβλία. Νομίζω πως ονομαζόταν The Greatest Books - και έβρισκες τα πάντα σε πλήρη κείμενα (Αγγλικά): από τον Όμηρο και τον Βιργίλιο ως τον Τολστόη. Κοντολογής οτιδήποτε δεν είχε copyright. Ήταν ένα είδος φορητού Project Gutenberg.
Μετά βρήκα το Thesaurus Linguae Graecae (TLG) που περιέχει όλα τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων στο πρωτότυπο (όλα, ακόμα και τα σπαράγματα). Πληροφορίες στο TLG.
Εδώ και δέκα χρόνια, με τα πρώτα Palm, η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη μπήκε στην τσέπη μου - τα λεγόμενα e-books. Τα περισσότερα από αυτά, τα κλασικά, ήτανε τζάμπα από πανεπιστημιακά sites.
Τώρα έχουν μπεί και στο κινητό μου, το Nokia E65. To λογισμικό Mobireader το δίνει η Nokia δωρεάν και κατεβάζεις βιβλία από το site Mobipocket Reader.
Βέβαια εδώ πρέπει να εξομολογηθώ ότι ελάχιστες φορές έχω καθίσει να διαβάσω ένα βιβλίο στον φορητό ή στο κινητό μου. Από την άλλη πλευρά είναι μεγάλη η βοήθεια όταν ψάχνεις ένα χωρίο ή και μία λέξη. Εκεί π.χ. η μηχανή εύρεσης του TLG, που διατρέχει σε κλάσματα δευτερολέπτου χιλιάδες σελίδες αρχαίων κειμένων, είναι ανεκτίμητη.
Τώρα η Amazon παρουσίασε το Kindle. Ένα μηχανάκι βάρους 290 γραμμαρίων, μεγέθους βιβλίου τσέπης, με μεγάλη ασπρομαυρη οθόνη (ευκρινέστατη) και με χωρητικότητα 200 βιβλίων.
Το σημαντικό είναι πως το Kindle συνδέεται με την Amazon μέσω τηλεφωνικού δικτύου GSM και μπορείτε από όπου βρίσκεστε να αγοράσετε και να κατεβάσετε οποιοδήποτε βιβλίο με πολύ χαμηλό κόστος. Ένα σημερινό best seller που κοστίζει 30 δολάρια, το παίρνετε κάτω από 10. Διαθέσιμοι ήδη είναι 88.000 τίτλοι - και αυξάνονται καθημερινά.
Μαζί είστε μόνιμα συνδεδεμένοι με την Wikipedia, με γλωσσικό λεξικό (αρκεί να κάνετε κλικ σε μία λέξη) τις μεγαλύτερες διεθνείς εφημερίδες και τα 250 δημοφιλέστερα blogs των ΗΠΑ.
Φυσικά μπορείτε να κάνετε εύρεση, να αλλάζετε τις γραμματοσειρές στην οθόνη σας, να υπογραμμίζετε, να γράφετε σημειώσεις και να μαρκάρετε κείμενα. Περισσότερα (και ένα ενδιαφέρον βίντεο) ΕΔΩ.
Κόστος συσκευής $399. Ο Jeff Bezos, δημιουργός του Amazon, ισχυρίζεται ότι αυτό είναι το μέλλον του βιβλίου. Εγώ, όταν το είδα, σκέφθηκα ότι μπορεί να κάνει για τα βιβλία ότι το iPod για την μουσική.
Αλλά θα μάθει ο κόσμος να διαβάζει από την οθόνη; Εκεί είναι το στοίχημα!
Κι εσείς; Θα αγοράζατε ένα;
128 comments:
Δηλώνω εξαρχής οπαδός των συσκευών και μου είναι εξαιρετικά χρήσιμες σε ταξίδια και μετακινήσεις. Όμως το πρόβλημα ενεργειακής τροφοδότησης όσο και εάν έχει βελτιωθεί παραμένει σοβαρό. Το ίδιο και η ευπάθεια της συσκευής σε σχέση με το κλασικό βιβλίο. Από αυτή την πλευρά αισιοδοξώ μέτρια ως προς τη διάδοση της συγκεκριμένης συσκευής.
Μιας και πήρα φόρα ας κάνω κι εδώ τον σεφτέ (ίσως).
Αυτή την φορά χωρίς φόβο :-)
Έχω προσπαθήσει να διαβάσω βιβλία από την οθόνη υπολογιστή αλλά η αίσθηση δεν με ικανοποιεί. Μόνο μικρά κείμενα μπορώ να αντέξω.
Με αυτά τα μηχανάκια πρέπει να είναι καλύτερα
Στο εξης,2 σχολια/ποστ,για ευμπλογκεία...
Το γεγονος ειναι οτι το βιβλιο & γενικα τα εντυπα,τελειωνουν.Η κινηση του Μπεζος ( απο αλβανογραικο πατερα -Bezo - & Κουβανη μανα) ειναι προς τη σωστη κατευθυνση.
Ηδη στα περιοδικα,υπαρχει το Ζινιο.Εχω γραφτει συνδρομητης στο αμερ. Car & Driver & Motor Trend,με $ 10/χρονο/εκαστο.
Τερμα το νταβατζιλικι απογονων Αλεκου που ζητουν Ε 5/τευχος. Πρεπει να μεινουν με τη σαρισα στο ...χερι...
Τερμα τα εντυπα.
Στο εξης,ολα ηλεκτρονικα.
Πιστευω & στο ηλ. γραφειο & ηλ. επιχειρηση,οπως πρωτοπορει ο Κυπριος Χατζηιωαννου της Easyjet.
Καθολου χαρτουρα.
Τα βιβλια θα επιβιωσουν σαν συλλεκτικα αντικειμενα τεχνης,δερματοδετα & με επιχρυσα γραμματα,στο πιο ακριβο χαρτι,ισως & σε παπυρο,με ιδιοχειρη αφιερωση.
Ετσι θα κανει & ο Δημου με τη " Δυστυχια ". Ενα κλασσικ για βιβλιοθηκη.
Περιμενουμε...
Ξέχασα να αναφέρω τα στοιχεία ενεργειακής αυτάρκειας: γράφει ότι αν δεν έχει κανείς μόνιμα ανοιχτή την σύνδεση με το Άμαζον, μπορείς να διαβάσεις όλο τον "Πόλεμο και Ειρήνη" χωρίς να το φορτίσεις...
Για να δούμε μήοως με αυτόν τον τρόπο ανοίξουν μερικοί και κάποιο βιβλίο και ξεστραβωθούν.
Πλέον διαβάζω περισσότερα κείμενα στην οθόνη παρά στο χαρτί.
Η νέα αυτή συνήθεια έφερε ριζικές αλλαγές στο τρόπο που διαβάζω.
Δυσκολεύομαι πλέον να διαβάσω ένα μεγάλο κείμενο αδιάλειπτα από την αρχή ως το τέλος. Κάνω συνεχώς search διασταυρώνω αυτά που διαβάζω, γυρνώ σε σημεία του κειμένου που έχω ήδη διαβάσει, γράφω κάποια σχόλια στο word. Η παθητική ανάγνωση των παλαιότερων εποχών τώρα μου φαίνεται κουραστική. Απ την άλλη έχω αρχίσει να φοβάμαι ότι αυτός ο νέος τρόπος διαβάσματος θα με οδηγήσει σε πιο επιπόλαιες προσεγγίσεις των κειμένων.
Περίμενα ένα τέτοιο προϊόν εδώ και καιρό. Μου φαίνεται απλά πιο βολικό να φεύγω για διακοπές χωρίς να κουβαλάω 15 βιβλία μαζί μου για 15 μέρες.
Προφανώς δεν τα διαβάζω όλα, αλλά πριν φύγω δυσκολεύομαι να επιλέξω. Ακόμα και όταν επιλέγω τα 15 προβληματίζομαι για αυτά που άφησα πίσω.
Επίσης η βιβλιοθήκη μου αρχίζει να φαίνεται μικρή.
Δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση στο μέσο. Η "Πολιτεία" του Πλάτωνα έχει την ίδια αξία, είτε είναι γραμμένη σε πάπυρο, σε βιβλίο, στην άμμο ή σε όποιο άλλο μέσο.
Το προϊόν του Amazon δείχνει υπέροχο. Δύσκολα όμως θα το δούμε στην Ευρώπη. Υπάρχουν βέβαια τα Sony Reader, Cybook κ.α. χωρίς όμως GSM.
Για να πω την αλήθεια όλα δείχνουν να με ικανοποιούν. Το wifi, η σύνδεση με Η/Υ και το project Gutenberg επαρκούν. Πιστεύω ότι σύντομα κάποιο από αυτά θα με κερδίσει.
Το Amazon Kindle έφερε στην επιφάνεια και τα άλλα προϊόντα, που από "αποτυχημένα" ίσως αποκτήσουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Ο τρόπος διαβάσματος έχει ήδη αλλάξει από την εποχή του hypertext και των links. Ενώ παλιά διαβάζαμε σειριακά την μία σελίδα μετά την άλλη, τώρα η ακολουθία είναι εννοιολογική - βρίσκουμε έναν υπερσύνδεσμο και τον ακολουθούμε. Αυτό γίνεται πολύ στο Web (εξ ου και η έννοια του ιστού) αλλά δεν ισχύει βέβαια για τις αφηγήσεις - και τα πιο πολλά βιβλία που πωλούνται είναι αφηγηματικά.
Καταπληκτική εφεύρεση, οπωσδήποτε χρήσιμη. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν οι μελλοντικές γενιές, η σημερινή πάντως σίγουρα θα δυσκολευτεί να εξοικιωθεί με κάτι τόσο "φουτουριστικό".
Ο αναγνώστης, έχω την αίσθηση, θέλει να νοιώθει το βιβλίο του και λίγο δικό του, λίγο σα παιδί του, να μπορεί να το χαιδέψει, να το χαζεύει. Να το ακουμπά μαλακά στο κομοδίνο(λες και είναι από πορσελάνη και κινδυνεύει να σπάσει), να το πιάνει στα χέρια του και να νοιώθει τη ζεστασιά του εξώφυλλου.
Κάποιος ίσως πει "μπούρδες!". Είναι όμως; Πόσο συναίσθημα -που τόσο έχουμε ανάγκη έτσι απόμακρες που έχουν γίνει οι ανθρώπινες σχέσεις- μπορεί να μεταδώσει ένα γκατζετάκι, όταν πρόκειται για την αντικατάσταση του βιβλίου, με την κλασική μορφή του;
Κι εγώ χαίρομαι με τα κινητά και τις νέου τύπου τηλεοράσεις. Μου αρέσουν τα γκάτζετς(κι ας μην είμαι ο τυπικός γκατζετάκιας -είναι ακριβό σπορ). Αλλά όταν μιλάμε για βιβλία, νομίζω πως μιλάμε κατ' ουσίαν για τη μεταφορά συναισθημάτων, τουλάχιστον όσον αφορά τη λογοτεχνία ή την ποίηση.
Δεν το απορρίπτω το kindle. Αλλά, ίσως επειδή δεν διάβαζω και πάρα πολύ, θα προτιμούσα να δώσω 30$ για ένα ωραίο βιβλίο, παρά 10$ για το ίδιο σε ηλεκτρονική μορφή. Σε θέματα ποιότητος vs. ποσότητος, είμαι αναφανδόν υπέρ της πρώτης.
fantomas
μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα: το βιβλίο σαν αντικείμενο και το βιβλίο σαν περιεχόμενο. Το πρώτο δεν θα εκλείψει εύκολα - όπως σωστά παρατηρείς είναι ένα πράγμα που το αγαπάς. Αν είσαι και βιβλιόφιλος το συλλέγεις - ωραίες εκδόσεις με εικονογράφηση και περίτεχνη τυπογραφία. Το άλλο απλώς το χρησιμοποιείς.
Εγώ είμαι συλλέκτης βιβλίων - αλλά χρηστικά χρησιμοποιώ και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις.
Σαν μέσον αποθήκευσης πληροφοριών (βιβλίων εν προκειμένω), το μέσον είναι αχτύπητο. Χαίρομαι που υπάρχει.
Προσωπικά ομολογώ πως δεν μπορώ να διαβάσω 600 σελίδες σε ηλεκτρονική μορφή. Εχω άλλωστε και την περίεργη ιδιοτροπία να γράφω σημειώσεις πάνω στα βιβλία που διαβάζω. Τα θέλω να μοιάζουν "δουλεμένα", να έχουν στίγματα καφέ, σπασίματα και σημάδια απο τις μετακινήσεις τους.
Αλλά τι πρόοδος! Ετσι δεν είναι; Aλήθεια, η χαμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, πόσα cd να έπιανε;
Να σημειώσω ότι την ιδέα να γράψω για το Kindle μου την έδωσε ο αναγνώστης του blog Δημήτριος Μοσχολέας. (Είχα διαβάσει την είδηση στις εφημερίδες, αλλά δεν είχα ασχοληθεί). Ο κ. Μοσχολέας είχε παραγγείλει εγκαίρως ένα Kindle (η αρχική παραγωγή έχει ήδη εξαντληθεί) και ελπίζω να μας γράψει τις εντυπώσεις του.
LocusPublicus said...
Aλήθεια, η χαμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, πόσα cd να έπιανε;
---------------------------------
Ουτε ένα DVD δεν θα γέμιζε. (Τα βιβλία πιάνουν έλαχιστο χώρο. Στο κινητό μου έχω ένα πακέτο 250 βιβλίων που καταλαμβάνει 50ΜΒ).
Από φίλο με email:
Για να υπερισχύσει μια τέτοια εφαρμογή πρέπει (α) η οθόνη να είναι
υπερ-υψηλής ανάλυσης και ποιότητας, τα γράμματα να φαίνονται
δηλαδή σαν τυπωμένα (β) η οθόνη δεν πρέπει να κουράζει στο
παραμικρό τα μάτια, πράγμα δύσκολο γιατί το φως εκπέμπεται από
πίσω από την οθόνη προς τα μάτια, (γ) να επινοηθεί ένας τρόπος
εποπτείας του συνόλου του έργου όπως στο βιβλίο όπου με την κίνηση
των δακτύλων και την όραση επιτυγχάνεται άμεση πρόσβαση στο
συγκεκριμένο χωρίο και (δ) να μη χρειάζεται ξεχωριστό μηχάνημα
αλλά όλες αυτές οι λειτουργίες να είναι ενσωματωμένες στο
(sub)notebook. Τίποτε από αυτά τα τέσσερα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
--------------------
Απάντηση: η οθόνη δεν έχει backlight (πίσω φωτισμό) διαβάζεται σαν χαρτί με το εξωτερικό φως. Έχει τέλεια ευκρίνεια σε όλες τις συνθήκες (και εξοικονομεί ρεύμα). Επίσης η εποπτεία του συνόλου είναι δυνατή - πιο εύκολα από ότι σε ένα βιβλίο.
Προσωπικα το αισθανομαι καιγω καπως φουτουριστικο αν και ειμαι σιγουρος πως σε λιγα χρονια θα ειναι αυτονοητο.
Φανταζομαι πως επαναλαμβανεται η ιστορια του περασματος απο τα χειρογραφα στο τυπογραφειο.
Απλα ειναι πολλες οι αλλαγες μεσα σε αυτη τη συγκεκριμενη γενια. Θυμηθειτε το δεος που αντιμετωπιζαμε το κινητο πριν απο λιγα χρονια .....
απο αυτη την αποψη ειμαστε τυχεροι.
Ελπιζω να προλαβουμε να ζησουμε ακομα πιο εντυπωσιακες αλλαγες στην καθημερινοτητα μας αλλα και σαν ανθρωπινο γενος.πχ αποικισμος του Αρη κλπ.
Πολύ ενδιαφέρουσα συσκευή το Kindle! Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να διαβάζω βιβλία στην οθόνη του PC. Σε φορητό θα μου ήταν πιο εύκολο, αλλά δεν έχω. Κατέβασα πρόσφατα πολλά e-books σε μορφή pdf από Όμηρο μέχρι Ντοστογιέφσκυ, απίστευτο πως χωράνε εκατοντάδες σελίδες μέσα σε λίγα Kilobytes δεδομένων! Δηλαδή ένας σύγχρονος σκληρός δίσκος χωράει τουλάχιστον ...1 εκατομμύριο βιβλία. Το Kindle λοιπόν και οι παρόμοιες μελλοντικές συσκευές θα είναι πολύ χρήσιμες. Που να κουβαλάς τόμους ολόκληρους, όταν μπορείς να τους έχεις σε συσκευή 290 γραμμαρίων!
"Για να δούμε μήοως με αυτόν τον τρόπο ανοίξουν μερικοί και κάποιο βιβλίο και ξεστραβωθούν."
Αν ανοίξεις όμως το 'λάθος' βιβλίο, στραβώνεσαι ολότελα!.. :)
Ποτέ δεν μου άρεσε αυτή η γενικόλογη στάση (και κάθε γενικόλογη) που από το σχολείο κιόλας θυμάμαι. "Να διαβάζετε εξωσχολικά"! μας έλεγαν. Ναι τους απαντούσα, milo manara, εξωσχολικό είναι! :)
Αλήθεια, από όσα βιβλία κυκλοφορούν, πόσα αξίζει να διαβαστούν πραγματικά και να τους αφιερώσουμε τον χρόνο που μας ζητάνε αντί να κάνουμε κάτι άλλο πιο εποικοδομητικό;
Τώρα, το να μιλάμε για συσκευές ανάγνωσης είναι κάτι που με αφήνει μάλλον αδιάφορο, ΑΝ μιλάμε για αντικατάσταση του τρόπου που έχουμε μάθει να διαβάζουμε.
Τα βιβλία είναι να τα διαβάζουμε ως βιβλία και η ηλεκτρονική τους μορφή είναι για να αναζητάμε κάτι μέσα σε αυτά.-
Αχ αυτά τα user manual συσκευών που αγοράζουμε σε pdf μορφή. Τα διάβασε ποτέ κανείς?
Αν όμως, ΑΝ μιλάμε για έναν νέο τρόπο προσέγγισης της ανάγνωσης, τότε μπορεί να είναι κάτι πραγματικά επαναστατικό στον τρόπο που προσεγγίζουμε τη γνώση, μια νέα εμπειρία.
Είδα πως το kindle έχει δυνατότητα ήχου.
Και να διαβάζουμε σε αυτό μια εγκυκλοπαίδεια για ζώα π.χ. και τις φωνές τους..
Και δεν θα μείνει εκεί. Δεν θα πρέπει.
Θα γράφονται βιβλία αποκλειστικά για χρήση σε αυτό το μέσον που να εκμεταλλεύεται τις σίγουρα νέες δυνατότητες προβολής του περιεχομένου.
Τότε ναι, σε αντίθεση με τον προλογό μου, θα αρχίσει να με ενδιαφέρει πραγματικά!
Αν μείνει έτσι, θα μου θυμίζει πάντα τις πρώτες εκείνες 'άτσαλες' εφαρμογές για λογιστικά γραφεία και αλλού, που έκαναν απλώς προσομοίωση του χειρωνακτικού τρόπου εργασίας..
Προσωπικά ποτέ δεν θα μπορούσα να διαβάσω ένα ολόκληρο βιβλίο σε οθόνη PC.
Με κουράζει πάρα πολύ, φέροντας μου και μιά νευρικότητα.
Αλλοι το μπορούν και δεν γνωρίζω τι μπορεί να φταίει.
Ενώ μπορώ να εργάζομαι μερόνυχτα σε υπολογιστή, συνήθως δεν μπορώ να διαβάσω περισσότερο από μιά ώρα.
Ισως να συντελεί και η "φόρτιση" από την συνεχή χρήση υπολογιστού στην εργασία μου τα τλευταία 12 χρόνια.
Δεν έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα και δεν το γνωρίζω αν θα το μπορούσα σε συσκευές χειρός.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Το θέμα για μένα είναι πως με τις αυξανόμενες χωρητικότητες των solid state αποθηκευτικών μέσων αύριο τα 200 βιβλία μπορεί να είναι χιλιάδες.
Ήδη - ξέχασα να το γράψω - το Kindle παίρνει πρόσθετη κάρτα μνήμης και πολλαπλασιάζει την σημερινή του χωρητικότητα.
Και σίγουρα θα υπάρχουν ειδικές φτηνότερες τιμές για κλασικά βιβλία χωρίς copyright.
Οπότε η έννοια της φορητής βιβλιοθήκης, είναι παρόν. Γι αυτό μίλησα για iPod των βιβλίων.
Συνεχίζουμε!
καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!
υπάρχει σίγουρα η τάση (και η ανάγκη) ελαχιστοποίησης των χρησιμοποιούμενων χώρων και σαφέστατα η τεχνολογία βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.
τα μουσικά μου δισκάκια σκονίζονται, αχρησιμοποίητα καιρό, με την εμφάνιση των iPod και των λοιπών mp3 players.
όπως συνηθίσαμε να στερούμαστε το χαρακτηριστικό "χρατς" της βελόνας πάνω στον δίσκο βινυλίου, έτσι θα συνηθίσουμε και το page down στην ανάγνωση βιβλίων;
μάλλον καταφατική η απάντηση.
πάντως, για να είμαι ειλικρινής δύσκολα διαβάζω βιβλίο αυτή τη στιγμή στην οθόνη του υπολογιστή μου.
χρειάζομαι τη μυρωδιά του χαρτιού και αυτό το φυλλογύρισμα. έχετε απόλυτο δίκιο βέβαια όταν λέτε "είναι μεγάλη η βοήθεια όταν ψάχνεις ένα χωρίο ή και μία λέξη". και σίγουρα σε αυτό το θέμα έγκειται η χρησιμότητα του όλου εγχειρήματος και για εμένα αυτή τη στιγμή.
Καλημέρα και καλή βδομάδα.
Ασχετο με το θέμα μας αλλά ένα άρθρο του οικοδεσπότη στην lifo, απ αυτά που διαβάζαμε στους 4τ, αλλά με θέμα επίκαιρο των καιρών μας.
Πιστεύω να μου επιτραπεί το link απ τον οικοδεσπότη, γιά όσους τυχόν δεν το διάβασαν.
Nα θυμίσω ότι τα κείμενα του Lifo υπάρχουν και στο ndimou.gr οπότε το politically correct link είναι αυτό.
θαυμα, θαυμα !!!
αυτη η νεα τεχνολογικη εξελιξη.
Εκτιμω ιδιαιτερα την εξαιρετικα βολικη ιδιοτητα της χρησης σε διακοπες (που να κουβαλας 10 τομους , λεμε τωρα!).
Δεν θα ειχα κανενα προβλημα με το Kindle. Θα σπευσω μολις πεσουν οι τιμες και λυθουν τυχον προβληματα που υπαρχουν σε ολες τις νεες τεχνολογικες εφαρμογες. Συμφωνω κι' εγω με προλαλησαντα στην αισθηση "ελλειψης" της υλικης σχεσης με το χαρτι, μηπως ομως στην τελικη αυτο ειναι αληθινη προοδος , δλδ η απεξαρτηση απο την υλικοτητα του μεσου και η αναδειξη της πνευματικοτητας του περιεχομενου ???
Σελιδες μπορει να γυριζει?
memos μπορει να γραφει ο αναγνωστης ?
Σελιδοδεικτη παιρνει ?
Συγγνωμη αλλα δεν εχω ξαναασχοληθει με το αντικειμενο, δεν γνωριζω αν απαιτειται (και ποιο)καταλληλο προγραμμα για το φορτωμα των βιβλιων σε e-form...
καλημερα, καληβδομαδα σε οικοδεσποτη και σχολιαστες, μενω stanby για διευκρινισεις ...(με σβηστο λαμπακι εεε, να μην ξεχνιομαστε.. :)!!!!
Η τιμη του ειναι λιγο ... πολυ.
DRM !!!!!! Μου ανηκουν τα βιβλια που αγοραζω ?
PDF support ?
Νομιζω οτι ειναι ενα βημα πριν την killer συσκευη . Και ειναι και κακασχημο !
Καπου κυκλοφορει ενα opinion με 14 σημεια γιατι το χαρτι ειναι καλυτερο , το διαβασα πριν μερικες μερες και δεν το βρισκω τωρα , ας το ανεβασει κανεις , αξιζει.
Στα πολυ θετικα η συνδεση του για κατεβασμα βιβλιων .
crossroads
και σελίδες γυρίζει (φαίνεται στην φωτό) και memos γράφει και σελιδοδείκτη έχει (δέστε και το link!).
arcadia
έχει και .pdf support.
Όσο για το χαρτί - σκεφθείτε τα δέντρα!
Το επιχείρημα για την οικονομία στο χαρτί είναι βέβαια καταλυτικό (αν και το ίδιο ίσχυε για το paperless office, που ακόμα να το δούμε...).
Σε αυτήν τη φάση σίγουρα δεν θα το αγόραζα -λόγω της λατρείας για το βιβλίο σαν υλικό αντικείμενο, και λόγω του ότι μου αρέσει το θέαμα μιας μεγάλης, γεμάτης βιβλιοθήκης μέσα στο σπίτι μου.
Από τεχνολογικής σκοπιάς, όμως, νομίζω ότι έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές για να εξαπλωθεί.
Όπως σήμερα διαμορφώνεται μια γενιά ανθρώπων που μαθαίνει να ακούει μουσική μέσα από συσκευές σε μέγεθος αναπτήρα, πιθανότατα κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τους αναγνώστες του μέλλοντος.
Πολύ χρήσιμο. Εγώ δεν νομίζω ότι θα το αγόραζα, εκτός εάν το χρειαζόμουν. Διαβάζω βιβλία μόνο για προσωπική μου ευχαρίστηση και προτιμώ τον πατροπαράδοτο τρόπο. Γενικά δεν είμαι gadgetάκιας, αλλά αν χρειαστώ κάτι για κάποιον λόγο θα το πάρω. Αν δω ότι κάτι με βοηθάει δεν θα πω όχι.
Είναι με βεβαιότητα το μέλλον, έστω κι αν όσοι έχουν εθιστεί στο παραδοσιακό βιβλίο δυσκολεύονται να το πιστέψουν.
Έχω την τύχη να έρχομαι σε καθημερινή επαφή με εφήβους και η συμπεριφορά τους απέναντι σε θέματα εξέλιξης μου δείχνει ξεκάθαρα το μέλλον κι αυτό είναι σίγουρα ψηφιακό!
Θυμηθείτε (μπορείτε;) τη στιγμή που έπρεπε να εγκαταλείψετε το χαρτί και το μολύβι για σημειώσεις και να στραφείτε στον η/υ. Πόσο δύσκολο μας φαινόταν; Αρκετοί φαντάζομαι θα σκέφτονταν ότι η παλιά και καθιερωμένη συνήθεια δε θα χανόταν ποτέ. Κι όμως χάθηκε!
Θυμηθείτε την εισβολή των εφημερίδων στο Διαδίκτυο. Πόσοι δέχτηκαν αμέσως τη νέα πραγματικότητα. Έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που αγόρασα εφημερίδα κι ακόμη περισσότερος που τη διάβασα. Προτιμώ την ψηφιακή έκδοση. Αγοράζω σπάνια εφημερίδα και μόνο εξαιτίας κάποιας προσφοράς για την οποία ενδιαφέρεται ο γιος μου. Άλλωστε και οι ίδιες οι εφημερίδες έχουν πάψει πλέον να διαφημίζουν τα θέματά τους προκρίνοντας τις προσφορές που τις συνοδεύουν.
Η νέα γενιά είναι ακόμη πιο έτοιμη να στραφεί σε καινούρια τεχνολογικά επιτεύγματα, επειδή δε χρειάζεται να ξεφύγει από προκαταλήψεις, συνήθειες και κυρίως συναισθήματα απέναντι στο παλιό (το άγγιγμα του χαρτιού, η μυρωδιά του φύλλου…).
Άλλωστε κάπου διάβαζα ότι σε λίγα χρόνια το Διαδίκτυο θα μπορεί να καλύψει κι άλλες αισθήσεις εκτός της όρασης!
Σίγουρα το Kindle δεν είναι για όλους - αλλά και το 15% του κοινού να κερδίσει είναι υπόθεση για το βιβλίο. Από αυτούς πολλοί θα είναι νέοι αναγνώστες.
Θυμάμαι κάποιο φίλο μου που πριν από χρόνια είχε ελεεινολογήσει την συνήθεια των audio books (τότε μόνο στο εξωτερικό).
Τώρα στα ταξίδια του με αυτοκίνητο ακούει τα βιβλία που του χάρισα.
Όλα τα μέσα είναι θεμιτά για να διαδοθεί το βιβλίο.
συμπτωση, σημερα ειδα οτι διαφημιζεται μονο στο amazon.com (εγω ειμαι πελατις του amazon.co.uk, εκει δεν υπαρχει δυστυχως ουτε λεει αν θα ερθει)
δηλαδη μπορει καποιος να το αγορασει και να το χρησιμοποιησει ελλαδα?μοιαζει να ειναι φορμαρισμενο για χρηση μονο απο αμερικανους
οπως το yahoo musicbox ...η ιστορια εει ως εξης: αγορασα το mp3 shoqbox της philips που εχει το δικο του itunes, ενα discontinued ''musicmatch'', το οποιο αντικαταστηθηκε απο το yahoo musicbox, το τελευταιο ειναι διαθεσιμο μονο για οσους βρισκονται στην αμερικη και τον καναδα:/ :/ και ελεγχοντας το itunes ειναι μεν διαθεσιμο ελλαδα αλλα οχι κυπρο:/ πολυ 3rd world ενιωσα σημερα...
cyannita
Μα και στην Αμερική μόλις κυκλοφόρησε και ήδη έχει ξεπουλήσει την παραγωγή για τρεις μήνες. Με τον καιρό θα εξαπλωθεί και αλλού - το πρόβλημα δεν είναι βέβαια η συσκευή αλλά η σύνδεση.
"Κι εσείς; Θα αγοράζατε ένα;"
Εδώ ο καλός πραματευτής! Πάρτε, καλέ, πάρτε! Ιέχω πράμα που σαλέυει και τον μουστερή γυρεύει!!! Πάρε καλέ κυρία, πάρε απ' τον παππού!!!
Έ, ρε, γλέντια!!!
Μου είναι ελαφρώς κουραστική η ανάγνωση πολύ μεγάλων κειμένων σε οθόνη.
Κατά τα λοιπά, γιατί όχι;
Eνδιαφέρον...
Προς το παρόν χρησιμοποιώ την Questia (από τον "κανονικό" υπολογιστή μου) όταν ψάχνω κάτι και δεν έχω πρόχειρο το "χάρτινο" βιβλίο (είτε επειδή δεν το έχω αγοράσει είτε επειδή δεν το έχω μπροστά μου).
Όσο για το διάβασμα από την οθόνη, συνήθεια είναι. Έχει τη θέση του το χάρτινο, έχει τη θέση της κι η οθόνη...
To e-printing σαφέστατα σώζει δάση και είναι πιο οικονομικό. Το open access publishing επίσης βοηθάει απίστευτα στην διάδοση της επιστήμης.
Το διάβασμα από οθόνη είναι θέμα συνήθειας και τίποτε άλλο. Το διάβασμα σε hypertext κείμενο βοηθάει το attention decifit της εποχής μας αλλά σίγουρα είναι γοητευτικό και αποτελεσματικό όταν γίνει σωστά.
Τέλος ας επαναλάβω ακόμη μιά φορά το πλεονέκτημα του χάρτινου βιβλίου:
Το παίρνεις μαζί σου στο κρεβάτι, στην τουαλέττα, στην παραλία
Σκοτώνεις με αυτό μιά μύγα
Τα τρία πρώτα τα πετύχαμε. Το τελευταίο που είναι και δείκτης κόστους μάλλον θ' αργήσουμε να το πετύχουμε...
Άλλα δύο προβλήματα του ηλεκτρονικού γραπτού λόγου
1. Ακόμα και σήμερα διαβάζουμε παπύρους ηλικίας χιλιάδων ετών ενώ τα ηλεκτρονικά αρχεία μόλις 30 ετών έχουν αρχίσει να κινδυνεύουν
2. Ακόμα και αν καεί ή καταστραφεί ένα χάρτινο βιβλίο, τμήματα του μπορούν να είναι προσπελάσιμα ενώ τα ηλεκτρονικά αρχεία συνήθως γίνονται καπνός εν ριπή οφθαλμού...
@Ν. Δήμου
Γράφεται: "Αλλά θα μάθει ο κόσμος να διαβάζει από την οθόνη; Εκεί είναι το στοίχημα!"
Ο κόσμος πάντα αργεί να αφομοιώσει κάτι. Το θέμα είναι αν θα το αποδεχτούν οι τολμηροί/προοδευτικοί. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να το δεχτούν
axuros πολύ γέλασα κι έτσι δεν σε έκοψα!
Λες να παίρνω ποσοστά από τον Bezos; (μακάρι να είχα το 0,1% του Amazon).
Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, έχω μείνει πίσω σχετικά με αρκετά τεχνολογικά ζητήματα. Το πιο χαρακτηριστικό, είναι η άγνοια χρήσης του mp3 και η έλλειψη iPod.
Ακούω μουσική σε cd.
Πόσο "αρχαίο" με κάνει αυτό;
Το δε πρόβλημα με το kindle, δεν είναι η νέα, "εχθρική" τεχνολογία. Είναι που δεν υπάρχει κοινό, ικανό σε αριθμούς, για να το υποστηρίξει...(μιλάω για την Ελλάδα και για τους βιβλιόφιλους γενικά). Όταν ο νέος δεν διαβάζει γενικώς, δεν τον σώνει κανένα kindle. Αντ' αυτού, θα σπεύσει να αγοράσει κι άλλα video-games.
fgΚαλησπέρα. Πρώτα να πω οτι γενικά είμαι ευνοϊκά διακείμενος απέναντι σε τέτοιες εφευρέσεις. Αυτά περί μαγείας που χάνεται είναι μπούρδες. Τίποτε δεν χάνεται αν δεν το αφήσεις να χαθεί. Κανείς δεν σου απαγορεύει να διαβάζεις τόσο στο χαρτί όσο και στην οθόνη.
Η μόνη μου επιφύλαξη έχει να κάνει με τα μάτια μου που ταλαιπωρούνται από την οθόνη του υπολογιστή, και με τη μανία μου να μυρίζω τα βιβλία που διαβάζω...
Aναγνωρίζω πάλι οτι είναι πιό πρακτικό να έχεις στις διακοπές σου ένα μικρό αντικείμενο αντί για δέκα -είκοσι βιβλία, αλλά η παρήγορη εικόνα τους με τα διαφορετικά πάχη και σχήματα δίπλα στο κρεββάτι μου είναι αναπόσπαστο κομμάτι των διακοπών. Όσο για το βάρος... κάνω μπράτσα!
Σχετικό και αρκετά αναλυτικό άρθρο για το εν λόγω "γκατζετάκι", θα βρείτε σήμερα και στη διεύθυνση του "NEWS 247" στο www.news247.gr
Στα μισα του δρομου,το 2ο σχολιο.
Ειναι φανερο οτι το Kindle δειχνει το μελλον,ιδιως οταν επακολουθησει εγχρωμη εκδοση.
Χρειαζεται αγωγη,ιδιως προς τη νεα γενιά,για τεχνολογοφιλία. Υπαρχουν πολλλα απολιθωματα & πολυς κακος καπιταλισμος στη GR.
Παρηγορο φαινομενο ο θανατος της εφημεριδας & η επιβιωση της σαν ζομπι - περιτυλιγμα ντιβιντι.
Ετσι πρεπει να τελειωσουν & τα περιοδικα,η χαρτουρα στα γραφεια & τις επιχειρησεις.
Ηλεκτρονικοποιηση & πασης Γραικιας...
Αλλωστε,τη λεξη ηλεκτρον την επινοησαν οι ...αρχαιοι μας προγονοι... Αν δεν μπουμε εμεις,οι...απογονοι τους στη πρωτοπορια,τοτε ποιοι ? Εχουν οι αλλοι λαοι το δικο μας μυαλο ?
harry η οθόνη του Kindle οφείλει την ευκρίνειά της στο ότι είναι ασπρόμαυρη. Θυμάμαι τον πρώτο μου φορητό υπολογιστή το 1990, έναν Sharp: η οθόνη του, ασπρόμαυρη, ήταν σαν καλοτυπωμένο χαρτί.
Στο νεο του βιβλιο ο κοσμος του 2030 ο Ρει Χαμοντ προβλεπει οτι
μεχρι το 2030
τα αυτοκινητα θα οδηγουνται απο υπολογιστη
οι οικιακες συσκευες θα επικοινωνουν μεταξυ τους θα αυτορυθμιζονται θα ψωνιζουν κλπ
το προσδοκιμο θα ξεπερασει τα 100
και αλλα ων ουκ εστιν αριθμος
το καλυτερο ομως ειναι οτι θα εχει ερθει εκεινο το σημειο καμπης οπου η τεχνητη νοημασυνη θα ξεπερασει την ανθρωπινη οποτε το πραμα θα γινει ανεξελεγκτο.Κυριολεκτικα.
μπροστα σε αυτα που θα δουμε συντομα το kindle θα μοιαζει με κηρυγμα ηθικης σε οικο ανοχης με το συμπαθειο.
dimitrios
Ξεχνάς τους 3 νόμους της ρομποτικής του Ισαακ Ασίμωφ:
1.A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm.
2. A robot must obey orders given it by human beings except where such orders would conflict with the First Law.
3. A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Law.
Τα ρομπότ όσο έξυπνα κι αν είναι, θα προγραμματίζονται από ανθρώπους άρα θα είναι εξαρτώμενα από αυτύς.
Κυριε Δημου ειμαι φυσικος. Εκτος και αν κατι αντιβαινει τους νομους της φυσης μπορει να συμβει.
Δεν ξερω για τους νομους που λετε αλλα σιγουρα δεν ειναι νομοι της φυσης.
Ειναι θεμα χρονου η ανθρωπινη ευφυια να παψει να ειναι η ανωτερη στο συμπαν.Επισης ανεξελεγκτο δεν σημαινει απαραιτητα εχθρικο.
Ήδη διαβάζω όλα τα βιβλία μου από το laptop μου (στο PDA δεν μπορώ... κουράζομαι).
Ένα kindle θα το αγόραζα άνετα, επειδή θα μου λύσει πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τα λεγόμενα 4Bs των βιβλίων: bed, bathroom, bus, beach μέρη που (μέχρι τώρα...) μπορούσες να διαβάσεις μόνο με παραδοσιακό χάρτινο βιβλίο.
Το περιμένω πως και πως!
ΥΓ: από μπαταρία πως πάει?
Πριν βιαστούμε να κρίνουμε να κρίνουμε τις ατέλειες του συγκεκριμένου προιόντος (που όσο και να έψαξα δε βρήκα), ας θυμηθούμε οτι πρόκειται για νέο προιόν. Ας το αφήσουμε λίγο να εξελιχθεί στην αγορά και να πέσουν και οι ανταγωνιστές στο παιχνίδι..
Η αντικατάσταση του βιβλίου έιναι πολύ δυσκολη υπόθεση. Ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί η ξύλινη σκούπα..Απλά αποτελεί την τέλεια λύση για όλα αυτά τα pdf συσσωρέυονταν στα pc μας...
Backlight είπατε δεν έχει ; Θα έλυνε το πρόβλημα του κομωδίνου !
κάποιοι πάντως παραπονέθηκαν για την αυτονομία και από ότι διάβασα υπάρχει ένας περιορισμός σχετικά με τα βιβλία καθώς αυτά θα πρέπει να προέρχονται από την amazon. Επίσης νομίζω ότι το μηχάνημα τρέχει πυρήνα linux οπότε κάποιο θα μπορέσουν να το χακάραουν ώστε να διαβάζει απλά pdf αρχεία. Ελπίζω να μην σας κούρασα με τα τεχνικά.
Να μην ξεχάσω ότι με την ίδια τιμή παρουσίασε ένα παρόμοιο μηχάνημα και η sony το οποίο από πλευράς εξοικονόμησης ενέργειας είναι αιώνες μπροστά.
Κατέληξα για τη συγκεκριμένη συσκευή.
Οχι.
Με τίποτα.
Οι λόγοι:
Οχι ελληνική υποστήριξη, και όσο σε καλό επίπεδο και να είναι τα αγγλικά μου, 1-2 λέξεις άγνωστες θα βρω.
Αυτός βέβαια είναι δευτερεύων λόγος. Θα μπορούσα να του φορτώσω το λεξικό oxford dictionary και να μου κάνει και καλό. Δεν παύει όμως να μην είναι το ίδιο με το να διαβάζεις στη μητρική σου γλώσσα.
Ο σημαντικότερος είναι ότι με 400$ 'αγοράζεις' εξάρτηση από το amazon.
Και αυτό από μόνο του με απωθεί.
Ακόμα και κείμενα δικά σου να έχεις στο word, η amazon σε χρεώνει για τη μετατροπή, αντί να συνοδεύει τη συσκευή με ένα cd με πρόγραμμα μετατροπής.
Συνώνυμο της εξάρτησης: Νταβατζηλίκι.
Οχι, ευχαριστώ..
Kαλημέρα!
ΟΚ, somebody, μη το πάρεις (έτσι κι αλλιώς, τώρα δεν πουλιέται εκτός ΗΠΑ). Αν έρθει εδώ, θα έχει βέβαια Ελληνικά και άλλη μορφή σύνδεσης. Τότε μπορεί να το ξανασκεφθείς.
zoros για μπαταρία απάντησα παραπάνω - δες και το link.
Αν χρησιμοποιεί την e-ink τεχνολογία, δεν έχει backlight και χρειάζεσαι εξωτερικό φωτισμό για να το διαβάσεις, όπως και με το χαρτί. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα ειδικά όταν διαβάζεις στην ύπαιθρο όπου ο εξωτερικός φωτισμός κάνει πολύ «αχνές» τις LCD καθώς «επισκιάζει» τον οπίσθιο φωτισμό του. Φυσικά καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια και ουσιαστικά, αν δεν αλλάζεις σελίδα ώστε να αναδιαμορφωθεί το περιεχόμενο της οθόνης, η κατανάλωση είναι μηδενική. Το συγκεκριμένο πρέπει να έχει και διάφορες άλλες καταναλώσεις.
Προσωπικά αυτού του είδους τα βιβλία με ενδιαφέρουν πολύ. Έχω διαβάσεις αρκετά βιβλία που τα έχω βρει στο Internet, στα αγγλικά και κανένα στα Ελληνικά. Στον υπολογιστή μου κυρίως και ένα 600 σελίδων στο PDA. Με βολεύει η δυνατότητα χρήσης του Άγγλο-ελληνικού λεξικού μου ειδικά τώρα που έχω αναπτύξει ειδική εφαρμογή που μου επιτρέπει κείμενα σε απλό text να τα εμφανίζω στην οθόνη και με ένα απλό κλικ στη λέξη να μου εμφανίζει στο κάτω μέρος την αναλυτική μετάφρασή της από δυο λεξικά. Θα την δημοσίευα για δωρεάν χρήση αν τα δεδομένα των λεξικών δεν τα είχα πάρει από λεξικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και τα οποία φυσικά έχω αγοράσει.
Πάντως για μένα ένα τέτοιο εργαλείο πρέπει να έχει οθόνη e-ink, που σημαίνει μεγάλη αυτονομία και ανάγνωση ακόμη και με ισχυρό εξωτερικό φωτισμό, όπως στην ύπαιθρο, που να διαβάζεται ξεκούραστα όπως το κοινό χαρτί και δυνατότητα Άγγλο-ελληνικού λεξικού που να δουλεύει όπως και στην δική μου εφαρμογή. Ή με την δυνατότητα να επέμβω ο ίδιος και να το προσθέσω ο ίδιος ή τουλάχιστον να του προμηθεύσω τα data με κάποιο πρωτόκολλο.
Μέχρι στιγμής μόνο το IREX Iliad φαίνεται ότι μπορεί να με καλύψει που είναι κατά πολύ ανώτερο από το kindle και λίγο πιο ακριβό.
Επίσης αυτά τα εργαλεία τα θέλω κάτω από 100 ευρώ. 300 και 400 μου φαίνονται πάρα πολλά, ειδικά όταν, όπως στη περίπτωση του kindle, σε δένουν με το Amazon.
Το βιβλίο του Jared Diamond "Collapse", κάπου 600 σελίδες, το διάβασα ολόκληρο στο βουνό στο Dell Axim PDA μου (με την χρήση της δικής μου εφαρμογής) και γρήγορα απέδειξα στον εαυτό μου ότι αυτό είναι δυνατόν με σχετική άνεση. Γρήγορα το συνήθισα, παρόλο που είχα κάποια προβλήματα με τoν εξωτερικό φωτισμό, και δεν μου προκαλούσε καμιά ενόχληση η μικρή του οθόνη (640Χ480, 3.5 ίντσες). Μάλιστα σε μια φάση φόρτωσα μερικά MP3 και την ίδια στιγμή που διάβαζα, άκουγα και μουσική. Το βιβλίο του Diamond το είχα μεν αγοράσει από το Amazon αλλά το διάβασα στην ηλεκτρονική του μορφή που κάποιος καλός άνθρωπος είχε κάνει τον κόπο να παράγει (με scanner και OCR φυσικά). Είχα το βιβλίο δίπλα μου μόνο για να βλέπω κάποιους χάρτες και φωτογραφίες που περιείχε.
Προσωπικά είμαι εντελώς υπέρ της ηλεκτρονικής ανάγνωσης βιβλίων, είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει αφάνταστα και ειδικά στην περίπτωση αγγλικών κειμένων που η συνδρομή λεξικού μου είναι απαραίτητη.
Για την ιστορία η πρώτη μου ηλεκτρονική ανάγνωση ήταν το «Wealth of Nations» του Adam Smith πριν 6 χρόνια στα αγγλικά. Μια πολύ δύσκολη αλλά συχνά συναρπαστική ανάγνωση. Έχω πεισθεί ότι είναι καλύτερα να περιορίζομαι σε σύγχρονα αγγλικά. Η ανάγνωση αγγλικών εκείνων των εποχών είναι μαρτύριο και αναρωτιέμαι αν τα διαβάζουν εύκολα ακόμη και αυτοί που η πρώτη τους γλώσσα είναι τα αγγλικά.
Υπόψη ότι οι e-ink οθόνες κυκλοφορούν και έγχρωμες.
Καλημερα σε ολους
Υπέροχο το Kindle! Πολλά χρόνια πριν ενα γνωστός στην Γενευη ειχε κάνει το εξής απίστευτο. Εδειχνε με projector στο ταβάνι πάνω από το κρεββάτι του τα βιβλία που ειχε περάσει στον υπολογιστη του!!
Κια ετσι τα διαβαζε καθε βραδυ λιγο πριν κοιμηθει κρατωντας στο χερι του μονο το ποντικι. Νομιζω οτι η εξοικιωση με αυτο τον τροπο διαβασματος (ηλεκτρονικό) δεν ειναι και πολύ μακριά για το ευρυ κοινό. Ηδη αν θες να παρακολουθήσεις την βιβλιογραφία σε ενα επιστημονικό θέμα αλλά κια να διαβάζεις καθημερινά ο μόνος ευκολος και γρήγορος τρόπος ειναι απ΄ ευθείας απο την οθόνη του υπολογιστή σου (η οτι άλλο). Χώρια που απαλασεσαι απο τον ογκο του χαρτιου.
Αν και προσωπικά τυγχάνω οπαδός του Γουτεμβέργιου, δεν μπορώ παρά να χαιρετίσω την τεχνολογία που επιτρέπει στον αναγνώστη - ακροατή χρήστη να κουβαλάει ολόκληρες βιβλιοθήκες, δισκοθήκες κοκ - τούτου λεχθέντος, όλο και τσακώνω τον εαυτό μου να διαβάζει κάτι σε ηλεκτρονική μορφή...
Αγγίξαμε τον brave new world που τόσο εύγλωττα περιέγραψε ο μέγας στοχαστής Aldous Huxley το μακρινό 1932? - πιστεύω πως ναι.
Καλημέρα... Για έναν κακογράφο σαν και μένα, η ηλεκτρονική γραφή με έσωσε κυριολεκτικά...
Το ηλεκτρονικό ανάγνωσμα, μάλλον θα με σώσει, από το γεγονός ότι δεν θα απαιτείται πλέον τεράστια και ανθεκτίκή βιβλιοθήκη στο σπίτι μου...
Νομίζω πάντως, ότι σε πειραματικό στάδιο, ερευνάται η κατασκευή ηλεκτρονικού χαρτιού, ένας τύπος πολύ λεπτής οθόνης LCD με ελάχιστη κατανάλλωση και σχετικά μεγάλη έκταση ώστε να προσομοιάζει ένα βιβλίο...
Μεταξύ πολλών άλλων θα με σώσει κάτι τέτοιο, καθώς μέσω απλού blue tooth δικτύου, θα μπορώ να πάω ανέμελλος στο λουτρό, χωρίς αγωνία για το τι τίτλο να διαλλέξω...
ή και στις διακοπές, δοθείσης σχετικής ανθεκτικότητας, θα μπορώ να φονεύσω και καμια μύγα...
Καλημέρα,
Δεν έχω διαβάσει τα σχόλια θα τα διαβάσω αμέσως μετά. Μόλις είδα το post. Πείτε μου που πουλάνε αυτή τη συσκευή; Είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψω.
zizugataki
προς το παρόν μόνο στις ΗΠΑ. Υπομονή...
Άτομα της ηλικίας μου φαίνεται να αρέσκονται (όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους όπως αεροδρόμια) σε:
α) laptops φορτωμένα με περιεχόμενο το οποίο έχουν ήδη μελετήσει καλά, αλλά προτιμούν να κοιτάνε την οθόνη του φορητού παρά τους συνεπιβάτες).
β) Τυπικά βιβλία, χαρτί. Τους αρέσει να ξεφυλίζουν.
Στα βιβλία, τους αρέσει το γεγονός ότι οι λέξεις είναι ΕΚΕΙ και δεν πρόκειται να φύγουν. Είναι σαν να επισκέπτεσαι μια σπηλιά, οι σταλακτίτες είναι ΕΚΕΙ και δεν πρόκειται να φύγουν και μπορείς να τους αγγίξεις.
Το μειονέκτημα των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι ότι οι λέξεις φεύγουν. Δίνουν την αίσθηση σε πολλούς εραστές (επίτηδες χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη εδώ) των βιβλίων ότι είναι ψεύτικες οι λέξεις...
Οι "εραστές" των βιβλίων θέλουν να έχουν άμεση επαφή με τις λέξεις και τις σελίδες, να τις αγγίζουν, ή να πιστεύουν ότι είναι εκεί για πάντα να τους περιμένουν.
Το βιβλίο γι' αυτούς δεν είναι μόνο το περιεχόμενο. Είναι και το υλικό από το οποίο αποτελείται. Είναι και τα μικρά σημαδάκια που κάνανε οι ίδιοι διαβάζοντάς το...
Έχουν βγει κι άλλα προϊόντα εδώ, αλλά τα βιβλιοπωλεία εδώ κάνουν χρυσές δουλειές με καλοτυπωμένα βιβλία... οι Αμερικάνοι λατρεύουν τις αντίκες για τα σπίτια τους και προσπαθούν να έχουν στα σπίτια τους μια αίσθηση "αριστοκρατείας" (?) μέσω ωραίων βιβλιοθηκών και βιβλίων που δεν διαβάσανε ποτέ (ή αν διαβάσανε, πόσοι τα καταλάβανε ή σεβαστήκανε).
Προσωπικά συμφωνώ με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις, γλυτώνουμε χαρτί κλπ, αλλά άντε να πείσεις την πλειοψηφία. Ίσως εάν τα μηχανάκια αυτά ήτανε πιο καλαίσθητα... διότι η συσκευή του amazon δεν είναι καθόλου όμορφη, μοιάζει με παιδικό παιχνίδι. Ο άλλος θέλει στο αεροπλάνο ή στο πάρκο να δίνει την εντύπωση ότι είναι "διανοούμενος", οπότε δεν πρόκειται να κουβαλάει μαζί του κάτι που μοιάζει με ηλεκτρονικό παιχνίδι...
Λίαν οικολογική βλέπω την νέα ανακάλυψη και θα την ...ανακαλύψω!
doctor
Lefteris, thumbs up!
έχει δίκιο ο lefteris - αν το Kindle το είχε σχεδιάσει η Apple θα ήταν άλλο πράγμα!
Με την ευκαιρία του θέματος, έχω μια απορία: υπάρχουν ανάλογα εγχειρήματα στη χώρα μας για την μεταφορά λογοτεχνικών-και-όχι-μόνο έργων σε ψηφιακή μορφή; Έστω και μόνο αυτών που δεν καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα;
Γιατί καλή η τεχνολογική υποδομή, αλλά αν δεν υπάρχει και περιεχόμενο είναι μισή χαρά...
Άμα είχε περίβλημα από αρκιβό ξύλο, πολυτελή εμφάνιση αλλά και ελκυστική (για τις κυρίες), σε διάφορα χρώματα κλπ... θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία... αλλά μια και οι κατασκευαστές προς το παρόν είναι επιφυλακτικοί δεν το βλέπω για αρκετό καιρό.
Πρέπει να έχει τέτοια εμφάνιση και διαφημιστική υποστήριξη που να γίνει σαν τα Starbucks... μόδα και τάση.
Άμα άνοιγε κιόλας σαν laptop αλλά από το πλάι, ώστε να δίνει την εντύπωση ξεφυλίσματος και να προστατεύει από αδιάκριτα βλέματα...
3ο σχολιο,αλλα εκτός θεματος...
Rogue comment...
Δασκαλε που διδασκες...
Θα εκδωσει ο Δημου τα βιβλια του
σε audio CD
DVD,
δερματοχρυσοδετα συλλεκτικα ( εστω τη Δυστυχια) για βιβλιοθηκη & πουλ-μουρ...
Θα καινοτομησει με διαφημιση στο σαητ & στο(α) μπλογκ του ?
Άψογο!
Και φυσικά θα το αγοράσω - έστω και για τα αγγλικά βιβλία.
Βέβαια θα ήταν καλύτερα να υποστήριζε και ελληνικά και ακόμα καλύτερα αν υπήρχαν ελληνικά βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή - αλλά τι να κάνουμε, τα Αγγλικά είναι πια lingua franca.
Υ.Γ.: Στα ελληνικά, σε ηλεκτρονική μορφή, υπάρχουν, μεταξύ άλλων τα άπαντα του Καβάφη εδώ και άπαντα (τα ποιήματα) του Σεφέρη εδώ.
nikos dimou said:
"Εγώ, όταν το είδα, σκέφθηκα ότι μπορεί να κάνει για τα βιβλία ότι το iPod για την μουσική."
-----------------------------------
Η μόνη μου επιφύλαξη σ'αυτό (όπως & στην αντίστοιχη διάδοση των audio books), είναι ότι ένω στο iPod & τα audio books ο χρήστης είναι παθητικός δέκτης της μουσικής ή της ανάγνωσης του βιβλίου, το Kindle απαιτεί την ενεργητική συμμετοχή του κατόχου του, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι απευθύνεται στους απανταχού αναγνώστες-λάτρες του βιβλίου, οι οποίοι προφανώς είναι σαφώς λιγότεροι από εκείνους της ακρόασης μουσικής, ή βιβλίων.
Άρα, δεν πιστεύω ότι μπορεί να έχει την διάδοση την απήχηση & την επιρροή του iPod.
Απο'κει & πέρα, και σε ότι με αφορά, ήδη χρησιμοποιώ το Qtek S200 μου για ανάγνωση (επιστημονικών) βιβλίων, και σαφέστατα δεν μπορούν να συγκριθούν οι δυνατότητες μάθησης, οργάνωσης και διαχείρησης της γνώσης που η ηλεκτρονική μορφή προσφέρει στον χρήστη, συγκριτικά με την έντυπη.
Και μόμον η χρήση τόσο λιγότερου χαρτιού...
Το πιθανοτερο ειναι οτι το kindle θα ενσωματωθει και θα γινει μερος ενος φορητου πολυμηχανηματος.
Αυτο θα ειναι φορητο μικρου μεγεθους και θα καλυπτει ολες τις αναγκες επικοινωνιας, ψυχαγωγιας,και ενημερωσης μαζι.
Το πιθανοτερο δε θα ειναι και πορτοφολι, ταυτοτητα κλπ.
Ειναι θεμα χρονου και οικονομοτεχνικης ωριμανσης.
Η τεχνολογια γιαυτο ειναι ετοιμη.
Η εφεύρεση αυτή μπορεί να αποτελέσει το μέλλον του βιβλίου.
Καταρχήν , γιατί είναι ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο, που μπορεί καταστεί πολύ λειτουργικότερο με την μετεξέλιξή του (π.χ. με την εκφώνηση του κειμένου, ή τη χρήση κάποιου "ηλεκτρονικού μολυβιού", κ.α.) και δεύτερον, γιατί έχει οικονομικό-κοινωνικά οφέλη, αφού όταν σε κάποια στιγμή εξαντληθούν οι προς υλοτόμηση δασικές εκτάσεις , τότε το κλασσικό βιβλίο ίσως χρειαστεί να αντικατασταθεί.
Ωστόσο, μάλλον έχουμε πολύ δρόμο προς αυτή τη κατεύθυνση...
Πάντως δεν θα το αγόραζα ακόμα κυρίως επειδή μου φαίνεται πολύ άσχημο, και επειδή δεν υποστηρίζει ελληνικά... Όταν με το καλό φτιάξει ένα ανάλογο η Apple, θα το σκεφτώ... :)
Καλημέρα!
Συμφωνούμε νομίζω πως το Kindle είναι μία αρχή. Αν πιάσει (και φαίνεται αρχικά να πιάνει) θα τελειοποιηθεί, θα το μιμηθούν και θα το ξεπεράσουν...
καλημέρα!
ένα "ευχαριστώ" στον ζοφερό μεσαίωνα για τα ποιήματα του Σεφέρη.
Επίσης μία πλήρης συλλογή των ποιημάτων του
Ελύτη
υπάρχει σε αυτό το blog.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον μπορούμε να έχουμε στο Kindle(σε περίπτωση μελλοντικής απόκτησής του) ουσιαστικά παράνομα (;) αρχεία λογοτεχνίας ή ποίησης.
Για Ελλάδα πολύ δύσκολο το βλέπω να έρχεται. Το πολύ στις χώρες που είναι ήδη εγκατεστημένη η Amazon, καθώς το συγκεκριμένο δεν είναι μόνο μια συσκευή αλλά πολύ περισσότερο μια υπηρεσία. Από όσα διάβασα το συγκεκριμένο δεν μπορεί να κάνει και πολλά χωρίς την υπηρεσία της Amazon. Πάντως η ιδέα να χρησιμοποιείται ειδική υπηρεσία 3G για την ασύρματη σύνδεση, η οποία παρέχεται δωρεάν και από ότι κατάλαβα και για περιορισμένη σύνδεση με το Internet (π.χ. Wikipedia) είναι επαναστατική και θα έλεγα μαγική δυνατότητα.
Το λεξικό που λένε ότι περιέχει, αν και δεν κατάλαβα πως ακριβώς αξιοποιείται, είναι μέσα στη μνήμη του kindle ή το συμβουλεύεσαι μέσω της ασύρματης σύνδεσης; Αυτό δεν το είδα και πολύ ξεκάθαρο σε ότι διάβασα. Αλλά θα ήταν υπερβολή να μην περιέχεται εκτός κι αν γίνει αυτό για λόγους κόστους δικαιωμάτων.
Οσο για το αν είναι όμορφο, εμένα μου φαίνεται κατ'αρχήν πρακτικό και λειτουργικό. Μακάρι να πετύχει. Θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις ούτως ή άλλως και θα φθηνήνει και η συγκεκριμένη τεχνολογία e-ink.
periclis
το λεξικό είναι μέσα - όπως είναι και στον Microsoft Reader (ανάλογο πρόγραμμα) με τα e-books.
@xasodikis said...
Με την ευκαιρία του θέματος, έχω μια απορία: υπάρχουν ανάλογα εγχειρήματα στη χώρα μας για την μεταφορά λογοτεχνικών-και-όχι-μόνο έργων σε ψηφιακή μορφή;
----------------------------
Ψάξτε και θα τα βρείτε!
Το αποφασιστικό βήμα είναι η απόφαση του δημιουργού για κατευθείαν έκδοση ενός έργου του σε ψηφιακή μορφή.
Θα πρέπει όμως να αντιμετωπίσει με σθένος το ελληνορθόδοξο μπανανιακό εκδοτικό περιβάλλον από την μια, και απο την άλλη το ''τυχάρπαστον'' και ''φευγαλέον'' ''αλλούθε''της ελληνόφωνης διαδικτυακής κοινότητας.
:-)))
υγ:
Είμαι από τους πρώτους στο ελληνόφωνο διαδίκτυο που υποστηρίζω εδώ και χρόνια ότι οι συγγραφείς πρέπει να εκδίδουν πια, έναντι αμοιβής τα έργα τους στο διαδίκτυο και όχι αφιλοκερδώς ορισμένα αποσπάσματα. Κάποια στιγμή θα το τολμήσω. Σύντομα μάλλον. Μεγάλο ζήτημα.
Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟς από την διεθνή κοινότητα λόγω της γλώσσας. Το υπουργείο Πολιτισμού μας, κωφεύει με ανεκδιήγητο τρόπο.
Το είχα δοκιμάσει παλιότερα το Microsoft Reader. Έχω δοκιμάσει "τα πάντα". Πάντως τείνω να ενοχλούμε από την αντίληψη να δουλεύουν τα ηλεκτρονικά βιβλία προσπαθώντας να προσομοιώσουν το χάρτινο. Εμένα, κάποιον που έχει τα Ελληνικά ως μητρική γλώσσα και διαβάζει αγγλικά, δεν με βολεύει αυτή η προσομοίωση. Στην ηλεκτρονική ανάγνωση δεν έχουμε ανάγκη, τουλάχιστον όχι εγώ, την έννοια της σελίδας. Προτιμώ όλο το κείμενο να είναι μια scrollable σελίδα και η οθόνη να αξιοποιείται για διάφορες υπηρεσίες ταυτόχρονα, π.χ. να έχει μόνιμα στο κάτω μέρος ένα scrollable παράθυρο όπου με ένα κλικ να βλέπεις την ερμηνεία της λέξης. Προφανώς είμαστε σε μια φάση όπως παλιά με τα πρώτα αυτοκίνητα που προσπαθούσαν να μοιάσουν στα κάρα. Από την άλλη λαμβάνεται υπόψη μόνο το αγγλόφωνο κοινό. Όλοι οι υπόλοιποι έχουμε λίγο διαφορετικές ανάγκες.
Πάντως είναι η πρώτη απόπειρα ηλεκτρονικού βιβλίου που απευθύνεται στη μάζα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την γοητεύσει. Αυτό είναι καλό. Αλλά το κόστος του το κάνει μια ακριβή επένδυση προς το παρόν, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ηλεκτρονικά μέσα που εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα. Και φαντάζομαι ότι το κάθε βιβλίο που αγοράζεις θα μπορείς να το διαβάσεις σε μια και μόνο συγκεκριμένη συσκευή. Από μια δοκιμή που έκανα, για να σου αποδοθεί ηλεκτρονικά ένα βιβλίο, πρέπει να έχεις καταχωρημένη συσκευή στον λογαριασμό σου στο Amazon. Δεν είδα δυνατότητα να το κάνεις download στο PC. Μόνο ασύρματα με την συσκευή.
Για ψυχαγωγικά βιβλία, τα οποία εγώ προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση να τα ξαναδιαβάσω και αφού τα διαβάσω δεν ξέρω που να τα αποθηκεύσω, είναι εντάξει. Αλλά για βιβλία που θέλεις να τα κρατήσεις για reference, επιστημονικά κτλ, δεν βολεύει μια κατάσταση τέτοιου περιορισμού στη διαχείρισή τους.
Έχει πολύ δρόμο η ιστορία και νομίζω ότι προς το παρόν απευθύνεται κυρίως στην ανάγνωση καθαρά ψυχαγωγικών βιβλίων. Εγώ, πέρα από ότι δεν διατίθεται στην Ελλάδα η υπηρεσία και σίγουρα θα απαιτούσε πολύ μεγάλη φασαρία και ένα ξεκάθαρο επιτυχημένο προηγούμενο για να επιχειρηθεί, προς το παρόν δεν έχω άλλη λύση εκτός από το PDA μου για φορητή ηλεκτρονική ανάγνωση, όπου τα βιβλία μπορώ να τα κάνω ότι θέλω και πολλές φορές (αν το επιλέξω), να τα διαβάσω με μηδενικό κόστος. Ένα μικρό tablet PC θα ήταν ότι έπρεπε αν δεν ήταν τόσο ακριβά. Τα touch screens είναι ότι πρέπει για… αμφίδρομη ανάγνωση.
Νομίζω ότι το πιο ενδιαφέρον στις συγκεκριμένες συσκευές είναι η οθόνη που μπορείς να τη διαβάσεις με την χρήση εξωτερικού φωτισμού και άρα με μικρή κατανάλωση ενέργειας και άρα μεγάλη φορητότητα. Ένα μικρό PC με μια τέτοια οθόνη και flash memory αντί για σκληρό δίσκο, όπως και τα «PC των 100 ευρώ» (ξέρετε, αυτά του Νεγροπόντε), θα ήταν μια φοβερή λύση για το ζητούμενο της φορητής ηλεκτρονικής ανάγνωσης. Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε και την μανιβέλα της φόρτισης. Δεν θα τραπούμε, γιατί όχι;
Πως και δεν το σκέφθηκε αυτό ο Μπέζος;
Πάντως όσοι έχουν λεφτά «για πέταμα» μπορούν να δοκιμάσουν το iREX iliad. Είναι 200 ευρώ ακριβότερο αλλά απείρως ανώτερο από το kindle, και μπορείς να διαβάσεις τα πάντα, ακόμη και να κρατήσεις «χειρόγραφες σημειώσεις». Κυκλοφορεί αρκετό καιρό και άρα είναι σχετικά πιο ώριμο τεχνολογικά. Επίσης μπορείς να το παραγγείλεις εδώ και τώρα. Υπάρχει και αυτό της SONY που δεν ξέρω πως μπορείς να το βρεις αλλά από τα χαρακτηριστικά του δεν μου γέμισε το μάτι. Όλα όμως με e-ink οθόνες.
...κάτι ακόμα επειδή μίλησα πιο πριν για το Υπουργείο Πολιτισμού:
Δεν πρόκειται περί κρατικού παρεμβατισμού κλπ κλπ κλπ ... αλλά για ουσιαστική πολιτιστική πολιτική που αφορά σε όλους μας.
Το ελληνόφωνο διαδίκτυο είναι παραγκωνισμένο και χαμένο- απομονωμένο από την διεθνή κοινότητα. Είμαστε εντελώς έξω από τα πράγματα. Ένα ξεχασμένο DOGVILLE κάπου στο χαμένο EAST SIDE.gr .
Oι υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες έχουν προχωρήσει πολύ. Η υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας και κατά συνέπεια και των ''τίτλων'' από το υπουργείο πολιτισμού δεν είναι κρατικός παρεμβατισμός αλλά , μια πρακτική που θα την πιστωθούν σε βάθος χρόνου όλοι.
Για παράδειγμα η Ισπανία. Παρότι η ισπανική γλώσσα έχει ένα τεράστιο παγκόσμιο κοινό, το ισπανόφωνο διαδίκτυο με πολιτιστικό προσανατολισμό σπάνια δεν είναι μεταφρασμένο στα αγγλικά τουλάχιστον(αλλά και στα γαλλικά- γερμανικά).
Kαλημέρα
Σπάσαμε ένα ρεκόρ - 21 ώρες χωρίς σχόλιο. (Το προηγούμενο ήταν περίπου 3).
Φταίει το θέμα; Η κούραση; Η αδυναμία αυτού του blog να λειτουργήσει σαν υποκατάστατο του doncat - ή να οδηγήσει στην επιστροφή του doncat;
Πολλές ηχηρές απουσίες: Andy, antvol (για να αρχίσω από το Α) που έχουν χαθεί εδώ και πολλά post.
Που πάμε από εδώ;
Καλημέρα!
Πιθανός σεφτές?
Καταρχάς μία "ομολογία": είναι γεγονός ότι δεν επισκέπτομαι πλέον το dimoutech τόσο συχνά όσο το doncat. Εντοπίζω την (σαφώς προσωπική και υποκειμενική!) αιτία στο γεγονός ότι το dimoutech δεν με "εμπνέει". Μην με ρωτήσεις Νίκο το "γιατί". Ούτε εγώ ο ίδιος το έχω συνειδητοποιήσει.....
Τώρα στην σημερινή σου ερώτησή "Που πάμε από εδώ;" η άποψη μου είναι πως ναι μεν μπορείς, αν θες, να ανοίξεις πάλι το doncat ΑΛΛΑ με τις παρακάτω βασικές προϋποθέσεις: α) Δεν ξαναμπαίνεις στο τριπάκι της moderation και β) ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΩΝ, ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΧΘΗΡΩΝ!! Αφήνεις τους άλλους (εμάς) αν θέλουμε να ασχοληθούμε με τούτους.
Διαφορετικά δεν έχει νόημα, εννοώ μην ανοίξεις το doncat ΠΟΤΕ!!! Ξέρουμε εκ των προτέρων το τι θα επακολουθήσει..........
svensken
σίγουρα ξέρω ότι η τεχνολογία δεν "εμπνέει" πολλούς, παρ' όλο που:
α) είναι μέσα στην ζωή και την καθημερινότητά μας
β) είναι ο μόνος χώρος στον οποίον συμβαίνουν παράγματα. Όλα τα άλλα είναι στατικά και επαναλαμβανόμενα.
Κι επι πλέον υπολογίζω ότι οι bloggers έχουν μία άμεση σχέση με την τεχνολογία - αφού χρησιμοποιούν υπολογιστές και Internet. Δεν είναι ψηφιακά αναλφάβητοι...
@Don
Καλημέρα σε όλους. Σχετικά με το θέμα , τα πράγματα είναι απλά.
Κατά πόσο επιτυχημένο είναι θα το κρίνει η αγορά και ο κόσμος.
Πιστεύω ότι με open source κώδικα και δυνατότητα download από διάφορα wifi hotspots , θα πετύχει.
Σχετικά με τον μικρό αριθμό σχολίων που αναφέρετε. Νομίζω ότι είναι φυσιολογικό, γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς δεν "πουλάει", στον ίδιο βαθμό με το doncat.
Ενώ η τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή μας άμεσα, κανείς δεν ασχολείται τόσο.
Σημεία των καιρών.
Να είστε καλά.
Αγαπημένε μας ΝικόΔημε, καλή σας μέρα με υγεία!
Όπως ξέρετε υπάρχει και ο τεχνολογικός... λειτουργικός αναλφαβητισμός. Προσωπικά, χειρίζομαι την τεχνολογία (και μιλάω γι΄ αυτήν) ως... Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης...
Στο θέμα μας, τώρα:
Πιστεύω ότι θα έλθει η στιγμή που το ηλεκτρονικό πολυβιβλίο θα καταστεί οικονομικά προσιτό και ακόμα πιο φιλικό στο πλατύ κοινό.
Βέβαια, όπως ξέρουμε, ο πολύς ο κόσμος, στις μέρες μας, δεν διαθέτει αρκετό ελεύθερο χρόνο για "την μαγεία την ανάγνωσης" (όπως θα λέγανε και οι παλαιότεροι, οι οποίοι, βέβαια, στην εποχή τους δεν είχανε ούτε… τηλέφωνο). Ο σημερινός άνθρωπο, ακόμα κι όταν έχει το βιβλίο στο προσκέφαλό του, ακόμα κι όταν σκοντάφτει πάνω του μέρα-νύχτα, μετά λύπης του παρατηρεί τις σελίδες να γυρίζουν απελπιστικά αργά και επί μέρες να είναι κολλημένος στην... εισαγωγή.
Φανταστείτε τώρα να του τύχει το ηλεκτρονικό πολυβιβλίο που θα ζυγίζει 350 γραμμάρια και θα κουβαλάει μέσα του χιλιάδες βιβλία!!! Μάλλον δεν θα ξέρει τι να το κάνει!
Αν η συντροφιά με τα πολλά βιβλία κάνανε τον κόσμο φιλαναγνώστη και πολυμαθή, τότε η υπάλληλοι των βιβλιοπωλείων θα ήτανε παντογνώστες.
Από την άλλη, όπως σοφά παρατηρήσατε, το εν λόγω ηλ. βιβλίο δεν προορίζεται για τους πολλούς. Θα ήταν όμως ιδανικό μέσον για τον μαθητόκοσμο και τους σπουδαστές.
Ξέρω ανθρώπους που θα έδιναν και την ψυχή τους στο διάολο προκειμένου να είχαν ένα τέτοιο εργαλείο που θα περιείχε ολόκληρη την αρχαιοελληνική, βυζαντινή και νεοελληνική γραμματεία!!! Θα τους γλίτωνε από απίστευτη χαρτούρα και ψάξιμο. Χώρια που για την πλάκα τους θα μπορούσαν να χάνονται επί ώρες ή και επί μέρες μέσα στις αμέτρητες ηλεκτρονικές του σελίδες...
Εν τέλει, το ηλεκτρονικό πολυ-βιβλίο (αν το λέω σωστά) είναι μοναδικό από την πλευρά των δυνατοτήτων που προσφέρει στον εξειδικευμένο χρήστη ή στο παθιασμένο βιβλιόφιλο, ακόμα κι όταν αυτόν δεν είναι απαραίτητα συνεπής αναγνώστης. Φοβάμαι όμως ότι το ηλ. πολυβιβλίο δεν θα προσέλκυε ιδιαίτερα τον μέσο χρήστη των υπολογιστών ο οποίος, κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν δείχνει αποφασισμένος να διαπρέψει στην φιλαναγνωσία.
Συγγνώμη για τους… αφορισμούς
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Κάπα
κυριε Δημου συμφωνω πολυτα με τον svenken στο θεμα του μετριασμου σχολιων.
Εγω ειμαι βεβαια πολυ καινουργιος(καποιες μερες μονο) αλλα σας γνωριζω και σας εκτιμω απο τα βιβλια τα αρθρα σας κλπ.
Πιστευω οτι θαπρεπε να τα αφηνετε ολα.
Επισης οτι θαπρεπε να αφηνετε την κουβεντα ελευθερη και οχι να την εγκλωβιζετε στο αρχικο θεμα του post.
Τελος τα τεχνολογικα θεματα δεν προσφερονται για πολλα σχολια.Το τεχνολογικο κομματι τους εξαντλειται γρηγορα ειδικα αν εχεις καποια επαφη με το αντικειμενο.
Για να μην πω οτι αν εισαι ειδικος μοιραια βρισκεις τη συζητηση εως και αφελη.
Καλημέρα κ. Δήμου
Σας παρακολουθώ πολλά χρόνια μέσα από τις στήλες σας στα περιοδικά, και από τις εμφανίσεις σας στην τηλεόραση.
Ομολογώ ότι μου αρέσει ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τα πράγματα θεωρητικά & πρακτικά.
Πιστεύω ότι ο λόγος που ανοίξατε το dimoutech είναι για να συνεχίσετε να μοιράζεστε μαζί μας την σκοπιά του Απλού Χρήστη που έμαθε όπως & εγώ να χρησιμοποιεί Η/Υ παλεύοντας με το DOS και με όλα τα επακόλουθα.
Νομίζω ότι τον σκοπό του τον επιτυγχάνει κατά ποσοστό 80%. Το υπόλοιπο 20% προσπαθεί & πολύ καλά κάνει αφού του το στερήσατε να το μετατρέψει σε doncat.
Προσωπικά δεν με ενοχλεί και μπορώ να πω ότι μου αρέσουν οι κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις που παίρνουν πολλές φορές τα θέματα αν και νομίζω ότι και σε εσάς αρέσουν.
Εν κατακλείδι το dimoutech μην το πειράξετε ότι & να αποφασίσετε για το μέλλον.
Αφήστε το όπως ξεκίνησε με PC – κατσαβίδια- & ασυμβατότητες υλικών.
Μπορεί να μην κτυπάει απίστευτα νούμερα όπως το doncat αλλά σαν ειδικό σίγουρα πετάει.
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
Ν.Γ.
Να κάνουμε μία μικρή ανασκόπηση στην πορεία των ηλεκτρονικών βιβλίων.
Α) έχουν κερδίσει κατά κράτος στο τομέα των βιβλίων αναφοράς (reference books) εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, ευρετήρια, ιστορικά χρονολόγια, κλπ. Η ταχύτητα ανεύρεσης, η ευκολία της σύνθετης αναζήτησης, η παρουσία οπτικο- ακουστικού υλικού, τα έχουν κάνει ασυναγώνιστα. Ποιος προτιμά 48 βαρείς τόμους της Britannica από το ένα και μόνο DVD;
Β) Με την παρουσία τους στο Διαδίκτυο, έχουν σχεδόν αχρηστεύσει τις βιβλιοθήκες. Τώρα, όταν ψάχνω ένα απόσπασμα, πρώτα κοιτάω στο Internet και μετά, αν δεν το βρω, στην βιβλιοθήκη μου. (Συνήθως το βρίσκω).
Γ) Έχουν κερδίσει την μάχη των επιστημονικών δημοσιεύσεων. Επίσης των "απάντων". Αυτό που έγραψε ο κάπα υπάρχει ήδη εδώ και 13 χρόνια. Το TLG έχει όλους τους αρχαίους συγγραφείς.
Δ) Αρχίζουν να κερδίζουν την μάχη με τον Τύπο.
Ε) Άρα αυτό που μένει (και που αφορά το Kindle) είναι η μάχη του βιβλίου ψυχαγωγίας...
dimitrios said...
Πιστευω οτι θαπρεπε να τα αφηνετε ολα.
---------------------------------
Μα τα αφήνω όλα! Έχω μέρες να κόψω σχόλιο. Τα ελάχιστα που κόβω είναι υβριστικά, επιθετικά ή χυδαία. Δεν προσφέρουν τίποτα στον διάλογο, αντίθετα τον αποπροσανατολίζουν.
Όσο για τα αποτελέσματα της απόλυτης ελευθερίας (την εφάρμοσα πολλούς μήνες, σε πολλές χιλιάδες σχόλια) μία βόλτα στα παλιά blogs μου θα είναι διαφωτιστική...
Nikos Dimou said...
Ε) Άρα αυτό που μένει (και που αφορά το Kindle) είναι η μάχη του βιβλίου ψυχαγωγίας...
----
Με αφορμή το παραπάνω και μερικά τελευταία σχόλια για το Dimoutech:
Σκέφτομαι ότι μια συζήτηση για την τεχνολογία έχει (για μένα) δυό πλευρές.
Η μια πλευρά έχει να κάνει με το καθαρά τεχνικό μέρος, είτε από τη σκοπιά του απλού χρήστη είτε από τη σκοπιά του ειδικού. Πολύ χρήσιμη συζήτηση, σε ό,τι με αφορά, αφού είμαι απλός χρήστης και σπανίως έχω τον χρόνο να μελετήσω πραγματικά το manual μιας συσκευής και να καταλάβω όλες τις δυνατότητές της. Ψάχνοντας βρίσκω (trial and error) και, όπως και σ' άλλα πράγματα, συχνά βοηθάει η εμπειρία ή η γνώση ενός άλλου.
Η άλλη πλευρά της συζήτησης έχει να κάνει με την αξιοποίηση της συσκευής, συχνά σε σχέση με κάτι που (ως τώρα) μπορεί να το κάναμε με εντελώς άλλο τρόπο, ενδεχομένως "παραδοσιακό". Η συζήτηση αυτή μπορεί να σχετίζεται με:
(α) συνήθειες ("εμένα μ' αρέσει να κρατάω ένα βιβλίο, να το αγγίζω, να το μυρίζω, να γυρίζω τις σελίδες του, να το παίρνω στο κρεβάτι μου"),
(β) συναισθήματα ("ανοίγω ένα παλιό βιβλίο και μ' αρέσει να βλέπω τα σημάδια από τις σταγόνες του καφέ στη σελίδα που με απορρόφησε τόσο ώστε αφαιρέθηκα εντελώς κι έγειρε το φλυτζάνι μου" ή "άσχημα είναι να είσαι κάπου χωρίς το αγαπημένο σου βιβλίο και να μπορείς να διαβάσεις από ένα τόσο δα μηχανάκι, συχνά χωρίς καν να σε πάρουν είδηση οι ενδεχομένως βαρετοί γύρω σου?"),
(γ) στερεότυπα ("τί δουλειά έχει με την τεχνολογία ένας που αγαπάει την ποίηση?" ή "την ίδια γοητεία έχει ένας μυστηριώδης τύπος με γυαλάκια που διαβάζει το βιβλίο του με κάποιον που μοιάζει να scrollάρει σαν πιτσιρίκι ένα "μηχανάκι"?"), ή
(δ) ένα προβληματισμό για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της χρήσης στον τρόπο που προσλαμβάνουμε κάτι ("μήπως καταλήξουμε να διαβάζουμε μόνο αποσπασματικά -π.χ. με βάση μια λέξη-κλειδί και "find"- αντί να ακολουθούμε τη σειρά του βιβλίου, το "ταξίδι" του?").
Και τις δυο συζητήσεις σχετικές με την τεχνολογία τις βλέπω.
Συγγνώμη για το μεγάλο σχόλιο.
Μερικοι σχολιαστες ειναι AWOL,αλλοι δεν κανουν 2 σχολια.Αλλοι εχουν κυκλικη παρουσια.
Η ζωη μου κυκλους κανει. Μια φορά μπηκε ο Ρασουλης & δεν ματασχολιασε...
Ενα σουπερμπλογκ δεν χρειαζεται πανω απο 50 σχολιαστες μονιμους.
Για το ξανανοιγμα του ντονκαστ...πόσο θα κλαφτουμε ακομα ?
athanasia
ακριβώς - κάθε συζήτηση για την τεχνολογία έχει αυτές τις δύο πλευρές. Η μία επικεντρώνεται στην ίδια και τους μηχανισμούς της και η άλλη στην χρήση και τις επιπτώσεις της.
Αυτή η δεύτερη συνήθως αφορά περισσότερους - σχεδόν όλους.
Καλησπέρα,
Δεν μπήκα για να κάνω σχόλιο στο θέμα ήθελα μόνο να σας πω οτι σήμερα επιασα τη γατα "γιαγιά Πάτσυ" υπεύθυνη για τα 9 από τα 13 αδέσποτα που ταίζω, για άλλα ήταν μαμά για άλλα γιαγιά, από όπου και το όνομά της, και τώρα είναι στον κτηνίατρο για στείρωση. 'Ηταν σε ημιάγρια κατάσταση και γιαυτό το θεωρώ κατόρθωμα που την έπιασα. Η γλυκούλα μου όμως ήταν ήσυχη καθώς την μετέφερα στο γιατρό. Της έβαλα και μουσική.
'Ηταν η σημερινή μου επιτυχία και πιστεύω καλή πράξη.
Μου αρέσει που μπορώ να το γράψω κάπου και να το διαβάσουν αρκετοί, ελπίζω, φιλόζωοι.
Και πάλι καλησπέρα
Καλώ τον φίλο harry, να αφήσει κατά μέρος τον αυτοπεριορισμό των 2 σχολίων.
Προσωπικά, σχολιαστές σαν τον harry, τον kapa, τον Andy, τον Doctor, τον Antvol (σε αντίθεση με τον κ. Δήμου, προτιμώ τους άνδρες σχολιαστές των blog του, με εξαίρεση την αγαπητή & ξεχωριστή κα Παράγραφο...), προσωπικά λοιπόν τα σχόλιά τους μου προκαλούν το ίδιο ενδιαφέρον με εκείνο των σχολίων του κ. Δήμου, ανεξάρτητα αν συμφωνώ ή όχι μαζί τους!!!
Τα αναζητώ δε, με "αγωνία" μεταξύ των υπολοίπων...
... Ως προς την προοπτική να ξανανοίξει το doncat, θα έλεγα - μιας και θεωρώ ότι έχει κλείσει ο κύκλος του - να δοθεί η έμφαση που αξίζει στο dimoutech!!
Και όπως στα περιοδικά τεχνολογίας μπορεί να βρει κανείς σχόλια ποικίλης θεματολογίας, έτσι και 'δω, με βάση (ή αφορμή) την τεχνολογία, μπορεί να θίγονται - όπωτε η περίσταση το απαιτεί -πάσης φύσεως ζήτηματα...
Στήριξη λοιπόν και εμπλουτισμός του dimoutech!!!
Θέλω, λοιπόν, να πω ότι βεβαίως ήταν ωραίο το Doncat.
Και βεβαίως το Dimoutech είναι "στενότερο" ως τεχνολογικό κι αυτό οριοθετεί τη συζήτηση κι αφήνει απ' έξω πολλά από τα καλά (και τα κακά) του Doncat.
Αλλά μου φαίνεται μερικές φορές ότι το Dimoutech προσλαμβάνεται πολύ στενά, ως ένας χώρος στον οποίο κανείς βρίσκεται μόνον αν έχει να πει κάτι "αυστηρά τεχνικό" επί του εκάστοτε θέματος.
gerasimos74 said...
Στήριξη λοιπόν και εμπλουτισμός του dimoutech!!!
-----------------------------
Συμφωνώ. Π. χ. με αφορμή το Kindle έθεσα σήμερα στο σχόλιο 2:23 όλη την προβληματική του ηλεκτρονικού διαβάμασματος. Μόνο η athanasia απάντησε (μερικά).Είναι όμως ένα τεράστιο θέμα.
Το Doncat σαφώς έχει κλείσει τον κύκλο του.
Μπράβο Zizugataki τέτοιες καλές πράξεις κάνουμε κι εμείς συχνά.
Θυμάμαι τον Έκο, που είπε ότι το βιβλίο σαν εφεύρεση μοιάζει με το κουτάλι: τόσο χρηστικό, αυτονόητο και στοιχειώδες που δεν μπορεί να αντικατασταθεί.
Τότε τον πίστεψα - αλλά πλέον αμφιβάλω.
Φυσικά, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που τυπώνουν τα mail τους για να τα διαβάσουν (ακόμα και τ' ανέκδοτα)!!! Αλλά μέχρι πότε; Η παρούσα γενιά είναι σίγουρα διαφορετική.
Το να παίρνεις - σαν λεπτή οθόνη αφής - την εφημερίδα σου και την τηλεόρασή σου στην τουαλέτα, μου φαίνεται σαν ρουτίνα του μέλλοντος :) Του κοντινού μάλιστα.
Καλησπέρα!
Μεγάλο θέμα.
Οι εγκυκλοπαίδειες ανήκουν πια στο παρελθόν.
Τώρα cd & internet με ένα καλό ψαχτήρι αντικαθιστούν επάξια για να μην πω καλύτερα το κλασσικό βαρύ βιβλίο στο οποίο πολλές φορές έπρεπε να φας τα μάτια σου για να ανακλύψεις αυτό που έψαχνες.
Η χρήση καινούριων μηχανημάτων για περισσότερες επιλογές είναι σίγουρα το μέλλον. Και όσο θα προχωράμε η τεχνολογία θα εξελίσει και τις δυνατότητες που θα έχει το κάθε kindle.!
Τώρα βέβαια τα βράδια που πέρνω αγκαλιά κάποιο αστυνομικό μυθιστόρημα δεν ξέρω πια αίσθηση θα είναι καλύτερη. Αυτή του κλασσικού βιβλίου ή αυτή σε κάποιο kindle!
ΘΑ δούμε!
Εως τωρα ενα μυθιστορημα εχει τη μορφη που ξερουμε ολοι.Γραπτο κειμενο.Μηπως το μεσο καθοριζε τη μορφη?
Εννοω αν ο συγγραφεας εχει στη διαθεση του ενα πολυμεσο μηπως θα εμπλουτησει το κειμενο με εικονες video κλπ.?
μηπως τα νεα ψηψιακα μυθιστορηματα αποκτησουν νεα μορφη?
Ναι λεω εγω.Μαλλον ετσι θα γινει.
Dimitrios said...
Εως τωρα ενα μυθιστορημα εχει τη μορφη που ξερουμε ολοι.Γραπτο κειμενο.Μηπως το μεσο καθοριζε τη μορφη?
Εννοω αν ο συγγραφεας εχει στη διαθεση του ενα πολυμεσο μηπως θα εμπλουτησει το κειμενο με εικονες video κλπ.?
----
Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο του Dimitrios.
Στα "παλιά" μυθιστορήματα συνέβαινε μερικές φορές να υπάρχουν εικόνες, και μάλιστα πολύ ωραίες και λειτουργικά δεμένες με το κείμενο (π.χ. Ιούλιος Βερν).
Σ' άλλα πάλι, το κείμενο ήταν μόνο του (και καλώς ήταν μόνο του, λέω εγώ). ΄Ετσι που την προσθήκη εικόνων θα την έβλεπα (δική μου "εμπλοκή" άραγε?) κάτι σαν έτοιμο φαγητό, αντί ν' αφήνει κανείς να δουλέψουν τα μάτια της φαντασίας. Για σκεφτείτε το Πόλεμος και Ειρήνη με ζωγραφιές, ή -ακόμη χειρότερα [λέω εγώ]- με στιγμιότυπα από τις κινηματογραφικές μεταφορές του...
Τώρα, για τα καινούργια "γραπτά", μένει να δούμε αν η διάδοση της ηλεκτρονικής ανάγνωσης θ' αλλάξει τον ίδιο τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια "μυθιστόρημα", "διήγημα" ή "ποίημα". Αν δηλαδή θα δούμε ένα συνδυασμό κειμένου, εικόνων και ήχου, με τρόπο που εμφανίζεται ήδη στη σύγχρονη τέχνη.
Το Kindle, πάντως, όπως το κατάλαβα, ακολουθεί τη μορφή που ξέραμε για ένα βιβλίο, μόνο που η σελίδα είναι "άυλη".
Υ.Γ. Ωχ, τέταρτο σχόλιο - και μεγαλούτσικο... Παρασύρομαι από το θέμα, πάω να φτιάξω καφέ, έχω και δουλειά...
Ο/Η athanasia είπε...
Υ.Γ. Ωχ, τέταρτο σχόλιο - και μεγαλούτσικο... Παρασύρομαι από το θέμα, πάω να φτιάξω καφέ, έχω και δουλειά...
November 29, 2007 7:54 PM
---------------------
Αγαπητή Αθανασία,
και 44 να ήταν τα σχόλιά σας, εμάς και πάλι λίγα και εντός των ορίων θα μας φαινόντουσαν!
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Κάπα
ΥΓ. Και μία σκέψη:
τι ωραία να άνοιξε ένα ακόμα μπλογκ, όπου θα φιλοξενούνταν τα "επίκαιρα", ένα κάθε φορά, και θα σχολιάζονταν από εμάς, όταν αυτά προέκυπταν.
Εννοείται πως ο ΝικόΔημος θα ήταν απαλλαγμένος από την υποχρέωση να παίρνει ενεργά μέρος και να απαντάει συστηματικά. Φυσικά, όσοι θα έβριζαν, θα έμεναν απ΄ έξω.
Ειλικρινά, ιδιαίτερα το κείμενο για τους "γέρους που πεθαινουν νέοι" (και όχι μονον αυτό) το βρήκα σπαρακτικά φιλοσοφημένο και είναι κρίμα που δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να το αναστοχαστουμε.
Συγγνώμη που είμαι κι εγώ, έστω ως αναγνώστης, αθεράπευτα νοσταλγός του ντονκατ, με αποτέλεσμα να ψάχνω για υποκατάστατα.
Θα μου πείτε, τώρα, το συναίσθημα, ακόμα κι όταν είναι αγαθό, δεν προδικάζει κατ΄ ανάγκην και χαρμόσυνες εξελίξεις. Συμφωνώ.
Με μία σχετική καθυστέρηση
(παρένθεση: που οφείλεται σε πιθανή λογοκρισία του ιντερνετ στη Συρία, όπου τις τελευταίες 4 ημέρες που ήμουν εκεί από 2 διαφορετικά σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο άνοιγαν κανονικά όσα sites δοκίμασα εκτός blogger / blogspot διευθύνσεων οι οποίες οδηγούνταν σε μια συριακή "λευκή" δ/νση)
θα ήθελα να καταθέσω μια επιπλέον διάσταση στο θέμα:
Πέρα από το αν κανείς μπορεί / θέλει ή όχι να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό μέσο αντί του βιβλίου όπως το πολύ ενδιαφέρον kindie, υπάρχει ένα πιο θεμελιώδες ζήτημα που είχε ξανασυζητηθεί παλιότερα εδώ από όσο θυμάμαι:
Αφιερωμένη (dedicated) συσκευή ή "πολυ-συσκευή"? Καλή η ανάγνωση των βιβλίων με μια οθόνη κατάλληλων διαστάσεων, αλλά επειδή τρώγοντας έρχεται ή όρεξη, μήπως θα ήταν καλό να υπήρχε και browser? και αν βλέπαμε και καμιά ταινία άσχημα θα ήταν? και η μουσική? γιατί να μην ακούμε μουσική την ώρα που διαβάζουμε από την ίδια συσκευή? Μήπως είναι καλύτερα αντί να κουβαλάμε 3-4 συσκευές να έχουμε μία?
Οπότε ενδιαφέρον το kindie αλλά μάλλον στη γωνία το περιμένουν πιο ενδιαφέροντα gadgets.
Εγώ τουλάχιστον θα ήθελα να περιμένω!
nikos dimou said:
"Μόνο η athanasia απάντησε."
-----------------------------------
Και η δική μου συμμετοχή είναι εν μέσω εφημερίας!!
Όταν δε, είμαι στο σπίτι - με δεδομένη την παρουσία της μικρής Βικτώριας - η δυνατότητα σχολιασμού περιορίζεται στο ελάχιστο.
Παρ'όλα αυτά, σας διαβάζω καθημερινά και τουλάχιστον (παθητικά) σας παρακολουθώ.
Επίσης κ.Δήμου, μην αποθαρίνεστε από την (παροδική) μη συμμετοχή μας.
Είμαι βέβαιος!!
Όπως κι'εγώ, είμαστε όλοι ΕΔΩ!!!!
... Πώς μερικά πρωινά, βγαίνεις στους δρόμους της Αθήνας και δεν βλέπεις (σχεδόν) ψυχή, και απορείς: "μα καλά, που πήγαν όλοι?"
Και μετά από λίγο συνειδητοποιείς, ότι... είναι όλοι εδώ!!!
Dum spiro...μπλογκαρω.
Για το ντονκατ διαφωνω.
Παει να λυθει το Μ/ανατολικο & εμεις δεν εχουμε πολιτικο φορουμ. Ολοι εγιναν λαμογια της..."νεας ταξης πραγματων ",εκτός απο τους Γκρεκους. Εθνος σε αυτισμο.
Πάρα πολλοί άνθρωποι θέλουν να κουβαλάνε χιλιάδες τραγούδια πάντα πάνω τους.
Ελάχιστοι άνθρωποι θέλουν να κουβαλάνε (έστω και 2-3) βιβλία πάντα μαζί τους.
Άρα, το kindle μπορεί να πετύχει μόνο ως… γραμματέας βιβλιοφάγου,
ως συμπληρωματικό εργαλείο
(για τους λόγους που αναφέρει ο don νωρίτερα),
αλλά ακόμα και γι’ αυτό αμφιβάλλω (τι να την κάνει τη γραμματέα ο βιβλιοφάγος, αν έχει laptop και σύνδεση στο internet;)
Τα 'γραψε κι ο kάπα παραπάνω,
το kindle δεν θα έχει την επιτυχία του i-pod,
ακόμα κι αν το είχε σχεδιάσει ο Philip Starck.
Ζούμε στην εποχή που πωλούνται τα περισσότερα βιβλία από ποτέ,
αλλά ζούμε και στην εποχή που οποιαδήποτε πνευματική ασχολία που απαιτεί συγκέντρωση και χρόνο
χάνει έδαφος (κλασική λογοτεχνία, θέατρο, σκάκι κλπ).
(είπα θέατρο και θυμήθηκα ότι ζούμε την εποχή που η Αθήνα έχει τα περισσότερα θέατρα που είχε ποτέ, αλλά που δεν παράγει ούτε μία παράσταση αναφοράς…)
Αν και φαίνεται παράδοξο,
η αύξηση του μ.ο. διαβάσματος του πληθυσμού δεν συνεπάγεται και την αύξηση του αριθμού των πραγματικά καλλιεργημένων ανθρώπων.
Το ηλεκτρονικό διάβασμα θα διαδοθεί και θα κυριαρχήσει,
αλλά θα είναι πάντοτε διάβασμα σχολίου, άρθρου ή δοκιμίου και όχι μεγάλου μυθιστορήματος.
Πριν 50 χρόνια όποιος καταβρόχθιζε τόνους λογοτεχνίας αντιμετωπίζονταν ως μισότρελος, λοιδορείτο λόγω άγνοιας.
Σήμερα αντιμετωπίζεται ως γραφικός, λοιδορείται λόγω fast food και zapping.
Έχω γνωρίσει ανθρώπους που ένα βιβλίο τους άλλαξε τη ζωή,
πολύ λίγοι είναι.
Έχω γνωρίσει χιλιάδες ανθρώπους που κανένα βιβλίο δεν τους άλλαξε τίποτα,
ούτε το kindle θα τα καταφέρει.
Για να παραφράσω το γνωστό αφορισμό περί αισθητικής,
το διάβασμα θα σώσει μόνο αυτόν που θέλει να διαβάσει.
(don & σία, πρέπει να αλλάξω τον ήχο του κουδουνίσματος του αρκουδίσιου κινητού μου,
κάθε φορά που με ξυπνάτε από τη χειμερία νάρκη μου, χτυπάω το κεφάλι μου στην οροφή της σπηλιάς…)
Ωπ! να και ο andy με καρούμπαλο στο κεφάλι!
Δεν είμαι σίγουρος πως έχει δίκιο.
Οι κυρίες που παίρνουν 3 τούβλα για να διαβάζουν στις διακοπές (το 80% των αναγνωστών μυθιστορημάτων είναι αναγνώστριες) δεν θα βολεύονταν καλύτερα με ένα Kindle? Διαβάζεται άνετα στην παραλία (no backlight).Είναι μοντέρνο, πάει και με το Τσερόκι.
Το θέμα είναι να γίνει μόδα... πράγμα που μόνο η Apple καταφέρνει.
Δυστυχώς το iPhone που θα μπορούσε να είναι η πολυσυσκευή που ονειρεύεται ο Constantinos δεν τα πάει καλά με τα κείμενα - ούτε SMS της προκοπής δεν στέλνει (MMS καθόλου).
Ο/Η Nikos Dimou είπε...
Δυστυχώς το iPhone που θα μπορούσε να είναι η πολυσυσκευή που ονειρεύεται ο Constantinos δεν τα πάει καλά με τα κείμενα - ούτε SMS της προκοπής δεν στέλνει (MMS καθόλου).
Με πιάσατε Κύριε Δήμου! Eλπίζω όμως ότι κάποιο iPhone Generation (?) θα διορθώσει τις παιδικές ασθένειες και θα γίνει αυτό ή το προϊόν κάποιου άλλου κατασκευαστή (για να μην τα περιμενουμε και όλα από την Apple) ο σύντροφός μας για όλες τις εφαρμογές που χρειάζονται επαρκώς μεγάλη και ευκρινή οθόνη, δικτυακή πρόσβαση, μικρό βάρος, μεγάλη χωρητικότητα, μεγάλη αυτονομία και φυσικό user interface.
Στην πραγματικότητα όλα τα παραπάνω υπάρχουν αλλά ποτέ όλα μαζί, τελικά μήπως είναι περισσότερο θέμα marketing και λιγότερο τεχνολογικών περιορισμών (milking the cow - αλλιώς θα αγοράζαμε ένα και θα "κλείναμε" ως καταναλωτές).
Διαβάστε review στο PC Magazine:
http://www.pcmag.com/article2/0,2704,2222851,00.asp
Για να αλλάξεις σελίδα θέλεις 1 με 1.5 δευτερόλεπτο. Η σελίδα γίνεται μαύρη πριν εμφανίσει το νέο περιεχόμενο. Μάλλον δεν προσφέρεται για scrolling. Η τεχνολογία θέλει σημαντική βελτίωση σ'αυτόν τον τομέα.
Επίσης δικά σου κείμενα, φωτογραφίες κτλ, πρέπει να τα στείλεις στο Amazon με email, τα μετατρέπει και σου τα στέλνει πίσω στο kindle, ασύρματα αλλά όχι δωρεάν φυσικά. Επίσης πληρώνεις για τις εφημερίδες κτλ, δηλαδή για περιεχόμενο που είναι δωρεάν. Προφανώς πληρώνεται έτσι το κόστος της wireless επικοινωνίας που φυσικά δεν είναι δωρεάν για την Amazon.
Οχι, εγώ δεν εντυπωσιάζομαι. Και στην Αμερική να ήμουνα δεν θα το αγόραζα. Θα έδινα $400 για να διαβάζω φθηνότερα (με $400... προκαταβολή;) και ηλεκτρονικά τα βιβλία του James Paterson;
Πολύ φασαρία για το τίποτα μου φαίνεται.
Μια χαρά είναι το PDA μου που ήδη το έχω πληρώσει και προγραμματίσει.
To Internet να είναι καλά. Και από ηλεκτρονικά αναγνώσματα...
Υπόψη ότι τα μηχανάκια του Νεγροπόντε έχουν δυο ειδών οθόνες και η μια μπορεί να διαβασθεί άνετα και στον ήλιο. Επίσης είναι "στριφογυριστά" σαν τα tablet PC και μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα ως ηλεκτρονικά βιβλία. Δέστε εδώ φωτογραφίες:
http://www.laptop.org/download.el.html
Αρχίζω να ζηλεύω τα μαυράκια!
Καλημέρα!
Μόλις μετακόμισα, και έπρεπε να πακετάρω και τώρα να ξεπακετάρω περίπου 2000 βιβλία...δουλειά για ώρες ατελίωτες...
Το Kindle, μετά από αυτό, ακούγεται σαν εξαιρετική ιδέα!
Θα το αγοράσω!
Καλημέρα!
rallou αυτό με τα βιβλία το έζησα (επί 10) πριν 30 χρόνια όταν μετακόμισα για τελευταία (και θα μείνει η τελευταία!) φορά. Τα βιβλία σε κούτες μετακόμισαν πρώτα και γέμισαν όλο το σπίτι. Τρεις μήνες πήγαινα μερικές ώρες κάθε μέρα, άνοιγα και τακτοποιούσα. Η μετακόμιση όλου του υπόλοιπου σπιτιού έγινε σε μια μέρα...
Τώρα τα βιβλία έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Και να σκεφθεί κανείς ότι θα χώραγαν όλα σε ένα BlueRay DVD. 30.000 τόμοι στην τσέπη σου.
Αγαπητέ Νίκο και λοιποί /ές φίλοι /ες,
Απόψε, βράδυ Πέμπτης (Παρασκευή πρωί για σας στην Ελλάδα), απέκτησα επιτέλους το Kindle και οι πρώτες εντυπώσεις μου είναι πολύ καλές. Το Σαββατοκύριακο που θα έχω περισσότερο χρόνο να γράψω, θα τις μοιραστώ μαζί σας αναλυτικότερα.
Επί του παρόντος μόνο δύο σύντομα σχόλια:
1) Ως προς τις περισσότερες πτυχές του Kindle αλλά και της γενικότερης συζήτησης, με κάλυψε σε μεγάλο ποσοστό -ως συνήθως- ο οικοδεσπότης μας με το αρχικό κειμενό του και τα πολύ εύστοχα σχόλιά του (παρεμπιπτόντως, διαφωνώ ως προς το iPhone και τους Macintosh -από παλαιότερο post- αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε σε κάποιο μελλοντικό post).
2) Κάποιος φίλος σχολίασε ότι πρέπει να πληρώσεις για να μετατρέψεις όσα από τα αρχεία σου δεν υποστηρίζει το Kindle (λ.χ. MS-Word) σε αρχεία αναγνώσιμα από αυτό. Θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές. Ένας τρόπος μετατροπής είναι ο επί πληρωμή που ανέφερε ο φίλος μας, δηλαδή στέλνεις τα αρχεία σου με email στο Amazon, πληρώνεις (10¢ μόνο πάντως), τα μετατρέπουν και στα περνάνε απευθείας στο Kindle. Εναλλακτικώς, στέλνεις τα αρχεία σου πάλι με email στο Amazon -σε διαφορετική ηλεκτρονική διεύθυνση αυτήν την φορά- τα μετατρέπουν και στα στέλνουν στο email σου που τους έχεις δηλώσει• οπότε πλέον τα περνάς στο Kindle συνδέοντάς το μέσω USB με τον Η/Υ σου (PC ή Macintosh), πολύ γρήγορα και εύκολα οφείλω να ομολογήσω. Επί τη ευκαιρία να προσθέσω ότι η μετατροπή αρχείων PDF είναι σύμφωνα με το Amazon σε πειραματικό στάδιο προς το παρόν (προσωπικά πάντως δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα στην μετατροπή όσων PDF έστειλα μέχρι στιγμής).
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Με φιλικούς χαιρετισμούς σε όλη την παρέα,
Δημήτρης
Ορίστε: το dimoutech στην πρωτοπορεία! Πού αλλού είδατε στην Ελλάδα εντυπώσεις για το Kindle;
Δημήτρη, ευχαριστούμε!
Είναι αλήθεια ότι το συγκεκριμένο το βλέπω με βάση τα δικά μου κριτήρια, ενός ανθρώπου που έχει ήδη επιλογές και που δεν περιμένει μια λύση να του έρθει ηλεκτρονικά (ή δια της επιφοιτήσεως) αλλά μπορεί ακόμη και να την δημιουργήσει. Είτε από χόμπι είτε επαγγελματικά, γράφω software από το 1982. Όλες αυτές οι συσκευές απέχουν από το να τις θεωρώ gadgets και να εντυπωσιάζομαι από τις διαφημίσεις. Ψάχνω για λύσεις σε προβλήματα. Αυτό κάνει κλικ στο δικό μου εγκέφαλο, ειδικά όταν οι λύσεις περιέχουν και δική μου συμμετοχή.
Αλλά από την άλλη εύχομαι το kindle να πετύχει. Έχει κάποια φόντα να το κάνει, ειδικά στην Αμερική όπου το ψυχαγωγικό διάβασμα, όπως και πολλά άλλα, είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων.
Και τι δεν κάνει ο άνθρωπος για μερικά κλικ στον εγκέφαλό του! Γιαυτήν την ταπεινή χημική αντίδραση που όμως τόσο ευχάριστα τον επιβραβεύει για να θέλει να ζει. Που για κάποιο λόγο, διαβάζοντας τις φαντασιώσεις κάποιου άλλου, μπορεί να αφήνετε σε έναν μαγικό μηχανισμό που την προκαλεί, χωρίς καμιά λογική εξήγηση φαινομενικά. Μα με τις φαντασιώσεις του άλλου;
Μου θυμίζει αυτά που διάβασα τελευταία στο ΒΗΜΑ για τον τρόπο που επιδρά το χασίς στον εγκέφαλο. Τυχαίνει να περιέχει κάποια ουσία που μοιάζει με κάποια άλλη την οποία αναγνωρίζουν κάποιοι υποδοχείς για την πρόκληση ευφορικής αντίδρασης. Και ο εγκέφαλος απλώς ξεγελιέται από το ταπεινό χορταράκι. Από καθαρό ατύχημα. Και ο άνθρωπος τρέχει να εκμεταλλευτεί αυτά τα ατυχήματα. Δημιουργεί ακόμη και βιομηχανίες.
Αναγνωρίζω ότι κάποιοι πρέπει να πληρώσουν το μηχάνημα που θα ήθελα να αγοράσω και εγώ, κάποια στιγμή, και στην τιμή που θα ήθελα να το αγοράσω. Αλλά είναι βέβαιο ότι μέσα στα $400 αυτής της φτωχότατης συσκευής πληρώνεις προκαταβολικά και το κόστος της ασύρματης επικοινωνίας, και μάλιστα πανάκριβα. Αλλά κάποιοι πρέπει να πληρώσουν το ρίσκο της Amazon. Όσοι αισθάνονται αυτό το ευχάριστο κλικ στον εγκέφαλό τους, να σηκώσουν το χέρι με την πιστωτική. Γιαυτό τους την έδωσε ο… θεός.
Μετά συγχωρήσεως…
Ασχετο αλλά θέλω να το σχολιασω.
Οι περισσότεροι πλέον πεθαίνουνε από γηρατειά νέοι...........
ΝΔ.......
Και οσοι δεν γηρασκουν προωρα χαρακτηριζονται σαν τρελλοί, Δον Κιχώτες, μισομέρελοι. Και αν μαλιστα επιμένουν στα ανθρώπινα θαύματα (Τεχνολογια Τεχνη) τουλαχιστον απατεωνες ή εχθροι της ζωης!!
Τα χρόνια μου πολλά στους Ανδρέες, Ανδριανές και στη filomila :)
"Αν και φαίνεται παράδοξο,
η αύξηση του μ.ο. διαβάσματος του πληθυσμού δεν συνεπάγεται και την αύξηση του αριθμού των πραγματικά καλλιεργημένων ανθρώπων."
Και γιατί να είναι "παράδοξο" αυτό; Η καλλιέργεια είναι θέμα κουλτούρας (πολιτισμού), και πάνω απ' όλα ανατροφής. Ένας αγράμματος που ξέρει να συμπεριφέρεται και να σέβεται τους άλλους κι έχει και καλό γούστο, είναι σαφώς περισσότερο καλλιεργημένος από το μέσο όρο που διαβάζουν...
Όσοι κάθονται και λένε ότι δεν χρειαζόμαστε γονείς και κοινωνίες, γειτονιές και περιβάλλοντα κοινωνικά και καλή ανατροφή, μασάνε χόρτα, δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Αυτά είναι υπο-προϊόντα της γενιάς των απλοϊκών τραγουδιών των 2 λεπτών με στίχους για κλάματα (η "γενιά του ροκ") και "επαναστατικές ιδέες" που προέκυψαν από σεξουαλικά πεινασμένες νοικοκυρές των μεσοαστικών αμερικανικών προαστείων και των τεμπέληδων τέκνων τους (χίπιδες κλπ).
Η καλλιέργεια ελάχιστη σχέση έχει με το διάβασμα. Η καλλιέργεια είναι αποτέλεσμα συνηθειών, δηλαδή ανατροφής και αυτο-βελτίωσης χαρακτήρα. Άλλωστε, πώς αλλιώς μπορείς να συμπεράνεις ότι ένας άνθρωπος είναι καλλιεργημένος; Απ' αυτά που κάνει κάθε μέρα, δηλαδή από τις συνήθειές του. Οι οποίες είναι αποτέλεσμα ανατροφής.
Συμφωνω απολυτα με τον Λεφτερη.
Παντα θεωρουσα αυτους που διαβαζουν πολυ λογοτεχνια υποπτα μουτρα.
Το ποστ πρεπει να εχει τη διαρκεια ζωης του φρεσκου γαλακτος. 3 ημερες.
Σημερα Παρασκευη,σερβιριζομαστε γαλα της Κυριακης...
Χώρια που το πιο ευγευστο γαλα ειναι απαστεριωτο,χωρις μοντερεσι...
Σκεψεις a pasteuriori...
harry η βιομηχανια των ποστ δεν έχει fixed delivery dates. Προς το παρόν δεν έχω χρόνο (αλλά ούτε έμπνευση).
Κι ομως,το στανταρντ-αρισμα του Φορντ εφερε την επιτυχια στα ΙΧ.
Τοιουτοτροπως,μπορει αυτο το μπλογκ να γινει το i-blog...
Υπαρχει γενικοτερη κοπωση στη πιατσα.Υπερπληροφορηση. Κορεσμος.
Στις γιορτες θα κανουμε μπρεηκ.
Καλημερούδια!!!
Ερώτηση άσχετη, αλλά όχι και τόσο...
Τα βιβλία, τα οποία είναι περισσότερα από 3000 τελικα... πως να τοποθετηθούν;
Αλφαβητική σειρά ή σε ενότητες, π.χ. ιστορία, φιλοσοφία, λογοτεχνία, κλπ.
HELP!
(Εκτός του ότι θα πρέπει να χτίσω καινούριες βιβλιοθήκες...)
Kindle, και πάλι Kindle!!!
O συζυγος, αν και μεσα στις software business, υποστηρίζει ενθερμα το χαρτί...
Εγώ πάλι, όχι...ειδικά αν καταφέρω να έχω ελληνικά βιβλία, μέσω του μαγικού αυτού μηχανήματος, κάποια στιγμη... YES!!!
Θα πρέπει να περιμένω όμως γι'αυτό...πόσο... ποιός ξέρει;;;
Φιλιά από μία βροχερή Καλιφόρνια...το αναφέρω γιατί δεν συμβαίνει και τόσο συχνά!
Kαλημέρα και καλό μήνα!
rallou έθεσες θέμα φοβερό! Ο καθένας έχει το σύστημά του. Οι βιλιοθηκάριοι κατά θέματα (Ιστορία, Φιλοσοφία, Λογοτεχνία) και υπο-θέματα (π.χ. στην Λογοτεχνία: Μυθιστόρημα, Ποίηση, Δοκίμιο) και μέσα στις κατηγορίες αυτές αλφαβητικά.
Εγώ τα τοποθετώ κατά γλώσσες (δεν μου πάει να μπερδεύω Γερμανικά, Γαλλικά, Ελληνικά κλπ μαζί) και κατά ...ύψος! Αυτό γίνεται για εξοικονόμηση χώρου. Οι βιβλιοθήκες μου έχουν ράφια των 30, 37, 24, 22, 20 εκατοστών. Εξοικονομώ δύο ράφια μέχρι το ταβάνι...
Επειδη ενας τουλαχιστον φιλος ασχοληθηκε με το προηγουμενο σχολιο μου εχω να δηλωσω οτι η φραση υποπτα μουτρα θα μπορουσε και να λειπει.
Καλημέρα και καλό μήνα στον οικοδεσπότη, επισκέπτες του μπλογκ και τους σχολιάζοντες.
Γάτε, μιά απορία.
Πολλοί από μας μεγαλώσαμε και σε μάθαμε μέσα από τα υπέροχα κείμενα σου στους 4 τροχούς.
Αν και κρατώ όλα τα τέυχη, είναι αμπαλαρισμένα στο πατάρι.
Υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, η είναι θέμα όγκου η παρουσία τους στο site σου;
Γνωριζει κανεις αν υπαρχει καποιο
reader με οθονη με backlight
ετσι ωστε να μπορεις να διαβαζεις
και στο σκοταδι;
Aν δεν κανω λαθος και το reader
της SONY ειναι χωρις backlight.
κανένα δεν είναι με backlight γιατί η ουσία της οθόνης eink είναι να μην καταναλώνει ενέργεια απο την στιγμή που δημιουργεί την εικόνα. Πάντως είναι ευκρινέστατη... σαν ένα βιβλίο.
Προσωπικά έχω το iliad της irex ένα χρόνο και μπορώ να πω πως είμαι κατευχαριστημένος.
Επειδή έχω συγγράμματα και papers που τα βρίσκω free στο net και αποκλείεται να τα διάβαζα μπροστά στην οθόνη του pc το ebook απλά μου έλυσε τα χέρια και σίγουρα έκανα απόσβεση των χρημάτων (μερικά βιβλία αγγίζουν και τα 100e για αγορά).
Post a Comment